FĐNANSAL STRES VE ĐKTĐSADĐ FAALĐYET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FĐNANSAL STRES VE ĐKTĐSADĐ FAALĐYET"

Transkript

1 Cenral Bank Review Vol. 10 (July 2010), pp.1-8 ISSN prin / online 2010 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp:// FĐNANSAL STRES VE ĐKTĐSADĐ FAALĐYET Selim Elekdağ, Đbrahim Burak Kanlı, Zahid Samancıoğlu ve Çağrı Sarıkaya ABSTRACT This sudy examines he ineracion beween financial sress and economic aciviy across emerging markes (EMs). Episodes of financial sress can be broadly defined as periods when he financial sysem is under acue srain and is abiliy o inermediae is impaired. This sudy inroduces a monhly composie index used o measure financial sress episodes across EMs. The sudy hen examines he implicaions of domesic and exernal financial sress shocks on Turkish economic aciviy and conrass he dynamics wih ha of oher EMs. Quaniaively, financial sress maers. Specifically, even a emporary financial sress shock can drag indusrial producion subsanially below rend. FINANCIAL STRESS AND ECONOMIC ACTIVITY JEL F30, G10 Keywords Financial crises, Financial sress index, Emerging marke economies ÖZ Bu çalışma, finansal sres ve ikisadi faaliye arasındaki ekileşimi gelişmeke olan ülkeler perspekifinden incelemekedir. Finansal sres, en genel haliyle, finansal piyasaların ve finansal aracılık faaliyelerinin sağlıklı biçimde işlemesinin sekeye uğraması olarak anımlanabilir. Bu doğruluda, ilk olarak, gelişmeke olan ülkeler için finansal sres seviyesinin ölçülmesinde ve finansal sresin yüksek olduğu dönemlerin belirlenmesinde kullanılabilecek aylık bir finansal sres endeksi oluşurulmuşur. Daha sonra ise yur içi ve yur dışı kaynaklı finansal sres şoklarının Türkiye deki ikisadi faaliye üzerindeki ekileri, diğer gelişmeke olan ülkelerle karşılaşırmalı bir biçimde incelenmişir. Bulgular, finansal sresin ikisadi faaliye üzerinde belirgin bir biçimde ekili olduğunu oraya koymakadır. Bu kapsamda, geçici finansal sres şokları dahi sanayi üreimini belirgin biçimde genel eğiliminin alına sürükleyebilmekedir. JEL F30, G10 Anahar Kelimeler Finansal krizler, Finansal sres endeksi, Gelişmeke olan ülkeler Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası, Araşırma ve Para Poliikası Genel Müdürlüğü, Đsiklal Cad.10, Ankara, Türkiye ELEKDAĞ: selim.elekdag@cmb.gov.r KANLI: burak.kanli@cmb.gov.r SAMANCIOĞLU: zahid.samancıoglu@cmb.gov.r SARIKAYA: cagri.sarikaya@cmb.gov.r Çalışmada sunulan görüşler yazarlara ai olup, Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası nı veya çalışanlarını bağlayıcı nielik aşımaz.

2 2 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2): Giriş Küresel finansal krizin ardından açıklanan veriler, küresel ikisadi faaliyein, Đkinci Dünya Savaşı ndan bu yana karşılaşmış olduğu en ser durgunlukan kademeli bir biçimde çıkma eğilimine girdiğini gösermekedir (Grafik 1). Öe yandan, öncü gösergelerdeki iyileşme eğilimine ve kredi piyasalarındaki sıkılığın azalmasına karşın, isihdam koşullarındaki belirsizliklerin devamı, küresel ikisadi faaliyee dair aşağı yönlü risklerin henüz am olarak oradan kalkmadığına işare emekedir. Grafik 1. Sanayi Üreim Endekslerinin Yıllık Yüzde Değişimi Gelişmiş ülkeler Gelişmeke olan ülkeler Türkiye Ocak 2007 Mayıs 2007 Eylül 2007 Ocak 2008 M ayıs 2008 E ylül 2008 Ocak 2009 Mayıs 2009 Eylül Krizin yoğun dönemlerinin geride kalmasıyla ve krizden çıkış sürecine girilmesiyle birlike, küresel ikisadi faaliyeeki oparlanmanın sürdürülebilirliğine odaklanılmışır. Bu konuda çeşili görüşler oraya aılmakla birlike, son dönemde yayımlanan araşırmalar, finansal piyasalardaki sorunlarla eş zamanlı olarak oraya çıkan durgunlukların daha derin ve uzun süreli olduğunu gösermekedir. 1 Bu çalışmalara göre, finansal sisemin finansal aracılık işlevini am olarak yerine geirememesi, durgunlukan çıkışın daha yavaş ve kademeli olmasına yol açmakadır. Bu bulgularla uyumlu biçimde, ekileri hala am olarak oradan kalkmamış olan küresel krizin ardından, küresel ekonominin kriz öncesi büyüme oranlarını yakalamasının uzun süre alabileceği düşünülmekedir. 1 Bakınız, Cardarelli, Elekdağ ve Lall (2009), Terrones, Sco ve Kannan, (2009), ve Balakrishnan, Koeva Brooks, Leigh, Tyell ve Abiad, (2009).

3 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2):1-8 3 Öe yandan, bu araşırmaların çok büyük bir bölümü gelişmiş ekonomilere ilişkin olup, gelişmeke olan ekonomilerin krizden çıkış süreçlerini konu edinen araşırmalar daha kısılı sayıda ve kapsamdadırlar. Bu bağlamda, bu çalışmada Türkiye ve diğer gelişmeke olan ekonomilere odaklanılarak finansal sres ve ikisadi faaliye arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmakadır. Çalışmanın akışında ilk olarak finansal sres ve ölçüm yönemlerine değinilmeke, daha sonra ise ekonomerik bir model aracılığıyla finansal sres ve ikisadi faaliye arasındaki arihsel ilişki incelenmekedir. 2. Finansal Sres ve Ölçümü Finansal sres, en genel haliyle, finansal piyasaların ve finansal aracılık faaliyelerinin sağlıklı biçimde işlemesinin sekeye uğraması olarak anımlanabilir. Tarihsel olarak finansal sres dönemleri farklı nieliklere sahip olsalar da; (i) risk ve belirsizlik algılamalarındaki arış, (ii) varlık fiyalarında gözlenen ani ve ser harekeler, (iii) küresel likidiede daralma ve (iv) bunlarla ilinili olarak finansal aracılık faaliyelerinin ekin biçimde gerçekleşirilememesi geçmiş finansal sres dönemlerinin ümünde gözlenen gelişmeler olmuşlardır. Bir ülkenin finansal siseminin maruz kaldığı sresin birçok al bileşeni bulunmakadır. Bu al bileşenler finansal piyasalar üzerinde farklı dönemlerde farklı seviyelerde srese neden olabilmeke ve bu seviye ülkeden ülkeye değişebilmekedir. Bu kapsamda, finansal piyasaların maruz kaldıkları sresin al bileşenlerini ek bir değişkende oplayarak dönemler ve ülkeler arasında uarlı bir karşılaşırma yapılabilmesine olanak veren birçok bileşik endeks oluşurulmuşur. Bu endekslerden en günceli ise Cardarelli ve diğerleri (2010) arafından gelişmiş ülkeler için gelişirilen finansal sres endeksidir (FSE). 2 Bu endeksin gelişmeke olan ülkeler için olan uyarlaması, Danninger ve diğerleri (2009) arafından gelişirilmişir. 3 Bu çerçevede, finansal sresi ölçmek amacıyla, çeşili endeks ve değişkenler kullanılmakadır. FSE nin al bileşenlerini oluşuran bu endeks ve değişkenler şunlardır: (i) Döviz piyasası baskı endeksi (DPBE), (ii) ülke kredi riskini ölçen geiri farkları, (iii) hisse senedi geirileri ve (iv) bu geirilere dair belirsizlik algılamaları, ve son olarak, (v) bankacılık sekörü riskliliğini ölçen bea değeri. FSE nin ilk al bileşeni olan DPBE döviz piyasası üzerindeki baskının bir gösergesidir. Bu endeks, döviz kuru ve 2 Đlling ve Liu (2006) Kanada için, Hakkio ve Keeon (2009) ve Kliesen ve Smih (2010) ise ABD için FSE ler gelişirmişlerdir. Cardarelli ve diğerleri (2010) ve Balakrishnan ve diğerleri (2009) arafından gelişirilen FSE nin bu çalışmalarda gelişirilen endekslerden en emel farkı, ek bir ülke yerine, 17 gelişmiş ve 27 gelişmeke olan ülke için uarlı bir biçimde oluşurulmuş olmasıdır. 3 Lall, Cardarelli, ve Elekdağ (2008) ve Danninger, Balakrishnan, Elekdağ, ve Tyell (2009).

4 4 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2):1-8 merkez bankası rezervlerindeki değişimleri kapsamaka olup, döviz kurundaki arış veya merkez bankası rezervlerindeki azalış döviz piyasası üzerindeki baskının arığı anlamına gelmekedir. Finansal sisemde srese kaynaklık edebilecek bir diğer al bileşen olan ülke kredi riski için JP Morgan arafından oluşurulmuş gelişmeke olan ülke ahvil endeksi (EMBI Global) kullanılmakadır. Bu endekseki arış, finansal sisem üzerinde ülke kredi riskinden kaynaklanan sresin arığı anlamına gelmekedir. FSE nin hesaplanmasında, hisse senedi piyasasındaki sresin gösergesi olarak ise bu piyasadaki değer değişimlerine yer verilmekedir. Hisse senedi piyasasındaki değer kayıpları, finansal sisem üzerindeki sresi arırıcı eki yapmakadır. Öe yandan, finansal piyasalardaki belirsizlik algılamalarının bir ölçüü olarak, hisse senedi piyasasına ai geiriler için oluşurulmuş modellerden elde edilen, ima edilen geiri oynaklıkları kullanılmakadır. Son olarak, bankacılık seköründeki sresin gösergesi olarak ise Sermaye Varlıklarını Fiyalama Modeli (CAPM) çerçevesinde hesaplanan bankacılık sekörü beası kullanılmışır. Hisse senedi piyasasında aşağı yönlü harekein gözlendiği dönemlerde bankacılık sekörü beasının 1 değerinin üzerinde gerçekleşmesi (bankacılık sekörü hisselerinin değerinin genel endeksen daha hızlı düşmesi), bankacılık sekörünün göreli riskliliğinin arığı anlamına gelmekedir. Tüm bu al kalemler, endeksin hesaplanması sırasında bir araya geirilmeke ve ek bir bileşik endeks olan FSE yi oluşurmakadırlar. Al bileşenler bir araya geirilirken önce oralamalarından arındırılmaka, daha sonra oynaklıklarıyla ağırlıklandırılarak oplanmakadırlar. FSE ile ilgili diğer eknik deaylar ile gelişmeke olan 27 ülkeye ai FSE ve FSE al bileşenleri, Balakrishnan ve diğerleri (2009) arafından yayımlanan makalede yer almakadır. 4 Bu çalışma kapsamında Türkiye, gelişmeke olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler için hesaplanmış olan FSE lerin arihsel seyri Grafik 2 de göserilmekedir. 5 Grafike de görüldüğü gibi, son finansal krize kadar, küresel oynaklık dönemlerinde, gelişmeke olan ülkelerin finansal sisemlerindeki sres arışı gelişmiş ülkelere göre daha fazla olmuşur. Bunun sebebi, geçmiş dönemlerde gelişmeke olan ülkelerin gerek finansal sisemlerinin gerekse reel ekonomilerinin şoklar karşısındaki kırılganlıklarının yüksek seviyelerde bulunmasıdır. Niekim, son kriz bir yana bırakılacak olursa, geçmiş küresel krizlerin birçoğu gelişmeke olan 4 Balakrishnan, Danninger, Elekdağ, ve Tyell (2009). FSE veriabanı: hp:/ exernal/ pubs/ ca/ longres.cfm?sk= Grafikeki endeksler, üç aylık harekeli oralamaları alındıkan sonra sandardize edilmişir. Diğer bir ifadeyle, endeksin 2 değerini alması, endeksin uzun dönem oralamasından 2 sandar sapma daha yüksek bir seviyede olduğu anlamına gelmekedir.

5 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2):1-8 5 ülkeler kaynaklıdır. Bu açıdan bakıldığında, son dönemde yaşanan finansal kriz, kökenlerinin gelişmiş ekonomilerde olması dolayısıyla diğer birçok krizden ayrışmakadır. Bunun sonucunda, finansal kriz sürecinde, gelişmeke olan ülkelerin finans piyasalarındaki sres arışı, gelişmiş ülkelere kıyasla daha geç gözlenmeye başlanmış ve göreli olarak sınırlı kalmışır. Grafik 2. Finansal Sres Endeksleri A sya krizi Rusya krizi LTCM iflası Türkiye bankacılık krizi E nron ve WorldCom skandalları Đki nci Irak Savaşı Lehman Brohers iflası Gelişmeke Olan Ülkeler Gelişmiş Ülkeler Türkiye Öe yandan, Türkiye için oluşurulmuş FSE, gelişmeke olan ülkeler için oluşurulmuş endeksle karşılaşırıldığında, Türkiye nin finans piyasalarındaki sresin, son finansal krize kadar küresel sres dönemlerinde, gelişmeke olan ülke oralamalarının üzerinde arığı görülmekedir. Bu durum, Türkiye de bankacılık krizinin yaşandığı 2001 yılı ile ikinci Irak Savaşı nın gerçekleşiği 2003 yılında daha da belirginleşmişir yılında yaşanan finansal krizde ise, Türkiye nin finansal sres endeksi diğer gelişmeke olan ülkelere göre daha olumlu bir görünüme işare emekedir. Türkiye için oluşurulmuş FSE, gelişmeke olan ülkeler oralamasına göre daha az arış ve son dönemde daha belirgin bir düşüş gösermişir. Bu gelişmenin önemli bir sebebi, diğer birçok gelişmiş ve gelişmeke olan ülkenin aksine, Türk bankacılık sekörünün riskleri sınırlı ve yüksek sermaye oranlarıyla sağlam bir yapıya sahip olması yamakadır. Böylece, birçok ülkenin bankacılık seköründeki kırılganlıklar, bu ülkelerin finansal sisemleri üzerinde yüksek mikarda baskı oluşururken, Türkiye için bu baskı göreli olarak düşük seviyelerde kalmışır. 3. Türkiye de Finansal Sresin Đkisadi Faaliyele Đlişkisi Türkiye de finansal piyasalardaki sorunlar ile ikisadi faaliye arasındaki ekileşimin daha iyi anlaşılması amacıyla, emel ikisadi ve finansal dinamiklerini kapsayacak şekilde bir vekör ooregresyon modeli (VAR) oluşurulmuşur. Modele, Türkiye deki ikisadi faaliyein seyrini ve finansal koşulları emsil emesi amacıyla Sanayi Üreim Endeksi (SÜE) ve Türkiye

6 6 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2):1-8 için hesaplanmış FSE dahil edilmişir. 6 Öe arafan, küresel ikisadi faaliyeeki görünümün ve küresel finansal koşulların gösergesi olarak ise ABD ye ai SÜE ve FSE kullanılmışır. 7 Oluşurulan VAR modelinin vekörel göserimi aşağıdaki gibidir: Y = A0 + A1Y 1 + ε Yukarıdaki denklemde Y, denkleme dahil edilen değişkenlerin oluşurduğu vekör olup aşağıdaki gibi göserilebilir: Y * * [ SÜE FSE SÜE FSE ] T = (2) Bu göserimde, sanayi üreim ve finansal sres endeksleri sırasıyla SÜE ve FSE değişkenleri ile emsil edilirken, yıldızlı değişkenler küresel gelişmeleri yansıan ABD zaman serilerini emsil emekedir. 8 Yur içi ve yur dışını emsil eden bu değişkenlerin modele dahil edilmesiyle, gerek yur içinde gerekse küresel piyasalarda oraya çıkan finansal şokların Türkiye deki ikisadi faaliye üzerindeki ekilerinin incelenmesi mümkün olmakadır. Modelin ahmini için, 1996 yılının Aralık ayı ile 2009 yılının Nisan ayı arasındaki dönem aylık veri kullanılmışır. Model ahmininden elde edilen sonuçlar kapsamında, finansal piyasalar kaynaklı bir şokun ikisadi faaliye üzerindeki ekisinin, şoku akip eden dönemlerdeki seyri Grafik 3 e göserilmişir. 9 Grafike de görüldüğü gibi, finansal şokun ikisadi faaliye üzerindeki ekisi kısa sürede oraya çıkmaka ve şok, en ekin olduğu dönemde SÜE yi ana eğiliminin yüzde 3 alına çekmekedir. Bu nokada belirsizlik aralığının çok geniş olduğu ve al sınırının yüzde 6 ya yakın olduğu belirilmelidir. Türkiye açısından incelendiğinde ise, finansal şokun ikisadi faaliye üzerindeki ekisinin diğer ülkelere kıyasla daha kısa sürede oraya çıkığı ve yine aynı biçimde daha kısa sürede oradan kalkığı dikka çekmekedir. 10 Niekim, Grafik 1 de de görüldüğü gibi, son finansal kriz sürecinde Türkiye de sanayi üreimi seçilmiş gelişmeke olan ülkelere kıyasla daha hızlı biçimde yavaşlamış ve ardından göreli olarak hızlı bir oparlanma sürecine girmişir. (1) 6 SÜE mevsimselliken arındırılıp doğrusal eğilimden sapma olarak hesaplanmışır. 7 ABD yerine gelişmiş ülkelerin ağırlıklı oralamasını kullanmak sonuçlarımız önemli derecede değişirmemekedir, bakınız, Elekdağ, Samancıoğlu, ve Sarıkaya (2010). 8 SÜE endeksleri X-12 filresiyle mevsimselliken, logarimaları alındıkan sonra ise, doğrusal eğilimlerinden arındırılmışır. VAR modeli için zaman serilerin bir gecikmesi kullanılmışır. Eki-epki analizinde ise, Cholesky ayrışırma meodu kullanılmışır; bakınız, Elekdağ, Samancıoğlu, ve Sarıkaya (2010). 9 Bu simülasyonda verilen bir aylık şok, 2,5 sandar sapmaya denk gelmekedir. 10 Veri kısıı nedeniyle, gelişmeke olan ülkeler örneklemi olarak Arjanin, Brezilya, Güney Afrika, Kore, Macarisan, Malezya, Meksika, Polonya, Tayvan ve Şili alınmışır.

7 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2):1-8 7 Grafik 3. Sanayi Üreim Endeksinin Finansal Sres Şokuna Tepkisi (%95 belirsizlik aralığı ile birlike) 2.0% 1.0% 0.0% -1.0% -2.0% Gelişmek e o lan ülkelerin or alaması -3.0% -4.0% T ürkiye -5.0% -6.0% -7.0% Diğer arafan, model ahmininden elde edilen sonuçlara göre, yur dışı kaynaklı finansal şokların ikisadi faaliye üzerindeki oralama ekileri, isaisiksel anlamlılıkları sekizinci ayda oradan kalkmasına karşın, yur içi kaynaklı finansal şoklara kıyasla daha uzun süreli olabilmekedir (Grafik 4). Burada vurgulanması gereken husus, Grafik 4 de sonuçları göserilen simülasyondaki finansal şokun sadece bir ay sürdüğünün varsayıldığıdır. Son kriz sürecinde olduğu gibi, finansal şokun daha uzun süreli olması, şokun birikimli ekilerinin armasına ve ikisadi faaliye üzerindeki ekilerinin daha derin ve uzun süreli olmasına yol açabilecekir. Grafik 4. Türkiye'de Sanayi Üreim Endeksinin Finansal Sres Şokuna Tepkisi (%95 belirsizlik aralığı ile birlike) 4.0% 2.0% Yuriçinden kaynaklanan finansal sres şokunun ekisi 0.0% -2.0% -4.0% Yurdışından kaynaklanan finansal sres şokunun ekisi -6.0% -8.0%

8 8 Elekdağ, Kanlı, Samancıoğlu ve Sarıkaya Cenral Bank Review 10(2): Sonuç Bu çalışmada, finansal şoklar ile ikisadi faaliye arasındaki ilişkiye dair iki emel bulgu yer almakadır. Bunlardan ilki, krizle birlike sanayi üreimindeki daralmanın daha hızlı ve keskin olduğu Türkiye de oparlanma sürecinin göreli olarak hızlı biçimde gerçekleşebileceğidir. Temel bulguların ikincisi ise, yaşanan küresel finansal krizin, boyuu ve nieliği göz önüne alındığında, ikisadi faaliye üzerindeki aşağı yönlü risklerin uzun bir süre devam edebileceğidir. Ayrıca, son finansal kriz, finansal koşulların ikisadi faaliye üzerinde ne denli ekili olduğunu bir defa daha gösermişir. Bu bağlamda, gerek ülke bazında gerekse küresel olarak finansal risklerin ve sresin yakından izlenmesi büyük bir önem arz emekedir. Kaynakça Balakrishnan, Ravi, Sephan Danninger, Selim Elekdağ, ve Irina Tyell, 2009, The Transmission of Financial Sress from Advanced o Emerging Economies, IMF Working Paper 09/133. Balakrishnan, Ravi, Peya Koeva Brooks, Daniel Leigh, Irina Tyell ve Abdul Abiad, 2009, Wha's he Damage? Medium-Term Oupu Dynamics afer Financial Crises, World Economic and Financial Surveys (Washingon, Ocober). Cardarelli, Robero, Selim Elekdağ ve Subir Lall, 2009, Financial Sress, Downurns, and Recoveries, IMF Working Paper 09/100. Cardarelli, Robero, Selim Elekdağ ve Subir Lall, 2010, Financial Sress and Economic Conracions, Journal of Financial Sabiliy, yayın aşamasında. Danninger, Sephan, Ravi Balakrishnan, Selim Elekdağ, ve Irina Tyell, 2009, How Linkages Fuel he Fire: The Transmission of Financial Sress from Advanced o Emerging Economies World Economic Oulook, World Economic and Financial Surveys (Washingon, April). Elekdağ, Selim, Zahid Samancıoğlu, ve Çağrı Sarıkaya, Financial Sres and Economic Downurns in Emerging Markes, TCMB Çalışma Tebliği, yayın aşamasında. Hakkio, Craig.S., ve William.R. Keon, 2009, Financial sress: wha is i, how can i be measured, and why does i maer? Economic Review, Federal Reserve Bank of Kansas Ciy (Second Quarer), Illing, Mark., ve Ying Liu, 2006, Measuring financial sress in a developed counry: an applicaion o Canada. Journal of Financial Sabiliy 2 (Ekim (3)), Kevin L. Kliesen ve Douglas C. Smih, Measuring financial marke sres, Economic Synopses, Federal Reserve Bank of S. Louis. Lall, Subir, Robero Cardarelli, ve Selim Elekdağ, 2008, Financial Sress and Economic Downurns, World Economic Oulook, World Economic and Financial Surveys (Washingon, Ocober). Terrones, Marco E., Alasdair Sco, ve Prakash Kannan, 2009, From Recession o Recovery: How Soon and How Srong? World Economic Oulook, World Economic and Financial Surveys (Washingon, April).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-6 / 1 Nisan 2010 EKONOMİ NOTLARI FİNANSAL STRES VE İKTİSADİ FAALİYET -10 -15 -20.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-6 / 1 Nisan 2010 EKONOMİ NOTLARI FİNANSAL STRES VE İKTİSADİ FAALİYET -10 -15 -20. Cumhuriye Merkez Bankası Sayı: 2010-6 / 1 Nisan 2010 EKONOMİ NOTLARI FİNANSAL STRES VE İKTİSADİ FAALİYET Selim Elekdağ İbrahim Burak Kanlı Absrac: This noe examines he ineracion beween financial sress

Detaylı

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler Dolar Kurundaki Günlük Harekeler Üzerine Bazı Gözlemler Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu Toplanısı 28 Nisan 2008, İsanbul Doç. Dr. Cevde Akçay Koç Finansal Hizmeler Baş ekonomis cevde.akcay@yapikredi.com.r

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI TCMB Faiz Kararlarının Piyasa Faizleri Ve Hisse Senedi Piyasaları Üzerine Ekisi Mura Duran Refe Gürkaynak Pınar Özlü Deren

Detaylı

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ Cenral Bank Review Vol. 10 (July 2010), pp.23-32 ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2010 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ

Detaylı

Küresel Kriz ve Yükselen Piyasa Ekonomileri

Küresel Kriz ve Yükselen Piyasa Ekonomileri Küresel Kriz ve Yükselen Piyasa Ekonomileri Erdem Başçı Başkan Yardımcısı, TCMB 17 Aralık 2008, İstanbul, EAF 1 Sunuş Planı 1. Küresel Likidite Sorunu 2. Küresel Kriz, Küresel Çözüm Arayışları 3. Yükselen

Detaylı

GÖRÜNMEZ AMA HĐSSEDĐLMEZ DEĞĐL: TÜRKĐYE'DE ÇIKTI AÇIĞI

GÖRÜNMEZ AMA HĐSSEDĐLMEZ DEĞĐL: TÜRKĐYE'DE ÇIKTI AÇIĞI Cenral Bank Review Vol. 11 (July 211), pp.15-28 ISSN 133-71 prin / 135-88 online 211 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ GÖRÜNMEZ AMA HĐSSEDĐLMEZ DEĞĐL: TÜRKĐYE'DE

Detaylı

FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI?

FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? Ehem ESEN, Zekeriya YILDIRIM, S. Faih KOSTAKOĞLU FAİZ ORANINDAKİ BİR ARTIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI ARTIRIR MI? Ehem ESEN Yrd.Doç.Dr. Anadolu Üniversiesi,

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mayıs 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mayıs 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 25 Mayıs 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

BAKANLAR KURULU SUNUMU

BAKANLAR KURULU SUNUMU BAKANLAR KURULU SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 12 Aralık 2016 Ankara Sunum Planı Küresel Gelişmeler İktisadi Faaliyet Dış Denge Parasal ve Finansal Koşullar Enflasyon 2 Genel Değerlendirme Yılın üçüncü

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı

7. Orta Vadeli Öngörüler

7. Orta Vadeli Öngörüler 7. Orta Vadeli Öngörüler Bu bölümde tahminlere temel oluşturan varsayımlar özetlenmekte, bu çerçevede üretilen orta vadeli enflasyon ve çıktı açığı tahminleri ile para politikası görünümü önümüzdeki üç

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Durgunluğun Küresel Boyutta Yayılma Eğilimi. Doç. Dr. Kamil Yılmaz TÜSİAD-Koç Universitesi Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü

Durgunluğun Küresel Boyutta Yayılma Eğilimi. Doç. Dr. Kamil Yılmaz TÜSİAD-Koç Universitesi Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Durgunluğun Küresel Boyutta Yayılma Eğilimi Doç. Dr. Kamil Yılmaz TÜSİAD-Koç Universitesi Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Küresel Mali Kriz ve Durgunluk Daha önce yaşanmamış boyutta küresel mali kriz

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN FĐNANSAL PĐYASA LĐKĐDĐTESĐ, ÖLÇÜMÜ VE ANALĐZĐ

TÜRKĐYE NĐN FĐNANSAL PĐYASA LĐKĐDĐTESĐ, ÖLÇÜMÜ VE ANALĐZĐ Cenral Bank Review Vol. 11 (January 2011), pp.11-28 ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2011 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ TÜRKĐYE NĐN FĐNANSAL PĐYASA LĐKĐDĐTESĐ,

Detaylı

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%)

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%) 4. Cari Denge 211 yılında GSYH nin yüzde 9 una kadar ulaşan cari açık, devam eden dönemde uygulanan makroihtiyati tedbirler ve kredilerdeki yavaşlama neticesinde azalma eğilimine girmiştir (Grafik-4.1).

Detaylı

II. Ulusal Ekonomik Görünüm 2

II. Ulusal Ekonomik Görünüm 2 II. Ulusal Ekonomik Görünüm 2 3 yılının ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyet yılın ilk çeyreğine kıyasla daha olumlu bir görünüm sergilemiştir. İç tüketimdeki canlanma ve altın ticaretindeki baz etkisi

Detaylı

TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ

TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ TÜRKİYE'DE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN OLASI ETKİLERİNİN TAHMİNİ: BİR SİMÜLASYON DENEMESİ Yrd.DoçDr. Halil FİDAN Doç.Dr. Erdemir GÜNDOĞMUŞ rof.dr. Ahme ÖZÇELİK 1.GİRİŞ Şekerpancarı önemli arım ürünlerimizden

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEI)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEI) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEI) Genel Bilgiler Fon, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12.04.2013 tarih 1233903-310.01.01.366 sayılı

Detaylı

DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġstenecek Veriler

DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI. BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġstenecek Veriler DOĞAL GAZ DEPOLAMA ġġrketlerġ ĠÇĠN TARĠFE HESAPLAMA USUL VE ESASLARI BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Ġsenecek Veriler BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Ankara Sanayi Odası Sunumu Durmuş Yılmaz Başkan Haziran 29 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisine Etkileri II. Enflasyon Görünümü ve Para Politikası Duruşu

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP) Genel Bilgiler AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP) AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. Büyüme Amaçlı

Detaylı

ÖZDERİCİ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

ÖZDERİCİ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 1.Rapor Dönemi 01/01/2008 31/12/2008 2.Şirketin Ünvanı Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kayıtlı Sermayesi : 100.000.000 TL Çıkarılmış Sermayesi : 7.800.000 TL Faaliyet Merkezi :

Detaylı

Sayı: 2012-35 / 13 Aralık 2012 EKONOMİ NOTLARI. Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul

Sayı: 2012-35 / 13 Aralık 2012 EKONOMİ NOTLARI. Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul Sayı: 212-3 / 13 Aralık 212 EKONOMİ NOTLARI Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul Özet: Akım kredi verileri, kredilerin dönemsel dinamiklerini daha net ortaya koyabilmektedir. Bu doğrultuda,

Detaylı

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Sayı: 2009 43 28 Ağustos 2009 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 18 Ağustos 2009 Enflasyon Gelişmeleri 1. Temmuz ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 0,25 oranında artmış ve yıllık enflasyon

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVH)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVH) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVH) Genel Bilgiler Fon, Sermaye Piyasası Kurulu nun 26.02.2007 tarih EYF.103-1/108

Detaylı

2006 MAYIS ÇALKANTISI 2003 VE 2004 TEKİ ÇALKANTILARDAN NASIL FARKLI?

2006 MAYIS ÇALKANTISI 2003 VE 2004 TEKİ ÇALKANTILARDAN NASIL FARKLI? 26 MAYIS ÇALKANTISI 23 VE 24 TEKİ ÇALKANTILARDAN NASIL FARKLI? 26 MAYIS ÇALKANTISI 23 VE 24 TEKİ ÇALKANTILARDAN NASIL FARKLI? CNBC-e Enflasyon Anketleri Ne Söylüyor? Giriş Güven Sak Türkiye Ekonomi Politikaları

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ NAZİLLİ İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ VE AVRUPA ARAŞTIRMALAR MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR KONGRESİ NDE YAPACAĞI Açılış Konuşmasının

Detaylı

TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU KONFERANSI. Zafer A. YAVAN - TÜSİAD Yasemin TÜRKER KAYA - BDDK

TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU KONFERANSI. Zafer A. YAVAN - TÜSİAD Yasemin TÜRKER KAYA - BDDK Üreim Fonksiyonu Yaklaşımına Vurguyla Poansiyel Çıkı Açığı Tahmin Eme Yönemleri ve Yapısal İşsizlik Öğesi: Lieraür Değerlendirmesi ve Türkiye Örneği TÜSİAD - KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU

Detaylı

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( )

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( ) TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM (196-215) 1. Giriş Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) ülkelerin ekonomik büyümelerini dönemsel olarak ölçmek için kullanılan ve ülkelerin ekonomik büyümeleri

Detaylı

TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ

TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ Arş. Gör. Emine KAYA Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, İ.İ.B.F emine.kaya001@hotmail.com

Detaylı

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler . Uluslararası Ekonomik Gelişmeler 1 yılının ikinci çeyreğinde küresel iktisadi faaliyet zayıf seyrini devam ettirmiş; söz konusu zayıf seyirde gelişmekte olan ülkelerin olumsuz büyüme performansı belirleyici

Detaylı

FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER Fon Toplam Değeri Birim Pay Değeri (TRL) Paylar - Bankacılık

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI BİRİNCİ LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AE1)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI BİRİNCİ LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AE1) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI BİRİNCİ LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AE1) Genel Bilgiler Fon, Sermaye Piyasası Kurulu nun 01.10.2003 tarih

Detaylı

7. Orta Vadeli Öngörüler

7. Orta Vadeli Öngörüler 7. Orta Vadeli Öngörüler Bu bölümde tahminlere temel oluşturan varsayımlar özetlenmekte, bu çerçevede üretilen orta vadeli enflasyon ve çıktı açığı tahminleri ile para politikası görünümü önümüzdeki üç

Detaylı

24 Haziran 2016 Ankara

24 Haziran 2016 Ankara 24 Haziran 216 Ankara Sunum Planı I. İktisadi Görünüm II. Yapısal Konular III. Genel Değerlendirme 2 İKTİSADİ GÖRÜNÜM 3 3.15 6.15 9.15 12.15 3.16 İktisadi Faaliyet Büyümeye Katkılar (Harcama Yönünden,

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

A Study on the Estimation of Supply Response of Cotton in Cukurova Region

A Study on the Estimation of Supply Response of Cotton in Cukurova Region MPRA Munich Personal RePEc Archive A Sudy on he Esimaion of Suly Resonse of Coon in Cukurova Region Erkan Akas Faculy of Economics & Admin.Sciences a BIGA 2006 Online a h://mra.ub.uni-muenchen.de/8648/

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Temmuz 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 1 1 1 s 8 6 97,6 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 66,3 81,4 18, 15,2 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler . Uluslararası Ekonomik Gelişmeler 1 yılının ilk çeyreğinde küresel iktisadi faaliyet zayıf seyrini sürdürmüş ve yıl sonuna ilişkin küresel büyüme tahminleri bir önceki Enflasyon Raporu dönemine göre aşağı

Detaylı

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Cahit YILMAZ Kültür Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstanbul c.yilmaz@iku.edu.tr Key words:kredi,büyüme. Özet Banka kredileri ile ekonomik büyüme arasında

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ Bölüm HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME ÖNTEMLERİ Bu bölümde üç basi öngörü yönemi incelenecekir. 1) Naive, 2)Oralama )Düzleşirme Geçmiş Dönemler Şu An Gelecek Dönemler * - -2-1 +1 +2 + Öngörü yönemi

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Ulusal Finans Sempozyumu Dr. İbrahim M. Turhan Başkan Yardımcısı

Ulusal Finans Sempozyumu Dr. İbrahim M. Turhan Başkan Yardımcısı Ulusal Finans Sempozyumu Dr. İbrahim M. Turhan Başkan Yardımcısı 13 Ekim 2011 Malatya KÜRESEL KRİZ ORTAMINA NASIL GELİNDİ? Net Bugünkü Değer Yöntemi Varlık fiyatlarının indirgenmiş nakit akımları (Net

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Sunumu Durmuş Yılmaz Başkan Haziran 29 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz ve Son Gelişmeler II. III. IV. Türkiye Ekonomisine İlişkin Göstergeler

Detaylı

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı Erdem BAŞÇI Başkan 2 Ocak 21 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu: Ana Bölümler Genel Değerlendirme Uluslararası Ekonomik Gelişmeler Enflasyon Gelişmeleri Arz

Detaylı

Temel Ekonomik Gelişmeler

Temel Ekonomik Gelişmeler Temel Ekonomik Gelişmeler 6 Temmuz 21 Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Günlük veriler her Perşembe günü (resmi tatil olması durumunda bir önceki iş günü); diğer veriler ise verinin açıklandığı

Detaylı

İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ

İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ Sosyal Bilimler Dergisi 2010, (4), 25-32 İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ Özlem YORULMAZ - Oya EKİCİ İsanbul Üniversiesi İkisa Fakülesi Ekonomeri Bölümü

Detaylı

ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ

ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ ÜRETİCİ FİYATLARINA GEÇİŞ ETKİSİNDE ARA MALLARI İTHALATININ ROLÜ Şenkan ALDEMİR (*) Öze: Döviz kuru değişimlerinin TÜFE ve ÜFE bazlı yuriçi fiyalara geçiş süreci, son yıllarda üzerinde önemle durulan konulardan

Detaylı

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Kocaeli Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi (6) 2003 / 2 : 49-62 Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Hüdaverdi Bircan * Yalçın Karagöz ** Öze: Bu çalışmada geleceği

Detaylı

III. BANKACILIK SEKTÖRÜ RİSKLERİ

III. BANKACILIK SEKTÖRÜ RİSKLERİ III. BANKACILIK SEKTÖRÜ RİSKLERİ III.1. Kredi Riski ve Senaryo Analizi III.1.1. Kredilerin Gelişimi Bir yandan küresel piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle bankacılık sektörünün yurtdışından fonlama imkanlarının

Detaylı

Politika Notu Temmuz Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisinde Tarihi Daralma. Sumru Öz 1

Politika Notu Temmuz Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisinde Tarihi Daralma. Sumru Öz 1 Şekil 1. En Büyük 20 Ekonominin 2008 Yılı 4. Çeyrek Büyüme Oranı (2007 4. Çeyrek GSYH ye Kıyasla) Politika Notu 09-05 Temmuz 2009 Küresel Kriz ve Ekonomisinde Tarihi Daralma Sumru Öz 1 Küresel ekonomi,

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEH)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEH) AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AEH) Genel Bilgiler Fon, Sermaye Piyasası Kurulu nun 01.10.2003 tarih EYF.17-1/1158 sayılı

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

PARASAL ANALĐZE BĐR BAKIŞ: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ

PARASAL ANALĐZE BĐR BAKIŞ: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ Cenral Bank Review Vol. 11 (July 2011), pp.29-48 ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2011 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ PARASAL ANALĐZE BĐR BAKIŞ: TÜRKĐYE

Detaylı

1. Uluslararası Gelişmeler. 1.1 Küresel Büyüme

1. Uluslararası Gelişmeler. 1.1 Küresel Büyüme 1. Uluslararası Gelişmeler 1.1 Küresel Büyüme 9 ekonomik kriz sonrası, ekonomik büyümede görülen yavaşlama 1 yılında da devam etmiştir (Grafik-1.1) 1. Gelişmiş ülkelerin ortalama ekonomik büyümesi 1 yılı

Detaylı

TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ 1 Emine KAYA 2

TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ 1 Emine KAYA 2 C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, 2017 57 TÜRKİYE İÇİN FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN ÖLÇÜMÜ VE FİNANSAL SIKINTI ENDEKSİNİN REEL EKONOMİK FAALİYETLER İLE İLİŞKİSİ 1 Emine KAYA 2 Özet

Detaylı

Türkiye de İktisadi Çıkarsama Üzerine Bir Açımlama: Sürprizler Gerçekten Kaçınılmaz mı?

Türkiye de İktisadi Çıkarsama Üzerine Bir Açımlama: Sürprizler Gerçekten Kaçınılmaz mı? Türkiye de İkisadi Çıkarsama Üzerine Bir Açımlama: Sürrizler Gerçeken Kaçınılmaz mı? Hazırlayan ve Sunan: Eren Ocakverdi* eren.ocakverdi@yaikredi.com.r Boğaziçi Üniversiesi Finans Mühendisliği 26 Ekim

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Nisan 214 Araştırma Şubesi 16 1 12 1 8 6 2 17,3 19,5 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 133,9 17, 97,8 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat, İstihdam)

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

Para Politikaları ve Finansal İstikrar

Para Politikaları ve Finansal İstikrar Para Politikaları ve Finansal İstikrar Ekonomi Yaz Seminerleri 211 Pamukkale Üniversitesi Doç. Dr. Erdem Başçı Başkan 22 Temmuz 211 Denizli 1 Sabit mi, değil mi? Sabit Kur Rejimleri Sabit Getirili Borç

Detaylı

Temel Ekonomik Gelişmeler

Temel Ekonomik Gelişmeler Temel Ekonomik Gelişmeler 18 Aralık 21 Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Günlük veriler her Perşembe günü (resmi tatil olması durumunda bir önceki iş günü); diğer veriler ise verinin açıklandığı

Detaylı

Türkiye de Ulaştırma Hizmetleri Endeksi. Transportation Services Index for Turkey

Türkiye de Ulaştırma Hizmetleri Endeksi. Transportation Services Index for Turkey Türkiye de Ulaşırma Hizmeleri Endeksi Muheşem KAYNAK * ve Merer MERT ** ÖZET Ulaşırma sekörünün önemli bir bileşeni aşımacılık faaliyeleridir. Taşımacılık faaliyeleri ise ürev alep nieliğinde olduğundan

Detaylı

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 Dünya Ekonomisi Bülteni Ekim 2012 İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 IMF tarafından açıklanan World Economic Outlook Ekim 2012 raporuna göre, küresel iyileşme yeni

Detaylı

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile)

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile) Tahmin Yönemleri Çif Üsel Düzelme (Hol Meodu ile) Hol meodu, zaman serilerinin, doğrusal rend ile izlenmesi için asarlanmış bir yönemdir. Yönem (seri için) ve (rend için) olmak üzere iki düzelme kasayısının

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Nisan 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 14 1 1 8 6 4 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 19,5 117,2 115,5 97,6 66,3 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

Temel Ekonomik Gelişmeler

Temel Ekonomik Gelişmeler Temel Ekonomik Gelişmeler 3 Ocak 217 Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Günlük veriler her Perşembe günü (resmi tatil olması durumunda bir önceki iş günü); diğer veriler ise verinin açıklandığı

Detaylı

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Bu çalışmada, Japon ekonomisini temel bazı kalemler bazında iredelemek ve Japon ekonomisin gelişim sürecini mümkün olduğunca tarihi ve güncel perspektiften

Detaylı

Ekonomide Değişim. 15. ÇözümOrtaklığı Platformu. 15 Aralık

Ekonomide Değişim. 15. ÇözümOrtaklığı Platformu. 15 Aralık Ekonomide Değişim www.pwc.com.tr 15. ÇözümOrtaklığı Platformu Temel göstergelerde neler değişti? Ortalama Büyüme, % Milli gelir hesaplama yönteminde revizyon Ekonomik Büyüme Oranları % 12.0 10.0 8.0 6.0

Detaylı

Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı

Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 24/08/2006 YATIRIM VE YÖNETİME

Detaylı

İkinci çeyrekte krizden çıktık mı? Rakiplerimizi geçebildik mi?

İkinci çeyrekte krizden çıktık mı? Rakiplerimizi geçebildik mi? İkinci çeyrekte krizden çıktık mı? Rakiplerimizi geçebildik mi? Sarp Kalkan Ekonomi Politikaları Analisti Hüseyin Ekrem Cünedioğlu Araştırmacı TEPAV Politika Notu Eylül 2010 İkinci çeyrekte krizden çıktık

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018 BUSİAD Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.06.2018 1 ENFLASYON Nisan 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %1,87 olarak gerçekleştiği ve %10,23 olan yıllık enflasyonun %10,85 düzeyine düştüğü görül müştü. Mayıs

Detaylı

Mevduat, Fon Akımı ve Rezerv Gelişmeleri

Mevduat, Fon Akımı ve Rezerv Gelişmeleri Mevduat, Fon Akımı ve Rezerv Gelişmeleri 28 Mart 19 22 Mart haftasında, global piyasalarda Fed in 19 için faiz artırımı beklentisini 2 kereden sıfıra çekmesi ve Brexit gelişmeleri belirleyici olurken,

Detaylı

NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüneyt AKAR (*)

NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüneyt AKAR (*) NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüney AKAR (*) Öze: Bu çalışmada ne yabancı işlem hacmiyle hisse senedi geirileri arasında uzun dönemli bir ilişkinin

Detaylı

7. Orta Vadeli Öngörüler

7. Orta Vadeli Öngörüler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 7. Orta Vadeli Öngörüler Bu bölümde tahminlere temel oluşturan varsayımlar özetlenmekte, bu çerçevede üretilen orta vadeli enflasyon ve çıktı açığı tahminleri ile para

Detaylı

FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU

FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU 1 Ocak - 30 Haziran 2018 Dönemine Ait Performans Sunum Raporu ve Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan Bilgilere ilişkin

Detaylı

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI Arş. Gör. Furkan EMİRMAHMUTOĞLU Yrd. Doç. Dr. Nezir KÖSE Arş. Gör. Yeliz YALÇIN

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

Temel Ekonomik Gelişmeler

Temel Ekonomik Gelişmeler Temel Ekonomik Gelişmeler 29 Eylül 217 Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Günlük veriler her Perşembe günü (resmi tatil olması durumunda bir önceki iş günü); diğer veriler ise verinin açıklandığı

Detaylı

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SUNUMU

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SUNUMU PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 10 Nisan 2018 Ankara Sunum Planı Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Fiyat İstikrarı Stratejisi Genel Değerlendirme 2 I. Makroekonomik Görünüm

Detaylı

BASIN DUYURUSU 31 Aralık 2014

BASIN DUYURUSU 31 Aralık 2014 Sayı: 2014-78 BASIN DUYURUSU 31 Aralık 2014 PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ Toplantı Tarihi: 24 Aralık 2014 Enflasyon Gelişmeleri 1. Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,18 oranında artmış, yıllık

Detaylı

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ SUNUMU

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ SUNUMU TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 17 Temmuz 2017 Ankara Sunum Planı Küresel Koşullar İktisadi Faaliyet Dış Denge Enflasyon Para Politikası ve Finansal Koşullar 2 Küresel Koşullar 3

Detaylı

Finans Portföy Dow Jones İstanbul 20 Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı

Finans Portföy Dow Jones İstanbul 20 Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı A. TANITICI BİLGİLER Finans Portföy Dow Jones İstanbul 20 Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU Fon Toplam Değeri Birim Pay Değeri (TRL) Yatırımcı Sayısı PORTFÖYE BAKIŞ Halka

Detaylı

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi Finansal Đstikrar ve Makroekonomik Etkileşim F. Gülçin Özkan York Üniversitesi 1 Finansal kriz tanımı üzerinde hemfikir olunan bir tanım bulunmamakla birlikte, reel sektör etkisinin derecesi önemli bir

Detaylı

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES www.urkjans.com Türkiye nin Kabuklu Fındık Üreiminde Üreim-Fiya İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi Şenol ÇELİK*

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-14 / 12 Ekim 2010 EKONOMİ NOTLARI RAMAZAN AYININ ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Aslıhan Atabek Demirhan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-14 / 12 Ekim 2010 EKONOMİ NOTLARI RAMAZAN AYININ ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Aslıhan Atabek Demirhan Türkiye Cumhuriye Merkez Bankaı Sayı: 010-14 / 1 Ekim 010 EKONOMİ NOTLARI RAMAZAN AYININ ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Alıhan Aabek Demirhan Öze: İkiadi değişkenlerde gözlenen mevimel harekeler erilerin ana

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Şubat 214 Araştırma Şubesi 16 14 12 1 8 6 4 2 91, 96,9 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 17,3 19,5 133,9 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

2015 MAYIS ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 MAYIS ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ MAYIS ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 14 Temmuz Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin yılı Mayıs verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı

İnönü Bulvarı No:27, 06490, Bahçelievler / Ankara-Türkiye hasan.tiryaki@euas.gov.tr, mehmet.bulut@euas.gov.tr. ikocaarslan@kku.edu.

İnönü Bulvarı No:27, 06490, Bahçelievler / Ankara-Türkiye hasan.tiryaki@euas.gov.tr, mehmet.bulut@euas.gov.tr. ikocaarslan@kku.edu. Termik Sanralların Konrol Sisemlerinde Teknolojik Gelişmeler ve Verimlilik Technologic Developmens on Conrol Sysems of Thermal Power Plans and Efficiency Hasan TİRYAKİ 1, Mehme BULUT 2, İlhan KOCAARSLAN

Detaylı

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi Başta MERCOSUR Bloğunda yer alan ülkeler olmak üzere, Latin da 1990 lı yılların sonunda ve 2000 li yılların başında oldukça ağır bir şekilde hissedilen ekonomik

Detaylı

SESSION 2C: Finans 579

SESSION 2C: Finans 579 SESSION 2C: Finans 579 Bilanço Düzelme Sürecinde Gelişmeke Olan Piyasa Ekonomilerinde Ani Duruş Problemine Karşı Makro Basireli Poliikalar De-Leveraging and Miigaing Pro-Cyclicaliy of Capial Flows in Emerging

Detaylı

SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU

SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU SON YILLARDA ÎÇ TİCARET HADLERİ YÖNÜNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU Uzman Ergün ŞİMŞEK* Prof. Dr. Halil ÇİVİ* Yrd. Doç. Dr. A. Zafer GÜRLER* Genel olarak ekonomik gelişme, uzun vadede göreceli olarak, sanayi

Detaylı

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 Haziran 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM Bursa Ticaret ve Sanayi Odası

EKONOMİK GÖRÜNÜM Bursa Ticaret ve Sanayi Odası EKONOMİK GÖRÜNÜM Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Erdem Başçı Başkan 6 Ocak 212 Bursa Sunum Planı I. Küresel Gelişmeler II. Para Politikası III. Türkiye Ekonomisinde Son Gelişmeler 2 Sunum Planı I. Küresel

Detaylı

QNB FİNANS PORTFÖY AMERİKAN DOLARI YABANCI BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri

QNB FİNANS PORTFÖY AMERİKAN DOLARI YABANCI BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri QNB FİNANS PORTFÖY AMERİKAN DOLARI YABANCI BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 25/04/2012 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2018

Detaylı