Nijerya nın Ekonomik ve Siyasal Yapısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nijerya nın Ekonomik ve Siyasal Yapısı"

Transkript

1 Afrika Ülke Raporları Nijerya nın Ekonomik ve Siyasal Yapısı İçindekiler Genel Bilgiler... 1 Yakın Siyasi Tarih... 1 Siyasal Sistem... 2 İdari Yapılanma... 4 Yerel Yönetimler... 4 Ekonomik Durum... 6 Ekonomiye Genel Bakış... 6 Dış Ticaret... 7 Temel Sektörler... 7 Petrol... 8 Tarım ve Hayvancılık... 9 Sanayi Sektörü... 9 Hizmet Sektörü Türkiye İle Ekonomik İlişkiler Üzerine Genel Bir Değerlendirme Kaynakça Genel Bilgiler Yakın Siyasi Tarih Afrika nın en kalabalık aynı zamanda dünyadaki en fazla nüfusa sahip 7. Ülkesi olan Nijerya ( ), 1900 yılında İngiliz sömürgesine girmiş ve İngiltere 1 Ekim 1960 tarihinde İngiliz Milletler Topluluğu na bağlı olması şartıyla Nijerya nın bağımsızlığını tanımıştır. Yaklaşık 16 yıl süren askeri idarenin ardından, 1999 yılında yeni anayasa kabul edilmiş ve ilk defa sivil hükümet kurulmuştur. İlk sivil Cumhurbaşkanı Obasanjo, yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle bozulan ekonomiyi yeniden inşa etmek, demokrasiyi kurumsallaştırmak ve ülkenin bozulan dış itibarını yeniden tesis etmek gibi zor görevlerle karşı karşıya kalmıştır. Başta petrol ve doğalgaz olmak üzere, zengin doğal kaynakları ve tarıma elverişli toprakları nedeniyle Afrika nın en zengin ülkeleri arasında gösterilen Nijerya da 8 yıllık Obasanjo yönetimi tüm sorunlara rağmen reformları

2 belirli bir aşamaya kadar getirebilmiştir. Nijerya tarihinde ilk kez bir sivil yönetimden diğerine geçme olanağını sunan genel seçimler Nisan 2007 de gerçekleştirilmiştir (KTO, 2008: 3) yılında bağımsızlığını elde eden Nijerya, yıllarca yolsuzluklar ve arka arkaya gelen askeri darbelere maruz kalmıştır. Bağımsızlık kazanıldıktan sonra ilk darbe, 1966 yılında sol gruplar tarafından yapılmıştır ancak darbe sonucunda merkezi hükümet kurulamamış ve yönetim ordunun eline geçmiştir. Ardından çok geçmeden Ülke nin kuzeyindeki askeri yetkililer tarafından bir darbe daha gerçekleştirilmiştir. Darbeler, ülkede etnik gerilimin ve şiddetin tırmanmasına yol açarken, kuzeyin askeri darbesi sırasında binlerce kişi hayatını kaybetmiştir yılında ülkenin doğu bölgesi 'Biafra Cumhuriyeti' adıyla bağımsızlığını ilan etmiştir. Bunun ardından Nijerya nın batı ve kuzeyi; güney ve doğusu ile çatışmaya girmiştir ( ) yılında başlayan iç savaş 1970 yılında son bulmuştur yılları arasında ülkeyi askeri lider Olusegun Obasanjo yönetti ile 1999 yılları arasında kısa süreli sivil yönetim denemeleri arka arkaya darbelerle engellenmiştir. Askeri lider Obasanjo 1999 ve 2003 yıllarında seçime gitmiştir. Bu seçimlerin adil olmadığı yönünde eleştiri almış olsa da ülkenin demokrasi yönünde attığı ilk adım olarak nitelendirilmektedir ( ) ve 2011 deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ise sırasıyla Umaru Musa Yar Adua (PDP) ve Goodluck Jonathan (PDP) kazandı. Bu liderler hâkim parti konumundaki PDP ye mensuptu (Tandoğan, 2014: 4) yılında yapılan seçimlerde Muhammadu Buhari Jonathan ı mağlup ederek ülkenin yeni devlet başkanı olmuştur. Siyasal Sistem Nijerya Federal Cumhuriyeti uzun süren askeri yönetimlerin ardından, 1999 yılında sivil yönetime geçmiştir. Nijerya Anayasası na göre devlet, egemenliğini halktan almaktadır ve demokrasi, sosyal adalet devletin temel prensipleri arasındadır. Başkanlık sisteminin nüvesini oluşturan yürütme gücünün tamamen başkanın elinde toplanması, başkanın ve parlamentonun ayrı ayrı halk tarafından seçilmesi, yasama ve yürütme organlarının birbirinin varlığına son verememesi gibi durumların tamamı Nijerya da uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle tipik bir ABD başkanlık sistemi ile yönetilmektedir (Bilgin, 2015: ). Her ne kadar Nijerya devletinin başkanı, ülkede en yetkili kişi olarak görülse de, anayasa özellikle savaş ilanı ve Nijerya ordusunun ülke dışında görevlendirilmesi hususlarında başkanın yetkisini yasama organı ile sınırlandırmıştır (Gülabi, ).

3 1999 yılında oluşturulan ve halen yürürlükte olan anayasaya göre federal düzeyde yasama yetkisi ulusal meclise, yürütme yetkisi başkana ve yargı yetkisi federal mahkemelere aittir. Federal düzeydeki yasama organı Nijerya Federal Cumhuriyeti Ulusal Meclisidir. Görev süresi 4 yıl olan Ulusal Meclis, Senato ve Temsilciler Meclisinden oluşmaktadır. Senatoda toplam 109 senatör bulunmaktadır. Her eyaletten üç, başkentten ise bir senatör seçilmektedir. Temsilciler Meclisi 360 üyeden oluşmaktadır. Her iki parlamentonun üyelerinin seçiminde de dar bölge basit çoğunluk sistemi uygulanmaktadır (Bilgin, 2015: ). Federal devletin yasama organının yanı sıra, her bir eyaletin de Eyalet Meclisi (House of Assembly) adı altında bir yasama organı mevcuttur (Gülabi, ). Nijerya'nın yönetim şekli Federal Cumhuriyettir. Ülke, toplam 36 eyalet ve federal başkent bölgesinden oluşmaktadır. Ülke, ABD benzeri başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Yürütme yetkisi, halk tarafından dört yıllığına doğrudan seçilen Devlet Başkanı'na verilmiştir. Devlet Başkanı tarafından Meclis in üst kanadı olan Senato ya önerilen Bakan adayları, öncelikle Senato tarafından incelenmekte ve onaylandıktan sonra Devlet Başkanı tarafından Bakan olarak atanmaktadırlar. Parlamentoda hükümet programı okunması ve güven oylaması yapılmamaktadır ( ). Nijerya nın en önemli iç sorunu siyasi istikrarsızlıktır. Birçok askeri ihtilal yaşamış olan ülke, uzun yıllar baskıcı politikalara maruz kalmıştır. 90 lı yıllarda çok partili demokratik sisteme geçilmesinden sonra siyasi çalkantılar kısmen durulduysa da yeni sistem tam anlamıyla oturmamıştır. Ülkedeki ikinci iç problem ise, Hıristiyan azınlığın ülke yönetiminde daha etkin olma ve Müslüman çoğunluğu baskı altına alma çabasından kaynaklanan sosyal problemdir. Hıristiyanlar Nijerya'daki oranlarını olduğundan daha çok göstererek yönetimde Müslümanlardan daha fazla söz sahibi olmak istemektedirler. Bu konuda Nijerya Hıristiyanları Avrupa ülkelerinden de destek görmektedirler. Hıristiyanların tutumu ülkede zaman zaman çeşitli karışıklıkların ve olayların yaşanmasına yol açmaktadır. Bir diğer iç problem de zaman zaman ortaya çıkan, etnik ve kabilecilik anlayışına dayanan çatışmalardır (KTO, 2008: 3).

4 İdari Yapılanma 1959 yılında, Güney Kamerun bölgesi Kamerun Cumhuriyetinin bir parçası haline gelmeden önce Nijerya, Kuzey, Güney ve Doğu Bölgelerine ek olarak Southern Cameroons bölgesinden oluşmaktaydı yılında politik bağımsızlığını kazandıktan sonra kuzey güney ve doğu olmak üzere 3 idari bölgeye ayrılmıştı. Her bölgenin kendi valisi bulunmaktaydı. Bağımsızlık zamanında klasik İngiliz Parlamenter sistemi (Westminister) uygulanmaktaydı (Gülabi, ). Nijerya da 1967 yılında ilk defa eyalet sistemine geçilmiş, toplamda 12 eyalet kurulmuştur da eyalet sayısı 19 a çıkarılmıştır yılında bu rakam 21 e çıkarılmış; 1991 yıllında ise Nijerya 30 eyalete ayrılmıştır. En son 1996 yılında tekrar artırılan eyalet sayısı ile Nijerya günümüzdeki yapısına ulaşmıştır. Nijerya da toplam 36 eyalet, bu 36 eyalette ise toplamda 774 yerel hükümet bulunmaktadır (Alkali, 2003: 157; Gülabi, ). Mevcut durumda Nijerya nın idari yapısı 36 eyalet ve 1 özel federal bölgeden oluşmaktadır. Bunlar: Abia, Abuja Federal Başkent Bölgesi, Adamawa, AkwaIbom, Anambra, Bauchi, Bayelsa, Benue, Borno, Cross, Delta, Ebonyi, Edo, Ekiti, Enugu, Gombe, Imo, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Kebbi, Kogi, Kwara, Lagos, Nassarawa, Nijer, Ogun, Ondo, Osun, Oyo, Plato, Nehirler Bölgesi, Sokoto, Taraba, Yobe, Zamfara (KTO, 2008: 3). Her eyaletin bir başkenti ve çok sayıda yerel yönetim birimi bulunmaktadır. ABD sistemine benzer bir şekilde yasama, yürütme ve yargı güçlerinin federal devlet, eyaletler ve yerel yönetim düzeyinde bölüşümü söz konusudur ( ). Federe devletler yani eyaletlerin başında vali bulunmaktadır. Tek özel federe bölge olan Abuja, hiçbir eyalete bağlı değildir. Abuja, 1976 da federal başkent bölgesi olarak kurulmuştur. Yerel Yönetimler Nijerya da ortala her eyalette 21 olmak üzere toplam 774 yerel yönetim bulunmaktadır. Yerel yönetimler minik bir başkanlık modeli sunmaktadır. Federal düzeyde uygulanan başkanlık sisteminin minyatürünü yerel yönetimlerde görmek mümkündür. Federal düzeyden farklı olarak yerel yönetim başkanları 3 yıllığına seçilmektedir. Yerel yönetim meclisleri ve başkanlar, direk halk oyuyla göreve gelmektedir (İnfo.worldbank.gov, ).

5 Yerel yönetimler, yürürlükte olan 1999 Anayasası nda var olana anayasal kuruluşlardır ve eyalet kanunlarına göre yürütülmektedirler. Yerel yönetimlerin yapısı ve işleyişi eyaletten eyalete farklılık gösterse de temel olarak federal düzeyde başkanlık modeli ile paraleldir (info.worldbank.gov, ). Nijerya da yerel yönetimlerle merkez arasındaki ilişkilerde yürütmenin baskısı görülmektedir. Başkan, pek çok durumda yetkisini aşarak başta fonların aktarımı olmak üzere eyalet meselelerine karışmış ve eyalet yönetimleri ile kişisel vesayet ilişkileri geliştirmiştir. Neticede bu durum, yerel yönetimlere de yansımıştır. Özetle, yerel yönetimler üzerinde yürütmenin yani başkanın sıkı vesayeti söz konusudur denilebilir (Adejumobi, 2010; Bilgin, 2015: ). Yerel yönetimler üzerinde her ne kadar merkezi vesayet etkili olsa da Nijerya, gelişmekte olan ülkeler içerisinde temel sağlık ve eğitim hizmetlerinin desantralize edildiği ve bu ve benzeri yetkilerin yerel seçilmişlere devredildiği az sayıda ülkeden biridir (Khemani, 2004: 3). Bunun yanında Federal petrol gelirlerinden yerel yönetimlere %20 oranında pay aktarılması anayasal güvenceye alınmıştır.

6 Ekonomik Durum Ekonomiye Genel Bakış GSYİH (Milyar $) Büyüme Hızı (%) İhracat(Milyar $) İthalat (Milyar $) Rezerv(Milyar $) Dış Borç Stoku (Milyar $) Naria: ABD Doları ,88 160,56 Kaynak: World Bank Database (2016) Petrol zengini Nijerya da uzun süren askeri rejimler döneminde ülke kaynakları çok kötü kullanılmış ve ekonomi işlemez hale gelmiştir. Nijerya ekonomisinin iki temel özelliği devlet ağırlıklı olması (ekonomik faaliyetlerin % 80 i) ve ihracatının büyük bir yüzdesinin tek ürüne (ham petrol, % 90) dayanmasıdır (AFDB, 2015). Nijerya ikili bir ekonomik yapı göstermektedir. Bir yanda petrol gelirlerine bağlı modern sektör ile diğer yanda geleneksel tarım ve ticaret sektörü bulunmaktadır. Sömürge döneminde ülkeye nakit akışı sağlayan tarım ürünlerine önem verilmiş, limanlar, demiryolları ve yollar geliştirilmiş, tüketici malları için bir piyasa oluşturulmuştur (AFDB, 2015). Nijerya nın bağımsız olduğu1960 yılında tarım GSYİH nın %50 sini oluşturmakta ve ihracat ve kamu gelirlerinin ana kaynağını teşkil etmekteydi. Son yıllarda ise, petrol sektörü federal hükümet gelirlerinin %70-80 ini, ihracat gelirlerinin %95 ini ve GSYİH nın %35 ini oluşturmaktadır. Tarım ise GSYİH nın yaklaşık %30 unu teşkil etmektedir. Gana bağımsızlık ilanından sonra ve özellikle 1970 li ve 1980 li yıllarda para ve maliye politikalarında uygulanan yanlış politikalar ve iç ve dış mihraklar nedeniyle kötü ve kötüye giden bir ekonomik konjonktür ile mücadele etmiştir. Hızlı nüfus artışı ve buna karşın ekonomik konjonktürde yaşanan sıkıntılar ülke ekonomisini olumsuz etkilemiştir lı yıllardan itibaren ülke IMF ve Dünya Bankası ile birlikte politikalar belirlemiş ve bunları uygulamaya koymuştur. Bu politikalar ülke ekonomisine olumlu yönde katkıda bulunmuş ve fakirlik gitgide azalmıştır (Akinlo, 2012). Nijerya hükümeti özellikle son yıllarda kamu harcamaları, özelleştirme gibi konularda etkinlik sağlanması yönünde çalışmalar yapmaktadır. Ülke genelinde bir refah artışının

7 sağlanması adına iş ortamında gelişme, gelir dağılımında adalet hususlarına önem verilmeye başlamıştır. Bunun yanı sıra hükümet özel sektörü teşvik etmek amacıyla kredi imkânları ve vergi muafiyetleri gibi bazı avantajlı imkânlar sunmaktadır (Akinlo, 2012). Hükümetin altyapı yatırımları ile yoksulluğu önleme planlarına odaklanması, aynı zamanda madencilik vergi rejimini ele alması da söz konusu olacaktır. Nijerya nın ana ihraç kalemi olan petrol fiyatlarındaki artış yanında madencilik vergilerinde artış taleplerinin yatırımcılarla sorun yaratması olasılığı mevcuttur (Kurulu, 2013). Dış Ticaret İhracat (milyar$) İthalat (milyar$) Hacim Denge Kaynak: World Bank Database (2016) Gana nın ihracatı önemli ölçüde petrol ve petrol ürünlerine dayalı olmakla birlikte ihracat gelirleri dünya fiyatlarındaki değişmelere karşı hassasiyet göstermektedir. Diğer önemli ihracat kalemleri kakao, lastik ve kauçuk olup, 2011 yılında 103,33 milyar dolar, 2012 yılında 99,48 milyar dolar, 2013 yılında 100,3 milyar dolar, 2014 yılında ise 85,51 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir (World Bank) yılında 114,47 milyar, 2012 yılında 103,91 milyar dolar, 2013 yılında 103,05 milyar dolar, 2014 yılında ise 105,98 milyar dolar olarak gerçekleşen ithalatta makine, kimyasal maddeler, taşımacılık ekipmanları, işlenmiş gıdalar, gıda ve canlı hayvanlar ilk sıralarda yer almıştır (World Bank). Nijerya nın ihracatında %15,4 lik pay ile Hindistan ilk sırada yer alırken %10,2 ile Brezilya, %8,5 ile Hollanda, %5,1 ile Almanya izlemiştir. İthalatta ise %25,3 lük pay ile Çin ilk sırada yer alırken onu %9,7 ile Amerika ve %4,7 ile Hindistan izlemiştir (CIA FactBook). Temel Sektörler Nijerya ekonomisi genel olarak petrol ve tarım üretiminden oluşmaktadır. Petrolün yoğun etkisi ve süregelen reformlarla birlikte Nijerya IMF verilerine göre Afrika nın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi haline gelmiştir. Ancak sosyal refah konusundaki ilerleme, GSMH büyümesinin çok gerisinde kalmaktadır. Fakirlikle mücadele ve yeni iş imkânları oluşturma oranları, nüfus artış hızının gerisinde kalmaktadır. Diğer yandan ekonomisinin sıkı bir şekilde

8 petrole bağlı olması, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar dolayısıyla kırılgan bir ekonomik yapı arzetmektedir (The World Bank, 2013). GSMH Büyümesine Sektörel Katkı Oranları 2014-ilk yarısı 2015-ilk yarısı Tarım Madencilik ve taşocakları İmalat İnşaat Konaklama ve Yiyecek Enformasyon ve İletişim Finans ve Sigortacılık Gayrimenkul Toplam Kaynak: Economic Report on Nigeria 2015 Petrol 1960 lı yıllarda çıkartılmaya başlanan petrolle birlikte Nijerya ekonomisi değişim göstermeye başlamıştır. Bu değişim diğer sektörleri de etkisi altına almıştır li yıllarda gerçekleşen petrol üretimi artışı ile Nijerya ekonomisi sağlıksız biçimde ham petrolün etkisi altına girmiştir li yılların başına geldiğimizde petrol ve gaz ihracatı ülkenin ihracat gelirlerinin %90 dan fazlasını oluşturmaktadır. Petrolün hızla ilerlemesi ve sektörün ekonomik alanda ağırlığını artırmasıyla birlikte diğer alanlarda güçlü bir düşüş kendini göstermiştir. Bu nedenle kırsal alanlarda petrole bağlı olmayan ekonomik üretim sınıfları yüksek dozda bir fakirlikle karşı karşıya gelmiştir (Akinlo, 2012). Nijerya nın tespit edilen tespit edilen petrol rezervi 30 milyar varil civarındadır. Yine doğal gaz rezervleri 3 trilyon litre civarındadır. Bu kaynakların büyüklüğü ve ülkede farklı sınıfların siyasal çatışmaları kaynaklar üzerinde hâkimiyet kurma isteğine neden olmuş ve bu nedenle ekonomik anlamda büyük bir gerileme kendini göstermiştir. Nijerya bu nedenle dünyanın en fakir ülkeleri arasında gösterilmektedir (The World Bank, 2013).

9 Petrol alım satımı ve ticaretin yoğun yapıldığı ülkeler arasında Birleşik Krallık ve ABD başı çekmektedir. Nijerya nın ABD ye petrol ihracatı ABD. nin petrol ithalatının yaklaşık yüzde 8-9 una denk gelmektedir. Bu durum Nijerya nın dünya petrol akışında önemli bir payı olduğunu ancak ekonomik anlamda ülkenin geneline aksedemeyen bir kazanca sahip olduğunu göstermektedir (Akinlo, 2012). Tarım ve Hayvancılık 1960 lı yıllardan önce tarım sektörü Nijerya ekonomisini götüren yegâne unsurdu. Petrol üretiminin başlaması ve üretimdeki artış ile birlikte geleneksel tarım üretimi çökmeye başladı. Kırsal bölgelerden şehirlere göçlerin artmasıyla birlikte ekonomik anlamda düşük gelir seviyesine sahip insanlar ve açlık artmaya başladı. Tarım sektöründeki bu derin yaralanmaya rağmen hala tarım Nijerya ekonomisinde %30 civarında paya sahiptir. Yıllar geçtikçe değişen bu oran belirli bir istikrara ulaşmıştır. Yine tarımı canlandırma politikaları yapılmaya çalışılmasına rağmen başarılı olunamamıştır (AFDB, 2015). Nijerya bazı tarım ürünlerinin de ihracatını yapmaktadır. Kakao ve Kauçuk ihracatı yapılan ürünler arasında kendini göstermektedir. Yine tarım hala canlandırma çalışmalarına rağmen küçük çapta çiftçiler tarafından yapılmaya çalışılmaktadır. Bazı ürünlerin üretimi ve işlenmesi Nijerya daki çok uluslu şirketler tarafından yapılmaktadır. Hayvancılık ise çok yoğun olmamakla birlikte az miktarda yapılmaktadır. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği bazı bölgelerde yapılmaktadır (Chete vd. 2014). Kakao ve kauçuk dışında mısır, manyok, hurma yağı ve darı üretimi de yapılmaktadır. Yine balıkçılık, yumurta ve süt üretimi ülke içinde gereksinimi karşılamasa dahi yerel olarak yapılabilmektedir. Tarımın gittikçe sönükleşmesi ve etkisiz bir alan olmasının ana nedenlerinden birisi petrol üretimiyle birlikte üretimin azalması ve geleneksel metotların verimsiz üretime neden olmasındandır. Ülkenin hızla artan nüfusu ile birlikte üretim gittikçe yetersiz bir hale gelmektedir (Chete vd. 2014). Sanayi Sektörü Sanayinin ülke ekonomisine katkısı tarım ve petrolün yanında düşük kalmaktadır. Nijerya sanayisinde yüksek oranda katkısı olan bazı alanlar sanayi sektörünü canlı tutmakta ve büyük payı ellerinde tutmaktadır. Tekstil, hazır giyim, gıda, kereste ve mobilya, diğer üretimler ve inşaat alanları ülkenin başlıca sanayi alt-sektörlerini oluşturmaktadır. Nijerya sanayi sektörü; karayolu ulaşımı, enerji tedariki gibi altyapı sorunları Nijerya ekonomisinin büyümesinin önündeki önemli engellerdendir. Diğer yandan, düşük teknolojinin

10 yaygınlığı; firmaların kendi elektriğini üretmesi gibi zorlukları ortaya çıkarmakta, elektronik haberleşmeden faydalanma imkânlarını kısıtlamaktadır (Chete vd. 2014). Emek verimliliği, sanayi için bir diğer önemli unsurdur. Uluslararası alanda daha rekabetçi bir görünüm sergileyebilmesi için teknolojik kapasitesini artırması ve emek üretkenliğini geliştirmesi gerekir. İnşaat sektörü, ülkedeki emek verimi en yüksek sanayi sektörü iken hazır giyim endüstrisi, yiyecek işleme endüstrisi ise emek yoğun sektörlerdir. İnşaat sektöründeki görece yüksek verimlilik, ortalama işçi ücretleri açısından en yüksek sektörün ünşaat olmasını sağlamıştır (Chete vd. 2014). Hizmet Sektörü Hizmet sektörü yakın geçmişte ülke içindeki bazı sıkıntılar nedeniyle geri kalmış olmasına rağmen son yıllarda bir ilerleme içindedir. Ülke içinde yeni bankaların aktif şekilde yer almaya başlamasıyla birlikte hizmet sektöründe kayda değer bir gelişme yaşanmıştır. 2000li yılların başında servis sektörünün GSMH deki payı % 21.8 iken bu oran 2014 yılına gelindiğinde %55.5 e kadar çıkmıştır. Ancak hizmet sektöründeki yüksek büyüme oranların rağmen ihracat ve ithalat rakamları arasında ciddi bir açık vardır. Son birkaç yıldır ülkenin hizmet ihracatı yaklaşık 2-3 milyar dolar iken, ithalat ise 20 milyar doların üstünde gerçekleşmektedir (data.worldbank.org, 2016). Taşımacılık, finans ve iletişim sektörleri, hizmet alanında en hızlı büyüyen sektörlerdir (AFDB, 2015). Türkiye İle Ekonomik İlişkiler Üzerine Genel Bir Değerlendirme Türkiye-Nijerya ekonomik ilişkileri asgari düzeyde devam etmektedir. Nijerya, Türkiye nin ithalat ve ihracat alanında 53 üncü sıradaki ortağıdır. Türkiye Sahra Altı Afrika ülkelerine gittikçe verdiği önemi artırmaya devam etmektedir. Nijerya nın bölgedeki kilit rolü bu ilgiyi canlı tutmaktadır yılında 83 milyon dolar olan Nijerya ya ihracat 2013 yılı verilerinde 400 milyon doları aşmış gözükmektedir. Yine 2006 yılında 380 milyon dolar olan ithalat verileri 2013 yılında 113 milyon dolar olmuştur (comtrade.un.org, 2016) yılından itibaren Türkiye tarihi bağlarının bulunduğu Müslüman nüfus oranı yüksek Sahra Altı Afrika ülkelerine ekonomik yardım yollamaya başlamıştır. TIKA üzerinden gerçekleşen yardımları alan ülkelerden birisi de Nijerya dır. Yine Türk yatırımcılar Nijerya da tekstil, gıda gibi alanlarda yatırımlar yapmaya başlamıştır. Son yıllarda Türkiye ImoState de yatırımcılar aracılığıyla 5 adet tekstil fabrikası (50 milyon dolar) yapmayı planlamaktadırlar. Bu tür yatırımlar diğer yandan Nijerya sanayisinin gelişmesine ve ekonomik gelişmelerin hızlanmasına da katkı sunmaktadır (Shinn, 2015).

11 Kaynakça Adejumobi, S., 2010, GovernanceAndPolitics in Post-MilitaryNigeria, New York: PalgraveMacmillan. AFDB. (2015). Economic Report on Nigeria, Tunis: African Development Bank Group. Alınan yer ort_on_nigeria_special_edition_2015.pdf 29 Mayıs 2016 tarihinde. Akinlo, Enisan A. (2012). How Important is Oil in Nigeria seconomicgrowth? Journal of Sustainable Development içinde, 5(4), s Alkali, R. A., 2003, Issues in International RelationsandNigeria'sForeingPolicy, sf.157. Bilgin, M.,2015, Afrika da ABD Tipi Başkanlık Sistemi: Nijerya Federal Cumhuriyeti, Karşılaştırmalı Hükümet Sistemleri, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Ankara. Chete, L. N. vd. (2014). Industrial Development andgrowth in Nigeria: LessonsandChallenges. BrookingsInstituteWorkingPaper 8. CIA FactBook Database. comtrade.un.org. (2016). Alınan yer 29 Mayıs 2016 tarihinde. Data.worldbank.org. (2016). Alınan yer 1 Haziran 2016 tarihinde. Gülabi, H., Batı Afrika nın Devi Nijerya Federal Cumhuriyeti nin Jeopolitik Analizi,acm.klu.edu.tr/dosyalar/birimler/acm/dosyalar/dosya_ve_belgeler/ pdf, ( ).

12 World Bank. Khemani, S., 2004, LocalGovernmentAccountabilityfor Service Delivery in Nigeria, Konya Ticaret Odası (KTO), 2008, Nijerya Federal Cumhuriyeti Ülke Raporu. Shinn, David. (2015). Turkey s Engagement in Sub-Saharan Africa: Shifting Alliances and Strategic Diversification. Chatham House Research Paper. Tandoğan, M., 2014, Nijerya ve Nijer in Devlet Sistemlerinin Otoriterleşmesinde Askerî Darbelerin Etkisi, Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği (ORDAF). The World Bank. (2013). NigeriaEconomic Report. Alınan yer: /Rendered/PDF/776840WP0Niger0Box B00PUBLIC0.pdf 28 Mayıs 2016 tarihinde. Ülke Profili: Nijerya, ( ). ( ). ( ). ( ).

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ MALİYE BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (8 Kasım 2010 Saat 11:00) 1- Anayasacılık hareketleriyle ilgili, aşağıdaki ifadelerden

Detaylı

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015 CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Cezayir e ihracat yapan 234 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus : 9,780,780 Dil :Resmi dil Azerice dir. Rusca ve Ermenice

Detaylı

Nüfus Artış Hızı : % 3.28 Nüfusun dağılımı Arap (%90) Afrika- Asya kökenliler (%10) Okur yazarlık oranı %62.8

Nüfus Artış Hızı : % 3.28 Nüfusun dağılımı Arap (%90) Afrika- Asya kökenliler (%10) Okur yazarlık oranı %62.8 SUUDİ ARABİSTAN I. SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE PROFİLİ Genel Bilgiler Resmi Adı : Suudi Arabistan Krallığı Yönetim Biçimi : Monarşi Resmi Dili : Arapça Başkenti : Riyad Yüzölçümü : 1,960,582 km2 Nüfusu : 22,02

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Nijerya Federal Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Abuja Yüzölçümü : 923.773 km 2 Nüfus : 155,2 milyon (2011) Önemli Şehirler : Lagos, Kano, Ibadan, Port Harcourt,

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası ilişkiler Müdürlüğü Ekim 2018 1. GENEL BİLGİLER Ülke adı: Bangladeş Halk Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Parlamenter Demokrasi Başkent:

Detaylı

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Ruanda ya ihracat yapan 1 firma bulunmaktadır. (AHENK KOZMETİK İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş) 30.06.2015 tarihi

Detaylı

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU ( Sektörü Açısından) ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ARGE ŞUBESİ NİSAN, 2018 GSYİH- Milyar USD Nüfus -Milyon Araç Parkı-adet Pazar İthalat-milyon USD* -milyon

Detaylı

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Kosta Rika Cumhuriyeti Başkenti :San Jose Kuruluş Tarihi :15 Eylül 1821 Nüfusu :4 milyon 814 bin Yüzölçümü :51.100 km2

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Sıla Özsümer ARALIK 2016 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ DİLARA SÜLÜN Ağustos 2015 1 TEMEL BİLGİLER Resmi Adı: Belçika Krallığı Yüzölçümü: 30.528 km² Yönetim Biçimi: Anayasal Monarşi Altında

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Hande TÜRKER NİSAN 2018 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ Hazırlayan: Ahmet Toprak Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ağustos 2016 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Komünist Devlet Başkent:

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Akra Yüzölçümü : 238.537 km 2 Nüfus : 25,3 milyon (2012) Önemli Şehirler : Akra, Kumasi, Sekondi-Takoradi, Tamale GSYİH (2012 ) : 36,952 Milyon $ Kişi Başına

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Fas Krallığı

Detaylı

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU Berlin Ekonomi Müşavirliği Temmuz 2011 1 İÇİNDEKİLER Yönetici Özeti...3 1. Almanya dan Türkiye ye Doğrudan Yatırım Hareketleri...4 2. Türkiye den

Detaylı

BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM

BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM Yard. Doç. Dr. ŞULE ÖZSOY Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM Cumhurbaşkanının Halk Tarafından Seçildiği Parlamenter Hükümet Modeli ve Türkiye İçin Tavsiye

Detaylı

SOMALİ ÜLKE RAPORU

SOMALİ ÜLKE RAPORU SOMALİ ÜLKE RAPORU 25.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Somali ye ihracat yapan 20 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı nın

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Invest in DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Türkiye de Doğrudan Yabancı Yatırımın Gelişimi Makroekonomik anlamda küresel ekonomiye uyumu sağlayan yapısal reformlar, bir yandan Türkiye yi doğrudan yabancı yatırım

Detaylı

UDY Akışları Önündeki Risk Faktörleri

UDY Akışları Önündeki Risk Faktörleri ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR DEĞERLENDİRME RAPORU Ağustos 2011 TÜRKİYE YE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ 2011 YILI İLK YARISINDA 6,2 MİLYAR DOLAR OLDU 2011 yılının ilk yarısında, Türkiye ye

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti (Güney tarafı 9 Temmuz 2011 tarihinde Kuzey den ayrılarak Güney Sudan Cumhuriyeti ni oluşturmuştur)

Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti (Güney tarafı 9 Temmuz 2011 tarihinde Kuzey den ayrılarak Güney Sudan Cumhuriyeti ni oluşturmuştur) Sudan ve Seramik Sektörü Bilgi Notu GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti (Güney tarafı 9 Temmuz 2011 tarihinde Kuzey den ayrılarak Güney Sudan Cumhuriyeti ni oluşturmuştur) Resmi Dil : Arapça (resmi

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART LÜBNAN ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2016 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: LÜBNAN Yüzölçümü: 10,400 km² Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı: General Mişel Avn (Ekim 2016) Başbakan:

Detaylı

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ 1/8 ALMANYA YA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL Almanya Federal Cumhuriyeti Berlin Almanca BAĞIMSIZLIK TARİHİ 23

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. İSRAİL E İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER 1. HARİTA 2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) BAŞKENTİ RESMİ DİL BAĞIMSIZLIK TARİHİ DEVLET BAŞKANI HÜKÜMET BAŞKANI DİN YÜZÖLÇÜMÜ NÜFUS YILLIK

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ OCAK 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gana Cumhuriyeti

Detaylı

SAINT LUCİA ÜLKE RAPORU

SAINT LUCİA ÜLKE RAPORU SAINT LUCİA ÜLKE RAPORU Uluslararası ilişkiler Müdürlüğü Ağustos 2017 Hazırlayan: Sıla Özsümer 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Saint Lucia Başkenti :Castries Yönetim Şekli :Parlamenter Monarşi Kuruluş Tarihi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gana Cumhuriyeti

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ EYLÜL 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7 İNGİLTERE YE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL Birleşik Krallık Londra İngilizce BAĞIMSIZLIK TARİHİ 1707 DEVLET BAŞKANI HÜKÜMET BAŞKANI DİN

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Benin

Detaylı

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan daki Yatırım Ortamı ve İş Olanakları 1- Temel Bilgiler: Hazırlayan: Abdelgader ABDALLA* Sunan: Dr. Mutrif SIDDIG** Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Konum: Afrika bölgesinin

Detaylı

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Brezilya: Ülkeler arası gelir grubu sınıflandırmasına göre yüksek orta gelir grubunda yer almaktadır. 1960 ve 1970 lerdeki korumacı

Detaylı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı MART 2016 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Hindistan Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Federal Cumhuriyet Başkent: Yeni

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

NİJERYA ÜLKE PROFİLİ

NİJERYA ÜLKE PROFİLİ T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü NİJERYA ÜLKE PROFİLİ I. TEMEL BİLGİLER RESMİ ADI Nijerya Federal Cumhuriyeti BAŞKENTİ Abuja NÜFUSU 133,881,703 (2003) KONUŞULAN DİL

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2016 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Libya Devleti Yüzölçümü:

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Rusya Federasyonu na ihracat yapan 623 firma

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2016 1. GENEL BİLGİLER Ülke Adı : İsrail Devleti Yüzölçümü : 20.770 km² Yönetim Biçimi : Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı : Reuven

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU

ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU Gürhan DEMİREL Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Kasım 2008 Kuzey Ren Vestfalya (Nord Rhein Westfalen) Almanya nın kuzey batısında,

Detaylı

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon.

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon. GAMBİYA ÜLKE RAPORU 1. Nüfus: 1.797.860 (Dünyada 149.) 2. Nüfus artış oranı: % 2,4 (Dünyada 32.) 3. Yaş yapısı: 0-14yaş: % 40 15 64 yaş: % 57 65 yaş ve üstü: % 3 4. Şehirleşme: % 58 5. En büyük şehir:

Detaylı

Ekonomik Veriler: Almanya

Ekonomik Veriler: Almanya Ekonomik Veriler: Almanya Genel Veriler Yüzölçümü 357.050 km² Nüfus 80,5 Mio. (2013) Nüfus ve yaş gurupların toplam nüfus içindeki payı (%, tahmin) Yaş piramidi (Bin) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20%

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GÜRCİSTAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GÜRCİSTAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GÜRCİSTAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Gürcistan Cumhuriyeti Nüfus : 4,931,226 Dil :Resmi dil Gürcücedir. Rusca,Ermenice,Azerice

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MISIR ARAP CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI MISIR ARAP CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI MISIR ARAP CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ NİSAN 2016 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU 05.11.2018 RUSYA- Ülke Raporu Resmi Adı : Rusya Federasyonu Kısa Şekli : Rusya Yönetim Biçimi : Federal Yarı Başkanlık Başkent : Moskova Nüfus : 142.257.519 (Temmuz,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. KUVEYT E İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. KUVEYT E İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. KUVEYT E İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER 1. HARİTA 2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) RESMİ ADI Kuveyt Devleti RESMİ DİL Arapça, İngilizce (2. resmi dil) BAŞKENT Kuveyt BAĞIMSIZLIK

Detaylı

2014 YILI TEMMUZ AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI TEMMUZ AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ağusttos 2014 2014 YILI TEMMUZ AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7 DANİMARKA YA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL DEVLET BAŞKANI Danimarka Krallığı Kopenhag Danca 2. Margrethe HÜKÜMET BAŞKANI Helle

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE DÜNYA EKONOMİSİ VE ABD EKONOMİSİNDE OLASI MAKRO DENGESİZLİKLER (BÜTÇE VE CARİ İ LEMLER AÇIĞI) (TWIN TOWERS) İSTİKRARSIZ

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Almanya ya ihracat yapan 1.073 firma bulunmaktadır. 31.12.2014 tarihi

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR 2010 YIL SONU DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR 2010 YIL SONU DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR 2010 YIL SONU DEĞERLENDİRME RAPORU (February 2011) 2010 YILINDA TÜRKİYE YE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ 8,9 MİLYAR DOLAR OLDU 2010 yıl sonu itibari ile uluslararası

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI TEMMUZ AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü 2005 KONGO CUMHURİYETİ

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü 2005 KONGO CUMHURİYETİ T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü 2005 KONGO CUMHURİYETİ I. KONGO ÜLKE PROFİLİ TEMEL BİLGİLER (2003): RESMİ ADI Kongo Cumhuriyeti BAŞKENTİ Brazavil YÜZÖLÇÜMÜ 342.000

Detaylı

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ MYANMAR ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Myanmar Birliği Cumhuriyeti : Cumhuriyet : Güneydoğu Asya ülkesi olan

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI. AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU 17 Ağustos 2017

KAYSERİ SANAYİ ODASI. AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU 17 Ağustos 2017 KAYSERİ SANAYİ ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU 17 Ağustos 2017 AZERBAYCAN Ülke Raporu Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı : İlham Aliyev Başkent : Bakü

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI AĞUSTOS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI SEÇİM SİSTEMLERİNİN SEÇMEN İRADESİNE ETKİSİ Metin ÖZ Samsun, 2017 S E Ç İ M S İ S T E M L E R İ N İ N S E Ç M E N İ R A

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Benin

Detaylı

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 2016

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 2016 CEZAYİR ÜLKE RAPORU 2016 KARACABEY TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİCİ ÖZETİ Cezayir e olan ihracatımız 2008 yılından itibaren üç yıl 1,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiş olmakla beraber daha sonra genel

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI ZAMBIYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI ZAMBIYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI ZAMBIYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ EYLÜL 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Zambiya

Detaylı

2 ARALIK 2007 TARİHİNDE YAPILAN RUSYA FEDERASYONU MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNE İLİŞKİN AGİTPA GÖZLEM RAPORU

2 ARALIK 2007 TARİHİNDE YAPILAN RUSYA FEDERASYONU MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNE İLİŞKİN AGİTPA GÖZLEM RAPORU 2 ARALIK 2007 TARİHİNDE YAPILAN RUSYA FEDERASYONU MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNE İLİŞKİN AGİTPA GÖZLEM RAPORU HAZIRLAYAN: DR. ALAATTİN BÜYÜKKAYA ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ AVRUPA GÜVENLİK

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI KUVEYT ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI KUVEYT ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI KUVEYT ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2014 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Kuveyt Devleti Yüzölçümü: 17.818 km² Yönetim Biçimi: Anayasal Emirlik Devlet Başkanı: Şeyh Sabah

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

Ekonomik Veriler Almanya

Ekonomik Veriler Almanya Ekonomik Veriler Almanya Genel Veriler Yüzölçümü 357.050 km² Nüfus 81,8 Mio. (2011) Nüfus yoğunluğu 229/km² (2011) Nüfus büyüme hızı -0,2%(2012, bir önceki yıla göre) Başkent Berlin Finansmerkezi Frankfurt

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Onur Çelik EKİM 2018 1. GENEL BİLGİLER Ülke Adı: Avusturya Cumhuriyeti Yüzölçümü: 83 bin km 2 Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet Devlet Başkanı:

Detaylı

KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR

KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR KÜRESEL TİCARETİN ÜÇ ELEMANI: HAMMADDE, ÜRETİM, PAZAR Hammadde, Üretim ve Pazar ın Küresel Ticaretteki Yeri Kâr amacıyla mal ve hizmetlerin alım ve satım işlemlerinin tamamına ticaret adı verilmektedir.

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

LETONYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

LETONYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU LETONYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Hande Türker Eylül 2018 1. GENEL BİLGİLER Resmi Adı :Letonya Cumhuriyeti Başkenti :Riga Bağımsızlık Tarihi :18 Kasım 1918 Nüfusu :1,944,643

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı