NEONATAL SEPSİS ve MENENJİT

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NEONATAL SEPSİS ve MENENJİT"

Transkript

1 NEONATAL SEPSİS ve MENENJİT Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı 13. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Sempozyumu 01 Ekim 2016, Eskişehir

2 Yenidoğan Sepsisi Yaşamın ilk ayı içerisinde sistemik bulgular ve kan dolaşımı enfeksiyonu ile karakterizedir. Başlıca etkenler bakterilerdir. Septik yenidoğanların önemli bir kısmında enfeksiyonun meninksler ve diğer organlara da yayılımı görülür. Bakteriyel sepsisli yenidoğanların yaklaşık 1/4 ünde menenjit de mevcuttur. Sepsisli yenidoğanların çok büyük bir kısmında kan dolaşımı enfeksiyonunun kaynağı bulunamaz.

3 Yenidoğan Sepsisinde Klinik Bulgu ve Semptomlar Ateş veya hipotermi, Takipne, Solunum güçlüğü, Siyanoz, İnterkostal ve subkostal çekilmeler, Apne, Taşikardi, Beslenme güçlüğü, Emmenin yeterli olmaması, Regürjitasyon, Kusma, Abdominal distansiyon, İshal, Sarılık, Letarji, İrritabilite, Hipotansiyon, Peteşi ve purpura

4 Yenidoğan Menenjitinde Klinik Bulgu ve Semptomlar Ateş veya hipotermi, Takipne, Hırıltı, Apne, Sarılık, Letarji, İştahsızlık, Kusma, İrritabilite, Konvülsiyon, Fontanel bombeliği, Beslenme güçlüğü, İshal, Abdominal distansiyon, Hipotansiyon, Hidrosefali (nadir), Ense sertliği yoktur. İrritabilite, konvülsiyonlar, bombe veya gergin fontanel daha sık görülür.

5 Yenidoğan Sepsisi Sellülit, abse, papüler veya büllöz lezyonlar, eksfolyatif dermatit gibi deri bulguları görülebilir. Yenidoğanlarda klinik sepsisin standart bir tanımı yoktur.

6 Yenidoğan Sepsisi-Menenjiti İnsidansı Ülkeler, bölgeler ve hastaneler arasında farklılıklar gösterir. Yenidoğan sepsisi: 1000 canlı doğumda 1-8 İnsidans gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek Yenidoğan menenjiti: 1000 canlı doğumda vaka

7 Sepsis Sınıflandırması Sepsisin başlangıç (bebekte semptom ve bulguların ortaya çıkış) zamanına göre yenidoğan sepsisi Erken başlangıçlı sepsis (erken sepsis) ve Geç başlangıçlı sepsis (geç sepsis) olarak ikiye ayrılır. Çok geç başlangıçlı sepsis 90. gün ve sonrasında gelişen sepsistir (Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2012: ).

8 Erken Başlangıçlı Sepsis Yaşamın ilk 3 günü içerisinde gelişen sepsis Bu sınırın (72 saat) etken patojenlerin spektrumu açısından erken ve geç sepsisi ayırt etmek için uygun olduğu düşünülmektedir. Yaşamın 7. gününden önce veya bir haftadan önce gelişen sepsis

9 Erken Sepsis Etken doğum sırasında veya doğumdan önce kazanılır. Genellikle doğum kanalından kazanılan genitoüriner veya gastrointestinal sistem orijinli bakteriler Transplasental Maternal obstetrik komplikasyonlar sıktır.

10 Erken Sepsis Erken sepsisi olan yenidoğanlar genellikle gebelik ve doğum ile ilgili bir veya daha fazla risk faktörüne sahiptir. Erken sepsis riskini artıran faktörler: Prematüre doğum (<37 hafta), Erken membran rüptürü, Uzamış membran rüptürü (membranların 18 saat veya daha önce rüptüre olması), Korioamnionit, Gebelik süresince genital GBS taşıyıcılığı, Gebelik sırasında GBS bakteriürisi, Çoğul gebelik, Erken postpartum febril durumlar (maternal bakteriyemi, endometrit ve yara enfeksiyonu), Doğum komplikasyonları veya fetal hipoksi ile ilişkili durumlardır.

11 Erken Sepsis ABD de insidansı /1000 canlı doğum Bebeklerin çoğu yaşamın saatinde hastadır. Tipik klinik prezentasyon solunum sıkıntısı veya nonspesifik bulgulardır (örneğin ateş veya hipotermi, beslenme güçlüğü, kusma, sarılık, letarji ve apne), Bulgular multisistemiktir. Fokal enfeksiyonun kanıtı olmadıkça erken sepsis sıklıkla nonenfeksiyöz hastalıklardan ayırt edilemez.

12 Geç Başlangıçlı Sepsis Yaşamın ilk 3 gününden sonra (72 saatten sonra) başlayan sepsis Erken ve geç sepsisi ayırt etmek açısından geç sepsis başlangıç zamanını postnatal 48. saatten, 4. günden veya 6. günden sonra (7. gün ve daha sonra) olarak gösteren yayınlar mevcuttur. Klasik tanımına göre bir haftadan sonra gelişen sepsis

13 Geç Sepsis Etken doğumdan sonra hastanede veya toplumda kazanılır. Etkenin kaynağı doğum kanalı olabilir. Prematüre doğum dışında maternal obstetrik komplikasyonlar nadirdir. Geç sepsis insidansı; Bebeğin matüritesinin derecesi (doğum ağırlığı) ile ters ilişkili Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde (doğum ağırlığı <1500 gr) en yüksek Hastanede yatan bebeklerde %

14 Geç Sepsis İmmatürite dışında geç sepsis için risk faktörleri; Uzun süreli invazif işlemler örneğin mekanik ventilasyon ve intravasküler kateterizasyon (özellikle santral kateter varlığı-santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu), Anne sütü ile erken beslenmenin sağlanamaması, Uzamış parenteral nütrisyon, Hastanede yatma, Cerrahi işlem uygulanması, Altta yatan respiratuar ve kardiyovasküler hastalıklardır.

15 Geç Sepsis Geç sepsisinin klinik bulguları multisistemik veya fokal olabilir (Bulgular nonspesifik olabilir veya deri ve yumuşak doku enfeksiyonu, pnömoni ve menenjit gibi fokal enfeksiyonların manifestasyonları mevcuttur).

16 Yenidoğan Sepsisi Sınıflandırması ve Özellikleri Özellik Erken sepsis Geç sepsis Çok geç sepsis Başlangıç 7 günden önce (Genellikle ilk 48 saat içerisinde) günlerde 30. günden sonra Gebelik süresi %25 i < 37 hafta Sıklıkla matür Sıklıkla < 30 hafta Risk faktörleri Maternal intrapartum komplikasyonlar sık Sıklıkla yok Prematürelik Etkenin kaynağı Doğum kanalı Doğum kanalı, hastane veya toplum Hastane, toplum Sık görülen bulgular Multisistemik (Nonspesifik bulgular) Multisistemik fokal veya Multisistemik fokal veya

17

18 Etiyoloji Yenidoğan sepsisi ve menenjitinin etkenleri bir coğrafi bölgeden diğerine değiştiği gibi zaman içinde de değişiklik gösterir. Bakteriyel sepsis hemen hemen tüm Gram pozitif ve Gram negatif bakteriler ile gelişebilir. Yenidoğan sepsisinin bakteriyel etkenleri Batı Avrupa ülkeleri ve ABD de benzer iken Latin Amerika, Asya ve Afrika dakilerden farklıdır. Son bölgelerde Gram negatif bakteriler en sık görülen patojenlerdir, bunları S. aureus izler.

19 Erken Sepsis Etiyoloji GBS ve E. coli erken sepsise en sık neden olan ajanlardır. %70 GBS (%43-58), E. coli (%18-29) Viridans streptokoklar, A, C ve G grubu streptokoklar, Enterokoklar, Gram negatif enterik basiller, L. monocytogenes ve diğer maternal genital flora elemanları S. aureus, klebsiella ve enterobakter türleri, KNS ler, pseudomonas türleri nadiren yol açar. Ülkemizde klebsiella türleri, S. epidermidis ve E. coli

20 Erken Sepsis Etiyoloji Özellikle korioamnionit sırasında maternal genital floradan kazanılan organizmalar ile anaerobik sepsis gelişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde ana etkenler; Klebsiella türleri (özellikle Klebsiella pneumoniae), E. coli, S. aureus, GBS lerdir.

21 GBS ve E. coli GBS sepsisi herhangi bir grup B streptokok tipi (Bı-Bvııı) ile gelişebilir. Yenidoğanda hastalığa neden olan spesifik GBS tipi genellikle annenin vajinal kanalında bulunur. GBS menenjitinin hemen hemen tamamının etkeni Bııı tipidir. Yenidoğanın E. coli ile kolonizasyonu sıklıkla doğum sırasında olur. Yenidoğan enfeksiyonunda vajinal kolonizasyon önemli bir basamaktır. E. coli K1 enfeksiyonlarında vertikal ve horizontal geçiş gösterilmiştir. Feigin and Cherry s Textbook of Pediatric Infectious Diseases. 2014:

22 Geç Sepsis Etiyoloji En sık görülen etken KNS lerdir (%35-48). S. epidermidis ve diğer KNS ler Sıklıkla intravasküler kateter olmak üzere invazif araç kullanımı ile ilişkilidirler. Erken sepsise neden olan her bakteri geç sepsise neden olabilir. Geç sepsiste E. coli ve GBS sık görülen etkenlerdir.

23 Geç Sepsis Etiyoloji Geç sepsisin diğer önemli etkenleri; Gram negatif bakteriler Klebsiella ve enterobakter türleri (K. pneumoniae, E. cloacae), Enterobacteriacea ailesinde yer alan bazı bakteriler (sitrobakter, proteus ve serratia türleri [S. marcescens]), Pseudomonas türleri (P. aeruginosa), Stenotrophomonas maltophilia, Asinetobakter türleri (Acinetobacter baumannii) S. aureus, Enterokoklar, Kandida S. pneumoniae, H. influenzae ve aspergillus nadir organizmalardır. Ülkemizde geç sepsiste en sık izole edilen patojen KNS lerdir.

24 Geç Sepsis Etiyoloji YYBÜ de özellikle de çok DDA lı bebeklerde en çok görülen etkenler; KNS ler, Gram negatif basiller (esas olarak E. coli, klebsiella türleri, enterobakter türleri ve pseudomonas türleri) ve Funguslardır (özellikle kandida türleri). YYBÜ de S. aureus, enterokok türleri ve GBS de geç sepsis etkenidir. Gelişmekte olan ülkelerde ana etkenler Gram pozitif patojenler (S. pneumoniae, S. pyogenes, S. aureus ve GBS) dir, nontifoidal salmonella suşları da çok sık izole edilmektedir.

25 Stafilokoklar Stafilokoklar; SA (toplum ve hastane kaynaklı MSSA ve MRSA) ve KNS ler yenidoğanda sepsise neden olabilir. MRSA enfeksiyonu ile ilişkili risk faktörleri; Hastanede uzun süre kalma, Önceden antibiyotik kullanma, Servisteki hasta sayısının fazla ve personel sayısının az olması Santral venöz kateter, Serebrospinal şant, Mekanik ventilasyon, Prematüreliktir. Feigin and Cherry s Textbook of Pediatric Infectious Diseases. 2014:

26 Tanı-Kültürler Sepsiste kan kültüründe etkenin izole edilmesi kesin tanı koydurur (altın standart). Periferik venler veya umblikal arter, tercih edilen kültürün periferik venden alınmasıdır. En az ml kan alınması önerilmektedir ml nin sensitivitesi yaklaşık %90 dır. Alınan kanın az olması, bebeğin antenatal antibiyotiklere maruz kalması kan kültürü pozitifliğini azaltır. Kontaminasyon nedeniyle KNS ler için yanlış pozitif kültür sonucu da sık görülür. Genelde antibiyotik tedavisine başlanmadan önce 1 veya 2 kan kültürü alınması önerilmektedir. Kan kültürlerinin çoğunda bakteri çoğalması saat içerisinde görülmektedir.

27 Tanı-Kültürler Sepsis düşünülen yenidoğanda steril bir vücut sıvısında bakteri izole edilmesi kesin tanıyı koydurur. BOS, İdrar, Plevra sıvısı, Eklem sıvısı.

28 Tanı-Kültürler Yenidoğan menenjitinin erken bulgu ve semptomları sıklıkla sepsis ve yenidoğanın diğer hastalıklarından ayırt edilemediğinden erken veya geç sepsis açısından değerlendirilen tüm yenidoğanlara antimikrobiyal tedaviye başlanmadan önce LP yapılmalı, BOS kültürü alınmalı ve diğer BOS tetkikleri de yapılmalıdır. BOS lökosit sayısının polimorfonükleer lökosit hakimiyeti olacak şekilde artması, BOS glukozunun düşük olması, BOS proteininin artması, Gram yaymasının pozitif olması, bakteri kültürünün pozitif olması yenidoğan bakteriyel menenjitinin klasik ve kesin tanı yöntemleridir. İlk BOS bulguları belirleyici olmazsa ilk LP den 4-6 saat sonra LP tekrarlanmalıdır.

29 Yenidoğanın BOS Özellikleri Yaşamın ilk birkaç günü boyunca sağlıklı veya yüksek riskli enfekte olmayan yenidoğanlarda BOS da ortalama lökosit sayısı 15 ± 30 hücre/mm 3 tür. Bu hücrelerin yaklaşık olarak %60 ı polimorfonükleer lökosittir. Yaşamın ilk haftası boyunca hücre sayısı term bebeklerde yavaşca azalır, prematüre bebeklerde artar. İki-4 haftalık bebeklerde hücre sayısı 0-10 hücre/mm 3 tür. Feigin and Cherry s Textbook of Pediatric Infectious Diseases. 2014:

30 Yenidoğanın BOS Özellikleri Yaşamın ilk ayında ortalama BOS protein konsantrasyonu 64 ± 24 mg/dl dir. Özellikle düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde protein düzeyi 170 mg/dl kadar yüksek olabilir. BOS glukozu kan glukozunun %60-70 idir. Ancak hem term hem de preterm bebeklerde %100 den fazla olabilir. Kesin menenjit tanısı konulmuş yenidoğanların yaklaşık %20 sinin Gram yaymalarında bakteri görülmez. Feigin and Cherry s Textbook of Pediatric Infectious Diseases. 2014:

31 Tanı-Kültürler Erken sepsis açısından araştırılan yenidoğanlardan rutin olarak idrar kültürü alınması gerekli değildir. Geç sepsis açısından değerlendirilen yenidoğanlardan idrar kültürü alınmalıdır. Kan ve BOS kültürleri gibi idrar kültürü de antibiyotik tedavisine başlanmadan önce alınmalıdır. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon tanısı için tedavi öncesi en az 2 kan kültürü, BOS ve idrar kültürü alınması önerilmektedir.

32 Tanı-Kültürler Kültürlerin sensitivite ve spesifitesinin düşük olması (kültürün yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuç verebilmesi), sonucun kısa bir sürede elde edilememesi sepsis tanısı için biyomarker ların araştırılmasına neden olmuştur.

33 Yenidoğan Sepsisi Tarama Testleri Sepsis tanısı için ideal bir biyomarker (veya akut faz reaktanı); Küçük bir kan volümü gerektirmeli, Enfeksiyonun varlığı veya yokluğunu erken bir evrede yüksek derecede bir doğrulukla belirleyebilmeli, Kısa sürede (birkaç saat içerisinde) sonuç vermeli, 24 saat çalışılabilmeli, Fiyatı makul olmalı, Anneye verilen antibiyotik tedavisinden etkilenmemeli, Antibiyotik tedavisine başlama ve antibiyotik tedavisinin süresinin belirlenmesinde rehberlik edebilmelidir. Şimdiye kadar bu kriterlerin büyük bir kısmını karşılayan bir biyomarker a rastlanmamıştır.

34 Tarama Testleri Erken sepsis tanısı koymak için hematolojik göstergelerin (tam kan sayımı, lökopeni, nötropeni, yüksek immatür/total nötrofil oranı) sensitiviteleri düşüktür. Doğumdan hemen sonra tam kan sayımı ve periferik yayma bulguları normal sınırlarda bulunabilir. Tam kan sayımı göstergeleri erken sepsisi saptamada 4 saatten sonra yararlı olabileceğinden kan almak için doğumdan sonra 6-12 saat beklenilmesi önerilmektedir. Tam kan sayımı indeksleri yenidoğanın geç sepsisini ekarte etmek için yeterli sensitiviteye sahip değildir. Toplam nötrofil sayısı, immatür/total nötrofil oranı ve CRP nin geç sepsis tanısı için birlikte kullanılması büyük olasılıkla hızlı ve doğru tanı koyduracaktır.

35 Tarama Testleri Erken ve geç sepsiste nötrofil CD64 (ncd64) ün sensitivite ve negatif prediktif değeri yüksektir. Ancak sitokinler ve nötrofil/monosit adezyon moleküllerinin sensitivitesi ve spesifitesinin erken sepsis tanısında önerilmelerini engelleyecek kadar düşük olduğu bildirilmektedir.

36 Tarama Testleri IL-6 salınımının olduğu bir enflamatuar cevapta CRP 6. saat sıralarında artar ve 24. saatte pik yapar. CRP 3-7 günden sonra normal değerlerine düşer. Yaşamın ilk 3 günü içerisinde CRP değerleri fizyolojik olaylardan, maternal ve perinatal faktörlerden (gebelik yaşı ve enfeksiyon dışı durumlardan) etkilenebilmektedir. Doğumdan 6-12 saat sonra bakılırsa CRP nin sensitivitesi yükselir. Semptomların ilk saati içerisinde seri ölçümler testin sensitivitesini artırır. Bu dönem boyunca CRP değerlerinin normal olması enfeksiyonun tanısı için %99 negatif prediktif değere sahiptir. CRP yüksek spesifite ve düşük sensitivitesi olan bir geç marker dır.

37 Tarama Testleri CRP nin ardışık olarak izlenmesi enfeksiyonun ekarte edilmesinde yardımcı olur, antibiyotik tedavisinin erken kesilmesini kolaylaştırır. Erken sepsis değerlendirmesinde kültürler negatif ise, iki CRP ölçümü negatif ise ve enfeksiyon bulguları yoksa antibiyotik tedavisi 36. saatten sonra kesilmelidir. Ardışık CRP ölçümleri ile prezentasyonda ve 48. saatte CRP konsantrasyonları <10 mg/dl olan, kültürü negatif bulunan çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde antibiyotik tedavisi 48. saatte kesilebilir. Patojen izole edilemediği halde bakteriyel sepsis ekarte edilemezse 72. saatte CRP nin negatif olması antibiyotiklerin kesilmesine karar vermede yardımcı olabilir. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2015 ; 100: F350-4.

38 Tarama Testleri Ancak şu an için bebeklerde antimikrobiyal tedavi süresini belirlemek amacıyla CRP nin seri izlemini önermek için elimizde yeterli tıbbi kanıt bulunmamaktadır.

39 Tarama Testleri Prokalsitonin (PCT) bakteri ile temastan sonraki 3-6 saat içerisinde hızla artar ve saatlerde pik yapar, en az 24 saat yüksek düzeyde kalır. PCT yenidoğanın bakteriyel sepsisinde 3 güne kadar normal düzeylerine iner. CRP ile karşılaştırıldığında PCT deki artışın daha hızlı olması PCT nin avantajıdır. PCT nin dezavantajları referans değerleri ve cutoff değerlerinin gebelik yaşı, postnatal yaş ve bazı klinik durumlardan etkilenmesidir.

40 Tarama Testleri Normal doğumun 48 saat sonrasına kadar PCT düzeyleri fizyolojik olarak artar. PCT respiratuar distres sendromu gibi nonenfeksiyöz nedenler ile artabilir. Antenatal, perinatal ve postnatal antibiyotik verilmesi PCT düzeylerini etkileyebilir. PCT deki artışın daha hızlı olması, erken ve geç sepsis tanısı için PCT nin CRP den daha doğru sonuç vermesi nedeniyle yenidoğan sepsisi tanısı için PCT nin CRP ye tercih edilmesi önerilmektedir. Yenidoğan enfeksiyonu tanısında PCT nin sensitivitesi %81, spesifitesi %79 dur. PCT nin yenidoğan sepsisi tanısında kullanımının önerilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

41 Tarama Testleri PCT, CRP ve ncd64 gibi bazı biyomarker ların tanısal yararının yenidoğan sepsisinin fazlarına bağlı olduğu, sepsisin erken döneminde (2-12. saatler) IL-6, IL-8, TNF-α ve ncd64 ün, ortalarında ( saatler) PCT nin, geç döneminde (24 saatten sonra) ise CRP nin tanı için kullanılmasının en gerçekçi olacağı düşünülmektedir.

42

43 Tarama Testleri Moleküler tetkikler içinde PCR en sık uygulananıdır. Kültür ile karşılaştırıldığında PCR daha az örnek volümü gerektirir ve daha hızlı sonuç verir. PCR nin sensitivite ve spesifitesi yüksektir. Moleküler yöntemlerin (PCR, MALDI-TOF MS) sensitivitesi yenidoğan sepsisinde bakteri kültürlerinin yerine kullanılmak için yeterli değildir ancak yardımcı test olarak kullanılabilirler.

44

45 Antimikrobiyal Tedavi Sepsisten şüphelenildiğinde kan kültürü ve diğer kültürler için uygun örnekler alındıktan sonra ampirik antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Erken ve geç sepsisin insidansı ve etiyolojisi ülkeden ülkeye, hastaneden hastaneye değişir. Antibiyotik tedavisi ülkeye, hastaneye ve kuruma spesifik olarak belirlenmelidir. Başlangıç bakteriyel kültürleri saatlik inkübasyondan sonra steril olan, klinik bakteriyel enfeksiyon şüphesi düşük olan bebeklerde antimikrobiyal tedavi kesilebilir.

46 Erken Sepsis Tedavisi Erken sepsis için ampirik tedaviye ampisilin ve gentamisin kombinasyonu ile başlanması önerilmektedir. Aminoglikozit seçiminin o ülke ve hastanedeki bakterilerin antimikrobiyal duyarlılığına dayalı olarak yapılması gerektiğinden gentamisin yerine başka bir aminoglikozit (örneğin amikasin) de kullanılabilir.

47 Erken Sepsis Tedavisi Ampisilin ve aminoglikozit kombinasyonu erken sepsis etkenlerinin çok büyük bir kısmına bakterisidal etkilidir; GBS ve diğer streptokoklar, Enterokok türleri, L. monocytogenes, Bir çok E.coli, Bazı diğer enterik basiller GBS ve L. monocytogenes e karşı sinerjistik aktiviteye sahiptir.

48 Erken Sepsis Tedavisi Ampisilin GBS ve listeria ya, proteus ve enterokokların çoğuna ve E. coli suşlarının %15-30 una karşı etkilidir. Aminoglikozitler Enterobacteriaceae ailesinden bazı türlere (E. coli, klebsiella, enterobakter ve proteus suşlarının çoğuna) ve P. aeruginosa ya karşı etkilidir. Aminoglikozitler kullanıldığında özellikle düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kan düzeyleri monitorize edilmelidir.

49 Erken Sepsis Tedavisi Aminoglikozitler ototoksik ve nefrotoksik ilaçlardır. Sefotaksim dahil üçüncü kuşak sefalosporinlerde bu toksik etkiler görülmez. Sepsisinin ampirik tedavisinde rutin olarak üçüncü kuşak sefalosporinlerin kullanılması önerilmez.

50 Erken Sepsis Tedavisi Seftriakson yenidoğanlarda kontrendikedir. Albümine bağlanarak bilirubinin albümine bağlanmasını azaltır. Hiperbilirubinemiye neden olabilir. Kalsiyum içeren solüsyonlar ile eş zamanlı uygulandığında çözünmeyen presipitatlar (seftriakson-kalsiyum tuzları) oluşturarak kardiyorespiratuar komplikasyonlara neden olabilir.

51 Erken Sepsis Tedavisi Sefotaksimin erken sepsis için rutin ampirik kullanımı hızla sefalosporine dirençli organizmaların gelişmesine neden olabileceğinden ve çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kandidemi riskini artırdığından önerilmez. Sefalosporinler listeria ve enterokoklara etkili olmadıklarından ampisilinle birlikte kullanılmalıdır.

52 Erken Sepsis Tedavisi Sefotaksim aminoglikozitlere göre BOS a daha iyi geçer. Sefotaksimin BOS a penetrasyonu mükemmel olduğundan sepsisli bir yenidoğanda bakteriyel menenjitten şüphelenildiğinde veya bakteriyel menenjit gösterildiğinde ampisilin ve sefotaksim kombinasyonu tercih edilmelidir.

53 Erken Sepsis Tedavisi Sefotaksim aminoglikozitlere dirençli Gram negatif bakteriler için de uygun bir alternatiftir ancak pseudomonas türlerine etkili değildir. Aminoglikozitlere dirençli Gram negatif bakteriler ile gelişen sepsiste ampisilin ile birlikte 3. kuşak bir sefalosporin (sefotaksim veya seftazidim) kullanılmalıdır.

54 Erken Sepsis Tedavisi Gentamisine dirençli koliformların enfeksiyonları için amikasin veya sefotaksim veya seftazidim gibi üçüncü kuşak sefalosporinler veya geniş spektrumlu penisilinler ve beta-laktamaz inhibitörleri (örneğin piperasilin-tazobaktam veya tikarsilin-klavulanat) kullanılmalıdır. Sepsisin stafilokoklar ile geliştiği düşünüldüğünde nafsilin veya vankomisin kullanılmalıdır. Bir bakteri saptandığında antibiyotik rejimi ona uygun olacak şekilde düzenlenmelidir.

55 Erken Sepsis Tedavisi Kanıtlanmış veya klinik erken sepsiste ampisilin ve aminoglikozit kombinasyonu ile önerilen tedavi süresi 7-10 gündür. Komplike olmayan GBS menenjiti ve diğer Gram pozitif bakterilerin menenjitleri gün, Gram negatif bakterilerin menenjitleri 21 gün veya negatif BOS kültüründen sonra 14 gün (hangisi daha uzunsa) süreyle tedavi edilmelidir.

56 Geç Sepsis Tedavisi DSÖ erken sepsis ve menenjitte olduğu gibi yenidoğanda klinik olarak geç sepsis veya menenjitten şüphelenildiğinde de ilk seçenek olarak ampisilin ve gentamisin başlanmasını önermektedir. İlk seçenek antibiyotik tedavisi her ülkede, bölgede lokal patojenlerin epidemiyolojisine göre belirlenmelidir. Dirençli bakteri suşlarının artmasını önlemek için ampirik tedavide kullanılan antibiyotiklerin spektrumu mümkün olduğunca dar olmalıdır.

57 Geç Sepsis Tedavisi Toplum kaynaklı (hastaneden evine taburcu edildikten sonra yatırılan) ve belirli bir enfeksiyon odakları olmayan geç sepsisli bebekler için (stafilokok enfeksiyonu şüphesi fazla değilse) ampisilin ve gentamisin (aminoglikozit) kombine tedavisi önerilmektedir. Bu bebeklerde alternatif ampirik tedavi ampisilin ve sefotaksimdir. Stafilokoksik enfeksiyon olasılığı yüksek olduğunda (yaygın deri püstülleri, abse veya omfalit) ampisilin yerine nafsilin veya vankomisin (veya flukloksasilin veya kloksasilin) kullanılmalıdır. Bu bebekler için önerilen tedavi süresi de 7-10 gündür.

58 Geç Sepsis Etkenleri Hastanede yatan bebeklerde geç yenidoğan sepsisi genellikle; KNS ler, Çoklu antibiyotik direncine sahip bazı Enterobacteriaceae türleri, Pseudomonas türleri, Enterokoklar, S. aureus (MRSA dahil), Kandida türleri ile gelişir.

59 Geç Sepsis Tedavisi Hemen hemen tüm stafilokoklar penisilinaz ürettiklerinden ampisilin yerine antistafilokoksik bir ilaç kullanılmalıdır. MRSA enfeksiyon prevalansının yüksek olduğu hastanelerde stafilokoksik hastalıktan şüphelenildiğinde ilk tedavi tercihi vankomisindir. Hastanede gelişen geç sepsiste ampirik tedavi Gram negatif patojenlere özellikle P. aeruginosa ya da yönelik olmalıdır.

60 Geç Sepsis Tedavisi Hastanede yatan bebeklerde gelişen geç sepsiste ampirik tedavi; Vankomisin ve bir aminoglikozit (gentamisin veya amikasin) veya Vankomisin ve seftazidim veya Vankomisin ve sefotaksim kombinasyonu şeklinde olmalıdır. Hastanede gelişen geç sepsiste tedavi süresi gün olmalıdır.

61 Vankomisin Vankomisin; Metisiline dirençli olanlar da dahil KNS ler ve S. aureus a, GBS ve viridans streptokoklar da dahil olmak üzere tüm streptokoklara, Enterokokların çoğuna etkilidir.

62 Geç Sepsis Tedavisi Sefalosporinlere dirençli enterobakter veya serratia türlerinin gelişimine neden olma riski ve çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kandidemi riskini artırmaları nedeniyle yenidoğan ünitelerinde üçüncü kuşak sefalosporinlerin (sefotaksim ve seftazidim) rutin ampirik kullanımı önerilmez. Pseudomonas sepsisinde piperasilin, tikarsilin, karbenisilin veya seftadizim bir aminoglikozit ile birlikte kullanılmalıdır.

63 Geç Sepsis Tedavisi Anaerob enfeksiyonlarda klindamisin, piperasilin veya metronidazol kullanılmalıdır. Nekrotizan enterokolitten şüphelenildiğinde ampisilin, amikasin ve klindamisin veya yalnızca piperasilin-tazobaktam, Santral vasküler kateteri olan bebeklerde vankomisin ile birlikte bir aminoglikozit veya sefotaksim, Metisiline duyarlı stafilokoklar ile geliştiği düşünülen deri enfeksiyonu için nafsilin ve bir aminoglikozit kullanılmalıdır.

64 Geç Sepsis Tedavisi Çoklu antibiyotik direncine sahip Gram negatif bakteriler ile gelişen sepsislerde meropenem, imipenem, sefepim veya siprofloksasinin kullanılması gerekebilir. Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) üreten bakterilerle gelişen sepsisin tedavisinde meropenem veya imipenem kullanılmalıdır.

65 Geç Sepsis Tedavisi Kandida sepsisi açısından riskli veya antimikrobiyal tedaviye cevap alınamayan yenidoğanlarda tedaviye ampirik olarak antifungal bir ilacın (amfoterisin veya flukonazol, tercihen amfoterisin B) eklenmesi de düşünülmelidir. Geç başlangıçlı menenjitte de tedavi süresi gündür.

66 Neonatal Sepsis ve Bazı Neonatal Bakteriyel Enfeksiyonlarda Önerilen Ampirik Tedaviler Bakteriyel enfeksiyon Önerilen tedavi Alternatif tedavi Erken sepsis Ampisilin + gentamisin Ampisilin + sefotaksim Geç sepsis Ampisilin + gentamisin Ampisilin + sefotaksim Hastanede yatan bebeklerde gelişen geç sepsis Vankomisin + gentamisin (veya amikasin) Vankomisin + seftazidim Erken menenjit Ampisilin + sefotaksim Ampisilin + gentamisin Geç menenjit Ampisilin + sefotaksim Ampisilin + gentamisin veya Vankomisin + sefotaksim (veya seftazidim) ± aminoglikozit Erken pnömoni Ampisilin + gentamisin Ampisilin + sefotaksim Nozokomiyal pnömoni Vankomisin + sefotaksim Vankomisin + seftazidim Osteoartiküler enfeksiyon Vankomisin + gentamisin Vankomisin + sefotaksim

67 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi Kültür ve duyarlılık sonuçları elde edildikten sonra tedavi değişikliği gerekli olabilir. Listeria ve duyarlı enterokoklar için ampisilin tercih edilir. GBS için ampisilin veya penisilin kullanılabilir. S. epidermidis ve MRSA enfeksiyonları için vankomisin tercih edilen ilaçtır. S. aureus un MRSA olmadığı saptanırsa vankomisin kesilmelidir. MSSA sepsisinde nafsilin terapötik olarak vankomisinden üstündür. Seçilmiş yenidoğanlarda vankomisine rifampisin eklenmesi persistan bakteriyeminin veya SSS enfeksiyonlarının temizlenmesinde yararlı olabilir. Enfeksiyon kaynağı olan santral venöz kateterlerin veya diğer yabancı cisimlerin çıkartılması gerekir.

68 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi Gram negatif enterik izolat ampisilin ve aminoglikozitlere duyarlı ise kan steril olana kadar tek veya iki antibiyotikle tedaviye devam edilmesi uygun olabilir. Pseudomonas enfeksiyonları için kombine tedavi sıklıkla da tikarsilin, piperasilin veya seftazidim ile bir aminoglikozit kullanılır. Çoklu ilaç direncine sahip Gram negatif izolatlar için sefepim, imipenem, meropenem veya siprofloksasin kullanılabilir.

69 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi E. coli ve klebsiella türleri sıklıkla ESBL ürettiklerinden piperasilin ve tikarsilin gibi antipseudomonal geniş spektrumlu penisilinlere de dirençlidir. ESBL (+) bakteriler piperasilin tazobaktamı da inaktive edebilir. ESBL (+) E.coli ve K. pneumoniae için karbapenemler ilk seçenektir.

70 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi Enterobakter türleri, sitrobakter türleri ve S. marcescens ESBL (+) ise bir karbapenem ve bir aminoglikozit kombinasyonu önerilir. İmipenem ve meropenem ESBL (+) Enterobacteriaceae lar, P. aeruginosa, A. baumannii ve diğer mikroorganizmalara etkilidir. Karbapenem dirençli E. coli ve klebsiella türleri için kolistin kullanılabilir. Kolistin ESBL (+) Enterobacteriaceae lara ek olarak çoklu ilaç direncine sahip P. aeruginosa ve karbapenem dirençli A. baumannii tedavisinde de kullanılmaktadır.

71 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi Duyarlı bir organizma tarafından oluşturulan komplike olmayan yenidoğan sepsisi için antimikrobiyal tedavi süresi genellikle 7-10 gün veya klinik bulgular ve semptomlar, laboratuvar anomalileri ve pozitif kültür sonuçları düzeldikten sonra yaklaşık olarak 5-7 gündür. Komplike veya persistan enfeksiyonlar için uzun süreli tedavi gerekli olabilir. Tedavi süresi erken sepsiste 7-10 gün, hastaneye dışarıdan gelen bebeklerdeki geç sepsiste 7-10 gün, hastanede gelişen geç sepsiste gündür. Erken veya geç menenjitte tedavi süresi gündür.

72 Erken ve Geç Sepsiste Hedefe Yönelik Tedavi İnvazif kandidiyazis (kandidemi) tedavisinde genellikle amfoterisin B veya flukonazol (duyarlı izolatlar için) önerilir. İnvazif kandidiyaziste en az gün, Kateter ilişkili fungal sepsiste kateterin çekilmesine ek olarak en az gün, Kandida türleri ile gelişen meningoensefalitte en az 30 gün sistemik tedavi önerilmektedir. Aspergillozis için vorikonazol tercih edilen ilaçtır. HSV enfeksiyonu-sepsisi tedavisinde asiklovir kullanılmalıdır. Semptomatik konjenital CMV hastalığı (SSS tutulumu ile birlikte veya SSS tutulumu olmaksızın) tedavisinde oral valgansiklovir veya intravenöz gansiklovir kullanılmalıdır.

73 Sepsiste Diğer Tedaviler Uygun destekleyici tedavi gereklidir. Şüpheli veya kanıtlanmış sepsisli yenidoğanlarda intravenöz immünglobülin tedavisi mortaliteyi azaltmamaktadır. Ohlsson A, Lacy JB. Intravenous immunoglobulin for suspected or proven infection in neonates. Cochrane Database Syst Rev 2015 Mar 27;(3):CD

74

75

76 Probiyotikler Randomize veya yarı randomize kontrollü çalışmalar (prematüre yenidoğanlar); Probiyotikler prematüre yenidoğanlarda (n=5529) ağır nekrotizan enterokolit insidansını ve mortaliteyi önemli ölçüde azaltmaktadır. Nozokomiyal sepsis (n=5338) insidansında önemli bir azalma saptanmamıştır. AlFaleh K, Anabrees J. Probiotics for prevention of necrotizing enterocolitis in preterm infants. Cochrane Database Syst Rev 2014 Apr 10;(4):CD

77 Probiyotikler Randomize kontrollü çalışmalar (9416 prematüre yenidoğan); Probiyotikler prematüre yenidoğanlarda geç sepsis riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Rao SC et al. Probiotic Supplementation and Late-Onset Sepsis in Preterm Infants: A Meta-analysis. Pediatrics 2016;137:e

78 Probiyotikler Randomize kontrollü çalışmalar (6104 prematüre yenidoğan); Probiyotikler YYBÜ deki çok DDA lı prematüre yenidoğanlarda kültür ile kanıtlanmış bakteriyel ve fungal geç sepsis riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Ancak aşırı DDA lı prematürelerde (<1000 gr) bu etki görülmemiştir. Zhang GQ et al. Probiotics for Preventing Late-Onset Sepsis in Preterm Neonates: A PRISMA-Compliant Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Medicine 2016;95:e2581.

79 Sepsis İçin Diğer Önlemler GBS kolonizasyonu gösterilmiş gebelere uygun intrapartum antimikrobiyal profilaksi uygulanması (doğumdan 4 saat veya daha önce penisilin, ampisilin veya sefazolin) postpartum dönemde yenidoğanın kolonizasyonunu önler ve GBS ile gelişen erken sepsisi azaltır. Anne sütüne doğumdan sonraki ilk 3 gün içinde başlanmasının geç sepsis riskini yaklaşık olarak 3 kat azalttığı gösterilmiştir. Enfeksiyon kontrol protokollerinin uygulanması geç sepsisin önlenmesinde esastır.

80 Yenidoğan Menenjiti Bakteriyel menenjit insidansının en yüksek olduğu yaş grubu yenidoğan dönemidir. Bakteriyel sepsisli yenidoğanların yaklaşık 1/4 ünde menenjit de mevcuttur. Yenidoğanlarda bakteriyel menenjitin en sık görülen etkeni GBS dir, bunu E. coli izler. Diğer Gram negatif enterik basiller (klebsiella, enterobakter ve serratia türleri), L. monocytogenes, enterokoklar ve pseudomonas da önemli menenjit etkenleridir. H. influenzae, S. pneumoniae, koagülaz pozitif ve negatif stafilokoklar yenidoğanda menenjit etkeni olabilir.

81 Yenidoğan Menenjiti Erken ve geç yenidoğan menenjitinin başlangıç tedavisi olarak ampisilin ve gentamisin veya tercihen ampisilin ve sefotaksim önerilir. Geç menenjitler için alternatif tedavi vankomisin ve sefotaksim (veya seftazidim) tedavisidir, bu kombinasyona bir aminoglikozit de eklenebilir.

82 Yenidoğan Menenjiti GBS menenjiti için penisilin G veya ampisilin, L. monocytogenes ve duyarlı enterokoklar için ampisilin, Enterik patojenler için bir beta-laktam ajan ve bir aminoglikozit (ampisiline ek olarak bir aminoglikozit veya sefotaksim) verilmelidir. Üçüncü kuşak sefalosporinler streptokokların çoğuna karşı etkilidir ancak L. monocytogenes ve enterokoklara etkili değildir. Pseudomonas için seftazidim veya tikarsilin-klavulanata ek olarak bir aminoglikozit tercih edilmelidir. Çoklu ilaç direnci gösteren Gram negatif bakteriler ile gelişen menenjitin tedavisinde imipenem, meropenem, sefepim veya siprofloksasin kullanılabilir.

83 Yenidoğan Menenjiti Stafilokoklardan şüphelenildiğinde vankomisin uygulanmalıdır. Etken MRSA veya S. epidermidis ise başlangıçta vankomisin ile birlikte amikasin veya sefotaksim kullanılabilir. Komplike olmayan GBS menenjiti ve diğer Gram pozitif bakterilerin menenjitleri gün, Gram negatif bakterilerin menenjitleri 21 gün veya negatif BOS kültüründen (BOS sterilizasyonundan) sonra 14 gün süreyle tedavi edilmelidir.

84 Yenidoğan Menenjiti Citrobacter diversus veya Cronobacter (Enterobacter) sakazakii ile gelişen yenidoğan menenjitlerinde beyin absesi sık görüldüğünden bu etkenler ile gelişen menenjiti olan tüm yenidoğanlara erken dönemde kranial CT veya MRG çekilmeli, antibiyotik tedavi süresi 6 hafta veya daha uzun olmalıdır. Bakteriyel menenjitli tüm yenidoğanlara tedaviye başlandıktan saat sonra tekrar LP yapılarak BOS incelenmeli ve kültür alınmalıdır. Gram yaymada organizma görülürse veya kültürler hala pozitifse tedavi rejiminde modifikasyon düşünülmeli ve BOS steril olana kadar BOS incelemeleri tekrarlanmalıdır.

85 Yenidoğan Menenjiti Yenidoğanın bakteriyel menenjitinde komplikasyon olarak ventrikülit gelişebilir. Gram negatif enterik basillerin neden olduğu menenjitte rutin intraventriküler tedavi önerilmez. Yenidoğan menenjitinde rutin steroid kullanımı da önerilmez.

86 Mortalite Yenidoğan sepsisinin mortalitesi gelişmiş ülkelerde %5-10 Erken sepsiste %5-15 Geç sepsiste %2-10 Yenidoğan menenjitinin mortalitesi %15-30 veya daha fazla Menenjitli vakaların %5-10 unda ağır nörolojik sekeller veya mental bozukluk gelişir.

87 TEŞEKKÜR EDERİM

Kateter İnfeksiyonlarında Mikrobiyoloji Doç. Dr. Deniz Akduman Karaelmas Üniversitesi it i Tıp Fakültesi İnfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Kateter infeksiyonlarında etkenler; kateter

Detaylı

Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır, Bilgecan Özdemir, Kübra Köken, İdil Bahar Abdüllazizoğlu

Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır, Bilgecan Özdemir, Kübra Köken, İdil Bahar Abdüllazizoğlu 1 Ocak 30 Mart 2012 Tarihleri Arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde İzole Edilen Bakteriler Ve Antibiyotik Duyarlılıkları Oya Coşkun, İlke Çelikkale, Yasemin Çakır,

Detaylı

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER 1. Vankomisin Vankomisin, Nocardia Orientalis in (eskiden Streptomyces orientalis olarak bilinen) belli suşlarından elde edilen amfoterik

Detaylı

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Dr. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 26.12.15 KLİMİK - İZMİR 1 Eklem protezleri

Detaylı

Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi

Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi Sepsis: Sepsisde Klinik, Tanı ve Tedavi Mehmet DOĞANAY* * Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, KAYSERİ Klinik belirti ve bulgular Sepsis klinik

Detaylı

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Neden? Daha az yan etki Ekonomik veriler DİRENÇ! Kollateral hasar! Kinolon Karbapenem Uzun süreli antibiyotik baskısı Üriner Sistem

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tanımlar / Ateş Oral / Aksiller tek seferde 38.3 C veya üstü Bir

Detaylı

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON Mikroorganizmanın bir vücut bölgesinde, herhangi bir klinik oluşturmadan

Detaylı

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu. Febril Nötropeni Simpozyumu , Ankara

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu. Febril Nötropeni Simpozyumu , Ankara İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu Febril Nötropeni Simpozyumu 24. 02.2008, Ankara Profilaksiler HPERCVAD (metotreksat+ siklofosfamid+vinkristin+adriablastin+deksametazon) protokolü alan

Detaylı

Direnç hızla artıyor!!!!

Direnç hızla artıyor!!!! Direnç hızla artıyor!!!! http://www.cdc.gov/drugresistance/about.html Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ) Fizyolojik bakımdan stabil olmayan hastaların yaşam fonksiyonlarının düzeltilmesi Altta yatan hastalığın

Detaylı

Yaşamın ilk ayında bakteriyeminin eşlik ettiği sistemik bulgularla seyreden bir klinik sendromdur.

Yaşamın ilk ayında bakteriyeminin eşlik ettiği sistemik bulgularla seyreden bir klinik sendromdur. NEONATAL SEPSİS Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel Tanım Yaşamın ilk ayında bakteriyeminin eşlik ettiği sistemik bulgularla seyreden bir klinik sendromdur. Etiyolojik ajanların çoğunu bakteriler ve kandida oluşturur.

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 11 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 Kısıtlı Bildirim : Duyarlılık test sonuçları klinikteki geniş spektrumlu antimikrobik

Detaylı

Dr.Müge Ayhan Doç.Dr.Osman Memikoğlu

Dr.Müge Ayhan Doç.Dr.Osman Memikoğlu Dr.Müge Ayhan Doç.Dr.Osman Memikoğlu Bakterilerde antimikrobiyal direncinin artması sonucu,yeni antibiyotik üretiminin azlığı nedeni ile tedavi seçenekleri kısıtlanmıştır. Bu durum eski antibiyotiklere

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİK HASTALARDA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ

FEBRİL NÖTROPENİK HASTALARDA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ FEBRİL NÖTROPENİK HASTALARDA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Doç. Dr. Orhan Yıldız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kayseri Erciyes Üniversitesi

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel

Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel Tanım Yaşamın ilk ayında bakteriyeminin eşlik ettiği sistemik bulgularla seyreden bir klinik sendromdur. Etiyolojik ajanların çoğunu bakteriler ve kandida oluşturur. Bunun yanında

Detaylı

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN

KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN KAN DOLAŞIMI İNFEKSİYONLARI VE DAPTOMİSİN Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kan dolaşımı enfeksiyonlarının tanımı Primer (hemokültür

Detaylı

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi ANTIBIYOTIK DUYARLILIK Yürürlük i: 10.02.2014 TEST SONUÇLARININ Revizyon i: - KISITLI BILDIRIMINE YÖNELIK KURALLAR Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No Yeni yayınlandı KAPSAM: Teşhis ve Tedavi Birimleri

Detaylı

Antimikrobiyal Direnç Sorunu

Antimikrobiyal Direnç Sorunu Antimikrobiyal Direnç Sorunu Dr.Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi VI. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu 4-5 kasım

Detaylı

Tekrarlayan Üriner Sistem Enfeksiyonlarına Yaklaşım. Dr.Adnan ŞİMŞİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD

Tekrarlayan Üriner Sistem Enfeksiyonlarına Yaklaşım. Dr.Adnan ŞİMŞİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD Tekrarlayan Üriner Sistem Enfeksiyonlarına Yaklaşım Dr.Adnan ŞİMŞİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD ÜSE Tüm yaş grubu hastalarda en çok rastlanılan bakteriyel enfeksiyonlar İnsidans 1.000 kadının

Detaylı

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 29 Mart 2017, KLİMİK-Ankara 1 Antonie

Detaylı

İYE PATOFİZYOLOJİ İYE PATOFİZYOLOJİ 01.02.2012 BAKTERİÜRİYİ ETKİLEYEN KONAK FAKTÖRLERİ

İYE PATOFİZYOLOJİ İYE PATOFİZYOLOJİ 01.02.2012 BAKTERİÜRİYİ ETKİLEYEN KONAK FAKTÖRLERİ İYE ABD de YD ve çocuklardaki ateşli hastalıkların en önemli sebebi İYE nudur Ateşli çocukların %4-7 sinde gözlenir Semptomatik İYE 1-5 yaş arasında %2 oranında görülürken, okul çağı kızlarda %3-5 arasındadır

Detaylı

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS)

Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS) Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS) Uzm.Dr.Hüsniye Şimşek, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları DB Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi 37. TMC Kongresi 16-20 Kasım 2016,

Detaylı

Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HKP Prognostik Faktör Tedavi Önceden antibiyotik kullanımı (90 gün içinde), 5 gün

Detaylı

Akılcı Antibiyotik Kullanımı. Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla

Akılcı Antibiyotik Kullanımı. Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla Akılcı Antibiyotik Kullanımı Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla 1 Tanım Akılcı (rasyonel, doğru) Antibiyotik Kullanımı; Klinik ve lab.la doğru tanı konmuş Gerekli olduğuna karar verilmiş Doğru

Detaylı

Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler)

Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler) Olgularla Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri (Gram Negatif Bakteriler) Uzm. Dr. Demet Hacıseyitoğlu Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Olgu 1 51 yaşındaki kadın hasta Doğalgaz patlaması

Detaylı

Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi

Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi Kan Kültürlerinde Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokoklarda Kontaminasyonun Değerlendirilmesi Gülden Kocasakal 1, Elvin Dinç 1, M.Taner Yıldırmak 1, Çiğdem Arabacı 2, Kenan Ak 2 1 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Sepsiste Antibiyotik Tedavisi DR. FEVZİ YILMAZ ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ

Sepsiste Antibiyotik Tedavisi DR. FEVZİ YILMAZ ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ Sepsiste Antibiyotik Tedavisi DR. FEVZİ YILMAZ ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ Sepsis Hala önemli bir sağlık sorunudur Koroner dışı yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm

Detaylı

ATEŞ ve NÖTROPENİ. Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği

ATEŞ ve NÖTROPENİ. Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği ATEŞ ve NÖTROPENİ Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği Acil yönetim ve tedavi gerektiren potansiyel yaşamı tehdit eden bir durumdur. Kanser tedavisinin ve ayaktan KT nin artarak

Detaylı

Doç. Dr. Bilgin ARDA Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Doç. Dr. Bilgin ARDA Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Doç. Dr. Bilgin ARDA Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD OLGU 1 53 yaşında kadın hasta Multiple Miyelom VAD 5 kür Kemoterapiye yanıt yok (%70 plazma hücreleri)

Detaylı

Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri. Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı

Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri. Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Tanım Amniyotik sıvı, plasenta ve/veya decidua nın infeksiyonu -Klinik koryoamniyonit

Detaylı

Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI

Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI LABORATUVAR İÇ KALİTE KONTROL UYGULAMA VE DÜZELTİCİ ÖNLEYİCİ FAALİYET TALİMATI AMAÇ: İç kalite kontrollerin düzenli ve en doğru şekilde

Detaylı

Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu

Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu Türkiye'de Antibiyotik Direncinin Durumu Dr. Hüsniye ŞİMŞEK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Birimi Antimikrobiyal Yönetim Simpozyumu 06-08

Detaylı

Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat)

Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat) Stafilokok Enfeksiyonları (1 saat) Prof.Dr.Sercan ULUSOY Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı 3734538, e-mail: ulusoys@med.ege.edu.tr. Bu Derse Girmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Detaylı

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma Mehmet Yekta Öncel, Sema Arayıcı, Fatma Nur Sarı, Gülsüm Kadıoğlu Şimşek,

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Streptococcus pneumoniae H. influenzae M.catarrhalis

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Doç. Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. KAYSERi Erciyes Üniversitesi Hastaneleri 1300 yatak / 10 milyon

Detaylı

OLGULARLA PERİTONİTLER

OLGULARLA PERİTONİTLER OLGULARLA PERİTONİTLER Stafilacocus Epidermidis Sevgi AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Periton Diyaliz Hemşiresi Peritonit Perietal ve visseral periton membranının enflamasyonudur. Tanı

Detaylı

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği NEONATOLOJİDE YENİLİKLER Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Preterm bebeklerde NEK in önlenmesinde probiyotikler Meta-analiz Probiyotiklerin etkileri GIS in

Detaylı

ULUSAL HASTANE ENFEKSİYONLARI SÜRVEYANS AĞI (UHESA) RAPORU ÖZET VERİ, 2011 Yoğun Bakım Ünitelerinde İnvaziv Araç İlişkili Hastane Enfeksiyonları

ULUSAL HASTANE ENFEKSİYONLARI SÜRVEYANS AĞI (UHESA) RAPORU ÖZET VERİ, 2011 Yoğun Bakım Ünitelerinde İnvaziv Araç İlişkili Hastane Enfeksiyonları T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmet Standartları Dairesi Başkanlığı ULUSAL HASTANE ENFEKSİYONLARI SÜRVEYANS AĞI (UHESA) RAPORU ÖZET VERİ, 2011 Yoğun Bakım Ünitelerinde

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TESTİ PROSEDÜRÜ

KISITLI ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TESTİ PROSEDÜRÜ Dok No:ENF.PR.04 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ:Bu prosedürün amacı, uygunsuz antibiyotik kullanımını önlemek, antibiyotiklere karşı direnç gelişimini yavaşlatmak ve gereksiz

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

Türk Toraks Derneği. Erişkinlerde Hastanede Gelişen Pnömoni (HGP) Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi.

Türk Toraks Derneği. Erişkinlerde Hastanede Gelişen Pnömoni (HGP) Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu Cep Kitabı. Cep Kitapları Serisi. Türk Toraks Derneği Turkish Thoracic Society Türk Toraks Derneği Cep Kitapları Serisi Erişkinlerde Hastanede Gelişen Pnömoni (HGP) Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu Cep Kitabı www.toraks.org.tr Editörler HAZIRLAYANLAR

Detaylı

Yenidoğan Sepsisi Tanı ve Tedavisinde Son Gelişmeler

Yenidoğan Sepsisi Tanı ve Tedavisinde Son Gelişmeler Yenidoğan Sepsisi Tanı ve Tedavisinde Son Gelişmeler Dr Uğur DİLMEN Dr Ş Suna OĞUZ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı EAH Yenidoğan Kliniği, Ankara E-mail ugurdilmen@gmail.com 1 Yenidoğan sepsisinde yüksek

Detaylı

CİDDİ SEPSİS / SEPTİK ŞOK EMPİRİK ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ. Dr. Fügen Yörük A.Ü.T.F Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

CİDDİ SEPSİS / SEPTİK ŞOK EMPİRİK ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ. Dr. Fügen Yörük A.Ü.T.F Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı CİDDİ SEPSİS / SEPTİK ŞOK EMPİRİK ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ Dr. Fügen Yörük A.Ü.T.F Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Vincent JL et al. JAMA. 2009;302(21):2323-2329 EMPİRİK TEDAVİ

Detaylı

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular.

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular. KISITLI İLDİRİM duyarlılık test sonuçlarının kısıtlı bildiriminin amacı, klinisyeni etkene yönelik öncelikli ve dar spektrumlu ilaçlara yönlendirerek gereksiz antibiyotik kullanımını engellemektir. Etkene

Detaylı

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI

Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI Ia.CERRAHİ PROFİLAKSİ TALİMATI CERRAHİ BİRİMLERDE ANTİBİYOTİK PROFLAKSİSİ TALİMATI AMAÇ: Operasyon sırasında potansiyel patojen mikroorganizmaların dokularda üremesini engelleyerek cerrahi alan İnfeksiyonu

Detaylı

Febril Nötropenik Hastalara Sistemik Antimikrobiyal Tedavi Uygulaması Multidisipliner Yaklaşım Anketi

Febril Nötropenik Hastalara Sistemik Antimikrobiyal Tedavi Uygulaması Multidisipliner Yaklaşım Anketi Febril Nötropenik Hastalara Sistemik Antimikrobiyal Tedavi Uygulaması Multidisipliner Yaklaşım Anketi Bu anketteki sorulara göre hazırlanacak posterin sahibi meslekdaşımız, 17-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında

Detaylı

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları

Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Enfeksiyon odaklarından izole edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerde antimikrobiyal duyarlılık sonuçları Doç. Dr. Gönül Şengöz 13 Haziran 2015 KAYIP DİLLERİN FISILDADIKLARI SERGİSİ-İSTANBUL Antimikrobiyal

Detaylı

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler.

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. Bu grupta; streptomisin, dihidrostreptomisin, neomisin, framisetin,

Detaylı

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Dr. Şükran KÖSE Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Sunum Planı Kesici-delici alet yaralanmalarında

Detaylı

İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin

İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin İnfektif Endokarditin Antibiyotik Tedavisinde Antimikrobiyal Direnç Bir Sorun mu? Penisilin Dr Emel YILMAZ UÜTF-Enf Hast ve Kl Mikrob AD İEÇG-KLİMİK 21.10.2017 İnfektif Endokardit Koruyucu uygulamalara

Detaylı

Kronik Osteomiyelit ve Protez İnfeksiyonlarında Antimikrobiyal. Dr Cemal Bulut Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kronik Osteomiyelit ve Protez İnfeksiyonlarında Antimikrobiyal. Dr Cemal Bulut Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kronik Osteomiyelit ve Protez İnfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Dr Cemal Bulut Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzun süreli antibiyotik infüzyonu akıntıyı azaltabilir, ama hastalığı tedavi edemez

Detaylı

Solunum Problemi Olan Hastada İnfeksiyon. Hastane Kaynaklı Solunum Sistemi İnfeksiyonlarında Antibiyoterapi

Solunum Problemi Olan Hastada İnfeksiyon. Hastane Kaynaklı Solunum Sistemi İnfeksiyonlarında Antibiyoterapi Solunum Problemi Olan Hastada İnfeksiyon Hastane Kaynaklı Solunum Sistemi İnfeksiyonlarında Antibiyoterapi Tansu YAMAZHAN* * Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSSİ En ciddi nozokomiyal enfeksiyonlardan biri Morbidite ve mortalite yüksektir. Nozokomiyal SSSİ Tüm HE %0.4 ünden sorumlu. En sık görülen formları: Bakteriyel

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji BD Olgu Sunumu 12 Ekim 2017 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji BD Olgu Sunumu 12 Ekim 2017 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji BD Olgu Sunumu 12 Ekim 2017 Perşembe Uzman Dr. Fatih Kılıçbay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

OLGU: Meningoensefalit ve A. baumannii etken olduğu pnömoni tanılı olgu

OLGU: Meningoensefalit ve A. baumannii etken olduğu pnömoni tanılı olgu OLGU: Meningoensefalit ve A. baumannii etken olduğu pnömoni tanılı olgu Prof. Dr. İlkay Karaoğlan Gaziantep Ünv. Tıp Fak. Enfeksiyon Hast ve Kl. Mik. AD 17y, bayan hasta Şuur bulanıklığı, uyuklama şikayeti

Detaylı

Hastanede Gelişen Dirençli Sepsiste Antimikrobiyal Tedavi

Hastanede Gelişen Dirençli Sepsiste Antimikrobiyal Tedavi Hastanede Gelişen Dirençli Sepsiste Antimikrobiyal Tedavi Prof. Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 15 Mart 2016 A. Çağrı BÜKE 1 Sepsis ve önemi

Detaylı

Sepsiste Tedavi Đlkeleri

Sepsiste Tedavi Đlkeleri Sepsis Spektrumu Dr. Evvah KARAKILIÇ Hacettepe Ü. Tıp F. Acil Tıp AD. Sistemik İnflamatuvar Yanıt Sendromu(SIRS) Aşağıdakilerden ikisi: Vücut ısısı>38 o C 90/dk Solunum sayısı >20/dk

Detaylı

TROPENİK HASTALARA TANI VE TEDAVİ

TROPENİK HASTALARA TANI VE TEDAVİ FEBRİL L NÖTROPENN TROPENİK HASTALARA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTES LTESİ İÇ HASTALIKLARI AD/HEMATOLOJİ BD GENEL PRENSİPLER PLER Dr A Zahit Bolaman Profilaktik antibakteriyel

Detaylı

OLGU SUNUMLARI. Dr. Aslı Çakar

OLGU SUNUMLARI. Dr. Aslı Çakar OLGU SUNUMLARI Dr. Aslı Çakar Antibiyotik MİK (µg/ml) S/I/R Olgu 1 Tarih: 04.12.2013 Amikasin 8 S Yaş: 23 Cinsiyet: Kadın Amoksisilin-Klavulanat R Servis:? Ampisilin-Sulbaktam >16/8 R Örnek türü: İdrar

Detaylı

Antifungallerin Akılcı Kullanımı ve Yönetimi

Antifungallerin Akılcı Kullanımı ve Yönetimi Antifungallerin Akılcı Kullanımı ve Yönetimi Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 10 Mart 2016 - Antalya 10.03.16 KLİMİK-30. Yıl (Ç. Büke)

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2013 Madde 5.10 eklendi. 01 28.06.2013 Madde 5.10 da onay yetkisi Dahiliye, Pediatrik ve 02 Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimi için de tanımlandı.

Detaylı

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016

TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 TÜRKİYE DE SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR SÜRVEYANS VERİLERİ 2016 Can Hüseyin Hekimoğlu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Sağlık Hizmeti ile İlişkili Enfeksiyonların Kontrolü

Detaylı

Dr.Önder Ergönül. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Dr.Önder Ergönül. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Nozokomiyal Pnömoni Dr.Önder Ergönül Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Nozokomiyal Pnömoni Hastane enfeksiyonlarının 2. en sık nedeni Görülme

Detaylı

Beta-laktam antibiyotikler dersine ilişkin öğrenim hedefleri

Beta-laktam antibiyotikler dersine ilişkin öğrenim hedefleri BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER (1 Ders) Prof.Dr.Sercan ULUSOY Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim dalı Tel:3734538, e-mail: ulusoys@med.ege.edu.tr Bu derse girmeden önce bilinmesi gerekenler

Detaylı

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Sunum Planı Kan kültürlerinin önemi Kan kültürlerinin değerlendirilmesi

Detaylı

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Mine SERİN 1, Ali CANSU 1, Serpil ÇELEBİ 2, Nezir ÖZGÜN 1, Sibel KUL 3, F.Müjgan SÖNMEZ 1, Ayşe AKSOY 4, Ayşegül

Detaylı

Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler

Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler Piperasilin-Tazobaktam(TZP) a Bağlı Hematolojik İstenmeyen Etkiler Aysun Sarıbuğa, Serap Şimşek Yavuz, Seniha Başaran, Atahan Çağatay, Halit Özsüt, Haluk Eraksoy İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Detaylı

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014

Cerrahi Enfeksiyonlar. Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Cerrahi Enfeksiyonlar Dr.A.Özdemir AKTAN Marmara Universitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 19 Nisan 2014 Komplike Intraabdominal Enfeksiyon Tanı ve Tedavisi IDSA (Infectious Diseases Society of America)

Detaylı

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Aycan Gundogdu, Ph.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

ÇORUM HİTİT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ NDE HEMODİYALİZ KATETER ENFEKSİYONLARI

ÇORUM HİTİT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ NDE HEMODİYALİZ KATETER ENFEKSİYONLARI ÇORUM HİTİT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ NDE HEMODİYALİZ KATETER ENFEKSİYONLARI DERYA YAPAR, ÖZLEM AKDOĞAN, İBRAHİM DOĞAN, FATİH KARADAĞ, NURCAN BAYKAM AMAÇ Kateter ile ilişkili enfeksiyonlar,

Detaylı

Uzm. Dr. Bora ÇEKMEN. Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul İli Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Uzm. Dr. Bora ÇEKMEN. Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul İli Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uzm. Dr. Bora ÇEKMEN Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İstanbul İli Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi İlaç Kullanımı DSÖ nün tahminlerine göre ilaçların %50 sinden fazlası

Detaylı

Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi

Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi Klinik Örneklerden İzole Edilen E.coli Suşlarının Kümülatif Antibiyotik Duyarlılıklarının Belirlenmesi Mine Aydın Kurç,Özge Tombak,Dumrul Gülen,Hayati Güneş,Aynur Eren Topkaya Antibiyotik duyarlılık raporlarının

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Infectious Diseases Working Party of EBMT Infectious Diseases Group

Detaylı

Nötropeni Ateş Tedavisinde Yenilikler Dr. Murat Akova. Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ankara

Nötropeni Ateş Tedavisinde Yenilikler Dr. Murat Akova. Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ankara Nötropeni Ateş Tedavisinde Yenilikler-2016 Dr. Murat Akova Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ankara % Baketeremi EORTC-IATG Çalışmalarında Bakteremi Etkenleri 100 Gram (-) 80

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ

HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ Dr. Talât Ecemiş Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Venöz ulaşım yolu Arteriyovenöz şantlar Kateterler

Detaylı

HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ OLGUDA KLEBSİELLA PNEUMONİAE İLE GELİŞEN BAKTEREMİ OLGUSU VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ

HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ OLGUDA KLEBSİELLA PNEUMONİAE İLE GELİŞEN BAKTEREMİ OLGUSU VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ OLGUDA KLEBSİELLA PNEUMONİAE İLE GELİŞEN BAKTEREMİ OLGUSU VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Seyit Ali BÜYÜKTUNA CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ OLGU SUNUMU K, 67 yaşında Özgeçmiş: AML (2013 yılında

Detaylı

Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya

Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya 1 Mikrobiyal çevreyi bozmayacak En uygun fiyatla En etkin tedavinin sağlanması temeline dayanır. 2 Klinik ve lab.la doğru tanı konmuş Gerekli olduğuna karar

Detaylı

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI Uriner enfeksiyon Üriner kanal boyunca (böbrek, üreter, mesane ve

Detaylı

Gereç ve yöntem. Şişli Hamidiye Etfal EAH- 700-yataklı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi -29 yataklı Bir izolasyon odası Üç farklı bölüm

Gereç ve yöntem. Şişli Hamidiye Etfal EAH- 700-yataklı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi -29 yataklı Bir izolasyon odası Üç farklı bölüm Amaç Şişli Hamidiye Etfal EAH yenidoğan yoğun bakım ünitesinde üç haftalık süreçte üç hastanın idrar örneğinden karbapenem dirençli Klebsiella oxytoca üremesi üzerine yapılan salgın incelemesi Gereç ve

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal,

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, ANTİBİYOTİKLER ANTİBİYOTİKLER Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, bakterilerin üremesini durduran antibiyotiklere

Detaylı

Antimikrobiyal Yönetimi Anket Sonuçları

Antimikrobiyal Yönetimi Anket Sonuçları Antibiyotik Yönetimi Antimikrobiyal Yönetimi Anket Sonuçları Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji YATAN HASTALARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMINI DEĞERLENDİRME FORMU Hastanelerin

Detaylı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Türkiye Halk Sağlığı Halk Genel Sağlığı Müdürlüğü Kurumu Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Doç. Dr. Serap SÜZÜK YILDIZ Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, PhD SB

Detaylı

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosus' hastalık 'komeion' icabına bakmak 'nosocomial' tıbbi tedavi altında iken hastanın edindiği herhangi bir hastalık Tanım Enfeksiyon Hastaneye yatırıldığında

Detaylı

7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN

7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN 7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye GÜNAYDIN SENDROMİK YAKLAŞIM NEDİR? DR.GÜLAY KORUKLUO LU HALK SA LI I GENEL MÜDÜRLÜ Ü ULUSAL VİROLOJİ REFERANS LABORATUVARI 7.EKMUD Kongresi,Antalya-Türkiye Sendrom; belirli

Detaylı

Yoğun bakımda infeksiyon epidemiyolojisi

Yoğun bakımda infeksiyon epidemiyolojisi 1 Yoğun bakımda infeksiyon epidemiyolojisi Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum planı Yoğun bakım infeksiyonları Yoğun

Detaylı

Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri. M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri. M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üretra kalıcı mikroflorası KNS (S. saprophyticus hariç) Viridans ve non-hemolitik

Detaylı

Pnömonilerde Ak lc Antibiyotik Kullan m

Pnömonilerde Ak lc Antibiyotik Kullan m .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Çocuklarda Ak lc Antibiyotik Kullan m Sempozyum Dizisi No: 33 Aral k 2002; s. 35-39 Pnömonilerde Ak lc Antibiyotik Kullan m Prof. Dr. Necla

Detaylı

MOD. DOÇ. DR. YÜCEL YAVUZ HAZ. DR. MUSTAFA URAS

MOD. DOÇ. DR. YÜCEL YAVUZ HAZ. DR. MUSTAFA URAS NÖTROPENİK İ ATEŞ MOD. DOÇ. DR. YÜCEL YAVUZ HAZ. DR. MUSTAFA URAS Enfeksiyonlar malignitesi olan hastalarda morbidite ve mortalitenin yaygın nedenlerindendir. Bu hastalarda enfeksiyon riskini artıran ortak

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı Ar. Gör. Dr. Abdullah Heybeci Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Saime Tuncer Prof.

Detaylı

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR SPONDİLODİSKİTLER Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Vertebra Bir dizi omurdan oluşur Vücudun eksenini oluşturur Spinal kordu korur Kaslar, bağlar ve iç organların yapışacağı sabit bir yapı sağlar. SPONDİLODİSKİT

Detaylı

Antimikrobiyal tedavide yeni yaklaşım: Doripenem. İn vitro Veriler. Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul

Antimikrobiyal tedavide yeni yaklaşım: Doripenem. İn vitro Veriler. Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Antimikrobiyal tedavide yeni yaklaşım: Doripenem İn vitro Veriler Prof.Dr.Güner Söyletir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Karbapenemler GRUP 1 Ertapenem GRUP 2 Imipenem Meropenem Biapenem Panipenem

Detaylı

ESBL-Pozitif Enterobacteriaceae Olgusu ve Tedavi Seçenekleri. Dr. Oral ÖNCÜL İstanbul Tıp Fakültesi İnf. Hst. Kl. Mik.

ESBL-Pozitif Enterobacteriaceae Olgusu ve Tedavi Seçenekleri. Dr. Oral ÖNCÜL İstanbul Tıp Fakültesi İnf. Hst. Kl. Mik. ESBL-Pozitif Enterobacteriaceae Olgusu ve Tedavi Seçenekleri Dr. Oral ÖNCÜL İstanbul Tıp Fakültesi İnf. Hst. Kl. Mik. AD, İstanbul Olgu 26 yaşında erkek hasta Araç içi trafik kazası, dokuz yıldır yatağa

Detaylı

ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları

ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları ANTİFUNGAL TEDAVİ: PRE-EMPTİF Mİ EMPİRİK Mİ? Prof. Dr. Ayper SOMER İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Ankara, 28 Şubat 2010 PEDİATRİDE İNVAZİF MANTAR İNFEKSİYONU İÇİN RİSK GRUPLARI

Detaylı

Olgu Sunumu. Doç. Dr. Rabin Saba AÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Olgu Sunumu. Doç. Dr. Rabin Saba AÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Olgu Sunumu Doç. Dr. Rabin Saba AÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Olgu 42 y E, 10 gündür halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı 2 gündür ateş İnfeksiyon odağı yok Total lökosit 3500/mm

Detaylı

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI dan EUCAST e: Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI EUCAST- Avrupa Antibiyotik Duyarlılık Komitesi TMC Türkçe EUCAST Dökümanları CLSI vs EUCAST Farklar EUCAST Ulusal Sınırdeğer komitelerinin temsilcileri

Detaylı