Sektörel Su Tahsis Mekanizmaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sektörel Su Tahsis Mekanizmaları"

Transkript

1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi ve Planlama Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Antalya, Kasım 2014 Sektörel Su Tahsis Mekanizmaları Prof. Dr. Nilgün Harmancıoğlu DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE SU KAYNAKLI DOĞAL AFETLERİN KONTROLÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (SUMER)

2 SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ: Geçmiş, Günümüz, Gelecek SON 20 YILIN TEMEL KAVRAMLARI Sürdürülebilirlik Yönetimde Bütünleyici Yaklaşım Bütünleşik Su Yönetimi ve Korunması

3 KAVRAMLARIN ORTAYA ÇIKIŞI Uluslar arası Konferans ve Dokümanlar: Stockholm (1972): BM Çevre Konferansı, Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi Mar del Plata Eylem Planı (MPAP) (1977): BM Su Konferansı, Mar del Plata, Su kaynaklarının irdelendirilmesi, su kullanımı ve verimliliği, su kaynaklarının sistematik izlenmesinin önemi

4 Uluslar arası İçme Suyu ve Hijyen 10 Yılı ( ): Sayısal hedeflere ulaşılamasa da, su ve hijyen problemine kapsamlı ve ülkeler bazında dengeli yaklaşımın vurgulanması Doğal Afetleri Önleme ve Korunma Uluslar arası 10 Yılının Başlaması ( ) Su ve Çevre Uluslar arası Konferansı, Dublin (1992) Suyun ekonomik değeri, kadınların rolü, yoksulluk, çatışmaların çözümlenmesi, doğal afetler, farkındalık yaratma

5 Dublin Prensipleri: Su ve Sürdürülebilir Kalkınma İnşan yaşamı, çevre ve ekonomik gelişim için gerekli olan su kaynakları sınırlı ve etkilere açık kaynaklardır. Su kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetiminde her seviyeden politika geliştiriciler, planlamacılar ve kullanıcılar, katılımcı bir şekilde yer almalıdır. Su, rekabet eden kullanıcılar arasında ekonomik bir değere sahiptir ve ekonomik bir kıymet olarak değerlendirilmelidir. Su kaynaklarının geliştirilmesinde ve yönetiminde entegre yaklaşım göz önüne alınmalıdır (havza bazında ve diğer doğal kaynaklarla birlikte bütünleşik yönetim). Su kalitesi, talep ve arz birlikte değerlendirilmelidir. Su kalitesi ve su ekosistemleri mutlaka korunması gereken unsurlardır. Su kaynaklarının kullanılmasında ve yönetiminde sürdürülebilirlik yaklaşımı esas alınmalıdır.

6 BM Çevre ve Kalkınma Konferansı (UNCED Dünya Zirvesi), Rio de Janeiro (1992) ***** İşbirliği, su ekonomisi, katılım, içme suyu ve hijyen, sürdürülebilir kalkınma, gıda üretimi, iklim değişikliği Dublin prensipleri geçerli Rio Deklarasyonu devletler, toplumlar, sektörler ve insanlar arasında yeni işbirliği düzeylerinin geliştirilmesi ve hakça küresel ortaklıkların kurulması.'

7 Gündem 21, Bölüm 2, Chapter 18 ***** Tatlı su kaynaklarının bütünleyici yönetimi ve sektörel su planlamalarının ulusal ekonomik ve sosyal politikalarla entegrasyonu, 1990 ve sonrası için son derece önemlidir' (HALEN GEÇERLİ) a) su kaynakları geniş kapsamda çevre olgusu içinde ele alınmaktadır. Çevrenin de su, hava, toprak gibi doğal kaynaklar açısından bir bütün oluşturması; dolayısıyla bir kaynağa yapılan müdahalenin diğerlerini etkilemesi nedeniyle, su kaynakları yönetiminin de çevre bütünü içinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

8 Gündem 21, Bölüm 2, Chapter 18 ***** b) Su kaynakları yönetiminde gerekli yaklaşım, kaynak yönetiminin havza bazında ve diğer doğal kaynaklarla entegre biçimde gerçekleştirilmesidir. Entegre (bütünleşik) havza yönetiminin temel amacı, havzanın sadece su miktarı değil, tüm yönleri ve kaynakları ile tanınması ve böylelikle daha tutarlı yönetim kararlarının verilmesidir. c) Karar vermede çevresel unsurların ekonomik ve sosyal unsurlarla birlikte dikkate alınması; böylelikle sürdürülebilirlik kavramının felsefi anlamının ötesinde bir yönetim stratejisi olarak dikkate alınması.

9 BM Nüfus ve Kalkınma Uluslar arası Konferansı, Kahire (1994): Nüfus, çevre ve yoksulluk konularının, sürdürülebilir kalkınma politikaları ve planları ile bütünleştirilmesi.' 1. Dünya Su Forumu, Marrakech (1997): temiz suya ulaşım ve hijyen temel insan haklarındandır; ortak su kaynaklarının yönetiminde etkili mekanizmalar geliştirilmelidir; ekosistemler korunmalıdır; suyun verimli kullanımı sağlanmalıdır (Marrakech Deklarasyonu)

10 BM Milenyum Deklarasyonu (2000) 2015 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken 8 hedef (Millenium Goals MG) 7. Hedef: 2015 yılına kadar, güvenli içme suyuna erişemeyen insan nüfusunun yarıya indirilmesi; yerel, bölgesel ve ulusal ölçeklerde, suyun yeterli ve hakça tahsisini öngören su yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi ve böylelikle su kaynaklarının sürdürülebilir olmayan kullanımlarının durdurulması 8. Hedef: Kalkınma için küresel işbirliğinin oluşturulması (kalkınma, kaynak yönetimi ve yoksulluğun azaltılması)

11 21. Yüzyılda Su Güvenliği konusunda Dünya Su Konseyi Deklarasyonu (2000, WWC, Hague) 7 konu: Temel ihtiyaçların karşılanması; gıda arzının iyileştirilmesi; ekosistemlerin korunması; su kaynaklarının paylaşımı; risk yönetimi; suyun değerinin tanımlanması; suyun akıllıca yönetimi 2. Dünya Su Forumu, the Hague (2000) (Dünya Su Vizyonu) '- Tüm paydaşların bütünleşik yönetime katılması; - Su servislerinin tam maliyet olarak ücretlendirilmesi; - Araştırma ve yenilik stratejileri için kamu desteğinin arttırılması; - Uluslar arası havzalarda işbirliğinin arttırılması; - Su yatırımlarının arttırılması'

12 Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirvesi, Rio+10, Johannesburg, yılına kadar, temel hijyenik sistemlere erişimi olmayan nüfusun, aşağıdaki eylemlerle yarıya indirilmesi: - Yerleşimlerde etkin hijyen sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması; - Kamusal yerleşimlerde (özellikle okullarda) hijyen koşullarının iyileştirilmesi; - Güvenilir hijyen uygulamalarının desteklenmesi; - Konuyla ilgili eğitim ve farkındalığın desteklenmesi; - Su kaynakları yönetim stratejilerine hijyen sistemlerinin de entegre edilmesi (Uygulama Planı)

13 3. Dünya Su Forumu, Japonya, 2003 Uluslar arası Tatlı Su Yılı Bütünleşik su kaynakları yönetimi, kadın ve çocukların rolü, finansman, işbirliği, kapasite geliştirilmesi, su kullanımında verimlilik, su kirliliğinin önlenmesi, afet yönetimi Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim 10 Yılının Başlangıcı ( ) Buradayız!!!! Hayat İçin Su Uluslar arası Eylem 10 Yılı ( ) Buradayız!!!!

14 4. Dünya Su Forumu, Mexico, 2006 Kalkınma için su, Bütünleşik Su Yönetiminin uygulanması, herkes için su temini ve hijyen, gıda ve çevre için su yönetimi, risk yönetimi, devletlerin sorumlulukları, mali desteklerin arttırılması 5. Dünya Su Forumu, İstanbul, 2009 Milenyum Hedeflerine ulaşılamamasının nedenleri: etkin yönetim mekanizmalarının geliştirilememesi; yatırım, kurumsal kapasite ve politik önceliklerde eksiklikler.

15 BAŞARI HİKAYELERİ Sadece bütünleşik yönetim ve havza yönetiminin uygulanması yeterli değil. Yönetim planının ötesinde başka unsurların da dikkate alınması gerekli. Bu unsurlar: güçlü yasal temel, deneyimli kuruluşlar, yeterli mali destek

16 ÇÖZÜMLER Uzun süre havza yönetimi konusunda kavramsal düzeyde kalan Bütünleşik Havza Yönetimi (BHY) konusunda teoriden pratiğe geçmek gerekli. BHY Uygulaması için yapılacak EYLEM PLANI nın temel adımı, karar vericilerin eğitimli olmaları ve BHY i destekleyen bilimsel yaklaşımlara olumlu yaklaşmalarıdır.

17 YENİ HEDEFLER BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (UNCSD), Rio + 20, 2012 Temel Çıktı: sürdürülebilir kalkınmanın çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarını dengeleyecek ve küresel olarak kabul görecek Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG) tanımlanması 2000 yılı MGD hedeflerine dayanır 2015 sonrası kalkınma gündemi ile entegre olacaktır.

18 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs) Özellikleri: Gündem 21 ve Johannesburg Uygulama Planına dayanırlar. Rio Prensiplerine birebir uyarlar. Uluslar arası yasalarla uyumludurlar. Bugüne kadar alınan kararlarla tümüyle uyumludurlar. Ekonomik, sosyal ve çevresel dünya zirvelerinde alınan kararların uygulanmasını öngörürler.

19 Öncelikli alanlara yönelerek Sürdürülebilir Kalkınmanın gerçekleşmesine temel oluştururular. Sürdürülebilir Kalkınmanın üç boyutunun dengeli olarak ve birlikte değerlendirilmesini öngörürler. BM in 2015 sonrası kalkınma gündemine geçiş sağlayacaklardır. MGD hedeflerinin gerçekleşmelerini sağlayacaklardır. İlgili tüm paydaşların bu sürece kayılmalarını sağlayacaklardır.

20 2015 Sonrası (Post-2015) Kalkınma Gündemi MDG de tanımlanan 8 küresel kalkınma hedefinin gerçekleştirilme süresi 2015 te sona ermektedir. Bu hedeflerin gelecekteki küresel kalkınma çerçevesine taşınması için, BM tarafından 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi adı altında bir süreç başlatılmıştır. Bu çerçeve SDG ile entegre edilecektir. BM-Su (UN-Water, the United Nations inter-agency coordination mechanism for all freshwater and sanitation related matters) su kaynaklarının 2015 Sonrası Kalkınma Gündemindeki rolünü tanımlamak üzere çalışmalar başlatmıştır.

21 BM-SU tarafından 2030 yılına kadar geçerli olmak üzere Küresel Su Hedefi tanımı Önerilen hedef MGD ve Rio+20 deki SDG lere dayanmakta ve bunların daha da geliştirilmesini öngörmektedir. Hedef tüm ülkelerce kabul edilebilecek genel bir çerçeve olacaktır. Ancak her ülkenin özel durumları dikkate alınarak, fayda, masraf ve uygulama koşulları değerlendirilecektir. Hedefte, net olarak belirli hedef unsurları (targets) ve göstergeler (indicators) tanımlanarak, bunlar her ülkenin önceliklerine göre ayarlanacaktır.

22 KÜRESEL SU HEDEFİ SU GÜVENLİĞİ HERKES İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR SU TEMİNİ

23

24

25 SU GÜVENLİĞİ (BM-SU, 2013) Bir toplumun, aşağıdaki hedeflere yönelik olarak, yeterli miktarda ve kabul edilebilir kalitede suya sürdürülebilir erişim kapasitesi: canlı hayatının sürdürülebilmesi, insan sağlığının ve sosyoekonomik gelişimin sürdürülebilmesi, su kaynaklı kirliliğin ve afetlerin önlenmesi, ekosistemlerin korunması, bu hedeflerin politik denge ve barış içinde sağlanması

26

27 SU GÜVENLİĞİ Bu tanım, daha geniş anlamda güvenliğin, sürdürülebilirliğin, kalkınmanın ve toplum sağlığının sağlanmasında SUYUN merkezi konumunu ifade eder. Su sektörünün dışında kalan pek çok faktör, su güvenliğine etki eder (biyofiziksel, alt yapı unsurları, kurumsal, politik, finansal, vb.).

28 SU GÜVENLİĞİ Su güvenliği, pek çok güvenlik konusunun merkezinde olup, bu konular belli şekillerde suya bağlıdır. Su güvenliği hedefinin sağlanması için sektörler, toplumlar ve politik sınırlar arasında disiplinler arası işbirliği gerekir. Böylelikle rekabet (suya olan rekabet) ve olası çatışmalar önlenebilir.

29 SU GÜVENLİĞİ HEDEFİNİN 2015 SONRASI SÜREÇ İLE İLİŞKİSİ 2015 sonrası süreç, su güvenliğinin sağlanması için bir amaç ve ilgili hedefleri kapsamalıdır. Bu hedefler, pek çok öncelikli gelişim unsurlarını içerecektir: Çatışma ve rekabet; çevresel sürdürülebilirlik; büyüme; işsizlik; sağlık, açlık; gıda ve beslenme; hakça olmayan uygulamalar; enerji; ve SU.

30 DAHA GENİŞ ANLAMDA GÜVENLİK, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, KALKINMA VE TOPLUM REFAHI KONULARINDA SUYUN ROLÜ Bireysel ve toplum güvenliği: sağlık ve refah, yeterli ve güvenilir gıda, sağlıklı ve güvenli çevre, and temel hak ve hürriyetlerin korunması. Gıda güvenliği Enerji güvenliği Ekonomik güvenlik Çevresel güvenlik

31 Su-Gıda-Enerji Güvenliği Bağlantısı (Water-Food-Energy Security Nexus) Yeni araştırma konusu!!!! Su, gıda ve enerji konuları, güvenlik açısından ortak özelliklere sahiptirler Su açısından farklı olan bir durum ise, suyun sadece eksikliği değil, fazlalığı veya, istenmeyen yerlerde bulunması da tehlikeli olabilir.

32 SU GÜVENLİĞİ Su: hem faydalı hem zararlı: Üretim, sağlık, büyüme, işbirliği ve kalkınma kaynağı Zarar, yoksulluk ve çatışma kaynağı Su Güvenliği Sağlık, yaşam, ekosistemler, üretim ve kalkınma için kabul edilebilir miktar ve kalitede kaynak bulunması; Toplum, çevre ve ekonomi için su kaynaklı risklerin kabul edilebilir seviyede olması

33 SU GÜVENLİĞİ Kalkınma ile su kaynaklarının ilişkili olduğu belirtilmesine rağmen, MDG lerin sağlanmasında suyun merkezi rolü gözardı edilmiştir. Bu nedenle su güvenliği, SDG lerde ve 2015 sonrası Kalkınma Gündeminde temel kavram olarak ele alınmaktadır. Bu amaçla suyun gıda, enerji ve diğer öncelikli kalkınma alanlarında rolünü tanımlamak üzere, temel hedef ve göstergeler tanımlanmaktadır (UN University, 2013).

34 Su İçin 2015 Sonrası Küresel Hedef (BM-Su, Ocak 2014): Her birey ve toplum için sürdürülebilir ve güvenli su temini HEDEFLER Güvenli içme suyu ve hijyene ulaşım (Su Tahsisi) Tüm ülkelerde su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve geliştirilmesi açısından (%x) oranında iyileştirme Tüm ülkelerde hakça ve katılımcı yönetim uygulamalarının güçlendirilmesi (Su Tahsisi) Arıtılmamış atık su miktarlarının (%x) oranında azaltılması, atık suların yeniden kullanımının (%y) oranında arttırılması Su kaynaklı afetlerden yaşam kaybını (%x) oranında azaltma ve ekonomik kayıpları (%y) oranında azaltma

35 Hedef A: Güvenli içme suyu ve hijyene erişim (Su Tahsisi) Madde 2: Temel Erişim: içme suyu ve hijyen Madde 4: Eşitlik: temel erişimde eşitsizliklerin giderek azaltılması

36 SU TAHSİSİ Su kaynaklarının hakça (adil) tahsisi: Son yıllarda nüfus artışı, kalkınma baskıları ve değişen ihtiyaçlar, tahsis konusunda karmaşıklık yaratmaktadır. Politik etkenler, kaynakların kötü yönetimi, iklim değişiklikleri ve su kıtlığı, suyun eşit dağıtılmasını engellemektedir. Su kullanımları ve kullanıcıları arasındaki rekabet her ülkede artmıştır; dolayısıyla daha etkili tahsis mekanizmalarına ihtiyaç vardır.

37 SU TAHSİSİ Yapılması Gerekenler: Su kaynaklarının akıllıca planlanması ve havza ihtiyaçlarının dikkate alınması, Mevcut haznelerin depolama kapasitelerinin arttırılması ve tahsis planlarının yeniden yapılması Talep yönetimine ağırlık verilmesi Hakça tahsis ile verimli su kullanımı arasında denge kurulması Yetersiz yasal ve kurumsal yapının iyileştirilmesi

38 Su Kaynakları Arz-Talep DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi Günümüzde, Su Kaynakları Yönetiminin En Öncelikli Sorunu: Kısıtlı Su Kaynakları İle Artan Su Talebini Karşılamak. Talep Arz EKONOMİK GELİŞİM Sürdürülebilir Kalkınma Zorunluluğu

39 SU TAHSİSİ Su tahsisi, kısıtlı doğal kaynakların farklı bölgeler ve suya rekabet içinde bulunan kullanıcılar arasında paylaşılmasını ifade eder. Tahsis süreci, suyun doğal dağılımının ve erişiminin, tüm kullanıcıların ihtiyaçlarına miktar, kalite, zaman ve güvenilirlik açılarından yetersiz kaldığı durumlarda gerek duyulan bir süreçtir. En basit tanımıyla tahsis, kimin, ne kadar, ne amaçla ve ne zaman su alabileceğinin belirlenmesi için bir karar mekanizmasıdır.

40 SU TAHSİSİ Su kıtlığı küresel olarak arttığından, suya erişimde uluslar arası, bölgesel ve yerel çatışmaların çözümlenmesinde, su tahsisi planlamalarının önemi giderek artmaktadır. Su tahsisinin önemi şu nedenlerle giderek önem kazanmaktadır: Su, gıda üretiminde ve ekonomik büyümede etkin ve sınırlayıcı bir faktördür. Enerji üretiminin temel girdilerinden biridir. Sucul ekosistemlerin sağlıklı olması su girdisine bağlıdır.

41 SU TAHSİSİ Tahsis Öncelikleri: a. Temel insan ihtiyaçları ve sosyal amaçlar; b. Ekosistem sağlığı; ve c. Ekonomik gelişme Gerekli Olan Unsurlar: Ulusal düzeyden havza seviyesine kadar kurumsal kapasite Güçlü politik ve yasal temel (çatışmaların çözümlenmesi için) Sağlam yönetim stratejileri (yasal ve politik süreçlerin uygulanabilmesi için yöntemler, yaklaşımlar ve süreçler)

42 TAHSİS İHTİYACI Nüfus artışı, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerdeki artış, talebin ve su çekimlerinin artmasına neden olmaktadır. Aşırı çekimin ve talebin, genelde mühendislik yaklaşımlarıyla karşılanması yoluna gidilir (depolama hacımlarının arttırılması, havzalar arası su transferi) Ancak belli bir noktadan sonra mühendislik çözümleri artan talebin karşılanmasına yetemeyecek hale gelir; veya bu çözümler ekonomik, sosyal ya da çevresel yönden tutarlı bulunmayabilir.

43 TAHSİS İHTİYACI Bu duruma erişildiğinde, ekosistemden aşırı su çekimi su stresine neden olur; sosyal ve ekonomik kalkınma ve gelişim olumsuz etkilenir; ve sucul ekosistemlerin sağlığı bozulur. Bir havzada artık su tahsisi sağlanamayacak duruma gelinirse, o havzaya kapanan havza (closed) denir. Bu tür su stresi durumuna gelindiğinde, su yönetiminin daha yeni, kapsamlı ve gelişmiş yaklaşımlarla ele alınması gerekir. Kısıtlı su kaynağının yönetilebilmesi için de etkin su tahsisi mekanizmalarına ihtiyaç duyulur.

44 SU TAHSİSİ SU TAHSİSİ SİSTEMİNDE BİRİBİRLERİYLE İLİŞKİLİ 4 KAVRAM Su Hakkı: suya erişim hakkı, su çekim hakkı, yasal olarak verilen izinler (su tahsis sicili, benzeri..) Su Kanunu nda tanımlanmalı. Su Tahsisi: mevcut su kaynaklarının yasal kullanıcılar arasında dağıtılması. Bu süreç, bir havzada su kullanımına temel oluşturan su haklarını da tanımlar; veya haklar yasal kurallara bağlı olarak da tanımlandıysa dağıtım buna göre yapılır.

45 SU TAHSİSİ Suyu kullanıcılara ulaştırılması için gerekli fiziksel sistemlerin yapılması Su Kullanımı: suyun belli bir amaca yönelik olarak kullanılması. 4 Unsur, dinamik olarak birbiriyle ilişkilidir ve belli bir zamanda mevcut olan suyun miktarı ile sınırlıdır.

46 HAVZA SU TAHSİSİ 20. yy sonuna doğru, havza tahsis planlamalarında önemli değişikliklere yol açan sorunlar su çekimlerindeki artışlar havzaların giderek kapanması ve su altyapısı inşa edebilmek için uygun konumların azalması, bulunamaması ekonominin büyümesi ve değişmesi, böylelikle kullanıcıların artması ve taleplerin çeşitlenmesi tatlı su ekosistemlerinin bozulması ve akarsu sistem fonksiyonlarının kaybı son zamanlarda, iklim değişikliği

47 HAVZA SU TAHSİSİ Klasik yaklaşım: artan talebin yeni altyapı planlamalarıyla karşılanması (depolama hacımları) Modern yaklaşım: 1. Detaylı ekonomik, sosyal ve çevresel analizlerle mevcut kaynakların kullanımının optimize edilmesi ve rekabet halindeki kullanımlar arasında değiştokuş dengesinin irdelenmesi 2. Talep yönetimi mekanizmalarının kullanılması

48 Önemli Unsurlar: HAVZA SU TAHSİSİ Çevre korunması ile su kullanımı arasındaki dengenin iyileştirilmesi (çevresel su ihtiyacının sağlıklı olarak belirlenmesi, domestik (evsel) su kullanımının daha detaylı belirlenmesi ve su kullanımında verimliliğin gözetilmesi) Çevresel su ihtiyacının kapsamlı ve risktabanlı yaklaşımlarla değerlendirilmesi (sağlıklı ekosistemler için su rejiminin belirlenmesi)

49 HAVZA SU TAHSİSİ Su tahsisinde daha esnek yaklaşımlara yer verilmesi: iklim koşullarında, ekonomilerde ve sosyal koşullardaki değişikliklere bağlı belirsizliklerin dikkate alınabilmesi amacıyla ve tahsis sistemlerinin bu değişikliklere uyum sağlamaları amacıyla

50 HAVZA SU TAHSİSİ Dikkate alınması gereken unsurlar: Havzalar arasında su paylaşımını belirlemek üzere ülke düzeyinde su tahsis planlarının yapılmış olması Bölgesel veya alt havza tahsis planlarının bulunması Havzadaki su kullanıcılarının bilinmesi (su temininde güvenilirlik seviyesine etki eder) Havzadaki diğer su planlamaları (taşkın yönetimi, hidroelektrik enerji üretimi gibi)

51 TAHSİS AMAÇLARI EŞİTLİK: Havzada farklı bölge ve kullanıcı grupları arasında tahsisi ÇEVRE KORUNMASI: Tatlı suya ihtiyaç duyan ekosistemlerin ihtiyaçlarının tanımlanması KALKINMA ÖNCELİKLERİ: Su tahsisinin ekonomik ve sosyal gelişmeyi desteklemesi gerekir.

52 TAHSİS AMAÇLARI Arz ve Talebin Dengelenmesi: Bu unsur, tahsis edilecek sulardaki doğal değişkenliğin yönetilmesi ve sık ya da beklenmedik su kısıtlarının önlenmesi açısından önemlidir. Suyun verimli kullanımının sağlanması

53 SU TAHSİSİ PLANLAMA SÜRECİ Adım 1. Durum Tespiti ve Değerlendirme Mevcut su kaynakları Çevresel su ihtiyacı durumunun irdelenmesi Su kullanımı (verimliliği ) ve talep (mevcut ve gelecekteki) Mevcut su paylaşımı kuralları Adım 2. Senaryo Üretimi Farklı arz/talep seçeneklerinin belirlenmesi Su bütçesi senaryolarının modellenmesi Değişkenlik/belirsizliklerin değerlendirilmesi

54 SMART Mevcut Gediz Akarsu Sisteminin WRM de Topolojik Görünümü Gordes Kolu Demirkopru Buldan Afsar Adala (Salihli Sul.) Marmara Alasehir Sul. Ahmetli Sul. Kumcay Kolu Nif Kolu Menemen Sul. Kus Cenneti Izmir Körfezi

55 Mevcut Durumun Kalibrasyonu: SMART

56 SU TAHSİSİ PLANLAMA SÜRECİ Adım 3. Farklı senaryo sonuçlarının irdelenmesi (Sürdürülebilirlik) Çevresel Ekonomik (kalkınma) Sosyal (eşitlik) Adım 4. Karar Verme ve Onay (uygun görülen seçenekler arasından seçim) Adım 5: Nihai planlar ve uygulama Altyapı, gelişme ve işletme planları Su tahsisi planları (ulusal, havza, bölgesel, sektörel planlar) Su verimliliği planları

57 SMART Yönetim Senaryosu Mevcut Su Talebi Yönetimi Su Arzı Yönetimi Su Kalitesi Yönetimi Tümü Senaryo Ürün Deseni Değ. Senaryo Özeti: Sulama İletimi ve Tekniklerinin İyileştirilmesi Baraj Yatırımları Alt Senaryo MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER Kuyruk Suyu

58 Sulama Bölgesi Adala Sol Adala Sağ Ahmetli Sol Ahmetli Sağ Menemen Sol Menemen Sağ Sarıgöl Alaşehir Sen. Pamuk (%) Mısır (%) Bağ (%) Sebze (%) Meyva (%) Tahıl (%) MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER MDS İYİMSER KÖTÜMSER

59 GÖSTERGE TEMEL (1991) MEVCUT TEPKİLER MDS (1982) İYİ. (1982) KÖTÜ. (1991) MDS (1982) SU TALEBİ YÖN. İYİ. (1982) KÖTÜ. (1991) Tarım (Arz/Talep)% Endüstri(Arz/Talep)% Çevre (Arz/Talep)% Kentsel (Arz/Talep)% GÖSTERGE SU ARZI YÖN. SU KALİTESİ YÖN. MDS İYİ. KÖTÜ. MDS İYİ. KÖTÜ. Tarım (Arz/Talep)% Endüstri(Arz/Talep)% Çevre (Arz/Talep)% Kentsel (Arz/Talep)% GÖSTERGE TÜM TEPKİLER MDS İYİ. KÖTÜ. Tarım (Arz/Talep)% Endüstri(Arz/Talep)% Çevre (Arz/Talep)% Kentsel (Arz/Talep)% SMART

60 OPTIMA

61 OPTIMA

62 OPTIMA Kemalpasa Endüstriyel ve Kentsel Atıksu Deşarjları

63 OPTIMA Sulama Alanları için Temel Ekonomik Veriler Sulama Alanları İşletme- Bakım ( /ay) Fayda ( /m3) Eksik Arz Zararı ( /m3) Maliyet ( /m3) Adala Sol Adala Sağ Ahmetli Sol Ahmetli Sağ Menemen Sol Menemen Sağ Sarigöl Alasehir

64 OPTIMA Yerleşimler için Temel Ekonomik Veriler Yerleşim Talep (m3/s) İşletme /Bakım ( /ay) Personel ( /ay) Pompaj ( /m3) Kent içi İletim ( /m3) Su Fiyatı ( /m3) Eksik Arz Bedeli ( /m3) Akhisar Salihli Turgutlu Manisa, Merkez Kemalpasa Menemen Saruhanli Golmarmara Alasehir Ahmetli

65 OPTIMA Yatırım ( /yıl) İ/B ( /ay) Eksik Arz Maliyet Fayda ( /m 3 ) YIGITLER 2,531, ,975 Sanayi Suyu 1,138,610 63, Sulama 1,014,431 26, GORDES 87,373,043 49,788 Kentsel Su 7,660, Sulama 7,477, ,

66 OPTIMA

67 TAHSİS PLANLAMASINDA KURALLAR (R. Speed, Li Y., T. Le Quesne, G. Pegram and Z. Zhiwei (2013) Basin Water Allocation Planning. Principles, procedures and approaches for basin allocation planning, UNESCO, Paris.) Su stresinin baskın hale geldiği havzalarda, tahsis planlamasının sosyal, ekonomik ve çevresel gelişme planlarıyla entegre edilmesi gerekir. Başarılı bir tahsisi planlaması için yeterli kurumsal kapasiteye ihtiyaç vardır. Tahsis planının karmaşıklık derecesi, havzadaki karmaşıklık ve sorunları yansıtmalıdır.

68 TAHSİS PLANLAMASINDA KURALLAR Tahsis edilebilecek su miktarının sağlıklı ve güvenilir olarak belirlenmesi gerekir. Su, bir kez aşırı tahsis edildikten sonra, bu miktarları azaltmak, ekonomik, mali, sosyal ve politik olarak son derece zordur. Çevresel su ihtiyacı, tahsis için temel oluşturmalıdır. Çeşitli kullanıcılara su tahsisi yapılmadan önce, öncelikli amaçlara yönelik talepler belirlenmelidir. Bunlar, sosyal, çevresel ve bazı stratejik öncelikler olabilir.

69 TAHSİS PLANLAMASINDA KURALLAR Su kısıtı olan havzalarda, tahsis planı yapılırken mutlaka su kullanımında verimliliğin değerlendirilmesi gerekir. Su kullanıcılarının, tahsis edilen suyu kullanımlarında veya kullanım sonucu oluşacak üretimlerinde verimlilik düzeyleri belirlenmelidir. Tahsis planları, arz ve talep açısından yıllar ve mevsimler arası değişkenlikleri dikkate almalıdır. Orta ve uzun vadede, değişen iklim koşullarının ve sosyoekonomik durumların içerdiği belirsizlikleri dikkate alacak şekilde esnek yapılmalıdır.

70 SU TAHSİSİ YÖNÜNDEN TEMEL BELİRSİZLİKLER 1. Belirsizlik: Tahsis edilebilecek su miktarı; gelecekteki yüzeysel ve yer altı su miktarlarının tahmini. Bu belirsizlik iklim değişkenliklerine ve hidrolojik süreçlerdeki belirsizliklere bağlıdır. 2. Belirsizlik: Gelecekteki su taleplerinin ve kullanımlarının tahmin edilememesi.

71 SU TAHSİSİ YÖNÜNDEN TEMEL BELİRSİZLİKLER 3. Belirsizlik: Sorumlu kurumlar gerçek sorunların tespitinde yanlış değerlendirmeler yapmış olabilirler, yanlış karar vermiş olabilirler (risk). Bu durum hatalı verilerin kullanılması veya hatalı model kullanımları sonucunda ortaya çıkabilir. Sonuç: Havza su tahsisi süreci, değişkenlik ve belirsizlikleri dikkate almak üzere, esnek ve uyarlamalı biçimde gerçekleştirilmelidir.

72 ÇÖZÜM: BÜTÜNLEŞİK HAVZA YÖNETİMİ (BHY) Tüm ülkeler su güvenliğinin sağlanması için BHY ilkelerini esas kabul etmeli ve ilk adım olarak, BHY için gerekli kurumsal ve yasal düzenlemeleri yapmalıdırlar. Güçlü yönetim stratejileri geliştirilmelidir. BHY için gerekli finansmanı sağlamak üzere kurumlar arası koordinasyonun kurulması gerekir.

73 ÇÖZÜM: BÜTÜNLEŞİK HAVZA YÖNETİMİ BHY için eğitim ve farkındalık gerekli unsurlardır. Bu unsur, karar vericileri, yöneticileri, bilim adamlarını ve su kullanıcıları dahil tüm paydaşları kapsar. BHY nin iteratif bir süreç olduğu dikkate alınarak uyarlamalı (adaptive) yönetim politikaları geliştirilmelidir.

74 Teşekkür Ederim

75

76 EWRA2015 Haziran 10-13, 2015 Istanbul Özet gönderme: 30 Kasım,

Bir İçme ve Kullanma Suyu Şebekesinin Performansı

Bir İçme ve Kullanma Suyu Şebekesinin Performansı Bir İçme ve Kullanma Suyu Şebekesinin Performansı Dr. S. Saim EFELERLİ Alter Mühendislik. Akarsu havzaları su potansiyelinin sağlıklı olarak belirlenmesi, su kaynaklarının çeşitli amaçlar arasında dengeli

Detaylı

Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi

Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi Öğr. Gör. Dr. Cem Polat ÇETİNKAYA DEÜ SUMER Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

PERFORMANS GÖSTERGELERİ

PERFORMANS GÖSTERGELERİ İÇME ve KULLANMA SUYU ŞEBEKELERİNDE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ ve PERFORMANS GÖSTERGELERİ Dr. S. Saim EFELERLİ Akarsu havzaları su potansiyelinin sağlıklı olarak belirlenmesi, su kaynaklarının çeşitli amaçlar

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliğine Yönelik Güncel Gelişme ve Yaklaşımlar

Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliğine Yönelik Güncel Gelişme ve Yaklaşımlar Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliğine Yönelik Güncel Gelişme ve Yaklaşımlar Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Temiz Gelecek Gençlerle Gelecek Projesi

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığığ Ülke ve Kamu Kurumları Düzeyinde Strateji Yönetimi Anıl YILMAZ Stratejik t Planlama l Dairesi i Bşk. ODTÜVT Yönetim ve Mühendislik Günleri 2 Mart 2008 Gündem Ülkesel

Detaylı

GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir

GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir 1/15 GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir 2/15 Gediz Havza Koruma Eylem Planı (2008) Gediz Havza Koruma Revize Eylem Planı

Detaylı

Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması

Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi Su Yönetiminde Değişim Etkinlikleri 6 Şubat 2016 Sunan: Hamza Özgüler Proje Teknik Koordinatörü ALFAR Proje

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı. Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013

Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı. Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013 Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013 21. Yüzyılda Planlama- Kaynaklarımız Su KaynaklarıYönetimi ve

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci Yeniden Yapılanma Süreci 2010-2025 Dönüşüm Süreci 2025-2050 2025'te olmazsa olmazlar Geçiş dönemi kilit meseleleri Dönüşüm zamanının Başarı Dönüşüm ölçütleri zamanının Vizyon Herkese fırsat eşitliği sağlanarak

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Bölgesi Enerji Formu 7-8 Nisan 2017// İzmir Mimarlık Merkezi

Detaylı

SU YÖNETİMİ SENARYOLARI İLE GEDİZ NEHRİ YILLIK SU BÜTÇESİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ

SU YÖNETİMİ SENARYOLARI İLE GEDİZ NEHRİ YILLIK SU BÜTÇESİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 323 SU YÖNETİMİ SENARYOLARI İLE GEDİZ NEHRİ YILLIK SU BÜTÇESİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Cem Polat ÇETİNKAYA Filiz BARBAROS Araş. Gör. Dr. Araş. Gör. Dr. Dokuz Eylül

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ayla EFEOGLU Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü AB İle İlişkiler Şube Müdürü İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi hakkında genel

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ MEDA FONU TÜRKİYE DEKİ ÇEVRE İLE İLGİLİ MEVZUATIN ANALİZİ PROJESİ: TAMAMLANDI 1 AVRUPA BİRLİĞİ İDARİ İŞBİRLİĞİ FONU TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN ÇEVRE ALANINDA ENTEGRE UYUMLAŞTIRMA STRATEJİSİ PROJESİ: TAMAMLANDI

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR. IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016

ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR. IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016 ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016 Sunumun İçeriği Su Durumu ve Sektörlere Dağılımı Bakanlığımızın Görev Çerçevesi Çevre kanununda

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU Ankara Deklarasyonu Özet 2015 yılının Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Arazi Bozulumunun Dengelenmesi

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

Türkiye de Yeşil Büyüme : Zorluklar ve Fırsatlar. Prof. Dr. Erinç Yeldan Bilkent Üniversitesi

Türkiye de Yeşil Büyüme : Zorluklar ve Fırsatlar. Prof. Dr. Erinç Yeldan Bilkent Üniversitesi Türkiye de Yeşil Büyüme : Zorluklar ve Fırsatlar Prof. Dr. Erinç Yeldan Bilkent Üniversitesi 1990 2000 2008 Dünya OECD Türkiye Dünya OECD Türkiye Dünya OECD Türkiye CO2 (milyon ton) 20.662 11.012 129 24.752

Detaylı

TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER

TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER TÜRKİYE DE SU KAYNAKLARI GELİŞTİRME POLİTİKALARINA YÖNELİK TESPİTLER VE ÖNERİLER Faruk Volkan İnşaat ve SulamaYüksek Mühendisi DSİ Genel Müdürlüğü Etüd ve Plan Dairesi Başkanlığı Ankara Bahadır Boz İnşaat

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU Ankara Deklarasyonu Özet 2015 yılının Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Arazi Bozulumunun Dengelenmesi

Detaylı

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek Selçuk SERTESEN 19 Şubat 2016 10. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu Küresel gündem karmaşıklaşıyor

Detaylı

AB Çevre Mevzuatı Rıfat Ünal Sayman REC Türkiye Direktör Yrd.

AB Çevre Mevzuatı Rıfat Ünal Sayman REC Türkiye Direktör Yrd. AB Çevre Mevzuatı Rıfat Ünal Sayman REC Türkiye Direktör Yrd. Haziran 2012 İstanbul İçerik REC AB Mevzuatı AB Mevzuatı ve Türkiye AB Çevre Mevzuatı AB Çevre Mevzuatı ve Türkiye Değerlendirme Bölgesel Çevre

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

MDG-F 1680 TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ

MDG-F 1680 TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ MDG-F 1680 TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ 5 Mart 2009 Kayseri Toplantısı 6 Mart 2009 Niğde Toplantısı 12 Mart 2009 Adana Toplantısı İklim değişikliği nedir? İklim değişikliği,

Detaylı

SU POLĠTĠKALARI ve GÜVENLĠĞĠ TEZLĠ YÜKSEK LĠSANS PROGRAMI

SU POLĠTĠKALARI ve GÜVENLĠĞĠ TEZLĠ YÜKSEK LĠSANS PROGRAMI SU POLĠTĠKALARI ve GÜVENLĠĞĠ TEZLĠ YÜKSEK LĠSANS PROGRAMI 2017 Merhaba... Günümüzde, iklim, ekonomi, teknoloji ve demografi ile ilgili yaşanan değişimler, su bilimi, politikaları ve yönetiminin disiplinlerarası

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event. Istanbul, Mayıs 2014

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event. Istanbul, Mayıs 2014 Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event Istanbul, Mayıs 2014 AFD Fransa nın Kalkınma Yardımının Başında Geliyor 2012 yılında 7 milyar avro finansman : AFD artık Fransa nın toplam kalkınma yardımının

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

Uluslararası Diplomatlar Birliği Universal Partners

Uluslararası Diplomatlar Birliği Universal Partners SONUÇ BİLDİRGESİ KKTC de TARIMSAL SU KULLANIMI NASIL OLMALI Çalıştayı 03 Mayıs 2018 tarihinde KKTC-Lefkoşa da gerçekleştirilmiştir.çalıştayın acılış konuşmaları, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut

Detaylı

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR DERSİN İÇERİĞİ: Kadınla İlgili Yapılan Uluslararası Toplantılar I. Dünya Kadın Konferansı II. Dünya Kadın Konferansı III. Dünya

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU GEÇİŞ DENETİMLERİ İÇİN BELİRLENEN EK SÜRELER Gözetim tetkiki sırasında ISO 14001:2015 in şartlarına uyacak şekilde yapılacak geçiş için

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

Entegre Su Havzaları Yönetimi

Entegre Su Havzaları Yönetimi 2018 Entegre Su Havzaları Yönetimi RAPOR NO: 13 Yazan 1 Hydropolitics Academy 19.5.2018 H. Yaşar Kutoğlu Meteoroloji Y. Müh. Mühendislik Hidrolojisi M.Sc., DIC SPD Hidropolitik Akademi Merkezi Bu yayının

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA 11 1.1. Giriş 12 1.2. İnsan- Çevre İlişkilerinin Tarihi Arka Planı 12 1.2.1.Teknoloji, Tüketim ve Çevre 13 1.2.2.İnsan-

Detaylı

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ Kentsel planlama toplum yararını esas alan güvenli ve sürdürülebilir yaşam çevresi oluşturmaya yönelik bir kamu hizmetidir. Kent planlama, mekan oluşumunun nedenlerini,

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

ULUSLARARASI DÖNGÜSEL EKONOMİ KONGRESİ. 5-6 Ekim 2017 İstanbul

ULUSLARARASI DÖNGÜSEL EKONOMİ KONGRESİ. 5-6 Ekim 2017 İstanbul ULUSLARARASI DÖNGÜSEL EKONOMİ KONGRESİ 5-6 Ekim 2017 İstanbul ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu ÇEVKO Vakfı

Detaylı

ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019

ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019 ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019 Entegre Düşünce Entegre düşünce: Kullanılan kaynakların ve faaliyetlerin İç ve dış paydaşların beklentilerinin, ihtiyaçlarının İç

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR Dr. Canan KARAKAġ ULUSOY Jeoloji Yüksek Mühendisi 26-30 Ekim 2015 12.11.2015 Antalya Kentsel Su Yönetiminin Evreleri Kentsel Su Temini ve Güvenliği

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri

Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri Ülke: Türkiye Yer: İstanbul Toplantı Tarihi: 1 Haziran 2010 Toplam Katılımcı Sayısı: 54 Geri Bildirimlerin Özeti: Enerji Stratejisi Ülke İstişareleri Özet Not: yetkilileri tarafından bildirilen görüşler

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

Enerji Sektörü Yatırımlarında İklim Risklerinin Yönetimi

Enerji Sektörü Yatırımlarında İklim Risklerinin Yönetimi Enerji Sektörü Yatırımlarında İklim Risklerinin Yönetimi Enerji Sektöründe İklim Değişikliği ve Risk Yönetimi Çalıştayı (Türkiye) Mövenpick Hotel, Ankara 28 Nisan 2015 Dr. Craig Davies Senior Manager,

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

Türk Çevre Mevzuatı ve Çevre Politikaları ile Beton Sektörünün Etkileşimi. RMC and Environment Policies& Regulations

Türk Çevre Mevzuatı ve Çevre Politikaları ile Beton Sektörünün Etkileşimi. RMC and Environment Policies& Regulations Şafak Özsoy ( Bu bildirim, THBB Konferansı, konferans kitabında yayınlanmıştır. Haziran 2003) Türk Çevre Mevzuatı ve Çevre Politikaları ile Beton Sektörünün Etkileşimi RMC and Environment Policies& Regulations

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular. Mevzuat, Arge ve Inovasyon

Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular. Mevzuat, Arge ve Inovasyon Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon ekonomiye Umut Sofradan Can Topraktan gelir. NÜFUS %25 İSTİHDAM %20 KIRSAL KALKINMA BÜYÜKLÜK / ÖLÇEK EKONOMİSİ VERİMLİLİK

Detaylı

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları, Prof.Dr. Ercan KAHYA, İTÜ Su Kaynakları Ders Notları, Prof. Dr. Recep YURTAL, Çukurova Üniversitesi Su Kaynakları Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Selim ŞENGÜL, Atatürk

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

Prof. Dr. Günay ERPUL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Proje Danışmanı

Prof. Dr. Günay ERPUL Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Proje Danışmanı Arazi Bozulumunun Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Arazi Yönetimine İlişkin Desteklerin ve İyi Uygulamaların Yaygınlaştırılması (GCP/GLO/337/GFF) (Decision Support for Mainstreaming and Scaling up of

Detaylı

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik AGORADA 2012 BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİNİN UYGULANMASI: BİR ADIM SONRASI 19.10.2012 / Samsun Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik Bülent Açıkgöz BM Ortak Program Yöneticisi

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı

Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı 0/5 Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı 1. GÜN Dünya Su Günü Panelleri 21 Mart 2008 DÜNYA SU GÜNÜ PANELLERİ 09.00 09.20 AÇILIŞ 09.30 11.30 Kocatepe Salonu İnönü Salonu PANEL 1: Küresel Değişimler ve Risk

Detaylı

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi Afet Yönetimi ve Sel Risk Değerlendirmesi KAPSAM - Afetlerin Genel Durumu - Kriz Yönetiminden Risk Yönetimine Geçiş - Risk Kavramı ve Risk Değerlendirmesi Risk Nedir? Nasıl Belirlenir? Nasıl Yönetilir?

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

5. Dünya Su Forumu İstanbul Su Mutabakatı

5. Dünya Su Forumu İstanbul Su Mutabakatı UCLG İSTANBUL 2009 Birleşmiş Şehirler ve Yerel İdareler I C L E I Dünya Su Konseyi 5.DÜNYA SU FORUMU Süreklilik için Dünya Su Forumu FARKLILKLARIN SUDA YAKINLAŞMASI Yerel İdareler 5. Dünya Su Forumu İstanbul

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

SAĞLIKLI KENTLERDE ÇEVRE

SAĞLIKLI KENTLERDE ÇEVRE SAĞLIKLI KENTLERDE ÇEVRE Proje Koordinatörleri ve Meclis Üyelerine Yönelik Eğitim Toplantısı 23-24-25 Ocak 2013 Prof. Dr. Feza KARAER ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ - Müh.Mim.F.,Çevre Müh.Böl. Kentsel Sağlık Günümüzde

Detaylı

KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE YÖNETİŞİM. Prof.Dr.Bülent GÜLÇUBUK, Ankara Üniversitesi 13.Aralık.2012

KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE YÖNETİŞİM. Prof.Dr.Bülent GÜLÇUBUK, Ankara Üniversitesi 13.Aralık.2012 KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE YÖNETİŞİM Prof.Dr.Bülent GÜLÇUBUK, Ankara Üniversitesi 13.Aralık.2012 Dünya ciddi sorunlarla uğraşmakta Küresel sorunların giderek karmaşık hale gelmekte (göç, eşitsizlikler,

Detaylı

Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm

Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Bursa Yakın Çevresi Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Oğuz Gündoğdu ACİL DURUMLAR PANELİ KalDer Bursa Şubesi Çevre ve İş Güvenliği Kalite Uzmanlık Grubu 27 Mayıs 2015 Ülkemizde çağdaş anlamda Afet Yönetimi

Detaylı

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü (Bina Enerji Yöneticisi)

Detaylı