Ş İ İ R ve S T R A N T A H L İ L L E R İ 1 : YAR A MIN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ş İ İ R ve S T R A N T A H L İ L L E R İ 1 : YAR A MIN"

Transkript

1 Ş İ İ R ve S T R A N T A H L İ L L E R İ 1 : YAR A MIN Bilindiği gibi Kürt edebiyatını edebiyat yapan kilometre taşlarından biri de şiirler ve stranlardır. Nedense stran dendiğinde, ağırlıkla, bugün için miadını doldurmuş olan ve sonradan türeme olmayan dengbéjler -ki bu sonradan türeme ler de tv. ekranları marifetiyle cebren türetilmiş ve adeta dengbéjliğin saygınlığının temeline tükürülmek istenircesine ihdas edilmiştir- tarafından çok ötelerden günümüze taşınan, artık klasikleşenler aklımıza geliyor. Belki de Kürtler in kültürel ve folklorik ürünleri açısından bu stranların tıka basa dolu birer depo olmaları açısındandır bu. Şöyle de söyleyebiliriz: Bu klasik dengbéj stranları, Kürt kültürel ve folklorik ürünlerini geçmişten günümüze taşımak kadar, yakın Kürt tarihinin -özellikle de son 160 yılın- bir dizi vakasını ve bu vakalar içerisinde yetişen, aktif roller üstlenen, giderek devleşen, efsaneleşen kahramanlarını da sonraki kuşaklara taşımak, onlara tanıtmak gibi bir işlev üstlenmiştir. Edebiyat dediğimiz kavramın en büyük ayaklarından biri de budur; bunun estetize edilerek anlatımıdır. Yaşadığımız son yıllarda Kürt edebiyatında stran ve şiir alanında, izafi de olsa, epey ürünün piyasaya sürüldüğü ve sürülmekte olduğu görülmektedir. Her ne denli piyasaya sürülen stranlar ağırlıkla modern tarz diyebileceğimiz bölüme aitse de encamında bunu olumlu bir gelişme olarak addetmek gerekir. Aynı şeyi şiir için de söyleyebiliriz; ne ki Kürt edebiyatının asıl cevheri; folkloru, kültürü klasik olanlarda yatıyor. Modern tarzın stranları ve şiirleri, kaydettikleri tüm gelişmelere karşın eğer hâlâ yeterince rağbet göremiyorsa -ki biz gördüğünden kuşkuluyuz- bu durum, bizim klasik şiirlerimizin, stranlarımızın yeterince hazmedilmediğinin işaretlerini veriyordur bize. Özellikle son 4 5 yıla kadar da hunermend kimlikli kimi zevatın, birilerine dizdikleri medhiyyeleri stran adı altında Kürt halkına ekranlar marifetiyle ulaştırmaları ya da ulaştırmaya çalışmaları, ulusal güdüleri okşayarak bu yolla sempati toplamaya girişmeleri, dolayısıyla tozu dumana katmaları, kendilerine beklediklerini -bir süreliğine de olsa- vermiştir; ancak toz duman dağılınca görülmüştür ki birilerine dizilen medhiyyelerle icra-i sanat yapılamıyor. Medhiyye lerin, Kürt kültürüne ve edebiyatına hiçbir şey katmadığı; aksine bu alanların saygınlığında aşınmalar yarattığı çıplak realitesiyle yüzleşmede de gecikilmemiştir.

2 Bugünkü Kürt gençliğinin, klasik diyebileceğimiz şiirleri ve stranları, bunlara ilişkin anlayışı yeterince benimseyip hazmettiklerini düşünemiyoruz. Cesaretimiz mazur görülsün; ama biz yetişkinlerin de çoğunluğunun bu minval üzerinde değerlendirilebileceği kanısını taşıyoruz; bu alanda yazılıp çizilenlerin okunurluk oranı bir sır olmasa gerek. Bu durumun çok değişik nedenleri olabilir. Biz de kendi çapımızda bunun nedenlerine epey kafa yorduk, bunu epey irdelemeye uğraştık. Ulaştığımız nedenlerden biri olarak bunların, muhteva itibariyle yeterince anlaşılamadığı gerçeğini gördük. Ve bir gerçek daha gördük: Kürt edebiyatında bugüne dek ne şiirler için ne de stranlar için hiç tahlil yapılmamıştır. Önemli bir eksiklik olarak gördüğümüz bu alanın üzerine eğilmeye, bu alanda bir ilk i realize etmeye yelteneceğiz. Tahlilini yapmaya çalışacağımız şiirleri ve stranları hem orijinal dili olan Kürtçeyle hem de Türkçe anlamıyla vereceğiz. Ardından tahlilini Türkçe vermeye çalışacağız; meramımızı Kürtçeyle yeterince verememe endişesini ve utancını taşıyarak Bu arada bunları Kürtçe yazmak isteyenlere şiir ve stran tahlilleri metodolojisi hakkında bir fikir de verebiliriz belki. Bu amaçla bu yazımızda bir şiir ele alacağız. Şairi, 1945 yılında Muş un VARTO (GIMGIM) ilçesinde doğar ve oralıdır. Yine Muş un Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde, Seydayé Mele Sadıq, Mele İbrahimé Exdadé, Mele Zekiyé Gulçimené gibi o yörenin çok tanınan melalarından dersler alarak medrese eğitimini tamamlayan ve 1967 yılında 22 gibi çok çok genç bir yaşta ölen bir mela (melle) dır. Adı, resmi kayıtlarda Selahattin Gümgüm olan bu genç mela, şiirlerinde daha çok Serda mahlasını kullanmakla birlikte, bize ulaşan kimi şiirlerinde de Serda Selaheddiné GIMGIMÎ kullanımını tercih eder. Bizim bu yazımızda ele alıp tahlil etmeye çalışacağımız şiirinde de bu kullanım tercih edilmiştir. Şiirin adı YAR A MIN dır. GIMGIMÎ, şiirlerini Kürtçe olarak; ancak medrese eğitimini almış olduğu Arap alfabesiyle yazmıştır. Bize ulaşan metinler, Arap alfabesiyle yazılmış olmakla birlikte -ki metinleri bize ulaştıran, şairin, 2005 yılında genç sayılan bir yaşta kaybettiğimiz kardeşi Vahdettin Gümgüm dürbunların bir mela tarafından Latin alfabesine çevrilmiş nüshalarını da içeriyor. Y A R A M I N 1. Dîlber ku pir şirîn e, ez bû me mislé Ferhad Nakim tu car yeqîn e, peyda bikim dilek şad 2. Şîn û girîn me kar in, ez bo me reş giré da Li ser da jî dibarin, lew bû me mest û şeyda 3.

3 Herçî kû lafézan in, dibén me ev çi hal e Her hal e ew nizanin, dîlber pirî delal e 4. Ger nas bikin şirîné, nakin gilî û gazin Derman e bo birîné, ewa ku em dixwazin 5. Qaz werdega golan e, em kir ne aş û baş e Çavreş j kanîya kilan e, lew jê ra man e şaş e 6. Ebrû wekî hîlal in, gava kû nû xûya bit Bijang mesafa sal in, man in hezîn û sabit 7. Enî hîva li çarde, wesfé wî ger dibejin Diçin sibat û mard e, ez hé j hubur diréj im 8. Sûret wekî hinar in, gulan wekî gula zer Bilbil li ser dizar in, bi halekî seferber 9. Lévé tenik timî ter, benda sedef di bin da Çena rind û gilover, ferman dixun li rind a 10. Singé wî deşt û zozan, texté Selaheddîn e Li ser wî daw û doz an, dikin herçî wî dî ne 11. Gurz û kemend û şîrgoh ew memiké gilover Delal û nazik û nû eqil j serî dibin der 12. Bej na zirav wekî şev, roj an bi xîn e goré Xana n û Xalid an tev, ser danî bûn li wî ré 13. Ez çer wî nahebîn im, wî kanîya heyaté Bona kû wî bistîn im, ez lé bikim xebaté

4 14. Çiqas kû bextîyar e ew kes ké wî hebandî Tarîx ji bo me yar e ger bi ger mislé Gandî 15. Dîlber çemé jîyan e, derdé me derdé welat Serda Selaheddîn e, cané me jé re xelat Serda Selaheddîné GIMGIMÎ ( Varto, ) Şiirin Türkçe Anlamı Genel olarak çeviri işinin çok güç olduğu bilinir. Sözkonusu şiir olunca bu güçlüğün katlandığı da Daha önce Nasname de yayımlanan Dengbéj Geleneğinin Sonu ya da Bu Geleneğin Son Halkası : Reso başlıklı yazımızda, Reso nun bir epik stranını Türçeleştirirken bu konudaki sıkıntılara değindik. Ve şu bilinen gerçeğin altını bir kez daha çizdik: Her şiir yazıldığı dilde güzeldir; ama yine de görüldüğü gibi çeviriye gereksinme oluyor. Çeviri işinin ayrıca bir uzmanlık olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda kifayetsiz olduğumuzu belirterek, yazımızı okuyanlardan Kürtçe bilenlerin, doğrudan Kürtçe kısmından tahlil kısmına geçmelerini -naçizane olarak- tavsiye ederiz. Şimdi şiirin Türkçesine geçebiliriz artık:

5 İki candan dost: Serda Selaheddîné GIMGIMÎ (arkada, koyu renk gözlüklü) ve Cibranli Xalid Beg in oğlu Mehmûd Beg ( ) Y A R İ M 1. Dilber ki çok şirindir, Ferhat tan da öte oldum ben / Hiç zannetmiyorum şen bir gönül bulayım. 2. Yas ve ağlamak işimiz olmuş bizim, bizim için yastayım / Bir yağış altındayız sanki, bundandır çılgın ve mest oluşum. 3. (Söylenecek) sözü bilenler bu ne haldir, bize bulaşmış diyorlar / Sanırım onlar bilmiyorlar güzelin (dilberin) ne kadar nazik ve kıymetli olduğunu (bilselerdi, yakınmazlardı). 4. Eğer onlar şirin olanı tanısalardı, yakınıp durmazlardı, bizim istediğimiz, yaralarımız için ilaçtır. 5. (Bizim peşinde olduğumuz) sevgili, göllerde yüzen bir yaban ördeğidir, (peşinden yüzdüre yüzdüre) bizi yüzücü yaptı, serseme çevirdi / Kara gözler sürme pınarındandır, herkesin (bunun karşısında) şaşkına dönmesinin nedeni budur. 6. Kaşlar ilk gözüktüğünde sanki hilâldir. Kirpikler ise yıllardır (hüzün ve yastan dolayı) öyle sabit duruyor.

6 7. (Sevgili), nasıl ki anlatıyorlar, alnı ayın on dördü gibidir / Şubat ve martlar geçiyor, ben hâlâ kara yaşlar döküyorum. 8. Yanakları nar gibi, güllerden sarı güldür sanki / (Onun için) bülbüller tüm olarak toplanmış figan ediyor. 9. İnce ve yumuşak dudakların altında sedef (inci gibi) bir ip duruyor (sanki) / Yuvarlak ve güzel çene (böylesi güzel çenenin sahibi), güzellere emirler okuyor (yağdırıyor). 10. Göğsü (yüzeyi) hep ova ve yayla (olan bu yer), Selahaddin in tahtıdır / O nu gören herkes (O nunla ilgili) bir dava, mesele gütmektedir. 11. O yuvarlak memeler gürzdür, kementtir (insanı bağlama bakımından) ve arslan kulaklarıdır (diktir) / (Yine o memeler) kibardır, naziktir, aklı baştan götürür. 12. Gece gibi ince olan endamı, mezara gömecekleri gün (hiç önemli değil; çünkü) Xani ler ve Xalid ler de o yola baş koymuştular ( o yolda baş verdiler). 13. Ben onu, o yaşam pınarını nasıl sevemem, benimseyemem / Onu alabilmek için çalışacağım. 14. O nu sevenler ne kadar bahtiyardırlar / Gandi gibi (istediğini) arayanlara, tarih dosttur (onlara eşlik eder). 15. Dilber, yaşam ırmağıdır, derdimiz vatan derdidir / (bunu söyleyen) Serda Selahaddin dir (varsın) canımız O na (vatana) armağan olsun. Şimdi şiiri, şekil ve muhteva açısından tahlil etmeye çalışalım; ancak şiir tahlilleri yapılırken tahlillerin edebî kriterlerinin olmazsa olmaz ları arasında şekil bakımından inceleme, muhteva bakımından inceleme ve şairin sosyo-kültürel ve düşünsel yapısı ile yaşadığı yer ve dönem yönünden inceleme hususları olduğunun genel kabul gördüğünü belirtelim. Şairin sosyo-kültürel ve düşünsel yapısı ile yaşadığı yer ve dönem, şiirin muhteva bakımından analizi yapılırken muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar dikkate alınmadan muhteva bakımından yapılacak tahlillerin sağlıklılığı tartışılır olacaktır. Şiire şekil olarak bakıldığında, ilk dikkati çeken yanı beyitler halinde olmasıdır. Bilindiği gibi beyit, mısraların ikişerli kümelendiği bir nazım birimidir. Bu, Kürtçede de Türkçede de böyledir; ne ki Kürtçede sevgi, keder, duygu, felâket, din, tasavvuf vb. gibi değişik konularda yazılan ve belli bir melodiyle ya da makamla okunan manzûmelere de beyit, beyt adı verilir. Kimi yerlerde bunlara kasîde ya da ilahî adını verenler de oluyor. 15 beyitten oluşan şiirde mesnevî tipi denilen kafiye örgüsü kullanılmıştır. Buna göre her beyit kendi arasında kafiyelidir ve şair kafiye bulmakta sıkıntı yaşamamıştır. Bu anlamda şair öylesine rahattır ki yalnız beyit sonlarında kafiye yapmakla iktifa etmemiş; aynı zamanda her beyitteki mısraların, ortalarında da birbiriyle kafiyeli olmasını gerçekleştirmiş ve böylelikle şiire, sağlamış olduğu iç ahenkle muazzam bir duyurma gücünü katmayı başarmıştır. Böylesi kafiye şekline musammat adı da verilir. Bu musammat kafiye şekli, aynı zamanda her beytin ortasından ikiye ayrılarak dörtlükler oluşturmasına da olanak sağlıyor. Nitekim bu şiir, daha önce Nasname de yorumsuz ve açıklamasız olarak, iki beyit eksiğiyle dörtlükler halinde yayımlanmıştır.

7 Şair, şiirini aruz vezniyle yazmıştır. Aruzun Mef û lu ( - -. ) / Fâ î lâ tun ( ) / Mef û lu ( - -. ) / Fâ î lâ tun ( ) kalıbı kullanılmıştır. Vezin, zaten şiirlerde ahenk uyum sağlamak içindir. Aruz kalıplarının her biri, kendisine özgü bir ahenge, bir melodiye sahip olduğundan, bu şiirin de bu kalıba uygun bir ezgiyle okunması gerekir ki şiirin tadına varılabilsin. Belli bir vezinle yazılan şiirler, o veznin ahengine uygun okunmadığı zaman şiir, şiir gibi okunmamış olur; bir başka ifadeyle şiirin canına okunmuş demektir bu. Öyleyse şiirin tadına varabilmek için bu özelliğin göz önünde bulundurulması salt gerekli değil, aynı zamanda zorunludur da. Şiir, şekil özelliğine uygun okunabildiği zaman, muhtevanın iletmek istediği mesajın halkalarını yakalayabilmek daha çok mümkün olabilir. Dolayısıyla şiir, okuru kendisine çeker, okuru sarmalar; okuru kendisiyle mücadeleye zorlar. Şairin kafiye bulmakta sıkıntı yaşamadığını belirtmiştik. Kafiyeleri büyük çoğunlukla iki ses benzeşimiyle yapmış, tek ses benzeşimiyle yetindiği tek bir kafiye olsun yoktur. Kimi mısralarda bu benzeşim, ikiden fazla sesle de gerçekleştirilmiştir. Mısraların sonunda da ortalarında da birden fazla ses benzeşimine dayalı bu kafiye anlayışı vardır. Muhteva açısından şiirin adından başlayabiliriz.. Bir kez şiirin adına bakarak, bu şiirin bir aşk şiiri olduğu sanılmamalıdır. Şiirin tamamı okunduğunda, bu husus çok net olarak anlaşılabiliyor. Bir aşk vardır şüphesiz; ama bu aşkı, beşeri bir aşk olarak niteleyebilme olanağımız olmadığı gibi şiirde buna dayanak olabilecek bir veri de bulamıyoruz. Kimi beyitlerde resmedilen (1,6,7,8,9,11. beyitler), şairi ve şair gibilerini sürekli olarak peşinde koşturtan, onları sersemletip şaşkına uğratan (5. beyit) bir sevgili sembolize ediliyor aslında. 4, 10, 12, 13, 14 ve 15. beyitler olmasaydı, belki ütopik bir sevgili tipi çiziliyor denebilirdi; ama bu beyitler, sevgilinin ütopik bir sevgili olmadığını gösterdiği gibi, şiirdeki aşkın bir beşer aşkı olmadığına da çok net bir biçimde işaret ediyor. Şiir, malûm olan bir telmihle başlıyor; şair ile niteliklerine değineceği sevgili arasındaki ilişki, Ferhat ile Şirin mesnevisindeki Ferhat Şirin ilişkisi gibi değerlendiriliyor; ne ki buradaki Ferhat, mesnevideki Ferhat ı katlamıştır. Öyleyse bu nedir ya da nasıl bir aşk olabilir ki ünlü halk hikâyesinin sembolleşen kahramanını bile katlayarak geride bırakıyor; yası, kederi, acıyı, ağlamayı, karalar bağlamayı şaire günlük olağan bir iş haline getirtiyor: Şîn û girîn me kar in, ez bo me reş giré da. Dikkat edilirse Gimgimî burada ben (ez) li bir ifade değil; me (bizim) li bir ifade de kullanmıştır. Ağlamak ve yas tutmak bizim işimiz olmuş ve ben bizim için karalar bağlıyorum Tam da buradan itibaren sevgilinin bir beşer olmadığı, başka bir kavramın sembolü olabileceği hususunda bize ilk ciddi ipuçlarını veriyor. Bunun için de ilkin şairi ve O nu yetiştiren çevreyi, koşulları biraz tanıyalım. Bu olmadan, şiirde işlenen sevgilinin ne olduğunu kavramakta problem yaşayabiliriz.

8 Şair daha beş yaşındayken, aynı zamanda bir cami imamı olan babasından Kur an eğitimini almaya başlar. Devlet okullarına hiç gitmemiştir; ancak sonraları ilk ve ortaöğretim kurumlarının diplomalarını dışardan sınavlara girerek alacaktır. 8 yaşından itibaren, kendisine soyadı da olan Gimgim (Varto) dan alacağı eğitim artık kendisine yetmediğinden, babası, kendisini bu alanda güçlü melaların bulunduğu Bulanık Malazgirt mıntıkasına gönderir. Yaşamının son 3 4 yılına kadar olan kısmının tamamı bu mıntıkanın köylerinde medrese eğitimini tekâmül etmekle geçer. Yıllarca Varto dan uzak kalır ve çok sınırlı aralıklarla gidebilir. Gerek çocukluğunun da dışarıda geçmesi gerekse hep medrese eğitimiyle yoğrulmuş olması, O nu yaşının çok üstünde bir olgunluğa ulaştırır. Öyle ki yaşamının ilk 6 7 yılını geçirdiği Varto daki çocukluk arkadaşlarından tümüyle farklı olur; onlara aşina değildir artık. Ailesinin fertlerinden öğrendiğimize göre yaşamının son 4 5 yılında Varto da çok samimi ve orda olduğu sürece sürekli beraber olduğu, değişik mıntıkalara beraber gezilere gittiği tek bir kişi vardır: Kendisinden yaşça çok büyük olan Cıbranlı Xalıd Beg in oğlu Mehmûd Beg Cıbranlı Xalıd Beg herkesçe biliniyor. Mehmûd Beg in de yurtsever kişiliğini Gimgimî nin ailesinin yanı sıra Feqi Hüseyin Sağnıç da Portreler adlı eserinde anlatır. Gimgimî nin gerek şiirleri gerekse o yıllarda medrese eğitiminden geçen gençlerin hemen hemen tamamının aynı yurtsever milliyetçi düşüncelerle donanık olarak yetişmesi, kişiliği ve düşünsel yapısı hakkında bize epey bilgi verebilmektedir. Dediğimiz gibi medrese eğitimi alan hemen her genç melada yurtsevermilliyetçi duygular oluşmuş ve gelişmiştir. Dolayısıyla o yaşın çok üstündeki olgunluğun nedenini de burada aramak gerekir. O zaman aralarındaki yaş uçurumuna rağmen O nunla Mehmûd Beg i buluşturan ortak payda da kestirilebiliniyor. Mehmûd Beg, genç meladaki düşünsel olgunluğu ve kabiliyeti, belki de ailesinden önce farketmiştir. Nitekim bize ulaşan bir teyp kasetinde Mehmûd Beg: Ev a jî eseré Selaheddîné merhûm e, şiîrekî wî ezé bixwînim diyerek kendi sesiyle Gimgimî den çok duygulu bir ezgi halinde okuduğu beytte şu mısralar da var : Hela ra bin binérin carek me ev a çi hal e Li dengan goh bidérin li ser me qîl û qal e Li heqqé xwe bi pirs in îro me ra mecale Ji kalik é xwe pirs kin çi ra wisa dinale. Ma qey tu jî nizanî zemané kor Kemal e Xûn é ji me dikiş yan ti jî gelî û newal e Gimgimî nin elimizdeki şiirlerinin tamamına yakın kısmında yurtsever düşünceler ve özgürlük aşkı işlenmiştir. Bunun yanısıra sevgiyi, güzeli işleyen; batıl inançları, softa yobaz düşünceleri hicvedenler ile Hayyam ın rubailerini çağrıştıran şiirler de vardır arada. Değişik şiirlerinden aldığımız şu mısralar da onundur:

9 Nizanim kû çi béj im ez ji xeyré her wekî Xanî Gelo hîkmet çî ye Kurd ew tené manin di zîndanî Şîyar bin ey gelé Kurdan gelé şéran û cengawer Gelé Kurmanc û Zaza, Gor û Lor û qewmé Soranî Wer in ey péşewayé leşkeré Asûr û Keldaran Wer in ey qehremané ceng, we bes îdî xwe kir fanî Bu girizgâh sanırız şair ve O nun düşünsel yanı hakkında bize yetebileni verdi sanırız. Öyleyse muhtevanın kalan kısmına devam edebiliriz: Şiirde Ferhat ile Şirin dışında zikredilen başka isimler de vardır: 10. beyitte Selaheddîn, 12. beyitte Xana (Ehmedé Xanî) ve Xalid (Xalid Begé Cibrî), 14. beyitte Gandi ve 15. beyitte Serda Selaheddîn. Serda Selaheddîn in şairin kendisi olduğu belli. 10. beyitte geçen Selaheddîn in ise Selaheddîné Eyyûbî olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz; çünkü Kürtler in tarihinde taht sahibi diye adıyla sanıyla en iyi bilinen kişi olarak Selaheddîné Eyyûbî nin adı geçer. Selaheddîn in tahtı diye ifade edilen yer de Kürdistan a tekabül eder. Bu, her yanı (göğsü, yüzeyi) ova ve yaylalarla dolu olan bir yerdir: Singé wî deşt û zozan, texté Selaheddîn e. Şair, ovalardan ve yaylalardan mürekkep gördüğü yeri Selaheddîn in tahtı (yeri) olarak nitelerken, orayı gören ya da bir süreliğine de olsa orada yaşayan herkesin orası için dava güttüğünü de belirtir: Li ser wî daw û doz an, dikin herçî wî dî ne. Şairin şiirlerine, aldığı kültüre ve düşünsel yapısına baktığımızda, bahsettiği bu yerin Kürdistan, Selaheddîn in de Selaheddîné Eyyûbî olduğundan kuşku duymadan söyleyebiliriz. 12. beyitte, vezin zorunluluğu nedeniyle Xanî yan değil de Xana n şeklinde kullanmak durumunda kalmıştır Ehmedé Xanî nin adını. Zaten şairin yaşadığı yıllarda, yaşamını Kürt ve Kürdistan için harcayan ikinci bir Xanî ya da Xana adını duymuş olabilmesi ihtimali de yoktur. Kaldı ki yukarıda yazdığımız son üç beytin ilkindeki ( Nizanim kû çi béj im ez ji xeyré her wekî Xanî / Gelo hîkmet çî ye Kurd ew tené manin di zîndanî ) ifadede var olan telmihten de rahatlıkla anlıyoruz ki şair Xanî yi iyi biliyor ve O nun düşüncesine vakıftır. Xaniler ve Xalidlar da o yola baş koydular ya da başlarını o yolda verdiler mealindeki Xana n û Xalid an tev, ser danî bûn li wî ré mısrasındaki Xalid, niçin bir başka Xalid değil de (örneğin Xalid Begé Hesenî) Cıbranlı Xalid Beg dir? Şundan dolayı Cıbranlı Xalid Beg den bir başkası olamaz: Cıbranlı Xalid, yaşadığı döneme kadarki en geniş toplumsal katmanlara ulaşmayı hedefleyerek en büyük Kürt örgütlenmesini ve ilk kez bağımsızlığı amaçlayan somut adımlar atmış ve bu uğurda idam edilmiştir. Dolayısıyla Kürdistan tarihinde Xalid kelimesi yalnız başına kullanıldığında akla gelen ilk isim Cıbranlı Xalid tır. Ayrıca şairin de Cıbranlı Xalid gibi Gimgimlı ve O nun oğluyla candan dost olması (böylelikle Cıbranlı Xalid ı çok iyi bilmesi ), başka bir ihtimali akla bile getiremez. Ehmedé Xanî nin de Kürt milleti diye Kürtçe diye o hasretle öldüğü bilinir.

10 Şiirde geçen Gandi ise (Mohandas Gandhi, ) Hindistan ın en önemli siyaset adamlarından biri olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. Yaşamını, gerek Hindistan daki gerekse Güney Afrika daki yoksul ve perişan Hintliler in kurtuluşuna adamış; Hindistan ile Güney Afrika arasında gidip gelmiş, önemli başarılara imza atmıştır. Şimdi şairin güzeli anlattığı beyitlere gelelim. Gerek Kürt edebiyatında gerekse dünya edebiyatında kendisini siyasal meselelere adayan şairlerin peşinde koştukları, gerçekleştirmeye çalıştıkları ülkülerini bir kadına, bir sevgiliye benzetmeleri, sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu, bazen özgürlük kavramıdır, bazen yurttur, vatandır. Örneğin Türk edebiyatında Namık Kemal, yurt dışında sürgün yaşamındayken yazmış olduğu ünlü Hürriyet Kasidesi nde özgürlüğü, büyüleyici güzellikte genç bir kadın yüzü gibi değerlendirir. Kürt edebiyatında da Cîgerxwîn in aşağıya aldığımız beytinde bu anlayış aynı şekilde vardır: Gerden séva sor û zer, Kurdistana Kurdan e Qelen xûn e ne gewher, li hévîya merdan e Gimgimî de güzelin vasıflarını sayıyor; resim şiir öğeleriyle onu başarılı bir şekilde dramatize ediyor. İdeal güzellikte nitelediği bu sevgilinin bir kız ya da kadın olmadığını yukarıda izah etmeye çalıştığımız beyitlerin yanısıra şairin kişiliğinden, düşünsel yapısından, bizzat sevgiliyi anlattığı beyitlerinden çıkarmamız mümkündür. Örneğin 5. beyitte Qaz werdega golan e, em kir ne aş û baş e mısrasındaki qaz ın sevgiliyi simgelediği biliniyor. Klasik dengbéjlerimizin stranlarında da sevgili qaz olarak niteleniyor. Bu mısrada da sevgili, bir göl ördeği olarak gösteriliyor. Göl ördeğinin özelliği (göl ördeği aynı zamanda yaban ördeğidir bilindiği gibi) nedir öyleyse? Kendisini yakalamak isteyenleri peşinde çok koşturan yakalandı, yakalanacakken suyun altına dalıp çok ters istikametlerde yeniden suyun yüzüne çıkan özelliği ile ardındakilerini şaşkına çeviren, hatta ve hatta onları sürekli peşinde yüzdürdüğü için yüzücü yapandır. Şair de burada Kürdistan ı bir göl ördeği gibi görür. Nasıl ki göl ördeğini yakalamak isteyenler yakaladı, yakalayacakken elden kaçırıyorlarsa, Kürdistan ın peşinde olanlar da zaman zaman O nu yakalayacak kadar yaklaşmışlardır tarihte; nedir ki her seferinde ters bir hareketle yeniden uzaklaşılmıştır (bu tahlilleri şaire, O nun düşüncelerine göre yapmaya çalışıyoruz; kimileri tarihsel bilgileri doğru görmeyebilir). Mısrada geçen aş û baş hem şaşkınlık, sersemlik hem de yüzücü anlamıyladır; zira aş, aşper in (yüzücü) kısaltmasıdır aynı zamanda. 4. beyitte şairin şirin demekle kasdettiği, özgürlük olmalıdır; çünkü tanınması, bilinmesi (tadılması) halinde uğrunda görülecek eziyet ve sıkıntılardan yakınmanın olmayacağı tek şey özgürlüktür sanırız. Aynı beyitte yaraların ilacı (derman e bo birîné ) olarak da gösterilecektir bu. 8. beyitte de bilbil demekle, sanırız en geniş anlamda Kürt sanatçılarını (dengbéjlerini, şairlerini, destan ve masal anlatıcılarını) anlatmak istiyordur: Bilbil li ser dizar in. üzerinde inleyen bülbüller olduklarına göre bunlar, kim olabilir? Kimdir

11 acılı söyleyenlerimiz? Kim değildir ki: Ehmedé Xanî dir, Melayé Cizîrî dir, Feqîyé Teyran dır, Ebdalé Zeyniké dir, Karabété Xaço dur, Cigerxwîn dir, Reso dur, Aram dır, Şivan dır Ve bu özlemle yanıp tutuşan ve bu yanıp tutuşmayla da yüreğinin acısını, kederini, hasretini yazan, anlatan, söyleyen adı sanı duyulmamış binlerce insandır Nedim Dit

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR...11 GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi...13 BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...27 5 İKİNCİ BÖLÜM Husrev ü Şirin Mesnevisinin İncelenmesi...57

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA. Kalsın. Mutsuz etmeye çalışmayacak sizi aslında, sadece gerçekleri göreceksiniz Cemal Süreya nın

AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA. Kalsın. Mutsuz etmeye çalışmayacak sizi aslında, sadece gerçekleri göreceksiniz Cemal Süreya nın Irmak Tank Tank 1 Vedat Yazıcı TURK 101-40 21302283 AŞKI, YALNIZLIĞI VE ÖLÜMÜYLE CEMAL SÜREYA Yalnız, huzurlu bir akşamda; şiire susadığınızda huzurunuzu zorlayacak bir derleme Üstü Kalsın. Mutsuz etmeye

Detaylı

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR)

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) BENTLERLE KURULAN NAZIM BİÇİMLERİ A. BENT SAYISI TEK OLANLAR (TEK DÖRTLÜKTEN OLUŞANLAR) RUBAİ Edebiyatımıza İran edebiyatından gelmiştir. Dört

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ a. 14.Yüzyıl Orta Asya Sahası Türk Edebiyatı ( Harezm Sahası ve Kıpçak Sahası ) b. 14.Yüzyılda Doğu Türkçesi ile Yazılmış Yazarı Bilinmeyen Eserler c.

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf ilk yar'larımızın sevgili dostları, ilkyar desteklerinizle giderek büyüyen bir aile olarak varlığını sürdürüyor. Yeni yeni ilk yar'larımızla tanışırken bir taraftan fedakar gönüllülerimizi, ve bir zamanlar

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker Çetin Öner GÜLİBİK ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Roman Çeviren: Aslı Özer Resimleyen: Orhan Peker 26. basım Çetin Öner GÜLİBİK Resimleyen: Orhan Peker cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü: İpek

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

-Rubai nazım şekli denince akla gelen ilk sanatçı İranlı şair.. dır.

-Rubai nazım şekli denince akla gelen ilk sanatçı İranlı şair.. dır. 10. SINIF TÜRK EDEBİYATI ÇALIŞMA SORULARI 1. Gazelin özelliklerinden beşi tanesini yazınız. 2. Aşağıda verilen kavramları tanımlayınız. Matla: Taç beyit: Tegazzül: Fahriye: Methiye: 3. Verilen dörtlüğün

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruhumdaki Müzigin Ezgileri Stj. Av. İrem TÜFEKCİ 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruh halinize göre mi müzik dinlersiniz, müzik mi ruh halinizi değiştirir? Hangi tür olursa olsun o anki duygusal duruma eşlik etmekte

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ... 15 MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 SAFAHAT TA DEĞERLERİMİZ... 41 Adâlet... 43 Adamlık... 47 Ahlâk... 50 Azim... 42 Birleştiricilik...

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

TEMEİ, ESER II II II

TEMEİ, ESER II II II 1000 TEMEİ, ESER II II II v r 6n ıztj BEHÇET K E M A L Ç A Ğ L A R MALAZGİRT ZAFERİNDEN İSTANBUL FETHİNE (Dört destan) BİRİNCİ BASILIŞ DEVLET KİTAPLARI MİLLİ EĞİTİM BASIMEVİ _ İSTANBUL 1971 1000 TEM EL

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

Aşkı Yorgunluktan Koruyan ve Taze Tutan 6 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Aşkı Yorgunluktan Koruyan ve Taze Tutan 6 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Dünya üzerinde hakkında yazı yazılması en zor konular herkesi yakından ilgilendirenlerdir ve aşk da bunların en önemlilerinden biridir. Çünkü aşk, hemen tüm canlıların ortak paydası olarak hayatımızın

Detaylı

MATBAACILIK OYUNCAĞI

MATBAACILIK OYUNCAĞI Resimleyen: Özlem Isıyel Yiğit Bener MATBAACILIK OYUNCAĞI ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Roman 1. basım Yiğit Bener MATBAACILIK OYUNCAĞI Resimleyen: Özlem Isıyel cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü:

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

SEVGİNİN GÜCÜ yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden

SEVGİNİN GÜCÜ yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden Kavrama 1 ECE KAVRAMA 21102516 TURK 101 Ali TURAN GÖRGÜ SEVGİNİN GÜCÜ 1918 yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden biridir. Şiirlerinde genellikle değişim içinde

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN 1) XI. Yüzyıl dil ürünlerinden olan bu eserin değeri, yalnızca Türk dilinin sözcüklerini toplamak, kurallarını ve

Detaylı

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları ÇALIŞMA KAĞIDI - 1 Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına, yanlış olanların başına ise çiziniz. İlk cümle size yardımcı olmak için örnekte gösterilmiştir.

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı 4. - 5. sınıflar için Öğrenci El Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı nın 28.08.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.03.611/9036 sayılı yazısı ile Denizler Yaşamalı Programı nın*

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

Bir Açık Kaynak Masalı Bölüm 1: Kasabanın Dışında Bir Meyve Ağacı

Bir Açık Kaynak Masalı Bölüm 1: Kasabanın Dışında Bir Meyve Ağacı Bir Açık Kaynak Masalı Bölüm 1: Kasabanın Dışında Bir Meyve Ağacı Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, uzak bir kasabada, bir meyve ağacı varmış. Bu ağaç çok lezzetli meyveler verirmiş. Meyveler o

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart!

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! On5yirmi5.com Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! Üniversitelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta İstanbul Polisi, Beyazıt ve Beşiktaş'ta bir dizi korsan fotokopi baskını gerçekleştirildi.

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

Özlemle Anıyoruz. Robot Kulübü * Ahşap Boyama * Ebru Sanatı * Hayat Güzeldir * Gizli Gelen Davetiye. Bu Hafta Neler Oldu?

Özlemle Anıyoruz. Robot Kulübü * Ahşap Boyama * Ebru Sanatı * Hayat Güzeldir * Gizli Gelen Davetiye. Bu Hafta Neler Oldu? Haftalık Bülten Cilt 1 Sayı 8 9 Kasım 2018 Bu Hafta Neler Oldu? Özlemle Anıyoruz Robot Kulübü Ahşap Boyama Ebru Sanatı Hayat Güzeldir Gizli Gelen Davetiye #OkulumPakkan dan Merhaba... Kasım ayında birdenbire

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı HİKÂYE Edebiyat

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

TÜRK EDEBİYATINDA 26 DURAK 254 ŞAİR VE YAZAR

TÜRK EDEBİYATINDA 26 DURAK 254 ŞAİR VE YAZAR LYS YE HAZIRLIK TÜRK EDEBİYATINDA 26 DURAK 254 ŞAİR VE YAZAR Ş. İBRAHİM YILDIRIM Beta Yayın No : 3350 2. Baskı Ocak 2016 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-508 - 5 Cop yright Bu ki ta bın bu ba sı sı nın Tür

Detaylı

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin girişimleriyle Yunanistan'dan gelen Batı Trakyalı öğrencilerle

Detaylı

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar nerelerde görev aldınız?

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar nerelerde görev aldınız? Reşadiye Öğrenci Meclisi Başkanı Yücel Bolat: Asla kin tutamam bana yapılan kötülüğü unutur geleceğe bakarım geçmişe takılmam. Bu davranışlarım da bana çok dost kazandırdı iletişimimi geliştirdi. SORU-

Detaylı

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ Oya Baydar, Mine Söğüt, Özcan Yüksek, Ercan Kesal, Arif Keskiner ve Melih Güneş konuklarla sohbet etti 86. İzmir Enternasyonal Fuarı nda bu yıl ilk

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

Kürt Edebiyatı Yeniden Yurduna Döndü.

Kürt Edebiyatı Yeniden Yurduna Döndü. On5yirmi5.com Kürt Edebiyatı Yeniden Yurduna Döndü. Kürt Romanı Okuma Kılavuzu kitabını yayımlanan Abidin Parıltı'yla Kürt edebiyatının tarihsel süreçte gelişimi ve bugünkü konumunu konuştuk. Yayın Tarihi

Detaylı

KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127

KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 Düzenleyen Administrator Salý, 15 Haziran 2010 Mersin Gazetesi KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 YAZIK Abidin GÜNEYLÝ-Mersin Küfürün adýný günah koymuþlar Etsem bana yazýk etmesem

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

Mehmet Akif Ersoy; Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın! Mısralarını şehitlerimize, gazilerimize, en

Mehmet Akif Ersoy; Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın! Mısralarını şehitlerimize, gazilerimize, en Mehmet Akif Ersoy; Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın! Mısralarını şehitlerimize, gazilerimize, en genel ifadeyle milletimize yazmıştır. Bu mısralar, aziz

Detaylı

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları...

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... Hatta Tarsuslular. Dünyanın öbür ucundan gelen Japonlar,Koreliler,Almanlar

Detaylı

Bilim,Sevgi,Hoşgörü.

Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı nın yazarıdır. Vatan Şairi olarak anılır. Yahya Kemal Beyatlı

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ YARATICI OKUMA DİZİSİ Şiir Resimleyen: Yasemin Ezberci Yaratıcı Okuma Dosyası: Mustafa Köz Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Resimleyen: Yasemin Ezberci Yayın Koordinatörü:

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU CUMHURİYET

Detaylı

ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI

ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI \ ' I \ f T (_ U f>iz/l ENVER NACİ GÖKŞEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ BASIMEVİ.1970 TDK TANITMA YAYINLA R I TÜRK DlLlNE EMEK

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI EDEBİYATININ OLUŞUMU ÖĞRETİCİ METİNLER 2 KAZANIMLAR 1. Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini belirler.

Detaylı

BİN YILLAR BOYU AZİZ İSTANBUL

BİN YILLAR BOYU AZİZ İSTANBUL BİN YILLAR BOYU AZİZ İSTANBUL Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfinle kurul Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer

Detaylı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı Atatürk ün Kişisel Özellikleri Atatürk cesur ve iyi bir liderdir Atatürk iyi bir lider olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Dürüstlüğü ve davranışları ile her zaman örnek olmuştur. Gerek devlet

Detaylı

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI ŞEHİR TANITIM YAYINLARI 1 Yayın Adı: Şiir Şehir Urfa Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi Hazırlayan: Mehmet KURTOĞLU Sayfa Sayısı: 160 Toplam Baskı

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

Akıl Fikir yayınlarından yeni kitaplar

Akıl Fikir yayınlarından yeni kitaplar On5yirmi5.com Akıl Fikir yayınlarından yeni kitaplar Akıl Fikir Yayınlarından çocuk kitapları ve hikaye kitapları. Yayın Tarihi : 24 Şubat 2016 Çarşamba (oluşturma : 1/5/2017) Akıl Fikir yayınları yeni

Detaylı

Kelaynakların Hazin Öyküsü

Kelaynakların Hazin Öyküsü Kelaynakların Hazin Öyküsü Hazin bir öykü anlatacağım bu kez sizlere... Bir varmış bir yokmuş... Uçsuz bucaksız bir ova varmış. Fırat ın sularıyla bereket bulmaya çalışan bu topraklar, fakir köylünün tek

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR. Aday Kimlik Ad Soyad Sınav Lisans Lisans 1 A233139 2 A234223 3 A234363 4 A2712 5 A223251 6 A227829 7 A232737 8 A228288 9 A232288 A2596 11 A234425 12 A233457 13 A227794 ******* 36 19******* 90 ******* 46

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

Insanı başa taç yaptım. Ne eğildim, ne de saptım. Acılardan ilaç yaptım. Aşık Şahturna Hayatı ve Şiirleri

Insanı başa taç yaptım. Ne eğildim, ne de saptım. Acılardan ilaç yaptım. Aşık Şahturna Hayatı ve Şiirleri 1950 Sivas Gürün'de doğdu. 10 yaşlarında saz çalıp, türkü-deyişler okudu. 15 yaşında kendi yapıtı ilk plağıyla büyük üne kavuştu. Konser turneleri, kasetler, plaklar, uzunçalar, long playler ve günümüz

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

olduğunu fark etti. Takdir ettiği öğretmenleri gibi hatta onlardan bile iyi bir öğretmen olacaktı.

olduğunu fark etti. Takdir ettiği öğretmenleri gibi hatta onlardan bile iyi bir öğretmen olacaktı. MUSA TAKCI KİMDİR? İyi bir öğretmen, koruyucu bir ağabey, saygılı bir evlat, şefkatli bir baba, merhametli bir eş, çok aranan bir kardeş, güçlü bir şair, disiplinli bir yazar, hayırlı bir insan, güzel

Detaylı

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM ÖZELLİKLERİ İlk özel gazete Tercüman-ı Ahval ile başlar. Toplum için sanat anlayışı benimsenmiştir. Halkı aydınlatma amacıyla eser verildiği için

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 1. Alp Er Tunga öldi mü Issız ajun kaldı mu Ödlek öçin aldı mu Emdi yürek yırtılur

Detaylı

Hans Christian Andersen Tahsin Yücel ( Dilek Yördem Ceylan

Hans Christian Andersen Tahsin Yücel ( Dilek Yördem Ceylan Çirkin Ördek Hans Christian Andersen (2 Nisan 1805-4 Ağustos 1875) Dünyaca ünlü Danimarkalı eşsiz masal ustası. Ayrıca oyun, roman, şiir, gezi kitabı ve biyografi de yazmıştır. Bir ayakkabıcının oğluydu.

Detaylı

Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim.

Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim. Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz? MUHAMMED AKBULUT-

Detaylı

7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları

7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları 7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları 1.Aşağıdaki fiilleri anlamlarına göre tabloda uygun yerlere yazınız. Kızmak Almak Bilmek Silmek Kalmak Sulamak İş fiili Oluş fiili Durum fiili 2.Aşağıdaki eylemlerle

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

Kampanyasına katıl, dilini yaşat!

Kampanyasına katıl, dilini yaşat! Kampanyasına katıl, dilini yaşat! Dili kaybolmuş bir halkın, kimliği de inancı da kayıptır. Hele ki o dil yazıyla kayıt altına alınmamışsa, o dil tarihten silinir gider. Kırmancki/Zazaca dili, yirmi yıl

Detaylı

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe?

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Ekşi, 1 Buse Ekşi 21502152 TURK 101-74 Ali Turan Görgü Final Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Yaşadıkları çevrenin sorunları ile ne kadar ilgili hiç düşündünüz

Detaylı

BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR

BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR ÖTÜKEN Ârif Nihat Asya BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR Şiirler: 1 BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR Servet Asya ya Armağanımdır. DESTAN O zaferler getiren atların Nalları altındanmış; Gidişleri akına, Gelişleri akındanmış.

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : MEHMET ERKAN Eğitsel Performans Olay Çevresinde Oluşan

Detaylı

Gürkan Genç, 1979 yılının Ocak ayında dünyaya geldi. Hemen hemen her çocuk gibi en büyük tutkusu bisikletiydi. Radyo-Televizyon-Sinema bölümünden

Gürkan Genç, 1979 yılının Ocak ayında dünyaya geldi. Hemen hemen her çocuk gibi en büyük tutkusu bisikletiydi. Radyo-Televizyon-Sinema bölümünden 2 Gürkan Genç, 1979 yılının Ocak ayında dünyaya geldi. Hemen hemen her çocuk gibi en büyük tutkusu bisikletiydi. Radyo-Televizyon-Sinema bölümünden mezun oldu. Farklı kurumlarda çalıştıktan sonra 2 arkadaşı

Detaylı

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM I. YAZILI. 1. SORU 2. SORU 3. SORU 4. SORU 5. SORU 6. SORU 7. SORU 8. SORU

Detaylı

Boylesine bir emek hic bir maddi karsilikla elde edilemez... ILKYAR gonulluleri boylesine essiz birliktelikler yasiyorlar ilkyar lari ile...

Boylesine bir emek hic bir maddi karsilikla elde edilemez... ILKYAR gonulluleri boylesine essiz birliktelikler yasiyorlar ilkyar lari ile... Ilkyar da yar kim, ilk'i kim gonul kim, gonullu kim ayirt etmek cok zor birbirinin icine gecmis sevgi yumaklari; ama su var ki, bu sevgi ilmeklerini kiymetli kilan emek... Boylesine bir emek hic bir maddi

Detaylı

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz PROF. DR. 133 Prof. Dr. Alaattin AKÖZ SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Hiç unutmadım ki! Akademik olarak hem yüksek lisans, hem de doktora

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

KARANLIKTA FİLİZLENEN TOHUM

KARANLIKTA FİLİZLENEN TOHUM KARANLIKTA FİLİZLENEN TOHUM ÊMILE ZOLA-GERMINAL Kara elmas Nice canlar yaktı, nice gülüşleri söndürdü yüzyıllardır. Milyonlarca madenci indi yerin derinlerine, kimisi çıkamadı, kimisi canının yarısını

Detaylı