İş Sağlığı ve Güvenliği I. 2. Hafta Ders Notları. İSG ile İlgili Temel Kavramlar ve İSG nin Tarihsel Gelişimi. Yrd. Doç. Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İş Sağlığı ve Güvenliği I. 2. Hafta Ders Notları. İSG ile İlgili Temel Kavramlar ve İSG nin Tarihsel Gelişimi. Yrd. Doç. Dr."

Transkript

1 İş Sağlığı ve Güvenliği I 2. Hafta Ders Notları İSG ile İlgili Temel Kavramlar ve İSG nin Tarihsel Gelişimi Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI

2 Kimler İş GüvenliğiUzmanı Olabilir? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Hizmetlerinin iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri tarafından yürütülmesini ve bu hizmetlerin tüm işyerlerinde zorunluluk haline gelmesi İSG Hizmetlerinin öncelikli bir çalışma alanı halini almasını sağlamıştır. Peki kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Mühendislik Fakültesi Mezunları : (Elektrik, Elektronik, Elektrik Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Makine,İnşaat, ) Mimarlık Fakültesi Mezunları: (Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mimar, Peyzaj Mimarı, İçMimar,Şehir ve Bölge Plancısı) Teknik Elemanlar (Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya Biyoloji Bölümü Mezunları, Teknik Öğretmenler, İş Sağlığı Güvenliği Ön Lisans Programı Mezunları)

3 İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Güvenliği Uzmanı adayları teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenecek eğitim programlarına katılırlar. Sınavlar ÖSYM tarafından yapılmakta ve toplam 50 soru sorulmaktadır. Yapılan sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar iş güvenliği uzmanı olurlar. CSınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası: (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlara, 2) İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görevyapanmüfettişlerden (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlara, 3) (Ek:RG 30/4/ ) Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans programını tamamlayanlardan yapılacak (C) sınıfı iş güvenliğiuzmanlığı sınavında başarılı olanlara, Genel Müdürlükçe uzmanlık sertifikası verilir.

4 BSınıfı İş GüvenliğiUzmanlığı Sertifikası: 1. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlara, 2. İş sağlığı ve güvenliği veyaiş güvenliği alanında yüksek lisans yapmış olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlardan (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olanlara, 3. İşsağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yılgörevyapanmüfettişlerden (B) sınıfı iş güvenliğiuzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliğiuzmanlığı sınavında başarılı olanlara, Genel Müdürlükçe uzmanlıksertifikası verilir.

5 ASınıfı İş GüvenliğiUzmanlığı Sertifikası: 1. B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara, 2. Genel Müdürlük veya bağlı birimlerinde en az on yıl görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlara, 3. Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlardan; iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktora yapmış olanlara, 4. İş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişlerine, 5. Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde uzman yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl fiilen görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanı olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına, Genel Müdürlükçe uzmanlıksertifikası verilir.

6 İşçi: 4857 sayılı İş Kanunu 1. Bölüm Madde 2 ye göre; Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. Bu maddeye göre işçi, geçerli bir anlaşmaya ve iş ilişkisine göre çalışan bireydir yılında yürürlüğe gireniş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuile işçi kavramı yerine çalışan kavramı tercih edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü 4857 sayılı iş kanunu İSG açısından memurları kapsamına almazken, 6331 sayılı kanun ile (bazı istisnalar dışında) herkes kanun kapsamına alınmıştır. İşveren: Yine İş Kanunu nun 1. Bölümünde yer alan Madde 2 ye göre; Bir iş sözleşmesine dayanarak, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir. İşveren Vekili: İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur. İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI İŞVEREN VEKİLİ OLARAK KABUL EDİLEBİLİR Mİ?

7 İş Sözleşmesi (Hizmet akdi, Hizmet sözleşmesi): Bir tarafın bağımlı olarak (işçi) iş görmeyi kabul ettiği, diğer tarafın da(işveren) buna karşılık ücret ödemeyi taahhüt ettiğisözleşmedir. İş sözleşmesi mevzuatımızda 2 şekilde yer almaktadır: 1) Bireysel İş Sözleşmesi: Sadece işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesidir. Örneğin mimar/mühendis olduğunuzda işyerinde çalışmak için işvereninizle yapacağınızsözleşme bu türe örnektir. 2)Toplu İş Sözleşmesi: İşveren ile işçi sendikası arasında yapılan sözleşme türüdür.

8 İş İlişkisi: İşçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşyeri: İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır. İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür. Asıl işveren-alt işveren İlişkisi: Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asılişveren-alt işveren ilişkisi denir. Soru: Karayolları Genel Müdürlüğü Niğde-Kayseri yolu arasında düzenleme yapmaya karar vermiştir. Ancak düzenleme esnasında üst geçide ihtiyaç duyulduğundan üst geçit yapımı X firmasına verilmiştir. Bununla beraber yol çizgilerinin çizilmesi için de Y firması ile anlaşılmıştır. Bu durumda asılişveren ve/veya alt işveren hangi firma(lar)dır?

9 İş Sağlığı: Kişinin bedenen ve/veya ruhen tam bir iyilik hali içinde olmasıdır (WHO). İş Güvenliği: Tehlikeye ve riske maruz kalmama, emniyetli olma halidir. İş Kazası: 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na göre; a) Sigortalınınişyerinde bulunduğusırada, b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğuiş nedeniyle, c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asılişini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır. ILO: Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınamamış olan etrafa zarar verebilecek nitelikteki olaylardır. WHO: Önceden planlanmamış, çoğu kişisel yaralanmalara makinelerin, araç gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olaydır.

10 Meslek Hastalığı: 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na göre; Sigortalının, çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı, geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ya da ruhi arıza halleridir. Tehlike: Zarar, hasar veya yaralanma potansiyeli taşıyan her şeydir. Tehlikeler insana, eşyaya, mala, yönetim şekline etki edebilir, kazalara, hastalıklara, ürün kaybına (imalata) makine ve cihaz hasarlarına sebep olabilir. Risk: Tehlikeler sonucu ortaya çıkan hasar, yaralanma ya da ölümdür. Örneğin, elektrik akımı tehlike, akıma kapılma neticesinde ölme risktir. Risk analizi: İşletmelerin işlevleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir.

11 İSG nin TARİHSEL GELİŞİMİ Sanayi Devrimi Öncesi Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği İlkel toplumlarda yani iş makinelerinin henüz kullanılmadığı, sadece toprağın işlendiği dönemlerde İSG den söz edilmesi mümkün değildir. Ancak bu dönemlerdeki faaliyetler İSG nin gelişimini sağlayacak zeminin oluşturulmasına yardımcı olmuştur. İSG nin temelini atan ilk çalışmalar Roma da (M.Ö. 460 yılından itibaren) ortaya çıkmaya başlamıştır. Heredot çalışanların verimliliği için yüksek enerjili besinlerle beslenmeleri gerektiğine değinmiştir. Yani yapılan iş ile sağlıkarasındaki bağlantıyı vurgulamıştır.

12 Hipokrat ilk kez kurşun elementinin zararlarından söz etmiş ve kurşunun insan üzerindeki etkilerini ortaya çıkaran bulguları da açıkça ortaya koymuştur. Bu etkileri kurşun koliği, halsizlik, kabızlık, felç ve görme bozukluğu olarak saptamıştır. Bu dönemde toksikoloji ile ilgili birçok çalışma yapılmış, bitkisel zehir, arsenik gibi maddeler bulunmuştur. Bu çalışmalar sonucunda Dioscorides, zehirleri bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklı olmak üzere 3 e ayırmıştır. Eflatun (Platon), ergonomik olmayan çalışma şekillerinin insan bedeninde meydana getirdiği duruş bozukluklarına değinmiş, Aristo ise gladyatörlerin sağlıklarını korumaları amacıyla beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapmış ve özel bir diyet önermiştir. Nicander, kurşun koliği ve kurşun anemisini incelemiş, bunların özelliklerini ortaya çıkarmış, kurşun zehirlenmesi ile kolik, kabızlık ve benizdeki sarılık arasındaki ilişkiyi kesinleştirmiştir.

13 Pliny (M.S ), kurşun ve kükürdün zehirli etkilerini ele alarak, ilk kişisel korunma aracı olan deri maskeleri yapmıştır. Juvenal (M.S ) ayakta durarak çalışanlarda varis oluşumuna, demircilerde göz rahatsızlıklarına dikkat çekmiştir. Galen kurşun zehirlenmelerinin patolojisini ve bakır ocaklarındaki asit buharlarının zararlarını incelemiştir ve hastalıklarda çevre faktörleri üzerinde yapmış olduğu çalışmalara Miasma Teorisi adını vermiştir. Orta çağda bilimle birlikte bu tür çalışmalar da durmuş, Rönesans meslek hastalıkları ile ilgili çalışmaların devam ettiği bir dönem olmuştur. Bu nedenle o dönemde İSG ile ilgili ne tür faaliyetlerin, araştırmaların yapıldığı konusunda yeterli kaynak bulunmamaktadır. Paracelsus ( ) Orta Avrupa da maden işletmelerinde çalışan işçilerin hastalıkları ile toz arasında ilişki bulunduğunu fark etmiş ve bazı koruma önlemleri önermiş ve dünyada ilk iş hekimliğikitabı olan De Morbis Metallicis i yazmıştır.

14 Georgius Agricola bazı zehirlerin etkilerini belirlemiş, koruyucu önlemler ileri sürmüştür. Mineraloji ile ilgili De Re Metallica isimli kitabı 1530 yılında yayınlamıştır. 17. yüzyılda İtalyan Bernardino Ramazzini nin iş ve hastalık ilişkisi üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar günümüzün de temellerinin atıldığı İSG çalışmalarına kaynaklık etmektedir. İş sağlığının kurucusu ve babası kabul edilen Bernardino Ramazzini hastalara mesleğinin sorulması gerektiğini gündeme getirmiştir. Yayınladığı De Morbis Artificum Diatriba isimli eserinde meslek hastalıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedir. Percival Pott, baca temizleyicilerinin ileriki zamanlarda skrotum kanserine yakalandığını ortaya çıkarmıştır.

15 Sanayi Devrimi: İşçi SınıfınınDoğuşu veiş Sağlığı ve Güvenliği Örgütlenme ihtiyacının ortaya çıkmasında rol oynayan faktör İngiltere de gerçekleşen Sanayi devrimi olarak kabul edilmektedir. Ancak fabrika düzenine geçişin başlamasıyla beraber artık işveren, işçi kavramları ortaya çıkmış ve işverenler ellerindeki sermayeyi değerlendirebilmek ve daha çok para kazanabilmek için işçilerden yararlanma düşüncesiyle hareket etmeye başlamışlardır. Yaşanan bu devrim ile toplumda yeni sınıflar ortaya çıkmıştır. Burjuvalar ve proleterler olarak adlandırılan bu sınıflar, aralarında çatışmaların yaşanacağı işçi-işveren düellosuna dönüşecek yapıyı da beraberinde getirmiştir.

16 Sanayi devrimiyle beraber, kırsaldan kente göçler artmaya başlamış, sanayi devrimi teknolojik alandaki gelişmelere ortam hazırlamış, köylüler ve zanaatkârlar geçim darlığına düşerek fabrikalarda çalışma yarışına girmişlerdir. Fabrika düzenine geçiş nedeniyle çalışma şartları ağırlaşmış, çalışma süreleri olabildiğince uzamış, iş kazaları meslek hastalıkları artmaya başlamış, bireyler sadece karınlarını doyurabilmek için insanca olmayan koşullarda ayakta kalmaya çalışmışlardır. Bu durumdan sadece erkekler değil, kadın ve çocuklar da fazlasıyla etkilenmişlerdir. Özellikle kadın ve çocuk çalışanlar tercih edilmekte, bunun da nedeni hem fiziksel özelliklerinin erkeklere göre daha küçük olması hem de düşük ücretlere razı olmaları olarak karşımıza çıkmaktadır. O dönemde çalışanların herhangi bir sosyal güvenceleri bulunmamakta, İSG den söz edilememekteydi.

17 Çalışanlar önceleri bu duruma mecbur oldukları için katlanmak zorunda olduklarını düşünseler de zamanla bu can yakan koşullara karşı seslerini çıkarmaya başlamışlar ve ilk işçi hareketi olarak kabul edilen Ludizm Hareketini gerçekleştirmişlerdir. Kendilerine Ludist (Makine Kırıcı) denilen çalışanlar aslında sermayeyi elinde bulunduranı disipline etmek için bu hareketi gerçekleştirmişler ve kullandıkları makineleri kırarak seslerini duyurmuşlar, örgütlenme ihtiyacının olduğunu ve örgütlenmenin önemini ortaya çıkarmışlardır. Zamanla resmi olmayan bu örgütlenme artık sanayileşmenin de artmasıyla meşru hale gelmeye başlamış ve sendikalar fiziksel olarak da varlıklarını göstermişlerdir. O dönemde sendikaların amacı daha yüksek ücret, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması yönündeyken zamanla sendika üyelerinin aileleri de bu hareket kapsamının içine alınmıştır.

18 Sanayi devriminin ilk olarak İngiltere de başlamış olmasından dolayı ilk sendikal örgütlenmeler de 1700 lü yılların başında İngiltere de başlamış ve sendikalaşma daha çok meslek sendikacılığı yönünde olmuştur. Ancak daha sonra ilk yasal sendika 1820 yılında kurulmuştur. Artık bu tarihten sonra çalışanlar beraber hareket ederek ve sendikalar kurarak işverene karşı tepkilerini göstermişler ve çalışma hayatının kurallarının belirlenmesinde aktif rol oynamaya başlamışlardır.

19 Sanayi Devrimi Dönemi Sonrası ve Günümüze Kadar Uzanan İş Sağlığı ve GüvenliğiGelişmeleri Kötü çalışma koşullarına maruz kalan çalışanlar belli bir süre bu durumu kabullenmişlerse de bir süre sonra tepkilerini göstermeye başlamışlardır. Bu tepkilerin ortaya çıkması da sorunların çözülmesini zorunlu kılmış ve işverenler, bilim insanları kötü çalışma koşullarının iyileşmesi, artan iş kazası ve meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması için çaba göstermeye başlamışlardır. Özellikle iş kazalarında kadınların ve çocukların hayatlarını kaybetmeleri de iş güvenliğine önem verilmesi gerektiği bilincini ortaya çıkarmıştır. Bu bilincin ortaya çıkmasından sonra bu kötü koşulların hukuksal zeminde de korunması gerektiğidüşüncesi hakim olmuştur.

20 Konuya ilişkin ilk yasal düzenleme olarak kabul edilen ve Percival Pott un araştırması sonucu bulduğu baca temizleyicilerinin strokum kanserine yakalanmaları üzerine, İngiliz Parlamentosu 1788 de Baca Temizleyicileri Yasası nı kabul etmiştir. İş sağlığı ve güvenliği için yapılan çalışmalardan en önemlisi ise 1802 yılında kabul edilen ÇıraklıkSağlıkveAhlakYasası olmuştur. Bu kanunla çırakların günlük çalışma süreleri 12 saat olarak sınırlandırılmıştır. Bunun yanında yılda bir kez yeni bir elbise verilmesi, ayda bir kez kiliseye gönderilebilmeleri, fabrikaların iyi havalandırılması ve yılda iki defa badana edilmeleri zorunlu tutulmuştur. Bu gelişmelerden sonra 1833 yılında İngiliz Fabrikalar Yasası kabul edilmiştir. Bu yasa ile beraber 9 yaşın altındaki çocukların işe alınmaması ve işe başlamadan önce hekim muayenesinden geçirilmesi, iş güvenliği müfettişliği öngörülmüştür.

21 1842 yılındaki Maden Yasası ile kadınların ve10yaşından küçük çocukların maden ocaklarında çalıştırılmaları yasaklanmış ve bu konunun ve çalışma koşullarının hükümetin müfettişleri tarafından denetlenmesi gündeme getirilmiştir yılında ise iş yerlerindeki hekimlerin sorumlulukları genişletilerek sağlık açısından tehlikeli yerlerde çalışanların sağlık kontrolleri de bu hekimlerin görevleri arasına alınmıştır yılında çıkarılan On Saat Yasası ile de çalışma süreleri sınırlandırılmıştır yılında ise bazı tehlikeli meslek hastalıklarının bildirimi zorunlu hale getirilmiştir.

22 Diğer ülkelerde bu gelişmelerden etkilenerek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalar yapmışlar ve kanunlar çıkarmışlardır. ABD de 1877, İsviçre de 1840, Fransa da 1841 ve Almanya da 1849 yılında bu çalışmalar varlığını göstermektedir. Ulusal düzeyde bu gelişmelerin yaşanmasının yanında İSG için uluslararası platformda atılan en güzel adımlardan biri 1919 yılında Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kurulması ve İSG faaliyetlerini odak noktası haline getirmesidir. ILO Anayasası, işçilerin genel ve mesleki hastalıklara ve iş kazalarına karşı korunması hususunu ana içerik konusu olarak benimsemiştir. Bu amaçla iş sağlığı ve güvenliği içinde çalışmalar yapmış ve bunlardan biri de 1944 yılında imzalanan Philadelphia Bildirgesi olmuştur. Bu bildirge ile çalışanların korunmasına destek verileceği açıklanmıştır.

23 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kurulmuş ve sağlık alanında uluslararası standartları sağlamak, sağlık araştırmaları yapmak kısacası iş sağlığınıngelişmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerine başlamıştır. AB ülkelerinin tamamının aynı zamanda ILO ve WHO üyesi olmaları sebebiyle, AB düzeyinde uygulanacak İSG politikalarının ILO ve WHO politikalarıyla uyumlu olması gerekmektedir Bu gelişmeler ışığında artık günümüzde İSG bilimsel düzeyde önemsenen, yasal olarak korunan, gerekliliğine inanılan bir alan haline gelmiştir. Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi Sanayinin gelişmesiyle dünyada İSG için gelişmeler yaşanırken, ülkemizde de bu sürecin varlığı gelişmelerin temellerinin atılmasını sağlamıştır. Ülkemizin de İSG için temellerini attığı tarihsel süreç aşağıdaki gibi sıralanabilir:

24 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi:16. ve 17. yüzyıllara denk gelen bu tarihsel süreçte Avrupa ülkelerinde fabrika üretimine geçilirken Osmanlı İmparatorluğu nda üretim tarımsal faaliyetler ve el sanatlarından öteye geçememiştir. Özellikle sanayi devrimi ile İngiltere de dokumacılık gelişmiş bu da Osmanlı İmparatorluğu döneminde var olan dokuma tezgâhlarının kapanmasına sebep olmuştur. Bu yüzden bu dönemden sonra konfeksiyon, giyim konusunda dışarıdan giyecek eşya alımına başlanmıştır. Bu durumdan sonra Osmanlı Devleti döneminde ilk sanayi kuruluşlarına II. Mahmut döneminde rastlanmaya başlanmıştır. Özellikle bu dönemde savaş sanayiine verilen önem giderek artmış, askeri amaçlı işyerleri çoğalmış ve Sinop, İstanbul ve İzmit tersanelerinde buharlı gemi yapımı başlamıştır. Bu üretim devam ederken çalışma ilişkilerinin sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değildir çünkü Mecelle temelini dinden alan kuralları barındırmakta, bu yüzden çalışma hayatına ilişkin düzenleyici kurallar içermemekteydi.

25 Bunun yanında tersanelerde üretimin yapılabilmesi için o dönemde kömüre çok fazla ihtiyaç duyulmuş ve bunun sonucunda 1829 yılında ilk kömür havzası olan Ereğli Kömür İşletmeleri kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Kömür işletmesinin faaliyetine başlamasıyla ve idaresinin Deniz Bakanlığı na geçmesiyle Tanzimat tan sonra çalışanlar adına düzenlemeler yapılmıştır ve çalışma koşullarının düzenlenmesi için kanunlar kabul edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu nda İSG ile ilgili çalışmalar kurulan ilk işletmelerle başlamış ancak 1845 yılında yürürlüğe giren Polis Nizamnamesi ile İSG faaliyetleri engellenmiştir. Bu dönemde çalışma koşulları çok ağırlaşmış, çalışma süreleri 16 saate kadar çıkmış, kadın ve çocuk işçi sayısında artış olmuştur. Bu da iş kazalarının ve meslek hastalıklarının artmasına sebep olmuştur. Hatta o dönemde pnömokonyoz hastalığı da çalışanlarda görülmüştür.

26 Bu dönemden sonra İSG için ilk yazılı belge 1865 yılında çıkarılan Dilaver Paşa Nizamnamesi olmuştur. Bu nizamname sosyal yönünden çok, ekonomik yönü olan bir nizamnamedir. Çalışanların dinlenme ve tatil sürelerini düzenleyen hükümler içeren bu nizamnameyi daha sonra 1869 da çıkartılan Maadin Nizamnamesi izlemiştir. Maadin nizamnamesi İSG ile ilgili önemli hükümler getirmiştir. Bu hükümler aşağıdaki gibidir: İşveren, işyerlerinde iş güvenliğinin sağlanabilmesi için iş kazasını azaltacak önlemleri almak zorundadır. İş kazası geçirenlere veya ailesine mahkeme tarafından ödenmesi istenecek tazminat işveren tarafından ödenecektir. Eğer bu kaza, işverenin ihmali ya da kötü yönetiminden kaynaklanmasından dolayı meydana gelmişse işveren ayrıca altın tutarında tazminat ödeyecektir. Kömür havzasında her işveren diplomalı bir hekim çalıştırmak ve eczane bulundurmak zorundadır. Osmanlı İmparatorluğu nun son döneminde sanayinin oldukça gerilemesi ve yeniliklere ayak uyduramamasından dolayı İSG ye yönelik çalışmalar da geri planda kalmış ve bir ilerleme sağlanamamıştır.

27 Cumhuriyet Dönemi ve Günümüze Kadar Uzanan Gelişmeler: Cumhuriyetin kabul edilmesiyle beraber artık sanayinin ve buna bağlı olarak İSG nin de gelişmesi için adımlar atılmaya başlanmıştır. Özellikle 1923 yılında yapılan İktisat Kongresi, çalışanların da katılımının olması nedeniyle iyi koşulların elde edileceğinin göstergesi olmuştur. Çünkü bu kongrede amele kavramının yerine artık işçi kavramının kullanılması, hafta tatili gibi konular gündeme alınmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan ilk çalışma 1924 yılında yürürlüğe giren 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu olmuştur. Bu kanun ile çalışanlara haftanın bir günü çalışmalarına karşın dinlenme hakkı verilmiştir. Daha sonra 1926 yılında yürürlüğe 818 sayılı Borçlar Kanunu girmiştir. Bu kanunla iş kazası ve meslek hastalıklarını içeren hukuki sorumluluk öngörülmüştür. Özellikle sanayileşmenin hızla artması, devletin ekonomik politikaları nedeniyle 1930 lu yıllarda üretimin devamlılığın sağlanabilmesi, verimliliğin artırılması için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur.

28 Bu düzenlemelerden biri 1930 da çıkarılan Umumi Hıfzıssıhha Yasası ve Belediyeler Yasası olmuştur. Umumi Hıfzıssıhha Yasası ile İSG ve kadın-çocuk çalışanların korunması, gebe çalışanların çalışma koşulları, işçiler için gece hizmetleri ile ilgili yasal düzenlemeler yapılarak ülkemiz için önemli bir adımatılmıştır. Belediyeler Yasası ile işyerlerinin İSG açısından denetlenmesi görevi belediyelere verilmiştir. Yine bu dönemde Türkiye nin ILO ya üyeliği gerçekleşmiş ve 1932 de Milletler Cemiyeti toplantısına davet edilmiştir yılına kadar bir iş kanunumuzun olmaması nedeniyle eksik kalan düzenlemeler 1936 da 3008 sayılı İş Kanununun kabul edilmesiyle giderilmiştir. Bu kanuna İSG ile ilgili bölüm ve temel düzenlemelerin yer aldığı maddeler eklenmiş ve kanuna bağlı yönetmelikler çıkarılmıştır. İSG açısından en önemli gelişmelerden biri de 1945 tarihinde kabul edilen İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Analık Sigortaları kanunu olmuştur. Bu kanun ile ilk defa iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası uygulanmıştır.

29 Yine 1945 yılında 4792 sayılı İşçi Sigortaları Kurumu Kanunu çıkarılmış ve İşçi Sigortaları Kurumu oluşturulmuştur. Daha sonra çalışma hayatının düzenlenmesi, çalışanların karşı karşıya kaldıkları toplumsal ve işyerindeki risklerin güvence altına alınması amacıyla Çalışma Bakanlığı, 1945 tarihli Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile kurulmuş ve hemen arkasından Çalışma Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun çıkarılmıştır. Çalışma Bakanlığının kurulmasının ardından 81 sayılı Uluslararası Çalışma Sözleşmesi nin 9. maddesinin kabulüne dair 1950 tarihinde 5690 sayılı Kanun kabul edilmiştir. Bu kanun ile işyerlerinin İSG yönünden denetimini yapmak, yol gösterici uyarılarda bulunmak üzere hekim, kimyager ve mühendis gibi teknik elemanların görevlendirilmesi ile ilgili 174 Sayılı İş Yerlerinin İş Güvenliği ve Sağlığı Yönünden Denetlenmesine dair Kanun çıkarılmıştır.

30 İlk kez 1963 yılında İstanbul ve sonrasında Ankara, Zonguldak ve İzmir illerinde İş Güvenliği Müfettişleri Grup Başkanlıkları kurulmuştur yılında ise Sosyal Sigortalar Kanunu yürürlüğe girmiş ve artık iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolları aktif olarak çalışmaya başlamıştır. İkinci İş Kanunu olan 931 Sayılı Kanun 1967 yılında yürürlüğe girmiştir ancak Anayasa Mahkemesi tarafından usul yönünden bozulduğundan 1971 yılında 1475 sayılı üçüncü iş kanunu yürürlüğegirmiştir. Bu kanun ile artık İSG için çağa uygun hükümler kanunda yerini almış, sağlık ve güvenlikle ilgili doğrudan bir düzenleme yapılmıştır. Yine bu kanuna bağlı olarak tüzükler çıkarılmış ve uygulamaya konmuştur.

31 Daha sonra ise hala yürürlükte olan ve 2003 yılında çıkarılan 4857 sayılı İş Kanunu bulunmaktadır. İSG ile ilgili maddeleri bünyesinde barındırın bu kanun 2012 yılına kadar iş sağlığı ve güvenliği için yol gösterici olmuş ancak ülkemizin 2012 yılında müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği kanunu çıkarmasıyla artıkbağımsız bir alan haline gelmiştir yılında kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu iş sağlığı ve güvenliğini her yönüyle değerlendirerek kazalar olmadan sorunların çözümünü hedeflemiştir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İSG KAVRAMıNıN TARIHI GELIŞIMI İSG ile İlk çalışmalar eski Roma da gözlenmiştir. Tarihçi Heredot çalışanların verimli olabilmesi için

Detaylı

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler SUNUM İÇERİĞİ İSG MEVZUATININ TARİHSEL GELİŞİMİ KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR UZMANLIK SINIFLARI NEDİR? TEHLİKE SINIFLARI NEDİR?

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MESLEKİ UYGULAMALAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Göksel Sarı, Genel Müdür, İnşaat Mühendisi Tolga Uysal, Endüstri Mühendisi, Yönetim Sistemleri ve İş Geliştirme Müdürü ERGON İş Güvenliği Sistemleri LTD. ŞTİ.

Detaylı

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD KAPSAM Temel Kavramlar, iş güvenliğinin tarihçesi Kazanın tanımı ve sınıflaması, Kazaların

Detaylı

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi çalışma yaşamındaki gelişmelere bağlı olarak benzer aşamalardan geçmiştir. Meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önemli

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ Dersin Amacı İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi ve bugünkü İSG uygulama ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak

Detaylı

KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU

KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU KENDİ NAM VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR AÇISINDAN İŞ KAZASI, 3. KİŞİNİN SORUMLULUĞU VE RÜCU Mikail KILINÇ* 1.Giriş 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ÜNİTE:2 İş Kazalarının ve Meslek Hastalıklarının Değerlendirilmesi ÜNİTE:3 Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Görünümü ÜNİTE:4 İş Kazaları ve Meslek

Detaylı

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi ISG Kavramlar ve Gelişimi İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi a. İş Güvenliği Tanım İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Çalışan Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişidir. Çalışan Temsilcisi İş sağlığı ve güvenliği

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi Avrupa da yaşanan Sanayi Devrimi nin koşullarının Osmanlı İmparatorluğu nda oluşmaması nedeniyle aynı

Detaylı

İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ

İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ İşyerlerinde, işlerin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan, sağlığa zararlı durumlardan korunmak amacıyla yapılan sistemli çalışmalara iş sağlığı

Detaylı

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 İş Güvenliği Mühendisliği Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 2007 Yılı SSK İstatistikleri İş Kazası Sayısı : 80602 İş kazaları sonucu ölüm sayısı : 1043 Sürekli iş

Detaylı

İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR.

İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR. İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR. 1 WHO-DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ,

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN Giriş İlk insanla başlayan üretim süreci boyunca üretim teknik ve biçimleri de değişmiştir. Taşın ve toprağın işlenmesi, madencilik tekniklerinin geliştirilmesi,

Detaylı

TAN I M LAR. İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır.

TAN I M LAR. İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. TAN I M LAR İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. Ancak, iki husus daha vardır ki bunları da göz ardı

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Sağlık Kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre sağlık; Sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir.

Detaylı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması Mustafa AKDENİZ İSG UZMANI Aralık, 2017 Çalışan:

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- İş

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT

MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT İş Güvenliği Nedir? İş Güvenliği kavramı; Hipokrat ın kurşun zehirlenmesini tespiti ile başlayan alana ait çalışmalar, günümüzde pek çok çalışmanın yanında, sadece meslek

Detaylı

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U)

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

Konunun Alt Başlıkları. İSG İle İlgili Dünyada ve Türkiye'deki Gelişmeler, Çağdaş İş Sağlığı ve Güvenliği. İSG nin Dünya daki Tarihsel Gelişimi

Konunun Alt Başlıkları. İSG İle İlgili Dünyada ve Türkiye'deki Gelişmeler, Çağdaş İş Sağlığı ve Güvenliği. İSG nin Dünya daki Tarihsel Gelişimi İSG İle İlgili Dünyada ve Türkiye'deki Gelişmeler, Çağdaş İş Sağlığı ve Güvenliği 2 Dünya daki Gelişim İSG nin Dünya daki Tarihsel Gelişimi Türkiye deki Gelişim Çağdaş İSG Çağdaş İSG Uygulama İlkeleri

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ

Detaylı

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR Tarihsel Gelişim: 1. Osmanlı İmparatorluğu nda: A. Meslek Örgütleri İçinde Yardımlaşma ve Hayır Kuruluşları Loncalar:

Detaylı

İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Recep GÜNER 69 * ÖZ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun unun 14 üncü maddesi göre işveren istihdam ettiği çalışanın iş kazası veya meslek

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#1 KONU: - İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞGÜVENLİĞİ KAVRAMLARI - İSİG NİN GELİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Başlıklar

Detaylı

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik ile, 15 Ağustos 2009 tarihinde, yürürlükten kaldırılmıştır. İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik

Detaylı

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR 6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR Mustafa BAŞTAŞ * I-GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nun (Resmi, 2012, 28339) yürürlüğe girmesi

Detaylı

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları 1/18 İş kazaları ve tarafların sorumlulukları SGK/EUROSTAT VERİLERİ İLE 6331 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE Kemal ÜÇÜNCÜ İş Güvenliği Mühendisi www.isteguvenlik.tc Eylül 2013 2/18 Sigortalı Çalışanların

Detaylı

İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere

İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere Sanayi Devrimini ortaya çıkaran ülke olarak İngiltere 19. yüzyıl itibariyle işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşulları açısından pek parlak bir konumda bulunmamaktadır.

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HOŞGELDİNİZ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 24.10.2013 İÇERİK İSG Açısından Devletin Sorumlulukları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşverenlerin Yükümlülükleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İSG. Uzm. Ahmet ASLANCAN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanlığı 1 İŞVERENİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ 6331 KANUNUNDAKİ TANIMLAR-1

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR İŞVEREN SORUMLULUKLARI İşyeri neresidir? İş kanununda işyeri işin yapıldığı ve işin niteliği ve yürütme bakımından iş yerine bağlı

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ NİN TANIMI İŞYERLERİNDE İŞİN YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA, ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN KAYNAKLANAN SAĞLIĞA ZARAR

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 28, Temmuz 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 28, Temmuz 2016, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 28, Temmuz 2016, s. 327-343 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Published Date 11.05.2016 21.07.2016 Serenay ŞAHİN Niğde

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ ÇALŞMALARI

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ ÇALŞMALARI İş güvenliği uzmanlarının nitelikleri ve görevlendirilmeleri (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye

Detaylı

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ 167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZTUNA Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Detaylı

ÜNİTE-1. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar

ÜNİTE-1. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar 1 ÜNİTE-1 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Temel Kavramlar KONU BAŞLIKLARI 2 Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları Yönetmeliklerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları Giriş 3 Yürürlükteki hukuk

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI 15 Ocak 2011 İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Hukuksal Yönü MMO Kocaeli Şubesi MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI Doç. Dr. Nilay Etiler Kocaeli Üniversitesi Meslek hastalığı 5510 sayılı SS-GSS Kanunu

Detaylı

ÜNİTE-5. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İş Güvenliği Uzmanlığı

ÜNİTE-5. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İş Güvenliği Uzmanlığı 1 ÜNİTE-5 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında İş Güvenliği Uzmanlığı KONU BAŞLIKLARI 2 Temel Kavramlar İşverenin Yükümlülükleri İSGB Kurma Yükümlülüğü İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Yükümlülükleri

Detaylı

Ünite 2. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Gelişmeler. 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ. Öğr. Gör.

Ünite 2. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Gelişmeler. 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ. Öğr. Gör. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Gelişmeler Ünite 2 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ Öğr. Gör. Cihan YAYLACI 1 Ünite 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE DEKİ

Detaylı

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ 1 / 14 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ HEDEF; İŞ KAZALARINI VE MESLEK HASTALIKLARINI ÖNLEMEKTİR. İŞ KAZASI TANIMI (ILO) Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınamamış olan etrafa

Detaylı

TEBLİĞ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ HAKKINDA TEBLİĞ 28 Eylül 2008 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27011 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumundan: İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SİGORTASI BAKIMINDAN İŞVERENİN, ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN VE SİGORTALILARIN SORUMLULUĞU İLE PEŞİN SERMAYE

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Dünya İş Kazaları Karnesi ILO verilerine göre (2015); Dünyada 3 milyar işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

BİREYSEL İŞ HUKUKU. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

BİREYSEL İŞ HUKUKU. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ BİREYSEL İŞ HUKUKU Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Temel Kavramlar 1. İşçi 2. İşveren 3. İşveren Vekili 4. Alt İşveren 5. İşyeri ve İşletme İŞÇİ Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME SON TEST Hüseyin DEMİRGIRAN

RİSK DEĞERLENDİRME SON TEST Hüseyin DEMİRGIRAN RİSK DEĞERLENDİRME SON TEST Hüseyin DEMİRGIRAN 1-İşçilerin sağlıklı olması dolayısıyla verimli çalışabilmesi için kendilerine yeterli besin verilmesi üzerine duran kişi aşağıdakilerden hangisidir? A) Hipokrat

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- 1 / 10 Yusuf DOĞAN Mali Müşavirlik 4. İşverenin Risk Değerlendirmesi Yükümlülüğü İşveren, güvenlik tedbirleri ve koruyucu ekipmanlar ile

Detaylı

2. HAFTA İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ

2. HAFTA İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ 2. HAFTA İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ CHAPTER-2 1.5 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihi Gelişimi 1.5 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihi Gelişimi Çok eski çağlardan beri insanlık aleminde işçi ve işyeri kavramı

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İş Güvenliğinin Tanımı İş güvenliği; bir işin yapılması sırasında, işyerindeki fiziki çevre şartlarından

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

30.10.2014 5510 SAYILI KANUN

30.10.2014 5510 SAYILI KANUN 5510 SAYILI KANUN İş Kazası : İş kazası, aşağıdaki durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhsal olarak özre uğratan olaydır. 1 Sigortalının işyerinde bulunduğu

Detaylı

YAŞANAN İŞ KAZALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI

YAŞANAN İŞ KAZALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI 2004 YAŞANAN İŞ KAZALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI OKTAY TAN (MSc) Öğr. Gör UZUV KAYIPLI İŞ KAZALARI ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI İş Kazası yükleyen: Khaine Yayınladığı Tarih: 19 Temmuz 2009 Paletli kepçede ezilen

Detaylı

VII. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

VII. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VII Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik a) Programların hazırlanması ve uygulanmasını, b) Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini,

Detaylı

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir?

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir? 2015-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI 1. I. Çalışanların korunması II. Üretim güvenliğinin sağlanması III. İşletme güvenliğinin sağlanması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI 18/1/2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan İSG Kurulları Hakkında Yönetmelik, İSGK kapsamına giren, 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve 6 aydan fazla süren sürekli

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ İLE GÖREVLİ MÜHENDİS VEYA TEKNİK ELEMANLARIN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ GÜVENLİĞİ İLE GÖREVLİ MÜHENDİS VEYA TEKNİK ELEMANLARIN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ GÜVENLİĞİ İLE GÖREVLİ MÜHENDİS VEYA TEKNİK ELEMANLARIN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 -

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016-2017 Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Mevzuatı Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Tedbirlerinin Denetim

Detaylı

SAĞLIK. Dünyada İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında Durum İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kuramlarının Gelişimi

SAĞLIK. Dünyada İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında Durum İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kuramlarının Gelişimi Dünyada İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında Durum İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kuramlarının Gelişimi Uluslararası Çalışma Örgütü nün (ILO) rakamlarına göre; Dünyada her yıl 270 milyon iş kazası

Detaylı

İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ. Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu.

İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ. Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu. İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu.tr İşyeri örgütlenmesinde İSİG İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, işçilerin

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU UYARINCA «İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ TANIMI BİLDİRİLMESİ VE SORUŞTURULMASI»

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU UYARINCA «İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ TANIMI BİLDİRİLMESİ VE SORUŞTURULMASI» 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU UYARINCA «İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ TANIMI BİLDİRİLMESİ VE SORUŞTURULMASI» I 5510 sayılı Kanun İŞ KAZASININ TANIMI, BİLDİRİLMESİ VE

Detaylı

Söz konusu yönetmelikte;

Söz konusu yönetmelikte; 15.05.2013 (SİRKÜLER 2013 37) Konu: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. İş yerlerinde çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenlik eğitimlerinin usul

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU YÖNERGESİ

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU YÖNERGESİ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Altınbaş Üniversitesi nde iş sağlığı ve güvenliğini

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Bedri KEKEZOĞLU & Yrd. Doç. Dr. Altuğ BOZKURT 1. İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve 4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Yapı Denetiminde İş Güvenliği

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve 4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Yapı Denetiminde İş Güvenliği 4. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu Özet 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve 4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Yapı Denetiminde İş Güvenliği Serkan ENGİN 1 Hilal MEYDANLI ATALAY 1 Arş. Gör. Arş.

Detaylı

KISA VADELİ SİGORTALAR

KISA VADELİ SİGORTALAR KISA VADELİ SİGORTALAR Hedefler Sosyal Güvenlik Sistemindeki Kısa Vadeli Sigortalar (İş Kazası, Meslek Hastalığı, Hastalık ve Analık) hakkında bilgi sahibi olacaksınız. 2 Adapazarı Meslek Yüksekokulu Modülleri

Detaylı

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ:

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: 12 39 Slayt 1/6 RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: Kazaların önlenmesinde, mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarımız, görevlerimiz ve yetkilerimiz hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme 2016 Güz

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın adresinden alınmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın   adresinden alınmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/is_kazasi_ve_meslek_hastaligi/is_kazasi adresinden alınmıştır. İş Kazası İş Kazası Nedir? İş kazası, kişinin çalışma

Detaylı

İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır.

İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. T A N I M L A R İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. 1 T A N I M L A R İş güvenliği: İş kazaları ile

Detaylı

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SERTİFİKASI NEDİR? Bu programın amacı, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen

Detaylı

İNŞAAT İŞLERİNDE MEYDANA GELEN İŞ KAZALARININ SEBEP VE SONUÇLARININ İRDELENMESİ

İNŞAAT İŞLERİNDE MEYDANA GELEN İŞ KAZALARININ SEBEP VE SONUÇLARININ İRDELENMESİ İNŞAAT İŞLERİNDE MEYDANA GELEN İŞ KAZALARININ SEBEP VE SONUÇLARININ İRDELENMESİ Serkan ENGİN 1*, Onur ÖZTÜRK 1, Adnan ÖNER 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, İzmit,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İSG Hizmetlerinin Sağlanması İle İlgili Yükümlülüğü İSG Hizmetlerini Yerine Getirme Yöntemleri İş Sözleşmesine göre çalıştırma Kamu kurum ve kuruluşlarında

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 17.05.2013/111-1 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. 15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28648 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı Ahi Evran Üniversitesi birimlerinde çalışan tüm personelin, alt işverenlerin, hizmet alımı yöntemi ile çalışanların, stajyer ve öğrenci statüsünde çalışanların

Detaylı

Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK

Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Ġġ GÜVENLĠĞĠ ĠLE GÖREVLĠ MÜHENDĠS VEYA TEKNĠK ELEMANLARIN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI ĠLE ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Resmi Gazete Tarihi : 20.01.2004 Salı Resmi gazete Sayısı : 25352

Detaylı

6331 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN İŞVERENLER TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ

6331 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN İŞVERENLER TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ 6331 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN İŞVERENLER TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ Cumhur Sinan ÖZDEMİR* 46 1. GİRİŞ İşyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

DERS 2 İSG İLE İLGİLİ DÜNYADA VE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELER, ÇAĞDAŞ İŞ SAĞLİĞİ VE GÜVENLİĞİ

DERS 2 İSG İLE İLGİLİ DÜNYADA VE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELER, ÇAĞDAŞ İŞ SAĞLİĞİ VE GÜVENLİĞİ DERS 2 İSG İLE İLGİLİ DÜNYADA VE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELER, ÇAĞDAŞ İŞ SAĞLİĞİ VE GÜVENLİĞİ Öğr. Gör. Halil YAMAK Dünya daki Gelişim İSG nin Dünya daki Tarihsel Gelişimi Konunun Alt Başlıkları Türkiye deki

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2014 2015 Eğitim Yılı ve Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Sağlığı Mevzuatları Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Sağlığı Tedbirlerinin

Detaylı

GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞ KAZASI BİLDİRİM TALİMATI SAYFA NO Sayfa 1 / 1 1.AMAÇ Giresun İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde meydana gelen iş kazalarının yasal bildirim süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesidir.

Detaylı

DENEME-10. Mevzuat. isgdeneme.com

DENEME-10. Mevzuat. isgdeneme.com DENEME-10 Mevzuat 2017 isgdeneme.com 1-Hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran

Detaylı

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi Konu; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel İlke ve Prensipleri Amaç; İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki ve Türkiye deki tarihsel gelişimi ve bugünkü

Detaylı

6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Bekir AKTÜRK* 52 1. GİRİŞ Türkiye Büyük Millet Meclisinin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25 inci dönem milletvekili

Detaylı

ECZANE ÇALIŞANLARININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

ECZANE ÇALIŞANLARININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI ECZANE ÇALIŞANLARININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI Mad. Yük. Müh. Deniz ARIKAN (PhD) A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İSG Koordinatörü İÇERİK İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

Detaylı