T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK"

Transkript

1 1. Şemada Batıcılık, İslamcılık, Osmanlıcılık ve Türkçülük fikir akımları verilmiş. Bu fikir akımları Fransız İhtilali'nin de etkisiyle Osmanlı Devleti'nde yaşanan ayrılıkçı isyanlara engel olmak için ortaya atılmıştır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 1 6. Parçada Atatürk okula başlamasını ilişkin bir anısını paylaşmaktadır. Seçenekler incelendiğinde B, C ve D seçeneklerine parçadan ulaşılabildiği görülmektedir. Ancak A seçeneğinde hem yanlış bilgi verilmiştir hem de parçada değinilmemektedir. 2. Parçanın son cümlesindeki ''ulusların her birinin kendi devletlerini kurma isteği şehirde siyasi çatışmaların yaşanmasına neden oluyordu.'' ifadesinden A ve D seçeneklerine ulaşılır. ''Şehirde Rum, Bulgar, Sırp ve Yahudiler'' cümlesinden B seçeneğine ulaşırız. Parçada Avrupa'daki şehirlere ulaşım ağı verilmemiştir. 7. Öncüllerde Mustafa Kemal'in gittiği farklı tarzdaki okullar verilmiştir. Bu bilgilerden Osmanlı Devleti'nde eğitimde birlik olmadığı yorumuna ulaşılabilir. 3. Selanik'te farklı dil ve inançların olması farklı milletlerin bir arada yaşaması ile ilgilidir. Osmanlı'da her millet kendi dilini konuşabiliyor ve kendi inancını yaşayabiliyordu. 8. Mustafa Kemal ilkokul ve ortaokulu (Rüştiyeyi) Selanik'te bitirdi. Liseyi (İdadi'yi) Manastır'da okudu. Harp Okulu ve Harp Akademisi'ni ise İstanbul'da tamamlayarak kurmay yüzbaşı rütbesiyle orduya katıldı. Şam ilk görev yeridir, Şam'da eğitim almamıştır. 4. Selanik'te kültürel farklılıklar yaşanmasının en önemli nedeni şehirde Rum, Ermeni, Yahudi ve Türklerin bir arada yaşamasıdır. Her milletin kültürü farklıdır. 9. II. Meşrutiyet 1908 yılında ilan edildi. Meşrutiyete karşı olanlar 31 Mart Ayaklanması'nı çıkardılar. Mustafa Kemal Selanik'ten gelen Hareket Ordusu'nda kurmay başkandı ve isyanın bastırılmasında etkin rol oynadı. 5. Şehirde zengin bir basın yayın hayatının bulunması ''kültürel'' alanla ilgili bir örnektir. Basın yayın, kitap, dergi vb. ifadeler kültürel alana girer. 10. Parçada bahsedilen Ömer Naci, Mustafa Kemal Manastır Asker İdadisi'nde arkadaşıdır. Kolağası Mehmet Tevfik Bey ise bu okulda tarih öğretmenidir.

2 1. DÖNEM TEOG DENEME Tabloda verilen bilgiler; 1 Manastır'a 2 Sofya'ya 3 İstanbul'a 4 Selanik'e ait bilgilerdir. Seçeneklerde verilen ''Diplomatik görevle geldiği'' Şam olmamalıdır. Diplomatik görev Sofya ataşeliği olmalıdır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Mustafa Kemal'in birçok şehri dolaşması, onun farklı kültürleri tanımasını sağlamıştır. 17. Sofya Ataşemiliterliği siyasi bir görev olduğundan A seçeneğine; Çanakkale ve Kafkas Cepheleri'nden yaptığı görevlerden B seçeneğine; 31 Mart Olayı'nı bastıran Hareket Ordusu'nda görevli olmasından C seçeğine ulaşılmaktadır. Ancak askeri görevlerin daha önemli olduğuna dair bir bilgi yoktur. 12. Verilen parçadan savaşın başlama nedenine Mustafa Kemal'in bölgeye gidiş amacına ve Osmanlı Devleti'nin İtalya ile neden antlaşma yapmak zorunda kaldığına ulaşılabilmektedir. Ancak antlaşmanın etkileri ve sonucu yoktur. 13. Soruda bahsedilen ve 1908 yılında sona eren baskı dönemine karşı Mustafa Kemal Şam'da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kurmuştur. Trablusgarp Savaşı 1911'de, Hareket ordusu ile 31 Mart Ayaklanması'nı bastırması 1909'da, Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı'ndaki başarılar ise 1915'te gerçekleşmiştir. 18. Musfata Kemal'in lise yıllarında edebiyata, hitabete, milli egemenlik düşüncesine ve tarih bilincine sahip olduğu öncüllerde verilmiştir. A seçeneğindeki ''askerlik dışında yeni ilgi alanları ile tanışmıştır.'' ifadesi doğrudur. 19. II. Meşrutiyet'e karşı olanların çıkardığı isyanı bastırması Mustafa Kemal'in yenilik taraftarı olduğunu gösterir. 14. Mustafa Kemal II. Balkan Savaşı'nda Gelibolu Yarımadası'nda görevliydi ve bölgeyi yakından tanıyordu. Dolayısıyla bu görevi bölgeyi daha iyi tanımasını sağlamıştır. 15. Mustafa Kemal Trablusgarp'a gönüllü gitmiş, Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış ve Kafkas Cephesi'nde Muş ve Bitlis'i yeri almıştır. Ancak Galiçya Cephesi'nde herhangi bir görev yapmamıştır. 20. Yabancı bir milletin himaye ve efendiliğini kabul etmek insanlık vasıflarından yoksunluk demektir. Ya istiklal, ya ölüm Eskimiş olan çürük yönetimi yıkmak milleti hakim kılmak için sizi göreve çağırıyorum. Benim naciz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.... Bağımsızlık Kararlılık,Bağımsızlık taraftarı... Yenilik tarafları... Vatanseverlik... Mustafa Kemal in Kurtuluş Savaşı nda söylediği ''Ya istiklal Ya ölüm'' sözü onun ileri görüşlü biri olduğunu değil bağımsızlık taraftarı ve kararlı biri olduğunu ifade eder.

3 1. Selanik şehrinde Türklerle beraber Rum, Bulgar, Sırp ve Yahudilerin yaşaması şehrin etnik yapısını, limanının ve diğer Avrupa şehirleriyle bağlantısının olması şehrin stratejik yapısını, farklı milletlerin bir arada yaşaması ve buralarda farklı milletlere ait gazete ve dergilerin basılması şehirdeki kültürel yapının çeşitliliğini göstermektedir. Ancak şehrin eğitim hayatına dair bir bilgi parçada yoktur. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 2 6. Osmanlı Devleti nin I.Dünya Savaşı öncesi durumu hakkında verilen bilgi okunduğunda devletin Fransız İhtilali nden, yayılan milliyetçilik akımından etkilenmesi ve sonrasında yaşanan durumlar Osmanlı'nın dünyada yaşanan gelişmelere açık olduğunu göstermektedir. 2. Balkanlarda çıkan ayrılıkçı fikirlere karşı Batıcılık ve Osmanlıcılık fikir akımları ortaya atılmıştır. Milliyetçilik ve Halkçılık ise Atatürk ilkelerindedir. Cumhuriyet sonra kabul edilmişlerdir. II ve III söylenemez. 3. Parçada yer alan Osmanlı Devleti'nin bölgeye ordu ve donanma gönderememediği ifadesinden A seçeneğine; Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Trablusgarp'a gittiği ve başarılı bir mücadele verdikleri ifadesinden B ve D seçeneklerine de ulaşılmaktadır. Trablusgarp'ın Osmanlı sınırlarına katıldığına dair bir bilgi hem yanlış bir bilgidir, hem de parçada yer almamaktadır. 7. Almanya, Osmanlı Devleti I.Dünya Savaşı'nda kendi yanına çekecek Osmanlı halifesinin müslümanlar üzerindeki gücünü kullanmak, Osmanlı Devleti'nin stratejik konumundan yararlanmak ve farklı cepheler açarak kendi yükünü hafifletmek istemiştir. Ancak Osmanlı Devleti'nin bu dönemde askeri gücü yeterli değildir. 8. I.Dünya Savaşı'nın genel nedenleri milliyetçilik akımı, devletler arası gruplaşmalar ile hammadde ve pazar arayışıdır. Soruda verilen diğer nedenler ise özel nedenlerdir. 4. Mustafa Kemal'in verilen sözlerinden liderlik ve vatanseverlik özelliklerine ulaşılır. Barışseverlik ile ilgili bir bilgi yoktur. 5. Sorunun verilen seçenekleri incelendiğinde; Almanya nın Alsos Loren i alması, devletler arası sömürgecilik yarışı, İtalya nın yayılmacı politikası, savaşın Sanayi İnkilabı yüzünden çıktığına ilişkin kanıtlardır. Ancak Avusturya - Macaristan veliahtının Sırp bir milliyetçi tarafından öldürülmesi ise Fransız İhtilali nin yaydığı milliyetçilik akımının etkisidir. 9. Kavram haritasında Almanya, Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan verilmiştir. Bu ülkeler İttifak Devletleri'dir. 10. Soruda I. Dünya Savaşı hakkında verilen parça incelendiğinde A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilmektedir. Ancak verilen parçada I. Dünya Savaşı ndan Osmanlı nın mağlubiyet ya da galibiyetle ayrıldığına dair bir bilgi yoktur.

4 1. DÖNEM TEOG DENEME Mısır'da Kanal Cephesi'nde Müslüman Arapların Osmanlı Devleti'ni değil de İngitere'yi desteklemesi ümmetçilik, (islamcılık) fikir akımının geçerliliğini yitirdiğini göstermektedir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Doğu'da yaşayan Ermenilerin isyan etmesinde büyük devletlerin kışkırtmaları rol oynamıştır. Bu kandırmadan önce huzur içinde yaşadıklarından ve ekonomik olarak rahat olduklarından öncüllerde bahsedilmektedir. 12. Wilson İlkeleri nde yer alan ''Azınlıklara nüfus olarak fazla bulundukları bölgelerde kendi devletlerini kurma hakkı verilecektir.'' maddesini Osmanlı topraklarında yaşayan azınlıklar fırsat olarak değerlendirmiştir. Azınlıkların olaylar ve isyan çıkarmalarına karşı halk Kuvayımilliye'yi oluşturmuştur. 17. Osmanlı Devleti nin Mondros Ateşkes Antlaşması karşısında halkı sessizliğe davet etmesi, bu konuda Anadolu ya Nasihat Heyetleri göndermesi onun teslimiyetçi bir tutum sergilediğinin göstergesidir. 13. İtilaf Devletleri ABD ile ters düşmemek için sömürgeciliğin yerine manda ve himaye fikrini ortaya atmıştır. Anadolu'da da manda ve himaye fikrini kabul ettirmeye çalışmıştır. 18. Ali Fuat Cebesoy un, Mondros Ateşkes Antlaşması hakkında yaptığı yorum okunduğunda antlaşma maddelerinin net olmadığı her türlü yoruma açık olduğu ifade edilmiştir. 14. Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili Mustafa Kemal'in sözleri incelendiğinde A, B ve D seçeneklerinde yer alan ifadelere ulaşılabilir. Ancak Mondros'un Türk halkı tarafından kabul edildiğine ulaşılamaz. Türk halkı Mondros'a karşı cemiyetler ve Kuvayımilliye'yi kurarak tepki göstermiştir. 19. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın net olmayan ve farklı yorumlanabilecek maddelerinden biri 7. maddedir. ''İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması halinde herhangi stratejik bir yeri işgal edebilir.'' maddesi ile Anadolu topraklarının işgal edilmesinin öne açılmıştır öncülde ordudan, 2.öncülde silah ve cephaneden 4. öncülde ise donanma (deniz askerleri) den bahsedilmiştir. Bu üç öncül askeri alandaki kısıtlamalara ilişkilidir. 3. öncülde ise haberleşme ve iletişim ile ilgili kısıtlama vardır. 20. Verilen bilgilerde İtilaf Devletleri'nin Anadolu'nun farklı yerlerini işgal ettiği belirtilmektedir. Verilen bilgilerde yurdun farklı bölgelerinin işgal edildiğine değinilmektedir. Her bölge işgal edilmemiştir. Ayrıca bilgilerden C ve D seçeneğine de ulaşmak mümkün değildir.

5 1. Birinci Dünya Savaşı sürerken İtilaf Devletleri İtalya'yı da yanlarına alabilmek için Batı Anadolu'yu (İzmir çevresini) vaadettiler. Ancak Paris Barış Konferansı'nda burayı Yunanlılara verdiler. Haritada II numara ile gösterilen İzmir çevresinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi konferans kararlarına uyulduğunu göstermektedir. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 3 6. Milli Mücadele'nin hazırlık döneminde milli cemiyetlerin kurulması Amasya Genelgesi'nin ''milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.'' maddesinin hayata geçirildiğinin göstergesidir. 2. İzmir'in işgaline tepki olarak cemiyetler kurulması, Amasya Genelgesi'nde açıklanan ''Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'' maddesi ile aynı doğrultudadır. 3. Trabzon Muhafaza-ı Hukuk-i Milliye Cemiyeti Karadeniz deki azınlıkların zararlı faaliyetlerine karşı kurulmuştur. Bu cemiyet bölgesel olarak mücadele veren milli varlığa yararlı cemiyettir. Ancak bu dönemde kurulan yararlı cemiyetlerin hiçbiri İstanbul Hükümeti tarafından destek görmemiştir. 7. Verilen öncüllerde Milli Mücadele'nin gerekçesi, amacı ve yöntemi belirtilmiştir. Üçüncü öncülde ise Temsil Heyeti'nden bahsedilmektedir. Saltanatın varlığına son verilmesiyle ilgili bir bilgi yoktur. 8. Manda ve himayenin kabul edilmemesi, milletin, vatanın bütünlüğünü korumak için hep beraber mücadele edileceğinin ve vatanın bütünlüğünün korunacağının vurgulanması bağımsızlığının temel alındığını göstermektedir. 4. Anadolu nun işgali karşısında kurulan Milli Cemiyetlerden Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti, Trakya Paşelı Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ve Kilikyalılar Cemiyeti bulundukları bölgeleri savunmak amacıyla kurulmuşlardır. 9. Sivas Kongresi'nde tüm cemiyetlerin Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanması birlik ve beraberliği sağlamak için yapılmıştır. Milli Mücadele'yi tek elden yönetmek hedeflenmiştir. 5. Kurtuluş Savaşı'nın örgütlenme sürecinin ilk aşaması Havza Genelgesi'nin yayımlanmasıdır. 10. Erzurum Kongresi'nin alınan kararları incelendiğinde B, C ve D seçeneklerine ulaşılmaktadır. Milli Cemiyetleri tek çatı altında toplamak ise Sivas Kongresi'nde alınan bir karardır.

6 1. DÖNEM TEOG DENEME Mustafa Kemal Milli Mücadele Dönemi'nde yaşanan miting ve protestolar karşısında rahatsız olan İstanbul Hükümeti ne verdiği cevapla milletin bağımsızlık inancının ve mücadeleci azminin sözcülüğünü yapmıştır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Haziran 1919 tarihinde yayınlanan gazete haberinde Damat Ferit Hükümeti nden ayrı bir hareketin merkezinin Anadolu olduğu, işgallere karşı gelineceği belirtilmiştir. Ancak Anadolu nun tamamının yapılan işgallere tepkili olduğu hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. 12. Ziya Gökalp'in verilen şiirinde milli bağımsızlığını önemi vurgulanmaktadır. 17. Mustafa Kemal'in millete dayanan bir karar kurulu istemesinin nedeni, milli iradeye çok önem vermesiyle ilgilidir. ''Ulusal irade kararları Kurtuluş Savaşı'nın kılavuzudur.'' ifadesi sorunun cevabı olacaktır Ulusal kuvvetleri ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır. 3. Milletin geleceğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Soruda verilen 2 ve 3. maddeler saltanattan halk egemenliğine geçileceğine kanıttır. 18. Misakımilli'de alınan kararlarda vatanın bütünlüğüne, bağımsızlığa ve ulusal egemenliğe ilişkin maddeler yer almaktadır. Misakımilli'de İnkılaplardan bahsedilmemektedir. 14. Mustafa Kemal Anadolu nun her yerinde dağınık olarak mücadele eden birlikleri merkezde toplamaya çalışmıştır. Bunun sonucu olarakta dağınık halde bulunan cemiyetleri Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirmiştir. 19. Soruda verilen Misakımilli'nin kararlarında sırasıyla tam bağımsızlık, devletlerarası eşitlik ve ekonomik bağımsızlık vurgulanmaktadır. Milli egemenlik ile ilgili bir madde verilmemiştir. 15. Rauf Orbay'ın milli mücadele hakkında yaptığı yorum okunduğunda Mustafa Kemal'in bu mücadelede birleştirici rolüne vurgu yaptığı görülmektedir. 20. Mustafa Kemal in Ya istiklal Ya ölüm inancından taviz vermediğini milli mücadele döneminde alınan Manda ve himaye kesinlikle kabul edilemez. maddesi desteklemektedir.

7 1. Milli Mücadele Dönemi'nde alınan Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. maddesiyle ulus egemenliğinin yine ulus gücüyle sağlanacağı ifade edilmiştir. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 4 6. Soruda verilen parçada öğrenci; Sevr'in olumsuz yönlerinin yanısıra Türk halkına olumlu etkisi olduğundan da bahsetmiştir. Seçenekler incelendiğinde ''Türk milletinin bağımsızlık duygusunu artırması'' Sevr'in olumlu etkisi olarak gösterilebilir. 2. Sinop milletvekili Şerif Bey in BMM nin açılışında yaptığı konuşma incelendiğinde İstanbul un işgal altında olduğunu, Türk halkının bağımsızlık mücadelesinde kararlı olduğu, manda ve himayeyi reddettiği, açılan mecliste halkın oyuyla seçilen vekillerin olduğu meclisin millet iradesine dayalı olduğu anlaşılmaktadır. Ancak Şerif Bey'in konuşmasın da meclisin saltanat ve halifeliğin kurtaracağına dair bir bilgi yoktur. Doğru yanıt D Sseçeneğidir. 3. Sevr Antlaşması'nın maddesi '' Askerlik zorunlu hizmet olmayacak, var olan birliklerde tank, ağır makineli tüfek ve uçak bulunmayacaktır.'' maddesidir. 7. TBMM'nin açılması ile Temsil Kurulu görevini tamamlamıştır. 8. Mustafa Kemal'in ''cezalandırma ancak mahkeme kararıyla olur.'' ifadesi hukuk kurallarının geçerli olduğunu vurgulamaktadır. 4. Kapitülasyonların genişletilerek devam etmesi Osmanlı Devleti'nin ekonomik bağımsızlığını elinden almaya yöneliktir. 9. Hıyanetivataniye Kanunu'nun soruda verilen maddesinde BMM'ye karşı olanlar vatan hainidir denmektedir. Dolayısıyla Çerkez Ethem, İstanbul Hükümeti ve Kuvayı İnzibatiye güçleri vatan haini sayılabilir. Kazım Karabekir ise BMM'ye karşı değil, birlikte ve yanındadır. 5. Bernard Lewis in Sevr Antlaşması hakkında yaptığı yorum incelendiğinde bu antlaşmanın Türk halkı için olumsuz özellikler taşıdığına ve halkın bağımsızlığının hiçe sayıldığına ulaşılabilir. 10. Haritada ile gösterilen yerde Türk halkı Fransa ya karşı mücadele vermiştir.

8 1. DÖNEM TEOG DENEME Soruda verilen parçadan D seçeneğindeki ''Bölgedeki Kuvayımilliye'nin başarıya ulaştığına'' ilişkin bir yargısıya varılamaz. Bölgede Kuvayımilliye değil 15. Kolordu mücadele etmiştir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Ali Saip Ursavaş ın Fransız komutana gönderdiği telgraf incelendiğinde A, B ve D seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak Fransa nın bölgeden ayrıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamaz. 12. TBMM nin Doğu Cephesi ni açması ve bu cephede kazanılan başarının ardından gerçekleşen Gümrü Antlaşması hakkında verilen bilgi okunduğunda kazanılan askeri zaferlerin siyasi başarıyı da beraberinde getirdiğine ulaşılır. 13. Gümrü Antlaşması'yla Ermenilerin Sevr Antlaşması'nın geçersiz olduğunu kabul etmesi BMM'nin uluslararası alanda gücünü artırmıştır. 17. Düzenli ordunun kuruluş nedenleri arasında Kuvayımilliye'nin düşman ilerleyişini durduramaması, Gediz Taarruzunda yaşanan yenilgi ve Kuvayımilliye'nin askeri disiplinden yoksun olması etkilidir. D seçeneği düzenli ordunun kuruluş nedenleri arasında gösterilemez. 14. Urfa Güney Cephesi nde Mücadele Verilen Kentler 18. Afganistan'ın Milli Mücadele Hareketi'ne silah yardımı yapması Afganistan ile yapılan dostluk antlaşmasının sonuçlarından biri değildir. Antep Maraş Güney cephesinde mücadele verilen kentler arasında Antalya yoktur. 19. I. İnönü'den sonra Sovyet Rusya'nın TBMM ile Moskova Antlaşması'nı imzalamasında II. ve III. öncüller etkilidir. I.öncülde verilen bilgi antlaşmanın imzalanmasında etkili değildir. 15. Soruda verilen metin incelendiğinde Güney Cephesi'nde Fransa ile mücadele verildiğine ve Fransızlara yardım eden Ermenilerin Avrupalı devletler tarafından kışkırtıldığına ulaşılabilir. Ayrıca cephede bölgesel mücadele verilmesi burada düzenli birliğin olmadığının kanıtıdır. Ancak Fransa nın bölgeden çekildiğine dair bir bilgiye metinden ulaşılamaz. 20. II. İnönü Savaşı'ndan sonra yapılan taarruzun başarısız olma nedeni Türk ordusunun henüz saldırı gücüne ulaşamamış olmasıdır.

9 1. Verilen parça okunduğunda Mustafa Kemal'in farklı şehirlerde eğitim gördüğüne, askeri okularda okuduğuna ulaşılabilir. Ancak Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Selanik değil Şam'dır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 5 6. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ''Vilayet-i Sitte başta olmak üzere İtilaf Devletleri Anadolu'da tehlikeli gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilecektir.'' maddesiyle Anadolu düşman işgaline açık bir hale gelmiştir. 2. Gümrü Antlaşması hakkında verilen parça okunduğunda antlaşmanın siyasi, askeri ve diplomatik alanlarından söz edilmiştir. Bu antlaşmanın sosyal alana etkisi parçada verilmemiştir. 7. Verilen bilgiden hareketle Mustafa Kemal'in kurmay yüzbaşı olarak askeri okuldan mezun olduğuna ve bu rütbeyle Suriye'nin Şam kentine atandığına ulaşılır. 3. Soruda Çanakkale Cephesi hakkında verilen metin incelendiğinde Mustafa Kemal'in burada mücadele ettiğine, verdiği mücadele sonrasında rütbesinin albaylığa yükseldiğine, Osmanlı Devleti'nin bu cephede başarıyı yakaladığına ulaşılabilir. Ancak bu cephedeki başarıya rağmen Osmanlı Devleti'nin savaşı kazandığına ulaşılamaz. 4. Trablusgarp Savaşı hakkında numaralandırılarak verilen parçada III numara ile gösterilen ifade de Mustafa Kemal'in yerli halkla birlikte mücadele etmesi onun teşkilatçı özelliğini göstermektedir. 8. Anadolu'nun işgali karşısında İstanbul Hükümeti'nin halkı sessizliğe davet etmesi işgallere karşı sessiz kaldığını göstermektedir. Anadolu'ya Nasihat Heyetleri göndermesi bu tavrını desteklemektedir.verilen parçada A,C ve D seçeneklerine ulaşılır. Ancak verilen metinde İstanbul Hükümeti'nin halkın direnişe destek olduğu yargısına ulaşılamaz. 5. Milliyetçilik akımının Balkanlar'da hissedilmesi bölgede siyasi çatışmaların görülmesine neden olmuştur. Gerek milliyetçilik isyanları gerekse emperyalist devletlerin bölgede kendi çıkarları için hareket etmesi, Selanik'te düzeni bozmuştur. Verilen parçaya bakılarak A, B, ve D seçeneklerine ulaşılır. Ancak metinde C seçeneğine ilişkin bilgi yoktur. 9. Taşnak Sütyun Cemiyeti'nin kuruluş amacı Çukurova, Erzurum, Bitlis, Van, Elazığ, Diyarbakır dolayların da bir Ermeni Devleti kurmaktır. Zararlı cemiyet olarak nitelendirilmesinin nedeni bu amacıdır.

10 1. DÖNEM TEOG DENEME Mustafa Kemal'in eğitim gördüğü okullar ve okullarda yaşadığı olaylar ve olguların eşleştirildiği soruda 1, 2 ve 4'te yer alan eşleştirmeler doğrudur. Ancak Mustafa Kemal'in gazetelerden yabancı basını takip ettiği okul İstanbul Harp Okulu'dur. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 15. TBMM Sevr Antlaşması'nı Türk milletine yaşama hakkı tanımadığı için kabul etmemiş ve soruda belirtilen kararı almıştır. 11. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Milli sınırlar 16. Sovyet Rusya ile Moskova, Fransa ile Ankara, Ermenistan ile Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. Dolayısıyla Kars Antlaşması boşta kalır. Kuvayımilliye'yi etkin, milli iradeyi hakim kılmak esastır. Millet iradesi Manda ve himaye kabul olunamaz. Tam bağımsızlık 17. TBMM'nin sunduğu önergenin verilen maddeleri okunduğunda A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilir. 12. Güney Cephesi hakkında verilen parça okunduğunda bu cephede halkın oluşturduğu Kuvayımilli'ye birliklerinin mücadele ettiğine ve verilen mücadelenin başarıyla sonuçlandığına ulaşılır. Ancak bu cephede TBMM'nin kurduğu düzenli birlikler, pay sahibi değildir. 18. Mustafa Kemal'in Mondros Ateşkes Antlaşması imzaladığında savunma hattını Anadolu sınırına kadar çekmesi daha sonraki süreçte Misakımilli'ye temel oluşturmuştur. 13. Moskova Antlaşması'nın ''Kars, Ardahan ve Batum TBMM'ye bırakılacaktır.'' kararı Misakımilli'ye uygundur. Dolayısıyla B seçeneği yanlıştır. 19. Gümrü Antlaşması'nın ''Ermeniler Sevr Antlaşması'nın geçersiz olduğunu kabul edecektir'' maddesi Ermenilerin Türklerin bağımsızlık hakkını tanıdığını gösterir. 14. Soruda Mustafa Kemal'in Manastır Askeri İdadisi'nde aldığı eğitim ve bu okulda yaşadıklarına ilişkin verilen metin incelendiğinde bu okulun milliyetçilik özelliğinin gelişmesinde katkıda bulunduğu söylenebilir. 20. Soruda verilen metinden TBMM'nin isyanlar sonucunda çalışamaz duruma geldiği sorucuna ulaşılamaz. TBMM isyanları bastırarak otoritesini artırmıştır.

11 1. Selanik'te farklı milletlere ait gazetelerin bulunması bu şehirde farklı fikirlerin yayılmasını hızlandırmıştır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 6 6. Mustafa Kemal'in Harp Okulu yıllarında arkadaşı Arif'le arasında geçen diyalog, onun kararlı bir kişi olduğunu göstermektedir. 2. Misakımilli'de yer alan ''Osmanlı Devleti'nin Arap çoğunluğun bulunduğu yerlerin geleceği halkın vereceği karara bağlıdır.'' maddesini Amasya Genelgesi nde yer alan "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." maddesi desteklemektedir. Çünkü Arap çoğunluğunun bulunduğu yerlerin geleceği halkın vereceği karara göre belirlenecektir. 7. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti Almanya'nın isteği ile Kafkas ve Kanal Cepheleri'ni açmıştır. 3. Mustafa Kemal'in Çanakkale Cephesi'nde İtilaf Devletleri'nin nereden geleceğini tahmin etmesinden onun ileri görüşlü bir komutan olduğuna, bu cephenin Mustafa Kemal'in askerlik hayatını etkilediğine cephenin kazanılmasıyla İtilaf Devletleri'nin mağlup olduğuna ulaşılabilir. Ancak Mustafa Kemal'in ilk askeri başarısı Çanakkale değil Trablusgarp'tır 4. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sorna Anadolu'nun çeşitli yerlerinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'nin kurulması Türk halkının mücadeleci bir tavır içerisinde olduğunu göstermektedir. 8. Yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendi elinde toplaması olağanüstü yetkilere sahip olduğunu göstermektedir. 9. Soruda verilen öncüller incelendiğinde Doğu Cephesi'nde Osmanlı Devleti'nden kalma orduyla mücadele edildiğine (A), cephenin kazanılmasıyla Doğu'da asayiş ve düzenin sağlandığına (D), imzalanan Gümrü Antlaşması ile askeri başarıların beraberinde siyasi zaferleri de getirdiğine ulaşılabilir(c). Ancak bu antlaşma ile Doğu sınırı tam olarak çizilememiştir. Doğu sınırı Kars Antlaşması ile kesinleşmiştir. 5. I.Dünya Savaşı'na İttifak devletleriyle birlikte katılan İtalya savaş devam ederken Batı Anadolu'nun kendisine teklif edilmesi üzerine taraf değiştirmiştir. Ancak savaş sonrasında bu bölgelerin Yunanistan'a verilmesi İtalya'nın bu savaşta amacına ulaşamadığını kanıtlamaktadır. 10. Mustafa Kemal in Kazım Karabekir e gönderdiği telgrafta Milli Mücadelede askeri örgütlenmesinin ne şekilde yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

12 1. DÖNEM TEOG DENEME Amasya Genelgesi'nde ve Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar incelendiğinde kurtuluşun milli güç ile sağlanacağının vurgulandığı görülmektedir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Azınlıkların hakları komşu ülkelerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları şartıyla kabul edilecektir. Eşitlik Türk ve Müslümanların çoğunlukta bulunduğu yerler ayrılmaz bir bütündür. Bağımsızlık 12. Mondros Ateşkes Antlaşması ardından kurulan Trakya Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Kilikyalılar Cemiyeti ve Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyetleri'nin ortak özellikleri bölgesel amaçlı kurulmuş yararlı cemiyetler olmalarıdır. 17. Soruda verilen parça incelendiğinde A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilmektedir. Ancak İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kapatıldığına dair parçada bir bilgi yoktur. 13. Sanayi İnkılabı sonrası Osmanlı Devleti bu değişime ayak uyduramamış, Sanayi İnkılabı'nın dışında kalmış, iç pazarda sanayileşmiş ülkeler hakim olmuş ve ekonomi dışa bağımlı hale gelmiştir. Ancak bozulan ekonomiyi düzeltmek için sanayi yatırımları yapılmamıştır. 18. Soruda Güney Cephesi hakkında verilen olay sıralaması incelendiğinde bu cephede Kuvayımilliye'nin yaptığı bölgesel mücadelelerin başarıya ulaştığı söylenebilir. 14. İstanbul Hükümeti'nin Mustafa Kemal hakkında yaptığı açıklamanın temelinde Mustafa Kemal'in Anadolu halkı üzerindeki etkisini azaltmak yatmaktadır. 19. I. Araplara, Osmanlı yönetimine karşı ayaklanmaları durumunda İngiltere tarafından kendilerine Arap Devleti kurulacağı vaadinin verilmesi İtilaf Devletleri'nin milliyetçilik düşüncesini kendi çıkarları doğrultusunda kullandıklarını kanıtlamaktadır. 15. Verilen tabloda 2 numara ile gösterilen bilginin sonuç kısmı hatalıdır. Çünkü Güney Cephesi Gümrü Antlaşması ile değil Ankara Antlaşması ile kapanmıştır. 20. Sevr Antlaşması nın hukuken geçersiz olmasının nedeni Büyük Millet Meclisi tarafından imzalanmamış olmasıdır.

13 1. Osmanlı Devleti nde Osmanlıcılık, Batıcılık, İslamcılık ve Türkçülük gibi fikir akımlarının oluşmasının temel nedeni devleti Fransız İhtilali'nin etkisiyle artan milliyetçilik düşüncesinden dolayı düştüğü zor durumdan kurtarmaktır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 7 6. Soruda verilen metin incelendiğinde Mustafa Kemal in ileri görüşlülük özelliğinin vurgulandığı görülmektedir. 2. A, B ve D seçenekleri Mustafa Kemal in kararlılığını C seçeneği Mustafa Kemal in ileri görüşlülüğünü ifade etmektedir. 7. Mustafa Kemal'e Gazilik ünvanı ve Mareşellik rütbesi verilmesi ile İstiklal Marşı'nın kabulü iç gelişmelerdir. 3. Mustafa Kemal in hayatı hakkında verilen paragrafta A, B ve D seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak onun devlet meseleleriyle uğraşması iyi bir siyasetçi olduğuna dair yeterli bir bilgi değildir. 8. Trablusgarp Savaşı Mustafa Kemal'in ilk askeri başarısıdır. 4. Selanik şehrinde farklı tarzda eğitim veren okulların bir arada bulunması, bu şehirde eğitim birliğinin olmadığını göstermektedir. 9. Mustafa Kemal'in soruda verilen konuşması incelendiğinde A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilmektedir. D seçeneğine yer alan cemiyetin başarılı olamaması bu konuşmadan çıkartılacak bir yargı değildir. 5. Soruda verilen parça okunduğunda Mustafa Kemal'in vatanın kurtulacağına dair inancına ulaşılmaktadır. 10. Mustafa Kemal in Sofya kentinde görev alması onun dış politakadaki tecrübesini arttırmıştır.

14 1. DÖNEM TEOG DENEME Soruda verilen öncüller Gümrü Antlaşması'na ait bilgilerdir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Soruda verilen metnin A, B ve C seçeneklerdeki soruların cevaplarını içerdiği görülmektedir. Ancak Güney Cephesi'nde yapılan mücadelenin kim tarafından kazanıldığına ilişkin cevap yoktur. 12. Soruda verilen parça incelendiğinde Mustafa Kemal'in askerlik nedeniyle bir çok şehri dolaştığına, gittiği yerlerde çeşitli cemiyetler kurarak buralarda siyasi faaliyetler de yürüttüğüne, katıldığı İttihat ve Terakki Cemiyeti toplantılarında düşündüklerini rahatça söylediğine ulaşılabilir. Ancak bu İttihat ve Terakki Partisi'nden ayrılma nedenine verilen parçaya bakılarak ulaşılamaz. 17. İstanbul Hükümeti ile Temsil Heyeti'nin yaptığı Amasya Görüşmeleri'nin en önemli yönü İstanbul Hükümeti'nin o döneme kadar reddettiği Anadolu halkının mücadelesini kabullenmesidir. 13. Mustafa Kemal in yaptığı konuşma, vatanın işgaline karşı kurulmuş olan yararlı cemiyetlerden bahsetmektedir. Soruda verilen Milli Kongre Cemiyeti, Anadolu Kadınları Müdafaai Hukuk Cemiyeti ve Kilikyalılar Cemiyeti milli varlığa yararlı cemiyetlerdir. Hürriyet ve İtilaf Fırkası, Milli Mücadele yi desteklemeyen kişiler tarafından kurulmuştur. 18. Misakımilli, Türk halkının bağımsız yaşamak için belirlediği barış koşullarıdır. Misakımilli'de, her ne olursa olsun İstanbul Hükümeti ile beraber çalışma düşüncesinden bahsedilemez. 14. Amasya Genelgesi'nde Mustafa Kemal ile birlikte diğer paşaların imzalarının da bulunmasınn nedeni yapılacak olan mücadeleyi kişisellikten çıkartıp halkla birlikte gerçekleştirme istediğidir. 19. Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti için ölüm fermanı niteliğindedir. Bu antlaşmanın hiçbir maddesi Osmanlı nın gelişmesini hedeflememektedir. Soruda verilen A, B ve C seçenekleri doğrudur. Ancak D seçeneğinde bahsedilen alanlarda gelişme gösterileceği ifadesi yanlıştır. 15. İstanbul Hükümeti nin geri dön uyarısına rağmen Milli Mücadele'yi sürdürmek için askerlik görevinden istifa etmesi Mustafa Kemal'in bu mücadele de kararlı olduğunu göstermektedir. 20. Meclisin soruda verilen metinde anlatılan bu özelliklere sahip olması onun milli egemenlik esaslarına göre hareket ettiğini göstermektedir.

15 1. Türk Afgan Dostluk Antlaşması ile ilgili verilen ''A'' seçeneği siyasi katkıya, ''B'' seçeneği eğitim alanına, ''C'' seçeneğinde askeri alana sağladığı katkıya örnek gösterilebilir. D seçeneği öğrencinin görüşüne örnek gösterilemez T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 8 6. Soruda Mustafa Kemal demokrasi anlayışının yerleşmesi için ordu ile cemiyetin çalışmalarının birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulamaktadır. Mustafa Kemal in bu görüşünü D seçeneği ifade etmektedir. 2. Soruda Mustafa Kemal'in Şam'da atanmasını ilişkin verilen bilgiler incelendiğinde A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak Mustafa Kemal'in Şam'da Batıcılık fikrinin geçerliliğini kaybettiğini farketmesine dair bilgiye verilen parçaya bakılarak ulaşılamaz. 7. Erzurum Kongresi nde yapılan işgallere milletçe karşı koyulacaktır. maddesiyle ülkenin birliği ve bütünlüğünün korunması amaçlanmıştır. 3. Güney Cephesi'nde Kuvayımilliye'nin mücadele etmesi bu cephenin milli kuvvetlere dayandığını göstermektedir. 8. Mustafa Kemal'in Manastır Askeri İdadisi'nde fikir hayatının şekillenmeye başladığına A, B ve C seçenekleri örnek olarak gösterilebilir. Ancak Mustafa Kemal gerek askerlik hayatında gerekse siyasi çalışmalarında baskıcı bir lider olmamıştır. 4. Mustafa Kemal'in soruda verilen sözü onun mücadeleci yönünü ön plana çıkarmaktadır. 9. İstanbul Hükümeti nin çıkarttığı ayaklanmaların tamamı düzenli ordu ile bastırılmamış, bu ayaklanmaların bastırılmasında Kuvayımilliye de etkili olmuştur. 5. Verilen tablo incelendiğinde Mustafa Kemal'in katıldığı savaşların ardından askeri rütbesinin değiştiğine ve terfi aldığına ulaşılır. Diğer seçeneklere sadece tabloya bakılarak ulaşılamaz. 10. Paris Barış Konferansı nda alınan karara dayanarak Yunanistan, İzmir i işgal etmiştir.

16 1. DÖNEM TEOG DENEME I. öncülde TBMM nin geçici olmadığı vurgulanmıştır. Bu da meclisin sürekliliğini gösterir. II. öncülde padişah ve halifenin durumu meclise bırakılmıştır. III. öncülde TBMM nin üzerinde güç olmaması, mecliste hiçbir etkinin olmadığını gösterir. IV. öncülde TBMM yasama, yürütme ve yargı yetkilerini elinde bulundurması yetkilerini İstanbul Hükümeti ile paylaştığını göstermez. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Wilson İlkeleri yle Osmanlı topraklarında azınlıklara kendi devletlerini kurma hakkı tanınmasıyla birlikte Anadolu nun çeşitli yerlerinde milli varlığa zararlı cemiyetler kurulmuştur. 17. Selanik şehrinin çok uluslu bir yapıya sahip olması burada farklı dil, inanç, gelenek ve göreneklerin yaşanmasına sebep olmuştur. 12. Mustafa Kemal yaptığı konuşmada devletin bundan sonraki yapacağı çalışmaların temelini ulusal bağımsızlığın sağlanmasına bağlamıştır. C seçeneğinde verilen ifade Mustafa Kemal in bu konuşmasını desteklemektedir. 13. İtilaf Devletleri'nin kendi aralarındaki dayanışmanın kırıldığının göstergesi Paris Barış Konferansı'nda daha önce İtalya'ya verilen yerlerin Yunanistan'a bırakılmasıdır. 18. Mustafa Kemal in 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun a gönderilmesinin temelinde Mondros Ateşkes Antlaşması nın hükümlerini uygulamak yer almaktadır. Soruda A, C ve D seçenekleri yukarıda verilen bilgiyi doğrulamaktadır. Ancak B seçeneği parçadan çıkartılabilecek bir bilgi değildir. 14. Soruda verilen metinde Doğu Cephesi'yle ilgili A, B ve C sorularının cevapları vardır. Ancak Gümrü Antlaşması'nın Osmanlı Devleti'ne sağladığı kazanımlar hakkında herhangi bir bilgi yoktur. 19. Mustafa Kemal'in II. Abdülhamit'in baskıcı politikası karşısında yürttüğü çalışmalara A, C ve D seçenekleri örnek olarak gösterilebilir. Ancak Derne ve Tobruk mücadelesi onun sömürgeciliğe karşı verdiği mücadeledir. 15. Kazım Karabekir konuşmasında kendisine Mustafa Kemal i tutuklama emrinin verildiğini ancak kendisinin bu emre uymadığını belirtmektedir. Dolayısıyla Kazım Karabekir in İstanbul Hükümeti nin değil, Mustafa Kemal in emirlerini dinlediği söylenebilir. 20. Yapılan kongrelere katılan delegelerin arasında bile manda ve himaye düşüncesinin olması Milli Mücadele'ye olan inancın zayıfladığının göstergesidir.

17 1. Soruda verilen parça okunduğunda A, C ve D seçeneklerine ulaşılabilmektedir. Ancak Mustafa Kemal in Selanik te meşrutiyet yanlısı cemiyet kurduğuna dair parçada bir bilgi yoktur. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME 9 6. İstibdat yani baskı döneminde Mustafa Kemal in Şam da cemiyet kurup çalışmalar yürütmesinin onun Milli Mücadele döneminde örgütsel çalışmalarda başarılı olmasında etkili olduğu söylenebilir. 2. Mustafa Kemal, Şam, Çanakkale ve İstanbul'da askeri görevle bulunmuştur. Ancak Manastır Mustafa Kemal'in askeri görevi gereği bulunduğu bir şehir değildir. Burada lise eğitimini almıştır. 7. Soruda verilen Mustafa Kemal'in 1919 yılına kadar yaptığı çalışmaların doğru kronolojik sıralaması 2, 3, 5, 1, 4, 6 şeklinde olmalıdır. 3. Mondros Ateşkes Antlaşması, 30 Ekim 1918 yılında imzalanmıştır. Mustafa Kemal bu yıla kadar A, B ve C seçeneklerinde verilenleri gerçekleştirmiştir. Ancak Amasya Genelgesi Mustafa Kemal'in Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra yaptığı bir çalışmadır. 8. Verilen gazete haberi halkı yabancı devletler tarafından yapılan işgallere karşı uyarmıştır. 4. Mustafa Kemal hakkında farklı dönemlere ait bilgilerin yer aldığı öncüller okunduğunda A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilir. Verilen öncüllede İstanbul Hükümeti ile ortak hareket ettiğine ilişkin bir ifade yer almamaktadır. 9. Osmanlı Devleti, Trablusgarp Savaşı ardından imzalanan Uşi Antlaşması yla Oniki Ada yı yaşanan Yunan tehlikesi karşısında geçici olarak İtalya ya bırakmıştır. 5. Paris Barış Konferansı'nda alınan bu kararın hayata geçirildiğini Yunanistan'ın İzmir'i işgal etmesi kanıtlamaktadır. 10. Soruda verilen metin incelendiğinde, A, B ve C seçeneklerine ulaşılabildiği görülmektedir. Ancak D seçeneğindeki anlaşmanın İstanbul Hükümeti'ne kazandırdıklarına ilişkin herhangi bir bilgiye metinden ulaşılamaz.

18 1. DÖNEM TEOG DENEME Mustafa Kemal in Havza Genelgesi nde halktan protesto mitingleri düzenlemesini istemesinin temelinde milli bilinç yatmaktadır. Bu kapsamda A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak D seçeneğinde yer alan bilgi hatalıdır. Çünkü bu dönemde padişah teslimiyetçi bir tutum izlediğinden dolayı Milli Mücadele'yi desteklememektedir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Son Osmanlı Mebusan Meclisi nide Misakımilli kararlarının alınmasının ve iç politika konularına yer verilmemesinin öncelikli nedeni birlik ve beraberliği sağlamaktır. 12. Amasya Genelgesi'nde yer alan ''Milletin bağımsızlığın yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'' maddesiyle Kurtuluş Savaşı'nın yöntemi belirtilmiş, bağımsızlığın sağlanması temel alınmıştır. Son sözün halka bırakılmasıyla da egemenlik anlayışının değişeceğinden bahsedilmiştir. Ancak bu dönemde İstanbul Hükümeti'nin teslimiyetçi tavrı nedeniyle İstanbul Hükümeti'yle halk arasında bir uzlaşmaya gidilmemiştir. 13. Soruda Kurtuluş Savaşı'nın farklı zamanlarında doğuda yapılan antlaşmalar verilmiştir. Antlaşmalar incelendiğinde '' Doğu sınırımızın belirlenmesinde çeşitli devletlerle yapılan antlaşmalar etkili olmuştur.'' ifadesine ulaşılabilir. 17. İstanbul Hükümeti toplanacak olan Sivas Kongresi ni engellemek için bir çok önlem almıştır. Bu önlemlerden biri de Elazığ valisi Ali Galip e toplanan kongreyi dağıtma emrinin verilmesidir. 18. İstanbul, konumu itibariyle işgale açık bir durumdaydı. Mustafa Kemal, meclisin İstanbul da açılmaması konusunda hükümeti uyarmıştı ancak uyarıları dikkate alınmamıştır. İstanbul da açılan Mebusan Meclisi nin Misakımilli kararlarını almasıyla İtilaf Devletleri tarafından dağıtılması ve ulusal iradeye el konması Mustafa Kemal in görüşlerinde haklı olduğunu göstermektedir. 14. Soruda Amasya Genelgesi nin verilen maddesinde yer alan, milli bir kurulun oluşturulması Temsil Heyeti nin kurulacağını belirtmektedir. Bu kurulun oluşturulma gerekçesi ise vatanın ve milletin durumu hakkında bağımsız karar alınmak istenmesidir. 19. Sevr Antlaşması nın soruda verilen maddeleri incelendiğinde, A, C ve D seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak azınlıkların devlet kurmalarını kolaylaştırıcı hamlelerin yapıldığına ilişkin hükümlere soruda yer verilmemiştir. 15. Soruda verilen haritada incelendiğinde sembollerin Ermenistan, Fransa şeklinde olacağı görülmektedir. 20. I. İnönü'nün sonucunda Londra Konferansı, Moskova Antlaşması ve Afgan Dostluk Antlaşması evrenseldir. Ancak İstiklal Marşı'nın kabulü ulusaldır.

19 1. Soruda verilen parça incelendiğinde; Mustafa Kemal in Şam da hem askeri hem de siyasi faaliyetler yürüttüğü bilgisine ulaşılabilir. 5.Ordu Komutanlığı askeri, Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kurması siyasi bir çalışmasıdır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME Mustafa Kemal in katıldığı savaşlarda kararlı olması, vatansever olması ve ordusunu iyi tanıması başarılı olmasını sağlayan nedenler arasındadır. Ancak o hiçbir kararında ısrarcı olmamış, çevresini de dinleyerek hareket etmiştir. 2. Erzurum Kongresi nde, Bağımsızlığı İstanbul Hükümeti sağlayamadığı takdirde millet topyekün kendini savunacaktır. Buradan cemiyetlere, Kuvayımilliye'ye ve Temsil Heyetine ulaşılaşılabilir. Ancak Hıyanet-ı Vataniye Kanunu'nun bu durum ile ilgisi bulunmamaktadır. 7. Mustafa Kemal in kostümlü bir baloya yeniçeri kıyafetiyle katılması onun köklerine bağlı biri olduğunu göstermektedir. 3. Selanik şehrinin çok uluslu yapısı şehrin sosyal, kültürel ve eğitim hayatını etkilemiştir ancak bu yapı askeri alana etki etmemiştir. 8. II. İnönü Zaferi halkın orduya güvenini artırmış, psikolojik olarak rahatlatmış ve düşmanın yurttan atılacağına olan inancı pekiştirmiştir. Tekalifi Milliye emirleri ise II. İnönü Zaferi'nden sonra değil Kütahya-Eskişehir savaşlarından sonra ilan edilmiştir. 4. Sait Halim Paşa'nın I.Dünya Savaşı hakkındaki ifadeleri incelendiğinde İtilaf Devletleri'nin Osmanlı'yı savaşın dışında tutarak kendi çıkarlarını gerçekleştirmeye çalıştıkları anlaşılmaktadır. İtilaf Devletleri Osmanlı'nın savaşında dışında kalmasını kendi çıkarlarına daha uygun görmüşlerdir. 9. Soruda verilen paragraf incelendiğinde İtilaf Devletleri'nin Osmanlı topraklarında kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerine, Doğu Anadolu'da milli kökenli isyanların yaşandığına ve devletin bir taraftan bu isyanlarla uğraşırken diğer taraftan savaşa devam ettiğine ulaşılabilir. Ancak verilen paragraftan bütün ırklara sevk ve iskan yapıldığına dair bir bilgiye ulaşılamaz. 5. Verilen tablo incelendiğinde A, C ve D seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak Sofya, Mustafa Kemal'in iyi bir komutan olarak yetişmesinden daha çok siyasi tecrübelerini ve birikimini artırdığı bir şehirdir. 10. Seçeneklerde yer alan antlaşmalardan Gümrü Antlaşması Türk halkının Milli Mücadele'ye olan inancını artırmıştır.

20 1. DÖNEM TEOG DENEME İzmir in işgalinden sonra kurulan Kuvayımilliye hareketinin temelinde bağımsızlığın sağlanması yatmaktadır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Soruda verilen parça incelendiğinde A, B ve C seçeneklerine ulaşılabilir. Ancak D seçeneği bu parçadan çıkartılacak bir yargı değildir. Açılan yeni meclis ile Osmanlı Devleti'nin devamı sağlanmamış, Yeni Türk Devleti kurulmuştur. 12. İsmet İnönü nün Mondros Ateşkes Antlaşması maddelerinde açıklığın ve netliğinin olmadığı yönündeki konuşmasını B seçeneğinde yer alan, İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden herhangi bir bölgeyi işgal edebilecektir. maddesi doğrulamaktadır. Bu madde İtilaf Devletleri'ne Anadolu da herhangi bir bölgeyi işgal etme imkanı vermiş ve memleketin canı yanmıştır. 17. Doğu Cephesi hakkında verilen parça incelendiğinde savaşın nedeninin Ermenilerin saldırgan politikaları olduğuna, savaşı Ermenilerin başlattığına ulaşılabilir. Ancak bölgede Kuvayımilliye mücadele etmiştir ifadesi yanlıştır. Çünkü Doğu Cephesi'nde 15. Kolordu mücadele etmiştir. 15.Kolordu Mondros tan sonra dağıtılmayıp Doğu da Kazım Karabekir in emrindeki düzenli ordudur. 13. Wilson İlkeleri'ni kendi çıkarlarına uygun bulmayan İtilaf Devletleri ABD ile çatışmadan kendi isteklerine uygun hareket edebilmek için manda ve himaye sistemini geliştirmiştir. 18. Halide Edip Adıvar ın konuşmasında Kuvayımilliye nin bağımsızlık için kurulduğuna, milliyetçi duygularla hareket ettiğine, bu mücadelenin Osmanlı dan ayrı olduğuna değinilmiştir. Ancak C seçeneğinde verilen ifadeye bu konuşmada değinilmemiştir. 14. Sevk ve İskan Kanunu vermesini önlemek için çıkarılan bir kanundur. Doğu Anadolu da isyan eden Ermeniler in Türkler e zarar vermesidir. 19. Wilson İlkeleri maddeleri incelendiğinde, A, C ve D seçeneklerine yer alan maddelerinin Osmanlı Devleti için olumlu maddelerdir. Ancak B seçeneğinde yer alan boğazlar bütün ticaret gemilerine açık olacaktır maddesi Osmanlı Devleti nin zararına olan bir maddedir. Osmanlı Devleti bu madde ile geçen gemilerden para kazanmayacaktır. 15. Erzurum Kongresi nden sonra toplanma yerinin Sivas olmasının nedenini B seçeneği içermez. Çünkü Sivas'ta sadece milli bir kongre toplanacaktır. Türk halkını temsil eden milli meclis ise Ankara da açılacaktır. 20. Manda ve himaye kabul edilemez. Tam bağımsızlık Milli varlığa yararlı cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti altında birleştirilmiştir. Birlik ve beraberlik Kuvayımilli'yi etkin milli iradeyi hakim kılmak esastır. Milli irade

21 1. Mustafa Kemal in lise yıllarından itibaren tarihe ilgi duyması onda milli bilincin oluşmasını sağlamıştır. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME Mustafa Kemal in Suriye Cephesi nde sunduğu önerinin nedeni Türk ordusunun silah, malzeme ve askeri bakımdan yetersiz olmasıdır. 2. Soruda verilen askeri görevler incelendiğinde; 31 Mart Olayı İstanbul'da Derne Komutanlığı Trablusgarp'ta Sofya Ataşe Emirliği Bulgaristan'da 7. Mustafa Kemal konuşmasında bahsettiği deneyimleri Manastır Askeri İdadisi'nde kazanmıştır. gerçekleşmiştir. 3. Mustafa Kemal'in hazırlık döneminde yapığı birçok çalışmaya karşı gelen İstanbul Hükümeti bu tavrını Amasya Görüşmeleri'nde değiştirmiştir. Çünkü o zamana kadar İstanbul Hükümeti Anadolu hareketini tanımamış ve yaptığı çalışmaları reddetmiştir. Bu görüşmeler sonrasında Anadolu hareketini tanıyarak var olan tutumunu da değiştirmiştir. 8. İzmir in işgalinden sonra İstanbul Hükümeti nin sessiz kalması üzerine halk milli mücadelenin içine çekilmiştir. Ordunun dağıtılması da halkın bulundukları bölgeleri savunmasına neden olmuştur. Seçeneklerde verilen bilgiler incelendiğinde A, B ve C seçeneklerinde verilenler Kuvayımilliye'nin kurulma nedenleridir. Ancak D seçeneğindeki bilgi yanlıştır. 4. Mustafa Kemal in askeri okullara gitmesi, batı dillerine hakim olması, çocukluk yıllarını çok uluslu bir şehirde geçirmesi ifadeleri seçeneklerde yer alan ''Onun çağdaş düşünce yapısının gelişmesinde etkili olan nedenler nelerdir?'' sorusuna verilen cevaplardır. 9. Mavri Mira Cemiyeti'nin zararlı bir cemiyet olarak adlandırılmasında A, B ve D seçeneklerinde verilenler etkili olmuştur. Rum Patrikhanesi tarafından kurulması zararlı olarak görülmesinin nedenlerinden biri değildir. 5. Moskova Antlaşması'nın ''Bir tarafın tanımadığı uluslararası bir anlaşmamayı diğeri de tanımayacak.'' maddesi TBMM ve Sovyet Rusya'nın dış politikada birlikte hareket edeceğini göstermektedir. 10. Soruda I.İnönü Savaşı halkında verilen parça incelendiğinde Yunanistan'ın bu mücadele amacının ne olduğunun, Çerkez Ethem kuvvetlerinin bu cephede hangi faaliyetleri yaptığının, Türk ordusunun komutanın kim olduğunun cevabına ulaşılmaktadır. Ancak I.İnönü Savaşı'nın sonuçlarının TBMM'ye etkisinin ne olduğunun cevabı parçada yer almamaktadır.

22 1. DÖNEM TEOG DENEME Misakımilli'nin en önemli sonucu Kurtuluş Savaşı'nın parolasını belirlemesidir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Milli Mücadele de kurulan cemiyetlerin bölgesel olmalarının nedeni Mondros Ateşkes Antlaşması yla ulaşım ve haberleşme imkanlarının kesilmiş olmasıdır. 12. Soruda verilen metinde Mustafa Kemal, halkın egemenliğinden bahsetmektedir. Özellikle ulusun kabul ve kararına vurgu yapmaktadır. Halk egemenliği D seçeneğinde vurgulanmaktadır. TBMM'nin açılmasıyla halk yönetimde söz sahibi olmuştur. 17. Verilen seçenekler incelendiğinde kişilerin eşleştiği görülmektedir. A, B ve D seçeneklerinde verilen bilgilerle Ali Fuat Cebesoy Sivas Kongresi'nde Batı Cephesi Kuvayımilliye Genel Komutanlığı'na tayin edilmiştir. Güney Cephesi komutanı değildir. 13. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yer alan ''Egemenlik kayıtsız şartsız millettindir.'' maddesi ile İstabul Hükümeti'nin ve saltanat makamının varlığının göz ardı edildiği söylenebilir. 18. Mustafa Kemal,... SOFYA'da bulunduğu süre içinde birçok Avrupa Devleti'nin temsilcisi ile görüşme imkanı buldu. Bölgedeki Türklerle yakın ilişkiler kurarak onların durumlarını yakından gözlemledi. 14. Sivas Kongresi ne katılacak delegelerin seçimlerle belirlenmesinin temelinde Milli Mücadele'yi halka dayandırmayı, halkın iradesini ön plana çıkararak bağımsızlığı vurgulanması, halkın kararlarına göre hareket etmeyi amaçlamaktadır. Milli Cemiyetlerin birleşmesi ise Sivas Kongre'sinde alınan kararlardan biridir. 19. TBMM nin açıldıktan sonra, güçler birliği ilkesini benimsemesi, İstiklal Mahkemeleri ni kurması ve Anadolu da yeni vergiler koyabilmesi onun Anadolu da güç ve otoritesini kurduğunu göstermektedir. 15. I.Dünya Savaşı hakkında verilen gelişmeler incelendiğinde, Ümmetçilik fikrinin dağılmayı engelleyemediğine, halifeliğin birleştirici gücünü kaybettiğine, halkın Osmanlı milliyetçiliği etrafında birleşmediğine ulaşılabilir. 20. Sevr Antlaşması'nın ''Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak'' maddesi ile devletin ekonomik bağımsızlığı elinden alınmıştır.

23 1. Mustafa Kemal in doğduğu şehir olan Selanik'te kültürel etkileşimin olduğunu B, C ve D seçenekleri kanıtlamaktadır. Ancak Mustafa Kemal'in öğrenimine bu şehirde başlaması şehirde kültürel etkileşim olmasıyla ilgili değildir. T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK 14 LÜ TEOG SINAVI ÇÖZÜMLERİ DENEME Wilson İlkeleri'nin soruda verilen maddelerinden I ve III maddeleri Osmanlı yöneticilerini cesaretlendirmiştir. Çünkü bu maddeler yenik durumda olan Osmanlı Devleti'nin topraklarını korumaktadır. 2. Dünyada Türkler hakkında yapılan haksız propagandaları basın yayın yoluyla cevaplamak amacındadır. Milli Kongre Ege Bölgesi'nin Türklere ait olduğunu dünyaya duyurmak amacındadır. İzmir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti 7. Mustafa Kemal Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ağır şartlar içeren maddelerine karşı tepkisini anlaşma maddelerini reddederek bu konuda İstanbul Hükümeti'ni uyararak göstermiştir. Sivas'ta kurulan cemiyet memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü savunmak bütün Anadolu'nun birliği için çalışmak gayesiyle kurulmuştur. Anadolu Kadınları Müdafa-i Hukuk Cemiyeti 8. Mustafa Kemal in Selanik sokaklarında gördüğü üniformalı subaylar ve komşusunun okula giden oğlu onun başarılarla dolu askerlik mesleğini seçmesinde etkili olmuştur. 3. Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi'nde kongreler düzenlenmesi, Mebusan Meclisi ve TBMM açılması ile milli iradenin hakim kılınması, milli bilinç uyandırmak ve ulusal bağımsızlığı gerçekleştirmesi amaçlanmaktadır. 4. Mustafa Kemal in Fransız basınını takip etmesinin nedeni, bölgedeki gelişmeleri yakından öğrenmek istemesidir. 9. Mustafa Kemal'in Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri hakkında yaptığı konuşması incelendiğinde bu cemiyetlerin A, B ve D seçeneklerinde yer alan özelliklerinden bahsettiği görülmektedir. Ancak cemiyetlerin kongre ve mitingler düzenlediklerine dair bir bilgi yoktur. 5. Mustafa Kemal in Şam'da ülke sorunlarını yakından takip edip Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kurması onun vatansever ve teşkilatçı bir yapısı olduğunu kanıtlamaktadır. 10. I. Dünya Savaşı ndan sonra yenik devletlerle yapılan antlaşmalar çok ağır koşullar içermekteydi. Bu sebeple bu savaşın sonuçları yeni bir dünya savaşının başlamasına neden olmuştur.

24 1. DÖNEM TEOG DENEME Padişah Vahdettin in soruda verilen sözleri incelendiğinde halkın düşüncelerini dinlemediği, kendisinin kurtuluş için çare olarak gördüğü anlaşılmaktadır. Ulus iradesini hiç önemsememektedir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 16. Sivas Kongresi'nde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri nin, Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmesi Kurtuluş Savaşı'nın tek elden yönetilmesi yolunu açmıştır. 12. Osmanlı Devleti'nin Balkan Savaşları'nın ardından Balkanlarda toprak kaybı yaşaması, Osmanlıcılık fikrinin işlevini yitirdiğini göstermektedir. 17. Soruda verilen metin incelendiğinde A, B ve D seçeneklerinde verilen bilgilere ulaşılabilir. Metinde Osmanlı Devleti'nin göç sırasında sırasında uygulamaları değil, suç işleyen kişiler eleştirilmiştir. 13. Son Osmanlı Mebusan Meclisi nin dağıtılması üzerine Mustafa Kemal in Ankara da meclis açacağını duyurması ve hemen seçim yapılmasını istemesi milli iradenin kurumsallaştırılmak istendiğinin göstergesidir. 18. Soruda verilen metin incelendiğinde B, C ve D seçeneklerindeki ifadelere ulaşılabilir. Ancak Ermenilerin hangi bölgelere göç ettirildiklerine dair metinde bir bilgi yoktur. 14. Sevr Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmaması anlaşmanın hukuken geçersiz olduğunu kanıtlamaktadır. 19. Kuvayımilliye halkın oluşturduğu kuvvetlerdir dolayısıyla buradaki mücadele milis kuvvetlere dayandırılmıştır. 15. Yapılan seçimlerinde Müdafaa-i Hukuk taraftarları olan mebusların daha çok oy almaları ve kazanmaları halkın bağımsızlık yanlısı olduğunun göstermektedir. 20. TBMM kendisine karşı çıkarılan isyanları önlemek için Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nu çıkarmış ve İstiklal Mahkemelerini kurmuştur.

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULAR TEOG Sınav Sorusu-3 ANABİLİM Ödev Testi 3. Atatürk ün çocukluk yıllarını geçirdiği Selanik şehrinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, şehirde farklı

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ 1919-1922 MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER Milli mücadele Hazırlık Dönemi Kronoloji 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı 28 Ocak 1919 Havza Genelgesi

Detaylı

BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI

BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI 2015-2016 BÖLÜKYAYLA ORTAOKULU 8. SINIFLAR İNKILAP TARİHİ DENEME SINAVI 4- TBMM hükümetinin ilk askeri ve siyasi başarısı A) Londra Konferansı B) Moskova antlaşması 1-) Arkadaşlar kongremizde yurt genelindeki

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

Necati YALÇIN Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~

Necati YALÇIN Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~ Sosyal Bilgiler Öğretmeni ~ 1 ~ www.necatiyalcin.com ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU Cepheden Cepheye Mustafa Kemal KAZANIM Örnek olaylardan yola çıkarak Atatürk ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla askerî

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ASKERLİK HAYATI

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ASKERLİK HAYATI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 1. ÜNİTE Atatürk ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olguları kavrar. Örnek olaylardan yola çıkarak Atatürk ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla

Detaylı

2) Mustafa Kemal in babası Ali Rıza Bey,

2) Mustafa Kemal in babası Ali Rıza Bey, CEVAPLAR VE ÇÖZÜMLER 1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içerisinde yaşayan bu milletler, Fransız

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya)

2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya) İNKILAP TARİHİ ÇALIŞMA KAĞIDI 1- M. Kemal in ilk görev yeri neresidir? ( Şam) 2- M. Kemal in fikir ve düşünce yaşamında etkili olan dört şehir hangileridir? ( Selanik, Manastır, İstanbul, Sofya) 3- M.

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK L 1 S E..... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE...... ATATURKÇULUK KEMAL KARA Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.05.2006 tarih ve 233 sayılı karan ile 2006-2007 öğretim

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük - 1. ÜNİTE -

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük - 1. ÜNİTE - -. ÜNİTE - Mustafa'da Çocuktu Selanik'in Sosyal ve Kültürel Yapısı 5. Soruda yer alan çok farklı ırkların bir arada yaşaması şehrin çok uluslu bir yapıda olduğunu ve kültürel yapının zengin olduğunu kanıtlamaktadır.

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde ATATÜRK Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanımdır. Doğup büyüdüğü Selanik, o dönemde önemli bir kültürel merkezdi. XIX. yüzyılın son çeyreğinde

Detaylı

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU 1. Buna göre İstanbul hükümetinin tutumuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) İşgallere karşı çıkılmıştır. B) Teslimiyetçi bir politika izlenmiştir. C) Bağımsızlığımızdan taviz verilmemiştir.

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni T.C. ĠNKILAP TARĠHĠ VE ATATÜRKÇÜLÜK BĠR KAHRAMAN DOĞUYOR AÇIK UÇLU DEĞERLENDĠRME SINAVI sosyalciniz.wordpress.com 1. 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni T.C. ĠNKILAP TARĠHĠ VE ATATÜRKÇÜLÜK AÇIK UÇLU DENEME SINAVI (I. Dünya Savaşı ndan Erzurum Kongresi ne kadar) sosyalciniz.wordpress.com 1. Gelişen sanayimiz için hem bir hammadde kaynağı hem de uygun bir

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 15 ARALIK 2013 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 15 ARALIK 2013 Saat: 10.10 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 15 RLIK 2013 Saat: 10.10 T.C. İNKILP TRİHİ VE TTÜRKÇÜLÜK 1. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini geçirdiği Selanik, çeşitli din ve milliyetten oluşan nüfusuyla

Detaylı

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir?

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? 1)Birinci İnönü Savaşının kazanılmasından sonra halkın TBMM ye ve düzenli orduya güveni artmıştır. Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? A)TBMM seçimlerinin yenilenmesine

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ KURTULUŞ SAVAŞI DOĞU VE GÜNEY CEPHESİ DOĞU CEPHESİ Ermeniler XIX. Yy`a kadar Osmanlı topraklarında huzur içinde yaşadılar, devletin çeşitli kademelerinde

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30 1. Erzurum da bir kongre düzenleyecektik. Kongreye Mustafa Kemal kendi çıkarlarının üstünde tutan askerlik görevinden istifa etti. makam ve

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN SONU ve MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN SONU ve MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 2. ÜNİTE BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN SONU ve MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI Mondros Ateşkes Anlaşması nın imzalanması ve uygulanması karşısında Osmanlı

Detaylı

LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı

LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı LGS İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 05002000 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ...

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ... ÖRNEK SORU: 1 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti açısından, 30 Ekim 1918 de, yenilgiyi kabul ettiğinin tescili niteliğinde olan Mondros Ateşkes Anlaşması yla sona erdi. Ancak anlaşmanın,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla.

ÇALIŞMA SORULARI. A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla. Adı - Soyadı: Sınıf: 8/ Ders: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇALIŞMA SORULARI Sevgili Öğrencimiz, A) Aşağıda yer alan LGS ye yönelik yayımlanan örnek MEB soruları yer almaktadır. Bu soruları yanıtla.

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 2015 A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 8. SINIF 1. DÖNEM T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 13 ARALIK 2015 Saat:

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Bir Kahraman Doğuyor

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Sonuna Kadar

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Sonuna Kadar 1- Manastır İdadisi yatılı bir okuldu. Askerî idadilerin kuruluş amacı harp okullarına öğrenci yetiştirmekti. Bu nedenle zor bir eğitim programları vardı. Mustafa Kemal, diğer idadilere göre daha üstün

Detaylı

KURTULUȘ SAVAȘI - Cepheler Dönemi - Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni

KURTULUȘ SAVAȘI - Cepheler Dönemi - Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni KURTULUȘ SAVAȘI - Cepheler Dönemi - Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni Düzenli Ordunun Kurulması Nedenleri: Kuva-yı Milliye nin ișgalleri durduramaması Kuva-yı Milliye nin zararlı faaliyetleri Düzenli ordulara

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ SORULARI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ SORULARI 1. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika'daki son topraklarını hangi anlaşma ile kaybetmiştir? a) Londra Antlaşması b) Uşi Antlaşması c) Bükreş Antlaşması d) İstanbul Antlaşması 4. Mustafa Kemal'in I. Dünya Savaşı'nda

Detaylı

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük 2015-2016 T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ Türkiye Büyük Millet Meclisi nin Açılması Meclis-i Mebusan ın dağıtılması üzerine, Parlamento nun Mustafa Kemal

Detaylı

Selanik Akıllı Test 1

Selanik Akıllı Test 1 Selanik Akıllı Test 1 Öğrenci Adı Soyadı Sınıfı Test Teslim Tarihi Öğretmen Görüşü 1) Balkanların önemli kültür merkezlerinden biri olan Selanik, Mustafa Kemal in doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8 1/11 ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor 1. Batıya Erken Açılan Kent Selanik 1.Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder. 2. Mustafa Kemal Okulda

Detaylı

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp... 1 2-Türk İnkılâbının Özellikleri... 2 3-Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... 2 B-İNKILÂPLA ALAKALI DİĞER KAVRAMLAR 1-İhtilâl... 4 2-Darbe...

Detaylı

TEOG. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI

TEOG. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI TEOG 1 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI Deneme 1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1. (Bir Kahraman Doğuyor) Paragraftaki bilgilere göre Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünün tehlikede

Detaylı

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

CEVAPLARIM GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Ünite Konular 8. 20.yy Gelişmeleri ve Osmanlı Devleti'ne Etkileri Batı'ya Erken Açılan Kent Selanik Mustafa Kemal'in Eğitim ve Askerlik Hayatı Mustafa Kemal Liderlik Yolunda Mustafa Kemal'in Kişisel Özellikleri

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 Atatürk ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır: ANABİLİM 500 SORU-1 KİTAPÇIĞI TEST-2 SORU-16 I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır. II.

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi,

Detaylı

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I Ön Koşul leri DERS BİLGİLERİ Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl Sorumluları

Detaylı

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir.

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. 4/A 2.ÜNİTE SOSYAL BİLGİLER cevap anahta önemli bir sporumuzdur. Geleneksel ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir. öğeler geldi. Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın

Detaylı

8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ

8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÜNİTESİ KONU ANLATIMI HASAN DOĞAN BİR KAHRAMAN DOĞUYOR M. Kemal 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, Babası Ali Rıza Efendidir.

Detaylı

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 10.10 T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 11 MYIS 2014 Saat: 10.10 T.C. İNKILP TRİHİ VE TTÜRKÇÜLÜK 1. Sömürge arayışı içindeki İtalya, 1911 yılında Osmanlı toprağı olan Trablusgarp a saldırdı. Osmanlı

Detaylı

Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı

Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı Mustafa Kemal in Samsung a Çıkışı Yetkisi (görevi): 9.Ordu müfettişi Görevi ; 1-Görev sahasında kalan bölgede Türklerle Rumlar arasındaki çatışmaları sona erdirmek. 2- Türklerin elindeki silahları toplamak

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 T.. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1. Erzurum Kongresi nde yer alan Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. ve Misakımillî

Detaylı

ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI

ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI ATATÜRK ÜN DOĞDUĞU YILLAR VE ÖĞRENİM HAYATI ATATÜRK ÜN HAYATI Mustafa Kemal, 1881 yılında Osmanlı Devleti nin Balkan topraklarındaki Selanik şehrinde doğdu. Bu sırada Osmanlı Devleti nin içinde bulunduğu

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ 1. 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Osmanlı sınırları içinde yaşayan azınlıklar milliyetçilik akımının etkisiyle ayaklanarak

Detaylı

OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU TEOG SINAV SORUSU İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU TEOG SINAV SORUSU İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ÜN ASKERLİK HAYATI İLE İLGİLİ OLAYLAR I II III IV Çanakkale Cephesi nde Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum! emrini vermiştir. Dünyanın en güçlü ordularıyla nasıl

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI 1. Kurtuluş Savaşı nın yaşandığı ortamda Atatürk, 15 Temmuz 1921 de Maarif Kongresi ni yapmıştır. Atatürk ün bu çalışmasını, aşağıdaki sözlerinden hangisi desteklemektedir?

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GK. SEÇ. I: BİLGİ TOPLUMU VE TÜRKİYE Ders No : 0310250040 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 Orijinal Metin Özdamarlar 2013-2014 Merkezi Yazılıya Hazırlık Deneme Sınavı-8 Öğrencinin Adı ve Soyadı: Sınıfı ve Numarası: 8/ - 1. SEVR LOZAN Boğazlar Kapitülasyonlar

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır 1.SAYI

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 T.C. 8. SINIF I. ÖNEM ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 1. Birinci TBMM nin temel hedeflerinden birisi de otoritesini hukuki yollardan güçlendirmekti. diyen bir öğrenci, aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 10.10 1. Misakımillî nin aşağıdaki kararlarından hangisinde uluslararası denklik prensibine vurgu yapılmıştır? A) Ülkemizdeki azınlıklara, komşu

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 29 KASIM 2013 Saat: 10.30 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK SINVI 29 KSIM 2013 Saat: 10.30 T.C. İNKILP TRİHİ VE TTÜRKÇÜLÜK 1. Balkanlar da ortaya çıkan ayrılıkçı fikirler, Osmanlı aydınları arasında yeni anlayışlara neden oldu. Fransız

Detaylı

8. SINIF. Bir Kahraman Doğuyor TEST

8. SINIF. Bir Kahraman Doğuyor TEST 8. SINIF 1. S Bir Kahraman Doğuyor KAVRAMA KAZANIM KAZANIM 4. 1 1 2 Mustafa Kemal in gittiği okullar 3 4 Yukarıdaki şemada Mustafa Kemal in gittiği okulların doğru bir şekilde sıralanması için hangilerinin

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.ATATÜRK İLK.VE İNK.TAR.SEMİNERİ Ders No : 0310400249 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

TEST 1. Yıl Sonu Tekrar. 6. Avrupa ülkeleri arasındaki çıkar çatışmaları, kendi aralarında bloklaşmalara neden oldu.

TEST 1. Yıl Sonu Tekrar. 6. Avrupa ülkeleri arasındaki çıkar çatışmaları, kendi aralarında bloklaşmalara neden oldu. TEST 1 Yıl Sonu Tekrar 1. Bir devletin başka milletleri, toplulukları, siyasi ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılmak istemesine genel olarak ne ad verilir? A) Sömürgecilik B) İnkılâpçılık C) Sanayi

Detaylı

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Halkçılık İlkesine Kadar

T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Halkçılık İlkesine Kadar 1- İmparatorluğun önemli bir liman şehri olan Selanik in çok dinli, çok dilli nüfus yapısı, Avrupa ve İstanbul a demiryolu ile bağlı olması, Batı ile etkileşimini kolaylaştırmış; sosyal, siyasal ve kültürel

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

- Bu madde, ateşkesin en tehlikeli maddesidir. İti laf Devletlerinin bütün Anadolu topraklarını işgal edebileceklerini göstermektedir.

- Bu madde, ateşkesin en tehlikeli maddesidir. İti laf Devletlerinin bütün Anadolu topraklarını işgal edebileceklerini göstermektedir. GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı nın uzaması ne deniyle insan ve malzeme yetersizliği yüzünden zor durumda kaldı. Bulgaristan ın savaştan çekilmesiy le Osmanlı Devleti nin Almanya

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

ÜNİTE 13 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ MİLLİ MÜCADELE DE BATI CEPHESİ I İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 13 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ MİLLİ MÜCADELE DE BATI CEPHESİ I İÇİNDEKİLER HEDEFLER MİLLİ MÜCADELE DE BATI CEPHESİ I İÇİNDEKİLER Batı Cephesi I. İnönü Savaşı Londra Konferansı Moskova Antlaşması Türk-Afgan Dostluk Antlaşması II. İnönü Savaşı Kütahya-Eskişehir Savaşları BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR A. İN HAYATI. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini ve içinde bulunduğu toplumun

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 2015 2016 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Öğrencinin Adı-Soyadı: Ödevin Veriliş Tarihi: 20 OCAK 2016 Ödevin Teslim Tarihi: 8 ŞUBAT 2016 1-Damat Ferit Hükümeti

Detaylı

Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S. 56, Bahar 2015, s KİTAP TANITIMI

Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S. 56, Bahar 2015, s KİTAP TANITIMI Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S. 56, Bahar 2015, s. 255-259 KİTAP TANITIMI Dr. Çağla D. TAĞMAT * Ali Fuat Paşa nın Moskova Büyükelçiliği Dönemi Yazışmaları (16

Detaylı

KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ. Youtube Kanalı: tariheglencesi

KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ.  Youtube Kanalı: tariheglencesi KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 20.08.2017 T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ Türkiye Büyük Millet Meclisi nin Açılması Meclis-i Mebusan

Detaylı

1895: Selanik Askeri Rüştiyesi ni bitirdi, Manastır Askeri İdadisi ne girdi.

1895: Selanik Askeri Rüştiyesi ni bitirdi, Manastır Askeri İdadisi ne girdi. ATATÜRK KRONOLOJİSİ 1881: Selanik te doğdu. 1893: Askeri Rüştiye ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895: Selanik Askeri Rüştiyesi ni bitirdi, Manastır Askeri İdadisi ne girdi. 1899: Mart 13: İstanbul Harp

Detaylı

KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET

KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ATU T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ MİNİ SINAV

TÜRKİYE GENELİ MİNİ SINAV TÜRKİYE GENELİ MİNİ SINAV Değerli Öğretmenimiz, Öğrencileriniz ya da velileriniz mini sınav cevaplarını en geç 26.02.2017 günü saat 23.59 a kadar; ➊ İnternet bağlantısı olan cep telefonu, tablet veya bilgisayardan

Detaylı