ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI 2-3 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI 2-3 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI"

Transkript

1 ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI 2-3 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Bilgi Bülteni Sayı: 2 Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı bir dönem olup daha sonra ki gelişim aşamalarını da belirleyecek bir zaman dilimidir. Bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanları okul öncesi dönemde hem gelişimsel hız hem de nitelik açısından oldukça önemli karakteristik özellikler gösterir. Gelişim süreci içinde tüm çocuklar aynı gelişim yolunu izlerler. Bebek önce emekler, sonra tutunarak ayağa kalkar daha sonra da yürür. Gelişim sırası her çocuk için aynı olurken gelişim hızları farklılık göstermektedir. Örneğin, her bebek önce sesler çıkarır sonra kelime ve cümlelerle dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler 10 aylıkken ilk kelimeleri söylerken bazı bebekler aylık olduklarında ilk kelimelerini söylemektedirler. Gelişimi tamamlarken her bir basamakta geçirdikleri sürenin çocuktan çocuğa değiştiği görülür. Bazı çocuklar, diğerlere oranla daha hızlı gelişirken bu gelişim bazı çocuklarda daha yavaş olmaktadır. Gelişimin dinamik olduğu ve yaşam boyu sürdüğü görülmektedir. Belli aşamalara bölünmüştür ve her biri önceki aşamaların birikimlerine dayalı olarak gelişir. Gelişim, genetik ve çevresel değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerinin ürünüdür. Örneğin, doğuştan getirdiğimiz zeka potansiyelinin uygun eğitim yaşantılarıyla desteklenmemesi halinde, yeterince gelişmediği bilinmektedir. Gelişimde denge vardır. Gelişim özellikleri ayrılmaz bir bütün oluşturur ve gelişim alanları karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Örneğin, çocuğun zihinsel gelişiminin düzeyi dil gelişimini, dil gelişimi düzeyi de zihinsel gelişimini etkiler. Gelişim, giderek artan bir özelleşme sürecidir ve genelden özele, bütünden parçaya doğrudur. Örneğin, çocuklar belli bir gelişim aşamasında, sadece ellerini bir bütün olarak kullanırken, ince kasların gelişimi ile parmaklarını kullanmaya başlamaktadırlar. Çocukluğun ilk 6 yılı bireyin gelişiminin temel taşlarını oluşturması, temel bilgi ve becerilerin bu erken gelişim yıllarında kazanılması nedeniyle büyük önem taşır. Kişilik oluşumu yönünden de önem taşıyan ilk 72 ayda çocuk, kendisine uyarıcı bir çevre sunan, sevgi gösteren ve sağlıklı gelişimini destekleyen anne-babaya gereksinim duyar.

2 Bu erken gelişim yıllarında temeli atılan beden gelişimi, psiko-sosyal gelişim ve kişilik yapısının, ileri yaşlarda yön değiştirmekten çok aynı yönde gelişme şansı daha yüksektir. Çocuk gelişiminin kendine özgü dinamikleri olduğu, her gelişim evresinin büyük oranda daha önceki evreler tarafından belirlendiği açıktır. Araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların yetişkinlikte, bireyin kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. 2-3 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Bilişsel-Dil Gelişimi İki kelimelik dizilerde isim ve fiili birleştirebilir. (baba git vb.) Tuvalet gereksinimini sözel olarak ifade edebilir. Konuşmalarında evet veya hayır kelimelerini kullanır. Basit etkinlikler için ne yapıyor? sorusuna cevap verebilir. Nerede sorusunu içeren cümlelere yanıt verebilir. Tanıdığı çevresel sesleri isimlendirir. Yaşını söylemek için parmaklarını kullanır. Sorulduğunda cinsiyetini söyler. Bu (o) ne? soruları sorar. Şimdiki zaman fiilini kullanır. Kurallı cümle kurabilir. (bu bir toptur vb.) Üç rengi eşleştirir. Model olunduğunda daire çizebilir. Psiko-Motor Gelişim Olduğu yerde çift ayak zıplayabilir. Geri geri yürüyebilir. Yardımla merdivenleri inebilir. 5-6 küp ile kule yapabilir Sayfaları teker teker çevirebilir. Model olunduğunda kağıdı ikiye katlayabilir. Geçmeli oyuncakları ayırıp, takabilir. Durmakta olan topa tekme atabilir. Hamurdan toplar yuvarlayabilir. Sosyal-Duygusal Gelişim Yetişkinin isteği üzerine etkinliğe katılabilir. Basit yönergeleri uygulayabilir.(nesne getirip, götürme vb.) Müzik veya hikaye etkinliğine 5-10 dakika katılabilir. Hatırlatıldığında lütfen, teşekkür ederim diyebilir. Basit ev işlerinde (kaşık tutmak vb.) yetişkine yardım edebilir. Sorulduğunda bir tercih yapabilir. Duygularla ilgili (sevmek, üzülmek vb.) sözel ifadeleri anlayabilir. Müzik eşliğinde dans edebilir. Hatırlatıldığında tanıdığı yetişkinleri selamlayabilir.

3 Bilişsel-Dil Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Tek bir kelime söylediği zaman (top), bu kelimeyi başka kelimelerle birleştirin (büyük top vb.) Beraber bir etkinlik yaparken, ne yapmakta olduğunuzu anlatın. Ara sıra yapılan etkinlikle ilgili sorular sorun.(ben ne yapıyorum?), (sen ne yapıyorsun? vb.) Tuvalet eğitimi için tek ve özel bir kelime seçin ve tüm aile o kelimeyi kullanın. Basit bir şarkı söyleyin ve o şarkıyı kendisi veya arkadaşlarıyla söylemeye teşvik edin. Çocuğunuz olumsuz cevap vermek yerine başını sallıyorsa, başınızı sallayın ve hayır deyin. Kartondan dairelerle kardan adam vb. resimler yapın. Tek bir ana renkle başlayarak, renkler hakkında konuşun. İçinde hayvan sesleri olan şarkıları kullanarak Ali babanın çiftliği vb.) şarkıda geçen hayvan seslerini birlikte söyleyin. Tahmin etme oyunu oynayın. Gülmek, koşmak vb. eylemleri dramatize ederek ne yaptığınızı söylemesini isteyin. Psiko-Motor Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Bakabileceği kitaplar verin ve sayfalarını çevirme fırsatı bulsun. Nesnelerin üzerindeki ambalajları açması için fırsat verin. Dergilerdeki, gazetelerdeki resimleri yırtması için fırsat verin. Elerinden tutarak, zıplamasını sağlayın. Hamurla oynaması için fırsat verin. Trencilik oynayın ve treni geri geri götürün. Topla oyunlar oynayarak, topa vurmasını veya size atmasını isteyin. Sosyal-Duygusal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Basit yönergeler verin.(lütfen bunu masaya koy vb.) Seçtiği bir hikayeyi yatmadan önce ona okuyun. Teşekkür ederim, lütfen, günaydın vb. kelimeleri sıklıkla kullanın. Tercih yapması için iki seçenek sunun. (süt mü meyve suyu mu? vb.) Kucaklarken veya öperken onu sevdiğinizi söyleyin. Çocuklara Nereye Gidecekleri Değil, Nasıl Yürüyecekleri Anlatılmalı KAYNAKÇA: Türk Psikologlar Derneği Okul Öncesi Komisyonu Gözlem Formu 2000 Ana-Baba Okulu, Remzi Kitabevi 2001 Çocuk Psikolojisi, Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi Yaş Çocuğunun Gelişimi, Unesco-Unicef Co-Operative Programme Portage Etkinlik Önerileri Klavuzu, Türkçesi: Dr. Ender Marangoz Çocuğun Gelişim Dönemleri, İlkim Öz, Kök Yayıncılık

4 ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı: YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı bir dönem olup daha sonra ki gelişim aşamalarını da belirleyecek bir zaman dilimidir. Bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanları okul öncesi dönemde hem gelişimsel hız hem de nitelik açısından oldukça önemli karakteristik özellikler gösterir. Gelişim süreci içinde tüm çocuklar aynı gelişim yolunu izlerler. Bebek önce emekler, sonra tutunarak ayağa kalkar daha sonra da yürür. Gelişim sırası her çocuk için aynı olurken gelişim hızları farklılık göstermektedir. Örneğin, her bebek önce sesler çıkarır sonra kelime ve cümlelerle dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler 10 aylıkken ilk kelimeleri söylerken bazı bebekler aylık olduklarında ilk kelimelerini söylemektedirler. Gelişimi tamamlarken her bir basamakta geçirdikleri sürenin çocuktan çocuğa değiştiği görülür. Bazı çocuklar, diğerlere oranla daha hızlı gelişirken bu gelişim bazı çocuklarda daha yavaş olmaktadır. Gelişimin dinamik olduğu ve yaşam boyu sürdüğü görülmektedir. Belli aşamalara bölünmüştür ve her biri önceki aşamaların birikimlerine dayalı olarak gelişir. Gelişim, genetik ve çevresel değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerinin ürünüdür. Örneğin, doğuştan getirdiğimiz zeka potansiyelinin uygun eğitim yaşantılarıyla desteklenmemesi halinde, yeterince gelişmediği bilinmektedir. Gelişimde denge vardır. Gelişim özellikleri ayrılmaz bir bütün oluşturur ve gelişim alanları karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Örneğin, çocuğun zihinsel gelişiminin düzeyi dil gelişimini, dil gelişimi düzeyi de zihinsel gelişimini etkiler. Gelişim, giderek artan bir özelleşme sürecidir ve genelden özele, bütünden parçaya doğrudur. Örneğin, çocuklar belli bir gelişim aşamasında, sadece ellerini bir bütün olarak kullanırken, ince kasların gelişimi ile parmaklarını kullanmaya başlamaktadırlar. Çocukluğun ilk 6 yılı bireyin gelişiminin temel taşlarını oluşturması, temel bilgi ve becerilerin bu erken gelişim yıllarında kazanılması nedeniyle büyük önem taşır. Kişilik oluşumu yönünden de önem taşıyan ilk 72 ayda çocuk, kendisine uyarıcı bir çevre sunan, sevgi gösteren ve sağlıklı gelişimini destekleyen anne-babaya gereksinim duyar.

5 Bu erken gelişim yıllarında temeli atılan beden gelişimi, psiko-sosyal gelişim ve kişilik yapısının, ileri yaşlarda yön değiştirmekten çok aynı yönde gelişme şansı daha yüksektir. Çocuk gelişiminin kendine özgü dinamikleri olduğu, her gelişim evresinin büyük oranda daha önceki evreler tarafından belirlendiği açıktır. Araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların yetişkinlikte, bireyin kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. 3-4 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Bilişsel-Dil Gelişimi Kelime hazinesi hızla gelişmeye başlamıştır. Yeni kelimelere karşı ilgi duyar. Cümlelerinde neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlamıştır. Masal dinlemeyi sever. Günlük hayatta alışık olduğu cisimlerin kullanımını bilebilir. Ana renkleri tanır. Somut düşünür. Kelimeleri öğrendiği basit anlamlarına göre değerlendirir. Psiko-Motor Gelişim Bedenini daha rahat kullanabilir. Topu atar, atılan topu yakalar, zıplatabilir ve tekmeyle vurabilir. Bu yaşın sonuna doğru çizimleri daha anlamlı hale gelir. Makas kullanabilir. Tek ayak üzerinde 4 saniye durabilir. 3 tekerlekli bisikleti kullanabilir. Parmak ucunda durup yürüyebilir. Sosyal-Duygusal Gelişim Çevre üzerinde denetimini artırmaya başlar. Açık sözlüdür. Hoşlandığı ve hoşlanmadıklarını açıkça söyler. Grup oyunlarını tercih etmeye başladıkları görülür. Günlük hayatta yaşadıklarını oyun içinde oyuncaklarına uygular. Paylaşma bilinci yeni yeni oluşmaya başlamıştır. Cinsel roller belirginleşmeye başlamıştır. Bilişsel-Dil Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Beğendiği kitabı çocuğunuza okuyun. Resimler hakkında konuşun ve gördüğü şeyleri ona anlattırın. Çocuğunuzun ilgisini çekecek uygun hikayeler bulun. Hikayeyi 2-3 kez okuduktan sonra tekrar okurken, sayfayı çevirmeden bir sonraki sayfada ne olacağını sorun. Sofra hazırlarken çocuğunuzdan size yardım etmesini isteyin ve peçete, çatal vb. eşyaları saymasını sağlayın. Çocuğunuzun en sevdiği televizyon programını birlikte izleyin ve program hakkında onunla konuşun ve neler olduğunu anlattırın. Evcilik vb. sosyal oyunlar oynarken çocuğunuzdan yiyecek, giyecek gibi nesneleri gruplamasını isteyin. Psiko-Motor Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Oyun hamuru ile oynamasına fırsat verin.

6 Makasla yapacağı etkinliklerde önce makası nasıl tutacağını gösterin, sonra parmaklarını yerleştirmesine yardım edin ve elinizi onun elinin üzerine koyarak birlikte kesin. Atlayabileceği yükseklikte bir yere çıktığı zaman, atlaması için onun önünde durun ve kollarınızı açarak atlaması için onu teşvik edin. Çocuğunuzla koşmayı gerektiren oyunlar oynayın Sosyal-Duygusal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Müzik eşliğinde dans etmesi için onu cesaretlendirin. Diğer çocuklarla sırayla oynanan oyunlara katılması için fırsatlar yaratın. Yetişkinlerin bulunduğu bir yere gittiğinizde oradakileri selamlayarak çocuğunuza model olun. Çocuğunuzla konuşurken lütfen ve teşekkür ederim kelimelerini kullanın. Çocuğunuz bir etkinlikte sırasını beklediğinde ona övgü dolu sözler söyleyin. Çocuklara Nereye Gidecekleri Değil, Nasıl Yürüyecekleri Anlatılmalı KAYNAKÇA: Türk Psikologlar Derneği Okul Öncesi Komisyonu Gözlem Formu 2000 Ana-Baba Okulu, Remzi Kitabevi 2001 Çocuk Psikolojisi, Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi Yaş Çocuğunun Gelişimi, Unesco-Unicef Co-Operative Programme Aylık Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim Programı, MEB Portage Etkinlik Önerileri Klavuzu, Türkçesi: Dr. Ender Marangoz Çocuğun Gelişim Dönemleri, İlkim Öz, Kök Yayıncılık

7 ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI 4-5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Bilgi Bülteni Sayı: 2 Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı bir dönem olup daha sonra ki gelişim aşamalarını da belirleyecek bir zaman dilimidir. Bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanları okul öncesi dönemde hem gelişimsel hız hem de nitelik açısından oldukça önemli karakteristik özellikler gösterir. Gelişim süreci içinde tüm çocuklar aynı gelişim yolunu izlerler. Bebek önce emekler, sonra tutunarak ayağa kalkar daha sonra da yürür. Gelişim sırası her çocuk için aynı olurken gelişim hızları farklılık göstermektedir. Örneğin, her bebek önce sesler çıkarır sonra kelime ve cümlelerle dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler 10 aylıkken ilk kelimeleri söylerken bazı bebekler aylık olduklarında ilk kelimelerini söylemektedirler. Gelişimi tamamlarken her bir basamakta geçirdikleri sürenin çocuktan çocuğa değiştiği görülür. Bazı çocuklar, diğerlere oranla daha hızlı gelişirken bu gelişim bazı çocuklarda daha yavaş olmaktadır. Gelişimin dinamik olduğu ve yaşam boyu sürdüğü görülmektedir. Belli aşamalara bölünmüştür ve her biri önceki aşamaların birikimlerine dayalı olarak gelişir. Gelişim, genetik ve çevresel değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerinin ürünüdür. Örneğin, doğuştan getirdiğimiz zeka potansiyelinin uygun eğitim yaşantılarıyla desteklenmemesi halinde, yeterince gelişmediği bilinmektedir. Gelişimde denge vardır. Gelişim özellikleri ayrılmaz bir bütün oluşturur ve gelişim alanları karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Örneğin, çocuğun zihinsel gelişiminin düzeyi dil gelişimini, dil gelişimi düzeyi de zihinsel gelişimini etkiler. Gelişim, giderek artan bir özelleşme sürecidir ve genelden özele, bütünden parçaya doğrudur. Örneğin, çocuklar belli bir gelişim aşamasında, sadece ellerini bir bütün olarak kullanırken, ince kasların gelişimi ile parmaklarını kullanmaya başlamaktadırlar. Çocukluğun ilk 6 yılı bireyin gelişiminin temel taşlarını oluşturması, temel bilgi ve becerilerin bu erken gelişim yıllarında kazanılması nedeniyle büyük önem taşır. Kişilik oluşumu yönünden de önem taşıyan ilk 72 ayda çocuk, kendisine uyarıcı bir çevre sunan, sevgi gösteren ve sağlıklı gelişimini destekleyen anne-babaya gereksinim duyar. Bu erken gelişim yıllarında temeli atılan beden gelişimi, psiko-sosyal gelişim ve kişilik yapısının, ileri yaşlarda yön değiştirmekten çok aynı yönde gelişme şansı daha yüksektir.

8 Çocuk gelişiminin kendine özgü dinamikleri olduğu, her gelişim evresinin büyük oranda daha önceki evreler tarafından belirlendiği açıktır. Araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların yetişkinlikte, bireyin kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. 4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Bilişsel-Dil Gelişimi Kendi adını yazabilir veya görünce tanıyabilir. Küçük, büyük, az, çok gibi kavramları bilir. İnsan resmini çizebilir. Resimlerindeki figürler tanınır hale gelmiştir. 1-5 arasındaki sayıları sayabilir ve yazabilir. Zaman kavramı oluşmaya başlamıştır. Sabah ve akşamı bilir. Bilgi toplayıcı sorular sorar. Kelimelerin anlamını öğrenmek ister. Yaptığı günlük işlerle ilgili sorulara anlaşılır cevaplar verir. Eksik resimleri tamamlayabilir. Benzerlik ve farklılıkları bulabilir.kavramları zıtlıklarıyla birlikte bilir. Psiko-Motor Gelişim Koşma, sekme ve atlamada vücut hareketleri tam bir denge içindedir. Parmak ucunda durabilir, yürüyebilir, koşabilir. Küçük kas gelişimi daha iyi derecededir. Kalemi rahatlıkla kullanabilir. Ayak değiştirerek kendi başına merdiven inip, çıkabilir. Tek ayak üzerinde 7 saniye durabilir. Atılan topu yakalayabilir. İpe boncuk, makarna dizebilir. 3 tekerlekli bisiklete rahatlıkla binebilir. Kesme yapıştırma etkinliklerine ilgilidir. Sosyal-Duygusal Gelişim Kendisine ve çevresine karşı güven duygusu daha gelişmiştir. Yaptığı işin beğenilmesi çok hoşuna gider. Yetişkinlerin konuşmalarına katılır. Oyuncaklarını paylaşır. Sırasını bekleyebilir. Yemek kurallarına uyabilir. Sosyal uyum için gerekli davranışları çevresinden gördüğü şekilde taklitle öğrenir. Benlik kavramı iyice gelişmiştir. Özdeşleşmek için seçtiği birey gibi hareket etmeye özen gösterir. Zaman zaman çeşitli korkuları gündeme getirebilir. Arkadaşlarıyla işbirliği yapar. Bilişsel-Dil Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Çocuğunuzun tamamlaması için eksik çizgiler çizin. Eğer zorlanıyorsa elinden tutarak yardımcı olun. Kitap, katalog veya dergilerdeki resimlere bakın. Bitirdikten sonra çocuğunuzla resimlerde gördüğünüz şeyler hakkında konuşun. Çocuğunuzla oynarken, çevresinde gördüğü farklı renkleri isimlendirmesini isteyin. Çocuğunuza hikaye anlattıktan sonra, hikayeyi kendisinin anlatması için teşvik edin.

9 Farklı ağırlıktaki nesneleri tutması için verin (elma-portakal). Hangisinin daha ağır olduğunu sorun. Çocuğunuza yönerge vermek için günlük fırsatları kullanın. Çocuğunuz bir etkinlik veya geziden eve döndüğünde yaptıklarını anlatması için onu teşvik edin. Kitap veya dergilerden içinde yanlışlıklar olan resimler bulun. Çocuğunuzu resimlerde nelerin yanlış olduğunu söylemesi için teşvik edin. Sizi taklit ederek karmaşık cümleler söylemesini isteyin. Psiko-Motor Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Siz ve çocuğunuz hamurdan 5 er adet top yapın. Çocuğunuzla bu topları yapıştırarak kardan adam, kurabiye vb. yapılacağını gösterin. Çocuğunuzun kesmesi için kağıt üzerine siyah çizgilerde daireler çizin. Çocuğunuzun çizim için değişik malzemeler kullanmasını sağlayın. Çocuğunuzun dergilerden beğendiği resimleri kesmesine izin verin. Bunlardan sevdiğim resimler albümü hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuza renkli kağıtlardan değişik şekiller kesip, başka bir kağıt üzerine yapıştırarak resim yapmaya teşvik edin. Sosyal-Duygusal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Çocuğunuz bir şey yaparken zorlanıyorsa ve giderek huzursuzlaşıyorsa ona nasıl yardım isteyebileceğini söyleyin. Ve yardım istediğini bana söylediğin için teşekkür erdim gibi sözel ödüllerle destekleyin. Çocuğunuzun misafirleri selamlamasını ve sorulara cevap vermesini teşvik edin. Çocuğunuzun bir yetişkinle konuşabileceği ortamlar hazırlayın. Ailece bir karar alınacaksa bütün aile üyelerinin karara katılmasını teşvik edin. Eğer çocuğunuz size ait bir eşyayı almışsa ona bu benim deyin ve başkalarına ait bir şeyi kullanmak veya oynamak için izin istemesi gerektiğini hatırlatın. Çocuğunuz toplumda sosyal kabul gören davranışları sergilediğinde onu övün. Çocuklara Nereye Gidecekleri Değil, Nasıl Yürüyecekleri Anlatılmalı KAYNAKÇA: Türk Psikologlar Derneği Okul Öncesi Komisyonu Gözlem Formu 2000 Ana-Baba Okulu, Remzi Kitabevi 2001 Çocuk Psikolojisi, Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi Yaş Çocuğunun Gelişimi, Unesco-Unicef Co-Operative Programme Aylık Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim Programı, MEB Portage Etkinlik Önerileri Klavuzu, Türkçesi: Dr. Ender Marangoz Çocuğun Gelişim Dönemleri, İlkim Öz, Kök Yayıncılık

10 ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU EĞİTİM YILI 5-6 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Bilgi Bülteni Sayı: 2 Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı bir dönem olup daha sonra ki gelişim aşamalarını da belirleyecek bir zaman dilimidir. Bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanları okul öncesi dönemde hem gelişimsel hız hem de nitelik açısından oldukça önemli karakteristik özellikler gösterir. Gelişim süreci içinde tüm çocuklar aynı gelişim yolunu izlerler. Bebek önce emekler, sonra tutunarak ayağa kalkar daha sonra da yürür. Gelişim sırası her çocuk için aynı olurken gelişim hızları farklılık göstermektedir. Örneğin, her bebek önce sesler çıkarır sonra kelime ve cümlelerle dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler 10 aylıkken ilk kelimeleri söylerken bazı bebekler aylık olduklarında ilk kelimelerini söylemektedirler. Gelişimi tamamlarken her bir basamakta geçirdikleri sürenin çocuktan çocuğa değiştiği görülür. Bazı çocuklar, diğerlere oranla daha hızlı gelişirken bu gelişim bazı çocuklarda daha yavaş olmaktadır. Gelişimin dinamik olduğu ve yaşam boyu sürdüğü görülmektedir. Belli aşamalara bölünmüştür ve her biri önceki aşamaların birikimlerine dayalı olarak gelişir. Gelişim, genetik ve çevresel değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerinin ürünüdür. Örneğin, doğuştan getirdiğimiz zeka potansiyelinin uygun eğitim yaşantılarıyla desteklenmemesi halinde, yeterince gelişmediği bilinmektedir. Gelişimde denge vardır. Gelişim özellikleri ayrılmaz bir bütün oluşturur ve gelişim alanları karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Örneğin, çocuğun zihinsel gelişiminin düzeyi dil gelişimini, dil gelişimi düzeyi de zihinsel gelişimini etkiler. Gelişim, giderek artan bir özelleşme sürecidir ve genelden özele, bütünden parçaya doğrudur. Örneğin, çocuklar belli bir gelişim aşamasında, sadece ellerini bir bütün olarak kullanırken, ince kasların gelişimi ile parmaklarını kullanmaya başlamaktadırlar. Çocukluğun ilk 6 yılı bireyin gelişiminin temel taşlarını oluşturması, temel bilgi ve becerilerin bu erken gelişim yıllarında kazanılması nedeniyle büyük önem taşır. Kişilik oluşumu yönünden de önem taşıyan ilk 72 ayda çocuk, kendisine uyarıcı bir çevre sunan, sevgi gösteren ve sağlıklı gelişimini destekleyen anne-babaya gereksinim duyar. Bu erken gelişim yıllarında temeli atılan beden gelişimi, psiko-sosyal

11 gelişim ve kişilik yapısının, ileri yaşlarda yön değiştirmekten çok aynı yönde gelişme şansı daha yüksektir. Çocuk gelişiminin kendine özgü dinamikleri olduğu, her gelişim evresinin büyük oranda daha önceki evreler tarafından belirlendiği açıktır. Araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların yetişkinlikte, bireyin kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. 5-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Bilişsel-Dil Gelişimi Kendi adını yazabilir veya görünce tanıyabilir. Ortalama 3000 adetlik kelime haznesine sahiptir. Dil bilgisi kurallarına uygun konuşur. Yaşadığı bir durumu veya hikayeyi sırasına uygun anlatabilir. Yeni şeyler öğrenmeye çok daha hevesli ve açıktır arasındaki sayıları tanır, sayar ve yazabilir. Nesneleri sınıflandırıp, gruplandırabilir. Şiir yada tekerleme ezberleyebilir. 100 lük yap-bozları yapabilir. Haftanın günlerini sayabilir. Gösterilen resimdeki farklılıkları bulabilir. En az 6 parçalı bir insanı rahatlıkla çizebilir. Yaratıcı oyunlarda çok daha gelişmiştir. Yeni şeyler üretebilir. Şekilleri tanır, kopya edebilir. Geçmiş, şimdi ve gelecek kavramları kafasında netleşmeye başlamıştır. Psiko-Motor Gelişim Kas hakimiyeti tam anlamıyla gelişmiştir. Fiziksel denge gerektiren hareketleri daha uzun süreli olarak yapabilir. İnce çizgi üzerinden rahatlıkla yürüyebilir. Hareketlerini müziğin ritmine uydurabilir. Kalemleri, boya fırçalarını ustalıkla kullanabilir. Top oyunlarını başarı ile oynayabilir. Ritmik hareketleri yapabilir. Tek ayak üzerinde 10 saniye durabilir. Kağıt üzerine çizilmiş şekilleri kesebilir. Sosyal-Duygusal Gelişim Daha bilgili ve olgun bir birey olmuştur. Sosyal yaşama daha rahat uyum sağlayabilir. Grup oyunlarını tercih eder, gruba rahatlıkla uyum sağlayabilir. Küçükleri korur. Kurallı oyunların kurallarına uyar. Sorumluluk alır ve aldığı sorumlulukları yerine getirebilir. Duygularını belli eder ve başkalarının duygularını anlar. Yeni ve alışılmamış durumlara uyum sağlar.

12 Bilişsel-Dil Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Çocuğunuza değişik hikaye kitapları okuyun veya hikaye yaratın. Cümlelerin sonunu çocuğunuzdan tamamlamasını isteyin. (Pazartesi-Salı-. vb.) Günlük olaylarda çocuğunuza sonra ne olacağını tahmin ettirin. Adresini ve telefon numarasını bilmesini sağlayın. Çocuğunuz bir kelimenin anlamını sorarsa, ona anlatmak için zaman ayırın. Sohbetlerinizde yeni kelimeler kullanmaya çalışın. Psiko-Motor Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Çocuğunuzun içini boyamasını istediğiniz resmin etrafından yapıştırıcı ile geçin. Yapıştırıcının kurumasını bekleyin. Bu çocuğunuzun resmin içini boyaması için onun dokunma duyusunu uyaran bir sınır oluşturacaktır. Kesme işlemi için başlangıçta kalın kağıtlı dergiler kullanın. Çocuğunuza koşmasını, yuvarlanmasını, tırmanmasını sağlayacak fırsatlar yaratın. Sosyal-Duygusal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir? Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağın adını, sevdiği ve sevmediği yemekleri, gitmekten hoşlandığı yerleri ve yapmaktan hoşlandığı şeyleri sorarak onun düşünce ve duygularını anlatmasını destekleyin. Çocuğunuzun anne-baba rolü yapmasına izin verin. Evden bazı nesneleri bunun için kullanmasını sağlayın. Yemek zamanındadaki sohbete katılması için çocuğunuza yaptığı etkinliklerle ilgili sorular sorun. Bir kişinin bir nesneyi tanımladığı ve diğerinin de anlatılanın ne olduğunu tahmin etmeye çalıştığı Anlatını Bulma oyunu oynayın. Çocuğun yaşıtlarıyla bir arada olabileceği ortamlar yaratmaya gayret gösterin. Kendi seçtiği arkadaşıyla oynamasına izin verin. Çocuğunuza kendi hikayelerini yaratması ve onları dramatize etmesini teşvik edin. Çocuklara Nereye Gidecekleri Değil, Nasıl Yürüyecekleri Anlatılmalı KAYNAKÇA: Türk Psikologlar Derneği Okul Öncesi Komisyonu Gözlem Formu 2000 Ana-Baba Okulu, Remzi Kitabevi 2001 Çocuk Psikolojisi, Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi Yaş Çocuğunun Gelişimi, Unesco-Unicef Co-Operative Programme Aylık Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim Programı, MEB Portage Etkinlik Önerileri Klavuzu, Türkçesi: Dr. Ender Marangoz Çocuğun Gelişim Dönemleri, İlkim Öz, Kök Yayıncılık

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

Psikolojik Danışma & Rehberlik

Psikolojik Danışma & Rehberlik İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU Psikolojik Danışma & Rehberlik VELİ BÜLTENİ Ekim 2014 YAŞ DÖNEM ÖZELLİKLERİ 3-4 YAŞ (36-48 AY) Koşabilir. Merdivenlerden yukarı ayak değiştirerek çıkabilir, inerken her basamakta

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Denge tahtasında ileri - geri ve yan yan yürür. Başlama ve durma komutlarına

Detaylı

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş aralığı çocuğun kişiliğinin ana hatlarının oluşması sebebiyle önemli bir yaş dilimidir. Bundan dolayı bu dönemdeki çocukların yaş özelliklerini bilmek

Detaylı

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. "Çocuğun gelişimini takip edin."

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. Çocuğun gelişimini takip edin. KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxxxx Doğum Tarihi 30.4.2009 Cinsiyet Kız Okul xxxxxxx Sınıf xxxxxxx İl İstanbul İlçe Kadıköy I. Uygulama Tarihi

Detaylı

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri 5-6 Yaş Gelişim Özellikleri Çocuğun Zihinsel Gelişimi Dikkat süreleri daha uzundur. Daha iyi konsantre olurlar. Dramatik oyunları daha karmaşık ve zengindir. Nesneleri büyüklüklerine, uzunluklarına, renklerine

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü Sayı: Konu: Eğitsel Değerlendirme İsteği / /20 REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Adı. Soyadı ve T.C

Detaylı

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM NEDİR? Gelişim, Çocuğun hareket etmeyi, Düşünmeyi, Hissetmeyi, Başkalarıyla ilişki kurmayı öğrendiği, ileriye doğru giden bir değişim sürecidir. Gelişim ana rahminde

Detaylı

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. "Bebek kelimeleri" yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. Bebek kelimeleri yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin 0 yaştan itibaren 1. Bebeğinle konuş Yeni doğmuş bir bebek dilini öğrenmeye başlar. Bu nedenle, bebeğiniz uyanıkken, onunla konuşmaya çokça özen gösterin. Bebeğinle konuşurken bunları yapabilirsin: Sıcak

Detaylı

BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER

BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU psikolojik danışma & rehberlik VELİ BÜLTENİ ARALIK 2012 SOSYAL GELİŞİM Sosyal gelişim süreci çocukların doğduğu andan itibaren etraflarındaki

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 Aylık Çocuklar için Gelişim Formu (+) Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor ÖĞRENCİ AD-SOYAD : KUZEY BERAT BEYAZ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

Detaylı

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) "Çocuğun gelişimini takip edin."

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) Çocuğun gelişimini takip edin. GELİŞİM MR (60-72 AY) Hareket Gelişimi Sosyal-Duygusal Gelişim Dil Gelişimi Bilişsel Gelişim Özbakım Becerileri Gelişimi KOD xxxxx xxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxx Doğum Tarihi

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Çizgi üzerinde yürür. Çift ayakla belli bir uzaklığa atlar. Çift ayakla

Detaylı

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GUBU: 48 60 AY E K İ M

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GUBU: 48 60 AY E K İ M AYLAR E K İ M 2 0 1 2 PSİKOMOTOR ALAN AMAÇ 1- Bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri yapabilme. 1- Sözel yönergelere uygun olarak ısınma hareketleri yapar. 10- Belli bir yükseklikten atlar. 12- Pedal

Detaylı

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 Aylık Çocuklar için Gelişim Formu (+) Bağımsız yapabiliyor () Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor ÖĞRENCİ AD-SOYAD : DORUK ATEŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ + - PSİKOMOTOR

Detaylı

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM 1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ Anaokulu yıllarına denk düşen bu gelişim dönemi, bebekliğin sona ermesinden sonra beş ya da altı yaşlarına kadar devam eden süre içinde yaşanır. Bu dönemin en belirgin özelliği,

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI 3-6 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM DÖNEMLERİ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ EKİM 2007 1 3 YAŞINDA * Büyük kasları gelişmiştir. Koşar, zıplar ve tırmanır. Koşmayı

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU Formun Amacı: Bu form çocuğun sağlık durumu, psikomotor gelişimi, özbakım gelişimi, sosyal duygusal gelişimi ve davranışsal özelliklerine ilişkin bireysel gereksinimleri

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

Psikolojik Danışma & Rehberlik

Psikolojik Danışma & Rehberlik İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU Psikolojik Danışma & Rehberlik VELİ BÜLTENİ Ekim 2013 OKULA UYUM SÜRECİ Anne baba olarak çocuklarımızın okul hayatıyla ilgili ilk endişemiz, onların okula alışıp alışamayacağıdır.

Detaylı

2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı

2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı 2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı Dersin Adı: Türkçe Dil Bilgisi Yaş Grubu: 1-3 yaş Ögretmen: İmge Şahin Email: sahin_imge@hotmail.com Değerli Veliler, Bu yıl okul öncesi (1-3 yaş) sınıfını beraber

Detaylı

Olgunlaşma: Bireyin herhangi bir çaba harcamaksızın doğuştan getirdiği özelliklerin zaman içinde kendiliğinden ortaya çıkmasını ifade eder.

Olgunlaşma: Bireyin herhangi bir çaba harcamaksızın doğuştan getirdiği özelliklerin zaman içinde kendiliğinden ortaya çıkmasını ifade eder. Rehberlik Postası Okul Öncesi Gelişim Dönemleri Sevgili Anne ve Babalar, Çocuğunuzun gelişimi ve eğitimi açısından okul öncesi dönem büyük önem taşımaktadır. Gelişim dediğimiz kavram doğum öncesi dönemden

Detaylı

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GRUBU: AY

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GRUBU: AY AY E K İ M 2 0 1 2 PSIKOMOTOR ALAN Amaç1.Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme. 1. Sözel yönergelere uygun olarak ısınma hareketleri yapar. 4. Sözel yönergelere uygun olarak yürür.

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ÇOCUK VE OYUN Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Çocuk için çok ciddi bir uğraş olan oyun, aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır.

Detaylı

5 YAŞ ÇOCUĞUNA YAKLAŞIM NASIL OLMALI? Beslenme

5 YAŞ ÇOCUĞUNA YAKLAŞIM NASIL OLMALI? Beslenme 5 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ İlk çocukluk evresinin düğüm noktasını, aile ve çocuk için "altın yaş" olarak nitelendirilen 5 yaş oluşturur. Daha bilgili ve olgun bir birey görünümünde olan 5 yaş çocuğu, çevresine

Detaylı

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER HEDEFLENEN BECERİLER Kendi vücudunu ve yeteneklerini keşfedebilme Duygu ve düşüncelerini psikomotor hareketler yolu ile ifade

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkatini çeken nesne/durum/olaya

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ- GEREÇLER GEZİ- GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 1.-2.-3.-4

Detaylı

OCAK : ÇOCUK GEZEGENİ KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ AYLAR BİLİŞSEL GELİŞİM

OCAK : ÇOCUK GEZEGENİ KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ AYLAR BİLİŞSEL GELİŞİM OKUL : ÇOCUK GEZEGENİ YAŞ GRUBU : 4 - YAŞ AYLAR KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım1:Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.

Detaylı

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu Gelişim Kendinden 20-30 cm uzaklıktaki parlak renkli nesneye bakar. Kendisiyle konuşan kişiye bakar. Kendiliğinden gülümser. Başını ve boynunu kısa süreli kontrol etmeye çabalar. Elleri yumruk hâlindedir.

Detaylı

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Hazırlayan: Berrin Baydık Hazırlayan: Berrin Baydık 1 Okul ve okul sonrası başarı için gerekli. 0-8 yaş Doğumdan okul yaşına kadar geçen sürede yalnızca okuma değil, yazma

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI Ayşe BAL DOĞUM TARİHİ 06/08/2003 YAŞI 9 KİMLİK BİLGİLERİ ANNE BABA ADI- SOYADI Sabiha Ali DOĞUM TARİHİ 09/06/1973 12/05/1970 MESLEĞİ Ev hanımı

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken

Detaylı

PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR

PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR ARALIK AYI HAFTALIK TEMALAR 1.HAFTA KIŞ MEVSİMİ *Kışın kullandığımız kıyafetler *Kış sebze-meyveleri *Kış mevsiminde kullandığımız eşyalar 2.HAFTA

Detaylı

Gelişimsel özellikleri tanımak Olası durumları erken fark edebilmek Öğrenim sürecine destek olabilmek

Gelişimsel özellikleri tanımak Olası durumları erken fark edebilmek Öğrenim sürecine destek olabilmek Gelişimsel özellikleri tanımak Olası durumları erken fark edebilmek Öğrenim sürecine destek olabilmek Yaşamın başlangıcından sonuna kadar süren duygusal, fiziksel, sosyal, bilişsel açıdan sürekli değişimidir.

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

Ek 3. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU

Ek 3. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ Okul Adı : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU Tarih : MAYIS AYI Yaş Grubu (Ay) : 36-66 AY Öğretmen Adı : AYLAR MAYIS

Detaylı

4-5 Yaş Gelişim Özellikleri

4-5 Yaş Gelişim Özellikleri 4-5 Yaş Gelişim Özellikleri Çocuğun Zihinsel Gelişimi Başkalarının aynı nesneyle ilgili farklı bakış açıları olabileceğini fark etmeye başlarlar. 4 yaşta bu kavram gelişir. Bir deneyde, kaplumbağa resmi,

Detaylı

OKUL OLGUNLUĞU MODERN PDR

OKUL OLGUNLUĞU MODERN PDR OKUL OLGUNLUĞU MODERN PDR HAZIRIM! OKULA BAŞLIYORUM Çocuğun okul yaşantısının başlangıcı olan 1. sınıf onun hayatında çok önemli bir deneyimdir. Çocuğun öğrenme ve eğitim süreci ile ilk tanışması, ilk

Detaylı

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Ünite 10 ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Çocukların oyunla ilgili davranışları yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre

Detaylı

PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ

PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ KAVRAMLAR *Büyük küçük orta *Sivri-küt *Önünde-arkasında *Alt-üst-orta *Altında-üstünde-ortasında *Arasında *Renk kavramı: Kahverengi, gri *Sayı

Detaylı

HAZİRAN AYI AYLIK PLAN

HAZİRAN AYI AYLIK PLAN Okul dı : Tarih : HZİRN Yaş Grubu (y) : Öğretmen dı HZİRN YI YLIK PLN KZNIMLR VE GÖSTERGELERİ H Z İ R N BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken

Detaylı

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GRUBU: AY E K İ M

OKULUN ADI: DERİN DÜŞLER ANAOKULU YAŞ GRUBU: AY E K İ M AYLAR E K İ M 2 0 1 2 PSİKOMOTOR ALAN Amaç 1.Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme. 4.Sözel yönergelere uygun olarak yürüme. 5.Sözel yönergelere uygun olarak koşma. 8.Belli bir

Detaylı

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı?

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 yaşındaki çocuk elinden gelse dünyayı keşfetmeye çalışır. Kırılabilecek şeyleri kırmaya, kalemlerle bir yerleri çiz meye ihtiyacı vardır. Buna göre bir oda veya

Detaylı

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Çizgi üzerinde yürür. Çift ayakla belli bir uzaklığa atlar. Çift ayakla

Detaylı

TÜRKÇE ETKİNLİĞİ Tekerleme, bilmece, şiir, parmak oyunu, grup konuşması, çeşitli hikâye anlatma teknikleri ile hikâye anlatma, hikâye oluşturma, hikây

TÜRKÇE ETKİNLİĞİ Tekerleme, bilmece, şiir, parmak oyunu, grup konuşması, çeşitli hikâye anlatma teknikleri ile hikâye anlatma, hikâye oluşturma, hikây OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Oyunun, çocuğun gelişimi üzerindeki

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap 5 MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun AYLIK PLAN eğiten kitap 11 Eylül 2013 i MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI...OKULU AYLIK EĞİTİM PLANI Tarih :... Yaş Grubu :... Öğretmen Adı :... AYLAR KAZANIM VE GÖSTERGELER

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

4 yaş grubu çocukların bu yıl içerisinde geçeceği bazı gelişim aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

4 yaş grubu çocukların bu yıl içerisinde geçeceği bazı gelişim aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz: AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EYLÜL, 2011 SAYI : 1 KONU: 4 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Sevgili Veliler, 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Beyin yapısı

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde

Detaylı

AYLIK PLAN (48-60 AYLAR) GÜNEŞ GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI. Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK

AYLIK PLAN (48-60 AYLAR) GÜNEŞ GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI. Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK AYLIK PLAN (48-60 AYLAR) GÜNEŞ GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI DÜNYA V Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR ÖZEL GÜNLER İlköğretim Haftası Hayvanları Koruma

Detaylı

(01 EKİM-31EKİM 2013)

(01 EKİM-31EKİM 2013) EKİM AYI BÜLTENİ (01 EKİM-31EKİM 2013) 3 YAŞ GELİŞİM SÜRECİ MOTOR GELİŞİMİ Merdivenden yukarı ayak değiştirerek çıkar ve aşağı inerken her basamakta iki ayağını bitiştirir Alt basamaklardan atlayabilir

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

Çocuğun Zihinsel Gelişimini Desteklemek İçin Siz Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğun Zihinsel Gelişimini Desteklemek İçin Siz Neler Yapabilirsiniz? Çocuğun Zihinsel Gelişimi 3-4 Yaş Gelişim Özellikleri Acıktığında, üşüdüğünde, uykusu geldiğinde ne yapacaklarını bilirler. Tek bir bakış açısından problemlere yaklaşabilirler. Bu yaştakiler, bazı zorluklarla

Detaylı

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Çocuklar; eğitici oyuncak, evcilik, kukla, blok, müzik, sanat, kitap, fen-doğa,

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

AYLIK PLAN (36-48 AYLAR) BULUT GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI. Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK

AYLIK PLAN (36-48 AYLAR) BULUT GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI. Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK AYLIK PLAN (36-48 AYLAR) BULUT GRUBU 2016 / 2017 EĞİTİM YILI DÜNYA V Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır. K. ATATÜRK BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR ÖZEL GÜNLER İlköğretim Haftası Hayvanları Koruma

Detaylı

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Çizgi üzerinde yürür. Çift ayakla belli bir uzaklığa atlar. Çift ayakla

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. ANA SINIFI C AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT Aralık 2016 Çocuklar ne ister afişini hazırladık ve çok mutlu olduk. Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. Atatürk çalışmamızı yuvarlama tekniğini kullanarak tamamladık.

Detaylı

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 AYLIK REHBERLİK BÜLTENİ Çocuğumla Nasıl Oyun Oynayacağım? Oyun nedir? Oyun, çocukların dünyayı algılamalarını, hayal ile gerçek dünya arasında köprü kurmalarını

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Kimlik Bilgileri Öğrencinin: Annenin Babanın Adı-Soyadı: Zeynep İNCİ Doğum : 13.03.2002 Yaşı: 6 Özür Türü Birinci: Hafif

Detaylı

2017 MAYIS / 1. HAFTA PAZARTESİ CUMA SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI

2017 MAYIS / 1. HAFTA PAZARTESİ CUMA SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI TRAFİK HAFTASI 2017 MAYIS / 1. HAFTA KONU 01.05.2017 02.05.2017 03.05.2017 04.05.2017 05.05.2017 ''Kaybolanı Bul'' Trafik kuralları nelerdir? Öğreniyorum ardından trafik tabelalarının ne anlama geldiği

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi İfade Etme Yollarımız Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkatini çeken nesne/durum/olayı

Detaylı

İSTEK ÖZEL BİLGE KAĞAN ANAOKULU MART AYI VELİ BÜLTENİ İLKOKULA HAZIR OLMAK

İSTEK ÖZEL BİLGE KAĞAN ANAOKULU MART AYI VELİ BÜLTENİ İLKOKULA HAZIR OLMAK İSTEK ÖZEL BİLGE KAĞAN ANAOKULU MART AYI VELİ BÜLTENİ İLKOKULA HAZIR OLMAK Okul ne demektir? Bu soruyu tam anlamıyla cevaplayabilir miyiz acaba? Hayır, ama okul deyince hatırladığımız en önemli şey okulda

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ EKİM 2013 GELİŞİM BASAMAKLARI

REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ EKİM 2013 GELİŞİM BASAMAKLARI REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ EKİM 2013 GELİŞİM BASAMAKLARI İnsanın kişiliği, zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimi özellikle yaşamın ilk altı yılında çok hızlı gelişir. Bu kritik dönemde, çocuğun tüm potansiyelini

Detaylı

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Ünite 8 OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Oyun, çocuk için gerçek dünya ve hayal dünyası arasındaki bir köprüdür. Oyun oynayan

Detaylı

HANGİ OYUNCAK ÇOCUKTA HANGİ ÖZELLİĞİ GELİŞTİRİYOR

HANGİ OYUNCAK ÇOCUKTA HANGİ ÖZELLİĞİ GELİŞTİRİYOR Oyun Nedir? Oyun çocuğun hiç kimseden öğrenemeyeceği konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesi yöntemidir. Çocuklar için oyun sonucu düşünülmeden, zevk almak, eğlenmek amacıyla girişilen bir etkinliktir.

Detaylı

OCAK AYINDA NELER YAPTIK?

OCAK AYINDA NELER YAPTIK? OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI NİSAN 2017 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI NİSAN 2017 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI NİSAN 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 4. Nesneleri sayar. Ø 10 a kadar olan sayılar içerisinde bir sayıdan

Detaylı

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Çizgi üzerinde yürür. Çift ayakla belli bir uzaklığa atlar. Çift ayakla

Detaylı

OYUN VE OYUNCAK SEÇİMİ 0-6 YAŞ

OYUN VE OYUNCAK SEÇİMİ 0-6 YAŞ OYUN VE OYUNCAK SEÇİMİ 0-6 YAŞ 0-6 YAŞ OYUNUN ÇOCUK İÇİN ÖNEMİ Oyun, çocukların dış dünyayı keşfetmesini, doğal ve aktif şekilde öğrenmesini sağlayan, taklit becerilerini geliştiren, günlük yaşantısı,

Detaylı

ETKİNLİKLERİMİZ. 24 Kasım Öğretmenler Günü: Öğretmenler Günüyle ilgili etkinlikler yapıyoruz, Baş Öğretmen Atatürk le ilgili sohbet ediyoruz.

ETKİNLİKLERİMİZ. 24 Kasım Öğretmenler Günü: Öğretmenler Günüyle ilgili etkinlikler yapıyoruz, Baş Öğretmen Atatürk le ilgili sohbet ediyoruz. SAYI:2 ETKİNLİKLERİMİZ SOHBET SAATLERİ 10 Kasım ve Atatürk :Atatürk kimdir?, Ailesinde kimler vardır?, Atatürk ün hayatı, neler yaptığı, Atatürk ün kişisel özellikleri ve 10 Kasım Atatürk ü anma günü ile

Detaylı

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI AYLIK BÜLTEN OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1 rakamı ile büyük ve küçük A harflerini boyadık ve yazdık. Doğru kalem tutma alıştırmaları, serbest ve yönergeye uygun çizgi çalışmaları yaptık. Satır ve

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Öğrencilerimiz kendilerini tanıtan oyuncaklar, giysiler, sevdiği eşyalarını anlatarak paylaşımlarda bulundular. Öğrenciler

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri Ø Dikkat edilmesi

Detaylı

OCAK AYI AYLIK EĞİTİM PLANI

OCAK AYI AYLIK EĞİTİM PLANI AYI AYLIK EĞİTİM PLANI Okul Adı : Tarih : Yaş Grubu (Ay) Öğretmen Adı : KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı

ATATÜRK Ü SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.

ATATÜRK Ü SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ. ATATÜRK Ü SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ. PORTAGE İpe Boncuk Dizme Çalışmaları Makasla Gelişi Güzel Kesikler Yapabilme Çalışmaları Adımı soyadımı Söyleyebilme Çalışmaları Sayma Çalışmaları Nesne Sınıflandırma

Detaylı

Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri

Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU NİSAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU NİSAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU NİSAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Nisan ayına Tohumlar teması ile giriş yaptık. Birçok bitkinin tohumunu inceledik. Tohumunu yediğimiz bitkileri öğrendik.

Detaylı

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER Sevgili Velilerimiz, Bizler Kasım ayında olmanın burukluğunu yaşadık. Atatürk ü anma haftamızı Atamızı anarak yaşadık. Bu ayda Sentez Koleji olarak etkinliklerimiz keyifli ve dolu dolu geçti. Etkinliklerimiz

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI OYUN ETKİNLİĞİ Okul öncesi öğrencilerimiz bu ay; sınıflarında bulunan dramatik oyun, müzik, blok, kitap, kukla, fen-doğa, eğitici oyuncak ve sanat merkezlerinde serbest oyunlar oynadılar. Bu oyunlar, öğrencilerimizin

Detaylı

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay C. C. 17 Ağustos 2005 doğumlu bir erkek çocuğudur. Eylül 2008 yılında Londra da bir anaokuluna başlamıştır. Annesi, yaşıtlarıyla kıyasladığında aynı iletişim becerilerini gösteremediğini düşündüğünden

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Sonbahar mevsimi ile ilgili paylaşımlarda bulunarak sunumlar izledik. Aynadan ilk önce kendimizi daha sonra arkadaşlarımızı

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? * Anneler Günü Gösterimizi ailelerimize sunduk. *Gösteri sonrasında harika çocuklar Partisi

Detaylı

2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ KASIM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ KASIM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ KASIM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Çocuğun ilk altı yılı, bireyin gelişiminin temel taşlarını oluşturması, temel bilgi ve becerilerin

Detaylı