Kurulumun yapılabilmesi için sistem de.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kurulumun yapılabilmesi için sistem de.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır."

Transkript

1 Veeam Monitor ile VMware ESXi Sistemlerinin İzlenmesi VMware firmasının ücretsiz olarak sunduğu ESXi 4.0 sunucu sanallaştırma ürünü bizlere bu alanda pek çok fayda sağlıyor. Ancak ucuz sahip olma maliyeti ve sağladığı sunucu konsolidasyonu iyi yönetilmediğinde sistem yöneticileri kendilerini bir anda sanal sunuculardan oluşmuş orduyla başa çıkmaya çalışırken bulabiliyorlar. Tabi ordunun boyutlarını makul ölçülerde tutabilmenin en önemli şartı sanallaştırmaya geçiş sırasında yapılan değerlendirme ve planlama aşamasının atlanmaması. Her ne kadar buna dikkat edilmeye çalışılsa da anlık olarak karşılaşılan sorunlar ve ihtiyaçlar neticesinde hedeften sapılabiliyor. Eğer lisanslı VMware VSphere ürünlerini kullanıyorsak satın aldığımız VCenter ürünü ile tüm sanallaştırma sunucularımızı merkezi olarak yönetip, izleyip yedeklerini alabiliyoruz. Ancak söz konusu ücretsiz sürüm olduğunda görev yöneticimizde açık olan VMware VSphere Client konsollarının arasında kendimizi kaybedebiliyoruz. Bunu gören Veeam firması ücretsiz olarak Veeam Monitor for VMware yazılımını sunuyor. Bu yazılım ile hem VMware ESXi 3.5 hem de ESXi 4.0 sunucularımız ile üzerlerinde ki sanal makinelerimizi tek konsol üzerinden izleyebiliyor ve yönetebiliyoruz. Ürünün son sürümünü ( ) adresinden kayıt olduktan sonra indirebilirsiniz. Bu sürüm ile birlikte Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 işletim sistemi desteği ile SQL Server 2008 desteği geliyor. Kurulum için dikkat edilmesi gereken birkaç olayı maddelersek; Yazılımın çalışabilmesi için ortamda SQL Server a ihtiyaç duyulmakta. Ancak SQL Server nız yoksa SQL Server Express sürümünü kendisi kurulum sırasında yapılandıracaktır. Kurulumun yapılabilmesi için sistem de.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır. Kurulum yapılan bilgisayar ile SQL Server ayrı sunucularda ise mutlaka aynı etki alanı içerisinde olmalılar. Kurulum workgroup ortamında yapılacak ise SQL Server ile Veeam Monitor yazılımı aynı makine üzerinde olmalılar. Cluster yapıda ki SQL Server kurulumları desteklenmemektedir.

2 Kuruluma başlamadan önce Veeam Monitor for VMware yazılımının ücretsiz sürümü ve lisanslı sürümü arasında ki farklardan bahsedelim. Ücretsiz sürümde; Monitor edilen ESXi ların sadece 24 saatlik dilim içerisinde ki verilerine erişilebilir. Aynı anda kullanılabilen alarm sayısı en fazla 10 olabilir. Trend ve HTML raporlamalarında ki kısıtlamalar aşağıda ki gibidir; Raporlar otomatik olarak oluşturulmaz. El ile raporlar alınabilir. Sadece son 24 saatlik bölümün raporu alınabilir. Dolayısıyla raporlarımızı günlük almak zorundayız. Kaçırdığımız günün raporuna tekrar ulaşamıyoruz. Raporları oluştururken CPU, Memory, Network, Disk ve Swap bölümlerinde ki seçeneklerde sadece ikişer adet seçilebilir. Veeam Monitor for VMware yazılımının lisanslama şekli ise VMware ESX suncularının lisanslama şekline oldukça benziyor. İzlenmek istenen her bir ESX sunucusu üzerinde ki fiziksel işlemci (bir fiziksel işlemci içerisinde kabul edilen en fazla işlemci çekirdeği sayısı 6 dır) başına fiyatlandırılmaktadır. Veeam Monitor for VMware kurulumunu çalıştırdığımızda karşılama ekranı gelecektir Next diyerek bu kısmı geçelim. İlerlediğimizde bizden kurulumumuzun türünü belirlememiz istenecektir. Kurulum seçenekleri ve detayları aşağıda ki gibidir. Full Installation: Kurulumumuzu bu şekilde gerçekleştirdiğimizde hem Veeam Monitor Server (SQL Server yoksa kurulacaktır) kurulumu hem de Client bileşenlerinin kurulumu yapılacaktır.

3 Client Only: Eğer ortamda Veeam Monitor Server var ise sadece Client bileşenleri kurularak o sunucuya bağlantı sağlanabilir. Biz kurulumu Full Installation olarak yapacağımız için seçenekte bir değişiklik yapmadan Next diyerek ilerleyelim. Karşımıza veritabanı seçeneğimizi belirleyeceğimiz aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir.

4 Ortamımızda SQL Server 2005 olduğundan yazılımın veritabanı olarak onu kullanmasını istedim ve SQL Server sunucumu Instance adı ile birlikte SQL Server üzerinde yetkili olan kullanıcının hesabı ile parolasını yazdım. Eğer ortamımızda SQL Server sunucumuz yok ise üstteki Install SQL Server 2005 Express Edition seçeneği ile kuruluma devam edebiliriz. Bu durumda bilgisayar üzerine SQL Server Express kurulumu ve yapılandırması da gerçekleştirilecektir. İlgili alanları doldurduktan sonra Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza veri toplama hızını belirleyeceğimiz aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir.

5 Bu bölümde Veeam Monitor sunucumuzun ne sıklıkla veri toplayacağını belirliyoruz. Bize sunulan iki seçenek arasında ki fark veri toplama sıkılığı. Eğer izlenecek ESX sunucu sayısı 50 den fazla ise toplanacak, işlenecek ve görüntülenecek veri miktarının çok olacağı öngörüldüğü için veri toplama sıklığı düşürülerek oluşabilecek darboğazların önüne geçilmesi hedeflenmiş. Bu seçenek yazılımı kullanırken de değiştirilebiliyor. Bizim ESXi sunucu sayımız 50 den az olduğu için Typical seçeneği seçili iken Next e tıklayarak devam edelim. Karşımıza kurulum yerini belirleyeceğimiz ekran gelecektir. Burada da varsayılan olarak gelen C:\Program Files (x86)\veeam\veeam Monitor for VMware alanını değiştirmeden Next e tıklayarak devam edelim. Karşımıza aşağıda ki ekran görüntürü gelecektir.

6 Veeam Monitor for VMware in önemli özelliklerinden birisi de toplanan verileri istenen biçimlerde raporlayabilmesi. Ancak ücretsiz sürümünde makalemin giriş bölümünde bahsettiğim bazı kısıtlamaları mevcut. Install Veeam Report Viewer seçeneği seçili durumda iken herhangi bir değişiklik yapmadan (kısayol oluşturmak için istediğimiz seçeneği seçebiliriz) Next e tıklayarak devam ediyoruz. Karşımıza gelen ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.

7 Bu aşamada bizden lisans dosyasının yerinin sorulacak. Biz ücretsiz sürümü kullanacağımız için bu bölümü boş bırakıp Next e tıklayarak devam ediyoruz. Dilersek lisans dosyasını daha sonra da girebiliriz. Next e tıkladığımızda kurulum başlayacaktır. Kurulumunun tamamlanmasının ardından karşımıza Veeam Monitor for VMware i çalıştırmadan önce oturumumuzu kapatıp açmamızı belirten bir uyarı ekranı gelecektir. Bu işlemi de yaptıktan sonra programı çalıştıralım. Bazı önemli ayarları yapmak için Options bölümüne dikkat etmeliyiz. Bu bölümde iki seçeneğimiz vardır. Bunlar; Client Settings: Bu bölümde performans grafiklerimizin iki yada üç boyutlu olmasını, gönderimleri için smtp sunucu ayarlarını ve grafiklerde kullanılacak renkleri ayarlayabiliyoruz.

8 Server Settings: Bu bölümde sunucumuzun servisinin, veritabanının ve lisans durumunu anlık olarak görebiliriz. Lisans kısmı ücretsiz sürümü kullandığımız için kırmızı olacaktır. Bunların dışında beş adet sekme bulunur. Bunlar; Collector: Bu sekmede Veeam Monitor servisimizin durumunu, servisin hangi kullanıcı ile çalıştırıldığını (bunu değiştirebiliyoruz), Scability mode da yazılımın verileri hangi sıklıkta toplayacağını (kurulum sırasında belirlediğimiz kısmı buradan değiştirebiliyoruz), programımızın sürümünü görebiliyor ve servisimizi bu kısımdan durdurup başlatabiliyoruz. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir. Database: Bu sekmede programımızın kullanıdığı veritabanı sunucusunu, veritabanının adını görebiliyor ve veritabanı sunucusuna erişim için yetkili kullanıcıyı istersek bu bölümden değiştirebiliyoruz. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

9 Security: Bu sekmede programa hangi kullanıcıların bağlanabileceğini belirleyebiliyoruz. Select group bölümünde iki grup bulunur. Bunlar Veem Monitoring grubu ki bu gruba üye olan kullanıcılar kendi makinelerinde yapılan Client kurulumu ile toplanan verileri izleyebilirler. Diğer grup da Veeam Monitoring Trusted dır ve bu gruba üye olan kullanıcılar VI CLIENT sekmesine geldiklerinde otomatik olarak ESXi konsoluna bağlanırlar. Ancak kullanıcı gruba üye değilse VI CLIENT sekmesine geldiğinde kendisinden yetkili kullanıcı adı ve parolası istenecektir. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

10 License: Bu sekmede eğer programın lisanslı sürüme geçersek gönderilen lisans dosyasını girebiliyoruz.

11 Logs: Bu sekmede programımızın yazmış olduğu log dosyalarının listesini görebilir, dilediğimiz açıp inceleyebilir ya da silebiliriz.

12 Şimdi Veeam Monitor programımıza ESXi sunucularımızı ekleyelim. Bunun için toolbar da bulunan Add ESX butonuna tıklayalım ve karşımıza çıkan iletişim kutusuna bağlanmak istediğimiz sunucumuzun bilgileriniz yazalım. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.

13 OK butonuna tıkladığımızda ESXi sunucumuz Veeam Monitor konsoluna eklenecektir. Sunucumuzun listelenmesi bilgilerin ilk kez toplanması nedeniyle bir miktar süre alacaktır. İşlem tamamlandığında sunucumuz konsola eklenecektir. ESXi sunucumuzu eklediğimize göre artık performansını takip edebiliriz. Bunun için sol taraftan ilgili ESXi sunucumuzu seçelim. Bu işlemin ardından konsolumuzun sağ tarafında ki görünüm aşağıda ki gibi olacaktır.

14 Konsolumuzun sağ tarafında ki sekmeleri açıklamak gerekirse; Summary: Sanallaştırma sunucumuzun donanım özellikleri ve genel durumu ile ilgili bilgi alabileceğimiz sekmedir. Ekran görüntüsü yukarıda ki şekildedir. Overall: Bu sekmede ESXi sunucumuzun belirli zaman aralığında ki cpu, memory, network, disk ve swap kullanım değerleri ve bunların ulaştıkları en üst değer ile ilgili genel bilgi alabiliriz. Bu sekme diğer sekmelerde verilen değerleri bir arada görmemizi sağlar. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

15 CPU: ESXi sunucumuzun işlemci kullanım oranlarını hem grafiksel hem de rakamsal değerler olarak görmemizi sağlar. Dilersek Select Counters seçeneğinden işlemci hızının da görüntülenmesini sağlayabiliriz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

16 Memory: ESXi sunucumuzun bellek kullanım oranlarını hem grafiksel hem de rakamsal değerler olarak görmemizi sağlar. Dilersek Select Counters seçeneğinden bellek kullanım oranlarını yüzde değer olarak da görüntülenmesini sağlayabiliriz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

17 Network: ESXi sunucumuzun ağ kullanım oranlarını (gönderme ve alma) hem her bir ağ kartının değerleri ile hem de toplamda ki değerler ile görebilmemizi sağlar. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

18 Disk: ESXi sunucumuzun disk kullanım oranlarını (okuma, yazma ve gecikme değerleri) hem her bir datastore (sunucu üzerinde ki diskler ya da SAN üzerinde ki diskler) için hem de toplamda görmemizi sağlar. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

19 Swap: ESXi sunucumuzun swap kullanıp kullanmadığını görebilmemizi sağlar. Bu seçenek ile aslında ESXi sunucumuzun gerçekten performanslı çalışıp çalışmadığını da anlayabiliriz. Çünkü sanallaştırma sunucusunun swap kullanması performansı oldukça olumsuz etkileyen önemli bir değişkendir. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

20 Top VMs: ESXi sunucumuz üzerinde çalışan sanal makinelerimiz arasında en çok işlemci, bellek, disk, network ve swap kullananların sıralamasını görmemizi sağlar. Böylece ilgili sanallaştırma sunucusunun performansı hakkında fikir sahibi olabiliriz. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

21 Burada varsayılan olarak sadece üç sanal makine listelenmektedir. Bu görünümü Change Options a tıkladıktan sonra VMs to display değerini çalışan sanal makinelerimizin sayısına eşitleyerek tümünün görüntülenmesini sağlayabiliriz. Bu ayarın ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir. Alarms: ESXi sunucularımız için önceden hazırlanmış Alarm ları kullanabiliriz. Bunlar ESX sunucular için bağlantı durumu, işlemci kullanımı, bellek kullanımı, donanımsal sorunlar, depolama alanları ile ilgili sorunlar şeklindedir. Sanal makinelerimiz için ise

22 işlemci durumu, işlemci kullanımı ve bellek kullanımı ile ilgilidir. Toplamda sekiz alarmımız önceden hazırlanmıştır. Bizlerde istersek kendi alarmlarımızı oluşturabiliriz. Ancak ücretsiz sürümde aynı anda aktif olarak çalışabilen alarm sayısı en fazla on olarak belirlenmiştir. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir. Hardware: ESXi sunucumuzun işlemcilerinin sağlık ve sıcaklık durumlarını, benzer şekilde disklerin sağlık durumunu kontrol edebiliriz ve disklerimizde bir hata oluştuğunda Sensor bölümünde açıklamasını görebiliriz (Örneğin Data Disk: Predective Failure gibi). Genel sistemin sıcaklık durumlarını, fanlarımızın sudurmunu ve güç kaynaklarının durumunu bu bölümden izleyebiliriz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

23 Events: ESXi sunucularımızda olan envantere sanal makine eklenmesi/çıkarılması, sanal makinenin açılması/kapanması gibi olayları buradan takip edebiliriz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

24 Processes: Bu sekme ESXi sunucumuz için geçerli bir özellik değildir. Bu özelliğe sanal makinelerin izlenmesi kısmında değineceğim. VIC: İşte en çok beğendiğim özelliklerden birisi. Vmware Infrastructure Client (VIC) ile her bir ESXi sunucumuz için ayrı ayrı konsol açmamıza gerek kalmıyor. Sadece bu programı kullanarak sol tarafta listelenen ESXi sunucularımızdan incelemek istediğimiz sunucuyu seçtikten sonra bu sekmeye geldiğimizde normal VI Client konsolu ile neler yapabiliyorsak hepsini yapabilmekteyiz. Eğer taskbar üzerinde VI Client konsollarından yer kalmadıysa sizde bu özelliği çok seveceksiniz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

25 Performans takip etme konusunda Veeam Monitor bizi sadece ESXi sunucumuz ile sınırlandırmıyor. ESXi sunucumuz üzerinde çalışan sanal sunucularımızın da performanslarını benzer şekilde takip edebiliriz. Bunun için konsolumuzda belirlediğimiz bir ESXi sunucumuzun yanında ki artı işaretine tıkladıktan sonra takip etmek istediğimiz sanal makinemizi seçelim. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

26 Burada gördüğümüz sekmeler az önce ESXi sunucusu için anlatmış olduklarıma oldukça benzemektedirler. Bu nedenle farklı olan iki sekmeden bahsetmek gerekirse; Console: Bu sekmede VMware Infrastructure Client uygulamasında olduğu gibi ilgili sanal makinemizin konsolunu görüntüleyebiliriz. Ekran görüntüsü aşağıda ki gibidir.

27 Processes: Veeam işi bir adım daha ileri götürerek geçerli kullanıcı adı ve parolası verdiğimizde sanal Windows Server ya da Linux sunucuların üzerinde çalışan servisleri ve o anki durumlarını da görüntüleyebiliyor. Tabi bunun için o sanal makinede VMware Tools aracının kurulu olması gereklidir. Ancak ücretsiz sürümünde servislerin isimleri yerine Free Version ibaresini görüyoruz. Dolayısıyla ücretsiz sürüm de bu özelliği kullanarak servisleri kapatmak ya da yeniden başlatmak imkânsız diyebiliriz. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

28

29 Yazılımın raporlama kısmından da bahsetmeden geçmek istemiyorum. Ücretsiz sürüm olduğundan sadece son 24 saatin raporunu alabiliyoruz. Ancak raporlar düzenli olarak her gün alınıp kayıt edilirse geçmişe dönük kayıt tutabilmiş oluruz. Raporu çalıştırmak için yukarı da ki menüde Report a tıkladıktan sonra HTML Report seçeneğini seçelim. Karşımıza aşağıda ki ekran gelecektir.

30 Burada herhangi bir değişiklik yapmadan Next e tıklayarak devam edelim. Karşımıza raporunu almak istediğimiz zaman aralığını belirleyebileceğimiz aşağıda ki ekran gelecektir.

31 Ancak ücretsiz sürümde sadece son 24 saatin raporunu alabildiğimiz için altta ki From ve To kısımlarını aralarında 24 saat olacak şekilde ayarladıktan sonra (aralık 24 saatten fazla olduğunda reklamları görüyoruz) Next diyerek devam edelim. Karşımıza performans raporunda görmek istediğimiz işlemci değerlerini belirleyebileceğimiz aşağıda ki ekran gelecektir.

32 Bu sayaçları seçerken ücretsiz sürüm olması sebebiyle her iki kolonda da sadece ikişer sayacı seçmemize olacak tanınıyor. Ancak işlemci kısmı için bir farklılık söz konusu. Sol sütun için sadece bir değeri seçmemize izin var. Belirlediğimiz sayaçları seçtikten sonra Memory ye tıkladığımızda karşımıza bellek ile ilgili sayaçları seçebileceğimiz ekran gelecektir. Benzer şekilde Network, Disk ve Swap değişkenleri içinde raporda görüntülenmesini istediğimiz değerler seçebiliriz. Belirlediğimiz tüm bu düzenlemeleri yaptıktan sonra Next diyerek devam edelim. Karşımıza raporun nereye kayıt edileceğini belirleyeceğimiz aşağıda ki ekran gelecektir

33 Burada dilersek belirlediğimiz bir klasöre raporumuzun kayıt edilmesini sağlayabiliriz. Ücretsiz sürümde zamanlama seçeneği olmadığı için Create report periodically seçeneğini kullanarak raporların her gün ya da haftanın belirli günlerinde belirlenen kişilere atılması özelliğini maalesef kullanamıyoruz.

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware ESX üzerinde sanal sunucu oluşturma makalemizde sizlere sanallaştırma teknolojilerinden birisi olan VMware ESX (vsphere) üzerinde sanal bir sunucunun nasıl oluşturulacağını

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Virtualization. VMware vcenter Server Yapılandırılması

Virtualization. VMware vcenter Server Yapılandırılması Virtualization VMware vcenter Server Yapılandırılması VMware vcenter Server sanallaştırılmış datacenter, kurumsal sunucular gibi yapıların yönetilmesini sağlayan ve maliyetleri aşağılara çeken bir yönetim

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu İçindekiler SPX Özellikleri... 2 SPX Kurulum... 3 Hedef Oluşturma... 9 Yeni Görev Oluşturma... 12 Görüntü Zinciri Tarayıcısı... 15 Eposta Bildirimi Oluşturma... 16

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Ağustos 2017 Versiyon Sürüm 2.2.5 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 7 4. Windows

Detaylı

Sanallaştırma teknolojilerinin önde gelen ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Sanallaştırma teknolojilerinin önde gelen ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; VMware vsphere Üzerinde Sanal Sunucu Oluşturulması Sanallaştırma teknolojisi artık günümüzde olmazsa olmazlardan olmuştur. Dolayısı ile artık bir proje yapmak isteyene herhangi bir kurum müşterisine veya

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

İster sanal sunucularınız kapalı olsun isterseniz açık olsun farketmez taşıma işlemini yine kesinti olmadan gerçekleştirebilirsiniz.

İster sanal sunucularınız kapalı olsun isterseniz açık olsun farketmez taşıma işlemini yine kesinti olmadan gerçekleştirebilirsiniz. Virtualization VMware vsphere Live Migration İşlemleri VMware vsphere VMotion sayesinde fiziksel sunucularınız arasında sanal sunucularını çok basit, hızlı, güvenli ve kesintisiz bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

Disk tabanlı bir çözümdür ve bu yapısından dolayı kullanılması kolaydır. Ayrıca hızlı bir şekilde yedekleme ve geri dönüş sağlar.

Disk tabanlı bir çözümdür ve bu yapısından dolayı kullanılması kolaydır. Ayrıca hızlı bir şekilde yedekleme ve geri dönüş sağlar. VMware Data Recovery Yapılandırılması VMware Data Recovery, VMware vsphere için geliştirilmiş yeni bir yedekleme ve geri dönüş (backup / restore) uygulamasıdır. VMware Data Recovery sanal platformdaki

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır.

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır. Kurulum Dökümanı * v1.4.3 9.11.2017 * Bu döküman FortiLogger 3.1.7 versiyonu için hazırlanmıştır. Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır:

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu BackTrack geliştiricileri yeni sürümünde BackTrack kullanımını kolaylaştırmak için birkaç seçenek ile karşımıza çıktılar. BackTrack kullanım seçeneklerinden en etkilisi

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler Program Kurulum Turquaz Muhasebe İçindekiler İÇİNDEKİLER 1 1. TEK KULLANICI 2 2. AĞ KURULUMU 4 2.1 VERİTABANI SERVER KURULUMU 4 2.2 VERİTABANI SERVER AYARLARI 11 2.3 DATALARIN YÜKLENMESİ 11 2.4 İSTEMCİ

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon Sürüm 2.1.3 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 10 4. Windows

Detaylı

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın Bu yazıda SQL server 2008 Express kurulumunu anlatacağım. Sql Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımızın donanım ve yazılım gereksinimlerinin neler olduğuna bir bakalım. Yazılım SQL Server 2008 kurulum

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

CLOGGER YAZILIMI KURULUM YÖNERGESİ

CLOGGER YAZILIMI KURULUM YÖNERGESİ CLOGGER YAZILIMI KURULUM YÖNERGESİ 1.ADIM 2.ADIM 3.ADIM 4.ADIM 5.ADIM 6.ADIM 1 Ana Ekran ve Bildirim İkonları Yazılımı bilgisayarınıza yükleyip çalıştırdıktan sonra, bu ekranda cihazlardan gelen sıcaklık

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak

SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak Download Linki: 32 bit İşletim sistemleri için http://go.microsoft.com/?linkid=9729746 64 bit İşletim sistemleri için http://go.microsoft.com/?linkid=9729747 Yukarıdaki

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu İçindekiler ImageManager Özellikleri... 1 ImageManager Kurulum... 2 ImageManager Yedek Deposu... 3 Doğrulama Seçenekleri... 5 Bekletme Seçenekleri... 5 ImageManager

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Sunucumuzu VMware kurulum cd sinden açtığımızda sisteme kurulum dosyaları yüklenip karşımıza aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir.

Sunucumuzu VMware kurulum cd sinden açtığımızda sisteme kurulum dosyaları yüklenip karşımıza aşağıda ki ekran görüntüsü gelecektir. VMware ESXi 4.0 Kurulumunun Yapılması Sanallaştırma günümüzün en popüler trendlerinden birisi. Sağlamış olduğu faydalar nedeniyle de uzunca bir süre popülerliğini yitirmeyecek gibi gözüküyor. Bu yazımda

Detaylı

Windows 7'ye Format Atmak, XP Repair ve XP Kurmak

Windows 7'ye Format Atmak, XP Repair ve XP Kurmak Bu yazımda Windows 7 işletim sisteminin nasıl kurulacağını adım adım resimlerle öğreneceğiz.. Kurulumdan önce yapmamız gereken bir kaç adım var. Öncelikle elimizde olması gerekenler: 1- Windows 7 CD' si

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro)

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Bu yazıda bir NovaSoft Dental yazılımının ana makinaya kurulumunu göreceğiz. Index 1.Adım : NovaSoft Dental Kurulum CD/DVD'sinin

Detaylı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Bilgisayarım My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 11-12 Mar. 2014 Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini

Detaylı

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 08221 Veri Tabanı II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU KURULUM SQL SERVER 2008 Kurulum SQL Server 2008 ürününün kurulumu için öncelikle SQL

Detaylı

BİOS MENÜSÜNE GİRMEK İÇİN BİLGİSAYARIMIZIN GÜÇ DÜĞMESİNE BASIYORUZ.GENELDE BİLGİSAYARLARDA GÜÇ DÜĞMESİ OLARAK DEL TUŞU KULLANILMAKTADIR.

BİOS MENÜSÜNE GİRMEK İÇİN BİLGİSAYARIMIZIN GÜÇ DÜĞMESİNE BASIYORUZ.GENELDE BİLGİSAYARLARDA GÜÇ DÜĞMESİ OLARAK DEL TUŞU KULLANILMAKTADIR. Kurulumdan önce yapmamız gereken bir kaç adım var. Öncelikle elimizde olması gerekenler: 1- Windows 7 CD si ya da DVD sine ihtiyacımız olacak. 2- İkinci olarak Windows 7 yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal

Detaylı

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi PRAGON PROTECT & RESTORE 3 Kurulum Rehberi Başlangıç 1. Çeşitli metotlarla edindiğiniz kurulum dosyasını (.exe) çift tıklayarak kuruluma başlayın. 2. İlk olarak kurulum dili seçmeniz gerekiyor. İngilizce

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı. Kurulum Adımları

TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı. Kurulum Adımları TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı Bu dokümanda TTEC Standalone DVR cihazının kurulum adımları ile ilgili açıklamaları bulabilirsiniz. Öncelikle cihaz ile ilgili bilinmesi gereken varsayılan bilgiler

Detaylı

Donanım Bağımsız Kurtarma

Donanım Bağımsız Kurtarma Donanım Bağımsız Kurtarma Bu belgenin amacı, bir sistemden başka bir sisteme donanım bağımsız kurtarma gerçekleştirmenize adım adım yardımcı olmaktır. Bu belgeyi okumaya başlamadan önce ShadowProtect için

Detaylı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Doküman Exclusive Ver 3.2.0 Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için, Proticaret e-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımları

Detaylı

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Bildiğiniz gibi günümüzün en önemli bilişim konularından biri sanallaştırma ve bir çok firma sanallaştırma üzerine çalışmalar yapıyor. Yedeklemeye getirdiği farklı

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları Casus Yazılımdan İstenmeyen E- Koruma Postadan Koruma Virüsten Koruma Kimlik Avından Koruma İçerik ve URL

Detaylı

Kullanıcı Klavuzu

Kullanıcı Klavuzu www.fonosis.com Kullanıcı Klavuzu Kullanıcı Bakımı Anahtar Kelimeler Kullanıcı oluşturma Kullanıcı görüntüleme, listeleme, Kullanıcı yetkilendirme, ilişkilendirme Uygulama içerisinde dilediğiniz kadar

Detaylı

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ ARTESIS ENTERPRISE SERVER Dök. No: PS.01 KL.04 REV.02 I Table of Contents Part I Giriş 1 Part II Sistem Gereksinimleri 1 Part III Kurulum 3 Part IV Ana Menü 11 Part V Destek 13 Part VI Sorun Giderme 13

Detaylı

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. VEBIAN V1.6 KURULUM DOKÜMANI 29.08.2015 İçindekiler Amaç ve Kapsam... 2 Sistem Gereksinimleri... 3 Kurulum Adımları... 4 Başlamadan Önce... 4 Kurulum

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

Virtualaze Unify Kurulumu

Virtualaze Unify Kurulumu Kurulum öncesi dikkat edilecek hususlar Virtualaze Unify Kurulumu 1. Kurulumu yapmadan önce Windows güncelleştirmelerinin hepsini tamamlayınız. 2. İşletim sistemi domain de ise,domainden çıkarıp work gruba

Detaylı

SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING)

SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING) SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING) Merhaba arkadaşlar. Samurai Framework ile Temel Hacking makale serisinin ikinci kısmını bu ve devamında ki makalelerimizde inceleyeceğiz. Bu makalemizde temel

Detaylı

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU İŞLEMLERİ UYGULAMADAN ÖNCE TÜM DÖKÜMANI LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ. İŞLEMLER ESNASINDA UYGULAMA EKSİKLİKLERİNDEN, KONFİGÜRASYON YETERSİZLİKLERİNDEN VB. SEBEPLERDEN OLUŞABİLECEK HATALARDAN DOLAYI ERAY

Detaylı

Yedek Nasıl Alınır? "Veri Tabanı Yedekleme ve Geri Alma" butonunu tıklayınca aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.

Yedek Nasıl Alınır? Veri Tabanı Yedekleme ve Geri Alma butonunu tıklayınca aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Yedek Nasıl Alınır? Yedek almak için bir çok yöntem uygulanabilir. Biz yazımızda iki farklı yöntemi anlatacağız. Bunlardan birincisi; programın içinden alınan yedektir ki bu yöntemde; diğer kullanıcıların

Detaylı

Kullanıcı Giriş Ekranı

Kullanıcı Giriş Ekranı KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Giriş Ekranı Programı ilk defa kurduysanız kullanıcı adınız ve şifreniz palmiye dir. Server a bağlanmak için server yazan kutuya tıklayınız. IP Numarası olarak Server IP Numarası

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu Elinizdeki DVD lerden 1.sini, DVD-ROM sürücüsüne yerleştirdiğinizde kurulum otomatik olarak başlar. Eğer kurulum otomatik başlamazsa, DVD nin kök dizininde bulunan Setup.exe

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır.

Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır. MİKRO YAZILIMEVİ EĞİTİM CD Sİ KURULUMU Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır. Programlarımızın verimli

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ Zimbra Webmail GENEL ÖZELLİKLER Zimbra yüksek performanslı bir e-posta programı olup, e-posta, adres defteri, takvim, görev listeleri ve web dokümanları gibi özelliklere sahip bir uygulamadır. e-posta

Detaylı

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 Sürüm Notları McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 McAfee epolicy Orchestrator ile birlikte kullanım içindir İçindekiler Bu sürüm hakkında Yeni özellikler Geliştirmeler Çözülen sorunlar

Detaylı

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Bu dönemki Bil264L dersinde Xilinx firmasının üretmiş olduğu Spartan3E isimli FPGA geliştirme kiti üzerinde mantıksal devreler tasarlayacağız. Derste kullanacağımız

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. VEBIAN V1.5 TANITIM VE YARDIM DOKÜMANI 08.02.2015 İçindekiler Amaç ve Kapsam... 2 Vebian Studio... 3 Veri Kaynakları... 3 Paneller... 8 Tablolar...

Detaylı

PARAGON PROTECT & RESTORE 3. Eğitim Dokümanı

PARAGON PROTECT & RESTORE 3. Eğitim Dokümanı PARAGON PROTECT & RESTORE 3 Eğitim Dokümanı İçindekiler ESX Connection Yönetimi................................................. 2 Backup Server Yönetimi..................................................4

Detaylı

Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı. 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır.

Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı. 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır. Microsoft SQL Server 2005 Express Edition Hızlı Kurulum Dokümanı 1. Administrator veya denki bir kullanıcı ile logon olunmalıdır. 2. Kurulum yapacağınız makinede önceden kurulmuş olan SQL Server var ise

Detaylı

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü hepimizin de bildiği VMware Workstation'dır. Bu ürün PC lerimize kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 y Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 Bulut Depolama, genel bir terimle "dosya barındırma" hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Bu hizmet sayesinde önemli dosyalarınızı yedekleyebilir veya

Detaylı

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

V14xx Güncelleme İşlemleri

V14xx Güncelleme İşlemleri V14xx Güncelleme İşlemleri İnternet tarayıcınızdan www.mikro.com.tr web adresine giriş yapınız. Mikro web sayfasında arşivleri (exe) indirmek için MİKROCRM ikonunu mouse ise seçiniz. Açılan sayfada Kullanıcı

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Döküman Numarası 2350 Döküman Hazırlanma Tarihi 01.01.2019 Dökümanın Konusu Proticaret Versiyon Exclusive v4.0.5 Kurulum Kurulumu Dokümanı Hazırlayan Teknik Destek Ekibi ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ

ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ İÇİNDEKİLER KAPSAM DAHİLİNDEKİ SERVİSLER ÜRÜN ÖZELLİKLERİ VE GEREKSİNİMLER SIKÇA SORULAN SORULAR KAPSAM DAHĐLĐNDEKĐ SERVĐSLER Her geçen gün artan bilişim envanterinde yaklaşık

Detaylı

Sccm Console u açalım, administration > client settings > properties e tıklayalım.

Sccm Console u açalım, administration > client settings > properties e tıklayalım. Merhaba, önceki yazımda Sccm in önemli yapılandırma ayarlarından biri olan discovery methods lardan bahsetmiştim.bu yazımda Sccm client agent yapılandırmasından bahsedeceğim.sccm diğer bir çok ürün gibi

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!..

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. On5yirmi5.com Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. Laptop'unuz mu çalındı? İşte onu izlemenin ve hırsız bezdirmenin en pratik yolu... Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba (oluşturma : 10/2/2015)

Detaylı

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme (Windows Server 2012) Özet: Windows Server 2012 üzerinde Uzak Masaüstü Lisans Server ı konfigure etmek, Windows Server 2008 R2 den çok farklıdır. Workgroup içerisinde

Detaylı

AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı

AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı Doküman Versiyon: 01.02.02 Tarih: 03.03.2015 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ Franchise Server 2 programı; Franchising veren veya bağımsız birimlerinin satış

Detaylı

Doğru Adaptor soket kutuplaması.

Doğru Adaptor soket kutuplaması. 1. Tanıtım Next YE-11G WiFi Bridge satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu portatif cihaz ile, IP Kamera ve internet teknolojilerini kullanan Ethernet RJ45 portlu cihazların kablosuz ağlara kolayca erişimi

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı

Exchange Server Kurtarma (PowerControls)

Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Çok çetrefilli bir işlem olan problemli Exchange suncudan data kurtarma işlemi third party çözümler ile çok daha kolay bir işleme dönüşebilir. Bu tip yazılımlardan

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan Harita Güncelleme Bu broşür DAİİCHİ marka Navigasyon ünitesine sahip olan Hyundai modellerimizin, Navigasyon programındaki haritanın güncelleme işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme amacıyla

Detaylı

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım, baskılarınızı yaparken %50 ye, ve hatta resimsiz yazdırma seçeneğini kullandığınızda çok daha fazlasına varan tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece tek bir

Detaylı