VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI"

Transkript

1 VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI

2 TEMEL HUKUK BİLGİSİ Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Din Kuralları Ahlak Kuralları (Objektif Subjektif) Görgü Kuralları Hukuk Kuralları - Hukuk kuralı haline gelmesi en yakın olan kurallar Ahlak Kuralları dır. - Din kuralları diğerlerinden farklı olarak değişmeyen bir özelliğe sahiptir.

3 TEMEL HUKUK BİLGİSİ - Yazısız kuralların yaptırımı manevi, yazılı kuralların ise maddidir. - Yazısız kuralların uygulanmasında zorlayıcı bir kamu gücü yoktur. - Yazılı kuralların arkasında kamu gücü vardır. Zorlayıcıdır. - Bu nedenle toplum içinde düzeni sağlama konusunda yazılı kurallar daha etkilidir.

4 HUKUK KURALLARI Geneldir Soyuttur Süreklidir Maddi yaptırıma sahiptir. Kuralların uygulanmasında devletin zorlayıcı etkisi vardır.

5 Hukuk Kurallarının Türleri a) Emredici Hukuk Kuralları (Yokluk- Geçersizlik) b) Yedek hukuk Kuralları Tamamlayıcı Hukuk Kuralları (Tarafların serbest iradeleriyle değiştirilebilen ) Yorumlayıcı Hukuk Kuralları c) Tanımlayıcı Hukuk Kuralları

6 Hukuk Kurallarının Yaptırımları 1) Ceza (Suç) 2) Cebri İcra (Yerine getirilmeyen yükümlülük) 3) Tazminat (Zararın Karşılatılması) 4) Hükümsüzlük (Geçersizlik) Yokluk (Kurucu unsurlarda eksiklik ) Butlan (Mutlak Nispi) Tek Taraflı Bağlamazlık 5) İptal (İdare tarafından yapılan yanlış bir işlem )

7 Farklı Hukuk Tanımları Pozitif (Müspet-Dogmatik) Hukuk Yürürlükte olan yazılı ve yazısız tüm kuralları içine alır. Mevzu Hukuk : Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı kuralları kapsar. İdeal Doğal Hukuk : Olması istenendir Tarihi Hukuk : İnsanların ihtiyaçlarını karşılayamayan yürürlükten kaldırılan hukuktur.

8 Hukukun Bölümleri a) Kamu Hukuku : Anayasa hukuku İdare hukuku Ceza hukuku Vergi hukuku Devletler genel hukuku İş Hukuku Yargılama hukuku İcra-iflas hukuku

9 Özel Hukuk 1) Medeni hukuk Aile hukuku Kişiler Hukuku Miras hukuku Eşya Hukuku 2) Borçlar Hukuku

10 Özel Hukuk 3) Ticaret Hukuku Şirketler Hukuku Ticari İşlemler Hukuku Kıymetli Evrak Hukuku Deniz / Hava Ticaret Hukuku Sigorta Hukuku 4) Devletler Özel Hukuku Vatandaşlık, Yabancılar ve Kanunlar İhtilafı Hukuku

11 Hukukun Kaynakları 1) Asıl bağlayıcı Kaynaklar : a) Yazılı Kaynaklar : Anayasa Kanunlar ve Uluslararası Anlaşmalar KHK lar Tüzükler Yönetmelikler

12 Hukukun Kaynakları b) Yazısız Kaynaklar: Örf ve adet Hukuku 2) Yardımcı Kaynaklar : İçtihatlar Bilimsel görüşler Önemli : Ceza ve Vergi Hukuku nda hukukun yazısız kaynaklarından yararlanılmaz. NOT : Bunlardan yararlanmak zorunluluğu yoktur. Bağlayıcı olan sadece Yargıtay Büyük Genel Kurulunun içtihatı birleştirme kararlarıdır.

13 Hukuk Kurallarında Boşluk 1)Kanun Boşluğu (Yazılı kaynaklarda hiç hüküm yok) 1-a)Kural İçi Boşluk Gerçek Olmayan Kanun Boşluğu (Bilinçli bırakılmıştır.hakim takdir yetkisini kullanır) 1 -b) Kural Dışı Boşluk Gerçek Kanun Boşluğu ( Bilmeden istenmeden oluşan boşluktur) 2) Hukuk Boşluğu ( Yazılı ve Yazısız hiç hüküm yoktur.hakim hukuk yaratma yetkisini kullanır)

14 KİŞİ ÖZELLİKLERİ Gerçek kişiliğin kazanılması (Tam ve Sağ Doğum) Gerçek kişiliğin kaybedilmesi Ölüm Karine Gaiplik Gaiplik : Ölüm tehlikesi içinde kaybolma veya uzun süre haber alamama durumlarıdır.

15 Gerçek Kişiler Hak Ehliyeti: Kazanılma anı, tam ve sağlam doğum şartı ile anne karnında kazanılır. Tam doğum: Anne ve bebeğin tamamen birbirinden ayrılması. Sağlam doğum: bebeğin bir an için bile olsa nefes alıp vermesidir. Hak ehliyeti, hak sahibi olma, fiil ehliyeti ise sahip olunan hakları kullanabilmektir.

16 Gerçek Kişiler Fiil Ehliyeti : hukuki eylemleri, işlemleri gerçekleştirebilme yeterliliğidir. Şartları: Ayırt etme gücüne sahip olmak Ergin olmak Kısıtlı olmamak

17 Fiil Ehliyeti Türleri Tam ehliyetliler Sınırlı Sınırlı ehliyetsizler Tam TÜZEL KİŞİLER Kişi toplulukları Mal toplulukları Kamu hukuku tüzel kişileri Özel hukuk tüzel kişileri

18 TÜZEL KİŞİLİKLER Tüzel Kişiliğin Son bulması : a) İnfisah ( Dağılma) : Amacın gerçekleşmesi, sürenin dolması ile kendiliğinden sona erme b) Fesih( Dağıtılma) : Mahkeme kararı ile tüzel kişiliğin son bulmasıdır. NOT : Dernekler 7 kişi ile kurulur. Dernekler ve vakıflar ticaret yapamazlar.

19 HAK KAVRAMI Hak : Hukuk düzeninin kişilere sağladığı yetkidir. Hak sahibi olabilmek için kişi olmak gerekir. Hakların Kazanılması ( Subjektif iyiniyet) Aslen kazanma Devren kazanma Hakların Kullanılması : Dürüstlük ( Objektif iyiniyet)

20 HAKLARIN KORUNMASI Kural olarak dava açarak devlet eliyle korumadır. İstisnası ise kişinin kendisinin korumasıdır. Meşru müdafaa (Ani saldırı, saldırıyı durdurmak amacıyla yapılan savunma.sonucunda tazminat gerekmez) Zorunluluk (Zaruret Hali) ( Başkasının mallarına zarar verme.sonucunda tazminat gerekir) Kuvvet (Cebir) Kullanma (Devlete başvurma imkanı yok yada hakkın kaybolma teh.var.tazminat gerekmez)

21 HAKLARIN TÜRLERİ 1) KAMUSAL HAKLAR : Kişisel haklar Sosyal ve ekonomik haklar Siyasi haklar 2) ÖZEL HAKLAR : Özel ilişkiler nedeniyle ortaya çıkan haklardır. Ülkemizde yaşayan yabancılarda bu haklardan faydalanır. Bunlara medeni haklar denir.

22 ÖZEL HAKLARIN TÜRLERİ A. Nisbi Haklar B. Mutlak Haklar : Maddi mallar üzerinde ayni, maddi olmayan mallar üzerinde fikri C. Devredilebilen haklar : Mal varlığı hakları (Nafaka Oturma hakkı devredilemez) D. Devredilemeyen Haklar : Kişilik haklarıdır.

23 ÖZEL HAKLARIN TÜRLERİ E. Yenilik doğuran haklar : Kurucu - Bozucu Değiştirici HAKLARIN KAZANILMASI VE KAYBEDİLMESİ Kural olarak nasıl kazanılmışsa o şekilde kaybedilir. Hukuki Olay ( İrade Yok) Hukuki Fiil (Tek kişinin iradesi var) Hukuki İşlem ( Birden çok irade var)

24 İdare Hukuku

25 Kanunla Kurulan İdari Birimler İl (Genel) İdaresi İlçe İdaresi Büyükşehir Belediyesi İl Özel İdaresi

26 Taşra Teşkilatı İl (Genel) İdaresi : Kurulmaları, kaldırılmaları, isimlerinin değiştirilmesi kanunla olur. Yetkili Organları : Vali, İl İdare Kurulu, İl İdare Şube Başkanları Vali : İl İdaresinin başı ve ilde hem devletin, hem hükümetin temsilcisidir. Atanması Bakanlar Kurulu kararnamesi ile olur. Vali olmanın özel şartları yoktur. Bu yüzden valilik bir istisnai memurluktur.

27 Valinin Görev ve Yetkileri İldeki memurlara amir sıfatıyla emir ve talimat vermek (askeri kurumlar ve yargı organları hariç), gerektiğinde disiplin cezası uygulamak İldeki resmi törenlere başkanlık etmek İldeki yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkilerini kullanarak kararlarını denetlemek Yetki genişliği kapsamında üstlerinden emir ve talimat almadan ilde genel emirler yayınlayıp uygulamak Gerektiğinde yabancı devlet temsilcileriyle görüşmek Olağanüstü toplumsal olaylarda askeri makamlardan doğrudan yardım istemek

28 Taşra Teşkilatı İlçe İdaresi : Kurulmaları, kaldırılmaları ve isimlerinin değiştirilmesi kanunla olur. Yetkili Organları : Kaymakam, İlçe İdare Kurulu, İlçe İdare Şube Başkanları Kaymakam : İlçe idaresinin başıdır ve ilçede sadece hükümetin temsilcisidir. Atanması İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile olur. Kaymakam olmanın özel şartları vardır, bu yüzden kaymakamlık meslek memurluğudur.

29 Kaymakamın Görev ve Yetkileri İlçedeki memurlara amir sıfatıyla emir ve talimat vermek, gerektiğinde disiplin cezası uygulamak İlçedeki resmi törenlere başkanlık etmek İlçedeki yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkilerini kullanarak kararlarını denetlemek Yetki genişliği yoktur üstlerinden emir ve talimat almadan ilçede genel emirler yayınlayıp uygulayamaz Yabancı devlet temsilcileriyle görüşme yetkisi yoktur Olağanüstü toplumsal olaylarda askeri makamlardan doğrudan yardım isteyemez.

30 Yerel Yönetimler Belediye Nüfusu 5000 in üzerinde olan yerlerde, Danıştay ın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile kurulurlar. Yetkili Organları : Belediye Başkanı : Seçimle işbaşına gelir ve yürütme organıdır. Belediye Meclisi : Üyeleri seçimle işbaşına gelir ve belediyenin en yetkili karar alma organıdır. Belediye başkanı başkanlığında toplanır. Belediye Encümeni : Üyeleri doğrudan seçimle işbaşına gelmez. Üyelerinin bir kısmı belediye meclisinin kendi üyeleri arasından seçilirken bir kısmını da belediye başkanı seçer. Belediyenin yardımcı karar alma organıdır. Belediye başkanı başkanlığında toplanır.

31 Yerel Yönetimler Büyükşehir Belediyesi İl sınırları içindeki yerlerin toplam nüfusu ve üzerinde olan yerlerde kanunla kurulurlar. Yetkili Organları : Büyükşehir Belediye Başkanı : Yürütme organıdır. Doğrudan halk tarafından seçilerek işbaşına gelir. Büyükşehir Belediye Meclisi : En yetkili karar alma organıdır. Büyükşehir belediye başkanı başkanlığında toplanır. Doğrudan seçimle işbaşına gelmez. Üyelerinin bir kısmı kendini oluşturan ilçe belediye meclislerinin seçtikleri üyelerden oluşurken bir kısmını da büyükşehir belediye başkanı seçer. Büyükşehir Belediye Encümen : Yardımcı karar alma organıdır. Büyükşehir belediye başkanı başkanlığında toplanır. Üyelerinin bir kısmını meclis kendi üyeleri içinden seçer bir kısmını da başkan seçer.

32 Yerel Yönetimler İl Özel İdaresi Belediye sınırları dışında yaşayan halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilin kurulmasına ilişkin kanunla kurulurlar. Büyükşehir belediyesi olan yerlerde kaldırılmışlardır. Yetkili Organları : Vali : İl özel idaresinin yürütme organıdır. İl Genel Meclisi : Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilir. En yetkili karar alma organıdır. Kendi seçtiği meclis başkanı başkanlığında toplanır. İl Daimi Encümeni : Yardımcı karar alma organıdır. Vali başkanlığında toplanır. Üyelerinin bir kısmı il genel meclisinin kendi üyeleri arasından kendileri tarafından, bir kısmı da vali tarafından seçilir.

33 Yerel Yönetimler Köy Nüfusu 2000 in altında olan yerlerde İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle kurulurlar. Büyükşehir belediyesi olan yerlerde köyler mahalleye dönüştürülmüşler ve tüzel kişilikleri kaldırılmıştır. Yetkili Organları : Köy Muhtarı : Yürütme organıdır.köydeki seçmenler (köy derneği) tarafından seçilir. İhtiyar Heyeti : En yetkili alma organıdır.üyeleri köydeki seçmenler (köy derneği) tarafından seçilir. Seçimlik olmayan sürekli üyeleri köy öğretmeni ve köy imamıdır. Köy Derneği : Köydeki seçmenlerden oluşur ve bazı kararlarda yardımcı karar alma organı olarak görev yapar.

34 Kolluk Makamları 1. Adli Kolluk : Polis ve Jandarma 2. İdari Kolluk : A) Genel İdari Kolluk : Bakanlıklar, Başbakanlık, Valilikler, Kaymakamlıklar, Bucaklar B) Yerel İdari Kolluk : Belediye kolluğu, köy kolluğu

35 Kamu Görevlilerinin Türleri Memurlar Sözleşmeli Personel Geçici Personel İşçiler

36 Memur Olma Şartları (Genel Şartlar) TC vatandaşı olmak 18 yaşını doldurmak (Kanunda bu yazsa da teknik lise veya meslek lisesi mezunları bu yaştan önce de mah. kararıyla memur olabiliyorlar) En az ortaokul mezunu olmak Kasti suçlardan altı ay veya daha fazla yada ağır hapis cezasından hüküm giymemiş olmak Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak Askerlikle ilişiği bulunmamak Görevini yapmasına engel bir sağlık sorunu yaşamıyor olmak

37 İstisnai Memurluklar Valiler Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleri (Danışmanlıkları) Elçiler, Büyükelçiler, Daimi Temsilciler Bakan Yardımcılıkları Mit Memurlukları Özel Kalem Müdürlükleri

38 Memurların Ödev ve Yükümlülükleri 1) Yükümlülükler (Müspet Olumlu Ödevler) Anayasa ve kanunlara bağlılık Hukuka uygun emirlere uyma (amirlere itaat) İşbaşında bulunma Görevi bizzat yerine getirme Uyumlu giyinme Resmi belge, araç ve gereci görevden sonra iade etme Mal bildiriminde bulunma Tarafsız davranma

39 Memurların Ödev ve Yükümlülükleri 2) Yasaklar ( Menfi Olumsuz Ödevler) Ticaret ve zanaatla uğraşma yasağı Siyasi faaliyette bulunma yasağı Grev ve toplu eylemlere katılma yasağı Dernek kurma ve üye olma yasağı Hediye ve çıkar sağlama yasağı Gizli bilgileri açıklama yasağı Ayrıldığı kuruma karşı görev alma yasağı

40 Memurlara Uygulanan Disiplin Cezaları 1. Uyarma : Bir personele iş ve işlemlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin bildirilmesi. 2. Kınama : Bir personele iş ve işlemlerinde hatalı olduğunun yazılı olarak bildirilmesi. 3. Aylıktan Kesme : Brüt maaşından 1/8 ile 1/30 u arasında kesinti yapılması. 4. Kademe İlerlemesinin Durdurulması : 1 3 yıl arasındaki çalışmışlığının aldığı derece ve kademeye etki etmemesi 5. Memurluktan Çıkarma : O personelin devlet memurluğundan çıkarılmasıdır.

41 Memurluğu Sona Erdiren Durumlar Çekilme ( istifa) Çekilmiş (müstafi) sayılma Çıkarılma Koşullarda eksiklik Bağdaşmazlık Emeklilik Ölüm

42 DEVLETİN YETKİLERİ Yasama Yürütme Yargı Hükümet Sistemleri (Devletin yetkilerinin kullanımına bağlı olarak değişir) Kuvvetler Birliğine Dayanan Monarşi Hükümeti Sistemi (1876 Kanun-i Esasi) Meclis Hükümeti Sistemi (1921 Anayasası) Kuvvetler Ayrılığına Dayanan Parlamenter Hükümet Sistemi (1961 ve 1982 Anayasaları) Başkanlık Sistemi Yarı Başkanlık Sistemi

43 Türk Tarihindeki Anayasalar 1) 1879 Kanun-i Esasi Türk tarihinin ilk Osmanlı Devleti nin ilk ve tek anayasasıdır Kullandığı hükümet sistemi Monarşi Hükümeti Sistemidir Yasama yetkisini Ayan ve Mebusan Meclisleri birlikte kullandığından tarihimizde iki meclisli yasama sistemini benimseyen iki anayasadan biridir İlk halinde padişahın geniş yetkileri olmasına rağmen 1909 değişiklikleri ile padişahın yetkileri kısıtlanmış ve Mebusan Meclisinin yetkileri artırılmıştır.

44 Türk Tarihindeki Anayasalar 2 ) 1921 Anayasası 1.TBMM tarafından ilan edildiğinden Türk tarihinin ikinci ancak Türkiye nin ilk anayasasıdır. Milli Egemenlik ilkesinin yer aldığı ilk anayasadır En kısa süre yürürlükte kalan anayasadır Kullandığı hükümet sistemi Meclis Hükümeti Sistemidir 1923 değişiklikleriyle Cumhuriyet anayasaya girmiştir değişiklikleriyle Devletin dini İslam dır ifadesi anayasaya girmiştir. Laik değil teokratik bir anayasadır

45 Türk Tarihindeki Anayasalar 3 ) 1924 Anayasası İlk kez değişmez bir maddenin (Cumhuriyet) yer aldığı ilk sert ve kazuistik anayasadır. En uzun süre yürürlükte kalan anayasadır. Kuvvetler birliği görevler ayrılığına dayanan Karma Hükümet Sistemini kullanmıştır değişikliği ile devletin dini İslam dır ifadesi anayasadan çıkarılıp 1937 de laiklik dahil Atatürk ilkeleri anayasaya girmiştir yılında genel seçimlerde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilerek genel oy ilkesi uygulanmaya başlanmıştır yılında tek dereceli seçim sistemi kullanılmaya başlanmış ve ilk kez çok partili seçimler yapılmıştır yılında gizli oy ve açık sayım ilkeleri uygulanmaya başlanmıştır.

46 Türk Tarihindeki Anayasalar 4) 1961 Anayasası Askeri darbe sonucu hazırlanan asli kurucu iktidar ürünü bir anayasadır. Bir kanadı asker diğer kanadı sivillerden oluşan kurucu meclisler tarafından hazırlanan ve halkoyuna sunularak kabul edilen ilk anayasadır. Kuvvetler ayrılığına dayanan Parlamenter Hükümet Sistemini kullanmaya başladığımız ilk anayasadır. Yasama yetkisini Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisinin kullandığı, iki meclisli yasama sistemini benimseyen ikinci anayasadır. Çoğulcu demokrasi ilkesinin uygulanmaya başlandığı, hukuk devleti, sosyal devlet, demokratik devlet ve insan haklarına dayalı devlet ilkelerinin yer aldığı ilk anayasadır. Hukuk devletinin gereklerinden biri olan Kanuni Hakim Güvencesinin yer aldığı ilk anayasadır.

47 Türk Tarihindeki Anayasalar 4) 1961 Anayasası Temel hak ve özgürlüklere en geniş yer veren en özgürlükçü anayasadır Anayasa Mahkemesi, Yüksek Hakimler Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatının ilk kez kurulduğu anayasadır değişiklikleri ile Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmiş ve yürütmenin bakanlar kurulu kanadı güçlendirilmiştir. Ayrıca 1971 ve 1973 değişiklikleri ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ilk kez kurulmuştur.

48 Türk Tarihindeki Anayasalar 5) 1982 Anayasası Kurucu meclis yöntemiyle hazırlanan ve halkoylamasıyla kabul edilen ikinci anayasadır. Değişmez madde sayısı üçe çıkmıştır. En sert ve kazuistik anayasadır. Kuvvetler ayrılığına dayanan Parlamenter Hükümet Sistemini benimsemiştir. Cumhuriyet Senatosunu kaldırarak tek meclisli yasama sistemine dönülmüştür. Daha az özgürlükçü, çoğulcu ancak daha az katılımcı bir demokrasi modelini benimsemiştir. Yürütmenin Cumhurbaşkanlığı kanadını güçlendirmiştir. Cumhurbaşkanının TBMM içinden seçilme zorunluluğu kaldırılmıştır.

49

50 KANUNLAR Soyut Genel Yazılı Sürekli Maddi yaptırıma sahip hukuk kurallarıdır. KANUN ÖNERİSİ Kanun Tasarısı : Bakanlar Kurulu Kanun Teklifi : Milletvekilleri

51 ÖZEL NİTELİKLİ KANUNLAR: Bütçe kanunu Kesin hesap kanunu Uluslar arası anlaşmalar. KANUNLARIN YARGISAL DENETİMİ : Anayasa Mahkemesi yapar. Başvuruyu: İktidar partisi grubu Ana Muhalefet Partisi grubu Milletvekilleri (110) Cumhurbaşkanı

52 Anayasa Mahkemesi şekil ve esas bakımından inceler. Kanunların tümü Cumhurbaşkanının onayından geçmek ve Resmi Gazetede yayınlanmak zorundadır. Kanunla eşdeğer olan hukuk normları: a) Meclis iç tüzük maddeleri b) Uluslar arası anlaşmalar c) Kanun hükmünde kararnameler NOT : Uluslar arası anlaşmalar ve OHAL zamanındaki KHK lerin iptali Anayasa Mahkemesinden istenemez.

53 KANUNLA YAPILAN İŞLEMLER Bütçeyi kabul etmek Kesin hesap kanunu çıkarmak Uluslararası anlaşmalar Bakanlıkların kurulması ve kaldırılması KHK için Bakanlar kuruluna yetki vermek Genel ve özel af ilan etmek Para basılmasına karar vermek İl İlçe Büyükşehir Belediyelerin kurulması

54 YASAMA PARLAMENTO KARARLARI İÇ TÜZÜK KARARLARI MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ SAVAŞ İLANI ARA VERME KARARI ARA SEÇİM KARARI SEÇİMLERİN ERTELENMESİ SEÇİMLERİN YENİLENMESİ

55 YASAMA N0T: Parlamento kararları Cumhurbaşkanının onayından geçmez, Anayasaya aykırılık nedeniyle dava açılmaz. Ancak; İç tüzük değişiklikleri Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve vekilliğin düşmesi ve TBMM İç Tüzük değişikliklerinin iptaline karşı Anayasa mahkemesinde dava açılabilir.

56 YASAMA NOT : Kanunla yapılan tüm işlemler ile ilgili olarak yeterli sayıda milletvekili ve cumhurbaşkanının isteği ile Anayasa Mahkemesine iptal davası açılabilir. Uluslar arası anlaşmalar ve OHAL zamanında çıkarılan KHK ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmaz.

57 YASAMA SEÇİMLERİN YENİLENMESİ TBMM İSTEDİĞİ ANDA CUMHURBAŞKANI 45 GÜNLÜK ŞARTIN GERÇEKLEŞMESİ İLE SEÇİMLERİN ERTELENMESİ SEÇİMLERİN ERTELENMESİNE SADECE SAVAŞ DURUMUNDA MECLİS KARAR VERİR. 1 YIL ERTELENİR. ŞARTLAR DEĞİŞMEZSE TEKRAR ERTELENME KARARI VERİLEBİLİR.

58 ARA SEÇİMLER BİR YASAMA DÖNEMİNDE BİR KEZ ARA SEÇİM YAPILIR. ARA SEÇİMLER GENEL SEÇİMLERİN YAPILMASINDAN 30 AY GEÇTİKTEN SONRA YAPILIR. GENEL SEÇİMLERE BİR YIL KALA ARA SEÇİM YAPILMAZ. ANCAK: TOPLAM MİLLETVEKİLLERİNİN % 5 İ AZALIRSA BİRİNCİ KURAL İŞLEMEZ. BİR BÖLGEDE HİÇ MİLLETVEKİLİ KALMAZSA HİÇBİR KURAL İŞLEMEZ.

59 MECLİSİN ÇALIŞMA DÜZENİ BAŞKANLIK DİVANI: MECLİS BAŞKANI MECLİS BAŞKANVEKİLİ İDARE AMİRLERİ KATİP ÜYELER BAŞKANLIK DİVANI SEÇİMLERİ: 2 DEFA SEÇİM YAPILIR. 2+ YASAMA DÖNEMİ SONUNA KADAR ( 2010 DEĞ.)

60 BAŞKANLIK DİVANI NOT: Meclis başkanı tarafsızlık gereği hiçbir zaman oy kullanamaz. Ayrıca partisi ile ilişiği kesilmemesine karşın parti toplantılarına katılamaz. Başkanvekili ise, sadece başkanlık ettiği zaman oy kullanamaz. BAŞKANLIK SEÇİMİ 5 GÜN İÇİNDE BİTİRİLİR. İLK İKİ TUR 2/3 ÇOĞUNLUK, 3. TUR SALT ÇOĞUNLUK, 4. OY ÇOKLUĞU SİYASİ PARTİ GRUPLARI BAŞKANLIK İÇİN ADAY GÖSTEREMEZLER.

61 MECLİS BAŞKANININ GÖREVLERİ CUMHURBAŞKANINA VEKALET ETMEK. MECLİSİ TOPLANTIYA ÇAĞIRMAK MECLİSE BAŞKANLIK ETMEK MECLİSTE İDARİ İŞLEMLERİ YÜRÜTME

62 MECLİSİN TOPLANMA YÖNTEMİ Meclis her yıl 1 Ekimde kendiliğinden toplanır. Toplam 3 ay tatil yapar. 3 ay tatil dışında 15 gün ara verebilir

63 ARA VERME VE TATİL SIRASINDA MECLİSİN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan, Bakanlar Kurulunun isteği ile Cumhurbaşkanı tarafından Meclis Başkanı doğrudan Milletvekillerinin 1/5 isteği ile Meclis Başkanı tarafından TOPLANTI YETER SAYISI Milletvekillerinin 1/3 (184) katılımıyla.

64 GİZLİ OYLAMA İLE YAPILAN İŞLEMLER 1. Anayasa değişiklikleri 3/5 2. Af ilanı 3/5 3. Gensoru Cumhurbaşkanının vatana ih. Yarg. 3/4 Anayasa değişiklikleri Meclis başkanlığı seçimi Meclis soruşturması açılması Yüce divan oylaması. Üyelikle bağdaşmayan işlerde ısrar ettiği için Milletvekilinin oylamasında

65 YASAMA KARAR YETER SAYISI Aksi Anayasada belirtilmediği sürece toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Bu sayı hiçbir zaman 139 vekilden daha az olamaz.

66 MECLİSİN GÖREVLERİ Savaş ilanına karar vermek. KHK için Bakanlar Kuruluna yetki vermek. Genel ve özel af ilanına karar vermek. Kanun çıkarmak, değiştirmek ve kaldırmak Uluslar arası anlaşmaları uygun bulmak. Para basılmasına karar vermek. Hükümeti denetlemek. Bütçe ve kesin hesap kanunu tasarılarını görüşmek ve kabul etmek. RTÜK üyelerini seçmek TSK nın kullanılmasına karar vermek. Sayıştay üyelerini seçmek. Kalkınma planlarını onaylamak. Kamu Başdenetçisini seçmek. (2010 Değ.) Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek. (2010 Değ)

67 MECLİSİN HÜKÜMETİ DENETLEME YOLLARI SORU GENEL GÖRÜŞME MECLİS ARAŞTIRMASI MECLİS SORUŞTURMASI (Siyasi ve Cezai Sorumluluk) Gensoru (Siyasi Sorumluluk)

68 M İ L L E T V E K İ L L E R İ MİLLETVEKİLİ SEÇİLEBİLME ŞARTLARI T.C Vatandaşı olmak 25 yaşını doldurmuş olmak. En az İlkokul mezunu olmak. Kısıtlı olmamak. Askerliğini yapmış olmak. Kamu hizmetinden yasaklı olmamak Yüz kızartıcı suçlar ile devlete karşı işlenmiş suçlardan hüküm giyenler affa uğrasalar bile vekil olamazlar. Taksirli suçlar hariç, 1 yıl veya daha fazla hüküm giymemiş olmak.

69 YASAMA GÖREVLERİNDEN ÇEKİLMEDEN ADAY OLAMAYACAKLAR YÖK üyeleri TSK mensupları Yüksek yargı üyeleri Hakim ve Savcılar Memurlar Beld. Başkanları, Meclis üyeleri, İlçe başkanları

70 YASAMA YASAMA UYUMSUZLUĞU Milletvekillerinin yapması yasak olan işlerdir. YASAMA SORUMSUZLUĞU Mutlak dokunulmazlık. Vekillerin, vekillikleri bittikten sonrada vekilliği sırasındaki meclisteki söylemlerinden sorumlu olmamasıdır

71 YASAMA YASAMA DOKUNULMAZLIĞI Nisbi dokunulmazlık Seçimden önce yada sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekilinin meclis kararı olmadan sorgulanaması ve tutuklanamamasıdır. İSTİSNASI: Suçüstü hali (ağır Cezalık) Soruşturmasına seçimden önce başlanmak şartıyla devletin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğine yönelik suçlar.

72 MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞMESİ İstifa 1 ay içinde 5 defa özürsüz toplantılara katılmamak. Milletvekiliği ile bağdaşmayan işlerde ısrar. Bu üç durumda meclis kararıyla Kesin hüküm giyildiğinde ve kısıtlanma durumlarında mahkeme kararı meclise bildirildiğinde Anayasa değişikliği ile partisinin kapatılmasına neden olan milletvekilinin vekilliğinin düşmesi durumu kaldırılmıştır.

73 S İ Y A S İ P A R T İ L E R : 30 gerçek kişi ile kurulurlar. Üye olma yaşı 18 dir. Önceden izin almadan kurulurlar. Mecliste grup kurabilmeleri için en az 20 mv. Gerekir. Siyasi partiler yabancı uyruklu kişilerden, yabancı kuruluşlardan ve ülkelerden yardım alamazlar. Kapatılma davalarına ANAYASA MAHKEMESİ bakar.bu davayı açan kişi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısıdır. Memurlar- yargı mensupları-lise öğrencileri- TSK mensupları siyasi partilere üye olamazlar.

74 YÜRÜTME FONKSİYONU 1982 ANAYASASINA YÜRÜTMENİN DÜZENLEYİCİ İŞLEMLERİ: Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Kanun Hükmünde kararnameler Tüzükler Yönetmelikler

75 KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER Olağan dönemde Meclisin verdiği yetkiyle Bakanlar kurulu tarafından çıkarılır. İlk kez 1961 Anayasasını 71 değişikliği ile gelmiştir. Çıkarıldıkları gün Resmi Gazetede yayımlanır ve ardından TBMM ye sunulur. Aynı gün meclise gelmezse yürürlükten kalkarlar.

76 KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER Sosyal ve ekonomik haklarla ilgili düzenleme yapılabilir. Bütçede değişiklik yapılamaz. OHAL ve SIKIYÖNETİM döneminde KHK ler cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Meclisten yetki alınmaz. Temel çekirdek haklar dışında tüm konularda düzenleme yapılabilir. İptali için Anayasa Mahkemesine başvurulamaz

77 TÜZÜKLER TÜZÜKLER : Danıştay incelemesinden geçer. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. İptali için danıştaya başvurulur. CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ: İlk kez 1982 Anayasası ile getirilmiştir. Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemlerdir. Yargı yolu kapalıdır.

78 YÖNETMELİKLER YÖNETMELİKLER : Başbakanlık, bakanlıklar ve Kamu Tüzel Kişilikleri tarafından çıkarılır. Her yönetmelik RG de yayınlanmaz. Yayınlandıkları gün yürürlüğe girerler. Yurt çapında iptaline Danıştay bakar

79 CUMHURBAŞKANI T.C vatandaşı olmak. 40 yaş Yüksek öğrenim 2007 değişikliği ile halk tarafından seçilir. Görev süresi 5 yıldır. Bir kişi en fazla 2 kez seçilebilir. Milletvekili olma zorunluluğu yoktur. Seçimler görev süresinin bitmesinden 60 gün önce yapılır. İlk tur salt çoğunluk, 2. tur oy çokluğu. Toplam 20 milletvekili ve siyasi parti grupları meclis içinden ve dışından aday gösterebilirler. Ayrıca son seçimde toplam oyları %10 ve üzerinde olan partiler de aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisiyle ilişiği kesilir, milletvekilliği düşer.

80 CUMHURBAŞKANININ GÖREVLERİ Yasama Görevleri: Seçimlerin yenilenmesi. Meclisin açılış konuşmasını yapmak Kanunları onaylamak, veto etmek ve yayımlamak Anayasa mahkemesine iptal davası açmak. Anayasa değişikliklerini referanduma götürmek. Meclisi toplantıya çağırmak

81 CUMHURBAŞKANININ GÖREVLERİ Yürütme Görevleri Başbakanı ve bakanları atamak. Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek. G.Kurmay başkanını atamak. Uluslarası anlaşmaları onaylamak Rektörleri, YÖK üyelerini, DDK üyelerini seçmek. Mahkumları affetmek TSK nın kullanılmasına karar vermek. Kararnameleri imzalamak Elçileri göndermek MGK yı toplantıya çağırmak ve başkanlık etmek

82 CUMHURBAŞKANININ GÖREVLERİ Yargı Görevleri Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek Danıştay üyelerini seçmek Askeri Yargıtay ve idare Mahkemesi üyelerini seçmek. HSYK üyelerini. Yargıtay Cum. Başsavcı ve vekilini seçmek

83 Sorumluluk ve Sorumsuzluk Hali Cumhurbaşkanının tek başına yapabileceği işlemler (Bunlara yargı yolu kapalıdır) dışındaki bütün kararları Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır. Buna karşı imza kuralı denir. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu olmamasına karşın, cezai sorumluluğu vardır. Vatana ihanetten yüce divanda yargılanabilmesi için MV 1/3 teklif ve 3/4 kabul ile olabilir.

84 BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu ve başbakandan oluşur. Yürütmenin sorumlu olan kanadıdır. Başbakan Cumhurbaşkanı tarafından TBMM üyeleri arasından atanır. Bakanlar ise, Milletvekili yada dışarıdan başbakan tarafından seçilip, Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakanın önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından görevlerine son verilir. Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı tarafından atandıkları anda göreve başlarlar

85 BAKANLAR KURULU Bir hafta içinde güvenoylamasının yapılması gerekir. Bakanlar kendi bakanlığı dışında Başbakan karşı da sorumludurlar. Dışarıdan atanan bakanlar Milletvekillerinin sahip olduğu tüm haklara sahip olurlar. Ancak mecliste oy kullanamazlar. Bakanlıkların kurulması kaldırılması kanunla olur. Herhangi bir nedenle boşalan bakanlığa 15 gün içinde atama yapılır. Bir bakana bir diğer bakan vekalet edebilir.

86 BAKANLARIN SORUMLULUĞU Siyasi Sorumlulukları: Meclis tarafından görevlerine son verilebilmesidir. (Güven oylaması) Kolektif ve bireysel sorumluluk Cezai Sorumluluk: Meclis soruşturması ile Yüce Divan yargılaması.

87 BAKANLAR KURULUNUN GÖREVLERİ Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanarak OHAL ve Sıkıyönetim ilan etmek. KHK çıkarmak. Ülkeyi yönetmek Kanun tasarısı hazırlamak Milli güvenliğin sağlanmasını ve TSK nın hazır olmasını sağlamak Tüzük çıkarmak Genelkurmay Başkanını Cumhurbaşkanına önermek

88 OLAĞANÜSTÜ YÖNETİM USULLERİ Olağanüstü Hal : Ekonomik bunalım Doğal afet Salgın hastalıklar Yaygın şiddet olayları Durumlarında Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu yurdun tamamında yada bir bölgede 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan eder.

89 SIKIYÖNETİM Savaş hali yada savaşı gerektirecek bir durum Ayaklanma- İsyan- Toplu kalkışma Vahim şiddet olayları Durumlarında Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından MGK nın da görüşü alınarak 6 aylığına ilan edilir.

90 GENEL SONUÇLAR OHAL ve Sıkıyönetim ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kuruluna aittir. 6 ayı geçmemek üzere ilan edilir. Ohal ve Sıkıyönetimin süresini uzatma yetkisi 4 er ayı geçmemek suretiyle Meclise aittir. 4 aylık süre Savaş durumunda geçerli değildir. Sıkıyönetimde güvenlik işleri sıkıyönetim komutanından sorulur. OHAL de güvenlik sivil makamlardadır. Polis ve jandarmaya aittir.

91 YARGI

92 YARGI ANAYASA MAHKEMESİ (17 ASİL ÜYE) Cumhurbaşkanı (14 Üye Seçer) TBMM (3 Üye Seçer) 3 üyeyi Yargıtay dan - 2 Üyeyi Sayıştay dan 2 üyeyi Danıştay dan - 1 Üyeyi Baro başkanlarının 1 üyeyi Askeri Yargıtay dan aday göstereceği serbest 1 üyeyi AYİM den avukatlar arasından seçer 3 üyeyi YÖK ün aday gösterdiği öğretim üyeleri arasından 4 üyeyi, eski Anayasa Mah. raportörleri, 1.sınıf hakim ve savcılar, yüksek kademe memurlar arasından seçer

93 GÖREVLERİ Anayasa değişikliklerini şekil yönünden inceler. Bunun için Cumhurbaşkanı ve Milletvekillerinin 1/5 nin başvurması gerekir. Kararı 2/3 çoğunluk ile verir. (10 gün içinde baş.) Kanunları, KHK ve TBMM iç tüzüğünü hem şekil hemde içerik yönünden inceler. Bunun için Cumhurbaşkanı, 1/5 MV, İktidar ve Ana muhalefet Partisi parti gruplarının başvuru yapması gerekir. (60 gün içinde başvuru)

94 GÖREVLERİ Soyut Norm denetimi (İptal davası): Bazı organların doğrudan iptali için açılan davalardır. Somut Norm denetimi : Kanun yada KHK lerin Mahkemeler tarafından Anayasaya aykırılık iddiası ile iptalinin istemidir. A. Mahkemesi 5 ay içinde karar vermek zorundadır.

95 GÖREVLERİ Parlamento kararları ( İç tüzük, dokunulmazlığın kaldırılması, Milletvekilliğinin düşmesi hariç), OHAL zamanındaki KHK ve Uluslarası anlaşmalar ile ilgili olan konulara bakmaz. Yüce Divan sıfatı ile Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Yüksek Mahkemelerin üyeleri ile 2010 değişikliğinden sonra Meclis başkanı, G. Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarını yargılar. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez ve kesindir. Yüce Divan kararları hakkında yeniden Genel Kurula itiraz edilebilir. ( 2010 )

96 DİĞER GÖREVLERİ Siyasi partilerin kapatılması davaları Partilerin mali denetimi Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması ve vekilliğin düşmesi davaları Uyuşmazlık mahkemesine başkan seçmek Bireysel başvuruları karara bağlamak (2010)

97 Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru 2010 Anayasa değişikliği ile getirilmiştir. Başvuru sadece temel hak ve hürriyetlerin Kamu gücü tarafından ihlal edildiği durumlarda yapılabilecektir.

98 YARGI DANIŞTAY : Üylerinin ¼ Cumhurbaşkanı, gerisi HSYK tarafından seçilir. Danışma organı ve yüksek mahkemedir. Tüzüklerin incelemesini yapar. YARGITAY : Üyelerini HSYK, Başsavcı ve Vekilini Cumhurbaşkanı seçer. Askeri Yargıtay ve AYİM üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

99 YARGI Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 22 Asıl 12 Yedek Üye 3 Asıl 3 Yedek Üye Yargıtay dan 2 Asıl 2 Yedek Üye Danıştay dan 1 Asıl 1 Yedek Üye Türkiye Adalet Akademisi nden 7 Asıl 4 Yedek Üye, Adli yargı hakim ve savcıları arasından 3 Asıl 2 Yedek Üye, İdari yargı hakim ve savcıları arasından 4 Asıl Üye, Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan seçilir. Önemli : Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun doğal üyeleri; Adalet Bakanı aynı zamanda kurulun doğal başkanıdır.

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI TEMEL HUKUK BİLGİSİ Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Din Kuralları Ahlak Kuralları (Objektif Subjektif) Görgü Kuralları Hukuk Kuralları

Detaylı

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI TEMEL HUKUK BİLGİSİ Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar a) Yazısız Kurallar: Din Kuralları Ahlak Kuralları (Objektif Subjektif) Görgü Kuralları

Detaylı

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI

VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI VATANDAŞLIK YIL SONU SEMİNERİ BALIKESİR YEDİİKLİM EĞİTİM KURUMLARI TEMEL HUKUK BİLGİSİ Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Din Kuralları (Uhrevi nitelikli) Ahlak Kuralları (İyi- Kötü, Doğru Yanlış) (Objektif

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir.

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. SORU 1 Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. B) Yürütmenin yasama ile yasamanın yürütme ile

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir.

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. İDARE HUKUKU Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. Bu düzenlemede yer alan ilkeler şunlardır; - Hukuk

Detaylı

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini YÜRÜTME Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini belirleyen ve parlamenter sistemde yürütme, bir kişi

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET Birinci Kısım ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI Bölüm 1 ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Anayasalar II. Anayasa Mahkemesi Kararları III. Bilimsel Eserler IV. Kaynak Tarama Bölüm 2 ANAYASA HUKUKU KAVRAMI

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir?

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir? 1. 1982 Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? A) Genel ve özel af ilanına karar vermek B) Bir kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne karar

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir?

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir? 1.Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin sadece şekil olarak incelediği bir konudur? A) Anayasa değişiklikleri B) İç Tüzükler C) KHK D) Kanunlar E) Tüzükler 3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi

Detaylı

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER 15.07.2018 HUKUKUK KAYNAKLARI YAZILI KAYNAKLAR Anayasa Kanun Milletlerarası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Genelge YAZISIZ KAYNAKLAR Örf ve

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

TEMEL HUKUK. Hukuk ve Kaynakları

TEMEL HUKUK. Hukuk ve Kaynakları TEMEL HUKUK Hukuk ve Kaynakları HUKUK NEDİR Hukuk, toplumsal yaşam içinde kişilerin birbirleriyle ve toplumu temsil eden güçle ilişkilerini düzenleyen ve uyulması, toplumu temsil eden güç tarafından yaptırıma

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları ANAYASA YARGISI Anayasa Yargısı-1 Anayasa

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? İdare nedir? Organik anlamda idare-fonksiyonel Anlamda İdare Hukuk devleti İdare teşkilatı İdari davalar İDARE HUKUKU Devletin 3 fonksiyonu vardır:

Detaylı

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI 1. Bir idari işlemin anayasa ve yasalarca yargı denetimi dışına çıkarılması

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü ANAYASA HUKUKU DERSĐ (2011 2012 GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü 1-1982 Anayasasının yürürlüğe giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kurucu Meclis B) Kurucu Danışma Kurulu C) Kurucu

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları. Pozitif Hukuk: İdeal Pozitif Hukuk. Hukukun Dalları. Maddi Hukuk- Biçimsel Hukuk

Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları. Pozitif Hukuk: İdeal Pozitif Hukuk. Hukukun Dalları. Maddi Hukuk- Biçimsel Hukuk Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN İdeal Pozitif Hukuk İdeal Hukuk: Doğal (tabii) veya olması gereken hukuktur. İnsanların zihinlerinde ve vicdanlarında yaşayan hukuka denir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI A- Hukuk ve Hak Kavramlarına Giriş... 1 B- Hukuk Kavramının Çeşitli Anlamları... 2 a-pozitif Hukuk... 2 b-doğal (Tabii) Hukuk... 3 c-şekil Açısından

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz Bölüm 1 İDARE VE İDARE HUKUKU İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1.1.İdare Kavramı 1.1.1.İdare Kavramının Tanımı 1.1.2.İdare ile Yasama, Yürütme ve Yargının İlişkisi- Organik Anlamda İdare 1.1.3. İdari

Detaylı

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI -A Grubu- AÇIKLAMA : Sınav 25 sorudan oluşmakta olup her soru 4 puan üzerinden değerlendirilecektir. Yanlış cevaplar doğruyu götürmemektedir. Sınav süresi 30 dakikadır.

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI YERİNDEN YÖNETİM BİRİMLERİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

İdare Hukuku - İdari Yargı Ders Notları

İdare Hukuku - İdari Yargı Ders Notları Prof. Dr. Turan YILDIRIM Ar. Gör. Hüseyin Melih ÇAKIR İdare Hukuku - İdari Yargı Ders Notları İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V birinci KİTAP İDARE HUKUKU BİRİNCİ KISIM Türkiye nin İdare Teşkilatı Birinci Bölüm Genel

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE IV TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE BUNU OLUŞTURAN ÇEŞİTLİ YARGI KOLLARI TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI

TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/ YARGI Yargıya İlişkin

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS ANAYASA HUKUKU İÇINDEKILER Birinci Bölüm ANAYASA HUKUKUNA GIRIŞ I. ANAYASA HUKUKU... 1 II. ANAYASA KAVRAMI... 1 III. ANAYASACILIK DÜŞÜNCESİ VE DOĞUŞU...

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay 1) Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden biri değildir? A) Üniversite rektörlerini seçmek B) Genelkurmay Başkanını atamak C) Başbakanın teklifi üzerine bir bakanı görevden almak D) Yabancı

Detaylı

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku)

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) Prof. Dr. Abdurrahman Eren ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI, YAPIMI VE TARİHÇESİ I. ANAYASA KAVRAMI

Detaylı

Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Merkezi idare, üstlendiği kamu hizmetlerini hizmetin gereklerine, ekonomik ve toplumsal koşullara, ülkenin coğrafya durumuna göre yürütmek, hizmetleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN 978-605-364-600-6 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ Ayrıntılı Bilgi ve On-line Satış İçin www.hukukmarket.com İSMAİL KÖKÜSARI Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER HUKUKUN KAYNAKLARI Yargı organları kararlarını, hukuka dayanan, hukuktan kaynaklanan, hukukun gerektirdiği kararlar olarak sunarlar. Bu açıdan yargı

Detaylı

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASALAR Dünya daki ilk Anayasa: 1787 ABD Anayasası İkincisi: 1791 Fransız Anayasası Türkiye'de anayasal hareketler

Detaylı

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi.

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. Madde 75 Türkiye Büyük Millet Meclisindeki koltuk sayısı

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 4483 Resmi Gazete Tarih: 4.12.1999; Sayı: 23896 Amaç MADDE

Detaylı

Kültür. Konu Özetli Gün Gün

Kültür. Konu Özetli Gün Gün 30 Kültür Konu Özetli Özetli Konu Gün Gün Gün Gün LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. 3. 4. 5. ÜN KONUSU TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ

Detaylı

Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR Türkiye de Seçim Türkiye de Seçimler, yargı organlarının yönetim ve denetimi altında yapılmaktadır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. I. Bölüm

İÇİNDEKİLER. I. Bölüm İÇİNDEKİLER I. Bölüm HUKUK KAVRAMI... 1 1 - TOPLUM DÜZENİ VE TOPLUM DÜZENİNİ SAĞLAYAN KURALLAR... 2 A. TOPLUM DÜZENİ... 2 B. TOPLUM DÜZENİNİ SAĞLAYAN KURALLAR... 2 1- KURAL KAVRAMI... 2 2- TOPLUMU DÜZENLEYEN

Detaylı

HUKUK L I B E R T U S SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ TEK KİTAP. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı. Vergi Müfettişliği

HUKUK L I B E R T U S SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ TEK KİTAP. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı. Vergi Müfettişliği L I B E R T U S HUKUK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Anayasa Hukuku İdare Hukuku Ceza Hukuku Medeni Hukuk Borçlar Hukuku Ticaret Hukuku İcra-İflas Hukuku KPSS ve kurum sınavları için özgün sorulardan oluşan

Detaylı

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI 1) Aşağıdaki kamu hakları kişi, sosyal ve ekonomik ve siyasi haklar olmak üzere sınıflandırınız!!! Konut dokunulmazlığı Kişi Hakları Özel hayatın gizliliği

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HSYK Teklifi Teklif; 2797 sayılı Yargıtay Kanunu, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, 4954 sayılı Türkiye Adalet

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR

ANAYASA HUKUKU DERSİ GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR ANAYASA HUKUKU DERSİ 2012-2013 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR 1- Aşağıdakilerden hangisi negatif statü hakları arasında yer almaz? a) Yaşama hakkı b) İşkence görmeme hakkı c) Sağlık hakkı

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

A GRUBU KADROLAR İÇİN

A GRUBU KADROLAR İÇİN A GRUBU KADROLAR İÇİN Tüm Kurum Sınavlarına Hazırlık Testleri Müfettişlik Uzmanlık Bankacılık Kaymakamlık HUKUK Anayasa Hukuku İdare Hukuku Ceza Hukuku Medeni Hukuk Borçlar Hukuku Ticaret Hukuku İcra Hukuku

Detaylı

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI MERKEZDEN YÖNETİM BİRİMLERİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ DEVLETİN YASAMA GÖREVİ TBMM'ye verilmiştir. TBMM bu görevini yerine getirmek için Anayasanın kendisine verdiği yasama yetkisini kullanır. TBMM'nin Kuruluşu Genel oyla seçilen 550 millet vekilinden oluşur.

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI Soru 1 : "Anayasa" deyince ne anlaşılır, ne anlamak gerekir? 7 Soru 2 : Türk tarihindeki anayasa hareketlerinin başlıca aşamaları ve özellikleri nelerdir? 15 İkinci

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 8831 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları Normlar hiyerarşisi Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 15:00) 1- Avrupa modeli anayasa yargısıyla ilgili olarak

Detaylı

Prof. Dr. TURAN YILDIRIM. Yrd. Doç. Dr. NUR KARAN İDARE HUKUKU

Prof. Dr. TURAN YILDIRIM. Yrd. Doç. Dr. NUR KARAN İDARE HUKUKU Prof. Dr. TURAN YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. NUR KARAN İDARE HUKUKU I İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xxiii Birinci Kısım TÜRKİYE NİN İDARİ TEŞKİLATI Birinci Bölüm Genel Kuramlar ve Anayasal

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.09.2014 TANIŞMA DERSİ TANIŞMA DERSİ 17.09.2014 22.09.2014

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ 2011 2012 BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Anlatım soruları: 1- Osmanlı ve Türkiye de bugüne kadar yürürlükte bulunmuş anayasaların nasıl

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları (devam) Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi yolları içermesi

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme GYS 2015 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-070-8

Detaylı

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 ANAYASA 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Mevcut seçim barajı hakkındaki görüşünüzü yazınız.

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ TBMM Başkanlık Makamının Onay Tarihi : 26.06.2012 Sayı : 74144 Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları Diğer Yargı Kolları Ülkemizdeki diğer yargı

Detaylı

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler Yargı ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Yargı bağımsızlığı kavramını tanımlayabilecek, Yargı içinde yer alan farklı mahkemeleri ve bunların görevlerini öğreneceksiniz. İçindekiler Yargı Yetkisi

Detaylı

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ANAYASA CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 9 Ocak 2019 saat 13.00 1. a) Demokrasi sandıktan

Detaylı

EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ. 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ. 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİM VE HUKUK HUKUKUN AMAÇLARI HUKUKUN DALLARI EĞİTİM HUKUKU HUKUKUN KAYNAKLARI ULUSLARARASI BELGELERDE

Detaylı

1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari

1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari 1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap---1921 1876 1982 1924 2 Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari kararlar yargı denetimine tabidir? Yasa devleti Sosyal devlet

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ 1. MADDE : Amaç ve Kapsam Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Kamu Yönetimi. Hafta 6. Yrd. Doç. Dr. Hale BİRİCİKOĞLU

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Kamu Yönetimi. Hafta 6. Yrd. Doç. Dr. Hale BİRİCİKOĞLU SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kamu Yönetimi Hafta 6 Yrd. Doç. Dr. Hale BİRİCİKOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi M. Gözde ATASAYAN Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 A. «KAMU HİZMETİ» KAVRAMI...1 1. Kamu Hizmetinin Klasik Tanımı...1

Detaylı

42 MADDE BAŞLIĞINDA 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

42 MADDE BAŞLIĞINDA 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 42 MADDE BAŞLIĞINDA 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi: https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/ Instagram

Detaylı