helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX LIPOPROTEIN Katalog No:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX LIPOPROTEIN Katalog No:"

Transkript

1 helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX LIPOPROTEIN Katalog No:

2 KULLANIM AMACI SAS-MX Lipoprotein Kit agaroz jel elektroforez ile plazma veya serumda lipoproteinin miktarını belirlemek ve ayırmak için tasarlanmıştır. Fredrickson ve Lees tarafından yılında fenotip hiperlipoproteinemi için bir sistem önerildiği için, lipoprotein elektroforez olarak kullanılan koroner arter hastalığı tespit ve önlem kavramı oldukça yaygın bir test olmuştur. Epidemiyolojik çalışmalar, yağların diyet alımında özellikle kolesterol ve aterosklerozun görünme oranı ile lipitlerin kan düzeyleri ve kalp-damar hastalığı ve krizi gibi büyük belirtiler ile ilgilidir. lskemik kalp hastalığı da hiperkolesterolemi ile ilişkiliymiş 2,3. Hiperlipoproteinemi tanımada sonuçlanan lipoprotein fenotiplerin doğru belirlenmesi için ihtiyaç klinik özellikleri, prognozu ve tedaviye yanıt olarak birbirine benzemeyen bozuklukların bir grup semptomasidir. Farklı fenotipler ile değişen bozuklukların tedavisi için kesinlikle tedaviye başlamadan önce doğru fenotip kurulması gereklidir. Fredrickson ve Lees tarafından önerilen sınıflandırma sistemi, sadece tip II, III ve IV ateroskleroz için kanıtlanmış bir ilişkiye sahiptir. Plazma lipitleri serbestçe plazmada dolaşamazlar, ancak proteine bağlı taşınabilir ve böylece lipoproteinler olarak sınıflandırılabilirler. Çeşitli fraksiyonlar protein, kolesterol, gliseritler, kolesterol esterleri, fosfatides ve serbest yağ asitlerinin farklı kombinasyonlarda yapılır 5. Çeşitli teknikler, ültrasantrifüj, ince tabaka kromatografisi, immünolojik teknikler ve elektroforez dahil plazma lipoproteinlerini ayırmak için kullanılmıştır. Elektroforez ve ültrasantrifüj en çok kullanılan yöntemlerin ikisidir ve her biri kendi terminolojisine sebep olmaktadır. Tablo 1 deki sınıflandırmalar relativ lipit ve her fraksiyonun protein bileşim korelasyonunu gösterir. Aşağıdakilere göre sınıflandırma: Kompozisyon - % her fraksiyonda Elektroforetik Ultra-santrifüj Protein Gliserit Kolesterol Fosfolipid Mobilite Kilomikronlar Beta pre-beta Alfa LDL* VLDL* HDL* 2% 21% 10% 50% 98% 12% 55% 6% 45% 13% 18% 22% 22% 26% *Standart olmayan kısaltmalar:ldl (düşük yoğunluklu lipoprotein), VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein), HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) Yukarıdaki sınıflandırma için çeşitli istisnalar vardır. Bunlardan biri LDL(beta yerdeğiştirme) fraksiyonuna ait ultrasentrifuj içinde çökme olan ön-beta yer değiştirme malzemesi olan "ön-beta çökme" dir 6. Bu Lp(a) lipoprotein Dahien tarafından rapor edildi 7. Nüfusun % 10 da normal bir variant olarak kabul edildi. Diğer istisna VLDL ile ultrasentrifujde yüzen beta yer değiştirme malzemesi olan yüzen beta dır. Bu anormal lipoprotein Tip III hiperlipoproteinaemialar da görünür. Destek ortamının çeşitli türleri lipoproteinlerin elektroforetik ayrılması için kullanılmıştır. Fredrickson başlangıçta sınıflandırma sistemi geliştirdiğinde, kağıt elektroforezi kullanıldı 1,8. Son zamanlarda agaroz-jelde, nişasta blok ve poliakrilamid jel kullanılmıştır 5,7.

3 SAS-1 Lipoprotein Kiti, agaroz jel yüküne göre serum/plazma lipoproteinlerini ayırır. Lipoprotein, sonra görüntülenmek için boyandı ve sabitlendi. UYARILAR VE ÖNLEMLER Tüm kitler yalnızca in-vitro diyagnostik kullanım içindir. Herhangi bir kit bileşenini ağzınızla pipetlemeyin, ağzınıza sürmeyin. Tüm kit bileşenlerinin işlemi sırasında eldiven giyin. Risk, güvenlik koşulları ve atım bilgisi için ürün güvenlik kağıdına başvurun. BİLEŞENLER 1. SAS-MX Lipoprotein Jel Koruyucu olarak sodyum azid ve thimersal ile bir Tris/Barbital buffer agaroz içerir. Paket içindeki jel kullanım için hazırdır. 2- Konsantre Tris / Barbital Buffer Koruyucu olarak sodyum azid ile konsantre Tris/barbital buffer içerir. Şişe içeriğini 1 litre saf su ile dilüe edin ve iyice karıştırın. 3. SAS-MX Lipoprotein Boya Yağlı Kırmızı 7B boya içerir. 1litre metanol ile şişenin içeriğini çözün, 24 saat kadar karıştırın ve kullanımdan önce filtre edin. Çalışma boyasının hazırlanması: Kullanım öncesi hemen 25 ml stok boyaya 5 ml saf su ekleyin. Karışıyorken damla damla su ekleyin. 4. Diğer Kit Bileşenleri Her kit kullanım için talimatlar ve 10 jeli tamamlamak için yeterli Numune Aplikasyon kalıbı, A ve C kurutma kağıtları içerir. SAKLAMA VE RAF ÖMRÜ 1. SAS-MX Lipoprotein Jel Jeller derecede saklanmalıdır ve paket üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar stabildir. DOLABA KOYMAYIN VEYA DONDURMAYIN. Jelin bozulması : 1) jelin dondurulması kristal görünümü belirtir, 2) jelin kuruması, çatlama ve kuruluğu veya 3) bakteriyal ya da fungal kaynaklı agarozun kontaminasyonunu belirtir. 2 - Tris / Barbital Buffer Konsantre buffer derecede saklanmalıdır ve etiket üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar stabildir. Dilüe boya solüsyonu derecede 2 ay stabildir. 3 - SAS-MX Lipoprotein Boya Toz boya derecede saklanmalıdır ve etiket üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar stabildir. Çözünmüş boya derecede 6 ay stabildir. İyi kapatılmış bir şişede saklanır.

4 SAĞLANMAYAN FAKAT GEREKSİNİLEN ÖĞELER Katalog No.4063 Oda Katalog No.1525 EPS600 Güç kaynağı C hava üfleme kapasiteli kurutma fırını Boya arındırıcı solüsyon: Kullanımdan önce hemen 25 ml saf su ve 75 ml metanolle karıştırın. Saf su NUMUNE TOPLANMASI VE HAZIRLANMASI Tercih edilen numune EDTA antikoagulate plazma ve ya taze serumdur. Numuneler 2-6 C de 5 güne kadar buzdolabında saklanmalıdır. DONDURMAYINIZ. Hastanın Hazırlanması: Lipoprotein paternlerin en doğru fenotipi için, aşağıdaki önlemleri numune hazırlama öncesi dikkat edilmelidir: 1) Hasta yemek-indüklenen silomikronlardan gelen engeli önlemek için örnekleme öncesi saatlik bir süre boyunca hızlı olmalıdır. 2) Mümkünse 3-4 hafta tüm ilaçlar durdurun. 3) Hasta uygun kilosunu korumalı ve en az 1 hafta normal bir diyet yapmalıdır. 4) Miyokardial infarktüs veya benzeri travmatik episoden sonra 4-8 hafta bekleyin. Etkileyici faktörler: 1) Heparin tedavisi özellikle beta lipoproteine ve lipoproteinlerin göçünde değişikliğe yol açabilir. 2) Numuneler benzer nedenlerle heparin antikoagülan içine toplanmamalıdır. ADIM-ADIM PROSEDÜR 1.Jeli paketinden çıkarın ve kağıt havlu üstüne koyun. Ambalajını çıkarın ve kurutucu C ile jel yüzeyini kurutun ve kurutucuyu atın. 2.Jel köşesindeki oklarla numune aplikasyon kalıbını hizalayın ve kalıbın başına kurutucu A yı koyun ve iyi temas sağlaması için yarığın içine parmağınızı sürtün. Kurutucuları alın ve adım 5'te kullanmak için saklayın. 3.Her yarığa 2 μl numune uygulayın ve 7 dakika absorb olması için bırakın. 4. Numune emiliyorken, SAS-MX odasının her iç bölümüne 25ml buffer dökün. 5.Numune emilimi ardından, adım 2 den kalan kurutucu A ile kalıbı kurutun ve hem kurutucuyu hem de kalıbı alın. 6. Jeli oda içine agoraz tarafı yukarı olacak şekilde yerleştirin. Odanın başına karşılık gelen pozisyonlar ile pozitif (+) ve negatif (-) tarafları hizalayın. 7.Elektroforez jel: 80 volt, 45 dakika 8. Elektroforezin ardından, C de jeli kurutun. 9. Boya kabının içine kuru jeli yerleştirin ve jelin içine 30ml yeni hazırlanmış çalışma boyasını dökün. 2 dakika boyunca boyanması için bekletin. 10. Boya arındırıcı solüsyon 2 x saniye yıkanana kadar jeli boyadan arındırın. 11.Saf suda kısa süre jeli yıkayın ve kurutun. SONUÇLARIN YORUMLANMASI Jellerin değerlendirmesi her bir laboratuarda bu yöntem için üretilen normal değerlere karşı yapılmalıdır.

5 1.Kalitatif Değerlendirme: Belli ilgili bantların varlığı veya yokluğu için jeller bakılarak incelenecektir. 2.Kantitatif Değerlendirme: 525nm de jel yüzü aşağıda olarak jelleri tarayın. Alfa-lipoprotein (HDL) fraksiyon hareketi hızlıdır ve uzakta olan anoda doğru göç eder. Beta-lipoprotein (LDL) bandı genellikle uygulama noktasına en yakın göç eden en belirgin fraksiyonudur. Pre-beta lipoprotein (VLDL) alfa ve beta lipoproteinler arasında göç eder. Elde edilen kararlılık derecesi ile pre-beta lipoprotein değişkenlerinin miktarı, pre-beta türleri ve beta-lipoproteinin miktarı bellidir. Pre-beta bazen beta-lipoproteinlerin önünde sadece bir leke olarak ve diğer zamanlarda 2 ayrı fraksiyona ayrılmış veya tamamen eksik görünebilir. Pre-beta fraksiyonun bütünlüğü numune yaşı ile azalır. Silomikronlar varsa uygulama noktasında kalırlar. Her lipid fraksiyonunun miktarının hesaplaması mg/dl veya mmol/l olarak önerilmez (SINIRLAMALARA bakın). Normal bir aç insandan alınan serum ihmal edilebilir kilomikronlar ve normal kolesterol ve trigliserit düzeyleri ile net bir serum olarak tanımlanabilir. Elektroforez üzerinde, beta-lipoprotein zayıf yada yokmuş gibi ön-beta lipoproteinin büyük fraksiyonu olarak görünür ve alfa-lipoprotein bandı bellidir fakat beta dan daha az yoğundur. Bir hastanın hiperlipoproteinemisini yapmak için bir yüksek kolesterolu ve trigliseriti olmalıdır. Yükseklik, hipotiroidizm, tıkanma sarılığı, nefrotik sendromu, dysproteinaemias veya kötü kontrollü insulinopaenic diyabet gibi metabolik bozukluklar için birincil veya ikincil olarak belirlenmelidir. Birincil lipidaemia, beslenme, alkol ve uyuşturucu, özellikle de östrojen ya da steroid hormonlar gibi genetik olarak tespit edilmiş faktörlerden veya bilinmeyen mekanizmanın çevresel faktörlerinden kaynaklanmaktadır 12. Ayrıca, birincil olarak nitelendirilen bu lipoproteinaemia Ketozis-dayanıklı diyabet, pankreatit ve obezite ile ilişkilidir. Hiperlipoproteinemi mi yoksa hastalık etken faktör mü olduğunu anlamak genellikle zor olduğu için diabetes mellitus ve pankreatit kafa karıştırıcı olabilir. Kriterleri açıklamaları ile Lipoprotein fenotipin tam bir makalesi için, Fredrickson, D.S. ve Lees, R,S1 8 bakınız. Alfa lipoproteinlerde belirgin artışı obstrüktif karaciğer hastalığı ve sirozda görülür. Belirgin düşüşler parankimal karaciğer hastalığında görülür. Tangier in hastalığı normal alfa lipoproteinlerin toplam yokluğu ile nadir bir genetik bozukluğu karakterize edilir. Heterozigotlar alfa lipoproteinlerin düşüş düzeylerini gösterirler 8. Hİperoestrogenaemia (gebelik ve oral kontraseptif kullanımı) alfa lipoproteinlerde orta yüksekliğe neden olabileceği unutulmamalıdır 12. Abetalipoproteinaemia yoğunluğu 1,063 den daha az yoğun tüm lipoproteinlerin ciddi bir eksikliği tarafından birincil kalıtsal kusur özelliğidir (tüm ancak alfa lipoproteinler). Çok sayıda klinik belirtiler ve yaşam beklentisi ile birlikte sınırlıdır. Ailesel hypobetalipoproteinaemia birkaç vakası rapor edilmiştir. Mutasyonun abetalipoproteinaemia üretiminden farklı bazı kanıtları vardır 8.

6 Lipoprotein-X obstrüktif karaciğer hastalığı olan hastalarda çoğunlukla anormal bir lipoprotein görülür. Ester olmayan(serbest) kolesterol, fosfolipitler, ve VLDL proteinleri oluşturur. LDL den daha yavaş yer değiştirir. Özel yağ içeriği nedeniyle, normal yağ boyası ile ya hiç boyanmaz veya kötü boyanır ve bu nedenle genellikle standart lipoprotein elektroforezi ile tespit edilemez. Lipoprotein-X spesifik-kolesterol enzimatik boyama yöntemleri kullanıldığında açıkça görünür. KALİTE KONTROL Lipotrol Kontrolü (Kat. No 5069) prosedürün tüm aşamalarında kontrol etmek için kullanılabilir ve her plaka çalışmasında kullanılmalıdır. Kabul edilen test değerlerinin kontrolü ile sağlanan ek pakete bakın. SINIRLAMALAR Sudan yağ boyaları yanı sıra Yağlı Kırmızı 7B trigliserit ve kolesterol esterleri için serbest kolesterol ve fosfolipitlerden çok daha büyük bir yakınlığa sahiptir. Bu boya ile boyanma sonrası görünen bantlar toplam plazma lipitlerinin gerçek bir kantitasyonunu yansıtmamaktadır 10. Her lipoprotein fraksiyonunun lipid kompozisyonu kararsız olduğu için bir patern sınıflandırmasına başlamadan önce total kolesterol ve trigliserit düzeylerini belirlemek için esastır 8,9. Tip III hiperlipoproteinemi teşhis veya reddedildiğinde, ultrasentrifuj 4 yada SAYFA elektroforez 11 gibi lipoproteinlerin daha kesin kantitasyonu esastır. REFERANS DEĞERLERİ Jellerin herhangi bir değerlendirmesinin, her bir laboratuarda test için üretilen normal değerlere karşı yapılması önerilir. Normal bir aralık çalışma görünüşte sağlıklı 48 erkek ve kadın gönüllülerden alınan numuneler kullanılarak yapıldı: Fraksiyon Aralık Alfa Lipoproteins % Pre-Beta Lipoproteins 6-40% Beta Lipoproteins % Silomikronlar 0-2% PERFORMANS ÖZELLİKLERİ Çalışma içinde duyarlılık: Tek bir jel üzerinde 8 kez aynı numune tekrarlanır. Fraksiyon Ortalama(%) CV (%) Alfa Lipoprotein Pre-Beta Lipoprotein Beta Lipoprotein

7 Çalışma arası duyarlılık: 10 farklı jel üzerine tek bir numune işlemi. Fraksiyon Ortalama(%) CV (%) Alfa Lipoprotein Pre-Beta Lipoprotein Beta Lipoprotein BİBLİYOGRAFİ 1. Fredrickson, D.S and Lees, R.S. A System For Phenotyping Hyperlipoproteinemias, Circulation, 1965; 31(3) : Henry, R.J. Ed., Clinical Diagnosis and Management of Laboratory Methods, 17th Ed., W.B. Saunders & Co., New York, , Lewis, L.A. and Oppet, J.J. Ed., CRC Handbook of Electrophoresis Vol II Lipoproteins in Disease, CRC Press Inc., Florida, , Levy, R.I. and Fredrickson, D.S. Diagnosis and Management of Hyperlipoproteinemia, Am. J. Cardiol., 1968; 22(4) : Houstmuller, A.J., Agarose-gel Electrophoresis of Lipoproteins: A Clinical Screening Test, Koninklijke Van Gorcum and Comp., The Netherlands, p5, Stonde, N.J. and Levy, R.I. The Hyperlipidemias and Coronary Artery Disease, Disease- AMonth, Dahlen, G. The Pre-Beta Lipoprotein Phenomenon in Relation to Serum Cholesterol and Triglyceride Levels: The Lp(a) Lipoprotein and Coronary Heart Disease, Umea University Medical Dissertations, Sweden, No. 20, Fredrickson, D.S., Levy, R.I. and Lees, R.S., Fat Transport in Lipoproteins - An Integrated Approach To Mechanisms and Disorders N. Eng. J. Med., 1967; 276 : 34-42, , , , Fredrickson, D.S. When To Worry About Hyperlipidemia, Consultant, December Davidsohn, I. And Henry, J.B., Todd-Sanford: Clinical Diagnosis by Laboratory Methods, 15th ed., p 639, Masket, B.H., Levy, R.I and Fredrickson, D.S., The Use Of Polyacrylamide Gel Electrophoresis in Differentiating Type III Hyperlipoproteinemia, J. Lab. Clin. Med., 1973; 81(5) : World Health Organisation Memorandum: Classification of Hyperlipidemias and Hyperlipoproteinemias, Circulation, 1972; 45 :

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 LIPOPROTEIN Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 LIPOPROTEIN Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 LIPOPROTEIN Katalog No: 201100 KULLANIM AMACI SAS-1 Lipoprotein Kit agaroz jel elektroforez ile plazma veya serumda lipoproteinin

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 HDL Kolesterol. Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-3 HDL Kolesterol. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 HDL Kolesterol Katalog No: 300500 1 KULLANIM AMACI SAS-3 HDL KOLESTEROL SAS-3 HDL Kolesterol Kit bir tamponlu agaroz jel içinde yüküne göre serum lipoproteinleri ayırır. Lipoprotein

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR PROTEİN Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR PROTEİN Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR PROTEİN Katalog No: 100500 KULLANIM AMACI SAS-MX İdrar Protein Kiti agaroz jel elektroforez ile konsantre edilmemiş

Detaylı

Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN. Katalog No:

Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 SERUM PROTEIN Katalog No: 300105 KULLANIM AMACI SAS-3 Serum Protein kiti agaroz jel elektroforezi ile serum proteinlerinin ayrılması ve miktarının belirlenmesini amaçlar. Farklı

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 Kolesterol Profili. Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-3 Kolesterol Profili. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 Kolesterol Profili Katalog No: 300600 1 KULLANIM AMACI SAS-3 KOLESTEROL PROFİL SAS-3 Kolesterol Profil Kit bir tamponlu agaroz jel içinde yüküne göre serum lipoproteinleri ayırır.

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX YÜKSEK RESOLÜSYON Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX YÜKSEK RESOLÜSYON Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX YÜKSEK RESOLÜSYON Katalog No: 101300 KULLANIM AMACI SAS-1 Plus Yüksek Resolüsyon Kit agaroz jel elektroforezi tarafından

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-1 Kolesterol Profili-12. Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-1 Kolesterol Profili-12. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-1 Kolesterol Profili-12 Katalog No: 200600 1 KULLANIM AMACI SAS-1 Kolesterol profili-12 SAS-1 Kolesterol Profili-12 Kit bir tamponlu agaroz jel içinde yüküne göre serum lipoproteinleri

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-1 HDL-Kolesterol Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-1 HDL-Kolesterol Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-1 HDL-Kolesterol Katalog No: 200500 1 SAS-1 HDL-KOLESTEROL KULLANIM AMACI SAS-1 HDL-Kolesterol Kit aşağıdaki reaksiyon sıralarına göre her bir lipoprotein kolesterol komponentinin

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 Yüksek Rezolüsyon. Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-3 Yüksek Rezolüsyon. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 Yüksek Rezolüsyon Katalog No: 300700 KULLANIM AMACI SAS-3 Yüksek Rezolüsyon Kit agaroz jel elektroforezi tarafından serum veya plazma proteinlerini ayırmayı amaçlamıştır. Serum,

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 URINE SDS Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 URINE SDS Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 URINE SDS Katalog No: 201400 KULLANIM AMACI SAS-1 İdrar SDS kiti, SDS agaroz jel elektroforezi ile idrar numuneleri kullanılarak

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR IFE Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR IFE Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX İDRAR IFE Katalog No: 100600 KULLANIM AMACI SAS-MX İdrar IFE Kiti, jel içinde proteinin immunofiksaatonu izlenerek agaroz

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ACID Hb-10 Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ACID Hb-10 Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ACID Hb-10 Katalog No: 100700 KULLANIM AMACI SAS-MX Hb-10 kit agaroz jel elekroforez ile insan hemoglobinlerini ayırmayı

Detaylı

Beyin Omurilik Sıvısında Myelin Basic Protein Testi; CSF myelin basic protein; BOS da myelin basic protein;

Beyin Omurilik Sıvısında Myelin Basic Protein Testi; CSF myelin basic protein; BOS da myelin basic protein; MYELİN BASİC PROTEİN Beyin Omurilik Sıvısında Myelin Basic Protein Testi; CSF myelin basic protein; BOS da myelin basic protein; Beyin Omurilik Sıvısı içinde Myelin Basic Protein miktarının araştırılmasıdır.

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ALP ISOENZİM

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ALP ISOENZİM helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-MX ALP ISOENZİM Katalog No: 102000 KULLANIM AMACI SAS-MX ALP kiti, agaroz jel elektroforezi tarafından Alkaline fosfataz izoenzimlerinin

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 İdrar Analizi. Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-3 İdrar Analizi. Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 İdrar Analizi Katalog No: 300400 KULLANIM AMACI SAS-3 İdrar Analiz Kiti agaroz jel elektroforez ile konsantre edilmemiş idrar numunelerinin taraması için tasarlanmıştır. Üriner

Detaylı

Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili;

Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili; KORONER RİSK TESTİ Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili; Koroner kalp hastalıklarına yol açan kolesterol ve lipit testleridir. Koroner risk testleri

Detaylı

YÜKSEK KOLESTEROL. Hiperkolesterolemi; Yüksek kolesterol sebepleri nelerdir?

YÜKSEK KOLESTEROL. Hiperkolesterolemi; Yüksek kolesterol sebepleri nelerdir? YÜKSEK KOLESTEROL Hiperkolesterolemi; Kolesterol ve kolesterole bağlı kalp damar hastalıklar en büyük ölüm sebebidir. Hiperkolesterolemi kan yağlarından biri olan kolesterolün yüksek olmasıdır. Kan yağları

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

attomol apo B-100 quicktype

attomol apo B-100 quicktype attomol apo B-100 quicktype İnsan apolipoprotein B-100 (apo B-3500 mutasyonu) gen inde 10708G>A geçiş tespitine yönelik kit Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 20 tespit sipariş numarası: 1015

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS IgG-IEF Plus. REF: (Çift Antikor) REF: (Tek Antikor)

Kullanım Talimatları. SAS IgG-IEF Plus. REF: (Çift Antikor) REF: (Tek Antikor) Kullanım Talimatları SAS IgG-IEF Plus REF: 104100 (Çift Antikor) REF: 104200 (Tek Antikor) KULLANIM AMACI SAS IgG IEF Plus Kiti, agaroz jel izoelektrik fokuslama ve immunoblotlama ile CSF de ve serumda

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları IgG-IEF Katalog No: (Çift Antikor) Katalog No: (Tek Antikor)

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları IgG-IEF Katalog No: (Çift Antikor) Katalog No: (Tek Antikor) helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları IgG-IEF Katalog No: 102100 (Çift Antikor) Katalog No: 102200 (Tek Antikor) KULLANIM AMACI IgG IEF Kiti, agaroz jel izoelektrik

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Pentavalent Tarama Katalog No: ( )

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Pentavalent Tarama Katalog No: ( ) helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Pentavalent Tarama Katalog No: (200301+200406) KULLANIM AMACI SAS-I Pentavalent Tarama SAS-I Pentavalent Tarama kiti agaroz

Detaylı

Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili;

Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili; KORONER RİSK TESTİ Koroner Check Up; Coronary risk profile; Koroner kalp hastalıkları risk testi; Lipid profili; Koroner kalp hastalıklarına yol açan kolesterol ve lipit testleridir. Koroner risk testleri

Detaylı

LİPİD METABOLİZMASI TESTLERİ

LİPİD METABOLİZMASI TESTLERİ LİPİD METABOLİZMASI TESTLERİ Lipid bozuklukları-frederickson Sınıflandırması 1) Tip1: Hiperşilomikronemi Lipoprotein lipaz ya da ApoCII eksikliği 2) Tip 2: a Hipertrigliseridemi olmaksızın hiperkolesterolemi

Detaylı

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemii id i Tedavisi i Prof.Dr. Oktay Ergene İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemi Gelişimiş VLDL Chylomicron Liver Defective Lipolysis Remnants

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 Alkalin Fosfataz İzoenzim. REF (reaktif dahil) REF (sadece jel kit), REF (sadece reaktif kit)

Kullanım Talimatları. SAS-3 Alkalin Fosfataz İzoenzim. REF (reaktif dahil) REF (sadece jel kit), REF (sadece reaktif kit) Kullanım Talimatları SAS-3 Alkalin Fosfataz İzoenzim REF 300800 (reaktif dahil) REF300801 (sadece jel kit), REF 300802 (sadece reaktif kit) KULLANIM AMACI SAS-3 Alkalin Fosfataz izoenzim kiti, agaroz jel

Detaylı

LİPİD METABOLİZMASI Lipidlerin vücuda alınması ve taşınması şilomikronları Şilomikronlar

LİPİD METABOLİZMASI Lipidlerin vücuda alınması ve taşınması şilomikronları Şilomikronlar LİPİD METABOLİZMASI Lipidlerin vücuda alınması ve taşınması Besin maddelerinin büyük bir kısmı önemli oranda lipid içerir. Lipidler, yağlı yiyecek ve içeceklerde, ette bulunurlar ki günlük diyet 15-40

Detaylı

Kullanım Talimatları. Hb Isoelektrik Focusing-10. Katalog No:

Kullanım Talimatları. Hb Isoelektrik Focusing-10. Katalog No: Kullanım Talimatları Hb Isoelektrik Focusing-10 Katalog No: 100900 KULLANIM AMACI Hb-IEF 10 kit agaroz jel elekroforez ile insan hemoglobinlerini ayırmayı amaçlar. Baş fonksiyonlara sahip bir protein grubu

Detaylı

Kullanım Talimatları. SAS-3 Alkaline-Hb Katalog No:

Kullanım Talimatları. SAS-3 Alkaline-Hb Katalog No: Kullanım Talimatları SAS-3 Alkaline-Hb Katalog No: 300900 KULLANIM AMACI SAS-3 Alkalin Hb kit agaroz jel elekroforez ile insan hemoglobinlerini ayırmak için tasarlanmıştır. Baş fonksiyonlara sahip bir

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE-Hb Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE-Hb Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE-Hb Katalog No: 200900 KULLANIM AMACI SAS-1 Alkalin Hb-12 kit agaroz jel elekroforez ile insan hemoglobinlerini ayırmak

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE PHOSPHATASE - 12 Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE PHOSPHATASE - 12 Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 ALKALINE PHOSPHATASE - 12 Katalog No: 200800 KULLANIM AMACI SAS-1 Alkaline Fosfataz izoenzim kiti, agaroz jel elektroforezi

Detaylı

Kullanım Talimatları. TITAN III Serum Protein Elektroforezi REF. 3023

Kullanım Talimatları. TITAN III Serum Protein Elektroforezi REF. 3023 Kullanım Talimatları TITAN III Serum Protein Elektroforezi REF. 3023 KULLANIM AMACI Serum Protein Elektroforez prosedürü selüloz asetatta elektroforez ile serum proteinlerinin ayrılması ve miktarının belirlenmesini

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alkali Fosfataz Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5057-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan, kemik iliği veya doku numunelerinde

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Acid Hb-12 Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Acid Hb-12 Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Acid Hb-12 Katalog No: 201000 KULLANIM AMACI SAS-1 Asit Hb-12 kit agaroz jel elekroforez ile insan hemoglobinlerini ayırmak

Detaylı

Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma

Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma Diyet yoluyla Menakinon alımı, daha az Koroner Kalp Hastalığı riski ile ilişkili: Rotterdam Çalışma Johanna M. Geleijnse,* Cees Vermeer,** Diederick E. Grobbee, Leon J. Schurgers,** Marjo H. J. Knapen,**

Detaylı

Lipoproteinler. Dr. Suat Erdoğan

Lipoproteinler. Dr. Suat Erdoğan Lipoproteinler Dr. Suat Erdoğan Lipoproteinler Kan plazmasında dolaşan yağlar lipoprotein adı verilen yapılar ile paketlenerek taşınırlar. Lipoproteinler yağların taşıt araçlarıdır. Lipoproteinlerin yapıları

Detaylı

Metacem, rezin bazlı, Dual-cure, yüksek dayanıklılıkta, daimi yapıştırma simanıdır.

Metacem, rezin bazlı, Dual-cure, yüksek dayanıklılıkta, daimi yapıştırma simanıdır. Meta Biomed METACEM için Kullanım Talimatları Metacem, rezin bazlı, Dual-cure, yüksek dayanıklılıkta, daimi yapıştırma simanıdır. ENDİKASYONLAR: - Kron ve köprüler (Seramik, kompozit, porselen metali)

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Immunofix Katalog No:

helena BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Immunofix Katalog No: helena www.helena-biosciences.com BioSciences Europe Kullanım Talimatları SAS-1 Immunofix Katalog No: 200300 SAS-I IMMUNOFIX KULLANIM AMACI SAS-I IFE kit,agaroz jel elektroforezi ile monoklonal gammopatilerin

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli FAST-CFTR Sequencing Kit Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3 0155241-C October, 2014 QMS TOPIRAMAT İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu prospektüste

Detaylı

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT YÜKSEK KOLESTEROL VE İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek kolesterolde ilaç tedavisi üzerinde çok tartışılan bir konudur. Hangi kolesterol düzeyinde ilaç başlanacağı gerçekten yorumlara açıktır

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

HbF QUIPlate Kat. No. 9325

HbF QUIPlate Kat. No. 9325 HbF QUIPlate Kat. No. 9325 KULLANIM AMACI HbF QUIPlate prosedür radyal immunodiffüzyon (RID) ile hemoglobin F kantitatif tayin edilmesi içindir. Fetal hemoglobin (HbF) gebeliğin onuncu haftasında fetus

Detaylı

YÜKSEK KOLESTEROL. Hiperkolesterolemi; Yüksek kolesterol sebepleri nelerdir?

YÜKSEK KOLESTEROL. Hiperkolesterolemi; Yüksek kolesterol sebepleri nelerdir? YÜKSEK KOLESTEROL Hiperkolesterolemi; Kolesterol ve kolesterole bağlı kalp damar hastalıklar en büyük ölüm sebebidir. Hiperkolesterolemi kan yağlarından biri olan kolesterolün yüksek olmasıdır. Kan yağları

Detaylı

HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı

HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı GLUKOMETRE Glukometre ile Kan Şeker Ölçümü Birim mg/dl veya mmol/l olarak ayarlanabilir. Cihaz iki dakika içerisinde kullanılmadığında

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Sık Görülen Kardiyolojik Sorunlarda Güncelleme Sempozyum Dizisi No: 40 Haziran 2004; s. 69-74 Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım Prof. Dr. Hakan

Detaylı

5359_ _TR. Kullanım Talimatı. Protein S Antigen Rocket EID. Kat. No. 5359

5359_ _TR. Kullanım Talimatı. Protein S Antigen Rocket EID. Kat. No. 5359 Kullanım Talimatı Protein S Antigen Rocket EID Kat. No. 5359 1 KULLANIM AMACI Protein S prosedür Laurell roket elektroforezi kullanarak komplement bileşeni C-4 bağlayıcı protein (C4bp) sahip bir kompleks

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde :

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : KULLANMA TALİMATI NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. 100 ml de, 0.300 g Netilmisin e eşdeğer 0.455 g Netilmisin sülfat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum klorür, Benzalkonyum

Detaylı

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR?

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR? DERS : KONU : MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU 1.) Kanın en önemli görevini yazın : 2.) Kan transfüzyonunu tanımlayın : 3.) Kanın içinde dolaştığı damar çeşitlerini yazın : 4.)

Detaylı

YENİ DİYABET CHECK UP

YENİ DİYABET CHECK UP YENİ DİYABET CHECK UP Toplumda giderek artan sıklıkta görülmeye başlanan ve başlangıç yaşı genç yaşlara doğru kayan şeker hastalığının erken teşhisi için bir Check Up programı hazırladık. Diyabet Check

Detaylı

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Xultophy Kullanımına başlarken Xultophy yetişkinlerde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Burada

Detaylı

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ SUNUM AKIŞI Giriş ve Amaç Materyal Metod Bulgular Tartışma Sonuç GİRİŞ ve AMAÇ Ramazan ayı Müslümanların güneşin doğuşu ve batışı arasında geçen sürede

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI: DİCLORAL gargara 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml 0,74 mg diklofenak (serbest asit şeklinde) içerir. Yardımcı madde(ler): Yardımcı

Detaylı

Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir.

Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. On5yirmi5.com Kolesterol Nedir? Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Yayın Tarihi : 21 Haziran 2011 Salı (oluşturma : 11/3/2015) Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar,

Detaylı

Kullanım Talimatı Protein C Rocket EID Kat. No. 5357

Kullanım Talimatı Protein C Rocket EID Kat. No. 5357 Kullanım Talimatı Protein C Rocket EID Kat. No. 5357 1 KULLANIM AMACI Protein C Rocket EID (electroimmunodiffusion) prosedürü Laurell roket elektroforez tarafından plazma protein C antijenin kantitatif

Detaylı

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi.

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Medivitan iv Ampul 5 mg, 1 mg, 1,05 mg enjeksiyon çözeltisi Etken maddeler: Piridoksin hidroklorür

Detaylı

α1-antitrypsin quicktype

α1-antitrypsin quicktype attomol α1-antitrypsin quicktype İnsan α-1 antitripsin gen inde M-, Z- and S-alellerin tespitine yönelik kit Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! Z-mutasyonun tespiti için 10 sipariş numarası:

Detaylı

Uzm. Mehmet Ali Karaselek 12. Ulusal Aferez Kongresi Ekim 2017 İstanbul

Uzm. Mehmet Ali Karaselek 12. Ulusal Aferez Kongresi Ekim 2017 İstanbul Uzm. Mehmet Ali Karaselek 12. Ulusal Aferez Kongresi 27-28 Ekim 2017 İstanbul 1 Sunum Akışı 1. Lipid aferezi ve AH 2. Lipid aferez çeşitleri 3. Lipid aferez endikasyonları 4. Merkez deneyimi 2 Lipid Aferezi

Detaylı

Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı

Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı Dr. Çağatay Kundak DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU 1949 yılında Orak Hücre Anemisi olan hastalarda elektroforetik olarak farklı bir hemoglobin tipi tanımlanmıştır.

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

KULLANIM TALİMATLARI

KULLANIM TALİMATLARI KULLANIM TALİMATLARI n Formalin de Parasite Suspensions KULLANIM AMACI Microbiologics Parasite Suspensions, bilinen özelliklere sahip spesifik parazit popülasyonları içeren kalite kontrol karşılaştırma

Detaylı

TEMİZLEME TALİMATI NO: 01

TEMİZLEME TALİMATI NO: 01 NO: 01 Kutu Açıcı 1. Donmuş kaba yağları akıtmak için önce sıcak suyun altına tutun ve fırçalayın. 2. Evyeyi ılık su ve önerilen miktarda ki MSS- Kreon Blitz ile doldurun. 3. Islanması için birkaç dakika

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de;

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; Fenazon 45.52 mg Lidokain hidroklorür 11.38 mg Yardımcı maddeler: Yardımcı

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI EYESTIL 10 ml göz damlası 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde : 100 ml de : 0.150 g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler : Yardımcı

Detaylı

Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden :

Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden : 2008 İskemik Kalp Hastalıklarında Primer ve Sekonder Korunma Doç. Dr. Mehdi Zoghi Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için 5 önemli neden : 1. Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) erken ölümlerin başlıca

Detaylı

Tabletler çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı, örneğin bir bardak su ile yutulmalıdır.

Tabletler çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı, örneğin bir bardak su ile yutulmalıdır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DEBRİDAT tablet 100 mg 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir tablet 100 mg Trimebutin Maleat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir ml çözelti 0,25 mg ketotifen (0,345 mg ketotifen hidrojen fumarat şeklinde) içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DERİVERİN Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 25 gram kremde; Aluminyum hidroksid jel (kuru)...2.50 g. Çinko oksid...1.25 g. Borik asid...1.25

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLULARI DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus, direkt olarak insülin direnci, yetersiz insülin salımı veya aşırı glukagon salımı

Detaylı

SAS-MX LD Izoenzim Kullanım Talimatı REF

SAS-MX LD Izoenzim Kullanım Talimatı REF SAS-MX LD Izoenzim Kullanım Talimatı REF 101900 KULLANIM AMACI SAS-MX LD İzoenzim kit agaroz jel elektroforezi tarafından serum veya plazmada Laktat Dehidrogenaz İzoenzimlerin ayırma ve kantitatif tespiti

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

Kullanım bilgileri:kullanıcılar için bilgiler

Kullanım bilgileri:kullanıcılar için bilgiler Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri:kullanıcılar için bilgiler Medivitan iv Kullanıma hazır şırınga 5 mg, 1 mg, 1,05 mg enjeksiyon çözeltisi Etken maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. EYESTIL göz damlası 10 ml Göze uygulanır. Etkin madde : 100 ml de, g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler :

KULLANMA TALİMATI. EYESTIL göz damlası 10 ml Göze uygulanır. Etkin madde : 100 ml de, g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler : KULLANMA TALİMATI EYESTIL göz damlası 10 ml Göze uygulanır. Etkin madde : 100 ml de, 0.150 g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler : Disodyum fosfat dodekahidrat, monobazik sodyum fosfat,

Detaylı

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr Miraç Vural Keskinler Önce sentez DM ve MS Akılcı İlaç Kullanımı Oral antidiyabetik ajanlar İnsülin Glp-1 analogları Antihipertansif ilaçlar Hipolipidemik

Detaylı

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014 Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrolsüz Hipertansiyonun Bedeli SVO geçiren hastaların.. J Rendon et al.,

Detaylı

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı.

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı. GİRİŞ Süt rengi Şilus un peritoneal kaviyete ekstravazasyonudur. Oldukça nadir görülen bir durumdur. Asit sıvısındaki trigliserid seviyesi 110 mg/dl nin üzerindedir. Lenfatik sistemin devamlılığında sorun

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat 3M PETRİFİLM AEROBİK SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Aerobic Sayım Plakaları toplam aerobic bakteri populasyonlarını belirlemek için düzenlenmiştir. Uygulanacak basit bir prosedürle aynı zamanda etlerde ve

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER Doç. Dr. Gülsen YILMAZ 2009 BAŞLIKLAR 1 Tanım ve Prensip 22 Santrifüj teknikleri 33 Santrifüj tipleri 44 Santrifüj kullanım alanları Laboratuvarı ilgilendiren Süreç

Detaylı

YEDİKLERİNİ GLİKOZMETRE İLE İNCELE, ŞEKER MİKTARINI ÖĞREN DE YE!

YEDİKLERİNİ GLİKOZMETRE İLE İNCELE, ŞEKER MİKTARINI ÖĞREN DE YE! YEDİKLERİNİ GLİKOZMETRE İLE İNCELE, ŞEKER MİKTARINI ÖĞREN DE YE! Hazırlayan Öğrenciler Olçar ÇOBAN 7-B Ceren KAYRAKÇI 7-B Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2013 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2-3 2.Projenin

Detaylı

SAS-MX CK VIS-10 Izoenzim Kullanım Talimatı REF REF (sadece jel kit) REF (sadece reaktif kit)

SAS-MX CK VIS-10 Izoenzim Kullanım Talimatı REF REF (sadece jel kit) REF (sadece reaktif kit) SAS-MX CK VIS-10 Izoenzim Kullanım Talimatı REF 101800 REF 101801 (sadece jel kit) REF 101802 (sadece reaktif kit) KULLANIM AMACI SAS-MX CK Vis-10 İzoenzim kit agaroz jel elektroforezi tarafından serum

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON

Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname OBEZİTEYİ ÖNLEYİCİ VE TEDAVİ EDİCİ BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, obeziteyi önleyici ve tedavi edici glukopiranosit türevleri ihtiva eden bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Kapiler Reaktif REF 5506

Kapiler Reaktif REF 5506 Kapiler Reaktif REF 5506 KULLANIM AMACI İlk standart tek aşamalı protrombin zamanı testi 1935 yılında Dr. Armand Quick tarafından geliştirilmiştir 1-2. Oral antikoagülan tedavisinin izlenmesi ve indüksiyonu

Detaylı

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir.

Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. KULLANMA TALİMATI NETİRA tek doz göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. Her tek dozluk kap (0.3 ml) 1.365 mg netilmisin sülfat (0.900 mg Netilmisin e eşdeğer) içerir. Yardımcı Maddeler

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV (5 Hafta) (04 Ocak-26 Şubat) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Biyokimya 36 10 46 Tıbbi Genetik 18 10

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe Palanduz Aile Hekimliği Anabilim Dalı DERS PLANI TARİH DERS 07.09.2015 Sağlık Hizmetlerinin Basamaklandırılması ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya Baumit SilikatColor (SilikatFarbe) Boya Ürün Dış ve iç cephelere el veya makine ile uygulanabilen, sodyum silikat bazlı, kullanıma hazır mineral esaslı bir boyadır. Bileşimi Mineral esaslı dolgu maddeleri

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon)

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Kaynaklar Mikrobiyolojik prosedürleri doğrulama / geçerli kılmaya ilişkin aşağıdaki uluslararası kaynaklar önerilir

Detaylı