JAPON İŞ KÜLTÜRÜNÜN PÜF NOKTALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JAPON İŞ KÜLTÜRÜNÜN PÜF NOKTALARI"

Transkript

1 JAPON İŞ KÜLTÜRÜNÜN PÜF NOKTALARI İŞ GÖRÜŞMELERİNE BAŞLARKEN : Japonlarla görüşmeler kart değişimi ile başlamaktadır. Japonlarla görüşmelere gidilirken yeterli sayıda Japonca kartvizit ile gidilmesi yerinde olacaktır. Birden fazla şirketin sahibi olunsa veya bazı yarı-resmi dernek veya kuruluşlarda da görev alınıyor olunsa dahi sadece tek bir ünvan içeren kartvizit verilmeli, bu kartvizit o toplantıya hangi sıfat ile katılınıyorsa onu içermelidir. Japon muhatapla el sıkışırken göz göze gelmekten kaçınılmalıdır. Eğilme hareketi saygı işareti olup, yabancılar sadece çok az eğilmeli, fazla abartmamalıdır. Eğilerek selam verirken eller yan tarafta tutulmalıdır. Kendinizi tanıtırken adınızı, firmanızdaki görevinizi ve ortak tanıdığınız varsa o Japon işadamının adını söylemek gerekmektedir. Japon muhatabınıza kesinlikle ilk adı ile hitap edilmemelidir. Japon muhatabı dinlerken ara ünlemler (hi, so des gibi) kullanılmalı ve söylenilenin anlaşıldığı belirtilmelidir. Japonlarla yapılacak iş görüşmeleri ve toplantılar öncesi özet not gönderilmesi faydalıdır. Böylece, ilgili tüm birimlerin haberdar edilmesi ve konu hakkında hazırlık yapmaları sağlanabilecektir. Randevulara kesinlikle sadık kalınmalıdır. Japonlarda genel olumlu karar için tüm uzmanların olumlu fikri gerekmektedir. Japonlar kararları izekaya (Japon meyhanesi) sohbeti esnasında muhataplarını tam anlamıyla tanıdıktan sonra almayı tercih etmektedir. GENEL TİCARİ TEAMÜLLER :

2 2 Japonlar yazılı anlaşmalardan çok söze ve karşılıklı güvene önem vermektedir. Japonlar evet (hay) kelimesini kabul ettim manasında değil, anladım manasında kullanmaktadır. Japonya da ticari fuarlar, ticari trendleri ve yeni ürünleri tespit etme yeridir. sipariş verilmesi istisnadır. Ticari fuarlarda tüm müşterilere eşit ölçüde ilgi gösterilmelidir. bazen alt düzey gözüken kişi patronun onayı ile önemli kararlar alabilmektedir. Japonlar pek çok ürünü hediye olarak aldıklarından paketleme stili, ambalaj kağıdı, üzerindeki işaret ve etiketler zarif olmak zorundadır. Erkekler giyimde çok canlı renkleri tercih etmemelidir. kadınlar fazla mücevherat, ağır makyaj, kısa ve mini kıyafetleri tercih etmemelidir. Japonya da iş yemekleri yaygın olmakla birlikte, kahvaltılı toplantılar yaygın değildir. Yemek siparişini ev sahibinin vermesi tercih edilmelidir. Yemek hamleleri arasında çubuklar özel yerine konulmalıdır. Karaoke bar daveti geri çevrilmemelidir. Kişilerin sesinin kötü olması önemli değildir. TOPLANTI DÜZENİ : Toplantı öncesi gündem belirlenmeli, Japon tarafının teyidi alınmalı, gündem maddeleri atlanmadan izlenmelidir. Müzakereye gönderilecek temsilciler; dinlemeyi bilen, esnek, karşısındakinin ilgisini çekebilen, şirket merkez yönetimi ile ilişkisi iyi olan bir kişi olmalıdır. Temsilciler, aşırı iddialı, sabırsız, hızlı sonuç almayı seven, Asyalıları sevmeyen bir kişi olmamalıdır. Japon katılımcı listesine göre müzakere ekibi oluşturulmalıdır. Japonlarla müzakerelere en az 2-3 kişi ile gidilmelidir. Toplantıya Japon bir yardımcı (sekreter, danışman veya tercüman) ile gitmek avantaj yaratacaktır. Karşı taraftan tepkileri ölçen ilave bir kişi olacaktır. Alt düzey gayri-resmi temasları yürütülebilecek, protokolde yardımcı olup, özet rapor hazırlayabilecektir. Takdim esnasında size ilk tanıtılan kişi en üst düzey kişidir. Tüm konuşmalar o kişiye yönelik yapılmalıdır. Müzakere öncesi tanışma konuşmaları olumlu geçmediği takdirde iş ile ilgili müzakerelere geçilmemesi riski vardır.

3 3 Japonlar yaşa ve ağırmış saçlara (tecrübeye) prim verdiğinden müzakere yapacak heyetlerde mutlaka kıdemli firma temsilcileri yer almalıdır. Japon firmalarında üst düzey yetkililer sadece temel kararlar ve nihai imza aşamasında, orta düzey yöneticiler ise her türlü detay ve ara karar aşamasında temas kurulması gereken kişilerdir. TOPLANTI ESNASINDA : Konuşmanın giriş kısmında geliş sebebi, kimlerle görüşüldüğü ve daha önceki Japonya ziyaretleri kısaca belirtilmelidir. Muhatabınızın eğitimi ailesi ve hobileri önceden öğrenilmeli ve kendinizle ilgili benzer bilgiler de verilmelidir.(who s who isimli kitaptan yararlanılabilir) Japonlar için ne söylenildiği kadar hatta ondan daha çok nasıl söylenildiği önemlidir. Japon orta ve üst düzey muhatap müzakere esnasında gözünü kaparsa uyumamakta, daha dikkatli dinlemektedir. Bu durum, görüşmenin olumlu seyrettiğini göstermektedir. Konuşma esnasında sessizlik olursa Japon muhatap düşünmektedir. Boşluk muhabbetle doldurulmaya çalışılmamalıdır. Üst düzey Japonlar ilk aşamada ülkemize gelmek yerine ülkemiz firmalarının üst düzey yetkililerini ağırlamayı tercih edeceğinden asgari yılda 4 defa aynı kişilerden oluşan bir heyetle ziyaret planlanmalıdır. Japon tarafı işle ilgili konuyu açmadan genel konuşmalardan iş konusuna geçilmemelidir. Toplantı esnasında dik ve düzgün oturulmalıdır. Sürekli göz teması kabalık olarak görülmektedir. Kesinlikle bacak bacak üstüne atılarak konuşulmamalıdır. Ev sahibi teklif etmeden çay içilmemeli ve ziyaret süresi aşılmamalıdır. Kadeh kaldırma ve konuşmalar bitmeden içki içmeye başlanmamalıdır.

4 4 Tercüman çeviri yaparken Japon muhataba bakılmalı, tepkisi ölçülmelidir. Tercüman kullanırken kısa, öz ve net konuşulmalıdır. Konuşma öncesi metin dağıtılmalıdır. Yanlış tercüme ve yanlış anlama böylece engellenmiş olacaktır. TOPLANTILARDA SONUCA ULAŞMA : Şirketinizin durumu, ihtiyaç ve tercihleri açıklanmalıdır. Olumlu ve pozitif vaatlerde bulunulmalıdır. Tehdit eder nitelikteki ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Verdikleri cevaplar tatmin edici bulunmadığı takdirde, suskunluk tercih edilmelidir. Japon işadamının elini başının arkasına götürmesi veya derin nefes alması olumsuzluk ve sıkıntı işaretidir. Yapılan teklifler akabinde kendi aralarında görüşüp, konsensüse ulaşmaları için zaman tanınmalıdır. Merkeze danışma gereği önemli kararlar öncesi zaman kazanma veya reddetme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca, yüz eskimesi de olmayacaktır. Japon muhatapların aynı konuda benzer soruları sıkça ve tekrar tekrar sormalarına hazırlıklı olunmalıdır. (En çok tekrarlanan soru onlar için en önemli konuya işaret etmektedir.) Taviz verilecekse, toplantı sonunda ve grup içi görüşme sonucunda verilmelidir. Japon tarafı da aynını yapacağından taviz almak için aceleci davranılmamalı ve toplantının sonu beklenmelidir. Japonlar için yazışmalar müzakere akabinde takip için faydalıdır. Japonlarda telefon ve faks genelde hayır demek için kullanılmaktadır. Müzakereler esnasında anlaşmazlık olursa arabulucudan destek alınmalıdır. Japonlara göre anlaşmalar günün ticari koşullarına göre değişebilir niteliktedir. Anlaşmalar değişmez tabu değildir. Her iki tarafın da çıkarı ve yararı gözetilerek değişen şartlara göre gözden geçirilip, değiştirilebilir.müzakere sonrası anlaşma imzası mutlaka seromonili olmalıdır. Müzakerelere katılan kilit isimler anlaşmadan sonraki dönemde değiştirilmemelidir.

5 UİHRACAT AŞAMASINDA U: Sabırlı olmak en temel koşuldur. Teslimat UmutlakaU zamanında yapılmalıdır. Japon işadamı hızlı cevap verilmesini beklemektedir. İhraç edilecek mala ilişkin genel değil, spesifik bilgi verilmelidir. İhraç malının üstünde UsadeceU uluslararası ibareler olmalıdır. Hangi pazar kesitine ulaşılmak istendiği önceden ithalatçıya bildirilmelidir. Çok sayıda ürünle değil, sınırlı sayıda ürünle başvurulmalıdır. İhracat ve pazarlama yetkilisi üretim sürecini de detaylı bir şekilde bilmelidir. Japon firmaları ile yazışırken firma adı, bölümü ve ilgili kişi mutlaka yer almalıdır. Japonya pazarı Asya pazarından farklı özellikler içermektedir. Japonların dolaylı cevaplarına ve tepkilerine hazırlıklı olunmalıdır Japonlar uzun sürede karar alır, ancak karar sonrasında çok hızlı hareket eder. Japonca öğrenilmeli veya en azından Japonca bilen personel istihdam edilmelidir. Japonya da günlük tercüman ücretleri dolar arasındadır. Japon firmaları ile olan anlaşmazlıklar müzakere yolu ile çözülmelidir. mahkeme yolu hem çok uzun sürmekte, hem de pahalıya malolmaktadır. Japonlarla eşit hiyerarşi kuralı çerçevesinde muhatap olunmalıdır. UHiyerarşide daha yüksek düzeyde olan kişilerle muhatap olmaya çalışılmamalıdır. Japon firması içindeki farklı birimleri karşı karşıya getirebilecek öneriler reddedilmeye mahkumdur.

6 2 UTİCARİ HAYATIN SOSYAL BOYUTU : Japonlar sosyal faaliyetlerle ilgili davetlerine katılmayan kişilerle iş ilişkisine girmek istememektedir. Japonya, ilişkiler ağının geçerli olduğu bir ülkedir. U(Referans noktası olacak bir Japon dost pek çok kapıyı açacaktıru.) İlk ziyarette hediye verilmelidir. Hediye toplantı sonunda verilmelidir. Grup liderine genel hediye, her bireye ise ayrı ayrı hediye, alt düzey kişilere daha küçük hediye verilmelidir. Mutlaka fazla hediye ile gidilmelidir. Yüksek kaliteli, küçük hacimli, department store dan alınmış ve profesyonelce ambalajlanmış hediye tercih edilmelidir. Hediye türleri; şarap, konyak, kaset, cd, kitap, golf aksesuarları, büro malzemesi, kendi ülkenize özgü ürün ve sanatsal eserler olabilmektedir. Ambalaj pastel renkli olmalı, kesinlikle siyah olmamalıdır. Hediyeler çift elle alınıp, verilmelidir. Hediye diğer kişilerin önünde UistisnaenU açılmalıdır.

7 TİCARİ PARTNER SEÇİMİ : Herşeyi yaparız diyen ticari partner yerine herşeyi yapacak kişileri biliyor ve tanıyoruz diyen ticari partner tercih edilmelidir. Japon partnerinizin çok yoğun olmayan, sizin işinizi ikinci plana itmeyen ve diyaloğa açık olmasına dikkat edilmelidir. Firmanızla aynı ölçekte (kişi sayısı, sermaye gücü ve makina parkı) ve aynı konuda ihtisas sahibi bir partnerle işbirliği ve ticaret yapılmalıdır. Partneriniz; satış grafiği ile değil, diyaloğu sürdürmesi ve beklentilerinizi karşılaması ile değerlendirilmelidir. Partnerinizden malınızı değil şirket felsefenizle beraber malınızı satması istenmelidir. Muhatap Japon firmasında size fikir verebilecek, sorunlara çözüm getirebilecek ve diyaloğunuzun kuvvetli olduğu bir orta düzey muhatap bulmak şarttır. Firmanızda sadece Japonya pazarı ile ilgilenen ve başka görevi olmayan bir elemanı sürekli bulundurmak çok yararlı olacaktır. Satış sonrası hizmetteki başarısızlık firma imajını zedelemekle kalmamakta, yok etmektedir. Japonlarda indirim yapmayan markalı ürünün çok yüksek kalitede olduğu yönünde bir imaj oluşmaktadır. (Burberrys) Japonya da malın satışını belirleyen esas unsur reklam değil, kadın tüketicinin güven duyduğu yerel satıcıların tavsiyeleridir. JAPONYA DAKİ BAŞLICA HEDEF TÜKETİCİ KİTLELERİ : Orta fiyat grubu mallar için : yaş grubu tüketiciler (8 milyon kişi) Lüks ve markalı ürün grubu mallar için : yaş grubu tüketiciler (28 milyon kişi) Çok üst fiyat grubu mallar için : yaş grubu tüketiciler (17 milyon kişi) JAPONYA DAKİ GENEL FİYATLANDIRMA STRATEJİSİ :

8 2 Genel mağazalar için : (Tüketici fiyatı ) : 4 = (FOB) Ffiyat Dağıtım ağı: İhracatçı - ithalatçı - toptancı - perakendeci-tüketici Süpermarket ve department store için : (Tüketici fiyatı ): 2,5 = (FOB) Fiyat Dağıtım ağı : İhracatçı - ithalatçı - perakendeci - tüketici Mail order firmaları için : (Tüketici fiyatı ): 2 = (FOB) Fiyat Dağıtım ağı : İhracatçı - ithalatçı - tüketici SON SÖZ Japonlar ile iş yapmanın temeli, Japon gibi düşünmeyi ve davranmayı öğrenmekten geçmektedir.

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPONSORLUK PAKETİNİN SUNUMU VE İLETİŞİMİ Nelere değineceğiz? Yazılı sunumda dikkat edilmesi gereken genel kurallar. Sözlü/yüzyüze sunumda dikkat

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

Ürün Fiyatlandırılması

Ürün Fiyatlandırılması Ürün Fiyatlandırılması Ürünümüzün üretilmesi ve paketlenmesi kararı verilirken karşımıza çıkacak satış fiyatı için: Sabit masraflar, form masrafları, değişken masraflar, giderler, kâr göz önünde bulundurulur.

Detaylı

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER 1. Aşağıdaki işlemlerden hangisi satış sonrası destek hizmetlerinden değildir? A) Ürünün taşınması B) Ürünün montajı C) Satın alma işlemi

Detaylı

Acenta ve Distribütör Sözleşmeleri Nasıl Düzenlenir?

Acenta ve Distribütör Sözleşmeleri Nasıl Düzenlenir? Acenta ve Distribütör Sözleşmeleri Nasıl Düzenlenir? İhracatçı, acenta veya distribütörlük sözleşmesinin kapsamı ve ilişkiler konusunda çok dikkatli olmalı ve sözleşmenin eksiksiz olmasına özen göstermelidir.

Detaylı

İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR. Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL.

İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR. Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL. İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL www.kizilay.org.tr İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE KURALLAR 1. GENEL

Detaylı

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients.

3. Uluslararası Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı. fningredients. 3. Uluslararası Gıda, Beslenme Bileşenleri, Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı 24. - 26. Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi fningredients.com Media Partnerleri: BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE

Detaylı

DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ

DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ Dağıtım Kanalı: Fikir, ürün ve hizmetler gibi, değeri olan şeylerin üretim noktalarından kullanım noktalarına kadar götürülmesiyle uğraşan, birbiriyle bağımlı bir dizi

Detaylı

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol 2 Tüm kurum ve kuruluşlarda yazılı iletişim, yönetimin temel unsurlarındandır. Günümüzde mektup, taziye, tebrik, kartvizit kurumsal yaşamda en çok kullanılan yazılardır. 1 Mektup 3 Mektuplar kamu kurumlarında

Detaylı

S I N I F T A D İ S İ P L İ N

S I N I F T A D İ S İ P L İ N S I N I F T A D İ S İ P L İ N 1 Ö ğ r e n c i K a t ı l g a n l ı ğ ı * Açık * Kapalı DEMOKRATİK ORTAM OLUŞTURULMALIDIR. ÖĞRETMEN - ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNDE DENGE ARANMALIDIR. Öğretmen Sorumluluğu Öğrenci

Detaylı

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 2002 yılından beri Koç Üniversitesi nde lisans ve lisansüstü toplam 16 farklı dersi, 35 farklı şubede anlattım. 8-10 kişilik küçük sınıflara

Detaylı

14. ULUSAL TURĠZM KONGRESĠ DEĞERLENDĠRME ANKET SONUÇLARI. Tablo 1: 14. Ulusal Turizm Kongresine Katılan Katılımcıların Demografik Sonuçları (n=132)

14. ULUSAL TURĠZM KONGRESĠ DEĞERLENDĠRME ANKET SONUÇLARI. Tablo 1: 14. Ulusal Turizm Kongresine Katılan Katılımcıların Demografik Sonuçları (n=132) 14. ULUSAL TURĠZM KONGRESĠ DEĞERLENDĠRME ANKET SONUÇLARI Tablo 1: 14. Ulusal Turizm Kongresine Katılan Katılımcıların Demografik Sonuçları () Cinsiyet Erkek Kadın YaĢ 20 ve daha az 21-30 31-40 41-50 51-60

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN TANITIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN TANITIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN TANITIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Bu Kılavuz, piyasada bulunan kozmetik ürünlerin tanıtım faaliyetlerinde dikkat edilmesi

Detaylı

FUAR KATILIM KILAVUZU

FUAR KATILIM KILAVUZU UYGUN FUAR SEÇİMİ: Her yıl, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yüzlerce fuar düzenlenir. Önemli olan firma için doğru fuarı seçmektir. Bir fuara katılmaya karar vermeden önce aşağıdaki konularda araştırma

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ Dersin Modülleri Satış Bilgisi Müşteri İlişkileri Kazandırılan Yeterlikler İyi bir satış elemanının ve satılacak ürünlerin özelliklerini tanıyacaktır. Müşterileri memnun

Detaylı

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI 1. Giriş Ekol Lojistik (Ekol); bünyesinde yer alan tüm çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, resmi kurum ve kuruluşlara, faaliyet gösterdiği

Detaylı

Müşterilerinizi Mutlu Etmenin 7 Yolu. OLCAY KÜK -

Müşterilerinizi Mutlu Etmenin 7 Yolu. OLCAY KÜK - Müşterilerinizi Mutlu Etmenin 7 Yolu OLCAY KÜK - www.olcaykuk.com Her koşulda iyi niyetinizi gösterin. Satın alma sonrası müşterileriniz ile olan diyaloglarınız onların size olan güvenini %70 oranında

Detaylı

İ İK İŞ R T R E E E L M V clipart İM Z IŞ O L İL K A Ğ E 1

İ İK İŞ R T R E E E L M V clipart İM Z IŞ O L İL K A Ğ E 1 KOZMETİK clipart ALIŞVERİŞ EĞİLİMLERİ 1 Derin Alışveriş üretici ve perakendecinin ortak hareket alanıdır Fiyat / Promosyon Marka /Ürün Bileşimi Mağaza ortamı/formatı: ALIŞVERİŞÇİ Ürün marka-çeşit Fiyat

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. pharmaist.net. Medya Partnerleri:

3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi. pharmaist.net. Medya Partnerleri: 3. Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı 24. - 26. Ekim 2019 İstanbul Fuar Merkezi pharmaist.net Medya Partnerleri: BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE ODALAR

Detaylı

SPONSORLUK FIRSATLARI

SPONSORLUK FIRSATLARI SPONSORLUK FIRSATLARI Geniş bir yelpazeden oluşan sponsorluk fırsatlarıyla Avrasya Ambalaj Fuarı nda üst düzey ziyaretçi profiline markanızın bilinirliğini artırma fırsatı yakalayın. 5 farklı paketimizden

Detaylı

Sosyal Paylaşım Siteleri & Web Sitesi aracılığıyla aday. bulma kuralları. Tıklayarak ilerleyiniz... 2011-11-03 Copyright 2010 by Oriflame Cosmetics SA

Sosyal Paylaşım Siteleri & Web Sitesi aracılığıyla aday. bulma kuralları. Tıklayarak ilerleyiniz... 2011-11-03 Copyright 2010 by Oriflame Cosmetics SA Sosyal Paylaşım Siteleri & Web Sitesi aracılığıyla aday Tıklayarak ilerleyiniz... bulma kuralları 2011-11-03 Copyright 2010 by Oriflame Cosmetics SA 1 Web Sitesi Kuralları 1. Web Sitesi kurmak isteyen

Detaylı

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*:

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*: Stres Yönetimi Etkili Zaman Yönetimi İkna Teknikleri Sunum Teknikleri Kriz Yönetimi İletişim Becerileri Sosyal Davranış ve Protokol Müzakere Teknikleri EĞİTİMLER Müşteri Odaklılık İş Süreçlerini İyileştirme

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Riyad Turizm Fuarı 2017 GÖREV DÖNÜŞ RAPORU

Riyad Turizm Fuarı 2017 GÖREV DÖNÜŞ RAPORU Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Riyad Turizm Fuarı 2017 GÖREV DÖNÜŞ RAPORU 7-10 Nisan 2017 1 Konu: Riyad Turizm Fuarı 2017 Katılımı Görev Yeri : Riyad RAPOR ÖZETİ: Bölgemizin iş ve yatırım imkânlarının,

Detaylı

KOZMETİK GÜZELLİK FUARI BUCOS Şubat BURSA.

KOZMETİK GÜZELLİK FUARI BUCOS Şubat BURSA. KOZMETİK ve GÜZELLİK FUARI BUCOS 08-11 Şubat 2018 - BURSA www.bucos.org KATILIMCI FİRMA PROFİLİ MERKEZLER * Hekim Klinikleri * Güzellik ve Kozmetik Merkezleri * Diş Hekimi Klinikleri * Estetik ve Güzellik

Detaylı

PAZARLAMA KARMASINDA TUTUNDURMA VE YENİ TUTUNDURMA STRATEJİLERİ PAZARLAMA İLKELERİ

PAZARLAMA KARMASINDA TUTUNDURMA VE YENİ TUTUNDURMA STRATEJİLERİ PAZARLAMA İLKELERİ PAZARLAMA KARMASINDA TUTUNDURMA VE YENİ TUTUNDURMA STRATEJİLERİ PAZARLAMA İLKELERİ TUTUNDURMA Tutundurma, pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde önemli rol oynayan kontrol edilebilir pazarlama değişkenlerinden

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ. Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ. Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü 1. Giriş 2. Program çıktısı(pç) ve öğrenim çıktısı(öç) nedir? 3. Paydaş görüşlerinin alınmasında dikkat

Detaylı

21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 21-28 Eylül 2014 PARAGUAY-URUGUAY SEKTÖREL TİCARET HEYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU TET (Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği) tarafından 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği

Detaylı

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır.

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır. Yazılı iletişim Raporlar, anketler, pano yazıları, duyurular, ilanlar, köşe yazıları, dergiler Kalıcıdır, net ifadeler kullanılarak yanlış anlaşılmalar en aza indirilir Resmiyet içerir Tekrar tekrar okunabilir,

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir?

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising Franchising Nedir? Franchising Türleri Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising sisteminin uygulama aşamaları nasıl gerçekleşmektedir? Franchising

Detaylı

Hamburg- Almanya Yurtdışı Pazarlama

Hamburg- Almanya Yurtdışı Pazarlama Hamburg- Almanya Yurtdışı Pazarlama UR-GE Projesi kapsamında düzenlenen Hamburg- Almanya Hamburg- Almanya Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti Düzce Ticaret Borsasının yürüttüğü Düzce Fındığı Dünyaya Açılıyor

Detaylı

Mal ve hizmet müşterileri, işletmeler ve daha. sunumlarının yaratılması, benimsetilmesi, örgütler ve bireyler tarafından örgütsel

Mal ve hizmet müşterileri, işletmeler ve daha. sunumlarının yaratılması, benimsetilmesi, örgütler ve bireyler tarafından örgütsel Pazarlama Mal ve hizmet müşterileri, işletmeler ve daha geniş ş olarak toplum için, değeri ğ olan Pazar sunumlarının yaratılması, benimsetilmesi, ulaştırılması ve değişimine yönelik olarak, örgütler ve

Detaylı

İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya

İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya PAZARLAMA YÖNETİMİ İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya konulacağını; pazarlama ise hangi ürünlerin,

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. PROGRAMIN

Detaylı

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler.

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler. WINES OF TURKEY ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ PROJESİ DIŞ TİCARETTE STRATEJİK MÜŞTERİ VE PAZAR BULMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ HİZMET ALIMI ŞARTNAMESİ I. SATIN ALMANIN KONUSU VE

Detaylı

Halkla İlişkilere Yakın Kavramlar Barış Baraz Hakan Yılmaz

Halkla İlişkilere Yakın Kavramlar Barış Baraz Hakan Yılmaz Halkla İlişkiler Halkla İlişkilere Yakın Kavramlar Barış Baraz Hakan Yılmaz Kavramlar 1. Propaganda 2. Pazarlama 3. Reklam 4. Gazetecilik 5. Lobicilik Propaganda Propaganda Latince yayılacak şeyler anlamına

Detaylı

MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI. Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.

MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI. Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org. MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.tr Eğitim katılımcı sayısı ve eğitim tarih değişiklikleri Odamız tarafından

Detaylı

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ Türklerin dericiliğe başlamaları kaynaklara göre, 12. yüzyıla kadar gitmektedir. Köklü bir tarihsel geçmişe sahip olan deri ve deri sanayinin 1970 lerden itibaren ülkemizde

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu. PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr IV. Toplantılar -2- Kişilerin toplantılarla ilgili bazı temel

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER

ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER Fiyat; ürün, dağıtım ve tutundurmayla ilgili tüm çabaların karşı tarafa önerilen şeklidir. Karşı taraf eğer teklifi beğenmişse bu çabalar başarılıdır. Firma fiyatı Müşterinin beklediği fiyat ULUSLARARASI

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu

Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Doğu Akdeniz Üniversitesi bayek@emu.edu.tr / 3806 ARAŞTIRMANIN ADI ARAŞTIRMANIN NİTELİĞİ: Yüksek Lisans tezi Doktora Tezi Bireysel Araştırma Projesi Diğer (Açıklayınız):... SORUMLU ARAŞTIRMACI: Adı-Soyadı:

Detaylı

LOVE EAT SUNUM E-RESTAURANT KETTE START HERE. Contact Us Taner Çolak tr.linkedin.com/in/tanercolak/

LOVE EAT SUNUM E-RESTAURANT KETTE START HERE. Contact Us Taner Çolak tr.linkedin.com/in/tanercolak/ LOVE EAT E-RESTAURANT KETTE START HERE SUNUM Taner Çolak / İÇERİK İş Fikri 1 Misyon. 2 Vizyon.. 2 Nedir. 3 Konsept.. 4 Ürün Hizmet Tanıtım. 5 Ülke Profili 6 Yer Şeçimi. 7 Paket Servis Şehir Bilgi... 8

Detaylı

Teknogirişim Sermayesi Destekleri Mevzuat

Teknogirişim Sermayesi Destekleri Mevzuat Teknogirişim Sermayesi Destekleri Mevzuat Doç. Dr. A. Egemen YILMAZ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer

Detaylı

KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU. Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010

KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU. Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010 KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010 İşe yeni başlayan hemşirelerin oryantasyonu Oryantasyon eğitimi, kurumda yeni göreve başlayan

Detaylı

Belirlenen Meslekler Mesleki Sorumluluk Sigorta Soru Formu

Belirlenen Meslekler Mesleki Sorumluluk Sigorta Soru Formu Belirlenen Meslekler Mesleki Sorumluluk Sigorta Soru Formu Lütfen bütün soruları yanıtlayınız. Bölüm 1-1. (a) Firma İsmi: (b) Adres: (c) Kuruluş tarihi (d) Telefon / Fax: (e) Web-site adresi 2. Firma herhangibir

Detaylı

Spor. Sağlıklı Yaşam. Fuarı Ekim 2018, BURSA. Network Fuarcılık / Burkon. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi

Spor. Sağlıklı Yaşam. Fuarı Ekim 2018, BURSA. Network Fuarcılık / Burkon.   Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Sağlıklı Yaşam ve Spor Fuarı 25 28 Ekim 2018, BURSA Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi www.busasfuari.com Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi info@merinosakkm.com www.merinosakkm.com 444 9 443

Detaylı

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1- Gölgelenme, Çatı Eğimi ve Çatı Yönü İncelenmesi Optimum çatı açısı 25 ile 35 arası ve en uygun çatı yönü güney dir. Bu ölçülerde

Detaylı

BENİN İNCELEME GEZİSİ SONUÇ RAPORU

BENİN İNCELEME GEZİSİ SONUÇ RAPORU 3.10.16 BENİN İNCELEME GEZİSİ SONUÇ RAPORU 18-22 Eylül 2016, Kotonu Benin İnceleme Gezisi, 18-22 Eylül 2016, Kotonu Türkiye-Benin iş Konseyi Başkanı Adnan Bostan, 18-22 Eylül 2016 tarihleri arasında Benin

Detaylı

31 Mart - 3 Nisan. 2.Uluslararası Moda, Tekstil & Aksesuarları Fuarı Kazablanka / Fas

31 Mart - 3 Nisan. 2.Uluslararası Moda, Tekstil & Aksesuarları Fuarı Kazablanka / Fas 31 Mart - 3 Nisan 2016 2.Uluslararası Moda, Tekstil & Aksesuarları Fuarı Kazablanka / Fas FUAR HAKKINDA Fuar adı: 2.Uluslararası fas moda, tekst l ve aksesuarları fuarı Fuar yer : OFEC, Kazablanka / FAS

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

REMATRA BÖLGESEL PAZARLAMA ve TİCARET MERKEZİ Tiran / ARNAVUTLUK

REMATRA BÖLGESEL PAZARLAMA ve TİCARET MERKEZİ Tiran / ARNAVUTLUK REMATRA BÖLGESEL PAZARLAMA ve TİCARET MERKEZİ Tiran / ARNAVUTLUK Tirana Expo Center Rr. Gjergj Balshaj, Nr. 6, Pranë Ura - Tirana / Albania (Arnavutluk) +355 67 203 90 20 info@rematra.al www.rematra.al

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

L Oréal in Dijital Dönüşümü

L Oréal in Dijital Dönüşümü L Oréal in Dijital Dönüşümü Yazan: Marie Gulin-Merle Yayınlanma tarihi: Nisan 2017 Konular Reklamcılık, Perakende, Mobil, Önemli Anlar Dijital dünyada, özellikle de mobil platformda tüketicilere gitgide

Detaylı

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir.

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 1 PAZARLAMA İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 2 Pazarlama İşlevi Mevcut ve potansiyel alıcılara istek tatmin edici ürün, hizmet ve bilgileri sunmak üzere planlama, fiyatlandırma,

Detaylı

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Özel Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Özel Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Özel Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu 02 Ekim 2013-15 Ekim 2014 Dönemi Rapor Tarihi 10.10.2014 1 İTÜ GVO BEYLERBEYİ

Detaylı

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İŞ PLANI EK - E Referans No: TRA2-13-İGMD03/TRA2-13-İGMD03G I MEVCUT DURUM ANALİZİ 1. İŞLETMENİN TARİHÇESİ

Detaylı

5/6/2014. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları. Fiyatlandırma Amaçları ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI. 1. Karlılık. 3.

5/6/2014. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları. Fiyatlandırma Amaçları ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI. 1. Karlılık. 3. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları Doç.Dr. Engin ÖZGÜL Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI Etkileyen Faktörler 1. Rekabet Yapısı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YURT DIŞI FUAR ORGANİZASYONU BAŞVURU FORMU

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YURT DIŞI FUAR ORGANİZASYONU BAŞVURU FORMU EK- 1 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YURT DIŞI FUAR ORGANİZASYONU BAŞVURU FORMU Notlar: a. Cevaplan 10 punto ile elektronik ortamda yazınız ve verilen boşluklarla sınırlı kalmayınız. b. Talep edilen her bir fuar

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2. KONGRE-TOPLANTI HİZMETLERİNİN ORGANİZASYONU Kongre Hizmetleri Yönetimi Kongre Öncesi Faaliyetler

İÇİNDEKİLER 2. KONGRE-TOPLANTI HİZMETLERİNİN ORGANİZASYONU Kongre Hizmetleri Yönetimi Kongre Öncesi Faaliyetler İÇİNDEKİLER 2. KONGRE-TOPLANTI HİZMETLERİNİN ORGANİZASYONU 2.2. Kongre Hizmetleri Yönetimi 2.2.1. Kongre Öncesi Faaliyetler 2.2.1.1. Kongre İrtibat Bürosu ve Sekretaryasının Kurulması 2.2.1.2. Banka Hesaplarının

Detaylı

AJANS SUNUMU.

AJANS SUNUMU. AJANS SUNUMU SİZİN İÇİN NELER YAPIYORUZ! WEB SİTE TASARIMI WEB SİTE YAZILIMI SOSYAL MEDYA İÇERİK YÖNETİMİ E-TİCARET YÖNETİMİ SEO DİJİTAL MEDYA REKLAMLARI E-POSTA PAZARLAMA Pazarlama ürettiğiniz şey neyse,

Detaylı

ATRAXION MAGAZINE MEDYA KİTİ

ATRAXION MAGAZINE MEDYA KİTİ ATRAXION MAGAZINE MEDYA KİTİ ATRAXION MAGAZINE GENEL İÇERİK Dünyadan ve ülkemizden eğlence, park, aktivite endüstrisine yönelik sektör haberleri, pazarı etkileyen gündem başlıkları, etkinlikler, yenilikler,

Detaylı

ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012

ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012 ASİAD Daimi İhracat Ürünleri Ticaret ve Fuar Merkezi Anketi Ocak 2012 FİRMA İLE İLGİLİ BİLGİLER Firma : Genel Müdür : İhracat ve Yurt Dışı Pazarlarından Sorumlu Müdür: Telefon : Faks : Gsm : E-Posta :

Detaylı

3. ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, EV EŞYALARI EV TEKSTİLİ FUARI

3. ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, EV EŞYALARI EV TEKSTİLİ FUARI FUAR RAPORU 05-08 Aralık 2013 Kazablanka - FAS OFEC FUAR HAKKINDA MaDecor Expo 2013 05 08 Aralık 2013 tarihleri arasında Atılım Fuarcılık, Elan Expo ve Fas'ın en büyük organizasyon şirketlerinden biri

Detaylı

TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDATİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri: Mal ve hizmetlerin tedarik aşamasından, üretimine ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar birbirini izleyen tüm halkaları kapsar. İş süreçleri açısından bakıldığında,

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

Kurumsallaşma Eğitimi

Kurumsallaşma Eğitimi Eğitimler Kurumsallaşma Eğitimi İÇERİK Aile şirketlerinde kurumsallaşma ihtiyacı Kurumsallaşmanın gerektirdikleri İhtiyaç analizleri Kurumsallaşmanın önündeki engeller Aile firmalarında iletişim Problemler

Detaylı

Kariyer & Kazanç Planı

Kariyer & Kazanç Planı Kariyer & Kazanç Planı Klasik Satış İlkesi Hunca Üretici karı Reklam Toptancı Perakendeci 30,- Devamlı artan ve eklenen maliyetler Hunca Life Üretici karı Reklam Toptancı Perakendeci 30,- Satış masraflarında

Detaylı

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA

19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA ANFAŞ FOOD PRODUCT GIDA İHTİSAS FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU RAPORU 19 22 ŞUBAT 2014 ANTALYA Ahmet SABUNCU Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü Fuarcılık Masası Uzmanı

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ SUNUM İÇERİKLERİ Genel Bilgi İthalat işlemleri 1- İlaç ithalatı 2-Laboratuvar ekipmanları ve diğer eşyalar Geçici ithalat işlemleri İhracat işlemleri GENEL

Detaylı

We set the standards Bill GATES. Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı

We set the standards Bill GATES. Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı We set the standards Bill GATES Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı Franchising Hakkında Franchising Nedir? Franchising Türleri Neden Franchise? Neden İhtiyaç? Franchising sistemi, bir

Detaylı

İNTÖRN MÜHENDİSLİK PROGRAMI SONUÇ RAPORU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI

İNTÖRN MÜHENDİSLİK PROGRAMI SONUÇ RAPORU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI İNTÖRN MÜHENDİSLİK PROGRAMI SONUÇ RAPORU 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi İntörn Mühendislik Eğitimi Koordinatörlüğü, Ekim-2018 TEKİRDAĞ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

(LÜTFEN FORMU EKSİKSİZ DOLDURUNUZ)

(LÜTFEN FORMU EKSİKSİZ DOLDURUNUZ) Türkiye- KİK 2. İş ve Yatırım Forumu, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), FGCCC, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası (BCCI) ve KİK işbirliğinde, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa

Detaylı

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek 1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek İngilizce öğrenilememesinin ilk ve en büyük sebeplerinden birisi, İngilizce öğrenmeyi ders çalışmak olarak görmek. Çoğu zaman İngilizce iş hayatında başarılı

Detaylı

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri SÇP No: 2 Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması Versiyon no: 1 Geçerlilik tarihi: Aralık 2013 Onaylayan: Prof. Dr. Hamdi Akan İmza... Tarih...

Detaylı

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU ALMATI (20-23 KASIM 2015) 20 Kasım 2015 Cuma: İlk gün konu ile ilgili öğrenci haricinde konunun ilgililerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Ünite 9 Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Dağıtım Yetki Belgeleri Yurt içi dağıtım yapmak isteyen firmaların faaliyette bulunabilmesi için öncelikle T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından faaliyet

Detaylı

Çizgi Film Animasyon Bölümü

Çizgi Film Animasyon Bölümü Çizgi Film Animasyon Bölümü T.C KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÇİZGİ FİLM ANİMASYON BÖLÜMÜ STAJ KOMİSYONU UYGUNDUR UYGUN DEĞİLDİR BAŞKAN ---------------------------- ÜYE ÜYE ÜYE

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Ajanda Hizmet İhracatı Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler Ticareti Eğitim

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI 2006-6 PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARLAMA FAALİYETLERİ İGEME VE İBGS 2009/5 YURTDIŞINDA DÜZENLENEN FUARLARA KATILIM - İBGS 97/5 ÇEVRE MALİYETLERİ-BELGELENDİRME GİDERLERİ

Detaylı

Direct Express Hızlı çözümler

Direct Express Hızlı çözümler Direct Express Hızlı çözümler Sizin için TNT Direkt Ekspres DİREKT: Gönderiler depo ve merkezleri atlayarak doğrudan yurtiçi dağıtım ağlarına gönderilir. EKSPRES:Hızlı, esnek ve güvenilir bir kapıdan kapıya

Detaylı

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Öğr.Gör.Afitap BULUT 2012 3. VE 4. HAFTALAR SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ B. SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ İletişim becerisi etkili kullanmak 1.1 Türkçe

Detaylı

Toplanması - Görüşme. Araştırmanın Raporu Yöntem - Verilerin. Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.

Toplanması - Görüşme. Araştırmanın Raporu Yöntem - Verilerin. Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Toplanması - Görüşme Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Çoğunlukla yüzyüze yapılsa da telefonla veya canlı görüntü aktarıcılarla da yapılabilir. Üç temel amacı vardır: İşbirliği sağlamak veya

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BEAUTY EURASIA 2016 2.ULUSLARARASI KOZMETİK, GÜZELLİK KUAFÖR FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: Görkem Şavluğ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü 21-23

Detaylı

Enhancing Vocational Language Skills and Working Culture Awareness of European Construction Professionals (EVLAC) http://evlac.mku.edu.

Enhancing Vocational Language Skills and Working Culture Awareness of European Construction Professionals (EVLAC) http://evlac.mku.edu. Anket 1: Dil eğitimi ihtiyacı olan kişilere yöneliktir. Sayın ilgili, Bu anket çalışmasının çıktıları Avrupa daki inşaat sektörü çalışanlarının dil becerilerini ve çalışma kültürü bilgilerini arttırmak

Detaylı

İş Hayatında Kişisel ve Takım Gelişimi Eğitimleri Satış Eğitimleri

İş Hayatında Kişisel ve Takım Gelişimi Eğitimleri Satış Eğitimleri Satış Eğitimleri Satış; bir firmanın yaşamını sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir gereksinimdir. Ne kadar kaliteli ve ekonomik üretim yapılırsa yapılsın üretilenin alıcısının bulunup, üretilen hakkında

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI

23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI 23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI 8 Mart 2001 tarihli Katılım Ortaklığı Belgesinin yayımlanmasından bu yana Avrupa Birliğinin Tüketicinin Korunması kapsamındaki mevzuatına uyum çerçevesinde

Detaylı

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı İncelemeleri Günümüzün iş dünyasında başarı, sadece Şirketinizin performansına değil, doğrudan ve dolaylı iş ilişkileri kurduğu

Detaylı

*Notu yazan kişinin iletmek istediği önemli noktalar net, açık, basit ve kısa şekilde, yazı okunaklı olmalı,

*Notu yazan kişinin iletmek istediği önemli noktalar net, açık, basit ve kısa şekilde, yazı okunaklı olmalı, 2) RESMİ OLMAYAN NOTLAR Herhangi bir iş yerinde ve yakın çevredeki samimi insanlar arasında bazen kısa mesajlar göndermek, bazen de bir belge ya da koliyi havale etmek için üzerine kısa bilgiler yazılır.

Detaylı

MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI. Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.

MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI. Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org. MART NİSAN MAYIS EĞİTİM PROGRAMI Tel: 0282 726 8888 Fax: 0282 726 8889 Web: www.cerkezkoytso.com.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.tr Eğitim katılımcı sayısı ve eğitim tarih değişiklikleri Odamız tarafından

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq q T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ KUYUMCULUK PROJESİ- JCK LAS VEGAS FUAR ZİYARETİ VE SEKTÖREL TİCARET HEYETİ ORGANİZASYONU 30 MAYIS-2 HAZİRAN 2014 HAZIRLAYAN:

Detaylı

ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ

ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ Türk aydınlatma ürünleri kalite, fiyat ve teslim sürelerindeki avantajından dolayı çevre coğrafyada tercih ediliyor.

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı