PRP Uygulamasının Dünü Bugünü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PRP Uygulamasının Dünü Bugünü"

Transkript

1 PRP Uygulamasının Dünü Bugünü Mulker-2014-Biyolog/Antalya Giriş PRP 1970 lerin başında çok bileşimli kan ürünlerinin bir yan ürünü olarak geliştirilmiştir. Zamanla PRP elde etmekle ilgili teknolojilerdeki gelişmeler sonucunda bir çok branşta yeni bir tedavi seçeneği olarak kullanımı artmaktadır. Bu konudaki yayınları taradığımızda Otolog trombosit açısından zengin plazma (PRP) enjeksiyonu ilk açık kalp cerrahisinde 1987 yılında kullanılmıştır (1). Bugün, PRP enjeksiyonları güvenle spor hekimliği, ortopedi, kozmetik, fasciomaxillary ve üroloji gibi birçok alanda kullanılmaktadır. (2) Yıllar içerisinde PRP elde etme tekniklerinin yanında PRP tüplerinde de değişimler yaşanmıştır. 1 nesil İlk tüpler olarak adlandırılan içerisinde sitrat ve jell bulunan in vitro labratuvar kullanımı için üretilmiş olan tüpler PRP elde etmek için uzun yıllar ülkemizde de kullanılmıştır. Bu esnada dünyada 2.3.ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmayan özel şekillere sahip 4. Nesil tüpler geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde PRP uygulama deneyimlerinin artması medical device kategorilerinin gündeme gelmesi ve bazı yasal uyarılar neticesinde invitro kullanım için olan tüplerin kullanımı bitmek üzeredir. Ülkemizde bugüne kadar üst fiyat aralığında konumlanmış yeni nesil tüpler pazar gerçeği karşısında mavi kapaklı tüplerin yerini almaya başlamıştır. Biz Genesis Türkiye olarak PRP uygulamasının bilimsel datalar ışığında,genesis markamızla, Son teknoloji ürünü olan medical device class III belgesine sahip 4. nesil kapalı sistem ayırma tüpleriyle, yan etkiden uzak yüksek düzeyde konsantre edilmiş trombositlerden oluşan Buffy coatların hazırlanmasını sağlamaktayız.%100 otolog olarak elde edilen PRP yi Siz doktorlarımızın hizmetine sunarak hastalarınızın tedavilerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yazımın geri kalan kısmında PRP nedir? Ve PRP tedavisini etkileyen faktörler hakkında bir çok makaleden yararlanılarak hazırladığım eleştirilsel yaklaşımı bulabilirsiniz. Saygılarımla Mustan Ülker Biyolog

2 PRP NEDİR? PRP= Platelet rich plasma (Trombositten Zengin Plazma) anlamı gelir lerin başında çok bileşimli kan ürünlerinin bir yan ürünü olarak geliştirilmiştir. Zamanla PRP elde etmekle ilgili teknolojilerdeki gelişmeler sonucunda birçok branşta yeni bir tedavi seçeneği olarak kullanımı artmaktadır. Son teknoloji ürünleri olan 4. nesil kapalı sistem ayırma tüpleri sayesinde hastanın kanı,yan etki riski olmadan alınarak yüksek düzeyde konsatre edilmekte ve büyüme faktörleri acısından zengin trombositlerden oluşan Buffy Coat bir çok branşta 25 den fazla endikasyonda kullanılmaktadır.kullanım alanlarının başında; ortopedik cerrahi,plastik ve rekonstrüktif cerrahi,kardiyovasküler cerrahi,oftalmoloji,yara bakım,dermatoloji ve dental implant cerrahisi gelmektedir. PRP Tedavisi Nedir? Trombosit genellikle kan dolaşımı boyunca etkisiz şekilde akan kan ögelerinden biridir. Ancak yara veya doku hasarıyla aktif hale geldiğinde asıl fonksiyonları olan kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesini gerçekleştirir. Trombositleri yoğunlaştırıp farklı tedavi alanlarında uygulayarak bu yetenekleri maksimum düzeye çıkaran yönteme PRP tedavisi denir. PRP nin Bölümleri; Plazma Toplam Kan Hacminin %55'i %91 Su Çözücü %7 Kan Proteinleri (Fibrinojen, Albümin, Globülin, vb.) Ozmoz dengesi, ph tamponu, Antikoagülant, Savunma %2 Besinler (Amino asitler, Şekerler, Lipitler, vb.) Hormonlar (Eritropoietin, İnsülin, vb.) Elektrolitler (Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, vb.) Ozmoz dengesi, ph tamponu, membran geçirgenliğinin kontrolu

3 Hücresel Bileşenler Toplam Kan Hacminin %45'i Beyaz kan hücreleri katmanı (%1 den az) Buffy Coat Trombositler (~400,000/1μl kan) Koagülasyon/Büyüme Faktörleri Beyaz Kan Hücreleri (~10,000/1μl kan) Savunma, Bağışıklık reaksiyonu Kırmızı Kan Hücreleri (%44) (~6,000,000/1μl kan) O2 ve CO2 taşır PRP UYGULAMASINDA TEDAVİ HEDEFİ PRP uygulamasında beklenen medikal başarı, uygulama esnasında kullanılacak PRP nin yüksek konsantrasyonda elde edilmesiyle birlikte,en az hasar görmüş ve en üst düzeyde büyüme faktörü açığa çıkarabilecek trombositleri elde etmekteki başarınıza bağlıdır. Trombositlerin zarar görmemesi ;Kanın alım şekline,otolog materyalin konduğu tüpün içeriği ve şekline, tüpe uygulanan G gücüne ve dönme anında tüpün santrifüjde durma açısına bağlıdır. Santrifuj ; Otolog materyalden PRP elde edebilmek için hücre ayırma sisteminin en önemli parçalarından biridir. Santrifüj sırasında, trombositlerin membran stabilizasyonunun korunması ve işlem öncesinde trombosit degranülasyonunun olmaması için düşük G gücü kullanılması çok önemlidir 15, 29,30. Her santrifüj aynı devirde aynı G kuvvetine sahip değildir. G kuvveti, santrifüjün dönme hızı(rpm) ve rotor yarıçapına göre farklılık gösterir. Bu nedenle G kuvveti ayarlanabilen santrüfüjler kullanılmalıdır.

4 Aksi takdirde, RCF or G-force= 1.12 x R(mm) x (RPM/1000)² formülüne göre -Hız, yarıçap veya G(RCF) hesaplamanız, -Protokolünüzdeki G(RCF) için uygun hızı hesaplamanız, gibi karmaşık işlemleri yaparak santrifüjünüzü doğru G kuvvetinde kullanmanız gerekecektir. Genesis Santrifujler G kuvveti ayarlanabilen santrifüjlerdir.

5 İYİ BİR PRP ELDE EDEBİLMEK İÇİN; Düşük G gücü uygulayabilen (ivmelenme zamanı durma zamanından küçük olan ), sabit olmayan ve dönme anında godeleri açılabilen (90 derece) bir santrifüje ihtiyacınız vardır. Santrifüj içinde bulunan materyal merkezkaç kuvvetine maruz kaldığı için santrifüj, tüp içindeki sıvıyı büyük bir hızla döndürür ve daha ağır olan parçacıklar dışa doğru savrulur. Bu savrulma açısı ne kadar doğrusalsa (oynar başlıklı) otolog materyaldeki farklı ağırlıklardaki hücreler bir arada toplanacak ve kesme kuvvetine daha az maruz kalacaklardır. Eğer savrulma acısı 0 değilse (sabit başlıklı) otolog materyal kesme kuvvetine maruz kalacağı için aynı ağırlıktaki hücrelerin bir araya toplanması güçleşeceği gibi kesme kuvvetine maruz kalacakları için parçalanacaklardır.(şekil-1)

6 Kaliteli PRP elde etmek için düşük G gücü uygulayabilen ve salınımlı tipte santrifüj kullanılmasının önemi çok büyüktür. TROMBOSİTLER VE BÜYÜME FAKTÖRLERİ Trombositlerde çok sayıda büyüme faktörleri olduğundan, PRP, hücresel çoğalma, kolajen üretimi, hyalüronik asit üretimi, epidermal hücre büyümesi, anjiyogenez, vb. sistemleri harekete geçirerek farklı tipte tedavilerde kullanılabilir. 1-Dönüştürücü <büyüme faktörü-beta (Transforming Growth Factor-beta (TGF-β)) 2-Temel Fibroblast Büyüme Faktörü (Basic Fibroblast Growth Factor (bfgf)) 3-Trombosit Kaynaklı Büyüme Faktörü (Platelet Derived Growth Factor (PDGFa-b)) 4-Epidermal Büyüme Faktörü (Epidermal Growth Factor (EGF)) 5-Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)) 6-Bağ Dokusu Büyüme Faktörü (Connective Tissue Growth Factor (CTGF))

7 1-Dönüştürücü büyüme faktörü-beta (TGF-β) Trombositler, ekstraselüler kemik matrisi, kıkırdak matrisi, aktive TH1 hücreleri ve doğal katil hücreler, makrofajlar/ monositler ve nötrofillerde bulunurlar Diferansiye olmayan mezanşimal hücre çoğalmasını uyarır; endotelyal, fibroblastik ve osteoblastik mitogenezi düzenler; kollagen sentezini ve kollagenaz salgısını düzenler; diğer büyüme faktörlerinin mitogenetik etkilerini düzenler; endotelyal kemotaksis ve anjiyogenezi uyarır; makrofajın ve lenfositlerin çoğalmasını engeller. 2- Temel Fibroblast Büyüme Faktörü(bFGF) Trombositler, makrofajlar, mezanşimal hücreler, kondrositler ve osteoblastlarda bulunurlar.kondrositlerin ve osteoblastların büyümesini ve farklılaşmasını destekler; mezanşimal hücreler, kondrositler ve osteoblastlar için mitogenetik 3- Trombosit Kaynaklı Büyüme Faktörü (PDGFa-b) Trombositler, osteoblastlar, endotelyal hücreler, makrofajlar, monositler ve düz kas hücrelerinde bulunurlar. Mezanşimal hücreler ve osteoblastlar için mitogenetik; fibroblast/glial/yumuşak kas hücrelerindeki kemotaksisi ve mitogenezi uyarır; kollagenaz salgılamayı ve kollagen sentezini düzenler; makrofaj ve nötrofil kemotaksisi uyarır. 4- Epidermal Büyüme Faktörü (EGF) Trombositler, makrofajlar ve monositlerde bulunurlar.endotelyal kemotaksis/anjioygenezi uyarır; kollagenaz salgılamayı düzenler; epitelyal/mezanşimal mitogenezi uyarır. 5- Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) Trombositler ve endotelyal hücrelerde bulunurlar. Anjiyogenez ve damar geçirgenliğini artırır, endotelyal hücrelerde mitogenezi uyarır. 6- Bağ Dokusu Büyüme Faktörü (CTGF) Kemik iliğindeki hücre dışı ortamdan endositoz yoluyla oluşan trombositlerde bulunurlar. Anjiyogenezi, kıkırdağın yeniden oluşumunu, fibrözü ve trombosit adezyonunu destekler.

8 TROMBOSİTLERİN AKTİVE EDİLMESİNİN KLİNİĞE KATKISI VARMIDIR? Trombositlerirı başlıca işlevi hemostazisin sağlanmasıdır. Damar duvarın zedelenmesini takip eden milisaniyeler içinde trombositler, açığa çıkan suberndotenyal kollajene adhere olurlar. Adezyon ve birçok fizyolojik agonist hücreyi aktive ederek bir seri reaksiyonu tetikler. Trombosit agonistleri, membran üzerinde spesifik reseptörlerine bağlanarak trombositleri uyarırlar. Agonist-reseptör kompleksinin aktive ettiği C proteinler ile sinyal membran boyunca iletilir. Fosfoditil inositlerin (İP) fosfolipaz C (PLC) enzimi ile hidrolize ve fosfolipaz A 2 <PLA2 > ile araşidonik asit serbestleşmesi, trombositlerin aktivasyonunda rol oynayan önemli hücre içi yollardır. Ayrıca, son yıllarda çeşitli agonistlerin trombositlerde protein tirozin kinaz aktivitesini artırdığını gösterilmiştir. Siklik adenozin monofosfat (c-amp) ve siklik guanidin monofosfat (ccmp) trombosit fonksiyonlarını baskılamaktır. ADP, trombin, kollajen, epinefrin, trombosit aktive edici faktör (PAF) gibi önemli fizyolojik agonistler kısmen farklı yolakları kullanarak trombositleri aktivite etmektedir. Trombositler, aktif olmayan formda küçük düz şekildedir. Fakat aktivasyon ile (örn trombin tarafından), trombositler şekil değiştirirler ve psödopodu geliştirirler. Böylece trombosit agregasyonu ve açık kanalikül sistemi yoluyla(gf, glycoprotein) granüllerin salımı sağlanır. Bu nedenle, trombosit aktivasyonu PRP tedavisinin etkisini en üst düzeye çıkarmak için tavsiye edilir.

9 Trombositler nasıl aktive edilir? ADP Thrombin Controlled Heat (Radio-frequency) Adrenaline Dermal Collagen & exposed endothel ial collagen Vasopressin Genesis Bio- Activator Calcium Chloride Arachido nic Acid (inflammati on pathway) Thromboxan e A2 (inflammatio n pathway) Bugüne kadar trombositlerin aktivasyonu kalsiyum klorür, trombin, ADP, kolajen, peptit vb. gibi kimyasalların kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Kimyasallar kullanılarak aktivasyon sağlanması kanın pıhtılaşması, alerjik reaksiyon ve şiddetli yan etki risklerini de beraberinde getirmektedir. Trombositler avantaj olarak basitce eklenen kimyasal agonistlerle aktive edilirken, bu kimyasal agonistlerden kaynaklanan bazı dezavantajlar da sözkonusudur. -Kalsiyumun kıkırdağa enjekte edildiğinde nötralize olmasından dolayı etki gösterememektedir ve ayrıca subkutan yağa enjekte edildiğinde deride döküntü,kızarıkılık, ve ağrı görülebilir.

10 - Trombin ve kollajen trombüs oluşumu için direk uygulanır, bu nedenle enjeksiyon öncesi ayrımları iyi sağlanmazsa potansiyel risk faktörü olabilirler. - Bazı ülkelerde klinik kullanımı yasaktır. Otolog sistem içerisinde, hastanın kendi kanının işlemden geçirilip herhangi bir kimyasal koymadan tekrar hastaya verme prensibiyle çelişen bu aktivasyon yöntemi güvenli değildir. GÜVENLİ AKTİVASYON NASIL YAPILIR? Genesis hücre ayırma sisteminde trombositlerin aktivasyonu ile yapılır. PRP Aktivatörü trombositlerin aktive edilmesinde kapiler stresi kullanır, Bio-Aktivatör kit, trombositleri harekete geçirmek için kılcal damarların baskısını kullanan steril disposable, küçük bir el cihazıdır. Bu cihaz çoğunlukla aktivasyonla çoğalan, iyileşme sürecini hızlandıran bir çok farklı büyüme faktörü ve sitokinlerin salınmasına izin verir. Bio-Aktivatör Kit, trombositlerin mümkün olan en güvenli aktivasyonunu garanti eden %100 full otolog işleme izin verir.

11 TROMBOSİTLERİN AKTİVASYONU VE BÜYÜME FAKTÖRLERİNDE YÜKSEK ARTIŞ NEDENİYLE HIZLANDIRILMIŞ YARA İYİLEŞMESİ VE REJENERASYON SONUÇLARI SUNAR Bu konuda yapılmış klinik çalışma sonuçları %100 otolog sistem korunarak etkinliğin arttırılmasının mümkün olduğunu ortaya koymaktadır. Yara İyileşme Testi Bio-Aktivatör Aktivasyon Seti In-vivo Validasyon Değerlendirme (Yara İyileşme Modeli) d 6 d 9 d 15 d Doğal İyileşme PRP Bio-Aktivatör seti

12 PRP Uygulamalarının, Dünyadaki teknolojik gelişmelerin, bilimsel verilerle harmanlanması sonucun da bir çok hasta ve hastalık için ciddi katkı sağlayan tedavi yöntemi olarak önemi giderek artacaktır. Bu konuda yapılan klinik çalışmalar yeni tedavi yöntemleri konusunda umut vermektedir.

13 Ek-1: PRP uygulamasında kullanılacak kitlerde Medikal onay MEDİKAL malzemelerde sınıflandırma kategorileri Diğer endüstriyel gereçlerden farklı olarak medikal gereçler EEC yönergelerindeki yaşamsal gerekliliklere uymalıdırlar. Medikal bir gerecin sadece güvenilir olması yetmez, üreticinin tanımladığı kullanım amacına uygun biçimde medikal teknik bir işleve sahip olmalıdır. Bu gereklilikler üretim ortamı ISO kalite denetim sistemlerine uygun olursa getirilmiş olacaktır. Eğer ürünün niteliğini ilgilendiren yönerge Class II veya Class III ise o durumda bir notified body onayı gereklidir.. CE 0123 işareti ürünün TÜV-SUD tarafından medikal kullanım için denetlendiğini gösterir. Class I: Genel Kontrol Class I kategorisindeki ürünler en düşük kontrol düzeyinde olan ürünlerdir. Class II ve III kategorisindeki ürünlerin de tabi olduğu genel kontrollere tabidirler. Hayat kurtarıcı ve yaşamsal destek sunan ürünler değildirler. Sağlığın korunmasında ve/veya sakatlıkların önlenmesinde yaşamsal önem taşımazlar. Pazara verilmeden önce resmi otoritelere bildirim yapılması ve/veya üretiminde GMP koşullarına uyulması gerekmez. Elastik bandaj, muayene eldiveni, cerrahi el aletleri bu kategoridedir. Class II: Genel kontrollerle birlikte özel kontroller Class I gereçler için önkoşul olan genel kontroller Class II gereçlerin sahip olmaları gereken etkinlik ve güvenilirliği test edemezler. Genel kontrollere ek olarak özel kontroller de gereklidir. Özel kontroller içinde özel etiketleme, performans standartlarının ve pazara verildikten sonraki izlemelerin de yer aldığı söylenebilir. Class I den daha yüksek bir güvence sunarlar, kullanıcıya herhangi bir hasar vermeksizin işlev gösterecek biçimde tasarlanırlar. Class III: Genel+ özel kontroller ve pazara verilmeden önceki onaylar. Class III bir gereç için Class I ve II nin etkinlik ve güvenilirliğini değerlendirmede yeterli olan genel ve özel kontroller yeterli olamaz. Bu tür bir gereç pazara verilmeden önce onay almak durumundadır. Hayat kurtarıcı ve yaşamsal destek sunan ürünler olabilirler. Sağlığın korunmasında ve/veya sakatlıkların önlenmesinde yaşamsal önem taşıyabilirler.

14 Sonuç olarak PRP elde etmek için kullanacağınız medikal gereç hastadan alınan canlı bir dokuyu hastaya tekrar geri verme konusunda gerekli olan etkinlik ve güvenilirliğe sahip olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış, yasa ve yönetmeliklere uygun, yani en az Class II kategorisinde bir medikal gereç olmalıdır.. PRP hazırlanması ve uygulamasında kullanılacak Medikal kitlerde göz önünde bulundurulması gereken bazı özellikler. *Steril uygulamaya uygun olmalı *Elde edilen ürünün tamamı alınabilir tüp yapısına sahip olmalı *Ürün kalitesi ve canlıda kullanılabilirliğine dair Yasal onayları bulunmalı *İn vivo kullanımına uygun enjekte edilebilir tüp içeriği olmalı *İnsana zarar vermeyecek güvenilir Antikoagülan kullanılmalı(örn. Sodyum Sitratlı yerine Asit Sitrat Dektroz tercih edilmeli) *Plateletlerin kan alma, konsantre etme ve buffy coat alımı aşamalarında hasar görmemesi gereklidir. Bunun içinde sadece PRP amaçlı üretilmiş içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan tüpler tercih edilmeli ve mutlaka düşük G gücünde ve dönme anında tam yatay açılabilen santrifüjler tercih edilmelidir. Kaynaklar: 1. Ferrari M, Zia S, Valbonesi M. A new technique for hemodilution, preparation of autologous platelet-rich plasma and intraoperative blood salvage in cardiac surgery. Int J Artif Organs. 1987;10: Sampson S, Gerhardt M, Mandelbaum B. Platelet rich plasma injection grafts for musculoskeletal injuries: a review. Curr Rev Musculoskelet Med Dec;1(3-4): Marx R, Garg A. Dental and craniofacial applications of platelet- rich plasma. Carol Stream: Quintessence Publishing Co, Inc.; Ballermann, Barbara, et al. Kideny International (1988) 54, S100-S Otto, Jacques. Dermal Volumetric Rejuvenation Utilizing Autologous Platelet-Rich Plasma, January Williams, Marlene. What are platelets and Why are They Important? Johns Hopkins Medicine, Aug Froum et al, Effect of Platelet-Rich Plasma on Bone Growth and Osseointegration in Human Maxillary Sinus Grafts: Three Bilateral Case Reports. The International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry 2002;Volume22;Number1;2002

15 7-Michael A, Scarpone, D.O. Non-Surgical Repair of High Grade Achilles Tendon Tear by Autologous Platelet Graft Placement: A Case Report. 8-Mishra A, Pavelko T. Treatment of Chronic Elbow Tendinosis with Buffered Platelet Rich Plasma. Am J Sports Med 2006;34: Otto, Jacques. Dermal Volumetric Rejuvenation Utilizing Autologous Platelet-Rich Plasma, January Williams, Marlene. What are platelets and Why are They Important? Johns Hopkins Medicine, Aug TROMBOSİT AKTİVASYONU. dergiler.ankara.edu.tr. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MECMUASI Cilt 50, Sayı 3, TROMBOSİT AKTİVASYONU Gülriz Ersöz 12-Lee JW, Kım BJ, Kım MN, Mun S K. The Efficacy of autologous platelet rich plasma combined with ablative carbon dioxide fractional resurfacing for acne scars: A simultaneous split-face trial. Dermatol Surg 2011;37: Robiony M, Polini F, Costa F, Politi M. Osteogenesis distraction and platelet- richplasma for bone restoration of the severely atrophic mandible:preliminary results. J Oral Maxillofac Surg. 2002; 60: Gonshor A. Technique for producing platelet-rich plasma and platelet concentrate :background and process. Int J Periodontics Restorative Dent 2002;22: Savarino L, Cenni E, Tarabusi C, Dallari D, Stagni C, Cenacchi A, Fornasari PM, Giunti A, Baldini N. Evaluation of bone healing enhancement by lyophilized bone grafts supplemented with platelet gel: a standardized methodology in patients with tibial osteotomy for genu varus. J Biomed Mater Res B Appl Biomater 2006;76: Hanna R, Trejo PM, Weltman RL. Treatment of intrabony defects with bovine-derived xenograft alone and in combination with platelet-rich plasma: a randomized clinical trial. J Periodontol 2004;75: Marx RE, Carlson ER, Eichstaedt RM, Schimmele SR, Strauss JE, Georgeff KR. Platelet-rich plasma: growth factor enhancement for bone grafts. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1998;85: Powell DM, Chang E, Farrior EH. Recovery from deep-plane rhytidectomy following unilateral wound treatment with autologous platelet gel: a pilot study. Arch Facial Plast Surg 2001;3: Englert SJ, Estep TH, Ellis-Stoll CC. Autologous platelet gel applications during cardiovascular surgery: effect on wound healing. J Extra Corpor Technol 2005;37:

16 19-Knighton DR, Doucette M, Fiegel VD, Ciresi K, Butler E, Austin L. The use of platelet derived wound healing formula in human clinical trials. Prog Clin Biol Res 1988;266: Crovetti G, Martinelli G, Issi M, Barone M, Guizzardi M, Campanati B, Moroni M, Englert SJ, Estep TH, Ellis-Stoll CC. Autologous platelet gel applications during cardiovascular surgery: effect on wound healing. J Extra Corpor Technol 2005;37: Korobelnik JF, Hannouche D, Belayachi N, Branger M, Guez JE, Hoang-Xuan T. Autologous platelet concentrate as an adjunct in macular hole healing: a pilot study. Ophthalmology 1996;103: Eppley BL, Pietrzak WS, Blanton M. Platelet- rich plasma:a review of biology and applications in plastic surgery. Plast Reconstr Surg 2006;118: Weibrich G, Hansen T, Kleis W, et al. Effect of platelet concentration in platelet-rich plasma on peri-implant bone regeneration. Bone 2004;34: Na JI, Choi JW, Choi HR, Jeong JB, Park KC, Youn SW, Huh,CH. Rapid healing and reduced erythema after ablative fractional carbon dioxide laser resurfacing combined with the application of autologous platelet-rich plasma. Dermatol Surg 2011;37:

K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç. Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır...

K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç. Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır... K A N I N I Z D A K İ İ L A Ç Hastanıza hareket özgürlüğü kazandırır... Terapisi nedir?, (Trombositçe zengin plazma) terapisi, yumuşak dokuların iyileşmesine ve rejenerasyonuna yardım eden, devrim niteliğinde

Detaylı

PRP Terapi nedir? Kanınızdaki güzel ilaç, Genesis PRP

PRP Terapi nedir? Kanınızdaki güzel ilaç, Genesis PRP PRP Terapi nedir? Plateletten zengin plazma (platelet rich plasma-prp), doku iyileşmesini arttırıcı etkisiyle yaklaşık 20 senedir tıpta kullanılmakta olup, son dönemlerde uygulama alanları oldukça genişlemiş

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM DENSITY PLATELET GEL ONARICI TIPTA

Detaylı

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION 0476 OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON NEDİR VE NASIL ETKİLİ OLUR? Daha genç ve canlı bir cilt arzuluyorsanız Density Platelet Jel

Detaylı

Autologous Tissue Regenating Kit

Autologous Tissue Regenating Kit 93/42/EEC Kapsamında ClassIIb Tıbbi Cihaz Autologous Tissue Regenating Kit 0476 Saç dış görünüşümüzün ayrılmaz bir parçasıdır, sosyo kültürel bağlamda sembolik anlamları vardır; benlik saygısı, özgüven

Detaylı

REGENERATION INSIDE US

REGENERATION INSIDE US SUCCESSFULL METHOD TO GIVE ENERGY AND BRIGHTNESS TO HAIR REGENERATION INSIDE US PROGRAMMA INNOV ATIVO CONTRO CAL VIZIE E DIRADAMENTI INNOVATIVE PROGRAM TO REDUCE THE FALL OF HAIR 0476 AUTOLOGOUS CELLULAR

Detaylı

Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Fatih Mehmet Azık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Yara iyileşmesi Üst düzey organize edilmiş bir kaskad Hemostaz, inflamasyon, proliferasyon ve remodeling Hasarlı dokunun normal mimarisini

Detaylı

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

KOAGÜLASYON TESTLERİ

KOAGÜLASYON TESTLERİ KOAGÜLASYON TESTLERİ Koagülasyon nedir? Pıhtı oluşumudur; Örneğin, kanın pıhtılaşması. Koagülasyon; kandaki birçok protein veya koagülasyon faktörünün kimyasal reaksiyonu sonucu fibrin formasyonu ile sonuçlanan

Detaylı

THE VITALITY COMES FROM YOUR OWN CELLS

THE VITALITY COMES FROM YOUR OWN CELLS www.tlab-prp.com info@tlab-prp.com @tlabprp fb.me/tlabprp T-Biyoteknoloji Esentepe Mah. Arı Sk. Zengin 2 Sitesi. C Blk No:13/13 16130 Nilüfer / Bursa THE VITALITY COMES FROM YOUR OWN CELLS Türkiye nin

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

DERLEME REVIEW GİRİŞ. Zeynep Altuntaş, A. Özlem Gündeşlioğlu, Bilsev İnce, Mehmet Dadacı, Nedim Savacı

DERLEME REVIEW GİRİŞ. Zeynep Altuntaş, A. Özlem Gündeşlioğlu, Bilsev İnce, Mehmet Dadacı, Nedim Savacı DERLEME REVIEW 2014 Cilt 22 / Sayı 2 TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA, TROMBOSİTTEN FAKİR PLAZMA, TROMBOSİTTEN ZENGİN FİBRİN KAVRAMLARI, YARA İYİLEŞMESİNDEKİ BİYOLOJİK ROLLERİ VE PLASTİK CERRAHİDE KULLANIM ALANLARI

Detaylı

Koagülasyon Mekanizması

Koagülasyon Mekanizması Koagülasyon Mekanizması Dr Cafer Adıgüzel Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Hematoloji BD 1 Hemostaz (Hemostasis or haemostasis) (Eski Yunanca: αἱμόστασις haimóstasis "styptic (drug)")

Detaylı

PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3

PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3 İÇİNDEKİLER PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3 PRP UYGULAMASI AĞRILI MIDIR, PRP UYGULAMASININ ETKİLERİ, PRP UYGULAMASI SONRASINDA YAN

Detaylı

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD BİYOUYUMLULUK (BIO-COMPATIBILITY) 10993-1 Bir materyalin biyo-uyumluluğunun test edilmesi için gerekli testlerin tümünü içerir. (Toksisite, Hemoliz, sitotoksisite, sistemik toksisite,...vs.) Hammaddelerin

Detaylı

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Kas-İskelet Sistemi Lezyonlarında Yeni Bir Tedavi: Plateletten Zengin Plazma (PRP) A New Treatment of Musculoskeletal System Lesions: Platelet

Detaylı

PRP DE ALTIN ORAN. T-LAB, size ihtiyacınız olan en doğru trombosit oranını sunarak hızlı iyileşmeyi destekler.

PRP DE ALTIN ORAN. T-LAB, size ihtiyacınız olan en doğru trombosit oranını sunarak hızlı iyileşmeyi destekler. www.tlab-prp.com PRP DE ALTIN ORAN T-LAB, size ihtiyacınız olan en doğru trombosit oranını sunarak hızlı iyileşmeyi destekler. GÜVENLİ, YENLİKÇİ, GELİŞMİŞ VE KALİTELİ T-LAB PRP Kiti geliştirirken, tüm

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN Unvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Yüksek Lisans Diş Hekimliği İstanbul Üniversitesi 2003 Doktora Periodontoloji Anabilim Dalı İstanbul

Detaylı

T RO M BOS İ TT EN ZENGİN BİYOMATERYALLERİN İMPLAN TO LO J İ D E KULLANILMASI APPLICATION OF PLATELET RICH BIOMATERIALS IN ORAL IMPLANTOLOGY

T RO M BOS İ TT EN ZENGİN BİYOMATERYALLERİN İMPLAN TO LO J İ D E KULLANILMASI APPLICATION OF PLATELET RICH BIOMATERIALS IN ORAL IMPLANTOLOGY İstanbul Üniversitesi üis Hekimliği Fakültesi Vergisi OLGU SUNUMI Cilt: 43. Sayı: 3-4 Sayfa: 99-106. 2009 T RO M BOS İ TT EN ZENGİN BİYOMATERYALLERİN İMPLAN TO LO J İ D E KULLANILMASI ORAL APPLICATION

Detaylı

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Kök Hücre ve Doku Mühendisliği 22 Mayıs 2000 Time Dergisi Geleceğin en popüler meslekleri; 1. Doku Mühendisleri 2. Gen Programlayıcıları 3. ÇiBçiler 4. Frankenfood takipçileri 5. Bilgi Madencileri (Data

Detaylı

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya HEMATOPOETİK SİSTEM Hematopoetik Sistem * Periferik kan * Hematopoezle ilgili dokular * Hemopoetik hücrelerin fonksiyon gösterdikleri doku ve organlardan meydana gelmiştir Kuramsal: 28 saat 14 saat-fizyoloji

Detaylı

İçindekiler. 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6.

İçindekiler. 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6. İçindekiler 1. Ön Bilgi 2. Doku Grefti Çeşitleri 3. Biyolojik Doku 4. BellaDerm Aselüler Matriks Nedir? 5. Üretim Süreci 6. Kullanım Alanları 1 Belladerm, Musculoskeletal Transplant Foundation (MTF) tarafından

Detaylı

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015. Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015. Haber Sayısı: 45

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015. Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015. Haber Sayısı: 45 Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015 Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015 Haber Sayısı: 45 İÇİNDEKİLER No Adı Haber Başlığı 1 15.02.2015 AJANSMANISA.COM Saç Dökülmesi

Detaylı

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Kış Sempozyumu 6-9 Mart 2014 Sunum Planı Hemostaz Monitörizasyonu Standart Koagülasyon

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN. İletişim Bilgileri: Adres: Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Akfırat-Tuzla / İSTANBUL

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN. İletişim Bilgileri: Adres: Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Akfırat-Tuzla / İSTANBUL ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN İletişim Bilgileri: Adres: Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 34959 Akfırat-Tuzla / İSTANBUL Telefon: 0 (216) 677 16 30-3856 Mail: gokce.aykol@okan.edu.tr

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler

Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler Epidermal Büyüme Faktörü Ülkemizdeki İlk Deneyimler M. Bülent ERTUĞRUL 1, Serhan SAKARYA 1, Çağrı BÜKE 2, Bengisu AY 3, Dilek Senen DEMİREZ 4, M. Özlem SAYLAK-ERSOY 1, Barçın ÖZTÜRK 1, Öner ŞAVK 5 1 Adnan

Detaylı

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 Çok üst düzey araştırmacılar ve biyologlarla (Marsilya Eczacılık Fakültesi Biogenotoxicology Laboratuvarı INSERM, GREDECO) işbirliği içerisinde yürütülen 14 yıllık çalışma sonrasında

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER Doç. Dr. Gülsen YILMAZ 2009 BAŞLIKLAR 1 Tanım ve Prensip 22 Santrifüj teknikleri 33 Santrifüj tipleri 44 Santrifüj kullanım alanları Laboratuvarı ilgilendiren Süreç

Detaylı

TEKNOLOJİK BİLGİ FÖYÜ

TEKNOLOJİK BİLGİ FÖYÜ TEKNOLOJİK BİLGİ FÖYÜ Tüm Regenlab ürünleri Medical Device Class IIb kategorisindedir. REGEN LAB: BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA ARAŞTIRMA - GELİŞTİRME VE ÜRETİM YAPAN İSVİÇRELİ KURULUŞ. Regen lab patentli bir

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ İNFLAMASYON VE ONARIM İNFLAMASYON Yaralanmaya karşı dokunun vaskülarizasyonu yolu ile oluşturulan bir seri reaksiyondur. İltihabi reaksiyon.? İnflamatuar

Detaylı

Heterolog tip I kolajen biostimulation deri hücresi

Heterolog tip I kolajen biostimulation deri hücresi Heterolog tip I kolajen biostimulation deri hücresi Andrea Corbo ve Vincenzo Varlaro Heterolog kolajen Tip I ile biostimulation deri hücresi sınıf III tıbbi cihaz (Linerase ) kullanılmasını içerir. I kolajen

Detaylı

Anal Fistula Plug NEW BIOMECHANICAL STATE OF THE ART

Anal Fistula Plug NEW BIOMECHANICAL STATE OF THE ART Anal Fistula Plug NEW BIOMECHANICAL STATE OF THE ART Şekil Fistüllü alandaki plug ın ana dayanıklılığı, hasta dokunun iyileşebilmesi için gerekli biyo-mekanik bir ön şarttır. Press-Fit cerrahi tekniği,

Detaylı

Trombositten Zengin Materyaller ve Periodontolojideki Kullanımı

Trombositten Zengin Materyaller ve Periodontolojideki Kullanımı 18 ƘŰƬƑƊ Derleme / Review Trombositten Zengin Materyaller ve Periodontolojideki Kullanımı Platelet-Rich Materials and Use in Periodontology H. Ebru Olgun ERDEMİR 1, Serdar Yücel ÖZKAN 1 1 Kırıkkale Üniversitesi,

Detaylı

YARA SAĞALTIMINDA TROMBOSİTTEN ZENGİN TROMBOSİTTEN FAKİR PLAZMA KULLANIMI

YARA SAĞALTIMINDA TROMBOSİTTEN ZENGİN TROMBOSİTTEN FAKİR PLAZMA KULLANIMI YARA SAĞALTIMINDA TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA VE TROMBOSİTTEN FAKİR PLAZMA KULLANIMI The Use of Platelet Rich Plasma and Platelet Poor Plasma in Wound Management Hatice Özlem NİSBET Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir)

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ doku Mezodermden köken alır En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ dokunun Fonksiyonları Diğer organ ve dokuların Fonksiyonal ve yapısal desteğini sağlar. kan damarları aracılığı

Detaylı

KANITA DAYALI TIP AÇISINDAN PRP ENDİKASYONLARI

KANITA DAYALI TIP AÇISINDAN PRP ENDİKASYONLARI KANITA DAYALI TIP AÇISINDAN PRP ENDİKASYONLARI Yasemin Saray Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı 03/11/15 KULLANIM ALANLARI Alopesi Akne skarları ve diğer skarlar Rejuvenasyon

Detaylı

Plateletten Zengin Plazma ve Dermatoloji

Plateletten Zengin Plazma ve Dermatoloji Plateletten Zengin Plazma ve Dermatoloji Dr. Yılmaz TURAN*, Doç. Dr. A.Hakan ERBİL*, Doç. Dr. Erol KOÇ* * GATA Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA ÖZET ABSTRACT Plateletten Zengin Plazma

Detaylı

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Yara

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

Elde Edilme Yöntemleri PRP OTURUMU. Uz.Dr Nil Banu PELİT

Elde Edilme Yöntemleri PRP OTURUMU. Uz.Dr Nil Banu PELİT Elde Edilme Yöntemleri PRP OTURUMU Uz.Dr Nil Banu PELİT Venedik, 1995 Trombositlerin bir miktar plazma ile tam kandan konsantre edildikleri süspansiyondur PRP Kuzey Amerika da T&T Avrupa da T&B sistem

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi TEMEL SLAYTLAR Kardiyovasküler Hastalıkların Epidemiyolojisi

Detaylı

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin Homeostaz Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu Dr. M. Cem Ar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İç Hastalıkları Hematoloji Yaşamın devamını sağlamak için organizmanın düzenleyici

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

doğal olarak sağlıklı

doğal olarak sağlıklı Dişleriniz doğal olarak sağlıklı PRGF-Endoret BÜYÜME FAKTÖRLERİNCE ZENGİN PLAZMA OLMANIN FAYDALARI BİYO GÜVENİRLİ-% 100 OTOLOG-PATENTLİ PRGF -ENDORET BÜYÜME FAKTÖRLERİNCE ZENGİN PLAZMA NE DEMEKTİR? ARAŞTIRMA

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

Hacettepe Diflhekimli i Fakültesi Dergisi Cilt: 28, Say : 3, Sayfa 2-7, 2004

Hacettepe Diflhekimli i Fakültesi Dergisi Cilt: 28, Say : 3, Sayfa 2-7, 2004 Hacettepe Diflhekimli i Fakültesi Dergisi Cilt: 28, Say : 3, Sayfa 2-7, 2004 S n f II Furkasyon Defektlerinin Tedavisinde Trombositten Zengin Plazman n Yönlendirilmifl Doku Rejenerasyonu Tekni i ile Kombine

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Umut Akgün

ÖZGEÇMİŞ. Umut Akgün ÖZGEÇMİŞ Umut Akgün Doğum Tarihi : 15121975 Doğum Yeri İş Adresi : İstanbul : Acıbadem Kozyatağı Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, İnönü Cad. Okur Sok. No: 20, Kozyatağı, 34742, İstanbul, Turkiye.

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ 08.00-08.50 Sistem Hastalıkları MYHST 120 Klinik Anestezi-II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Sınıfların Reanimasyon-II Biyoteknoloji Anestezi Uygulama-II Girişimcilik II

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Suprabone Suprabone Suprabone Suprabone Suprabone

Suprabone Suprabone Suprabone Suprabone Suprabone BMT Calsis, insan sağlığına yönelik ileri malzeme ve teknolojileri, rekabetçi ve yenilikçi yaklaşımlar ile tıbbın ve insanlığın hizmetine sunmak üzere 2008 yılında kurulmuş, Türkiye nin ortobiyolojik malzeme

Detaylı

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI 4. Laboratuvar: KAN DOKU Kan dokusunun görevleri 1 Kan dokusunun yapı elemanları 2 Kan grupları 12 İnce yayma kan preparatı tekniği 15 1. GİRİŞ Kan doku, atardamar, toplardamar

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Ortho-ATI Tendon Rejenerasyon amaçlı Otolog Tenosit İmplantasyonu(ATİ)

HASTA BİLGİLENDİRME. Ortho-ATI Tendon Rejenerasyon amaçlı Otolog Tenosit İmplantasyonu(ATİ) HASTA BİLGİLENDİRME Ortho-ATI Tendon Rejenerasyon amaçlı Otolog Tenosit İmplantasyonu(ATİ) Tendon biyopsisinden sonra ne zaman işimin başına dönebilirim? Çoğu hasta 1-2 gün sonra işine döner. Tenositlerin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK. İletisim Bilgileri. Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK. İletisim Bilgileri. Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK İletisim Bilgileri Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282 Mail: arif_saybak@yahoo.com 2. Doğum Tarihi: 1984 3. Unvanı:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN. İletişim Bilgileri:

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN. İletişim Bilgileri: ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: GÖKÇE AYKOL ŞAHİN İletişim Bilgileri: Adres: İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 34959 Akfırat-Tuzla / İSTANBUL Telefon: 0 (216) 6771630-3856 Mail: gokce.aykol@okan.edu.tr

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

Kanser Tedavisi: Günümüz

Kanser Tedavisi: Günümüz KANSER TEDAVİSİNDE MOLEKÜLER HEDEFLER Doç. Dr. Işık G. YULUĞ Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yulug@fen.bilkent.edu.tr Kanser Tedavisi: Günümüz Geleneksel sitotoksik ilaçlar ve

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

Hedefe yönelik ajanlarda tedavi optimizasyonu

Hedefe yönelik ajanlarda tedavi optimizasyonu Hedefe yönelik ajanlarda tedavi optimizasyonu Hedefe yönelik tedavilerin cerrahi öncesi ve sonrası kullanımı DR. MUSTAFA ÖZDOĞAN MEDSTAR HASTANESI ANTALYA Angiogenez ve Kanser Angiogenez ve Kanser Tarihçesi

Detaylı

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Doç. Dr. Hoşnuter: Basit Merdiven Altı Güzellik Merkezlerine Dikkat Yaz aylarında

Detaylı

Taner Arabacı, Alper Kızıldağ, Oğuz Köse. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji AD, Erzurum - Turkey

Taner Arabacı, Alper Kızıldağ, Oğuz Köse. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji AD, Erzurum - Turkey MÜSBED 2013;3(2):97-101 DOI: 10.5455/musbed.20130411090604 Olgu Sunumu / Case Report Periodontal Kemikiçi Defektlerin Rejeneratif Tedavisinde Trombositten Zenginleştirilmiş Fibrin Membran Ve Otojen Kemik

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS. Reha Aydın. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS. Reha Aydın. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS Reha Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TÜMÖR ANJiYOGENEZİ TUMOR ANGIOGENESIS Reha Aydın, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Fizyolojik Cevaplar. ydr.doç.dr.emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Fizyolojik Cevaplar. ydr.doç.dr.emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Fizyolojik Cevaplar ydr.doç.dr.emin ulaş erdem GİRİŞ Klinikteki en büyük sorunlardan biri de elektrofizyolojik bilgileri pratikte organize etmek ve uygulamaktır. Günümüzdeki

Detaylı

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER Endotel Damar duvarı ve dolaşan kan arasında tek sıra endotel hücresinden oluşan işlevsel bir organdır Endotel en büyük endokrin organdır 70 kg lik bir kişide, kalp kitlesix5

Detaylı

İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN. yasemin sezgin

İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN. yasemin sezgin İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN yasemin sezgin Inflamasyon Hasara karşı vaskülarize dokunun dinamik yanıtıdır Koruyucu bir yanıttır Hasar bölgesine koruma ve iyileştirme mekanizmalarını getirir İnflamasyonun

Detaylı

Hematopoetic Kök Hücre ve Hematopoez. Dr. Mustafa ÇETİN 2013-2014

Hematopoetic Kök Hücre ve Hematopoez. Dr. Mustafa ÇETİN 2013-2014 Hematopoetic Kök Hücre ve Hematopoez Dr. Mustafa ÇETİN 2013-2014 Konunun Başlıkları 1. Hematopoetik sistem 2. Hematopoez 3. Hematopoetik kök hücre Karekteristiği Klinik kullanımı Hematopoetik Sistem Hemato

Detaylı

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su KAN DOKUSU Kanın Bileşenleri Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08 Plazma :%55 Hücreler : %45 Plazmanın %90 su Kan Hücreleri Eritrosit Lökosit Trombosit Agranulosit Lenfosit Monosit Granulosit Nötrofil

Detaylı

MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ. Dr.Sedat Yıldız Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Akademisi

MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ. Dr.Sedat Yıldız Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Akademisi MEZOTERAPİ NEDİR? Dr.Sedat YILDIZ Mezoterapi, mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin iyileşmesini amaçlayan bitkisel ve farmakolojik ilaçların bölgesel, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle

Detaylı

Plateletten Zengin Plazma Uygulamaları

Plateletten Zengin Plazma Uygulamaları Derleme / Review DO I: 10.4274/tftr.78700 Türk Fiz T p Re hab Derg 2013;59:338-44 Turk J Phys Med Re hab 2013;59:338-44 Plateletten Zengin Plazma Uygulamaları Platelet-Rich Plasma Applications Bilge YILMAZ,

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Talep Edilen Kalemler. Sıra No. Adı Miktarı. 1 Otomatik Pipet ucu 1 kutu. 2 Mikrosantrifüj tüpü 2.0 ml 4 paket. 3 Mikrosantrifüj tüp standı 5 paket

Talep Edilen Kalemler. Sıra No. Adı Miktarı. 1 Otomatik Pipet ucu 1 kutu. 2 Mikrosantrifüj tüpü 2.0 ml 4 paket. 3 Mikrosantrifüj tüp standı 5 paket Talep Edilen Kalemler Sıra No. Adı Miktarı 1 Otomatik Pipet ucu 1 kutu 2 Mikrosantrifüj tüpü 2.0 ml 4 paket 3 Mikrosantrifüj tüp standı 5 paket 4 Mikrosantrifüj tüp saklama kutusu 5 adet 5 Eldiven pudrasız

Detaylı

MEZENKİMAL KÖK HÜCRE GENKÖK - MKH

MEZENKİMAL KÖK HÜCRE GENKÖK - MKH MEZENKİMAL KÖK HÜCRE GENKÖK - MKH LABORATUVARDAN HASTAYA www.genkok.com GENKÖK - MKH LABORATUVARDAN HASTAYA Mezenkimal Kök Hücre (MKH), kendisini yenileme ve farklılaşma (kas, kemik, kıkırdak, yağ) kapasitesine

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü.

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü. Doç.Dr.Engin DEVECİ HÜCRE KÜLTÜRÜ Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı, çeşitli hücrelerin invitro kültürlerini yaparak araştırmacılara kanser, kök hücre, hücre mekaniği çalışmaları gibi konularda hücre

Detaylı

PER ODONTAL PLAST K CERRAH DE TROMBOS TTEN ZENG N PLAZMA KULLANIMI PLATELET-RICH PLASMA IN PERIODONTAL PLASTIC SURGERY PROCEDURES ÖZET

PER ODONTAL PLAST K CERRAH DE TROMBOS TTEN ZENG N PLAZMA KULLANIMI PLATELET-RICH PLASMA IN PERIODONTAL PLASTIC SURGERY PROCEDURES ÖZET DERLEME PER ODONTAL PLAST K CERRAH DE TROMBOS TTEN ZENG N PLAZMA KULLANIMI PLATELET-RICH PLASMA IN PERIODONTAL PLASTIC SURGERY PROCEDURES Seda ÜNAL 1 Emine Elif ALAADD NO LU 2 ÖZET Yumuflak doku ve kemik

Detaylı

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ Özel Özkaya Hastane İşletmeciliği olarak 2006 yılından itibaren Kızılay da bulunan Tıp Merkezlerimiz siz değerli hastalarımıza hizmet vermektedir. Merkezlerimiz ; - Milli

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

ARAŞTIRMA. Trombositten Zengin Fibrin in Kemik İyileşmesi Üzerine Etkileri * F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2015; 29 (2): 91-95 http://www.fusabil.

ARAŞTIRMA. Trombositten Zengin Fibrin in Kemik İyileşmesi Üzerine Etkileri * F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2015; 29 (2): 91-95 http://www.fusabil. ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2015; 29 (2): 91-95 http://www.fusabil.org Trombositten Zengin Fibrin in Kemik İyileşmesi Üzerine Etkileri * Havva Nur CAN Ali Said DURMUŞ Fırat Üniversitesi, Veteriner

Detaylı

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK Teknik Alan BİR KOMPOZİSYON Buluş, diyabetik hastalarda yara iyileşmesini hızlandırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri

Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri Ye#şkin Kök Hücre Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri 1. Değişken hücreler (Labile cells) - Sürekli bir kayıp ve yenilenme vardır. - Skuamöz ve salgı bezi hücreleri - Kemik iliğindeki hematopoe>k

Detaylı

Trombositten Zengin Plazma ve Trombositten Zengin Fibrinin Ağız, Çene ve Yüz Cerrahisinde Kullanım Alanı

Trombositten Zengin Plazma ve Trombositten Zengin Fibrinin Ağız, Çene ve Yüz Cerrahisinde Kullanım Alanı Trombositten Zengin Plazma ve Trombositten Zengin Fibrinin Ağız, Çene ve Yüz Cerrahisinde Kullanım Alanı Apllication of the Platelet Rich Plasma and Platelet Rich Fibrin in Oral and Maxillofacial Surgery

Detaylı

GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL

GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL THE ULTIMATE HYALURONIC ACID FILLER GET BETTER RESULTS WITH DERMYAL S t r o n g e r - S a f e r - F a s t e r - L o n g e r THE ULTIMATE HYALURONIC ACID FILLER Cosmoscience Laboratuvarları Cenevre de kurulmuş

Detaylı

DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI

DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI DÖNEM I. DERS KURULU Eylül Kasım 0 Dekan : Dönem Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ Doç.Dr. Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK

Detaylı

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Özellikle yara bakımıyla ilgili pek çok yeni yöntem,

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı