-ÇAĞDAŞ- II. DÜNYA SAVAŞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "-ÇAĞDAŞ- II. DÜNYA SAVAŞI"

Transkript

1 2016 -BİROL YETİMOĞLU- -ÇAĞDAŞ- II. DÜNYA SAVAŞI

2 Ayrıntılı çözümleriyle ses getiren özellikle son test ve son sorularının zorluk derecesi yüksek olan KIRMIZI KİTABI çözmeden sınava girmeyiniz 13 farklı hoca, 13 renk SÜVARİ Tarih Denemelerini çözmeden sınava girmeyiniz

3 20.YY BAŞLARINDA DÜNYA KÜRESEL- LEŞME YUMUŞAMA DÖNEMİ ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ II. DÜNYA SAVAŞI

4 II. ÜNİTE II.DÜNYA SAVAŞI

5 II.DÜNYA SAVAŞI Savaş Öncesi Japonya Ortak Refah Alanı İtalya Bizim Deniz Almanya Hayat Sahası Bloklar ve Savaşın Nedenleri Mihver Dev. Müttefik Dev. Savaş Yılları Polonya nın işgali MaginotHattı Vichy De Gaulle Kartal Hücumu Barbarossa Harekatı Stalingrad Barışı Hazırlayan Konferanslar Savaşın Sonuçları Birleşmiş Milletler ve Teşkilat Yapısı Savaş Yıllarında Türkiye Dış Poitika İç Politika İngiltere Yatıştırma Pearl Harbour Normandiya Çıkarması

6 SAVAŞ ÖNCESİ GELİŞMELER Asya Asyalılarındır 1920 li yıllarda Yumuşak yayılma politikası Ekonomik nüfuz 1929 Ekonomik Krizi nden sonra pozitif yayılma politikası 1931 de Mançurya yı işgal etti. Milletler Cemiyeti (1933) ve Washington Deniz Silahsızlanma Antlaşması ndan (1934) çekildi de ise Çin e saldırdı. JAPONYA Orta Refah Alanı Askeri yayılma

7 ORTAK REFAH ALANI Japonya nın Asya daki yayılma politikasının adıdır. ASYA ASYALILARINDIR Batılıların Asya daki varlığını sonlandırmak isteyen bir tür Asya milliyetçiliği

8 İTALYA Mussolini, Roma İmparatorluğu nu yeniden canlandırma hedefi çerçevesinde saldırgan bir dış politika sergilemiştir. Bu çerçevede; 1924 te Yugoslavya ya ait Fiume şehrini topraklarına kattı te Yunanistan a ait Korfu Adası nı işgal etti te Arnavutluk nüfuz altına alındı. Savaştan hemen önce 1939 da ilhak etti da Habeşistan (Etiyopya) işgal edildi. Bizim Deniz (Mare Nastrum)

9 İngiltere nin sömürge yolu tehdit altında BİZİM DENİZ (Mare Nostrum) Mussolini nin Akdeniz i İtalyan Denizi haline getirmeyi amaçlayan yayılma politikasıdır.

10 ALMANYA Hayat Sahası Hitler in iktidara gelmesiyle Almanya dış politikası ; 1-Versay Antlaşması ndan kurtul 2-Alman birliğini sağla (Anschluss) 3- Hayat Sahası ile Avrupa ya yayıl

11 Versay a aykırı olarak; Gizlice silahlandı. 1-Versay Antlaşması ndan kurtul Almanya Fransa dan halk oylaması yolu ile Saar bölgesini geri aldı (1935). Silahsız Ren bölgesine asker soktu (1936). Avusturya ile birleşti (1938). Rahat hareket edebilmek için; Silahsızlanma Konferansından ve Milletler Cemiyeti nden çekilerek Locarno Antlaşması nı feshetti.

12 Fransa dan halk oylaması yolu ile Saar (Germendir) bölgesini geri aldı (1935). 2-Alman Birliğini (Anschluss) sağla Almanya Çekoslovakya da 3,5 milyon Alman ın yaşadığı Südetler bölgesi uluslararası Münih Konferansı ile Almanya ya katıldı (1938). Avusturya (Germendir) ile birleşildi (1938) ve Anschluss gerçekleşti.

13 Alman ırkının yaşam alanının genişletilmesi için Avrupa da yayılmak Çekoslovakya işgal edildi (1939). 3- HAYAT SAHASI Litvanya dan Memel bölgesi alındı (1939). Almanya Danzig sorunu bahanesi ile Polonya işgal edildi (1 Eylül 1939) DİKKAT! II. Dünya Savaşı nın başlangıcı kabul edilir.

14

15 İNGİLTERE YATIŞTIRMA POLİTİKASI Sakin ol Şampiyon!!! İngiltere Başbakanı Chamberlain ile özdeşleşen politika Almanya nın SSCB ye saldıracağını düşüncesiyle Almanya nın yayılmacı taleplerine göz yummuştur. Hitler 1939 da Çekoslovakya ya saldırınca bu politika terk edilmiştir.

16 II. DÜNYA SAVAŞINDA BLOKLAR MİHVER DEVLETLERİ Berlin-Roma Mihveri Berlin Roma Tokya Mihveri ÇELİK PAKT (Almanya-İtalya) MÜTTEFİKLER ABD- İngiltere- Fransa- SSCB- Çin başta olmak üzere savaş sonuna doğru 50 devlete kadar çıkan gruptur. ANTİ KOMİNTERN PAKT-1936 SSCB ye ve komünizme karşı ortak savunma. Almanya ve Japonya kurdu de İtalya, 1939 da Macaristan ve İspanya katıldı.

17 II.DÜNYA SAVAŞINA KATILAN DEVLET VE LİDERLERİ

18 II. DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ Versay Antlaşması nın getirdiği ağır hükümler ve Almanya nın zamanla antlaşmaya uymaması, Almanya, İtalya ve Japonya da milliyetçi fikirler ile birlikte beliren yayılmacı siyaset, Milletler Cemiyeti nin yaptırım uygulayamaması, Silahlanma yarışının hız kazanması, Berlin-Roma-Tokyo mihverinin oluşması, Japonya nın Çin e saldırması, Almanya nın Polonya ya saldırmasıdır.

19 SAVAŞIN BAŞLAMASI VE SAVAŞ YILLARI Almanya, SSCB ile 23 Ağustos 1939 da saldırmazlık antlaşması imzalandı. Almanya 1 Eylül 1939 da Polonya ya saldırdı II. Dünya Savaşı nın başlangıcı kabul edilir. İng. ve Fr. Polonya ya verdikleri sözü tutarak Almanya ya savaş ilan ettiler 1940 yılında Almanya; Danimarka, Norveç, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg u işgal etti.

20 FRANSA NIN ALMANLARCA İŞGALİ (21 Haziran 1940) Maginot Hattı Vichy Hükümeti De Gaulle Almanya sınırında Fransızların oluşturduğu bir top atımı uzaklıktaki 50 savunma kulesi ve yer altı sığınaklarından oluşan savunma hattı. İşe yaramadı.

21 VİCHY HÜKÜMETİ Güney Fransa da Almanya ya bağlı işbirlikçi Mareşal Petain tarafından Vichy şehrinde kuruldu. DE GAULLE Fransız General De Gaulle İngiltere ye sığınarak, Londra da Hür Fransız Kuvvetleri ni oluşturarak direnişi örgütledi.

22 ALMAN-İNGİLİZ HAVA SAVAŞI Fransa sonrası Hitler İngiltere yi istilaya teşebbüs etti. Temmuz 1940 tan Ekim 1940 a kadar süren hava akınları neticesinde Almanya vazgeçmek zorunda kaldı. Kartal hücumu Kartal Hücumu adı verilen bu saldırılarda Almanlar 1733 uçak kaybederken İngilizler 915 uçak yitirmişlerdir.

23 ALMAN-SSCB SAVAŞI (22 Haziran 1941) Çöküşün başlangıcı Barbarossa Harekatı 22 Haziran 1941 de başlayan Nazi Almanyasının Rusya yı 6 ayda işgal etme planıdır. Stalingard Muharebesi 22 Ağustos 1942 de başlayan ve 3 ay süren Stalingard Muharebesi ni Almanlar kaybedecektir. Alamanya 1943 yazı başlarında Rusya ve Kafkasya dan çekilmeye başlayacaktır.

24 Marita Harekatı Almanların Yun. işgali Merkür Harekatı Almanların Giriti işgali

25 KUZEY AFRİKA DA SAVAŞ İtalya nın 1940 yılında İngiltere ye karşı başlattığı saldırlar Almanlar tarafından da desteklenmiş, fakat İngilizlerin karşı saldırısı ile Mısır ve Libya Mihver kuvvetlerinden temizlenmiştir Mayısı na gelindiğinde tüm Kuzey Afrika, Müttefiklerin eline geçmiş ve 250 bin Mihver askeri esir alınmıştır.

26 Atlantik Bildirisi ABD NİN SAVAŞA GİRİŞİ Pearl Harbour Savaşın başında ABD Monroe Doktirini çerçevesinde tarafsızlığını ilan etti. Fakat savaş Almanya nın lehine gelişince yasalarında değişiklikler yaparak İngiltere ye silah ve para yardımında bulunarak müttefik devletlere yakınlaştı ÖDÜNÇ VERME YASASI ABD 1941 de çıkardığı yasa ile her ülke her türlü yardımı, bedeli savaş sonrası ödenmek üzere alabilecektir.

27 ATLANTİK BİLDİRİSİ (14 AĞUSTOS 1941) ABD Başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Churchill. Savaştan sonra toprak kazanılmayacaktır. Uluslar kendi geleceklerini kendileri kararlaştıracaktır. Temel ham maddelerden eşit bir şekilde faydalanılacaktır İnsanlar açlıktan kurtarılacaktır. Açık denizlerde ticaret serbest olacaktır. Wilson İlkelerine benzemekte Mihver Devletleri silahsızlandırılacak ve savaş sonrası top yekün silahsızlanmaya gidilecektir.

28 PEARL HARBOUR BASKINI (7 ARALIK 1941) Pasifik Okyanusu'ndan ABD yi uzaklaştırmak isteyen Japonya, Amiral Yamamoto komutasında Hawai de bulunan ABD deniz üssü Pearl Harbour a baskın düzenler. Efsane komutan Yamamato ABD savaşa katılır BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İTTİFAKI (1942) ABD Savaş a girince İngiltere ve SSCB nin de aralarında bulunduğu 22 devlet, Birleşmiş Milletler İttifakını kurarlar.

29 AVRUPA DA SAVAŞIN SONA ERMESİ GÜNEY-İtalya Çıkartması-1943 DOĞU - Bagration Harekatı-1944 Mussolini iktidarı kaybetti ve İtalya ateşkes istedi 1945 başlarında ise Kuzey İtalya Almanlardan temizlendi. Beyaz Rusya ve Polonya dan Almanların çıkarılmasıyla neticelenen büyük Rus zaferi BATI - Normandiya Çıkartması-6 Haziran 1944 İşgali altındaki Fransa yı kurtarmak için Amerikalı General Eisenhower komutasında Müttefik çıkarması

30 NORMANDİYA ÇIKARTMASI (6 Haziran 1944)

31 Avrupa da savaş bitiyor; Eylül 1944 te Fransa ve Belçika kurtarıldı 5 Mart 1945 te Köln, Müttefiklerin eline geçti. 28 Nisan 1945 te Mussolini, İtalyan Partizanlarca idam edildi. 30 Nisan 1945 te Hitler intihar etti. Amiral Karl Doenitz liderliğinde 7 Mayıs 1945 te Almanya kayıtsız şartsız teslim oldu ve Avrupa da savaş sona erdi.

32 PASİFİKTE SAVAŞIN SONA ERMESİ (2 Eylül 1945) Mercan Deniz Muharebesi-1942 Midway Deniz Muherebesi-1942 Leyte Deniz Savaşı-1944 ABD-Japon. Japon geri çekilişi ABD-Japon. Kesin Japon yenilgisi ABD-Japon. Kesin Japon yenilgisi ve donanmasının çöküşü. Kamikaze uçaklar ilk kez Japonlarca kullanıldı. 6 Ağustos Hiroşima ve 9 Ağustos Nagazaki ye atom bombası Japonya 2 Eylül 1945 te resmen teslim oldu.

33 Hiroşima ya atılan bomba. Little Boy (Küçük çocuk)

34 SONUÇ; ABD Japonya ya demokrasi götürdü!!!

35 BARIŞI HAZIRLAYAN KONFERANSLAR Kahire (1943) Tahran (1943) Yalta (4-11 Şubat 1945) İsmet İnönü-Roosevelt-Churchill katıldı. Türkiye nin savaşa girme durumu da görüşüldü. Roosevelt-Churchill-Stalin katıldı. Sovyet Rusya nın boğazlar ile ilgili talepleri gündeme geldi. Türkiye nin savaşa dahil edilmesi kararlaştırıldı. Roosevelt-Churchill -Stalin katıldı. Dünyanın paylaşıldığı konferans. Boğazlarda Rusya lehine düzenleme yapılmasına karar verildi. Birleşmiş Milletlerin ana hatları belirlendi. Dünya devletlerine 1 Mart 1945 e kadar Almanya ya savaş ilan etme çağrısında bulunuldu.

36 San Fransisco Antlaşması (26 Haziran 1945) Potsdam (17 Temmuz-2 Ağustos 1945) Almanya ya savaş ilan eden 51 ülkenin temsilcisinin bir araya gelerek Birleşmiş Miletlerin kurulmasına karar verdiği antlaşmadır. ABD-İngiltere-Rusya katıldı. Avrupa nın Müttefiklerin çıkarları doğrultusunda şekillendirilmesi görüşüldü. Rusya nın Boğazlardan üs talebi reddedildi. Almanya dört işgal bölgesine ayrıldı. Savaş suçlularının yargılanması kararlaştırıldı.

37 Arkadya Konferansı (1941) Washington Konferansı (1943) Casablanca Konferansı (1943) Qubec Konferansı (1943) Moskova Konferansı (1943) Yüzdelikler Antlaşması Dumbarton Oaks Konferansı (1944) II. Moskova Konferansı (1944)

38 PARİS BARIŞ ANTLAŞMASI (10 Şubat 1947) İtalya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya ile Paris Antlaşması imzalanmıştır. Ortada Birleşik Almanya olmadığı için bir antlaşma yapılamamıştır. Rodos ve 12 Ada İtalya dan alınarak Yunanistan a bırakıldı. Polonya, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan SSCB ye bağlı uydu devletler haline geldi.

39 II.DÜNYA SAVAŞI NIN SONUÇLARI Birleşmiş Milletler kuruldu Almanya ikiye bölündü Kore ikiye bölündü İsrail kuruldu Sömürgeler bağımsız oldu Doğu ve Batı Bloğu kuruldu Soğuk Savaş başladı NATO ve Varşova Paktı Dolar yaygınlaştı İMF ve Dünya Bankası

40 İNSAN HAKLARI İHLALLERİ 1946 da savaş suçluları yargılanmış ve cezalandırılmışlardır. Nürnberg Mahkemesi (Nazi liderler) Tokyo Mahkemesi (Japon liderler) BM Genel Kurulunda 1948 de; Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kabul edildi.

41 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (24 Ekim 1945) GENEL KURUL Üyelerden oluşur. Her devletin bir oy hakkı var. GÜVENLİK KONSEYİ 15 üyeli Daimi 5 üye; ABD- İngiltere- Fransa- Rusya- Çin'dir. En son katılan devlet 2011 de Güney Sudan GENEL SEKRETERLİK BM organlarının çalışma ortamını hazırlar. Politikaları uygular. EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY Ekonomik ve sosyal sorunlarla mücadele Yürütme Organı olan Konsey, ambargo, silahlı müdahale vs. gibi yaptırım kararları alabilir. ULUSLAR ARASI ADALET DİVANI Yargı organıdır. Genel kurulca 9 yıllığına seçilen 15 yargıçtan oluşur. BM Resmi dilleri; Arapça, Çince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Rusça VESAYET KONSEYİ Vesayet altındaki eski sömürgeleri yöneten organ. İşlevi kalmadı.

42 BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN BAZI ÖNEMLİ ÖZERK BİRİMLERİ

43 İSMET İNÖNÜ DÖNEMİ ( ) II. DÜNYA SAVAŞI NDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI Denge politikası izleyen Türkiye, savaş dışında kalmayı başarabilmiştir da Türkiye,İngiltere ve Fransa ile Karşılıklı Yardım Antlaşması imzalandı 1941 de Türkiye-Almanya arasında Saldırmazlık Antlaşması imzalandı te müttefik devletler Türkiye ye Adana ve Kahire Konferanslarında yoğun baskı yapmıştır.

44 ADANA KONFERANSI (30 Ocak-1 Şubat 1943) KAHİRE GÖRÜŞMELERİ (4-6 Aralık 1943) Churchill - İnönü İngiltere, savaş sonrası Balkanlarda SSCB nin güneye inmesini Türkiye ile engelleme arzusundaydı. Türkiye, Müttefiklere yakınlaşmakla birlikte savaş dışı kalmayı başarmıştır. I.Görüşme İng. Dışişleri Bkn. Eden-Türkiye Dışişleri Bkn.Numan Menemencioğlu II.Görüşme İsmet İnönü Churchill Roosevelt Türkiye ilke olarak savaşa katılmayı kabul etmiş ama yeterli destek olmadan Savaş a girmeyeceğini belirtmiştir

45 1944 yılında ise Türkiye Savaş ın sonucu belli olması ile Almanya ile ilişkilerini tamamen kesti. Türkiye Yalta Konferansı sonrası Müttefiklerin taleplerine uyarak 23 Şubat 1945 te Almanya ya resmen savaş ilan etti. Almanya ya savaş ilan eden devletler San Fransisco Konferansı na davet edilerek BM nin kurucularından olmuştur. Türkiye de bu devletlerden birisidir. Ama kesinlikle fiilen savaşa dahil olmadı.

46 II. DÜNYA SAVAŞI NIN TÜRKİYE YE ETKİLERİ Çakmak hattı Karartma Üretim düştü Kıtlık yaşandı Çatalca da oluşturulan savunma hattı. Adı Fevzi Çakmak tan gelir. Hava saldırılarına karşı şehirlerde alınan önlemdir Seferberlik nedeniyle çalışabilir nüfus askere alındı Karne Temel tüketim ürünleri belli miktarda karneyle dağıtıldı

47 Planlı ekonomi sekteye uğradı Savaş bütçesi nedeniyle yatırım yapılamadı İthal ürünlere kısıtlama getirildi Karaborsacılık yaşandı Narh Enflasyon Karaborsacılığı engellemek için devlet fiyat tespiti yaptı.

48 SAVAŞIN ETKİLERİNE KARŞI TÜRKİYE NİN ALDIĞI ÖNLEMLER Milli Korunma Kanunu (1940) Üretim, dağıtım ve tüketim işleri tamamen devletin kontrolünde Petrol Ofisi-1941 Et-Balık Kurumu Varlık Vergisi (1942) Gayrı müslim vatandaşları hedef alan vergi artırımıyla mali önlem almak isteyen uygulama. Uluslararası tepkiler üzerine 1944 te kaldırıldı Topak Mahsulleri Vergisi (1944) Aşar vergisinin benzeri vergi. Köylülerin tepkisi üzerine 1946 da kaldırıldı

49 DİĞER BAZI İÇ POLİTİK GELİŞMELER Savaş dönemi başbakanları; Refik Saydam ( ) Şükrü Saraçoğlu ( ) Köy Enstitüleri kuruldu (1940) Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu çıkarıldı (1945). Radyo yayınları sürekli yapılmaya başlandı Harika Çocuklar Kanunu (İdil Biret ve Suna Kan) Edebiyatta Garip akımı ortaya çıktı. Tan Olayı (4 Aralık 1945) Turancılık Davası (1944/45) Refah Şilebi Olayı (23 Haziran 1941)

2.ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI DERS NOTU KONU ÖZETİ ~ 1 ~

2.ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI DERS NOTU KONU ÖZETİ  ~ 1 ~ 2.ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI DERS NOTU KONU ÖZETİ http://www.tarihsinifi.com ~ 1 ~ 2.ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI A.YENİ BİR SAVAŞA DOĞRU 1. Savaş Öncesindeki Gelişmeler I. Dünya Savaşı sonunda galip devletler,

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

2. ÜNİTE II. DÜNYA SAVAŞI

2. ÜNİTE II. DÜNYA SAVAŞI 2. ÜNİTE II. DÜNYA SAVAŞI Japonya nın Nagazaki kentine atılan atom bombası, düştüğü noktanın 18 km. üzerine yükselen bir mantar bulutu meydana getirmiştir. Bu durumun insanlar ve diğer canlılar üzerindeki

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Politikası

İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Politikası İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Politikası Genç Türkiye'nin yöneticileri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'na sürüklenerek nasıl ortadan kalktığını, Türk Ulusu'nun nasıl yok olma tehlikesiyle

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

II. DÜNYA SAVAŞI. b) İtalya:

II. DÜNYA SAVAŞI. b) İtalya: II. DÜNYA SAVAŞI A) Savaşın Nedenleri Atatürk - Mac Arthur Görüşmesi nden Bence, dün olduğu gibi yarın da Avrupa nın mukadderatı, Almanya nın alacağı vaziyete bağlı bulunacaktır. Fevkalâde bir dinamizme

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1)

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1) BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, 1914-1918 (1) Topyekûn Savaş Çağı ve İlk Büyük Küresel Çatışma Mehmet Beşikçi I. Dünya Savaşı nın modern çağın ilk-en büyük felaketi olarak tasviri Savaşa katılan toplam 30 ülkeden

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ

AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ İLKER GİRİT 04.11.2015 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ ANABİLİM DALI İÇERİK Birliğin Kuruluşu Birliğin Gelişimi Antlaşmalar

Detaylı

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu :

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu : ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1 Konu : Hükümetlerarası Konferans Nihâi Senedi ne ek Bildirgeler ve Nihâî Senet NİHÂÎ SENET NS / Anayasa 1 30

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

1. Ünite XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA DÜNYA

1. Ünite XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA DÜNYA 1. Ünite XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA DÜNYA A. 1. I. DÜNYA SAVAŞI ve SONUÇLARI 1. I. Dünya Savaşı 28 Haziran 1914 te Avusturya Macaristan ın Sırbistan a savaş ilan etmesi ile başlamıştır. Savaşın nedenleri

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE Fevzi Karamw;o TARIH 10 FEN LisESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 i

Detaylı

II. DÜNYA SAVAŞI. İtalya nın savaşı kazandığı halde isteklerine ulaşamaması ve iktidara gelen Faşistlerin saldırgan bir politika

II. DÜNYA SAVAŞI. İtalya nın savaşı kazandığı halde isteklerine ulaşamaması ve iktidara gelen Faşistlerin saldırgan bir politika A) Savaşın Nedenleri Almanya nın 1919 da imzalanan Versay Antlaşması nın haksız maddeler içerdiğini ve yeniden gözden geçirilmesini istemesi I. Dünya Savaşı ndan sonra yapılan barış antlaşmalarıyla çizilen

Detaylı

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI BİRİNCİ D NYA SAVAŞI KONUYA GİRİŞ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER VE BLOKLAŞMALAR BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ / Genel - Başlatan BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN GELİŞİMİ OSMANLI DEVLETİ NİN

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

Avrupa Birliği Nedir?

Avrupa Birliği Nedir? T.C. Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik Bütünleşmeler Anabilim Dalı Dersin Adı: Uluslararası Ekonomik Bütünleşmeler ve Avrupa Birliği Avrupa Birliği Nedir? Belgin Akçay Ankara

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ KURTULUŞ SAVAŞI DOĞU VE GÜNEY CEPHESİ DOĞU CEPHESİ Ermeniler XIX. Yy`a kadar Osmanlı topraklarında huzur içinde yaşadılar, devletin çeşitli kademelerinde

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU

FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DEPARTMANI EYLÜL 2010 FİNLANDİYA ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI YÖNETİM ŞEKLİ BAŞKENTİ DİL : Finlandiya Cumhuriyeti : Parlamenter Cumhuriyet

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 22 Aralık 2015 Pazar 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı yüzde 12 artış göstererek 1 milyon 956 bin adet seviyesine ulaştı.

Detaylı

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül)

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) 2- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcunun Borçluya Göre Alacaklı Dağılımı (2002-2015

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 06/2015 DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI 2015 yılı

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ALMANYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Almanya Federal Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 04/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Mart ayında, Türkiye

Detaylı

TARİH İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI

TARİH İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI TARİH İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI PARİS BARIŞ KONFERANSI MONREO DOKTİRİNİ 1.DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA İMZALANAN ANTLAŞMALAR VERSAY NÖYYİ TRİANON ST. JERMEN SEVR BREST LİTOVSK SOVYET

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ AHMET TÜTÜNCÜ 2013 http://www.rehberlik.biz.tr ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ ÜNİTELER I. ÜNİTE: XX. YY. BAŞLARINDA DÜNYA II. ÜNİTE: II. DÜNYA SAVAŞI III. ÜNİTE: SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 07/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Haziran ayında, Türkiye

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) KURULUŞ RAPORLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) Kuruluş adı Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluş Tarihi 1945 Merkezi New York (ABD) Üye ülke sayısı 192 Genel Sekreter Ban Ki-mun Genel Bilgiler Dünya barışı ve sosyal

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 16 Ekim 2016 Pazar 2016 yılı Ağustos ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 31,2 artış göstererek 157 bin adet seviyesinde

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri Büyükdere Cad. No. 141 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi Büyükdere Cad. No. 106 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2013 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR İKİNCİ WİLHELM İN DEĞİŞEN RUSYA POLİTİKASI 1890 Bismarck ın görevden alınması Rusya nıngüvence Antlaşması nın yenilenmesi talebinin reddedilmesi 1892 Rusya nın Fransa ile gizli

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

ÜNİTE. ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAP TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER II. DÜNYA SAVAŞI SÜRECİ

ÜNİTE. ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAP TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER II. DÜNYA SAVAŞI SÜRECİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER II. DÜNYA SAVAŞI SÜRECİ II. Dünya Savaşı Öncesi Dünyada Yaşanan Bazı Önemli Gelişmeler II. Dünya Savaşı nın Başlaması ve Yayılması II. Dünya Savaşı Sürecinde Diplomatik Girişimler

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ - Tarih ALAN (4 Soru) - Sosyal bilgiler ALAN (2 Soru) - KPSS Genel Kültür (3 Soru) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Notları ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ AHMET TÜTÜNCÜ (Tarih Öğretmeni) 2014 http://www.rehberlik.biz.tr

Detaylı

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) 2017 yılı raporuna göre Belarus, iş yapma kolaylığı açısından 190

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-almanya nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren bölgesi meselesi(fransa nın Sedan Savaşı nda

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Aralık ayında, Türkiye nin

Detaylı

KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ)

KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ) KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ) -IMF(ULUSLARARASI PARA FONU) -OECD(EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Dersin Haftalık İçeriği

Dersin Haftalık İçeriği Saü Dersin Haftalık İçeriği * Birinci Dünya Savaşı ve Savaş Sonrası Düzenlemeler * İkinci Dünya Savaşı ve İki Kutuplu Dünya Düzeni * Soğuk Savaş'ın Tırmanması * Yumuşama (Detente) * Soğuk Savaş ın Sona

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/05/2016 31/05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ Geçici Plaka İzni Geçiş Abd Minor Outlying Adaları 03 08 03 Almanya 03 03 02 18 26 93 50 53 89 Arnavutluk 02 Avusturya 02 03 01 02 Belçika

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018 AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ Ekim 2018 Pazar 2018 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4 artarak 1 milyon 342 bin adet

Detaylı

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ)

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ) 439 AGİK Sonuç Bildirgesi AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ) 3 Temmuz 1973'te Helsinki'de açılan ve 18 Eylül 1973'ten 21 Temmuz 1985'e kadar Cenevre'de süregelen

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA DÜNYA

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA DÜNYA ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ XX. YÜZYIL BAŞLARINDA DÜNYA I.DÜNYA SAVAŞI 19. yüzyılda Avrupa ve Dünya daki siyasi,sosyal ve ekonomik gelişmeler bu yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Avrupalı

Detaylı

Dış Temsilciliklerde ve Gümrüklerde Oy Kullandı İşaretlenen Seçmen Sayısı

Dış Temsilciliklerde ve Gümrüklerde Oy Kullandı İşaretlenen Seçmen Sayısı Dış Temsilciliklerde ve lerde Seçmen ve Toplam Seçmen Toplam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ARNAVUTLUK ARNAVUTLUK BERLIN DÜSSELDORF 8 139,556 49,097 35.18 4,798 3.44 53,895

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ağustos 2018 İhracat Raporu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ağustos 2018 İhracat Raporu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ağustos 2018 İhracat Raporu 1 Eylül 2018 Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Sayfa 1 / 10 İçindekiler AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ UTİB Mal

Detaylı

Dunkirk'ün gerçek tarihi

Dunkirk'ün gerçek tarihi Dunkirk'ün gerçek tarihi Tüm zamanların ilk on savaş filmleri arasında gösterilen Dunkirk'te, savaşın gerçek kahramanları gözardı mı edildi? 17.08.2017 / 13:25 Hindistanlı askerlerin yardımı olmasaydı,

Detaylı

İKİ SAVAŞ ARASINDA AVRUPA

İKİ SAVAŞ ARASINDA AVRUPA İKİ SAVAŞ ARASINDA AVRUPA 1-Barışın Sürekliliğini Sağlama Çabaları Birinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Wilson,barışın korunması için bir uluslararası örgütün kurulmasını

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan

Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan On5yirmi5.com Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan Yurt dışında eğitimin en pahalı adresi yıllık 38 bin dolar ile Amerika, en ucuzu ise 4 bin 500 dolarla Kazakistan oldu. Yayın Tarihi : 12 Temmuz

Detaylı

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ 1. AVRUPA TOPLULUKLARI 1.1. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu nun kurulması yönündeki ilk girişim, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ 1. Versay anlaşması ile Almanya nın hangi kanalı uluslararası duruma getirildi? C: Kiel kanalı 2. I. Dünya Savaşı sonucunda Avrupa ve dünyanın bir numaralı devleti hangisi oldu?

Detaylı

North Athlantic Traty Organization Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü. Dün ve Bugün NATO. USTAD Ön Çalışma Mart-2011 ÖZET:

North Athlantic Traty Organization Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü. Dün ve Bugün NATO. USTAD Ön Çalışma Mart-2011 ÖZET: North Athlantic Traty Organization Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü Dün ve Bugün NATO USTAD Ön Çalışma Mart-2011 Dün ve Bugün NATO Çalışma No: 5 Mart 2011 Mardin-TURKEY ÖZET: İki kutuplu bir dünya da kurulan

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu 1 Ağustos 2017 Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Sayfa 1 / 11 Sayfa 2 / 11 İçindekiler AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı