Ö. Madra: Ama Avi nin burada hoplayıp zıpladığını görünce amaca mutlub a muvaffık- gördüm eski deyimle. Hareketli ve pozitif bir cingıl.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ö. Madra: Ama Avi nin burada hoplayıp zıpladığını görünce amaca mutlub a muvaffık- gördüm eski deyimle. Hareketli ve pozitif bir cingıl."

Transkript

1 A. Buğra ve Ç. Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua:Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Yeni bir cingıl? Bakalım tatmin olabilecek misin? A. Buğra: Ha öyle mi? Ö. Madra: Evet.. A. Buğra: A, bilsem dinlerdim. Ö. Madra: Ama Avi nin burada hoplayıp zıpladığını görünce amaca mutlub a muvaffık- gördüm eski deyimle. Hareketli ve pozitif bir cingıl. A. Buğra: Pozitif bir cingıl? Bizim programın.. peki! Peki, n apalım? Ö. Madra: Evet. Günaydın Ayşe! A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet, şimdi bu.. kısaca istersen gazetelerde epey ve televizyonlarda yer alan bu sosyal güvenlik dosyasını, Sabah gazetesi öncelikle açmıştı.. A. Buğra: Biraz, evet, onunla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Ama ondan sonra asıl bu Malatya daki yuva olayını biraz tartışalım, diyorum. Ö. Madra: Lütfen. A. Buğra: Sosyal güvenlik açıklarını tartışırken genellikle bunu bir maliye perspektifinden yapıyorlar ve konu hep bütçeyle ilgili mülahazalar çerçevesinde tartışılıyor. Halbuki sosyal güvenlik açıklarının çalışma hayatının niteliğinden bağımsız olarak tartışılması bana çok anlamlı gelmiyor. Nasıl bir çalışma hayatının içinden çıkıyor bu sorunlar ve sosyal güvenlik sistemi bu çalışma hayatına uygun mu gibi sorular daha az tartışılıyor. Bizim sosyal güvenlik açıklarımız çok fazla, sistem sürdürülemez deniyor ama şöyle bir tarafı var. Türkiye de sosyal güvenlik kapsamındaki bir çalışan çok sayıda bağımlıya bakıyor aynı zamanda. Yani bir kişinin sosyal güvencesinden yararlanan insan sayısı Türkiye de dünyanın pekçok yerinden çok daha fazla.

2 Ö. Madra: Evet, o dağılım açısından da dünyanın en kötü üçüncü ülkesi konumunda olduğuna dair de Abdurrahman Yıldırım ın bir yazısı vardı Sabah gazetesinde. Bütün yük on iki milyon sekiz yüz bin çalışanın omuzlarında. Nüfusun yüzde doksanı sosyal güvenlik sahibi gibi görünmekle beraber, bütçeden de sisteme on bir yılda üç yüz elli milyar dolar gibi astronomik sayılabilecek bir rakamın aktarıldığının.. A. Buğra: Şimdi o rakamları yalnız biraz dikkatli yorumlamak lazım. Ö. Madra: Öyle mi? A. Buğra: Doğru, büyük bir para aktarılıyor. Fakat devlet bizde sosyal güvenlik sistemine, sosyal güvenlik kurumuna katkıda bulunmuyor. Primleri işveren ve işçi ödüyor. Bu daha 1950 lerin başında 1940 ların sonunda Sosyal Sigorta Kurumu kurulduğu zaman dikkat çekilmiş bir konu. O dönemin sosyal politika ile uğraşan akademisyenlerinden bazıları bu böyle sürdürülmez diyorlar. Mesela Cahit Talas, bir kere daha söylemiştim, burada Fransa yı örnek veriyor. Bakın Fransa da da devlet katkıda bulunmadı, primleri hep işveren ve işçi ödedi, sonunda açıklar oluştu ve devlet çok daha büyük bir harcama yaparak sisteme girmek zorunda kaldı. Bu böyle olmaz diyor. Bütün yükün işçiye ve işverene verilmesi ve devletin sosyal güvenliğe kamu kaynakları harcayarak hiç karışmamasının bir nedeni de işçinin ve işverenin üzerine binen yükün kayıtlı ve sigortalı işçi çalıştırmayı caydırıcı bir nitelik taşıması. Ö. Madra: A, evet, tabii bu da çok önemli bir yön. A. Buğra: İşçinin ve işverenin üstüne binen prim yükü o kadar yüksek ki, hem işçiler hem işverenler kayıtsız çalışmaya ve çalıştırmaya yöneliyorlar. Ö. Madra: Bir çeşit teşvik tedbiri gibi kayıtsız çalışsınlar gibi çok çarpık bir anlayış herhalde? A. Buğra: Evet. Bağımlılık oranlarının bu kadar yüksek olmasının bir sebebi de ailede sosyal güvencesi olan biri varsa ve onun sağlık hizmetlerinden faydalanılıyorsa, ailenin geri kalan fertleri çalışsalar bile daha yüksek ücreti sosyal güvencesiz çalışmaya tercih edebiliyorlar. Ö. Madra: Evet.. A. Buğra: Bunun bir kere dikkate alınması lazım ve iki şeyi hiç unutmamak lazım. Birincisi, şu anda sosyal güvenlik sistemine transfer yapılıyor, ama devlet zamanında katılmadı buna. İkincisi de, Sosyal Sigortalar Kurumu nun birikmiş kaynaklarını bundan önceki hükümetler har vurup harman savurdular. Yani aslında bu bir çeşit alınan borcun ödenmesi gibi de görülebilir. Ö. Madra: Evet, devletin bu tarz bir yükümlülüğü hiç üstlenmediği gibi bir durum çıkıyor ortaya.

3 A. Buğra: Ve şimdi ağlıyorlar. A. Haligua:Peki, bir şey sormak istiyorum şimdi. Benim anladığım çok ciddi bir prim yükü var, yani çalışanın da işverenin de üstünde, buna rağmen sistem çökmüş durumda. Yanlış yönetim sebebiyle anladığım kadarıyla. Ve bir de gazetelerde çözümün hazır olduğu, ancak seçimlerden korkulduğu için bu çözümün uygulanıp uygulanmayacağının belli olduğu yazılıydı. Yani çözüm olarak önerilen şey ne peki? A. Buğra: Çözüm olarak önerilen sosyal güvenlik haklarını mümkün olduğu kadar kısıtlamak, mümkün olduğu kadar özelleştirmeye, özel sigortaya gitmek ve prim ödeyerek kazanılan sosyal güvenlik haklarıyla sosyal yardım niteliği taşıyan hakları birbirinden ayırmak. A. Haligua:Nihai çözüm yani bir çeşit.. A. Buğra: Düşünülen bu modelin de çok ciddi sakıncaları var. Bu modelin değişmesi lazım çünkü bu model bu şekilde sürdürülemez, çalışma hayatıyla uyumlu değil. Sendikalar, meslek kuruluşları da bunu tartışmaktan biraz kaçınıyorlar. Ö. Madra: Kapısına dayansınlar dediği zaman bakanlıkların, herhalde biraz da bunu kastediyordu. Yani herkesin bildiği ve illa senin gibi bu konular üzerinde araştırma yapan uzman olmaya dahi gerek olmayan, olmadan da görülebilecek netlikte bir sonuç bu. Yürümez bu sistem böyle, ama yapılıyor. Yürütülmeye çalışılıyor. A. Buğra: Evet, çözüm düşünülmüyor. Şimdi herkes kazanılmış haklarını kaybetmemek için savunmaya geçmiş olduğu için, hükümet de bu işte apaçık meydanda, yapılması gerekir diye kesip attığı için, bir diyalog ortamı kurulmadığı için tartışılamıyor. Çözüm belli diye bir laf ediliyor. Belli olan çözüm Dünya Bankası nın önerileri doğrultusunda işlerliği çok kuşkulu bir sistem. İşleyeceği çok kuşkulu ve dünyanın pek çok yerinde bunun denenmiş olduğu, ampirik olarak kuşkuların teyid edilmiş olduğu bir sistem işte tek çözüm diye ortaya çıkıyor. Asıl tehlikeli olan bu. Ö. Madra: Yani bu son derece de ilginç bir analoji yapmama müsaade edersen. Çözüm olmayacağı bilinen.. Çözüm olmuş olsaydı bu bugüne kadar uygulanırdı, uygulanan da sonuç alınırdı diye düşünüyorum. Mesela şimdi küresel iklim değişikliği için teknolojiye bakalım diyenlerin söylediği gibi, teknoloji bunu çözüyor olsaydı bu halde olmazdık herhalde, iklimin ve çevrenin durumuyla. A. Buğra: Evet. Bunların sanki modelleri varmış gibi düşünülüyor. Yani bu modeli uygulayacağız, alacağız, getireceğiz, varolanı kaldıracağız, yerine bunu koyacağız ve çözülecek. Malesef bu böyle değil. Sosyal güvenlik sistemindeki her değişiklik birtakım teşvikler yaratıyor. Şu andaki devletin katılmadığı finansman yükü ile çok yüksek primlere dayanan sistem kayıtdışına teşvik ediyor. Sağlık meselesi de son derece önemli. Prim ödeyerek kazanılabilecek sağlık hakları, bir de prim ödeyecek gücü olmayan vatandaşlara yeşil kart türü uygulama. Şimdi bu yeşil kart türü uygulamalar, ihtiyaç tespitine dayanan, iyi işledikleri zaman kötü işlerlerse zaten felaket, kötü işleyen sağlık

4 sisteminiz düşünün, yani ölüm kalım meselesi; kötü işlerse kötü- bunlar da kayıtdışını teşvik edici bir nitelik kazanabilirler. Yani iki sistemi birarada götürmek çok zordur. Yani prim ödeyerek kazanılan sağlık haklarıyla ihtiyaç tespitine dayanan sağlık haklarının birlikte götürülmesi son derece güç bir iştir, kötü teşvik yaratır, gene kayıtdışına teşvik yaratır. Mesela bunun üzerinde de düşünülmüyor. Ben de söylerken korkuyorum, çünkü Türkiye de şu anda ihtiyaç tespitine dayanan sağlık sistemi de çok gerekli. O zaman düşünülmesi gereken sağlık hizmetlerinin gerçekten evrensel bir nitelik kazanması ve primlerle değil vergi gelirleriyle finanse edilmesi. Ö. Madra: Yani hükümet müdahalesi, devletin devreye girmesi şart. A. Buğra: Vergi. İnsanlara istihdam vergisi niteliğinde prim ödeteceklerine ki bu yük çok ağır - insanlardan vergi toplayıp bu vergileri birtakım olmazsa olmaz hizmetlere yönlendirmeleri gerek. Hep aynı noktaya geliyor. Ö. Madra: Hep aynı noktaya geliyor. A. Buğra: Hep aynı noktaya geliyor. Bu insanlardan haraç alır gibi istihdam vergisi almak yerine doğru dürüst vergi almak lazım. Ö. Madra: Evet. Belki benzeri çözüm iklim meselesinde de aynen düşünülebilir. Peki bir de tabii çok önemli, bu Malatya daki yuva olayı meselesi var. A. Buğra: Bu tabii iç ağrısı herkes için. Bu konuya biraz değinmiştik daha önceki programlarda. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çevresinde beni çok korkutan bir hava esiyor. Şöyle bir şeye çok tanık oluyorum: Kurumsal bakım pahalıdır. Ö. Madra: Evet. A. Buğra: Kurumsal bakım pahalıdır. Kurumları kapatıp aile yanında bakım veya koruyucu aile modeline geçmek lazımdır. Ben bir toplantıda SHÇEK müdürünü dinledim. Bir sunum yapıyordu, tablolarla kurumda bir çocuk şu kadara bakılıyor, aile yanında şu kadara bakılıyor gibi karşılaştırmalar göstermişti. Şimdi bunu gördüğünüz zaman burada dehşet verici bir nokta olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü maliyetleri hesaplarken aile yanına verip unutacaklarını ve kurumu kapatabileceklerini düşünüyorlar. Ama bu imkansız. Ö. Madra: Akıl alır iş değil yani. A. Buğra: Bu akıl alır iş değil, çünkü özellikle koruyucu aile yanına ya da sorunlu bir aileye - kendi ailesi bile olsa- geri verdiğiniz bir çocuğun başına bir sosyal hizmet uzmanız dikmeniz gerekir. Yani ikide birde gidip kapıyı çalacak, ne oluyor diye bakacak ve gerektiği zaman çocuğu alıp kuruma geri getirecek. Dolayısıyla böyle bir modelde kurumları ortadan kaldırmak söz konusu değil. Yani kurumlar her zaman gerekli, çünkü arada böyle gidip gelişler olacak.

5 Ö. Madra: Burada gene son derece tersine işleyen bir mantık var gene. Kurum var ve beş yıldan beri herhangi bir denetim görmemiş olduğu bizzat mecliste söylendi yani. A. Buğra: Yani bu devletin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin denetim kapasitesi yok. Bu sorun bu tür kurumlarda ortaya çıkıyor. İş müfettişleri olmamasında ve kayıtdışının kontrol altına alınamayışında, çocuk işçiliğinin önlenememesinde, çalışma hayatında standartların korunamamasında da kendini gösteriyor. Yani devletin bir denetleme işlevi vardır. Modern bir kapitalist toplumda iş müfettişleri, sosyal hizmet uzmanları son derece önemlidir. Güya devletçi bir toplumdu bu. Yani devlet her şeye müdahale ederdi. böyle bir sorumluluk yokmuş gibi davranılıyor ve bu denetleme kapasitesinin az olması kurumlarda bu tür skandallara yol açabiliyor. Düşünün, koruyucu aile veya aile modeli içinde neler olabilir? Ö. Madra: Evet. Doğru dürüst denetleme yapacağına, bu sefer de mesela yargıdan da son derece acayip ve çok eleştiri alan bir karar geliyor ve bunu konuşmayalım.. A. Haligua: Yasak diyor zaten. Ö. Madra:..yasak diyor. Yani akıl alır iş değil ki bugün Milliyet gazetesi buna değinmiş. Ve hattâ manşet olarak sansür resmen diyor Malatya Sulh Ceza Mahkemesi nin çocuk yuvası haberine yayın yasağı getirmesi ve işte profesörlerden Köksal Bayraktar, Erdener Yurtcan ve Oğuz Polat ın da bunun tamamen bir talihsizlik olduğunu, soruşturmanın gizliliği ile ilgili bir yönü olmadığını kanuna da anayasaya da aykırı olduğunu da söylüyorlar bunların. Kaldı ki daha önce, gene Malatya yla ilgili bir Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi ne Çocuk Esirgeme Kurumu nun Star ekranına gelen bir şeyden dolayı da mahkeme şey demiş zaten: Doğru olmak kaydıyla her türlü haberi yayınlama hakkı gayret tabii ki vardır diye de bir karar almış. Öyle de bir çelişki var. Yani hep, ne denetlemek yerine, ne de bunun haberinin konuşulması yerine yasaklamak gibi yollar seçiliyor. A. Buğra: Evet. A. Haligua: Bir de denetim için şimdi yeni ortaya atılan da tartışmalar var şimdi. Denetimi sivil toplum yapsın ya da işte yürütmeyi ve denetimi sivil toplum yapsın gibi yorumlar da mevcut. A. Buğra: Tabii basının bu konuyu gündeme getirmesi ve tartışması çok önemli. Ama tartışmanın da anlamlı bir yere gitmesi önemli. Bu olayın kapsanışı da çok bana olumlu gelmiyor her yönüyle doğrusu. Ö. Madra: Evet. A. Buğra: Avi nin söylediği gibi Türkiye de birtakım sihirli kelimeler var. Bunlardan biri aile, biri sivil toplum. Ailenin ve sivil toplumun olduğu yerde her şey çok iyi olacak varsayımı. Ben basına baktığım zaman da bunu görüyorum. Devlet olmasın, sivil toplum

6 denetlesin, aile modeli denensin. Sanki bunlar her şeyin çözümü olacakmış, bunların olduğu yerde her şey iyi olacakmış gibi. Bu kesinlikle yanlış. Biraz bu konuda Avrupa Komisyonu için yazılmış bir rapordan bahsetmek istiyorum. Rapor hem Avrupa ülkelerini, hem de Avrupa nın etrafındaki Türkiye, Gürcistan, Azerbeycan, Ermenistan, Arnavutluk gibi ülkeleri kapsıyor. Rapor kurumsal bakımdan çıkışta, kurumsal bakımın yerine alternatif arayışlarında denetleme ve devlet desteğinin neden son derece önemli olduğunun üzerinde duruyor. Türkiye de konu tartışılırken bunlar hiç konuşulmuyor. Sivil toplum devreye girsin. Hangi sivil toplum nasıl devreye girecek? Malatya da da sivil toplumun zaten devreye girmiş olduğu ciddi biçimde anlaşılıyor. Sivil topluma eğitim vermeyeceksin, doğru dürüst denetimini yapmayacaksın ondan sonra sivil toplum gelecek meseleyi çözecek. Bu yaklaşım da çok yanlış ve maalesef basında bu vurguyu görüyoruz. A. Haligua: Yani bunu tamamen aslında çözüm olarak en önerilen şey bu oldu; sivil toplumun ya da özel sektörün girmesi devreye. Bu da ilginçti. Ö. Madra: Müfettişlerden bahseden yok mu? A. Buğra: Müfettiş kötü bir şeydir, devlet baskısını falan hatırlatan bir şeydir, ayrıca sosyal hizmet uzmanının da ne işe yaradığı konusu hâlâ çok iyi anlaşılmış değil. Bu rakam bana pek çok şeyi açıklıyor gibi geliyor. Üç bin tane sosyal hizmet uzmanı var. Yetmiş milyon memleket ve iki tane okul var. Bir tane Hacettepe de, bir tane Başkent Üniversitesi nde. Şimdi İstanbul Üniversitesi nde bir program açılacağı tartışılıyor. Bu bir kere olacak şey değil. Bunun gösterdiği şey modern bir devlet değil. Koruyucu aileye gelince, mesela birtakım uzmanlar da devreye giriyorlar. Basının tartışması iyi de, nasıl tartışıyor derken biraz da bunları kastediyorum. Hemen uzmanlara soruluyor. Uzmanlar diyorlar ki, bütün dünyada kurumsal bakımdan çıkış söz konusu diyorlar. Koruyucu aile modelinin mutlaka uygulanması lazım, diyorlar. Yani bunu duyduğu zaman insanın aklına mesela toplumumuzun çok gelenekselleşmiş ve yerleşmiş bir kurumu olan evlatlık müessesesi geliyor. Ö. Madra: Benim de doğrusu, evet. A. Buğra: Bu çok köklü bir müessesemizdir. Bunu unutmamak lazım. Nimet Çubukçu çok eleştirildi basında. Ama aslında söyledikleri üzerinde düşünülmesi gereken şeylerdi. Mesela ailede de şiddet var dedi. Ailede de çok ciddi şiddet olduğunu bile bile en iyi bakım aile bakımıdır demek biraz zor. Tamam çocukların tabii ailelerinin yanında kalması çok iyidir, ama sözünü ettiğim Avrupa Komisyonu için yazılmış bu raporda çok üzerinde durulan bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum: Aileye destek vermek çok önemlidir. Ailenin güçlendirilmesi çok önemlidir. Ve ailenin güçlendirilmesi denen şey sadece aileye çocuğun bakımı için belirli bir miktar para verip bırakmak değildir. Yani çocuk yardımının mutlaka evrensel bir nitelik alması gerektiği ve düzenli olarak verilen ve şeffaf ölçütlere göre verilen bir yardım, bir destek olması son derece önemlidir. Bu raporun vurguladığı noktalardan biri. Çocuk izinleri önemlidir. Kreşler, gündüz bakım evleri...bunlar son derece önemlidir. Yani bunlar yapılabiliyorsa tamam çocuk ailenin yanında kalsın. Ve tabii aileye devamlı danışmanlık hizmeti veren, psikolojik

7 danışmanlık hizmeti veren sosyal hizmet uzmanları da son derece önemlidir. Türkiye deki üç bin tane sosyal hizmet uzmanıyla, ki bunların hepsi kendi mesleğini yapmıyor, bu işler nasıl yapılacak; ben çok merak ediyorum. Ö. Madra: Yani her bir sosyal hizmet uzmanı senin verdiğin rakama göre kişiye aşağı yukarı hizmet vermek zorunda. A. Haligua: Bir şiddet olayı daha yaşama ihtimalimiz var yani. A. Buğra: Raporda Avrupa dan birtakım istatistikler de verilmiş. Mesela Türkiye kurumsal bakımın en az olduğu ülkelerden biri. Yani kurumdaki çocuk oranı binde bir gibi ve bu rapor kapsamında incelenen ülkeler arasındaki en düşük oranlardan biri. Yani Türkiye de kurumda bakılan çocuk sayısı oransal olarak zaten çok az. Fakat Türkiye yi başka bir uç örnek olarak daha veriyor rapor. Kurumdaki çocuk sayısı çok yüksek. Ö. Madra: Evet. A. Buğra: Mesela Türkiye yi öteki uçtaki Danimarka yla karşılaştırdığımız zaman, Danimarka da kurumda bakılan çocuk sayısı çok yüksek. Yani Türkiye de binse bir çocuğa, orada altı falan. O kadar yüksek. Fakat buna karşılık kurumlar çok ufak, çok az sayıda çocuğu barındıran kurumlar. Bu da çok önemli. Ö. Madra: Sosyal hizmet uzmanı sayısı da biraz daha fazladır tahmin ediyorum. A. Buğra: Herhalde. Danimarka kuzey ülkeleri içinde kurumsal bakımın çok yüksek olması bakımından istisna gibi görünüyor. Ama mesela kuzey ülkelerinde koruyucu aileyle kurumsal bakım arasındaki fark böyle muğlaklaşmış gibi, çünkü çok küçük, aile tipi kurumlar var. Ö. Madra: Gibi kurumlar yapıyorlar ki ideal gibi gözüküyor tabii akla. A. Buğra: En ideali Türkiye için. Nimet Çubukçu buna benzer bir şey de söyledi. Yani o kadar eleştiriliyordu ki, bütün bu söylenenler havada kaldı.. Ö. Madra: Güme gitti evet. A. Buğra: Evet. Fakat buna benzer bir şey söyledi. 6-8 çocuk arası mesela bakılacak birimler. Bu zamanında çok söylenmişti Türkiye de. Çocuk köyleri modeli mesela. 6-8 çocukluk evden oluşan köyler. Ve bu birimlerin her birinin yetiştirilmiş, eğitilmiş bir annesi ya da babası olacak. Bu birimlerin oluşturduğu köye hizmet veren sosyal hizmet uzmanları ve başka profesyonel uzman kadrosu olacak. Bu Türkiye için çok düşünülebilecek bir model. Şu aşamada kesinlikle koruyucu aile modeli uygulanamaz çünkü bu denetim kapasitesiyle o model olmaz. O model evlatlık vermek olur. Ondan sonrası çocuğun şansına kalır.

8 Ö. Madra: Her türlü bu yasaklama vesaire kararına rağmen enine boyuna tartışılmasının çok fayda göstereceği muhakkak. A. Buğra: Basının konuya eğilmesi, konuyu gündeme getirmesi çok önemli. Bunu yasaklamaya kalkmak olacak iş değil ama bir de nasıl tartışılıyor diye bakmak lazım. Ö. Madra: Peki çok teşekkür ederiz. A. Buğra: İyi günler. İyi bayramlar! Ö. Madra: İyi bayramlar..

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul, istihdam Türkiye de biraz farklı anlaşılıyor galiba.

Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul, istihdam Türkiye de biraz farklı anlaşılıyor galiba. 06.09.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul,

Detaylı

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi.

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi. 14.07.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe A. Buğra: Günaydın E.Altuğ: Günaydın Ayşe Hanım A. Buğra : Günaydın Ö. Madra: Evet. Bugün biraz asgari ücretten

Detaylı

5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 201 CEVAPLAR VE PARALEL OTURUM I SORULAR 201

5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 201 CEVAPLAR VE PARALEL OTURUM I SORULAR 201 4/28/11 12:14 PM Page 201 PARALEL OTURUM I SORULAR VE CEVAPLAR 5 soru-cevap:layout 1 201 5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 202 202 5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 203 IX. türkiye

Detaylı

EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA GELİYOR

EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA GELİYOR Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu malül kişilere bakanlara evde bakım parası adı altında her ay net asgari ücret düzeyi kadar para vermektedir. Bu paranın

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09. Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.2009 Ömer Madra: Günaydın Ayşe. Ayşe Buğra: Günaydın. Avi Haligua:

Detaylı

İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR!

İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR! TEMMUZ 2016 İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR! Taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro! Kıdem tazminatıma dokunma! Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ne hayır! TAŞERON İŞÇİLERE KAYITSIZ ŞARTSIZ KADRO! AKP hükümeti

Detaylı

FİNANS DANIŞMANLIĞINA İHTİYACINIZ VAR MI?

FİNANS DANIŞMANLIĞINA İHTİYACINIZ VAR MI? FİNANS DANIŞMANLIĞINA İHTİYACINIZ VAR MI? Finansal yapınızın düzensiz olduğunu düşünüyorsunuz, Borç/Alacak vadelerinizde uyumsuzluk var, Sabit kıymet yatırımlarını kısa vadeli kredilerle finanse ettiniz,

Detaylı

Ö. Madra: Tarım konuşacağız biraz herhalde. Daha doğrusu Dünya Ticaret Örgütü toplantısının bir değerlendirmesini de senden rica edelim.

Ö. Madra: Tarım konuşacağız biraz herhalde. Daha doğrusu Dünya Ticaret Örgütü toplantısının bir değerlendirmesini de senden rica edelim. 11.08.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. E. Altuğ: Günaydın Ayşe Hanım. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Hayli yağmurlu bir havada

Detaylı

Kayıt Dışı İstihdam Çalıştayı Ankara da Yapıldı

Kayıt Dışı İstihdam Çalıştayı Ankara da Yapıldı Kayıt Dışı İstihdam Çalıştayı Ankara da Yapıldı Sosyal Güvenlik Kurumu, kamu kurum ve kuruluşları, işçi-işveren-esnaf ve sanatkâr üst birlikleri ile akademisyenlerin bir araya geldiği Etkin Rehberlik ve

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan 02.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A.Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Şimdi temel gelir ya da vatandaşlık geliri üzerine 19 Mayıs günü yaptığımız söyleşinin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etmek istiyorum. Barolar gibi

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

10SORUDA AİLE SİGORTASI

10SORUDA AİLE SİGORTASI 10 SORUDA AİLE SİGORTASI T.C. ANAYASASI MADDE 60: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. 1. AİLE SİGORTASI Nedir? Aile Sigortası,

Detaylı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı - Ekonomik krizin şiddeti devam ederken, krize borçlu yakalanan aileler, bu dönemde artan işsizliğin de etkisi ile

Detaylı

Değerli Yöneticiler, son yıllarda vergi incelemeleri büyük ölçüde bu konu etrafında dönmeye başladı.

Değerli Yöneticiler, son yıllarda vergi incelemeleri büyük ölçüde bu konu etrafında dönmeye başladı. Değerli Yöneticiler, son yıllarda vergi incelemeleri büyük ölçüde bu konu etrafında dönmeye başladı. Şayet bir grup şirketi iseniz, diğer bir deyişle ilişkili şirketlerden mal ve veya hizmet alıp satıyorsanız,

Detaylı

Ö. Madra: Evet, bunun sadece sıfırın altına düştüğü zamanlarda olmamasını dileyerek tamamlayalım.

Ö. Madra: Evet, bunun sadece sıfırın altına düştüğü zamanlarda olmamasını dileyerek tamamlayalım. 25.01.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet, bugün öncelikle bu kar ve soğuk meselesiyle ilgili olarak evsizlerin durumuna

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan:

06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: 06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. E. Altuğ: Günaydın. Ç. Keyder: Günaydın Evrim. Ö. Madra: Şimdi Çağlar, bu sağlık

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 25.12.2013/223-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile kamu

Detaylı

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI «Öngörülen birleşik Kıbrısta işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği» 18 Eylül 2015, MERİT Hotel Lefkoşa Halil Erdim Maden Mühendisi TAŞOVA koordinatörü Kuzey Kıbrıs ta İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Mart

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

Belediye Belediye Şirketleri Danışmanlığı

Belediye Belediye Şirketleri Danışmanlığı BASLICA HİZMET ALANLARIMIZ A AB Projeleri ve Fonları A İnsan Kaynakları A Muhasebe ve Finansman A Satın Alma A İş Sağlığı ve Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri A Yönetmelikler A Destek Hizmetleri İşlemleri

Detaylı

04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın.. Ö. Madra: Tam dokuzda başlayacaktık ama bir

Detaylı

Ö. Madra: Bolkenstein diye okuyalım o zaman, evet. Ne oldu Bolkenstein Raporu? Direktifi?

Ö. Madra: Bolkenstein diye okuyalım o zaman, evet. Ne oldu Bolkenstein Raporu? Direktifi? 22.02.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Bir yandan sosyal güvenlik tasarısının yasalaşması

Detaylı

Gelir Testi Yaptırmayanlar Dikkat!

Gelir Testi Yaptırmayanlar Dikkat! Gelir testi yaptırmadığı için aylık primi 2012 den beri 288 liradan hesaplanan 5 milyonu aşkın sigortalıya biriken borçtan kurtulmak için verilen 6 ay ek süre 31 Mart ta doluyor 2015 yılı, sosyal güvenlik

Detaylı

Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek? Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek? Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş aile hekimliğinden performans yönetmeliğine kadar Medimagazin e açıklamalarda bulundu.

Detaylı

SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU**

SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU** SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU** Uygulanan ekonomik politikalar sonucunda, devletin küçültülmesi, kamusal alanın daraltılması koşullarında, kamu işveren sendikalarına olan ihtiyaç gittikçe azalıyor.

Detaylı

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI II. ÖZÜRLÜ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA YÖNELİK İSTİHDAM TEŞVİKİ

Detaylı

Türkiye nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Karnesi

Türkiye nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Karnesi Türkiye nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Karnesi Özet Türkiye nin ILO Karnesi Zayıf! 31 Mayıs 2016, İstanbul Türkiye ILO lerini En Çok İhlal Eden Ülkelerden Uluslararası Çalışma Örgütü nün (ILO) 105.

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan:

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: 25.08.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: Ö. Madra: Bugün Çağlar Keyder le beraberiz. Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. E. Altuğ: Günaydın Çağlar bey. Ç. Keyder: Günaydın.

Detaylı

Devlet BESleniyor. Ben BES i okurken sana yardımcı olmaya geldim dedi.

Devlet BESleniyor. Ben BES i okurken sana yardımcı olmaya geldim dedi. Devlet BESleniyor Çok sıcak bir gecenin sabahına kalkmak ne kadar zordur bilir misiniz? Bir de 6.30 da kalkıyorsan! Hayat, gerçekten geçilmez oluyor. Bu sabah da böyle bir yorgunluk haliyle kalktım. Tuvalete

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Sektörde mevcut istihdam imkanları geliştirilecektir. 1.1 Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk işgücü istihdamı teşvik edilecektir. (Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Dışişleri

Detaylı

Zar Falı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Zar Falı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Zarlar aracılığı ile kehanette bulunmanın kökeni antik çağlara kadar dayanmaktadır. Gelecekten haber verme sanatının burada anlatılan şekli değişik bir eğlence şekli olarak da kabul edilebilir. İsabet

Detaylı

Kıdem tazminatında gelecek prim oranına bağlı - 21 Eylül 2011

Kıdem tazminatında gelecek prim oranına bağlı - 21 Eylül 2011 Kıdem tazminatında gelecek prim oranına bağlı - 21 Eylül 2011 Hükümetin, programına aldığı ve 2012 Ocak ayına kadar yasalaştırmayı düşündüğü Kıdem Tazminatı Fonu yasalaşırsa en önemli kriter fona ödenecek

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ Mehmet CANDAN Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

Detaylı

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun

Detaylı

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR 5 Kasım 2010, Cuma Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kamu Harcamalarını İzleme Platformu, 2011 yılı bütçe görüşmelerini yakından takip ederken,

Detaylı

DENETİM MESLEĞİNDE MEVZUAT PARADOKSU - YETKİ PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Ünal TEkİNaLP. İhsan Uğur DELIkaNLI Yücel akdemir Nazmi karyağdi

DENETİM MESLEĞİNDE MEVZUAT PARADOKSU - YETKİ PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Ünal TEkİNaLP. İhsan Uğur DELIkaNLI Yücel akdemir Nazmi karyağdi 4/28/11 12:00 PM Page 67 DENETİM MESLEĞİNDE MEVZUAT PARADOKSU - YETKİ PAYLAŞIMI Prof. Dr. Ünal TEkİNaLP kürşad Sait BaBUçcU İhsan Uğur DELIkaNLI Yücel akdemir Nazmi karyağdi GENEL OTURUM II 1 u?nal tekinalp:layout

Detaylı

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır.

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır. Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Hükümetimiz, istihdamı artırmak ve işverenin prim yükünü hafifletmek için çeşitli teşvikler uygulamaktadır. Mecliste görüşülen 4447 sayılı kanuna Geçici

Detaylı

Kahraman Kit ve Akıllı Can. Technical Assistance for Promoting Registered Employment. Kayıtlı İstihdamın Teşviki için Teknik Destek Projesi

Kahraman Kit ve Akıllı Can. Technical Assistance for Promoting Registered Employment. Kayıtlı İstihdamın Teşviki için Teknik Destek Projesi Technical Assistance for Promoting Registered Employment Kayıtlı İstihdamın Teşviki için Teknik Destek Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. This project

Detaylı

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ Şubat 17, 2007-12:00:00 DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: ''TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK,

Detaylı

14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ

14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ TÜRK-İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ 25-27 Mayıs 2012 Nova, İbis Hotel - İstanbul Oturumlar Panel

Detaylı

Araştırma Notu #011. Seyfettin Gürsel *, Selin Pelek. Yönetici özeti

Araştırma Notu #011. Seyfettin Gürsel *, Selin Pelek. Yönetici özeti 65 60 Araştırma Notu #011 21 Temmuz 2008 KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN EKONOMİK VE TOPLUMSAL ÖZELLİKLERİ Seyfettin Gürsel *, Selin Pelek Yönetici özeti Son dönemde aktif sigortalı sayısında artış gözlenmekle beraber

Detaylı

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı Sosyal Güvenlik Hukuku Sosyal Sigortalarda İşyeri ve Sigortalı Bildirimleri ve Bildirimlere Bağlı İdari Para Cezaları SOSYAL SİGORTALARDA

Detaylı

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer 30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Çağlar Ç. Keyder: Günaydın Ömer E. Altuğ : Günaydın Çağlar Bey Ç. Keyder : Günaydın Ö. Madra: Bu program çerçevesinde

Detaylı

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ortadan kalkıyor, yani yetkili ama sorumsuz olmaktan çıkıyor. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı denetlenemiyor,

Detaylı

Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar

Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar Bülent Arslan Konuşmamda dört aşamalı bir yol izleyeceğim. Önce sizlere Almanya İslam konferansı hakkında bilgiler vereceğim, daha sonra ikinci

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

(PAT) ROSENHAN DENEYİ

(PAT) ROSENHAN DENEYİ Sen Deli Değilim! (PAT) ROSENHAN DENEYİ Dışarıda dolaşanlar mı daha deli, yoksa içerdekiler daha akıllı? Eminim bir çoğumuz kendi kendimizle başbaşa kaldığımızda,düşüncelere daldığımız zamanlarda acaba

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

10 Ağustos. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yazılı Medya Araştırması. 18 Ağustos 2014. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yazılı Medya Araştırması

10 Ağustos. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yazılı Medya Araştırması. 18 Ağustos 2014. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yazılı Medya Araştırması 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yazılı Medya Araştırması 18 Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER 1. SUNUŞ... 3 2. ADAYLAR HAKKINDA ÇIKAN HABERLER NASIL SUNULDU?... 3-4 2.1 HABERLERİN ADAYLARA GÖRE DAĞILIMI...

Detaylı

Biz yeni anayasa diyoruz

Biz yeni anayasa diyoruz Biz yeni anayasa diyoruz Ocak 05, 2015-9:32:00 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Biz 'anayasa değişikliği' demiyoruz, 'yeni anayasa' diyoruz. Türkiye'nin anayasayla ilgili sorunu ancak

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır.

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır. ASGARİ ÜCRET Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 1-01.01.2015-30.06.2015Tarihleri Arasında Uygulanacak Asgari Ücret

ASGARİ ÜCRET. 1-01.01.2015-30.06.2015Tarihleri Arasında Uygulanacak Asgari Ücret ASGARİ ÜCRET 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. İŞ ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2018) TÜRK-İŞ SOSYAL GÜVENLİK BÜROSU

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. İŞ ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2018) TÜRK-İŞ SOSYAL GÜVENLİK BÜROSU TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU İŞ ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2018) TÜRK-İŞ SOSYAL GÜVENLİK BÜROSU Tablo 1: 2018 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14)

Detaylı

Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler

Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler Aykut Göker TMMOB-MMO SANAYİ KONGRESİ 16-17 Aralık 2005 II. Oturum KOBİ lerin Sanayideki

Detaylı

sosyal politikalar;vatandaşların asgari gelirlerini,sağlık,barınma ve eğitimi haklarını koruma altına alır. Refah devletinin 2.Dünya Savaşı ve 1970

sosyal politikalar;vatandaşların asgari gelirlerini,sağlık,barınma ve eğitimi haklarını koruma altına alır. Refah devletinin 2.Dünya Savaşı ve 1970 SOSYAL POLİTİKALAR REFAH DEVLETİN TARİHSEL DEĞİŞİMİ sosyal politikalar;vatandaşların asgari gelirlerini,sağlık,barınma ve eğitimi haklarını koruma altına alır. Refah devletinin 2.Dünya Savaşı ve 1970 ler

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

Business Network Center Turkey.

Business Network Center Turkey. 09:00-11:00 4857 Sayılı İş Kanunu'na Bakış Erdem ÖZDEMİR - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4857 Sayılı İş Kanunu Yargıtay Bakış Açısından Değerlendirilmesi İşçinin Korunması Alt İşveren Geçici İş

Detaylı

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ 16 Prof. Dr. Atilla ERALP KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Atilla ERALP ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Kopenhag Zirvesiyle ilgili bir düşüncemi sizinle paylaşarak başlamak

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Temel Sorunlar ve CHP nin Ekonomi Politikaları Eylül 2012

Türkiye Ekonomisinde Temel Sorunlar ve CHP nin Ekonomi Politikaları Eylül 2012 Türkiye Ekonomisinde Temel Sorunlar ve CHP nin Ekonomi Politikaları Eylül 2012 Faik Öztrak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili 1 2003-2012 Bir Başarı Hikayesi Var mı?

Detaylı

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor.

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. İşçi Cephesi: Direnişiniz nasıl başladı? Kazova dan bir işçi: Bizim direnişimiz ilk önce 4 aylık maaşımızı, kıdem ve tazminat

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ESNEK GÜVENCE BAĞLAMINDA TÜRKİYE DE SOSYAL GÜVENCE Yasemin KARA Ağustos 2009 İÇERİK GİRİŞ TÜRKİYE HOLLANDA SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 2 GİRİŞ 3 Matra Projesinin Temelleri Bu çalışma

Detaylı

Burada öteki AKP yöneticelirenden değil, bizlerden söz ediyorum.

Burada öteki AKP yöneticelirenden değil, bizlerden söz ediyorum. Engin Erkiner: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın (RTE) zeki ve kurnaz bir insan olduğuna kuşku yok. Ne ki, zeka ve kurnazlık sağlam bilgi temelinde anlam kazanır. Doğru dürüst bilgi birikiminiz yoksa, zeka

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Aralık 08, 2011-4:57:28 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Çalışma

Detaylı

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR.

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. Sirküler Rapor Mevzuat 09.08.2016/96-1 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu na verilmesi gereken aylık prim ve

Detaylı

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları AKILLI VE ÇEVRECİ BİNA ÇÖZÜMLERİ HABERORTAK.com Mayıs 2015 Sayı: 02 Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları Mimar Serter Karataban Danışman Cemil Yaman DANIŞMANDAN l CEMİL YAMAN 6 Biz Danışmanlar, Yatırımcıyı

Detaylı

6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6645 SAYILI SON TORBA KANUN İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Bekir AKTÜRK* 52 1. GİRİŞ Türkiye Büyük Millet Meclisinin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25 inci dönem milletvekili

Detaylı

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 6645 1 SİGORTALI YÖNÜNDEN ŞARTLAR 31.12.2017 Tarihine kadar İş-Kur İşbaşı Eğitim programını tamamlamış olması İşbaşı

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 10.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 Konu: 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

A. Haligua: Peki birşey soracağım. Yüzde otuzluk bir karı olan bir sektör müdür sigorta sektörü?

A. Haligua: Peki birşey soracağım. Yüzde otuzluk bir karı olan bir sektör müdür sigorta sektörü? 13.06.2007 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Bugün gündemin çok ön sıralarında artık gelmiyorsa bile, biz gene de sağlık meselelerini konuşalım demiştik. AKP liler neler

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 10.08.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Merhaba Ayşe, günaydın. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Bugün genel bir ortamın dünyada ve Türkiye de de bir bütün olarak

Detaylı

Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü

Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü Can Akın ÇAĞLAR Başkan 1 27 Mart 2018 İstanbul 2 I. 2017 Yılının Değerlendirmesi II. Gündemdeki Konularımız III. Yeni Alanlar I. 2017 Yılının Değerlendirmesi 3 Sektöre

Detaylı

1/26. E-Posta:

1/26. E-Posta: 1/26 2/26 SOSYAL GÜVENLİK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ 5510 (81 İNCİ MADDE/I) 5 PUAN İNDİRİMİ 3/26 5510 (81 İNCİ MADDE/I) 5 PUAN İNDİRİMİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR Söz konusu prim indiriminden hangi sigortalılardan

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/142 Ref: 4/142

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/142 Ref: 4/142 SİRKÜLER İstanbul, 29.06.2018 Sayı: 2018/142 Ref: 4/142 Konu: 4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 19. MADDESİNDE YER ALAN PRİM DESTEĞİ (İMALAT, BİLİŞİM SEKTÖRÜ TEŞVİĞİ) UYGULAMASIYLA İLGİLİ 2018-22 SAYILI GENELGE

Detaylı

Necla Akgökçe den bilgi aldık. - İlk olarak ülkede kadınların iş gücüne katılım ve istihdam konusuyla başlayalım isterseniz

Necla Akgökçe den bilgi aldık. - İlk olarak ülkede kadınların iş gücüne katılım ve istihdam konusuyla başlayalım isterseniz İstanbul YDK: 1 Mayıs itibariyle başlamış olan Eme(K)adın kampanyamız kapsamında güvencesiz, görünmeyen ve yok sayılan kadın emeği üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu kez bu konuda sendikal

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

Kuruca, Sanayici ve İşadamlarıyla Biraraya Geldi

Kuruca, Sanayici ve İşadamlarıyla Biraraya Geldi Kuruca, Sanayici ve İşadamlarıyla Biraraya Geldi SGK BAŞKAN YARDIMCISI MUSTAFA KURUCA: - SİSTEM ETKİSİNİ, 2048 YILINDA TAM OLARAK GÖSTERECEK - EĞER BÜTÇENİZ SAĞLAM DEĞİLSE 'BEN BU BÖLGENİN LİDERİYİM' DEMEK

Detaylı

EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI

EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI EK-B/ EĞİTİM VE/VEYA DANIŞMANLIK İÇERİĞİ EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI Programın Adı Proje Kodu Başvuru Sahibi Başvuru Dönemi Teknik Destek Programı TR42/18/TD/0028 Mayıs- Haziran Dönemi 1. Proje

Detaylı

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1)

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) 9947 MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 5544 Kabul Tarihi : 21/9/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/10/2006 Sayı : 26312 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

BİLGİLENDİRME NOTLARI

BİLGİLENDİRME NOTLARI SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLENDİRME NOTLARI REHBERLİK ve TEFTİŞ BAŞKANLIĞI 2010 İÇİNDEKİLER 1. Sosyal Güvenlik Hakkı Neyi İfade Ediyor?... 3 2. Sosyal Güvenlik Sistemimiz Nasıl İşliyor?... 3 3. Sosyal Sigorta

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar ALTIN USDTRY BRENT PETROL EURUSD GBPUSD Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Lobisine Halkım Artık Prim Vermemeli Cumhurbaşkanı Recep

Detaylı

The European Social Survey

The European Social Survey ESS document date: 12/07/04 The European Social Survey SUPPLEMENTARY QUESTIONNAIRE F-2-F B (Round 2 2004) DENEK NO: VERSİYON NO: F-2-F B 1 ANKETÖRE: HERKESE SORUNUZ! HF1/HF2 KART A Bu bölümde kısaca bazı

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

BES lenmek yada BES lemek, işte bütün mesele bu

BES lenmek yada BES lemek, işte bütün mesele bu 2017 BES lenmek yada BES lemek, işte bütün mesele bu Akın ROTA Partner, Corporate Finance Arkan&Ergin JPA International Emeklilik fonlarının performansı II: Karşılaştırma ölçütüne göre performans (Nispi

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın.

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. 23.03.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet bugün herhalde biraz Dünya Bankası

Detaylı

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Kanun 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

Yeni anayasa neyi hedefliyor?

Yeni anayasa neyi hedefliyor? Yeni anayasa neyi hedefliyor? Siyasal iktidar Yeni Anayasanın yazımına kapalı kapılar ardında devam ederken, yeni anayasanın yazılma sürecine dair öğrenebildiğimiz yegâne şey, mecliste oluşturulan uzlaşma

Detaylı

Ö.Madra: İşte bizim çok iyi bildiğimiz Gästarbeiter hikayesi değil mi Almanlara?

Ö.Madra: İşte bizim çok iyi bildiğimiz Gästarbeiter hikayesi değil mi Almanlara? 09.03.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: Ö.Madra: Günaydın Ayşe. A.Buğra: Günaydın. A.Haligua: Günaydın. Ö.Madra: Evet bugün Sosyal Politika Forumundan programında biraz da

Detaylı

A. Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın.

A. Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın. 16.11.2005 A. Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın. Ç. Keyder: Günaydın Avi. Ö. Madra: Bu Fransa da başlayan ve Avrupa

Detaylı

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU SİRKÜLER SAYI: ARALIK 2015 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 1. 6111 Sayılı Kanun Teşvikinin Uygulama Süresi Uzatıldı Değişen Mevzuat: 08.09.1999 Tarih ve 23810 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

Ö. Madra: Neyse ki Dominique de Villepin biraz aşırı olmakla beraber, bu kadar da değil demiş.

Ö. Madra: Neyse ki Dominique de Villepin biraz aşırı olmakla beraber, bu kadar da değil demiş. 28.12.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet, biraz önce de zaten rap ten

Detaylı

Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr

Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr 28 Nisan 2015 İşgücü Piyasasının Fotoğrafını Çekiyoruz! Yılda en az 2 kez, tüm

Detaylı

Mobil SGK Araçları Yollarda

Mobil SGK Araçları Yollarda Mobil SGK Araçları Yollarda ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -SOSYAL GÜVENLİKTEKİ GÜVENSİZLİK DÖNEMİNİ KAPATIP, SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİ YENİDEN İNŞA ETMİŞ BULUNMAKTAYIZ -HEDEFİMİZ CUMHURİYETİMİZİN

Detaylı