Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması"

Transkript

1 İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda, vinçli kamyonlardaki destek ayakları gibi üstyapı bileşenlerine yer açmak için indirgeyici deposunu hareket ettirmek bazen gerekli olabilir. İndirgeyici deposunun ne kadar yükseğe yerleştirilebileceği ile ilgili teknik sınırlama yoktur. Ancak indirgeyici deposu alçaltılırsa, daima yeterli zemin boşluğu sağlanmalıdır. Bu belge, indirgeyici deponun yenilenmesine yönelik talimatların yanı sıra indirgeyici deposunun yan monteli konumundan yan kirişlerin arasında gizli ya da şasi entegreli denilebilecek bir konuma taşınmasının gerekliliği gibi özel bir durumu da açıklamaktadır. Bu, indirgeyici deponun da dahil olduğu bazı parçaların yenilenmesini gerektiren kapsamlı bir dönüşümdür. Parçaların örnekleri, bu belgede belirtilmiştir. Parçaların doğru seçimi mevcut aracın konfigürasyonu ile belirlenmiştir. ÖNEMLİ! Araçta değişim yapmadan önce daima bir Scania bayisi ile aşağıdakileri kontrol etmek amacıyla temasta kalın: Planlı bir dönüşüme izin verilip verilmediğini SOPS dosyasına (Scania Araç Üstü Ürün Spesifikasyonu) yönelik güncellenmenin gerekliliğini Üstyapı imalatçıları için SDP3'te (Üstyapı imalatçıları için Scania Diagnos & Programmer 3) yeniden programlama gerekliyse Not: Sadece pompa ünitesine bağlı indirgeyici depo, elektrikle ısıtılan indirgeyici hortumlar, indirgeyici pikap ünitesi, soğutma suyu hortumları ve emme hortumları taşınabilir. Taşınma esnasında, soğutma suyu dönüş hortumu ve dozajlama cihazı Scania CV AB 2016, Sweden 1 (27)

2 ile depo arasındaki hortum yenilenmelidir. İndirgeyici depo daha uzak bir mesafeye taşınırsa, kablo tesisatının da yenilenmesi gerekir. Belirtilenden daha uzun indirgeyici hortumlar kullanmayın. İndirgeyici hortumlar elektrikle ısınır ve elektrik sistemi en uzun hortumun maksimum güç gereksinimi için boyutlandırılır. İndirgeyici hortumların, ısıya duyarlı iletkenleri vardır. İndirgeyici hortumları asla 50 mm den daha az bir yarıçapta eğmeyin. Bu, hem çalışma hem de depolama için geçerlidir. İndirgeyiciyi hortumları çekmeyin. Kablo tesisatını yenilerken, motor kontrol ünitesinin tekrar pimlenmesi ve ayrıca SOPS dosyasına yönelik bir güncelleme için Scania atölyesi ile temasa geçin. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi Scania CV AB 2016, Sweden 2 (27)

3 Korozif indirgeyici İndirgeyici 1, korozyona duyarlı materyaller ile temas etmemesi gereken çok korozif bir akışkandır. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi Dökülen indirgeyiciyi bol suyla durulayın. İndirgeyici elektrik bağlantıları ya da elektrik kablolarına sızarsa bunlar yenilenmelidir. SCR sistem arızası ÖNEMLİ! SCR sistemi son derece hassastır. Doğru şekilde çalışmıyorsa, motor torku azaltılmalıdır 2. Bu nedenle Scania'nın önerilerine uyulması ve tüm bağlantıların indirgeyici deposu ile çalışmasından sonra restore edilmesi oldukça önem taşımaktadır. Sistemdeki arızalar gösterge tablosundaki gösterge lambasıyla gösterilir. 1. İndirgeyicinin farklı pazarlarda farklı marka isimleri olabilir, örneğin AdBlue, ARLA 32 ve Diesel Exhaust Fluid (DEF). 2. AB düzenlemelerine göre, NOx sensörü ile kontrol edilen elektronik tork azaltımı çoğu araçta tedarik edilir. İstisnalar, örneğin, ambülanslardır. Scania CV AB 2016, Sweden 3 (27)

4 SCR sistemi üzerinde çalışırken alınacak güvenlik önlemleri İndirgeyici zehirli değildir, ancak SCR sistemi üzerinde çalışırken aşağıdakilerin dikkate alınması gerekir: İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi Gözle temas halinde: Göz yıkama ilacı ile derhal yıkayın. Tıbbi yardım alın. Ciltle temas halinde: Suyla durulayın. Bulaşmış giysileri derhal değiştirin. Eğer amonyak gazı solunursa, anında taze havanın sağlanması önemlidir. UYARI! SCR sistemi motor soğutma sisteminden gelen su tarafından ısıtılır. Soğutma sistemi aşırı basınçta çalışır ve motor sıcak olduğu zaman soğutma suyu da sıcaktır. Önce hortumdaki soğutma suyu akışını kesmeden herhangi bir hortumu ayırmayın. ÖNEMLİ! İndirgeyici deposu boş veya bağlantısı kesilmişse, motoru çalıştırmayın. Motor çalışırken SCR bileşenlerine hasar verilmesini önlemek için SCR sistemi doğru bir şekilde bağlanmış olmalı ve düzgün çalışmalıdır. Scania CV AB 2016, Sweden 4 (27)

5 Fabrikadan teslimde deponun yeri Euro 6 motorlu araçlar 2 farklı tip indirgeyici deposuna sahip olabilir: Gizli Yana monteli İndirgeyici deposu, diğer şeylerin yanı sıra aracın tekerlek konfigürasyonuna ve susturucunun yerine bağlı olarak aşağıdaki yerlerden birinde olabilir: 1. Bazı traktörlerde şasi kolları arasında gizlenmiştir. 2. Susturucunun arkasında yana monteli. Fabrikada takılmış varsayılan konum alçak/normalse, 80 l yana monteli indirgeyici deposu da şasi boşluğunu artırmak için yükseltilebilir (yakıt deposu için seçilen konuma karşılık gelen). 1 2 Fabrikadan teslimde deponun yeri Taşıma hakkında daha fazla bilgi İndirgeyici deponun çıkarılması ve İndirgeyici deponun takılması başlıkları altında bulunmaktadır. 2 farklu konfigürasyondan varsayılan konum örnekleri. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (27)

6 İndirgeyici deposunun taşınmasına örnekler İndirgeyici deposunun taşınmasına örnekler Örnek 1 A konumu, indirgeyici deposunun fabrikada takılmış olan yerini gösterir. Depo, örneğin B veya C konumuna taşınabilir. Mevcut elektrik kablosunu kullanın ve yeni indirgeyici hortumları ve soğutma suyu hortumu sipariş edin. Scania'nın en uzun kablo tesisatı ile değiştirirseniz, A konumundan C konumuna daha uzun bir hareket mümkün olur. Sol taraftaki şasi çerçevesi içerisinde yer alan kontrol ünitesinden tüm kablo tesisatını değiştirin. A B C A. İndirgeyici deposunun fabrikada takılı konumu. B. İndirgeyici deposunun yerini değiştirirken alternatif konum. C. İndirgeyici deposunun yerini değiştirirken alternatif konum. Scania CV AB 2016, Sweden 6 (27)

7 Örnek 2 A konumu, indirgeyici deposunun fabrikada takılmış olan yerini gösterir. Depo, örneğin B konumuna taşınabilir. Mevcut elektrik kablosunu kullanın ve yeni indirgeyici hortumları ve soğutma suyu hortumu sipariş edin. İndirgeyici deposunun taşınmasına örnekler A konumundan C konumuna taşıma esnasında Scania nın en uzun kablo tesisatını değiştirin. Sol taraftaki şasi çerçevesinin içinde bulunan kontrol ünitesinin kablo tesisatının tamamını yenileyin. A B C A. İndirgeyici deposunun fabrikada takılı konumu. B. İndirgeyici deposunun yerini değiştirirken alternatif konum. C. İndirgeyici deposunun yerini değiştirirken alternatif konum. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (27)

8 Bileşenler Bileşenler 1 2 SCR sistemi aşağıdaki bileşenleri içerir: 1. Kontrol ünitesi 2. İndirgeyici sinyal ünitesi 3. İndirgeyici depo 4. Emme hortumu 5. Soğutma suyu hortumları 6. Elektrikle ısıtılan indirgeyici hortumları 7. Pompa ünitesi 8. İndirgeyici dozajlama cihazı 3 ÖNEMLİ! Dozajlama cihazı ve kontrol ünitesi taşınmamalıdır Scania CV AB 2016, Sweden 8 (27)

9 Parça bilgisi Parça bilgisi Aşağıdaki parçalar Scania bayilerinden satın alınabilir. İndirgeyici hortuma yönelik 2 veya 4 bağlantı noktalı elektrik kurulumunun olup olmadığını kontrol edin. 2 veya 4 bağlantı noktalı bir elektrik kurulumunu değiştirirken, indirgeyici depoya bağlı kablo tesisatını sökün. Değişimi tamamladıktan sonra SOPS dosyasını güncellemek için bir Scania atölyesi ile temasa geçin. 2 bağlantı noktalı kablo tesisatları için indirgeyici hortumlar Hortum tipi Uzunluk Parça numarası Basınç mm Dönüş mm Basınç mm Dönüş mm Basınç mm Dönüş mm Basınç mm Dönüş mm bağlantı noktalı kablo tesisatları için indirgeyici hortumlar Hortum tipi Uzunluk Parça numarası Basınç 5,860 mm ve Dönüş 6,130 mm ve Scania CV AB 2016, Sweden 9 (27)

10 Parça bilgisi Soğutma suyu hortumu Tanımlama Uzunluk Parça numarası Soğutma suyu hortumu 3/8" (9,5 mm), SAE Gerektiği gibi J20'ye (20R1) göre bağlantı için Kablo demetleri Tanımlama Uzunluk Parça numarası Motor kontrol ünitesi ve indirgeyici depo arasında uzatılmış 2 bağlantı noktalı kablo tesisatı mm Motor kontrol ünitesi ve indirgeyici depo arasında uzatılmış 4 bağlantı noktalı kablo tesisatı Motor kontrol ünitesi ve indirgeyici depo arasında uzatılmış 4 bağlantı noktalı kablo tesisatı 4,153 mm 6,100 mm ve ve Not: Kablo tesisatında yapılan değişiklikler için motor kontrol ünitesinin tekrar pimlenmesi gerekir. Yeniden pimleme için Scania servisiyle iletişime geçin. Sızdırmazlık tapası Tanımlama Tapa türü Parça numarası Sızdırmazlık tapası Basınç Dönüş Scania CV AB 2016, Sweden 10 (27)

11 Parça bilgisi Scania CV AB 2016, Sweden 11 (27)

12 İş tanımları İş tanımları Genel UYARI! SCR sistemi üzerinde çalışırken koruyucu gözlük ve eldiven takın. Yanmaları önlemek için, çalışmaya başlamadan önce egzoz sisteminin soğumasını bekleyin. SCR sistemi aşırı derecede hassas olduğundan, indirgeyici hortumlarına pislik girmemelidir. Tapa kullanın. ÖNEMLİ! Elektrik kablosu veya indirgeyici hortumlarının uçlarının birleştirilmesine izin verilmez. Not: İndirgeyici deposunu taşırken aşağıdaki koşullar geçerlidir: Dikey hatta göre depoyu döndürmeyin veya devirmeyin. Sadece önerilen bileşenleri kullanın. Makineyle takılmış hortum kelepçelerini sökmeyiniz. İndirgeyiciyi hortumunu katlamayın. Hortumlar bağlandığında sürtünmeyi engellemek için vaks, vazelin veya diğer gresleri kullanmayın. Bunun yerine bir sabunlu su kullanın. Scania CV AB 2016, Sweden 12 (27)

13 İndirgeyici deponun çıkarılması 1. Soğutma sistemindeki genleşme deposunun kapağı dikkatlice açın ve aşırı basıncı serbest bırakın. Kapağı yerine takın. a) İndirgeyici deposunun kapağını açın ve tornavida kullanarak nozül tutucuyu sökün. İndirgeyiciyi dışarı pompalayın. Ne kadar indirgeyicinin dışarı pompalandığını kontrol edin. b) Kelepçe penseleri kullanarak soğutma suyu hortumlarını pompaya birlikte sıkın. c) Kelepçe penseleri kullanarak soğutma suyu hortumlarını depoya birlikte sıkın. 1a İş tanımları b 1b c b1c Scania CV AB 2016, Sweden 13 (27)

14 İş tanımları 2. Hortumları ve bağlantıları sökün: a) İndirgeyici hortumunu sökün. b) Soğutma suyu hortumunu sökün. c) Pompanın elektrik bağlantısını sökün. Sisteme pislik girmemesi için indirgeyici hortumlarını tapalayın. 2a 2b 2c Scania CV AB 2016, Sweden 14 (27)

15 İş tanımları 3. Üst ve alt koni vidalarını ve kilitlerini sökün: Not: a) Flanş vidalarını sökün. b) Kilit parçalarını sökün. c) Koni vidasını sökün. d) Koni vidasını sökün. İndirgeyici deposunun dikey olarak hareket etmesini önlemek için yalnızca üst ya da alt koni vidalarını sökün. 3 a b c d b a 4. Deponun kancasını sökün. c a d b b b Scania CV AB 2016, Sweden 15 (27)

16 İş tanımları 5. Hortumları ve bağlantıları sökün: a) İndirgeyici hortumunu sökün. b) Soğutma suyu hortumunu sökün. c) İndirgeyici toplama ünitesinin elektrik bağlantısını sökün. 6. Depoyu sökün. 5c 5b 5a Scania CV AB 2016, Sweden 16 (27)

17 İndirgeyici deponun takılması İş tanımları ÖNEMLİ! SCR sistemi üzerinde çalışırken, mesela indirgeyici deposu hortumlarını ve SCR pompasını yenilerken bağlantılar yalnızca köpüklü suyla veya %3 üre karışımı olan saf su ile yağlanabilir. Diğer yağlayıcı madde türleri SCR sistemindeki bileşenleri tıkayabilir veya bileşenlere zarar verebilir. 1b 1c 1a 1. Hortumlar ve bağlantılar indirgeyici sinyal ünitesine takılabilecek şekilde indirgeyici deposunu kaydırın. a) İndirgeyici hortumunu takın. b) Soğutma suyu hortumunu takın. c) İndirgeyici toplama ünitesinin elektrik bağlantısını takın. 2. İndirgeyici deposunu üst braketlere kancalayın Scania CV AB 2016, Sweden 17 (27)

18 İş tanımları 3. Koni vidaları ve kilitlerini takın. a) Koni vidalarını takın. b) Koni vidalarını takın. Her iki koni vidalarının brakete doğru bir şekilde yerleştirildiğini, sıkma torkunun a, b, a sıkma sırasıyla 220 Nm sıkma torku olduğundan emin olun. c) Kilit parçalarını takın. d) Koni vidalarını kilitleyen flanş vidalarını 24 Nm sıkma torku ile takın. 3 d c b a c d a d b c c d Scania CV AB 2016, Sweden 18 (27)

19 İş tanımları 4. Hortumları ve bağlantıları takın: a) İndirgeyici hortumunu takın. b) Soğutma suyu hortumunu takın. c) Pompanın elektrik bağlantısını takın. 4b 5. Tapaları çıkarın. 4c 4a Scania CV AB 2016, Sweden 19 (27)

20 İş tanımları 6. Kelepçeleme penselerini sökün: a) Pompaya giden soğutma suyu hortumlarındaki kelepçeleme penselerini çıkartın. b) Depoya giden soğutma suyu hortumlarındaki kelepçeleme penselerini çıkartın. 2 b 6a c b6b 7. İndirgeyiciyi tekrar deponun içine pompalayın. 8. Nozül tutucuyu ve vidayı kapağa yeniden takın. 9. Üstyapı imalatçıları için SDP3 kullanarak sistemi havalandırmak ve işlem testi gerçekleştirmek için SCR sistemini kontrol edin. 10. Elektrik kablosunu kelepçeleyin Kelepçeleme talimatları: Zedelenme riski varsa, elektrik kabloları üzerine zedelenme kapakları takın. Elektrik kabloları keskin köşelerle temas etmemeli (yarıçap < 0,5 mm), örn. keskin köşeler veya dişli vidaların bitimleri. Elektrik kablosu lastik bir hortuma kelepçeliyse, bu durum hortum hareketine engel olmamalıdır. Elektrik kablosu kelepçeleri arasındaki mesafe, örn. kablo bağları, mm olmalıdır. Scania CV AB 2016, Sweden 20 (27)

21 Gizli konumdaki indirgeyici depo Gizli konumdaki indirgeyici depo Gizli (şasi entegreli) konumdaki indirgeyici depoya yönelik teknik gereklilikler Harici olarak monte edilen indirgeyici tankı gizli montaj için mesela şasi yan elemanları arasında, 76 litre indirgeyici depo ile değiştirmek mümkündür. Teknik gereklilikler ve koşullar: Depo için gereken boşluk varsa Araçta hava süspansiyonu bulunuyorsa 6x4 konfigürasyonundan kaçınılmalıdır 1 Araçlar kampanalı frenler ile donatılmadıysa 1 Scania'nın kablo tesisat ve elektrikle ısıtmalı hortumları kullanılırgerekli uzunluktaki kablo tesisatının ve hortumların istenen konum için Scania'nın parça yelpazesinde bulunduğundan emin olun. Modifikasyon için yeni bileşenler gerekmektedir, örneğin indirgeyici deposu değiştirilmelidir. Daha fazla bilgi Gizli montaj için dönüştürme başlığı altında bulunur. İndirgeyici deposunun, aracın kardan mili hareketlerini engellemesine yönelik bir risk olmadığını kontrol edin. Kardan milinin hareket boşluğuna ek olarak en az 30 mm açıklığı bulunması gerekir Not: Araçta değişiklik yapılmadan önce dönüştürme işine izin verildiğini ve SOPS dosyasının güncellendiğini kontrol etmek amacıyla Scania bayisiyle iletişime geçin. 1. Sınırlama, kardan milinin konumu nedeniyle tüm araçlar için geometriktir. Bir konumda belgedeki tüm gerekliliklerin yerine getirildiği görülebilirse ve üstyapıcı da braketleri ve benzerlerini ayarlamak için hazırlanırsa, bu araçlar için modifikasyonlara da izin verilir. Önerilen parçaların çoğunun uymayacağını unutmayınız. Scania CV AB 2016, Sweden 21 (27)

22 Gizli konum için dönüşüm Dönüşüm amaçlı çalışma prosedürü, indirgeyici deposunun hareket etme prosedürü ile aynıdır ancak etkilenen bileşenler değiştirilmelidir. Gizli konumdaki indirgeyici depo Not: İndirgeyici deposu değiştirildikten sonra SOPS dosyasının güncellenmesi gerekir. Bir Scania atölyesi veya bayisi ile temasa geçin. Depo braketinde ve ileri arka dingil merkezinde bulunan delikler arasındaki mesafenin en az 1,250 mm olması için indirgeyici depoyu yerleştirin. Bu, disk frenli araçlara ve yarım aks milinin önünde ilave dingili bulunmayan 2 körüklü hava süspansiyonuna uygulanır. İndirgeyici pompasının ( ) ve su vanasının ( ), indirgeyici deposunun türüne bakmaksızın benzer bileşenler olduğunu unutmayın. Aynısı, doldurma kapağına ve nozul taşıyıcısına da uygulanır ( ). Aracın orta boyutta bir susturucusu varsa soğutma hortumlarının da yenilenmesi gerekir ( ). Kablo tesisatı, indirgeyici hortumlarıyla aynı rotaya uymalıdır. Kablo tesisatını indirgeyici hortumlara kelepçeleyin veya hortumlarda kullanan aynı braketleri kullanın. Kablo tesisatı için özel braketler bulunmamaktadır. Not: İndirgeyici hortumların, ısıya duyarlı iletkenleri vardır. İndirgeyici hortumları asla 50 mm den daha az bir yarıçapta eğmeyin. Bu, hem çalışma hem de depolama için geçerlidir. İndirgeyiciyi hortumları çekmeyin. Scania CV AB 2016, Sweden 22 (27)

23 Gizli konumdaki indirgeyici depo Gizli konuma dönüşüm sırasında etkilenen bileşenlere örnekler. Gizli konumda bulunan bir 76 litrelik indirgeyici depoya yönelik bileşenler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Çalışma prosedürünü ve aracınız için gerekli bileşenleri analiz edip değerlendirin. Örnekteki araca aşağıdakiler uygulanır: Ön depo braketinde ve ileri ön dingil merkezinde bulunan delikler arası mesafe 2,350 mm dir. İkinci depo braketinde ve ileri ön dingil merkezinde bulunan delikler arası mesafe 2,600 mm dir. Tekerlek konfigürasyonu 4x2 Not: Bağlantı elemanlarının ve hortum kelepçelerinin birtakım özel bileşenler haricinde tabloda belirtilmemiştir. Scania CV AB 2016, Sweden 23 (27)

24 Gizli konumdaki indirgeyici depo b a Scania CV AB 2016, Sweden 24 (27)

25 Konum Tanımlama Yorumlar Miktar Parça numarası 1 Doldurucu borusu, bütün: Konuma dayalı farklı tasarım Doldurucu borusu Braket Vida Tutucu Aralayıcı Aralayıcı Tutucu İndirgeyici depo desteği İndirgeyici depo, bütün: İndirgeyici depo Tapa İndirgeyici sinyal ünitesi İndirgeyici deposu için aynısı olabilir. Parça numarasını kontrol edin Braket, bütün Hortum Hortum, bütün Soğutma suyu borusu Braket, bütün Soğutma suyu hortumu, akış Soğutma suyu hortumu, dönüş İndirgeyici depo, bütün dönüş İndirgeyici depo, tam basınç Braket, bütün Braket, bütün Gizli konumdaki indirgeyici depo Scania CV AB 2016, Sweden 25 (27)

26 Gizli konumdaki indirgeyici depo 18a Taşıyıcı, bütün b Braket, bütün İndirgeyici hortumu İndirgeyici hortumu İndirgeyici hortumu Soğutma suyu hortumu Soğutma suyu hortumu Çatal pim Vida, bütün Somun Kablo tesisatı EEC deposu tam Parça, yukarıdaki şekilde gösterilmemiştir Kablo tesisatı için braket Parça, yukarıdaki şekilde gösterilmemiştir Scania CV AB 2016, Sweden 26 (27)

27 Gizli konumdaki indirgeyici depo Aralayıcılar, Scania bayilerinden sipariş edilebilir. İndirgeyici deponun farklı konumları için farklı aralayıcılar gerekir. Aşağıdaki aralayıcı değişkenleri, Scania bayilerinden sipariş edilebilir. Tanımlama Varyant Yorumlar Parça numarası Aralayıcı Genişlik = 50 mm Çerçevenin ön parçası için takoz şeklinde ara parça t a = 10,8 mm Açı = 2.7 Aralayıcı Genişlik = 50 mm Çerçevenin ön parçası için takoz şeklinde ara parça t a = 15,5 mm Açı = 2.7 Aralayıcı Genişlik = 50 mm Çerçevenin ön parçası için takoz şeklinde ara parça t a = 22,7 mm Açı = 2.7 Aralayıcı Genişlik = 50 mm Çerçevenin ön parçası için t a = 23,5 mm Aralayıcının entegre parçaları vardır. Açı = 2.7 Aralayıcı Genişlik = 50 mm Çerçevenin arka parçası için düz aralayıcı t a = 25 a. t = ataşman vidası merkezindeki kalınlık Scania CV AB 2016, Sweden 27 (27)

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Euro 5 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 5 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun taşınması hakkında genel bilgi SCR (Selective Catalytic Reduction) emisyon kontrol sistemli araçlarda, örn. vinçli kamyonlardaki destek ayakları gibi üstyapı parçalarına yer açmak

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel Genel Genel İndirgeyici katalitik konvertörü vanadyum pentoksit içerir. Vanadyum pentoksit sağlık için tehlike teşkil edebilir. İndirgeyici katalitik konvertörü susturucuya takılır ve normal kullanım ve

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, pnömatik sistemin nasıl modifiye edileceğini ve üzerinde nasıl çalışılacağını açıklar. Belge aşağıdaki gibi bölünmektedir: Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Yüksek

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Bazen üstyapı parçalarına yer açmak için bir veya birkaç yakıt deposunun taşınması gerekebilir. VARNING!

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur:

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel Üstyapı imalatını kolaylaştırmak için tüm şasiler adaptasyonlarla hazırlanır. ve kablo tesisatları fabrikadan hazırlık olarak sipariş edilebilir. Bu belge aşağıdaki bilgileri açıklar: Gösterge grubundaki

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı

Topraklama ve güç kaynağı Akü topraklama vidasının üstyapı işlevlerinin topraklanması için kullanılmaması gerekir. Şasi çerçevesi üzerindeki üstyapı işlevleri için tüm topraklamanın akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri Üstyapı adaptasyon braketi ve delik düzenleri Şasi çerçevesinin arka bölümü ve arka uç delikli veya deliksiz şekilde ya da üstyapı adaptasyon braketleri takılı bir şekilde sipariş edilebilir. Şasi çerçevesinin

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7)

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7) Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED lamba Arka lambalar daima fabrikada takılı şekilde teslim

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Kontrol ünitelerinin yeniden programlamalarını gerektiren fren sisteminin dönüştürülmesi yalnızca Scania servisi tarafından

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Üstyapı uyarlama braketleri üstyapının ataşmanı için bir sistem olarak kullanılır. Kombinasyona bağlı olarak sert ataşmandan

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması Arkaplan Arkaplan Harici ekran göstergeleri BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Harici ekran göstergelerinin hangi araç verilerini görüntüleyeceği koşullar BICT (Bodywork

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

Alarm sensörlerini bağlama. Genel

Alarm sensörlerini bağlama. Genel Genel ALM kontrol ünitesi (Alarm sistemi) harici alarm sensörlerinin bağlantısı için fabrika hazırlığıyla sipariş edilebilir. Hazırlık konnektör C8112'den oluşmaktadır. Konnektör sarı renkli olup gösterge

Detaylı

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler Genel bilgiler Araçlar ve dahili sistemler yol güvenliği, çevresel etki gibi yasal gereksinimleri karşılamak için belgelenmiştir. Genel bilgiler Bileşen, birkaç sertifika bölgesinden etkilenebilir. Egzoz

Detaylı

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme Genel bilgiler Bu belge spot lambalar için sipariş etme seçeneklerini belirtir ve tavandaki ya da tampondaki ilave spot lambaların bağlantısını da açıklar Aşağıdaki sipariş seçenekleri mevcuttur: A Genel

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Üstyapı merkezi elektrik ünitesi, üstyapı fonksiyonlarını aracın elektrik sistemine bağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Üstyapı merkezi elektrik

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Konnektörler iki kablo tesisatına

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Pimlerin, sinyallerin ve

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir:

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED

Detaylı

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Güç çıkışı nispeten yüksek olduğunda HPI ve PDE sistemli araçlar hareketsiz olarak kullanıldığında geri dönüş

Detaylı

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar, normal farların ve sinyal lambalarının yerine geçer, örneğin önde kar küreyici takılıysa. Anahtar kullanarak, normal farlarla

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi Açıklama Açıklama Bu belgenin amacı üstyapı montajının araç ömrü süresince yüksek kalite ve minimum bedensel yaralanma ile maddi hasar sağlayacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Not: Üstyapıcılar birincil olarak üstyapı işlevlerini aracın elektrik sistemine bağlamak için üstyapı merkezi

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır:

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Açıklama Tanımlama Konum Merkezi elektrik ünitesi P2 Kabinde, yolcu koltuğunun Üstyapı merkezi elektrik P9 önünde, koruyucu mahfazanın ünitesi arkasındaki

Detaylı

Tork sınırlayıcı. Analog sinyaller kullanarak etkinleştirme. Harici CAN kullanarak etkinleştirme

Tork sınırlayıcı. Analog sinyaller kullanarak etkinleştirme. Harici CAN kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Tork sınırlayıcı fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Bu fonksiyon hem analog sinyallerle hem de Harici CAN (Controller Area Network)

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P Genel bilgiler Bu belge Scania yavru şanzıman hakkındaki en önemli teknik ayrıntıların bir derlemesini içerir. Tanımlama Yavru şanzımanların tanımlanması, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir karakter kombinasyonundan

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ!

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ! Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Fren devreleri, ek basınçlı hava depolarının bağlanması için kullanılmamalıdır. Fren sisteminin dönüştürülmesi kontrol

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

DM-SL (Turkish) Bayi El Kitabı. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike. Vites Kolu. RAPIDFIRE Plus 11-Vites SL-RS700

DM-SL (Turkish) Bayi El Kitabı. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike. Vites Kolu. RAPIDFIRE Plus 11-Vites SL-RS700 (Turkish) DM-SL0006-02 Bayi El Kitabı YOL MTB Trekking City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Vites Kolu RAPIDFIRE Plus 11-Vites SL-RS700 İÇİNDEKİLER ÖNEMLİ UYARI... 3 GÜVENLİĞİ GARANTİ ETMEK İÇİN...

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon Fonksiyon Uzaktan motor çalıştırma mesela kabin dışında bir anahtar kullanarak marş anahtarını çalıştırma konumuna çevirmeden motoru çalıştırmak için kullanılır. Fonksiyon Uzaktan etkinleştirme ile motorun

Detaylı

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon Açıklama Açıklama Genel Motor devri ve yağ basıncı için C49 soketine ekran göstergeleri bağlamak mümkündür. Bu bölüm bu bağlantıların nasıl yapılacağını anlatır. Pim 7 bir takometre bağlamak ve pim 8-12

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı Arka Plan Arka Plan Sürekli motor devri sınırlayıcısı fonksiyonunun nasıl etkinleştirileceğine yönelik üç seçenek vardır. Aracın BCI işlevselliğiyle donatılması (Üstyapı İletişim Arabirimi): Analog sinyaller

Detaylı

CAN hakkında genel bilgiler. Genel. CAN hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

CAN hakkında genel bilgiler. Genel. CAN hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel Kontrol ünitelerini sıklıkla aralarında bilgi değişimi yapması gerekir. Geleneksel olarak doğrudan birbirleriyle iletişim kurabilen kontrol üniteleri bağlanır. Sonuç olarak kontrol ünitesi hız ve

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

Üstyapı fonksiyonlarına dair kablo tesisatı. Kabinden şasiye kablo tesisatı

Üstyapı fonksiyonlarına dair kablo tesisatı. Kabinden şasiye kablo tesisatı Kabinden şasiye kablo tesisatı Üstyapı konsolundan gelen sinyaller şasi çerçevesindeki üstyapı fonksiyonlarına kablo tesisatıyla gönderilir. Kablo tesisatı üstyapı konsolundaki C494 konnektöründen şasideki

Detaylı

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ!

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ! Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi ÖNEMLİ! Araç şasisinin dingil mesafesinin değiştirilmesi şasinin özelliklerini etkilemektedir.

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri:

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri: Genel Genel GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Aletler Scania'dan uygun alet örnekleri: Parça numarası Tanımlama 99 309 Döndürme aleti 99 318 Motor desteği 99 502 Debriyaj bilyası aleti

Detaylı

Yükseltilmiş rölanti devri

Yükseltilmiş rölanti devri Arka Plan Arka Plan Yükseltilmiş rölanti devri fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Bu fonksiyon hem analog sinyallerle hem de Harici CAN (Controller Area

Detaylı

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Otomatik boş vites fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Otomatik boş vites dahili araç sinyalleri, analog sinyaller ve Harici CAN (Controller

Detaylı

Giriş. Basınçlı Şaft Akışölçeri. Akışölçer Servis Kitleri. Sökme. Kasnak Şaftı Sökümü

Giriş. Basınçlı Şaft Akışölçeri. Akışölçer Servis Kitleri. Sökme. Kasnak Şaftı Sökümü Akışölçer Servis Kitleri Giriş Şekile bakın. Bu talimat sayfasında basınçlı ya da vidalı şaftları kullanan akışölçerler için tamir prosedürleri bulunmaktadır. Uygun tamir prosedürüne başvurun: Basınçlı

Detaylı

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları BEP (Üstyapı Değişim Parametresi), araç üreticisi ile üstyapı imalatçısı arasında bilgi transferi yapmak için araçtaki özgün hedefleri tanımlayan kodlardır. BEP kodları ISO 21308 uluslararası standardına

Detaylı

Öne monte edilen ekipman hazırlıkları. Öne monte edilen ekipman hazırlıkları ile ilgili genel bilgiler

Öne monte edilen ekipman hazırlıkları. Öne monte edilen ekipman hazırlıkları ile ilgili genel bilgiler Öne monte edilen ekipman hazırlıkları ile ilgili genel bilgiler Öne monte edilen ekipman hazırlıkları ile ilgili genel bilgiler Araç şasinin ön kenarında yer alan 2 çeki pimli standart olarak teslim edilir.

Detaylı

Installation instructions, accessories. elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design V1.0. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design V1.0. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Installation instructions, accessories Talimat No 31399519 Sürüm 1.0 Parça No. 30776728, 31373831 elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design IMG-378205 Volvo Car Corporation elektrikli motor ısıtıcı, 230

Detaylı

Çalışma lambası. Genel. Çalışma lambalarına ilişkin daha fazla bilgi Çalışma lambasını etkinleştirme belgesinde

Çalışma lambası. Genel. Çalışma lambalarına ilişkin daha fazla bilgi Çalışma lambasını etkinleştirme belgesinde Genel Hazırlıklara, kablo uçları, anahtar modülündeki anahtarlar ve konnektörleri olan bir kablo tertibatı dahildir. Ayrıca fabrika çıkışı lambaları sipariş etmek de mümkündür. Tüm lambalar yedek parça

Detaylı

DM-MBSL (Turkish) Bayi El Kitabı. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike. Vites kolu SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000

DM-MBSL (Turkish) Bayi El Kitabı. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike. Vites kolu SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000 (Turkish) DM-MBSL001-01 Bayi El Kitabı YOL MTB Trekking City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Vites kolu SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000 İÇİNDEKİLER ÖNEMLİ UYARI... 3 GÜVENLİĞİ GARANTİ ETMEK İÇİN...

Detaylı

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar 341 722 340 905 341 740 İlave arka lambalar İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler Arka lambalar 3 tip arka lamba vardır: Kompakt

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

00: Kurtarma hizmetleri için ürün bilgisi. tr-tr. Kamyon P, G, R ve S serisi. Yayım 1. Scania CV AB 2016, Sweden

00: Kurtarma hizmetleri için ürün bilgisi. tr-tr. Kamyon P, G, R ve S serisi. Yayım 1. Scania CV AB 2016, Sweden 00:01-08 Yayım 1 tr-tr Kurtarma hizmetleri için ürün bilgisi Kamyon P, G, R ve S serisi Scania CV AB 2016, Sweden Okumaya başlamadan önce... 3 Araçta bulunan hidrolikler... 4 Elektrik sistemi... 5 Akü...

Detaylı

C489 Standart işlevler için konnektörler C489

C489 Standart işlevler için konnektörler C489 , aracın genel işlevlerine erişim sağlayan 21 pimli bir konnektördür. Konnektör kahverengidir ve üstyapı tutucusunun iç kısmında bulunur. 316 371 C234 C493 C259 C449 C447 C494 C234 C260 C493 C259 C494

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Görünürlük ve aydınlatma için fonksiyonların uzaktan etkinleştirilmesi

Görünürlük ve aydınlatma için fonksiyonların uzaktan etkinleştirilmesi Arka Plan Arka Plan Görünürlüğün ve aydınlatmanın uzaktan etkinleştirilme fonksiyonları BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Fonksiyonlar ya analog sinyallerle ya

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi Genel Genel Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kaynak işlemleri kaynak bölgesi etrafındaki yapıda çatlak oluşma ihtimalini artırdığından

Detaylı

Ek lambalar, montaj kiti

Ek lambalar, montaj kiti Installation instructions, accessories Talimat No 8641051 Sürüm 1.0 Parça No. 9487111 Ek lambalar, montaj kiti IMG-235751 Volvo Car Corporation Ek lambalar, montaj kiti- 8641051 - V1.0 Sayfa 1 / 24 Donanım

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi yolcu tarafında, gösterge panelindeki eşya gözünün altında bulunur. Aşağıdaki şekilde açın: 1. Gösterge panelindeki eşya gözünün kapağını açın. Kapak yolcu koltuğunun ön kısmında yer alır. 2. Lastik döşemeyi

Detaylı