Marvel Sözlüğü Son güncelleme: 8 Temmuz 2014 Kemal Kenru Berk Uralcan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Marvel Sözlüğü Son güncelleme: 8 Temmuz 2014 Kemal Kenru Berk Uralcan"

Transkript

1 Marvel Sözlüğü Son güncelleme: 8 Temmuz 2014 Kemal Kenru Berk Uralcan

2 GİRİŞ Marvel çizgi romanlarından aşağı yukarı dört yüz kavramın temel tanımlarını içeren Marvel Sözlüğü, sitemizin en eski özel dosyalarından birisiydi. AltEvren deki makaleleri, incelemeleri ve özel dosyaları takip eden okurlarımızın, hâkim olmadıkları kavramları kısa sürede öğrenebilmeleri için hazırlanan bu dosyamız sitenin en popüler dosyalarından biri olmasından tahmin ettiğimiz kadarıyla faydalı bir özel dosyaydı. Ve fakat, Marvel sözlüğü sonuç olarak bir Excel dosyası olarak hazırlandığından, son derece çirkin bir görünümü vardı. Çizgi romanlarla alakalı bir özel dosyadan çok, bir şirket envanterini andıran Marvel Sözlüğü, şüphesiz pek çok okurumuz için itici bir projeydi. Ama artık, Marvel da karşınıza çıkan garip terimlerin basit açıklamalarını okumak için, göz zevkinize hakaret etmek zorunda kalmayacaksınız! Sitemizde daha önce Ms. Marvel hakkında bilgilendirici bir yazı yazan Kemal Kenru nun inanılmaz bir özveriyle hazırladığı yeni Marvel Sözlüğü, ilk haliyle kıyaslanamayacak kadar estetik bir özel dosya oldu. Bunun ötesinde, kavramların görsellerle sunuluyor olması sayesinde, sadece bahsedilen kavramların ne ifade ettiğini basitçe açıklayan bir dosyadan; karakterlerin, öğelerin ve yerlerin nasıl göründüğünü de basitçe aktarabilen bir özel dosyaya dönüştürülmesi, projenin daha başarılı hale gelmesini sağladı bunun, çizgi roman gibi bir mecra için ne kadar önemli bir durum olduğundan söz etmeye herhalde gerek yok. Sizleri özel dosyayla baş başa bırakmadan önce, Marvel Sözlüğü ile ilgili basit bilgileri kısaca tekrarlamak faydalı olacaktır: - Marvel Sözlüğü, temel olarak AltEvren deki yazıları okurken karşınıza çıkabilecek kavramlarla ilgili basit bilgiler sunan bir özel dosya dolayısıyla, birinci amacı yazılarda geçebilecek kavramların tamamen anlamsız kalmasını engellemek. Eğer bir karakter, bir olgu, bir yer veya bir takım hakkında kapsamlı bilgiler istiyorsanız, Marvel Sözlüğü doğru bir kaynak değil. Buradaki tanımlar, sadece bir fikir sahibi olmanız, X bir kavramı cümle içinde gördüğünüzde, ne denmek istediğini çok basitçe anlayabilmeniz için yazılmış tanımlar.

3 - Bu projenin temel amacı, baştan sona okunmak değil, ki bir "sözlük" olduğu için, baştan sona okumanın sıkıcı bir deneyim olacağı da tahmin edilebilir. Marvel Sözlüğü, bilgisayarınıza bir kere indirip, daha sonra gerektikçe kullanacağınız bir özel dosya. - Bu doğrultuda, aradığınız kavramları bulabilmek için, tıpkı gerçek bir sözlükte yapacağınız gibi kavramları alfabetik olarak arayabilir veya klavyenizden CTRL + F kısayolunu kullanabilirsiniz. - Son olarak, Marvel Sözlüğü kesinlikle tamamlanmış, veya bitmiş olduğunu iddia ettiğimiz bir çalışma değil Marvel Comics bünyesinde binlerce karakter, yer, takım ve olgu olduğunu düşünürseniz, muhtemelen hiçbir zaman da gerçek anlamıyla tamamlanmayacak. Sözlüğün yeni hali, ilk hazırlandığı şeklinden yola çıkılarak tasarlandı fakat eğer önemli eksiklikler görürseniz, bunları altevren@altevren.net adresinden bize bildirebilirsiniz. İlerki düzenlemelerde, bu eksiklikler de giderilecektir. İyi okumalar! Kemal Kenru & Berk Uralcan

4 3D MAN Skrull ırkının üzerlerinde yaptığı deneyler sonucu başka bir boyuta geçen kardeşiyle taktığı bir gözlük sayesinde birleşen Chuck Chandler'ın süper kahraman ismi. Kardeşiyle "birleştiği" zaman normal halinden 3 kat daha hızlı, üç kat daha dayanıklı ve üç kat daha güçlü olan 3-D Man, bir dönem Avengers takımının da üyesi olmuştur. 50 STATE INITIATIVE Civil War sonrasında oluşturulan ve Amerikadaki her eyelet için bir süper kahraman ekibi kurulmasını içeren devletin de desteklediği bir program. Programın başında ise Civil War sonrası S.H.I.E.L.D. direktörlüğüne getirilen Iron Man vardır.

5 ABOMINATION Hulk'un - onunla benzer özellikler taşıyan - en büyük düşmanı. Kendisi eski bir KGB ajanıdır. Daha güçlü bir gamma ışınına maruz kaldığı için dönüşümü Bruce Banner'ın aksine kalıcı olmuştur. ABRAXAS Marvel Evreni'nin kozmik devlerinden biri. Hakkında detaylı bilgi almak için, Marvel - Evren ve Ötesi özel dosyamıza göz atabilirsiniz.

6 ADAM WARLOCK Özellikle kozmik maceralarda boy gösteren, bir deney olarak yaratılmış fakat daha sonra hem High Evolutionary'nin deneyleri, hem de ele geçirdiği Soul Gem sayesinde güçlenmiş bir süper kahraman. AGE OF APOCALYPSE Charles Xavier'in öldürülmesi sonucu yaratılan bir alternatif evren. Bu evrende, Apocalypse ve etrafındaki mutantlar dünyayı ele geçirmiş, ve sadece en güçlü olanın hayatta kalmasını öngören vahşi bir toplum yaratmıştır.

7 AGENT X Marvel'ın 2002 yılında iptal ettiği Deadpool serisi için yaratılan, karakter ve güçler olarak Deadpool'a son derece benzeyen fakat ilerleyen hikayelerde başka biri olduğu ortaya çıkan bir karakter. Deadpool, DC Comics firmasının uzun süre devam eden Earth - 1 / Earth -2 geleneğinin bir parodisi olarak, Agent X'i kendisinin Earth-2 versiyonu olarak adlandırmaktadır. AI APAEC Norman Osborn'un yeni Dark Avengers ekibinde de yer alan, yarı insan, yarı örümcek olarak tasvir edilen bir karakter. Normalde korkunç bir görüntüsü olan ve The Decapitator olarak bilinen Ai Apaec, Dark Avengers takımında Norman Osborn un kendisine verdiği serum sayesinde daha insani bir hale bürünmektedir.

8 ALICIA MASTERS Fantastic Four üyelerinden The Thing'in kör sevgilisi - hem FF üyeleri ile yakın ilişkisi, hem de görme engeli yüzünden Alicia sık sık kendisini takımın bir üyesi gibi davranmak zorunda kaldığı maceralar içinde bulur ALPHA FLIGHT Kanadalı bir grup mutanttan oluşan süper kahraman takımı. Kanada'nın resmi süper kahraman takımıdır. Kendisi de bir Kanadalı olan Wolverine, X-Men'e katılmadan önce bu takımın üyesiydi. Takımın başlıca üyeleri şunlardır; - Guardian - Vindicator - Sasquatch - Puck - Northstar - Marrina - Aurora - Shaman - Snowbird - Talisman

9 AMALGAM UNIVERSE Marvel Comics ve DC Comics firmalarının, 90'lı yıllarda yarattıkları ortak evren. Evrenin temel mantığı, içindeki tüm karakterlerin bir Marvel ve bir DC kahramanının birleşmesinden oluşmasıydı. ANNIHILUS Negative Zone'un en önemli karakterlerinden biri olan Annihilus, form olarak devasa bir böceğe benzemekte ve Negative Zone'u Marvel Evreni'nin içine doğru genişleterek evreni yok etmek istemektedir.

10 ANTI-VENOM Venom simbiyotunu kaybettikten sonra, Eddie Brock'un taşımaya başladığı yeni simbiyotun adı. ANT-MAN (BKZ: HANK PYM) Daha sonra Yellowjacket ve Giant Man gibi kimlikler de üstlenecek olan Hank Pym in ilk ve asıl süper kahraman kimliği. Ant-Man in süper gücü, istediği zaman bir karınca kadar küçülebilmesi, fakat asıl boyutunun gücünü bu formda da koruyabilmesidir.

11 ANT-MAN II (SCOTT LANG) Hank Pym'in "Ant - Man" formülünü kullanarak bu güçleri eline geçiren Scott Lang, bir kahraman olmaya çabalasa da, Pym'in etik anlayışından tamamen yoksun olduğu için gücünü kullanmaması gerektiği şekillerde de kullanan bir adam. APOCALYPSE İlk doğan mutant olduğu iddia edilen bir X-Men düşmanı. Gerçek adı En Sabah Nur olan Apocalypse, vahşi bir Sosyal Darwinist olarak, sadece en güçlü olanın, yani mutantların ayakta kaldığı bir gelecek yaratmanın peşindedir.

12 ARCHANGEL Meleğe benzer kanatları ile uçabilme yeteneğine sahip bir X- Men üyesi. X-Men'in orijinal üyelerinden biri olmasının yanı sıra, bir dönem Apocalypse'in de kontrolüne girmiş, bu dönemde vücudu tamamen metalden oluşan bir zırh ile kaplanmıştır. ARES Yunan mitolojisinin savaş tanrısından esinlenilen mitolojik, süper güçlü Marvel kahramanı.

13 ASGARD Marvel'ın İskandinav tanrılarının yaşadığı sihirli yer Asgard lılar, kendi boyutlarını dünyanın da bir tanesi olduğu 9 boyuttan biri olarak görürler.

14 ASTEROID M Magneto'nun bir süre uzayda bir üs olarak kullandığı metal bazlı bir asteroid. Daha sonra, X- Men önderliğinde tüm mutantların evi haline gelecek olan Utopia, bu asteroidin bir adaya çevrilmesiyle kurulmuştur. ATLANTIS Mitolojik Atlantis'ten esinlenen ve denizin altında bulunan bir kent. Su altında yaşayacak şekilde evrimleşmiş bu insanların kralı Namor'dur.

15 ATTILAN Inhumans ırkının ayda bulunan şehirleri.

16 AVENGERS Üç önemli üyesi Iron Man, Captain America ve Thor olan; pek çok Marvel kahramanının da kariyerinin bir noktasında katıldığı süper kahraman ekibi. AVENGERS ACADEMY Temel olarak The Initiative programı ile birlikte genç süper kahramanları eğitmek için kullanılan, Initiative'in kaldırılmasından sonra da hayatına devam eden, genç süper kahraman eğitme akademisi

17 AVENGERS MANSION Avengers üyelerinin geleneksel olarak içinde yaşadıkları ve karargah olarak kullandıkları malikane. AVENGERS TOWER New Avengers kurulduğu sırada Avengers Mansion'un yıkık olması nedeniyle kullandıkları karargah. Hala Avengers takımı tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

18 BALDER Asgard'ın önemli tanrılarından biri. Siege hikayesi sırasında Asgard'ın kralı olduğu için önem taşımaktadır. BANSHEE Sesini uçmak / çığlıklarıyla rakiplerini alt etmek için kullanabilen bir X-Men üyesi

19 BARON MORDO Dr. Strange ile birlikte The Ancient One'dan sihir eğitimi alan, fakat Dr. Strange'in yeteneklerini kıskandığı için sonradan onun en büyük rakiplerinden biri haline gelen büyücü BARON ZEMO 1. İkinci Dünya Savaşı'nda Red Skull ile birlikte Alman ordusunun önemli komutanlarından biri. 2. Orijinal Baron Zemo'nun oğlu. İkinci Baron Zemo, babasının ideallerini takip eden bir karakter olmasıyla, Masters of Evil takımını kurmasıyla, ve en önemlisi, Masters of Evil takımı için bir maske olarak "Thunderbolts" süper kahraman takımını yaratmasıyla önemlidir.

20 BARRACUDA Temel olarak Punisher'a karşı savaşan, süper güçlü ve süper dayanıklı bir gangster çetesi lideri BASTION Aslında gelecekten gelen ve son derece gelişmiş bir sentinel olan, fakat aynı zamanda insan kılığına da girebilen bir X-Men düşmanı

21 BAXTER BUILDING Fantastic Four'un yaşadığı bina BEAST X-Men'in orijinal beş üyesinden biri olan ve evrimi sürdükçe mavi, kedimsi bir yaratığa dönüşen mutant

22 BEN REILLY (SCARLET SPIDER) Clone Saga sırasında ortaya çıkan bir Spider-Man klonu. İlk ortaya çıktığında kendisinin gerçek Peter Parker olduğunu düşünse de, zamanla gerçeği kabullenmiş ve Scarlet Spider kimliği ile suça karşı savaşmıştır. BETA-RAY BILL Uzaylı bir ırka ait, Thor ile benzer güçlere sahip olan - hatta bir anlamda Thor'un uzaylı bir versiyonu olan karakter

23 BEYONDER Bir dönem Marvel'ın en güçlü karakteri olarak kurgulanmış, fakat zamanla gözden düşmüş, en önemli özelliği Marvel'ın ilk ciddi "crossover"ı Secret Wars'ı organize etmek olan bir karakter BISHOP Mutantların ezildiği bir gelecekten gelerek X-Men'e katılan bir mutant

24 BLACK BOLT En ufak fısıltısı bile etrafını yok etmesine yol açabilecek süper güçlü bir sese sahip olan kahraman. Inhumans'ın Kralı BLACK BOX Aynı zamanda Commcast olarak da bilinen, her türlü elektronik aygıttan her türlü bilgiyi edinebilme ve hafızasına kaydetme gücüne sahip olan bir mutant

25 BLACK CAT Zengin ve sosyetik biri olan Felicia Hardy'nin, süper güçlü ve süper çevik süper kahraman kimliği BLACK WIDOW I Natasha Romanoff, Rus ajanı olarak eğitilmiş bir kahraman

26 BLACK WIDOW II Yelena Belova. Natasha Romanoff ile aynı ismi kullanan bir başka Rus ajanı. İki karakter çoğu zaman birbirleriyle rekabet içinde görünür. BLACKBIRD X-Men takımının seyahat etmek için kullandığı süper jet

27 BLADE Kendisi de yarı-vampir olan bir vampir avcısı. BLAQUESMITH Cable'ı gelecekte eğiten ve onun için bir akıl hocası olan mutant karakter.

28 BLINK Işınlanma yeteneğine sahip olan bir mutant karakter BLOB İnsan ötesi obezitesi sayesinde süper güçlü olan ve neredeyse hiç zarar görmeyen bir mutant

29 BROTHERHOOD OF EVIL MUTANTS Magneto'nun kurduğu ve uzun süre X-Men'in baş düşmanı olan, daha sonra kısaca "Brotherhood of Mutants" ismini kullanan, mutantların insanları ezerek yönetime gelmesini destekleyen mutant takımı BRUCE BANNER (HULK) Maruz kaldığı gamma radyasyonu sonucunda öfkesini kontrol edemediği zaman Hulk'a dönüşen bilim adamı.

30 BUCKY BARNES Captain America'nın yardımcısı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında ölmüş, 2000'li yıllarda Winter Solider hikayesi ile Marvel Evreni'ne geri dönmüştür. BULLSEYE Her objeyi silah olarak kullanabilen, ve attığı her şeyi tam yerine isabet ettirebilen bir suçlu. Daredevil'in baş düşmanı

31 CABAL Norman Osborn'un gücü eline geçirdikten sonra yarattığı, Illuminati'nin karanlık bir haline benzeyen örgüt. Üyeler; Norman Osborn, Dr. Doom, Loki, White Queen, Taskmaster ve The Hood dur.

32 CABLE X-Men lideri Cyclops ve Jean Grey'in klonu Madelyne Pryor'un oğlu. Doğduktan sonra Apocalypse tarafından tekno-organik bir virüsle zehirlenen Cable, geleceğe gönderilmiş ve orada büyümüş, daha sonra Apocalypse'i daha fazla güçlenmeden durdurmak için zamanımıza dönmüştür. Ayrıntılı Karakter Profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/67-cable

33 CAIERA Hulk'un Skaar gezegenindeki karısı. Kendi gezegeninin toprağını kontrol etme yeteneğine sahip olan Caiera nın, Hulk ile birlikte Skaar isimli bir çocuğu da vardır. CALIBAN Güçleri sayesinde etraftaki diğer mutantları sezebilen ve devasa, tüylü, beyaz bir yaratığa benzeyen mutant, eski X-Force karakteri

34 CANNONBALL Kendini bir top mermisi gibi fırlatabilme gücü olan X-Men üyesi CAPTAIN AMERICA Super Soldier Serum adlı bir formül sayesinde insan limitlerini zorlayan bir güce sahip olan bir kahraman. Süper güçleri olmasa da, efsane kişiliği nedeniyle Marvel Evreni'nin en saygı duyulan kahramanlarından biri

35 CAPTAIN BRITAIN Süper güç ve dayanıklılık gibi özellikleri olan, ve Captain America'nın İngiltere versiyonu olması için yaratıldıktan sonra, çeşitli kozmik roller de elde ederek karmaşıklaşan bir karakter. Aynı zamanda İngiliz süper kahraman grubu Excalibur'un kurucusu CAPTAIN MARVEL Kree ırkının bir üyesi olan, fakat Dünya'daki görevi sırasında Dünya için bir süper kahraman haline gelen, ve Marvel kahramanları arasında büyük saygı gören bir kahraman. Death of Captain Marvel hikayesinde ölmüştür. Ayrıntılı karakter profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/588-captain-marvelmar-vell-karakter-biyografisi Death of Captain Marvel incelemesi için; altevren. net/say-seri-ncelemeleri/marvel/587-the-death-of-captain-marvel

36 CARNAGE Venom Symbiote'unun "hamile kalmasıyla" doğan yeni symbiote. Sadist suçlu Cletus Kassaday ile birleşerek Spider-Man'ın en azılı ve en popüler düşmanlarından biri haline gelmiştir. CASSANDRA NOVA Charles Xavier'ın "evil twin"i olarak nitelendirilebilecek, Genosha Soykırımından ve dolayısıyla milyonlarca mutantın ölümünden sorumlu karakter

37 CELESTIALS İnsanlık üzerinde yaptıkları deneylerle Marvel Dünyası'ndaki insanların süper güçler edinebilmesini sağlamış olan uzay tanrıları. Kendileri ile ilgili detaylı bilgi için, Earth X özel dosyamıza göz atabilirsiniz.

38 CEREBRO Charles Xavier'ın dünyadaki mutantları tespit etmek için kullandığı, telepatik güçleri arttırıcı cihaz CEREBRA Cerebro'nun daha da güçlendirilmesi ile ortaya çıkan yeni cihazın adı

39 CHARLES XAVIER X-Men'in kurucusu, telepatik güçleri olan bir mutant. Xavier hayatını, insanların ve mutantların barış içinde yaşayabilmelerine adamıştır. CITIZEN V Çeşitli Amerikan ve İngiliz kahramanlar tarafından kullanılan, asıl olarak İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı savaşmasıyla meşhur olan, fakat daha sonra modern çağda da yeniden kullanılan bir süper kahraman.

40 CLOAK Teleport özelliği ile sokaklarda ortağı Dagger ile birlikte suça karşı savaşan genç bir mutant CLONE SAGA The Jackal adlı bilim adamının Spider-Man'i klonlamasıyla, başlayan, Peter Parker ve klonları etrafında dönen, fakat çizgi roman hayranları arasında hiçbir zaman popüler olmamış bir Spider-Man hikayesi

41 COLLECTIVE MAN Aynı vücutta toplanarak, bir insanın beş katı güçlü bir varlık yaratmayı başaran Çinli beşizlerin, bir aradaki formları için kullandıkları kod adı COLOSSUS Vücüdunu istediği zaman çelikten bir zırha çevirebilen Rus X-Men üyesi Piotr Rasputin'in bu takımda kullandığı kod adı

42 COPYCAT İstediği kılığa bürünebilen ve bu kılıklarda dönüştüğü kişilerin güçlerini taklit edebilen bir X-Force düşmanı. COSMIC AWARENESS Evrende olup bitmiş, olmakta olan ve gelecekte olacak her şeyi görme ve bilme durumuna verilen isim.

43 COSMIC BEINGS Marvel Evreni'nde sonsuzluk, ölüm gibi kavramları simgeleyen varlıklar. Bunlar hakkında detaylı bilgi verdiğimiz Marvel - Evren ve Ötesi özel dosyası sizin için iyi bir kaynak olacaktır

44 COSMIC CUBE Kendisine sahip olanlara evrenin gerçekliğini değiştirme gücü veren, yanlış ellere düştüğünde son derece tehlikeli hale gelen bir obje COUNT NEFERIA Baron Zemo tarafından kendisine verilen süper güç, hız ve enerji yaratma gibi yetenekler sayesinde Avengers takımı ile savaşan İtalyan soylu

45 CRYMSON DYNAMO Iron Man'inkine benzer bir zırhla, Tony Stark ile savaşan bir Sovyet bilim adamı CRYSTAL Dört temel elementi kontrol etme yeteneği olan Inhumans üyesi

46 CYCLOPS X-Men in ilk üyesi ve geleneksel lideri. Gözünden kırmızı bir ışın atan Cyclops, son dönemlerde git gide daha aykırı bir karakter haline gelmiş, ve Avengers vs. X-Men serisinin kötü adamı olarak gözükmüştür. DAGGER Işıktan hançerler yaratma özelliği ile sokaklarda ortağı Cloak ile suça karşı savaşan genç bir mutant

47 DAILY BUGLE J. Jonah Jameson tarafından kurulan ve Peter Parker'ın uzun süre Spider-Man fotoğrafları satarak para kazandığı New York gazetesi DAISY JOHNSON Deprem yaratma güçleri ile önce genç yaşta S.H.I.E.L.D ajanı olarak yükselmiş, daha sonra Quake kod adıyla Nick Fury'nin Secret Warriors ekibine ve Avengers'a katılmış süper kahraman

48 DAKEN Wolverine'in babasına benzer özellikler taşıyan oğlu DAMIEN HELLSTROM Şeytan'ın oğlu olmasına rağmen, mistik güçleri ile insanlık için savaşan bir büyücü. Ayrıca Son of Satan olarak da bilinir.

49 DANGER Hemen aşağıda tanımını görebileceğiniz Danger Room'un zamanla bilinç kazanması sonucunda ortaya çıkan, başta tüm güçlerini ve zayıflıklarını bildiği X-Men takımına karşı olan fakat daha sonra X-Men'e katılan yaşam formu DANGER ROOM X-Men'in ilk döneminde çeşitli engeller ve tuzaklardan oluşan, daha sonra Shi'ar ırkının üstün teknoloji ürünü holografik cihazlarıyla, tam anlamıyla bir görev simulatörü haline gelen antrenman odası

50 DAREDEVIL Kör olduktan sonra diğer hislerinin insanüstü bir şekilde güçlenmesi sayesinde suça karşı savaşan süper kahraman DARK AVENGERS Norman Osborn tarafından yaratılan ve Osborn'un karanlık işleri için kullanılan Avengers takımı. Tamamen suçlulardan oluşmasına rağmen, bu suçlular benzer güçlere sahip oldukları Avenger'ların kostümlerini giydikleri için, bu takım çoğu zaman halkın gözünde o kadar da kötü gözükmemektedir.

51 DARK BEAST X-Men üyesi Beast'in Age of Apocalypse evreninden gelen kötü hali. DAZZLER Ses dalgalarını çeşitli amaçlarla kullanabildiği enerji formlarına çevirebilen bir X-Men üyesi

52 DEADPOOL Wolverine'i de yaratan Weapon X programı sayesinde iyileşme özelliği kazanan, fakat aynı zamanda deliren komik Marvel kahramanı. Ayrıntılı Karakter Profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/70-deadpool-iikarakter-biyografisi DEFENDERS Dr. Strange, Hulk, Namor ve Silver Surfer tarafından kurulan ve diğer üyeleri değişken olan bir süper kahraman grubu

53 DEVIANTS Celestials tarafından yaratılan, ilkel ve deforme bir ırk DOC SAMSON Hulk / Bruce Banner'ın psikoloğu olan, ve daha sonra Banner'ı Hulk'a dönüştüren Gamma Radyasyonuna maruz kalarak ona benzer güçler edinen bir karakter

54 DOCTOR DOOM Fantastic Four'un baş düşmanı. Sihir ve bilimi birleştirerek savaşan Doom, Avrupa'da kurgusal Latveria kentinin kralı olmakla beraber, Marvel Evreni'nin en korkulan kötü karakterlerinin başında gelmektedir. DOCTOR OCTOPUS Dört mekanik demir kolu yardımıyla Spider-Man ile savaşan, aynı zamanda dahi bir bilim adamı olan Dr. Otto Octavius'un kod adı. Kısa süre önce Superior Spider-Man kimliğiyle suça karşı da savaşmıştır.

55 DOCTOR VOODO Haiti'li mistik, yerel bir büyücü. Dr. Strange'den sonra Sorcerer Supreme'lik ünvanını bir süre taşıyan kişi DOMINO Şansın hep kendisinden yana olmasını sağlayan bir mutant gücünün yanı sıra, silah ve dövüş sanatları konusunda da uzman olan X-Force üyesi

56 DORMAMMU Özellikle Dr. Strange ile savaşan, başka bir boyutta yaşamasına rağmen Dünya'yı ele geçirmeye çalışan bir karakter DR. STRANGE Mistik güçleriyle dünyayı kara büyü ve diğer boyutlardan gelen tehlikelere karşı koruyan süper kahraman

57 DRACULA Bram Stoker'ın romanı ve sayısız film ile tanıdığımız, dünyanın en meşhur vampiri DRAX THE DESTROYER Varlığının tek amacı Thanos'u öldürmek olan ve çeşitli kozmik güçlere sahip olan karakter

58 DUM DUM DUGAN Nick Fury'nin II. Dünya Savaşı yıllarından silah arkadaşı ve S.H.I.E.L.D ajanı EDDIE BROCK Venom simbiyotunu ilk taşıyan kişi, şu sıralarda Anti-Venom simbiyotunu giymektedir.

59 EGO Evrende serbestçe "gezen" canlı gezegen, Ego the Living Planet ELDERS OF THE UNIVERSE Evrenin en eski canlılarından oluşan kozmik bir grup varlığa verilen genel isim. Bu karakterlerin her biri, kendisini tanımlayan bir özelliğe sahiptir ve bu özellik ile adlandırılır; The Collector'un koleksyion yapma takıntısı olması, The Runner'ın koşma merakı, vs.

60 ELECTRO Elektrik yaratma güçleriyle Spider- Man'ın en tehlikeli düşmanlarından biri ELEKTRA Her türlü dövüş sanatında uzmanlaşmış ve Daredevil ile ilişkisiyle meşhur olmuş bir karakter. Hem bir kahraman, hem de suçlu olarak gözükmüştür.

61 EMMA FROST Telepati ve vücudunu kristale çevirme gücü olan bir mutant. Aynı zamanda Cyclops'un sevgilisi ENCHANTRESS Erkekleri büyüleme gücüne sahip bir Asgard tanrıçası, Thor'un düşmanlarından biri

62 ETERNALS Celestials tarafından Deviants deneyinin başarısız olması sonrasında yaratılan ve insanların tanrı olarak taptığı kusursuz bir ırk. EXCALIBUR Üyeleri çoğunlukla mutantlardan oluşan ve Captain Britain önderliğinde kurulan, İngiliz süper kahraman takımı

63 EXILES Farklı paralel evrenlerden toplanılarak bir araya getirilen ve Multiverse içindeki hasarlı evrenleri düzeltmekle görevlendirilen bir süper kahraman grubu EYE OF AGAMMOTO Pek çok farklı gücü olan bir sihirli aygıt. Dünyanın en güçlü sihirli eşyalarından birisi olduğu için, Sorcerer Supreme ünvanını taşıyan kişi hariç kimsenin kullanmasına izin yoktur.

64 EZEKIEL 2000'li yıllarda Spider-Man serilerinde karşımıza çıkan ve Spider-Man'e benzer güçlere sahip olan, yaşlı, eksantrik, milyoner bir işadamı FANTASTIC FORCE Fantastic Four'un bir spin-off'u olarak 90'lı yıllarda yaratılan fakat pek başarılı olamayan bir süper kahraman takımı

65 FANTASTIC FOUR Marvel'ın Mr. Fantastic, Invisible Woman, The Thing ve Human Torch'tan oluşan süper kahraman ekibi FANTOMEX Wolverine'in yaratıldığı Weapon X programının bir devamı olan Weapon Plus ile çeşitli güçlere kavuşan, ilüzyon yaratma, hipnoz gibi özellikleri bulunan X-Force üyesi

66 FIN FANG FOOM Uzaylı bir ırka ait olan devasa bir ejderha FLASH THOMPSON Peter Parker ile aynı liseye gittikten sonra, üniversiteyi bitirip orduya katılan ve Irak Savaşı'nda bacaklarını kaybeden Spider-Man karakteri. Şu anda, Venom kostümü giymekte ve Birleşik Devletler hükümeti için çalışmaktadır.

67 FORGE Mutant gücü yeni teknolojiler ve icatlar yaratmak olan dahi bir X-Men karakteri FRANKLIN RICHARDS Reed Richards ve Sue Storm'un oğlu. Franklin Richards, potansiyel olarak dünyanın en güçlü mutantıdır. Bugüne kadar, "evren yaratmak" gibi devasa olayları bile gerçekleştirebildiği görülen Franklin, Celestial'lar tarafından kendilerine denk olarak görülmektedir.

68 FRIGHTFUL FOUR Fantastic Four'un tam zıttı olarak kurulan ve dört kötü elemandan oluşan, grup üyeleri değişiklik gösteren bir süper suçlu grubu FROST GIANTS Asgard'ın da dahil olduğu "Nine Realms"den Jötünheimr'da yaşayan buz devleri. Asgard'lıların önemli düşmanlarından biri

69 FUTURE FOUNDATION Reed Richards tarafından dünyanın geleceğine katkıda bulunabilecek dahi çocukların bir araya getirildiği bir grup. Bu grup, Fantastic Four'un da evi olan Baxter Building'de yaşamaktadır. G. W. BRIDGE Yetenekli bir süikastçi ve S.H.I.E.L.D ajanı. Tam adı, George Washington Bridge ("George Washington Köprüsü") olduğu için, G. W kısaltmasını kullanmaktadır.

70 GALACTUS Açlığını içinde yaşam olan gezegenleri "yiyerek" dindirebilen kozmik bir varlık. Ayrıntılı karakter profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/70-deadpool-iikarakter-biyografisi

71 GAMBIT Tuttuğu her şeyi şarj ederek, objeleri patlayıcı bir silahlara dönüştürebilen, genel olarak da iskambil kartlarını tercih eden X-men üyesi GARGOYLE Gerçek adı Isaac Christians olan, fakat mitolojik bir canlı olan Gargoyle'un güçlerini aldıktan sonra yaşlanmayan, zarar görmeyen iblis-vari bir yaratığa dönüşen karakter

72 GENERAL THUNDERBOLT ROSS Hulk'u yakalamakla takıntılı olan Amerikan generali. Aynı zamanda Bruce Banner'ın sevgilisi Betty Ross'un babasıdır, ve ilerleyen yıllarda kendisini Red Hulk'a dönüştürecektir.

73 GENERATION X Xavier'ın okulunun Massachussets eyaletinde eğitim almış ve bir süre "yeni X-Men takımı olmak" için eğitilmiş genç mutant grubu GENIS VELL Captain Marvel olarak bilinen Mar-Vell'in oğlu, babasından sonra Captain Marvel ismini üstlenen kişi

74 GENOSHA Mutantların kendi başlarına bir ulus olma hayali doğrultusunda kurulan bir ülke. Genosha, içindeki pek çok mutantın ölmesiyle sonuçlanan bir mutant soykırımı ile feci bir sona ulaşmıştır.

75 GHOST Kendisine görünmezlik sağlayan bir zırh giyen Iron Man düşmanı GHOST RIDER Yanan kafatası ve motorsikletiyle Marvel'ın en ikonik karakterlerinden biri olan Ghost Rider, mistik güçlere sahip ve masumların intikamını alan bir süper kahraman

76 GIANT MAN (BKZ: HANK PYM) Hank Pym in Ant Man formunun aksine vücudunu devasa boyutlara getirebildiği vücut formu. GORILLA MAN Farklı kişiler tarafından kullanılsa da, temel olarak insan zekası ve goril vücudunun bir araya gelmesiyle oluşan bir karakter

77 GREAT LAKES AVENGERS Daha çok kendilerini düşürdükleri gülünç durumlarla gündeme gelen ve çoğu dergide diğer süper kahraman takımları için rahatsız edici bir unsur olarak gösterilen, Wisconsin bazlı süper kahraman takımı GREEN GOBLIN bkz: Norman Osborn

78 GUARDIANS OF THE GALAXY 1. Marvel Evreni'nde, bundan bin yıl sonra galaksiyi korumak için savaşan takımın adı 2. Enteresan zaman döngüleri sayesinde 31. yüzyıldaki takımdan esinlenerek, Annihilation'dan sonra kurulan kozmik süper kahraman takımı H.A.M.M.E.R Norman Osborn'un S.H.I.E.L.D yerine kurduğu "barış" organizasyonu

79 H.E.R.B.I.E Reed Richards tarafından çocuklarına bakıcılık yapması amacıyla üretilen, fakat bunun dışında da pek çok özelliği bulunan süper teknoloji ürünü bir robot HAMMERHEAD Kaya kadar sert bir kafası olan New York'lu suçlu. Temel olarak bir Spider- Man düşmanıdır

80 HAND Karanlık, mistik ninjalar tarafından yönetilen ve dünya çapında aktiviteleri olan bir örgüt. Mandarin, Elektra ve Daredevil in de dönem dönem liderliğini yaptığı örgüt, şimdilerde Amerika da Kingpin, Japonya da Sabretooth un emri altındadır. HANK PYM Ant Man, Goliath ve Yellowjacket gibi pek çok süper kahramanın alter ego'su olan Avengers üyesi. Buluşlarıyla ve zekasıyla da ön plana çıkan Hank Pym in en büyük pişmanlığı, Avengers takımının en büyük düşmanlarından biri haline gelen Ultron u yaratmış olmasıdır. HARRY OSBORN Norman Osborn'un oğlu ve Peter Parker'ın en yakın arkadaşlarından birisi. Geçmişte Green Goblin kostümünü de giymiş, ve uzun süre uyuşturucu bağımlılığıyla savaşmıştır.

81 HATE MONGER Hitler'in klonu, süper suçlu patronu kötü karakter HAVOK (ALEX SUMMERS) Cyclops'un kardeşi Alex Summers. Kozmik enerjiyi vücudunda depolayarak bunları güçlü patlamalara dönüştürebilen Havoc, kıdemli bir X-Men ve Starjammers üyesidir.

82 HAWKEYE Captain America, Iron Man ve Thor'dan sonra dördüncü en önemli Avengers sayılabilecek Hawkeye, süper güçleri olmamasına rağmen dövüş sanatlarındaki uzmanlığı ve özellikle okları ile suça karşı savaşan bir kahraman. HEADSMAN Ayrıntılı Karakter Profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve- biyografiler/karakter-profilleri/493- hawkeye-clint-barton Spider-Man'ın bir düşmanı olan ve daha sonra Thunderbolts'a katılan süper suçlu

83 HELLICARRIER S.H.I.E.L.D ve H. A. M. M. E. R gibi organizasyonların kullandığı uçan karargahlar HERALDS OF GALACTUS Temel görevleri Galactus'a beslenebileceği gezegenler bulmak olan elçilerin genel adı. Detaylı bilgi için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/263-heralds-ofgalactus

84 HERCULES Mitolojik karakter Herkül'den esinlenmiş, süper güçlü Marvel karakteri HIGH EVOLUTIONARY Kafayı evrim ve doğal seleksiyon gibi konulara takmış bir biyolog. Yapay evrim deneyleri nedeniyle Marvel'da çoğu zaman kötü bir karakter olarak görülür.

85 HOBGOBLIN Green Goblin'e benzer güçlere sahip olan bir Spider-Man düşmanı. İlk yaratıldığında uzun süre gerçek kimliğinin ortaya çıkmaması nedeniyle merak uyandırsa da, ilerleyen yıllarda daha önemsiz bir role düşürülmüştür. HOPE SUMMERS House of M sonrasında doğan ilk mutant. Bir mutant kurtarıcısı olarak görülmektedir. Cable tarafından gelecekte büyütülmüş, ve zamanımıza geri getirilerek X-Men takımına katılmıştır. Avengers vs. X-Men hikayesinin en önemli karakterlerindendir.

86 HORSEMEN OF APOCALYPSE İsmi İncil e bir gönderme olan Apocalypse'in, bu kitapta adı geçen "The Four Horsemen" kavramına gönderme olarak aldığı dört yardımcı. Bu yardımcıların kim olduğu değişse de, isimleri hep War, Death, Famine ve Pestillence'dır. HOWARD STARK Tony Stark'ın babası, oğlu gibi dahi bir mühendis

87 HOWARD THE DUCK Dünya'da hapsolmuş antropomorfik bir ördek karakter. İlk yazıldığı yıllarda absürt ve yazarları tarafından varoluşcu olarak tanımlanan bir tarzla oldukça kült bir seri haline gelmiştir. HUMAN TORCH I İkinci Dünya savaşı yıllarında yaratılan bir android. Gerçek adı Jim Hammond olan orijinal Human Torch, Marvel'ın en eski süper kahramanlarından biridir.

88 HUMAN TORCH II Fantastic Four'un, vücudunu ateşe çevirebilme özelliği olan üyesi, Sue Storm'un kardeşi. Human Torch ismini kullanan ilk karakter olmamasına rağmen, bu ismi asıl meşhur yapan karakter Johnny Storm'dur. HYDRA Tarihi yer yer Antik Mısır'a, yer yer de İkinci Dünya Savaşı'na dayandırılan, Marvel'ın önemli terorist organizasyonu. İsminin tamamı büyük harflerle "HYDRA" şeklinde yazılmasına rağmen, herhangi bir kısaltma değildir.

89 INFINITY GEMS Infinity Gauntlet'i de oluşturan bu özel taşlar hakkında son derece detaylı bilgileri, sitemizdeki Infinity Gauntlet Özel Dosyasından okuyabilirsiniz. ICEMAN Vücudunu buza çevirme yeteneği olan X-Men üyesi. Takımın ilk beş üyesinden biridir, ve son yıllarda her şeyi buza çevirebilecek kapasiteye sahip Omega seviyesinde bir mutant olduğu ortaya çıkmıştır.

90 ILLUMINATI Bir grup Marvel kahramanının, dünyanın gidişatı ile ilgili tartışmak ve kararlar almak için kurduğu örgüt. IMMORTUS Kang the Conquerer'un, zaman yolculuğu mantığı içinde ortaya çıkan bir başka kişiliği

91 IMPOSSIBLE MAN Moleküler manipülasyona kadar giden şekil değiştirme yetenekleri bulunan kozmik bir karakter. Kendisi bu gücüne rağmen herhangi önemli bir rol oynamamakta, daha çok oyuncu ve rahatsız edici bir karakter olarak kullanılmaktadır. INFINITY GAUNTLET Altı "Infinity Gem"in bir araya gelmesiyle oluşan, ve evrenin her açısını kontrol etme yeteneğine sahip olan sonsuz güçlü bir eldiven. Sitemizde daha detaylı bir yazısını bulabilrisiniz.

92 INHUMANS Uzaylı Kree ırkının insanlar üzerinde deney yapması sonucunda oluşan, Ay'daki şehirleri Atillan'da yaşayan süper güçlü bir ırk INTELLIGENCIA Hulk dergilerinde karşımıza çıkan, Marvel Evreni'nin dahi süper suçlularını bir araya getiren bir takım

93 INVADERS II. Dünya Savaşı'nda Amerika adına savaşan, Captain America, Bucky, Human Torch, Toro ve Namor'dan oluşan süper kahraman takımı IRON FIST Uzak doğu dövüş sanatlarında uzmanlaşmış, aynı zamanda süper güçlü yumruklara sahio olan Avengers karakteri

94 IRON MAN Milyoner Tony Stark'ın, teknoloji harikası bir zırh giyerek kötülüğe karşı savaşmaya başlamasıyla ortaya çıkan süper kahraman IRON PATRIOT (BKZ: NORMAN OSBORN)

95 J. JONAH JAMESON Peter Parker'ın da uzun süre çalıştığı Daily Bugle gazetesinin editörü olan, ilerleyen dönemlerde New York Belediye Başkanlığına kadar yükselen ve geleneksel olarak Spider-Man'den nefret eden karakter JACK O'LANTERN Yanan bir balkabağına benzeyen kafası ile meşhur olmuş birkaç süper suçlunun kullandığı ortak isim.

96 JESSICA JONES Kazandığı uçma ve süper güç gibi özelliklerinin ilk görevlerinde Purple Man'in kontrolüne girerek kötüye kullanılması nedeniyle kahramanlığı bırakan, daha sonra bir dedektif firması kuran ve Luke Cage ile evlenen, ve New Avengers takımına katılan karakter JOHN JAMESON J. Jonah Jameson'un oğlu olan astronot. Ayda bulduğu esrarengiz bir obje nedeniyle Jameson aynı zamanda bir kurtadama dönüşmektedir.

97 JUBILEE Ellerinden çıkarttığı ışınları bir silah olarak kullanılabilen ve X- Men'e yeni bir Kitty Pryde yaratma amacıyla dahil edilen karakter. Daha sonra, Curse of the Mutants hikayesinde bir vampire dönüşmüştür. JUGGERNAUT Cyttorak isimli bir Tanrı'nın "Crimson Gem" adlı gizemli nesnesi sayesinde durdurulamaz bir güç kazanan varlığın adı. Daha önce Charles Xavier'ın üvey kardeşi Cain Marko tarafından taşınan bu kimlik, şu sıralarda X-Men üyesi Colossus tarafından taşınmaktadır.

98 JUNE COVINGTON Norman Osborn'un Siege sonrasında hapisten kaçmasına yardım eden ve daha sonra yeni Dark Avengers takımına Scarlet Witch olarak katılan karakter. Hakkında daha detaylı bilgi sitemizde, "Kim Bu New Dark Avengers" yazısında bulunabilir. KANG THE CONQUEROR Paralel bir Marvel Evreni'nde doğan, fakat kendi zaman diliminin kusursuzluğundan sıkılarak, daha eğlenceli bir zaman dilimine yolculuk eden, ve Avengers'ın en büyük düşmanlarından biri haline gelen kötü karakter.

99 KA-ZAR Antarktika'daki tropik "Savage Land"de yaşayan süper kahraman KINGPIN New York'un mafyaları arasında en güçlüsü olan ve NY şehrinin en büyük suç imparatoru olarak kabul edilen Wilson Fisk'in takma adı. İlk olarak Spider-Man dergilerinde gözükse de, asıl baş düşmanı Daredevil'dir.

100 KITTY PRYDE Shadowcat lakabıyla da bilinen, katı objelerin içinden geçme yeteneği bulunan X-Men karakteri. KRAVEN THE HUNTER Süper güçlü bir avcı olarak resmedilen, Spider-Man'ın en önemli düşmanlarından biri olan karakter

101 KREE Marvel Evreni'nin en önemli uzaylı ırklarından birisi. Skrull'ların baş düşmanı olan Kree'ler, pembe ve mavi tenliler olarak ikiye ayrılırlar ve Supreme Intelligence adı verilen, "ırkın ortak bilinci" olarak da düşünülebilecek bir varlık tarafından yönetilirler. KREE SENTRY Kree ırkının kullandığı ileri teknoloji ürünü bir savaş robotu

102 LADY DEATHSTRIKE Bir doktor olan babası tarafından vücudu tamamen adamantium ile kaplanan Wolverine düşmanı LATVERIA Orta Avrupa'da bulunan küçük bir krallık. Temel olarak Dr. Doom tarafından yönetilmekte olduğu için kayda değerdir.

103 LEGACY VIRUS Pek çok mutantın ölümüne yol açan salgın bir hastalığı taşıyan virüs. Colossus, bu virüsü durduracak panzehiri dünyaya yayabilmek için kendisini feda etmiştir. LILANDRA Uzun süre Charles Xavier'la romantik bir ilişki yaşayan, hatta bir süre için onunla evli kalan Shi'ar imparatoriçesi.

104 LIVING LASER Lazer konusunda uzman bir bilimadamıyken, bileklerine yerleştirdiği lazer ışınlarıyla suç dünyasına atılan, ilerleyen yıllarda vücudu tamamen fotonlardan oluşan bir hale gelen Iron Man ve Avengers düşmanı LIVING TRIBUNAL Marvel Evreni'nin, One Above All'dan sonra en güçlü karakteri. Kozmik bir hakim olarak düşünebileceğiniz Living Tribunal, çok nadiren ortaya çıkmakta, ancak bütün multiverse'ün kaderini değiştirebilecek olaylarda gözükebilmektedir.

105 LOKI Kurnazlığın ve aldatmacanın tanrısı, Asgard Tanrılarının baş düşmanı LUCIFER 1. Genç bir Charles Xavier'la savaşan ve onun belden aşağısını felç bırakan uzaylı varlık 2. Ghost Rider çizgi romanlarında gözüken ve güç seviyesi olarak Mephisto'yla benzer seviyelerde olan varlık - Marvel'da "Şeytan"ın bir başka hali

106 LUKE CAGE Hiçbir şekilde zarar görmeyen cildi ile suça karşı savaşan ve New Avengers ekibinin liderliğini üstlenen süper kahraman. The Defenders takımında da görev alır. M.O.D.O.K Mental Organism Designed Only for Killing gibi marjinal bir isme sahip olan, isminden de anlaşılabileceği gibi sadece kötülük yapmak için üretilmiş olan, sadece bir kafa ve çeşitli uzuvlardan oluşan iğrenç kötü karakter

107 MADAME HYDRA (VIPER) Hydra organizasyonunun lideri. Gerçek adı Ophelia Sarkissian dır. Yavaş yaşlanır ve zehire karşı bağışıklık kazanmıştır. MADAME MASQUE Geçirdiği bir kaza sonucunda hasar gören yüzünü saklamak için maske takan ve ismini buradan alan, Maggia ailesinin önderlerinden biri

108 MADAME WEB Spider-Man'e bir dönem akıl hocalığı yapan esrarengiz karakter. MADELYNE PRYOR X-Men'in kurucu üyelerinden Jean Grey'in klonu. Cable, Madelyne Pryor'un Cyclops ile evliliğinden doğmuştur. Pryor daha sonra sapıtarak Goblin Queen adını almış ve X-Men ekibinin bir düşmanı haline gelmiştir.

109 MAGGIA Özellikle erken dönem Marvel maceralarında karşımıza çıkan bir suç organizasyonu. İsminden de anlaşılabileceği gibi, Mafya'nın bir parodisi olarak kurgulanmıştır. MAGGOT Mutant gücü sindirim sistemi olarak da işleyen, önüne gelen her şeyi tüketen iki devasa solucanımsı varlık olan X-Men üyesi mutant

110 MAGNETO X-Men'in dünya üzerindeki tüm metalleri kontrol edebilen baş düşmanı - ilerleyen yıllarda X-Men takımı için zaman zaman bir müttefik de olmuştur. MAN-THING Deneyleri ters giden bir bilimadamının bir kaza sonucu dönüştüğü bitki - insan karışımı varlık.

111 MANDARIN Her parmağında bulunan yüzüklerin farklı güçlerinin yanı sıra, bilimsel anlamda da bir dahi olan ve her türlü dövüğş sanatını uzmanlık seviyesinde icra eden, Iron Man'in baş düşmanı Çinli karakter. MARAUDERS Mister Sinister'ın görevlerini tamamlamak için bir araya getirilmiş mutant takımı. Genelde Mister Sinister'ın pis işlerini yapmak için kullanılırlar.

112 MARIA HILL Nick Fury'nin Secret War'dan sonra SHIELD'daki görevinden alınmasından sonra organizasyonun başına geçen ajan MARVEL KNIGHTS Temel amaçları şehrin güvenliğini sağlamak olan bir grup New York'lu Marvel süper kahramanının oluşturduğu grup. Bu grup hiçbir zaman tam anlamıyla bir takım olarak çalışmasa da, Daredevil, Moon Knight, Cloak, Dagger, Punisher, Luke Cage gibi pek çok isim bu grupta yer almıştır.

113 MARVELMAN Aynı zamanda MiracleMan olarak da bilinen, İngiliz çizgi roman şirketleri tarafından basılan süper kahraman. Hakları Marvel a geçtikten uzun yıllar sonra 2014 yılında piyasa sürülmüştür. MARY JANE WATSON Spider-Man çizgi romanlarının en önemli kadın karakteri. Bir süre Peter Parker ile evli kalmış, fakat bu evlilik Mephisto tarafından yok edilmiştir.

114 MAYA LOPEZ (ECHO) Kızılderili olmak ve sağır olmak gibi süperkahramanlarda nadir bulunan iki özelliği birleştiren, her yapılan hareketi anında ezberleyip kopyalayabilme gücüne sahip olan süper kahraman. M-DAY House of M sonunda yaklaşık 200 tanesi hariç tüm mutantların güç ve özelliklerini kaybettikleri gün.

115 MEDUSA Inhumans ırkının kralı Black Bolt'un, ismini aldığı mitolojik karaktere benzer bir şekilde, saçlarını kontrol edebilme yeteneğine sahip olan eşi MEGAVERSE Marvel Evren hiyerarşisinde multiverse ün üzerinde bulunan konsept. Daha detaylı bilgi için sitemizdeki "Marvel - Evren ve Ötesi" yazısına göz atabilirsiniz.

116 MEPHISTO Marvel Evreni'nin saf kötülüğü temsil eden karakterlerinden biri MERLIN Captain Britain'ın akıl hocası olarak karşımıza çıkan ve King Arthur efsanesindeki Merlin'den esinlenilen büyücü

117 META-HUMAN (META-İNSAN) Marvel Evreni içinde, süper güçleri olan insanları tanımlamak için kullanılan yaygın bir kavram. MICROVERSE Genel Marvel Evreni'nin kapsadığı ufak evren ve boyutlara verilen genel isim. Microverse'ler hakkında daha detaylı bilgi için "Marvel - Evren ve Ötesi" özel dosyasına bakabilirsiniz.

118 MIGHTY AVENGERS Civil War sonrasında kurulan ve lideri Iron Man olan Avengers takımı MISTER SINISTER Apocalypse tarafından kendisine verilen güçlerle ölümsüz hale gelen biyolog Nathaniel Essex'in kullandığı isim. Kendisi temel olarak X-Men'in bir düşmanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

119 MOCKINGBIRD Dövüş sanatlarında usta olan ve fiziksel olarak kusursuz hale getirilmiş Avengers üyesi MOLE MAN Yeraltında yaşayan ve yer altı krallığı ile Dünya üzerindeki nüfusu kontrolü altına almaya çalışan Avengers ve Fantastic Four düşmanı

120 MOLECULE MAN Molekülleri kontrol etme gücüne sahip olan, ve bu nedenle potansiyel olarak sınırsız bir güce sahip Avengers ve Fantastic Four düşmanı MOON KNIGHT Mısır'da bir görevde öldükten sonra hayata dönen Marc Spector'un Mısır Ay Tanrısı Khonsu'nun "avatar"ı olarak suça karşı savaşmaya başlamasıyla ortaya çıkan vahşi süperkahraman. Ayrıntılı Karakter Profili için; altevren. net/yazilar/profil-ve-biyografiler/karakter-profilleri/88-moon-knight

121 MOONDRAGON Marvel Evreni'nin en kuvvetli telepatlarından biri olan, aynı zamanda pek çok dövüş sanatında da usta olan, genelde uzayda maceralar yaşayan karakter. Kendisi biseksüel bir karakter olarak da dikkat çekmektedir. MOONSTONE Sürekli süper kahramanlık ve suç kariyerleri arasında gidip gelen Thunderbolts üyesi. Uçmak, süper güç, yerçekimini etkilemek gibi süper güçleri vardır.

122 MORBIUS Spider-Man'ın klasik düşmanlarından olan vampir karakter MORIA MACTAGGERT Charles Xavier'ın İskoç arkadaşı, mutantlar konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından birisi

123 MORLOCKS New York şehrinin metrolarında ve yerlatı tünellerinde, toplumdan uzak bir hayat yaşamakta olan mutantlar grubu MORLUN Hayvan ve insanların ortak özelliklerini taşıyan insanların yaşam enerjileriyle beslenen ve en çok Spider-Man'ı öldüren karakter olarak hatırlanan varlık

124 MR. FANTASTIC (BKZ: REED RICHARDS)

125 MS. MARVEL Uçma ve süper güç özelliklerine sahip bir Avengers üyesi Ayrıntılı profil için net/yazilar/profil-vebiyografiler/karakter-profilleri/585-ms-marvel MULTIVERSE Birbirine benzer paralel evrenlerin oluşturduğu evrenler bütünü - Multiverse hakkında daha detaylı bilgi için Marvel - Evren ve Ötesi özel dosyamıza bakabilirsiniz.

126 MUTANT Güçlerini DNA'larında bulunan bir "X-Geni" sayesinde alan ve Homo Superior olarak tanımlanan yeni bir insan ırkı MYSTERIO Quintin Beck isimli bir özel efekt ustasının, bu yeteneklerini kendisini bir süper suçluya dönüştürerek yarattığı kişilik

127 MYSTIQUE İstediği kişinin kılığına girebilen, genelde X-Men takımının düşmanı olarak karşımıza çıkan mutant NAMOR THE SUB-MARINER Marvel'ın ilk süper kahramanlarından, Atlantis'in kralı. Aynı zamanda Android Human Torch, Captain America ile birlikte 2. Dünya Savaşında savaşan Invaders a da üyedir.

128 NAMORA Atlantis'li bir adam ile insan bir kadının çocuğu olması nedeniyle Namor'a oldukça benzeyen ve Namor'un kuzeni olarak resmedilen Atlantis'li bir karakter NAMORITA Namora'nın kızı olan Atlantis'li karakter

129 NATE GREY (X-MAN) Cable karakterinin Age of Apocalypse paralel evrenindeki hali. AoA Evreni'nin yok olmasıyla buradan kaçmış ve normal evrende hayatını sürdürmeye devam etmiştir. Potansiyel olarak Marvel'ın en güçlü mutantı olmasına rağmen, bu güçleri vücuduna fazla geldiği için ölmüş, daha sonra da güçleri büyük ölçüde azalarak geri dönmüştür. NATHANIEL RICHARDS 1. Reed Richards'ın babasının adı. 2. Alternatif bir gelecekte Reed Richards'ın soyundan gelen Kang the Conqueror'un (veya diğer adıyla Immortus'un) gerçek adı

130 NEGATIVE ZONE Tamamen anti -maddeden oluşan bir alt-evren. Mr. Fantastic tarafından keşfedilmiştir. Negative Zone'a geçmeyi sağlayan portal da Baxter Building'de bulunur. NEW AVENGERS Avengers ekibinin dağılmasından sonra kurulan yeni Avengers takımı. Eski Avengers takımı yeniden kurulmuş olsa da, bugün alternatif bir takım olarak varlığını sürdürmektedir.

131 NEW DARK AVENGERS Norman Osborn'un, hapisten kaçtıktan sonra Siege öncesindeki statüsünü geri kazanmak için kurduğu yeni takımı NEW X-MEN 1. Grant Morrison'un X-Men serisini yazmaya başlaması ve takımı yeniden kurgulaması üzerine kurulu X-Men dergisi. 2. Bu derginin daha sonraki yıllarda konu almaya başladığı genç mutant takımı

132 NICK FURY II. Dünya Savaşında savaşan ve uzun süre S.H.I.E.L.D'ın liderliğini yapan bir albay NICK FURY JR. Nick Fury nin varlığından daha önce haberi olmadığı oğlu olarak Marvel evrenine dahil edilen karakter. Sinemada popüler hale gelen siyahi Nick Fury figürünün çizgi romanlardaki karşılığı olması için yaratılmıştır.

133 NIGHTCRAWLER Işınlanma yeteneğine sahip olan X-Men üyesi, mavi vücudu, şeytanımsı görünümü ve dindar kişiliğinin yanı sıra, Mystique'in de oğlu olarak bilinmektedir. NIGHTHAWK Squadron Sinister takımının bir üyesi olarak başladığı süper suçlu kariyerini bırakıp bir kahraman olan, geceleri süper güç ve dayanıklılık gibi özellikler kazanan Kyle Richmond'un süper kahramn adı

134 NOH-VARR (MARVEL BOY) Captain Marvel'a benzer güçlere sahip olan ve daha sonra Avengers takımına katılan bir Kree askeri NORMAN OSBORN Green Goblin ve Iron Patriot olarak da bilinen, ilk olarak bir Spider-Man düşmanı olmasına rağmen daha sonra tüm süper kahramanların korkulu rüyası haline gelen şizofren bilimadamı

135 NOVA Ölmekte olan bir Nova Corps üyesinin, hayatının son anında güçlerini genç Richard Ryder'a aktarmasıyla ortaya çıkan süper kahraman. Başlarda daha zayıf bir süper kahramanken, modern dönemlerde daha kozmik maceralarda rol almaya başlamıştır. NOVA CORPS Evrenin çeşitli bölgelerinde görev yapan Nova'ların, kozmik bir güvenlik gücü olarak bir araya getirilmiş organizasyonu. DC Comics in Green Lantern Corps undan fazlasıyla esinlendiği söylenebilir.

136 ODIN Asgard'lı Tanrıların en önemli ve güçlüsü, Thor'un babası. OMEGA RED Süper gücü, dayanıklılığı ve çelik görünümüyle başta X- Men olmak üzere pek çok süperkahramanla karşılaşan karakter.

137 OMNIVERSE Varolan ve varolabilecek her şeyi ima etmek için kullanılan kavram ONE ABOVE ALL Marvel Evreni'nin tüm varlıklarından üstün olan, hiçbir hikayede gözükmeyen ve temel olarak "Tanrı" kabul edilen varlık.

138 ONSLAUGHT Charles Xavier ve Magneto'nun zihinlerinin birleşmesiyle ortaya çıkan, son derece güçlü psişik bir varlık. OZYMANDIAS Yüzyıllar boyunca Apocalypse'in hizmetkarlığını yapan esrarengiz karakter

139 PALADIN Temel olarak Daredevil ile uğraşan ve Thunderbolts'a da katılmış olan bir katil PENANCE Aynı zamanda Speedball olarak da bilinen, Speedball olarak enerji kalkanları yaratma, Penance olarak da düşmanlarını enerji patlamalarıyla yok etmeye çalışan bir süper kahraman / süper suçlu. Civil War'u başlatmakla sorumlu New Warriors ekibine ve Thunderbolts'a katılmışlığı da vardır PEPPER POTTS Tony Stark'ın yardımcısı. Ara sıra Tony ile romantik yakınlaşmaları da olmaktadır. Kendisine ait, Iron Man benzeri bir zırh da kullanmıştır.

140 PHOENIX FORCE Evrende yaratılışı ve yok oluşu simgeleyen, devasa bir ateş kuşu olarakr resmedilen, neredeyse sınırsız güçlü, kozmik bir oluşum. Marvel Evreni'nin en temel ve en güçlü varlıklarından birisidir. POLARIS Babası Magneto gibi manyetizmi kontrol etme gücüne sahip olan karakter, X-Men üyesi

141 POWER COSMIC Maddenin yapısını etkileme, ışık hızından hızlı hareket edebilme, enerjii yaratabilme gibi pek çok önemli özellik şeklinde kendini gösteren, limitsiz bir güç PSYCHOKINESIS Düşünce gücüyle maddenin temel yapısını etkileyebilme gücü

142 PSYLOCKE Telepatik ve telekinetik güçlerinin yanı sıra, psişik olarak yarattığı kılıçlar vasıtasıyla da savaşan X-Men üyesi PUPPET MASTER Özel bir maddeden yaptığı kuklalarla, kuklasını yaptığı kişileri kontrol edebilme gücüne sahip olan, temel olarak Fantastic Four'la uğraşan karaker

143 PURPLE MAN Herkese söylediklerini kelimesi kelimesine yaptırabilme gibi bir gücü olan karakter PYRO Ateşi kontrol etme gücüne sahip olan, Brotherhood of Evil Mutants üyesi mutant.

144 QUASAR Bir SHIELD ajanı olarak başladığı kariyerine, daha sonra kozmik bir süper kahraman olarak devam eden, Captain Marvel'dan sonra evrenin kurtarıcısı ünvanını da taşımaya başlayan kozmik karakter QUICKSILVER Süper hızlı koşma yeteneğine sahip olan Avengers kahramanı, aynı zamanda Magneto'nun oğlu QUINJET Avengers takımının seyahat etmek için kullandığı uçaklara verilen isim

145 RADIOACTIVE MAN Etrafına radyasyon yayarak savaşan Thunderbolts karakteri RAGNAROK 1. Asgard'ı yok eden savaşın adı 2. Reed Richards ve Tony Stark tarafından yaratılan Thor klonunun adı RED HULK General Thunderbolt Ross'un dönüştüğü kırmızı renkli Hulk.

146 RED SHE HULK Betty Ross'un She Hulk benzeri güçler elde etmesiyle ortaya çıkan kırmızı She Hulk RED SKULL Captain America'nın İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında asıl düşmanı olan, yer yer Hitler'in kendisinden bile daha Nazi olarak resmedilen deli, faşist karakter

147 REED RICHARDS Esneme gücü ile Marvel'ın en meşhur karakterlerinden biri, aynı zamanda Fantastic Four'un lideri ve bilimsel alanda pek çok önemli buluşa imza atan bir dahi RHINO Bir gergedana benzeyen boynuzu ve vücuduyla Spider-Man'ın klasikleşmiş düşmanlarından biri.

148 RICK JONES Captain America, Captain Marvel ve Hulk gibi pek çok süper kahramana yardımcılık yapmış ve Marvel Evreni'nde ciddi miktarda saygı gören yan karakter ROGUE Herhangi bir şekilde fiziksel temas ettiği insanların yaşam enerjisini, meta insanların ve mutantların da güçlerini alabilen bir mutant

149 ROMULUS Wolverine'in geçmişinde önemli ve esrarengiz bir figür olarak karşımıza çıkan gizemli figure RONAN THE ACCUSER Kree ırkının önemli birliklerinden "accuser"ların en meşhuru olan, kuvvetli kozmik bir karakter

150 RONIN Maya Lopez (Echo) ve Clint Barton (Hawkeye) gibi karakterlerin de üstlendiği, dövüş sanatları üzerine yoğunlaşmış bir kimlik. RUMEKISTAN Avrupa'nın ortasında bulunan küçük, kurgusal bir ülke. Cable and Deadpool serisinde, Rumekistan'ın başındaki devlet Cable tarafından devrilir ve Cable bu ülkenin başkanı haline gelir.

151 RUNAWAYS Evlerinden kaçmış bir grup mutantın bir araya gelerek oluşturduğu New York takımı S.H.I.E.L.D Uzun süre uluslar arası bir barış koruma gücü olarak hizmet eden organizasyon

152 SABRETOOTH Temel olarak Iron Fist çizgi romanlarında ortaya çıksa da, ilerleyen yıllarda Wolverine'in baş düşmanı haline gelen ve Wolverine ile benzer özelliklere sahip olan, vahşi mutant karakter SANDMAN Kendisini kuma dönüştürme gücüne sahip olan bir Spider-Man düşmanı

153 SAVAGE LAND Antartika'nın buzul iklimin ortasında bulunan, pek çok enteresan, vahşi hayvanın yer aldığı tropik orman SCARLET WITCH Kendi isteği doğrultusunda gerçekliği bükme gücü olan bir mutant, Avengers üyesi

THE INITIATIVE - DARK REIGN

THE INITIATIVE - DARK REIGN MARVEL TARIHI 1 THE INITIATIVE - DARK REIGN WWW.ALTEVREN.NET MARVEL TARİHİ - GİRİŞ AltEvren i takip edenlerin kuşkusuz hatırlayacağı üzere, birkaç hafta önce çizgi roman okumak isteyenler, fakat çok karışık

Detaylı

ALTEVREN.NET MARVEL OKUMA LISTESI. Secret War #1-5. Avengers Avengers Finale. New Avengers #1-12 New Avengers Illuminati #1-5

ALTEVREN.NET MARVEL OKUMA LISTESI. Secret War #1-5. Avengers Avengers Finale. New Avengers #1-12 New Avengers Illuminati #1-5 Yıl Hikaye Sayılar Notlar 2004 2005 (Nick Fury s) Secret War Secret War #1-5 Bu seriyi 1980 lerde yayınlanan Secret Wars serileri ve 2016 da yayınlanan Secret Wars ile karıştırmayın! 2004 2005 Avengers

Detaylı

SECRET WAR - CIVIL WAR

SECRET WAR - CIVIL WAR MARVEL TARIHI 0 SECRET WAR - CIVIL WAR WWW.ALTEVREN.NET GİRİŞ Sitemizin önemli özel dosyalarından Marvel Tarihi, bundan neredeyse üç sene önce yayınlandı, ve o günden beri, sitemizin en popüler yazılarından

Detaylı

M A R V E L E V R E N VE Ö T E S İ

M A R V E L E V R E N VE Ö T E S İ M A R V E L E V R E N VE Ö T E S İ Marvel Comics in, oldukça karışık bir gerçeklik sistemi olduğunu, bu gerçekliğin boyutlardan paralel evrenlere, farklı gerçekliklerden kozmik varlıklara kadar pek çok

Detaylı

MARVEL TARIHI III X-MEN TARIHI 2004-2012 WWW.ALTEVREN.NET

MARVEL TARIHI III X-MEN TARIHI 2004-2012 WWW.ALTEVREN.NET MARVEL TARIHI III X-MEN TARIHI 2004-2012 WWW.ALTEVREN.NET GİRİŞ Marvel tarihini incelemek üzere başladığım bu yazı dizisinin ilk iki dosyasında, 2005 in sonundan itibaren Marvel da devam etmekte olan olayları

Detaylı

CAPTAIN AMERICA REBORN - FEAR ITSELF WWW.ALTEVREN.NET

CAPTAIN AMERICA REBORN - FEAR ITSELF WWW.ALTEVREN.NET MARVEL TARIHI 2 CAPTAIN AMERICA REBORN - FEAR ITSELF WWW.ALTEVREN.NET CAR FI GİRİŞ Marvel Evreni nin tarihini, son on yılda gerçekleşen olaylar başta olmak üzere, açıklamaya giriştiğimiz bu yazı dizisinin

Detaylı

Kara El. Hiç kimse bu loncaya nasıl üye olunacağını ve nasıl yeni üye seçtiklerini bilmez.

Kara El. Hiç kimse bu loncaya nasıl üye olunacağını ve nasıl yeni üye seçtiklerini bilmez. Amon Amon Diğer bir ismi büyücü katilleri olan bu lonca temel olarak güçlerini Talons gezegeninden alırlar. Efsayene göre çok uzun yıllar önce Talons gezegeninden dünyamıza bir parça düşmüş. Bunu merak

Detaylı

MarvelChampions.org GALAKSİNİN KORUYUCU ŞAMPİYONLARI

MarvelChampions.org GALAKSİNİN KORUYUCU ŞAMPİYONLARI MarvelChampions.org GALAKSİNİN KORUYUCU ŞAMPİYONLARI Kısım 1 STAR LORD İLK GÖRÜNÜŞ Marvel evreninde Steve Englehart ve Steve Gan tarafından yaratılan kurgusal bir süper kahramandır. Karakter, ilk olarak

Detaylı

X-FILES. X-MEN Şampiyonlar

X-FILES. X-MEN Şampiyonlar X-FILES X-MEN Şampiyonlar 1 CYCLOPS Scott Summers 1 İlk görünüm Eylül 1963 te The X-Men de olmuştur. Scott henüz küçük bir çocukken Alaska da bir hava kuvvetleri komutanı olan babası Christopher Summers

Detaylı

MarvelChampions.org RADIOACTIVE DNA MUTAJENİK ŞAMPİYONLAR

MarvelChampions.org RADIOACTIVE DNA MUTAJENİK ŞAMPİYONLAR MarvelChampions.org RADIOACTIVE DNA MUTAJENİK ŞAMPİYONLAR Kısım 1 SPIDER MAN PETER PARKER İLK GÖRÜNÜŞÜ İlk Görünüşü 15 Ağustos 1962 yılında, Amazing Fantasy #15'te olmuştur. Stan Lee ve Steve Ditko tarafından

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Aşk Her Yerde mi? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Aşk Her Yerde mi? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Aşk, üç harften oluşan, ancak herkes için ayrı bir anlam taşıyan dev bir sözcük. Yüzyıllarca şairlerin, filozofların, bilim adamlarının tanımlamaya çalıştığı, herkesin kendince yaşadığı, yaşamak istediği

Detaylı

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız Disiplinlerüstü Temalar Kim Olduğumuz Bulunduğumuz mekan ve zaman Kendimizi ifade etme Kendimizi Gezegeni paylaşmak Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel,

Detaylı

Yönetmen: Nicolas Winding Refn Oyuncular: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm Senaryo: Nicolas Winding Refn Görüntü Yönetmeni:

Yönetmen: Nicolas Winding Refn Oyuncular: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm Senaryo: Nicolas Winding Refn Görüntü Yönetmeni: ÖZET Senenin en merakla beklenen filmlerinden " Only God Forgives / Sadece Tanrı Affeder", 2012 nin olay yaratan filmi Drive ın yönetmeni Nicolas Winding Refn ve başrol oyuncusu Ryan Gosling i tekrar bir

Detaylı

İstihbarattan devlet başkanlığına uzanan yol Putin hakkında bilmedikleriniz

İstihbarattan devlet başkanlığına uzanan yol Putin hakkında bilmedikleriniz İstihbarattan devlet başkanlığına uzanan yol Putin hakkında bilmedikleriniz Rusya da bu ay gerçekleşecek seçimlere Putin de giriyor. Kazanması durumunda ülkeyi 4. kez yönetme hakkına sahip olacak. Bu da

Detaylı

3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN. Yönetmen. McG. Yapımcılar. Luc Besson. Adi Hasak. Ryan Kavanaugh. Türü. Aksiyon. Oyuncular. Kevin Costner.

3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN. Yönetmen. McG. Yapımcılar. Luc Besson. Adi Hasak. Ryan Kavanaugh. Türü. Aksiyon. Oyuncular. Kevin Costner. 3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN Yönetmen McG Yapımcılar Luc Besson Adi Hasak Ryan Kavanaugh Türü Aksiyon Oyuncular Kevin Costner Amber Heard Hailee Steinfeld Yapım Yılı / Süre 2014 / 117 dk. İthalat / Dağıtım

Detaylı

Hikaye Anlatımı Atölyesi

Hikaye Anlatımı Atölyesi Hikaye Anlatımı Atölyesi Hikaye Anlatımı Atölyesi İyi bir hikayeyi hiç bir zaman unutmazsınız. Hikayeler paylaşıldığında birden bire mucizeler olmaya başlar; insanlar daha kendileri olurlar, birbirlerine

Detaylı

ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST

ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST ÖZET Oscar lı oyuncu Benicio Del Toro ya tüm dünyada fenomene dönüşen Hunger Games serisinin yıldızı Josh Hutcherson ın eşlik ettiği ESCOBAR: KAYIP CENNET,

Detaylı

HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI

HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI BİR RENNY HARLIN FİLMİ KELLAN LUTZ HERKÜL EFSANE BAŞLIYOR

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti SİNOPSİS Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, 2012 de İstanbul da, 2008 yılında yayınladığı Masumiyet Müzesi romanı ile aynı adı taşıyan bir müze açar. Müzenin içindeki eşyalar, romana konu olan ve

Detaylı

Jamie Thomson Çeviri Leman Çelik

Jamie Thomson Çeviri Leman Çelik Küçük KARA LORD Kötülere de Yazık Jamie Thomson Çeviri Leman Çelik 4 5 6 Şimdiye Kadarki Hikâye Kara Lord: Gençlik Yılları, şeytani Kara Lord un kendi diyarından kovulup, bir erkek çocuğunun vücuduna hapsedilerek

Detaylı

Gen haritasının ne kadarı tamamlandı DNA'nın şimdiye kadar yüzde 99'u deşifre edildi.

Gen haritasının ne kadarı tamamlandı DNA'nın şimdiye kadar yüzde 99'u deşifre edildi. Bilim dünyası, yaşamı alt üst edecek yeni bir gelişmeye daha imza atarak insan DNA'sının şifresini çözmeyi başardı. Çıkarılan 'gen haritası' sayesinde kalp ve kanser hastalığı tarihe karışacak ve insan

Detaylı

11 Eylül de Sinemalarda

11 Eylül de Sinemalarda İyi Performanslarla Dolu, Çekici Bir Hikaye Milton Moview Review Gece Bitmeden de Chris Evans ın Yakışıklılığından Fazlası Var Culled Culture Gece Doğmadan ve In Search Of A Midnight Kiss in İzinde Filmaluation

Detaylı

Elektrik, Plastik Cerrahi ve Prometheus: İlk BK Romanı Frankenstein 18 Ocak2014. Ütopyadan Distopyaya, Totalitarizm ve Anksiyete 25 Ocak 2014

Elektrik, Plastik Cerrahi ve Prometheus: İlk BK Romanı Frankenstein 18 Ocak2014. Ütopyadan Distopyaya, Totalitarizm ve Anksiyete 25 Ocak 2014 BİLİMKURGU: BAŞKA BİR VAROLUŞ MÜMKÜN Bilimkurgu bir bakışa göre Samosata lı Lukianos tan (M.S. 2. Yüzyıl) bu yana, başka bir bakışa göre ise 1926 yılında yayımcı Hugo Gernsbeack in scientifiction kelimesini

Detaylı

DiJiTAL TÜRKÇE ANSiKLOPEDi

DiJiTAL TÜRKÇE ANSiKLOPEDi DiJiTAL TÜRKÇE ANSiKLOPEDi E N Z E N G İ N D İ J İ T A L T Ü R K Ç E K A Y N A K Okulpedia, Türkiye için özel olarak hazırlanmış en zengin dijital okul ansiklopedisidir. Binlerce sayfadan oluşan Okulpedia

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

DARKSEID SAVAŞI TANRILARIN GÜCÜ JUSTICE LEAGUE

DARKSEID SAVAŞI TANRILARIN GÜCÜ JUSTICE LEAGUE DARKSEID SAVAŞI TANRILARIN GÜCÜ JUSTICE LEAGUE DARKSEID SAVAŞI TANRILARIN GÜCÜ CİLT KAPAĞI ÇİZERİ FRANCIS MANAPUL ÇEVİREN ANIL BİLGE BATMAN BOB KANE VE BILL FINGER TARAFINDAN YARATILMIŞTIR SUPERMAN JERRY

Detaylı

ROBOTİK VE YAPAY ZEKA

ROBOTİK VE YAPAY ZEKA ROBOTİK VE YAPAY ZEKA Robot Nedir? Robotik Nedir? Robotun Tarihçesi Nerelerde Kullanılır? Yapay Zeka Nedir? Robot Yarışmaları Robot Malzemeleri Robot Nedir? Robot; Elektronik, yazılım ve mekanik sistemlerin

Detaylı

Oyun Tasarımı. 5. Ders

Oyun Tasarımı. 5. Ders Oyun Tasarımı 5. Ders Geçtiğimiz haftalar 1. Lens: Öz Deneyim 2. Lens: Şaşırtma 3. Lens: Eğlence 4. Lens: Merak 5. Lens: Endojen 6. Lens: Problem Çözme Oyunların 4 Temel Elemanı Mekanik Hikaye Estetik

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Daha modern nesil

Detaylı

Aytül Akal dan miniklere iki ayrı fil hikayesi...

Aytül Akal dan miniklere iki ayrı fil hikayesi... SEMESTR TATİLİ İÇİN MEDYATEKTE YENİLİKLER.. Çocuklar semestr tatilini iyi değerlendirmeniz için kütüphanede sizin için yepyeni kitaplar var...haydi bir göz atalım... MİNİKLERE MİNİ MİNNACIK HİKAYELER...

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

Çizgi roman okumak istiyorum, hevesle internete giriyorum, fakat o kadar çok Ģey var ki, kafam karıģıyor, bir anda okumaktan vazgeçiyorum.

Çizgi roman okumak istiyorum, hevesle internete giriyorum, fakat o kadar çok Ģey var ki, kafam karıģıyor, bir anda okumaktan vazgeçiyorum. COMICS ALEMİNE GİRİŞ REHBERİ GİRİŞ SAYFA 1 Çizgi roman okumak istiyorum, hevesle internete giriyorum, fakat o kadar çok Ģey var ki, kafam karıģıyor, bir anda okumaktan vazgeçiyorum. Eğer bu sözler size

Detaylı

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk)

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk) DERS SINIF KONU SÜRE AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ Görsel Sanatlar Dersi 10. Sınıf -DERS PLANI- Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk) 1. Anıt ve Heykel Bilincine Kavuşması.

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Erken Dönem Halkbilimi Kuram ve Yöntemleri DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 KONULAR Mitolojik Teori Mitlerin Meteorolojik Gelişimi Teorisi Güneş Mitolojist Okul ve Güneş

Detaylı

Fizikteki Tek Hız Sınırı Işık Hızı Mıdır?

Fizikteki Tek Hız Sınırı Işık Hızı Mıdır? Fizikteki Tek Hız Sınırı Işık Hızı Mıdır? Popüler bilimin şu günlerde dilinden düşürmediği bir ifade vardır hani; X parçacığı parçaçık çarpıştırıcılarında ışık hızının %99.9 hızına ulaştırıldı şeklinde.

Detaylı

Adları Sık Sık İllüminati İle Anılan ve Örgüte Üye Oldukları İddia Edilen 15 Ünlü

Adları Sık Sık İllüminati İle Anılan ve Örgüte Üye Oldukları İddia Edilen 15 Ünlü Adları Sık Sık İllüminati İle Anılan ve Örgüte Üye Oldukları İddia Edilen 15 Ünlü İllüminati örgütü, kimilerine göre var, kimilerine göre yok... Varlığına inananların iddia ettiği en önemli şey ise örgütün

Detaylı

Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mitlerin Sınıflandırılması DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mitlerin Sınıflandırılması Mitler ele aldıkları konular bakımından kendi içlerinde çeşitli şekillerde sınıflandırılırlar. Örneğin, İnsanın ve dünyanın geleceğini

Detaylı

Uzay Aktivisti Açıklıyor : Mars ta Yaşayan İnsanlar Var ve Dünya Dışı Uygarlıklarla Gizli Bir Antlaşmamız Var

Uzay Aktivisti Açıklıyor : Mars ta Yaşayan İnsanlar Var ve Dünya Dışı Uygarlıklarla Gizli Bir Antlaşmamız Var Uzay Aktivisti Açıklıyor : Mars ta Yaşayan İnsanlar Var ve Dünya Dışı Uygarlıklarla Gizli Bir Antlaşmamız Var Birden fazla kaynağa göre, dünya liderleri evrendeki diğer Dünya Dışı Uygarlıklarla uzun süredir

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA!

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM - TRANSCENDENCE Evrim Transcendence filminde Oscar adayı Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy ve Oscar ödüllü oyuncu Morgan Freeman

Detaylı

Olimpizm -2- Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Olimpizm -2- Spor Bilimleri Anabilim Dalı Olimpizm -2- Spor Bilimleri Anabilim Dalı Antik (Klasik) ın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte ın tarihinin M.Ö. XIV. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Antik (Klasik) ının Yunanistan'ın

Detaylı

CERN BÖLÜM-3 İZAFİYET TEORİSİNDE SONUN BAŞLANGICI MI?

CERN BÖLÜM-3 İZAFİYET TEORİSİNDE SONUN BAŞLANGICI MI? CERN BÖLÜM-3 İZAFİYET TEORİSİNDE SONUN BAŞLANGICI MI? Geçtiğimiz ay sonlarında CERN den yapılan açıklama belki de bugüne kadar CERN den yapılan açıklamaların en sansasyoneliydi. Açıklamada nötrinolarla

Detaylı

YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN WARHAMMER KILAVUZU -Bölüm 2-

YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN WARHAMMER KILAVUZU -Bölüm 2- YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN WARHAMMER KILAVUZU -Bölüm 2- Başlangıç Notu Merhabalar! Geçen sefer Warhammer ve Warhammer 40000 e başlama potansiyeli olan kişilerin aklındaki soruları cevaplamaya ve ordu seçimi

Detaylı

Mesih İsa. Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı

Mesih İsa. Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı Mesih İsa Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı Multi-Language Publications Bringing the Word to the World Original text produced by the Institutional Ministries Committee of the Commission

Detaylı

İçinde Neler Olup Bittiği Bilinmeyen Dünyadaki 10 Gizli Yapı!

İçinde Neler Olup Bittiği Bilinmeyen Dünyadaki 10 Gizli Yapı! İçinde Neler Olup Bittiği Bilinmeyen Dünyadaki 10 Gizli Yapı! Çevremiz binalarla çevrili, ancak içinde neler olup bittiğini bilmiyoruz. Sıradan yapılar bir yana, içinde bilmediğimiz bazı gizli ve gizemli

Detaylı

MAVİ PERİ REHBERİ. Evo 1 Evo 2 Evo 3

MAVİ PERİ REHBERİ. Evo 1 Evo 2 Evo 3 MAVİ PERİ REHBERİ RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması Yazar:RealDetay Server:Fenix Mavi Peri; Rappelz Pet Sisteminde Olağan Petler kategorisinde bir pettir. Olağan petler içerisinde tank petlerden

Detaylı

Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU

Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa saçıldı. Bu parçacıklar saf enerjiydi, bir kütleleri

Detaylı

Bu kitabın sahibi:...

Bu kitabın sahibi:... BİYOGRAFİ 1 3 Bu kitabın sahibi:... İçindekiler Bu Kitabın Konusu Benim, 9 Ben, Marie Curie, 13 Uçan Üniversite, 18 İlk Aşk, 23 Paris, 27 Aşk Göz Kırpıyor!, 31 Maddenin İçinden Geçen Işınlar, 35 Aşk,

Detaylı

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Tarih / Terra Cotta Savaşçıları, Çin Halk Cumhuriyeti Kitap / Türkan Röportaj / Doç. Dr. Okan Gülbahar El Sanatları / Geleneksel

Detaylı

Ağaçların Sosyal Ağı:

Ağaçların Sosyal Ağı: Dünya Döndükçe Sabriye Aşır Ağaçların Sosyal Ağı: 88 Yardımlaşıyorlar, sayı sayabiliyorlar, öğrenebiliyorlar, hatırlayabiliyorlar, hasta komşularını iyileştirmek için çaba gösteriyorlar, mantarlara dayalı

Detaylı

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe?

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Ekşi, 1 Buse Ekşi 21502152 TURK 101-74 Ali Turan Görgü Final Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Yaşadıkları çevrenin sorunları ile ne kadar ilgili hiç düşündünüz

Detaylı

COMICS ALEMİNE GİRİŞ REHBERİ

COMICS ALEMİNE GİRİŞ REHBERİ 1 COMICS ALEMİNE GİRİŞ REHBERİ ALTEVREN.NET BERK URALCAN 2 İçindekiler Şu anda okumakta olduğunuz özel dosya, toplam 29 sayfadan oluşuyor. Bunun korkutucu bir sayı olabileceğinin farkındayım - fakat endişelenmeyin!

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR - 2 Yüzyüze İlişkiler Yüzyüze ilişkilerde, kararların verilmesinde halktan gelen geri bildirimlerin önemli bir işlevi vardır. Bu tür ilişkilerde

Detaylı

EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok

EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok uzun yıllar önce yazdığım bir yazıyı hatırladım. Onaltı yaşında, lisede iken yazdığım bir yazıyı. Cesaret edip, bir gazetenin araştırma merkezine göndermiştim.

Detaylı

UZAYay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın yüzeyi ve atmosferi dışında, dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araçtır. Uzay araçları insanlı ya da

UZAYay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın yüzeyi ve atmosferi dışında, dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araçtır. Uzay araçları insanlı ya da UZAY Uzay dünya'nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir. Ortalama ısısı -270 santigrat derecedir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır fakat Dünya'nın atmosferi

Detaylı

BCO 623- Bilgisayar Oyunları Tasarımı. Hakan TUZUN

BCO 623- Bilgisayar Oyunları Tasarımı. Hakan TUZUN BCO 623- Bilgisayar Oyunları Tasarımı Hakan TUZUN Oyun Adı: Kurtuluş Tasarlayan: Emre GÜLER 1 İÇİNDEKİLER İçindekiler 2 Özet.3 Hikaye 3 Genel Oynanış.4 Oyun Türü..4 Oyun Kontrolleri.5 Kamera Yapısı..5

Detaylı

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ Farklı olduğumu biliyorum ama yetersiz değilim.

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ Farklı olduğumu biliyorum ama yetersiz değilim. 2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ Farklı olduğumu biliyorum ama yetersiz değilim. Bültenin Hazırlanmasında Emeği Geçenler: Deniz BÜLBÜL Şekibe ÖZÇELİK Gökhan POLATEL Başak EKİN KOTİL Değerli Okurlar; Yeni

Detaylı

Rappelz:Yeti Rehberi. İçindekiler;

Rappelz:Yeti Rehberi. İçindekiler; Hazırlayan=Thelater Server=Fenix Klan=Alissium Rappelz:Yeti Rehberi İçindekiler; Giriş 1 Petin(Hayvanın)Ana Özellikleri.2 Petin Giyebileceği Silahlar Ve Zırhlar..3 Pete takılabilecek Ruh Taşları.4 Peti

Detaylı

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir.

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, hareket halindeki enerjidir. Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli kaynaktır.

Detaylı

DA VINCI STI KİMDİR?

DA VINCI STI KİMDİR? DA VINCI STI KİMDİR? Da Vinci STI (Da Vinci Science and Technology Institute) bilimin, mühendisliğin ve inovasyonun dünyadaki tüm insanların faydasına olacak şekilde geliştirilmesine öncülük etmek amacıyla

Detaylı

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar... İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1 Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...3 Bölüm 2: İyonlaştırıcı Radyasyonlar Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?...7

Detaylı

Medyada ve Çocuk Medyasında Engelli Karakterlerin Temsili. Emin PAFTALI

Medyada ve Çocuk Medyasında Engelli Karakterlerin Temsili. Emin PAFTALI Medyada ve Çocuk Medyasında Engelli Karakterlerin Temsili Emin PAFTALI UNICEF Genel Direktörü Carol Bellamy, Bir yüzyıl, çocukların hiçbir hakka sahip olmamalarıyla başlayıp, çocukların en güçlü kanuni

Detaylı

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur.

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. BULUŞLARVE TEKNOLOJİK GELİŞMELER Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. Buluşlar teknolojik gelişmeleri

Detaylı

RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması. Genç: Ork Yetişkin: Asker Ork Elit: Thorg

RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması. Genç: Ork Yetişkin: Asker Ork Elit: Thorg RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması Cikoritta / Serafin Genç: Ork Yetişkin: Asker Ork Elit: Thorg Olağan; Ork: İnsani türden olup yakın dövüş ustasıdır. Fiziksel saldırı ve savunma yetenekleri ile

Detaylı

SUPERNOVA BOY OYUN TASARIM BELGESİ MURAT DALKILIÇ

SUPERNOVA BOY OYUN TASARIM BELGESİ MURAT DALKILIÇ SUPERNOVA BOY OYUN TASARIM BELGESİ MURAT DALKILIÇ İÇİNDEKİLER 1. Oyun Hakkında Genel Bilgi...3 1.1 Oyunun Türü...3 1.2 Oyunun Konusu...3 1.3 Hedef Kitle...3 1.4 Hedef Platform...3 2. Oyun Mekanikleri...4

Detaylı

Hayatı ve Çalışmaları

Hayatı ve Çalışmaları Hayatı ve Çalışmaları Hayatı Albert Einstein, 14 Mart 1879 da, Almanya nın Ulm şehrinde dünyaya geldi. Babası Hermann Einstein bir mühendis ve satıcıydı. Annesi Pauline Einstein müziğe oldukça ilgiliydi.

Detaylı

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Veri Akış Diyagramı (VAD)

Veri Akış Diyagramı (VAD) Veri Akış Diyagramı (VAD) Bir veri akış diyagramı (VAD), süreç yönlerini modellendiren bir bilgi sistemi vasıtasıyla verilerin "akışını" gösteren bir grafiktir. Bir VAD, daha sonra detaylandırılamayacak

Detaylı

Kuantum Bilgisayarı ve Qbit

Kuantum Bilgisayarı ve Qbit Kuantum Bilgisayarı ve Qbit Teknoloji hızla ilerliyor, fakat ne kadar ilerlerse ilerlesin bu gelişmeler genellikle tekdüze bir doğrultuda devam ediyor. Bilgisayar bilimlerinde Moore Yasası denen basit

Detaylı

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ Her yönüyle edip (edebiyatçý) ve öðretmen Ýbrahim Zeki Burdurlu nun ölümsüz bir yapýtý elinizi öpüyor. Burdurlu bu çalýþmasýnda, cennet Anadolu nun deðiþik yörelerinden

Detaylı

Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz?

Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz? Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz? İlluminati'yi hepiniz duymuşsunuzdur. İlluminati'yi hepiniz duymuşsunuzdur. Peki İlluminati ya da ona benzer örgütlerin tarihçesini

Detaylı

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ IX.ULUSAL EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 27-30 Eylül 2000 ERZURUM SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ Prof.Dr. Mustafa ERGÜN Konunun önemi Araştırmalarda

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak Mart 2016)

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak Mart 2016) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak 2016-11 Mart 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6

Detaylı

İtalya nın Üç Büyüğü: Roma, Floransa, Venedik.

İtalya nın Üç Büyüğü: Roma, Floransa, Venedik. Şebnem GÜZELOĞLU 21302293 TURK 102-25 İtalya nın Üç Büyüğü: Roma, Floransa, Venedik. Dünya üzerindeki insanların hepsine Yapmayı en çok istediğin şey nedir? diye sorsak, muhtemelen çoğundan alacağımız

Detaylı

fizik güncesi ALBERT EINSTEIN DAN 10 HAYAT DERSİ Haftalık E-bülten MARMARİS KAMPÜSÜ

fizik güncesi ALBERT EINSTEIN DAN 10 HAYAT DERSİ Haftalık E-bülten MARMARİS KAMPÜSÜ fizik güncesi MARMARİS KAMPÜSÜ Haftalık E-bülten Sayı: 3 / 13.03.2015 Hazırlayanlar Defne TÜRKER Herkes zekidir. Ancak bir balığı ağaca tırmanma kabiliyetine göre değerlendirirseniz tüm hayatını aptal

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Yaşayan Bahar, ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik. Günün çevre haberi: "Yaşayan bahar" Baharın habercileri "kırlangıçlar" "leylekler" "ebabiller"... Tüm Avrupa'da doğa severler bu habercilerin yolunu gözlüyorlar... Siz de katılmak ister misiniz? "Yaşayan

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez.

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Evrim Teorisine Giriş Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Yeterince araştırmadan, yalnızca bir tanım duyarak yapılan yorumları

Detaylı

SALAMANDRA REHBERİ. RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması

SALAMANDRA REHBERİ. RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması 1 SALAMANDRA REHBERİ RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması RealDetay / Fenix Salamandra; Rappelz Pet Sisteminde Olağan Özel kategorisinde bir pettir. Olağan özel petler içerisinde en ucuza alabileceğiniz

Detaylı

OYUN (Hikâye, Amaç ve Tür-Platform)

OYUN (Hikâye, Amaç ve Tür-Platform) 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 OYUN (Hikâye, Amaç ve Tür-Platform)... 3 OYUN ÖĞELERİ (Mekanikler, Kontroller, Kamera)... 4 OYUNDA İLERLEME (Süre, Enerji)... 5 HEDEF KİTLE ve MARKET POTANSİYELİ... 6 2 OYUN

Detaylı

Bu dizilere ve filmlere örnek verecek olursak:

Bu dizilere ve filmlere örnek verecek olursak: FBI tarafından yayınlanan gizliliği kaldırılmış bir dosyaya göre, sadece Başka Dünyalardan gelen Dünya Dışı Varlıklarca değil, başka Boyutlardan gelen varlıklarca da ziyaret ediliyoruz! Hatırlarsanız,

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

berqnet kurumsal görsel kimlik kitabı berqnet

berqnet kurumsal görsel kimlik kitabı berqnet .0 6.06.208 2 SUNUŞ HEP HAZIR TETİKTE DESTEKÇİ HIRSLI ÖZ GÜVENLİ UYUMLU KARARLI TARZ 203 YILINDA AR-GE ÇALIŞMALARINA BAŞLAMIŞ VE YERELDEN GLOBALE DOĞRU SİBER GÜVENLİK ALANINDA LİDERLİK VİZYONUYLA ÇALIŞMALARINA

Detaylı

BİLGİSAYAR OYUNLARINDA VİKİNGLER (I)

BİLGİSAYAR OYUNLARINDA VİKİNGLER (I) BİLGİSAYAR OYUNLARINDA VİKİNGLER (I) Hakan SARAÇ (Viking Araştırmaları Derneği Kurucu Üyesi) Vikinglerin tarihlerinin ve mitolojilerinin popüler kültür eserleri içinde önemli bir yeri var. Tolkien in kitaplarında

Detaylı

3Ds MAX. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir.

3Ds MAX. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir. Hakkımızda 1999 yılında bilişim teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Bilişim Eğitim Merkezi temellerini istihdam

Detaylı

Distopya & Ütopya Bilim Kurgu Sineması

Distopya & Ütopya Bilim Kurgu Sineması Distopya & Ütopya Bilim Kurgu Sineması AKSANAT / 04.02.2015 ÇARŞAMBA KONUŞMALARI Dr.Selçuk ARTUT www.selcukartut.com Hayal Gücümüzün Sınırları Bugün Yarın Sinema Bilim Kurgunun Temaları Distopya Salgın

Detaylı

Taliban Esaretinden İslam a

Taliban Esaretinden İslam a Taliban Esaretinden İslam a 1958 doğumlu İngiliz gazeteci ve savaş muhabiri Yvonne Ridley, İslam a giriş serüvenini şöyle anlatıyor: Eylül 2001 de, yani Birleşik Devletler e yapılan terörist saldırıdan

Detaylı

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Barış Sanlı, barissanli2@gmail.com, NOT: Bu yazıdaki 2014-2019 tarihleri arasındaki haftalık petrol fiyat değişim grafiği hatalıydı. Bu düzeltildi.

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES Doç. Dr. Erhan Öztepe Sunum içerisinde kullanılan görseller telif hakkına sahip olup yalnızca eğitim amaçlıdır. Başka amaçlarla kullanılamaz Yeraltındaki ölüler

Detaylı

GAYRİ MENKUL AKADEMİSİ

GAYRİ MENKUL AKADEMİSİ GAYRİ MENKUL AKADEMİSİ HAKKIMDA 1980 yılında T.E.D. Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra İ. Ü. Orman İşletme Mühendisliği'ni 1985 yılında tamamlamıştır. Açık, iki yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde

Detaylı

Bırakın doğa evinize gelsin!

Bırakın doğa evinize gelsin! Unica Class Bırakın doğa evinize gelsin! Gerçek malzemeler ile doğal tasarım 444 30 30 www.schneider-electric.com.tr Doğal bir özlem Modern hayat genellikle varlığımızın orijinal, gerçek ve saf yapıtaşlarını

Detaylı

HAYALİNİ YAŞA, LIVE YOUR DREAMS IN REAL #herkesicincosplay #zencosplay -

HAYALİNİ YAŞA, LIVE YOUR DREAMS IN REAL #herkesicincosplay #zencosplay  - HAYALİNİ YAŞA, LIVE YOUR DREAMS IN REAL #herkesicincosplay #zencosplay www.zencosplay.com.tr - info@zencosplay.com.tr HAYALİMİZE ORTAK OLUN! Hayalinizdeki dünyaları gerçekte yaşamak istiyorsanız, doğru

Detaylı