Paralel Giriş, Paralel Çıkış

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Paralel Giriş, Paralel Çıkış"

Transkript

1 Paralel Giriş, Paralel Çıkış Paralel-giriş/paralel-çıkış kaydıran yazmacın amacı, paralel veriyi almak, onu kaydırmak, ve aşağıdaki gibi çıktı almaktır. Evrensel bir kaydıran yazmacı paralel-giriş/paralel-çıkış fonksiyonunun yanı sıra her şeyi yapan bir alettir. Yukarıda D A, D B, D C, D D paralel-giriş/paralel-çıkış'a 4 bit veri uygulanmıştır. Mod kontrolü, birçok girişli olabilir, paralel yükleme-kaydırma kontrolünü yapar. Mod kontrolü bazı aletlerde kaydırmanın yönünü de kontrol edebilir. Veri her bir zaman darbesinde bir bit pozisyonuna kaydırılacaktır. Kayan veri Q A, Q B, Q C, Q D çıktılarında bulunur. "data girişi" ve "data çıkışı" çoklu basamakları kademelendirmek için sunulur. Yukarı da sadece sağa kaydırma için veriyi kademelendirebiliriz. Sola kayma kademelendirmesini sağlamak için yukarıdaki "data giriş" ve "data çıkış"'a sol nokta sinyali eklememiz gerekir. Kaydıran yazmaç Paralel-giriş/paralel-çıkış sağa kaydırmasının iç detayları aşağıda gösterilmiştir. Bu üç-aşamalı tamponlar paralel-giriş/paralel çıkış kaydıran yazmaçları için çok gerekli değildir. 74LS395 bizim kullandığımız ve yukarıda detayları verilen hipotetik sağ kaydırma paralel-giriş paralel-çıkış kaydıran yazmacı için neredeyse tamamen uyumludur. Detayları görmek için yukarıda linke bakınız.

2 LD/SH, FF veri girişinde deki AND-OR işlemcilerini kontrol eder. Eğer LD/HS=1 ise, üstlerdeki dört AND kapısı D A,D B,D C,D D deki paralel girişleri dört FF veri girişine uygulanması için açılacaktır. Dört FF zaman girişindeki dönüşüm balonuna dikkat edin. Bu 74LS395 teki, yüksekten alçağa geçen, zaman verisinin negatif e gittiğini gösterir. Dört bit veri bir dahaki negatif zamanda D A,D B,D C,D D den Q A Q B Q C Q D ye paralel olarak zamanlanacak. Bu "gerçek bölüm"'de, Çıkış pinlerinde bulunması gereken veri iç FF lerde ise OC düşük olacaktır. Bir önce yüklenen veri LH/SH=0 olduğunda negatif zaman gitmeleri ni yapmak için sağa doğru bir bit kayabilir. Dört zaman tüm verimizi 4 bit kaydıran yazmacın dışına kaydıracaktır. Veri Q D den başka bir cihazın SER'ine kademelenene kadar kaybolacaktır. Yukarıda D A D B D C D D ' ye veri desenler verilmiştir. Desen Q A Q B Q C Q D ye yüklenir. Daha sonra bir bit sağa kaydırılır. Gelen veri X ile gösterilmiştir. X, bilinmeyen demektir. Eğer giriş (SER) topraklanırsa, mesela, hangi verinin (0) kaydığını bilebiliriz. Aynı zamanda, iki pozisyonda kaymanın iki zaman gerektirdiği de gösterilmiştir. Yukarıdaki şekil sağa kaydırmaya yarayan donanıma kaynak olması için verilmiştir. Bu şekille uğraşmak diğer şekillere nazaran çok daha basittir. Yukarıda verinin sağa kaydırılması bir önceki sağa kaydırıcıya kaynak olması açısından verilmiştir.

3 Eğer sola kaydırmamız gerekirse, FF nin tekrar kablolanması gerekmektedir. Bir önceki sağa kaydırıcı ile karşılaştırın. Aynı zaman da SI ve SO ters çevrilmiştir. SI, QC'ye kaydırır, QC QB ye, QB QA ya ve QA SO bağlantısında,bir başka SI kaydırıcısına kademelenebilir, ayrılır. Bu sola kaydırma işlemi sağa kaydırmadan geri sarılmış halidir. Yukarıda aynı veri desenini sola doğru bir bit kaydırıyoruz. Yukarıda "sola kaydırma" şeklinde bir problem vardır. Bunun üretimi yoktur, kimse sola kaydırma parçası üretmemektedir. Herhangi bir yöne kaydırma işi yapan bir alet dışarıdan tekrar kablolanarak diğer yöne kaydırması sağlanabilir. Yad şöyle diyebiliriz ki sadece sağa ya da sola kaydırma işi yapan bir alet yoktur. Fakat, sadece sağa ve sola kontrol hattı komutları yardımıyla kaydırma yapabilen cihazlar satılmaktadır. Tabi bu durumda sol ve sağ geçerlidir.

4 Yukarı da görünene göre, hipotetik kaydıran yazmaç L'/R kontrolleriyle herhangi bir yüne kaydırma kapasitesine sahiptir. Normal yönü olan sağa kaydırması için V olarak ayarlanmıştır. L'/R=1 çoklayıcının R ile gösterilen AND kapısını aktifleştirir. Bu zaman uygulandığında verinin oklarla gösterilen yolu takip etmesini sağlar. Bağlantı yolu yukarıdaki "çok basit" "sağa kaydırma" şekli ile aynıdır. SR deki veri QA ya, QB ye, SR den ayrıldığı QC ye kayarak kademelenir. Pin başka bir cihazın SR sini sağa yönlendirebilir. L'/R ten L'/R=0 a dönüştürürsek ne olur? L'/R=0 ile, çoklayıcının L ile gösterilmiş AND kapısı aktifleşir, "sola kayma" şekliyle aynı, oklarla gösterilen bir yol kazanır. Veri SL de Q C ye, Q B ye, ve SL den ayrıldığı Q A ya kayar. Pin başka bir cihazın SL sini sola yönlendirebilir. Yukarıdaki "sola kaydırma/sağa yazma" figürlerinin en başlıca özelliği basitlikleridir. sola ve sağa kontrol işlemi L'/R=0 i takip etmesi kolaydır. Bölümün başında belirtildiği gibi paralel data yüklemesi için ticari bir parça gereklidir. Bu aşağıdaki şekilde bulunmaktadır.

5 Şimdi sağ ve sola L'/R ile kaydırabiliriz, D A D B D C girişlerinden paralel veri yüklemesi için SH/LD, kaydır/yükle ve "yükle" olarak isimlendirilen AND kapısı ekleyelim. SH/LD'=0 iken, AND kapıları R ve L iptaldir, AND kapısı "yükle" verinin D A D B D C dan FF veri girişine geçmesi için aktif haldedir, bir sonraki zaman CLK veriyi Q A Q B Q C 'ya zamanlayacaktır. Ayni veri olduğu sürece zamanı gerçekleştirmek için tekrar yüklenecektir. Fakat, Sadec bir zaman da bulunan veri artık data girişinde olmadığında çıkışta kaybedilir. Bunun için bi çözüm veriyi bir zaman üzerine yüklemek, daha sonra diğer dört zaman kaydırma işi yapmaktır. Bu problem 74ALS299 da çoklayıcıya yeni bir AND kapısı ekleyerek düzeltilmiştir. Eğer SH/LD' SH/LD'=1 e değiştirilirse, "yük" olarak adlandırılmış AND kapısı deaktif olur, L'/R kontrolünün kayma yönünü L yada R AND kapısına kaydırmasına izin verir. Kayma bir önceki şekildeki gibidir. Geçerli kullanılabilir bir cihaz yapmak için gerekli olan şey çoklayıcıya 74ALS299 da olduğu gibi bi dürdüncü AND kapısı eklemektir. Bu diğer bölümde gösterilmiştir. Paralel-giriş/paralel-çıkış ve evrensel cihazlar Texas Instruments'in ürettiği bütünleşik devreler olarak bulunabilen seri-giriş/seri-çıkış kaydıran yazmaçlarına daha yakından bakalım. Tüm devre özellikleri için linkleri takip edin. SN74LS395A paralel-giriş/ paralel-çıkış 4-bit kaydıran yazmaç [*] SN74ALS299 paralel-giriş/paralel-çıkış 8-bit evrensel kaydıran yazmaç [*]

6 SN74LS395A nın iç detaylarına daha önce bakmıştık, bir önceki şekle bakın, 74LS395 paralelgiriş/paralel-çıkış 3 aşamalı kaydıran yazmaç. Yukarıdaki direk olarak 74LS395 için ANSI sembolüdür. Neden yukarıda SRG4 le gösterildiği gibi sadece 4-bit? paralel-giriş ve paralel çıkışa sahip olması, aynı zamanda kontrol ve güç pinleri 16 pin DIP(Çiftli İçhat Paketi) lerde daha fazla I/O(giriş/çıkış) a izin vermemektedir. R kaydıran yazmacın kademelerinin OC' giriş sembolünün üzerindeki kontrol bölümünün CLR' girişi ile sıfırlanacağını belirtir. OC', düşük olduğunda,(oku ters çevirir) veri bölümündeki dört kademeli çıkış tamponlarını(q A Q B Q C Q D ) aktif (EN4) duruma getirir. 7. pindeki Yükle/Kaydır'(LD/SH') içsel M1 (yükle) ve M2 (kaydır) i temsil eder. Negatif kenar hassasiyetli zaman (pin 10 da ters okla gösterilmiştir) C3/2 nin iki fonksiyonu vardır. Birincisi, C3/2 nin 3 ü öneki 3 olan herhangi bir girişe etki eder, mesela veri bölümündeki 2,3D yada 1,3D, Bu 1,3D için M1 ve C3 ile belirtilen A,B,C,D ye paralel yükleme olabilir. İkincisi, C3/2 nini 2. si sağ-ok ön takısı 2 olduğu her yerde veri zamanlamasına işaret eder(pin 2 de 2,3D). Q A ya mod 2 ile verinin SER de zamanlaması olduğundan, C3/3 den sonraki sağ ok Q A Q B Q C Q D içsel kaydıran yazmaç kademelerine kaydırmada işe yarar. Sağı gösteren üçgenler tamponları ifade eder; ter üçgenler üç-kademe yi gösterir, EN4 ile kontrol edilirler. Aklınızda olsun EN ile ikili sembollerdeki tüm 4 ler sık sık atlanmıştır. Q B Q C kademelerinin Q D kademesiyle aynı özelliklere sahip olduğu anlaşılmaktadır. Q D bir sonraki paketin SER ini sağa kademelendirir.

7 Yukarıdaki tablo '299 un veri kağıdından düzenlenmiş ve 74ALS299 evrensel kaydırma/ saklama yazmacının operasyonlarının toparlanmış halidir. tüm detaylar için yukarıdaki '299 linkini takip edin. R,L,yükle çoklayıcı kapıları bir önceki "sola kaydır sağa kaydır" şekillerindeki gibi işlem yapar. Farkı S1 ve S0 mod girişlerinin S1 ve S0 01 e 10 a ve 11 e ayarlayarak sola kaydırma, sağa kaydırma ve yüklemeyi yukarıdaki tabloda belirtildiği gibi seçmesidir. Üçlü-kademeden paralel yükleme yolunda ufak bir farklılık vardır..aslında üçlü kademe tamponları S1 S0=11 tarafında I/O ver yolunu giriş olarak kullanılmak üzere deaktive eder. Veri yolu benzer sinyaller demetidir. girişler A ya uygulanır, B den H e (Q A,Q B den Q H a aynı pinler gibi) ve çoklayıcıdaki yükle kapısına yönlenir, ve FF nin D girişine. Veri zaman vuruşunda paralel yüklenir. Bekleme ile gösterilen yeni bir AND kapısı S1 S0 = 00 ile aktive edilir. bekleme kapısı FF in Q çıkışından geri bekleme kapısına oradan da FF in D girişine olan yolu olan yolu aktive eder. S1 S0 = 00 moduyla sonuç, çıkış herbir zaman darbesiyle tekrar yüklenir. veri tutulur. Bu tabloda toparlanarak gösterilmiştir. Q A,Q B ordanda Q H çıkışlarından veri okumak için, OE2', OE1'=00 ve mod S1 S0=00, 01, 10 tarafından üç kademeli tamponların aktif edilmesi gerekir. load tan başka her mod. İkinci tabloya bakınız. Soldaki paketteki sağa kaydırma verisi SR girişinde kaydırma yapar. Q H basamağından sağa kaydırılmış herhangi bir veri sağdaki Q H ' ile birleşir. Bu çıkış üç-durumlu tamponlardan etkilenmez. S1 S0 = 10 için sağa kaydırma sırası şu şekildedir:

8 SR > Q A > Q B > Q C > Q D > Q E > Q F > Q G > Q H (Q H ') Soldaki paketteki sola kaydırma verisi SL girişinde kaydırma yapar. Q A basamağındaki sola kaydırılmış herhangi bir veri soldaki Q A ' ile birleşir aynı zamanda üç-durumlu tamponlardan etkilenmez. S1 S0 = 01 için sola kaydırma sırası şu şekildedir: (Q A ') Q A < Q B < Q C < Q D < Q E < Q F < Q G < Q H (Q SL ') Üç-durumlu tamponların kapalı olduğu durumda kaydırma OE2' veya OE1' = 1 durumlarından biriyle olabilir. Fakat yazmacın içeriğinin çıktıları erişilemez. Tabloya bakınız. Yukarıda referans olması için paralel-giriş/paralel-çıkış 8-bitli evrensel kaydırma yazmacı ve üçdurumlu çıkışı olan SN74ALS299 için ANSI sembolü gösterilmiştir.

9 ANSI sembolün açıklamalı versiyonu buradaki terminolojiyi aydınlatmak için gösterilmiştir. (S0 S1) ANSI modunun daha önceki tabloda kullanılan (S1 S0) sırasına göre ters çevrilmiş olduğuna dikkat edin. Bu onlu mod sayılarını (1 ve 2) ters çevirir. Herhangi bir olayda bu uyuşmazlığı kopyalayarak resmi veri tablosuyla tamamen uyum içerisindeyiz. Pratik uygulamalar Aşağıda uzak miniklavye blok diyagramı olan Alarm tekrar edilmiştir. Daha önce miniklavye okuyucusunu ve uzaktaki ekranı farklı üniteler olarak oluşturmuştuk. Şimdi evrensel kaydıran yazmaç kullanarak miniklavyeyi ve ekranı tek bir birim içinde birleştireceğiz. Şekilde ayrı görülseler bile miniklavye ve ekranın her ikisi uzaktaki bir kutu içindedirler.

10 Tek bir saat darbesinde klavyedeki veriyi kaydıran yazmaca paralel olarak yükleyeceğiz sonra ana alarm kutusuna göndereceğiz. Aynı zamanda ana alarmın LED indeki veriyi uzaktaki kaydıran yazmaca gönderip LED leri yakacağız. Aynı anda klavye bilgisini yazmaçtan çıkartırken LED bilgisini de kaydıran yazmaca göndermiş oluyoruz. Sekiz LED ve akım sınırlama dirençleri 74ALS299 evrensel kaydıran yazmacın sekiz I/O pinlerine bağlanır. LED ler sadece S1=0 S0=0 ile Mod 3 esnasında sürülebilir. OE1' ve OE2' üç durumlu aktifler 0, 1, 2 modlarıyla üç durumlu çıkışları sürekli olarak aktif yapmak için toplanır. Bu LED lerin kayma esnasında yanmasına (yanıp sönme) neden olacaktır. Eğer bu sorun ise EN1' ve EN2' sadece mod 3 de bekleyen LED lerin üç durumlu tamponlarını ve ışığını aktif hale getirmek için sırasıyla S1 ve S0 ile topraklanmalı ve paralel hale getirilmelidir. Paralel yüklemede S0=1 0 a evirilir ve anahtar silicisini topraklamak için sekizli üç durumlu tamponları aktive eder. Üstteki açık anahtar kontakları sekiz girişlide direnç-led kombinasyonu ile yüksek mantığa çekilmiştir. Herhangi bir anahtar kutusu düşük girişi kısaltacaktır. Her iki S0 ve S1 yüksek olduğunda t0 zamanında anahtar verisini 299 a paralel yükleriz. Aşağıdaki dalga formlarına bakınız.

11 S0 düşüğe gittiğinde sekiz saatli (t0 den t8 e) kayan anahtar kutusu Q h ' pini aracılığıyla 299 a veri gönderir. Aynı zamanda yeni LED verisi aynı sekiz saat ile 299 un SR ında kaydırılır. LED verisi anahtar kutu verisini kaydırma işlemleriyle değiştirir. t8 8. kayan saatten sonra S1 bekleme modu (S1 S0 = 00) vererek düşüğe gider. Kaydıran yazmaçtaki veri T9, t10 vs. gibi daha fazla saat olsa bile aynı kalır. Dalga formları nereden geliyor? Bunlar eğer saat oranı 100 khz in üzerinde değilse mikroişlemciler tarafından üretilir, bu durumda t8 den sonra herhangi bir saat üretmek uygunsuz olacaktır. Eğer saat megahertz aralığında olursa sürekli çalışacaktır. S1 ve S0 saati sayısal mantıktan üretilir, burada gösterilmemiştir.

Seri Giriş, Seri Çıkış

Seri Giriş, Seri Çıkış Seri Giriş, Seri Çıkış Seri-giriş/seri-çıkış kaydıran yazmaçlar bir zaman için bir veri geciktirir. Her bir kaydırma için bir bit veri saklarlar. Bir seri-giriş/seri-çıkış kaydıran yazmacı birden 64 bite

Detaylı

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol

EEM122SAYISAL MANTIK SAYICILAR. Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol EEM122SAYISAL MANTIK BÖLÜM 6: KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sağkol KAYDEDİCİLER VE SAYICILAR Flip-flopkullanan devreler fonksiyonlarına göre iki guruba

Detaylı

Halkalı Sayaçlar 1000

Halkalı Sayaçlar 1000 Halkalı Sayaçlar Bir kaydıran yazmacın çıkışı girişine verilirse halkalı sayaçlar oluşur. Sayaçtaki veri deseni saat darbeleri uygulandığı sürece dolanacaktır. Mesela aşağıdaki şekilde veri deseni kendini

Detaylı

KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU

KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU 14.07.2008 Ankara İçindekiler İçindekiler... 2 Giriş... 3 Kasırga Birimleri... 3 Program Sayacı Birimi... 3 Bellek Birimi... 3 Yönlendirme Birimi... 4 Denetim Birimi... 4 İşlem

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

Deney 2: Flip-Floplar

Deney 2: Flip-Floplar Deney 2: Flip-Floplar Bu deneyde, çeşitli flip-flop devreleri kurulacak ve incelenecektir. Kullanılan Elemanlar 1 x 74HC00 (NAND kapısı) 1 x 74HC73 (JK flip-flop) 1 x 74HC74 (D flip-flop) 4 x 4,7 kohm

Detaylı

Katlı Giriş Geçitleri

Katlı Giriş Geçitleri Katlı Giriş Geçitleri Eviriciler ve tamponlar tek-girişli geçit devresi için olasılıkları çıkartır. Tamponlamak yada evirmekten başka tek mantık sinyali ile daha fazla ne yapılabilir? Daha fazla mantık

Detaylı

ART S602W Standalone Kart Okuyucu

ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone kart okuyucuya ait genel bilgiler, montaj, kablolama, programlama bilgileri ve teknik özellikleri hakkında detaylı açıklama. www.artelektronik.com

Detaylı

Saklayıcı (veya Yazmaç) (Register)

Saklayıcı (veya Yazmaç) (Register) Saklayıcı (veya Yazmaç) (Register) Genel bir ardışıl devre: Saklayıcılar Ardışıl devre analiz ve sentezi için iyi bir örnektir. Ayrıca daha büyük çaplı ardışıl devrelerin tasarımında kullanılabilirler.

Detaylı

BEKLEMELĐ ÇALIŞMA VE ZAMAN SINIRLI ĐŞLER. 1. Genel Tanıtım. 2- WAIT işaretinin üretilmesi

BEKLEMELĐ ÇALIŞMA VE ZAMAN SINIRLI ĐŞLER. 1. Genel Tanıtım. 2- WAIT işaretinin üretilmesi K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemciler Laboratuarı BEKLEMELĐ ÇALIŞMA VE ZAMAN SINIRLI ĐŞLER 1. Genel Tanıtım CPU lar bazı çevre birimlerine göre daha hızlı çalışabilir

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

Bölüm 4 Aritmetik Devreler

Bölüm 4 Aritmetik Devreler Bölüm 4 Aritmetik Devreler DENEY 4- Aritmetik Lojik Ünite Devresi DENEYİN AMACI. Aritmetik lojik birimin (ALU) işlevlerini ve uygulamalarını anlamak. 2. 748 ALU tümdevresi ile aritmetik ve lojik işlemler

Detaylı

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler

DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEY 1a- Kod Çözücü Devreler DENEYİN AMACI 1. Kod çözücü devrelerin çalışma prensibini anlamak. GENEL BİLGİLER Kod çözücü, belirli bir ikili sayı yada kelimenin varlığını belirlemek için kullanılan lojik

Detaylı

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri

Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri Bölüm 2 Kombinasyonel Lojik Devreleri DENEY 2-1 VEYA DEĞİL Kapı Devresi DENEYİN AMACI 1. VEYA DEĞİL kapıları ile diğer lojik kapıların nasıl gerçekleştirildiğini anlamak. 2. VEYA DEĞİL kapıları ile DEĞİL

Detaylı

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması

SAYICILAR. Tetikleme işaretlerinin Sayma yönüne göre Sayma kodlanmasına göre uygulanışına göre. Şekil 52. Sayıcıların Sınıflandırılması 25. Sayıcı Devreleri Giriş darbelerine bağlı olarak belirli bir durum dizisini tekrarlayan lojik devreler, sayıcı olarak adlandırılır. Çok değişik alanlarda kullanılan sayıcı devreleri, FF lerin uygun

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Sayısal Elektronik Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Sayısal Elektronik Günümüz Elektroniği Analog ve Sayısal olmak üzere iki temel türde incelenebilir. Analog büyüklükler sonsuz sayıda değeri içermesine

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 FF Devreleri TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 3 FF Devreleri Yrd. Doç Dr. Ünal KURT Yrd. Doç. Dr. Hatice VURAL Arş. Gör. Ayşe AYDIN YURDUSEV

Detaylı

Bölüm 16 CVSD Sistemi

Bölüm 16 CVSD Sistemi Bölüm 16 CVSD Sistemi 16.1 AMAÇ 1. DM sisteminin çalışma prensibinin incelenmesi. 2. CVSD sisteminin çalışma prensibinin incelenmesi. 3. CVSD modülatör ve demodülatör yapılarının gerçeklenmesi. 16.2 TEMEL

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI

DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI DENEY 6: FLİP-FLOP (BELLEK) DEVRESİ UYGULAMALARI Deneyin Amaçları Flip-floplara aģina olmak. DeğiĢik tipte Flip-Flop devrelerin gerçekleģtirilmesi ve tetikleme biçimlerini kavramak. ArdıĢık mantık devrelerinin

Detaylı

BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü

BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü Bu derste! Büyük, karmaşık sayısal sistemlerin tasarımı ele alınacaktır. ASM ve ASMD çizgeleri Tasarım Örnekleri

Detaylı

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12

Geçtiğimiz hafta# Dizisel devrelerin tasarımı# Bu hafta# Örnek: Sekans algılayıcı# Örnek: Sekans algılayıcı# 12/11/12 2//2 Geçtiğimiz hafta# İL 2 Dizisel Devrelerin Tasarımı ve Yazmaçlar ve Sayaçlar (Registers and Counters)# Dizisel devreler (sequential circuits) Mandallar (latches) İkidurumlular (flip-flops) Dizisel

Detaylı

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici)

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10 µf elektrolitik kondansatör, 1x100 nf kondansatör, 2 x 74HC74 (D flip-flop),

Detaylı

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar

Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Deney 6: Ring (Halka) ve Johnson Sayıcılar Kullanılan Elemanlar xlm Entegresi, x0 kohm direnç, x00 kohm direnç, x0 µf elektrolitik kondansatör, x00 nf kondansatör, x 7HC7 (D flip-flop), x 0 ohm, x Led

Detaylı

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız.

25. Aşağıdaki çıkarma işlemlerini doğrudan çıkarma yöntemi ile yapınız. BÖLÜM. Büyüklüklerin genel özellikleri nelerdir? 2. Analog büyüklük, analog işaret, analog sistem ve analog gösterge terimlerini açıklayınız. 3. Analog sisteme etrafınızdaki veya günlük hayatta kullandığınız

Detaylı

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler

Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler Bölüm 5 Kodlayıcılar ve Kod Çözücüler DENEY 5- Kodlayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Kodlayıcı devrelerin çalışma prensibini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak kodlayıcı gerçekleştirmek GENE BİGİER

Detaylı

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 tek kapı için tasarlanmış Stand alone ve Wiegand çıkışlı şifreli kart okuyucudur. IP 68 standartda

Detaylı

Minterm'e Karşı Maxterm Çözümü

Minterm'e Karşı Maxterm Çözümü Minterm'e Karşı Maxterm Çözümü Şimdiye kadar mantık sadeleştirme problemlerine Çarpımlar-ın-Toplamı (SOP) çözümlerini bulduk. Her bir SOP çözümü için aynı zamanda Toplamlar-ın-Çarpımı (POS) çözümü de vardır,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN İkilik Sayı Sistemi İkilik sayı sisteminde 0 lar ve 1 ler bulunur. Bilgisayar sistemleri yalnızca ikilik sayı sistemini kullanır. ( d 4 d 3 d 2 d 1 d 0 ) 2 = ( d 0. 2 0 ) + (

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Analog - Dijital Dönüştürücülerin ADC0804 entegre devresi ile incelenmesi Giriş Sensör ve transdüser çıkışlarında genellikle

Detaylı

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI 1 9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI Mikroişlemci temelli sistem donanımının en önemli kısmı merkezi işlem birimi modülüdür. Bu modülü tasarlamak için mikroişlemcinin uç işlevlerinin çok iyi bilinmesi

Detaylı

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri

Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri Bölüm 3 Toplama ve Çıkarma Devreleri DENEY 3- Yarım ve Tam Toplayıcı Devreler DENEYİN AMACI. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. 2. Temel kapılar ve IC kullanarak

Detaylı

Bu derste! BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Yazmaç Aktarımı Düzeyi! Büyük Sayısal Sistemler! 12/25/12

Bu derste! BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Yazmaç Aktarımı Düzeyi! Büyük Sayısal Sistemler! 12/25/12 BBM 231 Yazmaçların Aktarımı Seviyesinde Tasarım! Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü Bu derste! Büyük, karmaşık sayısal sistemlerin tasarımı ele alınacaktır. ASM ve ASMD çizgeleri Tasarım Örnekleri

Detaylı

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki DARBE GENİŞLİK MÖDÜLATÖRLERİ (PWM) (3.DENEY) DENEY NO : 3 DENEY ADI : Darbe Genişlik Modülatörleri (PWM) DENEYİN AMACI : µa741 kullanarak bir darbe genişlik modülatörünün gerçekleştirilmesi.lm555 in karakteristiklerinin

Detaylı

Aşağıdaki, verimli ve güvenilir bir işlem için gerekli tüm bileşenleri tanımlanmış gerçek evirici devresinin bir şematik çizimidir:

Aşağıdaki, verimli ve güvenilir bir işlem için gerekli tüm bileşenleri tanımlanmış gerçek evirici devresinin bir şematik çizimidir: NOT Geçidi Daha önce değinilen tek-transistörlü evirici devresinin gerçekte geçit gibi pratik kullanımının olması çok ilkeldir. Gerçek evirici devreler gerilim kazancını maksimize etmek için birden fazla

Detaylı

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler...

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler... i İçindekiler Kullanıcı Giriş Ekranı... 1 Ana Sayfa... 2 1-Projeler... 3 1.1 Yeni Proje... 3 1.2 Proje Düzenle... 3 1.3 Proje Sil... 3 1.4 Listeyi Güncelle.... 3 2-Gruplar... 4 2.1.1 Grup Adı.... 5 2.1.2

Detaylı

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters)

7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7.Yazmaçlar (Registers), Sayıcılar (Counters) 7..Yazmaçlar Paralel Yüklemeli Yazmaçlar Ötelemeli Yazmaçlar 7.2.Sayıcılar Đkili Asenkron Sayıcılar (Binary Ripple Counter) Đkili Kodlanmış Onlu Asenkron Sayıcı

Detaylı

BILGISAYAR ARITMETIGI

BILGISAYAR ARITMETIGI 1 BILGISAYAR ARITMETIGI Sayısal bilgisayarlarda hesaplama problemlerinin sonuçlandırılması için verileri işleyen aritmetik buyruklar vardır. Bu buyruklar aritmetik hesaplamaları yaparlar ve bilgisayar

Detaylı

SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY 1: TEMEL LOJİK KAPI KARAKTERİSTİKLERİNİN ÖLÇÜMÜ

SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY 1: TEMEL LOJİK KAPI KARAKTERİSTİKLERİNİN ÖLÇÜMÜ SAYISAL DEVRE TASARIMI LABORATUVARI DENEY 1: TEMEL LOJİK KAPI KARAKTERİSTİKLERİNİN ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI 1. Temel lojik kapı sembollerini ve karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER TTL kapıların karakteristikleri,

Detaylı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL TASARIM. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL TASARIM Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 1 Sayıcılar İkili (Binary) Sayma İkili (Binary) sayma 1 ve 0 ların belirli bir düzen içerisinde sıralanması ile yapılır. Her dört sayıda

Detaylı

Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU)

Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU) Deney 7: Aritmetik ve Lojik İşlem Birimi(ALU) 4 bitlik bir ALU yu incelemek (74LS181) Kullanılan Elemanlar 1x74LS181 ALU Entegresi, 4 x switch, 4 x 4.7 kohm 4 x 330 ohm, 4 x Led Giriş Tipik olarak, bir

Detaylı

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEYİN AMACI 1. IC zamanlayıcı NE555 in çalışmasını öğrenmek. 2. 555 multivibratörlerinin çalışma ve yapılarını öğrenmek. 3. IC zamanlayıcı anahtar devresi yapmak. GİRİŞ

Detaylı

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 10 KAYDEDİCİLER (REGİSTERS) SAYISAL TASARIM. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır erin BÖLÜM 10 KYEİCİLER (REGİSTERS) Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Kaydedicilerin(Registers) bilgi giriş çıkışına göre ve kaydırma yönüne göre sınıflandırılması. Sağa kaydırmalı kaydedici(right

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi

DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEY 3a- Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEYİN AMACI 1. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER Toplama devreleri, Yarım Toplayıcı (YT) ve

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ

DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ Adı Soyadı: No: Grup: DENEY 5 RS FLİP-FLOP DENEYLERİ ÖN BİLGİ : Sayısal bilgiyi ( "0" veya "1" ) depolamada ve işlemede kullanılan temel devrelerden biri de F-F lardır. Genel olarak dört tipi vardır: 1-

Detaylı

Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. 2. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri

Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. 2. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri 2. SAYI SİSTEMLERİ VE KODLAR Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri 2. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri 2.1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri 2.1.1. Ondalık Sayı Sistemi Günlük

Detaylı

Bölüm 6 Multiplexer ve Demultiplexer

Bölüm 6 Multiplexer ve Demultiplexer Bölüm 6 Multiplexer ve Demultiplexer DENEY 6- Multiplexer Devreleri DENEYİN AMACI. Multiplexer ın çalışma prensiplerini anlamak. 2. Lojik kapıları ve TTL tümdevre kullanarak multiplexer gerçekleştirmek.

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 6 Tutucular, Flip-Floplar ve Zamanlayıcılar Tutucular (Latches) Tutucu iki kararlı (bistable state) durumu olan en temel sayısal depolama

Detaylı

Termostat - Kombi Bağlantı Klavuzu

Termostat - Kombi Bağlantı Klavuzu - Kombi Bağlantı Klavuzu Akıllı Termostat ile bağlantı kurmak Kombi Bağlantı Modülü (BDR91) Kombi bağlantı modülünü (BDR91) termostata (T87RF) bağlamak için Kombi bağlantı modülünde 1 Daha önceki tüm bağlantıları

Detaylı

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü MANTIK DEVRELERİ TASARIMI LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ 2018 Deney 1: MANTIK KAPILARI VE

Detaylı

Duo Installation Guide

Duo Installation Guide Duo Installation Guide All contents of this publication are subject to change. 2011.06 1 INDEX 1. Paketin İçindekiler ---- 3 2. İstasyonu Diz üstü bilgisayara yerleştirmek ---- 3 3. Kalemi kullanıma hazırlamak

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

GW420. Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu. Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz.

GW420. Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu. Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz. GW420 Kurutma Makinesi Bilgisayar Kullanım Klavuzu Lütfen kurulumdan önce dikkatle okuyunuz. KATALOG Bölüm 1 Klavye Arayüzü... 1 Bölüm 2 Çalışma Talimatı... 2 1. Sistem Başlatma... 2 2. Parametre Ayarları...

Detaylı

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.0

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.0 Installation instructions, accessories Talimat No 31414283 Sürüm 1.0 Parça No. 39825257, 39825262, 39825263, 39825264, 39825254, 39825255, 39825256, 39825253 Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı

Detaylı

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEYİN AMACI :Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi.

Detaylı

1. Temel lojik kapıların sembollerini ve karakteristiklerini anlamak. 2. Temel lojik kapıların karakteristiklerini ölçmek.

1. Temel lojik kapıların sembollerini ve karakteristiklerini anlamak. 2. Temel lojik kapıların karakteristiklerini ölçmek. DENEY Temel Lojik Kapıların Karakteristikleri DENEYİN AMACI. Temel lojik kapıların sembollerini ve karakteristiklerini anlamak.. Temel lojik kapıların karakteristiklerini ölçmek. GENEL İLGİLER Temel lojik

Detaylı

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ Kabin içerisinin serinletilmesi ve ısıtılması işlemi, klima kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.klima kontrol ünitesi; kendisi ile bağlantılı olan parçaların sürat ve hareketleri

Detaylı

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız:

yaratırdı), sayma dizisi içinde, bir bit geçişini tetiklemek için kullanılabilecek, bazı diğer biçim düzenleri bulmak zorundayız: Eşzamanlı Sayaçlar Bir eşzamanlı sayacın çıktı bit'leri, eşzamansız sayacın aksine, dalgacıklanma olmadan anlık durum değiştirirler. J-K ikidurumluluardan böyle bir sayaç devresi yapmanın tek yolu bütün

Detaylı

Deney 3: Asenkron Sayıcılar

Deney 3: Asenkron Sayıcılar Deney 3: Asenkron Sayıcılar Sayıcılar hakkında genel bilgi sahibi olunması, asenkron sayıcıların kurulması ve incelenmesi Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10

Detaylı

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir.

Bu deney çalışmasında kombinasyonel lojik devrelerden decoder incelenecektir. 4.1 Ön Çalışması Deney çalışmasında yapılacak uygulamaların benzetimlerini yaparak, sonuçlarını ön çalışma raporu olarak hazırlayınız. 4.2 Deneyin Amacı MSI lojik elemanları yardımıyla kombinasyonel lojik

Detaylı

MPRD-FAZ ALICI ÜNİTE KULLANIM KILAVUZU

MPRD-FAZ ALICI ÜNİTE KULLANIM KILAVUZU MPRD-FAZ ALICI ÜNİTE KULLANIM KILAVUZU kalite UDEA ELEKTRONİK A.Ş. İçindekiler MPRD-FAZ ALICI ÜNİTE... 2 MPRD-FAZ ALICI ÜNİTENİN GENEL ÖZELLİKLERİ... 2 Kumanda Öğretme İşlemi... 3 Kumanda Silme İşlemi...

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 1 1. TUŞLAR : YUKARI/AŞAĞI TUŞLARI: Cihaza yeni değer girişi bu tuşlar ile yapılır. SICAKLIK AYARI: Kazan sıcaklık set değeri bu tuş ile

Detaylı

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits) SE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates nd Logic Circuits) Sakarya Üniversitesi Lojik Kapılar - maçlar Lojik kapıları ve lojik devreleri tanıtmak Temel işlemler olarak VE,

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

Bölüm 20 FBs-4A2D Analog Giriş/Çıkış Modülü

Bölüm 20 FBs-4A2D Analog Giriş/Çıkış Modülü Bölüm 20 FBs-4A2D Analog Giriş/Çıkış Modülü FBs-4A2D, FATEK FBs'nin PLC serilerinin analog I/O modullerinden biridir. Analog çıkışları için 2 kanallı 14bitlik D/A çıkışı sağlar. Farklı jumper ayarlarına

Detaylı

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.5

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.5 Installation instructions, accessories Talimat No 31399359 Sürüm 1.5 Parça No. 39825250, 39825249, 39825248, 39825247, 39825239, 39825238, 39825237, 39825233 Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı

Detaylı

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.0

Multimedya sistemi, RSE, iki ekran, iki oynatıcılı V1.0 Installation instructions, accessories Talimat No 31408665 Sürüm 1.0 Parça No. 39825247, 39829613, 39834476, 39825250, 39841562, 39825249, 39825248, 39825237, 39825238, 39825233 Multimedya sistemi, RSE,

Detaylı

Mantık fonksiyonlarından devre çizimi 6 Çizilmiş bir devrenin mantık fonksiyonunun bulunması

Mantık fonksiyonlarından devre çizimi 6 Çizilmiş bir devrenin mantık fonksiyonunun bulunması DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Deney 8: ALU da Aritmetik Fonksiyonlar

Deney 8: ALU da Aritmetik Fonksiyonlar Deney 8: ALU da Aritmetik Fonksiyonlar ALU da Aritmetik Fonksiyonlar Kullanılan Elemanlar 1x74LS181 ALU Entegresi, 4 x switch, 4 x 4.7 kohm 4 x 330 ohm, 4 x Led Giriş (Deney-7) Tipik olarak, bir ALU, birkaç

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

Parametreler Hırsızlık koruma aygıtı

Parametreler Hırsızlık koruma aygıtı Giriş Giriş Bu belge hırsızlığa karşı korumaya ilişkin parametreleri açıklamaktadır. Yalnızca, üstyapı imalatçısı için kullanışlı olduğu düşünülen parametreler listelenir. Belirli bir araç için mevcut

Detaylı

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri 14.1 DENEYİN AMACI (1) Temel OPAMP karakteristiklerini anlamak. (2) OPAMP ın ofset gerilimini ayarlama yöntemini anlamak. 14.2 GENEL BİLGİLER 14.2.1 Yeni

Detaylı

Ölçüm Temelleri Deney 1

Ölçüm Temelleri Deney 1 Ölçüm Temelleri Deney 1 Deney 1-1 Direnç Ölçümü GENEL BİLGİLER Tüm malzemeler, bir devrede elektrik akımı akışına karşı koyan, elektriksel dirence sahiptir. Elektriksel direncin ölçü birimi ohmdur (Ω).

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Bölüm 14 FSK Demodülatörleri

Bölüm 14 FSK Demodülatörleri Bölüm 14 FSK Demodülatörleri 14.1 AMAÇ 1. Faz kilitlemeli çevrim(pll) kullanarak frekans kaydırmalı anahtarlama detektörünün gerçekleştirilmesi.. OP AMP kullanarak bir gerilim karşılaştırıcının nasıl tasarlanacağının

Detaylı

Bir motorun iç yapısı çok farklı gözükse bile, motorun uç davranışını bu iki türün birisi cinsinden tanımlamak her zaman mümkündür.

Bir motorun iç yapısı çok farklı gözükse bile, motorun uç davranışını bu iki türün birisi cinsinden tanımlamak her zaman mümkündür. K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemciler Laboratuarı ADIM MOTORUNUN MĐKROBĐLGĐSAYARLARLA DENETĐMĐ 1. GENEL TANITIM Adım motorları, küçük momentli sayısal uygulamalarda

Detaylı

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre MULTİMETRE Multimetre üzerinde dc voltmetre, ac voltmetre,diyot testi,ampermetre,transistör testi, direnç ölçümü bazı modellerde bulunan sıcaklık ölçümü ve frekans ölçümü gibi bir çok ölçümü yapabilen

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir.

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir. 2. Sayı Sistemleri Bilgisayar elektronik bir cihaz olduğu için elektrik akımının geçirilmesi (1) yada geçirilmemesi (0) durumlarını işleyebilir. Bu nedenle ikili sayı sistemini temel alarak veri işler

Detaylı

SAYISAL DEVRE TASARIMI DERSİ LABORATUVARI DENEY 4: Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi

SAYISAL DEVRE TASARIMI DERSİ LABORATUVARI DENEY 4: Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi SAYISAL DEVRE TASARIMI DERSİ LABORATUVARI DENEY 4: Yarım Toplayıcı ve Tam Toplayıcı Devresi DENEYİN AMACI 1. Aritmetik birimdeki yarım ve tam toplayıcıların karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN İkilik Sayı Sistemi İkilik sayı sisteminde 0 lar ve 1 ler bulunur. Bilgisayar sistemleri yalnızca ikilik sayı sistemini kullanır. ( d 4 d 3 d 2 d 1 d 0 ) 2 = ( d 0. 2 0 ) + (

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir.

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir. Bilgisayar Mimarisi İkilik Kodlama ve Mantık Devreleri Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR ESOGÜ Eğitim Fakültesi - BÖTE twitter.com/cmkandemir Kodlama Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi

Detaylı

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa, KKTC E-mail: dogan@neu.edu.tr, Tel: (90) 392 2236464 ÖZET Bilgisayarlara

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ 3 Bitlik Bir Sayının mod(5)'ini Bulan Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı: 3 bitlik bir sayının mod(5)'e göre sonucunu bulan

Detaylı

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır

BÖLÜM 8 MANDAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLAR SAYISAL ELEKTRONİK. Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır AYIAL ELETONİ BÖLÜM 8 MANAL(LATCH) VE FLİP-FLOPLA Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır Mandallar(Latches),- Mandalı, Mandalı ontak sıçramasının mandallar yardımı ile engellenmesi Flip-Floplar,-

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Sinyal ve görüş alanı sistemleri

Ayarlanabilir parametreler Sinyal ve görüş alanı sistemleri Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları

Detaylı

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR ALAN ETKİLİ TRANİTÖR Y.oç.r.A.Faruk BAKAN FET (Alan Etkili Transistör) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır. FET in uçları G (Kapı), (rain) ve (Kaynak) olarak tanımlanır. FET in yapısı ve sembolü

Detaylı

DENEY NO : 2 DENEY ADI : Sayısal Sinyallerin Analog Sinyallere Dönüştürülmesi

DENEY NO : 2 DENEY ADI : Sayısal Sinyallerin Analog Sinyallere Dönüştürülmesi DENEY NO : 2 DENEY ADI : Sayısal Sinyallerin Analog Sinyallere Dönüştürülmesi DENEYİN AMACI :Bir sayısal-analog dönüştürücü işlemini anlama. DAC0800'ün çalışmasını anlama. DAC0800'ı kullanarak unipolar

Detaylı

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS)

18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) 18. FLİP FLOP LAR (FLIP FLOPS) Flip Flop lar iki kararlı elektriksel duruma sahip olan elektronik devrelerdir. Devrenin girişlerine uygulanan işarete göre çıkış bir kararlı durumdan diğer (ikinci) kararlı

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Hafta04 : 8255 ve Bellek Organizasyonu Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT

Detaylı

DENEY 1-3 ÖZEL VEYA KAPI DEVRESİ

DENEY 1-3 ÖZEL VEYA KAPI DEVRESİ DENEY 1-3 ÖZEL VEYA KAPI DEVRESİ DENEYİN AMACI 1. ÖZEL VEYA kapısının karakteristiklerini anlamak. GENEL BİLGİLER ÖZEL VEYA kapısının sembolü Şekil 1-8 de gösterilmiştir. F çıkışı, A B + AB ifadesine eşittir.

Detaylı

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ

BLM 221 MANTIK DEVRELERİ 8. HAFTA BLM 221 MANTIK DEVRELERİ Prof Dr Mehmet AKBABA mehmetakbaba@karabuk.edu.tr Temel Kavramlar MULTIPLEXERS (VERİ SEÇİCİLER), ÜÇ DURUMLU BUFFERS, DECODERS (KOD ÇÖZÜCÜLER) BELLEK ELEMANLARI 2 8.2.

Detaylı