Uzaktan Algılama 1. Ödev Föyü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzaktan Algılama 1. Ödev Föyü"

Transkript

1 Uzaktan Algılama 1. Ödev Föyü ENVI 5.2 YAZILIMI ENVI ürünleri tüm görüntü ve veri tiplerini (multisipektral,hipersipektral,lidar ve SAR) işleyen ve analiz eden önde gelen coğrafi yazılımlardan biridir. ENVI yazılımı, classic ( ) ve modern ( ) olmak üzere iki arayüze sahiptir. Daha kullanıcı dostu olması nedeniyle ENVI modern arayüzünü kullanacağız. 1) Programın Çalıştırılması Modern arayüzü açar (işletim sistemi 32 bit olanlar için) Modern arayüzü açar (işletim sistemi 64 bit olanlar için) Programın içindeki modüllerin kullanımı ve bu modüllerdeki algoritmaların matematiksel yapısını anlatan döküman.

2 Layer Manager kısmı, burada programa yüklenen görüntüler ve veri katmanları ile ilgili bilgiler gösterilir. Toolbox kısmı, programda yapılacak analizler bu kısımdan yapılır.örneğin SVM (Support Vector Machine) yöntemi ile sınıflandırma yapılacaksa bu kısımdan classification Suppervised Classification Support Vector Machine Classification seçilir. Ana pencere, programa yüklenen görüntüler bu kısımda gösterilir.

3 2) Görüntünün Programda açılması ve Kaydedilmesi Görüntülerin açılmasında files menüsüne ( ) basılır ve buradan açılacak görüntü seçilir. Bu şekilde görüntü ekrana açılmış olur. Yalnız program görüntünün yalnızca birinci bandını ekranda gösterir. Bu nedenle açılan görüntü siyah- beyaz olarak görünür. Görüntüyü renkli olarak ekranda gösterebilmek için data manager ( ) kısmına girilir. Bu kısımda açmış olduğunuz uydu görüntüsünün bütün bandlarını görebilirsiniz. Ekranda göstermek istediğiniz üç bandı tıklayarak renkli bir şekilde görüntünüzü açabilirsiniz. İlk tıklama kırmızı, ikinci tıklama yeşil, üçüncü tıklama da mavi kanalda uydu görüntüsünün bandlarını açar. Eğer True color olarak bir uydu görüntüsünü açmak istiyorsanız o uydu görüntüsünde kaçıncı band mavi,kırmızı ve yeşile denk geldiğini öğrenip ona göre kırmızı-kırmızı, yeşilyeşil, mavi-mavi şeklinde açmanız gerekmektedir. Örneğin aşağıda WorldView-2 Uydu görüntüsünün ekranda true color şeklinde açılması gösterilmektedir. WorldView 2 uydu görüntüsü data manager kısmında görüldüğü gibi 8 band içermektedir. Bu bandların 5. si Kırmızı, 3.sü Yeşil ve 2.si Mavi bandı temsil etmektedir. Aşağıdaki açılım şekli ise false color bir görüntüdür burada kırmızı kanalda uydu görüntüsünün 7.bandı (kızılötesi band) açılmıştır. Bu şekilde farklı kombinasyonlar deneyerek farklı renklerde false color görüntüler oluşturabilirsiniz.

4 File> Save As kısmından uydu görüntüsü istenilen formatta kaydedilebilir. 3) Spectral Profile Elimizdeki uydu görüntüsünde yol detaylarını daha canlı temsil edecek false color görüntü oluşturmaya çalışalım. Bu işlemi spectral profil ile kolayca yapabiliriz. Bunun için programda spectral profil ( ) simgesine tıklıyoruz.mause u aşağıdaki gibi yol üzerindeki her hangi bir piksele getiriyoruz.spectral profil şekilde görüldüğü gibi bize uydu görüntümüzdeki seçtiğimiz pikselin bandlardaki yansıma değerlerini göstermektedir.worldview -2 uydu görüntüsü 8 band olduğu için index kısmı 1 den 8 e

5 kadar gitmektedir.spectral profili incelediğimizde yol üzerindeki pikselimizin en az yansıma değerini 7. Band da verdiğini görmekteyiz. Spectral profilin üzerinde mause ile sağ tuşa basıp RGB bars ( ) kısmını seçelim. Uydu görüntümüzü 5,3,2 band kombinasyonunda açtığımızdan profilimizi bu şekilde görüyoruz.

6 Yeşil çubuğu mause ile tutup en az yansıma değeri olan 7. Banda sürükleyelim. Sonra mavi çubuğu 4. Banda sürükleyelim. Kırmızı çubuk da sabit kalsın. Bu şekilde bandların yerini değiştirdikten sonra spectral profil kısmında mause un sağ tuşuna tıklayıp load band combination ı seçiyoruz ve aşağıdaki şekilde bir görüntü elde ediyoruz.

7 Görüldüğü gibi yollar daha dikkat çekici bir şekilde mor renge dönüştü. Spectral profile bakıp, bu işlem sonrası neden yolların mor olduğunu yorumlayınız. 4) Region of Interest (ROI) tools ROI araç kutusu ( ) nu kontrollü sınıflandırmada (supervised classification) eğitim piksellerini toplamak için yada bir uydu görüntüsünden istediğimiz parçayı kesmek amacıyla kullanırız. ROI araç kutusu bize poligon, dikdörtgen, elips, çizgi ve nokta şeklinde vektörel olarak görüntü üzerinde seçim yapabileceğimiz araçları içerir. 5) Kontrollü Sınıflandırma yöntemleri için eğitim pikselleri toplama işlemleri aşağıda anlatılmaktadır. Kontrollü sınıflandırma arazi hakkındaki ön bilgilerin kullanılarak sınıflandırma işleminin yapıldığı bir sınıflandırma yaklaşımıdır. Kontrollü sınıflandırmada, Sınıflandırma işlemi öncesinde belirlenen her bir sınıf için eğitim poligonları görüntü üzerinden toplanır. Örneğin, bir uydu görüntüsünü deniz, bina, yol, yeşil alan ve toprak olmak üzere 5 sınıfa ayırmak isteyelim. İlk yapmamız gereken işlem eğitim veri setini tanımlamaktır. Bunun için ROI ye tıklanır ve deniz sınıfı için uydu görüntüsünde polygon şeklinde bir alan çevrilir. Çevirdiğimiz alana ROI Name kısmından denizi temsil edeceğinden Deniz yazabiliriz. Rengini de mavi seçebiliriz. Daha sonra ikinci sınıfımız olan bina için ROI > new ROI seçerek uydu görüntüsünde bir binaya delip burayı aynı şekilde polygon şeklinde kapatırız, bu sınıfın ismine de Bina deriz. Bu işlemi tüm sınıflar için yaparız. Bu sayede eğitim veri setlerini tanımlamış olduk. Örnek Uygulama Yeşil alan ile ilgili eğitim pikseli toplama, Öncelikle ROI ye basılır buradan geometri kısmında ilk sırada görülen Polygon a tıklanır ve ekranda yeşil alan olan bir yerde, mause ile tıklanarak istenilen alan seçilir en son sağ tuşa basılarak complete and Accept Polygon a tıklanarak polygon kapatılır. Daha sonra ROI Name Kısmından oluşturulan bu sınıfa yeşil alan şeklinde isim verilir, rengi de yeşil yapılır.

8 Yeşil Alan için oluşturduğumuz eğitim sınıfı Eğitim sınıfına isim verdiğimiz yer Eğitim sınıfı için renk ayarlama Yeşil alan eğitim sınıfı i için poligon olarak çevirdiğimiz alan Yeni Bir sınıf ekleyeceğimiz zaman New ROI ye tıklayacağız. Polygon olarak alan çevirmemiz için kullandığımız araç.

9 6) ROI ile Görüntü Kesme Elimizde ki bir görüntüyü kesmek istediğimizde, bunu ROI yi kullanarak yapabiliriz. Bunun için, kesmek istediğimiz kısmı ROI araçları(polygon, dikdörtgen..) ile çeviririz. Daha sonra Toolbox kısmından Raster Management>Resize Data ya girilir burada açılan pencerede select input file kısmında kesim işlemi yapacağımız uydu görüntüsüne tıklanır. Sonra alt kısımda Spatial Subset seçilir. Buradan ROI/EVF ye tıklanır ve açılan pencereden kesmek istediğimiz alanı gösteren (kesilecek alan) ROI seçilir. Son olarak OK a tıklanır.

10 ENVI programında başka hangi yöntemlerle görüntü kesme işlemleri yapabiliriz? Araştırınız. 7) Layer Stacking Yine Toolbox/ Rastem Management kısmının altında bulunan Layer Stacking bir görüntüdeki bandları birleştirerek tek bir görüntü oluşturmamızı sağlar. Örneğin usgs.gov web sitesinden bir LANDSAT 8 görüntüsü indirirsek 11 tane band indirmiş oluruz ( Landsat 8 11 bandlıdır). Bu bandları tek tek açtığımızda hepsi siyah-beyaz görünür. Biz bu bantları içeren tek bir görüntüyü layer stacking ile oluştururuz.

11 Toolbox>Raster Management>Layer Stacking birleştirmek istediğimiz bandları seçeriz (shift tuşuna basarak) choose file kısmından çıktı görüntümüzü kaydedeceğimiz yeri belirleriz ve OK tuşuna basarız. Bu sayade bu bandları içeren tek bir görüntü elde etmiş olduk. Örnek bir uygulama olarak, usgs.gov web sitesinden 11 bandlı Landsat 8 e ait istediğiniz bir yerin görüntüsünü indirip bandlarını birleştirebilirsiniz. Yalnız dikkat edeceğiniz nokta Landsat 8 uydusu OLI ve Thermal sensörlere sahiptir bu yüzden bu sensörlerden elde edilen bandların konumsal çözünürlükleri farklıdır. Konumsal çözünürlük piksel boyutu ile ilişkilidir. Örneğin Landsat 8 için 10 ve 11. Band Thermal band olduğundan konumsal çözünürlükleri 100 metre, 8. Band pankromatik olduğundan konumsal çözünürlüğü 15 metre, diğer bantların ise konumsal çözünürlüğü ise 30 metredir. Bu nedenle band birleştirme işlemi yaparken 30m çözünürlükteki bandları birleştirerek bir görüntü oluşturunuz. 8) ENVI TOOLBOX KISMI Programda yapacağımız bütün görüntü işleme ve analiz etme kısımlarını bu kısımdan yapılmaktadır. Classification kısmında görüldüğü gibi, Karar verme ağaçları( Decision Tree), sınıflandırma öncesi, Kontrollü Sınıflandırma (Supervised) ve Kontrolsüz Sınıflandırma bulunmaktadır. Kontrollü sınıflandırma içerisindeki 11 tane yönteme göre sınıflandırma yapılabilmektedir. Bu kontrollü sınıflandırma algoritmalarını uygulayabilmeniz için ilk olarak yukarıda anlattığımız şekilde ROI ile eğitim sınıfları oluşturmanız gerekmektedir.

12 Kontrolsüz sınıflandırmada ise, Pikseller spektral özelliklerindeki benzerliklere göre gruplandırılır ve gruplar kategorilere ayrılır. Algoritma tarafından elde edilen her bir farklı spektral küme bir sınıfı temsil eder. Görüntü üzerinden bu sınıflara göre yorumlama yapılır. Piksellerin kümelenmesi işlemlerinde eğitim verisi gibi öncül bir veri kullanılmaz. Kontrolsüz sınıflandırmada sizden sınıf sayısı, maksimumum iterasyon sayısı, change treshold değeri gibi değerler isteyip buna göre sınıflandırma yapar. Örneğin sınıf sayısını 5, iterasyon sayını 20,change treshold değerini de % 5 girip bir sınıflandırma yaptığımızda bu şu anlama gelmektedir. Sınıf sayısını 5 seçtiğimizden sonuç görüntümüz, algoritmanın pikselleri renksel değerlere göre kümeleyerek 5 sınıfa ayırması ile 5 sınıf içeren bir görüntümüz olacaktır. İterasyon sayısının 20 olması bu algoritmayı 20 kez tekrar ederek çalıştırmak anlamına gelir.20 kez çalıştıktan sonra program durur. Treshold değeri in %5 olması ise sınıflar arası piksellerin değişimi %5 in altına düştüğünde sınıflandırmanın yine otomatik olarak sonlandırılması demektir. Filtrelemeler Geometrik Dönüşümler Görüntü Kaynaştırma İşlemleri

13 Lidar verileriyle ilgili işlemler Raster Management Kısmı Spectral işlemler Renk Uzayları arası dönüşümler Yüzey modelleri ile işlemler

14 Aşağıdaki programın kullanımı ile ilgili iki tane kaynak verilmiştir. Bu kaynakları ve ENVI help kısmını inceleyiniz. Ödev Kapsamında Yapılacaklar 1) Herkes sitesinden kendi memleketine ait çok bulutlu olmayacak şekilde bir Landsat 8 uydu görüntüsünü indirsin. Görüntü indirmek için internet sitesine giriniz ve Register kısmından siteye kayıt olunuz. Karşınıza çıkan ekrandan mause ile zoom yaparak memleketinizi bulun ve tıklayın. Data set kısmına girin buradan Landsat Archieve>Pre-Collection>L8 OLI/TIRS daki kutucuğa tıklayın. Daha sonra Results kısmına tıklayın. Mevcut görüntüler Data set kısmında görünecektir. Bu görüntülerden bulutlu olmayanlardan bir tanesinde, görüntünün altında bulunan Download Options a basın. Download options a bastıktan sonra açılan indirme seçeneklerinden Level 1 GeoTIFF Data Product yazanın yanındaki Download a tıklayarak bilgisayarınıza indirin. İndirdiğiniz görüntülerin toplu bir şekilde ekran alıntısını alın ve föyünüze koyun. 2) Layer Stack ile 7 bandlı bir görüntü oluşturun. 3) Oluşturduğunuz bu görüntüyü 2. band mavi, 3. Band yeşil ve 4. Band kırmızı ya denk gelecek şekilde açın ve ekran alıntısı alıp föyünüze ekleyin. 4) İndirdiğiniz görüntüyü ROI kullanarak bir, dikdörtgen çizerek kesiniz. Kestiğiniz görüntüyü TIFF formatında ad ve soyadınız olacak şekilde kaydediniz. 5) İndirdiğiniz görüntüde yeşil alanları mavi renk ile gösterecek şekilde spektral profili kullanarak false color bir görüntü oluşturunuz. Oluşturduğunuz görüntüyü Ekran alıntısı yaparak föyünüze koyunuz. Not: Ödev dosyanızı bu adımları açıklamalı olarak yazarak ve yaptığınız sonuçları ekran alıntısı yaparak oluşturunuz. Çıktı alırken sadece 3. adımda ve 5. adımda oluşturduğunuz görüntüler renkli olsun. Diğer ekran alıntılarınız ve yazılarınız renksiz olarak oluşturabilirsiniz. Ödev veriliş Tarihi: Teslim Tarihi: Ödevler en geç saat 5.00 e kadar Arş. Gör. Ekrem SARALIOĞLU na teslim edilecektir.

1) ENVI 5.2. ENVI klasik arayüzünü açar. ENVI Help kısmında, ENVI ile ilgili yardım klavuzuna ulaşabilirsiniz.

1) ENVI 5.2. ENVI klasik arayüzünü açar. ENVI Help kısmında, ENVI ile ilgili yardım klavuzuna ulaşabilirsiniz. ENVI ERDAS 1) ENVI 5.2 Uygulamayı kurduktan sonra başlat menüsünden ENVI 5.2 klasörüne gelip ENVI(64-bit) uygulamasına basarak programı çalıştırabilirsiniz (32 bit bilgisayarlar için ENVI-32 bite tıklanmalıdır).bu

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ

MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ Bu doküman Mersin Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi nin tanımını, amaçlarını ve kullanım talimatlarını içerir. Bu dokümanda geçen APBS Akademik Personel

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON EĞİTİMİ BŞEÜ CANLI DERS SİSTEMİ

UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON EĞİTİMİ BŞEÜ CANLI DERS SİSTEMİ UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON EĞİTİMİ BŞEÜ CANLI DERS SİSTEMİ BAŞLANGIÇ Bilgisayarınızı açtıktan sonra masaüstünde yer alan tarayıcılardan birini seçiniz. İşlemlerimizi yaparken sizlere Google Chrome

Detaylı

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel 1. Portala Giriş Masraf beyanı portalına girmek için http://www.agmasraf.com adresine girilir. Sistem sizi tanıyarak girişi gerçekleştirir, şifre sorması durumunda Kullanıcı adı kısmına; sicil numarası,

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı Öncelikle MS Outlook programında mevcut sertifikalarınızın tanıtılması gerekmektedir. Bu işlem manuel olarak yapılmalıdır. 1.) MS Outlook Programında sertifikaları

Detaylı

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS de harita sayısallaştırma ve diğer işlemler kadar layout işlemleri de oldukça önemlidir. Bu işlemler hazırlanan haritanın görsel hale getirilmesi, ölçek, yön oku ve lejant

Detaylı

Firefox Eklentisi FireShot

Firefox Eklentisi FireShot Firefox Eklentisi FireShot FireShot ile resim keserek ve anlatım yapabiliriz. Resimli Anlatım Araçlar menüsünden eklentilere bastığımızda açılan pencereden Eklenti indir butonuna basarız ve aşağıdaki mozillanın

Detaylı

Adım 1) Photoshop ekranının üst bölümünde bulunan Window seçeneğinden Animation u seçiyoruz. Ve alt kısımda uzun bir kutucuk açıldığını göreceksiniz.

Adım 1) Photoshop ekranının üst bölümünde bulunan Window seçeneğinden Animation u seçiyoruz. Ve alt kısımda uzun bir kutucuk açıldığını göreceksiniz. Photoshop ta Gif oluşturmak aslında çok kolaydır. İşin en zor kısmı ne gibi görseller kullanacağımıza, içindeki hangi nesneleri hareketli hale getireceğimize karar vermektir. Bu kısmı sizin yaratıcılığınıza

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğretim Elemanı Yeni 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem mebis.medipol.edu.tr adresine girdiğinizde sol alt tarafta bulunan seçeneklerden "Muzem

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU

UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU Mendeley Nedir? Araştırmacıların araştırmalarını yönetmelerini, düzenlemelerini ve diğer araştırmacılar ile çevrimiçi işbirliği yapmasını

Detaylı

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA 2- Açılan pencereden input Raster File yazan kısımdan sınıflandırma yapacağımız resmi seçeriz. 3-Output kısmından işlem sonunda verimizin kayıtedileceği alanı ve yeni adını gireriz

Detaylı

DYNED RECORDSMANAGER RESİMLİ KULLANIM KILAVUZU (GRUP VE EĞİTMEN ŞİFRELERİ)

DYNED RECORDSMANAGER RESİMLİ KULLANIM KILAVUZU (GRUP VE EĞİTMEN ŞİFRELERİ) DYNED RECORDSMANAGER RESİMLİ KULLANIM KILAVUZU (GRUP VE EĞİTMEN ŞİFRELERİ) GRUP ve EĞİTMEN ŞİFRELERİ NEDİR? Grup ve Eğitmen şifreleri,4,5,6,7 ve 8. sınıfların İngilizce dersine giren öğretmenler tarafından,sınıflarına

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen.

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen İçindekiler VeduBox İçeriği- Öğretmen... 3 Ana Sayfa... 3 Takvimim... 4 Takvimim... 4 Akademik Takvim... 4 Derslerim... 4 Ders Profili... 5 İçerik... 5 Duyurular... 7 Ödevler:... 8 Anketler...

Detaylı

1 Organizasyon Tanımlama

1 Organizasyon Tanımlama İçindekiler 1 Organizasyon Tanımlama... 3 1.1 Şirket Tanımlama... 3 1.2 Kullanıcı Tanımlama... 3 1.3 İş Akışında Kullanılacak Grup/Birimlerin Oluşturulması... 3 1.4 Oluşturulan Grup/Birim Altına Kullanıcı

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız.

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Sisteme giriş yapıldıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Burada sol üstte bulunan

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı

Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı OnSync Web Toplantı, Sanal Sınıf, Web ve Video Toplantı Servisi Toplu Kayıt Kullanıcı Kitapçığı 1 Öncelikle Etgi Grup u tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. OnSync sistemine giriş yapmadan önce toplu

Detaylı

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI . 3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 1. konumunda iken Softphone konumunda olur. (PC nize Kulaklık takarak kullanabilirsiniz.) Not: Diğer isimler resimde gösterilmemiştir. 2. CTI konumunda Masada Kullandığınız

Detaylı

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları LMS PC aracı ACS420 LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS420 programının kurulumu.. 3 2. OCI430 ara yüzün sürücü kurulumu.. 7 OCI430

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER Proje Referans No: 2015-1-TR01-KA201-021424 Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union Elektronik Tablo Görevi Öğrenme Sayfaları İstihdam ve

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü 2014 2015 Güz Yarıyılı Uygulama 2 ArcGIS Yazılımı ile Mekânsal

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız.

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız. AUTOCAD STUDENT ÜYELİK İŞLEMLERİ VE KURULUMU Aşağıdaki doküman Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış olup, doküman Autocad2010-2014 Öğrenci(Student)Versiyonu kurulumu

Detaylı

2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ

2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ AutoCAD 2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ ve YÜKLENMESİ Adımlar: 1. Adım: www.autodesk.com adresine giriş yapılır. 2. Adım: Autodesk firmasının web sayfasında Communities----Students &Educators

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 1. konumunda iken Softphone konumunda olur. (PC nize Kulaklık takarak kullanabilirsiniz.) Not: Diğer isimler resimde gösterilmemiştir. 2. CTI konumunda Masada Kullandığınız

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

Prezi kullanım hatırlatmaları

Prezi kullanım hatırlatmaları Prezi kullanım hatırlatmaları Prezi bize daha ilgi çekici sunumları hazırlama olanağı sunan çevrimiçi bir araç. edu uzantılı e-posta adresiyle alınan üyelikler daha kapsamlı özelliklere sahip. Hesabımızı

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından ortak web sitesi tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı tüm kurumlarımızın standart bir web sayfasına sahip olmalarını sağlamaktır.

Detaylı

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu OPERATÖR SERVİSLERİ Kullanıcı Kılavuzu Versiyon Tarih Yazan Tanım 1.0 01-08-2013 Burcu Kayacık Yalman Turkcell Servisleri 2.0 08-10-2014 Burak Şanlı Vodafone Servisleri 2.1 17-10-2014 Gül GÖNLÜBEYAZ Düzenlemeler

Detaylı

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kullanım Kılavuzu Faik Demirbaş Ankara 2010 2 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi İçindekiler Giriş... 3 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemine Giriş... 3 Menü İşlemleri...

Detaylı

Vmeet Hızlı Kullanım Kılavuzu Birtel İletişim Teknolojileri

Vmeet Hızlı Kullanım Kılavuzu Birtel İletişim Teknolojileri Vmeet Hızlı Kullanım Kılavuzu Birtel İletişim Teknolojileri İçindekiler Başlarken... 3 Ses ve görüntü ayarları için;... 3 1. Adım Hoparlör Kurulumu:... 5 2. Adım Mikrofon Kurulumu:... 6 3. Adım Kamera

Detaylı

Tarık TALAN [MOODLE SİSTEMİ TEMEL KULLANIM KILAVUZU]

Tarık TALAN [MOODLE SİSTEMİ TEMEL KULLANIM KILAVUZU] Tarık TALAN [MOODLE SİSTEMİ TEMEL KULLANIM KILAVUZU] İçindekiler Sisteme Giriş... 1 Derslere Erişim... 2 Moodle Etkinliklerine Katılma... 2 Profil Düzenleme... 3 Mesajlar... 4 Sınav Etkinliği... 5 Ödev

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

e-icraproplus UYAP Takip Açma ve Sorgulama Uygulaması Kullanım Kılavuzu

e-icraproplus UYAP Takip Açma ve Sorgulama Uygulaması Kullanım Kılavuzu 1 e-icraproplus UYAP Takip Açma ve Sorgulama Uygulaması Kullanım Kılavuzu 2 İÇİNDEKİLER 1. e-icraproplus Nedir?... 3 2. e-icraproplus İle UYAP Üzerinde Takip Açma... 3 2.1 Vekalet Görselinin İcraPro ya

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.8 11/04/2012 İÇİNDEKİLER 1 ŞEKİL LİSTESİ... 3 1 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ... 4 2 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ UYGULAMASI İÇİN GEREKLİLİKLER... 6 3 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı

PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı 1 HAZIRLIK : WEBCAM ve KULAKLIKLI MİKROFON Bilgisayarınızın USB girişine web kameranızı (webcam) takın ya da var ise bilgisayarın kendi web

Detaylı

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz.

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz. BFT2006_0.1.4 Programı Linux kullanıcıları için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006 yılı birim fiyat adlarını ve poz numaralarını EXCEL vb. herhangi bir elektronik tablolama programı kullanmadan veya sektörel

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Öğrenci Kullanım Kılavuzu

Öğrenci Kullanım Kılavuzu Öğrenci Kullanım Kılavuzu Web tabanlı ALMS adresinizden sisteminize web tarayıcınızla (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Safari vb.) giriş yapınız. Açılan sayfada gerekli alanlara kullanıcı adı

Detaylı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından ortak web sitesi tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı tüm kurumlarımızın standart bir web sayfasına sahip olmalarını sağlamaktır.

Detaylı

OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI. Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir.

OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI. Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir. OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir. http://maltepe.meb.gov.tr/mebpanel adresine giriniz.

Detaylı

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu

Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz Modülünü Bilgisayardan Programlamak Uygulama Kurulumu Makey Oz+ modülü Makey ailesinin programlanabilen modülüdür. Temelinde Arduino bulunan bu modül ile Makey modüllerini çok basit bir şekilde

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA:

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: BÖLÜM 13 LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: Daha önce projesini capture ortamında hazırlamış olduğumuz diyot devresini layout ortamında açalım. Karşımıza aşağıdaki şekil gelir(şekil 13.1.). Şekil 13.1. Diyot Devresi

Detaylı

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ ÖDEVLERİN ARŞİVLENMESİ Dersinizin Course Management menüsünde önce Grade Centre sonra da Full Grade Centre sekmesine

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

Meta Trader 4 Android Sistem Kurulum Detayları

Meta Trader 4 Android Sistem Kurulum Detayları Meta Trader 4 Android Sistem Kurulum Detayları İnternet Explorer dan https://play.google.com/store/apps/details?id=net.metaquotes.metatraer4 sayfasına girilir. Sol köşedeki yükle butonuna basılır. Çıkan

Detaylı

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI LAB DA İŞLENECEK KONULAR: 1 Cbs nedir ve cbs ile ilgili karşilaşilabilecek temel kavramlar nelerdir? 2 Cbs yazilimlari / quantum cbs yazilimi üzerinden örneklendirme

Detaylı

Luca Fatura Aktarım İşlemi

Luca Fatura Aktarım İşlemi Luca Fatura Aktarım İşlemi Luca Muhasebe Yazılımında Fatura aktarım işlemini Muhasebe Modülü > Fiş İşlemleri> Fatura Aktarımı Alanından yapabilirsiniz. Bu alanın seçtiğinizde fatura aktarım ekranı başka

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta

Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU TRABZON ÜNİVERSİTESİ - BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU AĞUSTOS 2018 2 Duyuru Sayfası (www.ktu.edu.tr/bmyo) --- > Öğr. Elemanı Duyuruları --- >

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING Asst. Prof. Dr. Uzay KARAHALİL Week IV NEDEN UYDU GÖRÜNTÜLERİ KULLANIRIZ? Sayısaldır (Dijital), - taramaya gerek yoktur Hızlıdır Uçuş planı,

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

MASAÜSTÜ YAYINCILIK (FIREWORKS)

MASAÜSTÜ YAYINCILIK (FIREWORKS) MASAÜSTÜ YAYINCILIK (FIREWORKS) MOBİLYA MAGAZASI İÇİN WEB SİTE KATALOĞU UYGULAMASI Bir mobilya mağazası için içerisinde ürünlerin olduğu bir web sitesi hazırlayalım. Bu amaçla öncelikle hazırlayacağımız

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü 1 1. SELÇUK/AS/NEVZAT/DİLEK Ecza Depoları E-Fatura Aktarımı.. 3 2. HEDEF Ecza Deposu E-Fatura Aktarımı..

Detaylı

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz.

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Aşağıdaki pencereyi gördükten sonra cihazınız parametre ayarı

Detaylı

MKYS BİYOMEDİKAL CİHAZ ANDROID MOBİL UYGULAMA STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

MKYS BİYOMEDİKAL CİHAZ ANDROID MOBİL UYGULAMA STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MKYS BİYOMEDİKAL CİHAZ ANDROID MOBİL UYGULAMA STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASIM 2016 İçindekiler UYGULAMA AMACI... 2 YETKİLENDİRME... 2 GİRİŞ EKRANI... 3 KAYAN MENÜ VE ANA

Detaylı

Prof. Dr. İrfan Kaymaz

Prof. Dr. İrfan Kaymaz Prof. Dr. İrfan Kaymaz Özet... Bu notlar, Erzurum Teknik Üniversitesindeki derslerde Google tools for Education araçlarından Google Classroom (GCL) kullanımı ile ilgili bilgiler içermektedir. Erzurum Teknik

Detaylı

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım, baskılarınızı yaparken %50 ye, ve hatta resimsiz yazdırma seçeneğini kullandığınızda çok daha fazlasına varan tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece tek bir

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz.

Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz. Masa üstündeki ikon üzerine tıklayarak Tradexpress`i çalıştırabilirsiniz. Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz. Oturum açmadan önce şifre değiştir kutucuğuna

Detaylı

Microsoft PowerPoint. Slayt Hazırlama. Nilgün Çokça

Microsoft PowerPoint. Slayt Hazırlama. Nilgün Çokça Microsoft PowerPoint Slayt Hazırlama Nilgün Çokça Microsoft PowerPoint İçindekiler Microsoft PowerPoint... 3 Slayt Açma... 3 İkinci Slayt Ekleme... 3 Slayt Düzeni... 4 Resim ya da Obje Ekleme... 6 Slayt

Detaylı

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA Sürekli olarak okulunuzda ya da işyerinizdeki arkadaşlarınızın posta adreslerine e-posta atmak zorunda olduğunuzda her defasında tek tek bu kişilerin posta

Detaylı

DESTEK SAYFASI KULLANIM KILAVUZU

DESTEK SAYFASI KULLANIM KILAVUZU DESTEK SAYFASI KULLANIM KILAVUZU Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kontrolünde hizmet vermekte olan destek web sayfamızın kısa ve verimli bir şekilde kullanılması amacıyla hazırlamış olduğumuz

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı