YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE"

Transkript

1 YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE Öğr.Üyesi: Kadir Gürdal Hazırlayan: Fatih A. Yılmaz 23 Aralık 2014 ANKARA

2 Sunum Planı 1. Yalın düşünce Yalın düşünce, yalın düşüncenin ilkeleri 2. Yalın üretim Yalın üretim tarihçesi ve gelişimi 3. Yalın muhasebe / maliyet muhasebesi Yalın üretim felsefesine uygun muhasebe

3 Yalın nedir? Tedarik, üretim ve pazarlama sürecinde "değer" yaratmayan; emek, zaman ve parasal hususlarda israf yaratan unsurların süreçten çıkarılması ve sonucunda kalan değer odaklı işlere gönderme yapmaktadır.

4 1. Yalın Düşünce

5 Yalın düşünce Yalın üretim yalın düşünce felsefesine dayanır. Yalın Düşünce; Değerin tanımlanması, değer katan adımların en iyi ve doğru biçimde sıralanması, adımların gerektiği zamanda aksamaya uğramadan atılması ve giderek daha yüksek etkinliklerle gerçekleşmesidir.

6 Yalın düşüncenin unsurları Yalın düşüncenin 5 temel unsuru vardır: 1. Değer 2. Değer akışı 3. Akış 4. Çekme 5. Mükemmellik

7 Değer Müşteriye sağlanan faydaların toplamıdır; Bu fayda müşterinin istediği özellikte, istediği miktarda mamul veya hizmetin yine müşterinin istediği yerde, istediği zamanda ve müşteriye hazır bir şekilde sunulmasıdır.

8 Değer akışı Değer akışı mamulün tasarım düşüncesinden müşteriye sunulmasına kadar değer yaratmayan faaliyetleri elimine etmek için gereken tüm faaliyetlerin belirlenmesi ve planlanmasıdır.

9 Akış Akış, değer akışının aksamaya uğramadan sürdürülmesi için süreçteki tüm engellerin kaldırılmasıdır. Yalın üreticilerin akış düşüncesin, benimsemesinin temeli Toyota üretim sistemine dayanır. Bu sistemde değer akışı aracılığı ile mamul veya hizmet akışının müşterilere ulaşmasını engelleyen her şey israf (muda) olarak tanımlanır. Bu süreçteki israfları elimine etmek "akış" olarak değerlendirilir.

10 Çekme Üretim ve hizmet süreçlerinde hiç bir şeyin "itilmemesi" gerekir. Her şey müşterilerin talep ve ihtiyaçlarına göre "çekilir". "Çekme" de başlama noktası müşteri siparişidir.

11 İtme yerine çekme:

12 Mükemmellik Yalın düşünce içindeki mükemmellik; sürekli iyileştirme anlayışını (kaizen) benimser. Buna göre mükemmellik sürekli iyileştirme çabalarının uygulanması yolu ile işin ilk yapılışında doğru yapılmasını sağlama yeteneğidir.

13 2. Yalın üretim

14 Yalın üretimin tarihçesi İkinci dünya savaşının Japon ekonomisi ve şirketlerini zor durumda bırakması Toyota yöneticisi Taiichi Ohno'nun Toyota'nın iş yapış biçiminde köklü değişikliklere gitmesine yol açmıştır. Ohno makineleri birbirine yaklaştırarak hücreleri (hücre biçiminde atölyeler, manifaturing cells) makine işletmenlerinin becerilerini de arttırarak yetenekli işgücünü oluşturmuştur. Ayrıca işetmelerden basit tamir ve bakımlar beklemiştir. Stoksuz çalışabilmek için müşteri talebi ile başlayan çekiş sistemini kurmuştur. Bu sistem sayesinde atölyeler depodan değil dolaysız bir biçimde satıcıdan sağlanmaya başlamıştır.

15 Yalın üretimin tarihçesi(devam) İlk kez 1991 yılında Womack ve Jones "Dünyayı Değiştiren Makine" adıyla yayınladıkları kitapta Toyota üretim sistemini tüm dünyaya tanıtmıştır yılından sonra Yalın Düşünce ve Üretim başta batılı şirketler olmak üzere tüm Dünya'da değişik sektörlerde ders olarak okutulmaya başlanmıştır.

16 Yalın üretimin tarihçesi(devam) Kitabın önsözünden: "1990 yılında Dünyayı Değiştiren Makine kitabı yayın hayatına girdiğinde Toyota, General Motors'un yarısı ve Ford'un da üçte ikisi kadardı. Bugün ise bu kitap yeni bir okuyucu nesli için yeniden devreye girerken, Toyota'nın Ford'u rahatlıkla geçtiğini ve şu sıralarda da General Motors'u geçmek için ve dünyanın en büyük ve en sürekli şekilde başarılı endüstriyel kuruluşu olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz. Bu kitap bu hikayeyi, yani iki farklı iş sisteminin hikayesini anlatmaktadır.

17 Yalın üretimin tarihçesi(toyota modeli) Toyota üretim sistemi 6 sıfırdan oluşan bir üretim temelidir. Bunlar sıfır mal fazlası, sıfır depo, sıfır hata, sıfır çelişki, üretimde sıfır ölü zaman, müşteri için sıfır bekleme ve sonuçta sıfır kağıt israfı, sıfır bürokrasidir. Stok israfının önlenmesi için üretimin bir sonraki adımının hangi miktar ve ne kadar sürede üretileceği Kanban denilen kartlarla takip edilir. Üretimin bu siteme göre yapılması sıfır mal fazlası ve sıfır depoculuğunu beraberinde getirir: Sıfır hatayla çalışmak için Poka Yoke (Unutkanlık, dikkatsizlik yüzünden oluşabilecek hataların önlenmesi)

18 Yalın üretimin tarihçesi(toyota modeli) İş Standartlaşması; işler birimlere ayrılıp işçinin göreceği panolara çizimler halinde asılır. Böylece işlerde bir prosedür yapılıp, hızlı emniyetli ve kaliteli yapılması sağlanır. 5 S Kuralı; Seiri Yapılanma (eşyaları doğru yere yerleştirmek) Seiton Düzen (makine, teçhizatın yerleşimi hızlılığı esas alacak şekilde olması), Seiso Temizlik (fazlalıkların ortadan kaldırılması) Seiketsu Süreklilik (ideal durumun devamı için standart ve sorumlu belirlenmesi) Shitsuke Özen (standartların alışkanlık haline getirilmesi)

19 Yalın üretimin tarihçesi(toyota modeli) DOE Deney Tasarımı; kalite, ürün ile birlikte tasarlanır. Sürekli iyileştirme; (KAİZEN) önceki ürünün tasarımında ortaya çıkan problemlerden ders çıkararak sonraki aşamadaki problemleri önleyecek tasarımlar yapılması U Tipi Yerleşim Planı; gereksiz işgücü hareketlerini engellemek için makinelerin U şeklinde yerleştirilmesi Jidoka Otonomasyon; üretim hattında hata olması halinde durdurma yetkisinin sorumluya verilmesi

20 Yalın üretimin tarihçesi(toyota modeli) JIT Tam Zamanlı Üretim; müşterinin talep ettiği ürünü talep ettiği anda üretip talep ettiği zamanda teslim etmek SMED Hızlı Kalıp Değiştirme; devasa makinelerde siparişten önce ve büyük miktarda üretim yerine müşterinin istediği miktarda üretimin gerçekleştirilmesi için makinelerin hazırlanması TMP Toplam Üretken Bakım; makine ve ekipmanların bozulmaması ve ömrünü uzatmak için yapılan çalışmalar Ayrıca sistemin en önemli özelliği insana verdiği önem ve gösterdiği saygıdır.

21 Yalın Üretim Peki yalın olmayan üretim nedir? 1920'lerde dünyanın en büyük endüstriyel kuruluşu haline gelip Ford'u geçerken, General Motors'un yarattığı sistem Kitlesel Üretim Sistemi'dir. General Motors'un yarattığı bu Kitlesel Üretim Sistemi, Ford ve General Electric dahil olmak üzere hemen hemen dünyadaki tüm endüstriler tarafından kopya edilmiş ve aşağı yukarı 75 yıl kullanılmıştır.

22 Yalın üretim Yalın üretim atölye tipi üretimdeki esneklik ve kalite anlayışını, yığın üretimdeki seriliği ve düşük üretim maliyetlerini barındıran; yığın üretimdeki hantallığa ve atölye tipi üretimdeki yüksek iş gücü maliyetlerine uzak duran üretim anlayışıdır. Yalın üretim; yapısında hiç bir gereksiz unsur taşımayan; hata, maliyet, stok, işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirildiği üretim sistemi olarak tanımlanmaktadır.

23 Yalın üretim Atölye tipi üretim Yığın üretim Yalın üretim Düşük üretim miktarı Yüksek üretim miktarı Esnek üretim Özel müşteri Genel müşteri Özel/Genel müşteri Müşteri ile yakın temas Müşteri ile yakın temas Müşteriye karşı sorumluluk Kalifiye personel İşe göre personel Çok yönlü / Esnek personel Yüksek maliyet Düşük maliyet En düşük maliyet

24 Yalın üretimin 'ilkeleri' 1. İsrafın önlenmesi (Elimination of Waste) 2. Sürekli geliştirme (Kaizen) 3. Sıfır hata (Zero defects) 4. Tam zamanında üretim(just-in-time) 5. İtme yerine çekme (Pull instead of push) 6. Çok fonksiyonlu takımlar (Multifunctional teams) 7. Merkezi olmayan sorumluluklar(decentralized Responsibilities) 8. Bütünleşmiş fonksiyonlar (Integrated functions) 9. Dikey bilgi sistemleri (Vertical Information systems)

25 3. Yalın muhasebe maliyet muhasebesi

26 Yalın muhasebe (geleneksel sistemin yetersizliği) 1. Geleneksel muhasebe kitlesel üretimi desteklemek için geliştirilmiştir. 2. Tüm genel üretim giderleri mamullere dağıtılmalı ve bu giderler üretim için gerekli işçilik miktarı ile ilişkilendirilmektedir. 3. Geleneksel yöntem sürekli üretim yapılmasını teşvik eder ve genel üretim giderlerinin sürekli olarak izlenrek birleştirilmesi için zaman harcanmasına neden olur. 4. Geleneksel muhasebe sistemlerinde çalışanları motive etmek üzere geleneksel performans ölçümleri vardır. 5. Geleneksel maliyetleme, maliyetli ve gereksiz bir veri toplama sistemi gerektirir 6. Geleneksel maliyetleme yalın üretime yönelik gereken bilgiyi sağlamaz. 7. Geleneksel muhasebe hücre ve değer akış düzeylerinde günlük performans bilgisi sağlamaz.

27 Yalın Muhasebe Yalın düşünce ve Yalın üretimi desteklemek için bir işletmenin muhasebe, kontrol, ölçüm ve yönetim süreçlerinde değişiklikleri ifade etmekte kullanılan terimdir. Yalın bir işletme stok düzeylerini azaltmaya, stok devir hızını artırmaya ve israfı önlemeye önem verir. Yalın muhasebenin kendisi de yalın olmalıdır ve ek masraf çıkarmamalıdır.

28 Yalın Muhasebe (amaçları) Değer akışı liderine etkin bir kontrol ve sürekli iyileştirmeyi sağlaması için performans ölçümü ve maliyet bilgisi sunmak. Üst düzey çalışanlara maliyet raporlaması ve performans ölçümü için bilgi sağlamak. Muhasebe kayıtlarına alınacak ve gelir tablosunda raporlanacak olan ilgili maliyet bilgilerini sağlamak.

29 Yalın Muhasebe (unsurları) 1. Yalın Veri Toplama Yalın veri toplama hücresel faaliyet üretimi sonuçlarının kaydedilmesinde kullanılır. Yalın işletmeler tamamlanmış mamulleri raporlar, girdi bilgisinin raporlanması yoktur. Veri takt zamanı ve saat başına üretim gibi görsel raporlama araçlarına dağıtılır. Yalın veri toplamanın amacı faaliyet işlemlerini elimine etmektir.

30 Yalın Muhasebe (Unsurları) 2. Yalın Performans Ölçümü Uzun dönemde yalın faaliyetleri sürdürmek ve kontrol etmek çoğunlukla finansal olmayan performans ölçümleri gerektirir. Yalın üretimde mükemmellik her bir değer akışındaki tüm unsurlara uygulanmaktadır. Mükemmelliğin sağlanması için israfın değer akışının tüm adımlarından çıkarılması gerekmektedir. Tablo: Yalın performans ölçüm örnekleri Stratejik Konular Stratejik Ölçütler Değer Akış Ölçüleri Hücre / Süreç Ölçüleri -Nakit artışını artırma -Satışlar ve piyasa payı artırma -Sürekli kültürü iyileştirme - Satış büyüklüğü -Faiz, vergi ve amortisman öncesi kar - Stok devir hızı -Zamanında teslim -Müşteri memnuniyeti - Çalışan başına satışlar - Kişi başına satışlar - Zamanında teslim -Limandan limana geçen teslim süresi -İlk uygulamada elde edilen başarı düzeyi - Ortalama birim maliyet - Alacakların vadesi -Saat başına günlük üretim -Yarı mamul stok bekleme süresi -İlk uygulamada elde edilen başarı düzeyi Faaliyet ekipman etkinliği

31 Yalın Muhasebe (Unsurları) 3. Hücre Performans Ölçümü Yalın üretim işletmelerinde performans ölçümü üretim hücresinde başlar. Herbir hücre için bu hücreye özel performans ölçümü gerekmektedir. Amaç: Hücre personelinin amacına ulaşmasına engel olan sorunu zamanında tespit etmektir.

32 Yalın Muhasebe (Unsurları) 4. Değer Akışı Performans Ölçümü Değer akışı ölçümleri yalınlığın genel amaçlarını elde etmek için sürekli iyileştirme takımlarına yardım eder. Sorular Akış, çekme ve mükemmellik hedeflerine ulaşabildik mi? Üretim süreci boyunca toplam üretimde iyileştirmeler yapabiliyor muyuz? Alınan cevaplar ile sipariş zamanı, ortalama birim maliyet, çalışan başına satışlar, zamanında dağıtım gibi unsurlar ölçülür.

33 Yalın Muhasebe (Unsurları) 5. Yalınlığın Finansal Faydalarının Ölçümü ve Yönetimi Geleneksel muhasebe süreçler ve parametrelerde yapılan yalın iyileştirmelerin finansal etkilerini ölçmede yetersiz kalmaktadır. Yalın muhasebe, israfı önlemenin ilk etkisinin kullanılabilir kapasite oluşturması olduğunu kabul eder. Yalın iyileştirmenin finansal etkisi bu yeni mevcut kapasitenin işletme tarafından nasıl kullanılacağına bağlıdır.

34 Yalın Muhasebe (Unsurları) 6. Yalın mamul maliyetleme İşletmelerin yalınlık uygularken karşılaştığı sorunlar; i. Uygun olmayan dağıtım yöntemleri ve karın çarptırılması ii. Büyük parti iş alımı, aşırı üretim ve stok iii. İsrafa yol açan ayrıntılı raporlar iv. İşçiliğin sabit maliyet olarak düşünülmesi Bir mamulün maliyeti, değer akışı boyunca ne kadar hızlı aktığına ve darboğazlar nedeniyle yaşanan duraklamalara bağlıdır. Yalın üretim ilkelerini uygulayan işletmelerde değer akış özelliklerine dayanan Değer Akış Maliyetleme kullanılır.

35 Yalın Muhasebe (Unsurları) 6. Yalın mamul maliyetleme Değer akış maliyetlemesi, değer akış yoluyla finansal verileri toplamayı ve raporlamayı ifade eder. Bir değer akışı, bir müşteri için değer meydana getirmek için yapılan her şeyi içerir. Değer akış maliyetlemesinde direkt ve endirekt maliyetler arasında herhangi bir ayrım yapılmaz. Değer akışı içindeki tüm maliyetlerin direkt maliyet olduğu varsayılır. Değer akışında üretilen herhangi bir mamulün maliyetinin, belirli bir dönem boyunca değer akışında üretilen tüm mamullerin ortalama maliyeti olduğu kabul edilir.

36 Yalın Muhasebe (Unsurları) 6. Yalın mamul maliyetleme İşgücü Maliyetleri Hammadde Maliyetleri Üretim Desteği Makine ve Ekipman Değer Akışı Operasyon Desteği Tesisler ve Bakım Diğer Değer Akışı Maliyetleri

37 Yalın Muhasebe (Unsurları) 6. Yalın mamul maliyetleme Değer akışıyla ilgili olmayan görevlerle ilgili maliyetler ve harcamalar değer akışlarına dağıtılmaz. Bunlar faaliyetleri sürdürme maliyetleri olarak ele alınır. Yalın üretim istikrarlı ve düşük bir stok düzeyi sağlar. Böylece stok değerlemede kolaylaşır. Değer akış maliyetlemesinde maliyet merkezleri azalmaktadır. Tek bir mamul maliyetinin hesaplanmasına ihtiyaç duyulduğu hallerde özellikler ve nitelikler maliyetlemesi kullanılarak hesaplama yapılabilir.

38 Ek. Türkiye de yalın üretim

39 Türkiye'de yalın üretim Türkiye de bu düşünce sistemi 1990 lardan sonra uygulanmaya başlamıştır. Özellikle otomotiv sektörü bu düşünce sistemini aktif olarak kullanmaktadır. Sakarya da kurulu olan Toyota otomobil fabrikasında çalışan işçiler Japonya daki Toyota işçilerinin verimliliğini yakalamış olup son birkaç yıldır kalite alanında birinci seçilmektedirler. Ayrıca Ford, Renault, Bosch, Tofaş yalın yaklaşımı uygulayan büyük firmalardır. * 1

40 Teşekkürler

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ YALIN YAKLAŞIM Yalın düşüncenin temel amacı, israflardan arındırılmış mükemmel proseslerin etkinlik ve verimlilik analizlerini yaparak, maliyetleri azaltmak ve sonuçta müşteriye mükemmel değerler sunmaktır.

Detaylı

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka),

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka), Yalın üretim sistemi İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış, ekonomisi darboğazlarda bir ülke görünümünde olan Japonya'nın savaş sonrası ekonomik durumuyla ilişkili olarak ortaya çıkan ve 1980'li yılların

Detaylı

KALİTE MALİYET -TESLİMAT

KALİTE MALİYET -TESLİMAT Müşteri Ne İster? HATASIZ ÜRÜN Yüksek Kalite UYGUN FİYAT Düşük Maliyet DERHAL TESLİMAT Teslimat Süresi KALİTE MALİYET -TESLİMAT Değişim Kültürel Değişim Yalın Üretim Sistemi İşletmelerde Kaizen Kültürü

Detaylı

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI Wow İstanbul Hotel & Convention Center 30 Kasım 2014 Satın Almada Yalın Yaklaşımlar Alper REİSOĞLU Bir

Detaylı

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI YALIN DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İzmir Makina Mühendisleri Odası 4 Ekim 2013 Orhan ÖZER Genel Müdür & CEO Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. 1/48 1 İçerik TOYOTA TOYOTA YÖNETİM

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) İÇERİK GİRİŞ JIT TANIMLARI JIT AMAÇLARI TEKNİKLER JIT YARARLARI GİRİŞ Günümüzde uluslar arası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet şartlarında var olabilmenin ön koşulu daima

Detaylı

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM TOPLAM VERİMLİ BAKIM TKY405 Toplam Kalite Yönetimi Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 1.GİRİŞ Müşteri taleplerinin hızla değiştiği, Kuruluşlar arasındaki rekabetin giderek daha da arttığı günümüzde; Firmalar varlıklarını

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI  KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI http://drhikmet.wordpress.com KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM ALMANYA EĞİTİM VSM001 Value Stream Mapping 3 4

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ Muhasebe Döngüsünü Hatırlayalım... 2 Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri... 5 Üretim İşletmelerinin İki Ana Grubu... 6 Mamül ve Hizmet Üretiminin

Detaylı

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5S UYGULAMASI Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5 S YÖNETİMİNE GİRİŞ BİRİNCİL AMAÇ İKİNCİL AMAÇ GÜVENLİK VERİMLİLİK 5S NEDİR? Baş harfleri S ile başlayan Japonca kelimelerdir. SEIRI SEITON SEISO

Detaylı

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T A C I L S E R V I S T E YA L ı N H A S TA N E U Y G U L A M A L A R ı Y R D. D O Ç. D R. O R H A N D E L I C E S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar.

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar. Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. Adana Sanayi Odası Yalın Yönetim Semineri Eren Artar www.lean.org.tr Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. YALIN DÜŞÜNCE Küresel rekabeti anlamak...

Detaylı

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler İÇİNDEKİLER I. YÖNETİM MUHASEBESİNE GİRİŞ... 2 1. YÖNETİM MUHASEBESİNİN TANIMI VE KAPSAMI... 2 2. YÖNETİM MUHASEBESİNİN AMAÇLARI... 4 3. YÖNETİM MUHASEBESİ, MALİYET MUHASEBESİ VE FİNANSAL MUHASEBE ARASINDAKİ

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Tam Zamanında Üretim Tarihçe 1920 yılına kadar emek yoğun

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA 05.10.2013 Onur ARTIIŞIK Organizasyonel Gelişim Uzmanı İnsan Kaynakları Direktörlüğü 1 20 Novembre, 2010 Genel Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma Yalınlık Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ TAM ZAMANINDA İMALAT SİSTEMLERİ YALIN ÜRETİM PROF. DR.SEMRA BİRGÜN TARİHÇE 1945 Savaş sonrası ekonomik kriz dönemi (Japonya) TOYOTA MOTOR Üretim Satış sorunları Ürün çeşitlemesi

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

Sağlık sektöründe müşteriler

Sağlık sektöründe müşteriler www.lean.org.tr Sağlık sektöründe müşteriler Farklı kutuplar, farklı beklentiler... Daha fazla hasta Kaliteli hizmet Düşük maliyet Kalifiye personel Hızlı nakit akışı Müşteri memnuniyeti Tedaviyi başarmak

Detaylı

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ

DERS İÇERİĞİ. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Seçmeli DERS HEDEFİ DERS İÇERİĞİ Ders Adı Ders Türü Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Seçmeli DERS HEDEFİ Maliyet ve Yönetim Muhasebesi dersini alan öğrenciler aşağıdaki becerileri kazanacaktır: İşletme yöneticilerinin planlama,

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. PROF. DR. MİKAİL EROL Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

MALİYET MUHASEBESİ. PROF. DR. MİKAİL EROL Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi MALİYET MUHASEBESİ PROF. DR. MİKAİL EROL Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi DOÇ. DR. METİN ATMACA Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi DOÇ. DR. SERKAN TERZİ Çankırı Karatekin Üniversitesi ii Maliyet Muhasebesi

Detaylı

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2 İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3 İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 Genel Üretim Maliyetleri ve Maliyet Dağıtımı Birinci Aşaması ÜNİTE:5 Genel Üretim Maliyetleri

Detaylı

Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha

Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha İNOVASYON TÜRLERİ ÜRÜN İNOVASYONU Yeni veya özellikleri ya da kullanım amaçları açısından önemli ölçüde geliştirilmiş/iyileştirilmiş bir mal veya hizmetin pazara sunulmasıdır. Bu teknik özelliklerde, parçalarda

Detaylı

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Değer OLUŞTURMA Değeri Yönetemeyenler Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Ne oluyor? İmalat Global olmak zorunda, dünya/kıta/bölge/ülke boyunca dağıtık imalat->

Detaylı

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET İşyerlerinde çalışma ortamının iyileştirilmesini hedef alan

Detaylı

Sunuş... xiii Ön Söz... xv Teşekkür...xix Çevirenin Ön Sözü...xxi

Sunuş... xiii Ön Söz... xv Teşekkür...xix Çevirenin Ön Sözü...xxi Ç NDEK LER Sunuş......................................... xiii Ön Söz......................................... xv Teşekkür.......................................xix Çevirenin Ön Sözü...............................xxi

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

Önemli KPI Örnekleri

Önemli KPI Örnekleri Önemli KPI Örnekleri Ciro Satıştan elde edilen gelirlerin tümü Ciro Satış Miktarı Birim Satış Fiyatı Ciro Dağılımı (%) Ürün bazında ciro Kanal bazında ciro (yurtiçi, yurtdışı, fason vb.) Kâr merkezi (birim/grup

Detaylı

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016 İLKER KIYAK 1 2 Çalışma Alanı Çeşitleri 3. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu toplanmıyor 2. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu diğer bir grup tarafından

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI Figen SOLMAZ OPSAR Kalite ve Akreditasyon Yöneticisi 13.6.2016 Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) Sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta ve çalışan güvenliği

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM MUHASEBESİ UZMANLIĞI PROGRAMI

STRATEJİK YÖNETİM MUHASEBESİ UZMANLIĞI PROGRAMI İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Muhasebe mesleğinde yaşanan gelişmeler, yönetim muhasebesinin meslek içindeki öneminin artmasına neden olmuştur. Sermaye piyasalarının ve ekonominin gelişmesiyle birlikte muhasebe

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

FAALİYETE DAYALI MALİYET SİSTEMİ

FAALİYETE DAYALI MALİYET SİSTEMİ FAALİYETE DAYALI MALİYET SİSTEMİ Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Doktora Programı Yönetim Muhasebesi PROF. DR. Kadir GÜRDAL FDM Maliyetleme (Activity-BasedCosting-ABC)

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

Kalite standartlarının Türkiye de uygulanması ile birlikte, ülkemizde kalite konusunun önemi daha

Kalite standartlarının Türkiye de uygulanması ile birlikte, ülkemizde kalite konusunun önemi daha GİRİŞ Kalite standartlarının Türkiye de uygulanması ile birlikte, ülkemizde kalite konusunun önemi daha da artmıştır. Özellikle 1990 lardan sonra büyük firmaların kalite çalışmalarına önem vermesi benzer

Detaylı

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com Metesan A.Ş. Yalın Üretim Metesan A.Ş. 1981 de Aydınlatma 35 85 Enjeksiyon Beyaz Mete yaka ürünleri Ailesi makinası tarafından kuruldu 1998 de 2187 Melamin Mavi Lexel yaka Enjeksiyon Grup tarafından makinası

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta:

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: MALİYET MUHASEBESİ Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: kadirgurdal@ankara.edu.tr Örnek: 7/A Seçeneği - DİMMG İşletmenin dönem başı ilk madde ve malzeme stoku 27 000 TL. tutarındadır.

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM MUHASEBESİ UZMANLIĞI PROGRAMI

STRATEJİK YÖNETİM MUHASEBESİ UZMANLIĞI PROGRAMI BAŞLANIGIÇ TARİHİ: 14 OCAK 2012 İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Muhasebe mesleğinde yaşanan gelişmeler, yönetim muhasebesinin meslek içindeki öneminin artmasına neden olmuştur. Sermaye piyasalarının ve ekonominin

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş NOT: MRP ve TAM ZAMANINDA ÜRETİM ARASINDAKİ FARKLAR ile ilgili notlar sizlere çalışmanız için derste işlenmemiştir Endüstri Mühendisliğine Giriş 26 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard.

Detaylı

YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK

YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK YALIN İLE GELECEĞE YOLCULUK NESLİN ÖZKAYA Yalın Ofis Şefi 1 04 Ekim 2013 - İzmir NESLİN GAZİOĞLU ÖZKAYA Bursa Erkek Lisesi Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Method Geliştirme Uzmanı Proje Mühendisi

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı

Click to edit Master title style. RFID Çözümleri. KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu

Click to edit Master title style. RFID Çözümleri. KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu RFID Çözümleri KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu Click to edit M.Engin Master Güney subtitle style RFID Hakkında Deloitte un, Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji (TMT) alanlarındaki dört bölümlü

Detaylı

Yalın Düşünce ve Yalın Üretim

Yalın Düşünce ve Yalın Üretim Yalın Düşünce ve Yalın Üretim Bir Müşteri olsaydınız, neye para ödemek isterdiniz??? Yalın Düşünce; Müşterinin bakış açısıyla, DEĞER kavramına odaklanmış bir felsefedir. Ürüne değer katmayan faaliyetlerin

Detaylı

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI ŞUBAT-2010 M.Bahadır r ALTAŞ Maliyet Muhasebesi ile Finansal Muhasebe Arasındaki Farklar Finansal Muhasebe Đç ve dışd gruplara bilgi verir Tutarlar

Detaylı

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME Kurumsal Süreçlerinde Optimizasyon 2015-2016 Eğitim Programları Tanıtımı ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ SATIŞ & OPERASYON PLANLAMA (S&OP) KAPASİTE & MALZEME

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ Sürekli gelişim için TEK NOKTA EĞİTİMLERİ İSMAİL HAKKI KAVURMACI MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ Yönetim Danışmanı www. kavurmaci.net info@kavurmaci.net 1 Pratik ancak etkin bir yöntem olması nedeni ile tek nokta

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI PAZARLAMA DAĞITIM KANALI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN Dağıtım kavramı üretilen mal ve hizmetler genellikle üretildikleri yerde zamanda uygun fiyatta ve yeterli miktarda talep edilmemektedir. Mal ve hizmetlerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı

Bilgilendirme Toplantısı ZaferİN Operasyonu KOBİ Danışmanlık Hizmetleri Bilgilendirme Toplantısı 27 Nisan 2017 Afyonkarahisar TSO ZAFER-İN OPERASYONU BİLGİLENDİRME VE FARKINDALIK ARTTIRMA TOPLANTISI GÜNDEMİ 1. Mevcut Durum Değerlendirmesi

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Hema Endüstri, yıllık sipariş adedi paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir.

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Mühendislik Ekonomisi Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Bilgileri Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Amacı Ön Yeterlilikler Dersin Amacı Dersin Öğrenme Çıktıları Ders Akışı Değerlendirme Sistemi Ders

Detaylı

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Bilgi Sistemleri Yönetim Bilgi Sistemleri Para, insangücü, malzeme, makine, teknoloji ve bilgi gibi

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30 2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 22 Mart 2015-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: Modern Mobilya üretim ve satış işletmesi Ocak 2015 ayında 550 kodlu genç odası

Detaylı

ARALIK EĞİTİM PROGRAMI. Tel: Faks: Mail:

ARALIK EĞİTİM PROGRAMI. Tel: Faks: Mail: ARALIK- 2017 EĞİTİM PROGRAMI Tel: 0282 726 8888 Faks: 0282 726 8889 www.cerkezkoytso.org.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.tr KAPSAM EĞİTİM BAŞVURULARI : Calibri(Gövde HAKKINDA 30 Punto)-Kalın Eğitim katılımcı

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME

BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İŞLETME BÖLÜMÜ KAIZEN MALİYETLEME Ergün Meriç Güz 2014 Kaizen Kavramı Kaizen: Sürekli İyileştirme (Kai: Değişim, Zen: Daha iyi) Kaizen, sürece yönelik, küçük adımlı, insana

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ I. MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ... 3 1. MALİYET MUHASEBESİNE İLİŞKİN ANA KAVRAMLAR... 3 1.1. Gider Kavramı... 3 1.2. Harcama Kavramı... 3 1.3. Maliyet

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı