Nükleer santral kazasından 5 yıl sonra bugün Fukuşima da Durum, Yeni Nükleer Santrallar için Alınacak Dersler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nükleer santral kazasından 5 yıl sonra bugün Fukuşima da Durum, Yeni Nükleer Santrallar için Alınacak Dersler"

Transkript

1 Nükleer santral kazasından 5 yıl sonra bugün Fukuşima da Durum, Yeni Nükleer Santrallar için Alınacak Dersler Sunan: Yüksel Atakan, Dr., Radyasyon Fizikçisi,, ybatakan@gmail.com

2 GİRİŞ Folyelerden oluşan aşağıdaki yazı dizisi, Mayıs 2015 de Ankara Fizik Müh. Odasında (FMO) yaptığım sunumların güncellenmesidir. Japon hükümeti, ülkedeki toplam 54 nükleer reaktörden, o gün çalışan, 43 reaktörü 11 Mart 2011 kazasından sonra durdurmuştur. Bugün Japonya da sadece güneydeki Sendai de 2 reaktör tekrar çalıştırılıyor. 23 reaktörün işletilmesi için yetkili kurumlara başvurulmuş olup bunlar için ilgili denetim ve yargı yolları aşılmaya çalışılıyor. Kazdan önceki 54 reaktör ülkenin %30 elektrik gereksinimini karşılıyordu. İşletmeden çıkarılanlar sonucu ileride 43 reaktörün Japonya da çalışması bekleniyor. Bunların tekrar işletmeye açılmaması için Japonya da nükleer karşıtlar git gide destek buluyorlar. Japonya da bugün yeni bir nükleer santralın yapımı ise sürüyor. Ancak artırılmış güvenlik önlemlerinin yerine getirilebilmesi için yapımı gecikiyor.

3 Bu konuyla ilgilenenler aşağıdaki yayınlarda daha ayrıntılı bilgiler de bulabilirler: 1. Ülkemizde kurulacak nükleer santrallarla ilgili radyasyon güvenliği (FMO Teknik Raporu, Y.Atakan, 50 sayfa, 2. Fukuşima kazasının 4.yılında durum (Bilim ve Gelecek dergisi Nisan 2015) 3. Radyasyon ve Sağlığımız? kitabı: (Nobel yayınları 2014, Y.Atakan) Yüksel Atakan, 8 Mart 2016,

4 FUKUŞİMA SANTRALLARI TOKYO nun 250 km KUZEY DOĞUSUNDA PASİFİK KIYISINDA

5 JAPONYA da 11 Mart 2011 deki ÜÇLÜ KARAYIKIM (FELAKET) 1.Büyük deprem (9 büyüklüğünde ilk kez) 2.Tsunami ve 3.Fukuşima Nükleer Santral Kazası Deprem anında çalışan 1,2 ve 3 nolu reaktörler otomatikman durduruldu. Ancak nükleer yakıt elemanlarındaki bölünme ürünleri (radyoaktif maddeler) saldıkları ışınlarla ortamı ısıtmaya devam ettiklerinden, daha yıllarca soğutulmaları gerekiyordu. Ancak santralda elektrikler kesilmişti (YGH ı kopmuş, dizelli ivedi elektrik üreteçlerini tsunami suları basıp işlemez duruma getirmişti)

6 kişi evlerinden uzaklaştırıldı. Bunlardan i Nükleer santralın 20 km çevresinden geliyor (Ev ve bahçelerine radyoaktif maddelerin /Cs 137/ bulaşması sonucu) Toplam 1 milyon kadar ev oturulamaz durumda Deprem ve Tsunami sonucu kişi yaşamını yitirdi, 3200 kişi de kayıp.

7 SANTRAL IN km ÇEVRESİ KISA SÜREDE BOŞALTILDIĞINDAN, ÇERNOBİL deki DURUMUN AKSİNE İNSANLAR GEREKSİZ YERE IŞINLANMADILAR Bu nedenle fazla radyasyon dozu alan olmadı. Çernobil de ise daha sonra çocuklarda tiroit kanseri ortaya çıktı.

8 FUKUŞİMA daki 6 REAKTÖRLÜ NÜKLEER SANTRALIN NUMARALARINA GÖRE UZAKTAN GÖRÜNÜMÜ

9 FUKUŞİMA KAYNAMALI SULU REAKTÖRÜN KESİT MODELİ

10 SANTRALLARIN GEÇMİŞİNE BAKIŞ: 1970 li yılların, General Electric yapımı, Fukuşima nükleer santralları zaten başlangıçtan beri sorunluydu! Reaktörleri TEPCO şirketi işletiyordu. Rekatörlerin tümü kaynamalı sulu cinsten reaktörlerdi. ilk 4 ü 760 MW e (elektriksel) güçteydi. Son 2 reaktör 1067 ve 1325 MW e gücündeydiler.

11 FUKUŞİMA REAKTÖRLERİNİN KORUYUCU KABININ /KILIFININ (CONTAINMENT) BIR REAKTOR KAZASINDA ORTAYA ÇIKACAK YÜKSEK BASINCA DAYANAMAYACAĞINI DAHA 1970 de ABD ATOM ENERJİSİ KURUMU AÇIKLAMIŞ OLMASINA VE BUNUN YASAKLANMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTMİŞ OLMASINA RAĞMEN, BASINÇ DÜŞÜRME SİSTEMİ YAPILMADAN REAKTÖRLER İŞLETMEYE AÇILDI KİLER KATINDAKİ DİZELLİ İVEDİ ELEKTRİK ÜRETEÇLERİNİN DE SULAR ALTINDA KALABİLECEĞİ UZMANLARCA VURGULANDI AMA YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDİ

12 2002 YILINDA TEPCO ELEMANLARI 16 YIL BOYUNCA TEKNİK RAPORLARI DEĞİŞTİREREK BOZUKLUKLARI VE KAZALARI GİZLEDİKLERİ, DÜZMECE RAPORLAR HAZIRLADIKLARI ORTAYA ÇIKINCA SANTRALLAR DURDURULDU AMA 2003 YILINDA BAZI İYİLEŞTİRMELERDEN SONRA TEKRAR AÇILDI KAZADAN 10 GÜN ÖNCE İSE ÇEŞİTLİ ALETLERİN, POMPALARIN DİZELLİ ÜRETEÇLERİN 11 YILDIR BAKIMLARININ TAM YAPILMADIĞI AÇIKLANMIŞTI AMA ALDIRAN OLMADI. KISACASI : KAZA GELİYORUM DİYORDU

13 Bulgular ve özetle bugünkü durum: 1.Fukuşima bölgesinde Cs 134 ve Cs 137 en yoğun radyoizotoplar olmuştur. 2. Radyasyon dozunun oluşmasına en büyük katkı vücudun dıştan ışınlanmasından gelmiştir (20mSv den az). 3.Vücudun içten ışınlanması, sıkı besin kontrolları nedeniyle önemsiz kalmıştır (besinlerde yapılmakta olan radyoaktivite ölçümleri ve kontrollar uzun süre devam edecektir). 4.Japonya nın her yerinde Fukuşima kaynaklı radyoizotoplar ölçülmüş ise de Fukuşima bölgesi en çok etkilenen bölge olmuştur

14 5. En çok radyoizotop birikmesi, nükleer reaktörlerin kuzey batı yöresinde görülmüştür 6. Uluslararası araştırmalar (WHO, UNSCEAR) ve santral alanının temizlenmesi, reaktörlerin soğutulması, reaktörlerin çevresine set çekilmesi, havalandırma, filtreleme ve yakın çevrede koruyucu önlemler alınması gibi daha bir dizi önlem, onarım, bakım ve arındırma çalışmaları yıl sürecektir. Santralların 6 sı da ileride de çalıştırılmayacaktır.

15 7.FUKUŞİMA KAZASI SONUCU RADYASYONDAN KİMSE ÖLMEDİ ANCAK ÖZELLİKLE BOŞALTILAN YERLERDEN GELENLER ARASINDA RADYASYONUN İLERİDE KENDİLERİNDE YA DA ÇOCUKLARINDA KANSER YAPACAĞIYLA İLGİLİ PSİKOLOJİK BUNALIMLAR /DEPRESYON/TRAVMA GÖRÜLDÜĞÜ VE YAŞAMINA SON VERENLERİN 1000 i GEÇTİĞİ HABERLERİ (kanıtlanmasa da) MEDYADA YER ALIYOR BU NEDENLE ULUSLARARASI KURULUŞLAR RADYASYON KONUSUNDA HALKI DAHA İYİ BİLGİLENDİRMENİN ÖNEMİNİ VURGULUYORLAR

16 Yeni bir nükleer santral projesinde Fukuşima kazasından alınacak önemli derslerin başlıcaları şunlar olmuştur: Yüksek Güvenlikli Bir Nükleer Santralın Teknik Özellikleri 1. Santral depreme daha dayanıklı olarak projelendirilip kurulmalı, 2. Santrala verilen elektriğin kesilmesinde, ivedi (acil) dizel jeneratörleri sorunsuz çalışacak şekilde projelendirilmeli ve en uygun yerlerde konuşlandırılmalı,

17 3. Hidrojen gazı oluşmasını önleyecek sistem çalıştırılarak patlamalar ortaya çıkmamalı, 4. Nükleer yakıt maddesinin ergimesi durumunda reaktör kazanı dıştan soğutularak çeliğin yapısı (sertliği) bozulmadan ergiyen yakıt kazan içinde kalmalı, 5. Çok yüksek sıcaklıkta reaktör kazanının delinmesi durumunda, kazanın altında yakıt tutma çanağı bulunmalı. 6. Santralda ivedi komuta merkezi ve simülatör bulunmalı personel önceden hazırlanmalı

18 KAZADAN SONRAKİ İLK GÜNLERDEKİ HİDROJEN GAZI PATLAMALARI, DÜNYA TV lerinde GÖSTERİLDİĞİNDE BUNLARI HALK, Yüksel ATOM Atakan,Dr. BOMBASI,Radyasyon PATLAMASI Fizikçisi, OLARAK ALGILADI (ALMANYA nın NÜKLEER ENERJİDEN ÇIKIŞINDA BU RESİMLER ÖNEMLİ OLDU).

19 Mart 2011 KAZA GÜNLERİNDE TV lerde İZLENEN PATLAMALARIN KAYNAĞI? U235 YAKIT MADDESİNİN İÇİNDE BULUNDUĞU ZİRKONYUMLU BORULAR, REAKTÖR SOGUTULAMADIĞINDA (1000 C DERECE DOLAYINDA) SU BUHARIYLA TEPKİMEYE GİRİP HİDROJENİ OKSİJENDEN AYRIŞTIRIYOR. AYRIŞAN HİDROJEN REAKTÖRDEN REAKTÖR KABINA (CONTAİNMENT) SIZARAK ORANIN HAVASINDAKİ OKSİJENLE BİRLEŞİP HİDROJEN GAZI PATLAMALARINA NEDEN OLDU. PATLAMALARLA FUKUŞİMADA REAKTÖR ÇATISINDA YARIKLAR AÇILMIŞ VE BURALARDAN RADYOAKTİF MADDELER VE YAPI MALZEMESİ DIŞARIYA YAYILMIŞTIR. SONRADAN REAKTÖR BİNASININ HAVASINA AZOT GAZI POMPALANARAK PATLAMALAR ÖNLENMİŞTİR.

20 KAZADAN SONRA ÇEVREDE ARAMA VE ÖLÇÜM YAPAN KORUYUCU GİYSİLİ PERSONEL

21 KONUYA YABANCI OLANLAR İÇİN: RADYASYON FİZİĞİNİN TEMEL KAVRAM VE BİRİMLERİ NELERDİR? BECQUEREL (Bq), GRAY ve SIEVERT?

22 RADYOAKTİF ATOM ÇEKİRDEĞİNİN BOZUNUMU GAMALARIN ATOMLARLA ETKİLENİP İYON OLUŞTURMASI RADYOAKTİVİTE BİRİMİ BECQUEREL (1 Bq= Saniyede 1 adet çekirdek bozunumu Eski birim Curie (1 Curie= 3,7x10 (10) Bq) Sadece Bq sayısını bilmek yeterli değil, rady. maddenin cinsini, yayınladığı ısınları ve bunların enerjilerini de bilmek gerekiyor.

23 RADYASYON DOZU : RADYASYONUN MADDEYE / VÜCUDA AKTARDIĞI ENERJİ BİRİMİ GRAY VE SIEVERT Gama ve beta ışınları için: 1 Gy=1 Sv= 1 Joule/kg 1 J= 100g lık çikolata paketini 1m yukarı kaldırmak için gereken enerji (Günlük yaşamda çok küçük ama hücreler için çok büyük: binde, milyonda biri kullanılıyor (msv, µsv)

24 Gama ve betalar için: 1 Gray=1 Sievert (Eşdeğer doz birimi)

25

26 NÜKLEER SANTRALDAN YAYILAN RADYOAKTİF MADDELERİN İNSANA ULAŞIM YOLLARI? Radyoaktif maddeler yağışlarla toprağa, doğrudan ışınlanmayla ya da besinlerle insana ulaşabiliyor

27

28 TOPRAKTAKİ SEZYUM 137 (Yarılanma süresi 30 yıl) Vücut için Iyot 131 in yanı sıra en etkin radyoizotop Cs 137. Cs 137 zamanla git gide bozunarak azalsa da 200 yıl kadar etkili olabiliyor. İyot 131 ise çok daha kısa yarılanma süreli: I 131 (8 gün) ilk 2 ay etkin

29 FUKUŞİMA ÇEVRESİNDE Yüksel VE UZAKLARDA Atakan,Dr.,Radyasyon TOPRAĞIN Fizikçisi, Cs 137 İLE KİRLENMESİ (uzaklaştıkça Cs 137 miktarı azalıyor)

30 TOPRAKTAKİ SEZYUM SANTRALDAN UZAKLAŞTIKÇA AZALIYOR ( kbq/m2 den 10 kbq/m2 e kadar iniyor kbq/m2 lik Cs 137 : ilk yılda 13 msv lik doz oluşturuyor. Sezyum un topraktan arındırılması için bir ABD şirketi bir cins ayçiçeği ekilmesini Çernobil de denemiş ve ayçiçeğinin, potasyumlu gübre kullanılmadığında, topraktaki sezyumun %95 ini emdiğini belirlemiştir. Fukuşima çevresinde en büyük sorun toprağın, ev ve bahçelerin sezyumdan arındırılması olup bu konuda temizleme / arındırma çalışmaları sürüyor ve ilk tekrar yerleşimin yakında gerçekleşmesi bekleniyor.

31 RADYOAKTİF MADDELER MART ARASI ÖNCE OKYANUSA DOĞRU ESEN RÜZGARLA DENİZE TAŞINDILAR, DAHA SONRA TOKYO DAHİL KARAYA DOĞRU TAŞINDILAR AMA YAĞIŞ SADECE BAZI DAĞLIK YERLERE OLDUĞUNDAN KENTLER PEK ETKİLENMEDİ SANTRALDAN ÇEVREYE ATILAN 200 FARKLI RADYOİZOTOP MİKTARI DOĞRUNDAN ÖLÇÜLEMEDİĞİNDEN ANCAK ÇOK ÇEŞİTLİ YÖRELERDE TOPRAKTAN VE BİTKİ ÖRTÜSÜNDEN ALINAN ÖRNEKLERİN ÖLÇÜMÜ VE MODEL HESAPLAMALARIYLA KESTİRİLEBİLİYOR VE BU ÇOK KAPSAMLI VE ZAHMETLİ (Miktarlara ilgili ayrıntılı bilgiler için BG dergisine bkz.)

32 FUKUŞİMA ÇEVRESİNİN, TOPRAĞIN RADYOAKTİF KİRLENME MİKTARINA GÖRE, BÖLGELERE AYRILMASI

33

34 Bölge 1 (Yeşil sınırlı alan-area 1) : Boşaltma emirlerinin kaldırılmaya hazır oluğu alanlar Bölge 2 (Koyu sarı sınırlı alan-area 2): Buralarda oturanların yerleşmelerine izin verilmeyen alanlar Bölge 3 (Koyu pembe sınırlı alan/area 3): Buralarda oturanların ileride tekrar yerleşmelerinin güç göründüğü yerler Koyu kırmızı sınırlı alan: Yasak bölge İnce sarı sınırlı alan: Boşaltılabilecek bölge, burada yaşayanlardan her birinin 1 yıl sonunda 20 msv doz alabileceği bölge (deliberate evacuation area/boşaltılmaya aday bölge)

35 REAKTÖR BİNA VE MALZEMELERİNİN TEMİZLENMESİ SANTRAL ALANININ DURUMU REAKTÖRLERİN ÇEVRESİ ANCAK YILDA TEMİZLENEBİLECEK TEMİZLEME, YIKAMA, BARİKAT KURMA, BİNALARI KAPSÜLLEME VE REAKTÖRLERİ SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR. ATIK SU DEPOLARIYLA SANTRAL ALANI DOLMUŞ DURUMDA (Ayrıntılar BG dergisindeki yazıda)

36 BUGÜN, ATIK SIVI VE KATI MADDE VARİLLERİYLE DOLAN SANTRAL ALANI

37 BETON DUVARLARLA KAPSÜLLENEN REAKTÖR BİNASI

38 İÇME SUYU VE BESİNLER İÇİN SINIR DEĞERLER I 131 sınır değeri Cs 137 sınır değeri Cs 137 (2012 ve sonrası için sınır değerler (Bq/kg) ( I 131 kalmadı). İçme suyu ve süt için:: 300 Bq/litre 200 Bq/litre 10 (içme suyu için) ; 50 (Süt ürünleri için) Sebze /meyva Bq/kg 500 Bq/kg 100 (50: bebekler için) Not: En sağ sütundaki sınır değerler bebeklere mama hazırlanan su, süt, ve süt ürünleri içindir

39 FUKUŞİMA KAZASI SONUCU HESAPLANAN RADYASYON DOZLARI (msv) Yetişkinler için Bebekler için Doz sınır Yerleşim yerleri/ kişiler İlk yılda Yaşam boyu İlk yılda Yaşam boyu Boşaltılan yerler Fukuşima bölgesi Etkilenen başka bölge (*) değerleri Kalan Japonya da 0,3 0,6 0,5 1 1 Personel Tüm Dünya için 0,01 0,01 0,01 0,01 Japonya da kısa süre kalanlar (4 haftada= 4w) 0,01 0,1 Tokyo da: 0,03 (4w)

40 msv den çok BAZI KARŞILAŞTIRMALAR Radyasyonlarla çalışan bir kişinin yaşamboyu almasına izin verilen sınır değer (en çok radyasyon dozu) Bu eşik radyasyon dozu, kısa sürede alındığında mide bulantısı ve kusmayla sonuçlanabiliyor Kitle ışınlamalarında herbir kişinin alabileceği bu doz miktarında kanser ve lösemi oranı % 5-10 artıyor Tıbbi tedavi yapılmazsa bu dozlar arasında ışınlananlardan %50 i kadarı ölüyor %90 olasılıkla ölümle sonuçlanıyor

41 KARŞILAŞTIRMALAR ve SONUÇ: Doğal radyasyondan yılda 2,4 msv/kişi doz alıyoruz BT : msv; Röntgen filmi: 0,03 msv Yapay radyasyon (NGS dahil) yıllık doz sınırı halk için: 1 msv/kişi Uçak personeli yılda ortalama: 2 msv/kişi ( da kişi) Fukuşima da santraldan 20 km uzaktaki halk için ortalama alınan doz: 20 msv (20 km içi boşaltıldığından orada personel dışında kimse ışınlanmadı); ( da nükleer santral personeli için sınır değer: 20 msv )

Dr. Yüksel Atakan Radyasyon Fizikçisi-Almanya 5 Mart 2017

Dr. Yüksel Atakan Radyasyon Fizikçisi-Almanya 5 Mart 2017 Kazadan 6 yıl sonra Fukuşima da durum ve alınacak dersler Dr. Yüksel Atakan Radyasyon Fizikçisi-Almanya 5 Mart 2017 Deprem ve Tsunami sonucu toplam 1 milyon kadar ev oturulamaz duruma geldi, 16.000 kişi

Detaylı

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar... İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1 Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...3 Bölüm 2: İyonlaştırıcı Radyasyonlar Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?...7

Detaylı

DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER)

DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER) DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER) 14.03.2011 Bilindiği üzere, 11 Mart 2011 tarihinde Japonya da, dünyada gerçekleşmiş en büyük beşinci deprem meydana

Detaylı

ÇERNOBİL NÜKEER SANTRAL KAZASININ 30. YILINDA DURUM?

ÇERNOBİL NÜKEER SANTRAL KAZASININ 30. YILINDA DURUM? ÇERNOBİL NÜKEER SANTRAL KAZASININ 30. YILINDA DURUM? Yüksel Atakan Dr., Radyasyon fizikçisi, Almanya, ybatakan@gmail.com Giriş Bilindiği gibi, 26 Nisan 1986 günü Ukrayna Çernobil deki 4 No.lu reaktörde

Detaylı

Fukushima Nükleer Santral Kazası ve

Fukushima Nükleer Santral Kazası ve Nükleer i Nükleer Kazası ve Prof. Dr. Cemal Niyazi Sökmen Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Hacettepe Üniversitesi 9 Mart 2013 Özet Nükleer i 1 Nükleer i 2 3 4 5 Sahadaki Reaktörler Nükleer i No Tip Koruma

Detaylı

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer enerji santrali, bilinenin aksine daha az zararlı olup termik ve hidroelektrik santrallerin çevreye verdiği zarardan daha az zarar vermektedir.

Detaylı

F M O Y. A t a k a n

F M O Y. A t a k a n ÜLKEMİZDE KURULACAK NÜKLEER SANTRALLARIN RADYASYON GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ ÖNERİLER Dr. Yüksel Atakan Fizik Yüksek Mühendisi TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEKNİK RAPOR ANKARA-2015 Fizik Mühendisleri Odası

Detaylı

Fukuşima da Neler Oldu

Fukuşima da Neler Oldu Fukuşima da Neler Oldu 1. Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi Ankara Doç. Dr. Şule Ergün Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü 19 Kasım 2015 Sunum Özeti Fukushima Daiichi Santrali

Detaylı

TÜRKİYE İÇİN DOZ DEĞERLENDİRMELERİ

TÜRKİYE İÇİN DOZ DEĞERLENDİRMELERİ TÜRKİYE İÇİN DOZ DEĞERLENDİRMELERİ Önsöz 26 Nisan 1986 günü Ukrayna da Kiev e 130 km uzaklıkta yer alan Çernobil nükleer güç santralının 4 üncü ünitesinde meydana gelen kaza, tarihin en büyük nükleer

Detaylı

ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI VE TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI VE TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ TC GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTA ÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALİ ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI VE TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ HAZIRLAYAN : ÇİĞDEM KAPUKAYA

Detaylı

19/04/2011 FUKUSHIMA NÜKLEER SANTRALİNDEKİ KAZANIN DERECESİ 7 YE YÜKSELTİLDİ

19/04/2011 FUKUSHIMA NÜKLEER SANTRALİNDEKİ KAZANIN DERECESİ 7 YE YÜKSELTİLDİ 19/04/2011 FUKUSHIMA NÜKLEER SANTRALİNDEKİ KAZANIN DERECESİ 7 YE YÜKSELTİLDİ Fukushima Daiichi Nükleer Santralinde devam eden radyolojik salınımlar sebebiyle Japon yetkililer kazanın derecesini 7. Seviyeye

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Radyasyonun Keşfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ışınlarının keşfi yapılmıştır. Radyasyonun Keşfi 1896 yılında

Detaylı

Güvenli bir Nükleer Santral ve Güvenlik Kültürü Nasıl Sağlanabilir? Yüksel Atakan, Dr.Radyasyon Fizikçisi,

Güvenli bir Nükleer Santral ve Güvenlik Kültürü Nasıl Sağlanabilir? Yüksel Atakan, Dr.Radyasyon Fizikçisi, Güvenli bir Nükleer Santral ve Güvenlik Kültürü Nasıl Sağlanabilir? Yüksel Atakan, Dr.Radyasyon Fizikçisi, ybatakan3@gmail.com Güvenli bir nükleer güç santralı ndan (NGS), nükleer ve radyasyon güvenliği

Detaylı

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU RADYASYON NEDİR? Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde enerji yayılımı ya da aktarımıdır. RADYASYON ÇEŞİTLERİ İYONLAŞTIRICI

Detaylı

FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER

FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER FUKUSHIMA KAZASI SONRASI NÜKLEER GÜVENLİK AÇISINDAN ÇIKARTILAN DERSLER Dr. Serhat KÖSE Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 9 Mart 2013 Fizik Mühendisleri Odası 1 İÇERİK Giriş Nükleer Güvenlik Fukushima sonrası

Detaylı

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Kazanım No: D.11.2 Gökmen ÖZER-Coğrafya Öğretmeni 2 Toprak, orman, madenlerdir. Enerji kaynaklarından petrol ve kömürün kullanımı diğer yer altı

Detaylı

Şekil 3: Almanya da bir rüzgar santralı pervanelerinin büyüklüğü, kurulma sırasında görülüyor

Şekil 3: Almanya da bir rüzgar santralı pervanelerinin büyüklüğü, kurulma sırasında görülüyor Nükleer Enerjiden Çıkan Almanya da Rüzgar ve Güneş Enerjilerinden Elektrik Üretiminde Büyük Atılım ve Ülkemizdeki Durumla Karşılaştırma Yüksel Atakan, Dr., Fizik Y.Müh, ybatakan3@gmail.com, Almanya 11

Detaylı

Fukushima Daiichi Kazası. Dr. Halil DEMİREL

Fukushima Daiichi Kazası. Dr. Halil DEMİREL Fukushima Daiichi Kazası Dr. Halil DEMİREL Fukushima Daiichi (Plant I) Unit I - GE Mark I BWR (439 MW), 1971 Unit II-IV - GE Mark I BWR (760 MW), 1974 18.05.2011 TAEK - ADHK 2 2 18.05.2011 TAEK - ADHK

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Proton (pozitiv yük) Nötron (yüksüz) Elektron (negativ yük) Prof. Dr. Niyazi MERİÇ 2 Prof. Dr. Niyazi MERİÇ ÇEKİRDEKTE

Detaylı

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar BÖLÜM M 5 NÜKLEER KİMYA ÖZET Genel Bakış Radyoaktivite Çeşitleri Radyoaktivite Nasıl Ölçülür Çekirdek Kararlılığı Radyoaktif Bozunma Hızı Radyasyon Yağmurundan Nasıl Korunulur? Nükleer Füzyon Nükleer Fizyon

Detaylı

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1) Radyoaktivite nedir? ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI a. Çekirdeğin enerji açığa çıkararak 2 farklı atoma bölünmesidir b. Atomun yörünge elektronlarından birinin koparılmasıdır. c. Karasız atom

Detaylı

Japonya Depremi Tsunami ve Nükleer Santraller Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Fizik Mühendisleri Odası (canguzel.taner@gmail.

Japonya Depremi Tsunami ve Nükleer Santraller Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Fizik Mühendisleri Odası (canguzel.taner@gmail. Japonya Depremi Tsunami ve Nükleer Santraller Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Fizik Mühendisleri Odası (canguzel.taner@gmail.com) Japonya da vuku bulan bazı doğal felaketler ülke tarihinde

Detaylı

Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı

Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.09.2012 Madde 5.5.3; 5.6 ve 5.7 de radyasyon çukuru ve 01 çukurun radyoaktivitesinin ölçümü ile ilgili tarifleme yapıldı. 11.09.2012 Radyoaktif Bekletme

Detaylı

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER Maddede Radyasyon Tahribatı Radyasyon Birimleri Radyasyonun Zararları Maddede Radyasyon Tahribatı Madde tarafından absorbe

Detaylı

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstride Nükleer Teknikler Radyoaktif izleyiciler Radyasyonla Ölçüm Cihazları

Detaylı

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ 11, Ekim, 2014 Antalya Radyasyondan Korunma Uzmanlığı Eğitim programları ve Uygulamaları Prof. Dr. Doğan Bor RADYASYON Yaşamın

Detaylı

Nükleer Reaktörler. Özgür AYTAN

Nükleer Reaktörler. Özgür AYTAN Nükleer Reaktörler Özgür AYTAN Bu sunuda anlatılacak olanlar Fisyon Nedir? Nükleer Reaktörler Çalışma Prensipleri Dünyadaki Durum Neden Nükleer Reaktör? Dünyadaki Enerji Kaynakları Dünyadaki Enerji Projeksiyonu

Detaylı

Dr. Yüksel Atakan ın tarihinde Bilimania sitesinde yayımlanan yazısı.

Dr. Yüksel Atakan ın tarihinde Bilimania sitesinde yayımlanan yazısı. Dr. Yüksel Atakan ın 18. 03. 2014 tarihinde Bilimania sitesinde yayımlanan yazısı. http://bilimania.com/yazarlar/4220-manisa-koepruebas-uranyum-yatagcevresindeki-halk-uranyumdan-ne-kadar-etkileniyor Manisa/Köprübaşı

Detaylı

Çernobil Nükleer Santral Kazasının Türkiye Üzerindeki Etkileri

Çernobil Nükleer Santral Kazasının Türkiye Üzerindeki Etkileri Çernobil Nükleer Santral Kazasının Türkiye Üzerindeki Etkileri Çernobil Nükleer Santral Kazasının Türkiye Üzerindeki Etkileri A.Gönül BUYAN 1.Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi 19-21 Kasım 2015 A.Gönül

Detaylı

Sigara İçenler / Tütün Kullananlar Ciğerlerine Doğal Radyoaktif Polonyumu da Çektiklerini Biliyorlar mı? Giriş

Sigara İçenler / Tütün Kullananlar Ciğerlerine Doğal Radyoaktif Polonyumu da Çektiklerini Biliyorlar mı? Giriş Giriş Sigara İçenler / Tütün Kullananlar Ciğerlerine Doğal Radyoaktif Polonyumu da Çektiklerini Biliyorlar mı? Yüksel Atakan, Dr.Radyasyon Fizikçisi, ybatakan@gmail.com Eski Rus casusu Alexander Litvinenko

Detaylı

27.01.2014. İçerik. Temel Atom ve Çekirdek Yapısı RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR. Çekirdek. Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-1)

27.01.2014. İçerik. Temel Atom ve Çekirdek Yapısı RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR. Çekirdek. Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-1) TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 OCAK 2014 RADYASYON TEMEL KAVRAMLAR Dr. Aydın PARMAKSIZ Türkiye Atom

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMADA DOZ VE RİSK YAKLAŞIMLARI

RADYASYONDAN KORUNMADA DOZ VE RİSK YAKLAŞIMLARI RADYASYONDAN KORUNMADA DOZ VE RİSK YAKLAŞIMLARI (Yanlış bilinen gerçekler) Prof. Dr. Doğan BOR 2. ULUSLARARASI KATILIMLI RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 23 25 Kasım 2017 Ankara İÇERİK Radyasyon ve sağlığa

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

Doğal radyoaktivite, doğal radyasyon ve insanda oluģturduğu dozlar Natural radyoactivity, natural radiation and radiation doses in human body

Doğal radyoaktivite, doğal radyasyon ve insanda oluģturduğu dozlar Natural radyoactivity, natural radiation and radiation doses in human body Bu makale, 2008. Uluslararası Katılımlı Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. EĢref Atabey), ISBN: 978-975-7946-33-5, Sayfa: 51-63 yayımlanmıģtır. Doğal radyoaktivite, doğal radyasyon ve insanda

Detaylı

Manisa/Köprübaşı Uranyum Yatağı Çevresindeki Halk Uranyumdan Ne kadar Etkileniyor?

Manisa/Köprübaşı Uranyum Yatağı Çevresindeki Halk Uranyumdan Ne kadar Etkileniyor? Manisa/Köprübaşı Uranyum Yatağı Çevresindeki Halk Uranyumdan Ne kadar Etkileniyor? Yüksel Atakan, Dr. Y.Müh. - Almanya, ybatakan@gmail.com Manisa / Köprübaşı yakınında 70 li yıllarda işletilip sonradan

Detaylı

2: RADYOAKTİF ATIKLAR...11

2: RADYOAKTİF ATIKLAR...11 İÇİNDEKİLER Bölüm1: TEMEL KAVRAMLAR...1 1.1. İyon ve İyonizan Radyasyonlar...1 1.2. Radyoaktivite...3 1.3. Işınlama...3 1.4. Yarılanma Süresi...3 1.5. Radyolojik Birimler...4 1.6. Radyasyon Dozu...4 1.7.

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

Radyasyonun Sağlık Etkileri Prof. Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Radyasyonun Sağlık Etkileri Prof. Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Radyasyonun Sağlık Etkileri Prof. Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı T.C. Sağlık Bakanlığı, Radyasyon Güvenliği Alt Kurulu Üyesi gozyigit@hacettepe.edu.tr

Detaylı

TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler. Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ

TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler. Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ 17.05.2011 TAEK - ADHK 2 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU (1) 1955, Nükleer enerjinin barışcıl amaçlar ile kullanılması (UAEA) 27.08.1956; 6821 Sayılı

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm Sağlık Fiziği 1. Bölüm Tıbbi Uygulamalar Tanı Radyasyon başta Radyoloji olmak üzere, Nükleer Tıp, Radyoterapi ve çeşitli tıp dallarında tanı amaçlı kullanılmaktadır. En yüksek oranda tanı amaçlı kullanımı

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretiminde Yenilenebilir Enerjiler ve Nükleer Enerjiyle ilgili gerçek durum nedir?

Elektrik Enerjisi Üretiminde Yenilenebilir Enerjiler ve Nükleer Enerjiyle ilgili gerçek durum nedir? Elektrik Enerjisi Üretiminde Yenilenebilir Enerjiler ve Nükleer Enerjiyle ilgili gerçek durum nedir? Yüksel Atakan, Dr. Fizik Y. Müh., Almanya, ybatakan@gmail.com Gitgide artan nüfus, daha konforlu ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-4 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-4 Işınlar İyonizan olmayan ışınlar İyonizan ışınlar Eşik değerler 1 Işınlar

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyon nedir? «Yüksek hızlı partiküller ya da dalgalar şeklinde yayılan enerji» Radyasyon kaynakları 1- Doğal kaynaklar 2- Yapay kaynaklar

Detaylı

ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI ve ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ

ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI ve ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ ÇRNOBİ NÜR AZAI ve ÜMİZ AÇIINDAN ÖNMİ Dr. Gönül Buyan Türkiye Atom nerjisi urumu 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil nükleer santral kazası, dünyada bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer

Detaylı

Radyasyon ve İnsan Sağlığı

Radyasyon ve İnsan Sağlığı Gökhan Özyiğit Gözde Yazıcı Radyasyon ve İnsan Sağlığı Bazı atomların çekirdekleri doğal veya yapay olarak stabil olmadığı için, fazla enerjilerini iyonlaştırıcı radyasyon şeklinde yayarak stabil hale

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA 1. Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi İş Sağlığı ve Güvenliğinde Temel Radyasyondan Korunma Kursu Prof. Dr. Doğan BOR Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği

Detaylı

Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü

Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü lisans dersi Enerji, Yenilenebilir ve Yenilenemez enerji kaynakları Çağatay Tavşanoğlu Hacettepe Üniv., Biyoloji Böl., Ekoloji Anabilim Dalı

Detaylı

RADYOAKTİF MADDE KULLANIMINDAN OLUŞAN ATIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi : 02/09/2004 Resmi Gazete Sayısı: 25572 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Ferruh Ertürk Doç. Dr. Atilla Akkoyunlu Çevre Yük. Müh. Kamil B. Varınca 31 Mart 2006 İstanbul İçindekiler İÇİNDEKİLER...İ ÇİZELGELER LİSTESİ...İİİ ŞEKİLLER

Detaylı

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ GÜNEŞ DÜNYA Evrendeki 100.000.000 Galaksiden biri Samanyolu.. Samanyolu ndaki 500.000.000 yıldızdan, yani Evrendeki 50.000.000.000.000.000 (katrilyon) yıldızdan sadece biri ise, bizim dünyamız.. GÜNEŞ

Detaylı

Hayat Kurtaran Radyasyon

Hayat Kurtaran Radyasyon Hayat Kurtaran Radyasyon GÜNLÜK HAYAT KONUSU: Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ: Radyoterapi bazı maddelerin radyoaktif özellikleri dolayısıyla ışımalar yapması esasına dayanan

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ

RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLERİN SÖKÜLMESİ VE TAŞINMASINA İLİŞKİN KILAVUZ RSGD-KLV-002 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU İÇİNDEKİLER 1. KILAVUZUN AMACI... 1 2. RADYOAKTİF KAYNAK İÇEREN PARATONERLER...

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

RADYOAKTİVİTE. Radyasyon; iç dönüşüm geçiren atomlar tarafından yayımlanan, boşlukta ve madde içerisinde hareket edebilen enerjidir.

RADYOAKTİVİTE. Radyasyon; iç dönüşüm geçiren atomlar tarafından yayımlanan, boşlukta ve madde içerisinde hareket edebilen enerjidir. Radyasyon; iç dönüşüm geçiren atomlar tarafından yayımlanan, boşlukta ve madde içerisinde hareket edebilen enerjidir. RADYOAKTİVİTE Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Nükleer Enerji ve Nükleer Kirlilik Nükleer Enerji nedir? İlk Bomba Denemeleri

Detaylı

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya Radyasyon Bir enerji formudur. Parçacık veya dalgalar ile enerji transferidir.

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Emrah ÇETİN Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri Yenilenebilir Kaynaklı Hidrolik Rüzgar Güneş Jeotermal

Detaylı

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Atom: Elementin tüm özelliklerini gösteren en küçük yapı taşıdır. Yunanlı filozofların, tüm maddelerin bölünmeyen yapıtaşları ndan oluştuğunu ilk olarak öne

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR İçerik Radyasyon Nedir? Radyasyonun Biyolojik Etkileri Radyasyondan Korunma Yapay kaynaklardan toplum ışınlanmaları Radyasyon etkilerinin

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM SEMİNERLERİ 26.03.2014 Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com NÜKLEER SPEKTROSKOPİ Radyasyon ve Radyoaktivite Radyasyon

Detaylı

RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ RAKAMLARLA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ Türkiye enerji konusunda son birkaç yıldır önemli girişimlerde bulunuyor. Kömürden hidroelektriğe, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar geniş

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi

Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi Radyasyon Yaralılarının Tıbbi Yönetimi İyonize Radyasyonun Tipleri Radyasyon Kaynağı Alfa Partikülü Kağıt Beta Partikülü Plastik, Deri Gamma Işını Kurşun veya beton 2 / 19 Radyoaktif Materyal ÖLÇÜM FİZİKİ

Detaylı

Kaliforniyum252 Nedir, Ne İşe Yarar?

Kaliforniyum252 Nedir, Ne İşe Yarar? Tıp ve teknolojide çok çeşitli kullanım alanı olan Kaliforniyum252 Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl bir madde, nerede üretiliyor, neden çok pahalı? Atom bombası yapılabillir mi? Yüksel Atakan, Dr. Radyasyon

Detaylı

RADYOAKTİF MADDE KULLANIMINDAN OLUŞAN ATIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK

RADYOAKTİF MADDE KULLANIMINDAN OLUŞAN ATIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK RADYOAKTİF MADDE KULLANIMINDAN OLUŞAN ATIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarih/Sayı 02.09.2004 / 25571 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin, amacı radyoaktif

Detaylı

Gıdalardaki yabancı maddelerin kontrolu amacıyla radyasyonların kullanımı

Gıdalardaki yabancı maddelerin kontrolu amacıyla radyasyonların kullanımı GIDALARIN X-IŞINLARI VE GAMALARLA IŞINLANMASI NASIL VE NEDEN YAPILIYOR, BİZLERE ZARARLI MI? Yüksel Atakan, Dr.Radyasyon Fizikçisi, Almanya, ybatakan@gmail.com Gıdalardaki yabancı maddelerin kontrolu amacıyla

Detaylı

Özel İşlem Gerektirmeyen Radyoaktif Atıklara İlişkin Yönetmelik Başbakanlıktan:

Özel İşlem Gerektirmeyen Radyoaktif Atıklara İlişkin Yönetmelik Başbakanlıktan: Özel İşlem Gerektirmeyen Radyoaktif Atıklara İlişkin Yönetmelik Başbakanlıktan: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı halka, çalışanlara ve çevreye zarar vermeyecek

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

Radyasyon Kanser İlişkisi ve Yanlış Bilinen Gerçekler

Radyasyon Kanser İlişkisi ve Yanlış Bilinen Gerçekler Radyasyon Kanser İlişkisi ve Yanlış Bilinen Gerçekler Prof. Dr. Doğan BOR ULUSAL NÜKLEER TIP KONGRESİ 10 14 Mayıs 2017 Antalya 10-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşmekte olan 29.Ulusal Nükleer

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI ÖLÇME ARACI Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457 Konu : Çekirdek

Detaylı

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? Canlıların hareket etme, büyüme ve yaşamlarını sürdürebilmeleri

Detaylı

Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini

Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini Kazdağları/Edremit Ormanlık Alanlarında 137 Cs Kaynaklı Gama Doz Hızı Tahmini Rukiye Çakır 1 ve Özlem Karadeniz 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Medikal Fizik Anabilim Dalı, İzmir;

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Endüstriyel Uygulamalar Radyasyon endüstriyel alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, X ve gama ışınlarından

Detaylı

Atık pilleri ne yapmalı?

Atık pilleri ne yapmalı? Akdeniz Üniversitesi Atık Pil Toplama Kampanyası Atık pilleri ne yapmalı? Kapsam Pil bağımlılığı Atık pil Çevreye olan zararları Ne yapılabilir? Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları

Detaylı

Radyasyonun Gelecek Yaşamlara Etkisi

Radyasyonun Gelecek Yaşamlara Etkisi Radyasyonun Gelecek Yaşamlara Etkisi Dr. Alper Öktem, IPPNW üyesi, Güneş Gönüllüsü ve Yeşil Gazete yazarı Bielefeld Bodrum Ocak 2018 www.nukleersiz.org Radyasyonun Gelecek Yaşamlara Etkisi Atom ve parçacıklar

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON KAYNAKLARI VE RADYASYONDAN KORUNMA SABRİ HIZARCI Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi RADYASYON NEDİR? ENERJİDİR Yaşamımızın doğal bir parçasıdır. Radyasyon Türleri

Detaylı

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır.

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır. 1. Hafta 1) GİRİŞ veya A : Çekirdeğin Kütle Numarası (Nükleer kütle ile temel kütle birimi arasıdaki orana en yakın bir tamsayı) A > Z Z: Atom Numarası (Protonların sayısı ) N : Nötronların Sayısı A =

Detaylı

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU TEKNİK RAPOR TÜRKİYE'DEKİ ÇEVRE RADYOAKTİVİTESİNİN İZLENMESİ, 2010 2011 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU 2690 sayılı kanun ile kurulmuş olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun ana

Detaylı

Radyoaktif Toprak Kirliliği Fukushima Daiichi Nükleer Santral Kazası Örneği. Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri

Radyoaktif Toprak Kirliliği Fukushima Daiichi Nükleer Santral Kazası Örneği. Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Radyoaktif Toprak Kirliliği Fukushima Daiichi Nükleer Santral Kazası Örneği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Nükleer güç santrali nasıl çalışır? Kaynak-Isı enerjisi dönüşümü

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam. Çevrenin doğal yapısını ve bileşiminin bozulmasını,

Detaylı

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan korunma çalışanların, halkın ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasıdır. Radyasyondan

Detaylı