1.GİRİŞ 1.1 Kuramsal Yaklaşımlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1.GİRİŞ 1.1 Kuramsal Yaklaşımlar"

Transkript

1 1 1.GİRİŞ 1.1 Kuramsal Yaklaşımlar Sağlık fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali ve hastalık ile sakatlıkların olmaması durumudur (Pekcan, 2003, s.53). Bireyin, ailenin, toplumun birinci amacı, sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesidir. İnsan sağlığı; beslenme, kalıtım, iklim ve çevre koşulları gibi birçok etmenin etkisi altındadır. Bu etmenlerin başında beslenme gelir (Baysal, 2002, s.9). Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir (Türkiye ye Özgü Beslenme Rehberi, 2004, s.7). Beslenme sağlığın temel koşulu; belirleyicisidir (Pekcan, 2003, s.53). Sağlık ve beslenme ilişkisi üzerinde dünyanın birçok yerinde araştırmalar yapılmakta ve değişik veriler ortaya konmaktadır. Bu veriler epidemiyolojik araştırmalardan, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden, insanlar üzerinde yapılan klinik çalışmalardan sağlanmaktadır (Baysal ve diğerleri, 2002, s.14). Dünya Sağlık Örgütü(WHO)nün Diyet, Beslenme ve Kronik Hastalıkların Önlenmesi raporunda kronik hastalıkların dünyada çok hızlı bir şekilde arttığı ve 2001 yılında tüm dünya genelinde rapor edilen 56.5 milyon ölümün % 60 ından bu hastalıkların sorumlu olduğu ayrıca tüm dünyada görülen hastalıkların % 46 sının kronik hastalıklar olduğu belirtilmiştir. Aynı raporda, 2020 yılına kadar kronik hastalıkların ölümlerin dörtte üçünün nedeni olarak sorumlu tutulacağı ve gelişmekte olan ülkelerde görülen toplam ölümlerin %71 inin iskemik kalp hastalıkları, %75 inin inme, %70 inin diyabet nedeniyle olacağının öngörüldüğü belirtilmektedir (WHO, 2003, s.5). Sağlıksız beslenme hastalıkların en önemli nedenidir (Pekcan, 2003, s.53). Günümüzde obezite, diyabet, kronik kalp hastalıkları, kanser ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların diyetle ilişkili olduğu ve optimal beslenme ile bu hastalıkların risklerinin azaltılabileceği bilinmektedir (WHO, 2003, s.6).

2 Amaç ve Hipotez Bu çalışma, K.K.T.C. Magosa şehrine bağlı kırsal bölgede yaşayan yaş arası yetişkin bireylerin besin tüketim durumlarının saptanması, antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi, diyet önerileri çerçevesinde besin çeşitliliğinin belirlenmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür.

3 3 2.GENEL BİLGİLER 2.1 Besin ve Sağlık İlişkisi Sağlıklı yaşam biçimi; yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve sağlıklı yaşam (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının benimsenmesi, sigara içme alışkanlığının önlenmesi) biçimlerinin benimsenmesi, varolan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının (protein-enerji yetersizliği, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, raşitizm, diş çürükleri, şişmanlık vb.) en aza indirilmesi, diyete bağlı kronik hastalıkların (koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, diyabet, osteoporoz vb.) önlenmesi ve tedavisine yönelik yaşam şeklinin iyileştirilmesi, çevre koşullarının düzeltilmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlanmaktadır (Yücecan, 2002, s.94). Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün 2002 yılında yayınladığı rapora göre her yıl dünyaya gelen 30 milyon bebekten %23.8 i düşük doğum ağırlığına sahiptir. Beş yaş altı çocukların %27 si (168 milyon) zayıftır. Gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı çocuklar arasında görülen ölümlerin (10.9 milyon) %60 ı malnütrisyonla ilişkilidir. WHO, DALYs (disability-adjusted life years/yeti kaybına uyarlanmış kaybolan yaşam yılları) olarak ifade edilen kayıp sağlıklı yıl yaygınlığındaki farklı tehditlerin etkisini karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmek için bilimsel verileri kullanan bir çerçeve programı geliştirmiştir. Yeti kaybına uyarlanmış kaybolan yaşam yılı, ölüm ve hastalık konusundaki farklı tehditlerin etkilerini göz önünde bulundurmaktadır. Yeti kaybına uyarlanmış kaybolan yaşam yılı, sağlıklı bir yaşam yılı kaybına eşittir. Malnütrisyon nedeniyle yeti kaybına uyarlanmış kaybolan yaşam yılı, yaklaşık 138 milyon (%9.5) yıldır (WHO, 2002, s.2). Dünyada 2.2 milyar insan iyot yetersizliği riski altındadır ve dünyada 1 milyardan daha fazla insan guatr hastasıdır. Global olarak iyot yetersizliği hastalıklarına bağlı DALYs değeri, yaklaşık 2.5 milyon (%0.2 ) yıldır (WHO, 2002, s.14). Gelişmekte olan ülkelerde perinatal mortalitenin 1/5 inin ve maternal mortalitenin 1/10 inin nedeni, demir yetersizliği anemisidir. Toplam olarak, dünya çapındaki ölümlerin (%1.5) i ve bütün erkek ölümlerinin %1.3 ü ve bütün

4 4 kadın ölümlerinin %1.8 i demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Demir yetersizliğine bağlı sağlıklı yaşam yılı kaybı (DALYs), 35 milyon ( %2.4) yıldır (WHO, 2002, s.6). Global olarak tüm çocukların %21 inde vitamin A yetersizliği vardır. Dünyadaki tüm ölümlerin (%1.4) i ve bütün erkek ölümlerinin %1.1 i ve bütün kadın ölümlerinin %1.7 si vitamin A yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Vitamin A yetersizliğine bağlı DALYs değeri, hastalıkların global yükünün %1.8 ini oluşturmaktadır (WHO, 2002, s.1). Toplam olarak, dünya çapındaki ölümlerin (%1.4) i, bütün erkek ölümlerinin %1.5 i ve bütün kadın ölümlerinin %2.9 u çinko yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Çinko yetersizliğine bağlı DALYs değeri ise 28 milyon yıldır (WHO, 2002, s.7). Günümüzde diyete bağlı kronik hastalıkların; ölümlerin %60 ında, hastalıkların % 46 sında temel neden olduğu belirtilmektedir yılında gelişmekte olan ülkelerde görülen toplam ölümlerin %71 i iskemik kalp hastalıkları, %75 i inme, %70 i diyabet nedeniyle olacağı öngörülmektedir WHO, 2002, s.2). Dünyada yetişkin bireylerin 1 milyon u hafif şişman, 300 milyon u klinik olarak şişmandır. BKI=>21 kg/m2 olması; diyabet (%58), iskemik kalp hastalıkları (%21) bazı kanser türlerine (%8-42) neden olmaktadır. Çocuklarda prevelans yükselmektedir, Yüksek BKI ile ilgili DALYs değeri kadınlarda erkeklere kıyasla daha yüksektir WHO, 2002, s.3). Tablo-1 de; ağırlık kazanımı ve şişmanlık riskini etkileyen etmenler görülmektedir (WHO, 2003, s.61).

5 5 Tablo-1: Ağırlık kazanımı ve şişmanlık riskini etkileyen etmenler Kanıtlar Kesin Azalan Risk Düzenli fiziksel aktivite Diyet posasının yüksek tüketimi İlinti Yok Artan Risk Hareketsiz yaşam Enerjisi yüksek, Mikro besin öğelerinden fakir besinlerin fazla tüketimi Mümkün Çocuklar için okul ve ev koşullarında sağlıklı besin seçimi Emzirme Enerjisi yüksek ve fast-food besinlerin fazla tüketimi Şekerli içeceklerin fazla tüketimi Sosyoekonomik koşullar Muhtemel Düşük glisemik indeksli besinler Diyetin protein içeriği ile bir ilintisi yok Büyük porsiyonlar Çok düşük enerjili diyetler Alkol Yetersiz Yeme sıklığının artırılması Dünyada şu anda 150 milyon diyabetli vardır ve bu sayının 2025 yılında iki katına çıkması beklenmektedir. Adölesan ve gençlerde tip 2 diyabet prevelansı yükselmektedir. Diyabetli olan bireylerde ölüm riski sağlıklı bireylere kıyasla kez daha fazladır (WHO, 2003, s.70). Yaşam biçiminde az bir değişiklik ve özellikle fiziksel aktivitenin artırılması tip 2 diyabet vakalarını %60 oranında önlemektedir (Tablo-2)( WHO, 2003, s.73).

6 6 Tablo-2: Tip 2 diyabet riskini etkileyen etmenler Kanıtlar Azalan risk Artan risk Kesin Hafif şişman ve şişman bireylerde ağırlık kaybı Fiziksel aktivite Hafif şişman ve şişman Abdominal şişmanlık Hareketsiz yaşam Maternal diyabet Mümkün Diyet posası Doymuş yağ İntrauterin büyüme geriliği Muhtemel Yetersiz n-3 yağ asitleri Düşük glisemik indeksli besinler Emzirme Vitamin E Krom Magnezyum Az alkol tüketimi Toplam yağ alımı Trans yağ asitleri Fazla alkol tüketimi Dünyada görülen toplam ölümlerin (15.3 milyon) üçte biri kardiyovasküler hastalıklar sonucu görülmektedir (WHO, 2003, s.81). Prematür koroner kalp hastalıklarının %80 inin nedenini; sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı oluşturmaktadır ( Tablo-3)( WHO, 2003, s.81). Serebrovasküler hastalıkların %62 sine, iskemik kalp hastalıklarının %49 una hipertansiyon neden olmaktadır. Toplam olarak dünya çapındaki ölümlerin % 13 ü (7.1 milyon) yüksek kan basıncından kaynaklanmaktadır (sistolik >115 mmhg). Hipertansiyona bağlı DALYs değeri 64.3 milyon (%4.4) yıldır WHO, 2002, s.17). Kolesterol; ateroskleroz oluşumunda anahtar bileşendir. Yüksek kolesterol iskemik kalp hastalıkları, iskemik inme ve diğer vasküler hastalıklar riskini artırmaktadır. Global serebrovasküler hastalıkların %18 ine, global iskemik kalp hastalıklarının %56 sına yüksek kolesterol neden olmaktadır. Dünyada; gelişmekte olan ülkeler ile düşük ve orta gelirli ülkelerde kardiyovasküler hastalıkların DALY değeri %86 dır. Toplam olarak dünya çapındaki ölümlerin % 7.9 u (4.4 milyon)

7 7 yüksek kolesterol den kaynaklanmaktadır ve yüksek kolesterol e bağlı DALYs değeri 40.4 milyon (%2.8) yıldır (WHO, 2002, s.17). Tablo-3: Kardiyovasküler hastalıklar riskini etkileyen etmenler Kanıtlar Azalan risk İlinti Yok Artan risk Kesin Düzenli fiziksel aktivite Linoleik asit Vitamin E suplemanı Miristik ve palmitik asit Trans yağ asitleri Balık ve balık yağı (EHA* ve DHA**) Sebzeler ve meyveler Potasyum Yüksek tuz tüketimi Şişmanlık Yüksek alkol tüketimi (kalp krizi) Mümkün Az alkol tüketimi (KKH) α- Linolenik asit Stearik asit Diyet kolesterolü Oleik asit Diyet posası Filtre edilmemiş, kaynamış kahve Tam tahıl ürünleri Fındık, fıstık vb.(tuzsuz) Bitki sterolleri/stanoller Muhtemel Folat Flavonoidler Laurik asitten zengin yağ Soya ürünleri Yetersiz fetal beslenme β-karoten desteği Yetersiz Kalsiyum Magnezyum Vitamin C Karbonhidratlar Demir *EHA: ekosapentaenoik asit **DHA:dokosahekzanoik asit Kanser olgularının yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde % 73, gelişmiş olan ülkelerde ise %29 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Kanser olgularının gelişmekte olan ülkelerde % 30 u, gelişmiş olan ülkelerde ise %20 si

8 8 diyete bağlı oluşmaktadır (Tablo-4)(WHO, 2003, s.95). Bazı kanser türlerininin (meme postmenopozal-, kolon, endometrium, böbrek ve özafagus-adenokarsinoma) 1/5-1/3 oranında nedeninin; sağlıksız vücut ağırlığı ve hareketsiz yaşam olduğu belirtilmektedir (WHO, 2003, s.96). Optimal beslenme, normal vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite ile kanser olgularının 1/3 ü önlenebilmektedir (WHO, 2003, s.60). Tablo -4 : Kanser oluşum riskini etkileyen etmenler Kanıtlar Azalan risk Artan risk Kesin Fiziksel aktivite (kolon) Hafif şişman ve şişman (özafagus, kolorektum, meme, endometrium, böbrek) Alkol (ağız boşluğu, farenks, larenks, özafagus, karaciğer, meme) Aflotoksin (karaciğer) Mümkün Muhtemel/Yetersiz Sebze ve meyve (ağız boşluğu, özafagus, mide, kolorektum) Fiziksel aktivite (meme) Posa Soya Balık n-3 yağ asitleri Karotenoidler Vitamin B 2, B 6,folat, B 12, C, D, E Kalsiyum, çinko ve selenyum Besin ögesi olmayan bileşenler (allium bileşenleri, flavonoidler, isoflavonlar,lignanlar İşlenmiş et (kolorektum) Tuzlu besinler ve tuz (mide) Çok sıcak içecek ve besin (ağız boşluğu, farenks, özafagus) Hayvansal yağ Heterosiklik aminler Polisiklik aromatik hidrokarbonlar Nitrozaminler Diş çürükleri ile beslenme arasında sıkı bir ilişki vardır. Diş çürükleri beslenmeyi olumsuz etkilediği gibi, hatalı beslenme de diş çürüklerine ve ağız

9 9 sağlığının bozulmasına yol açmaktadır (Tablo-5)( WHO, 2003, s.105) Kişi başına düşen ortalama çürük, eksik, dolgulu daimi diş sayısı olarak tanımlanan DMFT indeksi, 12 yaş için düşük gelirli ülkelerde 1.9, orta gelirli ülkelerde 3.3, yüksek gelirli ülkelerde ise 2.1 olarak belirlenmiştir (WHO, 2003, s.106). Tablo 5 : Diş çürükleri riskini etkileyen etmenler Kesin Flor (lokal ve sistematik) Nişasta tüketimi (örneğin çiğ ve pişmiş nişasta; pirinç, patates, ekmek, kek, bisküvi hariç) Basit şeker miktarı, basit şeker tüketim sıklığı Mümkün Sert peynir Taze meyve Muhtemel Şekersiz sakız Xylitol Yetersiz beslenme Süt Diyet posası Yetersiz Taze meyve Kuru meyve Osteoporoz, kemik kitlesinin azalması ve kemik dokudaki yapısal değişiklikler sonucu kemik kırılganlığında atma ile karakterize, etiyolojisi multifaktöriyel olan metabolik bir kemik hastalığıdır (Tablo-6). Kalça kırığı insidansının ise 2050 yılında yaşlı insan nüfusunun artması nedeniyle 4 misli artacağı ileri sürülmektedir. Kalça kırığı insidansı kadınlarda %75 oranında daha yüksektir (WHO, 2003, s.129). Ayrıca yetişkin bireylerin %60 ı yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmamaktadır. Hareketsiz yaşam kadınlar, yaşlılar ve düşük SED de yaşayan bireyler arasında daha yaygındır. Adölesan döneminde kızlar erkeklere kıyasla daha az aktifdir. Hareketsiz yaşam; kardiovasküler hastalık ve inmelerden ölümleri iki katına çıkardığı gibi kardiovasküler hastalık, tip 2 diabet ve şişmanlık oluşum riskini de iki kat artırmaktadır (Yücecan, 2008, s.4)

10 10 Tablo-6: Osteoporoz riskini etkileyen etmenler Kanıtlar Azalan risk İlişki yok Artan risk Kesin* Vitamin D Yüksek alkol alımı Kalsiyum Düşük vücut ağırlığı Fiziksel aktivite Muhtemel Sebze ve meyve Fosfor Yüksek tuz tüketimi Az alkol alımı Düşük protein alımı* Soya Yüksek protein alımı *Yaşlı bireyler için **Suyun flor içeriği: mg/l Optimal beslenmede ; minumum hastalık riski, maksimum iyi hal/sağlık dolayısıyla maksimum sağlıklı yaşam hedeflenmektedir. Epidemiyolojik ve klinik araştırmalardan sağlanan veriler diyetle ilintili kronik hastalıkların oluşumunda optimal beslenme ve yaşam biçiminin etkili olduğunu göstermektedir (Yücecan, 2008, s.1). Optimal beslenme ilkeleri aşağıda belirtilmiştir. Çeşitli besinleri tüketin. Çeşitlilik, optimal beslenme ve sağlığın temelidir. Hiçbir besin tek başına vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermez. Besinlerin her birinde ayrı özellikte ve vücut çalışmasında ayrı işlevi olan değişik türde besin öğeleri vardır. Bu besin öğelerinin diyetteki oranları birbirlerinin emilim, metabolizma ve gereksinimi etkiler (Duyff, 2003, s.247). Ayrıca optimal beslenme için tüketilen besinler sadece elzem olan besin öğelerini içermez, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve diyete bağlı kronik hastalıkların önlenmesinde etkinlik gösteren fitokimyasallar adı verilen biyoaktif bileşenleri de içerir (Ferrari, 2003, 251). Vücudun gereksinimi olan besin ögeleri ve diğer sağlıklı öğeleri yeterli miktarlarda almak için her öğünde dört ana besin grubundan (süt ve ürünleri et, yumurta, kurubaklagil, sebze ve meyveler, tahıllar) önerilen düzeylerde tüketmek, besinleri besin öğesi kayıplarını önleyecek ilkeler doğrultusunda hazırlayıp, pişirip, saklamak gerekir (Türkiye ye Özgü Beslenme Rehberi, 2004, 15).

11 11 Boya uygun beden ağırlığınızı koruyun. Bunun için enerji alımınızı enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayın. BKİ (kg/m 2 ) nin arasında olması önerilmektedir (WHO, 2003, s.6). BKI>21 kg/m2 olması; diyabet (%58), iskemik kalp hastalıkları (%21) ve bazı kanser türlerine (%8-42) neden olmaktadır (WHO, 2002 s.2). Vücuttaki yağ dağılımını gösteren diğer ölçütler ise bel kalça oranı ile bel çevresidir. Bel-kalça oranı kişinin bel çevresinin kalça çevresine bölünmesiyle elde edilir. Bel-kalça oranı erkekler için 1.0, kadınlar için 0.8 ve altında, bel çevresi değerleri ise erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm ve altında olmalıdır (WHO, 2003, s.6)(tablo-7). Bunların üzerindeki değerlerin tip 2 diyabet, dislipidemi, hipertansiyon ve kardiovasküler hastalıklar için risk etmeni olduğu belirtilmiştir (Molarius, 1999, s.116). Tablo-7:BKİ ve bel çevresine göre şişmanlık sınıflaması Bel çevresine göre hastalık riski* E, < 102 cm E, > 102 cm Sınıflama BKİ (kg/m2) K, < 88 cm K, > 88 cm Zayıf <18.5 Yok Yok Normal Yok Yok Hafif şişman Artar Yüksek Şişman I Yüksek Çok yüksek II Çok yüksek Çok yüksek III (aşırı şişman) >40.0 Aşırı yüksek Aşırı yüksek * Tip 2 diyabet, dislipidemi, hipertansiyon, KVH Yağ, doymuş yağ, kolesterol tüketimini azaltın. Yağ, sağlık için gerekli bir besin ögesidir. Ancak fazla yağ, özellikle doymuş yağ ve kolesterol tüketimi, sağlığı olumsuz yönde etkiler. Yüksek yağ tüketimi şişmanlık riskini artırır.

12 12 Vücutta yağ dokusunun artması, insülin direncine ve hiperinsülinemi ye neden olur. Şişman ve diabetik kişilerde inatçı yüksek plazma insülin seviyesi hipertansiyon, ateroskleroz, hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi oluşumunu destekler, HDL- kolesterol düzeyinin azalmasına neden olur (FAO, 1994, s. 9). Ayrıca aşırı yağ tüketimi özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kolon-rektum kanserlerinin oluşum riskini de yükseltir (FAO, 1994, s. 9). Sağlıklı bir diyet için diyet yağının yağ asidi örüntüsü 1/3 doymuş, 1/3 tekli doymamış, 1/3 çoklu doymamış civarında olacak şekilde ayarlanmalıdır (FAO, 1994, s. 9). Bu dengeyi sağlamak için doymuş yağı çok içeren kırmızı et ve et ürünleri, yağlı süt ve süt ürünleri diyette yer aldığında görünür yağ olarak zeytinyağı ve bitkisel sıvıyağ kullanılmalıdır. Diyet kolesterolünün 300 mg/gün altında tutulmasına dikkat edilmelidir. Bunun için tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine yağı azaltılmış ve yağsız süt ve süt ürünlerini, yağlı etler yerine yağsız ya da yağ az olanları tercih etmeli, kırmızı et yerine yağı az ve çoğunlukla doymamış yağ içeren tavuk ve balık eti, kurubaklagiller tüketilmelidir. Ayrıca besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde fazla yağ kullanımını gerektirmeyen yöntemler (haşlama, ızgara, fırında pişirme vb.) tercih edilmeli, etle pişirilen yemeklere kesinlikle yağ koymamalı, yemeklere yağı yakmadan eklemeli, kızartmalardan kaçınmalı, pasta, kek, kurabiye, börek vb. hamur işlerinde çok fazla yağ kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Diyette kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze-meyve tüketimini artırın. Tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveden zengin diyet; vitamin, mineral, posa ve diğer besin ögesi olan ve olmayan ögeleri içerir. Kuru baklagiller protein yönünden de zengindirler. Bu besinlerin önerilen düzeylerde tüketimi koroner kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi sağlık sorunları riskini azaltır (Duyff, 2003, s. 78). Diyetle alınan antioksidan vitaminler ve antioksidan özellikler gösteren fenolik bileşiklerin en iyi kaynakları sebze ve meyvelerdir (Moure, 2001, 145). Farklı sebze ve meyveler farklı besin bileşenlerinden zengin oldukları için, sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik sağlanması önemlidir. Optimal beslenme için günde 3-5 porsiyon sebze, 2 4 porsiyon meyve tüketmek

13 13 gerekir. Alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon gibi turunçgiller olmalıdır. Yapılan çalışmalar sebze ve meyve tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, bazı kanser türleri, inme, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu göstermekte, bu etkinin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve vitamin C, vitamin E, β-karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlere bağlı olduğu belirtilmektedir (Trichopoulou; 2003, s.63) (Tablo-8). Bunun için beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih etmek, bir öğünde et, tavuk, balık, yumurta yenirse, öbür öğünde kuru baklagilleri tercih etmek, her öğünde sebze ve meyve yemeğe çalışmak gerekir. Basit şeker alımını azaltın. Tüketilen pek çok besinde şekerler bir veya başka şekilde karbonhidrat olarak bulunur. Tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerdeki kompleks karbonhidratlar da sindirim sırasında şekere parçalanır. Tüm şekerler vücutta kaynaklarına bakılmaksızın benzerdirler ve aynı şekilde görev alırlar. Ancak aşırı saflaştırılmış tahıl ürünleri ve saf şeker tüketiminin artması diş çürüklerine neden olur. Koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve Tip 2 diyabet riskini artırır (Duyff, 2003, s.120). Özellikle koroner kalp hastalığa yatkınlığı olan bireylerde diyetteki miktarı minimum düzeylerde tutulmalıdır. Bunun için reçel, marmelat, bal gibi tatlıların tüketimini sınırlandırmak, kek tatlı ve hamur işlerini azaltmak, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler yerine taze meyve suları, meyve ve sebze tüketmek, çay ve kahveye şeker koymamak ya da konulan şekeri azaltmak gerekir. Günlük tuz (<5 g/gün) ve sodyum (<2 g/gün) tüketiminde aşırıya kaçmayın. Sodyum, bir besin ögesidir. Çeşitli besinlerin bileşiminde bulunur. Tuz ise sodyum ve klordan oluşur. Yüksek tuz tüketimi hipertansiyon, osteoporoz ve mide kanser oluşum riskini artırabilir (WHO, 2003, s. 17). Bu nedenle sodyum ve tuzun orta düzey tüketimi için daha çok taze sebze ve meyve tüketin. Tuz yerine lezzet verici olarak baharat ve çeşitli

14 14 otları kullanmayı deneyin. Besin etiketlerinde de sodyum ile ilgili bilgileri okumaya özen gösterin. Sıvı tüketimini artırın. Günlük su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına ml gereklidir. Her 1000 kalori için litre veya günlük 2000 kalorilik diyette yaklaşık 8 bardak su alınmalıdır (Duyff, 2003, s. 78). Kafein içeren kahve, çay ve bazı alkolsüz içecekler ile alkollü içecekler vücuda su sağlayan iyi kaynaklar değildirler. Kafein ve alkol, diüretik etki göstererek ve idrarda artış yaparak vücuttan su kaybına neden olur. Kafeinsiz içeceklerin diüretik etkisi yoktur. Kahve, çay, alkollü ve alkolsüz içecekler, meyve suyu gibi beslenmenize katkıda bulunmaz. Alkol kullanmayın, ya da en aza indirin. Alkollü içecekler kalori verir, fakat elzem besin ögesi sağlamaz, dolayısı ile vücut için besleyici değildir. Fazlası yüksek tansiyon, inme, koroner kalp hastalıkları, bazı kanserler, doğumsal defektler, karaciğer ve pankreas hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa neden olur ve besleyici yiyeceklerin tüketimini engelleyebilir. Önerilen düzey; K: 1 tek (15 g alkol)/gün; E: 2 tek (30g alkol)/gün) dir (Krauss, 2000, s.2284). Egzersiz yapın. Aktif yaşam şekli yaşam kalitesini artırır. En az 5, tercihen 7 gün / hafta dakika yürüyün. Fiziksel aktivite düzenli ve kontrollü yapıldığı takdirde ağırlık kaybı ve korunmasına yardımcı olur, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, bazı kanser türleri (kolon, meme, prostat), depresyon riski azalır (WHO, 2003, s.81) Sigara içmeyin. Sağlıklı yaşam biçimi; sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının benimsenmesi, sigara içme alışkanlığının önlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Sigara ve tütün tüketimi kalp atışını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, ritim bozukluklarına yol açar ve kandaki oksijen seviyesini düşürür. Ayrıca sigara dumanında damar duvarına zarar verici maddeler bulunduğu görülmüştür. Böylece kolesterol duvarlarda kolayca birikebilmektedir. Sigara içimi 25- hidroksi vitamin D3 ün etkin şekli olan 1.25-dehidroksi vitamin D3`e dönüşümünü azaltır. Kandaki C vitamini düzeyini düşürür. Ayrıca osteoporozdan korunmak için de sigara içilmemelidir (WHO, 2002, s. 16)

15 Besin Çeşitliliği Besin çeşitliliği; belirli bir dönemde tüketilen farklı besin veya besin gruplarının sayısı olarak tanımlanmaktadır (Fanelli ve Stevenhagen, 1985, s.1570). Bu belirli dönem bir gün ile üç gün arasında değişmektedir, bununla birlikte yedi gün de sık olarak kullanılmaktadır (Ruel, 2002, s.2). Diyette çeşitliliğin sağlanması ile daha iyi bir sağlık düzeyi arasında önemli bir ilişkinin olduğu düşünülmektedir (Jonathan ve Hodgson, 1993, s.137). Bununla birlikte besin çeşitliliği yeterli olmayan diyetlerin, mikro besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve düşük enerji alınmasına sebep olacağı ayrıca kronik hastalıkların oluşumuna katkı sağlayacağı bildirilmektedir (Maunder, 2001, s.13). Steyn ve arkadaşları, Güney Afrika da 2200 çocuk ile yürüttükleri çalışmaları sonucunda besin çeşitliliği skorlamalarının diyetteki mikrobesin öğeleri yeterliliğinin saptaması için, hızlı ve basit belirleyiciler olduğunu bildirmişlerdir(steyn ve diğerleri 2005, 644). Yine Fernandez ve arkadaşları, besin çeşitliliği ile kolorektal kanser arasındaki ilişkiyi incelemiş ve erkeklerde daha yüksek oranda olmak üzere kolon kanseri ve rektal kanser ile besin çeşitliliği arasında ters ilişki olduğunu göstermişlerdir (Fernandez ve arkadaşları, 2000, s.11). Wahlquist ve arkadaşları ise, Tip II Diabetes Mellitus lu hastalar ile sağlıklı bireyler üzerinde yaptıkları çalışmada, besin çeşitliliği ile makrovasküler hastalık riskleri arasında ters bir ilişki olduğunu saptamışlardır (Wahlquist ve diğerleri, 1898, s.515).

16 16 3.BİREYLER VE YÖNTEM 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Magosa şehrine bağlı kırsal bölgede yaşayan yaş arası 193 yetişkin birey üzerinde Haziran Eylül 2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu bireylerin 70 i erkek, 123 ü ise kadındır. Erkek bireylerin %30 u yaş grubunda, %47.1, yaş grubunda ve %22.9 u yaş grubunda, kadın bireylerin %39.8 i yaş grubunda, %43.9 u yaş grubunda ve %16.3 ü yaş grubundadır. 3.2.Araştırma Genel Planı Araştırmaya katılan tüm bireylere ilişkin bilgiler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, medeni durum, sigara kullanımı, alkol kullanımı, hastalık durumu, ilaç kullanımı, herhangi bir diyet uygulama durumu, son 6 ay içerisinde vücut ağırlığındaki değişiklik durumu) hazırlanmış anket formundaki (EK1) soruların bireylerin doğrudan kendilerine sorularak elde edilmiştir. Beslenme durumlarının değerlendirilmesi için 24 saatlik bireysel besin tüketim yöntemi ve besin tüketim sıklığı yöntemi kullanılmıştır. Bu verilerden bireylerin diyet örüntüleri ve besin çeşitliliği belirlenerek, besin çeşitliliği ile enerji ve besin öğeleri arasındaki ilişki irdelenmiştir. 3.3 Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi Antropometrik Ölçümler Vücut Ağırlığı: Vücut ağırlığı ölçümü beslenme durumunun göstergesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ağırlık; vücuttaki yağ, protein, su ve kemiklerin toplamıdır. Bireylerin vücut ağırlığı elle taşınabilir 0.5 kg a duyarlı baskül ile az giysili ve ayakkabısız olarak ölçülmüştür (Pekcan, 1995, s.17). Boy Uzunluğu: Boy uzunluğu ölçümünde, ayaklar yan yana ve baş franfort düzlemde (göz üçgeni ve kulak kepçesi üstü aynı hizada) iken ölçüm yapılmıştır. Boy uzunluğu ölçümü için esnemeyen mezür kullanılmıştır (Pekcan, 1995, s.17).

17 17 Bel Çevresi:. Bel çevresi ölçümü tek başına da kullanılmakta ve kronik hastalıkların riski için tanımlayıcı olabilmektedir. Erkek bireyler için bel çevresinin 102 cm den, kadın bireyler için 88 cm den fazla olması yüksek risk olarak tanımlanmaktadır. Bel çevresi, en alt kaburga kemiği ile kristailiyak arası bulunarak, orta noktadan geçen çevre mezür ile ölçülmüştür (Pekcan, 2008,s.19). Beden Kütle İndeksi (BKİ): BKİ bireylerin beslenme durumunun boy ve ağırlık yardımıyla anlaşılmasında kullanılan bir parametredir. Ağırlık (kg)/boy² (m²) formülü ile hesaplanır. BKİ lerine göre bireyler aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilmiştir (Pekcan, 1995, s.17). Beslenme durumunun BKİ ye göre değerlendirilmesi (Pekcan, 1995, s.17): Besin Tüketim Durumlarının Saptanması Bireylerin besin tüketim durumları 24 saatlik bireysel besin tüketim yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. 24 saatlik bireysel besin tüketim yöntemi bireylerin bir gün boyunca aldığı besinlerin tür ve miktarlarının saptanıp enerji ve besin öğelerinin miktarlarının belirlenmesi temeline dayanmaktadır. Bireylerin evde tükettikleri yemeklerin birer porsiyonlarına giren besin miktarları kendilerine veya hazırlayan kişilere sorularak belirlenmiştir. Bireylerin tüketim miktarlarını daha doğru hatırlamaları ve ifade etmelerine yardımcı olmak için, Ölçü ve Miktarlar ile Besin ve Yemek Fotoğraf Kataloğu kullanılmıştır (Rakıcıoğlu, 2006). Ev dışında tükettikleri yemeklerin birer porsiyonlarına giren besinlerin miktarları ise Standart

18 18 Yemek Tarifleri nden yararlanılarak hesaplanmıştır (Merdol, 1994 ve Baysal ve diğerleri, 2000). Tüketilen besinlerin ortalama enerji ve besin öğesi değerleri Bilgisayar Destekli Beslenme Programı, Beslenme Bilgi Sistemi (BeBİS) kullanılarak hesaplanmıştır. Bireylerin tükettikleri enerji ve besin öğelerinin yeterliliği RDA 2001 önerilerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmede kesişim noktaları (cut-off points) olarak önerilen günlük tüketimin (2/3 = %67 = %70) (± %33) değerleri hesaplanmıştır. Enerji ve besin öğelerini önerilen düzeyde tüketenler yeterli (± %33), önerilen değerin altında tüketenler yetersiz (<%33), üstünde tüketenler ise fazla (> %33) olarak kabul edilmiştir Besin Çeşitliliğinin Saptanması Besin çeşitliliğinin saptanması amacıyla Healthy Eating Indeks (Sağlıklı Yeme İndeksi) verilerinden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, besin çeşitliliği, bireylerin bir günlük besin tüketiminde tükettikleri farklı çeşitteki yiyecek çeşitlerinden 8 farklı besin baz alınarak belirlenmiştir. Ve Sağlıklı Yeme Indeksi skorları ile değerlendirilmiştir. Bu skorlar 0, 5 ve 10 puan olarak kategorize edilmiştir. Eğer bir kişi, bir günde 8 veya daha fazla çeşit besinden en az yarım porsiyon tükettiyse 10 puan, 3 çeşitten fazla ve 8 çeşitten az besinden yarım porsiyon veya daha fazla tükettiyse 5 puan, 3 çeşit veya daha az çeşitte besinden yarım porsiyon veya daha fazla tükettiyse 0 puan olarak kabul edilmiştir. Yani; her bir besin grubunun en az yarım porsiyonu besin çeşidi olarak sayılmıştır. Aynı çeşitten olan fakat farklı pişirme yöntemi ile hazırlanan besinler tek çeşit olarak kabul edilmiştir. Örneğin; kızarmış patates ile haşlanmış patates tek çeşit besin olarak sayılmıştır. Bununla birlikte, farklı çeşitte besinler ise farklı grup besin olarak sayılmıştır. Örneğin; çipura ve levrek farklı balık çeşitleri olduğu için her biri farklı çeşit olarak değerlendirilmiştir (Basiotis ve diğerleri, 2002, s.6).

19 19 Besin Çeşitliliği Skorları Besin Çeşidi Sayısı Skor 3 çeşit çeşit 5 8 çeşit Verilerin İstatistiksel Değerlendirilmesi Veri toplama aracı olarak kullanılan ankete verilen yanıtlar bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS yardımıyla çözümlenmiştir. Bireylerden elde edilen verilerin aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (S), ortanca ve alt-üst değerleri saptanmıştır. Uygulanan anket formunda sayımla belirtilen veriler sayı ve yüzde olarak değerlendirilmiştir. Çözümlemelerde frekans ve yüzde dağımları, iki değişkenin karşılaştırılmasında veri setinin niteleğine göre parametrik testler olan Student t testi ikiden fazla değişkenin olduğu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi ise (α=0.05) olarak seçilmiştir.

20 20 4.BULGULAR 4.1.Bireylerin Genel Özellikleri Araştırmaya katılan bireylerin yaş, cinsiyet, eğitim ve medeni durumlarına göre dağılımları Tablo 1. de verilmiştir. Erkek bireylerin %2.9 u okur-yazar, %10.0 u ilkokul mezunu, %12.9 u ortaokul mezunu,%34.3 ü lise mezunu, %21.4 ü üniversite mezunu ve %18.6 sı lisans üstü mezunu, kadın bireylerin ise %2.4 ü okur-yazar, %15.4 ü ilkokul mezunu, %4.9 u ortaokul mezunu,%5 i lise mezunu, %25.2 si üniversite mezunu ve %17.1 i lisans üstü mezunudur. Erkek bireylerin yaş ortalaması 46.0±5.7, kadın bireylerin yaş ortalaması 56.3±4.6 dır. Erkek bireylerde en genç birey 21 en yaşlı birey 64, kadın bireylerde en genç birey 19 ve en yaşlı birey 65 yaşındadır. Erkek bireylerin %74.3 ü, kadın bireylerin %68.3 ü evlidir. Erkek bireylerin %30 u yaş grubunda, %47.1, yaş grubunda ve %22.9 u yaş grubunda, kadın bireylerin %39.8 i yaş grubunda, %43.9 u yaş grubunda ve %16.3 ü yaş grubundadır.

21 21 Tablo 4.1- Bireylerin eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet ve medeni durumlarına göre dağılımları (%) Okur-yazar İkokul Ortaokul Lise Üniversite Lisans üstü Toplam Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın (n:2) (n:3) (n:7) (n:19) (n:9) (n:6) (n:24) (n:43) (n:15) (n:31) (n:13) (n:21) (n:70) (n:123) yaş yaş yaş Toplam X S Ortanca Alt Üst Evli Bekar Toplam

22 22 Bireylerin meslek gruplarına göre dağılımı Tablo 2. de verilmiştir. Erkek bireylerin %38.6 sı kamu sektöründe, %4.3 ü işçi, %18.6 sı serbest meslek sahibi, %2.9 u çiftçi, %4.3 ü çiftçi, %7.1 i öğrenci, %5.7 si emekli ve %18.6 sı özel sektörde görev yapmaktadır. Kadın bireylerin %24.4 ünün ev hanımı olduğu, %21.1 inin kamu görevlisi, %8.1 inin serbest meslek sahibi, %8.9 unun öğrenci olduğu ve %27.6 sının özel sektörde görev yaptığı saptanmıştır. Tablo Bireylerin meslek durumlarına göre dağılımları (%) Erkek Kadın Toplam Meslek Grubu n % n % n % Ev hanımı Kamu İşçi Serbest meslek Esnaf Çiftçi İşsiz Örgenci Emekli Özel sektör Diğer(*) Toplam

23 23 Tablo 3. te araştırmaya katılan bireylerin yaş gruplarına göre sağlık ve vitamin-mineral kullanma durumlarının dağılımı verilmiştir. Erkek bireylerin %29 unun sağlık problemi olduğu, sağlık problemi olan erkek bireylerin %5.7 sinin kalp-damar, %28.6 sının hipertansiyon, %31.4 ünün kolesterol, %14.3 ünün diyabet problemi olduğu saptanmıştır. Kolesterol problemi olan şişman erkek bireylerin %33.3 ü yaş grubunda, %46.7 si yaş grubunda ve %40.0 ı yaş grubundadır. Araştırma sonuçları yaş grubu erkek bireylerin %11.1 inin, yaş grubu erkeklerin %66.7 sinin ve yaş grubu erkeklerin %22.2 sinin diyet uyguladıklarını göstermektedir. Kadın bireylerin %43.9 unun sağlık problemi olduğu, sağlık problemi olan kadın bireylerin %12.8 inin hipertansiyon, %20.5 inin kolesterol, %10.3 ünün diyabet, %7.7 sinin şişmanlık problemi olduğu saptanmıştır yaş grubunda yer alan kadın bireylerin %16.7 sinin, yaş grubunda yer alan kadın bireylerin %26.9 unun ve yaş grubunda yer alan kadın bireylerin %50.0 sinin kolesterol problemi olduğu saptanmıştır. Kadın bireylerin yaş grubunda %20.7 sinin, yaş grubunda %51.7 sinin ve yaş grubunda ise %27.6 sının diyet uyguladıkları belirlenmiştir.

24 24 Tablo 4.3. Bireylerin yaş gruplarına göre sağlık ve diyet uygulama durumları yaş yaş yaş Toplam n % n % n % n % Erkek Sağlık Sorunu Yok Var Toplam Hastalık Kalp damar Hipertansiyon Kolesterol Diyabet Sismanlik Astim Diğer(*) Diyet Uygulama Durumu Uygulayanlar Uygulamayanlar Toplam Kadın Sağlık Sorunu Yok Var Toplam Hastalık Kalp damar Hipertansiyon Kolesterol Diyabet Sismanlik Osteoporoz Gastrit Astim Troid Hipoglisemi Anemi Reflu Hipotansiyon Spastik kolon Ulser Chrons Diger(**) Diyet Uygulama Durumu Uygulayanlar Uygulamayanlar Toplam (*) Safra Taşı (2), Ülseratif Kolit (1), Epilepsi(1), Bel fıtığı(2) (**) Romatizma(3), Ülseratif Kolit(1), Bel fıtığı(2), Varis(1), Polikistik over(2), Hipofiz adenomu(1), Gut(2), Yüz felci(1), Boyun fıtığı(3)

25 25 Tablo 4.1. ve Tablo 4.2. de erkek ve kadın bireylerin eğitim düzeylerine göre sigara ve alkol kullanma durumlarına göre dağılımları verilmiştir. Erkek bireylerin %45.7 si hiç sigara içmemiş, %24.3 ü içmiş ve bırakmış ve %30.0 u sigara içmektedir. İlkokul mezunu erkek bireylerin %28.6 sı, ortaokul mezunlarının %66.7 si, lise mezunlarının %41.7 si, üniversite mezunlarının %6.7 si ve lisans üstü mezunlarının %7.7 si sigara içmektedir. Erkek bireylerin %52.9 u alkol kullanmaktadır. Alkol kullanan erkek bireylerin %22.2 si bir seferde 5 kadehten fazla, %86.1 i haftada 1-14 kadeh arası alkol tüketmektedir. Kadın bireylerin %65.9 u hiç sigara içmemiş, %14.6 sı içmiş ve bırakmış ve %19.5 i sigara içmektedir. İlkokul mezunu kadın bireylerin %21.1 i, ortaokul mezunlarının %33.3 ü, lise mezunlarının %20.9 u, üniversite mezunlarının %22.6 sı ve lisans üstü mezunlarının %9.5 i sigara içmektedir. Kadın bireylerin %13.0 ü alkol kullanmakta olup alkol kullanan kadın bireylerin %20.0 si bir seferde 4 kadehten fazla, %100.0 haftada 1-7 kadeh arası alkol tüketmektedir.

26 26 Tablo Erkek bireylerin eğitim düzeylerine göre sigara ve alkol kullanım durumları Okur-yazar İkokul Ortaokul Lise Üniversite Lisans üstü Toplam Erkek n % n % n % n % n % n % n % Sigara İçme Durumu Hayır.hiç içmedim İçtim ve bıraktım Evet.içiyorum Toplam Sigara Miktarı 1-4 adet adet adet ve üzeri adet Toplam Alkol Kullanma Durumu Evet Hayır Toplam Günlük Alkol Miktarı 5 kadeh ve üzeri kadehten az Toplam Haftalık Alkol Miktarı 1-14 kadehten az kadeh arası kadeh ve üzeri Toplam

27 27 Tablo Kadın bireylerin eğitim düzeylerine göre sigara ve alkol kullanım durumları Okur-yazar İlkokul Ortaokul Lise Üniversite Lisans üstü Toplam Kadın n % n % n % n % n % n % n % Sigara İçme Durumu Hayır.hiç içmedim İçtim ve bıraktım Evet.içiyorum Toplam Sigara Miktarı 1-4 adet adet adet ve üzeri adet Toplam Alkol Kullanma Durumu Evet Hayır Toplam Günlük Alkol Miktarı 4 kadeh ve üzeri kadehten az Toplam Haftalık Alkol Miktarı 1-7 kadeh arası Toplam

28 28 Erkek bireylerin geneline bakıldığında %34.3 ünün vitamin-mineral tableti kullandığı saptanmıştır. Yaş gruplarına göre vitamin mineral kullanma durumlarının dağılımı ise; yaş grubunda yer alan erkeklerin %33.3 ü, yaş grubundakilerin %39.4 ü ve yaş grubunda yer alan erkek bireylerin %25.0 i vitamin mineral tableti kullanmaktadır. Kadın bireylerin; yaş grubunda yer alanların %49.0 unun, yaş grubunda yer alanların %40.7 sinin ve yaş grubunda yer alanların %35.0 inin vitamin-mineral tableti kullandığı, tüm kadın bireylerin geneline bakıldığında %53.0 ünün vitamin-mineral tableti kullandığı saptanmıştır. Tablo Erkek bireylerin yaş gruplarına göre vitamin ve mineral kullanım durumları yaş yaş yaş Toplam Erkek N % N % n % n % Vitamin-mineral Kullanan Kullanmayan Toplam Kullanma süresi 1 haftadan az hafta - 1ay ay ay Toplam Kullanma amacı Tedavi amaçlı Tedavi amaçlı değil Toplam Halen Kullanma Durumu Kullanan Kullanmayan Toplam Öneren Doktor Diyetisyen Eczacı Akraba/Arkadaş Kendi kararı Diğer Toplam

29 29 Tablo Kadın bireylerin yaş gruplarına göre vitamin ve mineral kullanım durumları yaş yaş yaş Toplam Kadın N % n % n % n % Vitamin-mineral Kullanan Kullanmayan Toplam Kullanma süresi 1 haftadan az hafta - 1ay ay ay Toplam Kullanma amacı Tedavi amaçlı Tedavi amaçlı değil Toplam Halen Kullanma Durumu Kullanan Kullanmayan Toplam Öneren Doktor Eczacı Akraba/Arkadaş Kendim karar vererek aldım Diğer Toplam

30 30 Tabla 4.6. da bireylerin yaş gruplarına göre son 6 ay içindeki vücut ağırlık durumları verilmiştir. Son 6 içerisinde erkek bireylerin %47.1 inin vücut ağırlıklarında herhangi bir değişme olmadığı, %31.4 ünde artma olduğu, %15.7 sinde azalma olduğu tespit edilirken, kadın bireylerin %26.8 inin vücut ağırlıklarında herhangi bir değişme olmadığı, %30.1 inde artma olduğu, %37.4 ünde azalma olduğu tespit edilmiştir. Tablo 4.6- Bireylerin yaş gruplarına göre son altı ay içindeki vücut ağırlık durumları yaş yaş yaş Toplam Vücut Ağırlığı Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın n % n % n % n % n % n % n % n % Değişmedi Artma Azalma Bilmiyorum Toplam Tablo 4.7. de bireylerin yaş gruplarına göre antropometrik ölçümlerinin ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir. Tüm erkek bireylerin vücut ağırlıkları ortalaması 86.03±15.05 kg, yaş grubundakilerin 89.74±19.96 kg, yaş grubundakilerin 84.93±11.69, yaş grubundakilerin 83.40±13.74 kg bulunmuştur. Erkek bireylerin vücut ağırlıkları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli değildir (p=0.38>0.05). Erkek bireylerin boy uzunlukları incelediğinde yaş grubundakilerin ±7.14 cm, yaş grubundakilerin ±7.22 cm, yaş grubundakilerin ±5.25 cm, tüm erkek bireylerin boy uzunlukları ortalaması

31 ±7.34 cm dir. Erkek bireylerin yaş gruplarına göre boy uzunlukları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemlidir (p=0.00<0.05). Erkek bireylerin bel çevresi uzunlukları incelendiğinde, tüm erkek bireylerin bel çevresi uzunlukları ortalaması100.81±11.99 cm bulunmuştur. Yaş gruplarına bakıldığında yaş grubunda yer alan bireylerin bel çevresi uzunluk ortalaması 98.81±14.25 cm, yaş grubundakilerin 99.97±8.89 cm ve yaş grubundakilerin ±13.93 cm dir. Erkek bireylerin yaş gruplarına göre bel çevresi uzunlukları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsizdir (p=0.24>0.05). Erkek bireylerin tümünün BKİ ortalaması 27.95±4.43 dür. Bu değer yaş grubu için 27.99±5.77, yaş grubu için 27.60±3.63 ve yaş grubu için 28.60±4.11 olarak bulunmuştur. Erkek bireylerin yaş gruplarına göre BKI değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsizdir (p=0.76>0.05). Tüm kadın bireylerin vücut ağırlıkları ortalaması 68.27±16.50 kg dır. Bu değer yaş grubu için 63.91±16.46 kg, yaş grubu için 68.92±15.52, yaş grubu için 77.20±16.04 kg dır. Kadın bireylerin vücut ağırlıkları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemlidir (p=0.01<0.05). Kadın bireylerin boy uzunlukları incelediğinde yaş grubundakilerin ±7.79 cm, yaş grubundakilerin 163.0±5.06 cm, yaş grubundakilerin 158±35±7.01 cm, tüm kadın bireylerin boy uzunlukları ortalaması 162.7±6.83 cm dir. Kadın bireylerin yaş gruplarına göre boy uzunlukları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemlidir (p=0.00<0.05). Kadın bireylerin tümünün BKİ ortalaması 25.75±6.15 bulunurken, yaş grubundaki kadın bireylerin 23.47±5.20, yaş grubundaki kadın bireylerin 25.99±6.08 ve yaş grubundaki kadın bireylerin 30.69±5.68 olarak bulunmuştur. Kadın bireylerin yaş gruplarına göre BKI değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.00<0.05). Kadın bireylerin bel çevresi uzunlukları incelendiğinde, tüm kadın bireylerin bel çevresi uzunlukları ortalaması 82.0±16.35 cm bulunmuştur. Yaş gruplarına bakıldığında yaş grubunda yer alan kadın bireylerin bel çevresi uzunlukları ortalaması 76.33±14.68 cm, yaş grubunda yer alan kadın bireylerin 82.51±13.52 cm ve yaş grubunda yer alan kadın bireylerin ise 94.55±20.31 cm

32 32 olarak bulunmuştur. Kadın bireylerin yaş gruplarına göre bel çevresi uzunlukları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.00<0.05). Tablo 4.7- Bireylerin yaş gruplarına göre antropometrik ölçümlerinin ortalama ve standart sapma değerleri dağılımları yaş yaş yaş Toplam S S S S p X X X X Erkek Ağırlık(kg) Boy (cm) BKİ Bel çevresi(cm) Kadın Ağırlık(kg) Boy (cm) BKİ Bel çevresi(cm) Tablo 8. de farklı eğitim düzeylerindeki kadın ve erkek bireylerin BKİ değerlerine göre dağılımı verilmiştir. Erkek bireylerin %25.7 sinin , %44.3 ünün , %22.9 unun arasında BKİ değerine sahip olduğu saptanmıştır. İlkokul mezunu erkek bireylerin %42.9 u, lise mezunlarının %58.3 ü, üniversite mezunlarının %40.0 ı ve lisans üstü mezunlarının %61.5 i arasında BKİ değerine sahiptir. Kadın bireylerin %44.7 sinin , %30.1 inin , %8.94 ünün arasında BKİ değerine sahip olduğu saptanmıştır. İlkokul mezunu kadın bireylerin %47.4 ü, ortaokul mezunlarının %33.3 ü, lise mezunlarının %30.2 si, üniversite mezunlarının %19.4 ü ve lisans üstü mezunlarının %28.6 sı arasında BKİ değerine sahiptir.

33 33 Tablo 4.8- Bireylerin eğitim düzeylerine göre BKİ dağılımları Okur-yazar İkokul Ortaokul Lise Üniversite Lisans üstü Toplam BKI n % n % n % n % n % n % N % Erkek , , , , , , , , , , , ,5 4 26, , , , , , ve üstü , ,429 Toplam Kadın ve altı 0 0,0 0 0,0 0 0,0 2 4,7 7 22,58 1 4, , ,3 2 10,5 3 50, , , , , ,3 9 47,4 2 33, ,2 6 19, , , ,0 5 26,3 1 16,7 4 9,3 1 3, , ,3 1 5,3 0 0,0 2 4,7 1 3, , ve üstü 0 0,0 2 10,5 0 0,0 1 2,3 2 6, ,065 Toplam 3 100, , , , Bel Çevresi Erkek 94 cm altı 0 0,0 2 28,6 5 55,6 8 33, , , , cm arası 0 0,0 1 14,3 0 0,0 8 33,3 1 6, , , cm üstü 2 100,0 4 57,1 4 44,4 8 33, Toplam 2 100, , , , Kadın 80 cm altı 0 0,0 7 36,8 1 16, ,5 9 29, , , cm arası 0 0,0 2 10,5 3 50,0 6 14,0 9 29, , ,7 87 cm üstü 3 100, ,6 2 33, , , , ,72 Toplam 3 100, , , ,

UZMAN GÖRÜŞLERİ. Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi

UZMAN GÖRÜŞLERİ. Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi UZMAN GÖRÜŞLERİ Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi Prof. Dr Sevinç YÜCECAN Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü seviyu@gmail.com Günümüzde diyete bağlı

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi büyüme ve gelişme geriliği diş çürükleri zayıflık ve şişmanlık okul çağı çocuk ve gençlerde demir yetersizliği anemisi 0-5 Yaş Grubu Çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları vitamin yetersizlikleri raşitizm

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu çeşitli yağ tipleri kolesterol, trigliserid, LDL-kolestroldür.

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 SAĞLIKLI BESLENME Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Zehra Gökkaya Kılıç, Arş. Gör. Dr. Müsenna Arslanyılmaz

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi

Tavuk Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi Etinin Optimal Beslenmedeki Yeri ve Önemi Prof. Dr Sevinç Yücecan YDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Optimal beslenmede ; minumum hastalık riski, maksimum iyi hal/sağlık dolayısıyla

Detaylı

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi:

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi: Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini artırması için gerekli olan besinleri vücuduna alıp kullanmasıdır. Beslenme, ne karın doyurmak veya

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA

KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? KALP DAMAR HASTALIĞI NEDİR? DAMARLAR NEDEN DARALIR? KALP DAMAR HASTALIĞININ BULGULARI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR? KALP

Detaylı

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel BESLENME Doç. Dr. Ferda Gürsel Genel Beslenme Kavramları Beslenmenin etkisi Sağlık Görünüş Davranış Ruh hali Diyette Besinlerin önemi Büyüme ve gelişme Enerji sağlar Metabolizmayı düzenler Sağlık ve Temel

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Ayfer Bayındır Şeyda Özcan İlhan Satman Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Koç Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

1.GİRİŞ 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam

1.GİRİŞ 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.GİRİŞ 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam Beslenme büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme, insan gereksinmelerinin başında gelir (Baysal, 2002 s.6-12).

Detaylı

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME Kalp hastalıkları deyince; kalp ve kan damarlarına ilişkin hastalıklar aklımıza gelmektedir. Damar sertliği; Atardamar duvarının kalınlaşmasıdır. Yavaş seyreden ilerleyici

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME Besinlerle alınan enerjinin başlıca kaynağı olan besin öğeleri proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Enerji gereksinimi ne olursa olsun, günlük alınan

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME 1 MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ 2 3 YAŞAM BEBEKLİK ÇOCUKLUK

Detaylı

Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araş.Gör.İnci Türkoğlu Araş.Gör.Neslihan Ülger Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Genel Bilgiler Hasta Adı: Cinsiyet: B.Y. Kadın Yaş: 40 Eğitim: Meslek: Lise

Detaylı

YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu

YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında

Detaylı

YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK. MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı

YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK. MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı Yaşlanma her canlıda görülen ve vücutta değişiklik yapan bir süreçtir Herkes bir gün yaşlanacaktır

Detaylı

TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI

TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTELER DAİRE BAŞKANLIĞI TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklara Neden

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ BESLENME Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ 2 SAĞLIKLI BESLENME O Beslenme, O Yeterli ve dengeli beslenme O Besin O Besin öğeleri 3 İnsanlar neden yemek yer? Beslenme; İnsanın büyümesi, gelişmesi,

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

OPTİMAL BESLENME. Hazırlayan. Prof. Dr. Sevinç Yücecan Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

OPTİMAL BESLENME. Hazırlayan. Prof. Dr. Sevinç Yücecan Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hazırlayan Prof. Dr. Sevinç Yücecan Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şubat - 2008 ANKARA Birinci Basım : Şubat 2008 / 3000 Adet Sağlık Bakanlığı Yayın No:

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ?

BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR TÜKETİLMELİ? SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ NE KADAR TÜKETİLMELİ? Süt ve süt ürünleri tüketiminin; Okul çağı çocuklarında ve yetişkinlerde: Her gün yaklaşık 3 porsiyon

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

1. GİRİŞ 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam

1. GİRİŞ 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1. GİRİŞ 1 1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam Toplumun ve onu oluşturan bireylerin sağlıklı, güçlü olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında, huzurlu ve güvence

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Beslenme ve Sağlık Beyanları

Beslenme ve Sağlık Beyanları Beslenme ve Sağlık Beyanları PROF. DR. SİBEL KARAKAYA E.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BESLENME BİLİM DALI 12-14 KASIM 2014 Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28157

Detaylı

GENEL BESLENME BESLENME

GENEL BESLENME BESLENME GENEL BESLENME Sağlıklı yaşam biçimi; yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve sağlıklı yaşam (sağlıklı bes lenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının

Detaylı

Diyabette Beslenme. Diyabet

Diyabette Beslenme. Diyabet Diyabette Beslenme Diyabet BR.HLİ.044 Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, düzenli beslenme programı gerektirir. Düzenli ve bilinçli bir beslenme

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ. Dr. Hülya YARDIMCI

OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ. Dr. Hülya YARDIMCI OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ Dr. Hülya YARDIMCI Okul öncesi dönem yetişkinlik için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

1.2 Araştırmanın Amacı

1.2 Araştırmanın Amacı 1 1.GİRİŞ 1.1. Kapsam Beslenmenin günlük insan yasamında çok önemli bir yeri vardır. Beslenme; büyüme, gelişme, saglıklı ve verimli olarak uzun süre yasamak için gerekli olan enerji ve besin ögelerinden

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser Hastalarında Beslenme Kanser Hastalarında Beslenme Tedavi Öncesi, Tedavi Süresince ve Tedavi Sonrası Beslenme İpuçları Uzm.Dyt.Elvan YILMAZ AKYÜZ Hedefler Sağlıklı kiloyu korumak Vücudun onarımını ve tedavisini sağlayan sağlıklı

Detaylı

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ Prof. Dr. Nilgün KARAAĞAOĞLU Doç. Dr. Gülhan EROĞLU SAMUR 2. Baskı Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu Doç. Dr. Gülhan Eroğlu Samur ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ISBN 978-605-364-200-8 Kitapta

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI Dyt. Ece Köprülü Cumurcu PLAN Beslenmenin tanımı Besin öğeleri Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller Lif ve su Besin grupları Öneriler BESLENMENIN TANIMI Büyümek

Detaylı

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU SPOR KULUBÜ YAYINI VUCUDUMUZ VE DENGELİ BESLENME 2015 BOĞAZLIYAN / YOZGAT SUNU PLANI * Sağlıklı ve Dengeli beslenme * Temel besin öğeleri ve grupları * Öğün içerikleri: Kahvaltı

Detaylı

Beslenme İle İlgili Altın Kurallar

Beslenme İle İlgili Altın Kurallar Beslenme İle İlgili Altın Kurallar Egzersiz yapanlar performanslarını artırmak için enerji ve besin öğelerini yeterli almalı, dengeli ve çeşitli beslenmelidirler. Besin öğeleri 6 farklı kategoride değerlendirilir.

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Kalp Hastalıklarından Korunma

Kalp Hastalıklarından Korunma Kalp Hastalıklarından Korunma AsılRezzan Dr alt başlık Deniz stilini Acardüzenlemek için tıklatın Kalp- Damar hastalıkları (KDH) birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye de orta ve ileri yaş grubunda en önemli

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI

Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI Uzm.Dyt. Rukiye BOZBULUT GAZİ ÜN. TIP FAK. HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Karın doyurmak yada açlık duygusunu bastırmak değildir. Sevilen

Detaylı

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI Prof. Dr. M. Emel Alphan Yediğiniz yiyeceklerdeki karbonhidratları sayma yaklaşımını kullandığınız takdirde, kan şekerinizi kontrol edebilir, diyabete bağlı gelişebilecek komplikasyonları

Detaylı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Diyetisyen Sevde Kahraman Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 10.11.2018, İstanbul Sunum Planı Karbonhidrat

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

10-16 MART 2014 DÜNYA TUZA DĠKKAT HAFTASI LÜTFEN, TUZU AZALT!!!

10-16 MART 2014 DÜNYA TUZA DĠKKAT HAFTASI LÜTFEN, TUZU AZALT!!! 10-16 MART 2014 DÜNYA TUZA DĠKKAT HAFTASI LÜTFEN, TUZU AZALT!!! Sofra tuzunun asıl adı sodyum klorür dür. Tuzun %60 ı klor, %40 ı ise sodyumdan oluşur. Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur. 1 çay kaşığı

Detaylı

SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME

SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ YAŞAM BEBEKLİK

Detaylı

Hidrasyon ve Sağlık Paneli. Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV

Hidrasyon ve Sağlık Paneli. Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV Hidrasyon ve Sağlık Paneli Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV Neden Hidrasyon Paneli Konuldu? SU : Unuttuğumuz çok önemli bir besin Su hayati öneme sahip 6 besinden birisidir Karbonhidratlar Yağlar

Detaylı