GIDALARDAKİFUSARİK ASİT MİKOTOKSİNİNİN GENETİK HASAR ÜZERİNE ETKİSİNİN KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİTESTİİLE BELİRLENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDALARDAKİFUSARİK ASİT MİKOTOKSİNİNİN GENETİK HASAR ÜZERİNE ETKİSİNİN KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİTESTİİLE BELİRLENMESİ"

Transkript

1 GIDALARDAKİFUSARİK ASİT MİKOTOKSİNİNİN GENETİK HASAR ÜZERİNE ETKİSİNİN KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİTESTİİLE BELİRLENMESİ Sevcan MAMUR * 1 Esra ERİKEL 1 Deniz YÜZBAŞIOĞLU 1 Serkan YILMAZ 2 Turgay TEKİNAY 1 Fatma ÜNAL 1 1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ 2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ smamur@gazi.edu.tr

2 GİRİŞİŞ Mikotoksinler, bazı mantarların belirli nem ve ısı koşullarında doğal olarak oluşturdukları sekonder metabolitlerdir [1]. Bu metabolitler çeşitli gıdalarda ve yemlerde bulunabilirler [2]. Mikotoksinler buğday, arpa, pirinç ve mısır olmak üzere pek çok tahılın yaygın kontaminantlarıdırlar [3]. [1] Dabrowski, M., Obremski, K., Gajecka, M., Gajecki M.T., Zielonka, L., «Changes in the Subpopulations of Porcine Peripheral Blood Lymphocytes Induced by Exposure to Low Doses of Zearalenone (ZEN) and Deoxynivalenol (DON)». Molecules 21, 557; doi: /molecules [2] Abassi, H., Ayed-Boussema, I., Shirley, S., Abid, S., Bacha, H., Micheau, O., «The mycotoxin zearalenone enhances cell proliferation, colony formation and promotes cell migration in the human colon carcinoma cell line HCT116». Toxicol. Lett., 254: 1 7. [3] Rocha, M.E.B., Freire, F.D.C.O., Maia, F.E.F., Guedes, M.I.F., Rondina, D «Mycotoxins and their effects on human and animal health». Food Control., 36:

3 GİRİŞİŞ Mikotoksinlerin temel kaynağı, gıdaları yaygın olarak kontamine eden Fusarium, Penicillium ve Aspergillus gibi mantar cinsleridir [4]. Fusarik asit (FA) (5-butylpicolinic acid), Fusarium moniliforme türüne ait mantarlardan oluşan bir mikotoksindir [5]. [4] Wu, F., Groopman, J.D., Pestka, J.J., Public Health Impacts of Foodborne Mycotoxins. Annual Review of Food Science and Technology, 5: [5] Voss, K.A., Porter, J.K., Bacon, C.W., Meredith F.I., Norred, W.P., Fusaric acid and modification of the subchronic toxicity to rats of fumonisins in F. moniliforme culture material, Food and Chemical Toxicology, 37:

4 GİRİŞİŞ Mikotoksinler depolanan ürünlerde birikerek, insan sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşabilir [6]. Ayrıca bu mikotoksinler tüm dünyada ciddi boyutlarda ürün kaybına yol açmaktadır. [6] Tunail, N., Funguslar ve Mikotoksinler Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yayını, Sim Matbaası, Ankara 3. Bölüm, 13. kısım sf. 522.

5 [7] Pestka, J.J., Casale, W Naturally occurring fungal toxins. In M.S. Simmons and J. Nriagu (Ed.), Food Contaminations from Environmental Sources. John Wiley and Sons, Ltd., Chichester.

6 GİRİŞİŞ Araştırmalarda bazımikotoksinlerin nefrotoksik, hepatoksik, karsinojenik, mutajenik ve immün baskılayıcı etkileri olduğu belirlenmiştir Bu etkiler, insanlar ve hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturabilir [3]. Genotoksisite çalışmalarıile bu maddelerin risk değerlendirmelerinin yapılmasıbüyük önem taşır. (3) Rocha, M.E.B., Freire, F.D.C.O., Maia, F.E.F., Guedes, M.I.F., Rondina, D Mycotoxins and their effects on human and animal health. Food Control, 36(1),

7 Fusarik asit mikotoksininin olasıgenotoksik etkisini, periferal insan lenfositlerinde kardeş kromatid değişimi (KKD) testi ile belirlemektir. AMAÇ Literatüre göre; fusarik asit mikotoksininin insan lenfositlerinde potansiyel genotoksik aktivitesini araştıran herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.

8 KARDEŞ KROMATİD D DEĞİŞİ ĞİŞİMİ (KKD) TESTİ KKD testi, mutajenite ve kanserojenitenin belirlenmesinde kullanılan hassas testlerden birisidir. Timin baz analoğu-5-bromodeoksiüridinin (BrDU) kullanılmasıyla bir kromozomun kardeş kromatidleri arasında parça değişimi esasına dayanır. KKD frekansındaki artış, kalıcı DNA hasarının bir göstergesidir [8, 9]. [8] Cardoso, R.S., Takahashi-Hyodo, S., Peitl Jr., P., Ghilardi-Neto, T., Sakamoto-Hojo, E.T., Evaluation of chromosomal aberrations, micronuclei, and sister chromatid exchanges in hospital workers chronically exposed to ionizing radiation. Teratog. Carcinog. Mutagen 21, [9] Sebastia, N., Hervas, D., Almonacid, M., Villaescusa, J.I., Soriano, J.M., Sahuquillo, V., Esteban, V., Barquinero, J.F., Verdú, G., Cervera, J., Such, E., Montoro, A., Sister chromatid exchange,(sce), High-Frequency Cells (HFCs) and SCE distribution patterns in peripheral blood lymphocytes of Spanish adult smokers compared to non-smokers. Food Chem. Toxicol. 66,

9 MATERYAL METOD KKD analizinde, Perry ve Thompson (1984) kullandığı teknik, bazı modifikasyonlarla Mamur ve ark., (2010) na göre takip edilmiştir FA nın 0.78, 1.56, 3.125, 6.25, 12.5, 25, 50, 100, 150, 200, 400 µg/ml lik konsantrasyonları 24 ve 48 saat süre ile lenfositlere Çözücü kontrol-dmso (%0,5); pozitif kontrol-mitomycin-c [10] Perry, P.E., Thompson, E.J The methodology of sisterchromatid exchanges. In: Kilbey BJ, Legator M, Nichols W, RamelC, eds. Handbook of mutagenicity test procedures. Amsterdam: Elsevier Science Publishers, [11] Mamur, S., Yüzbaşıoğlu, D., Ünal, F., Yılmaz, S., Does the potassium sorbate induce genotoxic or mutagenic effects in lymphocytes?, Toxicology In vitro, 24 (3):

10 MATERYAL METOD Kardeşkromatid değişimi için, Her bir uygulama için, her bir bireyden 2. Mitoz geçiren 25 hücre (toplam 50 hücre) incelemiştir. Replikasyon indeksi için; her bir uygulama için, her bireyden 100 hücre (toplam 200 hücre) değerlendirilmiştir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerel Etik Kurulu onayı ( ).

11 BULGULAR FA nın, 25, 50, 100, 150, 200, 400 µg/ml lik konsantrasyonlarının her iki mualeme süresinde de (24s, 48s) insan lenfositlerinde TOKSİK

12 BULGULAR FA in 0.78, 1.56, 3.125, 6.25, 12.5 µg/ml konsantrasyonları24 saatlik uygulamada, KKD frekansınıkontrole göre istatistiksel açıdan önemli düzeyde etkilememiştir. Fakat 48 saatlik uygulamada, FA nın µg/ml lik konsantrasyonu, KKD frekansınıkontrole göre anlamlıdüzeyde artmıştır, ancak bu artış doza bağlı değildir.

13 BULGULAR Grafik 1: Fusarik asitin KKD/hücre oranına etkisi * Kontrole göre p<0.05 düzeyinde anlamlı(ttesti) 25, 50, 100, 150, 200, 400 µg/ml TOKSİK

14 BULGULAR FA ile muamele edilen hücrelerde, 0-15 arasında KKD gözlenmiştir. Resim 1. Fusarik asit ile muamele edilen insan lenfositlerinde gözlenen kardeş kromatid değişimleri

15 BULGULAR Ayrıca tüm uygulamalarda, çözücü kontrole göre herhangi bir değişiklik olmadığıbelirlenmiştir. Fusarik asitin, hücre proliferasyon belirteci olan replikasyon indeksi üzerine de, her iki muamele süresinde, herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.

16 BULGULAR Grafik 2: Fusarik asitin replikasyon indeksi (Rİ) üzerine etkisi

17 Mikotoksin maruziyetinin insan sağlığıüzerine pek çok akut ve kronik etkilerinin yanısıra, SONUÇ VE TARTIŞMA Sekonder fungal metabolitler olan mikotoksinler, gıda güvenliğini tehdit etmenin yanısıra, insan ve hayvan sağlığı ve için büyük risk oluşturmaktadırlar [12]. mutajenik ve karsinojenik etkilerinin de olabileceği belirtilmiştir [13]. [12] Wild, C.P., Gong, Y.Y., Mycotoxins and human disease: a largely ignored global health issue, Carcinogenesis 31(1): [13] Ruyck, K.D., Boevre, M.D. Huybrechts, I., Saeger S.D Dietary mycotoxins, co-exposure, and carcinogenesis in humans: Short review Mutat. Res., 766:32 41.

18 Literatürde, FA nın insan lenfositlerinde potansiyel genotoksik etkisini inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. SONUÇ VE TARTIŞMA Farklı hücre hatları ile yapılan in vitro çalışmalarda, fusarik asitin sitotoksik etkiye sahip olduğu belirtilmiştir [14, 15]. [14] Vesonder, R.F., Gasdorf, H., Peterson, R.E., Comparison of the cytotoxicities of Fusarium metabolites and Alternaria metabolite AAL-toxin to cultured mammalian cell lines, Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 24 (4): [15] Fernandez-Pol, J. A., Klos, D. J., Hamilton, P. D Cytotoxic activity of fusaric acid on human adenocarcinoma cells in tissue culture, Anticancer Research, 13(1):

19 Vesonder ve arkadaşları(1993), fusarik asitin köpek böbrek fibroblast hücrelerinde (>10 µg/ml), rat hepatoma hücrelerinde (>50 µg/ml), Çin hamster ovaryum hücrelerinde (10 ve 25 µg/ml) SONUÇ VE TARTIŞMA MyCoy fare fibroblast hücrelerinde (>25 µg/ml ) Neutral red testi ile sitotoksik olduğunu belirlemişlerdir [14]. [14] Vesonder, R.F., Gasdorf, H., Peterson, R.E., Comparison of the cytotoxicities of Fusarium metabolites and Alternaria metabolite AAL-toxin to cultured mammalian cell lines, Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 24 (4):

20 SONUÇ VE TARTIŞMA Fernandez-Pol ve ark., (1993) normal WI-38 fibroblast hücre hattında, insan kolorektal adenokarsinoma (SW48, SW480, SW742) ve insan memeli adenokarsinoma (MDA-MB-468) hücre hatlarında FA nın (500 µm) anti-proliferatif ve sitotoksik etkili olduğunu tespit etmişlerdir. Ayrıca FA nın, WI-38 fibroblast hücrelerinde DNA sentezini inhibe ettiği belirtilmiştir [15]. [15] Fernandez-Pol, J. A., Klos, D. J., Hamilton, P. D Cytotoxic activity of fusaric acid on human adenocarcinoma cells in tissue culture, Anticancer Research, 13(1):

21 SONUÇ VE TARTIŞMA Sonuç olarak; Bu çalışmada FA nın çalışılan yüksek konsantrasyonlarda ( µg/ml lik) toksik etki gösterdiği gözlenmiştir. FA nın daha düşük konsantrasyonlarında ( µg/ml) ise, genotoksik etkili olmadığı söylenebilir.

22 SONUÇ VE TARTIŞMA Bazı mikotoksinlerin DNA, RNA ve protein sentez inhibisyonu gibi pekçok farklı mekanizma ile immünosüpresyondan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Fusarik asitin yüksek konsantrasyonlarda toksik etkiye nasıl yol açtığının mekanizması henüz tam olarak bilinmemesine rağmen, FA nın DNA hasarınıartırıcı, DNA sentezini ve tamirini inhibe edici etki yaptığı düşünülmektedir [15, 16]. Ayrıca FA nın; normal ve kanserli hücrelerde potansiyel antiproliferatif etkiye sahip olduğu belirtilmiştir [16]. [15] Fernandez-Pol, J.A., Klos, D.J,, Hamilton, P.D Cytotoxic activity of fusaric acid on human adenocarcinoma cells in tissue culture. Anticancer Res., 13: [16] Stack, B.C. Jr., Ye, J., Willis, R., Hubbard, M., Hendrickson, H.P., Determination of Oral Bioavailability of Fusaric Acid in Male Sprague-Dawley Rats. Drugs R.D. 14:

23 ÖNERİLER Mikotoksinler depolanmışürünlerde birikerek insan sağlığınıtehdit edebilirler. Bu nedenle bu maddelerin risk değerlendirmelerinin yapılması önemlidir. Gıdalarda ve yemlerde mikotoksinin oluşumu kontrol altında tutulmalı, Mikotoksin varlığının kontrolü sık sık yapılmalı ve Kalıntılarını azaltacak önlemler alınmaya çalışılmalıdır.

24 TEŞEKK EKKÜR Bu çalışma 114Z713 nolu TÜBİTAK (3001) projesi tarafından desteklenmektedir.

25 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

CURRICULUM VITAE. Faculty of Arts and Sciences/ Gazi University Osmaniye Vocational High School/Osmaniye Korkut Ata

CURRICULUM VITAE. Faculty of Arts and Sciences/ Gazi University Osmaniye Vocational High School/Osmaniye Korkut Ata Name-Surname: Prof. Dr. Serkan YILMAZ CURRICULUM VITAE Division/Programme University BSC Biology Gazi University MSC Biology Gazi University PhD Biology/Genetics Gazi University Work: Research Assistant

Detaylı

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria Mikotoksin nedir? Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria belirli nem ve ısı koşullarında oluşturdukları fungal metabolitler En sık karşılaşılan mikotoksinler; o aflatoksinler, o okratoksin, o trikotesen,

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji İnönü Üniversitesi 1990 Y. Lisans SBE-Biyokimya Anadolu Üniversitesi 1993 Doktora/S.

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji İnönü Üniversitesi 1990 Y. Lisans SBE-Biyokimya Anadolu Üniversitesi 1993 Doktora/S. ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: MUSTAFA ÇELİK Doğum Tarihi: 01-01-1967 Öğrenim Durumu: DOKTORA Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji İnönü Üniversitesi 1990 Y. Lisans SBE-Biyokimya

Detaylı

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Yem, Tahıl ve Yağlı tohum matrislerinde LC-MS/MS ile Mikotoksin ve Aflatoksin Kalıntısı miktarlandırma analizi, aplikasyon Çalışması. (Varian 320 MS Tandem Gold

Detaylı

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ ığa Etkileri Süreyya ÖZCAN 16-17 Ekim 2007, Bursa Hayvan Yeminde Bulunan Mikotoksinler Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Deoksinivalenol (DON, vomitoxin)

Detaylı

GENETİK LABORATUVARI

GENETİK LABORATUVARI GENETİK LABORATUVARI Laboratuvar sorumluları: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Hasan Basri İLA Temel Araştırma Alanımız: Genetik, Sitogenetik, Genotoksikoloji Genetik laboratuvarında günlük hayatta

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Fitik Asit, Fitin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Serkan YILMAZ Doğum Tarihi: 25.08.1978 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Gazi Üniversitesi 1999 Y. Lisans Biyoloji

Detaylı

TOKSİN BAĞLAYICILAR. - Captex T2. - Sorbatox

TOKSİN BAĞLAYICILAR. - Captex T2. - Sorbatox TOKSİN BAĞLAYICILAR - Captex T2 - Sorbatox MİKOTOKSİNLER: Bazı mantar türlerinin normal hayati fonksiyonlarının sonucunda oluşan metabolitlerdir. Bilimsel olarak adlandırılmış 200 den fazla mikotoksin

Detaylı

Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK

Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK Fen-edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1995-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri

Detaylı

REMERON (MİRTAZAPİN) UN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

REMERON (MİRTAZAPİN) UN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ REMERON (MİRTAZAPİN) UN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Effects Of Remeron (Mirtazapin) On Sister Chromatid Exchange in Human Perıpheral Lymphocytes Mostafa

Detaylı

MONİLİFORMİN MİKOTOKSİNİNİN in vitro GENOTOKSİK ETKİLERİ Hüseyin AKSOY 1, Serkan YILMAZ 2, Mustafa ÇELİK 3, Deniz YÜZBAŞIOĞLU 4, Fatma ÜNAL 4

MONİLİFORMİN MİKOTOKSİNİNİN in vitro GENOTOKSİK ETKİLERİ Hüseyin AKSOY 1, Serkan YILMAZ 2, Mustafa ÇELİK 3, Deniz YÜZBAŞIOĞLU 4, Fatma ÜNAL 4 SAÜ Fen Edebiyat Dergisi (2008-II) H.AKSOY ve diğerleri MONİLİFORMİN MİKOTOKSİNİNİN in vitro GENOTOKSİK ETKİLERİ Hüseyin AKSOY 1, Serkan YILMAZ 2, Mustafa ÇELİK 3, Deniz YÜZBAŞIOĞLU 4, Fatma ÜNAL 4 1 Sakarya

Detaylı

GENETİK TOKSİSİTE TESTLERİ GENETIC TOXICITY TESTS

GENETİK TOKSİSİTE TESTLERİ GENETIC TOXICITY TESTS Yıl: 2011, Cilt:4, Sayı:3, Sayfa:221-229 TÜBAV BİLİM DERGİSİ GENETİK TOKSİSİTE TESTLERİ Zülal Atlı Şekeroğlu*, Vedat Şekeroğlu Ordu Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Ordu Üniversitesi,

Detaylı

GRUP MİSELYUM ELİF AKÇA İBRAHİM CARİ

GRUP MİSELYUM ELİF AKÇA İBRAHİM CARİ GRUP MİSELYUM ELİF AKÇA İBRAHİM CARİ KAŞAR PEYNİRİNİN SAKLANMASI SIRASINDA KÜFLENME HIZI İLE YÜZEY YAPISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MATEMATİK MODELLENMESİ Küf mantarları, doğada hemen her yerde yayılmış olan,

Detaylı

Arsenik Maruziyetinde Risk Değerlendirmesi

Arsenik Maruziyetinde Risk Değerlendirmesi Arsenik Maruziyetinde Risk Değerlendirmesi Risk Assessment in Arsenic Exposure Semra ŞARDAŞ Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fak, Toksikoloji Anabilim Dalı e-mail: semrasardas@gmail.com ÖZ: Dünyanın pek

Detaylı

TOKSİKOLOJİ. Risk değerlendirmesine giriş Introduction to risk assessment

TOKSİKOLOJİ. Risk değerlendirmesine giriş Introduction to risk assessment TOKSİKOLOJİ Risk değerlendirmesine giriş Introduction to risk assessment Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Tandoğan, Ankara Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı R İ S K D E Ğ E R L E N

Detaylı

GIDALARDA MİKOTOKSİN

GIDALARDA MİKOTOKSİN GIDALARDA MİKOTOKSİN GİRİŞ Küfler doğada yaygın olarak bulunurlar. Toprakta ve çevrede bulunurlar. Sporlar havada hareket ederler. Böcekler taşıyıcıdır. Kontaminasyon Ürünün yetiştirilmesi sırasında araziden

Detaylı

Yemlerde Bulunan Toksinler ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

Yemlerde Bulunan Toksinler ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri GÜLŞAH ÜSTÜN ATB Özel Gıda Kontrol Toksin Bölüm Teknikeri YEM BİTKİLERİ KALİTESİ VE YEMDE MİKOTOKSİNLERİN ÖNEMİ Yem kalitesi hayvan performansı, yem değeri ve sonuçta karlılık veya kazanç üzerinde doğrudan

Detaylı

GIDA KATKI MADDESİ OLARAK KULLANILAN SODYUM SORBAT VE POTASYUM SORBAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİ.

GIDA KATKI MADDESİ OLARAK KULLANILAN SODYUM SORBAT VE POTASYUM SORBAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİ. GIDA KATKI MADDESİ OLARAK KULLANILAN SODYUM SORBAT VE POTASYUM SORBAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİ Sevcan MAMUR YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ *Kimyasallar ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı, sonuçları yönünden inceleyen bilim dalıdır. *Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bilim dalıdır.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (Tüm gelişmeleri bugünden başlayarak geriye doğru sıralayınız)

ÖZGEÇMİŞ (Tüm gelişmeleri bugünden başlayarak geriye doğru sıralayınız) 1. GENEL ÖZGEÇMİŞ (Tüm gelişmeleri bugünden başlayarak geriye doğru sıralayınız) DÜZENLEME TARİHİ 13/04/2014 SOYADI, ADI ÖNER, Deniz DOĞUM TARİHİ 05/10/1962 YAZIŞMA ADRESİ: Feyzullah Mah. Nuray Sok. No:4

Detaylı

Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri

Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri H.Hüseyin İPÇAK 1, Ahmet ALÇİÇEK Özet Bilindiği gibi, gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki

Detaylı

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M016 LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: İnsanlar ve hayvanlar için yüksek toksisiteye

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU

Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU 1. Adı Soyadı : PINAR AKSU 2. Doğum Tarihi :15.03.1983 3. Unvanı :Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum :Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Derece

Detaylı

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Ümit ZAN ESMERON (ROCURONIUM BROMÜR) UN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE IN VITRO GENOTOKSİK ETKİLERİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ADANA, 2007

Detaylı

Kimya ö rencilerinde, kimyasallar n genotoksik etkisinin kromozom aberasyon testiyle belirlenmesi

Kimya ö rencilerinde, kimyasallar n genotoksik etkisinin kromozom aberasyon testiyle belirlenmesi 217 Kimya ö rencilerinde, kimyasallar n genotoksik etkisinin kromozom aberasyon testiyle belirlenmesi Bilge EROL 1, *Songül BUDAK D LER 2 1 Ni de Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, N DE 2 Ni de Üniversitesi,

Detaylı

Sevcan MAMUR 1, Nazmiye ATASEVEN 2, Fatma ÜNAL 2, Deniz YÜZBAŞIOĞLU 2,*

Sevcan MAMUR 1, Nazmiye ATASEVEN 2, Fatma ÜNAL 2, Deniz YÜZBAŞIOĞLU 2,* Araştırma Makalesi BAUN Fen Bil. Enst. Dergisi, 20(2), 235245, (208) DOI: 0.25092/baunfbed.428958 J. BAUN Inst. Sci. Technol., 20(2), 235245, (208) Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Ayşe YAVUZ KOCAMAN ACETAMIPRID VE ALPHA-CYPERMETHRIN PESTİSİDLERİNİN TEK BAŞINA VE KARIŞIM HALİNDE KULLANILDIKLARI ZAMAN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDEKİ

Detaylı

İNSAN KAN LENFOSİTLERİNDE SİTRİNİNİN MİTOTİK İNDEKS ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI*

İNSAN KAN LENFOSİTLERİNDE SİTRİNİNİN MİTOTİK İNDEKS ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI* ARAŞTIRMA Altuntaş DH, (Research Coşgun DG, Report) İmamoğlu N, Hamurcu Z, Liman CB, Demirtaş H İNSAN KAN LENFOSİTLERİNDE SİTRİNİNİN MİTOTİK İNDEKS ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI* Investigation of Effect

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

BAZI GIDA KATKI MADDELERİNİN GENOTOKSİK ETKİLERİ. Serkan YILMAZ DOKTORA TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2008 ANKARA

BAZI GIDA KATKI MADDELERİNİN GENOTOKSİK ETKİLERİ. Serkan YILMAZ DOKTORA TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2008 ANKARA BAZI GIDA KATKI MADDELERİNİN GENOTOKSİK ETKİLERİ Serkan YILMAZ DOKTORA TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 2008 ANKARA Serkan YILMAZ tarafından hazırlanan BAZI GIDA KATKI MADDELERİNİN

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2015-2016 II Prof.Dr.Buket Alpertunga Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı 1 Doz-cevap ilişkisi «Her madde zehirdir, zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran

Detaylı

2033118- ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FARMASOTİK TOKSİKOLOJİ (DR) (ECZACILIK)

2033118- ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/FARMASOTİK TOKSİKOLOJİ (DR) (ECZACILIK) YALÇIN DUYDU PROFESÖR E-Posta Adresi : duydu@pharmacy.ankara.edu.tr Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres : : : : 2033118-5427215857 Ankara Universitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Toksikoloji Anabilim

Detaylı

Kocatepe Veterinary Journal

Kocatepe Veterinary Journal Kocatepe Vet J (2016) 9(3):179-184 DOI: 10.5578/kvj.27853 Submittion: 04.05.2016 Accepted: 26.07.2016 Kocatepe Veterinary Journal RESEARCH ARTICLE Sivas İlinde Bazı Hayvancılık İşletmelerinde Kullanılan

Detaylı

PERKLORETİLEN (PERC) İN SİTOTOKSİK VE İN- VİTRO GENOTOKSİK ETKİSİNİN FARKLI TEST SİSTEMLERİ İLE ARAŞTIRILMASI

PERKLORETİLEN (PERC) İN SİTOTOKSİK VE İN- VİTRO GENOTOKSİK ETKİSİNİN FARKLI TEST SİSTEMLERİ İLE ARAŞTIRILMASI ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2013-YL-061 PERKLORETİLEN (PERC) İN SİTOTOKSİK VE İN- VİTRO GENOTOKSİK ETKİSİNİN FARKLI TEST SİSTEMLERİ İLE ARAŞTIRILMASI Ümit

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Moleküler Biyolojide Kullanılan Teknikler Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

TOKSİKOLOJİ. Akut ve kronik toksisitenin doz tanımlayıcıları Dose descriptors of acute and chronic toxicity

TOKSİKOLOJİ. Akut ve kronik toksisitenin doz tanımlayıcıları Dose descriptors of acute and chronic toxicity TOKSİKOLOJİ Akut ve kronik toksisitenin doz tanımlayıcıları Dose descriptors of acute and chronic toxicity Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Tandoğan, Ankara T O K S İ S İ T E D E N E Y L E R İ

Detaylı

İstanbul'da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı

İstanbul'da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. İstanbul Üniv. 36 (2), 47-52, 2010 36 (2), 47-52, 2010 Araştırma Makalesi Research Article İstanbul'da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı

Detaylı

MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ *

MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ * MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG) IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ * Effects Of Monosodium glutamate (MSG) On Sister Chromatid Exchange in Human Peripheral Lymphocytes

Detaylı

KAŞAR PEYNİRİNİN SAKLANMASI SIRASINDA KÜFLENME HIZI İLE YÜZEY YAPISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MATEMATİK MODELLENMESİ (BİYOLOJİ)

KAŞAR PEYNİRİNİN SAKLANMASI SIRASINDA KÜFLENME HIZI İLE YÜZEY YAPISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MATEMATİK MODELLENMESİ (BİYOLOJİ) YİBO-4 Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı (2010-2) KAŞAR PEYNİRİNİN SAKLANMASI SIRASINDA KÜFLENME HIZI İLE YÜZEY YAPISI ARASINDAKİ

Detaylı

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ İlke ÇELİK 1, Seda Aslan KILAVUZ 2, İpek İMAMOĞLU 1, Gürdal TUNCEL 1 1 : Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması

Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması Original Article / Özgün Araştırma Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması Hülya Özdemir 1, Ahmet Bülent Turhan 1, Hilal Arıkoğlu 2 1 Konya Üniversitesi

Detaylı

ARI ÜRÜNLERİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

ARI ÜRÜNLERİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ ARI ÜRÜNLERİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ PROF.DR.OĞUZ ÖZTÜRK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL TIP ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (DETAE) MOLEKÜLER TIP ANABİLİM DALI Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu

Detaylı

MIKOTOKSINLERIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK VE PERFORMANS KAYIPLARINA SON

MIKOTOKSINLERIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK VE PERFORMANS KAYIPLARINA SON Toksin İnaktivatörü DAA YÜKSEK Yem ijyeni Yem Alımı Sağlık Kondisyonu Performans Bağışıklık Karlılık MIKTKSINLERIN NEDEN LDUĞU SAĞLIK VE PERFRMANS KAYIPLARINA SN UNIKE PLUS VE UNIKE T, DENGELENMIŞ FRMÜLASYNA

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK. İletisim Bilgileri. Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK. İletisim Bilgileri. Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Arif ŞAYBAK İletisim Bilgileri Adres: Toros. M. 78028 S. Özbey APT K:11 D:11 Çukurova/ ADANA(Aile) Telefon: +905368823282 Mail: arif_saybak@yahoo.com 2. Doğum Tarihi: 1984 3. Unvanı:

Detaylı

SODYUM BENZOAT VE POTASYUM BENZOAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ. Nazmiye ZENGİN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ

SODYUM BENZOAT VE POTASYUM BENZOAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ. Nazmiye ZENGİN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ SODYUM BENZOAT VE POTASYUM BENZOAT IN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE GENOTOKSİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Nazmiye ZENGİN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAYIS 2009

Detaylı

MICRONUCLEUS LEVELS AND SISTER CHROMATIDE EXCHANGE FREQUENCIES IN BORON EXPOSED AND CONTROL INDIVIDUALS

MICRONUCLEUS LEVELS AND SISTER CHROMATIDE EXCHANGE FREQUENCIES IN BORON EXPOSED AND CONTROL INDIVIDUALS Ankara Ecz. Fak. Derg. J. Fac. Pharm, Ankara 38 (2) 79-88, 2009 38 (2) 79-88, 2009 MICRONUCLEUS LEVELS AND SISTER CHROMATIDE EXCHANGE FREQUENCIES IN BORON EXPOSED AND CONTROL INDIVIDUALS BORA MARUZ KALAN

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Arzu YAVUZ BENZOL PEROKSİT İN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE IN VITRO GENOTOKSİK ETKİLERİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ADANA, 2005 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Özgeçmiş. İletişim Bilgileri. Doğum tarihi 09 / 10 / 1964. Çalışma Alanları

Özgeçmiş. İletişim Bilgileri. Doğum tarihi 09 / 10 / 1964. Çalışma Alanları Özgeçmiş Adı Soyadı MEHMET KORKMAZ Unvanı Anabilim Dalı Doç. Dr. Tıbbi Biyoloji 1 Doğum tarihi 09 / 10 / 1964 Doğum yeri (İsteğe bağlı) Çalışma Alanları Kanser biyolojisi (Serviks, Prostat, Özefagus, Mide),

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. 1 1 Joint Research Centre (JRC) Occurrence of Mycotoxins in Food and Feed Gıda ve Yemlerde Mikotoksinlerin Oluşumu Joerg Stroka IRMM - Institute for Reference Materials and Measurements Geel - Belgium

Detaylı

Pluripotent Kök Hücreler

Pluripotent Kök Hücreler Dönem 1-Sunum 4/ 2016 Pluripotent Kök Hücreler Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD www.alpcan.com Dr. Rudolph Virchow (1821-1902) Omnis Cellula e Cellula Yıl: 1858

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

Gıda Güvenliği: Mikotoksinler

Gıda Güvenliği: Mikotoksinler Alınmıştır: Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iowa, USA, Task Force Report No. 139 January 2003 Gıda Güvenliği: Mikotoksinler Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Mutajenik Karsinojenik Etkinin Ames Testi İle Araştırılması

Mutajenik Karsinojenik Etkinin Ames Testi İle Araştırılması MÜSBED 2013;3(2):75-82 DOI: 10.5455/musbed.20130620095205 Araştırma / Original Paper Mutajenik Karsinojenik Etkinin Ames Testi İle Araştırılması Selin Oğuz 1, Gülden Z. Omurtag 1, Feyza Arıcıoğlu 2, Semra

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme A:İNTERFAZ B: MİTOZ -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz TERİMLER Sentromer Metafaz aşamasında kromozomlar üzerindeki boğumlanma

Detaylı

Prof.Dr. Sema Burgaz ın Özgeçmiş ve Yayınları

Prof.Dr. Sema Burgaz ın Özgeçmiş ve Yayınları Prof.Dr. Sema Burgaz ın Özgeçmiş ve Yayınları 1954 yılında Bayramiç de doğdu. 1969 yılında Malatya Hasan Varol OrtaOkulu nu, 1971 yılında Ankara Kurtuluş Lisesi ni bitirdi.aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi

Detaylı

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Çiler Çelik-Özenci*, Nilay Kuşcu*, Nayçe Bektaş*, Ece

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Rima ÇELİK 4-METİLİMİDAZOL UN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE IN VITRO GENOTOKSİK ETKİLERİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ADANA, 2013 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Anahtar Sözcükler: Bor, borik asit, boraks pentahidrat, disodyum pentaborat dekahidrat, sitotoksisite, genotoksisite,

Anahtar Sözcükler: Bor, borik asit, boraks pentahidrat, disodyum pentaborat dekahidrat, sitotoksisite, genotoksisite, Farklı Bor Bileşiklerinin CCL 62 (HeLa Kontaminant) İnsan Amniyotik Epitelyal Hücre Hatlarında Olası Sitotoksik ve Genotoksik Etkilerinin Araştırılması Erkan Kahraman 1, İsmet Deliloğlu Gürhan 2,Mehmet

Detaylı

GIDA KORUYUCULARI ve GENOTOKSİSİTE TESTLERİ. FOOD PRESERVATIVES and GENOTOXICITY TESTS

GIDA KORUYUCULARI ve GENOTOKSİSİTE TESTLERİ. FOOD PRESERVATIVES and GENOTOXICITY TESTS GIDA (2014) 39 (3): 179-186 doi: 10.5505/gida.24861 GD13063-24861 Derleme/Review Özet GIDA KORUYUCULARI ve GENOTOKSİSİTE TESTLERİ Deniz Yüzbaşıoğlu*, Nazmiye Zengin, Fatma Ünal Gazi Üniversitesi, Fen Fakültesi,

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Toksikolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Proje Ekibi GRUP MİKROP Muhammet ZOPUN Sercan FİDAN Ali SAKARYA PROJE AMACI Karanfil Yağının; Gram (+)

Detaylı

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLER HAYVAN BESLEMEDE KULLANILABİLİR Mİ? Doç.Dr. Ali Vaiz GARİPOĞLU SAMSUN-2016 alivaizgaripoglu.com

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLER HAYVAN BESLEMEDE KULLANILABİLİR Mİ? Doç.Dr. Ali Vaiz GARİPOĞLU SAMSUN-2016 alivaizgaripoglu.com GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLER HAYVAN BESLEMEDE KULLANILABİLİR Mİ? Doç.Dr. Ali Vaiz GARİPOĞLU SAMSUN-2016 alivaizgaripoglu.com alivaizg@omu.edu.tr Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak

Detaylı

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count TAM KAN SAYIMI Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count Tam kan sayımı kanı oluşturan hücrelerin sayılmasıdır, bir çok hastalık için çok değerli bilgiler sunar. Test venöz kandan yapılır. Günümüzde

Detaylı

REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN

REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN Boğaziçi Üniversitesi. Mühendislik fakültesukimya Mühendisliği Bolümü

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

Kırmızı Toz Biberlerde Aflatoksin

Kırmızı Toz Biberlerde Aflatoksin 19 J Fac Vet Med 20 (2001) 19-23 Kırmızı Toz Biberlerde Aflatoksin Canan DOKUZLU * Geliş Tarihi: 21.04.2000 Özet: Bu çalışmada 30 adet kırmızı toz biberde aflatoksin B 1, B 2, G 1 ve G 2 analizleri yapıldı.

Detaylı

Ege Bölgesi nde Satışa Sunulan Kuru Üzümlerde Okratoksin A ve Küf İlişkisi

Ege Bölgesi nde Satışa Sunulan Kuru Üzümlerde Okratoksin A ve Küf İlişkisi Akademik Gıda ISSN Print: 1304-7582, Online: 2148-015X http://www.academicfoodjournal.com Akademik Gıda 14(4) (2016) 407-411 Araştırma Makalesi / Research Paper Ege Bölgesi nde Satışa Sunulan Kuru Üzümlerde

Detaylı

Veriler ışığında iyonizan radyasyonun normal popülasyon üzerindeki etkisi

Veriler ışığında iyonizan radyasyonun normal popülasyon üzerindeki etkisi Veriler ışığında iyonizan radyasyonun normal popülasyon üzerindeki etkisi Klinik Radyobiyoloji Kursu 19-20 Şubat 2010 Ankara Dr. Beste M. Atasoy bmatasoy@marmara.edu.tr RADYASYONLA İLGİLİ NELER HATIRLIYORUZ?

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ

BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ BOR BİLEŞENLERİ KULLANARAK ANTİMİKROBİYAL HİJYENİK YÜZEYLER VE ÜRÜNLER ELDE EDİLMESİ ZEYNEP İYİGÜNDOĞDU 1 *, OKAN DEMİR 2, FİKRETTİN ŞAHİN 2 1 ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 2 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007

The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007

Detaylı

DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM

DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM Dönem I Koordinatörü Doç. Dr. Hilal ARIKOĞLU Dönem I Koordinatör Yardımcıları Dr.Öğr.Ü. Dudu ERKOÇ KAYA / Dr.Öğr.Ü. Neriman AKDAM DERS KURUL SORUMLULARI Prof. Dr.

Detaylı

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. İMMÜNOLOJİİ I-DERS TANIMLARI 1- Tanım: Konakçı savunma mekanizmalarının öğretilmesi. b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel

Detaylı

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici 4 KONU : FYLAX ~ İLGİ : RUMİNANT BESLEME KELİMELER : Kızışma Topaklaşma Mikotoksin Lezzet ve Yem Tüketimi Nem Tutma Kapasitesi Su Yüzey Gerilimi Pelet Kapasitesinde

Detaylı

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP Dr. Murat Şakacı Ankara Eğitim E ve Araştırma rma Hastanesi Nefroloji Kliniği GİRİŞİŞ Steroide dirençli nefrotik sendrom

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ Sait Murat Doğan, A. Pınar Erçetin, Zekiye Altun, Duygu Dursun, Safiye Aktaş Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, İzmir Slayt 1 / 14 Meme Kanseri

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Prof.Dr. Sevtap Arıkan (Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji) Ders Kurulu 207 Akademik Yılın 34.

AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Prof.Dr. Sevtap Arıkan (Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji) Ders Kurulu 207 Akademik Yılın 34. AKADEMİK TAKVİM Ders Kurulu Başkanı: Prof.Dr. Sevtap Arıkan ( ve Klinik ) Ders Kurulu 207 Akademik Yılın 34. Haftası 28 Nisan 29 Nisan 30 Nisan 1 Mayıs 2 Mayıs ye Giriş Hücre Zedelenmesi: Genel Mekanizmalar

Detaylı

Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar Akseki, Dilek Taşkıran

Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar Akseki, Dilek Taşkıran Yağlı Karaciğer (Metabolik Sendrom) Modeli Geliştirilen Sıçanlarda Psikoz Yatkınlığındaki Artışın Gösterilmesi ve Bu Bulgunun İnflamatuar Sitokinlerle Bağlantısının Açıklanması Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar

Detaylı

GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ

GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ Lise Öğretmenleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (Çalıştay 2012) GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ Doç. Dr. Cüneyt AKI ÇOMÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI Tezin yazımında kullanılacak kağıt A4 standardında olmalıdır. Metin yazılırken her sayfanın sol kenarından, sağ kenarından

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Doç. Dr. Betül ULUKOL AKBULUT Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Ateş Hipotalamik set-point in yükselmesi Çevre ısısının çok artması Ektodermal

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Bakır M¹, Engin A¹, Kuşkucu MA², Bakır S³, Gündağ Ö¹, Midilli K² Cumhuriyet Üniversitesi

Detaylı

Kanatlı. Mikotoksinlerin Biyoyararlılığının Tespiti: TIM Modeli

Kanatlı. Mikotoksinlerin Biyoyararlılığının Tespiti: TIM Modeli Mikotoksinlerin Biyoyararlılığının Tespiti: TIM Modeli KONU İLGİ Mikotoksinlerin Emiliminin Azaltılması/In-vitro TIM Modeli TERCÜME VE DERLEME Mikotoksinlerin Biyoyararlılığının Tespiti: TIM Modeli Özel

Detaylı

GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI

GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI Ayı rma Prosesleri Gaz-Sıvı GAZ ABSORPSİYONU/DESORPSİYONU Destilasyon Buharlaşma Sıvı-Sıvı Sıvı ekstraksiyonu Süperkritik ekstraksiyon Katı-Akışkan Filtrasyon

Detaylı

Mikotoksinlerin Genotoksik Etkileri

Mikotoksinlerin Genotoksik Etkileri Turkiye Klinikleri J Pharm Sci 2017;6(2):59-76 DERLEME DOI: 10.5336/pharmsci.2017-55201 Mikotoksinlerin Genotoksik Etkileri Merve BECİT, a,b Sevtap AYDIN, a Terken BAYDAR a a Farmasötik Toksikoloji AD,

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TEMEL BİLİMLER VE HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU-2 ( 2. ) DERS KURULU (9 Kasım 2015-8 Ocak 2016) DERS PROGRAMI T.

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır.

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır. AMNİYOSENTEZ Gebelik sırasına bebeğin genetik hastalıkları ve doğumsal anormalliklerini tespit amacıyla doğum kesesinden alınan sıvının incelenmesidir. Doğum kesesinden alınan küçük miktarda sıvıdan çalışılan

Detaylı

XXVII. ULUSAL BİYOKİMYA KONGRESİ

XXVII. ULUSAL BİYOKİMYA KONGRESİ XXVII. ULUSAL BİYOKİMYA KONGRESİ TİP2 DİYABETİK RATLARDA Vitis vinifera L. EKSTRAKTININ PIK3R1 (phosphatidylinositol 3-kinase regulatory subunit 1) GEN İFADESİ ÜZERİNE ETKİSİ 1 Emine Gülsün CAN 1 Emine

Detaylı

Çölyak Hastalığı Olan Çocukların Anne Sütü Alma ve Tamamlayıcı Beslenmeye Geçme Durumlarının Değerlendirilmesi

Çölyak Hastalığı Olan Çocukların Anne Sütü Alma ve Tamamlayıcı Beslenmeye Geçme Durumlarının Değerlendirilmesi Çölyak Hastalığı Olan Çocukların Anne Sütü Alma ve Tamamlayıcı Beslenmeye Geçme Durumlarının Değerlendirilmesi Araş. Gör. Gizem Aytekin, Araş. Gör. Hülya Yılmaz Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Erman Salih İSTİFLİ AMOXICILLIN ANTİBİYOTİĞİNİN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDE IN VITRO GENOTOKSİK ETKİLERİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI ADANA,

Detaylı