FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)"
  • Su Gün
  • 7 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

2 Fotoğraf Makinesinin Bölümleri Günümüzde çağdaş fotoğraf makineleri 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar: 1)Vizör (Bakaç) 2)Gövde 3)Objektif 4)Diyafram 5)Enstantane

3 Vizör türlerine göre fotoğraf makineleri bir alt bölümleme halinde düşünülürse, beş türden fotoğraf makinesi karşımıza çıkar. 1)Refleks olmayan fot.makineleri (Compact) 2)Tek objektifli refleks fot.mak. (SLR) 3)Çift objektifli refleks fot.mak.(tlr) 4)Telemetreli bakaçlı fotoğraf makineleri 5) Teknik kameralar (Atölye Kameraları)

4 Refleks Olmayan Fotoğraf Makineleri Bu makinelerin bakaç dizgesi yapılarından ötürü bir ayna içermediğinden refleks olma niteliğinden yoksundurlar. Bunun yanı sıra küçük, hafif ve sessizdirler. (ayna sesi yoktur) Bu tür makineler, alan derinliğinin görsel denetimi sorunu ve paralaks hataları yüzünden çoğunlukla seçim dışı bırakılırlar.

5 Vizörden farklı bir düzlemden objeye bakarken, objektif aynı objeye paralel ama daha alt bir seviyeden bakar. Objeye vizörden yukarıdan bakarken, objeden filme gelen ışınlar, objektiften vizöre göre daha alt bir düzlemden gelir. Böylece iki görüntü arasında kadraj farklılaşır. Buna paralaks hatası denir.

6 Bir diğer dezavantajı ise, objeye 1 metreden daha fazla yaklaşırsanız objeyi vizörde yine net görürsünüz. Ancak filmde netlik sağlanmadığı için, fotoğraf flu çıkar. Vizörün netleme ile ilgili bir işlevi yoktur. O sadece objeyi görmeye yarayan, basit bir mercekten oluşmuş objektiften bağımsız bir penceredir.

7 Tek Objektifli Refleks Fotoğraf Makineleri (S.L.R) Bu tür vizör dizgesine sahip fotoğraf makinelerinde, vizörün gördüğü görüntü ile film üzerine düşen görüntü tamamen eşittir. Bu yüzden bu makinelerde paralaks hatası yoktur. Çünkü doğrudan objektif içinden geçen ışıklar, makine gövdesi içinde 45 derecelik açı ile aynaya çarparak, bir buzlu cam içinden geçer ve yine aynalı bir prizma içinden dolaşarak göze gelir.

8

9

10

11 SLR de Netlik Manuel makinelerde netlik elle yapılır ve netlik elde edildiğinde deklanşöre basılır. 2.nesil olarak üretilen autofocus (otomatik netlemeli) objektiflerde ise iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi elle netleme yapma konumudur. Fotoğraf makinasının ya da objektifin üzerindeki düğme elle netlemeye (manuel focus) konumuna alınır ve netlik yapılır.

12 Eğer netlemenin fotoğraf makinası tarafından otomatik olarak yapılması isteniyorsa bu düğme otomatik netleme (autofocus) konumuna alınır. Göz; vizör içerisindeki netleme karelerinden birine kilitlenip deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinası bu mesafeyi ölçerek objektifin odaklamasını sağlar ve netlik yapılmış olur. Deklanşöre tam basıldığında ise çekim yapılır.

13 Alan Derinliği Düğmesi Mekanik fotoğraf makinelerinde bulunan alan derinliği düğmesi, çekimden önce seçilen diyaframda alan derinliğinin nereden nereye kadar devam ettiğini göstermek için tasarlanmıştır. Vizörden objeyi netlemeye çalışırken ya da kadraj yaparken diyaframı hangi rakamsal değere getirirseniz getirin, diyafram hep en açıkta kalır.

14 Bunun sebebi hem çekim anına kadar vizördeki aydınlığın kaybedilmemesi hem de kadrajın ve netliğin en iyi ışık şartlarında yapılmasının sağlanmasıdır. Deklanşöre basıldığında, diyafram ayarlanan rakamsal değere, çekimden sonra ise yine en açık konumuna gelir.

15 SLR fotoğraf makinelerinde dâhili flaş sistemi de vardır. Penta prizmanın üzerine yerleştirilmiş bu flaşların Guide Number ları (G.N. Rehber Numarası) yaklaşık olarak 8 ile 12 arasındadır. Yani çok karanlık ortamlarda yaklaşık 5,6 diyafram ile çekim yapıldığında 1,5-2 m. arasında bir yeri aydınlatabilirler. Daha uzağı aydınlatma şansı yoktur. Daha uzağı aydınlatmak için harici flaş takmak gerekir.

16 SLR fotoğraf makinelerinin tek dezavantajı, çekim esnasında vizörde görüntünün kaybolmasıdır. Objeden yansıyan ışınlar, aynalar yardımıyla ve özellikle objektifin hemen arkasında 45 derece açıyla duran ayna yardımıyla penta prizmaya iletilir.

17 Çekim esnasında seçilen örtücü hızı süresince ayna yukarı kalktığı için objenin son durumu vizörde görülemez. Yüksek örtücü hızlarında (250, 500, 1000 vb.) bu problem göz tarafından algılanamaz.

18 Roll Film Kullanan SLR Kameralar Roll film kullanan tek objektifli kameralar, 35 mm. SLR lerde olduğu gibi, ışık yolu üzerindeki 45 derece açıyla yerleştirilmiş bir ayna görüntüyü buzlu cama yansıtır. Roll filmlere genellikle 4.5x6 6x6 6x7 6x9 cm boyutlarında fotoğraf çekilir.

19 Film magazinlerin yönü değiştirilebilir. Yani magazin 90 derece çevrilerek yatay olan kadraj dikey, dikey olan kadraj da yatay hale getirilebilir.

20 Orta Format SLR Kameralar

21

22

23

24 Buzlu cama gelen görüntü, vizör olarak kullanılan buzlu camda sağ ve sol ters olacak şekilde gözükür.

25 Pozometre sistemi özelliği olan bir penta prizma vizörün yerine takılırsa, görüntü 35mm. SLR lerde olduğu gibi düzelir. Eğer penta prizma takılmazsa, çekim pozu bir el pozometresi ile ölçülüp örtücü ve diyafram değerleri fotoğraf makinesine uygulanır.

26 Penta prizma aynı zamanda fotoğrafçıya doğru bir görüntü ile birlikte pozometre bilgisini de verir.

27 Çift Objektifli Refleks Fotoğraf Makineleri (T.L.R) Bu makineler tek objektifli refleks makinelerinden daha önce kullanılmaya başlamış ve 2. Dünya Savaşı nda yaygın hale gelmiştir. Genellikle 120 film formatında film kullanarak, 6x6 cm. boyutlarında görüntü oluştururlar.makine gövdesi 2 bölüme ayrılır.

28 Bu makinelerde 45 derece açıyla duran aynaya gelen görüntü, buradan üstte bulunan buzlu cama yansır. Görüntünün sağ ve sol tarafları ise bu buzlu camda ters olarak oluşur.

29 Çift Objektifli Fotoğraf Makineleri

30 Çift Objektifli Fotoğraf Makineleri

31 Çift Objektifli Refleks Fotoğraf Makineleri (T.L.R) Gövdenin üst bölümünde 45 derece açı ile duran sabit bir ayna vardır. Makine üzerinde ayna odak uzaklığına sahip iki objektif bulunur. Bunlardan üstteki söz konusu ayna yardımıyla vizöre görüntü sağlarken, alttaki objektif ise film üzerine görüntü düşürür.

32 Bu yüzden yalnızca alttaki objektifte diyafram ve enstantane mekanizmaları bulunur. Vizör e görüntü sağlayan objektif ile film üzerine görüntü sağlayan objektif arasındaki farklılık ise tıpkı refleks olmayan makinelerde olduğu gibi paralaks hatası doğurur.

33 Örtücü ve diyafram objektifin içerisine yerleştirilmiştir ve bu örtücüye merkezi örtücü denir.

34

35 Hiçbir TLR'nin içinde ışığın yoğunluğunu ölçen bir pozometre yoktur. Pozlandırma bir el pozometresi ile dışardan ölçülüp fotoğraf makinesinin örtücü hızı ve diyafram bölümlerine uygulanır.

36

37 Telemetreli Bakaçlı Fotoğraf Makineleri Telemetre en basit tanımıyla, optik yolla konunun fotoğraf makinesine olan uzaklığının belirlenmesini sağlayan gereçtir. Telemetre yardımıyla konuya bakıldığında değişik tiplerde şu durumlarda karşılaşılır. Telemetrenin içine konan iki şekil birbirinin üstüne gelip çakışıp tek şekil oluşuncaya dek çevrilir.

38 Telemetreli Bakaçlı Fotoğraf Makineleri Böylelikle fotoğraf makinesi ile konu arasındaki uzaklık belirlenmiş olur. Ya da telemetreli fotoğraf makinesinin bir başka türünde, konunun görüntüsü ortadan kesik, biri sağa, diğeri sola kaymış iki parça halinde görülür. Telemetrenin ayar düğmesini bu iki parçayı hareket ettirip, tek parça olacak biçimde hareket ettirerek, fotoğraf makinesine konunun uzaklığı ortaya çıkmış olacaktır.

39 Telemetreli Bakaçlı Fotoğraf Makineleri Telemetre birbirinden farklı iki prizmadan yapılmıştır. Bu prizmalar konudan gelen ışıkları ayrımlı yansıtarak iki görüntü verirler. Ayar yapılırken döndürülen prizmalar görüntülerin çakışmasını sağlarlar. Bu prizmaların yerine bir dışbükey, bir düz içbükey mercek kullanılmakta aynı zamanda bakaç olarak da görev yapması sağlanır. Böylece bir bakışta çerçeveleme ve seçicilik ayarlamaları sağlanmış olacaktır.

40 Teknik Kamera (Atölye Kameraları) Plan film kullanan bu kameralar, bir ray sistemi veya bir taban üzerine yerleştirilmiştir. Objektifin takılı olduğu panel, buzlu cam, körük, ray üzerinde hareket eder. Objektif ve buzlu cam arasındaki uzaklığı değiştirilerek netleme yapılır. Çoğunlukla 4x5 inç (10x12.5) boyutunda film kullanırlar.

41 TEKNİK KAMERALAR (Atölye Kameraları)

42 Teknik Kameralar/Netleme Sistemi Bu sistemde ayrı bir vizör yoktur. Diyaframın en açık durumunda, obtüratör açıldıktan sonra buzlu camda ters olan görüntü netlenir ve kompozisyon yapılır. Raylı kameralarda, buzlu camda ve objektif panelleri bağımsız olarak swing(ön/arka), shift(yukarı/aşağı), tilt (sağ, sol) hareket yaparlar.bu hareketler netliğin ve perspektifin kontrolünü sağlar.

43

44 Ön çerçevenin öne eğilmesi Arka çerçevenin öne eğilmesi Ön çerçevenin geriye egilmesi Arka çerçevenin geriye eğilmesi

45 Teknik kameranın ön çerçevesine Yükseltme (Rise) hareketi uygulanarak yapılan çekim

46 Kullanıldığı Alanlar - Mimari - Ölü Doğa - Portre - Reklam alanlarında kullanılır.

Diyafram ve Enstantane

Diyafram ve Enstantane Diyafram ve Enstantane Diyafram Diyafram mercekler dizisi içinde film üzerine düşecek ışık miktarını denetlemeye yarayan bir araçtır. Fotoğraf çekerken kullanılan filmin yeteri kadar pozlanması için belli

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu)

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu) FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR?

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR? İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 4, Sayı 16, Sayfa (13-24) MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN 1 Özet Fotoğrafın birçok dalında standart fotoğraf malzemeleri ile (fotoğraf makinesi

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ Doç. Dr. Özer Kanburoğlu Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Hakan Evircan Fotoğrafçılıktaki tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır. 1/3 kuralı (4 altın nokta kuralı) Fotoğraftaki ana objeyi, kadrajın tam ortasına yerleştirmek ilgiyi

Detaylı

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması 2. Fotoğraf Makinelerinin Sınıflandırılması Fotoğrafın icadından bu yana oldukça farklı yapı ve özelliklerde fotoğraf makineleri geliştirilmiştir. Bu nedenle de fotoğraf makinelerinin tümünü kapsayacak

Detaylı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı FLAŞLAR Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar Projektörler Spot Lambalar Flouresan, tungsten, halojen lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı Elektronik Flaş Elektronik flaş; elektrik devresiyle çalışan,

Detaylı

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi:

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi: 4. Bölüm Objektifler Objektif, film veya duyarlı yüzey (sensor) üzerine düşen görüntünün net ve yeterli parlaklıkta olmasını sağlayan mercekler grubundan oluşan araçlardır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturulan

Detaylı

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU FOTOĞRAF NEDİR? Görüntülerin fotoğraf makinesi denilen bir aygıt yardımıyla, film ya da sayısal kart gibi ikiboyutlu ışığa duyarlı bir malzemenin kontrollü bir şekilde ışıklandırmasıyla

Detaylı

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar.

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. FOTOĞRAF TERİMLER SÖZLÜĞÜ Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. Alan Derinliği Bir fotoğrafta

Detaylı

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar M. Kemal GÜLLÜ Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış İlk fotoğraflar Fotoğraf Makineleri İğne deliği kamera Makinelerin başlıca öğeleri Fotoğraf makinesi çeşitleri 1 Fotoğraf Fotoğraf, Yunanca

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK VE FOTOĞRAF MAKİNELERİ

FOTOĞRAFÇILIK VE FOTOĞRAF MAKİNELERİ FOTOĞRAFÇILIK VE FOTOĞRAF MAKİNELERİ İSLİM UÇAN 09.05.2011 UÇAN YAYINCILIK BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI II.ÖĞRETİM 1 ÖNSÖZ Fotoğraf sözcüğünü 1839 da ilk kez Fransız kütüphaneci Sir John Herschel kullanmıştır.

Detaylı

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE OLUP,BURADA YALNIZ İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR TEMEL RAFÇILIK KISA ÖZET www.kolayaof.com 2 1. Ünite - Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf denildiğinde,

Detaylı

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu FOTOĞRAFÇILIK Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu 1 Vizör (bakac) : Fotograf makinalarında konuyu kadrajlamaya yarayan ünite. Zoom: Fotoğraf terimleri sayfasında alfabetik olarak fotoğrafçılıkta

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ PORTRE Portre, fotografı çekilen kişinin kişiliğini, karakterini, duygularını; iç dünyasını ortaya koymalıdır. Fotografı çekilen kişinin güzelliği ya da çirkinliği

Detaylı

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri Cengiz Sancak Temel Fotografi Fotograf nedir? Fotograf makinesi (kamera) çeşitleri SLR (Single Lens Reflex) Basçek (Compact) Görüntü alma çeşitlerine göre:

Detaylı

Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi

Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi Mühendisler için Estetik ve Temel Fotoğraf Bilgisi Mustafa Eyriboyun Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü estetik ve fotoğraf İçindekiler: Giriş - Bir Anlatım Aracı Olarak Fotoğraf

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI Özet Fotoğraf eğitimlerimizi farklılaştıran ve başarısını belirleyen ana unsur doğru içeriğin uygulama öncelikli olarak aktarılmasıdır.

Detaylı

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları

Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Fotoğraf (GTM 023) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotoğraf GTM 023 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...

Detaylı

OBJEKTİFLER.

OBJEKTİFLER. OBJEKTİFLER FOTOĞRAF MAKİNELERİNDE KULLANILAN OBJEKTİFLER Mercek ve Görüntü Oluşturma, Görüntünün Algılayıcı Üzerine Aktarılması, Farklı Odak Uzaklıklarına Sahip Objektiflerin Fotoğrafa Etkisi FOTOĞRAF

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNELERİ ANKARA-2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO)

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO) Işığa Duyarlık (ISO) ISO duyarkatın ışığa hassasiyetini gösteren algoritmik sayılardır. Geçmişte ASA (American Standards Association) ve DIN (Deutsches Institut für Normung) gibi birimlerde kullanılmış

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI Fotoğraf Birimi 21.08.2015 Fotoğraf nedir? Ne gibi bir işlevi vardır? Fotoğraf, sözcüğü Yunanca ışık anlamına gelen

Detaylı

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI LIGHTROOM 2 Program açıldıktan sonra File / Import Photos From Disk menüsüne tıklanarak yüklenmek istenen fotoğraflar için seçim penceresi açılır. CTRL tuşuna basılı

Detaylı

Mikroskop ayağı Genellikle ağır ve iyi denge sağlayacak nal şeklinde olup, mikroskobun bütün ağırlığını taşıyan kısmıdır.

Mikroskop ayağı Genellikle ağır ve iyi denge sağlayacak nal şeklinde olup, mikroskobun bütün ağırlığını taşıyan kısmıdır. MİKROSKOP KULLANIM FÖYÜ Bugünkü mikroskobun temellerini 17. asırda Hollandalı Anton Van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke atmışlardır. Oküler Gövde Kolu Hareketli Revolver Kaba Ayar İnce Ayar Alt Kaide

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ Bayram GÖÇMEN & Mehmet K. ATATÜR Biyoloji Bölümü Zooloji-Hidrobiyoloji Anabilim Dalları Bornova-İzmir 2003 1 Fotoğraf Makinesi Fotoğraf Makinesinin Çalışma Prensibi Fotoğraf

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı Perde Hızı Perde hızı, pozlamada (duyarkat üzerine ne kadar ışık düşeceğini) kontrol ettiğimiz diğer bir parametredir. Deklanşöre basmadığımız sürece diyaframdan geçen ışık duyarkat üzerine düşmez yani

Detaylı

3. Bölüm Fotoğraf Makinesi

3. Bölüm Fotoğraf Makinesi 3. Bölüm Fotoğraf Makinesi Camera Obscura İğne deliği fotoğraf makinesi veya Camera Obscura, karanlık bir kutudan başka bir şey değildir ve fotoğraf makinesinin ilkel biçimidir. Sözü edilen bu karanlık

Detaylı

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler)

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler) ÇEKİM TEKNİKLERİ 1. Pozlandırma Bir görüntünün kaydedilebilinmesi için kameranın içine bir fotoğrafik malzemenin yani ışığa duyarlı bir malzemenin konulması gerekir. ( film) Pozlama sırasında, objektif

Detaylı

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ A.Ü. Tıp Fakültesi, Dönem 1, Uygulama-3 IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ Prof. Dr. Alp Can AÜTF Histoloji-Embriyoloji ABD Doğadaki cisimler yapılarındaki ince ayrıntılar nedeniyle bizlere

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir. KÜRESEL AYNALAR Yansıtıcı yüzeyi küre parçası olan aynalara denir. Küresel aynalar iki şekilde incelenir. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.eğer

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNESİ. 1. İğne Deliği Kamera. 2. Makinelerin Başlıca Öğeleri

FOTOĞRAF MAKİNESİ. 1. İğne Deliği Kamera. 2. Makinelerin Başlıca Öğeleri FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

A tipi renkli filim (Type A Color Film) : 3400ºK renk ışısına sahip yapay aydınlatmaya dengelenmiş filmlerin genel adı.

A tipi renkli filim (Type A Color Film) : 3400ºK renk ışısına sahip yapay aydınlatmaya dengelenmiş filmlerin genel adı. FOTOĞRAF TERİMLERİ A A tipi renkli filim (Type A Color Film) : 3400ºK renk ışısına sahip yapay aydınlatmaya dengelenmiş filmlerin genel adı. Aberasyon (Aberration) : Bkz. Görüntü Bozulması. Agrandizman

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri DERS 1 Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri GİREMEYİŞ M.Ö. 4. yüzyılda Aristo mağara deliğinden içeri giren ışığın, karşı duvarda ters görüntüsünü yansıttığını bulur. Camera Obscura, 1500 lü yıllarda

Detaylı

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü)

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü) Fotoğrafta netlik, net alan derinliği, netleme noktaları ve otomatik netleme gibi kavramaları tam olarak anlayabilmek için başlangıç noktasına giderek görüntünün nasıl oluştuğu ve hangi sebeplerin netliğe

Detaylı

FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ

FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ Fotoğrafçılığın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fotoğraf tarihi karanlık kutu içinde görüntü elde etmenin tarihi olduğu kadar, bu görüntüleri fotokimyasal yollarla

Detaylı

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU.

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU. FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU FOTOĞRAF nedir? 18 ve 19. yüzyılın resme rakip ürünü olan fotoğraf, 20. yüzyılın belgesi; savaş yılları ve devrimlerin poli8ka malzemesi; 21. yüzyılın ise vazgeçilmezleri arasındadır.

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER 3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER Bu kısımda mikrobiyoloji laboratuarı çalışmalarında kullanılan çeşitli cam malzeme, alet ve cihazların özellikleri kısaca anlatılacaktır

Detaylı

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4.

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4. 1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği 4.Fotoğraf Filmleri 1 5.Siyah-Beyaz Fotoğrafçılıkta Karanlık Oda Çalışmaları 6.Filtreler,

Detaylı

MIC400 Sualtı PTZ Kamera

MIC400 Sualtı PTZ Kamera Kapalı Devre TV MIC400 Sualtı PTZ Kamera MIC400 Sualtı PTZ Kamera 25 metreye kadar tamamen suya batırılabilir Fırçasız motor teknolojisi Birçok montaj ve görüntüleme seçeneği Çoklu protokol çalıştırma

Detaylı

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK SORULARI 1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M 2. Üstten görünüşü şekildeki

Detaylı

Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas

Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas Panasonic Lumix DMC-FZ1000 Sökme Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas GİRİŞ Bu uzun rehberde tamamen Leica değil Panasonic tarafından üretilen lensi hariç, senin FZ1000 sökmeye

Detaylı

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ. Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ. Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi Kameradan amaç, doğada ya da ev veya laboratuvar gibi kapalı mekanlarda görebileceğimiz belli bir hadiseyi görüntüleyerek

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotografi GRT 205 Güz 1 2 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

T. C. BOZOK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ ABD FİZİK LABORATUARI III DENEY FÖYÜ

T. C. BOZOK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ ABD FİZİK LABORATUARI III DENEY FÖYÜ T. C. BOZOK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ ABD FİZİK LABORATUARI III DENEY FÖYÜ Yrd. Doç. Dr. Muharrem KIRAK 2017 Deney Listesi 1. Hafta - Deney

Detaylı

Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi

Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi Akomodasyon yapmayan gözde net olarak görülen en uzak noktaya uzak noktapunktum remotum denilir. (-)sonsuz Bu noktaya dik olarak uzanan düzleme de uzak

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Hava Fotoğrafı Üzerindeki Bilgiler

Hava Fotoğrafı Üzerindeki Bilgiler Prof.Dr. Mehmet MISIR 17-21 Mart 2014 Hava Fotoğrafı Üzerindeki Bilgiler 1- Kamera Çerçeve İşaretleri : A) Optik çerçeve işaretleri B) Mekanik çerçeve işaretleri 2- UçuşYüksekliği 3- Kamera Odak uzaklığı

Detaylı

Yazan: Adriano Agostino

Yazan: Adriano Agostino Polaroid One-Step 600 Teardown Yazan: Adriano Agostino ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 22 GİRİŞ Bu kılavuz tamamen kamera sökmeye nasıl gösterir. ARAÇLAR: Düz tornavida (1) Spudger (1) Cımbız

Detaylı

Yoğunlaştırılmış Güneş enerjisi santralinin yansıtıcıları aynaların kullanım alanlarından yalnızca biridir.

Yoğunlaştırılmış Güneş enerjisi santralinin yansıtıcıları aynaların kullanım alanlarından yalnızca biridir. Aynalar aakakakak Günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız eşyalardan biri ayna. Peki ilk aynalar nasıl yapılmış? Çeşitleri neler? Hangi amaçlarla kullanılıyor? Hiç merak ettiniz mi? Haydi gelin aynanın

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

Canon XEED SX60. Özellikler

Canon XEED SX60. Özellikler Canon XEED SX60 Projektörler Arşiv Ürünleri XEED SX60 pırıl pırıl sunum ve filmler için parlak, yüksek kontrastlı projeksiyon sağlar. SXGA+, sessize yakın kullanım ve Ev Sineması moduyla, hem evde hem

Detaylı

Şekil 1 de verilen b ve g değerleri yardımı ile merceğin odak uzaklığı rahatlıkla hesaplanır.

Şekil 1 de verilen b ve g değerleri yardımı ile merceğin odak uzaklığı rahatlıkla hesaplanır. DENEY 1. LENS KANUNLARI VE OPTİK CİHAZLAR Amaç: Odak uzaklığı bilinmeyen iki dışbükey merceğin, cisim ve görüntüsünün uzaklığını kullanarak bulmak. - Dışbükey bir mercek ile içbükey ve dışbükey merceklerin

Detaylı

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2 Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar D-LUX 4 Bellenim Güncellemesi ile ilgili notlar Aşağıdaki fonksiyonlar 2.2 ve daha sonraki bellenim versiyonlarına eklenmiş veya

Detaylı

Leica DISTO D3a / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı

Leica DISTO D3a / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı Leica DISTO Da / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı Leica DISTO Bu kadar hassas ölçüm yapabilir mi? ±.0 mm ölçüm hassasiyetle; Leica DISTO Da tek tuşa basarak hassas ölçüm yapabilmenize olanak sağlar.

Detaylı

Optik Mikroskop (OM) Ya Y pıs ı ı ı ve v M erc r e c kle l r

Optik Mikroskop (OM) Ya Y pıs ı ı ı ve v M erc r e c kle l r Optik Mikroskop (OM) Yapısı ve Mercekler Optik Mikroskopi Malzemelerin mikro yapısını incelemek için kullanılan en yaygın araç Kullanıldığı yerler Ürün geliştirme, malzeme işleme süreçlerinde kalite kontrolü

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimaride Fotoğraf Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

Canon XEED SX800. Özellikler

Canon XEED SX800. Özellikler Canon XEED SX800 Projektörler LCOS teknolojisi ve doğal SXGA+ çözünürlükle, XEED SX800 mükemmel görüntüleri rekabetçi bir fiyatla sunar. Canon un 1,5x zoom lensi esnek yerleşim ve kusursuz görüntü geometrisi

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY DİJİTAL FOTOĞRAF Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf adı nereden gelmektedir?! Öncelikle Fotoğraf(Photograph) adı Latince kökenli bir isimdir. Photo(Foto) Işık, Graph(Graf)

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 OPTİK MİKROSKOP Hemen hemen bütün metalografik

Detaylı

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha Eğitim Dökümanı Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha serisi fotoğraf makinenizi yapacağınız profesyonel işlerinizde bilgisayar aracılığı ile uzaktan kontrol

Detaylı

D-SLR Kamera Tasarımı

D-SLR Kamera Tasarımı D-SLR Kamera Tasarımı Firmanın n Tasarımdan Beklentileri Amatör r ve Profesyonel kullanıcılar. lar. Orta-Üst düzeyde. d (Başlang langıç- Orta- Đleri Düzey) Düşük k maliyet yüksek y performans. En geniş

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

PERSPEKTİF VE DERiNLiK

PERSPEKTİF VE DERiNLiK PERSPEKTİF VE DERiNLiK Yrd.Doç. Nafıa ÖZDE.MiR* fotoğrafçılığın en büyük sınırlamalarından biri üç boyutlu cisimlerin film veya fotoğraf kağıdı gibi iki boyutlu bir araç ile gösterilmesidir. Bir fotoğrafa

Detaylı

Fotoğrafta Robot Vizyonu

Fotoğrafta Robot Vizyonu Onur Acımaz Fotoğrafta Robot Vizyonu Sovyet bloğun dağılması ile tek kutuplu dünyanın ortaya çıkışı ve buna bağlı olarak kapitalizmin hızla yayılması ile küreselleşme ekonomik çerçevede ortaya çıkarken,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi 150 Sürekli Eğitim Continuing Medical Education DOI: 10.4274/turkderm.46.s2.27 Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi Photography in Medicine and Oral Mucosa İstanbul Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5 HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme E-410 Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran Sıradışı kullanım kolaylığı Canlı İzleme 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yeni görüntü işlemcisi Opsiyonel

Detaylı

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR 1. 4. I. Düzlem aynada görüntü aynaya göre simetriktir. II. Çukur aynalarda görüntü cismin bulunduğu yere göre düz-büyük veya tersküçük olabilir. III. Tümsek aynalarda cismin görüntüsü daima küçük ve düzdür.

Detaylı

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır.

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır. DERS PLANI B DERSİN ÖĞRETMENİ : BURÇE KURTULMUŞ DERS ADI: Tekstil Teknolojisi KONU: Temel Örme ve Elemanları SINIF: 10. sınıf ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : Sınıf 13 kişilik 7 erkek 6 kız öğrenci var. Öğrencilerin

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINI ONU ANLATILI. ÜNİTE: OPTİ. onu ÜRESEL ANALAR ETİNLİ ve TEST ÇÖÜLERİ Ünite Optik. Ünite. onu (üresel Aynalar) A nın Çözümleri 1. Çukur aynada deki bir cismin görüntüsü yine dedir. Buna göre, C

Detaylı

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu)

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu) I Ş I K Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği, dalga boyu frekans Dalga boyu ile frekansın çarpımı ışığın yayılma

Detaylı

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi.

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi. 7. BÖLÜM Pozlama Pozlama, fotoğrafta kullanılan ışığa duyarlı malzemenin (film veya sensor) ışık almasıdır. Doğru renkleri ve renk tonların elde etmek ve doğru baskılar yapabilmek için "doğru pozlama"

Detaylı

DİŞ RÖNTGEN CİHAZI ŞARTNAMESİ

DİŞ RÖNTGEN CİHAZI ŞARTNAMESİ Marka : TAKARA BELMONT Geçerlilik Tarih : 20/06/2008 Model : BELRAY RÖNTGEN CIHAZI Toplam Sayfa : 1 1. Cihaz diş hekimliğinde kullanılmak üzere tasarlanmış olmalıdır. 2. Mobil veya duvara monte edilebilir

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR Fotoğraf çekimi esnasında farklı üç temel faktör fotoğrafın oluşumunu sağlar. Bunlar ISO ( ASA- DIN ) / DİYAFRAM -ENSTANTANE ( Shutter Obtüratör Perde ) olarak adlandırılır.

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl çalışır? Dijital fotoğraf makineleri 4 elemandan oluşur. Bu elemanlar Objektif,

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 0 üresel Aynalar Test in Çözümleri.. L T T Cismin L noktası merkezde ve birim yükseklikte olduğu için görüntüsü yine merkezde, ters ve birim yükseklikte olur. Cismin noktası dan uzaklıkta ve birim yükseklikte

Detaylı