Neriman BEYHAN, Ümit SERDAR, Taki DEMİR O.M.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Samsun

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Neriman BEYHAN, Ümit SERDAR, Taki DEMİR O.M.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Samsun"

Transkript

1 78 O.M.Ü. Zirt Fkültesi Dergisi, 1999, 14, (2): J. Agric., Fc., O.M.Ü., 1999, 14, (2): FINDIKTA GENÇLEŞTİRME BUDAMA UYGULAMASININ VERİM, MEYVE KALİTESİ VE SÜRGÜN GELİŞİMİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nerimn BEYHAN, Ümit SERDAR, Tki DEMİR O.M.Ü. Zirt Fkültesi Bhçe Bitkileri Bölümü, Smsun Geliş Trihi: ÖZET: Bu rştırmd, verimi zlmış yşlı fındık hçelerini yenilemek için şiddetli tç udmsı (ŞTB), ockdki itkilerin yrısının dipten kesilmesi (YDK) ve itkilerin gövdelerinden kesilmesi (BGK) şeklindeki üç frklı gençleştirme udm uygulmsı denenmiştir. Deneme Ordu ilinin Fts ilçesi ve Smsun ilinin Terme ilçesi olmk üzere iki frklı ekolojide kurulmuştur. Fts ilçesinde Tomul, Terme ilçesinde ise Plz fındık çeşidi kullnılmıştır. Fts ilçesinde 1997 de ŞTB uygulmsı kontrole göre isttistiki düzeyde verim rtışı sğlmıştır. Anck u uygulmnın Terme ilçesinde verim üzerine isttistiki düzeyde ir etkisi olmmıştır. YDK ve BGK uygulmsı ise her iki ekolojide henüz eklenen verim potnsiyeline ulşmmıştır. Budm uygulmlrı sürgün uzunluğu ve krnfil dedini olumlu yönde etkilemiştir. Fts ilçesindeki itkilerin gövdelerinden kesilmesi uygulmsı hriç her iki ekolojideki diğer uygulmlrd, sürgündeki krnfil syısı sürgün oyu ile doğru orntılı olrk rtmıştır. A RESEARCH ON THE EFFECT OF REJUVENATION PRUNING OF HAZELNUT ON THE YIELD, FRUIT QUALITY AND SHOOT DEVELOPMENT ABSTRACT: In this study, three different rejuvention pruning tretments, nmely, severe pruning (ŞTB), cutting hlf of the plnts in ush t the soil level (YDK) nd cutting the stem of plnts (BGK) were pplied. The reserch ws estlished in oth Fts (in Ordu) nd Terme (in Smsun) districts which hve different ecologicl conditions. The cultivrs, used in this study, were Tomul in Fts nd Plz in Terme. In Fts, the severe pruning tretment hs incresed the rte of the yield sttisticlly in On the other hnd this tretment hd sttisticlly no effect on the yield in Terme. Cutting hlf of the plnts in ush t the soil level nd cutting the stem of plnts tretments hven t reched the expected yield potentil in oth of the districts yet. Pruning tretments hve ffected shoot length nd pistillte flower cluster numer in positive wy. In the other tretments, pplied in two different ecologicl conditions, except for the cutting the stem of plnts in Fts, the increse of the pistillte flower cluster numer ws proportionl to the shoot length.

2 79 1. GİRİŞ Fındık itkilerinde, dikimden yıl sonr, sürgünler sıklşmkt ve yıllık sürgünler kıslrk verim düşmektedir. Yetiştiriciliğin ypıldığı yer ve çeşitlere göre, u sürenin elirtilenden dh kıs olildiği gözlenmektedir. Fındık dip sürgünü verme yeteneğinde ir itki olduğundn, dip sürgünlerinin yedek dl olrk ırkılmsı, gençleştirme mcı ile yygın olrk uygulnn ir işlemdir. Ülkemizde uygulnn u yöntemde, sonhrdki dip sürgünü kesimi sırsınd, n dllrın yerine geçeilecek zı dip sürgünleri yedek olrk ırkılmkt ve u dip sürgünlerine dokunulmmktdır. Yedek dllr meyve vermeye şldığınd n dllr kesilmektedir. Bu sistemde, n dllr ve yedek dllr ile irlikte, ir ockdki itki syısı gereğinden fzl olmktdır. Bu durumd, n dllr ile yedek dllr rsınd eslenme ve ışıklnm yönünden ir reket söz konusudur. Ayrıc, hst sırsınd, sık oln dllrın iririne sürtünmesi ile sürgün ve tomurcuklr zrr görmektedir. Bu ve enzeri nedenlerden, n dllrın verimi ve yedek dllrın gelişmesi istenen düzeyde olmmktdır (Bş, 1983; Oky ve rk., 1986; Ky ve Koç., 1992). Bunlrın dışınd n dl syısı sit tutulrk u n dllrd çeşitli gençleştirme udm uygulmlrı ile itkilerde vegettif ve genertif gelişme hızlndırılilmektedir. Böylece, ozuln fizyolojik dengenin tekrr kurulmsı mümkündür (Romisondo ve rk., 1983; Me ve rk., 1994). Oky ve rk. n (1986) göre, fındıkt sürgün gelişiminin zyıflmsındn dolyı verim düşüklüğü gözlenen itkilerde, yn dllr üzerindeki dllrd seyreltme, dl içlerine ve tcın dışın tşn uzun sürgünlerde kısltm ypılmsı gerektiği ifde edilmektedir. Me ve rk. nın (1994) yptıklrı gençleştirme udm uygulmsınd, gövde kesim yüzeyinin hemen ltındn itiren çok syıd sürgün gelişimi olmuştur. Arştırıcılr, eş yıllık toplm verim, yıllık sürgün uzunluğu ve sürgünlerdeki krnfil dedinin udnn itkilerde kontrol itkilere göre dh yüksek olduğunu ildirmişlerdir. Ky ve Koç (1992), Giresun ekolojisinde yptıklrı ir çlışmd, verimin, yedek dl ırkıln ocklrd yedek dl ırkılmynlr göre dh düşük olduğunu orty koymuşlrdır.

3 80 Bu rştırmnın mcı, ülkemizdeki fındık yetiştiriciliğinde, geleneksel olrk uygulnn yedek dl ırkrk ypıln gençleştirme udm sistemine lterntif olilecek diğer zı gençleştirme udm sistemlerinin, verim, meyve klitesi ve sürgün gelişimi üzerine etkileri ile ilgili ön ilgilerin lınmsıdır. 2. MATERYAL VE METOT Bu rştırm yıllrı rsınd Ordu ilinin Fts ilçesi ile Smsun ilinin Terme ilçesinde yürütülmüştür. Arştırmd mteryl olrk Fts d Tomul ve Terme de Plz fındık çeşitleri kullnılmıştır. Her iki ekolojide de hçeler ock dikim sisteminde kurulmuştur. Fts d ir ockt 6 itki, Terme de ise ir ockt 10 itki ulunmktdır. Arştırmd uygulnn gençleştirme udm sistemleri Şekil 1 de verilmiştir. Bu uygulmlrdn şiddetli tç udmsınd (ŞTB), ocktki itkilerin tümünde, tç kısmındki dllrd seyreltme ve kısltm ypılmıştır. Ocktki itkilerin yrısının dipten kesildiği uygulmd (YDK), ocktki itkilerin yrısı toprk seviyesinden kesilmiştir. Bu sistemde, kesilen itkilerin yerine ikme edilecek dllr optimum düzeyde meyve vermeye şldığınd ocktki diğer dllrın kesilmesi plnlnmıştır. Bu uygulm Terme ilçesinde denemeye lınmmıştır. Bitkilerin gövdelerinden kesildiği uygulmd ise (BGK) ocğın tümünde, itkilerin gövdeleri toprk yüzeyinden itiren 1.5 m yükseklikten kesilmiştir. Bu uygulmd, sdece 1997 yılınd incelemeye değer miktrd meyve lınmy şlnmıştır. Bu nedenle BGK uygulmsınd sdece 1997 ve 1998 yıllrın it meyve sonuçlrı verilmiştir. Kontrol ocklrınd ise n dllrd hiç ir işlem ypılmmış ve geleneksel sisteme uygun olrk n dllrın yerine dip sürgünlerinden irer yedek dl ırkılmıştır. Budm işlemleri Şut 1995 de ypılmıştır. Budmdn sonr, 1995 ve 1998 yıllrı rsınd verim ve meyve klitesi sptnmıştır. 1996, 1997 ve 1998 yılının Şut yınd ise yıllık sürgün gelişimi ile ilgili özellikler elirlenmiştir. Terme ilçesindeki denemede, 1995 yılınd ilkhr don zrrı nedeni ile meyve lınmdığındn, 1995 yılı Terme ilçesi meyve sonuçlrı verilememiştir.

4 81 Kontrol Şiddetli tç udmsı (ŞTB) Ockdki itkilerin yrısının dipten kesilmesi (YDK) Bitkilerin 1.5 m den kesilmesi (BGK) Şekil 1. Kontrol ve uygulnn gençleştirme udm sistemleri. Arştırmd verim ve meyve klite özellikleri ile ilgili olrk, ock şın verim, meyve ğırlığı, iç ğırlığı, iç ornı (rndımn), sğlm iç ornı, oş meyve ornı elirlenmiştir. İç ğırlığı ve iç ornının elirlenmesinde çürümüş ve kurtlnmış içlerin dışındki içlerin tümünün ğırlığı dikkte lınmıştır. Sğlm iç ornının elirlenmesinde ise sdece zrr görmemiş dolgun içler dikkte lınmış, üzülmüş ve ortif içler ise dikkte lınmmıştır. Yıllık sürgün gelişimi ile ilgili olrk ortlm sürgün uzunluğu, itkideki krnfil dedi, sürgündeki krnfil dedi, sürgündeki toplm tomurcuk dedi ve krnfil/toplm tomurcuk ornı sptnmıştır. Ayrıc, sürgün oylrı ile ilgili frekns tlolrı hzırlnmış ve unlrdn yrrlnılrk frklı uzunluktki sürgünlerin, itkideki yüzde dğılımlrı sptnmıştır. Sonuçlr, vryns nlizi ile değerlendirilmiş ve ortlmlr rsındki frkı göstermek için Duncn çoklu krşılştırm testi uygulnmıştır. Boş meyve oluşumu ile ilgili sonuçlr, tekerrürler rsınd fzl vrysyon gösterdiğinden rcsin çı trnsformsyonu uygulnrk vryns nlizi ypılmıştır. Çizelgelerdeki sonuçlr ise orijinl değerleri ifde etmektedir. Sürgündeki krnfil syısının sürgün oyun ğlı olrk değişimi regresyon nlizi ypılrk incelenmiştir.

5 82 3. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA 3.1. Gençleştirme Budm Uygulmlrının Meyve Verim ve Klitesine Etkileri Fts ilçesinde elde edilen ulgulr Arştırmd uygulnn gençleştirme udm uygulmlrının Fts ilçesinde meyve verim ve klitesine etkisi ile ilgili sonuçlr Çizelge 1 de verilmiştir. Çizelge 1 den tkip edileceği gii, Fts ilçesinde ock şın verim ile ilgili değerler incelendiğinde, 1995 yılınd ŞTB ve YDK uygulmsınd ock şın verim, isttistiksel çıdn kontrole göre önemli düzeyde düşmüştür. Budmdn sonrki yıld, verimin, udnn itkilerde kontrole göre düşük olmsı ile ilgili sonuçlr Me ve rk. nın (1994) ildirdiği gii eklenen doğrultud gerçekleşmiştir yılındki sonuçlr kıldığınd ise, udm uygulmlrı ile kontrolun verimleri rsındki frkın isttistiksel çıdn önemli olmdığı görülmektedir. Bun göre, Fts d, 1996 yılınd henüz ikinci yıl olmsın rğmen ŞTB ve YDK gençleştirme udm uygulmlrındn isttistiksel olrk kontrol ile ynı düzeyde verim elde edilmiştir yılınd en yüksek verim ŞTB uygulmsındn elde edilmiştir. YDK ile kontrol ynı düzeyde verim vermişlerdir yılınd ise kontrol, ŞTB ve YDK uygulmlrı rsınd verim kımındn isttistiksel ir frk orty çıkmmıştır. BGK uygulmsındn, hem 1997 ve hem de 1998 yılınd en düşük verim lınmıştır. Terme ilçesinde BGK uygulmsınd, 1998 yılınd lınn verimin (1987 g/ock) 1997 yılın göre (423 g/ock) rtmış olmsı dikkti çekmektedir. Bun göre sonrki yıllrd verimin irz dh rtcğını söylemek mümkündür. Çizelge 1 den görüldüğü gii, udm uygulmlrının meyve ğırlığı, iç ğırlığı, iç ornı ve oş meyve ornı üzerine önemli ir etkisi olmmıştır Terme ilçesinde elde edilen ulgulr 1996 yılınd Terme ilçesinde ŞTB uygulnn ocklrdn elde edilen verim değerleri, kontrol ile ynı düzeyde olmuştur (Çizelge 2). ŞTB ile kontrol rsınd meyve klite özellikleri kımındn isttistiksel çıdn önemli ir frk orty çıkmmıştır yılınd, ŞTB uygulmsındn elde edilen verim

6 83 isttistiksel olrk kontrolden çok önemli düzeyde düşük olmuştur yılınd uygulmlr rsınd verim kımındn isttistiki ir frk orty çıkmmıştır ve 1998 yılınd BGK uygulmsındn elde edilen verimin, udmyı tkip eden ilk yıllrd Kont ve ŞTB dn düşük oluşu eklenen ir durumdur. Anck ŞTB uygulmsınd, udmyı izleyen yıldn sonr, verimin kontrolden dh fzl olmsı eklenmiştir yılınd, Terme ilçesinde ise zıt sonuçlr lınmıştır yılınd, verim tüm uygulmlrd isttistiksel olrk ynı düzeyde olmkl irlikte, ŞTB uygulmsınd miktr dh fzl olmuştur. Bun neden olrk denemede sınırlı syıd itki kullnılmsı, itkiler rsındki frklılıklr ve fındığın periyodisite göstermesi söyleneilir. Çizelge 1 ve Çizelge 2 deki değerler incelendiğinde, verimde yıllr göre ir düzensizlik olduğu göze çrpmktdır. Ayrıc, ock şın ortlm verimlerin ynısır, itki zınd d verimde düzensizlik olmsı çlışmlr sırsınd dikkti çekmiştir. Çok meyve veren ir itki, ertesi yıl hçe genelinde fzl ürün yılı ols ile, önceki yıl göre dh z ürün vermektedir. Çizelge 1. Gençleştirme Budm Uygulmlrının Fts İlçesinde Meyve Verim ve Klitesi Üzerine Etkisi Uygulmlr Verim (g/ock) Meyve Ağırlığı (g) İç Ağırlığı (g) İç Ornı (%) Sğlm İç Ornı (%) Boş Meyve Ornı (%) 1995 KONT 2990 * ŞTB YDK KONT * 1.6 ŞTB YDK KONT 3440 * ŞTB YDK BGK 423 c KONT 4550 * ŞTB YDK BGK * : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %1 önem seviyesinde frk yoktur. KONT: Kontrol, ŞTB: Şiddetli tç udmsı, YDK: Ockdki itkilerin yrısının dipten kesilmesi, BGK: Bitkilerin gövdelerinden kesilmesi.

7 84 Çizelge 2. Gençleştirme Budm Uygulmlrının Terme İlçesinde Meyve Verim ve Klitesi Üzerine Etkisi Uygulmlr Verim (g/ock) Meyve Ağırlığı (g) İç Ağırlığı (g) İç Ornı (%) Sğlm İç Ornı (%) Boş Meyve Ornı (%) 1996 KONT ŞTB KONT 5521 * ŞTB BGK 1119 c KONT ŞTB BGK * : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %1 önem seviyesinde frk yoktur. KONT: Kontrol, ŞTB: Şiddetli tç udmsı, BGK: Bitkilerin gövdelerinden kesilmesi. Arştırm sonuçlrınd meyve özellikleri ile ilgili veriler incelendiğinde Plz fındıkt meyve ve iç ğırlığı Tomul dn yüksek, sğlm içli meyve ornı, iç ornı ve oş meyve ornı ise Tomul dn düşük ulunmuştur. İlçeler ve çeşitler rsındki sonuçlrın frklı oluşunun, öncelikle çeşit özelliği, iklim, toprk ve eslenme gii diğer zı değişken fktörlerden kynklndığı söyleneilir Gençleştirme Budm Uygulmlrının Sürgün Gelişimine Etkileri Fts ilçesinde elde edilen ulgulr 1996 yılınd ŞTB uygulmsı, ortlm yıllık sürgün uzunluğu, yıllık sürgündeki krnfil ve yıllık sürgündeki toplm tomurcuk dedini kontrole göre isttistiksel düzeyde rtırmıştır (Çizelge 3) yılınd Kont, ŞTB ve YDK uygulmlrı rsınd sürgün gelişimi kımındn önemli düzeyde ir frk orty çıkmmıştır. Anck BGK uygulmsı, kontrol ve diğer uygulmlr göre sürgün uzunluğunu isttistiksel olrk önemli düzeyde rttırmıştır. Bun krşılık itki ve sürgün şın krnfil dedi ile krnfil/toplm tomurcuk ornını zltmıştır. Bu sonuç BGK uygulmsındki kuvvetli vegettif gelişmeden kynklnmıştır yılınd, udm uygulmlrının sürgün gelişimine etkisi 1997 yılının sonuçlrı ile enzerlik göstermektedir.

8 85 Çizelge 3. Gençleştirme Budm Uygulmlrının Fts İlçesinde Sürgün Gelişimi Üzerine Etkisi Uyg. Sürgün Uzunluğu (cm) Sürgündeki Krnfil Syısı (det) Bitkideki Krnfil Syısı (det) Sürgündeki Toplm Tomurcuk Syısı (det) Krnfil/ Toplm Tomurcuk 1996 KONT 13.3 * 0.87 * * 0.23 ŞTB YDK KONT 8.0 ** * * ŞTB YDK BGK KONT 9.46 ** 0.83 * ** 2.48 ** 0.33 ŞTB YDK BGK * : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %5 önem seviyesinde frk yoktur. ** : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %1 önem seviyesinde frk yoktur. KONT: Kontrol, ŞTB :Şiddetli tç udmsı, YDK: Ockdki itkilerin yrısının dipten kesilmesi, BGK: Bitkilerin gövdelerinden kesilmesi. Uzunluklrın göre sürgün yüzde dğılımı çısındn udm uygulmlrı rsındki frklılıklr her ir sürgün sınıfı için yrı yrı elirlenmiştir (Şekil 2). BGK uygulmsınd 1 cm ile 9.5 cm rsı uzunluktki sürgünlerin yüzde dğılımı, kontrol ve diğer uygulmlr göre isttistiksel olrk dh z, 25 cm den uzun sürgünlerin yüzde dğılımı ise dh fzl olmuştur. ŞTB ve YDK udm uygulmsınd, tüm sürgün oyu gruplrı çısındn kontrol ile yklşık ynı düzeyde sonuçlr elde edilmiştir. Fts ilçesinde 1997 yılınd, sürgünlerdeki krnfil syısı değerlerinin sürgün oyun ğlı olrk değişimleri Şekil 3 de verilmiştir. ŞTB, kontrol ve YDK uygulmlrınd, sürgündeki krnfil syısı, sürgün oyun ğlı olrk önemli (P<.01) düzeyde rtmıştır. Ayrıc ŞTB ve YDK uygulmlrınd, sürgün oyundki rtış ğlı olrk krnfil syısının kontrole göre dh fzl rttığı görülmektedir. BGK udm uygulmsınd ise sürgün uzunluğunun rtmsın krşılık, krnfil syısınd önemli ir rtış olmdığı, diğer udm uygulmlrı ve kontrole göre krnfil syısının dh düşük olduğu nlşılmktdır.

9 86 Sürgün Uzunluğu (cm) >34,0 31,0-33,5 28,0-30,5 25,0-27,5 22,0-24,5 19,0-21,5 16,0-18,5 13,5-15,5 10,0-12,5 7,0-9,5 4,0-6,5 1,0-3,5 c Yüzde Dğılım (%) KONT Ş.T.B. Y.D.K. B.G.K. Şekil 2. Fts ilçesinde 1997 yılınd uzunluklrın göre sürgün yüzde dğılımı.

10 87 Krnfil Syısı (Adet) r²=0.391 r²=0.264 r²=0.152 r²= Sürgün Boyu (cm) Ş.T.B. KONT. Y.D.K. B.G.K. Şekil 3. Fts ilçesinde 1997 yılınd sürgündeki krnfil dedinin sürgün uzunluğun ğlı olrk değişimi Terme ilçesinde elde edilen ulgulr Terme ilçesinde, 1996, 1997 ve 1998 yıllrındki sürgün gelişimi ile ilgili zı özellikler Çizelge 4 de verilmiştir yılınd ŞTB uygulmsının ortlm yıllık sürgün uzunluğu, sürgündeki krnfil dedi ve sürgündeki toplm tomurcuk dedi değerleri kontrolden dh yüksek ulunmuştur. Yine Çizelge 4 de 1997 yılın it değerler incelendiğinde BGK uygulmsınd yıllık sürgün uzunluğunun kontrol ve ŞTB uygulmsın göre isttistiki nlmd yüksek, krnfil/toplm tomurcuk ornının ise düşük olduğu görülmektedir. Bun göre, ocktki itkilerin gövdelerinden kesildiği uygulmd şiddetli tç udmsın göre dh kuvvetli ir vegettif gelişme söz konusu olmuştur. ŞTB uygulmsı ise sürgündeki krnfil dedini kontrole göre çok önemli düzeyde rtırmış, nck yıllık sürgün uzunluğu, itkideki krnfil syısı ve krnfil/toplm tomurcuk ornlrı kımındn Kontrol ve ŞTB uygulmlrı rsınd frk ulunmmıştır yılınd BGK uygulmsı, sürgün uzunluğu, sürgündeki krnfil dedi, itkideki krnfil dedi ve sürgünde toplm tomurcuk dedi kımındn Kontrol ve ŞTB uygulmsındn isttistiksel olrk çok önemli düzeyde yüksek sonuçlr vermiştir. Bun göre BGK uygulmsınd, 1998 yılınd 1997 yılın göre vegettif gelişme zlıp genertif gelişme

11 88 rtmıştır. Öte yndn isttistiksel düzeyde olmmkl irlikte, ŞTB den elde edilen değerler kontrolden ir prç yüksek olmuştur. Şekil 4 de udm uygulmlrının sürgün gelişimine etkisini elirlemek mcıyl, uzunluğun göre sürgünlerin yüzde dğılımı grfik olrk verilmiştir. Kontrolde sürgün uzunluğu rttıkç, sürgünlerin itkideki yüzde dğılımı zlmıştır. Bun göre kontroldeki yıllık sürgünlerin üyük çoğunluğunu kıs sürgünler oluşturmktdır. ŞTB uygulmsınd ise cm, cm ve cm lik sürgünlerin kontrole göre dh z ornd ulunduğu, un krşılık dh uzun oln diğer sürgünlerin kontrolden dh fzl ornd olduğu tespit edilmiştir. Terme ilçesinde, 1997 yılınd, sürgündeki krnfil dedinin sürgün uzunluğun ğlı olrk değişimi, Şekil 5 de görülmektedir. Budm uygulmlrı ve kontrolde, sürgündeki krnfil syısının, sürgün oyu ile isttistik çıdn önemli (P<.01) düzeyde olmk üzere rttığı sptnmıştır. Çizelge 4. Gençleştirme Budm Uygulmlrının Terme İlçesinde Sürgün Gelişimi Üzerine Etkisi Uyg. Sürgün Uzunluğu (cm) Sürgündeki Krnfil Syısı (det) Bitkideki Krnfil Syısı (det) Sürgündeki Toplm Tomurcuk Syısı (det) Krnfil/ Toplm Tomurcuk 1996 KONT 6.6 * 0.30 * * 0.08 ŞTB KONT 6.5 ** 1.47 ** ** ** ŞTB BGK KONT 4.1 ** 0.36 ** 43.2 * 2.36 ** 0.15 ** ŞTB BGK * : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %5 önem seviyesinde frk yoktur. ** : Aynı hrfle gösterilen ortlmlr rsınd %1 önem seviyesinde frk yoktur. KONT: Kontrol, ŞTB :Şiddetli tç udmsı, BGK: Bitkilerin gövdelerinden kesilmesi.

12 89 Sürgün Uzunluğu (cm) >34 31,0-33,5 28,0-30,5 25,0-27,5 22,0-24,5 19,0-21,5 16,0-18,5 13,0-15,5 10,0-12,5 7,0-9,5 4,0-6,5 1,0-3, Yüzde Dğılım (%) KONT Ş.T.B. B.G.K. Şekil 4. Terme ilçesinde 1997 yılınd uzunluklrın göre sürgün yüzde dğılımı. Şekil 5 de regresyon eşitliklerinden thmin edilen değerlere göre çizilen grfiklerden nlşılcğı gii, ŞTB uygulmsı yklşık olrk 15 cm uzunluğ kdr oln sürgünlerde, sürgün uzunluğun ğlı olrk krnfil syısını kontrole göre dh fzl düzeyde rtırmıştır. Öte yndn u uygulmd sürgünlerin üyük çoğunluğu 15 cm den kıs olduğundn, ŞTB uygulmsı.

13 90 sürgün şın ortlm krnfil dedini kontrole göre olumlu yönde etkilemiştir. Yukrıd d ifde edildiği gii şiddetli tç udmsınd, 15 cm den uzun sürgünlerde, sürgün uzunluğun ğlı olrk krnfil dedindeki rtışın kontrolden dh z oluşu udmnın vegettif gelişmeyi teşvik etmiş olmsındn kynklnmıştır. Şekil 5 den de nlşılcğı üzere BGK udm uygulmsınd kontrol ve ŞTB uygulmsın göre 1 cm ile 9.5 cm rsındki uzunlukt oln kıs sürgünler isttistiki olrk dh z ornd (%8.8), 19 cm den uzun sürgünler ise dh fzl ornd (%68.0) yer lmıştır. Bu uygulmd, ŞTB ve kontrol ile krşılştırıldığınd, sürgün uzunluğun ğlı olrk krnfil syısındki rtış dikkt çekici düzeyde düşük olmuştur. Bu sonuçlr, BGK udmsınd vegettif gelişmenin oldukç fzl teşvik edildiğini orty koymktdır. Diğer trftn, u sistemde uzun sürgünlerin fzl olmsının tç şekillendirmesinde yrrlı olcğı ve çeşitli teriye sistemlerini uygulyilme olnğı sğlycğı göz önünde tutulmlıdır. Krnfil Syısı (Adet) r²=0.526 r²=0.453 r²= Sürgün Boyu (cm) Ş.T.B. KONT. B.G.K. Şekil 5. Terme ilçesinde 1997 yılınd sürgündeki krnfil dedinin sürgün uzunluğun ğlı olrk değişimi.

14 Sonuç Arştırmd fındıkt ülkemizde uygulnn yedek dl ırkrk gençleştirme udm sistemine lterntif olilecek ŞTB, YDK ve BGK gençleştirme udm sistemlerinden BGK d henüz eklenen verim potnsiyeline ulşılmmıştır. ŞTB uygulmsı Fts ilçesinde 1997 yılınd isttistiksel olrk çok önemli düzeyde verim rtışı sğlmıştır. Anck Terme ilçesinde ŞTB uygulmsının verim üzerine önemli ir etkisi olmmıştır. Gençleştirme udm uygulmlrı sürgün uzunluğu ve krnfil dedini olumlu yönde etkilemiş, ortlm yıllık sürgün uzunluğu, yıllık sürgündeki krnfil ve yıllık sürgünde toplm tomurcuk dedini isttistiksel olrk önemli düzeyde rtırmıştır. Uygulmlrd sürgündeki krnfil syısı sürgün oyun ğlı olrk rtmıştır. Budnn itkilerde kontrole göre, dh fzl ornd uzun yıllık sürgün ulunmsı, fizyolojik dengenin verimi rtırıcı yönde kurulmsını sğlmıştır. Sonuç olrk, fındık hçelerinin çoğunun yşlı ve verimden düşmüş durumd olduğu ülkemizde, gençleştirme udmsı ile ilgili rştırmlr önem tşımkt ve u konudki çlışmlrın sürdürülmesi gerekmektedir. 4. KAYNAKLAR Ayfer, M., Uzun, A., Bş, F., Türk Fındık Çeşitleri. Krdeniz Bölgesi Fındık İhrctçılrı Birliği, Giresun. 95 s. Bş, F., Fındık Arştırm ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünün Çlışm Shlrı ile Fındık Veriminin Artırılmsı Konusundki Öneriler. Ordu ve Yöresinin Trımsl Sosyo- Ekonomik Sorunlrı ve Çözüm Yollrı Sempozyumu, s , 3-5 Ağustos 1983, Ordu. Beyhn, N., Serdr, Ü., Demir, T., Krdeniz Bölgesinde Fındık, Kestne ve Ceviz Yetiştiriciliğinde Modern Trım Tekniklerinin Uygulnışı, Krdeniz Bölgesi Trımının Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi, Ock 1995, Ondokuz Myıs Üniversitesi Zirt Fkültesi, Smsun, s Demir, T., Beyhn, N., Smsun İlinde Yetiştirilen Fındıklrın Seleksiyonu Üzerine Bir Ön Arştırm, Ondokuz Myıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisns Tezi. Ky, A., Koç, N., Yşlı ve Verimden Düşmüş Fındık Bhçelerinde Yenileme ve Gençleştirme Yöntemlerinin Krşılştırılmsı Üzerine Arştırmlr. Fındık Arştırmlrı Ülkesel Projesi 1992 Yılı Çlışmlrı, s , Trım Ormn ve Köyişleri Bknlığı Giresun Fındık Arştırm ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Giresun.

15 92 Me, G., Rdicti, L. nd Slris, C., Rejuvention pruning of hzelnut, cv. Tond Gentile Delle Lnghe. III. Interntionl Congress on Hzelnut, Al, Itly, Septemer 14-18, Act Horticulture, Numer 351, p Oky, N.A., Ky, A., Küçük, V.Y. ve Küçük, A., Fındık Trımı. T.O.K.B., Teşkiltlnm ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yyın No: Genel 142, Tedgem-12, Ankr. Romisondo, P., Me, G., Rdicti, L. nd Slris, C., Importnze dell pottur i fini del ringiovnimento di pinte di nocciolo in fse di senilit. Atti Convegno Internzionle sul Nocciolo, Avellino, sept.:

DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ

DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ Btı Akdeniz Trımsl Arştırm Enstitüsü Derim Dergisi, 2008,25(2):44-51 ISSN 1300-3496 DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ Kmile ULUKAPI Mustf ERKAN

Detaylı

SERA KOŞULLARINDAFARKLI SULAMA SUYU MİKTARLARININ HIYAR BİTKİSİNİN BÜYÜME, GELİŞME VE VERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

SERA KOŞULLARINDAFARKLI SULAMA SUYU MİKTARLARININ HIYAR BİTKİSİNİN BÜYÜME, GELİŞME VE VERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ OMÜ Zir. Fk. Dergisi, 5,(3):7-33 J. of F. of Agri., OMU, 5,(3):7-33 SERA KOŞULLARINDAFARKLI SULAMA SUYU MİKTARLARININ HIYAR BİTKİSİNİN BÜYÜME, GELİŞME VE VERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Bill CEMEK G.O.Ü. Zirt Fkültesi

Detaylı

DEĞİŞİK UYGULAMALARIN ÇİLEK AKENLERİNİN ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

DEĞİŞİK UYGULAMALARIN ÇİLEK AKENLERİNİN ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Btı Akdeniz Trımsl Arştırm Enstitüsü Derim Dergisi, 2009,26(2):1-10 ISSN 1300-3496 DEĞİŞİK UYGULAMALARIN ÇİLEK AKENLERİNİN ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Nfiye ADAK Mustf PEKMEZCİ Hmide GÜBBÜK Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

Ankara (Ayaş) Koşullarında Organik Çilek Yetiştiriciliği*

Ankara (Ayaş) Koşullarında Organik Çilek Yetiştiriciliği* TRIM İLİMLERİ DERGİSİ 2008, 14 (3) 203-209 NKR ÜNİVERSİTESİ ZİRT FKÜLTESİ nkr (yş) Koşullrınd Orgnik Çilek Yetiştiriiliği* Mehmet POLT 1 Menşure ÇELİK 2 Geliş Trihi: 31.10.2007 Kul Trihi: 15.07.2008 Öz:

Detaylı

2013 YILI TÜRKİYE RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI SEKTÖR RAPORU

2013 YILI TÜRKİYE RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI SEKTÖR RAPORU 2 0 1 3YI L I R KL AMV Rİ L Rİ YL T ÜRKİ Y RADY OVT L Vİ ZY ONY A YI NCI L I ĞI S KT ÖRRAPORU R A T M R A D Y OT L V İ Z Y O NY A Y I N C I L A R I M S L KB İ R L İ Ğ İ L e y l ks o k kmu r t İ ş Me r

Detaylı

Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Ziraat Fakültesi * Bahçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şanlıurfa

Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Ziraat Fakültesi * Bahçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şanlıurfa Türkiye VI. Ulusl Bhçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Zirt Fkültesi * Bhçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şnlıurf Seçilmiş Bzı Zerdli Genotiplerinin Polen Performnslrının Belirlenmesi Melike ÇETİNBAŞ 1,

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİMDE ÇİFTLİK GÜBRESİ VE BİYOGAZ KOMPOSTU KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI

BİTKİSEL ÜRETİMDE ÇİFTLİK GÜBRESİ VE BİYOGAZ KOMPOSTU KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI BİTKİSEL ÜRETİMDE ÇİFTLİK GÜBRESİ VE BİYOGAZ KOMPOSTU KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI Yyımlyn: Türk - Almn Biyogz Projesi And Sokk No: 8/6 06580 Çnky, Ankr, Türkiye T: +90 312 466 70 56 T.C. Çevre ve Şehircilik

Detaylı

DEĞİŞİK PAPAYA ÇEŞİTLERİNDE (CARICA PAPAYA L.) TOHUMLARA YAPILAN BAZI ÖN İŞLEMLERİN TOHUM ÇİMLENME ORANI VE SÜRESİ ÜZERİNE ETKİLERİ *

DEĞİŞİK PAPAYA ÇEŞİTLERİNDE (CARICA PAPAYA L.) TOHUMLARA YAPILAN BAZI ÖN İŞLEMLERİN TOHUM ÇİMLENME ORANI VE SÜRESİ ÜZERİNE ETKİLERİ * AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 26, 19(1), 17-11 DEĞİŞİK PAPAYA ÇEŞİTLERİNDE (CARICA PAPAYA L.) TOHUMLARA YAPILAN BAZI ÖN İŞLEMLERİN TOHUM ÇİMLENME ORANI VE SÜRESİ ÜZERİNE ETKİLERİ * Esm

Detaylı

Depolama Süresinin Bazı Hıyar Çeşitlerinde Mekanik Özelliklere Olan Etkisinin Belirlenmesi *

Depolama Süresinin Bazı Hıyar Çeşitlerinde Mekanik Özelliklere Olan Etkisinin Belirlenmesi * TRIM BİLİMLERİ DERGİSİ 5, (3) 5-56 Depolm Süresinin Bzı Hıyr Çeşitlerinde Meknik Özelliklere Oln Etkisinin Belirlenmesi * Yeşim Benl YURTLU Doğn ERDOĞN Geliş Trihi: 5.. 5 Öz: Bu çlışmd, bzı hıyr çeşitlerinde

Detaylı

Fatih ŞEN. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü İzmir/TURKEY

Fatih ŞEN. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü İzmir/TURKEY ANADOLU, J. of AARI 17 (1) 2007, 58-70 MARA ŞEFTALİ AĞAÇLARINDA (CV. SPRİNGTİME, CV. EARLY RED ) GÖRÜLEN BAZI FİZYOLOJİK BOZUKLUKLARA VE MEYVE KALİTESİNE SULAMA, GİBBERELLİN VE AZOT UYGULAMALARININ ETKİLERİ

Detaylı

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Andolu Trım Bilimleri Dergisi Andolu Journl of Agriculturl Sciences http://dergiprk.ulkim.gov.tr/omunjs Arştırm/Reserch Andolu Trım Bilim. Derg./Andolu J Agr Sci, 3 (215) 6-67 ISSN: 138-875 (Print) 138-8769

Detaylı

Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çim Borusu Uzunluğunun Çoklu Regresyon Yöntemi ile Modellenmesi

Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çim Borusu Uzunluğunun Çoklu Regresyon Yöntemi ile Modellenmesi Süleymn Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 19, Syı 3, 92-97, 2015 Süleymn Demirel University Journl of Nturl nd Applied Sciences Volume 19, Issue 3, 92-97, 2015 DOI: 10.19113/sdufed.04496

Detaylı

ÖMER YAPRAK. Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. Ali ECE 2009 Her hakkı saklıdır

ÖMER YAPRAK. Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. Ali ECE 2009 Her hakkı saklıdır Sivs İli Hfik İlçesinde Açıkt ve Örtültınd Domtes Yetiştiriciliğinde Erkencilik ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi ÖMER YAPRAK Yüksek Lisns Tezi Bhçe Bitkileri Anbilim Dlı Yrd. Doç. Dr. Ali ECE 2009

Detaylı

rus[i L)'nın kimyasal savaı metotları üzerinde aralllrmalar

rus[i L)'nın kimyasal savaı metotları üzerinde aralllrmalar Türk. bitki kor. derg (1935), 9 : 247-253 ISSN 0254-5454 EgeBölgesi turuntoillerinde zrr ypn Knlı blsır ([ eropistes rus[i L)'nın kimysl svı metotlrı üzerinde rlllrmlr E. Pervin ÖNDER* Orhn ULU* Aydın

Detaylı

İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ

İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ OMÜ Zir. Fk. Dergisi, 2005,20(1):1-5 J. of Fc. of Agric., OMU, 2005,20(1):1-5 İNEK VE SOYA SÜTÜ KARIŞIMLARIN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE PEYNİR SUYU VE KARBONAT KULLANIMININ ETKİSİ Hsn TEMİZ A.Kdir HURŞİT Ondokuz

Detaylı

Fide Yaşının Değişik Brokkoli (Brassica oleracea L. var. italica ) Çeşitlerinde Kuru Madde Miktarı ve Verime Etkisi

Fide Yaşının Değişik Brokkoli (Brassica oleracea L. var. italica ) Çeşitlerinde Kuru Madde Miktarı ve Verime Etkisi Fide Yşının Değişik Brokkoli (Brssic olerce L. vr. itlic ) Çeşitlerinde Kuru Mdde Miktrı ve Verime Etkisi Fik YARALI İsmil GÜVENÇ Hluk Çğlr KAYMAK Attürk Üniversitesi Zirt Fkültesi Bhçe Bitkileri Bölümü,

Detaylı

DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ UYGULAMALARI

DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ UYGULAMALARI T.C. Mltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğ Bilimleri Fkültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 201 DEVRE TEORİSİ DERSİ LABORATUVARI DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ

Detaylı

Tablo 1: anket sorularına verilen cevapların % de dağılımı Anket soruları. % c. % a. % b

Tablo 1: anket sorularına verilen cevapların % de dağılımı Anket soruları. % c. % a. % b PROJENİN ADI: Kimy Öğretiminde Alterntif Öğretim Metodu PROJE AMACI: Kimy öğretiminde lterntif uygulm olrk nimsyon sunumu tekniğinin uygulnilirliğini örneklerle göstermek ve dh iyi nsıl öğreteilirim sorusun

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06

İÇİNDEKİLER ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06 PROBLEMLER İÇİNDEKİLER Syf No Test No ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06 SAYI PROBLEMLERİ... 299-314... 01-08 YAŞ PROBLEMLERİ...

Detaylı

Cumhuriyet Dental Journal. Conservative approach for condylar fractures of children: a case report

Cumhuriyet Dental Journal. Conservative approach for condylar fractures of children: a case report Cumhuriyet Dentl Journl Volume 17 Issue 3 doi:10.7126/cdj.58140.1008001903 ville t http://dergiprk.ulkim.gov.tr/cumudj/ CASE REPORT Conservtive pproch for condylr frctures of children: cse report Niht

Detaylı

Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın (Onobrychis sativa L.) Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi

Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın (Onobrychis sativa L.) Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2005, 11 (3) 292-298 Frklı Ekim Sıklıklrının Korungnın (Onoryhis stiv L.) Kuru Ot ve Hm Protein Verimi Üzerine Etkisi Mevlüt TÜRK 1 Geliş Trihi: 29.03.2005 Öz: Bu rştırm, korungy

Detaylı

Yüksek sayıda makalelerin sırrı

Yüksek sayıda makalelerin sırrı Yüksek syıd mklelerin sırrı Prof. Dr. Metin Blcı Türk ilim cmisının 2010 yılınd en çok yyın yptığı ilk 10 ilimsel derginin nlizini yptı. Bun göre toplm 21.529 mklenin %10 unun çok düşük düzeyde ve üstelik

Detaylı

ZiRAAT FAKÜLTESi DERGiSi

ZiRAAT FAKÜLTESi DERGiSi \ THE UNIVERSITY OF SELCUK JOURNAL OF FACUlTY OF AGRICUlTURE. SELÇUK ÜNivERSiTESi ZiRAAT FAKÜLTESi DERGiSi Syı 39 ıu : 20. Yıl : 2006 www.zirı.seluk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Zirt Fkültesi Dergisi

Detaylı

B - GERĐLĐM TRAFOLARI:

B - GERĐLĐM TRAFOLARI: ve Seg.Korum_Hldun üyükdor onrım süresinin dh uzun olmsı yrıc rnın izole edilmesini gerektirmesi; rızlnmsı hlinde r tdiltını d gerektireilmesi, v. nedenlerle, özel durumlr dışınd tercih edilmezler. - GERĐLĐM

Detaylı

Müşküle Üzüm Çeşidinde Farklı Anaçların Aşıda Başarı ve Fidan Randımanı Üzerine Etkileri

Müşküle Üzüm Çeşidinde Farklı Anaçların Aşıda Başarı ve Fidan Randımanı Üzerine Etkileri Ulud. Üniv. Zir. Fk. Derg., (2001) 15:47-58 Müşküle Üzüm Çeşidinde Frklı Ançlrın Aşıd Bşrı ve Fidn Rndımnı Üzerine Etkileri Nury SİVRİTEPE * Ciht TÜRKBEN * ÖZET Arştırmd Müşküle üzüm çeşidi, omeg şı yöntemi

Detaylı

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere RASYONEL SAYILAR, tmsyı ve 0 olmk üzere, şeklindeki ifdelere kesir denir. y kesrin pyı, ye kesrin pydsı denir. Örneğin,,,, kesirdir. kesrinde, py kesir çizgisi pyd, 0, 0 ise 0 0 dır.,, 0, syılrı irer 0

Detaylı

Karık Sulama Yönteminde Polyacrylamide (PAM) ve Sıkıştırılmış Karık Uygulamalarının Farklı Akış Koşullarında Sediment Taşınımına Etkisi *

Karık Sulama Yönteminde Polyacrylamide (PAM) ve Sıkıştırılmış Karık Uygulamalarının Farklı Akış Koşullarında Sediment Taşınımına Etkisi * Ulud. Üniv. Zir. Fk. Derg., (2003) 17(2): 67-79 Krık Sulm Yönteminde Polycrylmide (PAM) ve Sıkıştırılmış Krık Uygulmlrının Frklı Akış Koşullrınd Sediment Tşınımın Etkisi * Rmzn MERAL ** Mehmet APAN ***

Detaylı

Poli(3,8-diaminobenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimyasal Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi

Poli(3,8-diaminobenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimyasal Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi Poli(3,8-diminoenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimysl Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi ÖZET Bircn Hspult 1*, Ahmet Fert Üzdürmez 2, Fhriye Srı 1,Hndn Gülce 1,

Detaylı

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma DERS NOTU 01 Son Hli Değildir, tslktır: Ekleme ve Düzenlemeler Ypılck BİR SOSYAL BİLİM OLARAK İKTİSAT VE TEMEL KAVRAMLAR 1 Bugünki dersin işleniş plnı: 1. Değişkenler ve Eğriler: Mtemtiksel Htırltm...

Detaylı

BOYUT ANALİZİ- (DIMENSIONAL ANALYSIS)

BOYUT ANALİZİ- (DIMENSIONAL ANALYSIS) BOYU ANAİZİ- (IMENSIONA ANAYSIS Boyut nlizi deneysel ölçümlerde ğımlı ve ğımsız deney değişkenleri rsındki krmşık ifdeleri elirlemekte kullnıln ir yöntemdir. eneylerde ölçülen tüm fiziksel üyüklükler temel

Detaylı

Harita Dik Koordinat Sistemi

Harita Dik Koordinat Sistemi Hrit Dik Koordint Sistemi Noktlrın ir düzlem içinde irirlerine göre konumlrını elirlemek için, iririni dik çı ltınd kesen iki doğru kullnılır. Bun dik koordint sistemi denir. + X (sis) Açı üyütme Yönü

Detaylı

"DEMOKRATİK KATILIM PLATFORMU" TARAFINDAN 49. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI SIRASINDA YAPILMIŞ OLAN ANKETİN SONUÇLARI VE DEĞERLENDİRMESİ

DEMOKRATİK KATILIM PLATFORMU TARAFINDAN 49. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI SIRASINDA YAPILMIŞ OLAN ANKETİN SONUÇLARI VE DEĞERLENDİRMESİ "DEMOKRATİK KATILIM PLATFORMU" TARAFINDAN 49. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI SIRASINDA YAPILMIŞ OLAN ANKETİN SONUÇLARI VE DEĞERLENDİRMESİ "DEMOKRATİK KATILIM PLATFORMU" trfındn 49, Türkiye Jeoloji Kurultyı

Detaylı

Bazı Türkiye Yerli Irk Koyunlarında Entansif Besi Süresince Vücut Ölçülerinin Değişimi

Bazı Türkiye Yerli Irk Koyunlarında Entansif Besi Süresince Vücut Ölçülerinin Değişimi Tekirdğ Zirt Fkültesi Dergisi Krck ve rk,. 2010 7(1) Journl of Tekirdg griculturl Fculty zı Türkiye Yerli Irk Koyunlrınd Entnsif esi Süresince Vücut Ölçülerinin Değişimi. Krck 1 S. oztepe 2. Dğ 2 Ö. Şhin

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM-ŞİRKET PERFORMANSI İLİŞKİSİ: İMKB KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

KURUMSAL YÖNETİM-ŞİRKET PERFORMANSI İLİŞKİSİ: İMKB KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA KURUMSAL YÖNETİMŞİRKET PERFORMANSI İLİŞKİSİ: İMKB KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Doç. Dr. İlker H. ÇARIKÇI Süleymn Demirel Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü Doç. Dr. Şeref KALAYCI

Detaylı

ÖZET. Bülent AKBUDAK * Özgür Akgün KARABULUT **

ÖZET. Bülent AKBUDAK * Özgür Akgün KARABULUT ** Ulud. Üniv. Zir. Fk. Derg., (22) 16(2): 35-46 Üzüm Muhfzsınd Gri Küf den (Botrytis cinere Pers:Fr.) Kynklnn Klite Kybı ve Çürümelerin Ultrviolet-C (UV-C) Işık Uygulmlrı ile Önlenmesi Üzerine Bir Arştırm

Detaylı

3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Aç, Kps, Dynk, Tnılr ve Kısltlr Aç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin cı, IMT 2000/UMTS Altypılrının Kurulsı

Detaylı

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER TEOG Tm Syılr ve Mutlk Değer TAMSAYILAR Eksi sonsuzdn gelip, rtı sonsuz giden syılr tm syılr denir ve tm syılr kümesi Z ile gösterilir. Z = {...,,, 1,0,1,,,... } Tmsyılr kümesi ikiye yrılır: ) Negtif Tmsyılr:

Detaylı

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI YILLAR 00 00 004 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS - 1 - - 1-1 1 SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI,b,c,d birer rkm olmk üzere ( 0) b = 10 + b bc = 100+10+b bc = 100+10b+c bcd =1000+100b+10c+d

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMNGZİ ÜNİVERSİESİ Müendislik Mimrlık Fkültesi İnşt Müendisliği Bölümü E-Post: ogu.met.topu@gmil.om We: ttp://mmf.ogu.edu.tr/topu Bilgisyr Destekli Nümerik nliz Ders notlrı met OPÇU n>m 8 8..

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SYISL ÇÖZÜMLEME Syısl Çözümleme SYISL ÇÖZÜMLEME Hft SYISL ÇÖZÜMLEMEDE HT KVRMI Syısl Çözümleme GİRİŞ Syısl nliz, mtemtik problemlerinin bilgisyr yrdımı ile çözümlenme tekniğidir Genellikle nlitik olrk

Detaylı

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi (006).8. İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ Scit OĞUZ, Perihn (Krkulk) EFE Blıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimrlık Fkültesi İnşt Müh. Bölümü Blıkesir, TÜRKİYE ÖZET Bu çlışmd İş Etki Çizgisi

Detaylı

ORAN ve ORANTI-1 ORAN-ORANTI KAVRAMI. 1. = olduğuna göre, aşağıdaki ifadelerin. + c c sisteminin çözümüne. 3. olduğuna göre, nin değeri

ORAN ve ORANTI-1 ORAN-ORANTI KAVRAMI. 1. = olduğuna göre, aşağıdaki ifadelerin. + c c sisteminin çözümüne. 3. olduğuna göre, nin değeri ORAN ve ORANTI- ORAN-ORANTI KAVRAMI A) B) 9 C) 7 D) 5 E). olduğun göre, şğıdki ifdelerin hngisi d doğrudur? + d A) d + 4 + d C) 4 d E) 5 + 5 5 5 + d d + d B) n + m n + md D) d x y z. 4 5 sisteminin çözümüne

Detaylı

ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTALAR

ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTALAR ORTÖĞRETĐM ÖĞRENĐLERĐ RSI RŞTIRM ROJELERĐ YRIŞMSI (2008 2009) ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTLR rojeyi Hzırlyn Öğrencilerin dı Soydı : Sinem ÇKIR Sınıf ve Şuesi : 11- dı Soydı : Fund ERDĐ Sınıf ve Şuesi

Detaylı

(, ) ( ) [ ] [ ] ve [ ] [ ] ( ) ( ) ÜÇGENLERDE TRİGONOMETRİK ÖZELLİKLER. A. Kosinüs Teoremi: Herhangi bir ABC

(, ) ( ) [ ] [ ] ve [ ] [ ] ( ) ( ) ÜÇGENLERDE TRİGONOMETRİK ÖZELLİKLER. A. Kosinüs Teoremi: Herhangi bir ABC ÜÇGNLR TRİGONOMTRİK ÖZLLİKLR. Kosinüs Teoremi: Herhngi ir üçgeninin, kenr uzunluklrı,, ise; = +... os = +... os = +... os İspt: Şekilde görüldüğü üçgeni, köşesi ile orijin, kenrı ile ekseni ile çkışk şekilde

Detaylı

Şakire Dilşad ÖZÜBERK *1, Ayşe DELİGÖZ 2

Şakire Dilşad ÖZÜBERK *1, Ayşe DELİGÖZ 2 Süleymn Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 2, Syı 2, 369-375, 216 Süleymn Demirel University Journl of Nturl nd Applied Sciences Volume 2, Issue 2, 369-375, 216 Ş.D. Özüerk, A. Deligöz

Detaylı

AYDIN EKOLOJİK KOŞULLARINDA ÇİNKO UYGULAMASININ BUĞDAY IN (Triticum aestivum L.) TANE VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

AYDIN EKOLOJİK KOŞULLARINDA ÇİNKO UYGULAMASININ BUĞDAY IN (Triticum aestivum L.) TANE VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ iii T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI 2014-YL-064 AYDIN EKOLOJİK KOŞULLARINDA ÇİNKO UYGULAMASININ BUĞDAY IN (Triticum estivum L.) TANE VERİMİ VE KALİTESİ

Detaylı

MATEMATİK TESTİ. 5. a, b birer gerçek sayı ve a + b < 3tür. Bu sayıların sayı doğrusunda gösterilişi aşağıdakilerden hangisindeki gibi olabilir?

MATEMATİK TESTİ. 5. a, b birer gerçek sayı ve a + b < 3tür. Bu sayıların sayı doğrusunda gösterilişi aşağıdakilerden hangisindeki gibi olabilir? MTEMTİK TESTİ 1 1 1 1 1. + 4 4 1 ) 0 ) 4 işleminin sonucu kçtır? ) 1 ) 1., irer gerçek syı ve + < 3tür. u syılrın syı doğrusund gösterilişi şğıdkilerden hngisindeki gii olilir? ) -3 - -1 0 1 3 ) -3 - -1

Detaylı

Farklı Azolla (Azolla meksicana) Düzeylerinin Kimi Toprak Özellikleri ve Roka (Eruca sativa) Verimi Üzerine Etkileri

Farklı Azolla (Azolla meksicana) Düzeylerinin Kimi Toprak Özellikleri ve Roka (Eruca sativa) Verimi Üzerine Etkileri Ege Üniv. Zirt Fk. Derg., 2006, 43(2):97-108 ISSN 1018-8851 Frklı Azoll (Azoll meksin) Düzeylerinin Kimi Toprk Özellikleri ve Rok (Eru stiv) Verimi Üzerine Etkileri Sezi DELİBACAK 1 Dursun EŞİYOK 2 Bülent

Detaylı

Taze Fasulyede Su Stresinin Belirlenmesinde Termal Görüntülerin ve Spektral Verilerin Kullanımı

Taze Fasulyede Su Stresinin Belirlenmesinde Termal Görüntülerin ve Spektral Verilerin Kullanımı ÇOMÜ Zirt Fkültesi Dergisi (COMU Journl of Agriulture Fulty Tze Fsulyede Su Stresinin Belirlenmesinde Terml Görüntülerin ve Spektrl Verilerin Kullnımı Gökhn Çmoğlu 1* Levent Genç 1 1 ÇOMÜ Zirt Fkültesi

Detaylı

*Corresponding Author Tel.:+90-332-223 19 42; fax:+90-332-241 06 35 E-mail:fyildiz@selcuk.edu.tr

*Corresponding Author Tel.:+90-332-223 19 42; fax:+90-332-241 06 35 E-mail:fyildiz@selcuk.edu.tr Selçuk Üniversitesi ISSN 130/6178 Journl of Technicl-Online Volume 10, Number:1-011 Cilt 10, Syı:1-011 ÇAPRAZ İLİŞKİ METODUYLA İRİS TANIMA Ferruh YILDIZ,*, Nurdn Akhn BAYKAN b Selçuk Üniversitesi, Hrit

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası Mustf YĞCI www.mustfgci.com.tr, 11 Ceir Notlrı Mustf YĞCI, gcimustf@hoo.com Prolün Tepe Noktsı Ö nce ir prolün tepe noktsı neresidir, onu htırltlım. Kc, prolün rtmktn zlm ve zlmktn rtm geçtiği nokt dieiliriz.

Detaylı

Şensoy Nazlı 1, Özmen Alparslan 2, Doğan Nurhan 3, Ercan Atilla 4, Karabekir H. Selim 5

Şensoy Nazlı 1, Özmen Alparslan 2, Doğan Nurhan 3, Ercan Atilla 4, Karabekir H. Selim 5 e r Ar þ t ý r m A Reserch on Ptient Stisfction with Primry Helth Cre in the Center of Afyonkrhisr l n i j ri O O i g in Afyonkrhisr İl Merkezinde Birinci Bsmk Sğlık Hizmetlerinde Hst Memnuniyeti Arştırmsı

Detaylı

BASİT HARMONİK HAREKETTE DEĞİŞEN SAYISAL VERİLERİN İNCELENMESİ

BASİT HARMONİK HAREKETTE DEĞİŞEN SAYISAL VERİLERİN İNCELENMESİ BASİT HARMONİK HAREKETTE DEĞİŞEN SAYISAL VERİLERİN İNCELENMESİ Seher Küçüközkn 1, Sibel Bulut 2, Gülsemin Şhin 3 1 Aşçı Bekirliköyü İÖO, Pozntı, Adn 2 Cumhuriyet YİBO, Kht, Adıymn 3 Akmeşe YİBO, Koceli

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ ANKARA (AYAŞ) KOŞULLARINDA ORGANİK ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ ANKARA (AYAŞ) KOŞULLARINDA ORGANİK ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ ANKARA (AYAŞ) KOŞULLARINDA ORGANİK ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Mehmet POLAT BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI ANKARA 2005 1. GİRİŞ

Detaylı

BETONARME KİRİŞLERİN DIŞTAN YAPIŞTIRILAN ÇELİK LEVHALARLA KESMEYE KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ

BETONARME KİRİŞLERİN DIŞTAN YAPIŞTIRILAN ÇELİK LEVHALARLA KESMEYE KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ BETONARME KİRİŞLERİN DIŞTAN YAPIŞTIRILAN ÇELİK LEVHALARLA KESMEYE KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ Sinn ALTIN 1, Özgür ANIL 2, M. Emin KARA 3 1 İnşt Müh. Böl. Prof. Dr., Gzi Üniversitesi, Mltepe, Ankr, Türkiye, 06570

Detaylı

Siklamen (Cyclamen persicum) de Çiçeklenme Üzerine Giberelik Asitin Etkisi

Siklamen (Cyclamen persicum) de Çiçeklenme Üzerine Giberelik Asitin Etkisi Ege Üniv. Zirt Fk. Derg., 2002, 39 (3): 1-8 ISSN 1018-8851 Siklmen (Cylmen persium) e Çiçeklenme Üzerine Gierelik Asitin Etkisi Şenol BOZTOK 1 Summry The Effet of Gierelli Ai on Flowering of Cylmen The

Detaylı

41 B Amerikan Asma Anacı ile Aşılı Bazı Üzüm Çeşitlerinin Aşı Uyuşma Katsayıları Üzerine Bir Araştırma

41 B Amerikan Asma Anacı ile Aşılı Bazı Üzüm Çeşitlerinin Aşı Uyuşma Katsayıları Üzerine Bir Araştırma İŞLİ 1 41 B Amerikn Asm Ancı ile Aşılı Bzı Üzüm Çeşitlerinin Aşı Uyuşm Ktsyılrı Üzerine Bir Arştırm Uyuşm Burçk İŞÇİ 2 Seçkin GARGIN 1 Burçk İŞÇİ 2 Ahmet ALTINDİŞLİ 3 Summry A Reserch on the Affinity Coefficients

Detaylı

Bir Badem İşleme Makinesi Tasarımı İçin Gerekli Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerin Belirlenmesi*

Bir Badem İşleme Makinesi Tasarımı İçin Gerekli Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerin Belirlenmesi* Trım Mkinlrı Bilimi Dergisi 26, 2 (3), 245-254 Bir Bdem İşleme Mkinesi Tsrımı İçin Gerekli Bzı Fiziksel ve Meknik Özelliklerin Belirlenmesi* Selçuk Arsln, Kubily K. Vursvuş Khrmnmrş Sütçü İmm Üniversitesi,

Detaylı

TURİZM MERKEZLERİ CİVARINDAKİ ORMANLARIN AMENAJMAN SORUNLARI VE PLANLANMA İLKELERİ. Ünal ASAN 1, İbrahim ÖZDEMİR 2

TURİZM MERKEZLERİ CİVARINDAKİ ORMANLARIN AMENAJMAN SORUNLARI VE PLANLANMA İLKELERİ. Ünal ASAN 1, İbrahim ÖZDEMİR 2 Süleymn Demirel Üniversitesi Ormn Fkültesi Dergisi Seri: A, Syı: 1, Yıl: 2005, ISSN: 1302-7085, Syf: 117-131 TURİZM MERKEZLERİ CİVARINDAKİ ORMANLARIN AMENAJMAN SORUNLARI VE PLANLANMA İLKELERİ Ünl ASAN

Detaylı

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen ÇONLR Çokgenler rdışık en z üç noktsı doğrusl olmyn, düzlemsel şekillere çokgen denir. Çokgenler kenr syılrın göre isimlendirilirler. Üçgen, dörtgen, beşgen gibi. ışbükey (onveks) ve İçbükey (onkv) Çokgenler

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi Andolu Üniversitesi Mühendislik Fkültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Plnlmsı 2015-2016 Güz Dönemi 2 Tesis (fcility) Tesis : Belli bir iş için kurulmuş ypı Tesis etmek :

Detaylı

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Myıs 15 GİZLİ Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Giriş Myıs 15 Giriş LYTR, yönetii seçimi ve yönetim eerileri geliştirme ile ilgili kişilik konulrın odklnır. Bu rpor, profesyonel

Detaylı

Farklı Yetiştirme Ortamlarının Kaya Sümbülü (Hyacinthus orientalis subsp. chionophilus.) nün Bazı Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri

Farklı Yetiştirme Ortamlarının Kaya Sümbülü (Hyacinthus orientalis subsp. chionophilus.) nün Bazı Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri Arştırm Mklesi / Reserh Artile Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Si. & Teh. 7(4): 243-247, 2017 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journl of the

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (45): (2008) 74-81

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (45): (2008) 74-81 www.zirt.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Zirt Fkültesi Dergisi 22 (45): (2008) 74-81 YĞLI VE YĞSIZ İNE KUYRUKLU ZI YERLİ KOYUNLRIN KESİM VE KRKS ÖZELLİKLERİ 1 li KRK 2,3 Sim OZTEPE 4 2 Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir RASYONEL SAYILAR 0 ve, Z olmk üzere şeklindeki syılr rsyonel syı denir. 0 0 tn ımsız 0 0 elirsiz 0 sit kesir ileşik kesir Genişletilerek vey sdeleştirilerek elde edilen kesirlere denk kesirler denir. Sıfır

Detaylı

Fonksiyonel özelliklere sahip probiyotik incir uyutması tatlısı üretimi

Fonksiyonel özelliklere sahip probiyotik incir uyutması tatlısı üretimi SAÜ. Fen Bil. Der. 17. Cilt, 1. Syı, s. 147-153, 2013 SAU J. Sci. Vol 17, No 1, p. 147-153, 2013 Fonksiyonel özelliklere ship proiyotik incir uyutmsı ttlısı üretimi Meryem Hut 1*, Ahmet Ayr 1 ÖZET 1 Skry

Detaylı

Domates Çeşitlerinde Depolama Süresinin Bazı Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi *

Domates Çeşitlerinde Depolama Süresinin Bazı Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi * TRIM BİLİMLERİ DERGİSİ 5, 11 () 1-6 Domtes Çeşitlerinde Depolm Süresinin Bzı Meknik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi * Yeşim Benl YURTLU 1 Doğn ERDOĞN Geliş Trihi: 11.1.5 Öz: Bu çlışmd, domtes çeşitlerinde

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DES 03 Özer ŞENYU Mrt 0 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DA MOOLANN ELEĐ DEE MODELLEĐ E AAEĐSĐLEĐ ENDÜĐ DEESĐ MODELĐ Endüviye uygulnn gerilim (), zıt emk (E), endüvi srgı direni () ile temsil

Detaylı

on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I

on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I Kurumsl web sitelerinin en büyük hedefi; kullnıcılrı müşteri, müşterileri kullnıcı

Detaylı

Semptomatik perikardiyal efüzyonların cerrahi tedavisinde VATS, subksifoid ve minitorakotomi perikardiyal pencerenin etkinliği

Semptomatik perikardiyal efüzyonların cerrahi tedavisinde VATS, subksifoid ve minitorakotomi perikardiyal pencerenin etkinliği Dicle Tıp Dergisi / 2014; 41 (1): 99-107 Dicle Medicl Journl doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.01.0381 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Semptomtik perikrdiyl efüzyonlrın cerrhi tedvisinde VATS, suksifoid

Detaylı

İntegral Uygulamaları

İntegral Uygulamaları İntegrl Uygulmlrı Yzr Prof.Dr. Vkıf CAFEROV ÜNİTE Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; düzlemsel ln ve dönel cisimlerin cimlerinin elirli integrl yrdımı ile esplnileceğini, küre, koni ve kesik koninin cim

Detaylı

ÖRNEK SET 2 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği - I. dır. Hacim, sıcaklık ve basınca bağlı olarak [ V V( T, ) ve basıncındaki ( P O

ÖRNEK SET 2 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği - I. dır. Hacim, sıcaklık ve basınca bağlı olarak [ V V( T, ) ve basıncındaki ( P O ÖRNEK SE - MBM Mlzeme ermodinmiği - I Bir ktının, şlngıç sıklığı ( e sınındki ( hmi dır. Him, sıklık e sın ğlı olrk [ (, ] değiştiğine göre, herhngi ir e ye getirilen ktının hminin şğıdkine eşit olduğunu

Detaylı

KAN GLUKOZ DÜZEYİNİN REGÜLASYONU

KAN GLUKOZ DÜZEYİNİN REGÜLASYONU PAROKSETİNİN KAN GLUKOZ DÜZEYİNDE YAPTIĞI DEĞİŞİKLİKLERİN OLASI MEKANİZMALARININ ARAŞTIRILMASI Yrd.Doç.Dr. Murt Kesim Krdeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fkültesi Frmkoloji Anilim Dlı -TRABZON KAN GLUKOZ DÜZEYİNİN

Detaylı

NIR Spektroskopinin Meyvelerin Hasarsız Kalite Değerlendirmesinde Kullanılması. Using NIR Spectroscopy for Nondestructive Assessment of Fruit Quality

NIR Spektroskopinin Meyvelerin Hasarsız Kalite Değerlendirmesinde Kullanılması. Using NIR Spectroscopy for Nondestructive Assessment of Fruit Quality 248 NIR Spektroskopinin Meyvelerin Hsrsız Klite Değerlendirmesinde Kullnılmsı İsmil KAVDIR; Mehmet Burk BÜYÜKCAN Çnkkle Onsekiz Mrt Üniversitesi, Zirt Fkültesi, Trım Mkinlrı Bölümü, Çnkkle e-post: kvdiris@omu.edu.tr

Detaylı

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK G O M T R İ www.kdemivizyon.com.tr. ÖÜM Prlelkenr ve şkenr örtgen. PRNR rşılıklı kenrlrı prlel oln dörtgenlere prlelkenr denir. [] // [] [] // [] = =. PRNRIN ÖZ İRİ. rşılıklı çılr eş ve rdışık çılr ütünlerdir.

Detaylı

Sisteme yükleyeceğiniz fotoğraf öğrenci kimliğinde kullanılacağından güncel ve 4,5x6 cm ebatlarında vesikalık fotoğraf olmalıdır.

Sisteme yükleyeceğiniz fotoğraf öğrenci kimliğinde kullanılacağından güncel ve 4,5x6 cm ebatlarında vesikalık fotoğraf olmalıdır. BAŞVURU KOŞULLARI: ONLİNE BAŞVURU İŞLEMLERİ 2018 2019 Eğitim-Öğretim Yılı hr Yrıyılınd kontenjn çıln progrmlr şvuru işlemleri 01 Ock 2019 Slı - 08 Ock 2019 Slı günleri rsınd Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü

Detaylı

1986 ÖSS. olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1986 ÖSS. olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 986 ÖSS. (0,78+0,8).(0,3+0,7) Yukrıdki işlemin sonucu nedir? B) C) 0, D) 0, E) 0,0. doğl syısı 4 ile bölünebildiğine göre şğıdkilerden hngisi tek syı olbilir? Yukrıdki çrpm işleminde her nokt bir rkmın

Detaylı

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK .6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK İki uundn potnsiyel frk uygulnmış metl iletkenlerde, serest elektronlr iletkenin yüksek potnsiyeline doğru çekilirler. Elektrik kımını oluşturn, elektronlrın u

Detaylı

1000(1,025) t TL ödeyerek bir fon. F t SORU 2 : SORU 1 : Bahar, t=1,3,5. yılların sonunda. Bir yatırım fonu, 0 t 1. için. anlık faiz oranına göre

1000(1,025) t TL ödeyerek bir fon. F t SORU 2 : SORU 1 : Bahar, t=1,3,5. yılların sonunda. Bir yatırım fonu, 0 t 1. için. anlık faiz oranına göre SORU 1 : Bhr, t=1,3,5. yıllrın sonund 1000(1,025) t TL ödeyerek bir fon oluşturmuştur. Üç ylığ dönüştürülebilir nominl iskonto ornı 4/41 olrk verildiğine göre, bu fonun 7. yıl sonundki birikimli değeri,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446 Ankr, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlrınd uygulnn Çerçeve Öğretim Progrmlrınd yer ln yeterlikleri

Detaylı

EXTRA KÂR ZARAR PROBLEMLER. 3) % 25 kârla 150 TL ye satılan bir ürün maliyeti üzerinden % 25 zararla kaç TL ye satılır?

EXTRA KÂR ZARAR PROBLEMLER. 3) % 25 kârla 150 TL ye satılan bir ürün maliyeti üzerinden % 25 zararla kaç TL ye satılır? 1. VE 2. SORULARI AġAĞIDAĠ BĠLGĠLERE Aşğıdki tblod, bir mğzd stıln beş frklı mrk gömleğin mliyet ve stış fiytlrı verilmiştir. 3) % kârl 0 TL ye stıln bir ürün mliyeti üzerinden % zrrl kç TL ye stılır?

Detaylı

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat.

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. Deneme - / Mt MATEMATİK DENEMESİ. 6 üst tn, 6 lt tn olmk üzere mvi kre vrdır. Ypının tüm yüzeyi kreden oluştuğun göre, 6 7. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur. ( ) 9 c

Detaylı

LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ

LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ Krdeniz Teknik Üniversitesi Bilgisyr Mühendisliği Bölümü Syısl Tsrım Lorturı LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ 1. Giriş Şimdiye kdr ypıln teorik kominsyonel devre tsrımlrınd girişe uygulnn tüm işretlerin

Detaylı

Mısırın Su Kullanım Etkinliği ile Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Tarla Koşullarında Karşılaştırılması

Mısırın Su Kullanım Etkinliği ile Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Tarla Koşullarında Karşılaştırılması Türkiye de Trımsl Yyım Sisteminde Çoğulcu Ypının Bir Görünümü Arştırm Mklesi (Reserch Article) Emine DURMUŞ Uğur ÇAKALOĞULLARI Özgür TATAR Ege Üniv. Zirt Fk. Derg., 2015, 52 (3):307-315 ISSN 1018 8851

Detaylı

DENEY 2 Wheatstone Köprüsü

DENEY 2 Wheatstone Köprüsü 0-05 Güz ULUDĞ ÜNİESİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖLÜMÜ EEM0 Elektrik Devreleri Lorturı I 0-05 DENEY Whetstone Köprüsü Deneyi Ypnın Değerlendirme dı Soydı : Deney Sonuçlrı (0/00)

Detaylı

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI RENLER RENLER renler çlışmlrı itiriyle kvrmlr enzerler. Kvrmlr ir hreketin vey momentin diğer trf iletilmesini sğlrlr ve kıs ir süre içinde iki trftki hızlr iririne eşit olur. renler ise ir trftki hreketi

Detaylı

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir.

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir. Merkezi Hiperoll HİPERBL Merkezi noktsı oln hiperole merkezil hiperol denir. F ve F' noktlrın hiperolün odklrı denir. dklr rsı uzklık FF' dir. odklr rsı uzklık e sl eksen uzunluğu değerine hiperolün dış

Detaylı

TIKIZ ŞEKİL BETİMLEYİCİLERİ

TIKIZ ŞEKİL BETİMLEYİCİLERİ TIIZ ŞEİL BETİMLEYİCİLERİ Nfiz ARICA ve Ftoş YARMAN-VURAL Bildiri onusu : İMGE İŞLEME Sorumlu Yzr : Ftoş T. YARMAN-VURAL Adres : Bilgisyr Mühendisliği Bölümü Ort Doğu Teknik Üniversitesi 653 Eskişehir

Detaylı

ORAN ORANTI. Örnek...1 : Örnek...4 : Örnek...2 : Örnek...5 : a 1 2 =2b+1 3 =3c 4. Örnek...6 : Bir karışımda bulunan a, b ve c maddeleri arasında

ORAN ORANTI. Örnek...1 : Örnek...4 : Örnek...2 : Örnek...5 : a 1 2 =2b+1 3 =3c 4. Örnek...6 : Bir karışımda bulunan a, b ve c maddeleri arasında ORAN ORANTI syısının 0 dn frklı oln b syısın ornı :b vey olrk gösterilir. b İki vey dh fzl ornın eşitlenmesiyle oluşn ifdeye orntı denir. b =c d ifdesine ikili orntı denir. Bir orntı orntı sbitine eşitlenerek

Detaylı

Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Yabancı Ot Kontrolüne Etkisi

Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Yabancı Ot Kontrolüne Etkisi Trım Mkinlrı Bilimi Dergisi 2006, 2 (4), 293-302 Frklı Toprk İşleme Yöntemlerinin Yncı Ot Kontrolüne Etkisi Ahmet ÇELİK, Sef ALTIKAT Attürk Üniversitesi Zirt Fkültesi Trım Mkinlrı Bölümü, 25240 Erzurum

Detaylı

TYT / MATEMATİK Deneme - 6

TYT / MATEMATİK Deneme - 6 . Herbir hücrenin sol üst köşesinde kreler içine yzıln syılrın işlemin sonucunu verdiğine dikkt ederek syılrı yerleştirmeliyiz. 7 6 T N M 5 6 T X. ^ h ^ h bulur. M N. 0 6 6 6 0 5 5 5 6 6 5 5 ^5h ^5h ^h

Detaylı

Huş Odununun Kayın Odununa Alternatif Olarak Kontrplak Üretiminde Değerlendirilmesi

Huş Odununun Kayın Odununa Alternatif Olarak Kontrplak Üretiminde Değerlendirilmesi 50 Odununun Kyın Odunun Alterntif Olrk Kontrplk Üretiminde Değerlendirilmesi Evren Osmn ÇAKIROĞLU 1*, İsmil AYDIN 2 1 Artvin Çoruh Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mobily ve Dekorsyon Bölümü/Artvin 2 Krdeniz

Detaylı

DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI

DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI T.C. Mltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğ Bilimleri Fkültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 201 DEVRE TEORİSİ DERSİ LABORATUVARI DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI Hzırlynlr: B. Demir Öner Sime

Detaylı

GERİ KARIŞMALI ph NÖTRALİZASYON PROSESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KONTROLÜ

GERİ KARIŞMALI ph NÖTRALİZASYON PROSESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KONTROLÜ GERİ KARIŞMALI ph NÖTRALİZASYON PROSESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KONTROLÜ Onur Ömer SÖĞÜT*, A. Fruk BAKAN**, Mesut AKGÜN* * YTÜ Dvutpş Kmpüsü, Kimy Mühendisliği Bölümü, 34210 Esenler, İstnul **YTÜ Elektrik

Detaylı

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Yerel Topluluklr ve Yönetimler Arsınd Sınır-Ötesi Đşirliği Avrup Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Strsourg 9 Xl 1995 Avrup Antlşmlrı Serisi/159 Yerel Topluluklr vey Yönetimler rsınd Sınır-ötesi Đşirliği

Detaylı

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir.

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir. LOGARİTMA I. Üstl Fonksiyonlr v Logritmik Fonksiyonlr şitliğini sğlyn dğrini bulmk için ypıln işlm üs lm işlmi dnir. ( =... = 8) y şitliğini sğlyn y dğrini bulmk için ypıln işlm üslü dnklmi çözm dnir.

Detaylı

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21.

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21. Deneme - / Mt MATMATİK DNMSİ. - + -. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur.. + + ulunur. ( ) c m + c m. cc m m. c m.. ulunur. evp evp. Sekiz smklı herhngi ir özel syı cdefgh

Detaylı

TRAFİK SAYIMLARI, BÖLGE NÜFUSLARI VE BÖLGELER ARASI UZAKLIKLARI KULLANARAK BAŞLANGIÇ-SON MATRİSİ TAHMİNİ

TRAFİK SAYIMLARI, BÖLGE NÜFUSLARI VE BÖLGELER ARASI UZAKLIKLARI KULLANARAK BAŞLANGIÇ-SON MATRİSİ TAHMİNİ Gzi Üniv. Müh. Mim. Fk. Der. J. Fc. Eng. Arch. Gzi Univ. Cilt 4, No, 9-36, 009 Vol 4, No, 9-36, 009 TRAFİK SAYIMLARI, BÖLGE NÜFUSLARI VE BÖLGELER ARASI UZAKLIKLARI KULLANARAK BAŞLANGIÇ-SON MATRİSİ TAHMİNİ

Detaylı

Sosyal Harcamalar ve İktisadi Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisinde 1960 2005 Dönemine Yönelik Bir Dinamik Analiz

Sosyal Harcamalar ve İktisadi Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisinde 1960 2005 Dönemine Yönelik Bir Dinamik Analiz Sosyl Hrcmlr ve İktisdi Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisinde 1960 2005 Dönemine Yönelik Bir Dinmik Anliz Sosyl Hrcmlr ve İktisdi Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisinde 1960 2005 Dönemine Yönelik Bir Dinmik

Detaylı