Türkiye nin Öncü Girişimcileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye nin Öncü Girişimcileri"

Transkript

1 Türkiye nin Öncü Girişimcileri

2 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (I) 1. Ali Muhittin Hacı Bekir; ülkemizin yaşayan eski şirketi, 1777 den itibaren, akide şekercisi. Şekere tarçın, limon gül, portakal kattı ve yenilikçilik yaptı. Sarayın dikkatini çekti ve saraya şekercibaşı oldu de Viyana fuarına devlet teşviki ile gitti ve orada gümüş madalya aldı. 2. Hacı Şakir; Kazan Tatarı Hacı Ali Bey19. yy sonlarında Volga nehri kıyısında sabun ve mum üretirdi. Volganın sel suları sonucu evi yıkıldı ve İstanbul a taşındı.laleli de üretimine devam etti. Oğlu Hacı Şakir Sabuncuzade baba mesleğinin sırlarıyla büyüdü. Cumhuriyetin ilk yıllarında İSO nun kuruluşunda etkin rol almış ve ilk şirketidir.

3 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (II) 3. Aslan Çimento; 1910 da liderliğini Rum asıllı bir girişimcilerin yaptığı, yerel girişimcilerin örgütlenerek kurduğu, hisseli bir şirket olarak kuruldu. Orijinal adı, Memalik-i Osmaniyye de Suni çimento ve hidrolik kireç imalina Mahsus ASLAN Osmanlı Anonim Şirketi. Zamanının modern teknolojileriyle donatıldı. Müşterileri Osmanlı hükümeti kurumlarıydı de yine Rum asıllı olan bir vatandaşın kurduğu başka bir çimento fabrikası ile 1919 da birleşti. Cumhuriyet sonrası halka açılıp tamamen anonim bir şirket kuruldu. Aslan çimento olarak ülkemizde 19892a kadar hizmet verdi. O tarihten sonra meşhur Alman Lafarge (yapı malzemeleri şirketi) tarafından satın alındı ve çok modern bir fabrika oldu. Yolları 1919 a kadar başarı ile giderek birleşen iki fabrika sahibinin de ortak yanı, ticareti çok iyi bilen iki Rum kökenli vatandaşımız olmalarıydı. Osmanlı döneminde çimento, imalat sanayi alanında tekstilden sonraki ikinci üretim alanıdır.

4 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (III) 4. Eyüp Sabri Tuncer; Eyüp Sabri bey, kuruluşunu 1923 olarak ilan ettiği, Ulus Anafartalar cd. deki imalathanesinde ürünlerini satarken o gün için devrim sayılabilecek bir promosyon kampanyası düzenlemişti. Tüm ürünlerini kalem kalem fiyatlarıyla gösteren bir broşür hazırladı ve her broşüre de bir kupon ekledi; ilave esans hediye eden. Eyüp Sabri beyin oğlu Sabahattin bey, bir röportajında o promosyon bizim ilk ve son reklamımızdı bir daha reklema ihtiyaç duymadık der. Sabahattin bey AÜ Ziraat Fak. nde asistandı. O tarihe kadar ithal edilen esansı yerli imal etmeyi başardı. Bu başarı onun fiyatlarını çok aşağı indirerek pazarını genişletmesini sağladı. 5. Hasan Tahsin Piyale; İlk Türk makarna fabrikası 1922 de Hasan Tahsin bey tarafından kuruldu ve makarna el presleriyle üretilmekteydi. Hasan Tahsin bey teknolojiye çok meraklıydı, İtalya ya giderek farklı makarna kalıp makinelerini (fiyonk, salyangoz, şehriye, v.b.) getirdi yılında İzmir İktisat Kongresinde ödül aldı daha sonra yurt dışına açıldı ve oralarda da bir çok ödül aldı.

5 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (IV) 6. Kılıçoğlu Kiremit Fabrikası; 1923 de genç Türkiye nin kiremitleri Marsilya dan ithal edilmekteydi. Meclis binasının kiremitleri Ankara lılardan bağış toplanarak tamir edildi, ancak tümüyle yeniden kaplamak için kiremit bulunamıyordu. Vehbi Koç tüm Ankara yı kapı kapı dolaştı ve bir miktar para karşılığı evlerin çatılarından kiremit topladı. Atatürk bu duruma çözüm getirmek üzere toprağı kiremite en uygun şehir olan Eskişehir de fabrika kurması için Sabri Kılıçoğlu na teşvik sağlanmasını istedi de kurulan tesis, 1949 da geliştirildi. Müşterileri arasında önce devlet kurumları vardı, sonra modern tesisler ile Avrupa ya açıkdı ve Avrupa nın en modern tesisleri arasında yer aldı. 7. Kafkas Kestane Şekeri; Yugoslavya lı pastacının oğlu olan Ali Şakir Tatveren bir müddet Sarıkamış ve Kafkasya da pasta ve şekerleme üretti da Kafkas şirketini kurdu ve üretimini Bursa da devam ettirdi de vefat etti, fakat eşi ve oğlulları üretimi başarı ile deva ettirdi, üzeri çikolata ile kaplı kestane şekerini üreterek, ürün yelpazasini pazar talebi olan bir ürün ile genişletti lerde teknolojisini yeniledi, 1980 de ürün yelpazesini daha geliştirdi bayilik sistemi ile pazarını iyica geliştirdi.

6 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (V); 8. Uludağ gazoz; 1877 de maden aramak üzere Bursa ya gelen bir Fransız madenci, Keşiş dağlarında maden ararken ekşi bir su buldu, aslında bulduğu maden suyuydu.sarayın önde gelen isimlerine bunu anlattı ve onlarla ortaklaşa bir maden suyu tesisi, Keşiş maden suları adıyla kurdu da Mehmet Hakkı Erbak ilk kez gazlı meşrubatı yaptı ertesi yıl oğlu Uludağ gazozun orijinal formulunu üretti de de ilk gazozun işletim hakkı Uludağ maden Suları şirketine verildi. Daha sonra Keşiş dağının maden suyunu işleme hakkı Uludağ tesislerine verildi ve Keşiş dağı adı da ludağ olarak değiştirildi. Şirketin ürün dağıtımı 1946 ya kadar at arabalarıylaydı, CO2 gazı Bulgaristan dan, şişeleri Almanya dan, şişe kapağı Belçika dan ithaldi den sonra müthiş teknolojik altyapı yenilemesi yapıldı de Mehmet hakkı Erbak vefat etti ve oğlu nuri Erbak kolalı ve meyveli yeni ürünleri marka yaptı ve o günden itibaren başarılı çizgisi devam etti.

7 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (VI); 9. Necip Akar ve Puro sabunu; 1935 de yaşanan aşırı soğuk ve grip salgını nedeni ile Necip Akar, tek ambalajlı ve gripi çabuk ve pratik bir şekilde tedavi eden bir ilaç üretti ve ruhsatını da aldı. Bakkallardan bile alınabiliyordu, piyasada inanılmaz tuttu. Daha sonra iyi bir yerli sabun üretmeyi kafasına koydu. Puro markası ile bu ürünü de başardı. Puro sabunu uçaktan atılan küçük el broşürleriyle tanıtıldı. Reklamcılık anlamında da yenilikçilik taşıdmaktaydı. Daha sonra fay ve pop markalı yerli çamaşır tozlarını üretti. Ardından opon isminde yeni bir ağrı kesici buldu. Ancak bu gün bu ilaçlar gelişen ecza teknoljisinin çok gerisinde kaldı ve halen sadece puro piyasadadır.

8 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (VII); 10.Kale kilit; Sivas Divriği doğumlu çoban Sadık Özgür, 1953 de İstanbul a geldi ve Tahtakale de karyola borusu ve gaz ocağı üretmeye başladı. İşini geliştirerek 1958 de Bahçelievler e taşındı ve orada kasa kilidi üretmeye başladı de ihracat yapmaya başladı da tesisini Güngören e taşıdı ve Türkiye nin ilk entegre teknolojik kilit fabrikasını kudu, daha sonra yeni şirketler ile 1986 da holding halini aldı. Kale Endüstri Holding in amiral gemisi olan kale kilit bu gün dünyada entegre tesisi olan 3 büyük firmadan birisidir.

9 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (VIII); 11.MİGROS; 1955 de İstanbul Belediyesi, İsviçre Migros Koop. Birliği ile halka ucuz gıda ürünleri sağlamak üzere Migros işletmesini kurdu. Migros satış kamyonları, hareketli supermarket şeklinde her semtte belli bir noktada supermarket ürünlerini, paketli ve ambalajlı olarak (taze meyve ve sebzeleri) halka satışa sunuyordu. Halkımız Migros duraklarında ellerinde sepetleri ile her gün taze gıda ürünü almak üzere Migros durağına gidiyordu. Bu tarz satış öyle tuttu ki, Migros, 1972 de ilk mağazasını Şişli de açtı. Daha sonra İsviçre Kooperatifler Birliği isim hakkını sattı ve Belediye de aradan çekildi,1980 lerin sonunda Koç grubu satın aldı. Migros ismi ile supermarketler tüm Türkiye ye yayıldı.

10 Türkiye nin Öncü Girişimcileri (IX); 12.DYO boya, Durmuş Yaşar; Rodos doğumlu olan ancak daha sonra ailesiyle İzmir e göçüp orada yaşamaya başlayan Durmuş Yaşar, bu eşsiz güzellikteki adanın ressam adası ve gül bahçesi olarak anıldığını duyunca resim sanatıyla ilgilenmeye başladı ve boyalar ile ilgili bilgisi gelişti de boya ve denizcilik malzemeleri satmaya başladı. Boya ticareti yapmak çok cazip geldi, ressamlıktan fazla para kazandırıyordu de de ilk boya imalathanesini kudu ve hemen hemen tümü ithal olan Türkiye boya pazarında yerli üretim markalar ile önemli bir yer edindi. Ancak fabrikalaşmak gerekiyordu, 1954 de Hollanda lı Sadolin firması ile yaptığı anlaşma ile ileri teknolojiyi getirdiler. Böylece Türkiye nin ilk boya fabrikası kuruldu. TSKB, yatırım, İş Bankası da işletme sermayesi kredisi verdi de nanoteknolojiyi kullanarak, kendi kendini temizleyen, yanmayan akıllı boyaları imal ederek bir ilke daha imza attı.

11 Ve Diğerleri - I (*); 13. Broderi Narin, emprime ve kadife. 14. Burla makine, 15. Turyağ ve Tursil, 16. Emülzer yalıtım malzemeleri, 17. Banat fırça, 18. Kristal zeytinyağı, 19. Zihni Derin çay fabrikası, 20. Yeşil kundura, 21. Ömür restoran, 22. Profilo holding, profil üretiminden televizyon üretimine, 23. Elginkan holding, ECA armatürleri, 24. Muhteşem Kot bey ve eseri kot pantolon, 25. PEVA Pazar araştırma şirketi, 26. Eczacıbaşı ilaç fabrikası, (*) Kaynak: Şafak Altun, Öncü Girşimciler, Türkiye nin İlkleri, Elma Yayıncılık, 2010.

12 Ve Diğerleri II (*); 27. Arçelik ve Koç Holding, 28. STFA grubu, 29. ETİ, unlu mamuller, 30. Çanakkale seramik, 31. Dimes meyve suları, 32. Otokar ve havalı apollo otobüsleri, 33. Demirdöküm radyatör ve Koç Grubu, 34. İdaş, yaylı yatak 35. A&B Halkla İlişkiler Firması, 36. Pınar Süt ve Yaşar Grubu, 37. Escort ilk yerli PC, 38. Uno, ilk paketli ekmek, 39. Turkcell, NY borsasında bir ilk, 40. Designnobis şirketi; inovativ tekne ve diğerleri (ODTÜ Teknokent ten). (*) Kaynak: Şafak Altun, Öncü Girşimciler, Türkiye nin İlkleri, Elma Yayıncılık, 2010.

ULUDAĞ DOĞAL MADEN SUYU NUN TARİHÇESİ

ULUDAĞ DOĞAL MADEN SUYU NUN TARİHÇESİ ULUDAĞ DOĞAL MADEN SUYU NUN TARİHÇESİ 2.543 metrelik yüksekliğiyle y iyle Marmara Bölgesi nin B en yüksek y dağı olan Uludağ ın n ilk ismi Olympos tur. Bölgenin fethinden sonra Türkler T dağa Keşiş Dağı

Detaylı

1978 den beri en iyisi, en kalitelisi Meşrubat l Sayfa 2 33 Meşrubat l Sayfa 3

1978 den beri en iyisi, en kalitelisi Meşrubat l Sayfa 2 33 Meşrubat l Sayfa 3 1978 den beri en iyisi, en kalitelisi... 33 Meşrubat l Sayfa 2 33 Meşrubat l Sayfa 3 HAKKIMIZDA 33 Meşrubat Ltd. Şti., 1978 yılında kurulan ve o tarihten bugüne tüketiciyle birebir iletişimi ve kaliteden

Detaylı

Hürkuş a Türk Savunmayii nin İlkleri

Hürkuş a Türk Savunmayii nin İlkleri Avrupa nın gıpta ettiği Nu. D.38 den TSK nın gururu Hürkuş a Türk Savunmayii nin İlkleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın Hürkuş'un açılış töreninde Havacılık ve savunma sanayiine isimlerini silinmeyecek

Detaylı

Soda Değil, Maden Suyu

Soda Değil, Maden Suyu Soda Değil, Maden Suyu Bursa - İnegöl Tesisleri 1997 yılında Giresun'un İnişdibi köyünde kurulan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri, aile şirketinin köklü değerlerini günümüz dinamiklerine entegre ederek

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ TOKAT IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 TOKAT GENEL BİLGİLER Nüfus; Tokat: 598.708 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ HS No: 34.01, 34.02, 34.03, 34.04, 34.05, 34.06, 34.07 DÜNYA TEMİZİLİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Temizlik maddeleri deterjanlar ve sabunlardan oluşmaktadır. Bu sektörün üretmekte olduğu

Detaylı

ANUGA nın organizatöründen Reed Tüyap işbirliği ile İstanbul da yeni bir gıda fuarı

ANUGA nın organizatöründen Reed Tüyap işbirliği ile İstanbul da yeni bir gıda fuarı Basın Bülteni No. 1 Anuga destekli - ANUFOOD Avrasya ANUGA nın organizatöründen Reed Tüyap işbirliği ile İstanbul da yeni bir gıda fuarı Gıda endüstrisi için yeni bir uluslararası platform olan ANUFOOD

Detaylı

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA ANFAŞ FOOD PRODUCT GIDA İHTİSAS FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU RAPORU 19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA Ahmet SABUNCU Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü Fuarcılık Masası Uzmanı

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Senegal Cumhuriyeti Resmi Dil : Fransızca Başkenti : Dakar Yüzölçümü : 196.161 km 2 Nüfus : 12,9 milyon (2010) Önemli Şehirler : Thies, Mbour, Kaolack GSYİH (2012 ) : 12.804

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AR-GE VE PAZARA GİRİŞ ŞUBESİ AĞUSTOS 2013 1 1. GENEL DEĞERLENDİRME Yaş Meyve Sebze sektörü ihracat rakamları Ocak-Ağustos 2013

Detaylı

KAMERUN A SATILABİLECEKLER

KAMERUN A SATILABİLECEKLER KAMERUN A SATILABİLECEKLER GIDA SEKTÖRÜ: - Makarna - Un - Bisküvi - Şekerleme - Maya ve kabartma tozları - Unlu mamul katkı malzemeleri - Konserveler - Salça ve turşular - Margarin ve sıvı yağlar - Yoğurt

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Tablo-1: Temizlik Maddeleri Sektöründe Yer Alan Ürünler GTİP Ürün Adı 3401 Sabunlar, Yüzey Aktif Organik Maddeler 3402 Yıkama, Temizleme Müstahzarları-Sabunlar Hariç 3403 Yağlama Müstahzarları,

Detaylı

Aile Şirketleri ve Kurumsal Yönetim

Aile Şirketleri ve Kurumsal Yönetim Aile Şirketleri ve Kurumsal Yönetim Orhan Turan, ODE Yalıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı & TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Güray Karacar, TKYD Genel Sekreteri 13 Haziran 2016, Santral İstanbul ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ FRANSA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Fransa Cumhuriyeti

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

Hakkımızda. www.haus.com.tr

Hakkımızda. www.haus.com.tr Hakkımızda 1954 yılında Aydın da kurulan HAKKI USTA, faaliyetlerine çeşitli tipteki su motoru ile preslerin tamiratı ve yenilemesiyle başlamıştır. 1962 yılında, bölgesinde ilk zeytinyağı presinin üretimini

Detaylı

Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler)

Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler) Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler) Katılımcı: 87 si yabancı toplam 365 katılımcı Ziyaretçi: 3.465 i yabancı toplam 15.934 ziyaretçi Katılımcı Ülke: 37 Ziyaretçi Ülke: 119 Konuk Ülke: Kosova Fuar

Detaylı

4 Eylül tarihinde yaptığımız Sezona Merhaba buluşması siz sayın müşterilerimizin yoğun katılımıyla başarıyla gerçekleşmiştir.

4 Eylül tarihinde yaptığımız Sezona Merhaba buluşması siz sayın müşterilerimizin yoğun katılımıyla başarıyla gerçekleşmiştir. 4 Eylül tarihinde yaptığımız Sezona Merhaba buluşması siz sayın müşterilerimizin yoğun katılımıyla başarıyla gerçekleşmiştir. Katılan tüm müşterilerimize gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

Detaylı

HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI

HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI Hyundai Heavy Industries Co. Ltd, 1972 yılında kurulmuştur. Altı farklı alana bölünmüştür. Bunlar; Gemi inşaatı, Offshore ve Mühendislik, Endüstri fabrikasyon

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu. OSD OICA Üyesidir. OSD is a Member of OICA

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu. OSD OICA Üyesidir. OSD is a Member of OICA Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu 2017 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1 Türkiye İhracat Verileri: 1 2017 yılında Türkiye toplam ihracatı yüzde 10,4 oranında artarken, Otomotiv Endüstrisi ihracatı

Detaylı

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI MARKA Türk otomotiv sanayinin köklü firması Karsan, kurulduğu 1966 yılından bu yana, ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için Bursa da yer alan modern ve esnek

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU 05.11.2018 RUSYA- Ülke Raporu Resmi Adı : Rusya Federasyonu Kısa Şekli : Rusya Yönetim Biçimi : Federal Yarı Başkanlık Başkent : Moskova Nüfus : 142.257.519 (Temmuz,

Detaylı

Hakkımızda. Vizyonumuz. Misyonumuz

Hakkımızda. Vizyonumuz. Misyonumuz Hakkımızda Yaşam alanlarını estetik ve zarafetle buluşturan Zavinna ailesi olarak 40 yıllık tecrübeyle mobilya kulpu ve aksesuarları üretiyoruz. Modern teknolojiyi ve güncel tasarım trendlerini yakından

Detaylı

DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ (DTİK) SN. BAŞKAN M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU ÇİN ZİYARETİ 23-29 HAZİRAN 2009

DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ (DTİK) SN. BAŞKAN M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU ÇİN ZİYARETİ 23-29 HAZİRAN 2009 DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ (DTİK) SN. BAŞKAN M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU ÇİN ZİYARETİ 23-29 HAZİRAN 2009 Asya-Pasifik te Türk Yatırımları En fazla yatırım yapılan ülkeler Hindistan Vietnam Çin Halk Cumhuriyeti HİNDİSTAN

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ESKİŞEHİR İN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ESKİŞEHİR GENEL BİLGİLER Nüfus; Eskişehir:799.724 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

4.ALGERIA FOODEXPO 20-23 KASIM 2014 ALGERIA-CEZAYIR 4.Uluslararası Gıda,Tarım ve GıdaTeknolojileri fuarı

4.ALGERIA FOODEXPO 20-23 KASIM 2014 ALGERIA-CEZAYIR 4.Uluslararası Gıda,Tarım ve GıdaTeknolojileri fuarı Bölgesel anlamda Komşularımızda yaşanan sıkıntılı olaylardan dolayı İhracat pazarımızda daralmalar söz konusu olmakta; IRAK,SURİYE,LİBYA,MISIR hatta UKRAYNA pazarlarındaki sıkıntılar malumunuz birde BATI

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

FABRiKALAR GÜNCEL ÜRÜNLER

FABRiKALAR GÜNCEL ÜRÜNLER TR MARKA Türk otomotiv sanayinin köklü firması Karsan, kurulduğu 1966 yılından bu yana, ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için Bursa da yer alan modern ve esnek

Detaylı

GIDA İŞLEME MAKİNELERİ

GIDA İŞLEME MAKİNELERİ GIDA İŞLEME MAKİNELERİ 1. SEKTÖRÜN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI 8417.20 Ekmek, pasta, bisküvi fırınları (elektriksiz) 8419.31 Tarım ürünleri için kurutucular 8419.89 Pastörize, kondanse etme vb. işler için

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

Hep ileriye daha ileriye...

Hep ileriye daha ileriye... Sayın Çiftçimiz; 1970 yılında başladığımız imalat faaliyetlerimizi, daima ilkler ile birleştirerek siz sayın çiftçilerimizin hizmetine sunmayı ilke edindik. Sizlerden aldığımız destekle ilk defa 1974 yılında;

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK AYI DÖNEMİ)

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK AYI DÖNEMİ) AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ LENDİRME RAPORU TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK AYI DÖNEMİ) ADRES : Adres: Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy Caddesi

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK-ARALIK DÖNEMİ)

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK-ARALIK DÖNEMİ) AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ LENDİRME RAPORU TÜRKİYE GENELİ ( 0 / 0 OCAK-ARALIK DÖNEMİ) ADRES : Adres: Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy Caddesi

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU. A) Genel Bilgiler

RUSYA FEDERASYONU. A) Genel Bilgiler RUSYA FEDERASYONU A) Genel Bilgiler Resmi Adı : Rusya Federasyonu Yönetim Biçimi : Federal Cumhuriyet Resmi Dili : Rusça Başkenti : Moskova Yüzölçümü : 17.75. km2 Nüfusu (23) : 145 Milyon Kişi Para Birimi

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU Product Catalogue

ÜRÜN KATALOĞU Product Catalogue BİSENLER KURUYEMİŞ GIDA SAN. ve TİC. LTD.ŞTİ. İstasyon Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi ADRES 1.Bulvar No:19 - Artuklu / MARDİN info@bisenler.com.tr 0(482) 212 45 78 TELEFON KURUYEMİŞ - HELVA - ŞEKERLEME

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MALATYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MALATYA GENEL BİLGİLER Nüfus; Malatya: 762.538 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş gezisi ziyareti gerçekleştirmiştir. Kardeş Oda Antlaşması

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ BİLİMSEL TANITIM FORMU

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ BİLİMSEL TANITIM FORMU TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ BİLİMSEL TANITIM FORMU Adı Soyadı Özlem DOĞAN Unvanı Doç. Dr. Fakültesi/Bölümü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü Çalışma Alanları Üretim

Detaylı

Hep ileriye daha ileriye...

Hep ileriye daha ileriye... Sayın Çiftçimiz; 1970 yılında başladığımız imalat faaliyetlerimizi, daima ilkler ile birleştirerek siz sayın çiftçilerimizin hizmetine sunmayı ilke edindik. Sizlerden aldığımız destekle ilk defa 1974 yılında;

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA BİR YATIRIM CENNETİ HALİNE GELMEKTEDİR KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3.

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK-NİSAN DÖNEMİ)

TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK-NİSAN DÖNEMİ) AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ LENDİRME RAPORU TÜRKİYE GENELİ ( 2013 / 2014 OCAK-NİSAN DÖNEMİ) ADRES : Adres: Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy Caddesi

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Nisan Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Nisan 2017 Nisan 2018 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.329.314 1.583.409.695 0,47 3.279.850

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI. İTALYA ÜLKE RAPORU 26 Mart 2019

KAYSERİ SANAYİ ODASI. İTALYA ÜLKE RAPORU 26 Mart 2019 KAYSERİ SANAYİ ODASI İTALYA ÜLKE RAPORU 26 Mart 2019 İTALYA Ülke Raporu Resmi Adı : İtalya Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlementer Cumhuriyet Cumhurbaşkanı : Sergio Mattarella Başkent : Roma Nüfus : 62.246.674

Detaylı

TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş

TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş 16. ve 17. YY da İznik te dünyaca ünlü çini eserler üretilmiştir.

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş gezisi ziyareti gerçekleştirmiştir. Kardeş Oda Antlaşması

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU GENEL BİLGİLER TABLOSU Resmi Adı Rusya Federasyonu Başkenti Moskova Resmi Dil Rusça Bağımsızlık Tarihi 24 Ağustos 1991 Yüzölçümü 17.075.400 km 2 Nüfus 142,8

Detaylı

SİSTEM BELGELENDİRME BÖLÜM MÜDÜRLÜĞÜ BELGELENDİRİLEN FİRMALARIN LİSTESİ

SİSTEM BELGELENDİRME BÖLÜM MÜDÜRLÜĞÜ BELGELENDİRİLEN FİRMALARIN LİSTESİ BELGELENDİRME VE MUAYENE LTD.ŞTİ. SAYFA : 1/6 1 2 OLİMPİA OTO CAM SAN. TİC. A.Ş BELGE - 41.23.004.03 FİMAK MAKİNE FIRIN MAKİNALARI İMALATI SANAYİ TİCARET A.Ş 42.18.005.03 3 DALGAKIRAN BASINÇLI HAVA MAK.

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI Sayın Meclis Üyeleri, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (29.12.2017-25.01.2018) Oda Meclisimizin 25 Ocak 2018 tarih ve 59 sayılı toplantısının gündeminde yer alan, Yönetim

Detaylı

Baykal Makine Tanıtım Sunumu

Baykal Makine Tanıtım Sunumu Baykal Makine Tanıtım Sunumu İçindekiler Kurumsal Yapı Markalar, Global Faaliyet Ağı ve Pazar Konumu Teknoloji ve Yenilikler Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kurumsal Yapı Logo-Type Hakkımızda Misyonumuz Vizyonumuz

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU

HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜ NOTU Akışkan gücü, basınçlı akışkanların, ister sıvı ister gaz halinde olsun, enerjilerinden faydalanarak elde edilen güçtür. Sıvı veya gaz, yada somut olarak su veya hava, ancak

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Aralık Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Aralık 2016 Aralık 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 2.806.696 1.535.606.281 0,54 3.053.845

Detaylı

İçindekiler: I. Aydın Kontik Hakkında: 3 II. Vizyon ve Misyonumuz 5 III. Değerlerimiz 5 IV. Hizmet Alanlarımız 6

İçindekiler: I. Aydın Kontik Hakkında: 3 II. Vizyon ve Misyonumuz 5 III. Değerlerimiz 5 IV. Hizmet Alanlarımız 6 1 İçindekiler: I. Aydın Kontik Hakkında: 3 II. Vizyon ve Misyonumuz 5 III. Değerlerimiz 5 IV. Hizmet Alanlarımız 6 2 I. Aydın Kontik Hakkında: Kurduğu danışmanlık şirketiyle Aydın Kontik gıda alanında

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Şubat Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Şubat 2017 Şubat 2018 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.051.023 1.473.016.796 0,48 3.110.653

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA 2016 2.ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: Görkem Şavluğ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü 21-23

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL EK-2 A SEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE LER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ Sektör Kodu 1 0122.2 2 0500.0.04 3 15 US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

Detaylı

PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI

PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI TADIM HAKKINDA Türkiye de ambalajlı kuruyemiş tüketimi,1971 yılında Tadım la başladı. Kuruyemiş keyfini ilk kez sağlık

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ ( 2014/2015 OCAK-ŞUBAT DÖNEMİ)

TÜRKİYE GENELİ ( 2014/2015 OCAK-ŞUBAT DÖNEMİ) AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ LENDİRME RAPORU TÜRKİYE GENELİ ( 2014/2015 OCAK-ŞUBAT DÖNEMİ) ADRES : Adres: Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy Caddesi

Detaylı

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık Mevcut Durum Değerlendirmesi: Dünya ticaretinde gıda sektörü

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş 31 ARALIK 2005 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO CARİ DÖNEM ÖNCEKİ DÖNEM VARLIKLAR I Hazır Değerler 5.789 6.273 A Kasa 0 0 B Bankalar 785 269 C Diğer Hazır Değerler 5.004 6.004 II Menkul Kıymetler 107.025 50.281

Detaylı

PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ. Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV

PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ. Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ EKONOMİK DURUM : Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV Pakistan, 176,3 milyon nüfusu ve % 2,1 nüfus artış hızı ile dünyanın nüfus açısından ilk

Detaylı

Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi Bölgesinde imalatına başladı.

Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi Bölgesinde imalatına başladı. Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. 1965 İlk fuara katılımımızı gerçekleştirdik. İlk yurtdışı ihracatımızı gerçekleştirdik. 1980 1983 1979 1982 Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi

Detaylı

Madoors. Innovative Engineering. Page 1

Madoors. Innovative Engineering. Page 1 Madoors Innovative Engineering Page 1 Biz Madoors uz Dünya Bizim Güvende Madoors, Türkiye de ve yurt dışında ürün çeşitlemesiyle her geçen gün referans sayısını artıran bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.

Detaylı

Halkın sofrasındaki pahalanma TÜİK enflasyonunu üçe katlıyor HALKIN ENFLASYONU ALDI BAŞINI GİTTİ

Halkın sofrasındaki pahalanma TÜİK enflasyonunu üçe katlıyor HALKIN ENFLASYONU ALDI BAŞINI GİTTİ Umut Oran Basın Açıklaması 09.11.2013 Halkın sofrasındaki pahalanma TÜİK enflasyonunu üçe katlıyor HALKIN ENFLASYONU ALDI BAŞINI GİTTİ Ekim sonu itibariyle TÜFE bazında yıllık enflasyon yüzde 7.71 olarak

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KAHRAMANMARAŞ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kahramanmaraş: 1.075.706 Türkiye:76.667.864

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER SITC No : Alkolsüz içecekler : 111 Alkollü içecekler : 112 Armonize No : Sular : 2201 Meşrubat : 2202 Bira : 2203 Şarap : 2204 Konyak : 22082012, 22082062 Viski : 220830 Cin

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

TANITIM KATALOĞU SİZ İSTEYİN BİZ YAPALIM

TANITIM KATALOĞU SİZ İSTEYİN BİZ YAPALIM TANITIM KATALOĞU SİZ İSTEYİN BİZ YAPALIM 2 HAKKIMIZDA Ankara Ostim OSB de 1990 yılında kurulan Yeter Makina, talaşlı imalat amacıyla kurulduktan kısa bir süre sonra parça üretimi ve mekanik sistem üretimine

Detaylı

İhracat ($) Özsermaye (TL) Anadolu 500 Gıda Sektörü (2014) İl Ciro (Net Satışlar- TL) Vergi Öncesi kâr (TL)

İhracat ($) Özsermaye (TL) Anadolu 500 Gıda Sektörü (2014) İl Ciro (Net Satışlar- TL) Vergi Öncesi kâr (TL) Anadolu 500 Gıda Sektörü (2014) İl Ciro (Net Satışlar- TL) Vergi Öncesi kâr (TL) İhracat ($) Özsermaye (TL) Çalışan sayısı 1 Tiryaki Agro Gıda Sanayi Gaziantep 2.994.568.011 4.162.648 883.656.886 27.190.500

Detaylı

Devlet Üniversitelerinin Önlisans Programları 2015 Yılı En Düşük Başarı Sıraları

Devlet Üniversitelerinin Önlisans Programları 2015 Yılı En Düşük Başarı Sıraları Devlet Üniversitelerinin Önlisans Programları 2015 Yılı En Düşük Başarı Sıraları YGS-1 Beton Teknolojisi 45 45 ---- YGS-1 Kaynak Teknolojisi (İÖ) 40 40 ---- YGS-1 Tekstil ve Halı Makineleri 15 15 ----

Detaylı

TÜRK İNŞAAT MALZEMELERİ. Tahsin ÖZTİRYAKİ Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği

TÜRK İNŞAAT MALZEMELERİ. Tahsin ÖZTİRYAKİ Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği TÜRK İNŞAAT MALZEMELERİ TANITIM STRATEJİSİ Tahsin ÖZTİRYAKİ Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 2009-2010 İNŞAAT MALZEMELERİ TANITIM STRATEJİSİ PROJE AMACI

Detaylı

6.0: Basınçlı Hava Yeniden

6.0: Basınçlı Hava Yeniden 6.0: Basınçlı Hava Yeniden www.tecompressor.com NEDEN TECOM KOMPRESÖR? Güven: Tecom Kompresör; Manisa Organize Sanayi Bölgesinde 18.000m 2 alana kurulu toplam 11.800m 2 kapalı üretim tesisi ile Türkiye

Detaylı

Kalplerde Büyüyen Bir Marka

Kalplerde Büyüyen Bir Marka BİZ KİMİZ? Kalplerde Büyüyen Bir Marka 1950 yılında Dr. Cevdet Tuna tarafından kuruldu. 65 yıllık bir marka 123 ülkede 5 kıtada 0-77 yaş aralığında 360 milyon kullanıcıyla 2000 çeşit ürünle hizmet veriyor.

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER - ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER SITC No : Alkolsüz içecekler : 111 Alkollü içecekler : 112 Armonize No : Sular : 2201 Meşrubat : 2202 Bira : 2203 Şarap : 2204 Konyak : 22082012, 22082062 Viski : 220830

Detaylı

İmaj Otomotiv in Geleneksel Hale Getirdiği Seyahat Kampanyası...

İmaj Otomotiv in Geleneksel Hale Getirdiği Seyahat Kampanyası... Mayıs 2015 - Sayı 10 BÜLTEN MxS yayın organıdır (Parayla Satılmaz). İmaj Otomotiv Boya Bölümü Eğitimlerinde... Otomotiv sektöründe, kaporta ve boya tarafında ciddi anlamda eğitimli personel sıkıntısı çekilmektedir.

Detaylı

Orijinal OSSBERGER Türbin

Orijinal OSSBERGER Türbin Orijinal OSSBERGER Türbin Kendinizi boşa akan giden sudan elektrik üretmeye mi adadınız? Çevre dostu, yenilenebilir, doğal bir kaynaktan enerji elde ederek kullanmak mı istiyorsunuz? Bizim işimiz yüzyıldır

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2015/2016 OCAK-ARALIK AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin

Detaylı

TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI

TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI 04.07.2018/116-1 TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3 maddesi uyarınca 3 Temmuz 2018

Detaylı

1. Meyve suları, limonatalar, enerji içecekleri vb nin ÖTV ye tabi olması

1. Meyve suları, limonatalar, enerji içecekleri vb nin ÖTV ye tabi olması BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK Sayı ÖZET ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (III) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 1) 2018/17 Tebliğde; meyve suları, limonatalar, enerji içecekleri,

Detaylı

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018 18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI 2-5 Kasım 2018 Fuar Hakkında 2-5 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan 18. İran Uluslararası Elektrik Fuarı, yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katılımıyla alanındaki

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2015/2016 OCAK-MART AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin

Detaylı

BİYO ENERJİ İLE ÇALIŞAN İKLİMLENDİRME VE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALİ. Çevre dostu teknolojiler

BİYO ENERJİ İLE ÇALIŞAN İKLİMLENDİRME VE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALİ. Çevre dostu teknolojiler Çevre dostu teknolojiler Kuruluş yılımız olan 2007 senesi, alarm veren iklim değişimi raporunun Birleşmiş Milletler tarafından açıklanmasının da tarihidir. Aynı zamanda fosil enerji kaynakları miktarının

Detaylı

AMBALAJ AY YILDIZLARI YARIŞMASI EYLÜL / EKİM 2018 ÖDÜL TÖRENİ SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI

AMBALAJ AY YILDIZLARI YARIŞMASI EYLÜL / EKİM 2018 ÖDÜL TÖRENİ SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI AMBALAJ AY YILDIZLARI YARIŞMASI EYLÜL / EKİM 2018 ÖDÜL TÖRENİ SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI Önceki Ödül Töreninden Görüntüler Önceki Ödül Töreninden Görüntüler SPONSORLUKLAR ANA SPONSOR Gala Yemeği Sponsoru

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART LÜBNAN ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2016 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: LÜBNAN Yüzölçümü: 10,400 km² Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı: General Mişel Avn (Ekim 2016) Başbakan:

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 5 Nisan 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 MART AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu 1. Çeyrek 2018 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1 Türkiye İhracat Verileri: 1 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye toplam ihracatı yüzde 10,4 oranında artarken,

Detaylı

Yerlim, Altın Marka Tüketici Ödülü aldı ve tüm tüketicilere tavsiye edildi

Yerlim, Altın Marka Tüketici Ödülü aldı ve tüm tüketicilere tavsiye edildi Temiz topraklarda, güvenli, Organik Sertifikalı, lezzetli, geleneksel usullerle temel gıda ürünleri üretiliyor ve bunlar dengeli fiyat politikası ile tüketiciye sunuluyor. Yerlim, Altın Marka Tüketici

Detaylı

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2013 1. Yarıyıl Finansal Sunum

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2013 1. Yarıyıl Finansal Sunum PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2013 1. Yarıyıl Finansal Sunum yun Gücü PET ve PC kategorilerinde ilk akla gelen 2 marka içinde En iyi ambalajlı su markası *Kalder, 2011 ve 2012 2. Çeyrek Müşteri Memnuniyeti

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2015/2016 OCAK-KASIM AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ 2015=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2017 MART AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ 2015=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2017 MART AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-17/ Lefkoşa, 3 Nisan 2017 2015=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2017 MART AYI SONUÇLARI Devlet Planlama Örgütü

Detaylı

CAM SANATI. Selim SÜRER 11B 1315

CAM SANATI. Selim SÜRER 11B 1315 CAM SANATI Selim SÜRER 11B 1315 Cam günümüz modern çevresinin önemli bir parçasıdır. Basit bir su bardağından sofistike bir teknik donanım malzemesine kadar kullanım alanı geniştir. Camın kullanımı günlük

Detaylı

ÖZEL MAKİNE İMALATI Fabrika Yapan Fabrika

ÖZEL MAKİNE İMALATI Fabrika Yapan Fabrika ÖZEL MAKİNE İMALATI Fabrika Yapan Fabrika ONARAN ENDÜSTRİYEL AĞIR MAKİNA SANAYİ & TİCARET A.Ş. Her türlü özel makina imalatında sanayi kuruluşlarının tercihi, gemicilik sektöründen beyaz eşyaya kadar Türk

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Sektör Raporu Sayfa 2 / 11 İÇİNDEKİLER 1. ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER 2.TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ 3.1.İHRACAT 3.2.İTHALAT 3.DÜNYA TİCARETİ KAYNAKÇA Sayfa 3 / 11 1. ALKOLLÜ

Detaylı

CAPE VERDE CUMHURİYETİ ÜLKE PROFİLİ

CAPE VERDE CUMHURİYETİ ÜLKE PROFİLİ CAPE VERDE CUMHURİYETİ ÜLKE PROFİLİ Hazırlayan: Ümit SEVİM Uzman T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü 2015 İÇİNDEKİLER 1. TEMEL SOSYAL GÖSTERGELER... 3 2. TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER... 3 3. DIŞ

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Necatibey Cad. No:112 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Detaylı