DEĞERLENDİRME SORULARI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEĞERLENDİRME SORULARI"

Transkript

1 Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Dersi nin Tarihçesi Ve Veriliş Amaçları DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi darbenin özelliklerinden biridir? A) Demokratik bir haktır. B) Darbe sonrası anayasal düzen değiştirilir. C) Devletin resmi bir kurumu tarafından yapılır. D) Beraberinde siyasi, sosyal ve ekonomik alanda köklü değişiklikler getirir. E) Hukuksal bir zeminde anayasaya uygun olarak yapılır. 2. Aşağıdakilerden hangisi İnkılap ın özelliklerinden biri değildir? A) Pek çok alanda köklü değişiklikler meydana getirir. B) Kurumlarda meydana gelen değişim kendiliğinden olacağı için, uzun bir zamana ihtiyaç vardır. C) Yenilikler konusunda halkın olgunlaşma düzeyi beklenmez. D) Uygulanmasında halka yönelik zor kullanım gerektirebilir. E) İlk aşamasında devlet yönetimindeki bozukluklara karşı muhalif fikirlerden oluşur. 3. İnkılabı ihtilâlden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir? A) Halk tarafından yapılması B) Aksiyon safhasında hukuk dışı yollara başvurulması C) Siyasal değişim meydana getirmesi D) Sosyal, ekonomik ve kültürel değişiklikler içermesi E) Hükümet üyelerinin görevden alınması 4. Halkın, devlet yönetimine seçtiği vekiller aracılığı ile katılması demokrasinin hangi türüdür? A) Çoğulcu Demokrasi B) Mutlak Demokrasi C) Doğrudan Demokrasi D) Yarı Doğrudan Demokrasi E) Temsili Demokrasi 5. Monarkın yetkilerini bir kurulla paylaştığı yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Meşruti Monarşi B) Mutlak Monarşi C) Oligarşi D) Demokrasi E) Aristokrasi 6. Devlet yönetiminin bir gruba ait olduğu yönetim şekli aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır? A) Monarşi B) Demokrasi C) Meşruti Monarşi D) Oligarşi E) Cumhuriyet 8

2 Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Dersi nin Tarihçesi Ve Veriliş Amaçları 7. Cumhuriyet döneminde Türkiye de yapılan yenilikler aşağıdakilerden hangisi vasıtasıyla yapılmıştır? A) Demokratik B) Devrim C) Evrim D) İsyan E) Uzlaşma 8. Devlet yönetimini halkın tamamının üstlenmesi demokrasinin hangi türüdür? A) Doğrudan Demokrasi B) Yarı Doğrudan Demokrasi C) Temsili Demokrasi D) Nispi Demokrasi E) Cumhuriyet 9. Halkın kendi kendini yönetmesine ne ad verilir? A) Monarşi B) Demokrasi C) Oligarşi D) Meşrutiyet E) Meşruti Monarşi 10. Devletin bir kurumu tarafından yönetimin zorla ele geçirilmesine ne ad verilir? A) Devrim B) İnkılap C) İhtilâl D) İsyan E) Darbe CEVAPLAR: 1 C, 2 B, 3 D, 4 E, 5 A, 6 D, 7 B, 8 A, 9 B, 10 E 9

3 Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti nin çöküş nedenlerinden biri değildir? A) Büyük devletlerin Osmanlı ya olan düşmanlıkları B) Coğrafi Keşifler C) Kapitülasyonlar D) Büyük devletlerin yardımları E) Ordunun bozulması 2. Osmanlı Devleti hangi özelliği ile Fransız İhtilali nden olumsuz yönde daha çok etkilenmiştir? A) Eğitimde dinsel anlayış B) Tarım ekonomisine sahip olması C) Çok uluslu bir yapıya sahip olması D) Ordunun bozulması E) Adalet ve hoşgörü anlayışı 3. Osmanlı Devleti nin 18. yüzyılın ilk yıllarında bazı Avrupa devletleriyle yaptığı savaşların genel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Toprak ele geçirme sevdası B) Ulusçu ayaklanmaların başlaması C) Savaş ganimeti elde etmek istemesi D) İngiltere nin desteğini sağlamak istemesi E) Kaybettiği toprakları geri alma düşüncesi 4. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti nin duraklamasının ekonomik nedenlerinden biri değildir? A) Saray masraflarının artması B) Ordu ve donanmanın bozulması C) Paranın ayarının düşürülmesi D) Akdeniz limanlarının önemini kaybetmesi E) Altın ve gümüş sıkıntısının yaşanması 5. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti ni olumsuz yönde etkilememiştir? A) Rönesans hareketleri B) Fransız İhtilali C) Reform hareketleri D) Coğrafi keşifler E) Mali darboğaz 6. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devlet yönetiminin bozulması ile ilgili değildir? A) Rüşvetin artması B) Şehzadelerin sancağa gönderilmesi C) Saray giderlerinin artması D) Kadınların devlet yönetimine karışması E) Askerlerin isyan etmeleri 16

4 Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları 7. Osmanlı Devleti 1856 Paris Antlaşması yla Batı ya karşı güçsüzlüğünü kabul etmiştir. Paris Antlaşmasının hangi koşulu buna örnek olarak gösterilebilir? A) Toprak bütünlüğü Avrupa nın garantisi altında olacaktır B) Karadeniz tarafsız bir deniz olacaktır C) Rusya Balkanlardaki hakimiyetini kaybedecektir D) Azınlıklara ek ayrıcalıklar verilecektir. E) Savaşta İngilizlere asker verecektir. 8. Osmanlı toprak bütünlüğünü korumayı genel bir siyaset haline getirmiş olan İngiltere, Mısır ı ve Kıbrıs ı işgal etmiştir. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesi olamaz? A) İngiltere nin görüşlerinin değiştiğinin B) Akdeniz in güvenliğini korumak istemelerinin C) İngiltere ve Fransa arasında rekabetin artmasının D) Bölge halklarının Osmanlı yı istememelerinin E) İngiltere ile Almanya nın karşı karşıya kalmasının 9. Berlin-Bağdat Demiryolu Projesi ile Almanya özellikle neyi amaçlamıştır? A) Osmanlıya yardım etmeyi B) Akdeniz e inmeyi C) İngiltere nin çıkarlarını baltalamayı D) Fransa ile ortak hareket etmeyi E) Yer altı kaynaklarından yararlanmayı 10. Osmanlı Devleti nin son dönemlerinde padişahların güçlü bir yönetim tarzı sergileyemedikleri görülmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir? A) Sayıca çok fazla olmalarından B) Devlet yönetimi ile ilgili iyi yetişmemelerinden C) Savaşlara ordunun başında gitmemelerinden D) Aralarında kardeş kavgaları vermelerinden E) Padişah annelerinin hırslı tutumlarından CEVAPLAR: 1-D, 2-C, 3-E, 4-B, 5-C, 6-B, 7-A, 8-D, 9-C, 10-B 17

5 Osmanlı Yenileşmesinde Dönüm Noktası III. Selim ve Nizâm-ı Cedid DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Avrupa ya gönderilen ilk daimi elçimiz kimdir ve nereye gönderilmiştir? A) Yusuf Agah Efendi- Paris B) Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi- Londra C) Yusuf Agah Efendi- Londra D) Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi- Paris E) Seyid Ali Efendi-Viyana 2. I. İlk daimi elçilikler açıldı II. İlk devlet matbaası kuruldu III. Müsadere (mala el koyma) sistemi kaldırıldı IV. Memurlara fes giyme zorunluluğu getirildi V. Avrupa ya ilk kez öğrenci gönderildi Yukarıdaki yapılan ıslahatlardan hangisi yada hangileri III. Selim Dönemi ne aittir? A) Yalnız I B) I-II C) I-III-V D) II-IV-V E) I-II-III-IV-V 3. Aşağıdakilerden hangisi III. Selim döneminde yapılan ıslahatlar arasında gösterilemez? A) Avrupa dan uzmanlar getirildi B) Nizam-ı Cedid Ordusu kuruldu C) Yerli malı kullanımı özendirildi D) İlk geçici elçilikler açıldı E) İlk devlet matbaasının kuruldu 4. Mühendishane-i Berr-i Hümayun hangi Osmanlı padişahı zamanında açılmıştır? A) II. Mahmut B) III. Mustafa C) III. Selim D) II. Abdülhamit E) I. Mahmut 5. İlk devlet matbaası olan Matbaa-i Amire hangi Osmanlı padişahı tarafından kurulmuştur? A) III. Selim B) IV.Murat C) III.Ahmet D) II. Mahmut E) III. Mustafa 6. Aşağıdaki olaylardan hangisi III. Selim dönemine ait değildir? A) Eşkinci Ocağı B) Mısır'ın işgal edilmesi C) Ziştovi Antlaşması nın imzalanması D) Yaş Antlaşması E) Irad-ı Cedid hazinesinin kurulması 7. III. Selim dönemine son veren olay aşağıdakilerden hangisidir? A) Alemdar Mustafa Paşa İsyanı B) Şahkulu İsyanı C) Kabakçı Mustafa Paşa İsyanı D) Celali İsyanları E) Eyalet İsyanları 14

6 Osmanlı Yenileşmesinde Dönüm Noktası III. Selim ve Nizâm-ı Cedid 8. Karadeniz bir Türk gölü olma özelliğini kesin olarak hangi Osmanlı Padişahı döneminde kaybetmiştir? A) III. Selim B) II. Mahmut C) I. Mahmut D) I.Abdülhamit E) II. Abdülhamit 9. Nizam-ı Cedid ordusu ilk askeri başarısını hangi devlete karşı kazanmıştır? A) Rusya B) İngiltere C)Fransa D)Avusturya E) ) Prusya 10. Osmanlı Devleti topraklarının paylaşılması amacıyla Rusya ile Avusturya nın hazırlamış olduğu plan aşağıdakilerden hangisidir? A) Nizam-ı Alem B) Frenk C) Gap D) Grek E) Kırım CEVAPLAR: 1-C, 2-B, 3-D, 4-C, 5-A, 6-A, 7-C, 8-E, 9-C, 10-D 15

7 Türkiye de Reform Arayışları DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Gayrimüslimlere Müslümanlara verilen haklardan daha fazlası aşağıdakilerden hangisiyle verilmiştir? A) Tanzimat Fermanı B) Kanun-ı Esasi C) Islahat Fermanı D) Sened-i İttifak E) Paris Antlaşması 2. Osmanlı Devleti nde halkın yapılan ıslahatlara karşı ilgisiz kalması aşağıdakilerden hangi duruma neden olmuştur? A) Askeri otoritenin gücünü kaybetmesine B) Yabancıların içişlerine müdahalesinin azalmasına C) Yenilik taraftarlarının güç kazanmasına D) Yeniliklerin kısa ömürlü olmasına E) Ayaklanmaların azalmasına 3. Aşağıdakilerden hangisi II.Mahmut döneminde yapılan ıslahatlardan birisi değildir? A) Nüfus sayımının yapılması B) Yeni bir ordu kurulması C) Resmi Gazete nin yayımlanması D) İlköğretimin zorunlu olması E) Anayasal düzene geçilmesi 4. Osmanlı Devleti XVIII.yy dan itibaren; I. Tarım II. Askerlik III.Teknik IV.Yönetim alanlarının hangilerinde Avrupa nın üstünlüğünü kabul etmiş ve bu alanda Avrupalılardan yararlanmaya başlamıştır? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I ve IV E) II ve IV 5. Aşağıdakilerden hangisi Islahat Fermanı nın ilan edilme nedenlerinden birisi değildir? A) Osmanlı Devleti nin dağılmasını önleme düşüncesi B) Ayanların padişah üzerindeki baskısı C) Tanzimat Fermanı nda istenilen yararın sağlanamamış olması D) Avrupa nın Osmanlı iç işlerine karışmasına engel olunmak istenmesi E) Islahatların yapılması konusunda Avrupa nın baskısı 6. Osmanlı Devleti nde eğitim, hukuk ve ordu gibi kurumlarda geleneksel yapının devam etmesiyle birlikte batı tarzında yenilik uygulamalarının da yapılması aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur? 31

8 Türkiye de Reform Arayışları A) Toplumda çatışmaların artmasına B) Siyasal yapının güçlenmesine C) Devletin sınırlarının genişlemesine D) Vergilerin arttırılmasına E) Azınlıkların devlete daha bağlı hale gelmesine 7. Osmanlı Devletinde bütün halka eşit hukuk ilkesi ilk kez aşağıdakilerden hangisiyle birlikte getirilmiştir? A) Sened-i İttifak B) I. Meşrutiyet C) Lale Devri D) II. Meşrutiyet E) Tanzimat Fermanı CEVAPLAR: 1-C, 2-D, 3-E, 4-C, 5-B, 6-A, 7-E 32

9 Anayasalı Yönetim Denemesi: I.Meşrutiyet, 1876 Kanun-İ Esasi ve II. Meşrutiyet DEĞERLENDİRME SORULARI 1. II. Meşrutiyet in ilanından sonra aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmiştir? A) Sevr Antlaşması B) 31 Mart Vakası C) Islahat Fermanı D) Yeniçeri Ocağı nın kaldırılması E) Tanzimat Fermanı 2. II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinde en etkili faktör aşağıdakilerden hangisi olmuştur? A) Ermenilerin ayaklanması B) Yunanlıların baskısı C) Avrupalı Devletlerin kışkırtması D) İttihatçıların çalışması E) Miting ve protestoların artması 3. II. Meşrutiyetin ilanıyla aşağıdaki düşünce akımlarından hangisi etkisini arttırmıştır? A) Batıcılık B) Türkçülük C) Osmanlıcılık D) İslamcılık E) Adem-i Merkeziyetçilik 4. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti ndeki 1856 Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet in İlanı nın temel amaçlarından biri değildir? A) Yeniçeri ayaklanmalarını önleme B) Osmanlı Devleti ni Avrupa devletlerinin seviyesine çıkartma düşüncesi C) Avrupalı devletlerin Rusya'ya karşı Osmanlı Devleti'ne yardımını sağlama D) Avrupalı devletlerin içişlerimize karışmasına engel olma E) Padişahların keyfi yönetimini sona erdirme 5. II. Meşrutiyet'in İlanı nı hızlandıran dış gelişme aşağıdakilerden hangisi olmuştur? A) Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna Hersek'i alması B) Bulgarların Osmanlılardan ayrılarak Bulgaristan Krallığını kurması C) Reval Görüşmeleri'nde alınan kararların Osmanlı egemenliğindeki toprakların bütünlüğünü tehdit etmesi D) Yunanistan ın bağımsızlığını ilan etmesi E) Siyasal birliğini geç tamamlayan Almanya'nın sömürge yarışına katılması 6. I. Meşrutiyet in ilanında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur? A) Yeniçeriler B) Genç Osmanlılar C) Hürriyet ve İtilaf Fırkası D) Ulema E) Ayanlar 14

10 Anayasalı Yönetim Denemesi: I.Meşrutiyet, 1876 Kanun-İ Esasi ve II. Meşrutiyet 7. I. Meşrutiyet aşağıdaki hangi devlet adamı tarafından ilan ettirilmiştir? A) Mustafa Reşit Paşa B) Enver Paşa C) Ali Paşa D) Talat Paşa E) Mithat Paşa 8. Osmanlı Devleti'nde halk yönetimde ilk kez aşağıdaki dönemlerin hangisinde söz sahibi olmuştur? A) Tanzimat B) II. Meşrutiyet C) l. Meşrutiyet D) Yükselme Dönemi E) Lale Devri 9. Osmanlı Devleti nde son döneminde -Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık- adı altında farklı fikir akımları etkili olmaya başlamıştır. Bu fikir akımlarından hangisi devletin ilk uyguladığı politikadır? A) Osmanlıcılık B) Türkçülük C) Batıcılık D) İslamcılık E) Turancılık 10. II. Meşrutiyet'in ilanında en etkili olan faktör aşağıdakilerden hangisidir? A) Ermenilerin tutumu B) Genç Osmanlıların çalışması C) Avrupalı Devletlerin kışkırtmaları D) İttihatçıların çalışması E) Miting ve protestoların artması CEVAPLAR: 1-B, 2-D, 3-B, 4-A, 5-C, 6-B, 7-E, 8-C, 9-A, 10-D 15

11 II. Meşrutiyet Dönemi Gelişmeleri DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi XX. Yüzyılda Osmanlı Devleti nde görülen fikir akımlarından değildir? A) Osmanlıcılık B) Ümmetçilik C) Turancılık D) Halkçılık E) İslamcılık da Kanun-i Esâsi de yapılan 24 madde değişikliğinin esas amacı nedir? A) Padişah otoritesini kuvvetlendirmek B) Millet egemenliğini kuvvetlendirmek C) Teokratik yönetim tarzını kuvvetlendirmek D) Sürgün ve sansür yetkilerini artırmak E) Meclisin etkinliğini azaltmak 3. Selanik ten gelerek 31 Mart İsyanı nı bastıran ordunun adı aşağıdakilerden hangisidir? A) Balkan Ordusu B) Nizam-ı Cedid Ordusu C) Subaylar Ordusu D) Kuvvet Ordusu E) Hareket Ordusu 4. Osmanlı Devleti l. Balkan Savaşı nda Rumeli ve Balkanlardaki topraklarını kaybetmiştir. I.Balkan Savaşı sonunda kaybedilen şehirler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Edirne B) Selanik C) Yanya D) Sofya E) Kırklareli 5. I. Balkan Savaşı sırasında bağımsızlığını ilan edip, Osmanlı Devleti nden ayrılarak bağımsız olan son Balkan devleti hangisidir? A) Arnavutluk B) Romanya C) Bulgaristan D) Yunanistan E) Sırbistan 6. I. Balkan Savaşı sonrasında yapılan hangi antlaşma ile Osmanlı Devleti nin Balkanlarda toprağı kalmamıştır? A) Ankara Antlaşması B) Paris Antlaşması C) Balkan Antlaşması D) Uşi Antlaşması E) Londra Antlaşması Mart Olayı'nın sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Hareket Ordusu tarafından bastırıldı. B) II. Abdülhamit tahttan indirildi. C) V. Mehmet Reşat tahta çıkarıldı. D) İsyancıların bir kısmı asıldı. E) İtalya Trablusgarp'a saldırdı. 15

12 II. Meşrutiyet Dönemi Gelişmeleri 8. II. Meşrutiyetle birlikte Kanun-u Esasi yeniden yürürlüğe konuldu. II. Meşrutiyet le ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Padişahın yetkileri arttırıldı. B) Meclis-i Mebusan üstünlük kazandı. C) Devletin dinsel niteliği değişmedi. D) Parti kurma hakkı tanındı. E) 1876 Anayasası nda değişiklikler yapıldı. 9. Osmanlı Devleti nde anayasacılık hareketlerinin başlaması ve meşruti yönetime geçilmesi ilk olarak aşağıdaki düşünce akımlarından hangisinin sonucudur? A) Osmanlıcılık B) Ümmetçilik C) İslamcılık D) Milliyetçilik E) Türkçülük 10. Aşağıdakilerden hangisi II. Meşrutiyet dönemi ( ) dış siyasal olaylarından biri değildir? A) Bab-ı Ali baskınının gerçekleşmesi B) Bulgaristan'ın tam bağımsızlığını kazanması C) Balkan Savaşları'nın yapılması D) Trablusgarp ın İtalyanlarca işgal edilmesi E) Arnavutluk un bağımsızlığını ilan etmesi CEVAPLAR: 1-D, 2-B, 3-E, 4-D, 5-A, 6-E, 7-E, 8- A, 9-A, 10-A 16

13 Avrupa ve Türkiye ( ) DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi Sanayi İnkılabı nın getirdiği sonuçlardan biri değildir? A) Gelişmiş ülkelerin ham madde ihtiyacı artmıştır. B) Gelişmiş ülkelerin pazar ihtiyacı artmıştır. C) Gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ülkelere demokrasi götürme isteği artmıştır. D) Uluslararası ilişkilerin temelini ticari ilişkiler oluşturmuştur E) Sömürgecilik faaliyetleri büyük oranda artmıştır. 2. Sanayi İnkılabı nın Osmanlı Devleti ne etkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Almanya ile ortak pazar kurulmuştur. B) Dünya ticaretinin geçiş yolları değişmiştir. C) Akdeniz ve Karadeniz in ekonomik payı düşmüştür. D) Osmanlı bol para basmıştır. E) Osmanlı Devleti nin ekonomik gelişmesi zora girmiştir. 3. İngiltere nin 19. yüzyılda Osmanlı topraklarını savunması aşağıdakilerden hangisi ile alakalıdır? A) Osmanlı ile tarihi bağlarının olması. B) Osmanlı kültürünü tanımak istemesi C) Boğazlarda Osmanlı nın hakkı olduğunu ispat etmek istemesi D) Kendi çıkarlarının tehlikeye düşmesi E) İngiltere nin kendini yalnız hissetmesi 4. Osmanlı Devleti nin I. Dünya Savaşı nda beraber hareket ettiği devlet aşağıdakilerden hangisidir? A) Almanya B) İngiltere C) Fransa D) Rusya E) İtalya 5. I- Romanya II- Slovakya III- Almanya IV- Fransa V- Avusturya-Macaristan Yukarıdakilerden hangileri I. Dünya Savaşı nda Osmanlı Devleti ile beraber hareket etmiştir? A) I ve II B) I, III ve V C) Yalnızca III D) III ve V E) II, III ve IV 12

14 Avrupa ve Türkiye ( ) 6. Coğrafi keşifler sonunda ticaretle uğraşan burjuva sınıfı zenginleşti. Zenginleşen burjuva sınıfı soyluların topraklarını alarak büyük güç kazandılar. Bu durumun aşağıdakilerden hangilerine neden olduğu savunulabilir? I. Sınıflar arası mücadelenin yaşanmasına II. Burjuvanın büyük güç kazanmasına III. Soyluların siyasi oyunlara alet olmasına A) I, II ve III B. I ve II C) Yalnız I D) II ve III E) I ve III 7. Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi Keşiflerin sonuçlarından biri değildir? A) Avrupa devletleri yeni sömürge yolları buldu. B) Akdeniz ticareti değer kaybetti. C) Ticaretle uğraşan Burjuva sınıfı zenginleşti. D) Akdeniz ticareti büyük oranda gelişti. E) Amerika nın değeri arttı. 8. Aşağıdakilerden hangisi duraklamanın iç nedenleriyle ilgili değildir? A) Toprak siteminin bozulması B) Taşra yönetimindeki bozulma C) Merkezî idarenin güçlenmesi D) Adalet sistemin bozulması E) Ekonomik yapının bozulması 9. Aşağıdakilerden hangisi milli bilincin artmasına ve milliyetçiliğin bir akım olarak gelişmesine ortam hazırlamıştır? A) Avrupa da sınırların değişmesi B) Amerikan Bağımsızlık Savaşı C) Fransız İhtilali D) 30 Yıl Savaşları E) 50 Yıl Savaşları 10. Sanayi İnkılâbı ile elle üretimden makineli üretime geçilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu gelişmenin sonuçlarından biri değildir? A) Uluslararası ekonomik rekabetin artması B) Pazar bulma ihtiyacının artması C) İşçi sınıfının önem kazanması D) Mutlak monarşilerin güçlenmesi E) Ham madde gereksiniminin artması CEVAPLAR: 1-C, 2-E, 3-D, 4-A, 5-D, 6-B, 7-D, 8-C, 9-C, 10-D 13

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?

OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR? OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR? TRABLUSGARP BUGÜN HANGİ ÜLKEDİR? LİBYA İTALYA HARİTA DA OSMANLI DEVLETİNİ VE İTALYA TOPRAKLARINI GÖSTERİNİZ? Nurdan Gül Kökten İTAL YANIN TRABLUSGARP

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ Halk arasında gâvur padişah ve püsküllü bela olarak adlandırılan padişah II.

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele 1- Osmanlı Devleti nin ekonomik olarak zayıflamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Teknolojik gelişmelerin artması B) Don-Volga kanal teşebbüsü C) Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması D) Avrupalılara

Detaylı

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ...

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ... ÖRNEK SORU: 1 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti açısından, 30 Ekim 1918 de, yenilgiyi kabul ettiğinin tescili niteliğinde olan Mondros Ateşkes Anlaşması yla sona erdi. Ancak anlaşmanın,

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Güz Dönemi Ortak Vize Sınavı Soru Örnekleri 1- Birinci Balkan Savaşı nın sonunda, Balkan ülkelerinin kendi aralarında anlaşmazlığa düşmelerinin

Detaylı

ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ

ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ ABD NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ 1215 yılında Magna Carta ile Kral,halkın onayını almadan vergi toplamayacağını, hiç kimseyi kanunsuz olarak hapse veya sürgüne mahkum etmeyeceğini bildirdi. 17.yüzyıla

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER 1 1789 da gerçekleşen Fransız İhtilali ile hürriyet, eşitlik, adalet, milliyetçilik gibi akımlar yayılmış ve tüm dünyayı etkilemiştir. İmparatorluklar yıkılmış, meşruti yönetimler kurulmaya başlamıştır.

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:1 Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2 Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3 Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:4 1982 Anayasası na Göre Devletin Temel Nitelikleri

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV.

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. 339 GENEL LİSE Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. Yeniçağ 3. Yeniçağda Avrupa 6. Eğitim, kültür, bilim ve

Detaylı

A-II.MAHMUT DÖNEMİ YENİLİKLERİ

A-II.MAHMUT DÖNEMİ YENİLİKLERİ XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI Genel Özellikleri: 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Dağılmayı durdurmak 3-Avrupa Devletlerinin, azınlıkların haklarını bahane ederek Osmanlı nın içişlerine karışmalarını önlemeli

Detaylı

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I Prof. Dr. Coşkun ÇAKIR Ders saati: Salı, 09.00 10.30 Perşembe, 09.00 10.30 Ders Asistanı: Mustafa Batman Ofis saati: Salı, 11.00-12.00 Perşembe, 11.00 12.00 Ders Tanımı

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur.

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur. 3. Selçuklularda, I. hükümdarın Tanrı adına insanları yönetmekle görevli olması, KPSS 2009 GK-(3) ülkenin, hanedan üyelerinin ortak malı sayılması, din işlerinin halifeye, dünya işlerinin sultana ait olması

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR TEOG Sınav Sorusu-3 ANABİLİM Ödev Testi 3. Atatürk ün çocukluk yıllarını geçirdiği Selanik şehrinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, şehirde farklı

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ NDE İLK DEMOKRASİ HAREKETLERİ

OSMANLI DEVLETİ NDE İLK DEMOKRASİ HAREKETLERİ OSMANLI DEVLETİ NDE İLK DEMOKRASİ HAREKETLERİ l. 1808 SENED-İ İTTİFAK Sadrazam Alemdar Mustafa Paşa merkezi otoriteyi güçlendirmek için ll. Mahmut ile ayanlar arasında bu sözleşmeyi yaptırdı. Buna göre;

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları

A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları SIRP İSYANLARI Osmanlı İmparatorluğu na 15. yüzyılın ortalarında katılan Sırbistan da, İmparatorluğun diğer yerlerinde olduğu gibi, âdil bir yönetim kurulmuştu. Sırp

Detaylı

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 1- Osmanlı Devleti nde ekonominin temeli olan tarımdan elde edilen gelirlerle asker beslenir, devlet adamlarının maaşları ödenirdi. Bundan dolayı tarım gelirlerinde bir

Detaylı

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi. Neslihan Erkan

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi. Neslihan Erkan İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Siyaset, Toplum, Ekonomi Neslihan Erkan Meşrutiyetin İlk Seçimi Seçimin başlıca iki partisi: İttihat veterakki & Ahrar Fırkası İki dereceli seçim İttihat ve Terakki nin seçim zaferi

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1)

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1) BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, 1914-1918 (1) Topyekûn Savaş Çağı ve İlk Büyük Küresel Çatışma Mehmet Beşikçi I. Dünya Savaşı nın modern çağın ilk-en büyük felaketi olarak tasviri Savaşa katılan toplam 30 ülkeden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp... 1 2-Türk İnkılâbının Özellikleri... 2 3-Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... 2 B-İNKILÂPLA ALAKALI DİĞER KAVRAMLAR 1-İhtilâl... 4 2-Darbe...

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Önce gelen: V. Murat 30 Mayıs 1876 31 Ağustos 1876 Osmanlı Hanedanı ve Hilafet II. Abdülhamit 31 Ağustos

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 A. Tarihin Tanımı...3 B. Tarihin Kaynakları...4 C. Tarihe Yardımcı Bilim Dalları...4 D. Tarihte Yüzyıl, Yarı Yüzyıl,

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2. Türkiye de Reform Arayışları ( ) ÜNİTE:3. Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2. Türkiye de Reform Arayışları ( ) ÜNİTE:3. Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2 Türkiye de Reform Arayışları (1839-1908) ÜNİTE:3 Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4 Avrupa ve Türkiye (1838-1918) ÜNİTE:5 1 Mondros tan Lozan

Detaylı

MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI

MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI (Denize düşen yılana sarılır) Sebepleri: 1) Yunan isyanının bastırılmasında II. Mahmut'a yardım eden Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya vaat

Detaylı

Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya

Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya karşı ittifak oluşturdular. Osmanlı Devleti ise Napolyon

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez teşkilatında bir kısmı da taşra teşkilatında olmuştur.bilhassa

Detaylı

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder?

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder? KPSS TARİH DENEME SINAVI 1: I- Orhun Anıtları II- Yenisey Yazıtları III- Manas Destanı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Kırgız Türklerine aittir? A- Yalnız ll B-l ve ll C-ll ve lll D-l ve lll E-Yalnız

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 1) Ali Rıza Efendi nin 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı nda Asakir-i Milliye Taburu ndaki geçici

Detaylı

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği

d-italya nın Akdeniz de hakimiyet kurma isteği I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-almanya nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren bölgesi meselesi(fransa nın Sedan Savaşı nda

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Ders No : 069030020 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN 978-605-364-600-6 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR 1. Osmanlı Devleti nde Yeniçeri Ocağı nı kaldırmak isteyen ilk padişah II. dır. Osman 2. Genç Osman saray ile halk arasındaki kopukluğu

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ 10. SINIF ÖDEV TARİH KİTAPÇIĞI YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI I. ÜNİTE: BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) MEV Koleji Özel Ankara Okulları 1 I. ÜNİTE BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 1. KONU:

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

ÜNİTE:1. Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2. Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2. Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2 Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3 Millî Güvenlik Konseyi Rejimi, 1982 Anayasası nın Yapılışı ve Başlıca Özellikleri

Detaylı

Fransız Devrimi (1789) ile 1830 ların sonu arasındaki dönem, Osmanlı da toprak, nüfus, ideoloji, yönetim, ekonomi ve uluslararası ilişkiler

Fransız Devrimi (1789) ile 1830 ların sonu arasındaki dönem, Osmanlı da toprak, nüfus, ideoloji, yönetim, ekonomi ve uluslararası ilişkiler SİSTEMDE DEĞİŞİM Fransız Devrimi (1789) ile 1830 ların sonu arasındaki dönem, Osmanlı da toprak, nüfus, ideoloji, yönetim, ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarında hızlı bir değişime sahne olmuştur.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 05002000 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir?

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? 1)Birinci İnönü Savaşının kazanılmasından sonra halkın TBMM ye ve düzenli orduya güveni artmıştır. Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? A)TBMM seçimlerinin yenilenmesine

Detaylı

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII TABLOLAR LİSTESİ... XXV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Vatandaşlığın

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge

İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge imparatorluğu kurmasına rağmen Fransa ile birlikte

Detaylı

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum

Detaylı

1- XVII.YÜZYILDA ASYA VE AVRUPA

1- XVII.YÜZYILDA ASYA VE AVRUPA 1- XVII.YÜZYILDA ASYA VE AVRUPA AVRUPA NIN GENEL DURUMU XVII.yüzyılda Avrupa Devletlerinde yönetim şekli olarak kralların hakim oldukları mutlak monarşi yönetimi görülmektedir. Feodalite rejiminin yıkılmasından

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

Avrupa Tarihi. Konuyla ilgili kavramlar

Avrupa Tarihi. Konuyla ilgili kavramlar Avrupa Tarihi Konuyla ilgili kavramlar Aforoz: Katolik mezhebinde papa ve kiliseye karşı gelenlerin kilise tarafından dinden çıkarılmasıdır. Burjuva: Avrupa da soylular ve köylülerden farklı olarak ticaretle

Detaylı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı TÜRK ANAYASA DÜZENİ 2016 Bahar dönemi Ara sınavı 1. Divan-ı Hümayun hangi Osmanlı padişahı döneminde kurulmuştur? A) I. Osman B) Orhan C) II. Murat D) III. Selim E) II. Mahmut 2. Divan-ı Hümayunun kaldırılmasıyla

Detaylı

ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI

ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI ATATÜRK ÜN HAYATI Mustafa Kemal, 1881 yılında Osmanlı Devleti nin Balkan topraklarındaki Selanik şehrinde doğdu. Bu sırada Osmanlı Devleti nin içinde bulunduğu

Detaylı

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8 1/11 ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor 1. Batıya Erken Açılan Kent Selanik 1.Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder. 2. Mustafa Kemal Okulda

Detaylı

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında...

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında... kpss 2014 GENEL KÜLTÜR ÖSYM yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. TARİH Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 30 DENEME Serkan Aksoy Gerçek Sınav Tadında... Serkan AKSOY KPSS TARİH 30 DENEME

Detaylı

100. YILINDA BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE BALKANLAR

100. YILINDA BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE BALKANLAR 100. YILINDA BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE BALKANLAR Bojidar Çipof I. Dünya Savaşı nın 100. yılındayız ve AB baskılasa da Balkanlar daki gerilimli hat kendini yine belli ediyor. Bu makalede, 1. Dünya Savaşı

Detaylı

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK 2 Takdim Planı Modernleşme Süreci Açısından Devlet Devlet-Toplum İlişkileri Açısından Devlet Teşkilatlanma

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ASKERLİK HAYATI

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ASKERLİK HAYATI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 1. ÜNİTE Atatürk ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olguları kavrar. Örnek olaylardan yola çıkarak Atatürk ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla

Detaylı

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56 III. Selim ve Nizam-ı Cedit Yenilikçi bir padişah olan III. Selim ıslahatları planlı ve programlı bir şekilde yapmak istiyordu. Bu amaçla ileri gelen devlet adamlarından bir heyet oluşturdu. Bu heyetlerden

Detaylı

I.Dьnya Savaюэ nda, savaюэn uzamasэna ve Эngilizlerin Orta Doрu projelerinin aksamasэna sebep olan cephe aюaрэdakilerden hangisidir?

I.Dьnya Savaюэ nda, savaюэn uzamasэna ve Эngilizlerin Orta Doрu projelerinin aksamasэna sebep olan cephe aюaрэdakilerden hangisidir? 1 ) Siyaset ve yцnetim bilimleri aзэsэndan her toplum yцnetenler ve yцnetilenler olarak tasnife tabi tutulabilir. Buna gцre Osmanlэ Devletinde yцnetenler sэnэfэna ne ad verilirdi? Askerо Molla Reaya Mьderris

Detaylı

TEST 1. Dönem Sonu Tekrar. 1. Türklerin tarihteki ilk anayasası aşağıdakilerden hangisidir?

TEST 1. Dönem Sonu Tekrar. 1. Türklerin tarihteki ilk anayasası aşağıdakilerden hangisidir? TEST 1 Dönem Sonu Tekrar 1. Türklerin tarihteki ilk anayasası A) Islahat Fermanı B) Kanun-i Esasi C) Sened-i İttifak D) Tanzimat Fermanı D) Bükreş Antlaşması 6. 1789 Fransız İhtilâli nin en önemli sonucu

Detaylı

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE Fevzi Karamw;o TARIH 10 FEN LisESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 i

Detaylı

I. Dünya savaşı ve nedenleri

I. Dünya savaşı ve nedenleri On5yirmi5.com I. Dünya savaşı ve nedenleri I. Dünya savaşı ve nedenleri nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 8/11/2017) NEDENLERİ ** Sanayi inkılabı sonucunda devletler arasında

Detaylı

KPSS 2007 GK (1) DENEME 17 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah,

KPSS 2007 GK (1) DENEME 17 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah, KPSS 2007 GK (1) DENEME 3 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 Atatürk ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır: ANABİLİM 500 SORU-1 KİTAPÇIĞI TEST-2 SORU-16 I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır. II.

Detaylı

T.C KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ I. DÖNEM

T.C KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ I. DÖNEM T.C KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ I. DÖNEM TAR513 Klasik Dönem Osmanlı Taşra Teşkilatı Klasik dönem Osmanlı taşra teşkilatı; Osmanlı

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı