RTÜK İstişare Toplantısı 1 Nisan Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Next&NextStar, Fikret Okşen

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RTÜK İstişare Toplantısı 1 Nisan Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Next&NextStar, Fikret Okşen"

Transkript

1 RTÜK İstişare Toplantısı 1 Nisan 2016 Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Next&NextStar, Fikret Okşen

2 Teknolojilere Genel Bakış

3 Teknolojilere Genel Bakış

4 Teknolojilere Genel Bakış

5 Teknolojilere Genel Bakış

6 Teknolojilere Genel Bakış

7 Teknolojilere Genel Bakış

8 PAZARIN GÖRÜNÜMÜ DİJİTAL RADYO 2016 KAYNAK: MEDIA INTELLIGENCE SERVICE ŞUBAT 2016 Sunum içeriği: Ulusal ve uluslararası yayıncılar, hükümetler, otorite veya düzenleyici kurumlar ve sanayi-ticaret meslek örgütlerinden edinilen resmi istatistikler, Ticaret basını ve uzmanlardan edilen bilgi ve analizler, EBU üyeleri, düzenleyici otoriteler, şebeke operatörleri, üretici ve sanayi paydaşları, gibi kaynaklardan sistematik olarak toplanan verilere dayanmaktadır Verilecek görünüm raporun yazıldığı tarih itibariyle (Ocak 2016) edinilmiş olan tüm verilerin analizi ile hazırlanmıştır.

9 ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR İÇERİK VE ÖNERİLEN SERVİSLER TEKNOLOJİ SEÇİMİ SİSTEM DÖNÜŞÜMÜ POLİTİKA VE DÜZENLEMELER KURUMSAL YAPI KAMUOYU ve TOPLUMSAL İLETİŞİMİ TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ OTOMOTİV SANAYİ

10 İÇERİK VE ÖNERİLEN SERVİSLER AVRUPA BÖLGESEL GENİŞLEME VE YEREL SERVİSLER Birleşik Krallık; DAB genişleme planı uygulamada, Hollanda; bölgesel servisleri başlattı, Italya ve Norveç; Dijital genişleme sürecinde, Fransa da; genişleme planlandı. Polonya da; dar kapsamlı yerel servisler test ediliyor, İsviçre; genişleme sürecinde.

11 İÇERİK VE ÖNERİLEN SERVİSLER DIGITAL RADYOYA YENİ BİR SOLUK İLE HAYAT VERİYOR DANİMARKA 2014 de DR bazı popular programları sadece Dijitale münhasır kılarak çok kanallı bir strateji izlemekte. Sonuç; 2015 de Danimarka da, radyoculuk ve radyo kullanımında son 10 yıl içindeki ilk kez artış gözlendi.

12 İÇERİK VE ÖNERİLEN SERVİSLER CAZİP ÖNERİLERDE BULUNABİLMEK İÇİN DÜZENLEMELER YAPTI HOLLANDA Devlet Kanalı NPO 2016 da elindeki istasyonları yeniden düzenlemeye başladı ve yeni dijital servisler açarken düşük dinleyici kitlesi olan iki düzine web radyoyu kapattı. Dinleyiciyi, az sayıda fakat daha fazla dinleyici odaklı DAB+ servisine yönlendirmekte.

13 İÇERİK VE ÖNERİLEN SERVİSLER HERGÜN ÇOĞALAN YENİ SERVİSLER AVRUPA Almanya da veya Birleşik Krallık da rock, country ve jazz festivalleri, Polonya da piyano yarışması gibi etkinlikler veya Danimarka da bir politik toplantı ya da bayramlar ve geleneksel, dönemsel günler örneğin yazın mevsimlik istasyonlar Çek Cumhuriyeti nde, II Dünya Savaşı ndan bilim tarihine nostalji programları

14 TEKNOLOJİ DÜNYA BAND III, WRC TARAFINDAN DIGITAL RADYO İÇİN AYRILMIŞTIR World Radio Communication Conference, Band III bant genişliğini, DAB/DAB+ servislerinin yaygınlaşmasına yönelik hem yatırım teşviki hem de pazarın gelişmesi için garanti altına almıştır.

15 TEKNOLOJİ APPLE RADYOCULUKTA SAHAYA İNİYOR DÜNYA Apple ın ilk radyo girişimi ücretsiz streaming radyo Beats 1, geçtiğimiz Haziran ayında yayına başladı. Bunun yanında Amazon da dinlenebilir ses içerikli servislerine önemli yatırımlar yapmakta.

16 SİSTEM DÖNÜŞÜMÜ DİJİTAL RADYOYA FİNANSMAN İÇİN AM SWITCH-OVER AVRUPA Hollanda da NPO, birkaç ARD istasyonunu, Almanya da Deutschland Radio ve BBC bazı yerel istasyonları AM yayınlarını dijital yayına bütçe oluşturmak için kapattı. Radio France, henüz DAB+ başlatmamış olmasına rağmen, AM transmisyonunu kapattı.

17 SİSTEM DÖNÜŞÜMÜ AVRUPA PAYLAŞIMLI RADYOLARIN (Shared Radioplayer) YAYILMASI Nisan da Almanya da kamu kanalları ile ticari radyo istasyonları paylaşımlı radyo modelinde birleşti. Aynı zamanda, İrlanda da benzer bir yayın hayata geçti. Avusturya da benzer bir oluşumu duyurdu. Birleşik Krallık, Radioplayer, sadece-online radyo istasyonlarını var olan radyolara aktarmayı planlıyor.

18 SİSTEM DÖNÜŞÜMÜ NORVEÇ FM 2017 DE KAPATILACAK Bu, FM yayıncılığında en azından ulusal boyuttaki ilk sonlanma olacak. Sektör süreci izlenmekte. AVRUPA TİCARİ RADYOLARIN GÖNÜLLÜ DÖNÜŞÜMÜ Eylül de, Almanya da Klassik Radio Analog yayını sonlandırıp Dijital yayıncılığa odaklanan ilk istasyon oldu. Ocak 2016 da, Norveç de Bauer, Radio Rock and Kiss FM yayınını tasarruf amacıyla kapattı.

19 POLİTİKA VE DÜZENLEMELER AVRUPA İKİ ÜLKE DİJİTAL RADYO LİSANSLAMASI PLANLIYOR Fransa ve İtalya da düzenleyici kuruluşlar ülkelerindeki sayısal radyo yol haritasını netleştirdi ve lisans konusu alanları duyurmakta. Fransa gelecek altı yıl için lisanslama sürecini planlamakta. İtalya bölgesel lisanslama sürecine başladı.

20 POLİTİKA VE DÜZENLEMELER İSVEÇ SAYISAL RADYODA FRENE BASTI Kamusal ve ticari radyoların birleşme taahhütleri, açık bir yol haritası ve ticari lisanslamalar belirlenmiş olmasına rağmen, İsveç hükümeti sayısal karasal radyo şebekesi ile ilgili geliştirmeleri erteleme kararı aldı.

21 KURUMSAL YAPI AVRUPA DİJİTAL RADYO YU GÜÇLENDİRECEK SANAYİ BOYUT Mart 2015 de, birkaç Avrupa ülkesi ticaret ve sanayi temsilcileri, tanıtım kampanyaları düzenlemek ve bilgi paylaşımı gibi konularda aralarındaki işbirliği inisiyatifini duyurdular. Almanya, İtalya ve Avusturya, birleşik Avrupa dijital radyo logosunun paylaşımı konusunu çalışılmakta.

22 KURUMSAL YAPI ÇEK CUMHURİYETİ ORTAK HEDEFLER 2015/Mart ayında, devlet radyosu Cesky Rozhlas sayısal radyoya geçiş ile ilgili kendisi ve ticari radyoları ölçümleyen ve esas alan bir yol haritası sundu, müzakereler başladı ve sonrasında işbirliği ihtiyacı vurgulanmakta.

23 KAMUOYU VE TOPLUMSAL İLETİŞİM HOLLANDA TOPLUMSAL İLETİŞİME BAKIŞ Digital Radio NL sayısal radyo bilincini arttıracak bir Sayısal Radyo Haftası kampanyası düzenledi ve DAB+ radyo alıcısı, DAB+ radyo alıcılı araç ekipmanı gibi hediyeler dağıttı. Nisan dan bu yana üretici marka Tivoli Audio, Digital Radio Tivoli Audio Tour olarak adlandırılan, DAB+ hakkında satıcıları bilgilendiren ve demo içeren bir organizasyon düzenledi.

24 KAMUOYU VE TOPLUMSAL İLETİŞİM AVRUPA DIGITAL RADYONUN ARKASINDA ÜST DÜZEY TEMSİL Kasım da, dijital radyoyu teşvik etmeleri için Birleşik Krallık ve Almanya İletişim Bakanlarına işbirliği çağrısı yapıldı. Belçika iletişim Bakanı zaten önemli destekler sağlamakta. Bu tür üst düzey mesajlar hem sektörün temsilcileri hem de bu rüzgara dışarıdan katılabilecek diğer tüm oyuncular için elbette çok cesaretlendiricidir.

25 TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ ALMANYA SAYISAL RADYO SATIŞININ HIZLANMASI 2014 ortasından 2015 ortalarına kadar, toplam DAB+ tüneri olan radyo satışı 1.5 milyon adetle, sadece FM alıcılı radyo satışlarının 1 milyon adet üzerinde gerçekleşti. IP radyolu cihaz satışları da 1.2 milyon ile FM radyo üzerinde gerçekleşti. Böylece ek yaklaşık 2 milyon üzerinde hane halkının daha DAB+ erişimine sahip olduğu söylenebilir.

26 TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ AVRUPA GİRİŞ-SEVİYESİ DİJİTAL RADYO ALICILARININ FİYATLARI DÜŞMEKTE Yeni üreticiler arasında artan rekabet ve daha büyük miktarlarda üretimler digital radyo fiyatlarını aşağıya çekiyor. Çek Cumhuriyeti nde 12, Birleşik Krallık da 15 e kadar düşük fiyatlar mevcuttur.

27 OTOMOTİVE SANAYİ AVRUPA HER GÜN DAHA ÇOK SAYIDA ARAÇ STANDART OLARAK SAYISAL RADYO DONANIMI İLE ÜRETİLMEKTE Birleşik Krallık da, bir yılda %20 artış, İsviçre de bu oran %15, Hollanda da sayısal radyoculuğun başlangıcından sadece iki yıl sonra %15. Bu rakamlar üreticileri yeni pazarlarda da araçlarında sayısal radyo donanımını standart olarak bulundurma konusunda cesaretlendirmekte.

28 OTOMOTİVE SANAYİ İSVİÇRE ARAÇ-İÇİ DİNLEYİCİSİNE YÖNELİK GELİŞMELER İsviçre kara yolları kuruluşu 300 karayolu tünelini DAB+ ve trafik bildirimi gibi yeni hizmetler ile donatmaya başladı. Üreticilerin giderek DAB+ teknolojisini araçlarda standart donanıma dahil etmesi ile birlikte artan araç içi dinleyici kitlesi oluşmakta.

29 Öncüler Benimseyenler Acemiler Bekle- Görcüler

30 Öncüler; etkin kapsama, yaygın yeni servis önerileri, yasal ve düzenlemeleri ve bir çok göstergeye göre sayısal radyoyu yaşama geçirmede ön safta yer almaktalar. Benimseyenler; ulusal DAB+ ın analog yayıncılıktan farklı ve ayrıcalıklı servislerle başlatıldığı ülkelerdir. Pazarda alıcı cihazlar satılmakta, tanıtım kampanyaları yapılmakta Acemiler; bu ülkeler DAB+ servislerini belirli şehir ve bölgelerde sınırlı kapsama alanı için bir taahhüt olmaksızın başlattı. Bekle- Görcüler; düzenli sayısal radyo servislerinin veya yasal düzenlemesi mevcut fakat hemen hiç sayısal alıcı pazarı ve taahhüdünün olmadığı ülkeler

31 DANİMARKA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

32 DANİMARKA Kültür Bakanlığı yol haritası yayınlamış, FM sonlandırma 2021 de devlet radyosu DR ile beklenmekte, DR yıllardan sonra yıllardan sonra sadece-sayısal olarak yayınladığı 5 program sayesinde dinleyici kitlesini arttırdı. DAB dan DAB+ a dönüşüm 2016 olarak planlandı, Danimarka da, 2005 ve 2014 arasında 1.5 milyon dan fazla satılan dijital radyoların %20 si sadece-dab destekli sayısalda genel görüntü hala %50 altında, Araçlarda satılan buna ek radyo alıcısı var fakat aynı mücadele burada da yaşanıyor Araçların sadece %14 ü dijital radyo donanımına sahip, 2015 de, en çok satan 20 modelinin 8 i dijital radyo seçeneği sunmuyor

33 NORVEÇ Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

34 NORVEÇ 16 Nisan 2015 de dijital radyoya geçiş sürecinde 2017 olarak FM yayın kapama duyurusu yapan ilk ülke, Süreç Ocak 2017 de başlayacak altı bölge aşamalı devam edecek ve 11-aylık bir sürede gerçekleşecek, Kamu radyosu NRK dört bölgede ulusal ve ticari özel radyolara göre 2-3 ay daha erken geçiş yapacak, 2017 den sonra, küçük ticari yerel FM istasyonları en az beş yıl daha devam edebilecek, Başarılı bir geçiş sonrası kapsama alanı FM i geçerken ve hane halkı sayısal radyo dinleme oranı 2015 sonunda %60, Araç içi %26, her üç yeni aracın ikisinde sayısal alıcı mevcut. 2.8 milyon DAB-destekli aygıt hala 7.4 milyon FM alıcı stokunu karşılamaktan uzakta.

35 İSVİÇRE Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

36 İSVİÇRE Dijital radyoda dış kapsama nüfusa dağılımda %99 iç kapsama %98 ile FM i geride bıraktı, Bölgelere göre 60 üzerinde verici istasyonu ve 2015 de 2 milyon üzerinde alıcı satışı, Kamu, ticari ve kar amacı gütmeyen yayıncıların tavsiyesi doğrultusunda hükümetin analog kapatma tarihi ile ilgili beklenti 2024 yılı, Radyo dinleme alışkanlığının %49 oranı sayısal, DAB/DAB+ ve internet yarı yarıya, Yeni araçlarda %60 üzerinde oranda sayısal radyo donanımı bulunmakta, Önemli kara yollarında bulunan tünellerde DAB+ kapsama konusunda anlaşmaya varıldı.

37 BİRLEŞİK KRALLIK Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

38 BİRLEŞİK KRALLIK 30 milyon kişi en az haftada bir kere sayısal radyo dinler (Q4 2015), bu nüfusun %56 nı temsil eder, sadece yaşlı ve daha düşük sosyoekonomik gruplar bu ortalamanın altındadır, Şubat 2016 ile birlikte ikinci ulusal ticari multipleks in çocuk, müzik, din ve Asya temalı içeriklerle yayına başlamasıyla artık tahmini her üç dinleyiciden biri DAB+ dinliyor olacak, 2 lider sayısal istasyonu, BBC Radio 4 Extra ve BBC Radio 6 Music haftalık 2 milyondan fazla dinleyiciyi çekmektedir, Yeni araçların %80 i standart sayısal radyo donanımına sahiptir.

39 ALMANYA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

40 ALMANYA Ulaştırma ve Sayısal Altyapı Federal Bakanlığı üyeleri, federal yönetimlerden üst düzey temsilciler, devlet ve özel yayın kuruluşları, medya otoriteleri ve Federal Network Agency, yanı sıra alıcı cihaz ve otomobil üreticilerinden teşkil edilen Sayısal Radyo Kurulu oluşturdu. Bakanların da aralarında olduğu devlet otoritesi tarafından alınan bir kaç güçlü kararlar, sayısal radyo için beklenen güvence oldu. Buna ilave, KEF -devlet radyolarının bütçesini oluşturan tarafsız yapı- yol haritasına uygun bir bütçenin devlet radyolarına aktarımını onayladı.

41 ALMANYA Devlet radyosu Deutschlandradio, 2015 de analog yayını kapattı, ve 2018 itibariyle DAB+ alımında sıkıntı olmayan bölgelerdeki FM istasyonlarını da kapatmayı planlıyor. AM olarak yayınlanan ARD programları 2015 yılında sonlandırıldı. Özel radyo Klassik Radio analog yayını kapatıp sayısala odaklanan ilk istasyon, Sayısal alıcı piyasada yaygın, 2015 de satılan alıcıların %30 kadarı sayısal radyo, 2015 yılı ortası itibariyle, 4 milyon hane halkı an az bir DAB+ radyo sahibi bu 2014 yılı aynı dönemine göre bir milyon fazla, Bu dönemde toplam DAB+ Radyo alıcısı 6.4 milyondan fazlaydı. Bu, toplam radyo stokunun 4.2% kadarını temsil eder.

42 ALMANYA 2015 yılında, sayısal radyo donanımı olan cihazların pazardaki payı tüm radyo alıcıları içinde %30 iken GFK verilerine göre yıl yıl bu değeri %50 oranında artmakta. İlginç olan; yaklaşık 2 milyon sayısal alıcı araç içinde bulunmakta ortası itibariyle, satılan her yirmi araçtan biri sayısal radyo donanımına sahip. Bu sonradan ekipman montajı nı işaret ediyor. Nüfusun %10.6 sı (7.4 milyon) DAB+ kullanmakta. Sadece 1.8% oranında cihaz ana işlev olarak DAP+ Ev elektroniği içinde 17.3% oranında DAB+ teknolojisi desteklendiğini görmekteyiz. DAB+ kullanımın daha fazla popular olduğu yaş grubu ise arası.

43 MALTA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

44 MALTA Malta 2008 de DAB+ için ilk adım atan ülkeydi, İngiliz kanallarını tekrar yayınlama ötesinde dinlenme oranları bir hayli düşük olan, tamamı otomatiğe bağlanmış müzik içerikli sadece 6 sayısal radyo kanalı ile Maltese bir çok FM kanalı ile rekabet etmekte. Ciddi bir FM istasyon kalabalığı bulunmakta. Önceki yıl dijital radyo lisans bedeli konusu çok konuşuldu ye kadar multipleks lisansına sahip DlglB, lisans bedellerinin, dinleyici potansiyeli olan Malta da, zengin bir içerik sunumu önündeki en önemli engel olduğunu belirtti. Pazarda 35 referans fiyatla giriş seviye alıcı çeşitleri bulunmakta

45 HOLLANDA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

46 HOLLANDA 2015 de, devlet ve özel ticari bölgesel radyolar beş multipleks ile yayına başladı. Devlet dahil taraflar kapsamanın hızla iyileştirilmesinde oldukça hızlı düzenlemeler yapmakta ayrıca teklif edilen içerik analogdan daha zengin. Ticari bir iştirakçi olan, Digital Radio NL tarafından başlatılan arka planda Ekonomik İlişkiler Bakanlığı nın da olduğu "Let's get digital" kampanyası, buna ilave üretici firma Tivoli nin Digital Radio Tour organizasyonu gibi kişisel girişimlerin de eklenmesiyle kamuoyuna ciddi tanıtımlar yapıldı. Sonuç olarak dijital radyo pazarında farkındalık yaratılarak ilginin ve sayısal alıcı satışının artması sağlandı.

47 HOLLANDA Eylül 2015 de yeni araçlarda sayısal radyo donanımı ile yakalanan ivmenin benzeri sayısal Radyo satışlarında da yaşandı ve toplam radyo satışları içinde %15 e ulaşarak tüm zamanlardaki en üst seviyeye ulaştı. Hollanda pazarındaki ek destek, sadece sayısal yayında olan kanalların servise sunulması. Devlet radyosu NPO AM yayınlarını geçtiğimiz Eylül ayında kapattı. Ocak 2016 ya kadar NPO tüm istasyon ve verici altyapısını tekrar tasarladı yeni ve sadece sayısal yayınlanan servisler açıldı. İki düzine web radyoyu kapattı da kapsama %97 ye ulaştı.

48 BELÇİKA (FELEMENK) Belçika da DAB+ birkaç simulcast yayın ile Mayıs 2015 de başlangıç yaptı 2017 de Tüm Felemenk bölgenin kapsanacağı beklenmekte VRT Devlet Radyoları 2016 DAB+ yayına geçiyor

49 ÇEK CUMHURİYETİ Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

50 ÇEK CUMHURİYETİ Farklı bölgeleri kapsayan 29 radyo istasyonu üç multipleks operatörü tarafından yayında. Devlet radyosu Cesky Rozhlas sayısalda yol almaya çalışıyor. İstasyonların yarıya yakını özel bunların bir kısmı devlet radyosu Cesky Rozhlas a ait. Lisanslama anahtar konulardan biri. Çek Cumhuriyeti L-Band lisanslama yapan yegane ülke. Aynı zamanda Band III ile ilgili hukuksal bir düzenleme yok. Ticari yayıncılar için 2025 e kadar geçerli lisanslamalar yapıldı ve bu tarih analog kapatma için de sözü edilen hedef tarih. Pozitif olan nokta; pazarda geniş bir alıcı cihaz arzının bulunması. Giriş seviyesi DAB+ alıcılar 12 e kadar düşük fiyatla satılabilmekte. Resmi olmayan kaynaklara göre 50,000 adet alıcının satılmış olduğu belirtiliyor.

51 FRANSA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

52 FRANSA Fransa da 2015 sonunda düzenleyici kuruluş CSA, yerel multipleks operatörleri de dahil 6 ana metropolitan bölgede (Lille, Lyon, Strasbourg, Nantes, Rouen ve Toulouse) sayısal radyo lisanslamalarının yapacağını 2016 da duyurdu. Paris, Marseille ve Nice buna eklenecek. Bu, 2023 e kadar tüm Fransa nüfusunun hizmet alacağı boyuta genişleyecek olan lisanslama sürecinin ilk aşaması olarak kabul ediliyor de devlet radyosu Radio France da daha çok web radyoya odaklanacaklarını duyurdu, yedi radyo geçen yıl yayına başladı. Bir çok sayısal radyo iştirakçisi Radio France üzerinde DAB+ için bir itici güç olması için baskı yapmakta Radio France ilgisiz durmakta. Cihaz satışı düşük GfK ya göre 100,000 den az.

53 ITALYA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

54 İTALYA Italya da Aralık 2012 de düzenli yayın başladı. Üç ulusal multipleks devlet radyosu RAI ve iki multipleks de iki ticari operator tarafından işletilmekte, Ticari multipleksler ülke genelinde %65, RAI ise %40 kapsamaya sahip olup belli başlı karayolları henüz kapsama alanında değildir. Ekim 2015 itibariyle nüfusun %1.5 kadarı haftada en az bir kere DAB+ dinliyor. Bu oran TV den (%10), akıllı telefondan (%9) ve bilgisayardan radyo dinleme (%5) oranlarının altında kalıp sadece Tablet PC den radyo alışkanlığını (%0.6) geçmekteydi yılı DAB+ planları, düzenleyici kurum AGCOM un tüm ülke için lisanslama çalışmaları ve bazı kamu ihaleleri düzenlemesiyle şekillendi.

55 İTALYA Yerel DAB+ servisleri gelecek aylarda ülke genelinde %12 den %42 ye doğru genişleyecek. Düzenleyici Kurum tüm İtalya'yı kapsayan bir lisanslama planı yayınladı. RAI dijital radyo port folyosunu yeniden tasarladı. Birleşik Krallık da Digital Tick Mark Scheme benzeri, İtalya da Assoclazlone per la Radiofonia Digitale alıcıların Kalite ve uyumluluğunu güvence altına alacak bir sertifikasyon protokolü geliştirdi. Bazı araçlarda DAB standart veya opsiyonlu olarak sunulmakla birlikte hala sayıca düşük. Kamuoyunda dijital radyo farkındalığı sınırlı düzeyde.

56 POLONYA Avrupa'da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar

57 POLONYA Ülke çapında tam kapsama için 2020 umulmakta, Dijital geçişte başarı için devlet radyosu Polskie Radio ye bel bağlanmış, Düzenleyici Kurum KRRiT sayısal radyoyu zorlamakla birlikte ticari kanallar arasında başarı elde edememekte. KRRiT bir çalışma grubu oluşturdu ve ulusal sayısal radyo stratejisi ile ilgili rapor hazırlamakta, 14 alt-bölgesel ve 200 den fazla yerel istasyon sayısala değişik düzeylerde ilgi duymakta. Küçük çaplı servisler için düşük maliyetli çözümler İsviçre de uygulandığı gibi Wroclaw da test edilmekte. Bu yerel istasyonların ilgisini arttırabilir. Ticari radyoların ilgisinin azlığı esas zorluk. % 60.4 (2014) paya sahip Ulusal-ticari yayıncılardan daha çok teşvik gerekiyor.

58 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Mayıs 2015 de Avusturya DAB+ denemelerine 14 radyo istasyonu ile başladı, bunların dokuzu sadece-digital. Her iki ulusal kamu radyosu ORF ve Kronehit, ilgili değil, yeni servis veya kanal açma olasılıkları onları özendirecek ve katılımını sağlayacak özel teşvikler gerekmektedir. Düzenleyici kurum KommAustria, 2018 de düzenli yayınların başlatılabilmesi için, 2017 ilk yarısında bir ihale hedefliyor.

59 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Belçika (Fra.) Devlet ve özel yayıncılar 2011 baharında analogdan sayısal radyoya geçiş için dört katmanlı bir strateji üzerinde anlaştılar: DAB+ yayın, hibrit radyo, online radyo ve TV de radyo. Buna rağmen resmi başlangıç, devletle dijital radyo yatırımları bütçe anlaşmasına varılmasına dek ertelendi. Devlet radyosu RTBF beş analog kanalını ile DAB /DAB+ olarak simulcast yayına geçti, RTBF slideshows, RadioDNS ve TPEG gibi yeni Teknolojileri test etmede de oldukça aktif.

60 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Macaristan 2009 dan buyana DAB+ denemekte. Budapeşte'de üç transimitter %30 kapsamaya sahip. Devlete ait ve ticari yedi istasyon simulcast olarak hizmette. Tüm düzenlemelere rağmen, 2020 yılına kadar geçerli olacak multipleks lisanslama yapılamadı. Devlet radyosu Antenna Hungaria, şebekeyi revize etmekte. Devlet radyosu MTVA da var olan yayınlarına en az yedi yeni sayısal radyo ilavesi ile genişletecek. Düzenleyici kuruluş NMHH de başarılı bir sayısal radyo açılımı için gerekli değişiklikleri yürütmekte.

61 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Nisan da, İrlanda devlet radyosu RTÉ ve Independent Broadcasters of Ireland birliğinde ticari radyo iştiraklerinden 43 kanalın bir mobile app olarak hizmete sunulması öne çıkan bir gelişmeydi. Şuan RTÉ nin işlettiği bir ulusal multipleks ile beş simulcast ve dört sadece-dijital servis yayında. Bir bölgesel ticari multipleks, biri simulcast ve dördü sadecesayısal istasyon olmak üzere beş kanal ile yayında. Resmi standart DAB olmasına rağmen, her iki multiplekse de bazı istasyonlar aynı zamanda DAB+ olarak da yayınlanmakta.

62 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Romanya da Ocak 2016 da, düzenleyici kurum ANCOM, multipleks lerin yerleşimi, yayın frekans bandı, multiplekslerin sayısı - tipleri ve yüklenilecek sorumluluklar ile ilgili konunun taraflarıyla bir çalışma başlattı. Bant III den Analog TV yayınının Haziran 2015 de kapatılması planlanmış olmasına rağmen bu gerçekleşmedi. Romanya, HD Radio teknolojisinin kullanıldığı tek AB ülkesi, HD Radyo nun Avrupa da izolasyonu ve Amerikan standardı IBOC mücadelesinin kendi evi Birleşik Devletlerde verilebilmesi Romanya da başarı şansını oldukça düşürmekte 40 dan giriş seviyede cihazlar alınabilmekte,

63 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Slovakya da Eylül 2015 de 4-yıllık DRM tecrübesi sonlandırıldı, Üç ay sonra, Bratislava da bir transmitterden devlet istasyonu RTVS dört kanal DAB+ olarak yayına başladı Bunların üçü simulcast ve diğeri o zamana kadar online olarak verilen çocuk kanalı Radio Junior, RTVS yayın port folyosunun 11 istasyona genişleyeceğini belirtiliyor da, Kosice de ve Banska Bystrica da iki yeni transmitter yayına başlaması beklenmekte. RTVS düzenli DAB+ yayını için istekli bununla beraber AB fonlarından yeni ek maddi kaynaklara ihtiyaç duymakta.

64 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Avrupa'nın en geniş analog pazarlarından biri İspanya de, günlük internet radyo erişim oranı sadece 3.7% ve TV den radyo 1% oranında, her ikisi de önceki yıldan yatay seyir halinde. DAB şuan beklemede. Madrid ve Barcelona da %20 nüfus kapsamasına sahip iki transmitter var ve FM de olmayan bir istasyon yayında, Aralık 2014 den beri, şu ana kadar bir etki uyandırmayan Radio María DAB+ olarak yayında, üç ana ticari grup (2014 de üçte iki dinlenme oranına sahip) sayısal radyoyu teşvik etmeye istekli değil, dijital yayıncılığı kendilerine bir tehdit gibi algılamakta ve devasa FM yayılımında sayısalın şans bulması zor görülmekte.

65 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Haziran 2015 de, Kültür Bakanlığı, Digital Radio Industry Coordinator tarafından switch-over yasa teklifine HAYIR dedi. Bunu, kamu fonlarının switch-over için kullanımına National Audit Office in negative görüş bildirmesi ve Savunma Bakanlığı gibi diğer itiraz eden kuruluşlar izledi. Digital Radio Industry Coordinator switch-over için teklifi ve devlet radyoları (Sveriges Radio (SR), Bauer ve MTG) tarafından desteklendi. SR DAB yayınları ülke genelinde %35 kapsamaya sahip olup DAB+ test edilmekte.

66 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar 1- Popular Programların sadece-dijital radyolara taşınması, 2- Web Radyo yayıncılığı DAB+ üzerinde baskı oluşturmakta. Düzenleme getirilmeli, 3- Yaratıcı içerik hazırlanması, etkinliklerin takibi, Kamu radyolarının desteği, 4- Kamu ve Ticari radyo işbirliği ile yol haritası ihtiyacı, 5- Birleşik Krallık da Digital Tick Mark Scheme gibi alıcıların Kalite ve uyumluluğunu güvence altına alacak bir sertifikasyon geliştirilmesi. 6- RTÜK ün sayısal radyo yol haritasını netleştirmesi ve lisans konusu alanları duyurması. 7- FM switch-over ile ilgili şimdiden takvim belirlenmesi. 8- Sayısal Radyo kampanyaları, hediye DAB+ radyo alıcısı dağıtacak sponsorlar, farkındalık yaratmaya yönelik demo ve bilgilendirmeler.

67 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar 9- Bakan düzeyinde ve diğer sektörün temsilcilerinden üst düzey destekler, mesajlar çok önemli, 10- Karayollarında DAB+ ve trafik bildirimi gibi yeni servisler ile donatılması, 11- Pazarda DAB+ uyumlu alıcıların uygun fiyatlardan satılıyor olması, 12- Araçlarda DAB+ alıcının öncelikle yerli araçlarda standart donanım olarak dikkate alınması,

68 Avrupa da Dijital Radyo Gelişimi ve Çıkarımlar Her şeyin en iyisine layık ülkemize Dijital Radyo Yayıncılığın hayırlı olması temennisi ile, Teşekkürler

Erdem ÇAKMAK Üst Kurul Uzmanı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu

Erdem ÇAKMAK Üst Kurul Uzmanı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Erdem ÇAKMAK Üst Kurul Uzmanı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 1 RADYO YAYINCILIĞINDA ULUSLAR ARASI DÜZENLEMELER 1961 Stockholm: 87.5-100 MHz 1979 Cenevre WARC: 87.5 108 MHz 1984 Cenevre: Bölgesel tahsisler

Detaylı

Sayısal Radyo Yayıncılığı

Sayısal Radyo Yayıncılığı Sayısal Radyo Yayıncılığı Mevlüt TAÇYILDIZ MüĢavir, ARGE Müdürü Stüdyolar ve Program Ġletim Sistemleri Dairesi BaĢkanlığı ĠÇERĠK 1. Karasal Radyo Yayıncılığı; analog ve sayısal radyo 2. Sayısal Radyo Yayıncılığı

Detaylı

Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı Ocak 2008 İstanbul

Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı Ocak 2008 İstanbul Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı Ocak 2008 İstanbul Gündem Genel İstatistikler Pazar Analizleri Sabit Arama Pazarı Mobil Arama Pazarı Genişbant

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Ambalaj Atıkları Direktifi DEA TOBB Danışma Toplantısı 26 Şubat 2015,

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK Shaping Cotton s Future COTTON USA CONFERENCE TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK CEM NEGRİN TGSD BAŞKANI TÜRK EKONOMİSİ GÖSTERGELER 2012 2013 2014 TAHMİNLERİ EKONOMİK BÜYÜME % 2,1 4,0 4,0 MİLLİ GELİR MİLYAR

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ 1 AB İLETİŞİM STRATEJİSİ (ABİS) NEDİR? Türkiye - AB müzakere sürecinin üç ayağı: 1- Siyasi reformlar 2- AB yasal düzenlemelerinin kabul edilmesi ve uygulanması

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVUSTURYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Avusturya Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA

Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA I. Ticaret Müşavirleri Konferansı 25-30 Nisan 2011 28 Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi Fırsatlar Bölgenin potansiyeli en yüksek pazarı

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EYLÜL 2015 Eylül 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Eylül Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA

FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA Öncelik 10.1. 2002 AB düzenleyici çerçevesi için anahtar başlangıç koşullarının kabul edilmesinin ve uygulanmasının tamamlanması 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 10.1.1 1 2002/20/AT

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU TEMMUZ 2015 Temmuz 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Temmuz Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU AĞUSTOS 2015 Ağustos 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Ağustos Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Haziran 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Haziran Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Temmuz 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Temmuz Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Eylül 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Eylül Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

YATIRIMLAR Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum

YATIRIMLAR Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum 1.2.2. YATIRIMLAR 1.2.2.1. Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2018 yılında reel olarak yüzde 1,4 oranında artması beklenmektedir. Bu dönemde, kamu kesimi

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EKİM 2015 Ekim 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Ekim Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Aralık 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Aralık Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Şubat 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Şubat Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU HAZİRAN 2015 Haziran 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Haziran Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Aralık 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Aralık Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Ocak 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Ocak Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ HABER Fotoğraflar: Dünya Gazetesi Fotoğraf Arşivi AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ 74 Brexit'in yarattığı belirsizlik ortamı ve dizel otomobil skandalı sonrasında araç emisyon kurallarının sıkılaştırılmasının

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Aralık 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Aralık Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Ocak 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Ocak Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Mart 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Mart Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU AĞUSTOS 2016 Ağustos 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Ağustos Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Şubat 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Şubat Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

Medya Bilgileri. Fiyat Listesi 2015/2016. Yayın bölgesinin en başarılı radyosu! metropolfm.de

Medya Bilgileri. Fiyat Listesi 2015/2016. Yayın bölgesinin en başarılı radyosu! metropolfm.de Medya Bilgileri Fiyat Listesi 2015/2016 Yayın bölgesinin en başarılı radyosu! metropolfm.de METROPOL FM Almanya Yayın Bölgeleri Berlin-Brandenburg Yayın Bölgesi Frekans: Berlin 101,9 UKW Live-Streaming

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Kasım 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Kasım Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Nisan 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Nisan Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Mayıs 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Mayıs Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Ekim 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Ekim Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Temmuz 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Temmuz Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Haziran 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Haziran Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Ağustos 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Ağustos Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Eylül 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Eylül Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EKİM 2016 Ekim 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Ekim Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU TEMMUZ 2016 Temmuz 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Temmuz Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU KASIM 2016 Kasım 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Kasım Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

Türkiye Bilişim Sektörü:

Türkiye Bilişim Sektörü: TÜBİSAD Raporu Tanı1m Toplan1sı TÜRKİYE NİN DİJİTAL EKONOMİYE DÖNÜŞÜMÜ Türkiye Bilişim Sektörü: Yeri, Önemi, Evrimi ve Yetenekleri Yılmaz Kılıçaslan Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü Eskişehir 14 Şubat

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EYLÜL 2016 Eylül 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Eylül Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU NİSAN 2016 Nisan 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Nisan Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ

ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ BELEDİYE ATIK YÖNETİMİ HİZMETLERİNDE TÜRKİYE 81 il 2950 belediye 74.724.269 kişi 31.092.768 ton evsel nitelikli katı

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Kasım 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Kasım Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Nisan 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Nisan Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Ekim 2017 A. PETROL PİYASASI 1. Ekim Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU Mart 2018 A. PETROL PİYASASI 1. Mart Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MAYIS 2015 Mayıs 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Mayıs Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MART 2015 Mart 2015 A. PETROL PİYASASI : 1. Mart Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

Tüketici Alışkanlıkları Anketi, Hazır Giyim. Ağustos 2006 - İstanbul

Tüketici Alışkanlıkları Anketi, Hazır Giyim. Ağustos 2006 - İstanbul , Hazır Giyim Ağustos 2006 - İstanbul Tüketici Alışkanlıkları Anketi, Gfk Marketing Services GmbH & Co.KG tarafından Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 20 ülkeden toplam 20,674 kişiye uygulanmıştır. Anket

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ARALIK 2015 Aralık 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Aralık Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı 09.08.2011 TURKCELL Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı TURKCELL MOBİL PAZARDA LİDER Abone Pazar Payı(%) 56% 55% 56% 56% 56% 57% 56% 56% 55% 55% 55% 54% 54% 54% 27% 27%

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ARALIK 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ARALIK 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ARALIK 2014 Ankara 2014 1. Aralık Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar

Detaylı

Araştırma Notu 16/193

Araştırma Notu 16/193 Araştırma Notu 16/193 21 Nisan 2016 HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ve Selin Köksal Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2014 yılında Türkiye

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MART 2016 Mart 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Mart Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU NİSAN 2015 Nisan 2015 A. PETROL PİYASASI : 1. Nisan Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU KASIM 2015 Kasım 2015 A. PETROL PİYASASI 1. Kasım Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR!

İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Ekim 2016 17 Ekim 2016, İstanbul İŞSİZLİKTE TIRMANIŞ SÜRÜYOR! İki yılda 457 bin yeni işsiz! Geniş tanımlı işsiz sayısı 6.3 milyonu aştı Tarım istihdamı 291 bin, imalat sanayi

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ŞUBAT 2015 Şubat 2015 A. PETROL PİYASASI : 1. Şubat Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

Technology. and. Machine

Technology. and. Machine Technology and Machine Cezayir Teknoloji İthal Etmek İSTİYOR Kuzey Afrika nın en geniş yüzölçümüne, 35 milyona yakın nüfusa ve büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Cezayir, ekonomik veriler

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EKİM 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EKİM 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EKİM 2014 Ankara 2014 1. Ekim Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar Ülkemizin

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MAYIS 2016 Mayıs 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Mayıs Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU OCAK 2016 Ocak 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Ocak Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası

Detaylı

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr We are experts of workplace culture GIFTWORK Modelini Anlamak greatplacetowork.com.tr Great Place to Work Hakkında Great Place to Work Enstitüsü bugün dünyada 53 ülkede faaliyet gösteren, 25 Yıldır işletmeleri

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 62

HABER BÜLTENİ xx Sayı 62 HABER BÜLTENİ xx.04.2017 Sayı 62 KONYA DA İŞLERDEKİ TOPARLANMA PERAKENDE GÜVENİNİNİ ARTTIRDI Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Mart 2017 de hem geçen aya hem de geçen yıla göre arttı. Geçtiğimiz 3 ayda

Detaylı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları ÇEVKO Vakfı ORGANİK KATI ATIKLAR A M B A L A J A T I K L A R I N I N K O N T R O L Ü Y Ö N E T M E L İ Ğ İ AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj Direktifi

Detaylı

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT ÜLKE ARASINDA İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 16 Temmuz 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- TEMMUZ 2018 MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ TÜRKİYE İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ DÖRT

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MAYIS 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MAYIS 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU MAYIS 2014 Ankara 2014 1. Mayıs Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar Ülkemizin

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 70

HABER BÜLTENİ Sayı 70 HABER BÜLTENİ 18.12.2017 Sayı 70 KONYA PERAKENDE GÜVENİ POZİTİF SEYRİNE DEVAM EDİYOR Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Kasım 2017 de geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin

Detaylı

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP)

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) 1. Bölgesel Eğitim Merkezi (RTP) Bilindiği üzere; Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından uygulanan Bölgesel Eğitim

Detaylı

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI 1 AB de Özel Sağlık Sigortası Uygulamaları Geçtiğimiz dönemlerde sağlık harcamalarında kaydedilen artış, kamu sağlık sistemlerinin sürdürülmesinde sorun yaşanmasına

Detaylı

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 15,5 Milyar Dolar İle Tüm Zamanların En Yüksek Kasım Ayı İhracatı Kasım ayı ihracat verilerine göre kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU AĞUSTOS 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU AĞUSTOS 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU AĞUSTOS 2014 Ankara 2014 1. Ağustos Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU KASIM 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU KASIM 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU KASIM 2014 Ankara 2014 1. Kasım Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar Ülkemizin

Detaylı

TÜRKİYE'NİN BİLİM, TEKNOLOJİ, SANAYİ VE KALKINMA STRATEJİSİ ASST. PROF. DR. HAKKI ÇİFTÇİ (ÇUKUROVA UNİVERSİTY, TURKEY)

TÜRKİYE'NİN BİLİM, TEKNOLOJİ, SANAYİ VE KALKINMA STRATEJİSİ ASST. PROF. DR. HAKKI ÇİFTÇİ (ÇUKUROVA UNİVERSİTY, TURKEY) TÜRKİYE'NİN BİLİM, TEKNOLOJİ, SANAYİ VE KALKINMA STRATEJİSİ ASST. PROF. DR. HAKKI ÇİFTÇİ (ÇUKUROVA UNİVERSİTY, TURKEY) KITASALLAŞMA, BÖLGESELLEŞME ULUSALLAŞMA 3 Rekabet gücünün temel özellikleri şu

Detaylı

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018 AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ Ekim 2018 Pazar 2018 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4 artarak 1 milyon 342 bin adet

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EYLÜL 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EYLÜL 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU EYLÜL 2014 Ankara 2014 1. Eylül Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar Ülkemizin

Detaylı

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU TEMMUZ 2014

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU TEMMUZ 2014 ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU TEMMUZ 2014 Ankara 2014 1. Temmuz Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri 1.1. Uluslararası Piyasalar

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) 2010 yılının Aralık ayında 56.646 adedi otomobil olmak üzere toplamda 114.672 adet araç üretilmiştir. Bu değer 2008 yılının Eylül ayından beri ulaşılmış en yüksek aylık üretim

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 48

HABER BÜLTENİ xx Sayı 48 KONYALI PERAKENDECİLER İŞLERDEN MEMNUN DEĞİL: HABER BÜLTENİ xx.02.2016 Sayı 48 Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) değeri yeni yıla düşüşle başladı. Önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi Ocak 2015 e göre

Detaylı

SEKTÖREL ALIMLAR: AB DİREKTİFİ NASIL UYGULANIYOR VE AB ÜYE DEVLETLERİNDE NASIL İŞLİYOR

SEKTÖREL ALIMLAR: AB DİREKTİFİ NASIL UYGULANIYOR VE AB ÜYE DEVLETLERİNDE NASIL İŞLİYOR VI. IPA BÖLGESEL KAMU ALIMLARI KONFERANSI SEKTÖREL ALIMLAR: AB DİREKTİFİ NASIL UYGULANIYOR VE AB ÜYE DEVLETLERİNDE NASIL İŞLİYOR Elizabeth Stavreski elizabethstavreski@hotmail.com Danilovgrad, Karadağ,

Detaylı

MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi

MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi MAYIS AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER Avrupa Parlamentosu Seçimleri sonuçlandı. Avrupa Parlamentosu Seçimleri nde Aşırı Sağın Yükselişi 2014 Avrupa Parlamentosu Seçimleri, 22-25 Mayıs tarihlerinde

Detaylı

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu Powered by MyBilet Online yayın nedir? MyStreamTurkey teknolojisi ile, firmanız tarafından uygun bulunulan görsel içerik ile, ekibimiz tarafından firmanızın veya

Detaylı

Sayısal Karasal Televizyon (DVB-T) Alıcıları için Minimum İsterler. Kasım 2008

Sayısal Karasal Televizyon (DVB-T) Alıcıları için Minimum İsterler. Kasım 2008 Sayısal Karasal Televizyon (DVB-T) Alıcıları için Minimum İsterler Kasım 2008 Komisyon Üyeleri Prof.Dr. Ayhan Altıntaş (Bilkent Üniversitesi- İSYAM) Prof.Dr. Birsen Saka (Hacettepe Üniversitesi) Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 58

HABER BÜLTENİ xx Sayı 58 HABER BÜLTENİ xx.12.2016 Sayı 58 KONYA DA PERAKENDE GÜVENİ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Kasım 2016 da geçen aya ve geçen yıla göre azaldı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 57

HABER BÜLTENİ xx Sayı 57 HABER BÜLTENİ xx.11.2016 Sayı 57 PERAKENDE GÜVENİNDE NEGATİF SEYİR DEVAM EDİYOR: Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Ekim 2016 da geçen aya ve geçen yıla göre azaldı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 91 GELECEĞE YÖNELİK OLUMSUZ BEKLENTİ PERAKENDE GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ

HABER BÜLTENİ Sayı 91 GELECEĞE YÖNELİK OLUMSUZ BEKLENTİ PERAKENDE GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ HABER BÜLTENİ 02.08.2017 Sayı 91 GELECEĞE YÖNELİK OLUMSUZ BEKLENTİ PERAKENDE GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ 2017 yılının ilk yarısında -16,8 puan seviyesine gerileyen perakende güveni Temmuz ayında -19,5 puan değerini

Detaylı

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI.

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. 28 Şubat 2014 BASIN BÜLTENİ AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2014 yılı Ocak ayında 2013 yılı aynı ayına göre %5 büyüdü ve toplam

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı

PAZAR DEĞERLENDİRME ARALIK 2010

PAZAR DEĞERLENDİRME ARALIK 2010 PAZAR DEĞERLENDİRME ARALIK 21 TÜRKİYE OTOMOTİV PAZARI 21 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre toplam pazar %69,3 artarak 154.734 adete, üretim %19,2 artarak 111.792 adete, ithalat %98,7 artarak

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

Örnek Yol Haritası (Example roadmap)

Örnek Yol Haritası (Example roadmap) Örnek Yol Haritası (Example roadmap) Bu belge, katılım yol haritası için önerilen bir şablon sunmaktadır. Planın kurumun stratejik hedefleriyle ilgili olmasını ve bunların yol haritasında yansıtılmasını

Detaylı

I. TÜRKİYE ÇOCUK ve MEDYA KONGRESİ KONGRE PLANI

I. TÜRKİYE ÇOCUK ve MEDYA KONGRESİ KONGRE PLANI I. TÜRKİYE ÇOCUK ve MEDYA KONGRESİ KONGRE PLANI Bu Kongre Planı, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu arasında Mart 2013 te imzalanan Protokol

Detaylı