6 BEL IRL I VE BEL IRS IZ INTEGRAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6 BEL IRL I VE BEL IRS IZ INTEGRAL"

Transkript

1 Üite 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Kışkırtıcı Soru:Sosuz te sıı toplmı solu bir sı eşit olur mu hocm? Soruu Sor: Selçuk Durum: Kvrmlr : Bölütü, Alt toplm, Üst toplm, Belirli itegrl, Belirsiz itegrl, Ortlm değer

2 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Thmi Dü televizod bir hber izledim, cım sıkıldı. Nede Gökçe, hber edi? Geçe z Bodrum d ttil ptığımız öree çok kı bir bölgede orm gıı bşlmış ve bir sti soud ılm hızı stte hektr ulşmış. Bir st sorki hberde, rüzgrı d etkisile, gıı ılm hızıı stte hektr çıktığıı dudum. Be de çevre illerde gı södürme ekiplerii ol çıktığıı dudum m dh sor eler olduğuu bilmiorum. Evet Selçuk, bir st sorki hber bülteide gıı hızıı giderek rttığı ve stte hektr kdr çıktığı söledi. Dördücü hber bülteide gıı kotrol ltı lıdığı, södürme çlışmlrıı krd ve hvd sürdürüldüğü, bu rğme ılm hızıı ck stte 5 hektr düşürülebildiği çıkldı. So izlediğim hber bülteide ise gıı ğmuru d etkisile södürüldüğü söledi. Güzelim ormlrımız böle ıp kül oluor hocm. Kim bilir e kdr orm kül oldu! Gerçekte çok üzücü bir durum Gökçe. Mdem merk ediorsu, e kdr ormı dığı kousud bir thmide bulubiliriz. Zte bu hesplmı biz pmsk bile ilgili kişiler pmk zorudlr. Hektr bşı kç ğç vr, e çok d e z e kdr hsr vr, e kdr ğç kullılrk ormlr eileecek gibi sorulrı cevplmsı gerekli. Be ilk dört stte kç hektrlık orm dığı hkkıd bsit bir thmide buluulbileceğii sölüorum. Peki hocm buu sıl pbiliriz?

3 Thmi Ygı beş st sürmüş ve Gökçe ilk dört sti her biri içi gıı ılm hızıı bizlere söledi. Bulrl ilgili dki tblou kurup, sor d ikilileri zm-ılm hızı koordit sistemide işretleebiliriz. Ygıı ıldığı l = Zm Yılm hızı eşitliğii kullrk d st içide klşık olrk hektrlık orm lıı thrip olduğuu lbiliriz. Bu thmiimizi birer st rl verile ılm hızı bilgilerie göre ptık. Dh ii bir thmide bulumk içi sizce ee ihticımız vr? Zm (st) Yılm hızı 5 (hektr/st) Yılm hızı (hektr/st) Zm rlıklrıı dh kıs tutm ihticımız olbilir mi? Öreği stteki değil de her rım stteki ılm hızlrıı bilsedik dh ii bir thmi pbilirdik sırım. zm (st) Egi hklı! Biz birer stlik rlıklrl gıı değişme hızıı sbit kbul edioruz. Ack gıı ılm hızı her değişiklik gösterebilir. Yi çık olrk belirtemesek de ılm hızı zmı sürekli bir foksioudur. Hız ölçümü pıl zm rlıklrıı e kdr zltırsk, zrr içi o kdr ii bir thmide bulubiliriz. Hocm bşk hgi durumlr içi thmide bulubiliriz? NEHİR Bir çok durum içi thmide bulubiliriz. İsterseiz bşk bir örek vereim. Vrslım ki bir ksbı içide k, bir ehirle ol rsıd kl, şekilde görüle bölgei eşil l hlie getirmek istiorsuuz. Bu projei mlieti metrekre bşı 5 TL olsu. Bu proje içi klşık e kdr pr ırmız gerekir? YEŞİLLENDİRİLECEK BÖLGE YOL Bölgei lıı bulurum ve 5 ile çrprım. Ack bu bölgei şekli e üçgee e de dörtgee bezior. Be bir thmide bulumcğım. Hocm bu bir mühedislik işi, bizi buul uğrştırmsız.

4 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL 5m Doğru bir mtık ürütmele buu herkes pbilir, eter ki erede bşlcğıızı bili. Bu problemi çözebilmeiz içi size bir ipucu vereim: Bölgei ol e uzk oktsıı ol uzklığı 5 metre ve ol cephesi metre olsu. Bölgei ltt sıırl olu - eksei olrk lıp, bölgei bir dikdörtgele sıırldırlım. Yi bölgei ei metre, bou 5 metre ol bir dikdörtge içie llım. m Hocm şk mı pıorsuuz? Bu dikdörtgei lı 5 =9 m Bu değer istee ld oldukç büüktür, bu gerçeği pek sıtmz. Güzel! O hlde size göre dh ii bir thmide bulumk içi ee ihticımız vr? Mdem ki bölgei bir dikdörtge içie ldıız, dh küçük dikdörtgelere bölerek bu dikdörtgeleri llrı toplmı ile thmide bulusk hocm? Nsıl bir bölme öeriorsu Egi? m 5m Yolu bölgei ltt sıırl kısmıı -ekseii bir prçsı olrk kbul etmiştik. Şimdi bu prçı ikie ırıp, bulr üzeride ol uzklıklrı e büük ol oktlrı uzklıklrıı lırsk, bölgei eleri ı fkt bolrı frklı iki dikdörtgele üstte sıırldırbiliriz. Bu dikdörtgeleri llrıı toplmı bölgei lı içi dh ii bir thmi 6 8 Güzel bir klşım. Heme ölçümleri vereim o zm:. prçd ol e uzk okt metre,. prçd e uzk okt 5 metre uzklıkt olsu. Be de hesbı pım. Dikdörtgeleri llrı toplmı: (5 7)+( 7)=(5+) 7=65 7=55 m olduğud bu dikdörtgeleri oluşturduğu bölgei eşilledirmei toplm mlieti: 55 5=75 TL olur ki prmız etmez bu durumd.

5 Thmi 5 Peki hocm dh fzl dikdörtge kullsk, öreği ei dikdörtgeleri elerii ort oktlrıı kullrk bölgei dört eşit prç bölüp, bu prçlrı ol uzklıklrı e büük ol oktlrıı uzklıklrıı kullsk sırım dh ii bir klşımd bulumuş oluruz m 5m m Bölgei dışt sıırl dikdörtgeleri llrı toplmıl m bölgei lı zlrk klşıorsu Egi, get güzel! Bu dört prçdki ol uzklığı e büük ol oktlrı uzklıklrı:. prçd metre, ikici prçd metre, üçücü prçd metre, dördücü prçd 5 metre ise souç e olur? Bu durumd =(+++5) 7 = 8 7 = m Proje mlieti 5=5 TL Hocm, ede olu bu dört prçsı içi de ol uzklıklrı e küçük ol oktlrıı lrk thmide bulumuoruz? m Tbii, öle de düşüebilirsiiz. 5 5m m 6 8 Prçlrdki e kıs uzuluklr;. prçd metre,. prçd 5 metre,. prçd metre ve. prçd metredir. Hdi bklım hesplı! İlk prçd e kıs uzklık metre olduğud bir l oluşmz. Diğer prçlrd eler eşit ve,5 metre olduğud e kıs uzklıklrl oluşturul dikdörtgeleri llrı toplmı: 7 (5++)= 7 5=75 m Projei mlieti de 75 5 = 75 TL dir. Ne güzel, bu thmile proje oldukç ucuz ml olck. Ucuz gibi gözükse de bölgei büük bir kısmıı ihml ettik. Hocm, bölgei oldki sıırıı 8 prç bölerek işlemlerimizi tekrrlsk e olurdu?

6 6 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Yol E E uzklık kıs uzu Peki Selçuk, bu prçlrdki e kıs ve e uzu mesfeleri dki tblol veriorum. Hesplmlrı d be pım. Öce e uzu ollrı göz öüe lrk bşlım: = = Bu durum içi proje mlieti 85 5=965 TL Şimdi de e kıs uzuluklrl hesplmı pım: = 8=59. Projei bu durumd mlieti de 59 5=675 TL Hocm, prç sısıı rttırdıkç e kıs ve e uzu uzuluklrl ptığımız hesplr soucud elde ettiğimiz mliet değerleri, birbirlerie gitgide klşıorlr. Bu dımd projei mlieti e z 675 TL e çok 965 TL Bu iki değeri ortlmsı lıırs klşık olrk 8 TL Brvo sizlere, bu hesplmı prç sısıı rttırrk bölgei lı ltt ve üstte klşıp, lı oldukç doğru bir bkış çısıl hesplm çlıştıız. Yptığıız hesplmlrl ı zmd herhgi bir eğrile sıırlı llrı hesbı içi ilk dımı d tmış olduuz. 6 8 ALAN HESAPLAMALARI Al hesplmlrıı iki bi ılı şkı bir trihçesi vrdır. Eski Mısır ve Bbil de ehirler tşr ve ö değiştirirdi. Nehirler tklrıı değiştirdikçe bzı çiftçiler toprklrıı kbederke bzılrı ei toprklr kzırlrdı. Ödeecek vergiler ship olu toprklrı lı göre belirlediği içi ehir kıısıdki düzesiz şekilli rzileri llrıı sık sık hesplmk gerekirdi. Peki hocm, o zm bu l hesplmlrı sıl pılıordu? Belli bir ötem vr mıdı?

7 ALAN HESAPLAMALARI 7 Bbilliler ve Mısırlılr üçge ve dörtgei l hesbıı bildikleride l ölçümlerii üçgeleri ve dörtgeleri llrı ddırrk hesplıorlrdı. Fkt belli bir ötemleri oktu. Dh sor Yu mtemtikçiler Eudous (M.Ö. 8- M.Ö. 55) ve Arşimet (M.Ö. 87- M.Ö. ) eğrilerle sıırlı düzlemsel llrı belirleebilmesi içi "Tüketme Yötemi" dı verile bir ötem geliştirerek, bugü hl üzeride çlışıl itegrl kvrmıı temellerii tmışlrdır. Hocm, tüketme ötemide kısc bhsedebilir misiiz? Tbii ki, tüketme ötemide birz öce bizim ptıklrımız bezer bir ol izlioruz. Öcelikle lıı hesplbileceğimiz çokgeler kullrk bölgei dışt kuştıoruz. Dh sor d bölgei tmme içide kl ie lıı hesplbileceğimiz çokgelerle bölgei sıırı klşıoruz. Bölece dışt ve içte bölgei sıırı klşrk bölgei lı bir klşımd buluuoruz. Dh sor bu çokgeleri ker sılrıı dım dım rttırrk, dışt ve içte bölgei sıırlrı dh çok klşıoruz. So olrk d kulldığımız çokgeleri ker sılrıı sıırsız bir biçimde rttırrk bölgei eğrisel sıırı ulşm çlışıoruz. Bu pıllr bölgei lıı verior mu hocm? Bilie limit tekiklerii kullrk hespl limit değeri istee lı verecektir. Eudous ve Arşimet zmıd d l hesplmlrı limit kullılrk mı pılıordu? Hır Selçuk. Güümüzde kullıl limit tımıı, limit, süreklilik, türev kousud d söz ettiğimiz gibi, ülü mtemtikçi Cuch e ( ) borçluuz. Eudous ve Arşimet limit kullmd, üçge, dörtge ve çokgeleri llrıı ve geometrii kullrk, tüketme ötemi ile l hesplmlrı pmışlrdır. Direi ve bzı özel eğrilerle sıırlı bölgeleri llrıı sıl değerlerie kı bir şekilde elde etmişlerdir.

8 8 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Hocm, Eudous d Arşimet i o zm hespldıklrı bir düzlemsel lı, bugükü ötemleri birile hesplbilir miiz? Peki Egi. Dilerseiz Arşimet i iki bi ıl öce üçgeleri llrıı kullrk, tüketme ötemi ile çözdüğü bir problemi güümüzde vr ol ötemlerle çözüp belirli itegrl kousu bir giriş plım. D C Arşimet bir prbolik ı ltıd kl lı bu ı çevrelee dikdörtgei lıı üçte ikisi olduğuu ifde etmiştir. Diğer bir deişle Arşimet, şekildeki trlı lı ABCD dikdörtgeii lıı üçte ikisi olduğuu sölemiştir. A B Hocm, problemi iki bi ıllık oluşu gözümü korkuttu doğrusu. (, ) D E (, ) C Dh problemi çözmee bşlmd gözüüz korkmsı. Öceki eşil l problemii bir bezerii trtışcğız. Öce prbol ıı çevrelee dikdörtgei, tbıı ort oktsı dik koor- A (, ) B (, ) dit sistemii merkezie gelecek şekilde -eksei üzerie erleştirelim. Hocm, bu durumd şekil -ekseie göre simetrik oldu. Bu l hesplmlrıd kollık sğlr mı? Evet Zeep. Bu durumd şekli sğ rısıı göz öüe lmk eterli olcktır. Öce lı değerie bir klşımd bulucğız. Kollık olsu die OB = OE = llım. Sölei bklım bu prbolü deklemi e olur? Tepe oktsı -eksei üzeride ol prbolü deklemi = + c biçimidedi. Prbolü tepe oktsı(,) olduğud bu deklemde erie, erie zrsk c = elde edilir. Prbol -ekseii(,) oktsıd kestiğide = + deklemide erie, erie zılırs = buluur. Souç olrk prbolü deklemi = olur hocm.

9 ALAN HESAPLAMALARI 9 göstermee döüşür. Aferi Egi. Bölece problemimiz = eğrisii[,] rlığı üzerideki prçsıı ltıdki lı br olduğuu İlk olrk[, ] rlığıı ikie bölerek işe bşlıorduk. Buu içi, ve oktlrıı kullıp, ve, rlıklrıı llım ve bu rlıklr içide grfiğe e uzk ve e kı oktlrı değerleri ile işe bşllım. Bölgei dışt kuşt ve bölgee içte klş dikdörtgeleri llrıl bölgei lı bir klşımd bululım. Buu içi grfiği[, ] rlığı üzeride zldığıı kullmk eride Kulllım hocm, biz d e doğru hreket ettikçe grfik şğı doğru iior, i foksiou değerleri zlıor. Bu durumd foksio e büük değerii lt rlıklrı sol uç oktlrıd ve e küçük değerii de sğ uçlrd lır, değil mi? Evet Zeep, tm olrk buu demek istemiştim. Öce foksiou sırsıl e büük değerlerii kullıp bölgei dışt kuşt ve e küçük değerlerii kullıp bölgee içte klş dikdörtgeleri llrıl bölgei lı klşlım. Bulr sırsıl [,] i,, bölütüsüe krşı gele üst toplmı ve lt toplmı de- ir. f() f Şekil 6.:[, ] rlığıı,, bölütüsüe krşılık gele üst toplm f Şekil 6.:[, ] rlığıı,, bölütüsüe krşılık gele lt toplm Üst toplm (Şekil 6.) Ü (f)= f() +f = + = + 8 = 7 8 br ve lt toplm (Şekil 6.) A (f)= f( + ) f() = + = 8 br Şekil 6.:[, ] rlığıı,, bölütüsüe krşılık gele frk dikdörtgeleri = f() f()= Ardığımız l A dersek A (f) A Ü (f) eşitsizliği gerçekleşir. Bu durumd üst ve lt toplm gire dikdörtgeleri frklrıd oluş frk dikdörtgeleri şekildeki sütuu oluştururlr. Bu sütuu lı Ü (f) A (f)= f() f() dir. Şekil 6.:[, ] rlığıı,, bölütüsüe krşılık gele frk dikdörtgelerii frklr sütuu oluşturduğu

10 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Bece e 7 8 e de 8 istediğimiz souç ol e pek kı sı- lr değiller. Buu içi[,] rlığıı,,,, ve bölü- f() f f f tüsüü kullrk,,,,,,, gibi dört eşit prç ırsk dh ii olck hocm. Şekil 6.5: [, ] rlığıı,,,, bölütüsüe krşılık gele üst toplm f f f Şekil 6.6: [, ] rlığıı,,,, bölütüsüe krşılık gele lt toplm Hklısı Egi. Bu durumd üst toplm gire dikdörtgeler bölgei dışt kuşttıklrı içi dikdörtgeleri llrı toplmı bölgei lıd büük, fkt bir öceki dımdki toplmd küçük olcktır. Alt toplm gire diktörgeleri llrı toplmı ise, bölgei içide klcklrıd, bölgei lıd küçük, fkt bir öceki dımd elde ettiğimiz toplmd büük olcktır. Bu durumd üst ve lt toplmlr Ü (f)=f() +f A (f)= f = +f +f = 5 ve +f +f = = 7 +f() Şekil 6.7: [, ] rlığıı,,,, bölütüsüe krşılık gele frk dikdörtgeleri = Şekil 6.8: [, ] rlığıı,,,, bölütüsüe krşılık gele frklr sütuu Zeep i hesplmlrıl d gördüğümüz gibi bölgei lı ol A sısı bu iki sı rsıd klır. Yi A (f) A Ü (f) Bölece rdığımız l değerie üstte ve ltt birz dh klşmış oluruz. Arıc üst ve lt toplmlr gire diktörtgeleri frkı ile oluş frk dikdörtgeleri şekildeki sütuu oluştururlr. Bu sütu frklr sütuu dielim. Frklr sütuuu lı ise Ü (f) A (f)= f() f() olur ve bu dımdki frklr sütuuu lı bir öceki dımdkii rısı Bur kdr ptıklrımızı[, ] i,,,...,, bölütüsüü içi tekrrlrsk bolrı eşit ve br ol,,,,...,,,,

11 ALAN HESAPLAMALARI lt rlıklrıı elde ederiz. Bu lt rlıklrı uzuluğuu ile gösterirsek = Bölece üst toplm girecek dikdörtgeleri tb uzuluklrı birim, ükseklikleri ise bu lt rlıklrı sol uçlrıı f() i grfiğie birleştire doğru prçlrıı uzuluklrı kdrdır. = f()= olduğud bu ükseklikler f()= =, f =, f =,..., f = olur hocm. Üst toplm d Ü (f) = f() + f + + f = f()+ f + f + + f = ( ) olrk buluur. = Aferi Zeep. Alt rlıklrı sğ uçlrı lııp bezer işlemler pılırs A (f)= olrk elde edilir. Soud e bğlı iki toplm elde ettik. Bu toplmlr içide geçe te rdışık doğl sıı kreleri toplmıı = ()(+)(+) 6 olduğuu vere güzel bir geometrik klşımı d görebilirsiiz. Bu toplmlr d i sıırsız bir biçimde rttırırsk üst toplmı limiti lim Ü (f) = lim ( ) = (+)(+) + = lim (6) = 6 =

12 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL olrk elde edilir ve Arşimet i iddisıı doğruluğu d görülmüş Hocm, üst toplmlrı limitii bulduuz ve Arşimet i soucuu doğru olduğuu sölediiz. Alt toplmı limitii de bu eşit olmsı gerekmez midi? i i = Şekil 6.9: [, ] rlığıı,,,,, bölütüsüe krşılık gele frk dikdörtgeleri... Hklısı Zeep. Üst toplmlr gire dikdörtgelerle lt toplmlr gire dikdörtgeleri frklrıı oluşturduğu frk sütuuu tbı üksekliği ise f() f() birimdir. Burd sosuz giderke frk sütuuu lı sıfır gider. Yi ike Ü (f) A (f)= (f() f()) dır. Bölece bu örek içi üst ve lt toplmlrı limitleri eşit... = Belirli İtegrl Şekil 6.: [, ] rlığıı,,,,, bölütüsüe krşılık gele frklr sütuu Arşimet i problemii çözümüde izlee oll, egtif değer lm bir = f( ) sürekli foksiouu belli bir [, b] kplı rlığı üzerideki prçsıı ltıd kl bölgei lıı bezer işlemleri prk elde edebiliriz. Artık[, b] rlığı üzeride f i Belirli İtegrli die dldırcğımız sıı tımlbiliriz. oktsıı Şimdi tımımızı verelim. f, [, b] kplı rlığı üzeride sürekli bir foksio olsu. Öce[, b] rlığıı( ) te < < < <...< < b =b k k M k m k olck şekilde seçelim. = ve b = dierek [, b] i bir B ={,,..., } bölütüsüü oluşturlım. B bölütüsü [, b] i [, ],[, ],...,[, ],[, ] biçimide te lt rlığ ırır. Bu lt rlıklrd k=,,..., olmk üzere bir[ k, k ] lt rlığı seçelim. Bu lt rlık üzeride foksiou e küçük değerie m k ve e büük değerie M k dielim. Bu durumd k = k k dersek, her [ k, k ] içi m k k f() k M k k eşitsizliğii zrız. Şimdi şu iki toplmı oluşturlım: A (f) = m + m +...+m k Ü (f) = M + M M

13 Belirli İtegrl Hocm, bu toplmlr dh öce oluşturduğumuz lt ve üst toplmlr bezedi. Bezemek e kelime Zeep, bu iki toplm tmme ı. Bu toplmlr sırsıl B bölütüsüe krşı gele lt ve üst toplmlr deir. Öceki örekte bir bölütüe krşı gele lt toplm dim üst toplmd küçük oluordu. f, [, b] rlığıd sürekli bir foksio olmk üzere ) f()d = b ) f()d = f()d )α olmk üzere b αf()d =α b b f()d ) <c< b olmk üzere b Bezer bir eşitsizliği burd d zbiliriz, i B bölütüsü içi A (f) Ü (f) c f()d = f()d + b f()d zılbilir. Bölütü sısı sosuz giderke lt ve üst toplmlrı ı sı kısdığıı biliorduk. Bu sı A dersek c lim A (f)= lim Ü (f)=a Bu A sısı f i[, b] rlığı üzerideki belirli itegrli dieceğiz ve A sısıı b f()d biçimide göstereceğiz. Belirli itegrli tımı kullılrk bir çok özellik elde edilebilir. Bulrd bzılrıı trft verelim. Belirli itegrli değeri dim pozitif midir? Tbii ki hır Egi. f foksiou her [, b] içi f() oluors b f()d belirli itegrli pozitif bir sıdır. Bu sı: ltt[, b] rlığı, üstte f foksiouu grfiği ve lrd d = ve =b doğrulrı ile sıırlı bölgei lı eşit Bezer biçimde f foksiouu her [, b] içi f() oluors b f()d belirli itegrli egtif bir sıdır. Bu sı grfiği [, b] rlığı ltıdki prçsı ve -eksei ile sıırlı bölgei lıı eksi işretlisidir. f A b b Şekil 6.: f()d = A b A b f Şekil 6.: f()d = A

14 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Burd üstte[, b] rlığı, ltt f foksiouu grfiği ve lrd = ve = b doğrulrı ile sıırlı lı d b f( )d belirli itegrlii eksi işretlisie eşit olduğuu söleebiliriz, değil mi hocm? Peki, grfiği bir prçsı -ekseii üzeride gerie kl kısmı -ekseii ltıd ise durum e olur? -eksei üzeride ve ltıd rı rı f foksiouu grfiği ve -eksei ile sıırlı llrıı değerlerii biliorsk işler kol Zeep. Çükü belirli itegrl -ekseii üstüde ve ltıdki llrı işretli toplmı eşittir. Nihet limitlerde kurtuluoruz. Allrl belirli itegrli hesplbileceğiz. A A 5 A Şekil 6.: 5 f()d = A + A A 5 Heüz o şm gelmedik. Bzı özel durumlr içi buu pbiliriz Selçuk. Sölei bklım verile grfiğe göre f( )d i değeri edir? A ve A -eksei üstüde kl bölgeleri llrı olduğu içi pozitif işretli, A ise -ekseii ltıdki grfikle sıırlı bölgei lı olduğud egtif işretlidir. Bu durumd 5 f()d = A + A A = +(+) = sısı Alşıldı ki grfikle sıırlı bölgeler, lıı hesplbileceğimiz üçge, dörtge vs. gibi geometrik şekillerde oluşuors işler kol. Ack değilse e zıd bir üst d lt toplmı bulup içi limitie bkmlıız. Buu bşk bir olu ok mu hocm?

15 Belirsiz İtegrl 5 Belirsiz İtegrl Vr elbette! Bir büüklük bşk bir büüklüğe göre değişiors hgi hızl değiştiğii bulmı ötemlerii, i bir foksiou türevii bulm ötemlerii görmüştük. Şimdi buu tersi ol problemi üzeride durlım: Bir foksiou türevii biliorsk kedisii bulbilir miiz? Öreği belli bir(, b) çık rlığı içideki her içi türevi F ()= ol F() foksiou edir? Kol hocm, = F()= foksioudur. Am hocm, bu rlık üzeride + foksiouu türevi de Yi = + foksiou d buu sğlr. Her [, b] içi F ()= f()=g () ise (G() F()) = G () F () = f() f()= olduğud G() F()= c (sbit) d G()= F()+ c Bölece bir rlık üzeride türevleri eşit ol iki foksiou frkı sbittir. Zeep hklı. c bir sbit olmk üzere bu rlık üzeride + c foksiouu türevi de dir. c sbiti değiştikçe sosuz te foksio buluruz. O hlde(, b) rlığıd türev foksiou verilmişse, foksiou kedisi ve türev foksiou rsıd şöle bir ilgi kurbilirsiiz: G(), türevi ol herhgi bir foksio olsu. foksiouu türevii de olduğuu bilioruz. O hlde c bir sbit olmk üzere G ()= G()= + c dir. Tım Belli bir(, b) rlığıdki tüm ler içi F() foksiouu türevi f() foksiou eşit ise, i F ()= f() oluors F() foksiou f() i bir ilkeli deir. Bu durumd c sbitii her bir değeri içi +c fokisou foksiouu bir ilkeli ve bu ilkelleri oluşturduğu + c foksiolr ilesie de foksiouu belirsiz itegrli deir. Bu durum d = + c biçimide gösterilir. Bu gösterimde simgesie belirsiz itegrl işreti ve foksiou d itegrli lı (itegrt) deir. +c foksiouu grfiği foksiouu grfiğii c kdr kdırılmışı olduğud, bu ilei her bir üesii grfiklerii çizsek her biri foksiouu grfiğii prlel kdırılmışı ol sosuz te eğri elde ederiz, değil mi hocm? Tım Belli bir(, b) rlığıd F() foksiou, f() foksiouu bir ilkeli ise F()+ c ilesie f() foksiouu belirsiz itegrli deir ve f()d =F()+c şeklide gösterilir.

16 6 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL c= c= c= Evet Egi, bu örek içi(, b)=(,+ )=rlığı seçilirse bu grfikler tüm düzlemi doldururlr. Düzlemde bir okt seçildiğide o oktd geçe ve bu ilee it ol bir tek foksio vrdır. Öreği, bu ilee it ol ve(, ) oktsıd geçe foksiou bulmk içi = + c eğrisii deklemide erie, erie zılırs = + c eşitliğide c= olrk buluur. O hlde (,) de geçe ilkel foksio = + Şekil 6.: +, ve eğrileri Hocm türev lmk içi kurllrımız vrdı, itegrl içi de bezer kurllr vr mıdır? Vrs bulrı türev kurllrıl ilgisi edir? (Kuvvet) r d = r+ r+ + c (r ) (Logritmik) d = l + c, (> ) (Üstel) e d = e + c Tbii ki vr Selçuk. Türev lm kurllrıı kullrk bzı öemli itegrl formüllerii elde edebiliriz. Ypmmız gereke şe f ()d = f()+ c eşitliğii doğruluğuu gerçeklemektir. Burd dki eşitliklere ulşbiliriz. Bu durumd türevi kullrk bütü foksiolrı belirsiz itegrlii heme bulbiliriz. Bu iş bitmiştir diebilir miiz hocm? ( ) d = l + c (>, ) Mlesef Egi! Türev kurllrı sistemtik bir şeklide ugulrk çok krmşık foksiolrı türevleri bulubilir. Ack bsit foksiolrı bile belirsiz itegrlii bulmk çok zor, htt belli bir lmd imksız olbilir. Olsı bzı durumlr içi birçok itegrl lm ötemi geliştirilmiştir. Bu ötemlere geçmede birkç geel kurlı verelim: Herhgi f ve g foksiolrı ve bir sısı içi f()d = f()d (f()± g())d = f()d ± g()d Birici eşitlikte sbitle çrpılmış bir foksiou belirsiz itegrlide sbiti itegrl dışı çıkbileceğii sölüoruz. İkici eşitlikte ise iki

17 Belirsiz İtegrl 7 foksiouu toplmlrı d frklrıı itegrlii, itegrller toplmı d frkı olrk zılbileceğii belirtioruz. Bulr birer örek verseiz hocm. Öce bsit öreklerde bşllım. Sölei bklım (+ )d itegrlii kim çözecek? İtegrli toplm üzerie dğıtrk bşlıorum hocm. (+ )d = d + d = d + d Sor d bu itegrllere kuvvet formülüü ugulrsm (+ )d = + c + c elde ederim. Evet Egi get güzel. İtegrl sbitlerii toplmı c=c + c dersek (+ )d = + c d belirsiz itegrlii bulu bklım. Şimdi de 5e

18 8 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Öce itegrl işretii frk üzerie dğıtıp, dh sor çrpım hlideki sbitleri itegrli dışı llım. 5e d = d 5e d = d 5 Şimdi de logritmik ve üstel itegrl formüllerii ugulrsk 5e elde edilir. c= c 5c dersek elde ederiz. e d d = l +c 5( e +c )= l + 5 e +c 5c. 5e d = l c İtegrtı, iki foksiou toplm ve frkı biçimide, d sbitle bir foksiou çrpımı biçimide ol itegrlleri sıl lıdığıı gördük hocm. İtegrt iki foksiou çrpımı biçimidese, bulrı itegrli çrpım gire foksiolrı itegrllerii çrpımı eşit midir? Hır Egi, isterse buu bsit bir örek üzeride görelim. İtegrtı f()= = foksiou ol bir itegrl, g( ) = i itegrli ile h( ) = i itegrlii çrpımı eşit değildir. Yi, Bu eşitlik olsdı, ( ) d = ( ) d d d = + c ve + c + c d d = + c olduğud = + c + c + c c elde edilirdi. Ack c ve c sbitleri e olurs olsu eşitliği sğ ıı türevi, itegrt eşit olmz. Peki iki foksiou çrpımıı itegrlii sıl bulcğız hocm?

19 Belirsiz İtegrl 9 İki foksiou çrpımıı türev formülü bize, çrpımlrı itegrllerii lımsı içi rrlı bir kurl çıkrmmızı sğlr. Türevi çrpım kurlı; f()g() = f ()g()+ f()g () dır. Burd d f()g ()d = f()g() f ()g()d fomülüü elde ederiz. Bu kısmi itegrso formülü deir. Bğı uzu bir formül bulduk hocm. Üstelik itegrlde de kurtulmuş değiliz. Hklısı Gökçe. Bu formül H()= f()g () foksiouu itegrlii G()= f ()g() i itegrlie idirger. İşi püf oktsı H() foksiou içi f() ve g () i seçimidir. İi bir seçim diğer itegrli kolc çözülür hle döüştürebilir. Şimdi e d itegrlii kim çözecek? Yi e foksiouu bir ilkelii kim bulck? Be deeeim hocm. Öce itegrtı f()g () çrpımı biçimide zlım. f()= ve g ()= e dersek f ()= olur ve g()= g ()d = e d = e lbiliriz. Burd f()g ()d = f()g() g()f ()d e d = e e d = e e + c İtegrtı iki foksiou çrpımı biçimide ol tüm itegrllerde bu formülü mü kullcğız hocm?

20 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Tbii ki hır. İtegrtı iki foksiou çrpımı biçimide ol itegrllerde türevler içi bilie zicir kurlıı rrlı bir itegrl lm ötemie çevirebilirsiiz. Buu öce bsit bir örek üzeride görelim. Sor ötemi çıkllım. Öreği; ( + ) d itegrli verilsi. Buu kısmi itegrlle birz zor çözersiiz.( +) ifdesi( +) i kedisile kez çrpımı olduğud çrpımı psız iş uzr d uzr. Buu erie( + ) ifdeside + i ei bir değişke olrk lıp itegrttki diğer çrpımı buu e göre türevi olup olmdığıı kotrol ederiz. Yi u= + deip du i e eşit olup olmdığı d bkrız. u = du = olduğud rdığımızı bulmuş oluruz. Bölece d du=u d = d olcğıd itegrl ei u değişkei ile u du bsit itegrlie döüşür. Souç olrk itegrl u du= u + c u, + idi. u erie tekrr( + ) zılırs ( + ) d = ( + ) buluur. + c Örekte ldığım kdrıl, çrpım hlideki iki foksiod biri diğerii bir prçsıı türevi oluors öcelikle bu oll çözmei deemekte rr vr, değil mi hocm? Gerçekte güzel bir tespitte buludu Zeep. Geel olrk f(g())g ()d itegrlii ele llım. Dikkt ederseiz itegrt f( g( )) bileşke foksiou ile g( ) i türevii çrpımıd oluşuor. Bu durumd u = g( ) dersek du d = g () d du= g ()d Bölece itegrl f(u)du biçimie döüşür. f(u) u bir F(u) ilkeli vrs olur ve bu f(u)du= F(u)+c f(g())g ()d =F(g())+ c olduğuu verir. Bu itegrlde değişke değiştirme deir.

21 Temel Teoremler Temel Teoremler f Bur kdr belirli itegrl, belirsiz itegrl lm tekikleri hkkıd z d ols bir fikir edidiiz. Şimdi de sürekli bir f foksiou ile bu foksiou grfiğii sııırldığı l rsıdki ilişkii iceleelim. f sürekli bir foksio ve[, b] rlığı içideki her bir içi f() pozitif olsu.[, b] içideki bir içi f i grfiği ltıd[, ] rlığı üzerideki lı A( ) ile gösterelim. değiştikçe A( ), i bir foksiou Bu durumd A ()= f() Buu doğruluğuu şöle sezilemeiz mümküdür: Şekildeki trlı lı A( ) ile göstermiştik. sıfır çok kı pozitif bir sı olsu.[, b] içide i kdr hreket ettirelim. + oktsı gelelim. Bu durumd A() lı çok z bir büümele A(+ ) sısı eşit olcktır. Bu durumd A( + ) A( ) ice şeridi lı Bu şeridi çok çok küçük tuttuğumuzd lıı, klşık olrk tbı[, + ] rlığı ve üksekliği[, + ] rlığı içideki bir k oktsıı f(k) görütüsü ol dikdörtgei lı eşit olduğuu söleebiliriz. Bu durumu A() b Şekil 6.5: A() l foksiou f A() b f A(+ ) A() = f(k) biçimide zlım. Ack olduğud f(k) değerleri f() e klşcklrdır. Bu tm olrk; A A(+ ) A() ()= lim = f() olmsı demektir. Bölece ile b rsıdki her içi A ()= f() Sizce buu bir bşk lmı vr mıdır? A ()= f() eşitliğii sğl A() foksiou f() i bir ilkeli olur hocm. A(+ ) A() + b Şekil 6.6: A(+ ) A() şeridii lı f f(k) Brvo Egi. f() i diğer bir ilkeli F() olsdı, A() ile F() rsıd sıl bir ilişki olcktı? k + Şekil 6.7: A(+ ) A() = f(k) b

22 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL A() i F() e bir sbit sı ekleerek elde ediorduk. Yi A()= F()+ c zbiliorduk hocm. Çok güzel Zeep. A() = olduğuu d kullırsk A( ) = F( ) + c eşitliğideki c sısıı şöle hesplbiliriz: =A()= F()+c eşitliğide c= F() olur ve A()= F()+ c= F() F() zbiliriz. Bu ise bize f() i herhgi bir ilkelile A() l foksiouu bulubileceğii gösterir. Bölece f,[, b] rlığıd sürekli bir foksio ve F(), f() i bir ilkeli i F ()= f() ol bir foksio ise b f()d =F() = F(b) F() b olrk hesplbilir. Arıc bu zım f( ) i ilkellerii seçimide bğımsızdır. Şimdi ( )d itegrlii hesplbilirsiiz. Teorem (İtegrli Temel Teoremi) f, [, b] rlığıd sürekli bir foksio ve F, f i ilkeli ise b f()d =F(b) F() Dh öce bu itegrli tüketme metodu ile uzu uzu hesplmıştık hocm. Alttıklrıız göre f()= foksiouu herhgi bir ilkelii kullrk buu hesplbiliriz. f( ) i belirsiz itegrli f()d = ( )d = + c olduğud, c sısıı herhgi bir seçimi içi f( ) i bir ilkelii buluruz. Öreği c= lırsk F()= Burd; buluur. f()d =F() F()= + =

23 İki Eğri ile Sıırl Al İki Eğri ile Sıırl Al =g() Belirli itegrli kullrk iki eğri ile sıırl lı hesplbiliriz.[, b] rlığı üzeride sürekli ve bu rlık üzeride f( ) g( ) eşitsizliğii sğl f ve g foksiolrı verilsi. Foksio değerleri rsıdki bu eşitsizlik, f i grfiğii tmme g i grfiğii ltıd olduğuu söler. Bu iki grfik rsıdki l A dersek A sısı A= b belirli itegrli ile belirleebilir. g() f() d f()= ve g()= + foksiolrıı[,] rlığı üzerideki grfik prçlrıı rsıdki bölgei lıı hesplbilir misiiz? Hocm öce grfikleri çizelim ve foksiolrı durumlrıı belirleelim.[, ] rlığıdki tüm ler içi f()= < + = g() olduğuu söleebiliriz. Bu eğrilerle sıırlı l, A= (g() f())d = = ( + ( ))d ( + 5)d = + 5 = = + 5 =5 br A = f() b Şekil 6.8: b A= g() f() d g()= f()= A 5 Şekil 6.9: f() = ve g() = + foksiolrıı[, ] rlığı üzerideki grfik prçlrıı rsıdki bölgei lı =, = doğrulrı ile sıırlı bölgei lıı bulu bklım. Şimdi de ltt =, üstte -eksei ve lrd

24 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL A Öce probleme ugu şekli çizelim ve lıı bulcğımız bölgei trlım hocm.[, ] rlığıdki her içi foksiou değerleri egtif olduğud f()d itegrli trlı bölgei lıı egtif işretlisidir. O hlde l f( )d itegrlii egtif işretlisi Yi Al=A= f()d = ( + )d = ( + )d 7 = = + = = 6 Bir Sürekli Foksiou Ortlm Değeri edi? Söle bklım Egi, geçe döem mtemtik dersii sıvlrıd hgi otlrı ldı ve bulrı ritmetik ortlmsı 77, 8 ve 95 ldım ve bulrı ritmetik ortlmsı; = 5 = 8 hocm. Güzel, o hlde iki, üç d solu sıd büüklüğü ritmetik ortlmsıı e lm geldiğii biliorsuuz. Peki sizce [, b] kplı rlığı üzeride sürekli ol bir foksiou ortlmsı e lm gelir? Belli oktlrdki değerlerii toplmıı, okt sısı bölümü lşılır değil mi hocm? [, b] rlığı sosuz elemlı olduğud, tm olrk bu değil, ck öce bu durumu ele lmk, geel durum içi bir fikir verebilir.[, b] rlığıı, = < < < < < = b

25 Bir Sürekli Foksiou Ortlm Değeri 5 oktlrıı kullrk eşit uzuluklu prç bölüp, her bir prçı üst uç oktlrıı ritmetik ortlmsı bklım. Alt rlıklr eşit uzuluğ shipti: = k = k k = b olcğıd = Bölece b f( )+ f( )+ + f( ) = [f( )+ f( )+ + f( )] = b [f( )+ f( )+ + f( )] = f( ) + f( ) + + f( ) b buluur. Peki i sıırsız büütsek i psk souç e olur? Souçt pdki ifde f foksiouu d b e belirli i- tegrli olur hocm. Bu d f i[, b] rlığı üzerideki ort- M lm değerii b olcğıı vermez mi? f()d b m m M b b Aferi Zeep, beklediğim cevp tm d budu.[, b] rlığı b f()d üzeride f sürekli ise f( )= eşitliğii sğl b e z bir oktsı vrdır. Buu sıl söleeceği hkkıd bir fikriiz vr mı? b m(b ) f()d M(b ) f( ) ortlm değer olduğud, foksiou[, b] rlığı içide ldığı e küçük değerde büük; e büük değerde de küçüktür hocm. Ack e olduğuu tm olrk bilemeeceğim. m b f()d b M

26 6 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL f( ) f( ) Hklısı Egi. f i[, b] rlığıdki ortlm değerii vere i heme bulmız. Ack f i[, b] rlığı üzeride pozitif kbul edip, dki şekil ve çıklm rdımıl vrlığıı b heme söleebiliriz. Arıc f()d = f( )(b ) eşitliğide bir geometrik orumuu d pbiliriz. Nemiş bu geometrik orum hocm? b b Şekil 6.: f() foksiouu [, b] rlığı üzerideki f( ) ortlm değeri Buu Şekil 6. de heme görebilirsi: f i [, b] rlığı üzerideki f( ) ortlm değeri, şekildeki trlı bölgele ı l ship ol dikdörtgei üksekliğidir. Sürekli bir foksiou ortlm değerii ldık d hocm bu gülük htt erede krşımız çıkr? Sürekli bir foksio, m e b küçük ve M e büük değerleri rsıdki bütü değerleri lcğıd [, b] r- lığıd f( ) = f()d b ol oktsı vrdır ve b f()d = f( )(b ) Heme bir örek vereim Gökçe. Bir şehre su sğl bir brjı içideki su seviesi sürekli bir değişim gösterir. O hlde brjdki su seviesi zmı sürekli bir foksioudur. Su seviesii, sttlik, gülük, hftlık, lık d ıllık ortlmlrıı bilmek isteebiliriz. Buu d su seviesi foksiouu belirli itegrlii kullrk hesplbiliriz. Peki hocm, bir de sürekli bir foksiou ortlm değerii hesplmsı bir örek verirsek bu kouu tmme lmış olcğım. Mdem öle f()=( ) foksiouu[,] rlığı üzerideki ortlm değeri edir Gökçe? Hesplmı bir deeeim hocm. f( )= b b f()d = ( ) d itegrlii hesplcğım. u = dersek, du = d olcğıd, sğ dki itegrl u du= u f( )= ( ) Bölece u= eşitliğide = ( ) ( ) =

27 ÖZET 7 Aferi Gökçe. Şimdi bu ortlmı vere oktsıı bullım. f( )=( ) = =± =, = + biçimide hesplrız. + / [,] olduğud istee okt = ÖZET Bu bölümde mtemtiği e temel kvrmlrıd biri ol itegrl kvrmıı ele ldık. Öcelikle kvrmı temelii oluştur fikirleri kullrk, gülük ştımızdki bzı problemleri çözümleride sıl bir thmide bulucğımızı gösterdik. Bu fikirler rdımıl belirli itegrli tımldık. Belirli itegrl rdımıl l hesplmlrı bir giriş ptık. Dh sor belirsiz itegrli tımldık ve hesplm ötemleri üzeride durduk. Belirli itegrli, belirsiz itegrl kullılrk kolc hesplmsıı sğl, itegrli temel teoremlerii çıkldık. İki eğri ile sıırl bölgeleri llrıı belirli itegrl rdımıl hesplmsı üzeride durduk. So olrk d, sürekli bir foksiou ortlm değerii belirli itegrl kullılrk sıl hesplcğıı gösterdik. Şekil 6.: f()=( ) foksiouu[, ] rlığı üzerideki ortlm değeri

28 8 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Okum Prçsı DELESSE KURALI L L Bir elm dlıd koprılır koprılmz içideki şeker işst döüşmee bşlr. Elm e kdr uzu bekletilirse o kdr işstlır. Tze elmlrı btlrd hem tdı hem de sertliklerie bkrk ırbiliriz. Bir elmd e kdr işst olduğuu bulmk içi çok ice bir dilimie mikroskop ltıd bkmk eter. Nişst teciklerii kesitleri çıkç görülebilecektir. Bu kesitleri llrıı gözlemlediğimiz dilimi kçt kçı olduğuu i orıı thmi etmek koldır. İki boutlu durumd elde edile bu or, kesilmemiş elmı içide bulu işst teciklerii hcmii elmı hcmie orıl ı olcktır. Orlrı bu sihirli eşitliği ilk olrk bir Frsız jeolog ol Achille Ertest Delesse trfıd 8 d keşfedilmiştir. Buu çıklmsı ise itegrller içi ortlm değer kvrmıl verilebilir. Öcelikle bir cismi içideki tecikli mddei cismi hcmie orıı bulmk isteelim. Bu cisimde bir kerı birim uzuluklu küp şeklide bir umue llım. Bu kübü bir kerıd eksei geçecek şekilde çizelim ve kübü rlığı dik düzlemlerle dilimlediğimizi vrslım. İlgileile tecikli mlzemei (öreği, elmdki işstı) oktsıdki düzlemsel dilimdeki kpldığı lı orı dielim. değiştikçe i sürekli bir foksiou rlığıı bir bölütüsü lırk kübü eterice ice dilimlere ırck olursk dilimideki tecikleri oluşturduğu küçük silidirik prçcıklr d çizile dik düzlemi içideki kesitlerie bezeecektirler. Dilimdeki tecikleri kesiti hcmie orı d d çizile dik düzlemde bulu tecik kesitlerii llrıı kesiti lı orı ol eşit olcktır. Bölece toplmı umue kübü tmmıdki tecikli mlzeme miktrıı verir. Bu foksiouu rlığı üzeride ldığımız bölütüe krşı gele üst toplmıdır. Bölütü sısı sosuz götürülürse L Bu ötem mühedislik ve tıpt hle kullılmktdır. Ugulmd çok sıd kesit lırk kesitlere krşılık gele değerleri ortlmsı lıır. R.L. Fie, G.B. Thoms, M.D. Weir, Clculus, d Editio, Addiso Wesle, 99, sf:7-8.

29 ÇIKARIN KAĞITLARI 9 ÇIKARIN KAĞITLARI. = f() foksiouu grfiği şğıd verilmiştir. Bu göre f()d itegrlii soucu şğıdkilerde hgisidir? A A = f() A 6. d itegrlii soucu şğıdkilerde hgisidir? A) + c D) + c B) + c E) C) + + c + + c 7. = f( ) foksiouu grfiği şğıd verilmiştir. Grfiğe göre f ()d itegrlii soucu şğıdkilerde hgisidir? A) B) C) D) 5 E) 9 5. = f() foksiouu grfiği şğıd verilmiştir. Bu göre soucu edir? f()d itegrlii. = f() ( )d itegrlii soucu şğıdkilerde hgisidir? A) B)8 C) 6. D) 8 E) ( + )d itegrlii soucu şğıdkilerde hgisidir? A) B)8 C)6 + D) 5. d d =? E) A) 6 B) 5 C) D) E) 8. Üstte = + prbolü ltt - eksei ve lrd = ve = doğrulrıl sıırlı bölgei lı kç br dir? A) 8 B) C) D) E) 9. f() = prbolü ile g() = 7 prbolü rsıdki bölgei lı kç br dir? A) B) C)8 D) E). [,] rlığı üzeride f()= foksiouu ortlm değerii buluuz. A) 5 B) 7 C) D) E) 5

30 6 BELİRLİ VE BELİRSİZ İNTEGRAL Çözümler. f()d = A +A +A = + +. I. Yol: = + + = dir. Köşeleri(, ),(,.5),(, ) ol üçgei lı A ve köşeleri(,),(,),(,) ol üçgei lı A dersek II. Yol: f()d = A A = = İki oktsı bilie doğru deklemii kullrk f()= olduğu buluur. Burd d = = ( ) =.. ( )d = ( +)d = = 6 ( )= = d d = d ( )(+ ) = d = (+ )d = + + c buluur. 6. d = d d = + + c dir. 7. İtegrli Temel Teoremii kullrk f ()d = f() f( )=5 ( )= 6 elde edilir. 8. = +, -eksei, = ve = doğrulrı ile sıırlı bölgei lı A= 5 = + ( +)d = + = 8 + = br 9. Öce prbolleri kesişim oktlrıı - koorditlrıı hesplrsk, = ± buluruz. [,] ike 7 olduğud, A= [(7 ) ]d = (7 )d =7 = = 8. f()= ü[,] rlığı üzerideki ortlm değeri; b f( ) = f()d = d b = = 8 8= biçimide buluur. Bu ortlmı vere sısı d = = dur.

İNTEGRAL 6 RİEMANN TOPLAMI : ALT TOPLAM,ÜST TOPLAM VE RİEMANN ALT TOPLAM ÜST TOPLAM. [a, b] R ARALIĞININ PARÇALANIŞI VE RİEMANN TOPLAMI

İNTEGRAL 6 RİEMANN TOPLAMI : ALT TOPLAM,ÜST TOPLAM VE RİEMANN ALT TOPLAM ÜST TOPLAM. [a, b] R ARALIĞININ PARÇALANIŞI VE RİEMANN TOPLAMI [, ] R ARALIĞININ PARÇALANIŞI VE RİEMANN TOPLAMI f : [, ] R sürekli ir foksio olsu. Bu [,] kplı rlığı = <

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Prof.Dr.Hüseyi ÇAKALLI İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Bu ölümde dizileri, yi tım kümesi doğl syılr kümesi, değer kümesi, reel syılr kümesii ir lt kümesi ol foksiyolrı iceleyeceğiz... Ykısk Diziler. Öce

Detaylı

7 SAYISAL İNTEGRASYON YÖNTEMLERİ

7 SAYISAL İNTEGRASYON YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Özc Klederli SAYISAL YÖNTEMLER 7 SAYISAL İNTEGRASYON YÖNTEMLERİ Syısl itegrsyo vey itegrl lm işlemi, litik olrk ir itegrli lımsıı çok zor vey olksız olduğu durumlrd vey ir işlevi değerlerii sdece

Detaylı

1981 ÖYS. 1. Bir top kumaşın önce i, sonra da kalanın. ü satılıyor. Geriye 26 m kumaş kaldığı- 3. na göre, kumaşın tümü kaç metredir?

1981 ÖYS. 1. Bir top kumaşın önce i, sonra da kalanın. ü satılıyor. Geriye 26 m kumaş kaldığı- 3. na göre, kumaşın tümü kaç metredir? 98 ÖYS. Bir top kumşı öce i, sor d klı ü stılıyor. Geriye 6 m kumş kldığı- göre, kumşı tümü kç metredir? 70 6 60 0., y pozitif iki tmsyı olmk üzere, (+y)(-y)=88 dir. Bu eşitliği soludki çrplrd üyüğü, küçüğüü

Detaylı

2. BELİRLİ İNTEGRALİN TANIMI ve TEMEL ÖZELLİKLERİ

2. BELİRLİ İNTEGRALİN TANIMI ve TEMEL ÖZELLİKLERİ DERS: MATEMATİK II MAT II () ÜNİTE: BELİRLİ İNTEGRALLER KONU:. ARALIKLARIN PARÇALANMASI. BELİRLİ İNTEGRALİN TANIMI ve TEMEL ÖZELLİKLERİ GEREKLİ ÖN BİLGİLER. semolü ve temel toplm ormülleri. Limiti temel

Detaylı

8. sınıf ders notları zfrcelikoz@yahoo.com

8. sınıf ders notları zfrcelikoz@yahoo.com III - SAYI ÖRÜNTÜLERİ Htırltm: Syılrı virgülle yrılrk, birbirii rdı dizilmesie syı dizisi, dizideki her bir syıy d terim deir. hrfi verile örütüde syılrı sırsıı belirte semboldür ve ici syıy örütüü geel

Detaylı

1. ÜNİTE. Sayılar ve Cebir 9.2 DENKLEM VE EŞİTSİZLİKLER

1. ÜNİTE. Sayılar ve Cebir 9.2 DENKLEM VE EŞİTSİZLİKLER . ÜNİTE Sılr ve Cebir 9. DENKLEM VE EŞİTSİZLİKLER Trihte ilk ölçme tekikleri prmk klılığı, el geişliği, krış, k gibi ort bodki bir isı vücududki prç ve mesfelerde ol çıkılrk oluşturulmuştur. Fkt ticret

Detaylı

= + + = ETKİNLİK: ( n ) ( ) ETKİNLİK:

= + + = ETKİNLİK: ( n ) ( ) ETKİNLİK: ERİLER Cebir kurllrı ile ck olu te yıyı toplybiliriz. Bu krşılık mtemtik de ouz yıd yıı toplmı ile de ık ık krşılşmktyız. Öreği; 3 yııı odlık çılımı; 3 3 3 = 0,333... = + + +... gibi bir ouz toplmdır.

Detaylı

OLİMPİYAT SINAVI. a ise b 2006 b 2005 =? A) 1330 B) 1995 C) 1024 D) 1201 E) 1200

OLİMPİYAT SINAVI. a ise b 2006 b 2005 =? A) 1330 B) 1995 C) 1024 D) 1201 E) 1200 ., b, c, d Z olmk üzere / + /b + /c + /d = ½ ve ( + b + c + d) =.b + c.d + ( + b ).(c +d) + dekliklerii sğly kç (, b, c, d) dörtlüsü vrdır? A) 48 B) 4 C) D) 6 E) 5. Alı 40 birim kre ol bir ABC üçgeii AB,

Detaylı

http://www.metinyayinlari.com Metin Yayınları

http://www.metinyayinlari.com Metin Yayınları LİMİT İÇ KAPAK Bu kitbı bütü ı hklrı sklıdır. Tüm hklrı, zrlr ve METİN YAYINLARI ittir. Kısme de ols lıtı pılmz. Meti, biçim ve sorulr, ıml şirketi izi olmksızı, elektroik, mekik, fotokopi d herhgi bir

Detaylı

LİMİT VE SÜREKLİLİK ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT

LİMİT VE SÜREKLİLİK ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT LİMİT VE SÜREKLİLİK ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT Limit. Kzım : Bir bğımsız değişkei verile bir sı klşmsıı öreklerle çıklr.. Kzım : Bir foksiou bir oktdki iti, sold iti ve sğd iti kvrmlrıı öreklerle

Detaylı

2. Geriye doğru Yerine Koyma (Back Substitution): Bu adımda, son denklemden başlayarak herbir bilinmeyen bulunur.

2. Geriye doğru Yerine Koyma (Back Substitution): Bu adımda, son denklemden başlayarak herbir bilinmeyen bulunur. Guss Elimisyou Lieer deklem sistemlerii çözmede kullıl e popüler tekiklerde birisi Guss Elimisyou yötemidir. Bu yötem geel bir deklemli ve bilimeyeli lieer sistemi çözümüe bir yklşım getirmektedir....

Detaylı

MERAKLISINA MATEMATİK

MERAKLISINA MATEMATİK TRİGONOMETRİ : Siüs i b c R si si y si z İsptı : m(ëo).m(ëa) m(ëo).m(ëb) m(ëo).m(ëc) m(ëo) m(ëo) y m(ëo) z b c b c & si & si y & si y R R R R R R si si y b si z c & & & R R R & R.si & b R.siy & c R.siz

Detaylı

DETERMINANTLAR. 1. Permütasyon. 1. Permütasyon ) permütasyonundaki ters dönüşüm. 1. Permütasyon 2. BÖLÜM ( )

DETERMINANTLAR. 1. Permütasyon. 1. Permütasyon ) permütasyonundaki ters dönüşüm. 1. Permütasyon 2. BÖLÜM ( ) . BÖÜM. Permütsyo Tım: Bir tm syılr {,,, } kümesideki elemlrı tekrr olmksızı frklı DETERMINNTR sırlmlrıı düzelemesie permütsyo deir. Örek: {,, 3} tm syılr kümesii ltı frklı permütsyou vrdır: (,, 3), (,,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF TEST SORULARI ., ÖZEL EGE LİSESİ OKULLR RSI 8. MTEMTİK YRIŞMSI 8. SINI TEST SORULRI 5. 0,0008.0 b 0,0000.0 ise; b.0 kç bsmklı bir sıdır? olduğun göre, ifdesinin değeri şğıdkilerden hngisine eşittir? ) 80 ) 8 ) 8 ) 8

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası Mustf YĞCI www.mustfgci.com.tr, 11 Ceir Notlrı Mustf YĞCI, gcimustf@hoo.com Prolün Tepe Noktsı Ö nce ir prolün tepe noktsı neresidir, onu htırltlım. Kc, prolün rtmktn zlm ve zlmktn rtm geçtiği nokt dieiliriz.

Detaylı

Pr[ ] 1 Pr[ ] 1 ( ) 1 ( ) What if not known?

Pr[ ] 1 Pr[ ] 1 ( ) 1 ( ) What if not known? 1 Mrkov ve Chebychev Eşitsizlikleri Pr [ ] = 1 Pr [ < ] = 1 f ( ) dx = 1 () x dx F Pr[ ] 1 Pr[ ] 1 ( ) 1 ( ) Wht if ot kow? bilimiyor olbilir r.d. i sdece ortlmsıı ve vrysıı bildiğimizi vrsylım. Ortlm

Detaylı

DERS 4. Determinantlar, Leontief Girdi - Çıktı Analizi

DERS 4. Determinantlar, Leontief Girdi - Çıktı Analizi DERS Determitlr eotief Girdi - Çıktı lizi.. ir Kre Mtrisi Determitı. Determit kvrmıı tümevrıml tımlycğız. mtrisleri determitıı tımlyrk şlylım. Tım. tımlır. mtrisiidetermitı olrk Örek. mtrisii determitı

Detaylı

7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER

7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER 7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Bir V ektör uzyıı bir bşk W ektör uzyı döüştüre foksiyolr şu şekilde gösterilir: : V W Burd kullıl termioloji foksiyolrl yıdır. Öreği, V ektör uzyı foksiyouu

Detaylı

BÖLÜM DETERMINANTLAR SD 1

BÖLÜM DETERMINANTLAR SD 1 SD 1 2. BÖLÜM DETERMINANTLAR 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 1. Permütsyo Tım: Bir tm syılr {1, 2,, } kümesideki elemlrı tekrr olmksızı frklı sırlmlrıı düzelemesie

Detaylı

A) EÐRÝ ALTINDAKÝ ALAN

A) EÐRÝ ALTINDAKÝ ALAN Belirli Ýtegrli Ugulmlrý A) EÐRÝ ALTINDAKÝ ALAN. f:[, ] R e týmlý ve sürekli olmk þrtýl = f() eðrisi = ve = doðrulrý ve o eksei rsýd kl düzlemsel ölgei lý A = f() d itegrli ile uluur. i) [, ] rlýðýd f()

Detaylı

DERS 3. Matrislerde İşlemler, Ters Matris

DERS 3. Matrislerde İşlemler, Ters Matris DES Mrislerde İşleler, Ters Mris Mrisler Mrislerle ilgili eel ılrııı ıslı e sır ve e süu oluşurk içide diiliş e sıı oluşurduğu lo ir ris deir ir ris geellikle şğıdki gii göserilir ve [ ij ], i ; j risii

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva

Taşkın, Çetin, Abdullayeva 1 BÖLÜM 1 KÜMELER VE SAYILAR 1.1 KÜMELER 1.1.1. TEMEL TANIMLAR Kesi ir tımı ypılmmkl erer,sezgisel olrk,kümeye iyi tımlmış iri iride frklı eseler topluluğudur diyeiliriz. Kümeyi meyd getire eselere kümei

Detaylı

a bir reel (gerçel) sayı ve n bir pozitif tam sayı olsun. 1 dir. n a ye üslü ifade

a bir reel (gerçel) sayı ve n bir pozitif tam sayı olsun. 1 dir. n a ye üslü ifade ÜSLÜ İFADELER A. Tı bir reel (gerçel syı ve bir pozitif t syı olsu.... te olck şekilde, te ı çrpıı ol deir. ye üslü ifde Kurl. sıfırd frklı bir reel syı olk üzere,. 0 0 0 ifdesi tısızdır.. ( R... 0 7..

Detaylı

... SERİLER Tanım: 2 3 toplamı kaçtır? Çözüm: serisinde 10. kısmi terimler. Ör: bir reel sayı dizisi olmak üzere

... SERİLER Tanım: 2 3 toplamı kaçtır? Çözüm: serisinde 10. kısmi terimler. Ör: bir reel sayı dizisi olmak üzere SERİLER Tım: bir reel syı dizisi olm üzere...... 3 toplmı SERİ deir. gerçel syısı serii geel terimi deir. S 3... toplmı SERİNİN N. KISMİ (PARÇA) TOPLAMI deir. S dizisie SERİNİN N. KISMİ TOPLAMLAR DİZİSİ

Detaylı

ÜSLÜ SAYILAR. (-2) 3 = (-2). (-2). (-2) = (-8) Kuvvet Tek; NEGATİF. (-2) 4 = (-2). (-2). (-2). (-2) = 16 Kuvvet Çift; POZİTİF.

ÜSLÜ SAYILAR. (-2) 3 = (-2). (-2). (-2) = (-8) Kuvvet Tek; NEGATİF. (-2) 4 = (-2). (-2). (-2). (-2) = 16 Kuvvet Çift; POZİTİF. SINIF ÜSLÜ SAYILAR www.tyfuolcu.co Üslü Syı : ifdesi ı te çrpıı lı gelektedir. =.... te =.. = 8 =. = 4 =. = 9 4 =... = 81 10 6 = 10.10.10.10.10.10 Teel Kvrlr ile. ifdeleri çok sık krıştırıl ifdelerdeir.

Detaylı

LOGARİTMA. çözüm. için. Tanım kümesindeki 1 elemanını değer kümesindeki herhangi. çözüm. çözüm

LOGARİTMA. çözüm. için. Tanım kümesindeki 1 elemanını değer kümesindeki herhangi. çözüm. çözüm LOGARİTMA Üstel Fonksion >0 ve olmk üzere f:r R +, f() = şeklindeki fonksionlr üstel fonksion denir. Üstel fonksionlr birebir ve örtendir. f:r R +, f()=( ) bğıntısının üstel fonksion olup olmdığını inceleiniz.

Detaylı

ORAN ORANTI 2 1 3 - - 4 4 2 1 1 2 ÖYS. = = yazılabilir. veya ALIŞTIRMALAR

ORAN ORANTI 2 1 3 - - 4 4 2 1 1 2 ÖYS. = = yazılabilir. veya ALIŞTIRMALAR YILLAR 00 003 00 00 006 00 008 009 00 0 3 - - ÖYS ORAN ORANTI ve t. t. t.e zılilir. f Or: E z iri sıfır frklı ı iste iki çokluğu ölümüe or eir. Or irimsizir. Ortı : iki ve h fzl orı eşitliğie ortı eir.

Detaylı

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI YILLAR 00 00 004 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS - 1 - - 1-1 1 SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI,b,c,d birer rkm olmk üzere ( 0) b = 10 + b bc = 100+10+b bc = 100+10b+c bcd =1000+100b+10c+d

Detaylı

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü,

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü, 005 ÖSS SIN KPYSI SYISL ÖLÜM İKKT! U ÖLÜME EVPLYĞINIZ TPLM SRU SYISI 90 IR. İlk 45 Soru Son 45 Soru Mtemtiksel İlişkilerden Yrrlnm Gücü, Fen ilimlerindeki Temel Kvrm ve İlkelerle üşünme Gücü ile ilgilidir.

Detaylı

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER TEOG Tm Syılr ve Mutlk Değer TAMSAYILAR Eksi sonsuzdn gelip, rtı sonsuz giden syılr tm syılr denir ve tm syılr kümesi Z ile gösterilir. Z = {...,,, 1,0,1,,,... } Tmsyılr kümesi ikiye yrılır: ) Negtif Tmsyılr:

Detaylı

YILLAR ÖSS-YGS /LYS /1 0/1 ÇÖZÜM: 1) xοy A ise ο işlemi A da kapalıdır.

YILLAR ÖSS-YGS /LYS /1 0/1 ÇÖZÜM: 1) xοy A ise ο işlemi A da kapalıdır. YILLAR 00 00 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS /LYS - - - 0/ 0/ ĐŞLEM ( ) ( ) (+ ) ( ) 7 6 76+ bulunur ve e bğlı bütün tnımlı fonksionlr bir işlem belirtir i göstermek için +,,*, gibi işretler kullnılır

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Mtemtk Deneme Sınvı 8. sısının pozitif tek tmsı bölenlerinin sısı kçtır? 8. olmk üzere; kesrinin değeri şğıdkilerden hngisi olmz?. (8!) sısının sondn kç bsmğı sıfırdır? 8. ifdesinin sonucu kçtır? (

Detaylı

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden İsttistik I Bzı Mtemtik Kvrmlrının Gözden Geçirilmesi Hüseyin Tştn Ağustos 13, 2006 İçindekiler 1 Toplm İşlemcisi 2 2 Çrpım İşlemcisi 6 3 Türev 7 3.1 Türev Kurllrı.......................... 8 3.1.1 Sbit

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: SINIFI: KONU: Diziler. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi bir dizinin genel

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: SINIFI: KONU: Diziler. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi bir dizinin genel ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: NUMARASI: Dersi Adı SINIFI: KONU: Diziler Dersi Kousu. Aşğıdkilerde kç tesi bir dizii geel terimi olbilir? I. II. log III. IV. V. 7 7 9 9 t 4 4 E). Aşğıdkilerde hgisi bir dizii geel

Detaylı

İntegral Uygulamaları

İntegral Uygulamaları İntegrl Uygulmlrı Yzr Prof.Dr. Vkıf CAFEROV ÜNİTE Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; düzlemsel ln ve dönel cisimlerin cimlerinin elirli integrl yrdımı ile esplnileceğini, küre, koni ve kesik koninin cim

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI MATEMATİK SORU BANKASI ANKARA

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI MATEMATİK SORU BANKASI ANKARA YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI MATEMATİK SORU ANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER Fonksionlr... Polinomlr... II. Dereceden Denklemler... 7 II. Dereceden Fonksionlrın Grfiği (Prbol)... 7 Krmşık Sılr... 9 Mntık...

Detaylı

GENELLEŞTİRİLMİŞ FRACTİONAL İNTEGRALLER İÇİN FENG Qİ TİPLİ İNTEGRAL EŞİTSİZLİKLERİ ÜZERİNE. Abdullah AKKURT 1, Hüseyin YILDIRIM 1

GENELLEŞTİRİLMİŞ FRACTİONAL İNTEGRALLER İÇİN FENG Qİ TİPLİ İNTEGRAL EŞİTSİZLİKLERİ ÜZERİNE. Abdullah AKKURT 1, Hüseyin YILDIRIM 1 IAAOJ, Scietific Sciece, 23,(2), 22-25 GENELLEŞTİRİLMİŞ FRACTİONAL İNTEGRALLER İÇİN FENG Qİ TİPLİ İNTEGRAL EŞİTSİZLİKLERİ ÜZERİNE Adullh AKKURT, Hüseyi YILDIRIM Khrmmrş Sütçü İmm Üirsitesi, Fe-Edeiyt Fkültesi

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Mtemtk Deneme Sınvı. İki bsmklı bir sının rkmlrı toplmı dir. Rkmlrı er değiştirdiğinde elde edilen sı, ilk sının sinden fzldır.. Birbirinden frklı tne pozitif tmsının OKEK i olduğun göre, en çok kçtır?

Detaylı

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüet BAYILMIŞ Doç.Dr. Cüet BAYILMIŞ Sısl Alz SAYISAL ANALİZ EĞRİ UYDURMA (Curve Fttg) Doç.Dr. Cüet BAYILMIŞ Sısl Alz İÇİNDEKİLER Eğr Udurm (Curve Fttg) E Küçük Kreler Yötem Doç.Dr.

Detaylı

YILLAR ÖSS-YGS ) a 0 ve b 0 olmak üzere; 8) Üslü Denklemler: a -1, a 0, a 1

YILLAR ÖSS-YGS ) a 0 ve b 0 olmak üzere; 8) Üslü Denklemler: a -1, a 0, a 1 YILLAR 00 00 00 00 00 00 008 009 00 0 ÖSS-YGS Böle: i,( 0 ÜSLÜ İFADELER R ve Z olk üzere te ı çrpıı deir. ii, (b 0 b b... te Not:.... dır. te... 0 ve... 0. 0 te 0 te ÜSLÜ ÇOKLUKLARLA İLGİLİ ÖZELLİKLER

Detaylı

LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖETLİ ÇÖÜMLÜ SORU BANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER Limit Kvrmı ve Grfik Sorulrı... Limitle İlgili Bzı Özellikler...7 Genişletilmiş Reel Sılrd Limit... Bileşke Fonksionun Limiti...

Detaylı

Ünite 5 ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR. 5.1. Üstel Fonksiyon. 5.2. Logaritma Fonksiyonu. 5.3. Üstel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler

Ünite 5 ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR. 5.1. Üstel Fonksiyon. 5.2. Logaritma Fonksiyonu. 5.3. Üstel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler Ünite ÜSTEL VE LOGARİTMİK FONKSİYONLAR f() g() log.. Üstel Fonksion / / / /.. Logritm Fonksionu.. Üstel ve Logritmik Denklem ve Eşitsizlikler . ÜNİTE: ÜSTEL ve LOGARİTMİK FONKSİYONLAR KAZANIM ve İÇERİK.

Detaylı

Yaklaşık Temsil Polinomları

Yaklaşık Temsil Polinomları Yklşık Tesl ololrı Teke for eğrler tesl ede ofset oktlrıd htlı oktlr bulusı duruud terpolso pololrı sıırlı kullı lı bulblektedr. Arıc terpolso pololrı le verle oktlrd geçe eğrler elde edldğde teke for

Detaylı

4.İntegral Belirsiz İntegral Bir fonksiyonun belirsiz integrali Alıştırmalar

4.İntegral Belirsiz İntegral Bir fonksiyonun belirsiz integrali Alıştırmalar İçieiler Ceir 4.İtegrl... 4. Belirsiz İtegrl... 4.. Bir fosiou elirsiz itegrli... Alıştırmlr 4.... 4.. Belirsiz İtegrli Özellileri...... 4.. Temel itegrl lm urllrı..... 4 Alıştırmlr 4.... 8 4..4 İtegrl

Detaylı

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere RASYONEL SAYILAR, tmsyı ve 0 olmk üzere, şeklindeki ifdelere kesir denir. y kesrin pyı, ye kesrin pydsı denir. Örneğin,,,, kesirdir. kesrinde, py kesir çizgisi pyd, 0, 0 ise 0 0 dır.,, 0, syılrı irer 0

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Müdslk Mmrlık Fkülts İşt Müdslğ Bölümü E-Post: ogu.mt.topcu@gml.com W: ttp://mmf.ogu.du.tr/topcu Blgsr Dstkl Nümrk Alz Drs otlrı 0 Amt TOPÇU I f ( x I x x ( x [ ( x f (

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ KOMPLEKS FONKSİYONLARDA REZİDÜ VE BAZI UYGULAMALARI

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ KOMPLEKS FONKSİYONLARDA REZİDÜ VE BAZI UYGULAMALARI KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ KOMPLEKS FONKSİYONLARDA REZİDÜ VE BAZI UYGULAMALARI SEVGİ İŞLER EYLÜL 5 ÖZET KOMPLEKS FONKSİYONLARDA REZİDÜ VE

Detaylı

1993 ÖYS. 1. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı en büyük tek sayı aşağıdakilerden hangisine kalansız bölünebilir?

1993 ÖYS. 1. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı en büyük tek sayı aşağıdakilerden hangisine kalansız bölünebilir? ÖYS. Rkmlrı birbirinden frklı oln üç bsmklı en büyük tek syı şğıdkilerden hngisine klnsız bölünebilir? D) 8 E) 7. +b= b olduğun göre, b kçtır? D) 8 E). İki bsmklı, birbirinden frklı pozitif tmsyının toplmı

Detaylı

11. SINIF GEOMETRİ. A, B ve C noktaları O merkezli çember üzerinde. Buna göre, BE uzunluğu kaç cm dir? B) 7 3 C) 8 3 A) 5 2 E) 9 5 D) 7 5 (2008 - ÖSS)

11. SINIF GEOMETRİ. A, B ve C noktaları O merkezli çember üzerinde. Buna göre, BE uzunluğu kaç cm dir? B) 7 3 C) 8 3 A) 5 2 E) 9 5 D) 7 5 (2008 - ÖSS) ÇMR ÖSS SRULRI 1., ve noktlrı merkezli çember üzerinde m( ) = m( ) =. ir dik üçgeni için, = cm ve = 4 cm olrk veriliyor. Merkezi, yrıçpı [] oln bir çember, üçgenin kenrını ve noktlrınd kesiyor. un göre,

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

Cebir Notları. Diziler Mustafa YAĞCI,

Cebir Notları. Diziler Mustafa YAĞCI, www.mustfygci.com, 006 Cebir Notlrı Mustf YAĞCI, ygcimustf@yhoo.com Diziler Mtemtiği e zevkli ve sürükleyici koulrıd birie geldik. Pek zorlcğımı thmi etmiyorum, çükü yei esil diziler e oldukç merklı. Kurtlr

Detaylı

İçindekiler 1. Analiz 3 Ders Notları. Taylan Şengül. 21 Aralık Lütfen gördüğünüz hataları bildiriniz.

İçindekiler 1. Analiz 3 Ders Notları. Taylan Şengül. 21 Aralık Lütfen gördüğünüz hataları bildiriniz. Aliz 3 Ders Notlrı Tyl Şegül 2 Arlık 28 Lütfe gördüğüüz htlrı bildiriiz. İçidekiler İçidekiler Ö Bilgiler 3. Supremum ve İfimum................................... 3 Foksiyo Dizileri 5. Reel Syı Dizileri.......................................

Detaylı

2009 Soruları. c

2009 Soruları. c Hırvt ıstn Ulusl Mtemt ık Ol ımp ıytı Tkım Seçme Sınvı Geometr ı 2009 Sorulrı c www.sbelin.wordpress.com sbelinwordpress@gmil.com Hırvtistn d ypıln 2009 yılı TST yni Tkım Seçme Sınvın it geometri sorulrı

Detaylı

A, A, A ) vektör bileşenleri

A, A, A ) vektör bileşenleri Elektromnetik Teori hr 006-007 Dönemi VEKTÖR VE SKLER KVRMI Mühendislik, fiik ve geometri ugulmlrınd iki türlü büüklük kullnılır: skler ve vektör. Skler, sdece büüklüğü oln niceliklerdir. elli bir ölçeği

Detaylı

a R, n tek ve Örneğin, a, b R + ve m, n Z + olmak üzere; 1. n a b a b dir. 2. n m n m a a n n n 5. m n m 6. 0 a b n a n b dir. Örnek 4.

a R, n tek ve Örneğin, a, b R + ve m, n Z + olmak üzere; 1. n a b a b dir. 2. n m n m a a n n n 5. m n m 6. 0 a b n a n b dir. Örnek 4. Bölü. Köklü Syılr Muhrre Şhi. Köklü Syılr.. Köklü Syılrı Tıı Bu bölüde, kök dediğiiz sebollerle gösterile gerçek syılrı köklü syılr olrk tıtck ve bulrı gerçek syılrı rsyoel kuvvetleri olduğuu göstereceğiz.

Detaylı

TG 6 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK

TG 6 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG 6 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK Bu testleri her hkkı sklıdır. Hgi mçl olurs olsu, testleri tmmıı ve ir kısmıı

Detaylı

LİNEER CEBİR MATRİSLER: şeklindeki tablosuna mxn tipinde bir matris denir. [a ij ] mxn şeklinde gösterilir. m satır, n sütun sayısıdır.

LİNEER CEBİR MATRİSLER: şeklindeki tablosuna mxn tipinde bir matris denir. [a ij ] mxn şeklinde gösterilir. m satır, n sütun sayısıdır. LİNEER CEBİR MTRİSLER: i,,,...,m ve j,,,..., n için ij sılrının. m m...... n n mn şeklindeki tblosun mn tipinde bir mtris denir. [ ij ] mn şeklinde gösterilir. m stır, n sütun sısıdır. 5 mtrisi için ;

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Mtemtk Deneme Sınvı., b olduğun göre, b. b ifdesinin değeri şğıdkilerden hngisidir?,,,9 8... b b ifdesinin eşiti şğıdkilerden hngisidir?.. Bun göre, verilior. ifdesinin değeri kçtır? 8. b b c 8 c d

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / GOMTRİ NM ÇÖZÜMLRİ eneme -. m ( ) + m( ) > 0 m ( ) + m ( ) > 90 + m ( ) + m ( ) + m( ) + m ( ) > 0 m ( ) > 40 4444444444 0 O hlde, çısının çısının ölçüsünün lbileceği en küçük tmsı değeri 4 evp.

Detaylı

15. ANTALYA MATEMATĐK OLĐMPĐYATI (2010) SORULARININ ÇÖZÜMLERĐ

15. ANTALYA MATEMATĐK OLĐMPĐYATI (2010) SORULARININ ÇÖZÜMLERĐ . ANTALYA MATEMATĐK OLĐMPĐYATI (00) SORULARININ ÇÖZÜMLERĐ PROBLEM : vrdır? + y y deklemii pozitif tmsyılrd kç (, y ) çözüm ikilisi A) B) 6 C) 4 D) 8 E) Sosuz çoklukt ÇÖZÜM (L. Gökçe): + deklemide pyd eşitleyip

Detaylı

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir.

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir. LOGARİTMA I. Üstl Fonksiyonlr v Logritmik Fonksiyonlr şitliğini sğlyn dğrini bulmk için ypıln işlm üs lm işlmi dnir. ( =... = 8) y şitliğini sğlyn y dğrini bulmk için ypıln işlm üslü dnklmi çözm dnir.

Detaylı

Trace ve Kellogg Yöntemleri Kullanılarak İntegral Operatörlerinin Özdeğerlerinin Nümerik Hesabı

Trace ve Kellogg Yöntemleri Kullanılarak İntegral Operatörlerinin Özdeğerlerinin Nümerik Hesabı Trce ve Kellogg Yöemleri Kullılrk İegrl Operörlerii Özdeğerlerii Nümerik Hesı Erk Tşdemir () ; Yüksel Soyk () ; Melih Göce (3) (¹)Kırklreli Üiversiesi, Kırklreli, Türkiye, erksdemir@homil.com (²)Büle Ecevi

Detaylı

GeoUmetri Notları Mustafa YAĞCI, Deltoit

GeoUmetri Notları Mustafa YAĞCI, Deltoit www.mustfgci.cm.tr, 01 GeUmetri Ntlrı Mustf YĞI, gcimustf@h.cm eltit n z ir köşegenine göre simetrik ln dörtgene deltit denir. = ve = lmsı deltidin iki ikizkenr üçgen rındırdığını nltır. Şöle de izh edeiliriz

Detaylı

ANALİZ III DERS NOTLARI. Prof. Dr. Nurettin ERGUN

ANALİZ III DERS NOTLARI. Prof. Dr. Nurettin ERGUN ANALİZ III DERS NOTLARI Prof. Dr. Nuretti ERGUN İ Ç İ N D E K İ L E R Syf No BÖLÜM Foksiyo Dizi ve Serileri... BÖLÜM Fourier Serileri... BÖLÜM 3 Özge Olmy Tümlevler...48 BÖLÜM 4 Dik Poliom Serileri...7

Detaylı

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Eşitsizlikler

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Eşitsizlikler www.mustfygci.com.tr, 4 Cebir Notlrı Mustf YAĞCI, ygcimustf@yhoo.com Eşitsizlikler S yılr dersinin sonund bu dersin bşını görmüştük. O zmnlr dın sdece birinci dereceden denklemleri içeren mnsınd Bsit Eşitsizlikler

Detaylı

6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI

6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI 6. DOĞRUSAL REGRESYON MODELİNE MATRİS YAKLAŞIMI Y i β + β X i + β X i + + β k X ki + i (i,,, gibi çok çıklyıcı değişkee ship bir model, şğıdki gibi bir eşlı deklem modelii göstermektedir. Y β + β X + β

Detaylı

1982 ÖSS =3p olduğuna göre p kaçtır? A) 79 B) 119 C) 237 E) A) 60 B) 90 C) 120 D) 150 E) 160

1982 ÖSS =3p olduğuna göre p kaçtır? A) 79 B) 119 C) 237 E) A) 60 B) 90 C) 120 D) 150 E) 160 8 ÖSS. Bir çiftlikte 800 koun 00 inek ve 600 mnd vrdır. Bu hvnlrın tümü bir dire grfikle gösterilirse ineklerle ilgili dilimin merkez çısı kç derece olur? A) 60 B) 0 C) 0 D) 0 E) 60 6. 0 - =p olduğun göre

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SYISL ÇÖZÜMLEME SYISL ÇÖZÜMLEME 6. Hft LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER Doğrusl Deklem Sistemlerii Çöümü Mtrisi Tersi ile Bilimeyeleri Bulm Örek uygulm MTLB t mtrisi tersii (iv komutu) lm Crmer Yötemi

Detaylı

ENERJİ İLETİMİ DERSİ (DERS NOTLARI) Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü

ENERJİ İLETİMİ DERSİ (DERS NOTLARI) Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Fırt Üiversitesi Mühedislik Fkültesi Elektrik - Elektroik Mühedisliği Bölümü ENERJİ İLETİMİ DERSİ (DERS NOTLARI) Hzırly: Arş. Gör. Göky BAYRAK ELAZIĞ-008 İletim Htlrıı Elektriksel Ypısı ) Sürekli Durum:Nomil

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Matris Cebiri...3. Elementer İşlemler Determinantlar Lineer Denklem Sistemleri Vektör Uzayları...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Matris Cebiri...3. Elementer İşlemler Determinantlar Lineer Denklem Sistemleri Vektör Uzayları... İÇİNDEKİLER Ön Söz... Mtris Cebiri... Elementer İşlemler... Determinntlr...7 Lineer Denklem Sistemleri...8 Vektör Uzylrı...6 Lineer Dönüşümler...48 Özdeğerler - Özvektörler ve Köşegenleştirme...55 Genel

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER TANIMLAR :, b, R ve 0 olmk üzere denklem denir. b = 0 denklemine, ikini dereeden bir bilinmeyenli Bu denklemde, b, gerçel syılrın

Detaylı

Düzlemde eğrisel hareket, parçacığın tek bir düzlem içerisinde eğrisel bir yörünge boyunca yaptığı harekettir. Belirli bir koordinat sisteminde

Düzlemde eğrisel hareket, parçacığın tek bir düzlem içerisinde eğrisel bir yörünge boyunca yaptığı harekettir. Belirli bir koordinat sisteminde Düzlemde eğrisel hreket, prçcığın tek bir düzlem içerisinde eğrisel bir örünge bounc ptığı hrekettir. Belirli bir koordint sisteminde tnımlmdn önce, sonuçlrın koordint sisteminden bğımsız olmsı nedenile

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Saısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 8. Hafta İNTERPOLASYON Saısal Çözümleme 2 İÇİNDEKİLER Ara Değer Hesabı İterpolaso Doğrusal Ara Değer Hesabı MATLAB ta İterpolaso Komutuu Kullaımı Lagrace

Detaylı

Tanım Türevi F(x) yada diferansiyeli f(x)dx olan f(x) fonksiyonuna f(x) fonksiyonun bir ilkeli ya da belirsiz integrali denir ve f ( x)

Tanım Türevi F(x) yada diferansiyeli f(x)dx olan f(x) fonksiyonuna f(x) fonksiyonun bir ilkeli ya da belirsiz integrali denir ve f ( x) ÖLÜM - İNTEGRL KVRMI - İlel Fosiyo vey elirsiz İtegrl ir osiyou türevii sıl lıdığıı iliyoruz.u ölümde türevi lımış ir osiyou ileliiöei hlii sıl uluğıı ieleyeeğiz.ypğımız u işleme İtegrl lm vey osiyou ilelii

Detaylı

Bölüm- Parametrik Hesap

Bölüm- Parametrik Hesap MAK 0: İNAMİK r. Ahmet Tşkese Fil hzırlık ölüm- Prmetrik Hesp 1 ölüm-rijit Cisim Sbit merk. Etr. döme * θ = 6 devir dödüğüde 4(6=3θ C θ C = 8 devir 8(5=4.5(θ A θ A = 8.889 devir α A =rd/s ω A = t + 5 rd/s

Detaylı

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER Sf No..................................................... - 7 Denklem ve Eşitsizlikler Konu Özeti............................................. Konu Testleri ( 0)..........................................................

Detaylı

ORTAÖ RET M MATEMAT K 11 DERS K TABI

ORTAÖ RET M MATEMAT K 11 DERS K TABI ORTAÖ RET M MATEMAT K DERS K TABI M.E.B. Tlim ve Terbie Kuruluu 5.8. gü ve 4 sılı krrıl - öğretim ılıd itibre 5 (beş) ıl sürele ders kitbı olrk kbul edilmiştir. Emrullh KAPLAN I C Her hkkı sklıdır ve Pş

Detaylı

Çevre ve Alan. İlköğretim 6. Sınıf

Çevre ve Alan. İlköğretim 6. Sınıf Çevre ve Aln İlköğretim 6. Sınıf Çevre Merhb,ilk olrk seninle birlikte evin çevresini bulmy çlışlım Kırmızı çizgiler evin çevre uzunluğunu verir. Çevre Şimdi sır futbol shsınd Çevre Şimdi,Keloğlnın Pmuk

Detaylı

ASAL SAYILAR. Asal Sayılar YILLAR MATEMATĐK ĐM

ASAL SAYILAR. Asal Sayılar YILLAR MATEMATĐK ĐM YILLAR 00 003 004 00 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - - - - - ASAL SAYILAR ve kendisinden bşk pozitif böleni olmyn den büyük tmsyılr sl syı denir Negtif ve ondlıklı syılr sl olmz Asl syılrı veren bir

Detaylı

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT BİRİNCİ DERECEDEN DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER. Kznım : Gerçek syılr kümesinde birinci dereceden eşitsizliğin özelliklerini belirtir.. Kznım : Gerçek

Detaylı

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR ÜNİTE - 7 BÖLÜM Polinomlr (Temel Kvrmlr) -. p() = 3 + n 6 ifdesi bir polinom belirttiğine göre n en z 5. p( + ) = + 4 + Test - olduğun göre, p() polinomunun ktsyılr toplmı p() polinomund terimlerin kuvvetleri

Detaylı

MUTLAK DEĞER. Sayı doğrusu üzerinde x sayısının sıfıra olan uzaklığına x in mutlak değeri denir ve x ile. gösterilir. x x. = a olarak tanımlanır.

MUTLAK DEĞER. Sayı doğrusu üzerinde x sayısının sıfıra olan uzaklığına x in mutlak değeri denir ve x ile. gösterilir. x x. = a olarak tanımlanır. gösterilir. MUTLAK DEĞER Syı doğrusu üzerinde syısının sıfır oln uzklığın in mutlk değeri denir ve ile B O A 0 OA = OB =, 0 =, < 0 olrk tnımlnır. < 0 < y için y = y işleminin eşitini bulunuz. < 0 için

Detaylı

5. 6 x = 3 x + 3 x x = f(x) = 2 x + 1

5. 6 x = 3 x + 3 x x = f(x) = 2 x + 1 Üstlü Sılrd İşlemler, Üstel Fonksion BÖLÜM 0 Test 0. 7 7 denkleminin çözüm kümesi şğıdkilerden hngisidir?. 6 olduğun göre, ifdesinin değeri kçtır? A) B) C) D) E) 6 9 6 A) {, } B) {, } C) {, } D) {, } E)

Detaylı

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322 Bölüm 3. İkici Mertebede Lieer ve Sabit Katsaılı Diferesiel Deklemler 4 3. Geel Taımlar ( ) ( ) ( ) a ( ) + a ( ) + a ( ) +... + a ( ) + a ( ) = f ( ) () 0 şeklideki bir deklem. mertebede lieer deklem

Detaylı

Örnek...1 : İNTEGRAL İNTEGRAL İLE ALAN HESABI UYARI 2 UYARI 3 ALAN HESABI UYARI 1 A 2 A 1. f (x )dx. = a. w w w. m a t b a z.

Örnek...1 : İNTEGRAL İNTEGRAL İLE ALAN HESABI UYARI 2 UYARI 3 ALAN HESABI UYARI 1 A 2 A 1. f (x )dx. = a. w w w. m a t b a z. İNTEGRAL İLE ALAN HESABI UYARI =f() =f() =f() [,] rlığınd f() işret değiştiriors, f onksi on prçlr rılır =f() Şekilde =f() eğrisile ekseni ltınd kln lnı ulmk için eğrinin ltınd kln ölgei dikdörtgenlere

Detaylı

DİZİLER... 213. Dizilerde İşlemler... 213. Dizilerin Eşitliği... 214. Monoton Diziler... 215. Alt Dizi... 216. Konu Testleri (1 6)...

DİZİLER... 213. Dizilerde İşlemler... 213. Dizilerin Eşitliği... 214. Monoton Diziler... 215. Alt Dizi... 216. Konu Testleri (1 6)... ÜNİTE GERÇEK TOPLAM SAYI ÇARPIM DİZİLERİ ARİTMETİK SEMBOLÜ DİZİ Böüm Dizier GERÇEK SAYI DİZİLERİ ARİTMETİK DİZİ GEOMETRİK DİZİ SERİLER DİZİLER..................................................................

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 9. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIFLAR TEST SORULAR ve YANITLAR

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 9. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIFLAR TEST SORULAR ve YANITLAR 1) 2, 8, 26, 80... şeklideki ir syı örütüsüde 30. teri kçtır? A) 3 30 + 1 B) 3 30 1 C) 2 30 1 D) 2 30 + 1 5) Adylrı oy kulldığı ir seçide 889 öğrei oy kullktır. Seçie ktıl 8 dyd irii kzilesi içi e z kç

Detaylı

MAT 202 SAYISAL YÖNTEMLER. Bahar Hafta 1. Bu Hafta. Ders Hakkında Bilgiler. Özet. Ders Hakkında Genel Bilgiler. Matris işlemlerine giriş

MAT 202 SAYISAL YÖNTEMLER. Bahar Hafta 1. Bu Hafta. Ders Hakkında Bilgiler. Özet. Ders Hakkında Genel Bilgiler. Matris işlemlerine giriş MAT 202 SAYISAL YÖNTEMLER Bhr 2005-2006 Hft Bu Hft Özet Ders Hkkıd Geel Bilgiler Mtris işlemlerie giriş 2 Öğretim Üyesi: Öğr. Gör. Od No: 442, Tel: 293 3 00 / -- E-mil: ltuger@itu.edu.tr Ders Stleri: Slı

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİNİN EXCEL İLE ÇÖZÜMÜ

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİNİN EXCEL İLE ÇÖZÜMÜ C.Ü. İktisdi ve İdri Bilimler Dergisi, Cilt 5, Syı 5 DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİNİN EXCEL İLE ÇÖZÜMÜ Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ali ALAN Cumhuriyet Üiversitesi İktisdi ve İdri Bilimler Fkültesi Öğr. Gör.

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Mtemtk Deneme Sınvı.,, z rdışık pozitif tmsılr ve z olmk üzere; z olduğun göre, kçtır? C). olduğun göre, ifdesinin değeri şğıdkilerden hngisidir? C) 8 6., b, c Z olmk üzere; b c bc c b olduğun göre,,

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 7 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 7 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınvı (Öss) / 7 Nisn 99 Mtemtik Sorulrı ve Çözümleri (0,0 0,8) işleminin sonucu kçtır? 0,00 A) 00 B) 0 C) D), E) 0, Çözüm (0,0 0,00 0,8) 0, 0,00 0, 0,00 0 işleminin sonucu kçtır? A) B) C)

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi Andolu Üniversitesi Mühendislik Fkültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Plnlmsı 2015-2016 Güz Dönemi 2 Tesis (fcility) Tesis : Belli bir iş için kurulmuş ypı Tesis etmek :

Detaylı

ÇARPANLARA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ TEST 1

ÇARPANLARA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ TEST 1 ÇARPANLARA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ TEST 1 1) ( y) (y ) ifdesinin çrpnlrındn biri şğıdkilerden hngisidir? A) y B) y C) y D) y E) y 1) ( y) (y ) ifdesini düzenleyip, ortk prnteze lmy çlışlım. ( y) (y ) ( y)( y) (

Detaylı

İntegralin Uygulamaları

İntegralin Uygulamaları Bölüm İntegrlin Uygulmlrı. Aln f ve g, [, b] rlığındki her x için f(x) g(x) eşitsizliğini sğlyn sürekli fonksiyonlr olmk üzere y = f(x), y = g(x) eğrileri, x = ve x = b düşey doğrulrı rsındki S bölgesini

Detaylı

KAREKÖKLÜ SAYILAR TARAMA TESTİ-1

KAREKÖKLÜ SAYILAR TARAMA TESTİ-1 EÖLÜ SYIL TM TESTİ- 8..3.. -8..3.2.-T kre doğl syılr ve doğl syılrl rsıdki ilişki. 8..3.3. T kre oly syılrı krekök değerlerii hgi iki doğl syı rsıd olduğuu belirler. 8..3.4. Gerçek Syılr. ) şğıdkilerde

Detaylı

BÖLÜM 3 3. REGRESYON İÇİN MATRİS VE VEKTÖR CEBRİ 3.1 VEKTÖRLER VE MATRİSLER

BÖLÜM 3 3. REGRESYON İÇİN MATRİS VE VEKTÖR CEBRİ 3.1 VEKTÖRLER VE MATRİSLER BÖLÜM. REGRESYON İÇİN MRİS VE VEKÖR CEBRİ Bölüm de, doğrusl regreso tek değişkeli sit model olrk ele lırk çıklmıştı. Bölüm 4 de ise çok değişkeli (k değişkeli) model içi giriş pılcktır. Çok değişkeli modelde

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS Rsonel Sılr YILLAR 00 00 00 00 00 00 00 00 00 0 ÖSS-YGS RASYONEL SAYILAR KESĐR: Z ve 0 olmk üzere şeklindeki ifdelere kesir denir p pd kesirçizgisi KESĐR ÇEŞĐTLERĐ: kesri için i) < ise kesir sit kesirdir

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 17. MATEMATİK YARIŞMASI 11. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 17. MATEMATİK YARIŞMASI 11. SINIF TEST SORULARI EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 7. MATEMATİK YARIŞMASI. SINIF TEST SORULARI. + işleminin sonucu kçtır? 5 5 A) 0 B) 0 C) 0 7 D) 0 9 E). y = x x + prbolünün y = x doğrusun en ykın noktsının koordintlrı toplmı

Detaylı

ek tremum LYS-1 MATEMATİK MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte Matematik Alanına ait toplam 80 soru vardır.

ek tremum LYS-1 MATEMATİK MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte Matematik Alanına ait toplam 80 soru vardır. LYS- MTEMTİK MTEMTİK TESTİ. u testte Mtemtik lnın it toplm 0 soru vrdır.. evplrınızı, cevp kâğıdının Mtemtik Testi için yrıln kısmın işretleyiniz.. = 5! +! olduğun göre,! syısının türünden eşiti şğıdkilerden

Detaylı