KOruyucu GAz (GAzaltı) KAynağı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KOruyucu GAz (GAzaltı) KAynağı"

Transkript

1 KOruyucu GAz (GAzaltı) KAynağı

2 Yöntem gaz altında, yani bir koruyucu gaz altında yapılmakta olup, gaz hem kaynak arkını stabilize eder ve hem de kaynak yerini atmosferin etkilerinden korur. Burada kaynak arkı üfleçler yardımıyla elde edilir. Buradaki üfleçler tam teşekküllü ark üflecinin bazı elemanlarının gayeye göre değiştirilmiş şeklidir.

3 1. Erimeyen elektrotla yapılan kaynak a) erimeyen iki elektrotla yapılan kaynak( Atomik hidrojen kaynağı) b) Erimeyen bir elektrotla kaynak ( TIG, Plazma Kaynağı) 2) Eriyen Metal elektrotla kaynak a) Eriyen elektrotla asal gaz ortamında kaynak (MIG) b) Eriyen Elektrotla aktif gaz ortamında kaynak (MAG)

4 ATomik Hİdrojen KAynağı Yöntemde kaynak arkı anodları yok edilmiş iki üflecin erimeyen elektrotları (saf veya toryumlu wolfram) arasında hidrojen atmosferi içerisinde yanar, üfleçlerde plazma gazı (koruyucu gaz olarak hidrojen) kullanılmakta olup, gaz, elektrodları çepe çevre sararak üfleçten dışarı çıkar (Sekil-41). Isı iş parçasına ark ve hidrojen tarafından taşınır. Arkın yüksek sıcaklığı (4000 ile 6000 o C) sayesinde H 2 molekülleri üzerine disosyasyon enerji-sini (421200J.mol -1 ) alarak disose olurlar (2H). H 2 ---> 2H+102 cal/mol. Atomar haldeki hidrojenler relatif olarak soğuk olan iş parçasına çarptıklarında aldıkları enerjiyi iş parçasına verip, rekombine olarak molekül haline (H 2 ) geçerler. Rekombinasyon olayında açığa çıkan enerji iş parçası ve yandan sürülen dolgu telinin ergimesinde en önemli rolü oynar.

5 Hidrojenin ısı iletim özelliğinin yüksek oluşu ark enerjisinin iş parçasına ısı iletimi ile de taşınmasını sağlar. Hidrojen ayrıca kaynak banyosunu dış ortamdan korur ve erimeyen elektrodları soğutur. Böylece wolfram elektrodların aşınması önlenmiş olur.

6

7 Elektrod kalınlıkları (1 ile 4 mm çapında) kaynak için gerekli akım şiddetine göre değişir. Yöntemde alternatif akım kullanılmakta olup, akım üreteci iki erimeyen elektrod arasına bağlanır. Şekilden görüldüğü gibi iş parçası, ve dolgu telinden akım geçmez, bunlar arkın uzantısı ile temas halindedirler. Yöntemle dolgu maddesi kullanarak veya kullanmadan, sola kaynak usulü ile kaynak yapılır. Kaynak arkının ateşlenmesi kısa devre ateşlemesi ile elektrodlar birbirine yaklaştırıp tekrar ayırmak suretiyle yapılır.

8 Ateşlemeden sonra 0,2 ile 0,3 bar basınçta gaz verilir. Yöntemde kademesiz ayar yapılabilen, ateşleme ve çalışma gerilimleri verebilen bir alternatif akım kaynak makinesine gereksinim vardır. (250 ile 300V ateşleme, 80 V çalışma gerilimi). Akım şiddeti 15 ile 150 A arasında değişir. Ateşleme esnasındaki yüksek gerilimden kaynakçının korunması için, özel bir korumaya gerek vardır ki bu ateşlemeden sonra gerilimi hemen zararsız bir değere düşürür.

9 Jeneratör yanında hidrojen tüpü, basınç düşürme manometresi ve gaz verme hortumu gereklidir. Yöntemin kullanım alanlarının çoğunu WIG ve M1G kaynakları almış durumdadır. Kullanım alanı özellikle 1 ile 5 mm sac kalınlıkları arasındadır. Daha kalın malzemeleri kaynatmak da mümkündür. Bu durumda ark şekline uygun (V ağzında at nalı şekli) kaynak ağzı gereklidir. Her pozisyonda kaynak mümkündür.

10 Yöntemde alaşımsız ve alaşımlı çelikler, dökme demir, magnezyum dışında hafif metaller, bakır dışındaki Ni, Ni alaşımları, Ag ve Mo gibi metallerin elle ve yarı mekanik olarak kaynağı, dolgusu ve kaplaması yapılabilir. Küt alın kaynağında dolgu teli kullanılmadığı zaman kesit küçülmesi ortaya çıkar. Kaynak yüzleri temiz olmayan sacların kaynağı dolgu teli kullanılarak yapılmalıdır. Yöntemle hızlı kaynak yapılabilir ve iyi mekanik özelliklere sahip, düzgün ve gözeneksiz dikiş elde edilir. Özellikle kaplama ve dolgu kaynağı ile ile tamir işlerinde uygulanır.

11 WOlfram (TUngten) ASal GAz KAynağı (WIG/TIG) Yöntemde kullanılan üfleçte anod kaldırılmıştır. Anod yerine iş parçası gelmektedir. Ark erimeyen volfram elektrod ile iş parçası arasında asal gazın korunmasında yanar. Bu gaz elektrodun çevresinden, üfleçten çıkar ve elektrod ile kaynak banyosunu dış ortamdan korur. Kaynak yerine hava girmesini önler (Seki 1-42 a). Kullanılan asal gaz (Ar, He veya Ar+He, %99,99 saflıkta) volfram elektrodun oksitlenmesini önler.

12 Oksitleyici (0 2 ve C0 2 ) gazlar kullanılamaz, yalnız bazı metallerin kaynağında asal gazlara çok az miktarda hidrojen (redükleyici gaz) katılabilir İşin durumuna göre yarı mekanik olarak, dolgu maddesi (Kaynak çubuğu veya teli) kullanarak veya kullanmadan kaynak yapılabilir. Kaynak teli veya çubuğundan akım geçmez, yandan kaynak arkı içine verilir {$ekil-42 b,c).

13 Akım cinsi (doğru veya alternatif akım) kaynağı yapılan malzemeye bağlıdır. Genellikle doğru akım (elektrod, erimeyi önlemek için negatif kutupta) kullanılır. Al kaynağında elektrod pozitif kutba bağlanarak elektronların Alüminyum oksit tabakasını delerek çıkması sağlanır. Yüksek frekanslı akım bindirilmiş alternatif akım oksitlerinin ergime sıcaklığı yüksek olan metallerin (Al, Mg, Al bronzu v.s.) kaynağında kullanılır. Böylece metal üzerindeki oksit tabakası kolayca delinebilir.

14 Doğru akım makinası (redresör, doğru akım generatörü), alternatif akım makinası (trafo) veya çift akım kaynağı (Trafo ve redresör birlikte) olabilir. (Şekil-42 d). WIG kaynak makineleri düşey karakteristikli makineler olup çalışma aralığı 3 ile 500 A arasındadır.

15

16 Bir kumanda tablosu üzerinde çalıştırma durdurma, koruyucu gaz, yüksek frekans, akım ayarı, nokta kaynağı ve tel sürme gibi kumanda işlemleri yapılabilir. Kumanda işleri bir basmalı şalterle elle veya ayakla yapılabilir. Yöntemde kullanılan yüksek frekans jeneratörü ile elektrodu iş parçasına temas ettirmeden ark ateşlenir. Ayrıca alternatif akımda, akım sıfırdan geçtikten sonra yüksek frekans jeneratörü tekrar ateşlemeyi sağlar.

17 Küçük güçlerde üfleci koruyucu gazın soğutması yeterli olduğu halde, büyük güçlerde üflecin gidişte, akım kablosunun dönüşte soğutulduğu kapalı sistem su soğutması kullanılır. Su soğutmalı üfleçlerde su devridaimi ve sıcaklığı kontrol eden koruma şalterleri vardır. Kaynak gücüne göre gaz miktarı farklı gaz memeleri ile sağlanır (4 ile 12 l/dak). Gaza hassas malzemelerde (Titanyum, Zirkonyum, Tantal gibi) ayrıca gaz koruma düzenekleri vardır.

18 Elektrod olarak volfram veya toryum, zirkonyum ve lantal oksitli volfram kullanılır. Adı geçen elementlerin wolframa katılması ile elektrodun elektron emisyonu ve akım taşıma gücü artar. Elektrod kalınlığı, akım cinsi, akım şiddeti ve elektrod tipine (saf volfram veya toryumlu volfram gibi) göre değişir. Mekanik olarak yapılan kaynaklarda dolgu teli, bir tel sürme mekanizması ile sürekli olarak, kumanda tablosundan ayarlanan hızla kaynak yerine verilir.

19 WIG kaynağında işlem asal gaz atmosferinde yapıldığından, koruma gazı ile kaynak banyosu arasında hiçbir reaksiyon olmaz. Bu nedenle kullanım alanı çok geniştir. Metod elle, yarı mekanik, mekanik ve otomatik olarak uygulanabilir, metod sert lehim, kaynak, kaplama ve daldırma işlemlerine uygundur. Malzeme olarak tüm demir esaslı malzemeler, Al, Al-alaşımları, Cu, Cu-alaşımları, Ni, Nialaşımları, Ti, Ta, Zr, Mg, Pb, Ag ve malzeme kombinasyonları (Demir ile bakır gibi) bu yöntemle kaynatılabilir.

20 Pratik olarak temiz iş istenen yerlerde (besin endüstrisi, gibi), havadan çabuk oksitlenen malzemelerin kaynağında, uçak, uzay, gemi ve makine endüstrisinde uygulanır. Yöntemle çeliklerle 0,1 mm, hafif metallerde 0,5 mm den itibaren kaynak yapılabilir. Al ve Cu da üst sınır 30 mm dir. Çelik kaynağında, 10 mm den daha kalın sacların bu yöntemle sadece kök pasoları kaynatılır. Normal TIG kaynağı yanında TIG-nokta kaynağı ve darbeli TIG-nokta kaynağı ve darbeli TIG kaynağı yöntemleri de vardır.

21 TIG-NOkta KAynağı: İş parçasına tek taraflı ulaşmak mümkünse ve noktasal kaynak yapılacaksa bu yöntem kullanılır. Burada koruyucu gaz altında üstteki kesitte ergitilir, alttaki iş parçası ise sadece üstten ince bir tabaka ergitilir (Şekil 36.).

22 Böylece hiç dolgu maddesi kullanmadan nokta kaynağı gerçekleştirilir. Bu yöntem 2,5 mm kalınlığa kadar olan sacların kaynatılmasında kullanılmakta olup, alttaki sac kalınlığında üstten sınır yoktur. Tüm metalik malzemeler TIG-nokta kaynağı ile kaynatılabilir. Kaynak işlemi zamanı kısa olduğundan, kaynak yerine az enerji verilir ve kaynak sonrası parçada az gerilim kalır. Yöntemle üst sac önceden delinerek, delik yerinde dolgu maddesi kullanmak suretiyle üstteki sacı noktasal olarak alttakine birleştirmek de mümkündür.

23 DArbeli TIG-KAynağı: Bu yöntemde kaynak akımı periyodik olarak ve kısa süreli olmak üzere, farklı iki yüksek değer (I 1 ve I 2 ) arasında değişir (Şekil-43). Bu değişimin darbe frekansı saniyede 1 ile 5 arasındadır. Yüksek akım darbelerinde (I 1 kaynak yerine fazla ısı verilmiş olur ve böylece malzeme erir. Düşük akım darbelerinde ise, kaynak yerine az miktarda ısı verilir. Böylece kaynak banyosu yavaş bir şekilde soğur ve kısmen ka-tılaşır. Daha doğrusu parçaya verilen ısı miktarı (t 1 ve (t 2 ) zaman ara-lıkları ile (I 1 ) ve (I 2 ) akım şiddetleri değiştirilerek ayarlanabilir.

24 Yöntemin şu avantajları vardır: İnce saçlar, kaynak ağızları, fena hazırlanmış olsa bile asgari distorsiyonla kaynak yapılabilir. Kalın saçların zor kaynak pozisyonlarına kolaylıkla uygulanabilir. Düşük akım süresindeki soğuma fazı, kaynak banyosunun zor pozisyonlardaki akmasını önler. Boru kaynaklarında, borular arasındaki aralık toleransları kenar kaymaları dolayısıyla değişse bile kök pasosunun kaynağı rahatlıkla yapılabilir.

25 Farklı kalınlıktaki parçaların birbirleriyle kaynatılması halinde, bir zorluk söz konusu değildir. Küçük parçaların kaynak dikişlerinin sonlarında oluşan ısı yoğunlaşması, bu usulle önlenmiş olur. Kaynak yerindeki ısı miktarının ayarlanabilmesi, kaynak banyosuna hâkimiyeti daha kolay sağladığından fena birleştirme şekillerinde parçalar arasında köprü kurabilme imkânı sağlar. Kurşun gibi, ergime derecesi düşük metallerin el ile tavan kaynaklarının yapılması sağlanır. Kaynak metalindeki kristalizasyon işlemine uygun bir etki yapar. Böylece çatlama meyline sahip alaşımlı çeliklerin, bu meyli azaltılmış olur. Isıya dayanıklı çeliklerin kaynak dikişlerinin mekanik özellikleri iyileştirilir. Titanyum kaynağında porozite (gözenek) oluşumu azalır.

26 TIG-KAynağının Genel Üstünlüklerİ: Yüksek kaynak hızı sağlanması, Verilen ısının belirli bir bölgeye yoğunlaştırılması, Isıl distorsiyonların azlığı, Mekanik özelliklerin iyi bir şekilde korunması, Temiz kaynak dikişlerinin elde edilmesi, Kaynaktan sonra temizleme işlemine ihtiyaç göstermemesi, Kolay bir şekilde mekanize edilmesi.

27 MEtal ASal GAz KAynağı (MİG) Yöntemde kullanılan üfleçte üfleç memesi kaldırılmış olup kutbun biri (genelde (-) kutup) iş parçasına bağlanmıştır. Ark genelde pozitif kutbun bağlandığı eriyen tel elektrod (sonsuz elektrod) ile iş parçası arasında asal gaz içinde yanar. Asal gaz olarak argon, helyum veya bunların karışımı kullanılır. Asal gazlar çok yüksek sıcaklıklarda bile bileşime girmediğinden kaynak banyosu için iyi bir koruma oluşturur. Bu sayede Al, Mg ve alaşımlarının ergitme kaynağı ile kaynatılması mümkün olmaktadır.

28

29 Tel elektrod (0,8 ila 2,4 mm çaplar arasında ayarlanan ve sabit kalan bir hızla tel sürme mekanizması tarafından kaynak yerine sürülür (Şekil 44). Kaynak teli malzemesi kaynağı yapılan parçaların aynı olup, akım memesinden akımın arksız geçmesi ve paslanmaması için üzeri bakır veya bronz kaplamadan imal edilir. Elektrod hızı, elektrodun ergime hızı ile orantılıdır. Makinanın sta-tik karakteristiği üzerinden çalışma noktası seçilip, makina üzerinde güç konumu seçilen noktaya ayarlanır. Bu sayede akım şiddeti ve ark boyu tesbit edilmiş olur.

30 Yöntemde sabit gerilimli karakteristiğe sahip doğru akım makinaları kullanılır ve ark boyunun ayarı iç ayarla (ΔI ayarı) yapılır. MIG Kaynağının avantajlarından biri geniş bir ergitme gücü aralığına (0,3 kg/h ile 8 kg/h arası) sahip oluşudur. Kısa ark ve darbeli akim tekni-ği kullanılarak, uygulama alanı, özellikle hafif metaller ve yüksek alaşımlı malzemelerde, WIG kaynağı uygulama alanı içine kadar genişler. Yöntemde kaynak sırasında enerji yoğunluğu yüksek olduğundan, malzemede gerilim bırakmadan kaynak yapmak mümkün olur. Kısa ark boyu alanı dışında, ark boyunun uzunluğu nedeniyle kısa devresiz bir kaynak mümkündür.

31 Tüm çelik çeşitleri ve demir dışı malzemelerin (Al, Al-alaşımları; Cu, Cu-alaşımları; Ni, Nialaşımları gibi) her kalınlığının, yarı mekanik, meka-nik ve otomatik olarak kaynağı, dolgu ve kaplaması yapılabilir. Akım şid-deti 30 ile 600 A arasında değişir. Her pozisyonda kaynak mümkündür. Bu yöntemin normal birleştirme kaynağı dışında çok kullanılan nokta ve darbeli tipleri de vardır.

32 MIG-NOkta Kaynağı: Yöntem alaşımlı çelikler, bakır, alüminyum ve alüminyum alaşımlarında uygulanmakta olup, iki kademede gerçekleştirilir. Birinci kademede kaynak yeri alt sacın ortasına kadar ergitilir ve akım kısa bir zaman kesilerek kaynak banyosu katılaştırılır. Katılaşmadan sonra ikinci kademede kaynak krateri doldurulur. Ergitme ve kaynak zamanı ve elektrod sürme işlemi otomatik olarak yapılır. Asal gaz yanında, karbondioksit, argon ve oksijen gazlarının karışımı da kullanılır.

33 Yöntem kaynak yerinde üst saça delik açılarak da uygulanabilir. Genelde ark nokta kaynağı koruyucu gaz altında yapılır. Bunun için kaynak yerinin üst dolgu yerine (üst saça) bir delik delinir. Bunun üzerine özel üflecin nozulu Seki l-45 de görüldüğü gibi oturtulur. Aynı anda akım ve gaz verilerek, elektrod sürme mekanizması çalıştırılır. Koruyucu gaz izoleli nozul içine verilir, orada kaynak yeri dış ortamdan korunmuş olur. Daha sonra gaz nozulun yan deliklerinden dışarı çıkar.

34 Tel elektrod alt saç üzerinde bir ark oluşturarak, alt saçta ve üst saça açılan deliğin kenarlarında malzemeyi ergitir. Kaynak telinin ergimesi ile de tüm açılan delik doldurulur. Koruyucu gaz dolgu işleminden sonra bir müddet daha akarak, sıcak kaynak yerini (belirli bir dereceye düşene kadar) dış ortamdan korur. Kaynak yerine delinen deliklerin kaynatılan sac kalınlığına bağlı olarak çapları şöyledir:

35 1 mm saç kalınlığında: 6-7 mm delik çap 3 mm saç kalınlığında: 8 mm delik çapı Yöntemde kaynak süresi kısa olduğundan, kaynak yerine verilen enerji az olur ve kaynak sonrası iş parçasında az gerilim (kalıcı gerilim) kalır.

36

37 DArbeli MIG KAynağı: Darbeli (impulslu) MIG kaynağında damla geçişi ayarlıdır. Bu usulde kaynak akımının akışı zamana bağlı olarak bir minimum ile bir maksimum arasında değişir (Şekil-46). Böylece damlaların geçişine kumanda edilmiş olur. Bugün sanayide 25, 33, 50 veya 100 darbeli kaynak akımı kullanılmaktadır. Yöntemde kaynak yerine mümkün olduğunca az enerji verilerek tavan, kaynağı gibi zor kaynak pozisyonlarında küçük kaynak banyosu sayesinde kaynak yap-ma imkanı sağlandığı gibi, kaynağı yapılan parçalara kaynak işleminin ısıl etkisi de minimuma indirilmiş olur. Bu sayede sertleşmeden dolayı çatlama tehlikesi gösteren parçaların kaynağı da mümkün olmaktadır.

38 MEtal AKtif GAz KAynağı (MAG) Yöntem MIG yönteminin prensipte aynısıdır. Yalnız MIG da asal gaz yerine burada aktif gaz gelir ye böylece kullanım alanları da değişir (Şekil-47 a). Kaynak arkı aktif bir koruyucu gaz içinde eriyen tel elektrod ile iş par-çası aracında yanar. Koruyucu gaz olarak CO 2, Argon-karbondioksit karışımı argonkarbondioksit-oksijen karışımı kullanılır. Koruyucu gazlar aynı akım ve gerilim değerlerinde ark formu, ark boyu ve kaynak banyosuna (dol-gu) etki ederler.

39

40 Yöntemin ana kullanım alanı alaşımsız ve az alaşımlı çeliklerin kaynağıdır. 0,6 mm kalınlıktan başlamak üzere her kalınlıktaki saçı, her pozisyonda kaynatmak mümkündür.25 ile 650 A arasındaki akım şiddetlerinde kaynak yapılabilir. Küçük kaynak banyosu ve derin nüfuziyeti sayesinde, C0 2 ile kaynak zor durumlardaki kaynakta, tüm diğer yöntemlerden daha başarılıdır. Karbondioksit, kaynak arkı içerisinde 650O K de

41 2CO > 2CO + O 2 Denklemi uyarınca üzerine enerji alarak disose olur. Daha sonra üzerine aldığı enerjiyi iş parçasına verip rekombine olur. Böylece iş parçasına bü-yük bir enerji taşımış olur, ki bu_da derin nüfuziyeti sağlar. Sıvı haldeki demir Fe(sıvı) + CO 2 (gaz) ---> FeO(sıvı) + CO (gaz) denklemine göre C0 2 tarafından oksidasyona uğrar. Sıvı FeO da Mn ve Si ile birleşerek, Mn ve Si nin yanmasına neden olur. Yanan bu elementleri karşı-lamak için kaynak teli veya tozu ile bu elementler kaynak yerine verilir. Bunun yanı sıra bu yöntemde

42 C + CO > 2CO ve 2CO---> CO 2 + C denklemlerine göre karbon azalması veya fazlalaşması da olabilir. Tecrübe-lere göre kaynak telinde karbon miktarı %0,09'un altında ise karbon faz-lalaşması, üstünde ise karbon azalması olur. MAG kaynağında kullanılan C0 2 nin safiyeti %99,7 civarında olmalıdır. CO 2 içerisinde su buharı olursa gözenekli (balık gözü) bir dikiş elde edilir. Ayrıca azot ve oksijen miktarıda fazla olursa dikişin mekanik özellikleri düşer. CO 2 tüplere sıvı halde depo edilir. Kullanılırken gaz hale geçer ve buharlaşma enerjisini tüpün çıkısından alır. Bu enerjiyi karşılamak ve buzlandırmayı önlemek tüpün çıkışına ısıtıcı takılır.

43 Argon ve C0 2 için aynı basınç düşürücü kullanılabilir. Yalnız C0 2, Argon ve helyumdan daha yoğun olduğundan basınç düşürücünün C0 2 için yeniden ayarlanması gerekir. MIG kaynak üfleci MAG da da kullanılır. MAG kaynağında sabit gerilimli karakteristiğe sahip. Doğru akım makinası kullanılır. Kaynakta erime gücü akımın fonksiyonudur, ancak aynı akım şiddetinde MIG kaynağına göre MAG kaynağında daha fazla erime gücü vardır. Bunun nedeni COp 1 nin iş parçasına daha fazla enerji taşımasıdır. Yüksek alaşımlı çeliklerin kaynağı, ancak yüksek argon yüzdesindeki (%85 ila 92 arasında) karışımlarda mümkündür.

44 İnce saçlar, kısa ark tekniği ile Q,8 mm ilâ 1,2 mm çapta tel elektrod kullanarak kaynatılır (Sekil-47 b). C0 2 kaynağında oluşacak kısa devre damlası nedeniyle ortaya çıkan saçılma-yı önlemek için, akım devresine ayarlı bobin konularak jeneratörün dinamik davranışı sıçrama olmayacak şekilde (ani akım değişimi azaltarak) ayarlanır. C0 2 li kaynak arkı kısa ve kısa devre damlalıdır. Gazın içinde asal gaz miktarı arttıkça ark boyu uzar ve kısa devre damlası azalır, damlalar kü-çülür (duş şeklinde malzeme geçişi olur (Şekil-47 c ve Şekil-48).

45

46 Ark içerisindeki C0 2 disose ve rekombine olduğundan, oksijen açığa çıkar ve oksijen, ona afinitesi yüksek olan elementlerle birleşir. Örneğin Alüminyumda, durum böyledir. Bu nedenle Al, Cu ve bunların alaşımları C0 2 li koruyucu gaz kaynağı ile kaynatılmaz. Tüm koruyucu gaz ve karışımları ile yapı çelikleri ve az alaşımlı çeliklerin MAG kaynağı mümkündür ve kay-nak kalitesi bazik elektrod kaynağı kalitesindedir. Yöntemle Ni, Ni-alaşımlarının kaynağı da mümkündür. MAG-kaynağı yarı mekanik, mekanik ve otomatik olarak uygulanabilir, yöntemle birleştirme kaynağı yanında kaplama ve dolgu kaynağı da yapılabilir.

47 MAG kaynağı MIG kaynağına göre daha ucuzdur, daha derin nüfuziyet sağlanır, ultraviyole ışını azdır, kaynak hızı daha fazladır ve tüpüne daha fazla gaz depo edilebilir. MAG kaynağında tel elektrod kullanılır, telin üzerinde MIG de olduğu gibi bakır kaplıdır. Genelde tel malzemesi, iş parçasının aynıdır. Kullanılan tellerin genellikle içi doludur (masif). Ancak özlü veya kenetli teller de kullanılır (Şekil-49 a). Ayrıca toz ilaveli çelik tel de kullanılabilir (Seki l -49 b). Bu durumlarda bazı alaşım elementleri öz veya toz içine de katılabilir. Normal MAG kaynağı yanında, MAG kaynağının darbeli, nokta ve çift gazlı (MAGCÎ) çeşitleri vardır.

48

49 DArbeli MAG-Kaynağı: Bu yöntem de açıklanmış olan darbeli MIG kaynağının aynıdır. Sade-ce koruyucu gazlar ve uygulandığı malzemeler farklıdır. Bu nedenle burada bu yöntem üzerinde durulmayacaktır. MAG-Nokta Kaynağı: Bu yöntem için de durum darbeli MAG da olduğu gibidir de anlatılmış olan MIG nokta kaynağına bakılması tavsiye edilir.

50 İKi GAzlı MAG (MAGCİ) KAynağı: Yöntemde çift gaz kullanılmakta olup elektrodun çevresinden asal gaz (plazma gazı = argon veya helyum) daha dıştaki bir nozuldan da aktif gaz (koruyucu gaz = C0 2 ) verilir (Şekil-50).

51 MAGCİ deki C harfi C0 2 'i ve I harfi de asal (inert) gazı temsil eder. Buradaki asal gaz (iyonizasyon enerjisi düşük) kendi iyonize olarak arkın iletkenliğini ve stabilitesini artırır, aktif gaz ise arkı termik olarak sıkıştırarak arkı stabilize eder ve kaynak yerini dış ortamdan korur. Yöntemde gazın %15 ilâ 20 si asal, %80 ilâ 85'i aktif gazdır, normal MAG kaynağına göre arkın enerji yoğunlu-ğu daha fazla olduğundan ve ark yönlendirildiğinden, nüfuziyet burada daha fazladır. Özellikle yapı çeliklerinin sıçramasız gazaltı kaynağında gayet uygun mekanik değerler vermiştir. Yani burada sıçrama çift gazla asgariye indiril-miştir. 4,8,10,12 ve 15 mm iş parçası kalınlıklarında tam otomatik olarak uygulanabilir.

DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ

DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ Doç. Dr. A. Fatih YETİM 1. DENEYİN AMACI Öğrencilerin lisan eğitimleri süresi içerisinde Makina Bilgisi, Atölye, İmal Usulleri başta olmak üzere değişik derslerde teorisini gördükleri

Detaylı

YTÜMAKiNE * A305teyim.com

YTÜMAKiNE * A305teyim.com YTÜMAKiNE * A305teyim.com KONU: Kalın Sacların Kaynağı BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖDEVİ Kaynak Tanımı : Aynı veya benzer cinsten iki malzemeyi ısı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, ilave bir malzeme

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi.

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /47 ELEKTRİK ARKI NASIL OLUŞUR MIG-MAG gazaltı

Detaylı

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ A. GİRİŞ Soy gaz koruması altında ergimeyen tungsten elektrot ile yapılan ark kaynak yöntemi ( TIG veya GTAW olarak adlandırılır ) kaynak için gerekli ergime ısısının ana malzeme ile ergimeyen elektrot

Detaylı

Elektrik ark kaynağı.

Elektrik ark kaynağı. Kaynak yöntemleri Endüstride kullanılan kaynak yöntemleri çeşitlidir. Ancak bunların bazı ortak özellikleri vardır. Kiminde elektrik akımı ile kaynaklama yapılırken, kiminde bir takım gazlar kullanılarak

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Gazaltı Kaynağı ğı, Tozaltı Kaynağı Direnç Kaynağı (6.Hafta) Kubilay Aslantaş Gazaltı Ark Kaynağı Kaynak bölgesinin bir koruyucu gaz yardımıyla korunduğu kaynak yöntemler gurubudur.

Detaylı

GAZALTI KAYNAK YÖNTEMLERİ GİRİŞ ve DONANIMLARI

GAZALTI KAYNAK YÖNTEMLERİ GİRİŞ ve DONANIMLARI GAZALTI KAYNAK YÖNTEMLERİ GİRİŞ ve DONANIMLARI Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü SAKARYA MIG-MAG KAYNAĞI 2 MIG-MAG KAYNAĞI 3 4

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /29 KAYNAĞIN GELİŞİM TARİHÇESİ Prof. Dr. Hüseyin

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ Bu faaliyet sonucunda uygun ortam sağlandığında tekniğe uygun olarak tozaltı kaynağı ile çeliklerin yatayda küt-ek kaynağını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Toz

Detaylı

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ,

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, ISI, BASINÇ veya HERİKİSİ BİRDEN KULLANILARAK, AYNI yada FAKLI BİR MALZEMEDEN ANCAK KAYNATILACAK MALZEME İLE YAKIN ERGİME SICAKLIĞINDA İLAVE BİR METAL KULLANARAK veya

Detaylı

1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi)

1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi) Sürekli tel ile koruyucu atmosfer altında yapılan gazaltı kaynağı M.I.G (metal inter gaz), M.A.G (metal aktif gaz) veya G.M.A.W (gaz metal ark kaynağı) olarak tanımlanır. Sürekli tel ile gazaltı kaynağında,

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.1. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK

6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.1. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK 6. ÖZEL UYGULAMALAR 6.. ÖZLÜ ELEKTRODLARLA KAYNAK Örtülü elektrodlarýn tersine, gazaltý kaynak tellerindeki alaþým elemanlarý sadece bu tellerin üretiminde baþlangýç malzemesi olarak kullanýlan ingotlarýn

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIGMAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK AĞZI

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 AC- ALTERNATİF AKIM ÖZELLİKLERİ

Detaylı

İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI

İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI MİG/MAG Kaynağı oldukça yeni olmasına rağmen bu konuda birçok gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Kaynak olayının kendisi ise çok karmaşıktır. Elektrik Enerjisi arkta ısıya dönüşür

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR

MIG-MAG KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR MIG-MAG KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA KORUYUCU

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1 Kaynak için gerekli ısının biri yanıcı, diğeri yakıcı olan gazların yakılmasıyla elde edilen yüksek sıcaklıktaki alev ile yapılan kaynağa "gaz ergitme kaynağı" adı verilir. 1892-1900 yılları arasında

Detaylı

IG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. aynak. K aynak. nolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ

IG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA. aynak. K aynak. nolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ IG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ SUNUSUNA aynak K aynak nolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ 1 AYNAĞIN GELİŞİM TARİHÇESİ 2 AYNAĞIN GELİŞİM TARİHÇESİ azaltı kaynak yöntemi fikrinin ilk çıktığı yıl: 1920 azaltı

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

MIG/MAG Kaynağında Kaynak Ekipmanları

MIG/MAG Kaynağında Kaynak Ekipmanları MIG/MAG Kaynak Yöntemi MIG/MAG Kaynağında Kaynak Ekipmanları Doç.Dr. Murat VURAL İ.T.Ü. Makina Fakültesi vuralmu@itu.edu.tr Küçük çaplı, sürekli bir dolu tel, tel besleme ünitesi tarafından, torç içinden

Detaylı

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i Çeliklere Uygulanan Yüzey Sertleştirme İşlemleri Bazı uygulamalarda kullanılan çelik parçaların hem aşınma dirençlerinin, hem de darbe dayanımlarının yüksek olması istenir. Bunun için parçaların yüzeylerinin

Detaylı

GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ

GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ III GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ Prof. Selahattin ANIK Doç. Kutsal TÜLBENTÇİ GAZALTI KAYNAĞI (KORUYUCU GAZLA KAYNAK) 1-Giriş Gazaltı yahut da koruyucu gazla kaynakta, genellikle yeri bir gazla

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 ELEKTRİK AKIMI Elektrik akımı görünmez veya doğrudan

Detaylı

Uygulanan akım şiddeti, ark gerilimi koruyucu gaz türü ve elektrod metaline bağlı olarak bu işlem saniyede 20 ilâ 200 kere tekrarlanır.

Uygulanan akım şiddeti, ark gerilimi koruyucu gaz türü ve elektrod metaline bağlı olarak bu işlem saniyede 20 ilâ 200 kere tekrarlanır. ARK TİPLERİ KISA ARK Kısa ark yöntemi ince elektrodlarla (0.6 ilâ 1.2 mm) kısa ark boyu yani düşük ark gerilimi ve düşük akım şiddeti ile kaynak yapıldığında karşılaşılan bir ark türüdür. Burada ark oluşunca

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

SATIŞLARIMIZ KAYNAK MAKİNELERİ

SATIŞLARIMIZ KAYNAK MAKİNELERİ SATIŞLARIMIZ KAYNAK MAKİNELERİ NUR İŞ NURİŞ ELEKTRİK VE KAYNAK MAKİNALARI SAN. TİC. A.Ş. Türkiye ve dünya genelinde 100 den fazla bayisi, 70 in üzerinde servisi bulunan NURİŞ, müşteri memnuniyeti ilkesi

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 K ayna K MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK ELEKTROTLARI 1- MASİF MIG-MAG GAZALTI

Detaylı

www.muhendisiz.net 1. GİRİŞ 2. KAYNAK TEKNİĞİ 2. 1. KAYNAK İŞLEMİNİN TANIMI 2. 2. KAYNAK TEKNİĞİNİN GELİŞİM SÜRECİ

www.muhendisiz.net 1. GİRİŞ 2. KAYNAK TEKNİĞİ 2. 1. KAYNAK İŞLEMİNİN TANIMI 2. 2. KAYNAK TEKNİĞİNİN GELİŞİM SÜRECİ 1. GİRİŞ 2. KAYNAK TEKNİĞİ 2. 1. KAYNAK İŞLEMİNİN TANIMI 2. 2. KAYNAK TEKNİĞİNİN GELİŞİM SÜRECİ 3. KORUYUCU GAZLA KAYNAK 3. 1. KORUYUCU GAZLA KAYNAK İŞLEMİNİN TANIMI 3. 2. ARK ATOM KAYNAĞI 3. 2. 1. KAYNAK

Detaylı

İMALAT YÖNTEMLERİ I Prof.Dr. İrfan AY KAYNAK ELEKTROTLARI. Erimeyen Elektrotlar

İMALAT YÖNTEMLERİ I Prof.Dr. İrfan AY KAYNAK ELEKTROTLARI. Erimeyen Elektrotlar KAYNAK ELEKTROTLARI Erimeyen Elektrotlar Tungsten Elektrotlar Karbon Elektrotlar ELEKTROTLAR Tanım : Kaynaklı birleştirmenin en önemli elemanlarından birisidir. İki parçanın birleştirilmesinde dolgu metali

Detaylı

1. GAZ ERGİTME KAYNAĞI

1. GAZ ERGİTME KAYNAĞI 1. GAZ ERGİTME KAYNAĞI Oksi-asetilen kaynağı olarak da bilinen gaz kaynağında ısı menbaı olarak bir alev kullanılır. Alevin oluşturulması ve sürdürülmesi için oksijen gibi bir yakıcı gaz gerekir. Alev,

Detaylı

Erimeyen bir elektrod kullanıldığı için kıvrık alın kaynak ağzı hazırlanmış ince parçalar, ek kaynak metaline gereksinme göstermeden

Erimeyen bir elektrod kullanıldığı için kıvrık alın kaynak ağzı hazırlanmış ince parçalar, ek kaynak metaline gereksinme göstermeden TIG KAYNAK YÖNTEMİ TIG KAYNAĞI Çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Kaynakçı tarafından kullanılması kolaydır. Prensip olarak gaz eritme kaynağını andırır, yalnız torç biraz değişiktir, yanıcı yakıcı

Detaylı

Yarışma Sınavı. 4 Soyunma dolaplarının standart ölçüleri, A ) 540 mm B ) 525 mm C ) 520 mm D ) 550 mm E ) 610 mm

Yarışma Sınavı. 4 Soyunma dolaplarının standart ölçüleri, A ) 540 mm B ) 525 mm C ) 520 mm D ) 550 mm E ) 610 mm 1 TİG kaynak ile paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılan elektrotlar hangisidir? ) Saf tunsgten elektot B ) Toryum, seryum ve lantan ile alaşımlı tungsten elektrot C ) Örtülü elektrot D ) Özlü elektrot

Detaylı

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir:

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: Kaynak Bölgesinin Sınıflandırılması Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: 1) Ergime

Detaylı

Güven Veren Mavi MMA (ÖRTÜLÜ ELEKTROD) KAYNAK MAKİNELERİ MIG/MAG (GAZALTI) KAYNAK MAKİNELERİ TIG AC/DC (ARGON) KAYNAK MAKİNELERİ

Güven Veren Mavi MMA (ÖRTÜLÜ ELEKTROD) KAYNAK MAKİNELERİ MIG/MAG (GAZALTI) KAYNAK MAKİNELERİ TIG AC/DC (ARGON) KAYNAK MAKİNELERİ Güven Veren Mavi w w w. v e g a m a k. c o m MMA (ÖRTÜLÜ ELEKTROD) KAYNAK MAKİNELERİ MIG/MAG (GAZALTI) KAYNAK MAKİNELERİ TIG DC (ARGON) KAYNAK MAKİNELERİ TIG AC/DC (ARGON) KAYNAK MAKİNELERİ PLAZMA KESME

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAĞI TORÇLAR. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38

TIG GAZALTI KAYNAĞI TORÇLAR. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 TIG GAZALTI KAYNAĞI TORÇLAR K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 TIG TORCLARININ SINIFLANDIRILMASI 1- KAYNAK AKIM ŞİDDETİNE

Detaylı

MASİF VE ÖZLÜ TELLE YAPILMIŞ GAZALTI KAYNAK DİKİŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

MASİF VE ÖZLÜ TELLE YAPILMIŞ GAZALTI KAYNAK DİKİŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ MASİF VE ÖZLÜ TELLE YAPILMIŞ GAZALTI KAYNAK DİKİŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Fatih KAHRAMAN Temmuz, 2002 İZMİR I MASİF VE ÖZLÜ TELLE YAPILMIŞ GAZALTI KAYNAK DİKİŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI

Detaylı

TIG/WIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38

TIG/WIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 TIG/WIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 TIG/WIG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ Amerika da yöntemin

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI. ISI Etkisi. IŞIK Etkisi. MANYETİK Etki. KİMYASAL Etki

ELEKTRİK AKIMI. ISI Etkisi. IŞIK Etkisi. MANYETİK Etki. KİMYASAL Etki ELEKTRİK AKIMI Elektrik akımı görünmez veya doğrudan fark edilemez. Ancak etkileri ile kendini belli eder. ISI Etkisi MANYETİK Etki IŞIK Etkisi KİMYASAL Etki PİL + - AKÜ AKIM ŞİDDETİ Bir iletkenden geçen

Detaylı

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Kaynak Teknolojileri

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Kaynak Teknolojileri İmalat Teknolojileri Dr.-Ing. Rahmi Ünal Kaynak Teknolojileri 1 KAYNAK NEDİR? Kaynak, malzemelerin kaynak bölgesinde ısı ve/veya basınç yardımıyla ilave malzeme kullanarak veya kullanmadan birleştirilmesidir.

Detaylı

MAGNEZYUM ALAŞIMLARININ TIG KAYNAĞI

MAGNEZYUM ALAŞIMLARININ TIG KAYNAĞI MAGNEZYUM ALAŞIMLARININ TIG KAYNAĞI 0.8 mm den az kalınlıkları TIG ile kaynak etmek kolay değildir; buna karşılık, üst sınır yok gibidir. Bununla birlikte, 10 mm den itibaren MIG süreci, daha ekonomik

Detaylı

EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Giriş Semboller ve Kısaltmalar Temel Değişkenler Kaynakçının

Detaylı

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ,

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, ISI, BASINÇ veya HERİKİSİ BİRDEN KULLANILARAK, AYNI yada FAKLI BİR MALZEMEDEN ANCAK KAYNATILACAK MALZEME İLE YAKIN ERGİME SICAKLIĞINDA İLAVE BİR METAL KULLANARAK veya

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

Kaynak I,V ve iki pasolu X dikişi olarak yapılabilir (Şekil-51

Kaynak I,V ve iki pasolu X dikişi olarak yapılabilir (Şekil-51 ELEKTRO GAZ KAYNAĞI Yöntem 10 mm kalınlıktan itibaren kalın sacların küt alın kaynağı ile, düşey (aşağıdan yukarı) pozisyonda mekanik olarak yapıldığı ark kaynağıdır. Kaynak işlemi koruyucu gaz altında,

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

İŞ MAKİNALARI HİDROLİK TESİSATI BORULARININ BİRLEŞTİRİLMESİNDE SERT LEHİM İLE TIG KAYNAĞININ KARŞILAŞTIRILMASI

İŞ MAKİNALARI HİDROLİK TESİSATI BORULARININ BİRLEŞTİRİLMESİNDE SERT LEHİM İLE TIG KAYNAĞININ KARŞILAŞTIRILMASI İŞ MAKİNALARI HİDROLİK TESİSATI BORULARININ BİRLEŞTİRİLMESİNDE SERT LEHİM İLE TIG KAYNAĞININ KARŞILAŞTIRILMASI Volkan ÖZTÜRKLER 1, Mehmet ZEYBEK 1, Tufan ATEŞ 1 1 HİDROMEK AŞ. Ekskavatör Fabrikası Ayaş

Detaylı

ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ

ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ 1. Giriş ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ Yrd. Doç. Dr. Yavuz Selim TAMA (Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4. 3.1 Tungsten Elektrod Çeşitleri 5 3.2 Elektrod Hazırlama 7

İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4. 3.1 Tungsten Elektrod Çeşitleri 5 3.2 Elektrod Hazırlama 7 İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4 3.1 Tungsten Elektrod Çeşitleri 5 3.2 Elektrod Hazırlama 7 TUNGSTEN ELEKTRODLARIN HAZIRLANMASI VE SEÇİLMESİ İÇİN İPUÇLARI Hazırlayan:

Detaylı

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri Buhar kazanlarının, ısı değiştiricilerinin imalatında kullanılan saclara, genelde kazan sacı adı verilir. Kazan saclarının, çekme

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ ÖZET CO 2 kaynağında tel çapının, gaz debisinin ve serbest tel boyunun sıçrama kayıpları üzerindeki etkisi incelenmiştir. MIG kaynağının 1948 de

Detaylı

GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ MIG-MAG / TIG

GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ MIG-MAG / TIG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİ MIG-MAG / TIG K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi Prof. Dr. Hüseyin UZUN 1 /29 MIG-MAG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ METAL : Alaşımsız ve alaşımlı çelikler, Paslanmaz çelikler, Alüminyum,

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý 3. DONANIM Daha öncede belirtildiði gibi gazaltý kaynak yöntemi yarý otomatik veya otomatik olarak kullanýlabilir. Her iki halde de yöntemin temel elemanlarý aþaðýdaki gibidir : a) Kaynak torcu (hava veya

Detaylı

http://www.oerlikon.com.tr/rutil_ve_bazik_elektrodlar.html

http://www.oerlikon.com.tr/rutil_ve_bazik_elektrodlar.html Sayfa 1 / 5 Oerlikon Language Kaynak ESR 11 EN ISO 2560 - A E 380 RC 11 TS EN ISO 2560-A E 380 RC 11 DIN 1913 E 4322 R(C) 3 E 4322 R(C) 3 HER POZİSYONDA KAYNAK İÇİN UYGUN RUTİL ELEKTROD. Özellikle 5 mm'den

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET LİSTESİ

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET LİSTESİ PLST.04 2015.09.11 2017.02.06/03 1 / 8 Sınav Adı ve Metodu Akreditasyon ve Yetki Durumu Sınav Ücreti t 1-11UY0010-3 ÇELİK KAYNAKÇISI (SEVİYE 3) 1 Zorunlu 11UY0010-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve

Detaylı

Fabrika İmalat Teknikleri

Fabrika İmalat Teknikleri Fabrika İmalat Teknikleri İmalat Yöntemleri İmalat teknolojisinin temel amacı tasarlanan ürünlerin en düşük maliyetle, en iyi kalitede ve en verimli yöntemle elde edilmesidir. Üretilecek parçaların geometrisi,

Detaylı

MODERN İMALAT YÖNTEMLERİ

MODERN İMALAT YÖNTEMLERİ MODERN İMALAT YÖNTEMLERİ PLAZMA İLE KESİM, PLAZMA TEZGAHLARI Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN PLAZMA İLE KESME Plazma maddenin dördüncü halidir. Madde gaz halinde iken doğru koşullar altında maddeye enerji verilmesinin

Detaylı

KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ

KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ İTÜ Makine Fakültesi tarafından, Uluslar arası standartlara (EN 287-1; AWS; MIL-STD 1595) göre kaynakçı ve sert lehimci sertifikaları verilmektedir. Sertifika verilen

Detaylı

İMAL USULLERİ

İMAL USULLERİ 20.12.2017 MAK 2952 DERS SUNUMU 12 20.12.2017 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 2 YRD.DOÇ.DR. MURAT KIYAK 1 20.12.2017 3 BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİNDE İŞLEM

Detaylı

TOZALTI KAYNAĞI Tozaltı kaynağı kaynak için gerekli ısının tükenen elektrod iş parçası ark kaynak Ark bölgesi kaynak tozu tabakası kaynak metali

TOZALTI KAYNAĞI Tozaltı kaynağı kaynak için gerekli ısının tükenen elektrod iş parçası ark kaynak Ark bölgesi kaynak tozu tabakası kaynak metali TOZALTI KAYNAĞI Tozaltı kaynağı, kaynak için gerekli ısının, tükenen elektrod (veya elektrodlar) ile iş parçası arasında oluşan ark (veya arklar) sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemidir. Ark

Detaylı

TAHRİBATSIZ MUAYENE (NON DESTRUCTIVE TEST) HAZIRLAYAN: FATMA ÇALIK

TAHRİBATSIZ MUAYENE (NON DESTRUCTIVE TEST) HAZIRLAYAN: FATMA ÇALIK TAHRİBATSIZ MUAYENE (NON DESTRUCTIVE TEST) TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ 1) Görsel Kontrol ( VT) 2) Sıvı Penetrant ( PT) 3) Magnetik Parçacık( MT) 4) Radyografik-Radyoskopik Kontrol( RT) 5) Girdap Akımları(

Detaylı

Termokupl Genel Bilgileri

Termokupl Genel Bilgileri Termokupl Genel Bilgileri Termokupllar -200 'den 2320 C'ye kadar çeşitli proseslerde yaygın olarak kullanılır. Termokupllar iki farklı metal alaşımın uçlarının kaynaklanması ile elde edilen bir sıcaklık

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Fırın Tasarımı Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır. Toz yoğunlaştırması (densifikasyon) aşağıda

Detaylı

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Tek pasoda yapılmış

Detaylı

KORUYUCU GAZ KAYNAĞINDA (MIG/MAG) GAZ DEBİSİNİN KAYNAK NÜFUZİYETİ VE KAYNAK HIZINA ETKİSİ

KORUYUCU GAZ KAYNAĞINDA (MIG/MAG) GAZ DEBİSİNİN KAYNAK NÜFUZİYETİ VE KAYNAK HIZINA ETKİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KORUYUCU GAZ KAYNAĞINDA (MIG/MAG) GAZ DEBİSİNİN KAYNAK NÜFUZİYETİ VE KAYNAK HIZINA ETKİSİ Gürel TÜRKKAN Mart, 2008 İZMİR KORUYUCU GAZ KAYNAĞINDA (MIG/MAG)

Detaylı

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çelikler Yüksek mukavemetli ince taneli çelikler, yani

Detaylı

KAYNAK ve KESME MAKiNELERi

KAYNAK ve KESME MAKiNELERi KAYNAK ve KESME MAKiNELERi 2016 ÜRÜN KATALOĞU 1 İÇİNDEKİLER SAYFA PoWerPlus+ MMA / TIG / MIG / Plazma Serisi Makineler Inverter MMA DC Kaynak Makineleri 5-8 Tek Fazlı MIG-MAG Sinerjik Gazaltı Kaynak Makineleri

Detaylı

Eczacıbaşı - Lincoln Electric ASKAYNAK. Düşük Alaşımlı Yüksek Dayanımlı Çelikler İçin MIG/TIG Kaynak Telleri

Eczacıbaşı - Lincoln Electric ASKAYNAK. Düşük Alaşımlı Yüksek Dayanımlı Çelikler İçin MIG/TIG Kaynak Telleri Eczacıbaşı - Lincoln Electric ASKAYNAK Düşük Alaşımlı Yüksek Dayanımlı Çelikler İçin MIG/TIG Kaynak Telleri Düşük Alaşımlı Yüksek Dayanımlı Kaynak Teli Ürün Ailesi Genel Ürün Özellikleri Kararlı ark ve

Detaylı

Kutay Mertcan AYÇİÇEK. Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı

Kutay Mertcan AYÇİÇEK. Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Kutay Mertcan AYÇİÇEK Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Kaynak: Birbiri ile aynı veya benzer alaşımlı parçaları, malzemeleri veya erime sıcaklıkları birbirine yakın metalleri birleştirmede

Detaylı

ERİYEN ELEKTROD İLE (MIG/MAG) KAYNAĞI

ERİYEN ELEKTROD İLE (MIG/MAG) KAYNAĞI Yrd.Doç.Dr. İbrahim ERTÜRK ERİYEN ELEKTROD İLE (MIG/MAG) KAYNAĞI İlk defa ABD'de alüminyum ve alaşımlarının sonra da sırası ile yüksek alaşımlı çeliklerin, bakır ve alaşımlarının, karbonlu çeliklerin kaynağında

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

7. KAYNAKTA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER ve KAYNAK HATALARI

7. KAYNAKTA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER ve KAYNAK HATALARI 7. KAYNAKTA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER ve KAYNAK HATALARI Gaz kaynaðýnda ortaya çýkan problemler ve kaynak hatalarý diðer kaynak yöntemlerindekilere oldukça benzer olup konuyla ilgili açýklamalar aþaðýda

Detaylı

B. KAYNAK DEVRESİ. 1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi) 2. Elektrot Pensesi ve Kablosu. 3. Örtülü elektrot. 4. Şase Pensesi ve Kablosu

B. KAYNAK DEVRESİ. 1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi) 2. Elektrot Pensesi ve Kablosu. 3. Örtülü elektrot. 4. Şase Pensesi ve Kablosu Örtülü elektrot ile ark kaynağı, elektrik arkını ısı kaynağı olarak kullanan elle yapılan ( manuel ) bir kaynak yöntemidir. Örtülü elektrot ( elektrot pensesi ile tutulan ) ile ana malzeme ( kaynak edilecek

Detaylı

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014 TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014 ÜRÜN ADI Sayfa No. METAL İŞLEME ve OLUK AÇMA ELEKTRODLARI DÖKME DEMİR ELEKTRODLARI ALÜMİNYUM ELEKTRODLAR

Detaylı

200 Amper Kaynak Pensesi

200 Amper Kaynak Pensesi KP 00 00 Amper Hafif tip hizmet pensesidir. Isı deformasyonundan korunmuş, izole edilmiş ve kuvvetlendirilmiş yay. 3 Endüstriyel tüm alanlarda sürekli elektrot kaynağına elverişli malzeme 4 Tam izole 5,5

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK TR ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK HAKKIMIZDA Bm Lazer olarak sektörde edindiğimiz tecrübe ile siz değerli müşterilerimize daha kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmayı hedefliyoruz. 2009 yılından

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri 19 KASIM 2016

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri 19 KASIM 2016 TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri ÜRÜN ADI Sayfa No. METAL İŞLEME ve OLUK AÇMA ELEKTRODLARI EURO KOB/01 DÖKME DEMİR ELEKTRODLARI EURO ALÜMİNYUM

Detaylı

Q - ELEKTRON TÜBÜ VE VAKUM DONANIMININ SERTLEHİMLENMESİ

Q - ELEKTRON TÜBÜ VE VAKUM DONANIMININ SERTLEHİMLENMESİ Q - ELEKTRON TÜBÜ VE VAKUM DONANIMININ SERTLEHİMLENMESİ Vakum tüpleri ve sair yüksek vakum tertiplerinin sertlehimlenmesi için yüksek derecede hassas süreçlerin, ocak donanımının, yüksek safiyette ve alçak

Detaylı

SpeedMIG. Sinerjik Kaynak Makineleri Serisi! MIG/ MAG

SpeedMIG. Sinerjik Kaynak Makineleri Serisi!  MIG/ MAG SpeedMIG Sinerjik Kaynak Makineleri Serisi! MIG/ MAG www.merkle.com.tr MERKLE SpeedMIG Yüksek Teknoloji, Kalite ve Verimlilik! Merkle SpeedMIG jenerasyonu, birinci sınıf avantajlar sunan yeni dizayn kontrol

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 Tungsten Kalıntıları Tungsten elektrot kaynak

Detaylı

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri 25 NİSAN 2018

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri 25 NİSAN 2018 TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ Kaynak Elektrodları ve Kaynak Telleri ÜRÜN ADI Sayfa No. METAL İŞLEME ve OLUK AÇMA ELEKTRODLARI EURO KOB/01 DÖKME DEMİR ELEKTRODLARI EURO ALÜMİNYUM ELEKTRODLAR

Detaylı

VE UYGULAMALARI ELEKTRİK ARK KAYNAK YÖNTEMİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN KAYNAK TEKNİKLERİ KAYNAK

VE UYGULAMALARI ELEKTRİK ARK KAYNAK YÖNTEMİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN KAYNAK TEKNİKLERİ KAYNAK KAYNAK TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI KAYNAK KAYNAK TEKNİKLERİ TEKNİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 TANIMLAMA: Kaynak için gerekli ısının,

Detaylı

Kaynak Hataları Çizelgesi

Kaynak Hataları Çizelgesi Kaynak Hataları Çizelgesi Referans No Tanıtım ve Açıklama Resimli İzahı 1 2 3 Grup No: 1 Çatlaklar 100 Çatlaklar Soğuma veya gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkabilen katı halde bir mevzii kopma olarak meydana

Detaylı