SON YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SON YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU"

Transkript

1 SON YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU

2 Genel olarak Hukuk yaşayan bir alandır. İhtiyaçlar gerektirdikçe mevcut düzenlemelerin değişmesi de kaçınılmazdır. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında ise bu değişiklik ihtiyacı daha sık yaşanmaktadır.

3 Genel olarak Kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan ve 6552 sayılı Kanunla İş Kanununda da pek çok değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikleri belirli bir sistematik içinde değerlendirmek gerekirse; İlk üzerinde durulması gereken hükümleri alt işverenlikle ilgili olarak yapılan değişiklikler oluşturmaktadır. Alt işverenlikle bağlantılı yapılan en önemli değişiklik de, kanaatimize göre, kamudaki kıdem tazminatından sorumluluğu ile değişiklik olmuştur. Diğer bir alan ise Soma maden faciasından sonra maden çalışanlarının durumunu düzeltmek amacıyla yapılan değişikliklerdir.

4 ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ AÇISINDAN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

5 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz Bilindiği gibi, 2008 yılında İş Kanunununn3. maddesinde değişiklik yapılarak; alt işverenlerin de alt işverenlik sözleşmesi ile birlikte işyeri tescili yapacakları, alt işverenlik sözleşmelerinin gerektiğinde iş müfettişlerince incelenip muvazaa tespiti yapılabileceği düzenlenmişti. Önceki düzenlemede bu raporlara karşı işverenin tebliğ tarihinden itibaren 6 işgünü İÇİNDE İTİRAZ EDEBİLECEĞİ ve itiraz üzerine verilen yerel mahkeme kararının KESİN OLACAĞI öngörülmüştü.

6 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz Bu hüküm uygulamada bazı tartışmaları da beraberinde getirmişti. Özellikle hükmün kesin olması her yerel mahkemenin bu konuda kendi kanaatine göre farklı karar vermesine neden olmuştu. Buna karşılık aynı olay nedeniyle işçinin BİREYSEL HAKLARI İÇİN dava açması halinde verilecek kararın kesin olmaması, söz konusu kararın temyizi halinde Yargıtayın yerel mahkemenin verdiği karardan farklı bir karar vermesi imkan dahilinde idi. Bunun da adalet açısından pek çok soruna neden olacağı ise açıktı.

7 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz Bunun dışında müfettişin verdiği karara karşı dava açmak isteyen işverenin bu hakkının 6 işgünü ile sınırlandırılması da sorunlara neden olmaktaydı. Çok önemli sonuçları olan bu davalarda işverenin çok kısa sürede hukuki gerekçelerini net bir şekilde ortaya koyması ve harekete geçmesi gerekmekteydi.

8 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz İşte yapılan değişiklikle; iş müfettişlerince verilen raporlara itiraz süresi 6 İŞGÜNÜNDEN 30 İŞGÜNÜNE ÇIKARILMIŞ ve yerel mahkeme kararına karşı TEMYİZ YOLUNA BAŞVURULABİLECEĞİ öngörülmüştür. Kanun yapılırken madde metnindeki 6 rakamı değiştirilmiş, ama işgünü kavramına dokunulmamıştır. Dolayısıyla rapora itiraz davasının 30 işgünü içinde açılması gerekir.

9 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz Oysa işgünü hukukumuzda genel olarak kısa sürelerde söz konusu olmakta, 30 gün gibi nispeten uzun sayılabilecek bir sürede işgünü üzerinden hesaplama yapılması bazı sorunları da beraberinde getirecektir. Gerçekten bu durum her somut olayda titiz bir hesaplama yapılmasını gerektirmektedir. Yani o süre içindeki hafta tatili, bayram, genel tatil gibi günlerin bu süreden düşülmesi gerekir.

10 İş müfettişlerinin alt işverenlerin işyeri tesciline ilişkin raporlarına itiraz Ayrıca itiraz üzerine görülecek olan dava basit yargılama usulüne göre dört ay içinde sonuçlandırılacaktır. Yine Mahkemece verilen kararın temyizi hâlinde Yargıtay da altı ay içinde kararını verecektir. Böylece davaların çok sürüncemede kalmadan biran önce sonuçlandırılması amaçlanmıştır. Yine kanuna konulan bir hükümle kamu idarelerince bu raporlara karşı yetkili iş mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlarına karşı diğer kanun yollarına başvurulması zorunlu hale getirilmiştir. Hatta bu zorunluluğa aykırılık da bir yaptırıma bağlanmış ve bu yükümlülüğe uymayan kişilere her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemelerin iki katı tutarında idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.

11 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi Asıl işveren alt işveren ilişkisi kurulmasının en önemli sonucu asıl işverenin alt işveren işçilerine göre sorumlu tutulmasıdır. Konu İş Kanununun 2. maddesinin 7. fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre; asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak; bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur,

12 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi Dolayısıyla bir asıl işverenin, kanun açıkça emretmese de, bu sorumluluğunu dikkate alarak, alt işveren işçilerinin tüm haklarının ödenip ödenmediğini kontrol etmesi, ödenmediğini tespit ettiğinde de bu ödemeleri alt işverenin hak edişinden keserek ödemesi önerilen ve uygulamada da yaygınlıkla dikkate alınan bir husustu. Ayrıca konuya ilişkin olarak İş Kanununun 36. maddesinde de bir hüküm bulunmaktaydı.

13 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi 36. maddenin ilk fıkrasına göre; Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar; asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler. Son fıkrasına göre ise, Bu maddede kamu tüzel kişilerine ve bazı teşekküllere verilen yetkileri 2 nci maddenin altıncı fıkrası gereğince sorumluluk taşıyan bütün işverenler de kullanmaya yetkilidir.

14 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi İşte bu son fıkra değiştirilmiştir. İş Kanununun 36. maddesinin 6552 sayılı Kanun ile değiştirilen son fıkrasına göre; işverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya AYLIK OLARAK RESEN (kendiliğinden) kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.

15 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi Böylece daha önce bir yetki gibi düzenlenen husus, şimdi bir zorunluluk olarak düzenlenmiştir. Bunun dışında ilk fıkra ile bağlantılı olarak düşünüldüğünde asıl işverenin yetkisi sanki yol, baraj, köprü gibi işlerle sınırlı gibi görünmekteydi Şimdi artık böyle bir sınırlama kalmamış, tüm asıl işverenlerin denetleme ve hak edişlerden keserek işçinin banka hesabına yatırma yükümlülüğü getirilmiştir.

16 Alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğinin denetlenmesi Ücret kavramına sadece temel ücretin değil, giydirilmiş ücretin dahil olduğunu kabul etmek gerekir. Aynı şekilde fazla çalışma ücretlerinin, hafta tatili ya da bayram tatili gibi tüm haklarının ödenip ödenmediğini denetlemek gerekir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, işverenin bu yükümlülüğü için alt işveren işçilerinin bir talepte bulunmalarına gerek bulunmamaktadır. Zira Kanuna göre işveren resen bu denetimi yapmak zorundadır.

17 Asıl işverenin yıllık izin bakımından denetleme yükümlülüğü Yine 6552 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle bu yükümlülük sadece ücretle sınırlı tutulmamıştır. Gerçekten Kanunla yapılan başka bir düzenlemeye göre, Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve İLGİLİ YIL İÇİNDE KULLANILMASINI SAĞLAMAKLA, Alt işveren ise; altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini ASIL İŞVERENE VERMEKLE yükümlüdür

18 Yıllık izne hak kazanma Yıllık izin konusunda kanaatimize göre daha önemli bir başka değişiklik ise yıllık izne hak kazanma süresinin hesaplanmasına ilişkin olarak yapılmıştır. Buna göre, alt işveren işçilerinden, ALT İŞVERENİ DEĞİŞTİĞİ HALDE aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Gerçi bu düzenleme uygulamada Yargıtayın verdiği kararların Kanuna yansıması şeklinde de değerlendirilebilir.

19 Yıllık izne hak kazanma Zira bilindiği gibi, alt işveren değiştiği halde işçilerin aynı işyerinde çalışmalarını sürdürmeleri Yargıtay tarafından işyeri devri olarak nitelendirilmişti, daha doğru deyişle bu gibi durumlarda uyuşmazlığa kıyasen işyeri devrine ilişkin kuralların uygulanması gerektiğini kabul etmekteydi. Bunun sonucunda da işçinin hizmet süresinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmekteydi (İş. K.m.6). Ancak Yargıtay önceki işveren tarafından yapılmış bir fesih işlemi varsa, işçinin tüm haklarının ödenmesi halinde işyeri devri bulunmadığını da kabul etmekteydi. Bu ise özellikle yıllık izin hakkı bakımından sorunlara neden olabilmekteydi.

20 Yıllık izne hak kazanma İşte yeni düzenleme işçinin yıllık izne esas kıdeminin her bir işveren (alt işveren) değiştiğinde sıfırlanmasının önüne geçmiştir. Artık yeni düzenleme sonrasında; Önceki işveren tarafından veya işçi tarafından yapılmış bir fesih işlemi bulunduğu durumlarda dahi yıllık izin süresinin asıl işverenin işyerinde geçen toplam çalışma süresine göre belirlenmesi söz konusu olabilecektir.

21 Kamuda kıdem tazminatı 6552 sayılı Kanunla yapılan en önemli değişikliklerden biri ise kamu kurum veya kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalışan işçilerin kıdem tazminatı konusunda olmuştur. Bilindiği gibi, kamu kurum ve kuruluşları çok yaygın bir biçimde alt işveren kullanmaktadırlar. Kamu İhale Kanununun ve kamu ihale sözleşmelerinin düzenleniş biçimi kamuda alt işveren işçisi olarak çalışanlar bakımından hem yıllık izin hakkı hem de kıdem tazminatı konusunda pek çok soruna neden olmuştu. Kamu ihale sözleşmelerinin süreleri artırılarak yıllık izin hakkı konusunda uygulama sorunları çözülmüştü.

22 Kamuda kıdem tazminatı Şimdi kamudaki alt işveren işçilerinin kıdem tazminatı alacakları konusunda oldukça önemli düzenlemeler yapılmıştır. İş Kanununun 112. maddesine beş fıkra eklenmiş ve bu düzenlemelerle esas itibariyle kamuda çalıştırılan alt işveren işçilerinin kıdem tazminatlarının kamu kurumu tarafından ödenmesi esası benimsenmiştir. Kanun koyucu konuyu farklı ihtimallere göre düzenlemiştir.

23 Kamuda kıdem tazminatı İLK İHTİMAL; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun m. 62/1, (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları; Alt işverenlerinin DEĞİŞİP DEĞİŞMEDİĞİNE BAKILMAKSIZIN ARALIKSIZ OLARAK AYNI KAMU kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların kıdem süreleri, AYNI KAMU KURUM VEYA KURULUŞUNA AİT İŞYERLERİNDE GEÇEN TOPLAM ÇALIŞMA SÜRELERİ esas alınarak tespit olunur.

24 Kamuda kıdem tazminatı Bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları İLGİLİ KAMU KURUM VEYA KURULUŞLARI TARAFINDAN, İşçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.

25 Kamuda kıdem tazminatı İKİNCİ İHTİMAL AYNI ALT İŞVEREN TARAFINDAN ve AYNI İŞ SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE FARKLI kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerden iş sözleşmeleri kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanlara, 4734 sayılı Kanun m. 62/1, (e) bendi kapsamında FARKLI KAMU KURUM VE KURULUŞUNA AİT İŞYERLERİNDE GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİN TOPLAMI ESAS ALINARAK çalıştırıldığı SON KAMU KURUM VEYA KURULUŞU TARAFINDAN, işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.

26 Kamuda kıdem tazminatı Dolayısıyla; işçi hep aynı kamu kurum ve kuruluşunun işyerinde alt işveren işçisi olarak çalışmışsa işçinin kıdem tazminatı tüm çalışma süresi üzerinden bu kamu kurumu tarafından, Buna karşılık aynı alt işveren yanında ama farklı kamu kurum kuruluşlarında çalışmışsa bu durumda tüm süre üzerinden son kamu kurumu tarafından ödenecektir. Hemen akla alt işverenin de kıdem tazminatından sorumlu olup olmayacağı gelecektir. Kanaatimize göre bu soruya evet demek gerekir. Alt işveren de işçiye karşı kıdem tazminatından sorumlu olacaktır.

27 Kamuda kıdem tazminatı Kanunda bir ÜÇÜNCÜ İHTİMAL daha öngörülmüştür. Buna göre; Kamuda çalıştırılan alt işveren işçisi KAMUDAKİ İŞ BİTTİKTEN SONRA iş sözleşmesi sona ermeden ÖZEL SEKTÖRDEKİ İŞYERLERİNE ÇALIŞTIRILIR ve bu sırada iş sözleşmesi kıdem tazminatı gerekecek şekilde sona ererse işçinin YAZILI TALEBİ HÂLİNDE,

28 Kamuda kıdem tazminatı kıdem tazminatının SÖZ KONUSU KAMU KURUM VEYA KURULUŞLARINA AİT İŞYERLERİNDE GEÇEN SÜREYE İLİŞKİN KISMI, KAMU KURUM VEYA KURULUŞUNA AİT ÇALIŞTIĞI SON İŞYERİNDEKİ ÜCRETİNİN yılları itibarıyla asgari ücret artış oranları dikkate alınarak GÜNCELLENMİŞ MİKTARI ÜZERİNDEN hesaplanmak suretiyle SON KAMU KURUM VEYA KURULUŞU TARAFINDAN işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.

29 Kamuda kıdem tazminatı Ancak bu şekilde hesaplanarak ödenen kıdem tazminatı tutarının, İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERDİĞİ TARİHTEKİ ÜCRETİ ÜZERİNDEN aynı süreler dikkate alınarak hesaplanacak kıdem tazminatı tutarından daha düşük olması hâlinde, işçinin aradaki farkı alt işverenden talep hakkı saklıdır.

30 Kamuda toplu iş sözleşmesi fiyat farkı Daha önce de değinildiği gibi, asıl işveren alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesindeki haklardan da sorumludur. Kamu İhale Sözleşmeleri hakkında Kanuna konulan bir hükümle bu konu özel olarak düzlenmiştir. Buna göre; Asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından münhasıran bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmeleri; alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülür ve sonuçlandırılır.

31 Kamuda toplu iş sözleşmesi fiyat farkı Toplu iş sözleşmesinin kamu işveren sendikası tarafından sonuçlandırılması hâlinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan BEDEL ARTIŞI KADAR İDARECE FİYAT FARKI ödenir. KAMU İŞVEREN SENDİKASI TARAFINDAN yürütülmeyen ve SONUÇLANDIRILMAYAN toplu iş sözleşmeleri için fiyat farkı ödenemez, 4857 sayılı Kanun m.2/7 esas alınarak asıl işveren sıfatından dolayı ücret farkına hükmedilemez ve ASIL İŞVEREN SIFATIYLA SORUMLULUK YÜKLENEMEZ. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu Yönetmelik çıkarıldı.

32 YER ALTI İŞLERİNDE/MADEN İŞLERİNDE ÇALIŞANLARA İLİŞKİN YENİLİKLER

33 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Kanuna yer altında çalışanların haklarının iyileştirilmesine ilişkin olarak da birçok düzenleme yapıldı. Bu konuda yapılan bir düzenlemeyle, yer altı maden işlerinde çalışanların YER ALTINDAKİ ÇALIŞMA SÜRELERİ günlük 6, haftalık 36 saatle sınırlandırılmıştır. Ayrıca yer altı maden işlerinde çalışanlara normal fazla çalışma yaptırılamayacak, sadece çok istisnai olan zorunlu ve olağanüstü hallerde fazla çalışma yapılabilecektir. Zorunlu ve olağanüstü hallerde yapılacak fazla çalışma için ise saat başı ücret en az iki katı olarak ödenecektir. Kanunda 36 saatlik çalışma süresi ve zorunlu-olağanüstü fazla çalışmalarda iki katı ücret ödeneceğine ilişkin hükümlerin yürürlüğe giriş tarihi olarak belirlenmiş ve Bu hükümler artık yürürlüğe girmiştir.

34 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Kanundaki düzenleme dikkate alındığında, yer altında geçen süre haftada otuz altı saati geçemeyecektir. Aynı şekilde buna bir de günlük sınırlama getirilmiş ve günlük çalışma süresinin altı saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir. Bu durumda bu işçilere 36 saati yer altında tamamlandıktan sonra yer üstünde çalışma yaptırılabilecek midir? Kanundaki düzenleme dikkate alındığında buna evet demek gerekir.

35 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Ancak önemle belirtelim ki, yapılacak yeni bir torba kanunla 36 saatlik çalışma süresi değiştirilmek istenmektedir. Çünkü 36 saat vardiya düzenine uymamaktadır. Bu nedenle yapılacak değişiklikle, Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedibuçuk saat, haftada en çok otuzyedibuçuk saattir biçiminde değiştirilmek istenmektedir. Bu işçilere böylece haftada iki gün tatil verilmesi gerekecektir.

36 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Bildiğiniz gibi, bir çalışanın iş güvencesinden yararlanabilmesi için 6 aylık hizmet süresine sahip olması gerekir. Torba Kanunla yer altında çalışan işçilerin işe girdikleri andan itibaren hizmet süresi açısından- iş güvencesi kapsamında sayılacakları belirtilmiştir. Kanunda yer altında çalışanlar sadece kıdem koşulundan istisna tutulduklarından, bu çalışanların iş güvencesinden yararlanabilmesi için yine işyerinde en az 30 işçi çalışması, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması ve belirli nitelikte işveren vekili olmama koşulları aranacaktır.

37 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Bu konuda akla gelebilecek bir soru; yer altında çalışanlar için deneme süresi getirilebilir mi? Bize göre, getirilebilir ve deneme süresi öngörülmüşse bu süre içinde çalışanın iş sözleşmesi yine ihbarsız ve tazminatsız feshedilebilir. Deneme süresi bittiği anda artık çalışan iş güvencesi kapsamına girmiş olur.

38 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılmıştır. Bu durumda İş Kanununun 14, 20, 26 yerine; 18, 24, 30 gün şeklinde uygulanacaktır.

39 Yer Altında Çalışanlara Yönelik Düzenlemeler Linyit ve taşkömürü çıkaran madenciler için daha yüksek asgari ücret kabul edilmiştir. Bu madencilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamayacaktır.

40 Sabrınız için teşekkür ediyorum

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ MEVZUAT BÖLÜMÜ 6552 SAYILI KANUNLA 4857, 4734, 4735, 6331 VE 6356 SAYILI KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6552 sayılı "İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle

Detaylı

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARINDA UYGUN GÖRÜŞ ALINMASI, GÖREVLİLERİN SORUMLULUKLARI İLE YAPTIRIMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 6 ŞUBAT 2015 CUMA R.G SAYI: 29259 AMAÇ

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM TAŞERON İŞÇİ HAKLARI AYŞE KÖME AKPULAT İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl Alt İşveren İlişkisinin Koşulları

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı: 96007696-045.03-49500 26/03/2015 Konu: Hizmet Alım Personeli Kıdem Tazminatı 81 İL VALİLİĞİNE Başkanlığımıza farklı zamanlarda intikal eden yazılı görüş taleplerinde, Bakanlığımız merkez ve taşra

Detaylı

Yönetmelikte yer alan alt işveren kimdir?

Yönetmelikte yer alan alt işveren kimdir? 08.02.2015 tarihli ve 29261sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin

Detaylı

alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren

alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN FİYAT FARKININ ÖDENMESİNE DAİR YÖNETMELİK 22 OCAK 2015 PERŞEMBE R.G SAYI: 29244 Taşeron firmalar aracılığı ile çalışan

Detaylı

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLAE PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ ÖDENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

T.C. ÇALİŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLİĞİ Çalışma Genel Müdürlüğü

T.C. ÇALİŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLİĞİ Çalışma Genel Müdürlüğü 4111,ÇSGB ÇA ŞMA VE sosrx ouvinılıc EMANLIC9 ÇALİŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLİĞİ ALT İŞVERENLİK YÖNETMELIĞININ DEĞİŞTİRİLMESİNE DAIR YÖNETMELİK TASLAĞI MADDE 1-27/9/2008 tarihli ve 27010 sayılı Resmi

Detaylı

İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN

İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN Kanun No: 6552 Kabul Tarihi: 10/9/2014 (11 Eylül 2014 tarihli ve

Detaylı

TASARI MADDE 1- İLE YAPILAN DÜZENLEMENİN METNE İŞLENMİŞ HALİ

TASARI MADDE 1- İLE YAPILAN DÜZENLEMENİN METNE İŞLENMİŞ HALİ İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASARI MADDE 1-22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞTIRILAN ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİLERİNİN KIDEM TAZMİNATI NASIL ÖDENECEKTİR?

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞTIRILAN ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİLERİNİN KIDEM TAZMİNATI NASIL ÖDENECEKTİR? KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞTIRILAN ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİLERİNİN KIDEM TAZMİNATI NASIL ÖDENECEKTİR? Bekir AKTÜRK 40 GİRİŞ Bilindiği üzere torba kanun olarak da adlandırılan 6552 sayılı İş Kanunu

Detaylı

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ ALT İŞVERENLER TARAFINDAN ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERİN İŞÇİLİĞE BAĞLI GİDERLERİNDE OLUŞAN ARTIŞIN FİYAT FARKI OLARAK ÖDENMESİ Vural ŞAHBENDEROĞLU vsahbenderoglu@gmail.com Kamu Yönetimi Uzmanı ve Siyaset Bilimci

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR?

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? Erol GÜNER* 51 * 1.GİRİŞ Anayasanın 50. Maddesinin çalışanlara tanıdığı dinlenme hakkının bir kısmını yıllık ücretli

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /43

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /43 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/7635 Karar No. 2016/9661 Tarihi: 04.04.2016 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /43 ALT İŞVERENİN KAMU İŞVEREN SENDİKA- SINI YETKİLENDİRMESİ KAMU İŞVEREN SENDİKALARININ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14 T.Ç YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1032 Karar No. 2015/23731 Tarihi: 01.07.2015 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6 1475 S.İşK/14 ALT İŞVERENLERİN DEĞİŞMESİ YENİ İHALE ALAN ALT İŞVEREN YANINDA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/15460 Karar No. 2016/19015 Tarihi: 23.06.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112 ALT İŞVERENLER DEĞİŞMESİNE KARŞIN İŞÇİNİN ÇALIŞMASINI SÜRDÜRMESİ KAMU İŞVERENLERİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/16650 Karar No. 2017/4576 Tarihi: 06.03.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA FAALİYET GÖSTEREN ALT İŞVERENLERİN HER BİR

Detaylı

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI 1 TANIMLAR MADDE 2. Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /35

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /35 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/18557 Karar No. 2016/19051 Tarihi: 23.06.2016 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /35 HİZMET ALIM SÜRESİ BİR YILDAN AZ OLAN VEYA BİR YILDAN AZ KALAN KAMUDA İŞ

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Eylül 2017 Türk Hukukunda Fazla Çalışma Onayı Hukukumuzda fazla çalışma, 2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu nun 41. Maddesinde ve yine bu maddenin

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM 2014 HAZIRLAYAN Cemal ASLAN BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6,57 1475 S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi: 19.02.2015 İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİLİK ALACAKLARINA ETKİLERİ KIDEM TAZMİNATINDAN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 11674 Karar No. 2014/19330 Tarihi: 23.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6772 S. İTÖHK/1 İLAVE TEDİYE ALACAĞI

Detaylı

YILLIK İZİNDE EN SON NELER DEĞİŞTİ? TAŞERON İŞÇİLERİN YILLIK İZİN HAKLARI

YILLIK İZİNDE EN SON NELER DEĞİŞTİ? TAŞERON İŞÇİLERİN YILLIK İZİN HAKLARI YILLIK İZİNDE EN SON NELER DEĞİŞTİ? TAŞERON İŞÇİLERİN YILLIK İZİN HAKLARI Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ Yaz döneminin yaklaşmasıyla birlikte, çalışanlar yıllık ücretli izinlerini daha

Detaylı

"Torba Kanun Tasarısı" kabul edildi

Torba Kanun Tasarısı kabul edildi On5yirmi5.com "Torba Kanun Tasarısı" kabul edildi Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile düzenlemeleri de içeren "torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yayın

Detaylı

KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR Y A R G I T A Y İ L A M I

KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR Y A R G I T A Y İ L A M I KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR T.C. YARGITAY 22. Hukuk Dairesi ESAS NO : 2013/13336 KARAR NO : 2013/13573 Y A R G

Detaylı

6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI. www.pakis.com.tr

6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI. www.pakis.com.tr 6552 SAYILI KANUN UYGULAMALARI www.pakis.com.tr 1) AF UYGULAMASI 2) TAKSİTLENDİRME 3) İŞ KANUNU DÜZENLEMELERİ 4) DİĞER ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER AF UYGULAMASI A- Aslına bağlı olmayan vergi cezalarının ve SGK

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR?

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? Mustafa ŞEN* 45 * ÖZ Hakkında işe iade kararı verilen işçilere önemli bir güvence sağlayan iş güvencesi tazminatı, işe başlatmama tazminatı

Detaylı

Yeni asgari ücret devam eden personel ihalelerinin fesih nedeni olabilir mi? (Düzenleyici Karar)

Yeni asgari ücret devam eden personel ihalelerinin fesih nedeni olabilir mi? (Düzenleyici Karar) Yeni asgari ücret devam eden personel ihalelerinin fesih nedeni olabilir mi? (Düzenleyici Karar) İdarelerce personel çalıştırılmasına dayalı hizmet aliımı ihalelerinde istihdam edilen baı işçilerin maaşının

Detaylı

TÜRK BORÇLAR KANUNU IŞIĞINDA ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞIN İHALE KAPSAMI SÖZLEŞMENİN FESHİ İLE FİYAT FARKI ÖDEMELERİNE ETKİSİ

TÜRK BORÇLAR KANUNU IŞIĞINDA ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞIN İHALE KAPSAMI SÖZLEŞMENİN FESHİ İLE FİYAT FARKI ÖDEMELERİNE ETKİSİ TÜRK BORÇLAR KANUNU IŞIĞINDA ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞIN İHALE KAPSAMI SÖZLEŞMENİN FESHİ İLE FİYAT FARKI ÖDEMELERİNE ETKİSİ Yasin ÖNCÜ 63 * 1. GİRİŞ Kamu idarelerince kamu kaynağı kullanılmak suretiyle çeşitli

Detaylı

T.C. Yargıtay. 7. Hukuk Dairesi E: 2015/40820 K: 2016/13362 K.T.:

T.C. Yargıtay. 7. Hukuk Dairesi E: 2015/40820 K: 2016/13362 K.T.: ALT İŞVEREN İLE ASIL İŞVEREN ARASINDAKİ SÖZLEŞME İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLMASI - İŞÇİYE ASIL İŞVERENE AİT FAALİYETLERİN YAPTIRILMASI - İLAVE TEDİYE ALACAĞI Özet: Asıl işveren ile alt işveren arasında imzalanan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/32292 Karar No. 2010/1149 Tarihi: 25.01.2010 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2 ASIL İŞVEREN SORUMLU OLABİLMESİ İÇİN ALT İŞVEREN İŞÇİSİNİN

Detaylı

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST ÖN TEST 1.) Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi olarak tanımlanabilecek olan kimse aşağıdakilerden hangisi olabilir? a) Memur b) İşçi c) Alt işveren (Taşeron) d) Sözleşmeli Personel 2.) Alt

Detaylı

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ ÖZGEÇMİŞ 1966 yılında Ankara da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü nden 1987 yılında mezun oldu. Çeşitli yayın organlarında (Dergi-Gazete-İnternet Siteleri)

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /53,59

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /53,59 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34997 Karar No. 2017/13786 Tarihi: 12.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /53,59 MEVSİMLİK İŞ MEVSİMLİK İŞTE ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİN HAKLARININ BULUNMADIĞI

Detaylı

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞTIRILMASI HALİNDE ÜCRETİNİN HESAPLANMASI VE İDARİ PARA CEZASI II. HAFTA TATİLİ ÇALIŞMASININ ÜCRETİ VE HESAPLANMASI

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞTIRILMASI HALİNDE ÜCRETİNİN HESAPLANMASI VE İDARİ PARA CEZASI II. HAFTA TATİLİ ÇALIŞMASININ ÜCRETİ VE HESAPLANMASI İŞÇİNİN HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞTIRILMASI HALİNDE ÜCRETİNİN HESAPLANMASI VE İDARİ PARA CEZASI Umut TOPCU * I- GİRİŞ Hafta tatili, çalışma süresi kavramının ortaya çıkışı ve işçinin korunması bakımından sınırlandırılması

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/7983 Karar No. 2012/27098 Tarihi: 03.12.2012 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ ÖZETİ 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesinde, işçinin tatil gününden

Detaylı

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/2

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/2 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/13846 Karar No. 2011/13653 Tarihi: 09.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/2 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAAYA DAYANIP DAYANMADIĞININ

Detaylı

HAK-İŞ KONFEDERASYONU

HAK-İŞ KONFEDERASYONU HAK-İŞ KONFEDERASYONU RAPORU Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı 18 Nisan 2013 Ankara 1 HAK-İŞ KONFEDERASYONU TAŞERON ÇALIŞMAYA İLIŞKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLER RAPORU Örgütsüzlüğü, güvencesiz çalışmayı, kayıtdışını,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/53277 Karar No. 2012/1089 Tarihi: 23.01.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 İLAVE TEDİYE ALACAĞI ÖZETİ Sonuç

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/29682 Karar No. 2016/9490 Tarihi: 14.04.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİ ADI

Detaylı

TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI PROF. DR. CEM KILIÇ

TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI PROF. DR. CEM KILIÇ TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI NE DEĞİŞİYOR? 1. KAMUDA TAŞERON KULLANIMI SINIRLANIYOR 2. ASIL İŞVERENİN TAŞERONU TAKİBİ GENİŞLETİLİYOR 3. ASIL İŞİN BÖLÜNEREK TAŞERONA VERİLMESİ MÜMKÜN HALE

Detaylı

4734 SAYILI KANUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER

4734 SAYILI KANUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER 4734 SAYILI KANUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER 6518 SAYILI KANUN Tahir TEKİN- İçişleri Bakanlığı İç Denetçisi «Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

BURSA MART 2015 AV.DURMUŞ YAKAR- UZMAN

BURSA MART 2015 AV.DURMUŞ YAKAR- UZMAN BURSA MART 2015 AV.DURMUŞ YAKAR- UZMAN 6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DÜZENLEMELER KAMUOYUNDA TORBA YASA OLARAK BİLİNEN 6552 SAYILI «İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 17409 Karar No. 2014/19210 Tarihi: 21.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ İTİRAZI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/5438 Karar No. 2016/20280 Tarihi: 17.11.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ ÖZETİ İşyeri devri halinde

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/21442 Karar No. 2015/1351 Tarihi: 12.02.2015 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ İÇİN İŞVERENİN YASADA SAYILAN KAMU KURULUŞLARINDAN OLMASININ

Detaylı

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi.

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi. KIDEM TAZMİNATINDA ÖZEL DURUMLAR: TAVANI AŞAN MİKTARLARIN, İKALE SÖZLEŞMELERİYLE ÖDENENLERİN VERGİ ve PRİM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hamit TİRYAKİ Em. İş Başmüfettişi, Avukat tiryakidanismanlik@gmail.com

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /54,57 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2014/15897 Karar No. 2015/6846 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /54,57 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2014/15897 Karar No. 2015/6846 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /54,57 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/15897 Karar No. 2015/6846 Tarihi: 13.04.2015 MEVSİMLİK İŞLERİN İŞ YASASI PRATİĞİNDE YILLIK 330 GÜNÜ AŞMAYAN İŞLER OLARAK

Detaylı

6552 SAYILI KANUNLA ALT İŞVEREN KURUMUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER VE DEĞİŞİKLİKLER

6552 SAYILI KANUNLA ALT İŞVEREN KURUMUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER VE DEĞİŞİKLİKLER 6552 SAYILI KANUNLA ALT İŞVEREN KURUMUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER VE DEĞİŞİKLİKLER İbrahim AYDINLI * ÖZET Bugüne kadar 4857 Sayılı İş Kanununda asıl işveren- alt işverenlik ilişkisine yönelik pek çok

Detaylı

BİREYSEL İŞ HUKUKU. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

BİREYSEL İŞ HUKUKU. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ BİREYSEL İŞ HUKUKU Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Temel Kavramlar 1. İşçi 2. İşveren 3. İşveren Vekili 4. Alt İşveren 5. İşyeri ve İşletme İŞÇİ Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek

Detaylı

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 27 Eylül 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27010 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı 1 / 6 Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE İlgi : a) 04.09.2006 tarihli ve 8947 sayılı yazımız, b) 18.08.2010 tarihli ve 6714 sayılı yazımız. İdaremiz tarafından yürütülmekte

Detaylı

Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri

Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri Tarih : 16.09.2014 No : 2014/24 Konu : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 6552 Sayılı Kanun la Yapılan İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Uygulama Değişiklikleri Özet : 6552 Sayılı

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 410 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/21152 Karar No. 2012/20477 Tarihi: 12.06.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 DAVA ŞARTI GİDER AVANSININ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/15611 Karar No. 2017/18787 Tarihi: 21.11.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6 ALT İŞVERENLER DEĞİŞMESİNE KARŞIN

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

6552 Sayılı Kanun ile 4734 Sayılı İhale Kanunu'nda Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi

6552 Sayılı Kanun ile 4734 Sayılı İhale Kanunu'nda Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi Murat ARAPGİRLİ E. Kamu İhale Uzmanı arapgirlimurat@gmail.com 6552 Sayılı Kanun ile 4734 Sayılı İhale Kanunu'nda Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi 1. GİRİŞ 11.09.2014 tarih ve 29116 (mükerrer)

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/40952 Karar No. 2017/22871 Tarihi: 25.10.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 SENDİKANIN ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLUP OLMADIĞININ

Detaylı

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 6552 sayılı torba yasada kıdem tazminatı ile ilgili

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2015/9515 Karar No. 2017/8394 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2015/9515 Karar No. 2017/8394 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, 17-21 1475 S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/9515 Karar No. 2017/8394 Tarihi: 11.05.2017 ALT İŞVERENLER DEĞİŞMESİNE KARŞIN İŞÇİNİN ASIL İŞVERENİN

Detaylı

Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1. İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, S. İşK/14

Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1. İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/33206 Karar No. 2013/28313 Tarihi: 05.11.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 6, 59 1475 S. İşK/14 ALT İŞVERENLERİN

Detaylı

6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER

6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER 6552 SAYILI KANUN İLE YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE GETİRİLEN ÖZEL İYİLEŞTİRMELER Abdurrahman ÇALIK* 37 ÖZ Aylardır gündemde olan ve birbirinden çok farklı konularda düzenlemeler içermesi nedeniyle kamuoyunda

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2,18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2,18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/36161 Karar No. 2010/31045 Tarihi: 01.11.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2,18-21 MUVAZAA ASIL İŞTE ÇALIŞIP ÇALIŞMAMAYA GÖRE YARDIMCI İŞLERDE İŞ ALAN ALT

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/32,57

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/32,57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/2770 Karar No. 2013/4106 Tarihi: 04.02.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/32,57 İÇ HUKUK KURALI İLE ULUSLARARASI

Detaylı

DAVA: Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

DAVA: Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/31079 Karar No. 2013/11184 Tarihi: 04.04.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2 MUVAZAA İŞVERENİN KAMU KURULUŞU OLMASININ MUVAZAA KOŞULLARI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Detaylı

PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ

PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ 16 cumhur sinan o?zdemir:layout 1 11/9/10 3:19 PM Page 211 PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ Cumhur Sinan ÖZDEMİR* Öz İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/3540 Karar No. 2015/8272 Tarihi: 07.05.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 MUVAZAA İŞÇİYE KARŞI TARAF OLMADIĞI

Detaylı

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/29976 Karar No. 2015/38 Tarihi: 12.01.2015 İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA Cem BALOĞLU* I. GİRİŞ Yüzde usulü ile ücret 4857 sayılı İş Kanunu nun 51 inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Otel, lokanta, eğlence yerleri ve benzeri

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 80755325-105.05.07-1116 09/02/2016 Konu : Geçici Personele Ek Ödeme Yapılması ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) İlgi : 09.10.2015 tarihli

Detaylı

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU?

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? Tevfik BAYHAN* I. GİRİŞ Sosyal Güvenlik Reformu olarak bilinen 5754 sayılı kanunla yapılan değişiklikle; ücret, prim, ikramiye ve

Detaylı

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş Sözleşmesi, bir haklı fesih nedeninin ortaya çıkması durumunda süresi belirli olsun

Detaylı

Aşağıdaki düzenlemeler Resmi Gazete de yayınlanarak yakın zamanda yürürlüğe girecektir. **MADEN SAHİPLERİ İSTEDİ ÇALIŞMA SÜRESİ YENİDEN DÜZENLENDİ **

Aşağıdaki düzenlemeler Resmi Gazete de yayınlanarak yakın zamanda yürürlüğe girecektir. **MADEN SAHİPLERİ İSTEDİ ÇALIŞMA SÜRESİ YENİDEN DÜZENLENDİ ** 4857 SAYILI İŞ KANUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER Torba Kanun da 4857 sayılı İş Kanunda düzenlemelere yer verildi. Bu yazımız ile bu düzenlemeleri siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Aşağıdaki düzenlemeler

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/6,8

İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/6,8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/10206 Karar No. 2011/12712 Tarihi: 28.04.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/6,8 GAZETECİNİN KIDEM SÜRESİNİN VE KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMA

Detaylı

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi Geçici İş İlişkisi Çalışma hayatında iş hukukuna dair uygulamaları açıklayan rehberlerimiz ile siz müvekkillerimize etkin hukuki bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Değişken iş hukuku mevzuatının doğru

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/62

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/62 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/6647 Karar No. 2016/4850 Tarihi: 07.03.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/62 İŞÇİ ÜCRETLERİNDEN EKSİLTME YAPILA- MAMASI İŞÇİ YARARINA ŞART TİS İLE İŞ SÖZLEŞMESİNDEKİ

Detaylı

İHBAR SÜRESİ İLE YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ İÇE İÇE GİREBİLİR Mİ? TOPLU İŞ ARAMA İZİNİ VE İŞ GÜNLERİ

İHBAR SÜRESİ İLE YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ İÇE İÇE GİREBİLİR Mİ? TOPLU İŞ ARAMA İZİNİ VE İŞ GÜNLERİ İHBAR SÜRESİ İLE YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ İÇE İÇE GİREBİLİR Mİ? TOPLU İŞ ARAMA İZİNİ VE İŞ GÜNLERİ Mehmet KARADURMUŞ * I-Giriş: İşçilerin iş sözleşmelerinin işveren tarafından bildirimli olarak fesih

Detaylı

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER MALİ ÇÖZÜM TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER Ersin UMDU * I-GİRİŞ Kamuoyunda adına torba kanun denilen ve 13.02.2011 tarihinde kabul edilen 6111

Detaylı

«Cumhuriyetimizin ilk Üniversitesi ve ilk Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi..» 1946; Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ

«Cumhuriyetimizin ilk Üniversitesi ve ilk Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi..» 1946; Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ «Cumhuriyetimizin ilk Üniversitesi ve ilk Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi..» 1946; Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ 30.09.2014 www.ahmetsaltik.net 1 11.9.2014 te RG de YAYIMLANAN 6552 SAYILI

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI Ali KARACA* 42 * GİRİŞ 10.06.2003 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve halen de uygulanmakta

Detaylı

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T. 21.3.2013 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ ( Asıl İşveren İşçilerinin Emir ve Talimat Vermesinin İşin Yürütümün Gözetimi Kapsamında Değerlendirilmesi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/22865 Karar No. 2016/20937 Tarihi: 28.11.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S. İşK/ 2,18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21049 Karar No. 2013/19112 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857.S. İşK/ 2,18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21049 Karar No. 2013/19112 Tarihi: 572 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/4 İlgili Kanun / Madde 4857.S. İşK/ 2,18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21049 Karar No. 2013/19112 Tarihi: 17.09.2013 HİZMET ALIMININ ÖZEL

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/7568 Karar No. 2014/13812 Tarihi: 21.05.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 İŞ SÖZLEŞMESİNİN VAR OLUP OLMADIĞI- NIN BAĞIMLILIK ÖLÇÜTÜNE GÖRE BELİRLE-

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. TSK/41-43

İlgili Kanun / Madde 6356 S. TSK/41-43 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/1967 Karar No. 2014/1792 Tarihi: 10.02.2014 İlgili Kanun / Madde 6356 S. TSK/41-43 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ TESPİTİNE İTİRAZ İŞYERİNE YENİ ALINAN İŞÇİLERİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 12921 Karar No. 2014/18766 Tarihi: 14.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 İŞE İADE DAVASINDA ALTI AYLIK

Detaylı

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA Ali Kemal TERZİ * Öz Makalemizde, çağrı üzerine çalışma ile kısmı süreli (part-time) çalışma arasındaki temel benzerlikler 4857 sayılı

Detaylı

G E N E L G E 2009-25

G E N E L G E 2009-25 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/ 73-034/121 9.2.2009 Konu : Tarım sigortası primlerinin tahakkuk ve

Detaylı

4734 SAYILI KANUNDA YAPILANSON DEĞİŞİKLİKLER ve BU DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE KIDEM TAZMİNATLARI

4734 SAYILI KANUNDA YAPILANSON DEĞİŞİKLİKLER ve BU DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE KIDEM TAZMİNATLARI 4734 SAYILI KANUNDA YAPILANSON DEĞİŞİKLİKLER ve BU DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE KIDEM TAZMİNATLARI 6518 SAYILI KANUN Tahir TEKİN - İçişleri Bakanlığı İç Denetçisi «Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/2900 Karar No. 2013/7458 Tarihi: 24.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63 FAZLA ÇALIŞMAYI İŞÇİNİN KANITLAMAK

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/4295 Karar No. 2017/6697 Tarihi: 21.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 SGK PRİMLERİNDEN İŞVEREN HİSSESİNİN HAZİNECE KARŞILANMASININ KOŞULLARI ÖZETİ:

Detaylı

S.M.Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR

S.M.Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR G ünümüzde fazla mesai yapmayan iş yeri yok denecek kadar azdır. Zira ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/24463 Karar No. 2017/11027 Tarihi: 15.05.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2 İŞÇİNİN DEĞİŞİK ALT İŞVERENLERDE ASIL İŞTE ÇALIŞARAK GEÇEN SÜRELERDEN ASIL

Detaylı