5.2. AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "5.2. AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME"

Transkript

1 9. BÖLÜM

2 5.2. AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME Uluslararası pazarlarda ürünün özellikleri kadar ambalajlama ve paketlemesinde, gerek koruma gerek pazarda tutunma ve tanıtma, gerekse güvenli ve bilgiye erişimi kolaylaştırıcı bir taşıma gerçekleştirmede önemli rol oynamaktadır. Uluslararası lojistik operasyonlardan biri olarak ambalajlama ve paketlemenin doğru yöntemlerle yapılması, iş akışını kolaylaştırmaya da yardımcı olmaktadır.

3 Ambalaj ve Uluslararası Taşımadaki Rolü Ambalaj;bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar uzanan dağıtım zincirinde güvenli ulaşımının sağlanabilmesi ve taşınacak ürünle ilgili bilgi iletişiminin kurulabilmesi için kullanılan koruyucu araçların tümüdür. Bir yandan nakliyeden önce, nakliye sırasında ve sonrasında ürünü korurken, diğer yandan da nakliye sırasında yapılacak işlemler için ambalajın özelliği yönlendirici olabilmektedir

4 Ambalajın temel özellikleri ve yerine getirdiği işlevler sıralanacak olursa; Fiziksel, mekanik etkileşim ve çalınmaya karşı koruma, Saklama ve muhafaza etme, Yükleme ve boşaltma işlemlerini kolaylaştırma, Gönderici ile sipariş sahibi arasında iletişim kurma, Bilgilendirme, Tanıtma, Ürüne uygunluk ve kolaylık sağlama, Ürünü tercih edilebilir kılma ' vb. şeklindedir.

5 Etiketleme; Etiketleme ve Etiketlemede Dikkate Alınması Gereken Temel Unsurlar taşıma kuralları gereklerinin yerine getirilmesi sırasında, uygun bir yükleme ve boşaltmayı sağlamak, içeriğini göstermek ve taşıyıcının yüklemeyi tanımasını kolaylaştırmak amacı ile kullanılmaktadır

6 5.3.1.GÜMRÜKLEME Gümrükleme ve Lojistik Sürecindeki Yeri Ulusal sınırların dışına yapılacak mal satımı ya da ulusal sınırların dışından yapılacak mal alımı, bir yandan hızla değişen mevzuata uyulmasını ve gümrükleme İşlemlerinin tamamlanmasını gerektirirken diğer yandan da yurt içi ve dışı taşıma,hammadde ve malzeme planlama ve tedarik etme, ürünün doğru yöntemlerle depolama, dağıtma, paketleme, ambalajlama ve geri dönen malların değerlendirilmesi vb. lojistik iş süreçlerini içermektedir.

7 Gümrükleme işlemleri, dış kaynak kullanımının ilk uygulamaları arasında yer almaktadır. Küreselleşme sürecinde gümrük sınırları hızla engel olmaktan çıksa da; dış ticarette lojistik süreç olarak gümrükleme işlemleri bugün de göz ardı edilemeyecek kadar önemli görülmektedir.

8 Küresel lojistik yaklaşımında, taşıma şekli (kara, hava, deniz,demiryolu,kombine taşıma)önemli olmaksızın, ulusal sınırların dışından ya da dışına yapılacak her türlü mal alım satımında ihmal edilen bir gümrük operasyonu, sadece zaman kaybına değil, ortaya çıkan hatalı uygulamalar da bir cezai yaptırıma ve prestij kaybına neden olabilmektedir.

9 Bu noktada bu iş akışının, yasalar ile kendilerine hak tanınmış kişiler tarafından yürütülmesi kanuni bir yaptırım olarak ortaya çıkmaktadır. Kanunda eşya sahiplerini dolaylı temsil yolu ile temsil etmek üzere, gümrük mevzuatı çerçevesinde, gümrük idarelerinde iş takibini sağlamak üzere, gümrük müşavirliği adı altında bir meslek grubu ihdas edilmiştir.eski haliyle Gümrük Komisyoncuları.

10 gümrükle ilgili temel kavramlar EDI-Elektronik Data Interchange-Elektronik veri Değişimi: Kabul görmüş mesaj standartlarına göre verilen bir bilgisayar sistemi ile diğer bir bilgisayar sistemi arasında elektronik olarak aktarımıdır.

11 Fiili İhracat: ihracata konu olan malın ithalatçıya gönderilmek üzere ilk U.A taşıma aracına teslim edilerek yüklenmesi ve taşıma belgesinin düzenlenmesi aşamasıdır. Fiili İthalat: ithalata konu olan malın gümrük beyannamesinin onaylanıp, gümrük vergi ve diğer yükümlülüklerin veya muaflık hükümlerinin uygulanması aşamasıdır.

12 Gümrük: gümrük deyimi çekirdek ve ana bir kavram olup, gümrükle ilgili bütün diğer deyim ve kavramlar buradan çıkmıştır. Ülkeye giren eşyadan,muafiyetleri kanunla kabul edilenler müstesna, resim almak ve ayrıca bazı resim ve vergileri toplamak ve ihraç olunan malların muayene ve kayıtlarını tutmak, transit ve geçici kabul yolu ile ülkeye giren eşyanın, geçici ve emaneten resimlerinin almak üzere teşkil edilen dairelere «gümrük» denilmektedir.

13 Gümrük beyanı; Belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması yönünde ilgili gümrük idarelerine talepte bulunmaktır. Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi:kanuni ikametgahı bu bölge içerisinde olan bütün gerçek kişiler ve kanuni iş merkezi bu bölgede olan tüzel kişi ve kişilerdir.

14 T.C. Gümrük Bölgesi; TC. toprakları, kara suları,iç suları ve hava sahasıdır. Gümrük Bölgesinde Yerleşik Kişi; Kanuni ikametgahı bu bölge içerisinde olan bütün gerçek kişiler ve kanuni iş merkezi bu bölgede olan tüzel kişi ve kişilerdir.

15 Gümrük denetimi: Gümrük mevzuatına ve gereken hallerde gümrük gözetimi altındaki eşyaya uygulanacak diğer hükümlere uyulmasını sağlamak üzere,eşyanın muayenesini, belgelerin varlığının ve gerçekliğinin kanıtlanmasını, hesapların, defterlerin vd. yazılı belgelerin incelenmesini, nakil araçlarının kontrolünü, bagajların ve yolcu beraberindeki eşyanın kontrolünü idari araştırmalar vb. işlemlerin yapılması gibi özel işlemlerin yerine getirilmesi içeren işlemlerdir.

16 Gümrük Gözetimi: Gümrük mevzuatına ve gereken hallerde gümrük gözetimi altındaki eşyaya uygulanacak diğer hükümlere uyulmasını sağlamak üzere gümrük idareleri tarafından genel olarak uygulanan işlemlerin bütünüdür.

17 Gümrük müşaviri: Eşya sahiplerini dolaylı temsil yoluyla temsil etmek suretiyle gümrük idarelerinde iş takibini yapmak üzere, kanunda sayılan gümrük müşaviri olma şartlarını yerine getiren meslek mensuplarıdır.

18 Gümrük Rejimleri; Gümrük Kanununda yer bulan, gümrük vergilerinin uygulanması yönüyle de farklılık getiren rejimlerdir. Bunlar; Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, ihracat Rejimi, Transit Rejimi, Gümrük Antrepo Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi, Geçici İthalat Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi

19 Gümrük Statüsü; Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşıma girmiş olup, olmadığı yönündeki durumudur. Gümrük Vergisi; Gümrüğe tabi eşyanın, gümrük sınırlarından girişi, çıkışı veya geçişi sırasında, miktarı veya değeri üzerinden alman vergidir. Gümrük Yolu; Türkiye Gümrük Bölgesinin giriş noktalarındaki gümrük kapıları ile bu bölgenin içinde yer alan gümrük kapıları arasında izlenmesi zorunlu olan yollardır.

20 Özet Beyan; Taşıt aracı ve gümrüğe sunulan eşya ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı, taşıyıcı veya temsilcisi tarafından yapılan beyandır. Özet beyanın, eşyanın gümrüğe sunulmasını izleyen ilk iş günü mesai saati bitimine kadar gümrük idaresine verilmesi zorunludur

21 5.3.3.Dış Ticarette Gümrükleme İşlemleri Gümrük Sınırlarına Gelen Eşyaya İlişkin Yerine Getirilmesi Gereken Temel Gümrük Yükümlülükleri; Dış ticarette gümrükleme işlemleri, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi ne eşya giriş ve çıkışını düzenleyen yasal çerçeve kapsamında gerçekleştirilen gümrüklerdeki tüm iş süreçlerini içermektedir. Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya, (özel kanunlar, u.a. anlaşmalar, sözleşmeler ve idari düzenlemeler ile yasaklanalar dışında) girişinden itibaren Gümrük İdarelerinin gözetim ve denetimine tabidir

22 İthalatta Gümrükleme İşlemleri İthalatta ve ihracatta Gümrükleme işlemleri şeklinde farklılaşan görünümü ile aşağıdaki gibi anlatılabilir. Gümrüklere gelen eşyaya ilişkin yapılması gereken işlemlere bakıldığında (5911 Sayılı Kanun ile Değişen şekle göre) Eşyanın Özet Beyanının verilmesi ve Risk Analizi, Eşyanın Gümrüklü Sahaya Ulaşması ve Gümrüğe Sunulması, Eşyanın Boşaltılması/Geçici Depolama Yerine Alınması

23 Gümrükçe Onaylanmış Bir İşleme Tabi Tutulması Eşyanın Gümrük Rejimlerine Tabi Olması ve İşleyişi Gümrük Beyannamesinin Verilmesi Gümrük İşlemlerine İlişkin Mali Yükümlülükler ve Gümrükte İlgili Departmanlarda Mali Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi Şeklinde kısaca belirtilebilir. Taşıma Firmasının Gerçekleştireceği Gümrük İşlemleri, eşyanın, Özet Beyanının Verilmesi ve Gümrüğe Sunulması işlemlerinden oluşmaktadır

24 Eşyanın Özet Beyanının verilmesi ve Risk Analizi Özet Beyan; Taşıma firması tarafından taşıdığı eşya ve taşıma işlemi hakkında devletin ve ilgili kurumlarının bilgilendirilmesidir. Özet beyanı veren kişi, özet beyanda yer alan bilgilerin doğruluğundan sorumludur.

25 Özet Beyan; Tır Karnesi ve Aktarma Beyannamesi ile gümrüklemenin yapılacağı Gümrük idaresine bilgi vermek olup, özet beyan işlemleri tamamlandığında; karayolu ile gelen eşyanın 20 günde, denizyolu ile gelen eşyanın da en fazla 45 gün içerisinde gümrükleme süreci de tamamlanmak durumundadır.

26 İhracatta Gümrükleme İşlemleri İhracata ilişkin gümrük işlemleri beyan sahibinin BİLGE sistemi kapsamında gümrük beyannamesi ile ilgili bilgileri sisteme girmesi ile başlamaktadır. Gümrük idaresinin verdiği numara ile tescil edilen gümrük beyannamesinin bir çıktısı alınmakta ve beyan sahibi tarafından imzalanarak ekindeki belgelerle gümrük kabul ve tescil memuruna verilmektedir. Gümrük memuru bilgisayar sisteminden, daha önce girilen bilgiler ile kendisine verilen beyanname ve eki belgeleri kontrol ederek, herhangi bir problem olmaması durumunda belgeleri teslim almakta ve bilgisayar üzerinden onayı gerçekleştirmektedir. Beyanname bilgisayar tarafından onaylandıktan sonra muayene sürecine geçilerek ve eşyanın dahil olduğu hat kapsamında işlemler tamamlanmaktadır.

27 İhracat işlemleri kapsamında, taşıyıcı firma, ihracatçının kendisine vermiş olduğu bilgiler dahilinde özet beyan bilgilerini girerek özet beyanı tescilini gerçekleştirmekte, dökümünü alarak imzalamakta ve gümrük kabul memuruna teslim etmektedir. Onay işleminin tamamlanmasının ardından aracın kontrolü yapılıp, araç gümrüklü sahadan ayrılıp çıkış gümrüğüne geldiğinde fiili ihracat aşaması gerçekleşmektedir. Bunun sonrasında ise ihracat beyannamesinin kapatılması için ihraç bedeli dövizlerin yurda getirilmesi gerekmektedir.

28 Sözü edilen bu işlemler aşağıdaki gibi maddeleştirilebilir; 1),Gümrük Beyannamesi ile ilgili bilgilerin beyan sahibi tarafından sisteme girilmesi 2) Gümrük Beyannamesinin tescili ve beyan sahibi tarafından imzalanması 3) İmzalanmış Gümrük Beyannamesinin ekindeki belgeler ile beyan sahibi tarafından Gümrük Kabul ve Tescil Memuruna verilmesi 4) Gümrük memuru tarafından ekrandaki bilgilerin, beyanname ve ekindeki belgelerin kontrolü

29 5) Gümrük İdaresince Belgelerin Teslim Alınarak Bilgisayar Onayının Tamamlanması 6) İthal Konusu Eşya İçin Geçerli Hat Kriterine Göre Sürecin İşlemesi (Gümrük Muayenesi) Sarı Hat: Belge Kontrolü Kırmızı Hat: Fiziksel Kontrol Mavi Hat: Malların veya yazılı beyan ve belgelerin sonradan kontrol edildiği hattır. (Basitleştirilmiş usul) Yeşil Hat: Herhangi bir muayenenin yapılmadığı hattır.

30 (Ör: Yabancı resmi kurumlardan ülke Devlet Başkanlarına gönderilen eşya) 7) ihracat evrakları ve beyannamenin taşıyıcı firmaya teslimi 8) Taşıyıcı firma tarafından özet beyanın verilmesi 9) Özet beyan ve eklerinin gümrük kabul memuru tarafından kontrol edilerek teslim alınması ve bilgisayar sistemi üzerinden onay işleminin yapılması

31 10)Görevli gümrük memurunun (kolcu) yüklemeye nezaret etmesi ve ihraç eşyasını taşıyacak aracın kontrolü 11)Aracın gümrük sahasını terk etmesi 12)Fiili ihracat 13)Kapatma işlemleri 14)KDV işlemlerinin yapılması (iade-terkin)

32 Lojistik Maliyetleri Etkileyen Gümrük Uygulamaları Lojistik maliyetler üzerinde etkisi olan bazı kalemler belirtilecek olursa 1.Yolluk Ücretleri;'Eşyanın nakli esnasında eşyaya refakat eden ya da eşyanın yerinde tespiti için görevlendirilen memurların yol masrafları için ödenen ücret yolluk ücreti olarak ifade edilmektedir. G.K na göre refakat memuru için, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek tazminat tutarı üzerinden yapılacak kaza ve ölüm sigortası yapılması da gerekmektedir.

33 Yolluk ücretleri ve sigorta giderleri taşıyıcı firmaya ait görünse de taşıtan firmaya masraflar fatura edilmektedir. Taşıyıcı firmanın BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Entegrasyonu Sistemi) sistemi üzerinde tanımlı bir teminatı bulunuyor ise (Global Teminat, UND teminatı gibi) refakat memuru nezaretine gerek kalmamaktadır.

34 Ardiye Ücretleri: Eşyanın gümrük kontrolü altında geçici depolama alanında kaldığı süre için ödenen bekleme ücretidir. En önemli lojistik maliyetlerden biri olan depolama maliyeti eşyanın gümrüklü sahaya girdiği anda başlamaktadır. (Geçici Depolama Yeri:.Taşıtların durduğu veya yanaştığı yerlere yakın

35 3) Fazla Mesai Ücretleri; Tespit edilmiş bulunan normal çalışma saatleri dışında veya resmî tatil günlerinde gümrük memurlarının çalışması, fazla çalışma ücretine tabi olup, iş sahiplerinin mesai saatleri içinde yapacağı yazılı isteğe bağlıdır. Fazla mesai çalışması için başvurular gümrük müdürlüğü tarafından İncelenmektedir. Başvurunun haklı görülmesi durumunda, gümrük personelinden fazla mesaide yapılacak işin özelliğine göre bilgi ve tecrübeye sahip memurlar seçilerek görevlendirilmektedir

36 4)Temsil Hizmeti Maliyetleri Ve Gümrük Müşavirliği Mesleği, Gümrük Kanunu na göre dış ticaretin tarafları gümrük işlemlerinin takip edilip, sonuçlandırılması için temsilci tayin edebilir. Bu kişiler Gümrük Kanununda temsilci için belirtilen şartları yerine getirmelidir.

37 5.4.DEPO VE ANTREPO SÜRECİ Depo ve antrepo işlemleri ve lojistik süreçteki yeri: Fiziksel dağıtım akışında hareket merkezlerinden olan depo; korunmak saklanmak ve gerektiğinde kullanılmak üzere bir şeyin konulduğu yer, ardiye; bir şeyin çokça bulundurulduğu yerler olarak tanımlanmaktadır.

38 Depolama malzeme yönetiminin en önemli unsuru olup, yüklü miktardaki malların müşteri/kullanıcıların ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda onlara ulaştırılmak üzere hazır bulundurulmasına olanak sağlamaktadır

39 Malzeme, materyal ve ürün stoklamanın temel nedenleri; malları kullanıcının talep ettiği anda ve talep ettiği miktarda hazır bulundurma, girdilerin tedarikçilerden uygun koşullarda alımına imkan sağlama, önceden tahmin edilemeyen talepleri karşılamada kolaylık sağlama, iş süreçlerinin aksamadan yürümesinde destekleyici rol oynama stratejik stokların korunmasını sağlama (uzun dönemli yatırım planlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan malzemeler), şeklinde sıralanabilir

40 Depolama işlevi tüm lojistik zincir boyunca önemli bir halka olup, bu işlevin bir plan dahilinde ve teknik detaylara uygun olarak yerine getirilmesi gereklidir. Özellikle günümüzün rekabetçi pazar yapısında, maliyetlerin düşürülmesi, lojistik iş süreçlerinin aksamaması ve müşteri beklentilerinin en üst düzeyde karşılanmasında depolama önemli bir süreç olarak görülmektedir. Depolar sadece statik stokların korunma ve bulundurulmasında değil; lojistik iş akışında yer alan stok (envanter) yönetiminin başarılmasında da rol üstlenmiştir.

41 5.4.2.Depolama Sürecinde İş Akışı Depolama sürecinde gerçekleşen temel iş akışı beş ana başlıkta açıklanabilmektedir. 1.Aşama: Giriş Süreci Depoya ulaşan bir eşyanın karşılaştığı ilk süreç olup, bu süreçte eşyalar bir üretim deposunda veya dağıtım merkezinde muhafaza edilmektedir. 2. Aşama: Fiziksel Depolama Bu aşamada eşyalar, eşyanın niteliklerine göre bölümlenmiş ilgili depo bölümlerine yerleştirilmektedir. 3.Aşama: Siparişlerin Alınması Malların depolandıkları bölümden hareketini ifade eden bu aşama; depolarda kullanılan bir takım yardımcı ekipman ile gerçekleşmektedir. Ayrıca bölümlerinden alman eşyanın kalite kontrol testleri de bu süreçte yapılmaktadır.

42 4. Aşama: Ambalajlama ve Ürün Birleştirme Kalite kontrol testinden geçen eşyaların, depo içi ve nihai noktaya ulaşması sürecinde karşılaşabilecekleri ambalajlamadan kaynaklanacak riskleri ortadan kaldırabilmek üzere işlemden geçirilmeleridir. Ambalajlamadan sonra benzer ürünler bir arada toplanır ve farklı müşterilere göre konsolide edilerek, dağıtıma hazır hale getirilmektedir. 5. Aşama : Çıkış ve Yükleme Süreci Depodan çıkışı planlanan ürünlerin taşıma araçlarına palet, mukavva kutu, varil vb. taşıma ünitelerine yerleştirilmesidir.

43 5.4.3.Depo Türleri Depoları farklı yönlerden değerlendirerek sınıflandırmak mümkün olabilmektedir. Buna göre Coğrafi Dağılıma Göre Depolar İki türde görülebilmektedir.

44 1.Merkezi Depolar;İşletmelerin stoklarını toplu bir şekilde tek bir depoda bulundurması ve fiziksel dağıtım üzerinde kontrolün sağlanmasını ve depo yönetimine ilişkin etkinliklerin kontrollü yürütülmesini sağlama amaçlı oluşturulmuş depolardır. Bu türde depolamanın sağlayacağı avantajlar arasında; yönetim işlevinin azlığına bağlı düşük yönetim giderleri, etkili stok denetimi, aşırı stoklamaya engel olması, yüksek stok esnekliği sağlaması ve iletişim kolaylığı sayılabilir.

45 2.Merkezi Olmayan Depolar ; Stokların birden fazla depoda yaygın olarak bulundurulmasıdır. Özellikle müşteri odaklı işletmelerin etkin hizmet için tercih ettikleri bir yapıdır. Bu depoların üstün yönleri arasında; birden fazla depoda stok bulundurulabilmekte bu da depolar arasında bütünleştirici faaliyetlere olanak vermekte, fiziksel dağıtımda etkinliği daha yüksek olmakta ve yöresel ambalajlama olanağı sağlamaktadır

46 5.4.4.Uluslararası Ticarette Gümrük Mevzuatı Çerçevesinde Depolar: Uluslararası ticarete konu olan ürünlerin depolanmasında ise Antrepolar ve Antrepo Hizmetleri bir ara süreç olarak görülmektedir. Antrepolar; mal ve eşyaların miktar, kalite ve özelliklerine göre kıymet tespitinin yapıldığı ve uygun şartlarda korunmalarının gerçekleştirildiği, gümrüklü sahalarda kurulan 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen özellikleri taşıyan yerlerdir.

47 Antrepoların özelliklerini ve işlevlerini belirten bir tanım vermek gerekirse; Antrepolar; serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın gümrük vergilerine, dış ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmadan konulduğu, transit eşyanın bekletildiği, Dahilde İşleme ya da Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimleri uyarınca işleme faaliyetine tabi tutulacak eşyanın Antrepo Rejimine tabi tutulmadan konulduğu, serbest dolaşımda bulunan ulusal mamul ve mahsullerin çıkış hükmünde ihraç amacı ile konulduğu yerlerdir.

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Mevzuatı Tanım ve Kavramları 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları EXPORT IMPORT Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları 2. Özet Beyan ve Eşyanın Türkiye ye Getirilmesi 3. Eşyanın Gümrüğe Sunulması 4.

Detaylı

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ İş dünyası kayıtsız kalmıyor KAYITLI İSTİHDAMIN TEŞVİKİ-II HİBE PROGRAMI TRH1.3.PREII/P-03/238 İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ ÖMER KAPLAN 1- TEMSİL İhracatçı *irma,

Detaylı

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? Yetkilendirilmiş yükümlüler onaylanmış

Detaylı

İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR

İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR 8. BÖLÜM İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR 8.1. İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER İşletmelerde lojistik iş süreçleri; 1-stratejik süreç, 2-arz-talep süreci

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2013/5 )

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2013/5 ) T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı: 77939137-010.06.02 Konu: Antrepoya eşya alınması ve aynı gümrük idaresi denetiminde eşya sevki GENELGE (2013/5 ) Özet beyan ve transit rejimi

Detaylı

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Kimler İhracatçı Olabilir? Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29 Konu: GÜMRÜKTE HANGİ VERGİLER ÖDENMEZSE TASFİYE OLUR? 1. Giriş Bu sirkülerin konu bölümünde yer alan sorunun yanıtı ithalat vergileri dir. Mevzuat

Detaylı

TRANSİT REJİMİ. Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı

TRANSİT REJİMİ. Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı TRANSİT REJİMİ Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı 1 Transit Rejimi Rejim tanımı Mevzuat Transit rejiminde kullanılan belgeler Rejimin unsurları Rejim hak sahibi Hareket ve varış gümrük

Detaylı

Hızlı kargo işlemlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri

Hızlı kargo işlemlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Geçici Depolama Rejimi 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Transit Rejimi 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İTHALAT ve MENŞE DAİRESİ 2019 ÖZET Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No:1), uygulama tarihi 23.04.2019 olmak

Detaylı

çözüm odaklı yaklaşım

çözüm odaklı yaklaşım çözüm odaklı yaklaşım 29 30 proje dahilde işlem gümrük hizmetleri serbest bölge danışmanlığı banka ve kambiyo işlemleri dış ticaret mevzuat danışmanlığı teminat ve taahhütlerin kapatılması uluslararası

Detaylı

1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür?

1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür? 1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür? A) Gümrük idarelerince kabul edilmez B) Gümrük idarelerince kabul edilir C) Gümrük idarelerince yenisi verilir D)

Detaylı

GÜMRÜK İDARELERİNCE HANGİ DURMLARDA KDV PARA CEZASI UYGULANMALI?

GÜMRÜK İDARELERİNCE HANGİ DURMLARDA KDV PARA CEZASI UYGULANMALI? GÜMRÜK İDARELERİNCE HANGİ DURMLARDA KDV PARA CEZASI UYGULANMALI? Nevzat BOZKURT * I-Giriş: Türkiye Cumhuriyetinin bütçesi toplanan vergilerden oluşmaktadır. Bu vergilerden önemli bir kısmını da dış ticaretten

Detaylı

T.C. TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT REFAKAT BELGESİ UYGULAMA KILAVUZU

T.C. TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT REFAKAT BELGESİ UYGULAMA KILAVUZU T.C. TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT REFAKAT BELGESİ UYGULAMA KILAVUZU 05.11.2018 Halihazırda, ihracat eşyasının yurt dışı edilmek üzere ihracat gümrük idaresinden çıkış gümrük idaresine

Detaylı

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik KARŞILAŞTIRMA TABLOSU

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik KARŞILAŞTIRMA TABLOSU Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik KARŞILAŞTIRMA TABLOSU ESKİ 51-Fiilen ödenen veya ödenecek olan fiyata ilave edilecek unsurlar (9) Navlun makbuzu ve/veya sigorta poliçesinin

Detaylı

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ. Serbest Bölgeler

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ. Serbest Bölgeler Resmi Gazete Tarihi: 07.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27369 (Mükerrer) GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ Tanımlar MADDE 419 (1) Bu bölümde geçen, Serbest Bölgeler a) İşletici deyimi, serbest bölgenin yerli veya yabancı

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2007/23)

T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2007/23) T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541.157-4 Konu : Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Teslimleri 01.06.2007 GENELGE (2007/23) Müsteşarlığımıza intikal

Detaylı

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ

GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ GEÇİCİ İTHALAT REJİMİ MEVZUAT: 4458 sayılı Gümrük Kanunu (5911 ile değişik) 128 ila 134 üncü maddeleri. 21.10.2004 tarihli ve 2004/7905 sayılı BKK eki Geçici İthalat Sözleşmesi 07.10.2009 tarihli 2009/15481

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11 Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ A. Genel Bilgi 21/01/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2 Seri Numaralı (Tahsilat

Detaylı

Lojistik ve Depolama Çözümleri

Lojistik ve Depolama Çözümleri Lojistik ve Depolama Çözümleri Hakkımızda MLA Logistics olarak sektörümüzde ki tecrübelerimizin bize kattığı duyarlılığı her alanda korumayı amaç edinmiş yapımız ve siz değerli müşterilerimizle uzun soluklu

Detaylı

ULUSAL TRANSİT REJİMİ ÇERÇEVESİNDE İHRACAT EŞYASININ İHRACAT REFAKAT BELGESİ İLE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ

ULUSAL TRANSİT REJİMİ ÇERÇEVESİNDE İHRACAT EŞYASININ İHRACAT REFAKAT BELGESİ İLE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ 2018 ULUSAL TRANSİT REJİMİ ÇERÇEVESİNDE İHRACAT EŞYASININ İHRACAT REFAKAT BELGESİ İLE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ V.01 Halihazırda, ihracat eşyasının yurt dışı edilmek üzere ihracat

Detaylı

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması Dahilde İşleme Rejimi Kararına 18.04.2014 tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Yetkilendirilmiş Yükümlü 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 Cahit YERCİ 2 ÖZ Gümrük Kanunu (GK) nın öngördüğü sekiz gümrük rejiminden beşi şartlı muafiyet rejimi (düzenlemesi)

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları 1. Verinin yasal dayanağı; Dış ticaret verilerine ilişkin bilgilerin yasal dayanağı, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği,

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR.

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR. TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIġTIR. A) BAZI TANIMLAR VE GENEL AÇIKLAMALAR. B) İTHALATTAKİ İŞ AKIŞINA İLİŞKİN İŞLEMLER 1) TaĢıtların Türkiye Gümrük Bölgesine GiriĢi

Detaylı

MADDE MADDE 3-...

MADDE MADDE 3-... 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararının 3 üncü maddesine

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ *Bu yazı nin taslak değişikliğinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ne olası etkilerini paylaşmak için hazırlanmıştır.

Detaylı

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir?

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir? e SİRKÜ NO: 2018-34 KONU: İhracat Bedellerinin Türkiye ye Getirilmesi Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ, 04.09.2018 tarih ve 30525 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER 1 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Başvuru Formu (Ek-2/A) 2 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri İzin Formu (Ek-2/B) 3 Eşyanın bedelsiz gönderilme

Detaylı

İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR

İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR 8. BÖLÜM İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER VE HİZMET SUNUMUNU DESTEKLEYİCİ TEMEL UNSURLAR 4.1. İŞLETMELERDE LOJİSTİK FAALİYETLER İşletmelerde lojistik iş süreçleri; 1-stratejik süreç, 2-arz-talep süreci

Detaylı

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik yapılması konulu 2006/10866 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmıştır Karar Sayısı : 2006/10866 Ekli Dahilde İşleme

Detaylı

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri,

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri, İstanbul, 04.09.2018 SİRKÜLER ( 2018/65 ) Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Zorunluluğu 04.09.2018 tarih 30525 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ

Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ Yazarlar Aynur Acer Bihter Karagöz Esra Cebeci Evren Coşkun Hüseyin Koçarslan Macide Berna Çağlar Metehan Ortakarpuz Mustafa

Detaylı

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ TÜRK GÜMRÜK İDARESİNDE DEĞİŞİM 2 Gümrük idaresinin değişen misyonları ve hızla gelişen teknoloji gümrük idarelerinde kullanılan

Detaylı

NASIL DIŞ TİCARETÇİ OLUNUR? Tek vergi numarası SMK (Şahış şirketi) TK (Ltd.Şti. veya A.Ş.)

NASIL DIŞ TİCARETÇİ OLUNUR? Tek vergi numarası SMK (Şahış şirketi) TK (Ltd.Şti. veya A.Ş.) SUNUŞ PLANI Nasıl Dış Ticaretçi Olunur? Gümrüğe Sunulması Gerekli Olan Evraklar Gümrük Modernizasyonuna Geçiş (BİLGE) ve e-imza Tek Pencere Sistemi Türkiye Gümrük Birliği İlişkileri İthalatta Gümrük Mevzuatı

Detaylı

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11.1- EŞYANIN ÖNGÖRÜLEN SÜRE DAHİLİNDE SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ KAPSAMINDA NİHAİ KULLANIMINA İLİŞKİN

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 İçerik 1. Gümrük Denetim konuları sonuçları (uzlaşma)

Detaylı

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki (Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması-ihracatta yerinde gümrükleme ve izinli gönderici kılavuzu hk.) YETKİLENDİRİLMİŞ

Detaylı

GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU

GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü 01.11.2017 İçindekiler KISALTMALAR VE TANIMLAR... 3 A. İTHALAT İŞLEMLERİ... 6 1.

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27. Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27. Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27 Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI 1. Giriş Gümrük Kanunu nun (GK nın) 207/1-b numaralı maddesinde şu hüküm yer almaktadır: Bir şartlı muafiyet

Detaylı

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 04.09.2018/150-1 ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Nedir? Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik,

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Ortak Transit Rejimi ve NCTS 2012 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona

Detaylı

İTHALAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

İTHALAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ İTHALAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ İthalat Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Nedir? İthalat, eşyanın ülke dışından, vergileri ödenerek veya ödenmeksizin, geçici veya kesin (kat i) olarak yurda sokulması işlemidir.

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : 52707093-10.06.01 24/07/2013 GENELGE (2013/28)

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : 52707093-10.06.01 24/07/2013 GENELGE (2013/28) GENELGE (2013/28) 4458 sayılı Gümrük Kanununun 176 ncı maddesinin ikinci fıkrası ve Gümrük Yönetmeliğinin 418 inci maddesine göre, serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağlar ve kumanyalar ile donatım ve işletme

Detaylı

MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018

MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018 MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018 KAPSAM İşbu çalışma, 4 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği ve 2009/15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında hazırlanmıştır. İşbu çalışma; Mikro İhracat hakkında mükelleflerimizi

Detaylı

İSTANBUL MADEN ve METALLER İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

İSTANBUL MADEN ve METALLER İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ İSTANBUL MADEN ve METALLER İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ GÜMRÜK İHRACAT BEYANNAMELERİNİN KAPATILMASINDA YENİ KOLAYLIKLAR BİLGİ NOTU A. Hakan TOKER İMMİB GÜMRÜK & DT & DT LOJİSTİK YÖNETİMİ DANIŞMANI

Detaylı

T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. İzmir Gümrük Müdürlüğü 09.03.2015/6486952 MÜDÜRLÜK EMRİ (2015/37)

T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. İzmir Gümrük Müdürlüğü 09.03.2015/6486952 MÜDÜRLÜK EMRİ (2015/37) T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İzmir Gümrük Müdürlüğü Sayı:45154910/120 Konu: Antrepolarda Yapılacak İşlemler Hk. 09.03.2015/6486952 MÜDÜRLÜK EMRİ (2015/37) Bakanlığımız Gümrükler Genel Müdürlüğü nün

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3. Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3. Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 26/01/2016 Sayı: 2016/3 Ref : 6/3 Konu: ANTREPO VERGİ ERTELEME/ÖDEMEME OLANAĞIDIR Giriş Gümrük antreposuna eşya konulması işlemi ithalat vergileri, özel tüketim vergisi ve katma

Detaylı

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR 21.06.2006 / 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR Ülkemizde ihracat işlemleri 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan (İhracat Rejimi Kararına ve bu Karara

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25 Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ 1. Giriş Şartlı muafiyet sistemi çerçevesindeki dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ 1 KAPATMA MÜRACAATI Firmaların, Dahilde işleme izin belgesi

Detaylı

OCN Global Lojistik & OCN Gümrük Müşavirliği

OCN Global Lojistik & OCN Gümrük Müşavirliği OCN Global Lojistik & OCN Gümrük Müşavirliği Firmamız OCN olarak; İşlemlerin çabuklaşması amacıyla İstanbul ve İzmir illeri başta olmak üzere iki adet ofisimiz ile hizmet vermektedir. Bu sistem itibariyle

Detaylı

KUMRU GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ

KUMRU GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ KUMRU GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ŞİRKETİMİZ HAKKINDA Sektörde deneyimli, hedefe odaklı, profesyonel çalışanları ve ülkemizin önde gelen lojistik, depolama, dış ticaret şirketleri ile yaptığı işbirlikleri sayesinde

Detaylı

MALZEME DA DA RE BAŞ BA KANLIĞI

MALZEME DA DA RE BAŞ BA KANLIĞI MALZEME DAİRE BAŞKANLIĞI 1 MALZEME DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYET KONULARI Malzeme Dairesi Başkanlığınca, DHMİ Genel Müdürlüğünün amaç ve hedefleri ile yıllık plan ve programlarına uygun olarak ihtiyaç duyulan

Detaylı

SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ

SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ 2 01 7 SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ YÜKÜMLÜ KILAVUZU RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ DAİRESİ 1 I. SERBEST BÖLGEYE GİRİŞ... 3 1. GİRİŞ İŞLEMİ İÇİN SBİF (Serbest Bölge İşlem

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2017/1)

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2017/1) T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : 85593407-010.06.02 Konu : Takas İşlemleri - KKDF 02.01.2017 / 21212864 GENELGE (2017/1) İlgi: 28.06.2013 tarihli ve 2013/21 sayılı Genelge

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından :DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi yararına düzenlenmesini, desteklenmesini ve artırılmasını

Detaylı

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı.

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. Sayı:2018/80 Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği GİRİŞ 6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti. bünyesine katılmış ve Contrans DGL Lojistik ve Dış. Tic. Ltd. Şti. ismini alarak Doğa Global

Detaylı

TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU

TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU T.C. TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU 19.11.2018 01.08.2018 tarihli ve 30141 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ A Air Waybill Akreditif Aktarma Yapmak Ambalaj/Koli Listesi (Çeki listesi) Ambar Arbitration Antrepo ATA Karnesi ATR Dolaşım Belgesi Hava konşimentosu Alıcı ve

Detaylı

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1 GÜMRÜKLERİN MİSYONLARI HIZLA DEĞİŞİYOR GELENEKSEL MİSYONLAR: Vergi tahsilatı Kaçakçılıkla mücadele Eşya hareketlerinin sınırlarda kontrolü YENİ MİSYONLAR: Ekonomik büyümenin desteklenmesi

Detaylı

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir;

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir; SİRKÜLER 2018/75 04.09.2018 KONU : Altı Ay Süre ile İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilmesi ve %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu Getirilmiştir. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525

Detaylı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun başlattığı yerinde gümrük incelemeleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun başlattığı yerinde gümrük incelemeleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun başlattığı yerinde gümrük incelemeleri Sonradan Kontrol ve Riskli İşlemlerin Kontrolü Yönetmeliğinin 27.10.2008 tarihli,27037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasıyla

Detaylı

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar. 27 Şubat 2014- İstanbul

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar. 27 Şubat 2014- İstanbul Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar 27 Şubat 2014- İstanbul UYGULAMA BAŞLIKLARI Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması (3-8) Elektronik Sistemler (9-22) Risk

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK Uluslararası Pazarlamada dağıtım alt karması birbiriyle ilişkili iki kısımda ele alınır 1- Dağıtım kanalları seçimi 2- Fiziksel dağıtım (lojistik) ULUSLARARASI

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR.

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67 Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. 26/09/2014 tarihli ve 29131 sayılı Resmi Gazete de İthalatta

Detaylı

2013 SONU - 2014 BAŞI GÜMRÜKDE GÜNDEM BAŞLIKLARI Ahmet ÇELİK

2013 SONU - 2014 BAŞI GÜMRÜKDE GÜNDEM BAŞLIKLARI Ahmet ÇELİK 1. 2013 SONU GÜMRÜKTE GÜNDEM 2013 yılında küresel ticaret ve gümrük uygulamalarında hem kamu görevlilerini hem de şirket yöneticilerini yakından ilgilendirecek bir takım değişiklikler yapılmıştır. Özellikle

Detaylı

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4)

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) Amaç

Detaylı

05/12/2014 tarihli ve 29196 sayılı Resmi Gazete de İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 1 (Tebliğ No: 2014/3) yayımlanmıştır.

05/12/2014 tarihli ve 29196 sayılı Resmi Gazete de İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 1 (Tebliğ No: 2014/3) yayımlanmıştır. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 08/12/2014 Sayı: 2014/110 Ref : 6/110 Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/3 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR 05/12/2014 tarihli ve 29196 sayılı Resmi Gazete de İthalatta

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Dış Ticaret İstatistiklerine İlişkin Metaveri Açıklamaları 1. Verinin yasal dayanağı; Dış ticaret istatistiklerine ilişkin verilerin yasal dayanağı, Dış ticaret istatistiklerine ilişkin verilerin yasal

Detaylı

Plastik Sektörüne Profesyonel Bakış Açısı

Plastik Sektörüne Profesyonel Bakış Açısı Plastik Sektörüne Profesyonel Bakış Açısı HİZMETLERİMİZ ve Hızlı Çözümler Gümrük Müşavirliği İthalat İşlemleri, İhracat İşlemleri, Transit İşlemleri, Antrepo İşlemleri, Devir İşlemleri, Serbest Bölge İşlemleri

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Gümrük Hizmetleri Özel Çözümler Lojistik Hizmetleri Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Uluslar arası Dış Ticaret GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Ticaret Güvenle Şekillenir GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

Detaylı

Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011

Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011 Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011 Konu: Gümrük yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. Özet: Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 23 Mayıs 2011

Detaylı

Gelen Tarih Sayı: 19/02/

Gelen Tarih Sayı: 19/02/ Gelen Tarih Sayı: 19/02/2019-596 From: denizcilik-bounces@tobb.org.tr On Behalf Of AYŞE ÇELEBİ DOĞAN Sent: Tuesday, February 19, 2019 2:44 PM To: denizcilik

Detaylı

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR Elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kulanım alanı bulması ve uluslararası ticarette özellikle numune ve modellerin

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60)

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) 19 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26761 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, ekonomik etkili gümrük rejimleri,

Detaylı

Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Mevzuat Bilgilendirme Servisi HİZMETE ÖZEL T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü-Geçici İthalat ve Hariçte İşleme Dairesi Sayı : 72093537-010.06.02 Konu : 2010/10 Sayılı Genelgede Değişiklik-Geçici İthal Edilen

Detaylı

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları Dr.Dilek Seymen dilek.seymen seymen@deu.edu.tr İhracatı Düzenleyen Mevzuat-1 Kanun Kararname Yönetmelik Tebliğ Uygulama Esasları Dış Ticaret Müsteşarlığının

Detaylı

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI Ömer AYDEMİR 19 * ÖZ Genel anlamda ifade etmek gerekirse, bir ürünün başka bir ülkeden satın alınıp, kendi ülkemizin gümrük sahasına sokmadan

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ SUNUM İÇERİKLERİ Genel Bilgi İthalat işlemleri 1- İlaç ithalatı 2-Laboratuvar ekipmanları ve diğer eşyalar Geçici ithalat işlemleri İhracat işlemleri GENEL

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :82858591-010.06.02 Konu :Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi GENELGE (2018/22) İlgi :23.12.2016 tarihli ve 2016/21 sayılı Genelge Gümrük Genel

Detaylı

İHRACATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME VE İZİNLİ GÖNDERİCİ İŞLEM SÜREÇLERİ KILAVUZU

İHRACATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME VE İZİNLİ GÖNDERİCİ İŞLEM SÜREÇLERİ KILAVUZU İHRACATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME VE İZİNLİ GÖNDERİCİ İŞLEM SÜREÇLERİ KILAVUZU T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü İHRACATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME VE İZİNLİ GÖNDERİCİ İŞLEM

Detaylı

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) DİR, ihracatçılara, ihraç mallarında kullanılmak kaydıyla dünya piyasa fiyatlarından

Detaylı

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE ( 2012/2)

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE ( 2012/2) T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : B.21.0.GGM.0.17.01.00-10.06.01 Konu : Özet Beyan Uygulaması 24/01/2012 GENELGE ( 2012/2) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük

Detaylı

Kağıtsız Gümrük İşlemleri

Kağıtsız Gümrük İşlemleri 1 Kağıtsız Gümrük İşlemleri Tarihçe 2 1998 yılından beri, gümrük beyannamelerinin BİLGE sistemi üzerinden elektronik ortamda düzenlenmesi, Elektronik ortamda düzenlenen gümrük beyannamelerinin kağıt ortamda

Detaylı

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ÇEŞİTLERİ Dış ticaret, normal ticaret, bağlı ticaret, sınır ticareti ve serbest bölge ticareti olmak üzere sınıflandırılabilir. Normal Ticaret Normal ticaret,

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı