GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOÜHADYEK) YÖNERGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOÜHADYEK) YÖNERGESİ"

Transkript

1 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOÜHADYEK) YÖNERGESİ AMAÇ ve KAPSAM Madde 1- Bu Yönergenin amacı Gaziosmanpaşa Üniversitesinde, bilimsel araştırma, test, tıbbi uygulamalar ve eğitim-öğretim gibi temel etkinliklerde deney hayvanları ile yapılacak işlemleri, kullanılacak tüm hayvanların barındırılmaları, üretilmeleri, doğadan izole edilmeleri, nakledilmeleri, deneylerde kullanılmaları ve üzerlerinde gözlem yapılması ile ilgili tüm süreçlerde asgari etik ilkeler çerçevesinde değerlendirmeyi, görüş bildirmeyi, önerilen protokolleri incelemeyi, izin vermeyi, gerektiğinde sonlandırılmasını, uygulamaların izlenmesini, deney hayvanları üzerinde yapılan bütün işlemlerin kayıt altına alınmalarını ve bu işlemlerin anında ya da geriye doğru izlenebilmelerinin sağlanmasına ilişkin esasları belirlemektir. DAYANAK Madde 2- Bu yönerge, Orman ve Su İşleri Bakanlığı nın 15 Şubat 2014 tarih ve sayı ile Resmi Gazetede yayınlanan Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik esas olmak üzere hazırlanmıştır. HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULUNUN ATANMA VE GÖREV SÜRESI Madde 3- Atanma ve görev süresi aşağıdaki gibidir; a) Etik kurul başkanı, başkan vekili ve üyeleri; rektör tarafından atanır veya onayı ile görevlendirilir. b) Atamalar veya onay ile görevlendirilmeler Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kuruluna bildirilir. c) GOÜHADYEK üyelerinin görev süresi dört yıldır. Görev süresi biten üye yeniden atanabilir veya onay ile görevlendirilebilir. ç) Bir takvim yılı içerisinde izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden düşer. Üyelik sıfatının ölüm, emeklilik, ayrılma gibi herhangi bir nedenle sona ermesi veya üyeliğin düşmesi halinde, yerine aynı usulle ve kalan süreyi tamamlamak üzere ayrılan üyenin niteliklerini taşıyan yeni bir üye görevlendirilir.

2 HADYEK İN KURULUŞU Madde 4- Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (GOÜHADYEK) aşağıdaki üyelerden oluşur; Üyelerin seçiminde daha önceden deney hayvanları üzerinde çalışmalarda bulunmuş olmak tercih nedenidir. Hayvan deneyleri yerel etik kurulunda görev alacak en az bir üyenin, invivo hayvan deneylerinde en az bir yıl deneyimli ve doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması gereklidir. a) GOÜHADYEK başkanı. b) Hayvan deneyleri konusunda en az bir yıl deneyimli, üniversite içinde deney hayvanı yetiştirilmesi, üretilmesi ve bakımından sorumlu bir veteriner hekim, c) Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimlerden bir üye. ç) Tıp Fakültesi Temel bilimlerden bir üye. d) Tıp Fakültesi Dahili bilimlerden bir üye. e) Deney hayvanları ile çalışmayan ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile çıkar ilişkisi olmayan T.C. vatandaşı sivil bir üyeden, f) Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile çıkar ilişkisi olmayan sivil toplum kuruluşuna kayıtlı T.C. vatandaşı bir üyeden, g) Etik kurulda tıp veya veteriner hekim etiği uzmanlarının bulunması tercih edilir. ğ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden bir üye h) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden bir üye. I) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden bir üye. i) Hayvan deneyleri yerel etik kurulları gerektiğinde başka alanların uzmanlarından yazılı görüş alabilir ve/veya toplantılara davet edebilir. j) Hayvan deneyleri yerel etik kurulları gerektiğinde başka alanların uzmanlarından yazılı görüş veya onay ile görevlendirilebilir. Bir takvim yılı içerisinde izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Üyelik sıfatının ölüm, emeklilik, ayrılma gibi herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, yerine aynı usulle ve kalan süreyi tamamlamak üzere ayrılan üyenin niteliklerini taşıyan yeni bir üye görevlendirilir.

3 HADYEK İN ÇALIŞMA YÖNTEMİ Madde 5- Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan deneyleri Yerel etik kurulu (GOÜHADYEK) aşağıda belirtildiği şekilde çalışır: a) Etik kurul, kurul başkanının belirleyeceği gündemle en az ayda bir defa ve üyelerinin en az üçte ikisi çoğunlukla toplanır. Başkan gerekli görürse üyeleri olağandışı toplantıya çağırabilir. b) Etik kurul toplantıları başkanın yokluğunda başkan vekili başkanlığında yürütülür. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oy eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar verilir. c) Gaziosmanpaşa Üniversitesinde kullanılan tüm deney hayvanlarına ilişkin kayıtlar, deney hayvanı yetiştirilmesi, üretimi ve bakımından sorumlu yetkili kişi tarafından tutulur. Söz konusu kayıtlarda temin edilen hayvanların sayıları, türleri, temin edildikleri yerler, geldiği tarih ve yapılan tüm işlemler bulunur. Bu kayıtlar en az beş yıl süreyle muhafaza edilir. ç) HADYEK, yapılacak başvuruları değerlendirmek için bir form hazırlar. Formda aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunludur: 1) Proje adı. 2) Proje yürütücüsü ve diğer araştırıcıların adı, adresi, görev yeri, imzası. 3) Prosedürün yapılacağı yer ve süresi. 4) Canlı hayvanlar üzerinde prosedür uygulayacakların eğitim sertifikaları. 5) Başvuru tarihi. 6) Proje önerisi. 7) Günlük dille yazılmış teknik olmayan proje özeti. 8) Hayvan kaynakları, tahmini hayvan sayısı, türü ve yaşı. 9) Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilecek prosedürler. 10) Prosedürlerin sebep olacağı acı, eziyet, ızdırap ve kalıcı hasar düzeyi. 11) 3R ilkesinin prosedürlerde uygulanma şekli. 12) Kullanılması planlanan anestezi, analjezi ve diğer ağrı kesici yöntemler. 13) Hayvanların yaşamları boyunca acı ve ızdırap çekmemesi ya da çektikleri ızdırabın azaltılması için alınacak önlemler. 14) Prosedürlerin sonlandırılmasında insancıl öldürme metodunun belirlenmesi. 15) Hayvan sayısını ve prosedürlerin sebep olacağı acı, eziyet, ızdırap ya da olası çevresel etkileri asgariye indirmek için uygulanacak deneysel veya gözlemsel stratejiler ile veri analiz usulleri. 16) Hayvanların birden fazla projede kullanılıp kullanılmayacağı. 17) Hayvanların barındırma, yetiştirme ve bakım şartları. 18) Projede yer alanların yetkinliği. 19) Taahhütname.

4 d) Başvurular, proje yürütücüsü tarafından yapılır. Tez çalışmaları için yürütücü danışman öğretim üyesidir. e) Etik kurul yaptığı değerlendirme neticesinde uygun, düzeltilmesi gerekir, koşullu olarak uygun ya da uygun değildir şeklinde karar verir. HADYEK, yaptığı değerlendirme neticesinde uygun, düzeltilmesi gerekir, şartlı olarak uygun ya da uygun değildir şeklinde karar verir. Kararlar başvuru sahibine başvurunun yapıldığı tarihten itibaren kırk iş günü içinde yazılı olarak bildirilir. Bu süre proje değerlendirmesini de kapsar. Projenin karmaşıklığı veya birden çok bilim dalını ilgilendirdiği hallerde, HADYEK sözü edilen süreyi bir defaya mahsus olmak üzere on beş iş gününü geçmeyecek şekilde uzatabilir. Uzatma sebebi ve süresi gerçeklendirilerek, süre sona ermeden yürütücü bilgilendirilir. HADYEK, bir projenin yapılabilirliğini sınamak amacıyla az sayıda hayvan üzerinde ön deneylerin yapılmasını isteyebilir. Bu durumda kesin karar, şartlı olarak uygun kararı verilen projelerdeki koşullara göre verilir. f) Yerel etik kurul üyelerine ait başvurular görüşülürken ilgili kurul üyesi görüşmelere katılamaz ve oy kullanamaz. g) Hakkındaki düzeltilmesi gerekir kararı verilen projeler, düzeltildikten sonra etik kurulda tekrar değerlendirilir. Şartlı olarak uygun kararı verilen projeler, HADYEK, tarafından belirlenecek bir süre boyunca hayvan refahı birimi tarafından izlenip, istenen şartların yerine getirilip getirilmediği değerlendirildikten sonra uygun ya da uygun değildir şeklinde karara bağlanır ve proje ile ilgili HADYEK e rapor verilir. ğ) Bütün başvurular ve alınan kararlar, bir veri tabanında saklanılır. Kayıtlar Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu ve Bakanlığın denetimine açık tutulur. h) İzin verilen projelerde hayvan refahını olumsuz etkileyecek herhangi bir değişiklik olup olmadığı yerel etik kurulu tarafından denetlenir. Yerel etik kurulu, onaylanan projeye uyulmaması durumunda, verilen izni iptal eder. İznin iptal edilmesi durumunda; hayvan refahı birimi tarafından, projede kullanılan veya kullanılması öngörülen hayvanların refahının olumsuz yönde etkilenmemesi sağlanır. ı) HADYEK onayı alındıktan sonra projedeki ve çalışmaya katılacak kişilerdeki değişiklikler proje yürütücüsü tarafından HADYEK e yazılı olarak bildirilir ve onayı alınır. i) Tür tanımlama ile ilgili doğadan yaban hayvanı kullanılmasında Genel Müdürlükten alınan izin, HADYEK izni yerine geçer. j) Saha araştırmalarının birden fazla ilde yürütülmesi halinde sadece bir yerin HADYEK onayının alınması yeterlidir. k) Aşağıdaki müdahaleler HADYEK iznine tabi değildir: 1) Teşhis ve tedavi amaçlı klinik uygulamalar. 2) Ölü hayvan veya dokusu, mezbaha materyalleri, atık fetuslar ile yapılan prosedürler. 3) Süt sağma. 4) Dışkı veya altlık örneği toplama. 5) Sürüntü ile örnek alma.

5 HADYEK İN GÖREVLERİ Madde 6- Hayvan Deneyleri Etik kurulunun görevleri şunlardır: a) Deney hayvanları üzerinde yapılacak tüm işlemlerin etik yönden kabul edilebilir sınırlarını belirleyerek çalışma protokollerini onaylamak veya gerekçeli olarak kabul etmemek. b) Gaziosmanpaşa Üniversitesi içinde deney hayvanı kullanılması sürecinin etik kurallara uygun olarak sürdürülmesini denetlemek, bu amaçla gerekli düzenlemeleri yapmak. Bu amaçla GOÜHADEK başkanı tarafından Etik kurul üyeleri içinden Denetleme Kurulu oluşturulur. c) Deney hayvanları üzerinde yapılacak işlemlerin onaylanmış protokole uygun olarak yapılmasını sağlamak, gerektiğinde sonlandırmasına karar vermek. ç) Deney hayvanlarıyla çalışacak personelin gerekli eğitimi almasını sağlamak. Bu amaçla sertifika programları düzenlemek. Deney hayvanları kullanım sertifikası olmayanların hayvan deneyleri yapmasını engellemek. d) Deney hayvanlarının üretim, yetiştirme, barındırma ve nakil koşulları ile deneylerin yapıldığı laboratuvar koşullarının ve ekipmanının etik yönden uygun olup olmadığını denetlemek, uygun görmediği durumlarda deney hayvanı kullanılmasını engellemek. e) Deney hayvanı kullanımı ile ilgili her türlü veriyi toplamak ve deney hayvanları kullanımı yıllık raporunu hazırlamak ve Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kuruluna sunmak. f) Deneysel çalışmalar sonunda ortaya çıkan atıklar, ölü hayvanlar ve tıbbi atıkların tarih ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesince bertarafını sağlamak. g) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ve ilgili mevzuatın getirdiği hükümler çerçevesinde; deney hayvanlarının kayıt altına alınmalarını ve izlenebilmelerini sağlamak. ğ) Düzenlenecek eğitim sertifika programlarını otuz gün önce HADMEK e bildirmek. h) Düzenledikleri sertifika eğitim programları ve eğitim sonunda başarılı olarak sertifika alan kursiyerler ile ilgili bilgileri HADMEK e bildirmek. ı) Deneyde kullanılan hayvanların, prosedür sonrası sahiplendirilmesi veya çiftçilik sistemine iadesinde sakınca görülüp görülme diği hakkında karar vermek. HADYEK İN ÇALIŞMALARI Madde 7- Hadyek aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda çalışır: a) Etiğin yaşama saygı ilkesi her türlü hayvan türü için geçerli kabul edildiğinden, bilimsel araştırmalarda kullanılması zorunlu olan deney hayvanlarına kötü muameleleri engellemek. b) Deney hayvanlarının yönetmeliğin beşinci maddesinde belirtilen amaçlar kapsamında kullanılmasını sağlamak. Deney hayvanlarının kullanılma amaçları aşağıda belirtilmiştir: 1) Temel araştırmalar. 2) Aşağıdaki amaçlardan herhangi birini taşıyan translasyonel veya uygulamalı araştırmalar:

6 - İnsan, hayvan veya bitkilerdeki hastalık, sağlık bozuklukları ve diğer anormalliklerin önlenmesi, tanı, tedavisi veya bunlardan kaçınma. - İnsan, hayvan veya bitkilerdeki fizyolojik bozuklukların incelenmesi, belirlenmesi, düzeltilmesi veya modifikasyonu. - Hayvanların refahı ve tarımsal amaçlarla yetiştirilen hayvanların üretim şartlarının iyileştirilmesi. 3) İkinci alt bendde belirtilen amaçlardan herhangi biri için, ilaçlar, gıda hammaddeleri, yem hammaddeleri, başka maddeler ve ürünlerin kalite, etkinlik,güvenilirliklerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve test edilmesi. 4) Türlerin korunmasını amaçlayan araştırmalar. 5) Mesleki becerilerin kazandırılması, sürdürülmesi veya geliştirilmesi için yüksek öğrenim veya eğitimi. 6) Adli tıp soruşturmaları. c) Ağır acı, stres ya da buna denk eziyet veren deneylerde bir hayvanın bir defadan fazla kullanılmamasını sağlamak. ç) Eğitim için sunum amacıyla kongre, konferans ve seminerlerde ağrılı deneylerin yapılmamasını sağlamak. d) Hayvanlara mümkün olduğu kadar az acı çektirerek ve en az strese sokarak bilimsel açıdan güvenilir veri elde edilmesini sağlamak. e) Araştırmalar süresince kullanılan deney hayvanlarına, türüne uygun şartlar hazırlamak ve en iyi fizyolojik, davranışsal ve çevresel koşulların teminini sağlamak. f) Uygun şekilde eğitilmiş personel tarafından uygun koşullarda deney hayvanı bakımını sağlamak. g) Canlı hayvanlarda yapılacak deneysel çalışmaların sorumluveteriner hekim tarafından ya da ehil kişilerin denetiminde yapılmasını sağlamak. ğ) Araştırıcılar tarafından deneylerin hangi durumlar yerine getirildiğinde sonlandırılacağına dair hedef noktaların belirlenmesini sağlamak. h) Araştırılan bilginin elde edilmesinde geçerliliği kanıtlanmış alternatif yöntemler varsa hayvan deneylerini etik olarak uygun görmemek ve daha önceden ayrıntılı olarak yapılmış deneylerin tekrar edilmesinin önlenmesini sağlamak. ı) Deney için en uygun hayvan ve yöntemin seçilmesini ve bilimsel sonucu verebilecek en az sayıda hayvan kullanılmasını sağlamak. i) Deney hayvanlarına gereksiz acı ve ağrı verecek deneylerin uygun bir anestezi yöntemi uygulanmasını ve araştırmalarda uygun ağrı kesici ve anestezi kullanılmasını sağlamak. j) Anestezinin, hayvan için deneyin kendisinden daha fazla travmatik olması ve deneyin amacına uygun olmaması durumunda deneyin yapılmasını engellemek.

7 k) Deneyin etik ilkeler çerçevesinde yapılması ve amacına uygun olması için; anesteziden çıktığında önemli oranda acıya maruz kalacak olan hayvanın ağrı kesici araçlarla tedavi edilmesi, bu mümkün değilse insancıl bir metotla öldürülmesi ve deney hayvanının araştırma sürecinde ya da sonunda yaşamına son verilmesi işlemlerinin uygun gerekçelerle yapılmasını sağlamak, şiddetli ve sürekli ağrı çeken veya normal yaşamını sürdüremeyecek duruma gelen deney hayvanları ile kamu sağlığı ve çevresi için risk oluşturabilecek deney hayvanlarının en uygun yöntemle acı duymayacak şekilde yaşamlarına veteriner hekimin kararından sonra son verilmesini sağlamak ve hayvan hayatta bırakılacaksa sağlığının yeniden kazandırılmasında geçen süre boyunca uygun bakımını sağlamak, hayvanın yetiştirilmesi, üretilmesi ve bakımından sorumlu veteriner hekim gözetiminde olmasını sağlamak. l) Deneyin insan veya hayvanların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli önem taşımadığı kanaatine varıldığında, hayvanın uzun süreli ağır acı yaşayacağı ya da yaşayabileceği bir deneye tabi tutulmasının önlenmesini sağlamak. m) Araştırmada kullanılan ve yaşamlarını sürdüren deney hayvanlarına, deney sonunda sağlıklı yaşam koşullarının teminini sağlamak. n) Hayvanları ağır ve uzun süreli acıya maruz bırakacak deneylerin etik kurul tarafından etik ilkeler çerçevesinde uygun görülmesinden sonra yapılmasını sağlamak. o) Doğal çevrenin insan veya hayvanların sağlık yada refah yararına korunması. HADYEK İN ÇALIŞMA İLKELERİ: Madde 8- HADYEK in çalışmalarında kullanılacak hayvanlara ilişkin hususlar: a) Deney hayvanları üzerinde yapılacak tüm prosedürlerin HADYEK tarafından onaylanmış olması zorunludur. b) HADYEK tarafından yapılan düzenlemelere uygun olarak alınmış bir genel veya özel istisna olmadıkça, deneylerde kullanılacak; 1) Fare (Mus musculus), 2) Sıçan (Rattus norvegicus), 3) Kobay (Cavia pocellus), 4) Suriye (altın) hamsteri (Mesocricetus auratus), 5) Çin hamsteri (Cricetulus griseus), 6) Moğolistan gerbili (Meriones unguiculatus), 7) Tavşan (Oryctolagus cuniculus), 8) Köpek (Canis familiaris), 9) Kedi (Felis catus), 10) İnsan dışı primatların bütün türleri 11) Kurbağa [Xenopus (laevis, tropicalis), Rana (temporaria, pipiens)],

8 12) Zebra balığı (Danio rerio), türlerinin ve deneyde kullanılacak tüm hayvanların kayıtlı yasal deney hayvanı üreticisi ve tedarikçilerinden alınmış olması şartı aranır. c) Kedi, köpek gibi evcil türlerin sokakta başıboş olanları, deneylerde kullanılmaz. Ancak, hayvanların sağlık ve refahı ile ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulması, çevre, insan ve hayvan sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması ve çalışmanın amacının sadece başıboş hayvan kullanılarak gerçekleştirilebileceğine dair bilimsel gerekçeler sunulması hallerinde bu hayvanlar deneylerde kullanılabilir. ç) İnsan dışı primatların deneylerde kullanılmasına, istisnai durumlarda ve prosedürün amacının insan dışı primatlar dışında bir tür kullanılarak gerçekleştirilemeyeceğine dair bilimsel bir gerekçe mevcutsa izin verilir. d) Büyük kuyruksuz maymunlar deneylerde kullanılamaz. e) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde nesli tehlike altında olan ve korunan türler ile CITES Sözleşmesinin Ek-1 Listesindeki türlerin kullanılmasına aşağıda belirtilen durumlarda izin verilir: 1) Prosedür, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (c) ve (d) bentlerinde belirtilen amaçlardan birine sahipse. 2) Prosedürün amacının söz konusu türlerin dışındaki türler ile gerçekleştirilemeyeceğine dair bilimsel bir gerekçe mevcutsa. f) Doğadan alınmış yaban hayvanı üzerinde yapılacak deney bir bilimsel gerekçeyle; ancak diğer hayvanların deneyin amacı bakımından yeterli olmaması halinde onaylanır. Bu konuda yapılan çalışmalarda HADYEK onayından sonra Genel Müdürlükten izin alınır. HAYVAN DENEYLERININ PLANLANMASI VE ÇALIŞMALARIN SEYRİ Madde 9- Hayvan deneylerinin planlanması a) Deneyler planlanırken materyal olarak deney hayvanları, embriyolar, organlar, dokular, hücreler, bakteriler, mantarlar, protozoonlar, bilgisayar programları, istatistik programları kullanılır. b) Hayvanlar biyolojik olguları ve olguların etkilerini araştırmak, betimlemek, açıklamak ve tahmin etmek için kullanılırlar. Deneylerden çıkarılan sonuçlar tamamen deneyin verilerine dayanmalıdır. c) Planlama yapılırken deneyin bilimsel değerliliği olan hipoteze dayanmasına özen gösterilmelidir. ç) Deney metodunun seçimi yapılırken çalışılan problemin en basit şekilde çözülebilmesi amaçlanmalıdır. d) Hayvan deneylerinden elde edilen bulguların geçerliliği uygun bir hayvan modelinin seçimine bağlıdır. Bu nedenle en basit canlı biriminden gelişmiş omurgalılara doğru bir model seçimi yapılmalıdır. Hayvan sayıları deney için yeterli minimum sayıda hayvan kullanılacak şekilde belirlenmelidir.

9 e) Hayvan modellerinin seçiminde aşağıdaki kriterler dikkate alınmalıdır. 1. Temel problemin tanımlanması 2. Hayvan modelinin araştırmanın amacına ve çalışma planına en uygun model olması 3. Temel çözümün ne olması gerektiğine karar verilmesi 4. Hayvanların temini, barındırılması, bakımı, takibi, literatür bilgileri. f) Bu problemleri çözerken hangi hayvan türü ya da soyunun teknik olarak uygun olduğu ve deneysel işlemlerden hangisinin daha az etkileneceği dikkate alınarak hayvan seçimi yapılmalıdır. h) Bilimsel uygulama ve etik yönlerden uygun bir hayvan modelinin seçilmesi gerekmektedir. ARAŞTIRMA KONUSUNUN SEÇİMİ Madde 10- Genel anlamıyla araştırma konusunun seçimi toplumsal, bilimsel ve pratik ilgiyle belirlenir. Dar anlamıyla araştırma kurumunun olanakları, hedefleri ve araştırmacının ilgisiyle belirlenir. ARAŞTIRMA PROTOKOLÜNÜN HAZIRLANMASI Madde 11- Deneysel çalışmanın pratik olanakları göz önünde bulundurulmalıdır. Araştırmacı genellikle en uygun yöntemi seçme konusunda özgür olmakla birlikte deneylerde gelişmiş otoritelerin yöntemlerini de dikkate almalıdır. Ancak deneyin boyutu daha önce saptanmış doğrulama standartları ile belirlenmelidir. DENEYİN AYRINTILI PROTOKOLÜ Madde 12-. Bir sonraki aşama olup uygulamada gerçekleştirilecek eylemlerin anlatıldığı ve hangi işin kim tarafından yapılacağını, deneyin akış şemasını basit bir şekilde gösteren belgedir. Deneyde kullanılacak hayvanların beslenmesi, hayvanlara uygulanacak deneysel işlemler biyolojik örneklerin alınması, saklanması ve uygulanacak ötanazi yöntemi eksiksiz biçimde belirtilmelidir. Bu konuda çalışacak kişilerin belirtilmeli ve çalışmaların Veteriner Hekim gözetiminde yapılmalıdır. HAYVAN SEÇİMİ VE SAYISININ BELİRLENMESİ Madde 13- Hayvan deneyleri maksimum düzeyde bilgi sağlayacak şekilde planlanmalıdır. Hayvan sayıları etik kurallar göz önünde bulundurularak ve çalışmanın prosedürüne göre belirlenir. Bir hayvan deneyinin yapılması zorunlu ise, tür seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Deneyler arasında tercih yapılması durumunda, en az sayıda hayvan kullanılan, nörofizyolojik duyarlılığı en düşük seviyede olan hayvanların kullanıldığı, en az acı, ağrı, baskı ve fiziksel zarar vererek yeterli sonuçların elde edilebileceği deneyler tercih edilmelidir. Üretimi yapılan hayvanlar üzerinde yapılabilen deneyler, deneyin amaçlarını

10 gerçekleştiremediği durumlar dışında doğal ortamlarında yaşayan hayvanlar üzerinde yapılmamalıdır. Evcil ırklardan uzaklaşmış hayvanlar deneylerde kullanılmaz. Yabani kedi ve köpekler ile deney için yabani türün zorunlu olması durumunda özel izinle yabani türler de kullanılabilir. Bir çalışmada hayvan sayısının çok fazla olması veya çok az olması istenilmez. Deneydeki gerçek etkiyi ortaya çıkarabilmek için çok az hayvan da doğru değildir. Bu şekilde düzenlenen deneyler gereksiz yere hayvan kullanımıdır ve etik kurallara uygun değildir. Bunun için deneye başlamadan önce hayvan sayısının bilimsel ve istatistiksel yöntemlerle belirlenir. Belirlenen hayvan sayısı yanlış pozitif ya da yanlış negatif olasılığını en düşük düzeye çekmelidir. HAYVAN DENEYLERİNİN ORGANİZASYONU VE İDARESİ Madde 14- Hayvan deneyleri genellikle çok sayıda insan tarafından yürütülür. Tüm bu çalışanlar proje yürütücüsü tarafından organize edilir. Proje yürütücüsü deneyin organizasyonunu en iyi şekilde planlamalıdır. Böyle olmazsa deney negatif olarak etkilenir. Araştırmalarda mevcut olan materyal ve personelin verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Proje yürütücüsünün görevi, yapılan işlemlerin düzgün, aksamadan kurallarına uygun ve gerekli her türlü emniyet tedbirini alarak zamanında yapılmasını sağlamaktır. Bir projenin sorumluluğu yönerge ve yönetmeliklere uygun olarak çalışılması proje yürütücüsünün ve araştırma biriminin sorumluluğundadır. ARAŞTIRMANIN PLANLANMASI Madde 15- Deneysel işlemlerde zorunlu olmadıkça hayvan kullanımından sakınılmalı, araştırmacı bu canlıların kullanımı için sağlam, bilimsel gerekçeler göstermelidir. Başka seçeneğin niçin olmadığı açıklanmalıdır. Araştırmacılar araştırmalarında kullandıkları hayvanların sağlıklı olmasının, araştırmalarının sonuçlarını da olumlu yönde etkileyeceğini bilmelidirler. Araştırmacı hedeflerini kesin olarak tanımlamalı ve bunun için; uygulanabilirliğini; araştırma için fizyolojik olarak en uygun türleri ve olabildiğince basit organizmaların kullanımı; deneyde istatistik hesap yapmaya yetecek en az sayıda hayvan kullanımını; hayvanlar üzerinde yapılan işlemlerin en az düzeyde olması; deneyin mümkün olduğu kadar kısa olmasını; ağrıyı en aza indiren analjezi-anestezi-sedasyonun sağlanmasını; önceden yapılmış çalışmaların gereksiz yere tekrarı olamamasını; daha az invaziv uygulamaların, diğer türlerin, izole organ preparatlarının, hücre veya doku kültürlerinin ya da varsa bilgisayar simulasyonunun kullanıma uygunluğu veya olasılığını; deneyin ağrılı ya da stresli olması bekleniyorsa araştırmadan hayvanın çıkarılması ya da ötenazinin; zamanlanmış aralıklarda uygulama yapılacaksa bunun kriterlerini; uygulama sonrası bakımı; ötenazi yöntemini ve hayvanın yok edilmesini; yapılan uygulamalarda personelin deneyimini ve alıştırmanın yeterliliğini, olağan bakım ve bakım gereksinimlerini; personel için çalışma ortamının uygunluğunu araştırmalıdır.

11 DENEYSEL İŞLEMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR Madde 16- Deney genel veya lokal anestezi altında yapılmalıdır. Deney sırasında veya deney sonrasında hayvan ağrı, acı veya sıkıntıya sokulmamalıdır. Ağrılı veya stresli uygulamalar; uygun sedatif, analjezik veya anestetiklerle yapılmalıdır. Hayvanın deneyin sonunda canlı kalacağı veya insanca bir yöntemle öldürüleceği belirtilmelidir. Hayvan canlı kalacaksa cerrahi girişim için eldiven, maske, steril alet ve aseptik teknik kullanılmalıdır. Tüm cerrahi uygulamalarda cerrahi işlem öncesi ve sonrası bakım yapılmalıdır. Hayvanın cerrahi işlem sonrasında sıkıntı çekmesi önlenmelidir. Ağrı, huzursuzluk ve sıkıntı çekmesi önlenemiyorsa hayvan daima insanca ve ağrısız olarak öldürülmelidir. Hayvan, deneyin bitiminde canlı kalmayacaksa deneyde sterilite gerekli değildir. Uygulama sonrasında hayvan insanca ve ağrısız bir yöntemle öldürülmelidir. Hayvanlara uygulanan madde veya ilaç toksik ise ölü hayvanlar farklı ambalajlarda saklanmalıdır. Deney sonrasında canlı kalacak hayvana birden çok büyük cerrahi girişim uygulanmamalıdır. Ancak: 1. Bilimsel gerekçe varsa 2. Veteriner bakım için gerekliyse yapılabilir. Daha önce bir ya da birkaç deneyde kullanılan bir hayvanın tekrar kullanılmasına aşağıdaki durumlarda izin verilir: a) Daha önceki deneylerin gerçek şiddeti hafif veya orta ise. b) Hayvanın genel sağlık durumu tamamen eski haline dönmüşse. c) Yeni deney hafif, orta veya düzelmez olarak sınıflandırılmışsa. ç) Hayvan üzerinde daha önce gerçekleştirilen prosedürleri değerlendirebilecek bir veteriner hekim tarafından uygun bulunmuşsa. İstisnai durumlarda, (a) bendini uygulama dışı bırakacak şekilde ve hayvanın veteriner hekim tarafından muayene edilmesinden sonra, hayvanın şiddetli acı, ızdırap veya eşdeğerini içeren bir deneyde birden fazla kullanılmaması şartıyla bir hayvanın tekrar kullanılmasına izin verilebilir. DENEY HAYVANININ İNSANCA ÖLDÜRÜLMESİ (ÖTENAZİ) Madde 17- Deneyin sonunda, deney hayvanlarının yaşaması veya herhangi bir ciddi rahatsızlık, sakatlanma hallerinde, hayvanların normal sağlık koşulları içinde bulunacağı veya acı ya da baskıya maruz kalacağı göz önüne alınarak, hayvanın canlı tutulması veya insani bir yöntemle öldürülmesi hususlarından birine karar verilmelidir. Bu sebeple, uygulamalar sonrası hayvan acı çekiyorsa, ağrı içindeyse ve deneyin amacı için yaşaması gerekli değilse, bu hayvanın yaşamına son verilmesi önerilir. Deney hayvanının veteriner hekimin kararı sonucu, yaşamının sonlandırılmasına gerek görüldüğü durumlarda uyulması gereken şartlar aşağıda verilmiştir. a) Bir deney hayvanının ötenazisi, mutlaka bir veteriner hekim tarafından ya da gözetiminde yapılmalıdır. b) Deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılan herhangi bir deney hayvanı hangi amaçla olursa olsun, bilinci yerinde iken ateşte yakılarak veya suda boğularak öldürülemez. c) Bir deney hayvanı öldürülürken dikkat edilmesi gereken temel husus; merkezi sinir sistemini baskılayarak kısa sürede bilinç kaybına neden olacak ve ağrı hissini ortadan

12 kaldıracak bir yöntem kullanmaktır. Ötenazide ani ve ağrısız ölümle sonuçlanacak bir yöntem seçilmelidir ve deney hayvanı ancak ölüm kriterleri kanıtlandıktan sonra atılmalıdır. ç) Deney hayvanlarına uygulanacak insancıl bir ölüm için olan temel kriterler şunlardır. 1- Panik, ağrı veya rahatsızlık bulguları olmaksızın ölüm 2- Bilincin kapanması için en kısa süre (en kısa sendeleme süresi gibi) 3- Güvenilir ve tekrarlanabilir 4- Uygulayan personel için güvenli 5- Deney hayvanında istenmeyen fizyolojik ve psikolojik etkilerin en az olması 6- Gözlemci ve uygulayıcı üzerinde duygusal etki meydana getirmeyen veya en az meydana getiren 7- Çevresel ve ekolojik etkileri en az olan 8- Deney hayvanı odalarından farklı bir ortamda gerçekleştirilen ölüm, insancıl bir ölüm olarak kabul edilebilir. BAŞVURU İŞLEMLERİ Madde 18- Etik Kurul başvuruları, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulu Başvuru Formu nun doldurularak Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan Deneyleri Etik Kurul Sekreterliğine teslimi ile gerçekleştirilir. Araştırmacıların, başvuru formlarını GOPHADEK e; toplantıdan en az on beş gün önce ulaştırması gerekir. KAYIT VE DENEY HAYVANLARININ KİMLİKLENDİRİLMESİ Madde 19- Deney hayvanlarının kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 13/12/2011tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmeliğin 34, 35 ve 36.cı maddelerine göre yapılır. Kayıtlar HADMEK kararı doğrultusunda Bakanlıkca istenilen istatistik formlarında belirtilen bilgileri kapsar. İTİRAZ ve YENİDEN BAŞVURMA Madde 20- Başvurusuna Onay ve İzin verilmeyen araştırma sorumlusu kararın kendisine yazılı olarak bildirilmesinden sonra en geç 1 (bir) ay içinde karara itiraz edebilir veya ret kararına gerekçe gösterilen eksikleri gidererek ve düzeltmeler yaparak yeniden başvurabilir. İtiraz ve yeniden başvuru kurul tarafından ilk toplantıda görüşülerek karara bağlanır.

13 DEĞİŞİKLİK BAŞVURUSU Madde 21- İzin ve onay alınmış deneysel araştırmalarda çalışmaların yürütülmesi sırasında değişiklik yapılma gereksinimi doğduğunda bu değişiklik için izin ve onay almak gerekir. GİZLİLİK Madde 23 (1) Yerel etik kurullarının yazışmaları gizli olup, Yönetmelikte belirtilen yetkili kurumlar dışında üçüncü şahıslara bilgi verilmez. (2) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulaması ile ilgili bilgileri, gerek gördüğünde ülkemizin de teraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında kurum ve kuruluşlarla paylaşır. (3) Canlı hayvanların kullanıldığı projelerin, mülkiyet haklarını ihlal etmemek ve gizli bilgileri açığa vurmamak kaydıyla halkın bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla objektif bilgiler verilir. BAŞVURU SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI Madde 23- Etik Kurul a başvurularda kişisel beyan esas olup, başvuranlar aşağıdaki hususları kabul etmiş sayılırlar. a) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Deney Hayvanları Etik kurul Yönergesini okuduklarını ve kabul ettiklerini teyid etmişlerdir. b) Başvuru formlarında verdikleri bilgilerin doğruluğunu teyid etmişlerdir, c) Etik Kurul onayı olmadan deneylere başlamayacaklarını taahhüd etmişlerdir, ç) Deney hayvanlarında yapılacak işlemleri başvuru formunda belirtilen hususlara uygun şekilde yapmayı ve Etik Kurul un çalışmalarını izlemek istemesi durumunda laboratuvarlarını ve çalışma düzenlerini Etik Kurul üyelerine açmayı kabul etmişlerdir. d) Onaylanmış projelerde yapılmak istenen değişiklikler Etik Kurul a bildirilmelidir. e) Deney hayvanları kullanılarak yapılan her türlü ulusal ve uluslararası yayımlanacak bilimsel etkinlikte yerel etik kurulu onayı alınmıştır veya yerel etik kurul ilkelerine uyulmuştur ifadesi yer alır. DENEY HAYVANI İLE UĞRAŞACAK KİŞİLERİN EĞİTİMİ Madde 24- Eğitim ile ilgili olarak a) Deney hayvanı ile uğraşan ve/veya uğraşacak araştırıcıların eğitilmesi için eğitim programlarının düzenlenmesi, laboratuvar hayvanları kullanım sertifika programlarının açılması, düzenlenmesi ve yürütülmesinden Hadyek sorumludur. Bu programlarda başarılı olanlara etik kurul tarafından deney hayvanı kullanım sertifikası verilir.

14 b) Deney hayvanı kullanarak her türlü eğitim, araştırma, uygulama ve test yapmak isteyen veya bu programların yapılmasında deney hayvanlarına dokunarak ve gözlemleyerek katkıda bulunan öğrenciler, araştırmacılar, akademik, sağlık, teknik ve idari personel deney hayvanı kullanıcısı olarak kabul edilir. c) Deney hayvanı kullanıcıları, sertifika almadan bu hayvanlar üzerinde deney, eğitim, test amacıyla işlem yapamaz ve çalışma mekânlarında bu hayvanları barındıramazlar. Çiftlik hayvanlarıyla yapılacak araştırmalarda araştırma ekibinin içinde bir veteriner hekimin bulunması zorunludur. Bu durumda veteriner hekimin deney hayvanları kullanım sertifikası bulunması gerekli değildir. ç) Etik kurul; deney hayvanı üretilmesi ve yetiştirilmesi ile sorumlu personelin asgari olarak bilgilendirilmesi ve uyulması gereken usul ve esasları içeren bir meslek içi eğitim programı hazırlar ve periyodik olarak uygulanmasını denetler. Eğitim programları yetkili kişiler tarafından yürütülür. Kurum içinde yetkili kişilerin kimler olduğu etik kurulca belirlenir. d) Etik kurulun onayına sunulan çalışmalarda, deney hayvanı kullanan kişinin kullanım sertifikası olmaması halinde etik kurulca çalışmalarına onay verilmez. e) Bir araştırıcı, kendi sertifikası olmaması halinde araştırma yürütücüsü olarak başka kişilerle ortak çalışma yapmak amacıyla etik kuruluna başvurabilir. Kendisinin katıldığı, ancak doğrudan deney hayvanlarıyla işlem yapmayan araştırmacılar, sertifikalı deney hayvanı kullanıcılarının yardımıyla deneylerini sürdürebilirler. f) Deney hayvanları kullanım sertifikası programlarında aşağıdaki konuların bulunması zorunludur: a. Deney hayvanları morfolojisi (anatomisi + histolojisi). b. Deney hayvanları fizyolojisi. c. Hayvan deneyleri etiği ve alternatif deney metotları. d. Deney hayvanları kullanım teknikleri (teorik + pratik). 1. Tutuş teknikleri. 2. Enjeksiyon teknikleri. 3. Kan alma teknikleri. 4. Anestezi ötenazi teknikleri. e. Hayvan deneyleri laboratuarları kuruluş ve işletmesi. f. Temel laboratuvar güvenliği. g. Hayvan refahı ve davranış özellikleri. g) Deney hayvanları üretimi. ğ) Deney hayvanları biyokimyası. h) Gerektiğinde sertifika programlarına özel metodların öğretildiği ek konular ilave edilebilir. ı) Deney hayvanları kullanım sertifika programlarında derslerin %80 ine devam etmek zorunludur. Sertifika programları asgari 80 saat olup, zorunlu konuların işlenmesinden sonra, geri kalan zaman laboratuvar stajı, rotasyon gibi başka eğitim faaliyetleriyle tamamlanabilir. i) Kursiyerlerin başarılı sayılabilmeleri için kurs sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olmaları gereklidir. j) Deney hayvanları kullanım sertifikası e ğitim programı Merkezi Etik Kurulu nun standardize ettiği eğitim programı çerçevesinde yapılacaktır.

15 k) Bu Yönerge hükümlerine göre düzenlenen deney hayvanları kullanım sertifika programlarına kayıt yaptırarak devam ve başarı koşullarını yerine getiren kursiyerlere "Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası" verilir. Deney hayvanları kullanım sertifikası, etik kurul başkanı ve rektör tarafından imzalanır. l) Lisans/yüksek lisans düzeyinde deney hayvanı kullanımı ile ilgili alınmış olan eğitimlerin sertifika programına eşdeğer olup olmadığına GOPHADYEK karar verir. GEÇERLİLİK SÜRESİ Madde 27- Mevcut etik kurul olurları, verilen süre boyunca geçerlidir. Bitirilemeyen projeler için ek süre talep edilebilir. KULLANIM SERTİFİKASI Madde 28- Kullanım sertifikası bulunmayanlar GOPHADYEK tarafından açılacak olan Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası programına katılarak başarılı olmaları halinde rektör ve GOPHADEK başkanı tarafından imzalı kullanım sertifikası alabilirler. MADDE 23 (1) 6/7/2006 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. DENETİM ve DENETLEME Madde sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 17.maddesine istinaden bu yönetmelik hükümlerinin tamamı hayvan deneyleri merkezi etik kurulunun vereceği görüş doğrultusunda bakanlık denetimine tabidir. Yerel etik kurullarının yazışmaları gizli olup bu yönetmelikte belirtilen yetkili kurumlar dışında üçüncü şahıslara bilgi verilmez. Mevcut yerel etik kurul olurları, verilen süre boyunca geçerlidir. YÜRÜRLÜK Madde 30- Bu yönerge Çevre ve Orman Bakanlığı nın 15/02/2014 tarihli ve sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 17. maddesini esas alan Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Hükümleri esas alınarak hazırlanmıştır. Bu Yönerge Gaziosmanpaşa Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildikten ve Merkezi Etik Kurul tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girer. Bu yönergeyi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü adına GOÜHADEK Başkanı yürütür. Bu yönergede yer almayan hususlarda Çevre ve Orman Bakanlığı nın ilgili yönetmelik hükümleri esas alınır. YÜRÜTME Madde 31- Bu yönerge hükümleri Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

16 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Proje Protokol no: Onay tarihi: FORM 1 : İDARİ BİLGİ FORMU 1. Tarih: 2. Araştırma yürütücüsü: İmzası 3. Diğer araştırmacılar: 4. Araştırmanın başlığı: 5. Kullanılacak hayvan türleri ve sayıları: 6. Araştırma ile ilgili anabilim dal(lar)ı 8. Telefon no: 7. Araştırmanın yapılacağı laboratuvar(lar): 9. Telefon no: Araştırmayı destekleyen kuruluş(lar): Yoktur GOÜAF TÜBİTAK Başvuru Tarihi: Başvuru Tarihi: Diğer (Belirtiniz): A. Başvuru Tarihi: B. Başvuru Tarihi: 11. Projenin süresi ay 12. Başvuru tipi: Yeni başvuru Değişiklik. Protokol No.: GOPHADYEK 1

17 FORM 2 : DENEY PROTOKOLÜ Bölüm A : PROJE TANIMI A1. Projenin amaçlarını herkesin anlayabileceği şekilde özetleyiniz. Amaç ve hipotezi ile birlikte bu çalışmanın bilime yapacağı ön görülen potansiyel katkıları belirtiniz. (Lütfen bu bölümün, uzman olmayan kişilerce de okunacağını unutmayınız): A2. Konu ile ilgili özet literatür bilgisi. (en az 3 adet) (Literatürleri her birininin özetinin arkasına yazınız) GOPHADYEK 2

18 A3. Deney hayvanlarında yapılacak işlemleri sırasıyla tanımlayınız. (Metodunuzu açıklayınız.) A4. Deneylerin sonlandırılması (Deney hayvanı için deneyin bitiş şekli) : Deney sonunda ötenazi yapılmayacaktır. Herhangi bir deney yapılmadan ya da tedavi uygulanmadan önce ötenazi yapılacaktır. Belli bir süre yaşatıldıktan sonra ötenazi yapılacaktır: (Saat/Gün/Ay) Deney protokolünün uygulanmasından sonra ötenazi yapılacaktır. Özgül belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ötenazi yapılacaktır. Açıklayınız: %15 ten fazla kilo kaybı olursa ötenazi yapılacaktır. Genel durum kötüleşirse ötenazi yapılacaktır. Tanımlayınız: Deneysel işlemlerden sonra hayvan ölebilir. Olası nedenleri açıklayınız: GOPHADYEK 3

19 A5. Deney hayvanı kimliği : (DİKKAT:Eğer birden çok deney hayvanı türü kullanılacaksa, her tür için ayrı bir sayfa doldurulmalıdır.) Tür: Soy (rodentler için): Cinsiyet: Yaş/ağırlık sınırı: Erkek Dişi A6. Deney grupları ve sayıları Deney ve kontrol grupları Grup başına hayvan adedi Tekrar sayısı Kullanılan toplam Hayvan sayısı/grup A6.1. Deneyde kullanılacak toplam hayvan sayısı : adet A6.2. Her gruptaki hayvan sayısının neye göre hesaplandığını açıklayınız: A6.3. Her gruptaki deney tekrarı sayısı neye göre hesaplanmıştır? Açıklayınız: A7. Deneylerde kullanılacak kimyasal/biyolojik maddeler ve farmakolojik maddeler (yalnızca canlı hayvanda kullanılacaklar yazılmalıdır): Madde Doz Veriliş yolu Hacim Veriliş sıklığı Etki Süresi A8. Deney sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli madde ve/veya durumlar Mikrobiyolojik kontaminasyon riski. Kanserojen maddeler. Radyoizotoplar. Biyolojik toksinler. Antineoplastik/sitotoksik maddeler. Diğer maddeler. Diğer risk faktörleri. Açıklayınız: GOPHADYEK 4

20 Form B : ANESTEZİ ve ANALJEZİ B1. Preanastezik-analjezik ya da sedatif ilaçlar Madde Doz Veriliş yolu Hacim Veriliş sıklığı Etki Süresi B2. Anestezik Maddeler Madde İndüksiyon dozu Ek dozlar Veriliş yolu Yapılacak işlem Anestezi altında Geçen süre B3. Anestezi derinliğinin izlenmesi (uygun seçeneklerin tümünü işaretleyiniz) a. Protokole uygulanması uygun değildir b. Cilt ya da parmak kıstırma yanıtları c. Palpebra ya da kornea refleksi (rodentler için uygun değilidir) d. Çene ya da iskelet kası tonusu izlenmesi e. Fizyolojik yanıtın izlenmesi f. Diğer. Açıklayınız : B4. İzlenme sıklığı a. Protokole uygulanması olanaklı değildir b. Her 2-3 dakikada bir c. Her 4-5 dakikada bir d. Diğer. dakika. Açıklayınız: B5. İşlem sonrası (post-op) verilecek anajezik ve trankilizan maddeler Madde Dozu Veriliş sıklığı Veriliş yolu Tedavi süresi Hangi gruptaki Hayvanlar? GOPHADYEK 5

21 Bölüm C : SAĞLIK PARAMETRELERİ C1. İzlenecek olası değişiklikler a. Vücut ağırlığının % i kadar kilo kaybı n. Dispne b. Ölüm o. Hipotermi c. Davranış değişiklikleri. Açıklayınız: p. Hipertermi d. Gıda ve su alımında azalma r. Cilt değişiklikleri e. Enfeksiyon s. Parezi/paralizi f. Abse t. Ataksi g. Dehidratasyon u. İnkontinans h. Malnütrisyon v. Diürez i. Genel güçsüzlük y. Diğer. Açıklayınız: j. Diyare z. Hıçbiri k. Konstipasyon ya da ileus l. Konvülsiyon m. Koma C2. Sağlık değişikliklerini takip etme yöntemleri (uygun şıkların tümünü işaretleyiniz) a. Tartı. Sıklığını yazınız: b. Davranış, aktivite ve postür kontrolü c. Lokalize ağrı ya da rahatsızlık açısından gözleme d. İşlem yapılan bölgenin yapışıklıklar, akıntı, kızarıklı ya da şişme açısından izlenmesi e. Hayvanın hareket kabiliyetinde meydana gelen azalmalar f. Günlük gıda ve su tüketiminin izlenmesi g. Diğer. Tanımlayınız: C3. Sağlık değişikliklerini saptayacak gözlemlerin sıklığı (sadece bir şıkkı işaretleyiniz) a. Günde bir defa e. Haftada bir b. Günde iki defa f. Diğer. Tanımlayınız: c. İki günde bir d. Haftada iki defa C4. Hayvanların deney protokolünden çıkarılma ölçütleri (uygun şıkların hepsini işaretleyiniz) a. Veterinerin uygun görmesi (insani nedenler) b. Vücut ağırlığının %15 inden fazla kilo kaybı c. Düzgün yürüyememe d. Düzgün gıda ve su almama e. Uyaranlara belirgin derecede azalmış yanıt verme f. Diğer. Tanımlayınız: C5. Deney protokolünden çıkarılan hayvanların akibeti a. Ötanazi b. Diğer. Tanımlayınız : GOPHADYEK 6

22 Bölüm D : KISITLAMA, YOKSUN BIRAKMA ve ÖTENAZİ D1. Kısıtlama (Hiçbir kısıtlama uygulanmayacaksa, rutin seçeneğini işaretleyiniz) a. Rutin b. Rutin dışı 1. Kısıtlayıcı cihaz kullanımı 2. Hayvanların kısıtlandığı süre 3. Kısıtlayıcı cihaz içinde izin verilen hareketler: a. Kısıtlı hareket b. Normal postural pozisyon değiştirme c. Kısıtlı postüral pozisyon değiştirme d. Hiçbir harekete izin verilmiyor 4. Rutin dışı kısıtlayıcı cihaz kullanımının gerekçeleri nelerdir? Açıklayınız: 5. Kısıtlanan hayvanda ortaya çıkabilecek istenmeyen davranış, sağlık ve iyilik hali değişiklikleri nelerdir? Açıklayınız: 6. Hayvanın kısıtlayıcı koşullara uyum göstermesi için yapılanlar nelerdir? Açıklayınız: 7. Hayvanın kısıtlayıcı koşullar altında izlenme sıklığı ne olacaktır? Açıklayınız: D2. Özel barınma, koşullama, diet ve diğer durumlar a. Hiçbir özel koşul uygulanmayacaktır b. Deneylerde aşağıda belirtilen uygulamalar yapılacaktır (geçerli olanların tümünü işaretleyiniz) Uzun süreli yüksek/düşük sıcaklığa maruz bırakılma Uzun süreli standart dışı nemlilik/kuruluk altında bırakılma Uzun süreli standart dışı atmosferik basınca maruz bırakılma Uzun süreli standart dışı atmosferde tutulma Standart dışı kafeste barındırma Uzun süreli standart dışı ışık-karanlık siklusunda tutulma 12 saatten daha uzun süre susuz bırakma 24 saatten daha uzun aç bırakılma (geviş getiren hayvanlar için 48 saat) Diğer. Açıklayınız: D3. Ötanazi yöntemleri Ötanazi uygulanmayacaktır Yüksek doz anestezik Anestezi/trankilizan altında dekapitasyon Anestezi/tranklizian altında servikal dislokasyon Cerrahi sırasında ekssanguinasyon Karbon dioksit solutma Diğer. Tanımlayınız: GOPHADYEK 7

23 Bölüm E : HAYVAN SAĞLAMA VE BARINDIRMA BİLGİLERİ E1. Deney hayvanlarının kaynağı: GOÜ. Deney Hayvanları Laboratuvarından sağlanacaktır. Diğer bir yasal satıcıdan alınmaktadır. Belirtiniz: Bir başka çalışmadan artmıştır. Belirtiniz: Yaban ortamdan izole edilecektir. Bağış olanak alınacaktır. Koloni içinde üretilecektir. Diğer. Belirtiniz: E2. Deney hayvanlarının barındırılması: GOÜ. Deney Hayvanları Laboratuvarı GOÜ. Deney Hayvanları Etik Kurulu tarafından uygun bulunan bir başka barınak. Belirtiniz : Diğer. Belirtiniz : E3. Hayvan, Deney Hayvanları Laboratuvarından dışarı çıkarılacaktır. Hayır Evet (Eğer yanıtınız evet ise aşağıdaki soruları yanıtlayınız) 1. Tüm hayvanlar aşağıda belirtilen laboratuvara götürülecektir. Adres: 2. Laboratuvarda yapılacak işlemler şunlardır (Eğer Bölüm B de belirtilen tüm işlemler burada yapılacaksa tümü şeklinde belirtilmelidir): 3. Deney hayvanının canlı olarak dış laboratuvarda tutulacağı süre yaklaşık olarak ne kadardır: GOPHADYEK 8

24 Bölüm F: DENEY HAYVANI KULLANIMININ GEREKÇELERİ VE SEÇİLEN TÜRÜN VE SAYININ UYGUNLUĞU F1. Bu çalışma için canlı hayvan kullanmak gereklidir; çünkü : İncelenen süreçlerin karmaşıklığı nedeniyle daha basit sistemlerde oluşturulması ve model kurulması olanaksızdır. İncelenecek sistemin, canlı olmayan modellerde taklit edilebilmesi için yeterli bilgi birikimi yoktur. Preklinik çalışmalarda, insan üzerinde denenmeden önce canlı hayvan üzerinde deney yapmak zorunludur. Diğer : F2. Bu hayvan türü seçilmiştir; çünkü : Daha önce elde edilen verilerle karşılaştırma yapmayı olanaklı kılan geniş veritabanları bulunmaktadır. Aşağıda belirtildiği üzere, önerilen türün anatomik ve fizyolojik özellikleri yapılacak çalışma için yegane uygun modeldir: Açıklayınız: Önerilen tür, bu çalışmanın yapılabilmesi için uygun doku, boyut ve anatomiye sahip ve filogenetik olarak en düşük olanıdır. Bu tür, insandaki durumu simüle etmek için çok uygun bir fizyolojik model oluşturmaktadır. Bu projenin köken aldığı önceki çalışmalarda da aynı tür kullanılmıştır. Bu türün aşağıda belirtilen özellikleri çalışma için en uygun seçimdir: Türün özellikleri: Diğer: G. TEMİNAT Bu projenin sorumluluğunun bilincinde olduğumu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan Deneyleri Etik Kurulu Yönergesi ni okuduğumu ve projenin bahsi geçen maddeler çerçevesinde gerçekleşeceğini, Etik Kurulu nun onayını almadan çalışmaya başlamayacağımı, bu projenin daha önceki araştırma ve bilgilendirici projelerin tekrarı olmayacağını, projede çalışacak araştırmacıların nitelikli ve projeyi insancıl ve bilimsel bir tutumla yürütecek kişiler olacağını, proje sırasında çalışacağım hayvanların haklarını gözeteceğimi ve etik kurallar dışında havyanlara herhangi bir girişim yapamayacağımı temin ederim. Araştırmacılar (Ad-Soyad ve imza) Tarih GOPHADYEK 9

25 Protokol No: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU Araştırma Yürütücüsü: Araştırmanın Başlığı: Araştırma hayvanı tür/ırk ve sayıları: RAPORTÖR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU Geliş tarihi: OMU-HADYEK Araştırma daha önce yapılmış mıdır? Hayır Evet Araştırmanın gerçekleştirilebileceği alternatif bir yöntem mevcut mudur? Hayır Evet Araştırma bir hipotezi test etmek üzere planlanmış mıdır? Evet Hayır Araştırma sonucunda ölçülebilir bir hedefe ulaşmak olası mıdır? Evet Hayır Araştırma çağdaş bilime katkıda bulunacak nitelikte midir? Evet Hayır Araştırma için seçilen hayvan türü uygun mudur? Evet Hayır Çalışma metodolojik yönden doyurucu olarak planlanmış mıdır? Evet Hayır Araştırma protokolünde öngörülen hayvan sayıları gerçekçi midir? Evet Hayır Araştırma için en uygun sayıda hayvan kullanımı amaçlanmış mıdır? Evet Hayır Araştırma hayvanlarının yetiştirilmesi ve barındırılması için optimum Evet Hayır fizyolojik, psikolojik ve çevresel koşullar sağlanmış mıdır? Araştırmalar uygun yer ve koşullarda yapılacak mıdır? Evet Hayır Araştırmacı(lar) çalışmanın uygulanacağı hayvan türü ile ilgili yeterli bilgi Evet Hayır ve deneyime sahip midir? Araştırmacı(lar) deney hayvanı kullanımı ile ilgili eğitim görmüş veya Evet Hayır sertifika almışlar mıdır? Araştırma protokolünde hayvanlara en az ağrı ve acı verecek önlemler Evet Hayır alınmış ve bu konudaki uluslararası standartlar gözetilmiş midir? Araştırmada çevre ve/veya insan sağlığını tehdit edecek toksik rezidü, Hayır Evet kimyasal, biyolojik, radyoaktif maddelerin bulaşması riski var mıdır? Araştırma sonunda hayvanların akıbeti konusunda gerçekçi saptama Evet Hayır yapılmış ve bu konudaki uluslararası standartlar gözetilmiş midir? Araştırma sonunda hayvanlar ağrısız ve acısız bir yöntemle ötenazi/kesim Evet Hayır uygulandıktan sonra atıkların imhası için gerekli önlem alınmış mıdır? Gerekli görülen diğer açıklamalar: Tarafımdan değerlendirilen bu dosya HADYEK Yönergesi nde belirtilen ilke ve kurallara uygundur Ön çalışma yapılarak sonuçların bildirilmesi uygun bulunmuştur. Aşağıdaki konuların düzeltilmesi koşuluyla uygundur. Eksik kısımların tamamlanması gerekli görülmüştür. Düzeltme gerekli görülmüştür. Ek literatür bilgisi istenmesi gerekli görülmüştür. Araştırıcılarla görüşme yapılması gerekli görülmüştür. Yeniden görüşülmesi uygun görülmüştür. Tarafımdan değerlendirilen bu dosya Hayvan Etik Kurulu Yönergesi nde belirtilen ilke ve kurallara uygun değildir. Kurul Üyesi: Tarih: İmza:

26 GOÜ-HADYEK Protokol no: Onay tarihi: T.C GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU FORM 5: SAHİPLİ HAYVAN ARAŞTIRMA PROTOKOLÜ 1. Tarih: 2. Araştırma yürütücüsü: İmzası 3. Canlı hayvan ile uğraşacak diğer elemanlar: A. C. B. D. 4. Araştırmanın başlığı ve yapılacak işlemin özeti ( kelime arası, hayvan sahiplerinin kolayca anlayabileceği şekilde yazılmalıdır): 5. Hayvan tür, ırk ve sayıları: 6. Varsa hayvanların kulak /tasma numaraları: 7. Araştırma yürütücüsünün Anabilim Dalı: 8. Araştırmanın yapılacağı yer: 9. Telefon no: 10. Telefon no: Hayvanım/hayvanlarım üzerinde yapılacak olan yukarıda anlatılan araştırma amaçlı işlemleri ve sonuçlarını kendi rızamla kabul ettiğimi beyan ederim. Hayvan/Hayvanların Sahibi nin Adı, Soyadı İmza: Adresi: Tel:

27 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU TAAHHÜTNAME..././20.. Çalışmanın Tam Adı: Çalışma Ekibi (Adı Soyadı, Unvanı): Çalışmada Sorumlu Yürütücü: Diğer Görevliler: T.C. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesini okudum. Yönergeye uygun olarak çalışacağımı, Onay alınmış çalışmada; Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası bulunmayan kişilere deney hayvanlarında herhangi bir işlem yaptırmayacağımı, Çalışma sürecinde işlemlerde ve çalışma ekibinde yapılacak değişiklikler için Yerel Etik Kurul un iznini alacağımı, Çalışmanın bitimini müteakip 3 ay içerisinde Yerel Etik Kurul a bildireceğimi, Bu çalışma süresince,t.c.gaziosmanpaşa Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesindeki yer alan etik ilkelere uyacağımı, beklenmeyen ters bir etki veya olay olduğunda derhal Yerel Etik Kurul a bildireceğimi Taahhüt ederim / ederiz. Çalışma Yürütücüsü: Adres: Tel İş. Cep: E-posta: (Adı, Soyadı, İmzası)

3.KURUM / ANABİLİM DALI / MERKEZ / BÖLÜM

3.KURUM / ANABİLİM DALI / MERKEZ / BÖLÜM Protokol no: Onay tarihi: T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU ARAŞTIRMA AMACIYLA HAYVAN KULLANMA PROTOKOLÜ VE ARAŞTIRMA PROJE FORMU 1. ARAŞTIRMANIN BAŞLIĞI: 2. ARAŞTIRMA

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Toplantı tarihi: Başvuru tarihi: Başvuru sayısı: Karar tarihi: Karar numarası: KARAR: Uygun Düzeltilmesi Gerekir Koşullu Olarak Uygun

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Protokol no: Onay tarihi: BÖLÜM 1 : İDARİ BİLGİ FORMU HAYVAN DENEYLERİ ARAŞTIRMA AMAÇLI 1. Tarih: 2. Araştırma yürütücüsü: İmzası: 3. Araştırmada görev alacak personel (Canlı hayvan ile birebir uğraşacak

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU. Proje Yürütücüsünün

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU. Proje Yürütücüsünün DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU PROJE BAŞVURU FORMU Yayın Tarihi: Sayfa No: Belge No: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No: Protokol Numarası: Projenin Adı: 1.PROJE PERSONELİ Unvanı

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ Senato : 21 Kasım 2007 / 18-4 Çevre Orman Bakanlığı : 02 Mayıs 2008 / 6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL Amaç ve Kapsam Madde 1 - Bu yönerge Kahramanmaraş

Detaylı

BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ PROJE EKİBİ PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROJENİN BAŞLIĞI Protokol No:.. Başvuru Tarihi:.. Kurul Onay No:.. Onay Tarihi: T.C SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU Araştırmanın

Detaylı

EK- A T.C SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU GÜLHANE BAŞVURU FORMU

EK- A T.C SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU GÜLHANE BAŞVURU FORMU PROJE EKİBİ PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROJENİN BAŞLIĞI Protokol No:.. Başvuru Tarihi:.. Kurul Onay No:.. Onay Tarihi: Araştırmanın Türkçe adı 1. Anahtar kelimeler Araştırmanın İngilizce adı Anahtar Kelimeler (Key

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1. Bu yönerge Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademik birimlerinde

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar Amaç MADDE 1. Bu yönergenin amacı; Acıbadem Üniversitesi'nde deney hayvanları ile yapılacak

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ. Üsküdar Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (ÜÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ. Üsküdar Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (ÜÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ Üsküdar Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (ÜÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU Protokol no: Onay tarihi: KARAR : Uygun Düzeltilmesi Gerekir Koşullu Olarak Uygun Uygun Değil Bu bölüm

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOPHADYEK) YÖNERGESİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOPHADYEK) YÖNERGESİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (GOPHADYEK) YÖNERGESİ AMAÇ ve KAPSAM Madde 1- Bu Yönergenin amacı Gaziosmanpaşa Üniversitesinde, bilimsel araştırma, test, tıbbi uygulamalar

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1. Bu yönergenin amacı; Ahi Evran Üniversitesi nde deneysel, test ve eğitim amaçlı olarak kullanılacak hayvanların barındırılmaları,

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar Amaç MADDE 1. Bu yönergenin amacı; Acıbadem Üniversitesi'nde deney hayvanları ile yapılacak

Detaylı

Madde 1. (1) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu nda (TÜBİTAK) kurulan Hayvan Deneyleri Yerel Etik

Madde 1. (1) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu nda (TÜBİTAK) kurulan Hayvan Deneyleri Yerel Etik TÜBİTAK HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1. (1) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu nda (TÜBİTAK) kurulan Hayvan

Detaylı

6 Temmuz 2006 PERŞEMBE Sayı : 26220. Resmî Gazete YÖNETMELİK

6 Temmuz 2006 PERŞEMBE Sayı : 26220. Resmî Gazete YÖNETMELİK 6 Temmuz 2006 PERŞEMBE Sayı : 26220 Resmî Gazete YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Yeditepe Üniversitesi nde deney hayvanları ile yapılacak

Detaylı

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönerge, İstanbul Medipol Üniversitesinde deney hayvanlan ile

Detaylı

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU. **DHKS Var Yok. Sayfa 1 / 7. Proje Yürütücüsü * Yardımcı Araştırmacılar

DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU. **DHKS Var Yok. Sayfa 1 / 7. Proje Yürütücüsü * Yardımcı Araştırmacılar Protokol No:... Başvuru Tarihi:.. Onay Tarihi:... /... /... 1. Proje Yürütücüsü * DÜZCE ÜNĐVERSĐTESĐ HAYVAN DENEYLERĐ YEREL ETĐK KURULU BAŞVURU FORMU Ünvanı: Adı: Soyadı: Anabilim dalı: Fakülte/Enstitü:

Detaylı

27 Şubat 2009 Cuma YÖNERGE Sayı :21

27 Şubat 2009 Cuma YÖNERGE Sayı :21 T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ (Değişik S.T:03.05.2012/55) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bulunan Deney Hayvanları Etik Kurulunun

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı Uludağ Üniversitesi ve bağlı kuruluşlarında deney hayvanları ile yapılacak olan

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ AMAÇ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ AMAÇ ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1 - Bu yönergenin amacı, Abant İzzet Baysal Üniversitesinin ilgili birimlerinde bilimsel ve eğitim-öğretim amaçlı hayvan

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi nde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek olan bilimsel

Detaylı

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge, İstanbul Medipol Üniversitesinde deney hayvanları

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, deney hayvanları ile yapılacak olan

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ KONÜDAM DENEYSEL TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ KONÜDAM DENEYSEL TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ KONÜDAM DENEYSEL TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1

Detaylı

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 6 Temmuz 2006 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26220 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge nin amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesinde deney hayvanları

Detaylı

TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ TC SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ: MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Süleyman Demirel Üniversitesinde deneysel, test ve eğitim amaçlı olarak kullanılacak tüm

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi

Uludağ Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi Uludağ Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç- Kapsam- Dayanak Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı Uludağ Üniversitesi ve bağlı kuruluşlarında deney

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (BÜHADYEK) YÖNERGESİ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (BÜHADYEK) YÖNERGESİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (BÜHADYEK) YÖNERGESİ Madde 1. Kurulun Amacı Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (BÜHADYEK), Boğaziçi Üniversitesi nde hayvanlarla

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (KSÜTIP HADYEK) YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (KSÜTIP HADYEK) YÖNERGESİ Senato : 11 Şubat 2009 /1-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

BORNOVA VETERİNER KONTROL VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

BORNOVA VETERİNER KONTROL VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BORNOVA VETERİNER KONTROL VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURUL YÖNERGESİ Bu yönerge, Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü 26 Mayıs 2006 tarihli Fen Kurulu kararı ile kurulan Hayvan

Detaylı

T.C ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Başkanlığına

T.C ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Başkanlığına T.C ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Başkanlığına başlıklı çalışmanın Etik Kurul da değerlendirilmesi için gereğini arz ederim.. /... / 201.. Proje Yürütücüsünün Unvanı

Detaylı

EK-1 T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1. İDARİ BİLGİLER

EK-1 T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1. İDARİ BİLGİLER T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1. İDARİ BİLGİLER EK-1 Commented [D1]: Başvuru formunda her bir bölüm için istenen açıklamaların eksiksiz

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Pazar, 14 Mart :45 -

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Pazar, 14 Mart :45 - HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete: 06.07.2006-26220 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -(1) Bu Yönetmeliğin amacı, deney

Detaylı

Prof. Dr. T. DOST EK-1 T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1.

Prof. Dr. T. DOST EK-1 T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1. T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ADÜ-HADYEK) BAŞVURU FORMU 1. İDARİ BİLGİLER Yerel Etik Kurul tarafından doldurulacaktır Dosya No: Başvuru tarihi: İlk başvuru Değişiklik

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Ülkemizde Hayvan Deneyleri İle İlgili Yasal Mevzuat 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu Çevre ve Orman Bakanlığı 16 Mayıs 2006 Deneysel ve Diğer Bilimsel

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ VE KAPSAM

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ VE KAPSAM FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönerge, Fırat Üniversitesi ve bağlı birimlerinde bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesinde ve müracaat durumunda diğer kurum ve kuruluşlarda deney hayvanları ile yapılacak

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Transgenik Hayvan Teknolojileri UAM Ülkemizde Hayvan Deneyleri İle İlgili Yasal Mevzuat 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu (5199) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge nin amacı, Giresun Üniversitesi nde deney

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Etik Kurul Onayı Neden Gerekli? Proje desteği Yayınlanma şartı Yaptırımlar Yasa ve yönetmelikler Kurumsal destek Ahlaki - vicdani sebepler Ülkemizde Hayvan

Detaylı

Düzce Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve Đşleyiş Yönergesi

Düzce Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve Đşleyiş Yönergesi Düzce Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Kuruluş ve Đşleyiş Yönergesi BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç- Kapsam- Dayanak Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı, Düzce Üniversitesi ve bağlı kuruluşlarında deney

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ-KAPSAM-DAYANAK

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ-KAPSAM-DAYANAK AMAÇ T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ-KAPSAM-DAYANAK Madde 1. Bu yönergenin amacı, Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek

Detaylı

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, deney hayvanları ile

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ ATILIM ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ MADDE 1 Bu Yönerge, Atılım Üniversitesinde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek olan bilimsel araştırma, deneysel çalışma, sağlık

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ 23/02/2016 Tarih ve 269/2 Sayılı KTÜ Senatosu Kararı KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Karadeniz Teknik

Detaylı

YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ 11/04/2007 Öğrenci İşleri Daire Bşk. YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Bu Yönerge, Namık Kemal

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ANADOLUHADYEK) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ANADOLUHADYEK) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ANADOLUHADYEK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge; Anadolu Üniversitesi Hayvan Deneyleri

Detaylı

T.C. BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C. BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C. BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; Bezmiâlem Vakıf Üniversitesinde araştırma, eğitim ve biyolojik test amacıyla

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ. HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ÜÜ-HADYEK) YÖNERGESİ Amaç:

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ. HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ÜÜ-HADYEK) YÖNERGESİ Amaç: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (ÜÜ-HADYEK) YÖNERGESİ Amaç: Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Birimi nin; Etik ilkeler ve iyi laboratuvar

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönerge, birimin yönetim organlarına ve görevlerine ilişkin

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ ( tarih, 485 sayılı ve 32 numaralı Üniversite Senato Kararı)

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ ( tarih, 485 sayılı ve 32 numaralı Üniversite Senato Kararı) SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ (25.07.2017 tarih, 485 sayılı ve 32 numaralı Üniversite Senato Kararı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ (YÜHADYEK)

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ (YÜHADYEK) YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ (YÜHADYEK) Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları,

Detaylı

CUMHURİYETÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

CUMHURİYETÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ CUMHURİYETÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ MADDE 1 - Bu Yönerge, Cumhuriyet Üniversitesinde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek olan bilimsel araştırma, deneysel çalışma,

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sayı: 74131067-445.01.01-256329 30.11.2017 Konu: Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programına Dair Genelge GENELGE (2017/7) Bakanlığımızca hazırlanıp ve 15/2/2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmi

Detaylı

04.07.2007 14 2007-143 Üniversitemiz Deney Hayvanları Etik Kurulu Başkanlığı tarafından önerilen Hacettepe Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesi okunarak, Yönergenin ekteki şekliyle

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ 2009 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ GEREKÇE Madde 1- Hayvan deneyleri, biyomedikal disiplinlerde yapılan

Detaylı

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi nde deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel

Detaylı

T. C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T. C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T. C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ MADDE 1 Bu yönerge, Bezmialem Vakıf Üniversitesi nde deney ve çiftlik hayvanları ile gerçekleştirilecek olan eğitim,

Detaylı

09 08/09/2008 2008/1 4. Üniversitemiz Senatosu Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş Başkanlığında toplandı.

09 08/09/2008 2008/1 4. Üniversitemiz Senatosu Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş Başkanlığında toplandı. 09 08/09/2008 2008/1 4 Üniversitemiz Senatosu Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş Başkanlığında toplandı. Karar No 1- Cumhuriyet Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesi nin ekli şekliyle

Detaylı

Sayılı kararı gereğince onay!anrn;ştır.

Sayılı kararı gereğince onay!anrn;ştır. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (AİBÜ-HADYEK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Abant İzzet

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Hayvan Deneyleri Konusundaki Mevzuat 1 Temmuz 2004 Hayvanları Koruma Kanunu Çevre ve Orman Bakanlığı 16 Mayıs 2006 Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU. Doç. Dr. İlyas Onbaşılar HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL BAŞVURUSU Doç. Dr. Etik Kurul Onayı Neden Gerekli? Proje desteği = Para Yayınlanma şartı Yaptırımlar Yasa ve yönetmelikler Kurumsal destek Ülkemizde Hayvan Deneyleri İle

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Namık Kemal Üniversitesi nde, deney hayvanları ile gerçekleştirilecek olan bilimsel araştırma, deneysel

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge, Yakın Doğu Üniversitesi nde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek olan

Detaylı

YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı: 28914 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Detaylı

YÖNERGE ORDU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

YÖNERGE ORDU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ YÖNERGE ORDU ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Ordu Üniversitesinin çeşitli akademik birimlerinde, deney hayvanları ile gerçekleştirilecek

Detaylı

15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 YÖNETMELİK

15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 YÖNETMELİK 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Veteriner sağlık ürünlerine pazarlama yetkisi verilebilmesi için gereken klinik deneyleri,

YÖNETMELİK. c) Veteriner sağlık ürünlerine pazarlama yetkisi verilebilmesi için gereken klinik deneyleri, 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönerge, T.C. Maltepe Üniversitesi nde deney hayvanları ile gerçekleştirilecek

Detaylı

12 9 2014 www.mevzuat.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.19404&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=hayvan deneyleri

12 9 2014 www.mevzuat.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.19404&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=hayvan deneyleri ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Mevzuat metni İlişkili mevzuat Dayandığı Mevzuat Metin içerisinde ara: hayvan deneyleri

Detaylı

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge, Sağlık Bilimleri Üniversitesi nde

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (CBÜTF-HADYEK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (CBÜTF-HADYEK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (CBÜTF-HADYEK) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1-(1) Bu yönergenin amacı, "Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları,

Detaylı

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar 15 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28914 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU GÜLHANE YÖNERGESİ

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU GÜLHANE YÖNERGESİ T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU GÜLHANE YÖNERGESİ İÇİNDEKİLER SAYFA NO İÇİNDEKİLER 1 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR ve KISALTMALAR MADDE 1 AMAÇ 3 MADDE

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1)Bu yönergenin amacı, deney hayvanları ile yapılacak

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Yayın Tarihi: Sayfa No: Belge No: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No:

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Yayın Tarihi: Sayfa No: Belge No: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No: DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURUL ( DEÜ- HADYEK) AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Dokuz Eylül Üniversitesinde (DEÜ) ve müracaat durumunda diğer kurum ve kuruluşlarda bilimsel

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (AİBÜ-HADYEK) YÖNERGESİ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (AİBÜ-HADYEK) YÖNERGESİ Sayfa No 1 / 15 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN (Senatonun 04.12.2014 tarih ve 2014/112 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE1

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Bu yönerge; Hayvan Deneyleri Merkez Etik Kurulu nun 02/10/2015 Tarih ve 41 Sayılı kararı gereğince onaylanmıştır. FIRAT ÜNİVERSİTESİ HAYVAN

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kafkas Üniversitesi Deney Hayvanları

Detaylı

T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ

T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı Kocaeli Üniversitesi nde deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, eğitim,

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DEHAM) ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DEHAM) ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DEHAM) ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNERGE

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNERGE YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU (YÜHADYEK) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1. (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fakülte,

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmenliğin amacı; Kafkas Üniversitesine

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU (Kurul tarafından doldurulacak) Protokol No: Onay Tarihi: 1. PROJE PERSONELİ Proje Yürütücüsü Ünvan: Ad-Soyad: Fakülte/Akademik

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ÜRETİM, BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ÜRETİM, BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ÜRETİM, BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Balıkesir Üniversitesi

Detaylı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ Uzm. Vet. Hekim Tayfun İDE* Uzm. Vet. Hekim A.Sarper BOZKURT* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Sağlık Bilimleri Alanında

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosunun 01/03/2017 tarih ve 2017/3 sayılı toplantısında kabul

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ DENEYSEL TIP ARAŞTIRMA BİRİMİ YÖNERGESİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ DENEYSEL TIP ARAŞTIRMA BİRİMİ YÖNERGESİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ DENEYSEL TIP ARAŞTIRMA BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Deneysel Tıp Araştırma

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL TEST KALİBRASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (BİYOMEDKAM) YÖNETMELİĞİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL TEST KALİBRASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (BİYOMEDKAM) YÖNETMELİĞİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL TEST KALİBRASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (BİYOMEDKAM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir

Detaylı