NOKTA(.) Cümlenin sonuna konur: Türkçe kelime türetmeye son derece elverişli bir dildir. Atatürk 1881 yılında Selanik te doğdu.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NOKTA(.) Cümlenin sonuna konur: Türkçe kelime türetmeye son derece elverişli bir dildir. Atatürk 1881 yılında Selanik te doğdu."

Transkript

1 YAZIM NOKTALAMA

2 Duygu düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere yazıda kullanılan işaretlere noktalama işaretleri denir. NOKTA(.) Cümlenin sonuna konur: Türkçe kelime türetmeye son derece elverişli bir dildir. Atatürk 1881 yılında Selanik te doğdu. Bazı kısaltmaların sonuna konur: Alb.( albay ) Dr. ( doktor ) Cad. ( cadde ) Sok. ( sokak ) S. ( sayfa ) Sf. ( sıfat ) Vb. ( ve benzerleri ) Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur: 4. ( dördüncü ) 10. ( onuncu ) 8. sınıf, IV. Murat, XVI. yüzyıl

3 Bir yazının maddelerini gösteren rakam ve harflerden sonra konur: I. 1. A. a. II. 2. B. b. Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıların arasına konur: Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: Vapur saat da kalkacak da okulda buluşalım. Matematikte çarpma işareti yerine kullanılır: 2.6= = = 48 Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur: Arka arkaya sıralanan, virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan yalnızca sonuncusuna konur: 5,6, 7. sorular X XV. yüzyıllar arası

4 VİRGÜL(,) Birbiri ardına sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur: Ali, Ayşe, Mehmet ve ben size geleceğiz. Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan çok korkar. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: Eve geldi, karnını doyurdu, yattı. Akçay a kadar yürüdük, oradan otobüse bindik, Altınoluk ta indik. Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için konur: Şimdi efendiler, müsaade buyurursanız, size bir sual sorayım. Yaz tatilinde doğup büyüdüğüm yere, Ankara ya, gideceğiz.

5 Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur; ancak ikilemeler arasına virgül konmaz. Akşam, yine akşam, yine akşam, Göllerde bu dem bir kamış olsam! Ağır ağır çıkacaksın merdivenleri. Bata çıka yarışı kazandı. Tırnak içinde olmayan aktarma cümlelerden sonra konur: Öğretmen derse girince, --Sınavınız haftaya pazartesi, dedi. Bir daha böyle yaparsan seni anneme söylerim, dedi. Konuşma çizgisinden önce konur: Annem bahçe kapısını açtı. Babama, --Bugün misafirler gelecek unutma erken gel.

6 Cümlede anlam karışıklığını önlemek için kullanılır: Bu gece, eğlenceleri içlerine sinmedi. Genç, doktora babasının durumunu sordu. Hitaplardan sonra kullanılır: Sayın Ahmet Bey, Sevgili kardeşim, Yazışmalarda, başvurulan makamın adından sonra konur: Şehit İlhan Demir YİBO Müdürlüğüne, Kesirli sayıların yazılışında tam sayıdan sonra konur: 14,5 ( kırk beş tam onda beş ) 0,25 ( sıfır tam yüzde yirmi beş ) NOT: Metin içinde bağlaçlardan önce de sonra da virgül konmaz. Ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin.

7 NOKTALI VİRGÜL(;) Cümle içinde virgülle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Şahin; kız çocuklara ise Sude, Zeynep, Hacer adları verilir. Matematik, fizik, kimya; Türkçe, tarih, coğrafya. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: At ölür, meydan kalır ; yiğit ölür, şan kalır. Kendinden önceki cümleyle ilgi kuran ama, fakat, lakin, ancak, çünkü öyleyse gibi cümle başı bağlaçlarından önce kullanılır: Artık rahat uyuyabilirim; çünkü sigarayı bıraktım. Size geleceğim; fakat önce şunları bitir.

8 İKİ NOKTA (:) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur: En sevdiğim yazarları sıralayayım : Ömer Seyrettin, Peyami Safa, Halide Edip Adıvar. Ömer Seyfettin in eserlerinden bazıları şunlardır: Kaşağı, Perili Köşk, Bomba, Yalnız Efe, Diyet. Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur: Atatürk şöyle diyor: Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Size kendimi tanıtayım: Şehit İlhan Demir YİBO da Türkçe öğretmeniyim. Edebi eserlerdeki karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişinin adından sonra konur: Cem : Bütün dünyayı mı dilersen bizden? Sinan : Daha fazlasını. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 40 : 10 = 4 8 : 4 = : 2 = 50

9 ÜÇ NOKTA ( ) Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: Şu sınavı bir kazansam Karşımızda uçsuz bucaksız bir yeşillik Kaba sayıldığından veya bir başka sebeple açıklaması istenmeyen kelime veya bölümlerin yerine konur: Arabacı B ye yaklaştığını söylüyor. Geçen gün tanıştığımız Y aradığımız adammış. Alıntılarda; başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümlerin yerine konur: Türkçenin çekilmediği yerler vatandır, ancak çekildiği yerler vatan olmaktan çıkar. Derken şehrin öte başından boğuk boğuk sesler gelmeye başladı.

10 Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun zihnine bırakıldığını göstermek veya anlatıma güç katmak için konur: Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur. Gölgeler yaklaştılar. Bir adım kalınca onu kıyafetinden tanıdılar: --Koca Ali Koca Ali be! Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan veya eksik bırakılan cevaplarda kullanılır: -- Kimsin? -- Mehmet -- Hangi Mehmet? --

11 SORU İŞARETİ (?) Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna konur: Nasıl bir elbise alacaksınız? Adınız, soyadınız? İşiniz? Bilinmeyen veya şüpheli olan yer, tarih, vb. durumlar için kullanılır: Nasreddin Hoca 1208? 1284 yılları arasında yaşamıştır. Üç (? ) saat içinde tüm işleri bitirmiş. Yunus Emre ( 1240? 1320 ) ( Doğum yeri :? ) NOT: Soru ifadesi taşıyan bağlı ya da sıralı cümlelerde soru işareti en sona konur: Çok yakından mı bu sesler, çok uzaklardan mı? Üsküdar dan mı, Hisar dan mı, Kavak lardan mı?

12 ÜNLEM İŞARETİ (!) Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur: Ne mutlu Türküm diyene! Eyvah! Bravo, çok iyi koştun! Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur: Ey Türk Gençliği! Hey! Buraya gelin. Sakın ha kirayı geciktirmeyin! Bir söze alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için ayraç içinde ünlem işareti kullanılır: İsteseymiş bir günde bitirirmiş (! ) ama ne yazık ki vakti yokmuş (! ). NOT : Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra kullanılacağı gibi cümlenin sonuna da konabilir: Aman! Onlara ellemeyin. Aman, onlara ellemeyin!

13 KISA ÇİZGİ (-) Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna konur: Soğuktan mı titriyordum, yoksa heyecandan üzüntü den mi bilmem. Havuzun suyu bulanık. Kapanık saat leri 12 yi geçmiş. Kanepelerde kimseler yok. Ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır: Küçük bir sürü dört inekle birkaç koyun köye giren geniş yolun ağzında durmuştu. Dil bilgisinde ekleri ayırmak için konur: göz lük ler ba kış al dır mak Dil bilgisinde fiil kök ve gövdeleri göstermek için kullanılır: uyu gör kız ağla incel başla

14 Dil bilgisinde eklerin başına konur: lık cı dan ki Dil bilgisinde heceleri ayırmak için kullanılır : bi le zik il köğ re tim ba şöğ ret men Kelimeler arasında den a, ve, ile, arasında anlamları vermek için kullanılır : Türkçe İngilizce sözlük, Fen Edebiyat Fakültesi, Balıkesir İzmir yolu, 1 5. sınıflar Matematikte çıkarma işareti olarak kullanılır: = = = 48

15 UZUN ÇİZGİ (---) Bu işarete konuşma çizgisi de denir. Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır: Polis: ---Ehliyetiniz lütfen? Bayan: ---Şu an üzerimde değil. Tiyatro eserlerinde konuşanın adından sonra konur : Doktor --- Kader hemşirenin bahsettiği acil vakayı göremedim. Hemşire --- Doktor hanım acil vaka hemen arkanızda.

16 EĞİK ÇİZGİ ( / ) Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına konur: Maltepe Mahallesi Altay Caddesi No : 18 / 2 Ayvalık / BALIKESİR Dil bilgisinde eklerin farklı şekillerini göstermek için kullanılır: - a / -e -an / - en -lık / -lik Bölme işareti olarak kullanılır: 20 / 5 = 4 4 / 2 = / 50 = 2

17 TIRNAK İŞARETİ ( ) Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır : Dostoyevski der ki : Her insan karşısındaki her şeyden sorumludur. Ahmet Bugün istediğiniz yere gidebilirsiniz. dedi. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır : Dilini bilmediğimiz bir ülkede, etrafımızda milyonlarca insan kaynaşsa da kendinizi yalnız hissedersiniz. Kitap adları ve yazı başlıkları tırnak içine alınır: Yahya Kemal in bazı şiirleri Kendi Gök Kubbemiz adı altında çıktı. Noktalama işaretleri bölümünde o konuya değinmiştik.

18 TEK TIRNAK İŞARETİ ( ) Tırnak içinde verilen ve yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü belirtmek için kullanılır : Yakup Kadri Karaosmanoğlu nun Yaban adlı romanında Anadolu nun panoramasını bulabiliriz. DEN DEN İŞARETİ ( " ) Bir yazıdaki maddelerin sıralanmasında ve bir çizelgede alt alta aynı sözlerin veya söz gruplarının tekrar yazılmasını önlemek içik kullanılır : a. Geçişli fiil b. Geçişsiz " c. Ettirgen " d. Oldurgan "

19 YAY AYRAÇ ( ( ) ) Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgili olmayan açıklamalar için kullanılır : Türk edebiyatının önde gelen isimleri ( Mehmet Âkif Ersoy, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin ) oluşturdu bu şurayı. Tiyatro eserinde konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için kullanılır: İhtiyar ( Yavaş yavaş kaymakama yaklaşır. ) Ne oluyor beyefendi? Allah rızası için bana da anlatın. Yabancı sözcüğün okunuşu ya da özgün biçimini belirtmek amacıyla kullanılır: Montaigne ( Monteyn ) in en önemli eseri Denemeler dir.

20 Bir yazının maddelerini gösteren rakam ve harflerden sonra kapama ayracı kullanılır: I ) 1) A) a) II) 2) B) b) KÖŞELİ AYRAÇ ( [ ] ) Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda yay ayraçtan önce kullanılır: Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı ( ) ] en güzel eserlerini Bodrum da yazmıştır.

21 KESME İŞARETİ ( ) Özel isimlere gelen çekim eklerini ayırmak için kullanılır: Atatürk e, Türkiye miz, Ağrı Dağı nın, Yalnız Efe de NOT: Ancak kurum, kuruluş, kurul, akım, çağ, dönem adlarına, kişi adlarından sonra kullanılan unvanlara, deyimlerde geçen özel adlara gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Diyadin Kaymakamlığına, Erbaa Belediye Başkanlığının, Yakın Çağda, Yükselme Döneminden, Ayşe Hanımın, Allah tan hayırlısı: Alinin külahını Veliye, Velinin külâhını Aliye. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM nin TSK ye TDK yi TV de

22 NOT: Sonunda nokta bulunan kısaltmalarda üs işaretli kısaltmalar kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek, noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: İng. yi ( İngiltere yi ) vb. leri ( ve benzerleri ) dr. un ( doktorun) cm3 e ( santimetre küpe) m2 ye ( metre kareye ) Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır: 1979 da 2 nci sınıfta okuyordum. Bir ek veya harften sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır: a dan z ye kadar b nin m ye dönüşümü, -daş la yapılmış sözler Özel adlar için yay ayraç içinde bir açıklama yapıldığında yay ayraçtan sonra konur: Yakup Kadri ( Karaosmanoğlu) nin

23 DÜZELTME İŞARETİ ( ^ ) Düzeltme işaretinin uzatma ve inceltme olmak üzere iki görevi vardır: 1- Yazılışları bir, anlamları ve okunuşları farklı olan kelimeleri ayırt etmek için, okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine konur: adet ( sayı ) âdet ( gelenek ) hal ( pazar yeri ) hâl ( durum) hala ( babanın kız kardeşi ) hâlâ ( henüz ) kar ( bir yağış biçimi ) kâr ( kazanç ) 2- Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerde bulunan g,k,l ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlülerinin üzerine konur: ahlâk üslûp rüzgâr hikâye kâğıt sükûn

24 ( 2007 DPY ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır? A) Çamaşırlar hâlâ kurumamış mı? B) Geç vakte kadar ne yapıyorsun? C) Demek sen de buralardasın? D) Akşamları erken mi uyuyorsun?

25 ( 2007 DPY ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (, ) kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir? A) Bunu, sadece onun bildiğini söylediler. B) O, zor günlerde çok yalnızlık çekti. C) Böyle işlerle, kafanı fazla yormamalısın. D) Şu saatleri, iyi değerlendirmemiz gerek.

26 ( 2006 DPY ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna üç nokta ( ) konulmaz? A) Onun anlattıklarını herkes dinliyordu: Öğrenciler, öğretmenler B) Bu işin sonunun iyiye gitmeyeceğini biliyordu; ancak C) O da ne söylediğini bilmiyordu zaten D) Sınıftan tam çıkıyordum ki

27 YAZIM KURALLARI BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER: A) Cümle büyük harfle başlar: Hayatta en hakikî mürşit ilimdir, fendir. Bu zor şartlarda, nasıl yaşabildiniz? Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar ve sonlarına uygun noktalama işareti konur: Atatürk Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! diyor. Anadolu kentlerini, köylerini ( Köy sözünü de çekinerek yazıyorum. ) gezsek bile görmek için değil, kendimizi göstermek için geziyoruz.

28 Nokta, iki nokta, üç nokta, soru ve ünlem işaretinden sonra gelen cümleler büyük harfle başlar: Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan seni yükseltir. Evyah! Öğretmen bana kızacak. Ali geldi. Seni sordu. Ancak iki noktadan sonra cümle niteliği taşımayan örnekler sıralandığında bu örnekler büyük harfle başlamaz: Bahçesinde renk renk çiçekler vardı : lale, gül, menekşe Rakamla başlayan cümlelerde rakamdan sonra gelen kelime büyük harfle başlamaz yılında Ankara da dünyaya gelmişim.

29 B) Mısralar büyük harfle başlar: Dur, yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak bir devrin battığı yerdir, Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir. C) Özel isimler büyük harfle başlar: Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Hacer Sarı, İsmail Aydın, Yunus Emre Özel adlar yerine kullanılan o zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz. Vatanı onun önderliğinde kurtardık.

30 Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lâkaplar ve meslek adları büyük harfle başlar: Doktor Ali Bey Ayşe Hanım Genç Osman Mustafa Efendi Gazi Mustafa Kemal Paşa Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Gül abla Fadime teyze Can dede Ömer amca Resmi yazılarda saygı bildiren sözlerden sonra gelen makam ve unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar: Sayın Başkan Sayın Bakan

31 Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Karabaş, Minnoş, Maviş, Pamuk, Tekir Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar: Türk, Alman, Özbek, Kazak, Karakeçili Dil, din ve mezhep adları büyük harfle başlar: Türkçe, Fransızca, İslâmiyet, Musevilik, Hanefilik, Katolik Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, İngiltere, Kenya, Brezilya

32 Din ve mitoloji kavramlarını karşılayan özel adlar büyük harfle başlar: Allah, Zeus, Cebrail, Tanrı Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Dünya, Venüs, Mars, Güneş Kurum kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Erbaa Nüfus Müdürlüğü, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi, Atatürk Orman Çiftliği Tarihi olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Cilâlı Taş Devri, Orta Çağ, Kurtuluş Savaşı, Islahat Dönemi

33 Yer adları ( kıt a, ülke, bölge, il, ilçe, kasaba, köy, semt, mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak, apartman ) büyük harfle başlar: Asya, Türkiye, Marmara Bölgesi, Balıkesir, İvrindi, Gökçeyazı Kasabası, Gül Mahallesi, Çıkmaz Sokak, Neşe Apartmanı Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir,göl, dağ, boğaz, ova vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ege Denizi, Fırat Nehri, Van Gölü, Erciyes Dağı, Çanakkale Boğazı, Harran Ovası Saray, köşk, kale, köprü, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Tokat Kalesi, Çankaya Köşkü, Kız Kulesi, Tonyukuk Anıtı

34 Kitap, dergi, gazete, tablo, heykel ve hukukla ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Varlık, Hürriyet, Halı Dokuyan Kız, Düşünen Adam, Medenî Kanun, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği Özel ada dahil olmayan gazete, dergi, vb. sözler büyük harfle başlamaz: Tercüman gazetesi, Vatan gazetesi, Türk Dili dergisi, Bilim Çocuk dergisi Kitap adlarında ve başlıklarda, arada ve sonda bulunan ve, ile, ya, ya da, veya, yahut, ki, da bağlaçlarıyla mı soru edatı küçük harfle başlar: Suç ve Ceza, Leylâ ile Mecnun, Diyorlar ki, Ben de Yazdım

35 Özel adlardan türetilen kelimeler büyük harfle başlar: Ankaralı, Türkçe, Atatürkçülük, Türklük Yer, millet, ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde, özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Van kedisi Ç) Belli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar; ancak belli bir tarih bildirmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: 31 Temmuz 2004 Pazar günü evlendik. Okullar genellikle eylülün ikinci pazartesi günü açılır.

36 BİRLEŞİK KELİMELERİN YAZILIŞI A) Bitişik yazılan birleşik kelimeler : İki sözcük birleşirken ses düşmesi veya ses türemesi varsa birleşik sözcükler bitişik yazılır: pazar + ertesi = pazartesi cuma + ertesi = cumartesi kahve + altı = kahvaltı sütlü + aş = sütlaç ne + asıl = nasıl ne + için = niçin kayıp + olmak = kaybolmak keşif + etmek = keşfetmek zan + etmek = zannetmek af + etmek = affetmek his + etmek = hissetmek red + etmek = reddetmek

37 Birleşik sözcüğü oluşturan sözcükler anlamlarını kaybetmişse bu sözcükler bitişik yazılır: açıkgöz aslanağzı bilgisayar biçerdöver Bazı belgisiz sıfat ve zamirler bitişik yazılır: birkaç biraz birçok birçoğu hiçbir hiçbiri Kurallı birleşik fiiller bitişik yazılır: gülüvermek başarabilmek gidedurmak öleyazmak Anlamca kaynaşmış bazı birleşik fiiller bitişik yazılır: varsaymak başvurmak vazgeçmek

38 B) Ayrı yazılan birleşik kelimeler : Birleşirken sözcükler anlamlarını koruyorsa sözcükler ayrı yazılır: ateş böceği yaban keçisi yer elması ana dil Ses düşmesi ve türemesi yoksa birleşik fiiller ayrı yazılır: arz etmek hasta olmak namaz kılmak kabul etmek Ocak, yurt, ev sözcükleriyle kurulan birleşik sözcükler ayrı yazılır: yetiştirme yurdu baba ocağı

39 İKİLEMELERİN YAZILIŞI İkilemeyi oluşturan sözcükler ayrı yazılır ve ikilemeyi oluşturan sözcüklerin arasına herhangi bir noktalama işareti getirilemez. Baş başa, konuşa konuşa, eğri büğrü, yana yakıla, hızlı hızlı, tepeden tırnağa, yarım yamalak, para mara, eş dost PEKİŞTİRİLMİŞ SÖZCÜKLERİN YAZILIŞI Pekiştirilmiş bazı sözcükler bitişik yazılır: tertemiz, yapayalnız, sapasağlam, masmavi, apak

40 KISALTMALARIN YAZILIŞI Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu; büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: kg dan ( kilogramdan ) cm yi ( santimetreyi ) mm de ( milimetrede ) THY de TBMM nin TRT ye AB den Kısaltması büyük harflerle yapıldığı halde bir kelime gibi okunan kısaltmalarda getirilen eklerde bu okunuş esas alınır: ASELSAN da BOTAŞ ın UNESCO ya Sonunda nokta bulunan kısaltmalar kesmeyle ayrılmaz: vb.leri(ve benzerleri ) mad. si ( maddesi ) Alm. dan (Almanya dan ) Sert ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman okunuşta sert ses yumuşatılmaz: AGİK in ( AGİĞ in değil ) RTÜK e ( RTÜĞ e değil )

41 DA, DE BAĞLACININ YAZILIŞI Da, de bağlacı kendinden önce gelen sözcüklerden ayrı yazılır. Bağlaç olan da, de yi cümleden attığımızda anlam bozulmaz. Ayrıca bağlaç olan da, de nin ta, te şekli yoktur. Tatile giderken beni de götürün. Törene arkadaşlarımı da çağıracağım. Konuyu kütüphaneden de araştırabilirsin. Otobüsü kaçırmış da ondan geç kalırmış. Yaptığı hatayı anladı da ondan özür diledi. Seni de beni de görmek istemiyormuş.

42 Kİ BAĞLACININ YAZILIŞI Ki bağlacı kendinden önce gelen sözcüklerden ayrı yazılır. Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini. O kadar çok konuştu ki uykum geldi. Soruları hazırlayalım ki sonra sorun yaşamayalım. Görüyorum ki hiç ders çalışmıyorsun. Kafası o kadar çok karışmış ki hiçbir şey yapamamış.

43 Mİ SORU EDATININ YAZILIŞI Mi soru edatı kendinden önce gelen sözcüklerden ayrı yazılır; ancak ona gelen ekler bitişik yazılır. İnsanlık öldü mü? Yarın bize gelecek misiniz? Sana söylediklerimi aldın mı? Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Lezzetli mi lezzetli bir yemek yedik. Bir parıltı gördü mü gözleri parlıyor.

44 SAYILARIN YAZILIŞI Sayılar rakamla da yazıyla da yazılabilir. Küçük sayılar, yüz ile bin sayıları ve edebî metinlerde geçen sayılar yazıyla yazılır: bin yıllık eser, beş kişi, üç ayda bir, yüz kalem, ikinci sınıf Saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilerine ilişkin sayılar ile büyük sayılarda rakam kullanılır: Saat te, YTL, 13 kg. 150 km. 30 metre Saat ve dakikalar metin içinde yazıyla da yazılabilir: Saat dokuzu beş geçe, saat on ikiye on kala Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır; ancak para ile ilgili işlem ve belgelerde sayılar bitişik yazılır: iki yüz elli beş, bir milyon on bin yedi, beşyüzaltmışbeşmilyon

45 Yüzyıllarda, hükümdar adlarında, kitap ve dergi ciltlerinde Romen rakamları kullanılır: XV. yüzyıl II. Mehmet I. cilt Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır, gruplar arasına nokta da konabilir: Kesirli sayıların yazılışında tam sayıdan sonra virgül konur: 14,9 2,5 5,32 7,8 0,5 Sıra sayıları yazı veya rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da kesme işareti getirilerek ek yazılır: ikinci onuncu 12. VIII. 5 inci 3 üncü Üleştirme sayıları yazıyla yazılır: dokuzar onar altışar yüzer

46 SATIR SONUNDA KELİMELERİN BÖLÜNMESİ Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir, fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna ( - ) konur. Özel isimlerde yumuşama, konuşma sırasında uygulanır; ancak yazıya geçirilmez. Bitişik yazılan kelimeler de bu kurala uyar:.başöğretmen ( yanlış )..başöğretmen ( doğru )..ilköğretim ( yanlış ) ilköğretim ( doğru )

47 Ayırmada satır sonunda ve satır başında tek harf bırakılmaz:..araba ( yanlış )..araba ( doğru )..müdafaa( yanlış ).müdafaa ( doğru ) Özel adlar için satır sonunda hece ayırma kuralı uygulanmaz:.atatürk ün Rakamların satır sonuna gelmesi durumunda da yalnız kesme işareti kullanılır:.2007 de Kesme işareti satır sonuna geldiği zaman kısa çizgi kullanılmaz:.ağrı dan

48 SES OLAYLARI İLE İLGİLİ YAZIM KURALLARI Ünsüz yumuşaması kuralına uyulmaması veya gereksiz yere yumuşama yapılması bir yazım yanlışıdır: köpeki ( yanlış ) milledi ( yanlış ) köpeği ( doğru ) milleti ( doğru ) Özel isimlerde yumuşama, konuşma sırasında uygulanır; ancak yazıda gösterilemez: Ufuğ u ( yanlış ) Zonguldağ ı ( yanlış ) Ufuk u ( doğru ) Zonguldak ı ( doğru )

49 Ünlü düşmesi kuralına uyulmaması da yazım yanlışıdır: alınım ( yanlış ) sabırım ( yanlış ) alnım ( doğru ) sabrım ( doğru ) Gereksiz yere ünlü daralması olayının gerçekleşmesi de yazım yanlışıdır: okumuyan ( yanlış ) görmiyen ( yanlış ) okumayan ( doğru ) görmeyen ( doğru ) Ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmaması veya sözcüğün gereksiz yere benzeşmeye uğratılması da bir yazım yanlışıdır: 25 de ( yanlış ) okulta ( yanlış ) 25 te ( doğru ) okulda ( doğru )

50 ( 2007 DPY ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ki nin yazımı yanlıştır? A) Öyle bir çocuk ki tarif edemem. B) Çantamı açtım ki içi boşmuş. C) Elinde ki oyuncakları yavaşça bıraktı. D) Amasya dan geldim ki sizi göreyim.

51 ( 2006 DPY ) Ses düşmesi veya türemesi olan birleşik sözcükler bitişik yazılır. Aşağıdakilerden hangisi bu açıklamaya uygun bir örnektir? A) Kuzeybatı B) Kaybetmek C) Biçerdöver D) Kırıkkale

52 ( 2005 DPY ) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A) Toplantıya Ali de katıldı. B) Cumhurbaşkanı sayın A. Necdet Sezer de geldi. C) Kardeşimin kedisine Pamuk adını verdik. D) Konuşmayı yüzbaşı Cengiz Topel yaptı.

53 YANLIŞ

54 TEBRİKLER

55

* Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın da bitmesi gerekir. demiştir.

* Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın da bitmesi gerekir. demiştir. YAZIM KURALLARI BÜYÜK HARFLERİN YAZIMI *Bitmiş cümleler büyük harfle başlar. İnanmak, başarmanın yarısıdır. * Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın

Detaylı

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş.

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş. NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA 1. Nokta (.) Cümlenin sonuna konur. Çocuklar bahçede oynuyor. Kısaltmaların sonuna konur. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için. Nokta (. ) Annem bana meyve getirdi.

NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için. Nokta (. ) Annem bana meyve getirdi. Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için kullandığımız işaretlere NOKTALAMA İŞARETLERİ deriz. Nokta (. ) 1-Tamamlanmış cümlelerin sonuna nokta koyarız. Annem

Detaylı

KAYBEDİLENLER. Birkaç sene sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti ve davranış sebeplerini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.

KAYBEDİLENLER. Birkaç sene sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti ve davranış sebeplerini başkalarına açıklamaktan vazgeçti. KAYBEDİLENLER Bir gün insan virgülü kaybetti; o zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince, düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise, ünlem işaretini

Detaylı

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri noktalama işaretlerinin kullanım yerleri nin Kullanım Yerleri 2 TDK İmla Kılavuzuna göre Türkçemizde 17 tane noktalama işareti vardır. Geçen dersimizde 7 tanesini işlemiştik. Bu dersimizde de geriye kalan

Detaylı

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri II

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri II Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri II 1 Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri 2 TDK İmla Kılavuzuna göre Türkçemizde 17 tane noktalama işareti vardır. Geçen dersimizde 7 tanesini işlemiştik. Bu

Detaylı

Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Büyük harfler, aşağıda sıralanan yerlerde kullanılır. Burada yazılmayan yerlerde büyük harfler kullanılmaz. 1. Cümle büyük harfle başlar: Hayatta en hakikî mürşit ilimdir.

Detaylı

DAVUT DOĞAN BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR

DAVUT DOĞAN BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR MI-Mİ NİN YAZIMI DAVUT DOĞAN BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK 05.12. 1 İçindekiler BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI... 1 Cümleler

Detaylı

KONU: SORU İŞARETİ(?) ÜNLEM(!) KISA ÇİZGİ(-) ÜÇ NOKTA(...) HAZIRLAYAN Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)

KONU: SORU İŞARETİ(?) ÜNLEM(!) KISA ÇİZGİ(-) ÜÇ NOKTA(...) HAZIRLAYAN Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) KONU: SORU İŞARETİ(?) ÜNLEM(!) KISA ÇİZGİ(-) ÜÇ NOKTA(...) HAZIRLAYAN Burcu OLGUN 20110954010 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) SORU İŞARETİ(?) 1. Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur: Ne

Detaylı

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI YAZIM (İMLÂ) KURALLARI 1. Büyük Harflerin Yazımı Yazıda cümlenin ilk kelimesi büyük harfle başlar. Sanat, toplumun gelişmesine yardımcı olur. Düşünce üretimine katkıda bulunur. İnsanı disipline eder. Şiirdeki

Detaylı

*Arka arkaya sıralandıkları için virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan yalnızca sonuncu rakamdan sonra nokta konur.

*Arka arkaya sıralandıkları için virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan yalnızca sonuncu rakamdan sonra nokta konur. NOKTALAMA İŞARETLERİ Nokta (. ) *Cümlenin sonuna konur. Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur. *Bazı kısaltmaların sonuna konur. Alb. Dr. Yrd. Doç. Prof. *Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ 1- Bir gün Nasreddin Hoca şehre gelip bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış ( ) Gece yarısı arkadaşı sormuş ( ) ( ) Hocam ( ) uyudunuz mu ( ) ( ) Buyurun bir şey mi var ( ) ( ) Biraz borç para isteyecektim

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

Aşağıda sıralanan özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır:

Aşağıda sıralanan özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Aşağıda sıralanan özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk üm, Fatih Sultan Mehmet e, Muhibbi nin, Gül Baba ya,

Detaylı

YAZIM KURALLARI. Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak uyuma girer.

YAZIM KURALLARI. Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak uyuma girer. YAZIM KURALLARI A. BAZI KELİME VE EKLERİN YAZIMI 1. Soru Eki (-mı/-mi/-mu/-mü) Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak uyuma girer. Beni anladın

Detaylı

NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. Kaçmayı namusuna yediremiyordu.

NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. Kaçmayı namusuna yediremiyordu. Noktalama İşaretleri Nokta Virgül Noktalı Virgül İki Nokta Üç Nokta Sıra Noktalar Soru İşareti Ünlem İşareti Kısa Çizgi Uzun Çizgi Tırnak İşareti Parantez Kesme İşareti NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin

Detaylı

11. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ

11. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ 11. HAFTA TÜR 101 TÜRK DİLİ Amaçlar Bu bölüm tamamlandıktan sonra; Türkçe nin noktalama işaretleri hakkında bilgi sahibi olunması, Yazı sürecinde noktalama işaretlerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanan

Detaylı

TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı

TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı 1 2 3 1) "Şey" sözcüğü her zaman ayrı yazılır. Her şey güzel olacak Bir şey sorabilir miyim? Hiçbir şey moralimi bozamaz. 4 2) "Bugün" sözcüğü, içinde bulunduğumuz günü akla getiriyorsa bitişik; diğer

Detaylı

SAYILARIN YAZIMI SATIR SONU YAZIMI

SAYILARIN YAZIMI SATIR SONU YAZIMI 2012 SAYILARIN SATIR SONU İMRAN YÜCEL BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 1 İçindekiler SAYILARIN... 1 Sayılar, yazıyla yazıldığında her sözcük ayrı yazılır... 2 Sayılardan

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ DERSİ. 9. Ders TDL 100. Turgut Özal Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ DERSİ. 9. Ders TDL 100. Turgut Özal Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ 9. Ders TÜRK DİLİ DERSİ TDL 100 Konu Başlıkları 1. İmla Kuralları 1. Bazı Ek ve Sözcüklerin Yazılışı 1. Bağlaç Olan da, de nin Yazılışı 2. Bağlaç Olan ki nin Yazılışı 3. Bağlaç

Detaylı

Konu Başlıkları. 1. Noktalama İşaretleri. 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (?

Konu Başlıkları. 1. Noktalama İşaretleri. 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (? Konu Başlıkları 1. Noktalama İşaretleri 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (?) 7. Ünlem İşareti (!) 8. Kısa Çizgi (-) 9. Uzun Çizgi ( ) 10.

Detaylı

Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz.

Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz. YAZIM KURALLARI Sözcüklerin ve harflerin yazılışıyla ilgili belli kurallar da vardır. Bunları şimdi ayrı ayrı göreceğiz. BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER Her cümle büyük harfle başlar. Ancak sıralı

Detaylı

DİĞER NOKTALAMA İŞARETLERİ

DİĞER NOKTALAMA İŞARETLERİ DİĞER NOKTALAMA İŞARETLERİ 1. ÜÇ NOKTA 1. A latı olarak ta a la a ış ü leleri so u a ko ur: okaklarda kadı lar, eşeyle orada oraya koşuştura ço uklar, keyifli ge çler e i ir yakalarsa 2. Açık yazıl ak

Detaylı

SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA. Yazım (İmla) Kuralları

SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA. Yazım (İmla) Kuralları SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA Yazım (İmla) Kuralları SAYILARIN YAZILIŞI BÜYÜK HARFLERİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZILIŞI İKİLEMELERİN YAZILIŞI YAZIM (İMLA) KURALLARI BİRLEŞİK SÖZCÜKLERİN YAZIMI

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ

NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ 2012 NOKTALAMA İŞARETLERİ GÜLŞAH GELİŞ NOKTALAMA İŞARETLERİ 06.12.2012 KONUNUN MÜFREDATTAKİ YERİ Dersin adı Sınıf düzeyi Ünite adı Süresi Türkçe 7.sınıf Noktalama işaretleri 80 dakika ÖRNEK DERS PLANI

Detaylı

NOKTALAMA - YAZIM. Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek için

NOKTALAMA - YAZIM. Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek için NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA 1. Nokta (.) Cümlenin sonuna konur. Çocuklar bahçede oynuyor. Kısaltmaların sonuna konur. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

Detaylı

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor.

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor. - Satır sonunda, yer kalmadığı için yarım kalan kelimelerin bölünmüş olduğunu, yani devamının altta olduğunu göstermek için satır sonunda kullanılır. Bu görevde kullanılınca birleştirme çizgisi denir.:

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a KAYNAŞTIRMA HARFLERİ SES OLAYLARI Y a Ş a S ı N k a y n a ş t ı k. KAYNAŞTIRMA HARFLERİ Ünlüyle biten bir kelimenin sonuna durum eki ya da üleştirme eki gelirse araya kaynaştırma sesleri girer. A y ş e

Detaylı

İnci Hoca BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

İnci Hoca BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER İnci BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER Bu beldenin ormanlarını (Orman demeye bin şahit gerek) korumalıyız. Üç gün sonra ben de buradaki işimi bitirebilirsem- İzmir

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ 4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ Kazanım: Noktalama işaretlerinin nerede kullanıldığını ve yazım kurallarını bilir. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçların ( ) içine uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

Detaylı

Noktalama işaretleri yine bir YGS konusudur. Anlaşılması kolay rahatlıkla yapılabilecek bir

Noktalama işaretleri yine bir YGS konusudur. Anlaşılması kolay rahatlıkla yapılabilecek bir NOKTALAMA İŞARETLERİ Noktalama işaretleri yine bir YGS konusudur. Anlaşılması kolay rahatlıkla yapılabilecek bir konudur. Özellikle iki noktaya ve noktalı virgüle dikkat etmek gerekir. Yanlış yapma durumu

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ

NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETLERİ Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ Virgül (, ) Nokta (. ) Saniye Hanım , müsaade buyurursanız ne yalan söyleyeyim

NOKTALAMA İŞARETLERİ Virgül (, ) Nokta (. ) Saniye Hanım , müsaade buyurursanız ne yalan söyleyeyim NOKTALAMA İŞARETLERİ Nokta (. ) 1. Cümlenin sonuna Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur. Saatler geçtikçe yollara daha mahzun bir ıssızlık çöküyordu. 2. Bazı kısaltmaların sonuna Alb. (albay), Dr.

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ (İMLERİ)

NOKTALAMA İŞARETLERİ (İMLERİ) NOKTLM İŞRETLERİ (İMLERİ) 1) Okuduğunuz fıkrada numaralı yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri konulmalıdır? Virgül Nokta Ünlem Nokta İki nokta Nokta Virgül Virgül İki nokta Nokta Soru Virgül Ünlem

Detaylı

1) 1 Pazara çıkınca şunları al 2 iki kilo domates 3 bir kilo fasulye 4 bir kilo elma

1) 1 Pazara çıkınca şunları al 2 iki kilo domates 3 bir kilo fasulye 4 bir kilo elma 1) 1 Pazara çıkınca şunları al 2 iki kilo domates 3 bir kilo fasulye 4 bir kilo elma Yukarıdaki cümlede iki nokta kaç numaralı yere getirilmelidir? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 Bu olayın sebepleri şunlardır ( )

Detaylı

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur.

Fevzi Pafla Cad. Dr. Bar fl Ayd n. Virgül (,) 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. 2. Baz k saltmalar n sonuna konur. Dr. Bar fl Ayd n Fevzi Pafla Cad. 3. Say lardan sonra s ra bildirmek için konur. Sonucu ilân ediyorum: 1. Ali, 2. Kemal, 3. Can oldu. Hepsini tebrik ederim. Virgül (,)

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri

Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri Noktalama İşaretlerinin Kullanım Yerleri 1 Noktalama İşaretleri Nedir, Niçin Kullanılır? 2 Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) SES BİLGİSİ SES OLAYLARI Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) Sert ünsüzlerden biriyle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir sözcükten sonra yumuşak ünsüzle c, d, g başlayan bir ek gelirse ekin başındaki yumuşak

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

* Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın da bitmesi gerekir. demiştir.

* Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın da bitmesi gerekir. demiştir. Fulya Hoca BÜYÜK HARFLERİN YAZIMI *Bitmiş cümleler büyük harfle başlar. İnanmak, başarmanın yarısıdır. * Cümle içinde, tırnak içinde verilen cümleler büyük harfle başlar. Tolstoy, Amaç olmayınca hayatın

Detaylı

A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki " i " sesi düşer ve ünlü uyumuna uyar.

A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki  i  sesi düşer ve ünlü uyumuna uyar. Yazım (İmla) Kuralları "ile" Sözcüğünün Ek Olarak Yazımı: "ile" sözcüğü kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılırsa şu kurallara dikkat edilir : A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

noktalama işaretlerinin kullanım yerleri

noktalama işaretlerinin kullanım yerleri noktalama işaretlerinin kullanım yerleri 2 Noktalama İşaretleri Nedir? Niçin Kullanılır? Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı

Detaylı

TÜRKÇE PAMUK DEDE soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. 1) Aşağıdakilerden hangisi Pamuk dede nin yaptığı işlerden birisi değildir?

TÜRKÇE PAMUK DEDE soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. 1) Aşağıdakilerden hangisi Pamuk dede nin yaptığı işlerden birisi değildir? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok TÜRKÇE PAMUK DEDE Pamuk dede hiç durmadan çalışıyordu. Çünkü o çalışmayı çok seviyordu. Her

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

TÜRK DİL KURUMU ŞUBAT 2012 DEĞİŞİKLİKLERİ

TÜRK DİL KURUMU ŞUBAT 2012 DEĞİŞİKLİKLERİ TÜRK DİL KURUMU ŞUBAT 2012 DEĞİŞİKLİKLERİ YAZIM KURALLARI & NOKTALAMA İŞARETLERİ AÇI DERSHANELERİ TÜRKÇE ZÜMRESİ AÇIKLAMA Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri ile ilgili Türk Dil Kurumu tarafından bazı

Detaylı

EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI

EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI EKEYLEMİN YAZIMI KISALTMALARIN YAZIMI SERKAN YILDIZ BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD.DOÇ. NURAY GEDİK 05.12. 1 İçindekiler Ek-Fiilin Yazımı... 1 Sessiz harfle biten kelimeye bitiştiriliyorsa,

Detaylı

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser

ç- Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler: İçerdikleri anlamlar açısından tezat içeren sözcüklerdir. Örnek: ileri geri, sık seyrek, iyimser kötümser Sözcükte Anlam a- Gerçek (Temel) Anlamlı Sözcükler: Sözcüklerin herkes tarafından bilinen ortak anlamıdır. Bir sözcüğün söylendiği anda ilk akla gelen anlamı o sözcüğün gerçek (temel) anlamıdır. Örnek:

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

1. Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur: Ne zaman tükenecek bu yollar, arabacı? (Faruk Nafiz Çamlıbel)

1. Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur: Ne zaman tükenecek bu yollar, arabacı? (Faruk Nafiz Çamlıbel) Soru İşareti (? ) 1. Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur: Ne zaman tükenecek bu yollar, arabacı? (Faruk Nafiz Çamlıbel) Atatürk bana sordu: Yeni yazıyı tatbik etmek için ne düşündünüz?

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23 Yazı İçerik Nedir Ünlü Daralması Kaynaştırma Harfleri Ulama Ses Düşmesi Ünlü Düşmesi Ünsüz Düşmesi Ses Türemesi Ünsüz Benzeşmesi Ünsüz Yumuşaması ÜNLÜ DARALMASI Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler

Detaylı

EDEBİYAT. Noktalama İşaretleri

EDEBİYAT. Noktalama İşaretleri EDEBİYAT Noktalama İşaretleri EDEBİYAT -> Noktalama İşaretleri PRENSES_SERENITY #1/1 Tarih: 5 Ekim 2009, 17:52 Mesaj konusu: Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

İMLÂ YANLIŞLARI (AÇIKLAMALI CEVAPLARLA)

İMLÂ YANLIŞLARI (AÇIKLAMALI CEVAPLARLA) İMLÂ YANLIŞLARI (AÇIKLAMALI CEVAPLARLA) *Omuzundaki ağrı geçti mi ki koşabiliyorsun? Açıklama: omuzundaki omzundaki: ses düşmesi olur Doğrusu: Omzundaki ağrı geçti mi ki koşabiliyorsun? *Bir takım insanlar

Detaylı

3. Sınıf Noktalama İşaretleri

3. Sınıf Noktalama İşaretleri Gel ne olursan ol. Mevlana nın asıl adı Muhammed Celâleddin dir. Yine gel. Mevlana, bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinin Belh şehrinde bin iki yüz yedi tarihinde doğmuştur.

Detaylı

3. Sınıf Yazım Yanlışı ( Engelsiz) Kesme İşareti ( ) Sol Kolum. Cevaplayalım. 1. Küçük çocuğun tek hayali neydi?

3. Sınıf Yazım Yanlışı ( Engelsiz) Kesme İşareti ( ) Sol Kolum. Cevaplayalım. 1. Küçük çocuğun tek hayali neydi? Sol Kolum Cevaplayalım Japonya da küçük bir çocuğun tek hayali çok ünlü bir karateci olmaktı. Bir gün küçük çocuk talihsiz bir kaza sonucu sol kolunu kaybetti. Ailesi çocuklarının moralinin çok kötü olduğunu

Detaylı

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI 2012 -DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI AYDIN ARIDURU BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD. DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 İÇİNDEKİLER İçindekiler... 1 -de da ve ki nin yazımı konu anlatımı... 2-6 -de da ve

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

TÜRK DİLİ I. Hafta 10. Okutman Engin ÖMEROĞLU SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

TÜRK DİLİ I. Hafta 10. Okutman Engin ÖMEROĞLU SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ I Hafta 10 Okutman Engin ÖMEROĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan bu

Detaylı

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Harf ve Hece Bilgisi. Seç Bakalım. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Harf ve Hece Bilgisi Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Boşluk oldurmaca... / 10 Puan 1. Günümüzde kullandığımız alfabenin adı, Latin

Detaylı

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır.

.com. Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. .com Haftanın Diğer Çalışmaları En Kısa Zamanda Yayınlanacaktır. ilkok 2/... Sınıfı Türkçe Dersi Değerlendirme Sınavı Adı-Soyadı:... Yaşayabilmek için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen sayesinde karadaki

Detaylı

8-9. Yazım Kuralları ORTAK DERSLER TÜRK DİLİ I. Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR

8-9. Yazım Kuralları ORTAK DERSLER TÜRK DİLİ I. Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR 8-9 Yazım Kuralları ORTAK DERSLER TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR 1 Ünite: 8-9 YAZIM KURALLARI Yrd. Doç. Dr. Cafer ÖZDEMİR İçindekiler 8.1. BAZI KELIMELERIN YAZILIŞI... 3 8.1.1. Bağlaç Olan da/de

Detaylı

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi Penguenler Güney Kutup Bölgesi'nde yaşayan penguenler çok soğuk ve dondurucu olan kutuplarda rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu sağlayan, penguenlerin derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka,

Detaylı

ÖN ADLAR (SIFATLAR ) NİTELEME ÖN ADLARI

ÖN ADLAR (SIFATLAR ) NİTELEME ÖN ADLARI ÖN ADLAR (SIFATLAR ) Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ve belirten sözcüklere ön ad denir. Akıllı öğrenciyi her öğretmen sever. On kişi buraya doğru geliyor. Bazı olaylara hiç dayanamıyorum.

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

SESLER VE SES UYUMLARI

SESLER VE SES UYUMLARI SES BİLGİSİ SESLER VE SES UYUMLARI Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ses yolunda bir engele çarpmadan çıkan sese ünlü denir. Ünlüler kendi başına hece oluşturabilir

Detaylı

AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ

AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ TürkçeMino Artık Türkçe yi daha çok seviyorum. AKILLI TÜRKÇE DEFTERİ Artık Türkçe den korkmuyorum. Artık Türkçe dersinde eğleniyorum. 4 Artık az yazarak çok zaman kazanıyorum. Artık kelimeleri doğru yazıyorum.

Detaylı

PENDİK MERKEZ İLKOKULU 1-D SINIFI HAFTA SONU ÇALIŞMALARI

PENDİK MERKEZ İLKOKULU 1-D SINIFI HAFTA SONU ÇALIŞMALARI Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların kutusuna D yanlış olanların kutucuğuna Y yazınız. ( ) Köpekbalığı köpek kulübesinde yaşar. ( ) Tavşan havuç, lahana yiyebilir. ( ) Koyun. kuzu, keçi, oğlak otla beslenen

Detaylı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ Düz Yazı Bilgisi Efsane Destan Masal Hikâye Tiyatro Gezi Yazısı Anı (Hatıra) Günlük (Günce) Deneme Biyografi Otobiyografi Mektup Münazara Şiir Bilgisi

Detaylı

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB.

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. 1 BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU (Kalınlık-İncelik Uyumu) Çok heceli kelimelerde ünlüler hep kalın ya da hep ince olmalıdır.buna kalınlık incelik uyumu denir. çocuklar Hepsi

Detaylı

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE KISA DÖNEMLİ MATERYAL YÖNTEM- i doğru kullanır. 1 2 3 4 Söylenen sözcüğü tekrar eder. Gösterilen ve söylenen nesnenin adını söyler. Gösterilen nesnenin adını söyler. Resmi

Detaylı

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın.

Seç Bakalım. ... / 24 Puan. Aşağıdaki sözcüklerin doğru hecelenmiş biçimlerini yuvarlak içine alın. TÜRKÇE Adı - Soyadı :... Sınıfı / Şubesi:...Tarih:... /... /... Konuşma Kuralları, Hece Bilgisi, Okuduğunu Anlama, Öykü Oluşturma 1 A oğru mu Yanlış mı?... / 10 Puan B Ne emeli?... / 6 Puan 1. Konuşmalarımızda

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE NOT: Sınav tarihleri ve Yıllık Ders Planına göre öngörülmüştür. Öğrencilere sınav öncesi TÜRKÇE 19.03.2015 Sözcükte,

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

Noktalama işaretleri nedir, nerelerde kullanılır. İşte konuyla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgiler burada...

Noktalama işaretleri nedir, nerelerde kullanılır. İşte konuyla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgiler burada... On5yirmi5.com Noktalama İşaretleri Noktalama işaretleri nedir, nerelerde kullanılır. İşte konuyla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgiler burada... Yayın Tarihi : 18 Ekim 2012 Perşembe (oluşturma : 12/26/2016)

Detaylı

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir.

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. İSMET ÖZCAN SES (HARF) BİLGİSİ Dili oluşturan sesleri göstermeye yarayan işaretlere (sembollere) harf denir. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. a, b, c, ç, d, e,

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

.com 2. SINIF 1. DÖNEM TATİL KİTABI

.com 2. SINIF 1. DÖNEM TATİL KİTABI .com 2. SINIF 1. DÖNEM TATİL KİTABI 2. DÖNEMDEN İTİBAREN FACEBOOK GRUBUMUZDA GÜNLÜK ÖDEV PAYLAŞIMLARI YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ! 5. Günden İtibaren Sadece Facebook Grubumuzdan Paylaşım Yapılacaktır. Grup Adı:

Detaylı

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PROF. DR. HÜLYA SAVRAN ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı Hülya SAVRAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölümü 10145 Çağış Yerleşkesi / BALIKESİR 0 266 612 10 00

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 TÜRKÇE Test 1 Sözcükte Anlam... 3 Test 2 Sözcükler Arası Anlam İlişkileri ve Mecaza Dayalı Söz Sanatları... 6 Test 3 Deyimler Atasözleri İkilemeler... 9 Test 4 Söz ve Sözcük

Detaylı

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ 5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ HAZIRLIK SINIFI EKİM AYI ŞARKILARIMIZ OKULUMA BAŞLADIM BİR DÜNYA BIRAKIN SONBAHARIN SESLERİ SEVİMLİDİR HAYVANLAR HOŞ GELİŞLER OLA Her gün erken kalkarım Önce yüzümü

Detaylı

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken de bitişik yazılmıştır?

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken de bitişik yazılmıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? 1. A. Huzurlarınızda Sayın Mehmet Akın. 2. B. Perihan Hanım ı ikaz ettiler. 3. C. Profesör doktor Suat Bey, bize geldi. 4. D. Fatih Sultan Mehmet,

Detaylı

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Yazarlar Burcu Pekduyurucu Aydın Cerullah Süer Mustafa Gökçe Saim Altay Senem Altay Süleyman Baykara Yasemin Yıldız Editörler Burcu

Detaylı

4. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLAN ( ) Konu Kazanım No Soru Mucit Defter

4. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLAN ( ) Konu Kazanım No Soru Mucit Defter Ünite Tarih Konu Mucit Defter.hafta - Eylül Kurnaz Karganın Oyunu (Okuma Parçası).hafta - 0 Eylül Kelime Nedir? - Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler.. /.. /.. / -.. /.. /..0 /.hafta 0-0 Ekim Zıt (Karşıt)

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl)

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) 4)Zarf (Belirteç) 5)Edat (İlgeç) 6)Bağlaç 7)Ünlem B)FİİLLER

Detaylı