zeytinist

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "zeytinist"

Transkript

1 1

2 YABANCI OTLAR VE MÜCADELESİ Yard.Doç.Dr.Hasan DEMİRKAN E.Ü.Ziraat Fak. Bitki Koruma Böl. Bornova - İZMİR 2 hasan.demirkan@ege.edu.tr GSM:

3 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK kivrak@gmail.com 3

4 4

5 5

6 6 Herboloji Yabancı ot bilimi Yabancı otların biyolojileri Ekolojik istekleri Ekonomik değerleri (yarar ve zararları) Kontrol altına alınma yöntemleri Kültür bitkileri ile olan ilişkileri

7 7

8 8 Kültür bitkisi yetiştirilen alanlarda bulunan, yetişmesini istemediğimiz, kültür bitkisinin ışık, su ve besin maddesine ortak olarak zararlı olan bitkilere yabancı ot denir.

9 9 Yabancı Ot İnsanoğlunun istemediği yerde yetişen yararından çok zararı olan bitkiler olarak tanımlanır

10 10 Yabancı Otların Tanımlanmasında Önemli Kriterler Kök Şekilleri Gövde Şekilleri Yaprak Şekilleri Çiçek Şekilleri Meyve Şekilleri Tohum Şekilleri

11 11 Teşhis anahtarı

12 12 Kök Şekilleri

13 13 Gövde Şekilleri

14 14 Yaprak Şekilleri

15 15 Çiçek Şekilleri

16 16 Meyve Şekilleri

17 17 Tohum Şekilleri

18 18 Kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu zarar % oranında değişebilen önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Bunların içerisinde yabancı otların neden olduğu zarar ortalama olarak % 9,5 gibi küçümsenemeyecek bir rakamdır (Güncan, 2001). Bu sebeplerden dolayı modern tarım teknikleri içerisinde hastalık ve zararlıların yanı sıra yabancı otlarla mücadele etmek kaçınılmaz olmaktadır.

19 19 YABANCI OTLARIN ÇOĞALMASI Yabancı otların çoğalmasında 4 olay önemli olmaktadır. Tohum verme yeteneği, Tohumların dağılması, Tohumların çimlenme özellikleri, Vegetatif olarak çoğalabilme özellikleri.

20 20 Tohum Verme Yeteneği Tohumla çoğalan tek yıllık yabancı otların savaşımında, tohum oluşumunun engellenmesi çok önemlidir. Tek başına toprak işleme yöntemlerinin uygulanması; yabancı ot tohumlarının uzun süre çimlenme özelliklerini korumaları nedeniyle etkin olmamaktadır.

21 21 Yabancı otların oluşturduğu tohum sayısı : Türlere bağlı olarak her yabancı otun verdiği tohum sayısı büyük ölçüde değişmesine karşın, genellikle yabancı otlar çok sayıda tohum verir.

22 22 Tohum Verme Yeteneği Yabancı otların oluşturduğu tohum sayısı : (Özer ve ark.,1988) ayrık (Agropyron repens) : 50 tilki kuyruğu (Alopecurus myosuroides) :

23 23 Tohum Verme Yeteneği Yabancı otların oluşturduğu tohum sayısı : (Özer ve ark.,1988) yabani yulaf (Avena fatua) : çoban çantası (Capsella bursa-pastoris) :

24 24 Tohum Verme Yeteneği Yabancı otların oluşturduğu tohum sayısı : (Özer ve ark.,1988) sirken (Chenopodium album) : gelincik (Papaver rhoeas) :

25 25 Tohumla Üreme Toprağa düşen tohumların hepsi o yılı takip eden vejetasyon devresinde çimlenmez. Bir kısmı toprakta dormant (uyku hali) halde kalır. Toprağa karışan tohumların çimlenme yeteneğini koruma süreleri tür özelliğine ve ekolojik faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

26 26 Tohumla Üreme Bazı yabancı ot tohumlarının toprakta canlı kalma süreleri Tohumların canlılıklarını korumasında mikroorganizmalar, sıcaklık ve rutubet önemli rol oynamaktadır.

27 27 Tohumların Çimlenme Özellikleri Çimlenme için çevre ve toprak koşulları uygun olduğu halde yaşama kabiliyetine sahip olan tohumların bazı iç ve dış faktörler nedeniyle çimlenememesine dormansi denir. Dormansi halindeki tohumlara da dormant tohumlar denir. Çimlenmenin olabilmesi için dormansinin kırılması gerekmektedir.

28 28 Tohumların Çimlenme Özellikleri Üç tip dormansi vardır : Ana bitki üzerinde olgunlaşan, toprağa dökülen veya hasat edilen tohumların koşullar uygun olduğu halde çimlenememesine primer dormansi denir. Primer tohum çimlenir. Primer dormansinin ortadan kalkmasıyla, tohumların uygun olmayan çevre koşullarında yeniden dormansiye girmesine sekonder dormansi denir. Örneğin fazla veya az nemde, çok fazla ışıkta, çok yüksek yada düşük sıcaklıkta vb. Ortaya çıkan dormansi sekonder dormansidir.

29 29 Primer ve sekonder dormansinin dışında bir de zorunlu dormansi vardır. Çevresel olumsuz koşulların baskısıyla tohumların çimlenememesine zorunlu dormansi denir. Zorunlu dormanside, çevresel olumsuzluklar ortadan kalktığı anda tohum hemen çimlenebilir.

30 30 Dormansinin yabancı otlar için önemi büyüktür. Yabancı otların çoğu, çimlenmeden uzun yıllar toprakta canlı kalabilme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle tohumları dormansiye sahip yabancı otlar toprağa bir kez tohum dökünce uzun yıllar o toprağın bulaşık kalmasına neden olurlar. Burada dormansi, yabancı otların neslinin devamı için bir sigorta rolü oynamaktadır.

31 31 Tohumla Üreme Bazı yabancı ot tohumlarının toprakta canlı kalma süreleri ayrık (Agropyron repens) : 10 yıl yabani yulaf (Avena fatua) : 3 8 yıl çoban çantası (Capsella bursa-pastoris) : yıl sirken (Chenopodium album) : 39 yıl dil kanatan (Galium aparine) : 7 8 yıl canavar otu (Orobanche spp.) : yıl sinir otu (Plantago lanceolata) : 6 yıl semiz otu (Portulaca oleracea) : yıl yabani hardal (Sinapis arvensis) : 35 yıl

32 32 Tohumların Dağılması Kültür bitkisi tohumu, yemlik tohumlar, kuru ot ve saman İyi temizlenmemiş bazı kültür bitkisi tohumları bol miktarda yabancı ot tohumu içermektedir. Örnek olarak; ülkemizde Orta Anadolu Hububat tarlalarında sorun oluşturan sarı ot (Boreava orientalis) tohumları, bulaşık buğday tohumu ile yurdumuzun diğer kesimlerine yayılmıştır.

33 33 Tohumların Dağılması Rüzgarla Tohumlarda oluşan birçok modifikasyon, bunların rüzgarla taşınmasını sağlar. Bu modifikasyonlar : kanat, torba, tüy, paraşüt gibi uzantılar veya sorguç şeklindedir.

34 34 Tohumların Dağılması Rüzgarla Bazı tohumların etrafı ipek gibi yumuşak tüylerle kaplıdır. Bu tip tohumlar rüzgarın etkisiyle hareket edebilirler. Örnek : Söğüt (Salix spp.)

35 35 Rüzgarla Tohumların Dağılması Paraşütlü (papus) tohumların üzerinde demet şeklinde tüyler bulunmaktadır. Bunlarda kaliks modifikasyona uğramıştır. Örnek ; Bazı Asteraceae (Compositae) fam. üyeleri

36 36 Rüzgarla Kanat şeklinde modifiye olmuş yabancı ot tohumları bir veya daha fazla kanat taşımaktadır. Bu kanatlar tohumun rüzgarla taşınmasını ve suda yüzmesini sağlar. Örnek ; Labada (Rumex crispus)

37 37 Suyla Tohumların Dağılması Birçok yabancı ot tohumu rüzgarla yayılmakta olduğu gibi suyla taşınabilecek şekilde de modifikasyona uğramıştır. Bu tip tohumlar suyla taşınarak çok uzaklara ulaşabilmektedir. Tohum içeren akarsular; daha çok çaylar, sulama ve drenaj kanalları, sulamada kullanılan ırmaklardır.

38 38 Suyla Tohumların Dağılması Örnekler ; horoz ibiği (Amaranthus retroflexus) sirken (Chenopodium album) canavar otu (Orobanche spp.)

39 39 Suyla Tohumların Dağılması Yabancı ot tohumları bu yolla daha çok sel basmaları ve sulama suyuyla taşınmaktadır. Sulama suyuyla taşınan yabancı ot tohumlarının bazıları taşınma sırasında türlerine, dormansi tipi ve yüzme derinliğine bağlı olarak yaşama kabiliyetini kaybederler.

40 40 İnsanlar ve hayvanlarla Tohumların Dağılması Tarla içinde gezinen insanların elbiselerine takılan, ayakkabı ve çizmelerinin altına yapışan topraklarla yabancı ot tohumları temiz alanlara düşer ve bulaşmalara neden olur.

41 41 İnsanlar ve hayvanlarla Tohumların Dağılması Hayvanlarla tohumların taşınması direkt ve indirekt olmak üzere 2 yolladır. İndirekt yayılma; genellikle gübrelerle olmaktadır. Hayvanlar gerek merada otladıklarında, gerekse kuru otla beslendiklerinde bir miktar da yabancı ot tohumu yemektedir. Yenen yabancı ot tohumlarından bazıları hayvanların sindirim sisteminde yaşama kabiliyetlerini kaybetmezler ve canlı olarak dışkı ile atılırlar.

42 42 İnsanlar ve hayvanlarla Tohumların Dağılması Hayvanlarla direkt yayılma ise; Gagalarına, postlarına ve tırnaklarına tutunarak gerçekleşmektedir. ökse otu (Viscum album) : Kuşların gagalarıyla

43 43 İnsanlar ve hayvanlarla Tohumların Dağılması domuz pıtrağı (Xanthium strumarium) : hayvanların postlarına tutunarak

44 44 Makinalarla Tohumların Dağılması Çiftlik ekipmanlarından toprak işleme aletleri ve hasat harman makinaları yabancı ot tohumlarının taşınmasında büyük ölçüde rol oynar. Toprak işleme aletlerinden özellikle pulluk ve diskaro, üzerinde tutunan toprak kalıntılarıyla, yabancı otlar bir tarladan diğerine taşınmaktadır.

45 45 Makinalarla Tohumların Dağılması Hasat makinaları da yabancı ot tohumlarının taşınmasında etkili olmaktadır. Özellikle biçerdöver makinalarının eleklerinde ve diğer parçalarında tutunan yabancı ot tohumları temiz alanlarda bırakılmak suretiyle bulaşmalara neden olmaktadır.

46 46 Vejetatif Üreme Çok yıllık yabancı otlar vejetasyon sonunda topraküstü organları öldükten sonra yaşamlarını toprakaltı organlarıyla devam ettirirler. Böylece ilkbaharda toprağın derinliklerinden sürmek suretiyle yeni bitki meydana getirmeleri mümkün olmaktadır. Bitki yeni sürgün meydana getirmek için köklerinde sahip olduğu depo maddesini harcamak zorundadır.

47 47 Vejetatif Üreme Sürgünler yeterli yeşil organ meydana getirdikten sonra kışlama organı olan köklere tekrar gıda maddesi depo etmeye başlar. Çok yıllık yabancı otlarda kök şekilleri; Saçak köklü, Kazık köklü, Soğanlı, Stolonlu, Rizomlu olmak üzere sınıflandırılır.

48 48 Vejetatif Üreme Saçak köklü ; Plantago major (sinir otu) Ranunculus acer (düğün çiçeği)

49 49 Vejetatif Üreme Kazık köklü ; Rumex crispus (kıvırcık labada) Taraxacum officinale (aslan dişi)

50 50 Vejetatif Üreme Soğanlı ; Asphodelus aestivus (çiriş otu) Ranunculus ficaria (düğün çiçeği)

51 51 Vejetatif Üreme Stolon ; Cynodon dactylon (köpek dişi ayrığı) Ajuga reptans (sürünücü mayasır otu)

52 52 Vejetatif Üreme Rizom ; Sorghum halepense (kanyaş) Cirsium arvense (köygöçüren)

53 53 Generatif Çoğalma Tohum Tek yıllık yabancı otlar yaşamları için uygun olmayan çevre koşullarını yalnız tohum halinde geçirir

54 54 Vejetatif Çoğalma Rizom Stolon Kök sürgünü Yumru Soğan Çok Yıllık Yabancı Otlar

55 55 Rizom

56 56 Stolon

57 57 Monokotiledon Yabancı Otlar (Tek Çenekli) Dar Yapraklı Dikotiledon (Çift Çenekli) Geniş Yapraklı

58 58 Monokotiledon (Tek Çenekli) Dar Yapraklı Dikotiledon (Çift Çenekli) Geniş Yapraklı * Kotiledon Bir İki * Kök Yapısı Saçak Kazık * Büyüme Formu Otsu Otsu veya Odunsu * Yaprak Damarları Paralel Ağsı * Çiçek Parçaları 3 veya 3 ün katı 4-5

59 59 Boğum Yaprakayası Yakacık Boğumarası Kın Kulakçık Kın Yaprakayası Rizom Gövde Stolon Kökboğazı İplikli Kök Rizom Monokotiledon Bitkinin Kısımları

60 60 Yaprak Yaprakayası Kotiledon Hipokotil Yapraksapı Kulakçık Kök Dikotiledon Bitkinin Kısımları

61 61 Yabancı Otlar Tek Yıllık İki Yıllık Çok Yıllık Kışlık Kışlık+Yazlık Yazlık

62 62 1-Tek Yıllık Yabancı Otlar (Annuals) Mevsimlik yağışlardan yararlanıp, çabuk büyüyen ve tek bir mevsimde yaşamları sona eren bitkilerdir. Kısa sürede çok sayıda tohum verirler. Tohumlar gelecek büyüme mevsimine kadar toprakta dormant (uyku halinde) kalır.

63 63 Kışlık tek yıllıklar: Çimlenerek kışı rozet şeklinde geçirirler. İlkbaharda çimlenip tohum verirler. Kışlık dar yapraklılar: Avena fatua (Yabani yulaf) Alopecurus myosuroides (Tilki kuyruğu) Bromus tectorum (Püsküllü çayır) Lolium temulentum (Delice) Phalaris sp. (Kuş yemi)

64 64 Kışlık tek yıllıklar Kışlık geniş yapraklılar: Sinapis arvensis (Yabani hardal) Capsella bursa pastoris (Çoban çantası) Lamium amplexicaule (Ballıbaba) Papaver zeytinist rhoeas (Gelincik)

65 65 Yazlık Tek Yıllıklar Yazın çimlenirler, sonbaharda tohum verirler. Yazlık dar yapraklılar: Digitaria sanguinalis (Çatal otu) Setaria verticillata (Yapışkan otu) Echinochloa crus galli (Darıcan)

66 66 Yazlık Tek Yıllıklar Yazlık geniş yapraklılar: Amaranthus retroflexus (Horoz kuyruğu) Chenopodium album (Sirken) Portulaca oleracea (Semiz otu) Solanum nigrum (Köpek üzümü) Xanthium strumarium (Domuz pıtrağı)

67 67 İki Yıllıklar (Biannuals) Çimlenmeden, çiçek ve tohum verme dönemine kadar iki yıl geçmektedir. İlk yıl rozet oluştururlar, ikinci yıl tohum verirler. Güçlü bir kök sistemleri vardır. Taraxacum spp. (Hindiba) Plantago spp. (Sinir otu) Daucus carota (Yabani havuç)

68 68 Çok Yıllıklar (Perennials) Aynı kök sistemleri rizom, stolon veya yumruları ile yıldan yıla gelişen bitkilerdir. Bu bitkiler tohumla da çoğalırlar ve aynı zamanda yüksek bir vejetatif çoğalma gücüne sahiptirler. Cyperus rotundus (Topalak) Sorghum halepense (Kanyaş) Cynodon dactylon (Köpek dişi ayrığı) Convolvulus arvensis (Tarla sarmaşığı) Cirsium arvense (Köygöçüren)

69 ODUNSU YABANCI OTLAR 69 Odunsu bitkiler tarla ve bahçe kenarlarında, otlaklarda, demiryolu veya kenarlarında sık sık sorun oluşturmaktadır. Bazen de sulama kanallarında karşımıza çıkarlar. Bazı odunsu bitkiler rekabete girerek, bazıları da hastalık ve zararlılara konukçuluk etmeleriyle zararlı olurlar. -Berberis spp. (Hanım tuzluğu) -Rosa spp. (Yabani gül) -Rubus idaeus (Böğürtlen) -Vitex agnus castus (Hayıt) -Tamarix (Ilgın) -Paliurus spina cristi (Güney karaçalısı) -Quercus sp. (Pırnal meşesi)

70 70 YABANCI OTLARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

71 71 Yabancı otlara karşı alınabilecek koruyucu önlemler Temiz tohum kullanmak, Yabancı ot tohumları hayvanlara yedirilmemeli, Çiftlik gübresi fermente edilmeden kullanılmamalı, Yabancı otla bulaşık alanlarda otlatılan hayvanlar, temiz alanlara sokulmamalı, Yabancı otla bulaşık alanlardan temiz alanlara toprak taşınmamalı,

72 72 Yabancı otlara karşı alınabilecek koruyucu önlemler Hasat ve balyalama makinaları, traktörler bulaşık alanlardan çıkmadan önce iyice temizlenmelidir, Yabancı otların sulama kanallarında çoğalmaları önlenmeli ve kanallardaki yabancı otlar temizlenmelidir, Tarla ve bahçe kenarlarındaki yabancı otlar temizlenmelidir, Tohumları rüzgarla kolayca yayılabilen yabancı otlar, tohum bağlamadan önce yok edilmelidir.

73 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER Temiz Tohum Kullanmak Sadece tohumla çoğalan ve tohumları kültür bitkisi tohumlarına karışan yabancı otların yayılmaları önemli derecede bu yolla olmaktadır. Hububat tohumları içerisine karışan önemli yabancı otlar; karamuk (Agrostemma githago) delice (Lolium temulentum) yapışkan otu (Galium tricorne) yabani yulaf (Avena fatua) Sarı ot (Boreava orientalis)

74 74

75 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 75 Özellikle ileri tarım ülkelerinde tohumların temizlenmesi modern yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemler, tohumların fiziksel özelliklerindeki farklılığa dayanmaktadır. Bu özellikler; Tohum büyüklüğü, Tohum ağırlığı, Tohum şekli, Tohum yüzeyinin özellikleri, Yer çekimine tabi olma özelliği, Yapışkan olup olmaması, Tohum kabuğunun rengi, Tohumun tüylülüğü, Tohumun elektriksel özelliği.

76 76

77 77 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 1.2. Biçer-döver artıklarının tarlada bırakılmaması Biçer-döver artıklarında bol miktarda yabancı ot tohumu bulunmaktadır. Bazı yabancı ot tohumları makinanın dövme, savurma ve artıklarının tarlaya dökülmesi sırasında yeniden tarlaya bulaşmaktadır. Yapılan bir çalışmada; biçer-döver artıklarıyla 1 hektarlık hububat arazisine ortalama 3,5 milyon yabancı ot tohumunun düştüğü saptanmıştır.

78 78

79 79 1. BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER Bir başka araştırmada ise; Hektara 5,1 milyon tohumun biçer-döver artıklarıyla samana karıştığı, bunun ise o tarlada yetişen yabancı ot tohumunun % 10 unu oluşturduğu saptanmıştır. Biçer-döver artıklarının tarladan kaldırılması gerekmektedir.

80 80 1. BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 1.3. Hayvan yemi olarak kullanılan dane, kuru ot ve diğer yemlerin yabancı ot tohumu içermemesi Çiftlik hayvanlarına yedirilen yemler, fazla miktarda yabancı ot tohumu içermektedir. Yemlerle birlikte yenen bu yabancı ot tohumlarının büyük bir kısmı yaşamlarını yitirmeyerek dışkı ile dışarı çıkmaktadır. Bu nedenle hayvanlara yedirilen yemler ya yabancı ot tohumlarından ari olmalı veya çeşitli işlemlerle bu tohumların canlılıklarını kaybetmeleri sağlanmalıdır.

81 81 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 1.4. Çiftlik gübrelerinin yeterli derecede fermente edilmesi Yaşama kabiliyetine sahip yabancı ot tohumları çiftlik gübresi içerisine ya hayvanın hazım organlarından ölmeden geçerler veya yem artıkları ya da altlıklarıyla gübreye karışmaktadırlar. Yabancı ot tohumlarının hayvanın sindirim organlarında canlılığını kaybetme oranı, hayvanın cinsine ve yabancı otun türüne bağlı olmaktadır.

82 1. BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 82 Dane olarak yedirilen yabancı ot tohumlarıyla bulaşık yemler ya pişirildikten ya da öğütüldükten sonra yedirilmelidir. Kuru ot olarak yedirilen yemlerin ya yabancı ot tohumlarını içermemesine özen gösterilmeli veya bunlar sılaj yapıldıktan sonra yedirilmelidir. Silaj içerisindeki yabancı ot tohumları 21 gün içinde organik asitler nedeniyle ölmektedir.

83 83 1. BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER Canlı tohumları içeren gübreler, herhangi bir yerde depolanarak fermantasyona tabi tutulurlarsa, yabancı ot tohumlarının büyük bir kısmı ölmektedir. Yabancı ot tohumlarının ölüm oranı, gübrenin bekleme süresi ve gübrenin çeşidine göre değişmektedir. Yapılan bir çalışmada; 52 farklı cinste yabancı ot tohumu at, inek ve at-inek karışımı gübre içerisinde karıştırılarak 6 ay bekletilmişlerdir. At gübresindeki sıcaklık 75 o C, inek gübresinde ise 65 o C olmuştur. Sonuçta, tohumların büyük bir kısmının bir ay sonra çimlenme güçlerini kaybettiği, 6 ay sonra ise hiç canlı tohum kalmadığı saptanmıştır.

84 84 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER Yapılan bir başka çalışmada; Bekletilmemiş taze ve 7 ay fermente edilmiş gübreden hektara 60 ton olacak şekilde tarlaya nakledildiğinde, taşıyacağı yabancı ot miktarları araştırılmıştır. Sonuçta, 7 ay fermantasyona tutulmuş tohumların önemli bir kısmının öldüğü bulunmuştur. Gübre içerisinde yabancı ot tohumlarının ölme oranı en fazla koyun gübresinde bulunmuş, bunu at, inek gübreleri izlemiş, en az ölüm oranı ise domuz gübresinde saptanmıştır. İki yıl depo edilen kompostlardaki yabancı ot tohumlarının tamamının canlılığını kaybettiği bir başka araştırmada bulunmuştur.

85 85 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 1.5. Çiftlik ekipmanlarının temizliğine dikkat etmek Çiftlik ekipmanlarına tutunan tohum veya vegetatif organların bir yerden diğer bir yere taşınmasıdır. Ekipmanların bir bölgeden diğer bölgeye geçişlerinde kesinlikle temizlenmeleri gerekmektedir. Hasat ve toprak işlemesi yapılırken öncelikle yabancı otların sorun olmadığı temiz bölgeler hasat edilmeli veya sürülmeli, daha sonra yabancı otla bulaşık alanlara geçilmelidir.

86 86

87 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 87 Özellikle ileri tarım ülkelerinde tohumların temizlenmesi modern yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemler, tohumların fiziksel özelliklerindeki farklılığa dayanmaktadır. Bu özellikler; Tohum büyüklüğü, Tohum ağırlığı, Tohum şekli, Tohum yüzeyinin özellikleri, Yer çekimine tabi olma özelliği, Yapışkan olup olmaması, Tohum kabuğunun rengi, Tohumun tüylülüğü, Tohumun elektriksel özelliği.

88 88

89 89 BULAŞMAYI ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER 1.6. Diğer bazı bulaşmayı önleyici tedbirler Yabancı otla bulaşık sulama suyu ile tarlalar sulanmamalıdır. Fidan dağıtımı ile de yabancı ot tohumları kolaylıkla yayılabilmektedir. Sulama kanalları ve yol kenarlarındaki yabancı otlar temizlenmelidir.

90 90

91 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK Uygun kültür bitkisi seçimi Ekilecek veya dikilecek kültür bitkisinin çeşidinin iyi olması gerekmektedir. Özellikle kültür bitkisi tohumlarının o bölgeye adapte olmasına, yüksek çimlenme kabiliyetinde olmasına, hastalık, yabancı ot ve zararlılara karşı dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. İklim zeytinist koşullarından mucahit@zeytin.org.tr fazla etkilenmemesine dikkat edilmelidir.

92 92

93 93 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK Tuzlu topraklarda yetişen bazı yabancı otlar ise, toprağın tuzu yıkanarak ortadan kaldırılabilmektedir. Sıraya ekilen kültür bitkilerinde gübreler sıra üzerine band (şerit) şeklinde verilerek yabancı otların gübrelerden yararlanması azaltılmaktadır. Mısır, şeker pancarı, pamuk vb. gibi bitkilerde gübreler yapraktan verilebilmekte, böylece gübrelerin yabancı otlar tarafından alınması önlenmektedir.

94 94

95 95 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK 2.2. Toprak özelliklerinin düzeltilmesi ve uygun gübrelemenin yapılması Sağlıklı kültür bitkisi yetiştirmek için gerekli besin maddelerinin verilmesi yanında, toprak özelliklerinin kültür bitkisinin isteği doğrultusunda değiştirilmesi gerekir. Ağır toprakların fiziksel özellikleri çiftlik gübresi verilerek kültür bitkisinin isteği doğrultusunda düzeltilmekte ve yabancı otlara karşı üstün rekabet sağlanmaktadır.

96 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK Tohum yatağının iyi hazırlanması Kültür bitkisinin sağlıklı olarak yetişebilmesi için tohum yatağının iyi hazırlanması gerekir. Tohum yatağı hazırlığının geciktirilmesi halinde bazı yabancı ot türleri, kültür bitkisi ekiminden önce gelişerek tarlayı kaplamaktadır. Toprak işleme yapılarak veya istenirse paraquat veya benzeri kontakt herbisitler kullanılarak yabancı otlar yok edilebilmektedir. Böylece toprakta çimlenme kabiliyetine sahip yabancı otların büyük bir kısmı ortadan kaldırılabilmekte ve kültür bitkisi için iyi bir tohum yatağı hazırlanmış zeytinist olmaktadır.

97 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK Uygun ekim yönteminin seçimi İklim-toprak-kültür bitkisi üçlüsü dikkate alınarak kültür bitkisinin gelişmesini teşvik eden, ancak yabancı otlar için uygun olmayan ekim yöntemlerinin uygulanması gerekir. Örneğin; kışlık hububatta ekim, 5-7 cm lik nemli toprak tabakasına yapılmalıdır. Burada çimlenme için yeterli nem ve sıcaklığı bulan hububat tohumları çimlenerek birkaç gün içinde toprak yüzeyine çıkmaktadır.

98 98

99 99 2. SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK Kurak mevsimlerde hububatın çizgiye ekilmesi yabancı otlara karşı üstün rekabet ortamı sağlamaktadır. Buna Van ve yöresinde uygulanan tir ekim yöntemi örnek olarak verilebilir. Bu yöntemde (tir ekim yöntemi), çizgiye ekilen hububat tohumları sıra aralarında, yabancı ot tohumlarına oranla daha çabuk çimlenip üstün rekabet gücü elde etmektedir.

100 SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK 2.5. Ekim zamanının ayarlanması Yabancı otların çoğu mevsimlere bağlı olarak çimlenirler. Kışlık yabancı otların çimlenmesi sonbaharda, yazlıkların ise ilkbaharda olmaktadır. Yabancı ot tohumlarının çimlendiği aylarda ekilen kültür bitkisi fideleri, yabancı otlarla yoğun rekabete girmektedir. Kültür bitkisi ekimini yabancı otların çimlendiği periyottan öne veya sona almakla yabancı ot zararını azaltmak mümkündür.

101 SAĞLIKLI KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRMEK 2.6. Münavebe Uygulanması Her kültür bitkisine özgü yabancı ot topluluğu oluşmaktadır. Örnek; yabani yulaf (Avena fatua), hububatta yoğun olarak bulunduğu halde, yoncada daha az bulunmaktadır. Canavarotu (Orobanche spp.), domates, tütün, ayçiçeği, bakla ve mercimekte yoğun olarak görünmesine karşın buğdayda görülmemektedir.

102 102

103 Rakip kültür bitkisi yetiştirme Yabancı ot mücadelesinde rakip kültür bitkisi yetiştirme, ucuz ve pratik bir yöntemdir. Bu yöntemde kültür bitkisinin yabancı otu toprak üstü organları ile bastırması, yani yabancı otları gölgelemesi ve topraktan su ve besin maddeleri alımında rekabette üstünlük sağlaması gerekmektedir. Örnek; yonca üstün rekabet gücüne sahip olup ülkemizde birçok yabancı otun mücadelesinde münavebe bitkisi olarak alınmaktadır.

104 FİZİKSEL MÜCADELE Yoncanın üstün rekabet gücü; boyunun nispeten uzun olması, toprak üzerinde bitki yoğunluğunun fazla oluşu, köklerinin kuvvetli olması ve derine gitmesi, yabancı otların tohum bağlamasına fırsat vermeyecek kadar sık biçilmesi şeklinde sıralanabilir. Genelde rekabet gücü yüksek olan bitkiler çabuk çimlenirler ve etrafındaki bitkileri baskı altına alırlar. Bu baskı altına alma, toprak üstü organları ile olabildiği gibi toprak altı organları ile de olmaktadır.

105 3. FİZİKSEL MÜCADELE Yabancı otların elle yolunması Elle yolma yöntemindeki genel prensipler ; Yabancı otlar tohum bağlamadan önce yapılmalıdır. Elle yolma işleminden yaklaşık 2-3 gün önce tarım arazisi sulanmalı, daha sonra yabancı otlar elle toplanmalıdır. Daha çok iki yıllık ve çok yıllık yabancı otlarda etkili olmaktadır. Çok yıllık yabancı otlarda toprak altı organları çıkarılabildiği oranda etkilidir. Çoğu kez ailede bulunan atıl işgücü kullanılarak yapılması halinde ekonomik olmaktadır. Dışarıdan para ile iş gücü kiralanması karlılık oranını azaltmakta, hatta ortadan kaldırmaktadır.

106 Yabancı otların elle yolunması Elle yolma yöntemindeki genel prensipler ; Yabancı otlar tohum bağlamadan önce yapılmalıdır. Elle yolma işleminden yaklaşık 2-3 gün önce tarım arazisi sulanmalı, daha sonra yabancı otlar elle toplanmalıdır. Daha çok iki yıllık ve çok yıllık yabancı otlarda etkili olmaktadır. Çok yıllık yabancı otlarda toprak altı organları çıkarılabildiği oranda etkilidir. Çoğu kez ailede bulunan atıl işgücü kullanılarak yapılması halinde ekonomik olmaktadır. Dışarıdan para ile iş gücü kiralanması karlılık oranını azaltmakta, hatta ortadan kaldırmaktadır.

107 FİZİKSEL MÜCADELE Elle toplama yöntemi genelde aşağıda alanlarda uygulanmaktadır; Küçük tarım alanlarında : Tarım alanlarının küçük olması halinde topraküstü organları büyük olan yabancı otlar elle toplanabilir. Örnek; sebzelerde horoz ibiği (Amaranthus retroflexus), yabani hardal (Sinapis arvensis). Tarım aletlerinin ulaşamadığı alanlarda : Daha çok Karadeniz Bölgesinde, sarp alanlarda yabancı otlar elle yolunmaktadır. Yeşil alanlarda : Yeni oluşturulan yeşil sahalarda çim bitkilerinden önce, onlarla birlikte veya onlardan sonra çıkan yabancı otlar elle yolunarak, yayılması ve yerleşmesi önlenmektedir.

108 108

109 FİZİKSEL MÜCADELE 3.2. Çapalama Çapalama; bazı kültür bitkilerinin ararsında bulunan yabancı otlara karşı uygulanan ekonomik ve etkili mücadele yöntemidir. Bu işlem sadece yabancı ot mücadelesi için değil, yağmur suyunun toprakta tutulması, toprağın üst tabakalarının gevşetilmesi vb. amacıyla da yapılmaktadır. Çapalama genelde yabancı otları kök boğazının hemen altından kestiği için daha çok, yıllık ve iki yıllık yabancı otların mücadelesinde etkilidir.

110 3. FİZİKSEL MÜCADELE Çapalama Çok yıllık yabancı ot mücadelesinde kesilen bitkiler genellikle tekrar sürdüğü için etkililik nispeten daha az olmaktadır. Bu grup bitkilerde çapalamanın, toprakaltı organlarda depo maddelerinin birikmesine fırsat verilmeyecek şekilde tekrarlanarak uygulanması gerekmektedir. Çapalama çoğu kez küçük alanlarda yapılan sebze, çiçek ve endüstri bitkileri yetiştiriciliğinde herbisitlerin yerini almaktadır.

111 111

112 FİZİKSEL MÜCADELE 3.3. Tırmık Geçirme Tırmık işlemi daha çok sıraya ekilen kültür bitkilerinde uygulanmaktadır. Tırmıklama ile kesilen yabancı otların dişlere takılması gerekmektedir. Bu durumda kolayca topraktan uzaklaştırılmakta ve çoğalmaları önlenmektedir. Tırmıklamanın etkili olabilmesi için birkaç kez tekrarlanması gerekmektedir.

113 FİZİKSEL MÜCADELE 3.4. Sürme Toprağın sürülmesi, özellikle yıllık ve iki yıllık yabancı otların mücadelesinde çok önemlidir, ancak aşağıdaki hususları göz önüne almak gerekmektedir ; Sürme işlemi mutlaka yabancı otlar tohum bağlamadan önce yapılmalıdır. Toprağın sürülmesi imkan ölçüsünde kurak ve serin dönemlerde yapılmalıdır. Bu durumda yabancı ot parçaları sürgün veremeden ölmektedir.

114 114

115 FİZİKSEL MÜCADELE 3.4. Sürme Toprağın sürülmesiyle parçalanan toprakaltı organları tırmıkla toplanarak yakılmalı veya derine gömülmelidir. Phragmites communis, Agropyron repens mücadelesinde çok etkilidir. Saçak ve yüzlek köklü yabancı otlar kolayca ortadan kalkarken, sürünücü çok yıllıklar ve kazık köklü yabancı otların mücadelesi çok güçtür. Bunların mücadelesinde toprak işleme tekrarlanarak yapılmalıdır.

116 116

117 Biçme Biçme genellikle, yabancı otların tohum vermelerini önlemek, kültür bitkisi ile rekabetini azaltmak ve çok yıllık yabancı otların toprakaltı organları depo maddelerini boşaltmak amacıyla yapılır. Daha çok fidanlıklarda, meyve bahçelerinde, yem bitkilerinde, çayır ve meralarda, boş arazilerde ve sıra ekimi yapılan yerlerde uygulanan bir yöntemdir. Biçme, zeytinist uzun boylu ve dik büyüyen yabancı otlara karşı kolayca uygulanabilir.

118 118

119 Biçme Biçim işlemi yabancı otlar tohum vermeden önce yapılmalıdır. Bazı yabancı otlarda biçimi takiben dormant gözler sürer ve yeni sürgünler oluşur. Bunların ikinci ve üçüncü biçimden sonra ortadan kaldırılmaları gerekir. Genellikle ikinci biçimden sonra gövde sertleştiği için yeni sürgün oluşmaz. Biçmenin tekrarlanarak uygulanması çok yıllık yabancı otlarda sadece tohum vermeyi önlemez, aynı zamanda toprakaltı organlarında depo maddelerinin azalmasına da neden olur.

120 Malçlama Malç olarak saman, ponza taşı, kuru ot, çiftlik gübresi, pirinç kabukları, kağıt, çeşitli plastikler gibi örtü materyalleri yabancı ot mücadelesinde kullanılmaktadır. Yabancı otların malçla örtülüp ışıkla temasını keserek ölmeleri amaçlanmaktadır. Bu yöntem pazar değeri yüksek kültür bitkilerinde (çilek, ananas) başarıyla uygulanmaktadır.

121 121

122 Solarizasyon Güneş enerjisi kullanılarak toprak yüzeyinde sıcaklığın arttırılarak yabancı ot tohumlarının çimlenme ve gelişmesini engellemektir. Islak toprağa 4-8 hafta şeffaf polietilen örtülerle kapatılması sonucunda etkin bir kontrol sağlanmaktadır. Sadece yabancı otlara değil, bazı hastalık etmenlerini, nematodları, bazı böcek yumurta zeytinist ve larvalarını da kontrol altına almaktadır.

123 Solarizasyon Solarizasyon unun başarılı olabilmesi aşağıdakilerin kesinlikle uygulanması gerekmektedir. 1.Zaman :Seranın en sıcak olduğu dönemlerde uygulanmalıdır. 2.Toprak tarla kapasitesinde sulanmış olmalıdır (Su kayıpları dikkate alınmalıdır) 3. Toprak çok iyi tesviye edilerek, istenilen kalitede polietilen örtü (beyaz, şeffaf, ince) ile kaplanmalıdır. 4.Uygulama süresine kesinlikle uyulmalıdır (4 haftadan fazla)

124 124

125 3. FİZİKSEL MÜCADELE Su Altında Bırakma Yabancı otları gelişmelerinin başlangıcında su altında bırakarak atmosferle ilişkilerini kesme esasına dayanır. Çeltik tarlalarında zorunlu olarak bu işlemin uygulanmasıyla birçok yabancı ot türü sorun olmaktan çıkmıştır. Kumlu topraklarda, killi topraklara nazaran daha başarılı sonuçlar alınmıştır. Kaliforniya da tarlalar 60 gün su altında bırakılarak gökbaş (Centaurea repens) sorunu giderilmiştir.

126 126

127 3.9. Yakma 127 Sıraya ekilen kültür bitkilerinde sıra aralarında, demir ve karayollarının kenarlarında, boş arazilerde, sulama kanallarında bulunan yabancı otlara karşı uygulanır. Yakma aynı zamanda, bitkiler üzerindeki hastalık ve zararlıları etkisiz hale getirmekte ve göze çirkin görünen yabancı ot yığınlarını ortadan kaldırmaktadır. Yakma, sera ve bahçe topraklarındaki yabancı ot tohumlarını öldürmek amacıyla da uygulanmaktadır. Yabancı otlar tohum bağlamadan yapılmalıdır.

128 128

129 BİYOLOJİK SAVAŞ Yabancı otlara karşı doğal düşmanlar (parazit bitkiler, bakteriler, virüsler, funguslar, böcekler, kuşlar, balıklar) kullanılarak yapılan mücadeledir. Opuntia spp. : Cactoblastis cactorum Hypericum perforatum : Chrysolina spp. Chondrilla juncea : Puccinia chondrillina Orobanche spp. : Phytomyza orobanchia Sucul yabancı otlar : Tilapia zillii, Ctenopharyngodon idella

130 BİYOLOJİK SAVAŞ Yabancı otlara karşı doğal düşmanlar (parazit bitkiler, bakteriler, virüsler, funguslar, böcekler, kuşlar, balıklar) kullanılarak yapılan mücadeledir.

131 BİYOLOJİK SAVAŞ Opuntia spp. Cactoblastis cactorum

132 BİYOLOJİK SAVAŞ Hypericum perforatum Chrysolina spp.

133 BİYOLOJİK SAVAŞ Chondrilla juncea Puccinia chondrillina

134 BİYOLOJİK SAVAŞ Orobanche spp. Phytomyza orobanchia

135 BİYOLOJİK SAVAŞ Sucul yabancı otlar Tilapia zillii, Ctenopharyngodon idella

136 KİMYASAL SAVAŞ Yabancı otlarla mücadelede kültürel önlemlerle istenilen sonuç elde edilemediğinde ilaçla mücadele yapma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Yabancı Otlarla mücadelede kullanılan bu kimyasallar Herbistler adı verilmektedir

137 137

138 138 Yabancı Otlarla Mücadelede Dikkate Alınması Gereken Bazı Hususlar Ekonomik Zarar Eşiği (EZE) Herhangi bir yabancı ot türüne karşı yapılan mücadele masraflarının mücadele sonucu elde edilen kazanca eşit olduğu eşit olduğu noktadır. Kritik Peryot Kültür Yabancı otsuz tutulması gereken periyottur.

139 139 Zirai Mücadele talimatlarında yer alan bazı eşikler Hububatta Geniş yapraklı otlar 10adet/m2 Yabani Yulaf 3-5 bitki/m2 Süne 10nimf/m2 Beyaz Sinekler Haziran 0,5-2 larva/yaprak Tem.-Ağus.2-3 larva/yaprak Eylül 3 larva/yaprak Hastalık Etmenleri?

140 140 YABANCI OTLARIN YARARLARI

141 141 1.İnsan ve Hayvan Sağlığı İçin Kullanılır *Eryngium campestre (boğa dikeni) : İdrar yolu rahatsızlıkları *Melissa officinalis (oğul otu) : Sinirlilik, uykusuzluk, kalp *Sambucus nigra (mürver otu) : Gece terlemelerinde *Crataegus monogyna (adi akdiken) : Kalp rahatsızlığı

142 142 1.İnsan ve Hayvan Sağlığı İçin Kullanılır Thymus vulgaris (kekik) : Dudak uçuklamalarında Melissa officinalis + Matricaria chamomilla : Üşütme ve uykusuzlukta Matricaria chamomilla (%50) + Tribulus terrestris (%50): Böbrek taşına karşı

143 2.Çay Olarak Yararlanılır 143 *Thea sinensis (çay) 3.Baharat Olarak Kullanılır *Melissa officinalis (oğul otu) *Sinapis arvensis (yabani hardal) *Hyssopus officinalis (çördük otu) *Achiella millefolium (tıbbi civan perçemi) *Allium ursinum (sarımsak) *Origanum vulgare (kekik otu) *Thymus vulgaris (kekik) *Mentha arvensis (yabani nane)

144 144 4.Sepet, Hasır, Süpürge v.b. yapımında kullanılır *Scirpus lacustris (bataklık sazı) : hasır, eğer, semer *Phragmites communis (kamış) : sepet, çatı örme *Sisymbrium officinale (bülbül otu) : süpürge *Berberis crataegine (adi hanım tuzluğu) : süpürge

145 145 5.Tekstil sanayisinde boya bitkisi olarak kullanılır: *Salvia spp. Luteolin Sarı, kahverengi, yeşil - gri *İris schactii Antocyanidin nüvesi Sarı *Berberis vulgaris Berberin Sarı *Thymus katschyonus Timol Sarı, kahverengi, yeşil gri *Hypericum scabrum Hypericin Kızıl kahverengi, yeşil *Euphorbia sp. Quercetin Açık sarı, bal rengi, haki

146 İnsan yiyeceği olarak kullanılır: *Polygonum aviculare (çoban değneği) *Amaranthus spp. (horoz ibiği) *Chenopodium album (Sirken) *Portulaca oleracea (semiz otu) *Urtica urens (ısırgan otu) *Malva spp. (ebegümeci)

147 Hayvan yemi olarak kullanılır: *Astragalus spp. (geven) : Sökülerek ateş üzerinde tutulur.böylece dikenleri yakıldıktan sonra ezilerek kışın hayvanların beslenmesinde kullanılır.

148 148 8.Arıların bal yapması için çiçek olarak kullanılır 9.Sap ve saman elde etmede yararlanılır 10.Yakacak olarak kullanılır: *Alhagi camelorum (deve dikeni) *Salsola kali (soda otu) *Verbascum spp. (sığır kuyruğu)

149 Yeşil gübre olarak yararlanılır 12.Toprak yorgunluğunu önler 13.Yaban hayatı için yiyecek ve barınak oluştururlar. 14.Su ve rüzgar erozyonunu önler 15.Doğal dengeyi korurlar

150 150 Yararlı böceklere konukçuluk ederler Toprağın organik maddesini arttırırlar İnsan ve hayvanlar için tıbbi özellikleri Gen kaynağıdırlar

151 151 YABANCI OTLARIN ZARARLARI

152 152 A.İNDİREKT ZARARLARI 1. Zehirli Bitkiler: Lolium temulentum (Delice) Agrostemma githago (Karamuk) Claviceps purpurea (Çavdar mahmuzu) nın ergotları Conium maculatum (Lekeli baldıran) Hypericum perforatum (Binbir delik otu) Datura stramonium (Şeytan elması)

153 153 2.Besin Maddelerine Kötü Özellik Verirler: Allium sp. (Yabani soğan) Equisetum arvense (At kuyruğu) Bunlarla beslenen sığır ve koyunların sütlerine kötü kokular geçmektedir. Melampyrum arvense (Karamuk) Una acılık verir. Cephalaria syriaca Una renk verir. Malva rotunolifolia (Ebegümeci) Kümes hayvanlarının yumurtalarında pembelik görülür.

154 Fungal ve Bakteriyel Hastalıklara Konukçuluk Ederler *Sinapis arvensis,s.alba Plasmodiophora brassicae *Berberis vulgaris Puccinia graminis *Agropyron repens Ophiobalus spp., Helminthosparium spp. *Senecio spp., Sonchus spp. Bremia lactucea

155 155 4.Virüs Hastalıklarına Konukçuluk Ederler Cuscuta campestris Hıyar mozayık virüsü, Tütün mozayık virüsü Stellaria media Capsella bursa-pastoris Digitaria sanguinalis Hıyar mozayık virüsü Şeker kamışı mozayık virüsü (Küba da)

156 Nematodlara Konukçuluk Ederler Sonchus arvensis Patates nematodu Stellaria media, Galium aparina Soğan sak nematodu Solanum rostratum Heterodera rostochiensis Digitaria sanguinalis Cynodon dactylon Belonolainus gracilis

157 157 6.Böcekleri Barındırırlar *Convolvulus arvensis Patates hortumlu böceği *Rumex spp. Narenciye thripsleri *Amaranthus retroflexus *Taraxacum officinale *Astragalus sp. (Geven) Eurygaster integriceps (Süne)

158 158 B.Direkt Zararları (Verim üzerine etkilidir) 1.Rekabet:Yabani yulaf % 34.8, yabani hardal % 40 oranında a.işığına b.mineral madde:2 kat N, 2 kat P, 4 kat K kaldırırlar. c.su: 1 kg kuru madde oluşumu için; Yabancı otlar:5,37 6,57 lt Kültür bitkileri:2,42 3,20 lt su kullanmaktadır.

159 159 2.Büyümeyi etkilerler Tohumların uygun koşullarda yüksek çimlenme göstermeleri, fide döneminde yapraklarının hızlı gelişmesi, derin ve geniş bir alana yayılan yoğun bir kök sistemine sahip olmaları rekabette üstünlük göstermelerini sağlamaktadır.

160 160 3.Bitki Toksinleri Köklerden salgıladıkları kimyasallarla (toksin) yakınında bulunan diğer bitkileri etkilemeleridir (=Allelopati). Polygonum persicaria Agropyron repens Patates, Keten Yonca yı etkilemektedir. Convolvulus arvensis, Cirsium arvense fide büyümesini engellemektedir. Tohum çimlenmesini ve

161 161 Yabancı Otların Zararları Kaliteyi bozarlar parazit etkiye sahiptirler Toprak işleme sayısını arttırırlar, bu nedenle toprağın yapısını bozarlar Sulama sayısını arttırarak çoraklaşmaya sebep olurlar Gübre uygulama miktarını arttırarak çevreyi kirletirler Hasatı geciktirir ve güçleştirerek, pahalılaştırırlar

162 162 Yabancı Otun Bilimsel Adı Türkçe Adı Zehir Etkisi Capsella bursa-pastoris Çoban çantası İçerdiği bazı alkoloidler at ve sığırların ölümüne sebep olur. Cirsium arvense Köygöçüren Dikenleri sindirim sisteminde zarar yapar. Convolvulus arvensis Tarla sarmaşığı Bünyesinde bulunan Convolvulin glikoziti hayvanlara zehirlidir. Euphorbia spp. Sütleğen türleri Sütlü akıntıyı alan hayvanların sindirim sisteminde bozulma olur. Fumaria officinalis Şahtere Atların merkezi sinir sistemini ve koyunların sindirim sistemini tahrip eder. Phalaris spp. Kuşyemi türleri Bünyesinde bulunan Indıl alkoloidi nedeniyle memelilere toksiktir. Sinapis arvensis Yabani hardal İçerdiği Hardal yağı zehir etkisine sahiptir.

163 163 HERBİSİT ZARARLARI

164 164 Mısırda paraquat zararı

165 165 paraquat zararı

166 166 Tütünde glyphosate zararı

167 167 Tütünde paraquat ve dinoseb zararı

168 168 Tütünde triazine zararı

169 169 Tütünde triazine zararı

170 170 Pamukta herbisit zararı

171 171 Mısırda paraquat zararı

172 172 Mısır danelerinde 2,4-D zararı

173 173 Mısırda oksin grubu herbisit zararı

174 174 Mısırda herbisit zararı

175 175 Bağ yapraklarında 2,4-D zararı

176 176 Bağ yapraklarında Glyphosate zararı

177 177 Önemli Familyalar Monokotiledon (Tek Çenekli) Dar Yapraklı Dikotiledon (Çift Çenekli) Geniş Yapraklı Poaceae (Buğdaygiller) Asteraceae (Topluçiçekgiller) Cyperaceae (Papirüsgiller) Brassicaceae (Hardalgiller) Liliaceae (Zambakgiller) Fabaceae (Baklagiller) Apiaceae (Şemsiyegiller)

178 178 ZEYTİN BAHÇELERİNDE YABANCI OTLAR Tarım arazilerinde ürünün verim ve kalitesini azaltan, tarım arazisi dışında ise bulunduğu ortamda yapılan faaliyetlere zararlı olan ve bu ortamlarda yetişmesi istenmeyen tüm bitkiler olarak tanımlanırlar. Zeytin bahçelerinde de yabancı otlar özellikle fidanlarla su, ışık ve besin maddeleri için rekabete girerler. Bu rekabetten dolayı da kültür bitkisinin verim ve kalitesi olumsuz yönde etkilenir.

179 179 Zeytin bahçelerinde sorun olan yabancı otlar, zeytinin yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. Daha önceki yıllarda sulama yapılmayan veya pek az sulama yapılan zeytin bahçelerinde yabancı otlar hem tür çeşitliliği hem de sayısı bakımından daha az görülmekteydi ancak günümüzde sulama yapılan bahçeler arttıkça içerisindeki yabancı ot tür ve sayısı da artmaktadır.

180 180 Diğer tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi zeytin bahçelerindeki yabancı otlar da; büyüme faktörleri için zeytinle rekabete girerek, bahçe içerisindeki tarımsal faaliyetleri zorlaştırarak, ürünün kalite ve kantitesini düşürerek, hastalık ve zararlı böceklere konukçuluk yaparak zarar verebilirler. Genel olarak zeytin bahçelerinde pek çok dar ve geniş yapraklı yabancı otları görmek mümkündür

181 181 Yabancı otların zararları 1. Bazı bitki hastalık ve zararlılarına konukçuluk yaparak, 2. Kültür bitkisinin homojen gelişimini engelleyerek, 3. Toprak sıcaklığını düşürerek, 4. Salgıladıkları biyolojik kimyasallarla kültür bitkisinin gelişimini engelleyerek, 5. Üretim masraflarını artırarak, 6. Sulama arklarını tıkayarak zararlı olabilirler.

182 182 Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi yabancı otların kültür bitkilerine pek çok zararı olabilmektedir. Yabancı otlardan dolayı zeytin ağacının kök gelişiminin % 10 civarında azalabileceği tahmin edilmektedir. Yabancı otlar zeytin bahçelerindeki hastalıkların yayılışını ve artışını da etkilemektedir. Zeytin bahçelerindeki yabancı otlar toprak sıcaklığını düşürerek don zararının oluşmasına ya da artmasına neden olmakta ve bu durumun da zeytin dal kanseri (Pseudomonas savastonoi pv. savastonoii (SmithGardan et al)) için potansiyel oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca, yabancı otlar toprağın nemini arttırmakta ve nem artışı da zeytin halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes) etmeninden oluşacak enfeksiyonlara karşı ağaçları hassas hale getirmektedir. Bunlara ek olarak zeytinde önemli bir hastalık olan solgunluk hastalığının etmeninin zeytin bahçelerinde bulunan pek çok yabancı ot türünde bulunduğu ve dolayısıyla da bu hastalığın artış ve devamlılığının korunmasında yabancı otların önemli rolleri olduğu da bilinmektedir.

183 183 Ülkemizde zeytin pek çok farklı bölgede yetiştirilmektedir. Bu alanların bir kısmı kıraç, organik maddece zayıf, eğimli olmakta, bir kısmı ise verimli, organik maddece zengin, düz alanlar olabilmekte, kimi bahçeler sulanmakta, sulanan bahçelerin bazıları damla sulama ile sulanırken bazılarına ise çanak usulü sulama yapılmakta, kimi bahçelerde ise sulama yapılmadan zeytin yetiştirilmektedir. Dolayısıyla zeytin yetiştirilen alanlardaki gerek ekolojik yapı, toprağın yapısı, gerekse de sulama sistemlerinin farklı oluşu gibi faktörler bu alanlardaki yabancı otların da farklı olmasını sağlamaktadır.

184 Zeytin bahçelerinde bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, tek yada çok yıllık 184 dar ve geniş yapraklı çok sayıda yabancı ot türü hem kış hem de yaz dönemlerinde görülebilmektedir. Ülkemizde zeytin bahçelerindeki yabancı otların tespiti ile ilgili yapılan çalışmalarda, Hatay ili zeytinliklerinde 29 bitki familyasına ait toplam 92 yabancı ot türü tespit edilmiş olup, bu ilin zeytin bahçelerinin % ının kanyaş (Sorghum halepense (L.) Pers.), % nın meyan kökü (Glycyrrhiza glabra L.), % nun semizotu (Portulaca oleracea L.), % nin çeti (Prosopis farcta (Banks and Sol.) Mac.), % nin tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.), % sinin köpek dişi ayrığı(cynodon dactylon (L.) Pers.) ve % sinin kısır yabani yulaf (Avena sterilis L.) ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.

185 185 Survey yapılan bu zeytin bahçelerinin % arasında değişen oranlarda da Kırmızı köklü tilki kuyruğu (Amaranthus retroflexus L.), çoban çantası (Capsella bursa-pastoris (L.) medik.), sirken (Chenopodium album L.), kısa dikenli gelin düğmesi (Centaurea iberica Trev. Ex. Sprengel), topalak (Cyperus rotundus L.), benekli darıcan (Echinochloa colonum (L.) Link), yapışkan anduz otu (Inula viscosa (L.) Aiton), yabani hardal (Sinapis arvensis L.), ısırgan otu (Urtica urens L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) ile bulaşık olduğu da belirlenmiştir.

186 186 Zeytin fidanlıklarındaki yabancı otlar ve bunların yoğunluklarıyla ilgili olarak da Kemalpaşa (İzmir) ve Edremit (Balıkesir) te yıl boyunca dört farklı zamanda yapılan survey çalışmalarında ise 30 bitki familyasına ait 109 yabancı ot türü tespit edilmiştir. Tespit edilen bu 109 yabancı ot türünün bazıları yazın problem olmakta bazıları ise kışın sorun oluşturmaktadır. Çalışmayı yapan araştırıcılar İzmir de, Kanyaş ın (Sorghum halepense (L.) Pers.) hemen hemen tüm yıl boyunca sorun olduğunu, özellikle sulamadan sonra yoğunluğunu artıran bu yabancı ot türünün boyunun 200 cm ye kadar çıkabildiğini ve çok kardeş oluşturduğunu ve bu yabancı ot türünün zeytin fidan toprağına bulaşmasının özellikle zeytin çöğür alanından olduğunu bildirmişlerdir. Ayrıca yine Kemalpaşa daki fidanlıkta çoban çantası (Capsella bursa-pastoris), eşek marulu (Sonchus sp.), yabani tere (Cardaria draba) ve adi kanarya otu (Senecio vulgaris) nun, Edremit fidanlığında ise adi eşek marulu (Sonchus oleraceus), dikenli eşek marulu (S. asper) ve kuzu kulağı (Rumex sp.) nın yıl boyunca sorun olduğunu bildirmişlerdir. Yukarıda verilen iki farklı bölgede yapılmış olan survey çalışmalarında saptanan yabancı otlara ek olarak diğer meyve bahçelerinde bulunan pek çok yabancı ot türünü de zeytin bahçelerinde görmek mümkündür. Özellikle son yıllarda zeytin bahçelerinin sulanmaya başlamasıyla birlikte bu bahçelerdeki yabancı ot tür ve çeşidin de de artış olması çok doğaldır. Zeytin bahçelerinde sorun olabilecek önemli bazı yabancı ot türlerine ait görüntüler

187 187

188 188

189 189

190 190 Toprak işleme esnasında sıra üzerindeki ve taç içinde kalan ve sürümle yok edilemeyen yabancı otlar tırpan veya benzeri bir biçim aletiyle biçilerek yok edilebilir. Son yıllarda özellikle yurtdışında değişik yapılarda fırçalama aletleri ya da toprağı çok yüzeysel çizen, yabancı otları kontrol etmek için kullanılan tırmık aletleri de denenmektedir.

191 191 Kimyasal mücadelede herbisitler su ile karıştırılarak pülverize edilir. Dekara atılacak su miktarı püskürtücünün tipine göre değişir. Aletler tarla koşullarında kalibre edilmelidir. Herbisit uygulamalarında kalibrasyon oldukça önemlidir. Kalibrasyon yapılmadan uygulama yapıldığı taktirde herbisitin istenilen dozda uygulanma şansı düşük olur ve bunun sonucunda da ya fazla ilaç kullanılır yada az ilaç kullanılarak yabancı otlarda etki düşüklüğü görülür. Herbisitlerin etkinliğinde hava sıcaklığı da önemli rol oynamaktadır. Uygulamalar C hava sıcaklığında yapılmalı, uygulama esnasında havanın sakin ve rüzgarsız olmasına dikkat edilmelidir. Uygulama yapılmadan önce herbisitin etiketi dikkatlice okunmalı ve etiketteki talimatlara uyulmalıdır.

192 192 Zeytinliklerde Herbisitlere Dayanıklılık Kazandığı Belirlenen Yabancı Ot Türleri Ve Tespit Edildikleri Ülkeler

193 193 Toprak işleme vasıtasıyla zeytin bahçelerinde yapılan yabancı ot mücadelesi en önemli bakım işlerinden birisidir. Toprak işlemenin yabancı ot mücadelesi ile birlikte diğer amacı ve yararları aşağıda sıralanmıştır. 1) Yağmur suyunun toprakta derinlere inmesini sağlamaktır. Topraktaki suyun buharlaşması, toprağın üst kısmının işlenmesiyle önlenmiş olur. 2) Toprak işleme ile havalanma sağlanır. Böylece kök gelişmesi, köklerin toprakta yana ve aşağılara dağılmaları gerçekleşmiş olur. 3) Havalanan toprakta mikroorganizma faaliyeti artar, toprak olgunlaşır ve canlılık kazanır. 4) Toprak işleme ile yumurtalarını toprağa bırakan böcek ve zararlıların çoğalması ve zarar yapması önlenmiş olur. 5) Toprak işleme ile yabancı otlar yok edilir. Bunların topraktan su almaları önlenmiş olur. Çoğunlukla yamaçlarda bulunan ve yeterli su almayan zeytinliklerde bu konu daha da önem kazanmaktadır. 6) İşlenen toprağa su daha kolay sızacağından yüzey akışları yolu ile toprak taşınması (erozyon) önlenmiş olur. 7) Yabancı otlardan arındırılmış ve düzeltilmiş ağaç altlarında, dökülen zeytin tanelerinin toplanması kolay olabileceği gibi temiz ve berelenmemiş tanelerden daha kaliteli yağ alınır.

194 194 Zeytinliklerde toprak işleme zaman ve derinliği iklim ve toprak durumuna, ağaçların yaşına göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte kural olarak hasattan sonra derin sürüm yapılır. Sonraki zamanlarda ise hafif toprak işlemeleri yeterlidir. Hasattan sonra yapılacak sürüm derinliği 15-20cm olmalıdır. İlkbahar dışında yapılacak sürümlerde ise 10-12cm derinlik yeterlidir. Çiçeklenmeden 3 4 hafta önce toprak işleme tamamlanmalıdır. Böylece zeytinlerin en çok su istediği çiçeklenme döneminde toprakta yeterli su temin edilmiş olmaktadır. Yağışlardan sonra kaymak tabakasının kırılması ve yabancı otların yok edilmesi için hafif işleme aletleri ile toprak işlemesi yapılmalıdır. Derin işleme sırasında yüzlek köklere zarar verileceğinden ağaç gövdelerine yaklaşılmamalı, ağaçların alt kısımları çapa ile işlenmelidir.

195 195 Görüldüğü gibi yabancı otlar verimi ve kaliteyi azaltarak, ağaç gelişmesini engelleyerek ve hastalıklar için uygun bir ortam oluşturarak zeytinliklerde sorun oluşturmaktadır. Ancak, sorun çözümsüz değildir. Sürüm, biçme, malçlama, solarizasyon, kimyasal uygulama hatta alevleme gibi değişik yöntemler mevcuttur. Zeytinlik florası, topoğrafyası, toprak yapısı, zeytinin yaşı, üretim amacı gibi birçok etken uygun mücadele yönteminin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Maalesef dünyanın önde gelen zeytin üreticilerinden biri olan ülkemizde zeytinde yabancı ot idaresi konusunda yeterli araştırma yapılmamıştır. Dolayısıyla, çiftçinin yararlanabileceği, bilinçli bir şekilde yabancı ot mücadelesi yapmasını sağlayacak kaynaklar da mevcut değildir.

196 196 Bugün solgunluk hastalığındaki yoğun artışa rağmen, ara ziraatı önerilebilmektedir. Esasen çiftçinin yabancı ot mücadelesi adına ne yaptığı, yabancı ot florasının ne olduğu, önemli olan yabancı ot türleri, değişik ekolojilerde yabancı otların diğer canlılarla olan ilişkisi de ortaya konmuş değildir. Entansif zeytincilikte üst üste aynı herbisitlerin kullanılmasının ortaya çıkaracağı sorunlar şimdiden düşünülmelidir. Belki de en önemlisi mevcut çiftçi uygulamalarında erozyon, verim ve karlılık gibi parametreler göz önüne alınarak uygun yöntemlerin bir an önce belirlenmesidir.

197 YABANCI OTLARLA MÜCADELE YÖNTEMİ 197 Farklı ekolojik alanlarda kurulan zeytin bahçelerinde, farklı yabancı otlar olacağından, bu yabancı otlarla mücadelede de farklı yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Zeytin bahçelerinde kullanılabilecek yabancı ot kontrol yöntemleri aşağıda sıralanmıştır: 1.Kültürel Önlemler 2.Mekanik Mücadele 3.Fiziksel Mücadele 4.Biyolojik Mücadele 5.Kimyasal Mücadele

198 198 Yabancı Otlarla Mücadele Yöntemi Farklı ekolojik alanlarda kurulan zeytin bahçelerinde, farklı yabancı otlar olacağından, bu yabancı otlarla mücadelede de farklı yöntemlerin kullanılması gerekir Zeytin bahçelerinde kullanılabilecek yabancı ot kontrol yöntemleri aşağıda sıralanmıştır 1. Kültürel Önlemler Yabancı otlarla mücadelede öncelikle kültürel önlemlerin alınması gerekir 2. Mekanik Mücadele Bu yöntemde ilke olarak bahçedeki yabancı otlar değişik aletler kullanılarak ya da elle mekanik olarak ortadan kaldırılır 1. Sürüm 2. Biçme 3. Fiziksel Mücadele 1. Malçlama 2. Örtücü Bitki 3. Solarizasyon 4. Biyolojik Mücadele Ülkemizde zeytin alanlarındaki yabancı otların biyolojik mücadelesine yönelik çalışma bulunmamaktadır

Zeytin Bahçelerinde Yabancı Otlar Yabancı Otların Zararları

Zeytin Bahçelerinde Yabancı Otlar Yabancı Otların Zararları Zeytin Bahçelerinde Yabancı Otlar Tarım arazilerinde ürünün verim ve kalitesini azaltan, tarım arazisi dışında ise bulunduğu ortamda yapılan faaliyetlere zararlı olan ve bu ortamlarda yetişmesi istenmeyen

Detaylı

ZEYTİN BAHÇELERİNDE YABANCI OTLAR

ZEYTİN BAHÇELERİNDE YABANCI OTLAR ZEYTİN BAHÇELERİNDE YABANCI OTLAR Tarım arazilerinde ürünün verim ve kalitesini azaltan, tarım arazisi dışında ise bulunduğu ortamda yapılan faaliyetlere zararlı olan ve bu ortamlarda yetişmesi istenmeyen

Detaylı

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması gerekmektedir. Hastalıktan kurumuş veya kurumak üzere olan ağaçlar

Detaylı

BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR

BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR Yabancı ot mücadelesinde ilk adım, tarlalardan yabancı ot tohumlarının mümkün olduğunca uzak tutulması ve yayılmalarının engellenmesidir. Bunun için bazı

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

DOĞU ANADOLU TARIM KONGRESİ

DOĞU ANADOLU TARIM KONGRESİ DOĞU ANADOLU TARIM KONGRESİ I. Cilt ÇAĞRILI BİLDİRİ - BİTKİSEL ÜRETİM - HAYVANSAL ÜRETİM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ 14-18 Eylül 1998 ERZURUM UZUNDERE (ERZURUM) VE YUSUFELİ (ARTVİN) İLÇELERİNDE

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 TARLA BİTKİLERİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 5. KONU Buğdaygil Yembitkileri BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri

Detaylı

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

Tarım alanlarında, herbisitlere karşı yabancı otların oluşturduğu dayanıklılığın seyri Şekil 1 de gösterildiği gibi gelişmektedir.

Tarım alanlarında, herbisitlere karşı yabancı otların oluşturduğu dayanıklılığın seyri Şekil 1 de gösterildiği gibi gelişmektedir. HERBİSİTLERE DAYANIKLILIK* Dayanıklılık, genel anlamda canlıların, kimyasal maddelerin fitotoksik etkilerine, karşı koyabilme kabiliyetidir. Yabancı otlarda herbisitlere dayanıklılık ise, bir bitkinin

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 6. KONU - Aşırı otlamanın belirtileri, - Yurdumuzda otlatma kapasitesi sorunu ve çözüm yolları, - Otlatma mevsiminin tanımlanması, - Kritik periyotlar

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

Turkish Journal of Weed Science

Turkish Journal of Weed Science Turkish Journal of Weed Science 20(2):2017:55-60 Araştırma Makalesi / Research Article Çukurova Bölgesi Mısır Ekim Alanlarındaki Yabancı Ot Türleri Levent HANÇERLİ *, F. Nezihi UYGUR Bitki Koruma Anabilim

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Aydın İli Önemli Pamuk Ekiliş Alanlarında Sorun Olan Yabancı Otların Saptanması

Aydın İli Önemli Pamuk Ekiliş Alanlarında Sorun Olan Yabancı Otların Saptanması Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2002, 12(1):37-40 Geliş Tarihi : 04.10.2001 Aydın İli Önemli Pamuk Ekiliş Alanlarında Sorun Olan Yabancı Otların Saptanması

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

Turkish Journal of Weed Science

Turkish Journal of Weed Science Turkish Journal of Weed Science 20(2):2017:46-54 Available at: www.journal.weedturk.com Turkish Journal of Weed Science Turkish Weed Science Society Araştırma Makalesi / Research Article Çukurova Bölgesi

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

KULLANILDIĞI BİTKİ VE YABACI OTLAR

KULLANILDIĞI BİTKİ VE YABACI OTLAR HERBİSİTLER BOWMAN 84 EC Emülsiyon Konsantre (EC) GRUBU K3,15 Herbisit (Yabancı Ot Ġlacı) 840 g/l Acetochlor KULLANILDIĞI BİTKİ VE YABACI OTLAR BĠTKĠ ADI MISIR AYÇĠÇEĞĠ YABANCI OT ADI Darıcan (Echinochloa

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

ORGANİK TARIMDA YABANCI OT YÖNETİMİ

ORGANİK TARIMDA YABANCI OT YÖNETİMİ ORGANİK TARIMDA YABANCI OT YÖNETİMİ 1 1. Yabancı ot tanımı, fayda ve zararları 2. Organik tarımda kullanılabilecek yabancı ot savaş yöntemleri Kültürel önlemler Fiziksel savaş Mekanik savaş Dayanıklı çeşit

Detaylı

AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma

AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda verim daha yüksek olmaktadır.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

SAKARYA İLİ ŞEKER PANCARI TARLALARINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ YABANCI OT TÜRLERİ, YOĞUNLUKLARI VE RASTLANMA SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ

SAKARYA İLİ ŞEKER PANCARI TARLALARINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ YABANCI OT TÜRLERİ, YOĞUNLUKLARI VE RASTLANMA SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ SAKARYA İLİ ŞEKER PANCARI TARLALARINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ YABANCI OT TÜRLERİ, YOĞUNLUKLARI VE RASTLANMA SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ Gülçin ÇAL YÜKSEK LİSANS TEZİ Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L.

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L. SALATA- MARUL Asteraceae (=Compositae) Familyası Lactuca sativa (Salata- marul) Chichorium endivia (Yaprak çikori) Chichorium intybus (Başlı Çikori) Cynara scolymus (Enginar) Helianthus tuberosus (Yer

Detaylı

YABANCI OT ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU

YABANCI OT ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU YABANCI OT ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU İstem TÜRKTEMEL Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Dairesi Başkanlığı 2 Sunu Planı Dünya daki Durum Türkiye de Durum

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

Organik Tarımda İşletme Planlaması

Organik Tarımda İşletme Planlaması Organik Tarımda İşletme Planlaması ICEA (Etik ve çevresel Sertifikasyon Enstitüsü) Zir. Yük. Müh. Ramazan AYAN email: info@icea-tr.com Tarımsal ve doğal ekosistemler DOĞAL Kontrol: İçsel Enerji: Güneş

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. 10 dönüm için 1 l gübre kullanılarak ilkbaharda sürgünler püskürtme(ya da damlama) yöntemiyle

Kullanma Kılavuzu. 10 dönüm için 1 l gübre kullanılarak ilkbaharda sürgünler püskürtme(ya da damlama) yöntemiyle Yazlık ve kışlık tahıllar, patates, pancar, patlıcangiller, kabakgiller, lahana grubu, ağaçlar, soğanlar, yeşillikler, çiçekler ve çimler, ay çiçeği, üzüm, meyve çalılıkları ve dekoratif çalılıklar, küçük

Detaylı

Ege Bölgesi Geleneksel ve Organik Bağ Alanlarında Yabancı Ot Tür Yoğunluk Rastlanma Sıklıklarının Belirlenmesi ve Karşılaştırılması

Ege Bölgesi Geleneksel ve Organik Bağ Alanlarında Yabancı Ot Tür Yoğunluk Rastlanma Sıklıklarının Belirlenmesi ve Karşılaştırılması Türkiye de Tarımsal Yayım Sisteminde Çoğulcu Yapının Bir Görünümü Araştırma Makalesi (Research Article) Koray KAÇAN 1 Özhan BOZ 2 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2015, 52 (2):169-179 ISSN 1018 8851 Ege Bölgesi

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 9 73 9.1. Kapsam Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-mer a ıslahı, yem kaynaklarını ıslah etmek veya bu yemi otlayan hayvanların yararlanmalarını kolaylaştırmak için, çayır-mer

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ARMİLLARİA

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

Yem Bitkilerinin Kraliçesi Yonca, bütün dünyada ve ülkemizde en fazla ekilen yem bitkilerinden birisidir. Farklı iklim ve toprak şartlarında

Yem Bitkilerinin Kraliçesi Yonca, bütün dünyada ve ülkemizde en fazla ekilen yem bitkilerinden birisidir. Farklı iklim ve toprak şartlarında Yem Bitkilerinin Kraliçesi Yonca, bütün dünyada ve ülkemizde en fazla ekilen yem bitkilerinden birisidir. Farklı iklim ve toprak şartlarında yetişebilmektedir. Sulanan arazilerde bir mevsimde birden fazla

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza İçindekiler I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza 1. Sebzeciliğin Önemi... 3 1.1. İnsan Beslenmesindeki Önemi...4 1.1.1. Sebzelerin Besin Değeri... 5 1.1.1.a. Su... 5 1.1.1.b. Protein... 6 1.1.1.c. Karbonhidratlar...

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

ADIM ADIM YABANCIOTLARLA MÜCADELE. Hazırlayan: Mustafa TORUN

ADIM ADIM YABANCIOTLARLA MÜCADELE. Hazırlayan: Mustafa TORUN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ADIM ADIM YABANCIOTLARLA MÜCADELE Hazırlayan: Mustafa TORUN

Detaylı

Çayır-Mer a Ekolojisi

Çayır-Mer a Ekolojisi Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 4 19 Bölüm 4 Çayır-Mer a Ekolojisi 4.1. Bitki Ekolojisine Etkili Olan Etmenler 1) İklim faktörleri 2) Toprak ve toprak altı faktörler 3) Topografik faktörler 4) Biyotik faktörler

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

DERS 4 KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI OLAN YABANCI OTLAR NEDEN YABANCI OT KONTROLÜ

DERS 4 KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI OLAN YABANCI OTLAR NEDEN YABANCI OT KONTROLÜ DERS 4 KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI OLAN YABANCI OTLAR NEDEN YABANCI OT KONTROLÜ Yabancı otlar, kültür bitkileri arasında kendiliğinden yetişen ve onlara zararlı olan bitkilerdir. Başka bir deyişle kültür

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

zeytinist

zeytinist zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 30.03.2017 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ HAZIRLAYANLAR: SEMRA DİKİLİ GÜLİZAR YILDIRIM Organik tarımda, tarımsal savaş, işletmede zararlıların yoğunluğunu azaltıcı veya bulaşmasını önleyici yada rekabet

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme

Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 3 1 Bölüm 3 Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme 3.1. Bitki Gelişimi 3.1.1. Normal Bitki Gelişimi Toprağa düşen tohum uygun koşulları bulduğunda çimlenir. Sürgün (ilk

Detaylı