Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ"

Transkript

1 Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

2 Altın Kimyada Au (Latince Aurum dan(ışıldayan-parlayan)) sembolü ile gösterilen ; Özellikleri: Parlak, sarı, yumuşak ve işlenebilir bir metaldir. Yüksek korozyon direncine sahip Yanmaya, sülfürlenmeye ve oksitlenmeye karşıda dayanıklıdır. Yüksek elektrik, ısı iletkenliğine sahiptir. Özelliklerini geliştirmek için diğer metallerle kolayca alaşım yapılabilir.

3 Altının Fiziksel Özellikleri Özellik Birim Değer Atomik Ağırlık [gr] Atom Numarası 79 Ergime Sıcaklığı [ o C] Kaynama Sıcaklığı [ o C] 2808 Kristal Yapısı YMK Yoğunluk, 273 o K [g/cm 3 ] Sertlik, Brinell (10/500/90) [kgf/mm 2 ] 25 Görünüş Metalik sarı

4 Altının Fiziksel Özellikleri Saf altın çok yumuşak, tel ve levha haline gelme kabiliyeti en yüksek olan metaldir.!!!!0,1 µm inceliğinde altın yaprakları elde etmek mümkündür. 1g altınla 2.5 km uzunluğunda bir tel yapılabilir. Altın, yumuşaklığından ötürü çok yüksek parlatılabilirliğe sahiptir ve parlak rengi içerdiği alaşım elementlerinin miktarına bağlı olarak az veya çok değiştirilebilir. Saf halde yumuşaklığı yüzünden kullanılamayan altın, birçok elementle alaşım halinde kullanılır.

5 Altının Kimyasal Özellikleri Su, kuru ve nemli hava, oksijen, ozon, azot, hidrojen, flor, iyot, kükürt ve hidrosülfür normal koşullar altında altınla reaksiyona girmez. Oksijen yüksek sıcaklıklarda dahi altına tesir edemez. Sülfürik asit, hidroflorik asit, fosforik asit, tüm organik asitlerin seyreltik ya da derişik çözeltileri kaynama sıcaklığında olsalar dahi altına etki etmezler. Hidrohalojenik asit, nitrik asit, hidrojen peroksit ve kromik asit, serbest halojen gibi bir oksidan ile birleştirildiği takdirde elde edilen çözelti içinde altın çözünür. Su ve halojen karışımlarında ve selenik asitte de çözünebilir.

6 Altının safiyeti (Ayarı) Altının safiyeti karatla veya ayarla ölçülür. Altın için saflık alaşım içindeki altın metalinin alaşım ağırlığına oranıdır. Binde olarak ifade edilir. Ticari olarak kullanılan külçe altın en az 995 veya daha yukarı saflıktadır. Altının saflığını göstermenin diğer bir yolu altın saflığının 24 rakamını % 100 tam saf altın olarak kabul eden ayar (karat) sistemidir. Bu sistemde 24 ayar altın1000/1000 (%100), yani saf altını, 22 ayar ise 916/1000 (%91,6) altını 18 ayar altın %58,5 oranında altın ifade etmektedir.

7 Altının safiyeti (Ayarı) Altına gümüşün ilavesi yeşilimsi, nikel ve platinin ilavesi beyaz, çinkonun ilavesi sarı, ve bakır ilavesi de bakır miktarına göre sarıdan kırmızıya kadar değişen renkler kazandırılabilir. %100 saf altın doğada bulunmayıp, en saf altın binde 999,9 saflıktadır.

8 Altının Doğada Bulunuşu altın 1-9 mg/ton platin ve paladyum 1-9 mg/ton gümüş mg/ton osmiyum ve iridyum 1 mg/ton rodyum ve rutenyum 0.1 mg/ton bulunmuştur sonu itibari ile tarih boyunca çıkarılan altının 158,000 ton olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktar iki olimpik havuzu doldurmaya ancak yetiyor. Bahsedilen miktardaki altının hacmi kenarları 20,28 metre uzunlukta olan bir kübe eşittir

9 Altının doğada bulunuşu (Au Yatakları) 4 tip altın yatağı bulunmaktadır: Kaya içindeki kuvars damarları, İnce doğal altın parçacıklarının sülfitler ve ince taneli kuvarsla birlikte bulunduğu büyük yataklar, Altının yan ürün olarak bakır sülfit konsantrasyonlarından elde edildiği yaygın bakır yatakları, Akarsu yataklarında veya eski kurumuş çakıllı akarsu yataklarında, alüvyon ve kıyı yataklarında, En zengin altın yatakları Güney Afrika da

10 Altının doğada bulunuşu (Au Yatakları) Altın cevherleri genellikle serbest taneli, kompleks ve refrakter olmak üzere sınıflandırılmaktadırlar Serbest taneli cevherlerden (% 80 i <80 μm) saatlik geleneksel siyanür liçiyle % 90 verimin üzerinde bir altın kazanımı elde edilebilmektedir (Deschenes vd., 2005). Siyanürle ekonomik şekilde kazanılamayan cevherlere refrakter cevher denmektedir. Daha yüksek siyanür ve oksijen ilavesiyle ekonomik olarak kazanılabilen cevherler ise kompleks cevher olarak tanımlanmaktadır. Dünya da altın üretiminin % 84 ü siyanürleme, % 10 u gravite ve % 4 ü flotasyon yöntemleri ile gerçeklestirilmektedir

11 Dünya da Altın Madenciliği Dünya toplam işletilebilir altın rezervi 42 bin 500 ton Bunun yüzde 65 i dünya altın üretiminde ilk sıraları paylaşan ABD, Kanada, Avustralya ve G. Afrika da bulunmaktadır. Dünya altın üretiminin yüzde 53 ü ABD, Kanada, Avustralya ve G. Afrika da yapılıyor yılında, altın aramaları için dünyada 1.09 milyar dolar harcandı. Bu harcamanın yüzde 49 u altın üretiminde ilk sıraları paylaşan üç gelişmiş ülke ABD, Kanada ve Avustralya da yapıldı.

12 Dünya da Altın Madenciliği Dünya altın talebinde Hindistan, ABD, Suudi Arabistan ve Çin ile birlikte Türkiye ilk sıraları paylaşıyor. Türkiye, dünya altın üretimi sıralamasında yer almadığı halde dünya altın talebinde beşinci sırada.

13 Kullanılışı Bugüne kadar yeryüzünden çıkarılan bütün altının yarıdan fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Gerek her ülkede kâğıt para emisyonunun güvencesi olarak, gerek milletlerarası bir ödeme aracı olarak eskiden beri büyük önem taşır. Elektrik iletkenliği yüksek (Gümüş ve bakır sonra) ve kolayca kimyasal tepkimeye girmeyen altın en çok elektrik ve elektronik sanayilerde bağlantıların, terminallerin, baskı devrelerinin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplanmasında kullanılır. Üstüne düşen kızılötesi ışınların yaklaşık yüzde 98 ini yansıtarak geri çevirebilen ince altın levhalar, uzay elbiselerinin başlığındaki göz deliklerinde zararlı ışınlardan korunmayı ve uyduların yüzeylerinde sıcaklığın denetlenebilmesini sağlar. Büyük büro binalarının pencerelerinde de ince levhalar halinde altın kullanılması, yalnız estetik açısından değil, bu yansıtıcı yüzeyin çevreyle ısı alış-verişini büyük ölçüde azaltmasından kaynaklanır. Ancak insanlar çoğunlukla takı ve süs eşyası içinde kullanır.

14 Yıllara göre altın üretimi

15 Türkiye'de Altın Madenciliği 1914 yılında 1. Dünya Savaşı nın başlamasıyla birlikte durdurulan Çanakkale- Kartaldağı-Astyra madeni Anadolu da işletilen son altın madenidir. Cumhuriyet döneminde, 1933 de kurulan ilk madencilik kurumu Altın Arama ve İşletme İdaresi dir Türkiye jeolojisinin altın cevherleşmeleri açısından çok ümitli olması nedeniyle, Maden Kanunu nda 1985 yılında yabancı sermayeli şirketlerin ruhsat almasına olanak tanıyan değişikliğin yapılmasından sonra 17 yabancı şirket aramalar için Türkiye ye gelmiştir. Bunların büyük kısmı, bürokratik engeller nedeniyle geri dönmüştür tarihi itibariyle arama-ön işletme-işletme ruhsatı almış şirket sayısı 10 olup, bunların yedisi yabancı ve üçü yerlidir yılı itibariyle yabancı şirketlerden sadece üç tanesi kalmış ve diğerleri, işletme ruhsatlarına sahip oldukları halde, altın madenciliği için yatırım ortamının uygun olmadığına karar vererek Türkiye den ayrılmışlardır.

16 Rezervler ve Mevcut Kapasite Altın madenciliği yapmakta olan şirketlerin kendi rakamlarının ve yayımlanmış çeşitli verilerin (MTA,1970, 1993; Erler, 1997; Oygür, 1995, 1996) yorumlanmasına göre Türkiye nin bilinen ve envanteri yapılmış toplam altın rezervi 575 tondur. Ege ve Doğu Karadeniz bölgelerinde belirgin biçimde yoğunlaşmaktadır. Bergama-Ovacık, Havran-Küçükdere, Gümüşhane-Mastra, Sivrihisar-Kaymaz ve Uşak- Eşme, Artvin-Cerattepe, İzmir-Efemçukuru

17 Rezervler ve Mevcut Kapasite

18 Altın Nasıl Zenginleştirilir Altının zenginleştirilmesinde kullanılan zenginleştirme yöntemleri 1. Gravimetrik 2. Flotasyon 3. Siyanür Liçi Dünya da altın üretiminin % 84 ü siyanürleme, % 10 u gravite ve % 4 ü flotasyon yöntemleri ile gerçeklestirilmektedir Zenginleştirme yönteminin seçimi cevherin mineralojik, jeolojik, metalurjik özellikleri ile, çevresel ve coğrafik faktörler değerlendirilerek yapılır.

19 Gravimetrik Zenginleştirme (Yoğunluk Farkından Faydalanarak Zenginleştirme) Bu tür cevherlerden altının kazanılması oldukça basit ve ucuzdur. Eski Amerikan filimlerinde izlendiği gibi derelerde bir çeşit tava olan bate yardımıyla gözle görülebilecek kadar iri altın taneleri içeren kumların su ile yıkanırken altının yoğunluğunun (19.3 gr/cm3 ) kuma nazaran (2,65 gr/cm3) çok yüksek olmasından dolayı batenin (tavanın) dibinde çökmesinden faydalanarak altın taneleri kum ve diğer malzemelerden kolayca ayrıştırılabilinir. Günümüzde bu tip altın yatakları çok azdır. Dünya altın üretiminin yaklaşık %3 ü bu tür yataklardan elde edilmektedir. Ülkemizde de Manisa-Salihli- Sart ta Pomzaexport A.Ş tarafından plaser tip altın yatağından gravimetrik yöntemler yardımıyla altın üretimi gerçekleştirilmektedir.

20 FLOTASYON (Köpükle Yüzdürme) Bu yöntemde öncelikle içinde altın içeren minerallerin bulunduğu cevher bilyalı veya çubuklu değirmenlerde su ile ögütülerek cevher içinde diğer minerallerle kenetli olarak bulunan altının serbest hale getirilmesi sağlanır. Bundan sonra serbest hale getirilen altın taneleri sellülerde (çelik tanklarlarda) toplanır. Tankların içine toplayıcı adı verilen kimyasal maddeler ilave edilerek serbest haldeki altın taneleri hidofob (hava sever) hale getirilir. Daha sonra ortama çam yağı gibi köpük yapıcı kimyasallar ilave edildikten sonra sellüllere hava üflenerek çapları yaklaşık 0,5-3 cm olan köpüklerin oluşması sağlanır bu köpüklere yapışan altın taneleri köpük yardımıyla yüzdürülerek ortamdaki diğer minerallerden uzaklaştırılmak suretiyle altınca zengin bir konsantre ürün elde edilir. Flotasyon yöntemiyle elde edilen bu altın konsantresine bazı durumlarda siyanür liçi uygulanarak altın kazanılır.

21 Siyanürle Liç (Siyanürle Çözeltiye Alma) Siyanür altını seçimli olarak çözen ender kimyasallardan birisidir. Gözle görülemeyecek kadar küçük taneli altınların eldesinde seyreltik siyanür çözeltisi ile (1 ton kaya için gram sodyum siyanür kullanılır) katı haldeki altın zerrecikleri çözünerek altının sıvı hale getirilmesi işlemine siyanür liçi denir. Dünya altın üretiminin %85 i siyanür liçi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Altını siyanürle çözüp sıvı hale getirme işlemi genellikle yığın veya çelik tanklar içinde gerçekleştirilmektedir.

22 Siyanürle Liç Boyutu küçültülmüş cevher, ph=11 civarında ve oksijenli ortamda, siyanürlü çözelti (NaCN) ile işleme tutularak, altın çözümlendirilmektedir. liç sonrası alınan çözelti filtrelenerek berraklaştırılmaktadır. Yüklü çözelti, çinko tozu veya aktif karbonla işlenerek çözülmüş altın çöktürülmekte ve daha sonra metallurjik yöntemlerle saflaştırılmaktadır.

23 Metalik altın içeren cevherlerden altın eldesi Altın içeren küçük kuvars parçaları öğütme değirmenlerinde hamur haline getirilir. Konsantrasyonu arttırılarak çok seyreltik sodyum siyanür çözeltisiyle işlenir (1 ton suya 1 litre siyanür ilave) 2Au + 4NaCN + ½O 2 + H 2 O 2Na[Au(CN) 2 ] + 2NaOH Sodyum siyanür altın ile reaksiyona girerek kompleks bileşik meydana getirir. (Altın oksijen içermeyen siyanür çözeltisinde çözünmez ) [Au(CN) 2 ] C Au (ads) + 2CN Kompleks bileşikteki altın metalik çinko ile çöktürülür: 2Na[Au(CN) 2 ] + Zn 2Au +Na2 [Zn(CN) 4 ]

24 Yığın Liçi (düşük tenör) Şayet düşük tenörlü bir cevher yatağı söz konusu ise (örneğin tonda 1,5-3 gram dan daha az altın varsa ) bu tip cevherlerdeki altını kazanmak için yığın liçi yöntemi uygulanır. Yığın Liç i uygulamasında cevherler kırma eleme işleminden sonra altı kil ve jeomembran ile kaplanarak geçirimsizliği sağlanan alanlarda yaklaşık 10 metre yüksekliğinde %3-5 eğimli yığınlara damla damla seyreltik siyanür çözeltisi (on binde 2 veya onbinde 4 sodyum siyanür ) verilerek cevher içindeki altın zerreciklerinin çözünerek sıvı hale gelmesi sağlanır. Uşak- Kışladağ Altın Madeni nde altının çözündürülme işlemi yığın liçi yöntemi ile yapılmaktadır.

25 Yığın Liçi (düşük tenör)

26 Yığın Liçi (düşük tenör)

27 Tank Liçi (yüksek tenör) Yüksek tenörlü cevherlerdeki altının kazanılmasında kullanılır. Tank liçinde cevher kırma işleminden sonra değirmenlerde öğütülerek un haline getirilir sonra siyanürle altının çözündürülmesi işlemi yığın yerine çelik tanklarda yapılır. Bergama-Ovacık Altın Madeni ve Gümüşhane-Mastra Altın Madeni nde altının çözündürülmesi tank liçi yöntemi ile yapılmaktadır.

28 Tank Liçi

29 Tank Liçi

30 Tank Liçi

31 ADR (adsorbsiyon, desorpsiyon, reaktivasyon) Cevher içinde bulunan katı haldeki altın zerrecikleri yığın veya tank liçi yöntemiyle siyanür ve oksijen yardımıyla çözülerek altının suya geçmesi sağlandıktan sonra sıvı haldeki çözünmüş altın ADR tesisine gönderilir. (adsorption-desorption-resorption) Burada sıvı faza geçmiş olan altın hindistan cevizi kabuğundan yapılan nohut büyüklüğündeki aktif karbonla muameleye sokulur. Sıvı fazdaki altın ve gümüş aktif karbon tarafından soğrulur (altınların aktif karbon üzerinde toplanır). NOT: Atom, iyon ya da moleküllerin bir katı yüzeyinde tutulmasına adsorpsiyon, tutunan taneciklerin yüzeyden ayrılmasına desorpsiyon, rezorpsiyon. emme, emilme adı verilir.

32 ADR (Adsorption - Resorption- Desorption ) Altın ve gümüşü bünyesinde toplayan aktif karbonlar özel elekler yardımıyla ortamdan uzaklaştırılır Üzerindeki altın ve gümüşler sıyırma ünitesinde belirli bir sıcaklık ve basıç altında sıyrıldıktan sonra altın ve gümüş yüklü solüsyon elektroliz ünitesine gönderilir. Elektroliz ünitesinde katotta toplanan altın ve gümüş basınçlı suyla yıkandıktan sonra filtrelenerek kurutma fırınında kurutulur. Sonra ergitme fırınına gönderilir. Burada ergitilerek potalara dökülür. Potalardan çıkarılan altına Dore Külçe denir. (Madenden üretilen altına Dore Külçe denir) Dore külçeler saf altın değildir, bunlar rafineriye gönderilerek içindeki gümüş, bakır, çinko vb metallerden arındırılarak saf altın (%99,995) haline getirilir.

33

34

35

36

37 liç maden kırma liç

38 Altın kazanım tankı

39 Dünya Genelinde Altının Kullanım Alanları Stok Külçesi 9% Madeni Para ve Madalyon 1% Dişçilik ve Tıp 1% Elektronik Sanayi 4% Mücevharat 85% Bugüne kadar çıkarılmış ve insanoğlunun elinde bulunan toplam altın miktarı : ton. Sadece teknik amaçlı kullanıldığında bu altın dünyaya geri dönüşümsüz olarak 1600 yıl, geri dönüşüm uygulandığında ise sonsuza dek yeter!

40 Türkiye'de Altın Madenciliği Eurogold Madencilik, Bergama nın Ovacık, Çamköy ve Narlıca köyleri arasında kalan bir alanda faaliyet göstermek isteyen çokuluslu maden şirketi Eurogold un maden projesi Bergama yöresinde sekiz yıl faaliyet göstererek yaklaşık 2,5 milyon ton altın içeren cevheri çıkarmayı ve çıkarılan cevherdeki altını maden sahasında kurulacak tesislerde ayrıştırmayı içermekteydi. Çıkarılan cevherdeki altını ayrıştırmak için ise kimyasal bir yöntem olan siyanürlü liç yönteminin kullanılması ve bu süreçte ortaya çıkacak kimyasal atıkların yine maden sahasında oluşturulacak atık havuzuna aktarılması planlanmıştı.

41 Eurogold Madencilik Şirket, Enerji Bakanlığı Maden Dairesi nden "arama ruhsatı" alır Şirket, Maden Dairesi Başkanlığı ndan ön işletme ruhsatı alır Şirket, Orman Bakanlığı ndan işletme izni alır Şirket, Valilik Bayındırlık Müdürlüğü ne İnşaat izni almak için başvurur Valilik Bayındırlık Müdürlüğü tarafından Çevre Bakanlığı na ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu) raporu ile başvuru yapılır Şirket, Maden Dairesi nden işletme ruhsatı alır Orman Bakanlığı ndan alınan işletme izni 5 yıl uzatılır Şirket, Çevre Bakanlığı ndan taahhütnameye bağlı faaliyet için olumlu görüş içeren izin alır

42 Eurogold Madencilik (652) yurttaş, İzmir 1. İdare Mahkemesi nde açtıkları üç ayrı dava ile, Çevre Bakanlığı nın Eurogold AŞ ye verdiği faaliyet izninin iptali davasını açarlar. Şirket müdahil olur Şirket, Sağlık Bakanlığı ndan tesis izni alır Şirket İzmir Valiliği Bayındırlık Müdürlüğü nden yapı ruhsatı alır İzmir 1. İdare Mahkemesi davaları esastan reddeder Köylüler vekilinin temyiz başvurusu üzerine, Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin kararını inceler ve esas hakkında bozma kararı verir

43 Eurogold Madencilik İzmir Barosu, Valilik makamına gönderdiği bir yazıyla Danıştay kararının uygulanmasını talep etmiştir İzmir Valiliği Baro ya gönderdiği cevap yazısında henüz kesinleşen bir yargı kararı olmadığı ve Enerji Bakanlığı nın görüşüne göre maden sahasındaki faaliyetin yürütülmesinin istendiği belirtilmiştir Davacı köylüler vekili Çevre Bakanlığı na ihtarname göndermek suretiyle mahkeme kararının uygulanmasını talep eder Çevre Bakanlığı, cevabi yazısında, Danıştay ın bozma kararının bu aşamada uygulanamayacağını belirtir İzmir 1. İdare Mahkemesi, Danıştay 6. Dairesi nin esas hakkında bozma kararına uymak suretiyle altın madeni işletmesine izin veren idari işlemini iptal eder

44 Eurogold Madencilik Mahkeme kararı, Çevre Bakanlığı na ve İzmir Valisi Erol ÇAKIR a faksla iletilir Mahkeme kararı, davalı Çevre Bakanlığı na resmen tebliğ edilir Çevre Bakanlığı, ilgili tüm kamu kurumlarına ve şirkete bir yazı göndermek suretiyle dava konusu idari işleme dayanılarak tesis edilen izin, ruhsat gibi işlemlerin yargı kararı doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini ister Bergama Belediyesi, Çamköy, Narlıca, Pınarköy Muhtarlıklarının delil tespiti istemi üzerine Bergama Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan keşifte, maden faaliyetinin devam ettiği tesbit edilir

45 Eurogold Madencilik Uluslararası Tahkim, Anayasa değişikliği ile kabul edilir. Eylül 1999 Başbakanlık, TÜBİTAK Uzmanlar Komisyonu na sipariş rapor hazırlatır Başbakanlık yayınladığı genelge ile; Bergama-Ovacık, Eskişehir Kaymaz daki altın madeni sahaları ile ilgili mahkeme kararlarının ülke ekonomisini zarara! uğrattına yönelik görüş bildirir ÇED Yönetmeliği nde yapılan değişiklik ile, deneme üretimi yapan tesis ya da işletmeler bir kereye mahsus olmak üzere ÇED sürecinden muaf tutulur Mayıs 2000 Başbakanlık, ilgili bakanlıklara (Çevre, Sağlık, Orman) talimat vererek Eurogold Madencilik A.Ş. ye çalışma izni verilmesini ister Mayıs 2001 Eurogold, Bergama-Ovacık ta deneme üretimine başlar. Bu süreçte şirket el değiştirerek ABD'li Nevvmont Madencilik Şirketi'nin bir kolu olan Normandy Madencilik satılmıştır.

46 Eurogold Madencilik 18 Ağustos 2004 tarihinde yine mahkeme kararı ile şirketin üretimi durdurulmuş ve işletme mühürlenmiştir. Normandy Madencilik A.Ş, Türkiye'deki insanların bu kararlı, büyüyen mücadelesinden ve kendilerinin kazanamama ihtimalinin ağır basması ve dünya piyasalarında durumlarım zayıflatacağı düşüncesinden olacak ki, onur meselesi yaptıklarını söyledikleri mücadelesinden vazgeçerek 24 Haziran 2004 tarihinde, Bergama Ovacık'taki %100 hissesini Kanada'lı madenci (vancouver kökenli) Frontier Pacific Mining Corporation şirketine 30 milyon AB Dolarına sattığını açıklamıştır Normandy Madencilik şirketi, 27 Ağustos 2004'te bir çevre izni almıştır ancak Şirketin her türlü girişime rağmen işletmeyi açtıramaması ve ülkede gelişen toplumsal muhalefet üzerine, satış anlaşması yapıldığı açıklanan Frontier Pacific Mining Corporation firması anlaşmadan vazgeçmiş olacak ki Nevvmont (Normandy) yeniden satış için arayışlara girmiştir.

47 Eurogold Madencilik. Koza Davetiye Mağaza İşletmeleri ve İhracat A.Ş, 2005 Mart ayında Bergama'da altın işletmeciliği yapan Normandy Madencilik A.Ş.. den satın almıştır yılında Koza Altın İşletmeciliği A.Ş. Tarafından ÇED başvuruları yapılmıştır. Ocaklarda çıkartılacak cevherin işletileceği Bergama-Ovacık Altın Madeni işletmesinin kapasitesinin dolmuş olması ve kapasitesinin artırılmamış olması nedeniyle ÇED süreci durdurulmuştur. 03 Kasım2008 Danıştay 6.Dairesi, ÇED Yönetmeliği'nin Geçici 6.maddesi hakkında Yürütmeyi Durdurma kararı verdikten sonra Koza Altın İşletmesi'ne verilen Nihai Çevresel Durum Raporu ile ilgili ÇED Olumlu Görüşü hakkında açılan Yürütmeyi Durdurma kararı vermiştir. Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı bir yandan işletmenin kapatılması için yazışmalar yaparken diğer taraftan KOZA Altın Şirketi'ne ikinci kez ÇED olumlu görüşü vermiş ve yargı kararından sonra durdurulan faaliyetin yeniden başlamasını sağlamıştır. Kazanılan onlarca yargı kararına rağmen, Bergama Ovacık Altın Madeni faaliyetlerine her türlü hukuksuzluğu göze alarak ve yargı kararlarını çiğneyerek yeniden başlamıştır.

48 Eurogold Madencilik 20 Nisan 2009 İzmir ili Bergama ilçesi Ovacık - Çamköy - Narlıca köyleri sınırları içinde Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi için Koza Altın İşletmeleri A.Ş lehine tesis edilen 18/02/2009 tarihli ÇED Olumlu işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda dava açılmıştır Kasım 2012 İzmir İdare Mahkemesi, Koza Altın İşletmeleri nin İzmir Bergama Yerlitahtacı da yapmayı planladığı açık ocak işletmeciliği projesinin yürütmesini durdurdu. Projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararını hukuka aykırı bulan mahkeme, bilirkişi raporlarında yer alan altın maden ocağının geri dönüşü olmayan zararlar vereceği hususunu vurgulayarak projeyi durdurdu. Kararda, açık maden ocağında proje kapsamında 60 bin ton cevher (kayaç) çıkarılacağı, çevrenin tonunda 3.5 gram altın elde edileceği, ocağının ömrünün ancak 4 ay olacağı belirtiliyor.

49 Bergama hareketi Altın Madeni Projesi ve Bergama Hareketinin Doğuşu ( ) Bergama hareketi, Eurogold maden projesi için gerekli lisans ve izinlerin bir kısmını alarak maden sahasında ilk çalışmalarına başladıktan kısa bir süre sonra altın madeninin işletilmesine karşı yerel bir protesto kampanyası olarak doğmuştur. Dönemin Bergama belediye başkanı, bazı yerel politikacılar ve sendika liderleri gibi stratejik konumlara sahip birtakım aydınların faaliyetleri ve çabaları bu kampanyanın doğmasında oldukça kritik bir rol oynamıştır. Bununla birlikte, protesto kampanyası yalnızca bu aktörlerin yürüttüğü bir kampanya olarak kalmamış, maden sahasına yakın köylerde yaşayan halkın katılımıyla birlikte kısa sürede büyümüştür. Çevre korunması teması ekseninde protestocular, altın üretimi sonucunda oluşacak ve siyanür, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metaller içerecek kimyasal atıkların maden sahasındaki atık havuzunda depolanmasının doğal çevreye ve halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturacağının altını çizmişlerdir

50 Bergama hareketi Atık havuzunun taşıyacağı risklerin yanı sıra altın madenciliğinde yüksek miktarlarda su kullanımının su kaynaklarını tüketeceği, altın içeren kayaların kırılmasında oluşacak tozun ve maden atıklarının içereceği ağır metallerin hem yöre halkına hem de yöre halkının çoğunun geçim kaynağını oluşturan tarımsal faaliyetlere önemli oranda zarar vereceği de protestocular tarafından dile getirilmiştir. Anti-emperyalizm teması ekseninde ise maden şirketinin çokuluslu yabancı bir şirket olmasının altı çizilerek, bu yabancı şirketin doğal çevreyi ve halk sağlığını dikkate almadan Türkiye nin doğal kaynaklarını sömüreceği vurgulanmıştır. Bu protesto hareketi birkaç yıl içinde çeşitli profesyonel gruplar, çevreci gruplar ve akademisyenler gibi farklı toplumsal grupların desteğini alarak büyümüştür.

51 Bergama hareketi Özellikle harekete katılan akademisyenler ve profesyonel gruplar, çokuluslu maden şirketlerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelmelerinin temel nedeninin bu ülkelerin gevşek çevre politikaları olduğunun altını çizerek Bergama daki madene onay verilmesine karşı çıkmışlardır. Diğer yandan, uluslararası bazı aktörlerle, özellikle Alman akademisyen, hukukçu ve politikacılarla, işbirliği yaparak ulusötesi savunma ağı (transnational advocacy network) olarak adlandırılan tarzda bir ilişki ağı kurmayı ve bu kanalla Bergama daki altın madeni konusunu Avrupa parlamentosunun gündemine getirmeyi başarmıştır. Bu ağa dâhil olan aktörlerin faaliyetleri sonucu Avrupa parlamentosu Türkiye yi, Almanya yı ve diğer Avrupa Birliği ülkelerini siyanür liç yöntemi ile maden çıkarılmasına izin verilmemesi yönünde uyarmıştır. Ayrıca yine aynı aktörler bir Alman Bankasına baskı yaparak Eurogold a finansal destek vermesini önlemişlerdir. Bu dönemde protestocular başlangıçta maden projesinde hiçbir değişlik yapmayacağını defalarca bildirmiş olan maden şirketini maden projesinde birtakım değişiklikler yapmaya da zorlamışlardır

52 Bergama hareketi Bergama Hareketinin İkinci Dönemi (Nisan ) Bergamalı politikacı ve aktivistler basın toplantıları, lobicilik ve çeşitli toplantılar gibi eylemler yürütmüş, İzmir den harekete dâhil olan profesyonel gruplardan hukukçular madene karşı bir yargı süreci başlatmış, diğer profesyonel gruplar ve akademisyenler altın madenciliğinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan çeşitli raporlar hazırlamış ve yayınlar çıkarmış, ve Bergamalı köylüler, medya ve kamuoyunda hayli ilgi çeken, bir dizi protesto eylemleri sergilemişlerdir. Altın madenciliği alanında faaliyet göstermeye hazırlanan 12 yabancı şirketten dokuzu Bergama mücadelesi nedeniyle bu alanda oluşan belirsizlik nedeniyle yatırım yapmaktan vazgeçerek ülkeyi terk etmiştir.

53 Bergama hareketi Maden Cephesinin Oluşumu ve Bergama Hareketinin Zayıflaması ( ) Madenin faaliyetinden yana olanlar, özel olarak Bergama daki madenin genel olarak ise altın madenciliğinin ve yabancı yatırımların önünü açmak amacıyla bir dizi faaliyet yürütmeye başlamışlar ve böylece Bergama mücadelesinde yeni bir döneme girilmiştir. Bu dönemde, madenin işletilmesinden yana olanlar, özellikle maden şirketi, devlet yetkilileri, bazı gazeteciler, politikacılar ve akademisyenler, madene taraf bir söylem geliştirmekte ve yaymakta oldukça başarılı olurken, Bergama hareketi oldukça zayıflamıştır.

54 Bergama hareketi Maden cephesinin faaliyetleri yalnızca altın madenine taraf bir söylemle kamuoyunu altın madenciliğine ikna etmeye çalışmakla sınırlı kalmamış, aynı zamanda hareketin aktörlerine yönelik birtakım baskıcı önlemlerin alınmasını da içermiştir. Madene taraf söylem hem Bergama daki altın madeninin çalıştırılmasının, hem de altın madenciliğinin ve yabancı yatırımların Türkiye nin ekonomik kalkınması ve ulusal çıkarları için son derece önemli olduğunu vurgulamış ve bu çerçevede Bergama hareketinin aktörlerini ülkenin ekonomik kalkınmasını engelleyen ve ulusal çıkarlara aykırı davranan aktörler olarak resmetmiştir. Madenin faaliyetinden yana olan gruplar öncelikle, altın madenciliğinin ülke ekonomisi için taşıdığı önemi arttırmak amacıyla Türkiye nin sahip olduğu altın rezervleri hakkında çeşitli spekülasyonlarda bulunmaya başlamışlardır.

55 Bergama hareketi Bu yönde, Türkiye nin dünyadaki en büyük altın rezervlerine sahip ülkelerden biri olduğunu ve bu rezervlerin çıkarılması durumunda ülkenin ekonomik sıkıntılarını aşılacağını öne sürmüşlerdir. İkinci olarak, protesto söyleminin itibarını azaltmak ve protesto hareketini zayıflatmak amacıyla, Bergama hareketinin dış güçler tarafından planlanıp yönlendirildiğini ileri sürmüşlerdir. Çeşitli basın konferansları düzenleyerek, bir kitap yayımlayarak ve TV programlarına çıkarak, Bergama hareketinin Alman FIAN vakfı tarafından Türkiye nin altın rezervlerinin çıkarılmasını engellemek amacıyla yönlendirildiğini iddia etmişlerdir Son olarak, hareketin aktörlerini bir yandan yabancı bir ülkenin çıkarları doğrultusunda devlet otoritesine karşı gelmekle, diğer yandan ülkenin ekonomik kalkınmasını engellemekle itham etmişlerdir

56 Bergama hareketi Diğer taraftan, Bergama hareketinin aktörlerini sindirmek ve yıldırmak üzere birtakım baskıcı tedbirler de alınmıştır. Bu çerçevede Bergamalı köylüler hakkında yasadışı eylemlere katılmaktan ve devletin bütünlüğüne karşı örgütlenmekten soruşturma başlatılmış ve hareketin etkili bazı aktörleri hakkında Almanya için çalışmaktan ve Alman vakıflarından finansal destek almaktan dava açılmıştır. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin protesto eylemlerine verdikleri tepki ilk iki döneme kıyasla dikkate değer bir biçimde sertleşmiştir Bütün bu faaliyetlerle hemen hemen eşzamanlı olarak hükümet, yargı kararlarına rağmen, madenin işletilmesinin engellenmesinin yabancı yatırımları ürküteceği gerekçesine dayanarak Bergama daki madeni işletmesi için maden şirketine yeni faaliyet izinleri vermiştir.

57 Bergama hareketi Protestocuların yeni izinlere karşı yeni bir yargı süreci başlatmasına ve bu sürecin yine madenin işletilmemesi yönünde kararlarla sonuçlanmasına karşın, hükümet yeni yargı kararlarını da fazla dikkate almamış ve Bakanlar kurulunun ülkenin ulusal ekonomik çıkarları doğrultusunda aldığı bir prensip kararıyla madenin işletilmesinin yolunu yeniden açmıştır. Bütün bu faaliyetlerden daha da önemlisi, hükümet madenlerin işletilmesinin önünü tam olarak açabilmek üzere yeni bir maden yasası çıkarmıştır yılında çıkarılan yeni maden yasası ile yabancı sermaye için maden alanında yatırımlar, çevrenin ve yerel halkın ihmal edilmesi pahasına, daha da cazip kılınmıştır. Yeni maden yasası bir yandan daha önce koruma altında olan zeytinlikler, ormanlar, tarımsal araziler, tabiat parkları, özel koruma bölgeleri gibi alanları madenciliğe açık hale getirirken, diğer yandan maden arama çalışmalarına başlamadan önce yapılması gereken çevre etki değerlendirmesini (ÇED) zorunluluk olmaktan çıkarmıştır. Ayrıca madenciliği ekonomik anlamda daha cazip kılmak üzere madencilik faaliyeti yürütecek yabancı şirketlere vergi muafiyetleri gibi birtakım yeni avantajlar sağlamıştır

58 Bergama hareketi. Bergama mücadelesinin bu son döneminde maden yanlıları kamuoyunu kendi taraflarına çekmeyi başarırken, Bergama hareketi buna paralel olarak zayıflamıştır. Diğer taraftan, mücadele sürecinde işbaşına gelen çeşitli hükümetlerin yerel halkın taleplerine ve yargı kararlarına rağmen madenin açılması konusunda ısrar etmesi, protestocuların demokratik kanallara karşı güvenini zedelemiştir. Özellikle protesto eylemlerini sergileyen Bergama lı köylülerin önemli bir bölümünün, madenin faaliyetlerine halen muhalif olmalarına rağmen, demokratik yollardan taleplerinin karşılanabileceğine olan güvenlerini kaybetmeleri pasifleşmelerine ve yürüttükleri eylemleri önemli ölçüde azaltmalarına neden olmuştur

59 Bergama ile ilgili kısa hatırlatmalar Eurogold şirketi 1989 yılında Bergama ya ayak bastı Bergamalı köylüler 1990 yılında İzmir Bölge İdare Mahkemesi nden yürütmeyi durdurma talep ettiler. Talep reddedildi. Köylüler Danıştay a başvurdular. 13 Mayıs 1997 tarihinde Danıştay köylüleri haklı buldu. T.C. Çevre Bakanlığı tashih-i karar (kararın düzeltilmesi) istedi. Danıştay reddetti. (11 Kasım 1998) Bölge İdare Mahkemesi bu karara uydu. Karar kaziye-i muhkeme (kesin hüküm) özelliği kazandı. 9 yıl süren hukuk mücadelesi Bergama lı köylülerin sonuçlandı. PEKİ NE OLDU? zaferiyle

Türkiye de Altın Madenciliği. Dr. Muhterem KÖSE

Türkiye de Altın Madenciliği. Dr. Muhterem KÖSE Türkiye de Altın Madenciliği Dr. Muhterem KÖSE info@tgma.org.tr ALTINDA HAMMADDEYİ METALE VE METALİ DE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜREN ÜLKE KONUMUNDAYIZ. MADENDE ÜRETİLEN DORELER RAFİNERİDE SAFLAŞTIRILIR

Detaylı

ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS

ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS 02120004003 Altın metalinin özelllikleri Metalik altın, sarı parlak renkte ağır bir metaldir. 1B grubu soy metallerinden bu ağır metalin özellikleri

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden

2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden araştırma 2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden Grasberg Madeni - Endonezya Binlerce yıldır insanoğlunun bıkmadan usanmadan ulaşmaya çalıştığı, bu uğurda toprakları aşındırdığı altın,

Detaylı

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Platin Grubu Metaller Periyodik tabloda VIII-B grubunun içinde yer alır. Bu grupta platin gibi altı tane kıymetli metal vardır: Rutenyum, Rodyum,

Detaylı

2004 Çevresel Durum Değerlendirme Raporu Davası;

2004 Çevresel Durum Değerlendirme Raporu Davası; 2004 Çevresel Durum Değerlendirme Raporu Davası; Çevre ve Orman Bakanlığı nın Newmont-Normandy Madencilik A.Ş.nin faaliyetine izin veren; 27.08.2004 tarih ve 6524-46062 sayılı, Nihai Çevresel Durum Değerlendirme

Detaylı

İzmir Barosu Kent ve Çevre Davalarının Son Durumunu Gösterir Listedir. Dosya No Dava Konusu Davacı Davalı

İzmir Barosu Kent ve Çevre Davalarının Son Durumunu Gösterir Listedir. Dosya No Dava Konusu Davacı Davalı Mahkeme Adı Dosya No Dava Konusu Davacı Davalı İzmir 2. İdare 2010/1322 12.08.2010 tarihli dava Aliağa İlçesi, Horozgediği Köyü,Hayatlıdere Mevkii yakınlarında İzmir Demirçelik A.Ş. nin mülkiyetinde olan

Detaylı

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 42. Dönem Çalışma Raporu EMO HUKUK RAPORU

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 42. Dönem Çalışma Raporu EMO HUKUK RAPORU EMO HUKUK RAPORU 167 168 ÖZELLEŞTİRME DAVALARI 1. Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 01.07.2005

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman SERİNDAĞ

Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman SERİNDAĞ TÜBİTAK BİDEB KİMYA BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI ( 29 Ağustos 09 Eylül 2007 ) (Altın Cevheri) ANORGANİK KİMYA SİYANÜRSÜZ ALTIN ELDESİ Proje Ekibi Ali GÜRSOY Mustafa KEMEÇ Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman

Detaylı

Bergama Mücadelesi: Doğuşu, Gelişimi ve Sonuçları

Bergama Mücadelesi: Doğuşu, Gelişimi ve Sonuçları Bergama Mücadelesi: Doğuşu, Gelişimi ve Sonuçları Yrd. Doç. Dr. Hayriye Özen* *Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Abstract The Emergence, Growth and Consequences of the

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME 1. Giriş 322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME Falcon cihazı temel olarak bir ayırma oluğu ile devamlı çalışan bir santrifüjün

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

6) Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Dosya No: 2011/86 E.

6) Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Dosya No: 2011/86 E. 144 6) Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Dosya No: 2011/86 E. Odamızca yayınlanan bir kitabın intihal olduğu gerekçesi ile hem kitabı hazırlayana hem de yayımladığı için Odaya karşı Şükrü

Detaylı

EK:1 BAIMSIZ HUKUKÇU RAPORU

EK:1 BAIMSIZ HUKUKÇU RAPORU EK:1 BAIMSIZ HUKUKÇU RAPORU EK:2 TERMNOLOJ TERMNOLOJ SRK Raporu: Koza Altın letmeleri A.. nin hali hazırdaki maden iletmeleri

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

T.C. DANIŞTAY 8. DAİRE E. 2005/2927 K. 2006/1138 T. 22.3.2006

T.C. DANIŞTAY 8. DAİRE E. 2005/2927 K. 2006/1138 T. 22.3.2006 T.C. DANIŞTAY 8. DAİRE E. 2005/2927 K. 2006/1138 T. 22.3.2006 BAKANLAR KURULU PRENSİP KARARI ( Altın Madenini Siyanür Liçi Yöntemiyle İşletme İzni Veren İşlem Kesinleşmiş Mahkeme Kararı İle İptal Edildiği

Detaylı

MTA ve ÜLKEMİZDE URANYUM ARAMACILIĞI

MTA ve ÜLKEMİZDE URANYUM ARAMACILIĞI MTA ve ÜLKEMİZDE URANYUM ARAMACILIĞI Ülkemizde Akkuyu Nükleer Santrali nin inşası ve Sinop ile Trakya da yapılması planlanan santrallerle birlikte özellikle nükleer enerji ve nükleer hammaddeler madenciliğin

Detaylı

PROJE EKİBİ Mustafa KEMEÇ ALİ GÜRSOY Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman SERİNDAĞ

PROJE EKİBİ Mustafa KEMEÇ ALİ GÜRSOY Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman SERİNDAĞ TÜBİTAK-BİDEB KİMYA BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI 29 AĞUSTOS - 09 EYLÜL 2007 PROJENİN ADI: SİYANÜRSÜZ ALTIN ELDESİ PROJE EKİBİ Mustafa KEMEÇ ALİ GÜRSOY Proje Danışmanı Prof.Dr.Osman SERİNDAĞ Projenin Amacı

Detaylı

ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA

ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA 52 ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA Bilindiği gibi Mayıs ayı içinde Danıştay altın madenciliğine izin veren Çevre Bakanlığı

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRE M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi 1-MADEN SAHALARI İLE İLGİLİ MADEN HAKLARI 2- ARAMA VE FİZİBİLİTE 3-OCAK İŞLETMECİLİĞİ 4-OCAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ 5-CEVHER HAZIRLAMA VE ZENGİNLEŞTİRMEİ 6-MADEN

Detaylı

NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ

NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ B& S YATIRIM A.Ş. Kırşehir Nefelin İşletmeleri w w w. b s ya t i r i m.co m.t r Ankara Merkez Kırşehir Nefelin

Detaylı

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Uşak ili, Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde Batı ve Orta Anadolu yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır. Menderes masifinin kenarında bulunan Uşak ilinde

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi KAMUOYUNDA MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN HERHANGİ BİR KISITLAMA OLMADAN YAPILDIĞI YÖNÜNDE KANAAT SÖZ KONUSUDUR. ÜLKEMİZ MEVZUATININ

Detaylı

BERGAMA ÇEVRE KORUMA OLAYINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI. T.C Danıştay Altıncı Daire Esas No:1996/5477, Karar No:1997/2312

BERGAMA ÇEVRE KORUMA OLAYINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI. T.C Danıştay Altıncı Daire Esas No:1996/5477, Karar No:1997/2312 BERGAMA ÇEVRE KORUMA OLAYINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI T.C Danıştay Altıncı Daire Esas No:1996/5477, Karar No:1997/2312 Temyiz isteminde bulunanlar: Mehmet Kurnaz ve arkadaşları Vekiller: Av. Senih Özay

Detaylı

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır. FAZ DİYAGRAMLARI Malzeme özellikleri görmüş oldukları termomekanik işlemlerin sonucunda oluşan içyapılarına bağlıdır. Faz diyagramları mühendislerin içyapı değişikliği için uygulayacakları ısıl işlemin

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti 05.02.2013 Toplam 26.2 trilyon metreküp ispat edilen doğalgaz rezervleriyle dünyadaki ispat edilen doğalgaz kaynaklarının yüzde 11,7 sini elinde bulunduran Türkmenistan,

Detaylı

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Ders içeriği 1. Giriş ve Periyodik cetvel 2. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 3. Kıymetli Metaller (Ag, Au, Pt, ) 4. Kıymetli Metaller (Ag, Au,

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ Sunumun İçeriği GENEL BİLGİ & TÜZÜĞÜN İÇERİĞİ AMAÇ VE KAPSAM TESİS İŞLETME ZORUNLULUĞU VE MEVCUT TESİSLER MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER

Detaylı

CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU

CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU Kadıköy Sicil Ticaret : 20707 CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU 1. Kaplama Pürüzlü ve Koyu Kırmızı - Kahve Renkli Kaplama a) Çözeltide Karbonat konsantrasyonunun aşırı miktarda oluşu.

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ DOĞAL TAŞ RAPORU. Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü arttırmaktır.

MADEN SEKTÖRÜ DOĞAL TAŞ RAPORU. Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü arttırmaktır. TÜRK MERMER MADEN VAKFI Sektöre Yön Veriyoruz 2017 MADEN SEKTÖRÜ & DOĞAL TAŞ RAPORU Türk Mermer Maden Vakfı olarak birinci önceliğimiz Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ PLANLAMA VE YAPILAŞMAYA İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMA Sevilay ARMAĞAN Mimar Şb. Md. Tel:0312 4102355

Detaylı

Düşük Tenöriü Altın Cevherlerine Uygulanan Liç Yöntemi

Düşük Tenöriü Altın Cevherlerine Uygulanan Liç Yöntemi Düşük Tenöriü Altın Cevherlerine Uygulanan Liç Yöntemi Gülhan ÖZBAYOĞLU* 1 GİRİŞ : Son yıllarda altın fiatlarında görülen - sırı derecedeki artmalar, gerek Amerika' da, gerekse bütün dünyada altın madenlerine

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Ülkemizin karmaşık jeolojik ve tektonik yapısı çok çeşitli maden yataklarının bulunmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı 01.Haziran.1983 tarihinde Parsel üzerinde otel yapılmasının turizm açısından önemli bir proje olacağını kabul etmiştir.

Devlet Planlama Teşkilatı 01.Haziran.1983 tarihinde Parsel üzerinde otel yapılmasının turizm açısından önemli bir proje olacağını kabul etmiştir. MÜLKİYET ve SINIRLAR: Bugün üzerinde The Ritz-Carlton, İstanbul Otelinin bulunduğu arsa 1982 yılında Dolmabahçe Turizm A.Ş. tarafından satın alınmıştır. Ülkemizdeki turizm tesislerinin neredeyse tamamı,

Detaylı

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON 1.1.1. MİSYON VE VİZYON MİSYON Ülkenin bir hammadde kaynağını yüksek teknoloji ürünü olan bir malzemeye dönüştürmek VİZYON Kendine bir hedef seçerek, girişimci olmak, üreteceği malzeme için plan kurmak

Detaylı

BOR SEKTÖR RAPORU. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

BOR SEKTÖR RAPORU. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü BOR SEKTÖR RAPORU Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2008 ÖZET Dünya bor piyasasında, 2007 yılında başta ABD ve bazı Batı Avrupa ülkelerindeki konut sektörü kaynaklı finansal krizden dolayı küçülme

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER KÖMÜR VE ASFALTİT 1. Termik santral, sanayi, ısınma amaçlı olarak satışı yapılan Kömür / Asfaltit için ocak başı satış

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SERAMİK SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye'de seramik ve çini yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine uzanan

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması

Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM. Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması Serüveni 2.ÜNİTE:ATOM VE PERİYODİK SİSTEM Elementlerin periyodik sistemdeki yerlerine göre sınıflandırılması METALLER Metaller doğada..atomlu halde ya da bileşikleri halinde bulunur. Oda sıcaklığında..hariç

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ. Şirket bu ürünlerin birçoğunda pazar lideri olarak, yurtiçi talebin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır.

İHLAS EV ALETLERİ. Şirket bu ürünlerin birçoğunda pazar lideri olarak, yurtiçi talebin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır. İhlas Ev Aletleri nin başlıca ürünleri arasında insan sağlığı ve temel ihtiyaçları açısından en önemli ihtiyaçlarından olan temizlik robotu, reverse osmosis su arıtma sistemleri, banyo şofbeni, çeşitli

Detaylı

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir"

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir Akımsız Nikel Eğitimi Akımsız Nikel Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir" Akımsız Nikel Anahtar Özellikler Brenner &

Detaylı

ALAŞIM HESAPLARI ALAŞIM:

ALAŞIM HESAPLARI ALAŞIM: 1 ALAŞIM HESAPLARI ALAŞIM: İki veya daha fazla maddenin, özel bir tekniğe(ergime) göre karıştırılmalarına alaşım denir. Alaşım oluşturmaya yarayacak çok fazla maden ve çok fazla alaşım çeşidi vardır. Alaşımları

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK Kömür Madenciliğinin Çevresel Etkileri Kömür, organik maddelerin milyonlarca yıl boyunca basınç ve ısıya

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Esan Endüstriyel Hammaddeler İşletmeciliğinde İSG Uygulamaları

Esan Endüstriyel Hammaddeler İşletmeciliğinde İSG Uygulamaları Esan Endüstriyel Hammaddeler İşletmeciliğinde İSG Uygulamaları İçerik Kuruluş Tanıtımı Yönetimsel İSG Uygulamaları Faaliyetlerdeki İSG Uygulamaları Kuruluş Tanıtımı 1. Bölüm Esan 1978 Esan ın Kuruluşu

Detaylı

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU 2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Binler MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2017 yılında 156,7 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %3 pay alan madencilik

Detaylı

Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611 Sok. No: Çankaya/ ANKARA/TÜRKİYE

Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611 Sok. No: Çankaya/ ANKARA/TÜRKİYE 7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE MADENCİLİK FAALİYETLERİNE GETİRİLEN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611

Detaylı

CBAE-05 numaralı sondaj 51.60mile 53.50m arasında 1.90m kalınlığında %1.45 Sb ve 48.10m ile m arasında 3.50m kalınlığında 0.

CBAE-05 numaralı sondaj 51.60mile 53.50m arasında 1.90m kalınlığında %1.45 Sb ve 48.10m ile m arasında 3.50m kalınlığında 0. ODAŞ Enerji nin %100 iştiraki olan Suda Maden A.Ş. ye ait Cebrail sahasında yapılan sondajlı arama çalışmalarında önemli olabilecek Antimuan (Sb) ve Altın (Au) değerleri kesilmiştir. En önemlileri aşağıdaki

Detaylı

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ İbrahim Hakkı Karakaş a*,mehmet Çopur b, M. Muhtar Kocakerim c, Zeynep Karcıoğlu Karakaş d a Bayburt Üniversitesi, Bayburt Meslek Yüksek Okulu, Bayburt

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 10.19.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 24.10.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

İşletmesinde Toz Problemi TKİ. OAL. TKİ Maden Müh.

İşletmesinde Toz Problemi TKİ. OAL. TKİ Maden Müh. TKİ. OAL. İşletmesinde Toz Problemi TKİ Maden Müh. 1) Giriş Henüz, Türkiye'de kömür ve metal ocaklarında teneffüs edilebilir toz kontrolü yapılmamaktadır. Bu alandaki çalışmaların önemi gün geçtikçe daha

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KAĞIT/KARTON AMBALAJI GERİ KAZANIMI Kağıt ve karton en çok kullanılan ambalaj malzemesi türüdür. Değerlendirilebilir nitelikli atıkların

Detaylı

Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir?

Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir? On5yirmi5.com Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir? Türkiyedeki madenler ve kullanım alanları nelerdir? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 1/7/2016) Ülkemizdeki başlıca madenler a. Demir

Detaylı

VALİDEBAĞ KORUSU ve VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ

VALİDEBAĞ KORUSU ve VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ VALİDEBAĞ KORUSU ve VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ Üsküdar ilçesi Altunizade mahallesi sınırları içinde bulunan Validebağ Korusu 354.076 m2 alanıyla İstanbul un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır.

Detaylı

BİST Madencilik Endeksi

BİST Madencilik Endeksi Değerlendirme www.madencilik-turkiye.com Madencilik Türkiye Dergisi bilgi@madencilik-turkiye.com BİST Madencilik Endeksi Şirketlerinin 2013 Faaliyetleri Borsa İstanbul da işlem gören maden şirketleri Şubat

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2016 yılında 142,1 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,7 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %3,1 lik azalışla 3,79 milyar USD olarak

Detaylı

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan her şey maddedir. Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir. Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak v.s gibi her şey maddedir. Maddeler

Detaylı

BORİK ASİTİN MADDELERİN YANICILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

BORİK ASİTİN MADDELERİN YANICILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BORİK ASİTİN MADDELERİN YANICILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ PROJENİN AMACI Bor madeninden elde edilen borik asitin maddelerin yanıcılığını geciktirici özelliğinin araştırılması amaçlanmaktadır. GİRİŞ Günümüzden

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ

Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi. Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Nadir ve Kıymetli Metaller Metalurjisi Y.Doç.Dr. Işıl KERTİ Platin Grubu Metaller Periyodik tabloda VIII-B grubunun içinde yer alır. Bu grupta platin gibi altı tane kıymetli metal vardır: Rutenyum, Rodyum,

Detaylı

Avrupa nın En Büyüğü: Tüprag Kışladağ Altın Madeni

Avrupa nın En Büyüğü: Tüprag Kışladağ Altın Madeni maden ziyareti Avrupa nın En Büyüğü: Tüprag Kışladağ Altın Madeni Madencilik Türkiye dergisi ekibi olarak uzun zamandır ziyaret etmeyi planladığımız, ülkemizin en önemli maden işletmelerinden birisi olan

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

Sektör Haberleri 02 MAYIS 2018

Sektör Haberleri 02 MAYIS 2018 Sektör Haberleri 02 MAYIS 2018 İçindekiler MMK Metalurji, Sıcak Yassı Mamul Tesisini Yeniden Devreye Alacak. 3-4 ABD den Müttefiklerine Çelik Muafiyeti 5-6-7 2 MMK Metalürji, Sıcak Yassı Mamul Tesisini

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY Ramazan ÖZDEMİR T.C.AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ İçindekiler 1. MADENCİLİK... 3 1.1. Aksaray ın Maden Potansiyeli... 3 1.2. Aksaray daki Maden Kaynaklarının

Detaylı

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. KARIŞIMLAR Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. 1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR) Karışımı oluşturan maddeler karışımın her

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Afyon ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği çeşitli maden yatakları oluşumu için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle hem maden rezervleri, hem de maden

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI. 116. yıl

İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI. 116. yıl İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI 116. yıl IÇINDEKILER ÖNSÖZ "^^-^ttlo Sayfa No: BIRINCI BOLUM 1 GENEL BİLGİLER 3 1.1. MERMERİN TANIMI VE SINIFUNDIRMA 5 1.2. MERMERİN ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Ek-9A T.C. ÇED İzin ve Denetim lüğü Kapsam : Su, Atık Su, Atık, Gürültü, Numune Alma Düzenleme Tarihi : 12.05.2015 Laboratuvar Adı : Gümüşsu A.Ş. Çevre Laboratuvarı Adres : Zafer Mah. Değirmen Cad. No:41

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

Yolculuğumuz. Kuruluş. Türkiye nin İlk. Çine Kuvars Tesisi. Feldspat Flotasyon. Esan Italy. Tesisi. Türkiye nin İlk Kil Zenginleştirme Tesisi

Yolculuğumuz. Kuruluş. Türkiye nin İlk. Çine Kuvars Tesisi. Feldspat Flotasyon. Esan Italy. Tesisi. Türkiye nin İlk Kil Zenginleştirme Tesisi Yolculuğumuz Kuruluş Türkiye nin İlk Feldspat Flotasyon Tesisi Esan Italy Çine Kuvars Tesisi Türkiye nin İlk Kil Zenginleştirme Tesisi Esan Ukraine LLC Esan Çin Ofisi Esanmet Portekiz Türkiye nin İlk Birincil

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Geleneksel anlamda korozyon metal ve alaşımlarının çevreleri ile kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozulmalarını tanımlamak

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı