MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MERSİN SULAMA BİRLİĞİ"

Transkript

1 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

2 Birlik Başkanı Mahmut KUTLAY

3 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Mersin Sulama Birliği 1998 Yılında D.S.İ 6. Bölge Müdürlüğü ile Mersin merkez ilçeye bağlı Toroslar, Yalınayak, Arpaçsakarlar, Dikilitaş, Bağcılar, Karacailyas ve Yeniztaşkent, Çopurlu, Karaisalı, Civanyaylağı,Iğdır,Hebilli,Kürkçü,Burhan,Gökkuşağı,Puğkaracadağ ve Demirhisar mahallesi sınırları içerisinde sulama yapan çiftçiler arasında yapılan sözleşme ile bakım onarım ve işletme yapmak üzere yetmiş bin dekar sulanabilir alan üzerinde kuruludur. Birlik kamu tüzel kişiliğine sahip olup kar amacı gütmeyen bir yapılanma ile birlik meclisine birlik üyeleri arasından seçimle gelen meclis üyeleri tarafından oluşturulmuş yönetim kadrosuyla yönetilir yılında birlik yönetimine devredilen D.S.İ Tesislerinin %80 ine yakını rehabilitasyona ihtiyaç duyan bir yapıdadır. Bu nedenle şu an kullandığımız kanallar, kanaletler ve taşıyıcı borular ömrünü büyük ölçüde tamamlanmıştır.bu nedenle de sahada çok fazla su kaçağı ve buharlaşma nedeniyle kayıplar mevcuttur. Mersin Sulama Birliği sulattığı dönüm tarımsal arazinin tamamına yakınını pompaj sulama olarak gerçekleştirmektedir. Bu nedenle enerji sarfiyatı yıllık milyon KW saatır.bu da büyük bir ilçenin yıllık sarfiyatından daha fazladır yılı şebekeye basılan su : m3 (Nisan ve Ekim ayları arası) 2013 yılı şebekeye basılan su: m3 (Mart ve Aralık ayları arası) Sulamanın bu kadar zahmetli ve enerjiye dayalı olarak pahalı olduğu bir sistemde su kaçaklarına,açık olan kanallardaki buharlaşmaya ve keyfi su kullanımına tahammül edilmesi mümkün değildir.

4 Türkiye Toprak ve Su Kaynakları Toprak Kaynakları Tarım alanı :28,05 milyon ha Sulanabilir alan :25,75 milyon ha Kuru tarım alanı :7,25 milyon ha Sulanabilir alan hedefi: 8,50 milyon ha Sulanan alan : 5,1 milyon ha Yıllık ortalama yağış : 643 mm/m 2 Türkiye nin yüzölçümü : km 2 Yıllık yağış miktarı : 501 milyar m 3 Buharlaşma : 274 milyar m 3 Yeraltına sızma : 41 milyar m 3 Yüzey Suyu Su Kaynakları Yıllık yüzey akışı : 186 milyar m 3 Kullanılabilir yüzey suyu : 98 milyar m 3 Yer altısuyu Yıllık çekilebilir su miktarı : 14 milyar m 3 Toplam Kullanılabilir Su (net): 112 milyar m 3

5 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Sulayıcılarımızın tarımsal sulamada suyu daha tasarruflu kullanabilmesi için sulama birliklerinin yeni projeler geliştirerek suyu kapalı sistemle tarımsal faaliyet alanına kadar basınçlı olarak iletmesi ve çiftçilerimizi eğiterek damlama sistemleriyle sulamayı modernize etmesi gerekmektedir. Mersin Sulama Birliğinin sulama alanının %90 ı damla sulama ile sulanmaktadır. Sulama sistemlerinde kaynaktan alınan sulama suyunun iletimini sağlamayan kanal sistemlerinde ve sulama yapılan parsellerde su iletim ve dağıtım sisteminin özelliğine bağlı olarak önemli oranlarda kayıplar ortaya çıkar. Bu kayıpların ana kaynağı :kanal su yüzeyinden olan buharlaşma, su içerisinde kanal şevlerinde yetişen bitkilerin su tüketimleri, su iletim ve dağıtım sitemi planlama, yapım, işletme bakım konularının yetersizliği sonucu oluşan işletme kayıpları ve suyun kanal içerisinde temasta bulunduğu ıslak yüzeylerden toprağa sızması ile oluşan su kayıplarıdır. Beton kaplama kanallarda sızmaya neden olan faktörler: beton ek yerleri, sifon, çek ve diğer su alma yapılarıdır. Ayrıca çatlaklar, kırıklar ve kabarmalar beton kanaldaki yan yüzey sızıntıların en önemli nedenleri arasındadır.

6 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ DSİ Tarafından inşa edilmiş sulama şebekelerinde yapılan araştırmalara göre sızma kayıp değeri aşağıdaki gibidir. Klasik şebeke (kaplamalı)..%2,5-5 Klasik şebeke (kaplamasız) %5-15 Boru şebeke %sıfır Kaneletli şebeke..%0-2,5

7 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Tarımla uğraşan çiftçilerimizin daha önceki yıllara oranla tarımsal faaliyetlerinden edinimleri tarımsal girdilerin artması nedeniyle düşmüştür. Enerji maliyetini yükselmesi dekar başına ödedikleri sulama suyu maliyetlerinin de artmasına yol açmıştır. Sulama suyu ücretleri özellikle pompaj sulama yapan çiftçilerde önemli bir gider kalemi olarak boy göstermeye başlamıştır. Kapalı sistem basınçlı sulama sistemlerini su kaynakları zengin olmayan ülkemizde desteklenmesi hem çiftçi üzerindeki sulama maliyetini düşürmesi hem de damla sulamayla daha etkin ve bilinçli tarım yapması sağlayacaktır.

8 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Kapalı ve basınçlı sistem sulamalarda damla sulama sistemi sekiz on yıl tıkanmadan kullanılırken açık sistemde damlamaya basınç sağlayabilmek için uygun irtifa ya da motor gücü gerekmektedir ve en fazla beş yıl kullanılabilmektedir. Meterolojik göstergelerin öngörüsü önümüzdeki dört yıl Akdeniz bölgesinde yedi yılda ege bölgesinde kuraklık beklendiği yönündedir.

9 KURAKLIK TANIMI Su, insanoğlunun hayatında vazgeçilmez bir unsurdur. Artan nüfusa bağlı olarak; su ihtiyacının artması, su kaynaklarının plansız kullanımı, biyolojik ve kimyasal kirlenmeler nedeniyle temiz su kaynakları giderek azalmaktadır. Sanayi, tarım ve ulaşım faaliyetlerinin de artışı küresel ısınma olgusunu gündeme getirmiş, buna bağlı olarak yaşanan yağış rejimindeki değişiklikler suyun önümüzdeki süreçte kullanımı konusunda, kısa, orta ve uzun vadede su stratejilerine ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Bu çok boyutlu sonuçları oluşacak konunun tarımsal ağırlıklı noktası; tarımda ekonomik su kullanım stratejilerinin oluşturulmasından geçmektedir. Bu nedenle mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılması zorunludur.

10 Sulamadan beklenen yararı sağlayabilmek için temel koşul, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktardaki suyun yağışlarla karşılanamayan bölümünün, bitkinin kök bölgesine gereken zamanda ve gereken miktarda verilmesidir. Burada karşımıza optimum sulama kavramı çıkmaktadır. Optimum sulamada tamamen normal koşullar söz konusu olup; bitkiler, verim azalması olmayacak şekilde sulanmakta ve topraktaki nem miktarını tarla kapasitesine çıkaracak kadar sulama suyu uygulanmaktadır.

11 Kuraklık, bir bölgede iklim şartlarının bitki, hayvan ve insanların ihtiyacı olan suyu karşılayamaması şeklinde tanımlanabilir Bir başka ifadeyle kuraklık zamanda, alanda ya da her ikisinde ihtiyaç duyulan suyun karşılanamaması durumudur.uluslararası çölleşme ile mücadele sözleşmesinde kuraklık, yağışların kaydedilen normal düzeyin önemli ölçüde altına düştüğü, buna bağlı olarak arazi ve kaynak üretim sistemlerinin olumsuz etkilendiği ve ciddi hidrolojik dengesizliklerin oluştuğu doğal bir olay şeklinde ifade edilmiştir Bununla beraber literatürde kuraklık daha çok klimatolojik, hidrolojik ve tarımsal kuraklık şeklinde tanımlanmaktadır.

12 METEOROLOJİK KURAKLIK HARİTASI

13 Kuraklığa Hazırlık İçin Alınması Gereken Önlemler 1-Tarımsal Kuraklık Eylem Planı İl üyelerinin, kurumsal plan görevlerini gözden geçirmeleri. 2-Kuraklık ve riskleri konusunda yazılı ve görsel basının bilgilendirilmesi. 3- Toprak neminin periyodik tespiti ve izlenmesi. 4- Tarladan bitki çıkışlarının takibi, sorun varsa alternatif ürün ekimi. 5- Kimyasal gübre kullanımının azaltılması, toprağın su tutma kapasitesinin artırılması için organik gübre kullanımı. 6-Beklenen su talebinin tespiti. 7-Münavebeli ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve münavebede su tüketimi az olan bitkilere yer verilmesi.

14 8-Sulu alanlarda yapılacak yazlık ekilişlerde, mahallinde hazırlanacak su kullanma ve sulama programlarına titizlikle uyulması, gerektiğinde ekimden önce üreticilere bildirilmesi. 9-Tüm su sistemlerinde izleme planı gereği suları takiple, gönüllü ve zorunlu kısıtlamalar dışında koruma amacını gerçekleştirmek. 10-Su kullanma planlarının yapılması ve uygulanması. 11-Kullanım kesintilerini izleme ve fiyat artışına hazırlık yapılması. 12-Eğer suyun korunmasında bir ilerleme olmaz ise kısıtlamanın planlanması.

15 13-Kişi başına su kullanımının belirlenmesi. 14-Caddelerde suyun serbest kullanımı ve asfalt yıkanmasının yasaklanması. 15-Suyun kıt olduğu veya güvenilir olmadığı yerlerde, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin seçilmesi. 16-Kuraklık ve su kaynakları konusunda, medya ve halkı bilgilendirmek ve sürekliliğini sağlamak. 17-Buharlaşma ve diğer su kayıplarını azaltmak, kaliteyi yükseltmek için damla sulama yapılmasında, çiftçilerin desteklenmesi.

16 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Bütün bu faktörler değerlendirildiğinde kapalı sistem sulamanın acilen desteklenmesinin gerekliliği daha iyi anlaşılmaktadır. Mersin Sulama Birliğinin %100 e yakını pompaj sulama olarak sulayıcılarına hizmet vermektedir.

17 POMPA İSTASYONLARI 1.Yeni Yakaköy Pompa istasyonu 2.Eski Yakaköy Pompa istasyonu 3.Deliçay Pompa istasyonu 4.Akçal Pompa istasyonu 5.Demirhisar Pompa istasyonu 6.Çiviçukuru Pompa istasyonu

18 POMPA İSTASYONLARI Ayrıca köy hizmetleri vatandaş işbirliği ile yapılmış ve işletmesi muhtarlıklarda iken birliğimize devredilmiş olan : 1.Puğkaracadağ pompa istasyonu ve 2008 yılında devralınan yeni Puğ pompa istasyonu 2.Çopurlu pompa istasyonu 3.Üseli köy pompaları

19 KANAL UZUNLUKLARI 1.Yakaköy-Mezitli-Kandak Deliçay 1 (DÇ-1) Deliçay 2 (DÇ-II)

20 KANAL UZUNLUKLARI 4.Akçal Çiviçukuru Mersin Sulamaları (MS-II) Mersin sulamaları (MS-4) Mersin Sulamaları(MS-5) Mersin sulamaları (MS-6) Ters Nacarlı (TN) 9+985

21 BİRLİK HİZMETLERİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER 2 Adet Çift sıralı pikap 1 Adet binek araç 1 Kazıcı-Yükleyici 6 Adet motosiklet 3 Adet traktör ve römork 2 Adet betonyer 1 Adet kaynak makinesi 1 Adet alın kaynak makinesi(polietilen boru) 2 Adet jeneratör 1 Adet motopomp 6 Adet tırpan motoru ve ekipman 1Adet Gradal

22 BİNALAR 1.Yakaköy işletme binası 2.Bekirde işletme binası 3.Yakaköy lojman binası

23 ÖRGÜT YAPISI ÖRGÜT YAPISI

24 ORGANİGRAM

25 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ 1 Birlik Başkanı,1 Birlik müdürü,1 Teknik işler birim amiri,1 Bakım Onarım Mühendisi,1 Mali işler birim amiri,1 Yazı işler birim amiri,1 İdari işler amiri,1 Sekreter,1 hizmetli,2 Büro teknikeri,3 sulama teknisyeni, 37 sulama bekçisi, 16 pompa operatörü, 3 inşaat ustası, 12 inşaat işçisi, 2 şöför,1 kepçe operatörü,2 gradal operatörü

26 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ 2012 yılında yapılan AKÇAL KAPALI SULAMA SİSTEMİ yaklaşık 25km uzunluğundadır. Akçal kapalı sistem projesi 11/03/2011 de başlayıp 13/06/2011 de bitmiştir. Kapalı sistem ağına Puğ-karacadağ(650 metre),arpaçsakarlar(300metre),kürtçü(250metre) ve Tırmıl sanayi mevkine(750metre) olmak üzere siteme dahil edilmiştir. 20km uzunluğun kanal servis yoları ve 12km uzunluğunda çiftçinin sık kullandığı kadostro yolları rehabilitasyon çalışması yapılmıştır.

27 PROJE BİLGİLERİ ALAN : 7005 da. YER : AKDENİZ/MERSİN PROJE SAHİBİ : MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKLAŞIK MALİYET: ,00 TL

28

29

30

31

32 PROJE BİLGİLERİ ALAN : 7295 da. YER : AKDENİZ/MERSİN PROJE SAHİBİ : MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKLAŞIK MALİYET: ,00 TL

33

34 PROJE BİLGİLERİ ALAN : 2000 da. YER : AKDENİZ/MERSİN PROJE SAHİBİ : MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKLAŞIK MALİYET: ,00 TL

35

36 PROJE BİLGİLERİ ALAN : 5295 da. YER : AKDENİZ/MERSİN PROJE SAHİBİ : MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKLAŞIK MALİYET: ,94 TL

37

38 PROJE BİLGİLERİ ALAN : da. YER : AKDENİZ/MERSİN PROJE SAHİBİ : MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKLAŞIK MALİYET: ,19 TL

39

40 TOPLAM PROJE HAZIRLANAN ALAN: da. BİRLİĞE AİT SULAMA SAHASI: da. TOPLAM PROJESİ HAZIRLANMAYAN ALAN: da.

41 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKAKÖY POMPA İSTASYONU YAKAKÖY POMPA İSTASYONU I.KADEME Pompa Adedi : 4 Debisi : 900 lt/sn ( 3,6 m3/sn ) Gücü : 110 kw Terfi yüksekliği : 5,5 m Cebri Boru Uzunluğu: 47,22 m Ana Kanal : km Yedek Adedi : 25 ( Borulu ) Sulama Alanaı : 3800 ha

42 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ YAKAKÖY POMPA İSTASYONU II.KADEME Pompa Adedi : 6 Debisi : 1500 lt/sn ( 1,5 m3/sn ) Gücü : 850 kw Terfi yüksekliği : 47,22 m Cebri Boru Uzunluğu: 344,6 Ana Kanal : km Yedek Adedi : 52 Sulama Alanaı : 3400 ha Yakaöy 917 ha Mezitli 454 ha T.Nacarlı Amacı : Sulama + Kademe Su Kaynağı : Berdan Barajı İşletme Açılış Tarihi : 1985

43 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ ÜNİTELER : Elektrik Motorunun Pompanın Ünite No Gücü kw Markası Kapasitesi Markası Terfi SIEMENS 900 lt/sn KSB 7,5 m SIEMENS 900 lt/sn KSB 7,5 m SIEMENS 900 lt/sn KSB 7,5 m SIEMENS 900 lt/sn KSB 7,5 m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m SIEMENS 1500 lt/sn KSB m

44 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ TRANSFORMATÖRLER : AEG - ETİ 6300 KVA 30/6 kv AEG 630 KVA 30/0,4 kv CEBRİ BORU : L = 80 m Φ = 1000 mm 2 Adet L = 365 m Φ = 1400 mm 2 Adet HAVA TANKI : İşletme Basıncı : 12,5 kg/cm2 Hacmi : 15 m3 Adet : 4

45 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Amacı : Sulama Hizmet Ettiği Tesis : Mersin Sulaması Kurulu Gücü : 456 kw - 4 ünite Kapasitesi : 1600 lt/sn ( 5760 m3/h ) Su Kaynağı : Yakaköy Pompa İstasyonu Sulama Alanı : 1309 ha İşletmeye Açılış Tarihi : 1966 ÜNİTELER : Elektrik Motorunun Pompanın Ünite No Gücü kw Markası Kapasitesi Markası Terfi CONZ 600 lt/sn KSB 7 m 2 55 CONZ 200 lt/sn KSB 7 m 3 55 CONZ 200 lt/sn KSB 7 m CONZ 600 lt/sn KSB 7 m TRANSFORMATÖRLER : ETİTAŞ 630 KVA 15/0,4 kv CEBRİ BORU : L = 114 m Φ = 900 mm DEMİRHİSAR POMPA İSTASYONU

46 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ DELİÇAY POMPA İSTASYONU Amacı : Sulama + Kademe Hizmet Ettiği Tesis : Mersin Sulaması Kurulu Gücü : 1656 kw - 7 ünite Kapasitesi : 3350 lt/sn ( m3/h ) Su Kaynağı : Yakaköy Pompa İstasyonu Sulama Alanı : I ha II- 870 ha İşletmeye Açılış Tarihi : 1987 ÜNİTELER : Elektrik Motorunun Pompanın Ünite No Gücü kw Markası Kapasitesi Markası Terfi LEROY-SOMER 575 lt/sn KSB 7,5 m LEROY-SOMER 575 lt/sn KSB 7,5 m LEROY-SOMER 575 lt/sn KSB 7,5 m LEROY-SOMER 575 lt/sn KSB 7,5 m LEROY-SOMER 350 lt/sn KSB m LEROY-SOMER 350 lt/sn KSB m LEROY-SOMER 350 lt/sn KSB m

47 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ TRANSFORMATÖRLER : AEG - ETİ 2000 KVA 30/0,4 kv CEBRİ BORU : L = 155,3 m Φ = 1010 mm ( D-1 ) L = 118 m Φ = 750 mm ( D-2 ) HAVA TANKI : İşletme Basıncı : 12,5 kg/cm2 Hacmi : 14 m3

48 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ Amacı : Sulama Hizmet Ettiği Tesis : Mersin Sulaması Kurulu Gücü : 945 kw - 3 ünite Kapasitesi : 900 lt/sn ( 3240 m3/h ) Su Kaynağı : Deliçay Pompa İstasyonu Sulama Alanı : 659 ha İşletmeye Açılış Tarihi : 1987 ÜNİTELER : Elektrik Motorunun Pompanın Ünite No Gücü kw Markası Kapasitesi Markası Terfi ROMANYA 300 lt/sn TURBOSAN 75,5 m ROMANYA 300 lt/sn TURBOSAN 75,5 m ROMANYA 300 lt/sn TURBOSAN 75,5 m TRANSFORMATÖRLER : AEG - ETİ 1250 KVA 30/0,4 kv CEBRİ BORU : L = 526 m Φ = 750 mm AKÇAL POMPA İSTASYONU

49 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ ÇİVİÇUKURU POMPA İSTASYONU Amacı : Sulama Hizmet Ettiği Tesis : Mersin Sulaması Kurulu Gücü : 396 kw - 3 ünite Kapasitesi : 360 lt/sn ( 1296 m3/h ) Su Kaynağı : Yakaköy Pompa İstasyonu Sulama Alanı : 432 ha İşletmeye Açılış Tarihi : ÜNİTELER : Elektrik Motorunun Pompanın Ünite No Gücü kw Markası Kapasitesi Markası Terfi GAMAK 300 lt/sn GAMAK 300 lt/sn GAMAK 300 lt/sn TRANSFORMATÖRLER : CEBRİ BORU :

50 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

51 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

52 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

53 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

54 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

55 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

56 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

57 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

58 YAKAKÖY-MEZİTLİ-KANDAK ANA KANAL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

59 YAKAKÖY-MEZİTLİ-KANDAK ANA KANAL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

60 BS-2 TEMİZLİK ÇALIŞMASI

61 BS-2 TEMİZLİK ÇALIŞMASI

62 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

63

64 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

65 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

66 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

67 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

68 MERSİN SULAMA BİRLİĞİ

69

70

71

72

2016 YILI FALİYET RAPORU

2016 YILI FALİYET RAPORU 2016 YILI FALİYET RAPORU Türkiye nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 2 ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU I- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar

Detaylı

2015 YILI FALİYET RAPORU

2015 YILI FALİYET RAPORU 2015 YILI FALİYET RAPORU Türkiye nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 2 ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU I- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar

Detaylı

SU YAPILARI. Sulama ve Kurutma. 9.Hafta. Prof.Dr. N.Nur ÖZYURT

SU YAPILARI. Sulama ve Kurutma. 9.Hafta. Prof.Dr. N.Nur ÖZYURT SU YAPILARI 9.Hafta Sulama ve Kurutma Prof.Dr. N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Sulama ve Kurutma Nedir? Bitkilerin gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan suyun zamanında,

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü Su Yapıları II Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. 1 Dünya Su Kaynakları Tuzlu Sular; 97,20%

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Nevşehir-Aksaray-Ş.Koçhisar Enerji Formu AKSARAY DA TARIM VE ENERJİNİN SORUNLARI Ramazan KOÇAK Elektrik Mühendisi Sorunlar ve çözümler MEDAŞ Aksaray İl Müdürlüğü,TEİAŞ

Detaylı

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI BiREYSEL SULAMA MAKiNE VE EKiPMAN ALIMLARI DESTEKLENMESi TEBLiĞi ( Tebliğ No:

Detaylı

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım ve Sağım Teknolojileri Ltd.Şti. SEZER; yetiştiricilerin, sağım sistemleri, çiftlik ve hayvancılık ekipmanları ile tamburlu sulama makinesi

Detaylı

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1)

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1) Yer altı Suyu Yeraltı Suyu Hidrolojisi Giriş Hidrolojik Çevrim Enerji Denklemleri Darcy Kanunu Akifer Karakteristikleri Akım Denklemleri Akım Ağları Kuyular Yeraltısuyu Modellemesi 1 Su, tüm canlılar için

Detaylı

İzmir ve Ege Bölgesinde Kuraklık Alarmı. Şebnem BORAN. Küresel ısınma korkutmaya devam ediyor.

İzmir ve Ege Bölgesinde Kuraklık Alarmı. Şebnem BORAN. Küresel ısınma korkutmaya devam ediyor. 2007 MART BÖLGESEL İzmir ve Ege Bölgesinde Kuraklık Alarmı Şebnem BORAN Küresel ısınma korkutmaya devam ediyor. 22. yüzyılın kuraklık yüzyılı olacağı, küresel ısınmanın birçok ülkede tarım faaliyetlerinin

Detaylı

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERBAġ Sultan ARSLAN A. Nur DURAK Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü erbas@akdeniz.edu.tr Sunum Planı

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 8 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28994 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI SAMSUN SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI 5216 sayılı yasadan önceki Belediye Hizmet Alanı (7.000 ha) 5747 sayılı yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi Mücavir Alan Çizgisi (79.000 ha) 6360 sayılı

Detaylı

SULAMA-TEMEL KONULAR

SULAMA-TEMEL KONULAR Bitki Su Tüketimi ET Kc ETo SULAMA-TEMEL KONULAR (SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI DERSİ İÇİN) PROF. DR. SÜLEYMAN KODAL, PROF. DR. Y. ERSOY YILDIRIM ETc = KcxETo : bitki su tüketimi, mm : bitki katsayısı

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.10 Stratejik Alan 10 : Kırsal Hizmetler A1 Entegre Kırsal Kalkınma H1.

Detaylı

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Kapsam Ayak izi kavramı Türkiye de su yönetimi Sanal su Su ayak izi ve turizm Karbon ayak

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı 16 20 Mart 2015 / İstanbul A.Deniz

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Bağ Sulaması Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Prof. Dr. Sermet ÖNDER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) sermetonder01@gmail.com

Detaylı

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU Abdurrahman AYAN Mevlüt VANOĞLU KOP İdaresi Başkanlığı NEVŞEHİR - 2011 KONYA KAPALI HAVZASI Aksaray Konya Niğde Karaman KOP

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI SULAMA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya Sayfa

Detaylı

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır.

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. 2017 Dünya Su Günü Bildirisi 2016 yılı, ilk kayıtların tutulduğu 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kayda geçti. 2 yüzyıl, dünya ortalama

Detaylı

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ Bitki gelişimi için gerekli olan su ile suda eriyebilen besin maddelerinin, istenilen zamanda ve istenilen miktarda,kontrollü olarak bitki kök bölgesine damlalar halinde verilmesine

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar

Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar Genellikle şebeke hatlarından uzak yerlerde kalan tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması için en uygun çözüm güneş

Detaylı

TÜRKİYE DE SINIRAŞAN YERALTISUYU REZERVLERİ VE KULLANIMI

TÜRKİYE DE SINIRAŞAN YERALTISUYU REZERVLERİ VE KULLANIMI TÜRKİYE DE SINIRAŞAN YERALTISUYU REZERVLERİ VE KULLANIMI Hasan KIRMIZITAŞ Jeoloji Mühendisi DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Yeraltısuları Etüt ve Değerlendirme

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Suyun Önemi. 2. Türkiye de Tarımsal Sulama. 3 AG PLASTİK Sanayi ve Ticaret A.Ş. 4. Toprak Altı Damla Sulama Sistemleri. 5.

İÇİNDEKİLER. 1. Suyun Önemi. 2. Türkiye de Tarımsal Sulama. 3 AG PLASTİK Sanayi ve Ticaret A.Ş. 4. Toprak Altı Damla Sulama Sistemleri. 5. İÇİNDEKİLER 1. Suyun Önemi 2. Türkiye de Tarımsal Sulama 3 AG PLASTİK Sanayi ve Ticaret A.Ş. 4. 5. Kök Bekçisi 6. AG PLASTİK Toprak Altı Damla Sulama Sistemi Uygulamaları Suyun Önemi Kişi Başına Düşen

Detaylı

Damla sulama yöntemi

Damla sulama yöntemi Damla sulama yöntemi Damla sulama yönteminin üstünlükleri! Birim alan sulama suyu ihtiyacı az! Bitki su tüketimi düşük! Verim ve kalite yüksek! Etkin gübreleme! Tuzlu toprak ve tuzlu su koşullarında bitki

Detaylı

TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI

TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI Tarım Reformu Genel Müdürlüğü TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI 04 Mart 2014 1 SUNUM İÇERİĞİ TÜRKİYEDE TARIMIN DURUMU VE GELECEĞE DÖNÜK HEDEFLER KURAKLIĞIN TARIMA ETKİLERİ

Detaylı

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, İzmir 14 Mart Bayındır 9 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 6 temel, 3 açılış) (1 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu tesisi, 2 adedi gölet, 3 adedi gölet ve sulama, 1 adedi rehabilitasyon, 1 adedi

Detaylı

AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI

AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI Adem COŞKUN 1, Fatih KİŞİ 2, İlker KURT 3, Ömer AÇIKGÖZ 4 1 DSİ 18. Bölge Müdürü ISPARTA, ademcoskun@dsi.gov.tr 2 DSİ 18. Bölge

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 3.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme ve

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye deki Mevcut Atık Su Altyapısı Su kullanımı ve atık

Detaylı

SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Orman ve Su İşleri Bakanlığından: SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; içme suyunun etkin kullanılması, su israfının

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı

Tarım Sektörü. Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı Tarım Sektörü Erdinç Ersoy, Kıdemsiz Tarım Sektörü Uzmanı 2 nd November 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara 2 Kasım 2017, Holiday Inn, Çukurambar- Ankara Milyon ton CO2-eq Tarım Sektörünün Türkiye deki

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) 8. İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ (İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ) HAZIRLAYAN TEMMUZ 2008 Ankara 1 Gönderen: Recep BAKIR recepbakir38@mynet.com ENTERKONNEKTE

Detaylı

SULAMA KANALLARINDA MEYDANA GELEN SIZMA KAYIPLARI VE SIZMA KAYIPLARININ AZALTILMASI İÇİN PÜSKÜRTME BETON UYGULAMASI

SULAMA KANALLARINDA MEYDANA GELEN SIZMA KAYIPLARI VE SIZMA KAYIPLARININ AZALTILMASI İÇİN PÜSKÜRTME BETON UYGULAMASI SULAMA KANALLARINDA MEYDANA GELEN SIZMA KAYIPLARI VE SIZMA KAYIPLARININ AZALTILMASI İÇİN PÜSKÜRTME BETON UYGULAMASI Şahin Bekişoğlu Ziraat Yüksek Mühendisi, DOLSAR Müh.A.Ş. Ankara (sbekisoglu@dolsar.com.tr)

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

Akifer Özellikleri

Akifer Özellikleri Akifer Özellikleri Doygun olmayan bölge Doygun bölge Bütün boşluklar su+hava ile dolu Yer altı su seviyesi Bütün boşluklar su ile dolu Doygun olmayan (doymamış bölgede) zemin daneleri arasında su ve hava

Detaylı

TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI. Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ

TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI. Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ Maksimum Verim Maksimum Gelir? ĠKLĠM YAĞIġ BUHARLAġMA ÇĠFTÇĠ SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠK BĠTKĠ SU TARIM TEKNĠĞĠ ÜRETĠM GĠRDĠLERĠ

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

KANALİZASYON HESAP TABLOSUNUN DOLDURULMASI 1.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: Hesap yapılan bölge no

KANALİZASYON HESAP TABLOSUNUN DOLDURULMASI 1.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: Hesap yapılan bölge no KANALİZASYON ESAP TABLOSUNUN OLURULMASI.Kolon: Kanal Başlangıç ve bitiş kodları 2.Kolon: Kanal Uzunluğu (m) 3.Kolon: esap yapılan bölge no 4.Kolon: Kanal birim boyuna gelen debi (q=lt/sn/m) 5.Kolon: Kanal

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

YÖNETMELİK SULAMA SİSTEMLERİNDE SU KULLANIMININ KONTROLÜ VE SU KAYIPLARININ AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK SULAMA SİSTEMLERİNDE SU KULLANIMININ KONTROLÜ VE SU KAYIPLARININ AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 16 Şubat 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29981 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK SULAMA SİSTEMLERİNDE SU KULLANIMININ KONTROLÜ VE SU KAYIPLARININ AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SULAMA YÖNETİMİNDE ETKİN SU KULLANIMI İÇİN SU DAĞITIM PROGRAMLARININ ÖNEMİ

SULAMA YÖNETİMİNDE ETKİN SU KULLANIMI İÇİN SU DAĞITIM PROGRAMLARININ ÖNEMİ SULAMA YÖNETİMİNDE ETKİN SU KULLANIMI İÇİN SU DAĞITIM PROGRAMLARININ ÖNEMİ Filiz BULUT Ziraat Mühendisi, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı, İşletme Şube Müdürlüğü Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ANKARA,

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Manisa (Alaşehir) 13 Mart 26 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 21 temel, 5 açılış) (1 adedi baraj, 2 adedi büyük sulama, 1 adedi gölet, 14 adedi gölet ve sulama, 1 adedi gölet sulaması, 7 adedi

Detaylı

TERFİ MERKEZLERİNİN BOYUTLANDIRILMASINDA MEKANİK TEÇHİZATIN ETKİSİ

TERFİ MERKEZLERİNİN BOYUTLANDIRILMASINDA MEKANİK TEÇHİZATIN ETKİSİ TERFİ MERKEZLERİNİN BOYUTLANDIRILMASINDA MEKANİK TEÇHİZATIN ETKİSİ Selim Kazım Bayer Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı, Makine Mühendisi, Ankara ÖZET Temel yaşam kaynağı

Detaylı

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 18 Ağustos 2009 - Şanlıurfa GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Detaylı

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sosyoekonomik Etkiler Sağlık Etkileri 1. DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BSFT Tandem 900 filtre ürünleri, hidrolik ve yağlama sistemlerinin bulunduğu her türlü endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Sistem üzerindeki entegre pompa

Detaylı

Savurganlık Ekonomisi KAYNAKLARIMIZI VERİMSİZ KULLANIYORUZ (*)

Savurganlık Ekonomisi KAYNAKLARIMIZI VERİMSİZ KULLANIYORUZ (*) Savurganlık Ekonomisi KAYNAKLARIMIZI VERİMSİZ KULLANIYORUZ (*) Dursun YILDIZ Ülkemizdeki birçok doğal kaynağımız ile kısıtlı olan mali kaynaklarımızın verimli bir şekilde kullanıldığını söylemek zordur.

Detaylı

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı,

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, GELECEĞİN SORUNLARI SU Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi,

Detaylı

BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı

BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı Bitki, yapraklarından sürekli su kaybeder; bünyesindeki su oranını belirli seviyede tutabilmesi için kaybettiği kadar suyu kökleri vasıtasıyıla topraktan almak

Detaylı

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA Aktarma İstasyonları ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Genel Bursa İli Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, Gürsu, Kestel, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, İnegöl,

Detaylı

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ Dr. Osman ŞİMŞEK ANTALYA 7-10 MART 2013 TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ Tarım atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır.

Detaylı

Kuraklık Risk Yönetimi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi

Kuraklık Risk Yönetimi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi Kuraklık Risk Yönetimi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi kadioglu@itu.edu.tr Kapsam... Giriş Kuraklık Nedir? Kuraklıkta Zarar Azaltma Kuraklığa

Detaylı

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1 Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara Türkiye Tarımına Gıda Güvenliği Penceresinden Genel Bakış Prof. Dr. Hami Alpas Tarımda Gelişmeler 2015

Detaylı

SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ

SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ SUAT BALCI Genel Müdür Kasım 2017 Eskişehir Dünya Su Risk Atlası (Kaynak: www.wri.org) Küresel iklim değişikliği, dünyanın her tarafında büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI AĞRI İLİ SONUÇ RAPORU

İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI AĞRI İLİ SONUÇ RAPORU İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI AĞRI İLİ SONUÇ RAPORU 1 İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI AĞRI İLİ SONUÇ RAPORU İÇİNDEKİLER 1.ARAŞTIRMANIN KAPSAM VE AMACI... 2 2.AĞRI İLİNİN TEMEL İŞGÜCÜ PİYASASI BİLGİLERİ... 3

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları Wilo Pompa Sistemleri A.Ş. 19.10.2016 Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri İÇİNDEKİLER 1 Pompa İstasyonları Genel Bakış 2 EMUport Katı

Detaylı

HİDROLOJİ DERS NOTLARI

HİDROLOJİ DERS NOTLARI Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü umutokkan@balikesir.edu.tr HİDROLOJİ DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Hidrolik Anabilim Dalı Ders Kapsamında Yararlanılabilecek Bazı Kaynaklar Balıkesir

Detaylı

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU Tasarrufun önemi Su kaynakları bakımından çok zengin olmayan Türkiye de de suyun bütün sektörlerde tasarruflu kullanımını özendirici yeni tedbirler

Detaylı

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri 11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri Mahmut Raci Özkesen Gazbir- Gazmer Doğalgaz Dağıtım Şebekesi Yapım ve İşletmeye

Detaylı

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI 2.1.Sanayi Parsellerinin Tesviye İşleri Bölgemizde tüm parsellerin tesviye işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen, yapılan son İmar Planı revizyonu sonucunda oluşan parsellerin tesviye

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Adıyaman 7 Mart 14 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 4 adet temel

Detaylı

İŞLETMEDEKİ BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNE BİR ÖRNEK: BOZOVA POMPAJ SULAMASI 1.KISIM PROJESİ

İŞLETMEDEKİ BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNE BİR ÖRNEK: BOZOVA POMPAJ SULAMASI 1.KISIM PROJESİ İŞLETMEDEKİ BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNE BİR ÖRNEK: BOZOVA POMPAJ SULAMASI 1.KISIM PROJESİ Bekir BOYRAZ DSİ Genel Müdürlüğü, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı, GAP Şube Müdürlüğü, ANKARA, bboyraz@dsi.gov.tr

Detaylı

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU - TEMMUZ, KASIM 2011 - Son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşayan Doğu Afrika da 12 milyonu aşkın insan açlık ve susuzlukla karşı karşıya. Bugüne kadar

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır.

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. . 1 Sulama makineleri Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. Sınıflandırma: Basınçlı sulama makine ve araçları, aşağıdaki

Detaylı

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 KURULUŞ TARİHİ : 01.10.2001 KURULUŞ KARARI : Tarih: 02.02.2001 No : 2001/2026 (BKK) ANASTATÜ : Tarih: 29.06.2001 No : 24447 (R.GAZETE) İLETİM LİSANSI TARİH 13.03.2003 SERMAYE : 5 Milyar TL PERSONEL SAYISI

Detaylı

Havuz Mekanik Tesisat Hesabı

Havuz Mekanik Tesisat Hesabı Havuz Mekanik Tesisat Hesabı Havuz Bilgileri; Havuz boyutları=6x9m Havuz Alanı=44m2 Derinliği=.2m Projede TS 899 standartları ele alınmıştır. (TS 899; Yüzme havuzları, suyun hazırlanması, teknik yapım,

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi)

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi) 1.1 Sorun Analizi I. Beş Yıllık Yönetim planı sürecinde oluşturulan sorun analizi, II. Beş Yıllık Yönetim Planı sürecinde gerçekleştirilen anket ve saha çalışmaları, ayrıca yönetim planı hazırlama sürecinde

Detaylı

SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN MODELLENMESİ

SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN MODELLENMESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN MODELLENMESİ Gençer Gençoğlu 1 Giriş Su Dağıtım Şebekeleri, Su Temin Sistemleri nin bileşenlerinden biridir. Amacı ise istenilen miktarda

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Espiye Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş,

Detaylı

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam İZMİR MANİSA UŞAK DİĞER TOPLAM NÜFUS 4 061 074 1 359 463 346 508-5 767 045 YÜZÖLÇÜMÜ (km 2 ) 12 012 13 096 5 341 133 30 582 Ülkemizin Nüfus olarak % 7,5 unu, Yüzölçümünün % 4 ünü kapsamaktadır (3 il, 52

Detaylı

SULAMA SİSTEMLERİNDE ÖNYÜKLEMELİ SAYAÇLAR: BURDUR BUCAK ONAÇ BARAJI SULAMASI ÖRNEĞİ

SULAMA SİSTEMLERİNDE ÖNYÜKLEMELİ SAYAÇLAR: BURDUR BUCAK ONAÇ BARAJI SULAMASI ÖRNEĞİ SULAMA SİSTEMLERİNDE ÖNYÜKLEMELİ SAYAÇLAR: BURDUR BUCAK ONAÇ BARAJI SULAMASI ÖRNEĞİ Adem COŞKUN 1, Fatih KİŞİ 2, İlker KURT 3, Bayram DEMİREKİN 4 1 DSİ 18. Bölge Müdürü ISPARTA, ademcoskun@dsi.gov.tr 2

Detaylı