Dokümanda; Maliye Bakanlığı Tarafından Sağlanan Vergisel Teşvikler ve AR-GE İndirimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokümanda; Maliye Bakanlığı Tarafından Sağlanan Vergisel Teşvikler ve AR-GE İndirimi"

Transkript

1

2 Sunuş Bu doküman hazırlanırken kurumların yürüttükleri programlar; 1. Çağrı Yöntemi ile Duyurusu Yapılan Hibe Programları ve 2. Yıl Boyunca Açık Olan Hibe/Destek Programları özelinde değerlendirilmiştir. Dokümanda; Maliye Bakanlığı Tarafından Sağlanan Vergisel Teşvikler ve AR-GE İndirimi Ekonomi Bakanlığı Tarafından Sağlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Destekleri Tarafından Sağlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Yönelik Tarafından Sağlanan Destekler Orman ve Su İşleri Bakanlığı ORKÖY ve Ağaçlandırma Genel Tarafından Sağlanan Müdürlüğü Destekleri Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Yönelik Tarafından Sağlanan Destekler TOBB Tarafından Sağlanan Destekler Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar Diğer Destekler, Düşük Faizli ve Uzun Tarafından Sağlanan Vadeli Krediler vb. yer almamaktadır. Bu konularda detaylı bilgiye, Trakya Kalkınma Ajansı İnternet Sitesi nden (Destekler/Diğer Destekler) ulaşılabilir. Dökümanda Yer Alan Bilgiler Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi,Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Diğer İlgili Kurum/Kuruluşların İnternet Sayfalarından Derlenmiştir.

3

4 1. IPA KAPSAMINDAKİ DUYURULAR Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III Medya Hibe Programı Programın Hedefi Türk-AB medyası ve medya ile ilgili STK lar arasında güçlendirilmiş iletişim ağları oluşturulması, Türk-AB medyası ve medya ile ilgili STK lar arasında AB konuları hakkında iyi uygulamaların paylaşımı ile yenilikçi girişimlerin ve medya yapımlarının teşvik edilmesidir. Uygun Başvuru Konuları 1) Medya Kuruluşları için Öncelik Alanları Türkiye ve AB de karşılıklı bilgi ve anlayışın geliştirilmesi İlgili AB politikaları hakkında bilgi sağlanması Nitel yapımların hazırlanması ve geliştirilmesi için farkındalık yaratılması ve teknik kapasitenin artırılması Kamuoyuna açık tartışmaların teşvik edilmesi Sivil toplum diyaloğunu sağlayacak sürdürülebilir ortaklıklar ve müşterek yapımlar 2) Medya Alanındaki STK lar için Öncelik Alanları Medya sektöründe iyi uygulamaların paylaşılması Mesleki becerilerin iyileştirilmesi STK lar ve diğer ilgili kurumlar arasında ağ oluşturma AB standartlarına ulaşılması konusunda Türkiye ve AB toplumları hakkında bilgi sağlanması Medya Kuruluşları (yerel, bölgesel, ulusal görsel-işitsel medya, yazılı medya veya internet medyası) Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Kuruluşları (yazılı, görsel, işitsel ve/veya elektronik medya ile ilgili hedefleri ve faaliyet alanı yönetmelikle açıkça tanımlanan tüzel kişilikler) Destek Tutarı Toplam bütçesi 3 Milyon Avro olan Medya Hibe Programı kapsamında belirtilen öncelikli alanlarına yönelik diyalog projelerine azami Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır. Son Başvuru Tarihi 12 Temmuz 2013 Hibe programları ile ilgili detaylı bilgi, hibe başvuru rehberleri ve Ortak Arama ve Eşleştirme Aracı na AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu III programı internet adresinden ulaşılabilmektedir (

5 Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III Siyasi Kriterler Hibe Programı Programın Hedefi Uygun Başvuru Konuları Siyasi reformların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesine katkı sağlamak ve Türk toplumunda reformların benimsenmesinin sağlanması için STK ların kurumsal kapasitesinin iyileştirilmesi Siyasi kriterler alanında çalışan Türkiye ve AB STK ları arasında ileri diyaloğun teşviki, daha iyi bilgi ve uzmanlık değişimi ve siyasi kriterlerle ilgili konularda Türkiye ve AB Üye Ülkeleri ndeki yanlış anlamalar ve kaygıların azaltılması için sürdürülebilir ağların kurulmasıdır. İnsan hakları Ayrımcılıkla mücadele Demokrasi ve hukukun üstünlüğü AB üye ülkeleri veya Türkiye de faaliyet gösteren; demokrasi, yargı, temel haklar ve özgürlükler, sosyal diyalog ve dayanışma, kültür, göç ve sığınma konularında çalışan dernek ve vakıflar. Uygun Eş-Başvuru Sahipleri Üniversiteler (yalnızca araştırma merkezleri ve düşünce kuruluşları), Meslek örgütleri (barolar, işveren ve işçi sendikaları dahil), Belediyeler ve Belediye Birlikleri, İl Özel İdareleri. Destek Miktarı Toplam bütçesi 6 Milyon Avro olan Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında belirtilen öncelikli alanlarına yönelik diyalog projelerine azami Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır. Son Başvuru Tarihi 5 Temmuz 2013 Hibe programları ile ilgili detaylı bilgiye, hibe başvuru rehberlerine ve Ortak Arama ve Eşleştirme Aracı na AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu III Programı internet sitesinden ulaşılabilmektedir. ( Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi Hibe Programı Programın Hedefi Uygun Başvuru Konuları AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III Medya Hibe Programı ile medya sektöründeki aktörlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve Türkiye ile AB ülkelerindeki aktörler arasında sürdürülebilir diyaloğun oluşturulması hedeflenmektedir. Türkiye deki STK ların yerel ve ulusal düzeyde karar süreçlerine katılımlarının artırılması ve birbirleriyle, kamu kuruluşlarıyla ve özel sektörle diyalog ve işbirliği kurmalarının teşvik edilmesi konularında hazırlanacak projeler, program kapsamında desteklenecektir.

6 Destek Miktarı AB üye ülkeleri veya Türkiye de faaliyet gösteren; tüzel kişiliğe haiz, kar amacı gütmeyen ve programın son başvuru tarihinden 12 ay önce kurulmuş olan dernek ve vakıflar uygun başvuru sahipleridir. Toplam bütçesi 1 Milyon Avro olan program kapsamında projelere azami Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır. Son Başvuru Tarihi 29 Temmuz 2013 Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi Hibe Programı hakkında detaylı bilgiye Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi internet sayfasından takip edilebilir. 2. BİRLİK PROGRAMLARI REKABET EDEBİLİRLİK ve YENİLİK PROGRAMI Avrupa - Brezilya Arasında Yeni Girişimcilerin Değişimi Programın Hedefi Bu çağrının genel amacı, CIP katılımcı ülkeleri ve Brezilya da yeni girişimciler ile KOBİ leri yaşam döngülerinin en önemli aşamasında desteklemek, büyümelerine yardım etmek, girişimciliği teşvik etmek, rekabet edebilirliklerini arttırmak, yeni kurulmuş mikro ve küçük işletmeler ile başlangıç aşamasındaki potansiyel girişimcileri desteklemektir. Program kapsamında; Brezilya ve CIP Katılımcı ülkeleri arasında değiş tokuşun arttırılması, Yeni girişimcilere başarılı bir başlangıç ve iş fikirlerini geliştirmeleri amacıyla Brezilya ve CIP Katılımcı ülkelerinde yer alan KOBİ lerde iş üstünde eğitim sağlanması, Girişimciler arasında, başlangıç ve iş fikirleri geliştirme aşamasındaki engeller ve zorluklar üzerine tecrübe ve bilgilerin paylaşılmasının desteklemesi, Brezilya ve CIP Katılımcı ülkelerindeki yeni işletmelerin piyasa erişimi ve yeni girişimciler için potansiyel ortakların belirlenmesi, Brezilya ve CIP katılımcı ülkelerindeki bilgi ve tecrübelerin üzerine inşa edilerek girişimciler arasında ağ oluşturulmasının desteklemesi öngörülmektedir. Coğrafi Uygunluk Kriteri Başvurular, aşağıda sıralanan ülkelerden yapılabilir. 1-AB Üyesi Ülkeler 2-Avrupa Ekonomik Alanı Ülkeleri (EEA): Lihtenştayn, Norveç, İzlanda 3-EIP Programına katılımcı diğer ülkeler: Hırvatistan, Makedonya, Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, İsrail Özel kuruluşlar, Kamu kurumları ve Tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar uygun başvuru sahipleridir.

7 Destek Miktarı AB tarafından yapılması planlanan maksimum finansman Avro'dur. Program kapsamında 1 proje desteklenecektir. Program ile ilgili detaylı bilgiye (Çağrı Metni, Başvuru Kılavuzu, Hibe Sözleşmesi vb.) Sanayi Bakanlığı nın internet sitesinden ulaşılabilir. ( allidentifier=79-g-ent-cip-163-e- N01C07&specificProgram=EIP) Uluslararası Tematik Turizm Ürünlerinin Genişletilmesinin ve Teşvikinin Desteklenmesi Programın Hedefi Uygun Başvuru Konuları Turizm ürünlerinin kendi görünürlüğünü ve pazar alımını geliştirerek Avrupa da sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ve tanıtımına katkıda bulunmaktır. Bir diğer temel hedef ise turizmle ilgili paydaşlar arasında KOBİ lerin vurgusu ile ulus ötesi işbirliği ortamının oluşmasına katkı sunmaktır. Başarılı projelerin aşağıdaki konulardan herhangi birinin altında yer alan faaliyetleri içermesi beklenmektedir. a. Somut turist teklifleri/paketlerini içerecek şekilde uluslararası turizm ürünlerinin sürdürebilirliğinin güçlendirilmesi, projenin eşfinansmanının bitiminin ardından bunların piyasa alımlarının kolaylaştırılması; b. Uluslararası ortak tanıtım-iletişim faaliyetleri aracılığıyla sürdürülebilir uluslararası tematik turizm ürünlerinin teşvik edilmesi ve genişletilmesi ile diğerlerinin yanı sıra potansiyel turist ve diğer turist paydaşlarına kapsayıcı ve pratik bilgilerin sağlanması; c. Kamu- özel ortaklığının kolaylaştırılması ve turizm ile ilgili işletmelerin, özellikle küçük ve mikro işletmelerin ve aynı zamanda yerel otoritelerin uluslararası tematik ürünlerin arz zincirine ve aynı zamanda bölgesel kalkınma ile turizm tanıtım stratejilerine entegre edilmesi. Coğrafi Uygunluk Kriteri Başvurular, aşağıda sıralanan ülkelerden yapılabilir. 1- AB Üyesi Ülkeler 2- Avrupa Ekonomik Alanı Ülkeleri: İzlanda, Lihtenştayn, Norveç. 3- AB Aday Ülkeleri: Türkiye, Hırvatistan, Makedonya 4- Topluluk Programlarına üye diğer ülkeler: Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan 5- Üçüncü Ülkeler: İsrail 1- Başvuranlar ortaklardan oluşan bir konsorsiyum halinde hareket etmelidir ve konsorsiyum en az 4 farklı ülkeden en az 5 ortaktan oluşmalıdır. 2- Konsorsiyumda yer alacak ortakların aşağıdaki koşulları taşıması gerekmektedir: a) Ortaklardan en az 1 tanesi turizm sektöründe faaliyet gösteren bir KOBİ olmalıdır. (3 Nisan 1996 tarihli 96/280/EC2 Komisyon

8 Son Başvuru Tarihi 3 Temmuz 2013 tavsiyesindeki tanıma uygun) olması gerekmektedir. Konsorsiyum ortağı olan KOBİ (proje değerlendirmelerinde mikro veya küçük ölçekli işletmeler daha avantajlıdır) 2 yıldan beri faaliyette olduğunu ve aşağıdaki alanlardan birinde faaliyet gösterdiğini kanıtlamalıdır: Turist konaklama Yemek hizmeti Seyahat acenteleri ve tur operatörleri Cazibe yerleri Boş zaman faaliyetleri (eğlence, kültürel ve sportif aktiviteler) Turizm bağlantılı ulaştırma Diğer alanlarda faaliyet gösteren KOBİ ler (tanıtım, medta BİT geliştirme ve diğer) konsorsiyuma ortak olarak katılamazlar sadece taşeron olarak katılabilirler. b) En az bir başvuru sahibinin aşağıdakilerden biri olması gerekmektedir; Bakanlık (ulusal kamu otoritesi), turizm ve/veya bölgesel kalkınmadan veya teklifin amaçları ile ilgili diğer herhangi bir alandan sorumlu Ulusal Turizm Örgütü, ulusal turizm tanıtımından sorumlu c) En az bir başvuru sahibinin aşağıdakilerden biri olması gerekmektedir; Bölgesel veya yerel kamu otoritesi veya Bölgesel veya yerel kamu otoritesinin bir Ağı veya derneği 3- Başvurular tüzel kişilerce yapılmalıdır, gerçek kişiler uygun değildir. 4- Başvuranların aşağıda sıralanan hedef kuruluşların tanımına uygun olması gerekmektedir: Avrupa, uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki kamu otoriteleri ve onların ağları veya birlikleri, ya da kamu otoritesi adına faaliyet gösteren diğer kurumlar Akademik eğitim ve öğretim kurumları Destinasyon yönetim kuruluşları ve ağları/birlikleri Seyahat acenteleri ve tur operatörleri ve onların çatı kuruluşları Ticaret ve sanayi odaları, el sanatları odaları veya benzer kuruluşlar ile çatı kuruluşları Ana faaliyet alanı turizm, bölgesel kalkınma olan kar amacı gütmeyen/kamu dışındaki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, dernekler, think-tanks, kamu veya özel kurum federasyonları veya ağları Turizm ve ilgili alanlarında faaliyet gösteren uluslararası, Avrupa, ulusal düzeydeki dernekler/birlikler Bir dizi ülkeyle sınır ötesi işbirliği halinde faaliyet gösteren federasyonlar ve birlikler 2.a numaralı maddede yer alan KOBİ ler Ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki turizm kuruluşları, özel ve kamu turizm teşvik ajansları

9 Program ile ilgili detaylı bilgiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü internet sitesinden ulaşılabilir. Eko-İnovasyon Pilot Projeler ve Piyasa İhtiyaçlarına Cevap Veren Projeler Teklif Çağrısı Programın Hedefi Uygun Başvuru Konuları Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı kapsamındaki Eko- İnovasyon; sürdürülebilir gelişme hedefine ulaşma amacı güden her türlü kayda değer yenilikçiliği kapsamaktadır. Eko-İnovasyon kapsamında belirlenen öncelikli alanlar ise şunlardır: Materyal Geri Dönüşümü örn. Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan ya da malzemelerin geri dönüştürülmesini kolaylaştıran yenilikçi ürünler, uluslararası ürün standartlarını karşılayan ürünler, ileri tasarım gereksinimleri ve yüksek kalitede tüketici ihtiyaçları Sürdürülebilir İnşaat Ürünleri örn. Doğal kaynakların tüketimini, karbon oluşumunu ve yan mamul atıklarını azaltan inşaat ürünleri ve ilgili süreçler. Daha çok çevreye duyarlı inşaat malzemeleri kullanımını, biyolojik tabanlı malzemelerin kullanılması Yiyecek&İçecek Sektörü örn. Yiyecek ve içecek tüketiminin çevre üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefleyen, daha temiz ve yenilikçi ürünler, süreçler ve hizmetler (örneğin; etiketleme ya da paketleme, dağıtım ve satın alım kararları gibi lojistik hizmetler) Su örn. Kaynakların ve kimyasalların daha az kullanımı, atık sudan besin gibi kaynakların yeniden elde edilmesi gibi daha verimli ve çevreyi daha az etkileyecek çözümler ile su ve atık su arıtımı Yeşil İşletmeler örn. Malzemelerin, çevreye etkiyi azaltan ve daha çok kaynak verimliliği sağlayan; kıt malzemeleri daha az kullanan ve ikincil hammaddeleri daha çok kullanan yenilikçi ürünler ile ikame edilmesi Başvurular bir ya da daha fazla sayıda tüzel kişilik tarafından yapılabilir. Başvuranların tümü, kamu sektörü ya da özel sektör ayrımı yapılmaksızın, Avrupa Birliği üye devletlerinin topraklarında yerleşik tüzel kişiler olmalıdır (program aday ülkelere de açıktır). Gerçek kişiler eko-inovasyon girişimine başvuramaz. Son Başvuru Tarihi 5 Eylül 2013 Program ile ilgili detaylı bilgiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının internet sayfasından ulaşılabilir. (

10 Talep Güdümlü Politika Tedbirlerine Yönelik Stratejik Yol Haritalarının Hazırlanması ve Uygulanması Programın Hedefi Teklif çağrısı Avrupa da talep güdümlü politika tedbirlerinin daha geniş kullanımını amaçlamaktadır. Talep güdümlü yenilik politikasından anlaşılan yeniliklerin pazara yayılımına ilişkin koşulların geliştirilmesi veya yeniliğin teşvik edilmesi ve yayılması amacıyla talebe ilişkin söylemlerin iyileştirilmesini amaçlayan kamusal tedbirler bütünüdür. Bu çağrı ile Avrupa Komisyonu ilgili tarafları talep güdümlü yenilik tedbirleri için yol haritaları geliştirecek ve uygulayacak tüm piyasa ve sektörlere açık talep güdümlü projeler setinin hazırlanması öngörülmektedir. Hazırlanacak olan yol haritaları talep güdümlü yenilik için yatay eylem planlarına katkıda bulunmalı ve üç ardıl süreci içermelidir. İlk süreç 2012 yılının sonunda başlatılmış olup, ikinci aşama 2013 yılında başlatılacaktır. İkinci aşamada, farklı alanlarda talep güdümlü eylemler için stratejik yol haritalarının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Üçüncü aşamada ise yol haritaları uygulanacak olup, 2014/2016 sonu başlaması öngörülmektedir. Aynı zamanda, Yenilik Talebi İzleme Sistemi oluşturulacak olup, bu Sistem talep güdümlü yenilik politikasının etkisinin ölçülmesine bir metodoloji sağlayacak ve yapılan diğer çalışmalara eşlik edecektir. Uygun Başvuru Konuları Her bir teklif, aşağıda yer alan amaçları içerecek bir yaklaşımı tanımlayan aylık somut bir çalışma planını içermelidir: 1. Piyasa yapısı hakkında temel bir anlayışın yaratılması: Avrupa boyutu olan ve istihdam yaratma ile büyüme için potansiyeli olan bir piyasanın veya sektörün tanımlanması 2. Belirli sektör ve piyasalarda yenilik için talebin arttırılmasına yönelik Avrupa da talep güdümlü politika tedbirleri yol haritasının oluşturulması. 3. Yol haritasında öngörülmüş eylemleri öngörülen zaman dilimi içerisinde yerine getirebilecek potansiyel kuruluşların ve organların (kamu, özel, yerel, bölgesel ulusal, AB ve uluslararası) haritalandırılması ve onlarla sıkı ilişkiler kurulması. 4. İşin nasıl organize edileceğinin, idare edileceğinin, uygulanacağının ve yol haritasının uygulanmasına ilişkin ilerlemenin nasıl izleneceğinin önerilmesi. 5. Hem yol haritasının geliştirilmesinin değerlendirilmesi hem de yol haritasında öngörülen eylemlerin uygulanmasının değerlendirilmesi bakımından ilerlemenin izlenmesi amacıyla bir ön metodolojinin hazırlanması. 6. Avrupa da bir bütün olarak talep-güdümlü politikaların etkisinin ölçülmesi ve izlenmesi amacıyla bir metodoloji geliştirilmesi için kurulacak ve yol haritalarının hazırlanması ve uygulanmasının ilk aşaması esnasında projelerin izlenmesini ve değerlendirilmesini destekleyecek Yenilik Talep izleme Sistemi projesine ilişkin işbirliği yapılması ve bilgi sağlanması. Başvurular, aşağıda sıralanan ülkelerden yapılabilir. 1. AB Üyesi Ülkeler:

11 Son Başvuru Tarihi 9 Temmuz Avrupa Ekonomik Alanı Ülkeleri (EEA): Lihtenştayn, Norveç, İzlanda 3. EIP Programına katılımcı diğer ülkeler: Hırvatistan, Makedonya, Türkiye, Sırbistan, 4. Karadağ, Arnavutluk, İsrail Bütün başvuranlar aynı uygunluk kriterlerini karşılamalıdır. Başvurular tüzel bir kişilik tarafından yapılmalıdır. Konsorsiyum üyeleri en az 3 farklı ülkeden olmalıdır. Başvuru sahiplerinin hedef kurum tanımı ile uygun olması gerekmektedir: Belirli bir piyasada veya belirli ürün veya hizmetler için yenilik (ürün ve hizmetler) talebini arttırıcı eylemleri içeren stratejik yol haritasının geliştirilmesi ve uygulanmasında istekli gruplar ile fon sağlamaya uygun herhangi tip kurum. Ticari kuruluşlar yasal olarak kurulmuş ve tescil edilmiş olmalıdır. Bir tüzel kişilik kanun uyarınca kurulmadıysa yasal sorumluluk gerçek kişi tarafından üstlenilmelidir. Tekliflerin elektronik ortamda iletileceği program ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki kontak noktalarından ulaşılabilir: Genç Girişimciler İçin Erasmus Teklif Çağrısı Avrupa Komisyonu European Commission Enterprise and Industry Directorate-General Directorate B: Sustainable Growth and EU 2020 Unit B3 Innovation Policy for Growth ENTR-CIP-13-C-N02C011@ec.europa.eu Office address: Breydel Building, 6/063, B-1049 Brussels, Belgium Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü eip@sanayi.gov.tr Programın Hedefi Genç Girişimciler için Erasmus Programını uygulayacak aracı kurumların (Intermediary Organizations- IO) seçilmesidir. Kamu ve Özel sektörün başvurabildiği teklif çağrısı kapsamında kurulacak ortaklıkların en az 4 farklı katılımcı ülkeden 5 farklı kurumu içermesi gerekmektedir. Yeni girişimcilerin değişimini desteklemek amacıyla sağlanılan hibelerle Komisyon tarafından ulaşılmak istenen spesifik amaçlar aşağıda yer almaktadır: Yeni girişimcilere başarılı bir başlangıç ve iş fikirlerini geliştirmelerini desteklemek amacıyla katılımcı ülkelerde yer alan KOBİ lerde iş üstünde eğitim sağlanması, Girişimciler arasında, başlangıç ve iş fikirleri geliştirme aşamasındaki engeller ve zorluklar üzerine tecrübe ve bilgilerin paylaşılmasını desteklemek,

12 Piyasa erişiminin artırılması ile diğer AB ülkelerinde ve katılımcı ülkelerde kurulmuş veya yeni girişimciler için potansiyel ortakların belirlenmesi, Katılımcı ülkelerden bilgi ve tecrübelerin üzerine inşa edilerek farklı katılımcı ülkelerdeki girişimciler arasında ağ oluşturulmasını desteklemektir. Başvurular, aşağıda sıralanan ülkelerden yapılabilir. 1. AB Üyesi Ülkeler: 2. Avrupa Ekonomik Alanı Ülkeleri (EEA): Lihtenştayn, Norveç, İzlanda 3. EIP Programına katılımcı diğer ülkeler: Hırvatistan, Makedonya, Türkiye, Sırbistan, 4. Karadağ, Arnavutluk, İsrail 5. Bütün başvuranlar aynı uygunluk kriterlerini karşılamalıdır. 6. Başvurular tüzel bir kişilik tarafından yapılmalıdır. Son Başvuru Tarihi 9 Temmuz 2013 Program ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki kontak noktalarından ulaşılabilir: EIP-Küme Mükemmeliyetinin Teşvik Edilmesi Avrupa Komisyonu European Commission Enterprise and Industry Directorate-General Directorate D SMEs and Entrepreneurship Unit D.1 Entrepreneurship entr-erasmus-call@ec.europa.eu Office address: BREY 06/290, B-1049 Brussels, Belgium Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü eip@sanayi.gov.tr Programın Hedefi Uygun Başvuru Konuları Küme mükemmeliyeti ile ilgili deneyimlere, derslere ve mevcut projelere dayanarak, ECEI kapsamında geliştirilen çıktıların ve araçların daha fazla kullanılması suretiyle AB de küme yönetim mükemmelliyetinin güçlendirilmesi amaçlayan çabaların devamının sağlanmasıdır. Bu eylem aşağıdaki konuları destekleyecektir: Küme kuruluşlarının yönetim performansını değerlendirmek için Avrupa Küme Analizleri Sekretaryası (European Secretariat for Cluster Analysis-ESCA) tarafından oluşturulan kıyaslama aracının nasıl kullanılacağına ilişkin olarak tüm proje ortaklarına yönelik eğitim faaliyetleri, Avrupa Küme Mükemmelliyeti Kurumu (European Foundation for Cluster Excellence-EFCE) tarafından oluşturulan eğitim materyallerini kullanarak küme yöneticilerinin yönetim becerilerinin geliştirilmesi ve küme üyelerine yüksek kaliteli hizmet sunulması amacıyla küme yöneticilerine nasıl destek olunacağına ilişkin tüm proje ortaklarına yönelik eğitim faaliyetleri,

13 Hâlihazırda mükemmeliyet alanında bronz etiket almış küme kuruluşlarının bir sonraki mükemmeliyet aşaması olan altın etiketi elde edebilmelerine yönelik çabalarına destek olacak faaliyetler. Başvurular aşağıda sıralanan ülkelerdeki tüzel kişiler tarafından yapılabilir: Son Başvuru Tarihi 18 Haziran 2013 Coğrafi Uygunluk Kriteri 1- AB Üyesi Ülkeler, 2- Avrupa Serbest Ticaret Alanı Ülkeleri (EFTA) ve Avrupa Ekonomik Alanı Ülkeleri (EEA): İsviçre, Lihtenştayn, Norveç, İzlanda, 3- AB Aday Ülkeleri, 4- EIP Programına katılımcı diğer ülkeler: Arnavutluk, Makedonya, Türkiye, Sırbistan, Karadağ, İsrail vb. Yasal Statü Kriteri 1. Koordinatör ve diğer ortaklar aynı uygunluk kriterlerini karşılamalıdır. 2. Başvurular tüzel kişi veya gerçek kişi tarafından yapılmalıdır. 3. Başvuranlar bölüm 2 de bahsi geçen hedef kuruluşlar tanımına uygun olmalıdır ve başvuranların tümünün Ek 7 deki beyan formlarını iletmeleri gerekmektedir. 4. Ticari kuruluşlar yasal olarak kurulmuş ve tescil edilmiş olmalıdır. Bir tüzel kişilik kanun uyarınca kurulmadıysa yasal sorumluluk gerçek kişi tarafından üstlenilmelidir. 5. Başvuranlarla, eylemle sınırlı olan veya uygulamanın esas amacına yönelik olarak kurulan yasal veya sermaye bağı olan tüzel kişiler eyleme iştirak edebilir ve uygun maliyetleri beyan edebilirler. Bu nedenle, başvuranlar başvuru formunda iştirak eden kuruluşları belirlemelidir. İştirak eden kuruluşlar seçilebilirlik kriterlerine uymak zorundadır. 6. Birkaç kuruluşun oluşturduğu bir kuruluş, bu eylemin uygulanması amacıyla kurulmamış olsa da tek bir yararlanıcı olarak başvurabilir. Söz konusu kuruluşlar iştirak eden kuruluşlar olarak değerlendirilecek olup; seçilebilirlik ve seçim kriterlerine uymak zorundadır. Program ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki kontak noktalarından ulaşılabilir: Avrupa Komisyonu European Commission Enterprise and Industry Directorate-General SMEs and Entrepreneurship, Unit D5 ENTR-CFP Excellence@ec.europa.eu Office address: BREY 06/30 B-1049 Brussels, Belgium Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü eip@sanayi.gov.tr

14 Girişimcilik ve Yenilik Programı 2013 Çalışma Programı Programın Hedefi Son Başvuru Tarihi Detaylı Bilgi için KOBİ lerin başlangıç ve büyüme aşamalarında finansmana erişimlerinin sağlanması ve yenilik faaliyetlerine yatırım yapılması Başta sınır ötesi işbirliği alanında olmak üzere KOBİ lerin işbirliği için elverişli bir ortam oluşturulması İşletmelerde her türlü yenilik Eko-inovasyon Girişimcilik ve yenilik kültürü İşletmeler ve yenilikle ilgili ekonomik ve idari reform Program kapsamında yapılacak çağrıların şekli ve takvimi aşağıdaki tabloda verilmektedir. Girişimcilik ve Yenilik Programı 2013 çalışma programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesinden ulaşılabilir. ( ( pdf)

15

16

17 HAYAT BOYU ÖĞRENME ve GENÇLİK Hayat Boyu Öğrenme Programı 2013 Yılı Teklif Çağrıları 2013 LLP Ulusal Teklif Çağrısı kapsamında ülke merkezli olarak yürütülen alt programlara ve faaliyet türlerine göre son başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir: Grundtvig Ziyaret ve Değişimler Üçüncü Başvuru Dönemi: 17 Eylül 2013 Comenius ve Grundtvig Hizmet-içi Eğitim Üçüncü Başvuru Dönemi: 17 Eylül 2013 Ortak Konulu Program Çalışma Ziyaretleri İkinci Başvuru Dönemi: 15 Ekim Başvuru Dönemi: 1 Temmuz 2013 Hazırlık Ziyaretleri 3. Başvuru Dönemi: 2 Eylül Başvuru Dönemi: 1 Kasım Genel Teklif Çağrısı 2013 Stratejik Öncelikler ve Hayat Boyu Öğrenme Programı 2013 Program Rehberi ne Komisyon un internet sayfasından ulaşılabilmektedir. Gençlik Programı 2013 Teklif Çağrısı Gençlik Programı Eylemleri ve Başvuru Dönemleri () Gençlik Programı altındaki programlara Eylem denilmektedir. Eylem 1.1 Gençlik Değişimleri, Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri, Eylem 1.3 Gençlik Demokrasi Projeleri, Eylem 2 Avrupa Gönüllü Hizmeti, Eylem 3.1 AB Komşu Ülkeleriyle İşbirliği, Eylem 4.3 Gençlik Çalışanları ve Gençlik Kuruluşları İçin Eğitim ve Ağ Kurma Eylem 5.1 Gençler ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanlar İçin Toplantılar

18 Kabul edilen yaş grupları: Eylem 1.1 için 13-30, Eylem 1.2 için 15-30, Eylem 1.3 için 13-30, Eylem 2 için 18-30, Eylem 3.1 Gençlik Değişimleri için 13-30, Eylem 3.1 Eğitim ve Ağ Kurma için sınırsız, Eylem 4.3 için sınırsız, Eylem 5.1 için 15-30'dur. Grup liderleri için ise çoğunlukla yaş sınırı gözetilmemektedir. Başvuru takvimi: Gençlik Programında sürekli olarak her yıl 3 başvuru dönemi bulunmaktadır. Son Başvuru Tarihleri 1 Şubat,1 Mayıs ve 1 Ekim dir. Ayrıntılı bilgi ve eylem sunumlarına Ulusal Ajans'ın web sitesinden ulaşılabilir. ( Marie Curie 2013 Yılı CIG Çağrıları 7. ÇERÇEVE PROGRAMI Programın Hedefi Son Başvuru Tarihi 7. Çerçeve Programı Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları kapsamında yer alan Kariyer Gelişim Destekleri (Career Integration Grants-CIG) 2013 yılı çağrısı açılmıştır. CIG programı kapsamında dünyanın herhangi bir yerindeki bir araştırmacının AB Üye Ülkelerine ya da Çerçeve Programlarına anlaşma ile dahil olmuş Türkiye gibi Asosiye Ülkelere araştırma amacıyla gelerek projesine ve maaşına ek destek sağlanmasını öngörülmektedir. 18 Eylül 2013 (2. Dönem) Detaylı bilgiye TÜBİTAK internet sayfasından ulaşılabilir. ( 0254) Marie Curie 2013 Bireysel Burs Çağrıları Programın Hedefi Marie Curie Bireysel Araştırma Bursları 2013 yılı çağrıları 14 Mart 2013 tarihinde açılmış olup; 14 Ağustos 2013 tarihine kadar açık kalacaktır. Çağrı kapsamında Avrupa İçi Dolaşım Bursları, Uluslararası Giden Araştırmacı Bursları ve Uluslararası Gelen Araştırmacı Bursları yer almaktadır. Son Başvuru Tarihi 14 Ağustos 2013

19 Başvuru hakkında detaylı bilgiye TÜBİTAK internet sayfasından ulaşılabilir. 3. DİĞER TEKLİF ÇAĞRILARI SİVİL TOPLUM ARACI TÜRKİYE: SİVİL DÜŞÜN AB PROGRAMI Programın Amacı Programın iki ana hedefi bulunmaktadır: 1- Mevcut ve/veya yeni kurulan ulusal, bölgesel (bu bağlamda Türkiye'deki bölgeler), yerel ve/veya tematik STÖ platformları ve ağlarının yurttaşların seslerini duyulur kılmak ve kamu sektörü reform süreçlerini etkilemek amacıyla kapasitelerinin arttırılmasına katkıda bulunmak, 2- Mikro alt hibelerin (üçüncü taraflara mali destek) hak temelli örgütlere dağıtılması yoluyla yerel ve ulusal düzeyde sivil katılımı geliştirmek üzere STÖ'leri güçlendirmek. Katılımcı, çoğulcu, insan haklarına duyarlı, kar amacı gütmeyen, ortak bir amaç için harekete geçen, örgütlenen ve örgütlenmeyi destekleyen tüm bireyler, sivil toplum örgütleri, aktivistler ve bunları bir araya getiren sivil ağlar uygun başvuru sahipleridir. Son Başvuru Tarihi 17 Haziran 2013 Uygun başvuru sahipleri; hem hibe aracılığıyla hem de program süresince tanıtım ve teknik uzmanlık ile desteklenecektir. Program ile ilgili detaylı bilgiye, Sivil Düşün AB Programı internet sayfasında Sıkça Sorulan Sorular Bölümü nü takip ederek veya Sivil Düşün Üyesi olarak Bilgi Sistemi içerisinden ulaşabilirsiniz. ( DERNEKLER DAİRESİ PROJE DESTEĞİ Programın Amacı Uygun Başvuru Konuları 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 03/07/2006 tarihli ve 2006/10656 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik in 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında derneklere hazırladıkları projeleri gerçekleştirmek üzere mali yardım yapılmasıdır yılı için desteklenecek proje konuları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: a) Sivil Toplum, insan hakları; demokrasi bilincinin yaşatılması ve arttırılmasına yönelik projeler, b) Kamu karar mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyalogunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu projeler,

20 c) Sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin ve iletişimlerinin arttırılmasına yönelik eğitim ve sosyal içerikli projeler, d) Çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara yönelik, sağlık, eğitim, kültürel ve sosyal içerikli projeler, e) Gençlerin, kadınların ve engellilerin istihdamını, girişimciliğini ve inovasyonu arttırmaya yönelik projeler, f) Toplumun fiziksel ve ruhsal sağlığı ile çevre sağlığının korunmasına yönelik projeler, g) Aile ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik projeler. Son Başvuru Tarihi İçişleri Bakanlığınca yapılan yardımlardan faydalanmak isteyen derneklerin yukarıda belirtilen konularla ilgili projelerini Başvuru Rehberi ne göre hazırlamaları ve Mayıs dönemi için en geç 1 Nisan 2013, Eylül Dönemi için 2 Nisan 1 Ağustos 2013 tarihleri arasında dernek merkezlerinin bulunduğu Valiliğe (İl Dernekler Müdürlüğüne) müracaat etmeleri gerekmektedir. Detaylı bilgiye ve başvuru formlarına Dernekler Dairesi Başkanlığı ve AB Bakanlığı internet sitelerinden ulaşılabilir. YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BAŞKANLIĞI 2013 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2013 Yılı Mali Destek Programları aşağıda yer alan dört başlık altında hizmet verecektir: 1. Uluslararası Öğrencilere Mesleki ve Akademik Rehberlik Mali Destek Programı 2. Yurtdışındaki Vatandaşlarımız için Eğitim Mali Destek Programı 3. Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme 2013 Yılı Mali Destek Programı 4. Doğrudan Proje Desteği 2013 Yılı Mali Destek Programı Uluslararası Öğrencilere Mesleki ve Akademik Rehberlik Mali Destek Programı Programın Amacı Uygun Başvuru Konuları Ülkemizde üniversite eğitimi görmekte olan uluslararası öğrencilerin eğitimlerini başarıyla tamamlamalarını sağlayacak ve mesleki bilgi ve becerilerini geliştirecek faaliyetleri teşvik etmektir. Programın öncelikleri şunlardır: 1. Ülkemize üniversite eğitimi görmek için ilk kez gelen uluslararası öğrencilere yönelik oryantasyon çalışmaları, 2. Ülkemizde üniversite eğitimi gören uluslararası öğrenciler için rehberlik amacıyla materyallerin hazırlanması, 3. Ülkemizde üniversite eğitimi gören uluslararası öğrenciler için kurulmuş olan Gençlik ve Eğitim Merkezleri'nin hizmet olanaklarının geliştirilmesi, 4. Ülkemizde üniversite eğitimi gören uluslararası öğrencilere yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmesi, 5. Ülkemizde üniversite eğitimi gören uluslararası öğrencilerin mesleki eğitimleri ve stajlarına yönelik faaliyetler. Bu program kapsamında; Türkiye'de kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen tüzel kişilerden; Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar, Odalar vb.)

21 Son Başvuru Tarihi 3 Haziran 2013 Üniversite rektörlükleri, fakülteler, rektörlüğe bağlı araştırma merkezleri, enstitüler uygun başvuru sahibi olarak kabul edilmektedir. Program ile ilgili detaylı bilgiye T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı internet sayfasından ulaşılabilir. ( Yurtdışındaki Vatandaşlarımız İçin Eğitim Mali Destek Programı Programın Amacı Uygun Başvuru Konuları Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çocuklarının okul öncesi dönemden itibaren bulundukları ülkenin dilinin yanı sıra anadil eğitimini de alarak tüm eğitim hayatlarını başarıyla sürdürmelerinin sağlanmasıdır. Programın öncelikleri şunlardır: 1. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çocuklarına yönelik olarak çok dilli-çok kültürlü anaokullarının yaygınlaştırılması, anaokulları ve aileler için çok dilliliği-çok kültürlülüğü temel alan materyaller geliştirilmesi, 2. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız arasında okul öncesi eğitimin önemi konusunda farkındalığın artırılması, ailelere yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturma faaliyetlerinin düzenlenmesi, 3. Yurtdışında yaşayan vatandaşların ilk, orta ve yükseköğretim düzeyindeki çocuklarına yönelik destekleyici nitelikte eğitim programları uygulanması. Bu program kapsamında; ABD, Almanya, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre ve Kanada da kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen tüzel kişilerden; Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar, Odalar vb.) Üniversite rektörlükleri, fakülteler, rektörlüğe bağlı araştırma merkezleri, enstitüler uygun başvuru sahibi olarak kabul edilmektedir. Son Başvuru Tarihi 5 Haziran 2013 Program ile ilgili detaylı bilgiye T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı internet sayfasından ulaşılabilir. ( Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme 2013 Yılı Mali Destek Programı Programın Amacı Göç, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, uyum ve eşit katılım konularında yurtdışında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) hukuk bilinci ve farkındalığı artırmaya yönelik teknik kapasitelerinin geliştirilmesi ve hukuki mücadeleye yönelik ortaklıklar kurulmasını teşvik etmektir.

22 Uygun Başvuru Konuları Programın öncelikleri şunlardır: 1. STK'lar ve hedef kitlelerinin ilgili ülkelerde haklar ve ayrımcılıkla mücadele konusunda bilgilendirilmesi ve özellikle Türkiye kökenli gençlerin yaşadıkları ülkede kültürel kimliklerinin korunarak toplumsal hayata katılımlarının teşviki 2. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın en sık karşılaştığı hukuki sorunlar ve ilgili ülkelerde bu alanda sağlanan hukuki yardımlar ve başvuru yolları hakkında kurumsal nitelikli destek mekanizmaları oluşturulması 3. Hak ve özgürlükler alanında çalışmalar yapan STK'lar arası etkin işbirliği ve ağ geliştirme faaliyetleri 4. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde siyasi karar alma mekanizmalarına sivil katılımın güçlendirilmesi, kampanya yürütme, savunuculuk ve lobicilik becerilerinin artırılması 5. Özellikle hak ve özgürlükler alanında çalışmalar yapan STK'lar arası, STK-kamu ve STK-uluslararası kuruluşlar arası iletişim ve işbirliğini geliştirici, iletişim ağı, platform vb. kurulması 6. STK'ların organizasyonel yapılarının güçlendirilmesine yönelik saha araştırması, eğitim, rehberlik ve danışmanlık faaliyetleri 7. STK'ların uluslararası ve ulusal fonlardan yararlanmasına yönelik kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi Bu program kapsamında; ABD, Almanya, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre ve Kanada'da kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen tüzel kişilerden; Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar, Odalar vb.) uygun başvuru sahibi olarak kabul edilmektedir. Son Başvuru Tarihi 7 Haziran 2013 Program ile ilgili detaylı bilgiye T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı internet sayfasından ulaşılabilir. ( html) Doğrudan Proje Desteği 2013 Yılı Mali Destek Programı Uygun Başvuru Konuları Doğrudan Proje Desteği 2013 Yılı Mali Destek Programı'nın öncelikleri şunlardır: 1. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik olarak, Türk aile yapısının güçlendirilmesi ve Gençlik daireleri ile ilgili farkındalığın artırılması, 2. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın iş ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi, 3. Yurtdışında yaşayan yaşlı, engelli ve hükümlü vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi, 4. Başkanlık faaliyet alanında bulunan tüm hedef gruplar ve hedef bölgelerle ilgili akademik çalışma, makale, bilimsel araştırma ve yayınlar hazırlanması, sayısal veri toplanması 5. Başkanlık faaliyet alanında bulunan tüm hedef grupların Türkiye ile kültürel ve sosyal bağlarını güçlendirecek kültürel işbirliği ve değişim programları uygulanması 6. Başkanlık faaliyet alanında bulunan tüm hedef gruplarda Türkçenin ve anadilin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması

23 7. Ülkemizde üniversite eğitimi görmüş Türkiye mezunlarına yönelik veri tabanının oluşturulması 8. Yurtdışında Türkiye mezun derneklerinin kurulması ve mevcut olanların kapasitelerinin geliştirilmesi 9. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi dönemi geçici üyeliğine adaylığı, İzmir EXPO 2020 adaylığı vb. alanlarda 9. Türkiye'yi destekleyici faaliyetler düzenlenmesi. Tüzel kişiliği haiz, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar uygun başvuru sahibi olarak kabul edilmektedir. Son Başvuru Tarihi 1 Kasım 2013 Program ile ilgili detaylı bilgiye T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı internet sayfasından ulaşılabilir. (

24

25 1. KAMU KURUMLARININ PROGRAMLARI BAŞBAKANLIK TANITMA FONU TANITMA FONU DESTEĞİ Programın Amacı Ülkemizi yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yönleriyle tanıtmakla görevli kuruluşların kaynaklarını arttırmak, Türk kültür varlığının yayılmasını sağlamak, Devlet arşiv hizmetlerini müessir hale getirmek, milletlerarası kamuoyunu memleketimizin menfaatleri istikametinde yönlendirmeye çalışmaktır. Üniversite KOBİ-Şirket Belediye Dernek-Vakıf (STK) Birlikler (Mahalli İdare/Tarımsal Üretim/Kalkınma) Valilik/Kaymakamlık İl Özel İdaresi Oda-Sendika-Meslek Birliği İlk-Orta Öğretim Kurumu Kamu Kurumu Uygun Başvuru Konuları Son Başvuru Tarihi Turizm, Kültür, Eğitim, Hizmetler alanında her türlü eğitim, araştırma ve tanıtım faaliyetleri (ülkemizin yurt içi ve yurt dışında tanıtımına destek olacak basılı ve görsel yayın hazırlanması, kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmesi, çeşitli eğitim programları, spor aktiviteleri gibi faaliyetler) için başvuruda bulunulabilir. Başvuru için belli bir dönem kısıtlaması yoktur. Detaylı bilgiye ve başvuru formlarına Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği internet sayfasından ulaşılabilir. EKONOMİ BAKANLIĞI PROGRAMLARI Uluslararası Nitelikteki Yurt İçi İhtisas Fuarlarına Katılım Desteği Destek Amacı Uygun Faydalanıcılar Uluslararası nitelikteki yurtiçi ihtisas fuarlarının dış tanıtımının sağlanması ve uluslararası düzeyde katılımın artırılması amacına yönelik bir destektir. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca belirlenecek kriterlere uygun yerli organizatörlerin fuar öncesinde ve fuar süresince gerçekleştirecekleri tanıtım ve promosyon faaliyetlerine ilişkin giderlerin belli bir oranı karşılanmaktadır. Organize eden firmalar yararlanabilmektedir. Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi Destek Amacı Türkiye'de ticari ve sınai faaliyette bulunan veya tarım ya da yazılım sektörlerinde iştigal eden şirketler tarafından çevre, kalite ve insan

26 sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesini teminen akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan alınacak kalite, çevre belgeleri ile insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler ile tarım ürünlerine ilişkin laboratuar analizleri ve belgelendirme işlemleriyle ilgili harcamaların belirli bir bölümünün karşılanmasıdır. Uygun Faydalanıcılar Türkiye'de ticari ve sınai faaliyette bulunan şirketler Tarım veya yazılım sektöründe iştigal eden şirketler Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ) AR-GE Yardımı Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Projeleri: * Yeni bir ürün üretilmesi, * Ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi, * Maliyet düşürücü ve standart yükseltici mahiyette yeni tekniklerin uygulanması, * Üretimle ilgili olarak yeni bir teknoloji geliştirilmesi veya yeni teknolojinin yurt koşullarına uyumu konusunda bilimsel esaslara uygun ve araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyette hazırlanacak çalışma ve teknoloji uyarlamasını, ifade etmektedir. Destek, TTGV ile proje sahibi kuruluş arasında bir sözleşme imzalanması esasına dayanmaktadır. Sermaye desteği iki şekilde sağlanmaktadır: a) Ürün Geliştirme Projelerine Sermaye Desteği b) Stratejik Odak Konuları Projelerine Sermaye Desteği Uygun Faydalanıcılar Sanayi kuruluşları, yazılım geliştirmeye yönelik firmalar/kuruluşlar ile sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan bütün kuruluşlardır. Yurt Dışı Fuarlara Katılım Desteği Destek Amacı Uygun Yararlanıcılar İstihdam Yardımı Destek Amacı Uygun Yararlanıcılar Firmaların yurt dışı fuarlara iştiraki ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılımlarının sağlanması ile Türk ihraç ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması suretiyle desteklenmesidir. Yurt dışı fuar organizasyonu gerçekleştiren organizatörler ve söz konusu fuara iştirak eden firma ve kuruluşlar ile sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılım sağlayan firma ve kuruluşlardır. Sektörel Dış Ticaret Şirketi unvanını haiz firmaların münhasıran dış ticarete ilişkin işlemlerini yürütmek üzere konusunda tecrübeli ve yüksek öğrenimli yönetici ve eleman istihdamının sağlanması amaçlanmaktadır. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ)

27 Yurtdışı Birim Marka Ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Uygun Yararlanıcılar Türkiye'de sınai ve/veya ticari faaliyet gösteren şirketler ile İşbirliği Kuruluşları Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY nin Desteklenmesi İhracatçı Birlikleri, Üretici Dernekleri, Üretici Birliklerinin, sektörlerinin yurtdışında tanıtımı amacıyla gerçekleştirecekleri harcamalara ilişkin giderler, Türkiye de ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan şirketlerin ürünlerinin markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin giderler ile İhracatçı Birliklerinin TURQUALITY Programı kapsamında firmalara yurt içinde ve yurt dışında markalaşma sürecinde vereceği desteklere ilişkin harcamalar, Türk markalarının pazara giriş ve tutunmalarına yönelik gerçekleştireceği her türlü faaliyet ve organizasyonlara ilişkin giderler ile olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştireceği her türlü harcamaların uluslararası kurallara göre Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ndan karşılanması amaçlanmaktadır. Yurt Dışı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Desteğin Amacı Uygun Faydalanıcılar Sınai ve/veya ticari şirketler ile yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerce gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderlerin karşılanmasıdır. Türkiye'de sınaî ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketler ve yazılım şirketleri Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Desteği Desteğin Amacı Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine olanak sağlayarak ihracat seferberliği başlatmaktır. Program kapsamında; İşbirliği Kuruluşları (Türkiye İhracatçılar Meclisi, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Sektörel Üretici Dernekleri, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, TGB, OSB vb) önderliğinde, firmaların ihracatta aşağıdaki konulara yönelik ortak eylem ve faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır: Ortak ihtiyaç analizi Öğrenme (eğitim ve danışmanlık) Pazarlama (tanıtım, marka, ticaret heyeti, eşleştirme) Uygun Faydalanıcılar İşbirliği Kuruluşu çatısı altında, kuruluşun aynı sektörde faaliyet gösteren üyeleri programdan yararlanılabilir (en az 10 üyenin bir araya gelme şartı aranmaktadır). Tasarım Desteği Markalaşmanın önemli bir unsuru olan tasarımın doğrudan desteklenebilmesini teminen; tasarımcı şirketleri, tasarım ofisleri ile

28 Birlikler, tasarım dernekleri-birliklerinin gerçekleştireceği tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, danışmanlık harcamaları ile yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderleri karşılanmaktadır. Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Desteğin Amacı Uygun Yararlanıcılar Teknik Müşavirlik Şirketlerinin yurtdışı pazarlarda tutunabilmeleri maksadıyla yurtdışı ülkelerde ofis açmalarının desteklenmesidir. Teknik Müşavirlik Şirketleri Yukarıdaki tüm programlar ile ilgili detaylı bilgiye Ekonomi Bakanlığı nın internet sayfasından ulaşılabilir. KOSGEB PROGRAMLARI KOBİ Proje Destek Programı İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç duyulduğu, KOBİ lerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması ve işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi gerektiği, esnek destekleme sistemine ihtiyaç duyulduğu için uygulanan bir programdır. KOBİ ler programdan yararlanmaktadır. Tematik Proje Destek Programı KOBİ lerin kendi işletmelerini geliştirmeleri ve meslek kuruluşları tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacıyla daha fazla proje hazırlamalarının teşvik edilmesi; makro strateji dokümanlarında işaret edilen öncelikler dikkate alınarak belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karşılanması; KOBİ lerin uluslararası mevzuat ve önceliklere uyumunun sağlanması amaçları ile Çağrı Esaslı Tematik Program ve Meslek Kuruluşu Proje Destek Programları yürütülmektedir. KOBİ ler, Meslek Kuruluşları programdan yararlanmaktadır. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı KOBİ lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek Ortak Sorunlara Ortak Çözümler üretilmesi; KOBİ lerin tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman başta olmak üzere tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunması; KOBİ lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesi; ölçek ekonomisinden yararlanılarak kaynak tasarrufu sağlanması; KOBİ ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi amaçları ile program yürütülmektedir.

29 Uygun Başvuru Sahibi Proje ortağı işletmelerin mevcudiyetlerini koruyarak kurulacak olan işletici kuruluşa ortak olmaları, proje ortağı işletmelerin bir kısmının ya da tamamının kendilerini feshederek kurulacak işletici kuruluşa ortak olmaları, proje ortağı işletmelerin bir kısmının kendilerini feshederek ortaklardan birinin bünyesinde birleşmesi, her bir ortaklık modelinde en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır. Ar-Ge, İnovasyon Ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi; teknolojik fikirlere sahip teknogirişimcilerin desteklenmesi; KOBİ lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması; mevcut Ar-Ge desteklerinin geliştirilmesi; inovatif faaliyetlerin desteklenmesi; Ar-Ge ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi amaçları ile program yürütülmektir. Genel Destek Programı Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki KOBİ lerin mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması, KOBİ lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmelerinin sağlanması, mevcut KOSGEB desteklerinin revize edilerek daha fazla KOBİ nin bu desteklerden yaygın şekilde faydalanması, KOBİ lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, KOBİ lerin yurt içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçları ile program yürütülmektedir. Girişimcilik Destek Programı Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, iş geliştirme merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması, yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amaçları ile program yürütülmektedir. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı Girişimcilik Destek Programı 3 alt programdan oluşmaktadır: 1. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (Kendi işini kurmak isteyen herkse programa katılabilir) 2. Yeni Girişimci Desteği (Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimciler ve İŞGEM girişimcileri bu destekten faydalanabilir.) 3. İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı ile gelişme ve büyüme potansiyeline sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerin, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası nda işlem görmesinin sağlanması, sermaye piyasalarından

30 fon temin edilmesine imkan sağlanması amaçları ile program yürütülmektedir. Yukarıdaki tüm programlar ile ilgili detaylı bilgiye KOSGEB internet sayfasından ulaşılabilir. SANTEZ PROGRAMI Programın Amacı Üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerimizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek ülkemize katma değer yaratacak, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve/veya üretim yöntemi geliştirilmesi, mevcut üründe ve/veya üretim yönteminde yenilik yapılması amacıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenecek yüksek lisans ve/veya doktora tez çalışmalarının desteklenmesidir. Destek Miktarı Son Başvuru Tarihi Desteklenmesine karar verilen San-Tez projesinin toplam bütçesinin %75 i Sanayi Bakanlığı tarafından teminatsız ve hibe olarak karşılanmakta olup, toplam proje bedelinin %25 inin proje ortağı kuruluş tarafından dönemler halinde nakdi olarak karşılanması beklenmektedir. San-Tez Proje başvuruları yılda iki defa kabul edilmektedir. Son başvuru tarihleri her yılın Mart ve Ağustos aylarının 15 i olup bu tarihin hafta sonuna gelmesi halinde takip eden mesai günü sonuna kadar proje kabulü yapılmaktadır. Detaylı bilgiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesinden ulaşılabilir. ( SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTİHDAMA YÖNELİK BECERİ KAZANDIRMA EĞİTİMİ PROJE DESTEKLERİ Fonun Amacı Yoksul kadınlara, işsiz gençlere, düzenlenecek kısa süreli kurslarla çeşitli teknik ve sosyal beceriler kazandırılması ve bu kişilerin daha nitelikli iş bulmalarının sağlanmasıdır. Eğitimlerde benzer konularda çalışma yapan kamu ve sivil toplum kuruluşları (Vakıflar, dernekler, sanayi, ticaret ve esnaf odaları, kooperatifler, birlikler vb.) ile işbirliği yapılarak istihdam güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Verilecek destek, eğitim süresince proje masraflarının karşılanması şeklinde olmaktadır. Ancak istihdam amaçlı eğitim projelerinin Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü nün (İŞKUR) görev alanına girmesi nedeniyle, 2008 yılı sonundan itibaren söz konusu projeler İŞKUR işbirliğinde yürütülmektedir. Dernek-Vakıf (STK) Birlikler (Mahalli İdare/Tarımsal Üretim/Kalkınma)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ GENEL DESTEK PROGRAMI Programın Gerekçesi: Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi HİBELER(1) BELGELENDİRME KREDİLER(2) DÖKÜMANLAR HİBELER(1) KALKINMA AJANSLARI HAZİNE HİBELERİ TARIMSAL KOSGEB HİBELER GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ 100.000 tl KOBİ Proje Destek Programı 150.000 Tematik Proje Destek

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 07.06.2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, İstanbul Özgür AKYILDIZ KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Merkezi Türkiye de KOBİ ler Hakkında Genel Bilgi 250 den az çalışan istihdam eden,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ. Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır.

KOSGEB DESTEKLERİ. Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır. KOSGEB DESTEKLERİ Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İçindekiler KOBİ Proje

Detaylı

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel)

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel) EKONOMİ BAKANLIĞI & ww.ekonomi.gov.tr URGE Projeleri Desteği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Link) Kimler Başvurabilir Özel Sektör İşbirliği Kuruluşları TİM, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul KOSGEB Dernekler Yayıncılar Buluşması 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ GENEL BİLGİ GENEL BİLGİ 1.KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ Mehmet CANDAN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TEMATİK PROJE II. İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ III. ARAŞTIRMA GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Bünyesinde Yürütülmekte Olan Destekler:

Detaylı

REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI

REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI AVRUPA TURĠZMĠNĠN REKABET EDEBĠLĠRLĠĞĠNĠN VE SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠĞĠNĠN

Detaylı

AVRUPA KOMĠSYONU NUN ENT/CIP/10/B/N04S00 KODLU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI: Avrupa Turizminin Rekabet Edebilirliği ve Sürdürülebilirliği Ġçin Bilgi Ağları

AVRUPA KOMĠSYONU NUN ENT/CIP/10/B/N04S00 KODLU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI: Avrupa Turizminin Rekabet Edebilirliği ve Sürdürülebilirliği Ġçin Bilgi Ağları AVRUPA KOMĠSYONU NUN ENT/CIP/10/B/N04S00 KODLU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI: Avrupa Turizminin Rekabet Edebilirliği ve Sürdürülebilirliği Ġçin Bilgi Ağları Avrupa Komisyonu, turizm alanında bilginin oluşturulması

Detaylı

15 Ekim 2012. Ankara

15 Ekim 2012. Ankara 15 Ekim 2012 Ankara Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı Bilanço (Milyon

Detaylı

KOSGEB. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ

KOSGEB. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ KAPSAM KOSGEB İN GÖREVİ VE HEDEF KİTLESİ KOBİ LER KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü

Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEKLERİ GENEL BİLGİ 1. KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

GÜNCEL HİBE DUYURULARI

GÜNCEL HİBE DUYURULARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI GÜNCEL HİBE DUYURULARI Avrupa Birliği Bakanlığı AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SUNUM İÇERİĞİ o HİBE PROGRAMLARI GENEL ÇERÇEVESİ o GÜNCEL HİBE DUYURULARI o ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DUYURULMASI

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Erkan SALUR 19 Mart 2014 İZMİR Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

BÖLGENİN SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELİK MALİ DESTEKLER

BÖLGENİN SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELİK MALİ DESTEKLER BÖLGENİN SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELİK MALİ DESTEKLER www.kosgeb.gov.tr Genel Destek Programı KOBİ Proje Destek Programı İşbirliği Güçbirliği Destek Programı AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

KOBİ Proje Destek Programı

KOBİ Proje Destek Programı DESTEKLERİ KOBİ Proje Destek Programı PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ. Mehmet CANDAN Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ. Mehmet CANDAN Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ Mehmet CANDAN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. KOBİ PROJE II. TEMATİK PROJE III. İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ IV. ARAŞTIRMA GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir KOSGEB Destekleri a) KOBİ Proje Destek Programı Desteklenecek Proje Konuları İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve

Detaylı

Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı

Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı YENİ DÖNEMDE KOSGEB DESTEKLERİ Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı KAPSAM: 1. Türkiye de KOBİ ler Hakkında Genel Bilgi 2. KOSGEB ve KOBİ lere Sağladığı Mevcut Destekler 3. Yeni KOSGEB Destek Sistemi 4. Yeni

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI HASAN ORTAÇ İL AB PROJE KOORDİNATÖRÜ UŞAK VALİLİĞİ AB KOORDİNASYON MERKEZİ ERASMUS+ ÖZEL EYLEMLER (Grundtvig, Erasmus, Comenius, Leonardo) (Bireylerin Öğrenme

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ. [Metni yazın] Sayfa 0

EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ. [Metni yazın] Sayfa 0 EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ [Metni yazın] Sayfa 0 Yurt Dışı Fuar Katılım Desteği Firmalarımızın yurt dışı fuarlara iştiraki ve sektörel nitelikteki uluslararası

Detaylı

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ 1 UR-GE Desteği 2 Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi 3 Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği 4 Yurtdışı

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları Antalya 24.02.2016 Geçmiş Destek Programları 2015 2014 2012 2011 17 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 40 proje 53 proje 63 proje 66 proje 2010

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

A.Sinan KABAKCI Elektrik-Elektronik Yük. Müh Yönetim Kurulu Üyesi askabakci@gmail.com

A.Sinan KABAKCI Elektrik-Elektronik Yük. Müh Yönetim Kurulu Üyesi askabakci@gmail.com A.Sinan KABAKCI Elektrik-Elektronik Yük. Müh Yönetim Kurulu Üyesi askabakci@gmail.com Dernek olarak ana amacımız: Üretici firmaların ARGE faaliyetlerini geliştirmeleri ve ihracat potansiyellerini artırmaları

Detaylı

T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ KOBİLER VE KOSGEB DESTEKLERİ

T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ KOBİLER VE KOSGEB DESTEKLERİ T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ KOBİLER VE KOSGEB DESTEKLERİ Hamit SUCU Aralık 2012 KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 3 Ağustos 2011 ANKARA Gündem 2011 Teklif Çağrısı Kapsamı Mali Destek Programları

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları Mali Kaynaklar 1 Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi

Detaylı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri Bu çalışmada Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler Başbakanlık; Yurtdışı Türkler ve

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı

GÜNCEL FONLAR SON BAŞVURU TARİHİ KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ. 15 Aralık son raporların teslim tarihine göre proje süresi kısıtlı

GÜNCEL FONLAR SON BAŞVURU TARİHİ KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ. 15 Aralık son raporların teslim tarihine göre proje süresi kısıtlı GÜNCEL FONLAR KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ SON BAŞVURU TARİHİ Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Üreme Sağlığı Küçük Proje Destek Programı BELİRTİLMEMİŞ ( toplamda 5 kurum kabul ediliyor)

Detaylı

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları Y. Doç. Dr. Tamer Atabarut Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü atabarut@boun.edu.tr Avrupa 2020 Stratejisi: Akıllı, Sürdürülebilir

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Ocak 2014 T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI 1 VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

TÜRKİYE DE VE KONYA DA ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ MEHMET ÖZÇELİK

TÜRKİYE DE VE KONYA DA ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ MEHMET ÖZÇELİK GİRİŞ TÜRKİYE DE VE KONYA DA Ekonomide sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilmek için girişimcilik, inovasyon, bilimsel ve teknolojik çalışmalar, ar-ge vb. faaliyetler devlet tarafından veya ulusal ya da

Detaylı

İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI

İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI 1. Yurtdışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi 2. Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi 3. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği

Detaylı

KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI 05 MAYIS

KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI 05 MAYIS KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI 05 MAYIS 2015 ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ KAPSAM KOSGEB İN GÖREVİ VE HEDEF KİTLESİ KOBİ LER KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M.Emrah SAZAK Daire Başkanı Ekim 2012 Ankara Vizyonumuz Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ

KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ GENEL BİLGİ KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük Payını ve orta

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 1 Kalkınma Ajansı Destekleri Destek Araçları Teknik Destek Mali Destekler Faiz Desteği Faizsiz Kredi Desteği Doğrudan Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı Güdümlü Proje Desteği

Detaylı

ERASMUS+ ( ) 2016

ERASMUS+ ( ) 2016 ERASMUS+ (2014-2020) 2016 Yürütme Ajansı na Sunulan Merkezi Projeler Merkezi Projeler MERKEZİ PROJELER NİÇİN ÖNEMLİDİR? Sektörlere yön veren kurum ve kuruluşlarla ortaklık kurmayı sağlar, Proje sonuçlarının

Detaylı

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler; teknik destek ve

Detaylı

2016 Ankara Mali Destek Hibeleri

2016 Ankara Mali Destek Hibeleri 2016 Ankara Mali Destek Hibeleri Ankara Kalkınma Ajansı, 2015 yılı ikinci teklif çağrısı kapsamında üç ayrı mali destek programı ile toplam 21.000.000 TL tutarında desteği aşağıda belirtildiği şekilde

Detaylı

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Stratejik Ortaklıklar AE2 - Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği: Stratejik Ortaklıklar Bilgi Ortaklıkları Sektörel

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 07-08 Temmuz 2006 Halil Serkan KÖREZLİOĞLU Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Yayın Desteği Hibe Programı

Detaylı

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Isparta 07.01.2013 Önceki Mali Destek Programları 2010 Mali Destek Programı Sözleşme imzalanan proje sayısı: 38 Toplam hibe miktarı:

Detaylı

Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri

Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri GENEL ÇALIŞMA DÖNGÜSÜ Bölge Planı Hedef ve Öncelikleri, Katılımcı Stratejik Planlama Anlayışı ULUSAL PLAN VE PROGRAMLAR PLANLAMA ve PROGRAMLAMA Etki Analizi ve

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ BİRLİĞİN VİZYONU Akdeniz Belediyeler Birliği, Yerel Yönetimler Reformu ve AB ile bütünleme süreçlerine destek sağlayan, hizmetlerinde kalite, verimlilik ve güvenirliği esas

Detaylı

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr

Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! www.happykids.com.tr Erasmus+ OKUL DEĞERİNİ BİLİN! Erasmus+ Okul Okul Eğitimi Programı AMAÇLARI Eğitimde kaliteyi artırmak, Program ülkeleri okullar ve eğitim personeli arasında işbirliğini güçlendirmek Erasmus+ Okul Hedef

Detaylı

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı Hatice ġafak ERGÜN Uzman ULUSLARARASI REKABETÇĠLĠĞE GĠDEN YOLDA KÜMELENME SAMSUN KONFERANSI 7 Aralık 2012 / Samsun Devam ediyoruz...

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 31 Ocak 2014 Cuma 1/31/2014 1 KOBİ TANIMI VE DESTEKLENEN SEKTÖRLER Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hasılatı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROGRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

Detaylı

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ Karınca Dergisi, Ekim 2014, Sayı:934 KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ 1. GİRİŞ Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Ankara Kalkınma Ajansı, 2012 yılı teklif çağrısı kapsamında, mali destek programı ile dört ayrı başlıkta toplam 27.000.000 TL tutarında destek sağlayacaktır.

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Seitcan ALTINKAYNAK Şubat 2015 SUNUM PLANI I. DESTEĞİN AMACI, KAPSAMI VE İŞBİRLİĞİ KURULUŞLAR II.

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M. Emrah SAZAK Daire Başkanı UR GE Tebliğinin

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

Büyüklüklerine Göre KOBİ ler. Net Satış (Milyon TL) Mikro < 10 1 1 Küçük < 50 5 5 Orta < 250 25 25

Büyüklüklerine Göre KOBİ ler. Net Satış (Milyon TL) Mikro < 10 1 1 Küçük < 50 5 5 Orta < 250 25 25 { } 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 40 Milyon TL yi geçmeyen ÖLÇEK * Kaynak: 3143 sayılı Kanun Büyüklüklerine Göre KOBİ ler Çalışan Sayısı Bilanço (Milyon TL) Net

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI www.sanayi.gov.tr 1 Bakanlığımız özellikle son 7 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi,

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı