IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları"

Transkript

1 IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören

2 Tam Zamanında Üretim

3 Tarihçe 1920 yılına kadar emek yoğun üretim, I. Dünya Savaşından sonra seri üretim çağı, 1920 yılından sonra ise yığın(kitle) üretim, II. Dünya Savaşından sonra, Japonya da Toyota Motor İşletmesinden Eiji Toyoda ve Taiiclhi Ohno yalın üretim 1980 lerde ABD de yaygınlık kazandı.

4 Tam Zamanında Üretim (TZÜ) Just-in-Time Production Yalın üretim Dar anlamıyla TZÜ gerekli zamanda gerekli yerde gerekli malzemeyi bulundurmayı amaçlayan malzeme iletimi ve hareketidir. Üretim için gerekli olan malzemenin gerektiği anda ihtiyaç noktasında bulunmasını temin eden ve sıfır envanteri hedef alan bir malzeme yönetim sistemidir.

5 Tam Zamanında Üretim (TZÜ) Tam zamanında üretim işletim sürecinin her aşamasında her türlü kaybı önlemek suretiyle önemli ölçüde ve sürekli iyileştirmeyi sağlayacak bir stratejidir. TZÜ sürekli israfı ortadan kaldırmaya dayalı mükemmelliğe ulaşmaya yönelik bir yaklaşımdır. Malzeme hareketlerinin tam zamanlı yapılmasına engel olan tüm problemlerin tanınması ve ortadan kaldırılmasıdır.

6 TZÜ Amaçları Tam zamanında üretimin ana stratejisi üretim hızını artırıp, akış süresini azaltarak, kalite, maliyet, teslimat performansını aynı anda iyileştirmektir. TZÜ şu israfları azaltmayı amaçlar: 1.Hurdalar 2.Fazla üretim 3.Gereksiz malzeme taşımaları 4.Yarı mamul ve bitmiş ürün stokları 5.Gereksiz, katma değer yaratmayan operasyonlar 6.İşçinin makine zamanı içinde beklemeleri 7.Gereksiz işçi hareketleri

7 TZÜ Yararları Sistemde her türlü israf azalmaktadır, hatalar ortadan kaldırılmaktadır. Stok düzeyleri önemli ölçüde düşürülmektedir. Stoksuz çalışma sonucu üretimle ilgili sorunlar ortadan kaldırılmaktadır.

8 TZÜ Yararları Sistem, aynı ürün ailesinde yer alan ürünlerin birinden diğerine kolaylıkla kaydırılabilecekşekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, sistemde çeşit esnekliği yaratmaktadır. Ürün kalitesi yükselmekte, fireler azalmakta, verimlilik yükselmektedir. Küçük partiler halinde üretim nedeniyle, stokların ve malzeme taşıma araçlarının kapladığı alan azalmaktadır. Stoksuz çalışma, ilk seferinde hatasız üretim, toplam koruyucu bakım gibi ilke ve özellikleri nedeniyle, tam zamanında üretim sistemlerinde üretim düşük maliyetle gerçekleştirilebilmektedir.

9 KLASİK YAKLAŞIM KALİTE 1.Kontrole Yönelik 2.Hataların Önceden Kabulü 3.Bölümlerin Sorumluluğu STOK 1.Tampon Olarak Kaçınılmaz 2.Parametreler Veri Olarak Alınır TZÜ YAKLAŞIMI KALİTE 1.Güvence/Önlemeye Yönelik 2.Sıfır Hata Hedefi 3.Kişilerin Sorumluluğu STOK 1.Her Seviyede En Azlanır/Yok Edilir 2.Parametreler Uzun Dönem Değişkendir SATIN ALMA 1.Çok Sayıda Tedarikçi 2.Fiyat Ağırlıklı 3.Büyük Kafileler 4.Kısa/Orta Dönemli Kontratlar SATIN ALMA 1.Az Sayıda Tedarikçi 2.Kalite/Teslim Performansı Ağırlıklı 3.Küçük Kafileler 4.Uzun Dönemli Kontratlar ÇİZELGELEME 1.İtme Sistemi 2.Büyük Kafileler 3.Ara Stoklar 4.Uzun Hazırlık Zamanları FABRİKA YERLEŞİMİ 1.Ürün ve Sürece Dayalı 2.Konveyör Kontrollü Montaj ENDÜSTRİYELİLİŞKİLER 1.İşten Çıkarma/Yeniden Alma 2.Tek Fonksiyonlu Çalışan 3.Hiyerarşik İlişkiler SİSTEM ÖNCELİKLERİ 1.En Az Maliyet 2.Kalite Kontrolü 3.Miktar/Fiyat İlişkisine Duyarlı ÇİZELGELEME 1.Çekme Sistemi 2.Küçük Kafileler 3.Çok Az Ara Stoklar 4.Kısa Hazırlık Zamanları FABRİKA YERLEŞİMİ 1.Grup Teknolojisi ve U Şeklinde 2.Esnek Montaj Hatları ENDÜSTRİYELİLİŞKİLER 1.Uzun Dönemliİstihdam 2.Çok Fonksiyonlu Çalışan 3.Katılımcı İlişkiler SİSTEM ÖNCELİKLERİ 1.Kalite Güvencesi 2.Üretimde Esneklik 3.Müşteri/Hizmetİlişkisine Duyarlı

10 TZÜ nün ilkeleri Müşterinin gerçek talebini karşılayacak ürünün üretilmesi, İsrafın önlenmesi, Bir defada, bir tane üretilmesi, Devamlı gelişmenin sağlanması, İnsanlara değer verilmesi,

11 TZÜ için gerekenler Miktar ve çeşit açısından talepteki günlük ve aylık dalgalanmalara sistemin adaptasyonunu sağlamak üzere; kalite kontrol fonksiyonun geliştirilmesi. Her sürecin, sonraki süreçlere sadece hatasız parçaları göndermesini sağlamak üzere; kalite güvencesi sisteminin kurulması. Sistemin insan kaynağını kullanarak, maliyet azaltma hedefine ulaşabilmesini sağlamak üzere; insana saygının egemen olduğu bir örgüt kültürünün oluşturulması.

12 TZÜ Uygulamasını Gerektiren Koşullar Tekrarlı üretim ortamının yaratılması Hazırlık zamanlarının azaltılması Grup teknolojisi (hücresel üretim) Toplu koruyucu bakım Çok fonksiyonlu işgücü ve esnek makineler Satın alınan parçaların tam zamanında teslimatı Kanbansistemi. Birkaç modelden oluşan standart ürün üretimi

13 Başarılı TZÜ için Sosyal Faktörler

14 TZÜ Amaçları Değer kazandırma odaklı olmak, Kayıpları yok etmek. Bir sistemdeki her elemanın sistem çıktısına katkıda bulunması

15 Üretim Sistemlerindeki Kayıplar Toyota nın tanımladığı üretim kayıpları Hatalı üretimden kaynaklanan kayıplar, Taşımadan kaynaklanan kayıplar, Envanterden kaynaklanan kayıplar, Fazla üretimden kaynaklanan kayıplar, Beklemeden kaynaklanan kayıplar, İşlemeden kaynaklanan kayıplar, Hareketten kaynaklanan kayıplar.

16 Hatalı Üretim Hatalı üretim maliyetleri Garanti kapsamında yer alan koşulları yerine getirme, Mevcut veya olası müşterilerin bu durumdan kötü şekilde etkilenmesi. Üretimdeki hatalar, üretimi durdurur ve ürün tedarik zamanını artırır.

17 Taşıma İşletmelerde, çalışanlar, ürünler, yarı mamuller, parçalar vs. sürekli hareket halindedir. İşletmenin yerleşimi İşlemlerin sırası

18 Taşıma

19

20 Envanter Envanter, stoklarda bekleyen parçalar olarak tarif edilebilir. Toyota envanteri şeytan olarak tanımlamaktadır. Envanter elde tutma maliyetleri artar. Depolama, Kırtasiye, Taşıma, Güvenlik, Sigorta.

21 Envanter Envanter, gelecekte talepte oluşacak dalgalanmaları önlemek için taşınabilir. Envanter, üretimde oluşacak herhangi bir arızada veya parça eksikliğinde üretimin durmaması için taşınabilir. Envanter, bitmiş ürünlerdeki veya malzemelerdeki kusurları kapatmak için taşınabilir. Hazırlık zamanlarının maliyetli ve uzun sürmesinden dolayı envanter taşınabilir.

22 Fazla Üretim Talep olmadan üretim yapmak tamamen bir kayıp olarak algılanır. Fazla üretilen ürünler, Atılabilir. Daha düşük fiyata satılabilir.

23 Bekleme Siparişleri bekleme, Arızaların tamir edilmesini bekleme, Otomatik işlemlerde makinenin işlem süresinin bitmesini bekleme.

24 İşleme Zaman Otomatik kesme Elle doldurma a b Otomatik doldurma c Doldurma ișleminin kaldırılması d (?) Kesim ișleminin kaldırılması

25 Hareket Çalışma, bir işe değer katmak için gereken veya değer katan bir hareket biçimi olarak ifade edilebilir. Hareket kaynaklı kayıplar, iş içeriği ile ifade edilebilir. İş içeriği, bir iş için gerekli olan hareket miktarını belirler.

26 Hareket İş içeriği=iş/hareket (Work/Motion) Örneğin, bir kişi bir iş için 10 dakikaya ihtiyaç duyuyor ve bu 10 dakikanın 6 dakikasını işi, 4 dakikasını ise gerekli araçları almak için harcıyorsa iş içeriği nedir?

27 Hareket İş içeriği %100 e yakın olmalıdır. Gereksiz hareketler: Araştırma/bakma, Seçme, Taşıma, Yükleme/boşaltma. Maliyeti artırır ancak herhangi bir değer kazandırmaz.

28 Servis sistemlerindeki kayıplar Canon un tanımladığı kayıplar: Ara stoklardan oluşan kayıplar, Hatalardan oluşan kayıplar, Ekipmanlardan oluşan kayıplar, Harcamalardan oluşan kayıplar, Dolaylı olmayan işçilik giderlerinden oluşan kayıplar, Planlamadan oluşan kayıplar, İnsan kaynaklarından oluşan kayıplar, Operasyonlardan oluşan kayıplar, Başlangıçlardan oluşan kayıplar.

29 TZÜ Prensipleri Basitleştirme Üründe, süreçte ve prosedürde basitleştirme Temizlik ve organisazyon (5S) Görünürlük Çevrim zamanı Çeviklik Varyans azaltma Ölçüm

30 TZÜ Teknikleri KANBAN JIDOKA SMED POKA-YOKE 5S KAIZEN

31 Kanban KART anlamına gelen KANBAN ın amacı TZÜ nün gerçekleştirilmesini sağlamaya yardımcı olmaktır. Üretimin tam zamanında gerçekleştirilebilmesinin ön koşulu, tüm süreçlere ne zaman ve ne miktarda üretim yapacaklarını zamanında bildiren bir bilgi sisteminin kurulmasıdır. Bu sistemde hangi parçadan ne miktarda üretileceği kanban adı verilen kartlar üzerinde belirtilmiştir. Kanbanlar daima üretim akışına ters yönde ancak fiziksel birimlerle birlikte sondan başa doğru hareket ederek üretim aşamalarını birbirine bağlarlar. Üretim aşamalarının bu şekilde birbirine bağlanması sonucunda ise gereken parçalar gerekli olan miktarda ve gerektiği zaman üretilmekte ve aşamalar arasında ara stoklara ihtiyaç kalmamaktadır.

32 Kanban Kanban numarası Parça numarası Parça adı ve tanımı Kartın kullanılacağı yer Standart kutudaki parça sayısı

33 JIDOKA (OTONOMASYON) Hata kontrolü olarak tanımlanır. Hatalı parçaların üretim akışına karışıp sonraki süreçlerde üretimi kesintiye uğratmasını engellemeyi amaçlamaktadır. Makinelere ürettiği ürünü kontrol edebilme, anormallik gördüğünde otomatik durdurabilme veya gerekli sinyalleri verebilme yeteneği kazandırılması gibi prensipler üzerine kuruludur.

34 Smed(SingleMinuteExchange of Dies) / Tek haneli dakika ile kalıp değiştirme SMED yaklaşımının ana ilkesi, gereksiz zaman harcamalarından kurtulmaktır. Temel SMED ilkeleri şöyle sıralanabilir. 1. Birinci ilke, bir kalıptan diğer bir kalıba geçiş sürecinde, makina durduğu zaman yapılan işlerle, makina çalışırken yapılan işleri saptayıp, mümkün olduğunca çok işi makina çalışırken gerçekleştirmeye yönelmektir. 2. Kalıp değiştirmede hem bir önceki kalıbın çıkarıldıktan sonra üzerine hemen yerleşeceği, hem de aynı anda bir sonraki kalıbı taşıyan ve yerine takılmasını kolaylaştıran rulmanlı sistemler ya da taşıyıcılar (arabalar) kullanılmalıdır. 3. Kalıp bağlama sırasında makinayı ayarlama gereğini önlemek de zaman tasarrufu sağlayacaktır.

35 Smed(SingleMinuteExchange of Dies) / Tek haneli dakika ile kalıp değiştirme 4. Mengene ve bağlayıcıları vida ve cıvata gerektirmeyecek şekilde tasarlamak da zaman tasarrufu sağlar. 5. Kalıp değiştirme süresinin %50 kadarı, bir kalıp takıldıktan sonra yapılan ayarlama ve deneme çalışmalarıyla harcanır. Oysa bu zaman kaybı, kalıbın ilk anda tam gerektiği şekilde yerine oturması sağlanırsa, kendiliğinden önlenmiş olacaktır. 6. Kalıpları, makinalardan uzak depolarda saklamak, taşıma ile vakit kaybedilmesine yol açar. Bunun çaresi sık kullanılan kalıpları makinaların hemen yanlarında tutmaktır.

36 POKA-YOKE POKA, dikkatsizlik, dalgınlık, YOKE ise elimine edilmesi anlamına gelir. POKA YOKE, unutkanlık dikkatsizlik, yanlış anlama, konsantrasyon eksikliği, standartların eksikliği, tecrübesizlik, boş vermek, sabotaj vs. insan faktörlerinden kaynaklanan durumlara karşı, hata yapmayı önleyici ve yardımcı araç ve stratejileri kullanarak ancak daha fazla kontrol elemanına gerek duymadan, sıfır hatalı üretime ulaşmayı amaçlar. Bu amaçla ve gerekirse kullanılan tezgaha ilave mekanizmaların eklenmesine ve/veya ürün üzerinde dizayn değişikliğine gidilebilir.

37 POKA-YOKE POKA-YOKE elemanları sonlandırıcı şalterler, ışıklı uyarılar, şablonlar, kılavuzlar, sensörler, basınçlı şalterler, ayar pimleri, sayaçlar vs. donanımdan oluşur. Temel fonksiyonları kapatma/durdurma, kontrol ve uyarıdır. POKA-YOKE uygulamaları sırasında ürünün karakteristik özelliklerine göre şekillendirilmiş standartlardan sapmaları belirleyecek uygun POKA-YOKE araçları seçilir. Prosedürlerden ve sabit değerlerden sapmaları belirleyecek düzenekler kurulur.

38 5S Seiri (Sınıflandırma): Çalışma ortamlarındaki malzeme ve ekipmanlar, gerekliliklerine göre sınıflandırılmalı, gereksiz olanlar çalışma ortamlarından uzaklaştırılmalıdır. Seiton (Düzgün Yerleşim): Çalışma ortamlarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar kullanım sıklıkları ve kullanım yerlerine göre konumlandırılmalı ve gerektiğinde kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde işaretlenmeli yada etiketlendirilmelidir. Seiso (Temizlik): Kusursuz bir çalışma ortamı için, çalışma alanları daima temiz tutulmalıdır.bu, moral ve motivasyonumuzu artırarak daha verimli çalışmamızı sağlayacaktır. Seiketsu (Standartlaştırma): İlk üç adımdaki gereklilikler çalışma alanlarında verimli bir şekilde uygulanıp, standartlaştırılmalıdır. Shitsuke (Devamlılığın Sağlanması ve Disiplin): İzlenebilir bir sistem kurulmalı ve gerekli iyileştirmeler yapılarak sistemin devamlılığı sağlanmalıdır.

39 5S Nerelerde Uygulanır? Üretim Sahalarında Atölyelerde Depolarda Ofislerde..ve kısacası özel yaşamınızdaki her yerde.

40 5S Faydaları İş Güvenliği Sıfır kaza Verimlilik Toplam verimliliği yükseltmek Hazırlık zamanlarının kısaltılması Malzeme arama kayıplarının azaltılması Kalite Sıfır hata

41

42

43 Ofislerde 5S

44

45 Toplam Verimli Bakım (TPM) Toplam verimli bakımın amacı toplam ekipman ömrünü uzatmak, üretim veya servis için fabrika ve ekipmanları optimum koşullarda tutmak ve yatırımların geri dönüşünü arttırmak, acil durumlarla başa çıkma yeteneğini arttırmak ve güvenliği sağlamaktır. Çalışanların toplam katılımıyla oluşturulur. Toplam verimli bakım sayesinde toplam ekipman verimliliği artarak, global tesis verimliliği maksimize olur, makine/tesisatın bütün yaşam eğrisi boyunca gerek duyduğu bakım sistemleri kurulur, proses hurda oranları, tezgah ve hat duruşları, tezgah arızaları, iş kazaları azalır.

46 KAIZEN KAIZEN geri beslemeye dayanan düzeltici bir faaliyettir. Kademeli, sürekli değişim, küçük yatırımlar, açık paylaşılır. Bilgi ve uzun vadeli etkiler sonucu, KAIZEN daha iyiye doğru değişim anlamına gelir. KAIZEN ilk aşamada mevcut durumun daha iyiye doğru değiştirilmesi için çalışılır. Bunun için öncelikle küçük ( bireysel) ve orta boy (küçük gruplar) değişiklikleri öngörür. Ardından büyük değişiklikler( buluşlar) gelir. KAIZEN takım çalışmasında çalışmalar için en uygun seçilmiş olan takım liderleri ve takım elemanları mevcuttur. Bir işletme biriminde sürekli iyileştirmeyi sağlamak için, kullanılan en popüler yaklaşım E. Deming in sürekli iyileştirme yöntemidir.

47 TZÜ Yararları Sistemde her türlü israf azalmaktadır, hatalar ortadan kaldırılmaktadır. Stok düzeyleri önemli ölçüde düşürülmekte, hatta bazı durumlarda sıfıra indirilmektedir. Stoksuz çalışma sonucu üretimle ilgili sorunlar ortadan kaldırılmaktadır. Stoksuz çalışma nedeniyle stok denetim sistemlerine ihtiyaç duyulmamakta bu da atölye düzeyinde denetim faaliyetini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

48 TZÜ Yararları Sistem, aynı ürün ailesinde yer alan ürünlerin birinden diğerine kolaylıkla kaydırılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, sistemde çeşit esnekliği yaratmaktadır. Ürün kalitesi yükselmekte, fireler azalmakta, verimlilik yükselmektedir. Firelerin azalmasının nedeni, küçük partiler halinde üretim sayesinde hatalı parçaların daha erken tespit edilebilmesidir. Küçük partiler halinde üretim nedeniyle, stokların ve malzeme taşıma araçlarının kapladığı alan azalmaktadır. Stoksuz çalışma, ilk seferinde hatasız üretim, toplam koruyucu bakım gibi ilke ve özellikleri nedeniyle, tam zamanında üretim sistemlerinde üretim düşük maliyetle gerçekleştirilebilmektedir.

49 TZÜ Zayıf Yönleri TZÜ, durmaya, talep değişkenliklerine ve diğer belirsiz olaylara karşı savunmasızdır. Yeni ürün üretimine hemen adapte olamaz.

50 VfDo&list=RDi3fL2XpIs4E&index=21 fqm0 yda

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) İÇERİK GİRİŞ JIT TANIMLARI JIT AMAÇLARI TEKNİKLER JIT YARARLARI GİRİŞ Günümüzde uluslar arası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet şartlarında var olabilmenin ön koşulu daima

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2013 2014 Güz yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde okutulan Stok Kontrolü

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

KALİTE MALİYET -TESLİMAT

KALİTE MALİYET -TESLİMAT Müşteri Ne İster? HATASIZ ÜRÜN Yüksek Kalite UYGUN FİYAT Düşük Maliyet DERHAL TESLİMAT Teslimat Süresi KALİTE MALİYET -TESLİMAT Değişim Kültürel Değişim Yalın Üretim Sistemi İşletmelerde Kaizen Kültürü

Detaylı

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ YALIN YAKLAŞIM Yalın düşüncenin temel amacı, israflardan arındırılmış mükemmel proseslerin etkinlik ve verimlilik analizlerini yaparak, maliyetleri azaltmak ve sonuçta müşteriye mükemmel değerler sunmaktır.

Detaylı

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI Wow İstanbul Hotel & Convention Center 30 Kasım 2014 Satın Almada Yalın Yaklaşımlar Alper REİSOĞLU Bir

Detaylı

Tam Zamanında Üretim Sistemi. Dr. Fulya YÜKSEL. TZÜ -Tanımlar

Tam Zamanında Üretim Sistemi. Dr. Fulya YÜKSEL. TZÜ -Tanımlar ÜRETİM SİSTEMLERİ Tam Zamanında Üretim Sistemi Dr. Fulya YÜKSEL TZÜ -Tanımlar Özellikle ara stok miktarını en aza indirmek için geliştirilen bu sistemde, çekme prensibi ile üretim ic in gerekli olan malzemenin

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka),

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka), Yalın üretim sistemi İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış, ekonomisi darboğazlarda bir ülke görünümünde olan Japonya'nın savaş sonrası ekonomik durumuyla ilişkili olarak ortaya çıkan ve 1980'li yılların

Detaylı

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI YALIN DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İzmir Makina Mühendisleri Odası 4 Ekim 2013 Orhan ÖZER Genel Müdür & CEO Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. 1/48 1 İçerik TOYOTA TOYOTA YÖNETİM

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE

YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE Öğr.Üyesi: Kadir Gürdal Hazırlayan: Fatih A. Yılmaz 23 Aralık 2014 ANKARA Sunum Planı 1. Yalın düşünce Yalın düşünce, yalın düşüncenin ilkeleri 2. Yalın üretim Yalın üretim

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM TOPLAM VERİMLİ BAKIM TKY405 Toplam Kalite Yönetimi Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 1.GİRİŞ Müşteri taleplerinin hızla değiştiği, Kuruluşlar arasındaki rekabetin giderek daha da arttığı günümüzde; Firmalar varlıklarını

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar.

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar. Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. Adana Sanayi Odası Yalın Yönetim Semineri Eren Artar www.lean.org.tr Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. YALIN DÜŞÜNCE Küresel rekabeti anlamak...

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016 İLKER KIYAK 1 2 Çalışma Alanı Çeşitleri 3. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu toplanmıyor 2. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu diğer bir grup tarafından

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET İşyerlerinde çalışma ortamının iyileştirilmesini hedef alan

Detaylı

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5S UYGULAMASI Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5 S YÖNETİMİNE GİRİŞ BİRİNCİL AMAÇ İKİNCİL AMAÇ GÜVENLİK VERİMLİLİK 5S NEDİR? Baş harfleri S ile başlayan Japonca kelimelerdir. SEIRI SEITON SEISO

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş NOT: MRP ve TAM ZAMANINDA ÜRETİM ARASINDAKİ FARKLAR ile ilgili notlar sizlere çalışmanız için derste işlenmemiştir Endüstri Mühendisliğine Giriş 26 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard.

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır.

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır. ALTI SİGMA NEDİR? Altı Sigma Nedir? 1980 lerin ortasında Motorola tarafından, Japon kalite fikirleri ve kontrol sistemlerinin süreçlerde uygulanması için geliştirilmiştir. Mevcut problemleri çözmek, altı

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T A C I L S E R V I S T E YA L ı N H A S TA N E U Y G U L A M A L A R ı Y R D. D O Ç. D R. O R H A N D E L I C E S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

2006 yılı Eğitim ve danışmanlık Bülent Sönmez. Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği. 15 şirkette proje

2006 yılı Eğitim ve danışmanlık Bülent Sönmez. Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği. 15 şirkette proje KILGI SİSTEM TASARIM PROJE UYGULAMA DANIŞMANLIK İNŞ.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. KILGI 2006 yılı ve danışmanlık Bülent Sönmez Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği 15 şirkette proje EĞİTİMLER Proje öncesi proje

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Yalın Düşünce ve Yalın Üretim

Yalın Düşünce ve Yalın Üretim Yalın Düşünce ve Yalın Üretim Bir Müşteri olsaydınız, neye para ödemek isterdiniz??? Yalın Düşünce; Müşterinin bakış açısıyla, DEĞER kavramına odaklanmış bir felsefedir. Ürüne değer katmayan faaliyetlerin

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU. Kaizen Atölyesi 2015

KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU. Kaizen Atölyesi 2015 KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU Kaizen Atölyesi 2015 1 HİZMETLERİMİZ 2 HAKKIMIZDA Önsöz KAİZEN ATÖLYESİ, Japon Yönetim (Kaizen, TPM, Yalın Üretim) teknikleri ve prensipleri ile operasyonel mükemmellik

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer. Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer. Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Değer Hizmet (satın) alanın bedelini ödemeye hazır olduğu hizmet ile bu hizmete özellik ve nitelik katan faaliyetlerdir.

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ TAM ZAMANINDA İMALAT SİSTEMLERİ YALIN ÜRETİM PROF. DR.SEMRA BİRGÜN TARİHÇE 1945 Savaş sonrası ekonomik kriz dönemi (Japonya) TOYOTA MOTOR Üretim Satış sorunları Ürün çeşitlemesi

Detaylı

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ 1. Adım: Konu Seçimi MUTLU AKÜ Montaj Bölümü 5.Hat TBS 5 Kutulama Prosesindeki üretim kayıpları ve kalite hatalarının önlenmesi projesi TBS5

Detaylı

TREX OEE EL KİTABI OEE EL KİTABI. Eğitim Danışmanlık. www.trex.com.tr OTONOM BAKIM POKA YOKE KAIZEN SMED ÖNLEYİCİ OEE BAKIM PROAKTİF BAKIM

TREX OEE EL KİTABI OEE EL KİTABI. Eğitim Danışmanlık. www.trex.com.tr OTONOM BAKIM POKA YOKE KAIZEN SMED ÖNLEYİCİ OEE BAKIM PROAKTİF BAKIM KAIZEN OTONOM BAKIM POKA YOKE 5S SMED OEE PROAKTİF BAKIM ÖNLEYİCİ BAKIM Eğitim Danışmanlık Eğitim Danışmanlık 1 2 3 4 5 Makinelerimizde her gün karşılaştığımız örnek olayların kayıplar ile olan ilişkileri;

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI

KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI 5S NEDİR? / NEDEN 5S? 5S NEDİR? Beş aşamadan oluşan, adını Japonca beş kelimenin baş harflerinden alan bir işyeri organizasyonu yöntemidir. NEDEN 5S? SEIRI (AYIKLA)

Detaylı

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi Biymed Eğitim Eğitime Bedeline Dahil Olanlar Öğle yemekleri Çay-Kahve ve İkramlar Eğitim notu Sertifika Eğitim Saatleri 10.00-11.15 Eğitim 11.15-11.30 Çay-Kahve Arası 11.30-12.30

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI İstanbul, 2012 İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI 14 yıldır farklı ülkelerde ve farklı sektörlerde birçok firmada Yalın Üretim ve Kaizen Uygulamaları yapmış bir uzman olarak,

Detaylı

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA 05.10.2013 Onur ARTIIŞIK Organizasyonel Gelişim Uzmanı İnsan Kaynakları Direktörlüğü 1 20 Novembre, 2010 Genel Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma Yalınlık Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

Sunuş... xiii Ön Söz... xv Teşekkür...xix Çevirenin Ön Sözü...xxi

Sunuş... xiii Ön Söz... xv Teşekkür...xix Çevirenin Ön Sözü...xxi Ç NDEK LER Sunuş......................................... xiii Ön Söz......................................... xv Teşekkür.......................................xix Çevirenin Ön Sözü...............................xxi

Detaylı

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com Metesan A.Ş. Yalın Üretim Metesan A.Ş. 1981 de Aydınlatma 35 85 Enjeksiyon Beyaz Mete yaka ürünleri Ailesi makinası tarafından kuruldu 1998 de 2187 Melamin Mavi Lexel yaka Enjeksiyon Grup tarafından makinası

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim Üretimin yenileştirme çalışması İş gücü, zaman ve enerji kullanımları konusunda avantaj sağlayan bir yöntemdir. Üretimin modernizasyonu Firmaların rekabet avantajlarını kazanmaları ve sürdürebilmeleri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2)

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) Kaizen Konusu : Ekstrüzyon Hatlarında Briket Yükleme Sürelerinin İyileştirilmesi Tarih : 07/03/2017 Takım Üyeleri ve Görevleri : Anıl Yıldırım Sürekli iyileştirme

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM

TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM MURAT APAKHAN MAKİNE YÜKSEK MÜHENDİSİ MAYIS 2017 1 BAKIM NEDİR Bir işletmede veya proseste yer alan makine, ekipman veya teçhizatın sürekli olarak çalışır

Detaylı

«Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops»

«Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops» «Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops» Ayşe Gül Mangan Mahmut Yaşar (Akdaş Döküm) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th

Detaylı

BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME

BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İŞLETME BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME Ergün Meriç Güz 2014 Kaizen Kavramı Kaizen: Sürekli İyileştirme (Kai: Değişim, Zen: Daha iyi) Kaizen, sürece yönelik, küçük adımlı, insana

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

KANBAN SİSTEMİNİN BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

KANBAN SİSTEMİNİN BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 25-27 asım 2005 ANBAN SİSTEMİNİN BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Â. Yurdun ORBA Uludağ Üniversitesi Suzan BİLGİN Uludağ Üniversitesi Özet Globalleşme

Detaylı

Giriş. TPM nin ortaya çıkması. TPM uygulamalarının başlıca amaçları; TOPLAM ÜRETKEN BAKIM 01.04.2014. (Total Productive Maintanence TPM)

Giriş. TPM nin ortaya çıkması. TPM uygulamalarının başlıca amaçları; TOPLAM ÜRETKEN BAKIM 01.04.2014. (Total Productive Maintanence TPM) TOPLAM ÜRETKEN BAKIM (Total Productive Maintanence TPM) Dr. Ferhat Güngör Mart 2013 İşletmelerin gelişmesin de yönetim tarzının yanı sıra, Toplam Üretken Yönetim (TPM) gibi metotların kullanımı ile Tüm

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI DOK. NO TL-KAL-11 REV. NO 00 YAYIN TAR. REV. TAR. SAYFA 1/9 NO 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatın amacı, fabrikamızda ISO 22000 proseslerinin tanımlanması, etkileşimi ve veri

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Kamuda Neden Süreç Yönetimi Erkan Karaarslan

Kamuda Neden Süreç Yönetimi Erkan Karaarslan Kamuda Neden Süreç Yönetimi Erkan Karaarslan Mevzuatımız, kamu idarelerinin amacını (hak ve sorumluluklarını) tamamen, bu amacı yerine getirmek için uygulayacakları yöntemleri de kısmen belirlemiştir.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... vii BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ 1.1 Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları... 8 1.1.1 Üretim... 8 1.1.2 Envanter Yönetimi... 16 1.1.3 Taşıma ve

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ

TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ 1 TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ İskender ERBİL ÖZET Bu çalışmada; tedarik zincirindeki kayıpların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için, yalın tekniklerin kullanıldığı bir kayıp analizi modeli tanıtıldı.

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ 1. Bir işletmede mevcut sabit maliyetler kapsamında olmayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir? a) Süreçte kullanılacak tezgah/tezgahların satın alma maliyeti b) Süreçte kullanılacak tezgah/tezgahların

Detaylı

YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK

YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK NESLİN ÖZKAYA Yalın Ofis Şefi 1 04 Ekim 2013 - İzmir NESLİN GAZİOĞLU ÖZKAYA Bursa Erkek Lisesi Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Method Geliştirme Uzmanı Proje Mühendisi

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 6 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI Figen SOLMAZ OPSAR Kalite ve Akreditasyon Yöneticisi 13.6.2016 Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) Sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta ve çalışan güvenliği

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi ISO 9000 Ailesi 1987 ve 1994 Yılı ISO 8402:

Detaylı

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR KAİZEN Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi Hazırlayan: Mine Bihter ONUR Kaizen Kavramı Kai Zen İyi Değişim Kaizen :Japonca iyiye doğru değişim anlamına gelir. Kaizen

Detaylı

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok yönetimi için bilgi sisteminde olması gereken bilgiler aşağıda verilmiştir. Hammadde Deposu Ara Ürün Stoğu Bitmiş Ürün Deposu Ara Yüzler

Detaylı

Klasik Çalışma Modeli

Klasik Çalışma Modeli Klasik Çalışma Modeli Stok miktarı Nasıl Bir Üretim Modeli? Üretim planına gerek duyulmadan Kısa reaksiyon süreli Talep edildiği kadar üretilen FIFO ya uygun sürekli malzeme akışlı Sabit stok seviyeli

Detaylı

Üretim Otomasyon Sistemi. Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi. 444 0 262 www.kocsistem.com.tr

Üretim Otomasyon Sistemi. Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi. 444 0 262 www.kocsistem.com.tr Üretim Otomasyon Sistemi Nesnelerin İnterneti Çözüm Ailesi 444 0 262 www.kocsistem.com.tr KoçSistem Üretim Otomasyon Sistemi Üretim sistemlerini anlık izlemenizi, Operasyonel verimliliği artırmanızı, Üretim

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin Ürün ve hizmet üretme sistemine ve nasıl organize olacağına karar verilmesi Yeni ürün ve hizmet planlamasının bir aşamasıdır Kapasite planlamasını, ekipman seçimini ve yerleşke tasarımını etkiler. Süreç

Detaylı

YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ. Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ. Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YALIN YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ GİRİŞ Sağlıkta artan maliyetleri ve israfı azaltmak, kaliteyi artırmak, hasta ve çalışan memnuniyetini artırmak Yalın

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI  KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI http://drhikmet.wordpress.com KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM ALMANYA EĞİTİM VSM001 Value Stream Mapping 3 4

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur Emotron M20 Shaft Power Monitör Yükünüzü Korur, Emotron M20 güç şaft monitör yükünüzü mükemmel koruyarak işletme sürekliliğini artırır,

Detaylı