ğa s BUZ ÇÖZ İLET LETİŞİM: TEL: (0312) (0538 ) Fevzi çakmak 1 sok.no:8/47 KIZILAY/ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ğa s BUZ ÇÖZ İLET LETİŞİM: TEL: (0312) 230 23 50 50--(0538 )571 46 44 Fevzi çakmak 1 sok.no:8/47 KIZILAY/ANKARA"

Transkript

1 ğa Do tu s Do ICEICE-TEK BUZ ÇÖZ ÇÖZÜCÜ SOLÜ SOLÜSYON İLET LETİŞİM: LET M: TEL: (0312) (0538 ) Fevzi çakmak 1 sok.no:8/47 KIZILAY/ANKARA

2 Geleneksel yöntemlerde karla mücadelede Klasik yöntemler, De active proseslerdir. Yol üzerinde oluşan buzu ortadan kaldırarak, yoldaki sürtünmeyi arttırmak ve güvenliği sağlamak prensibi ile çalışır. Bu tip mücadelede kaya tuzu ve abrasive (aşındırıcı) maddeler kullanılır. Avantajları Sanaldüşük kimyasal madde maliyeti Dezavantajları Yüksek korozif etkisinden dolayıaltyapıve çevreye ciddi zararlar vermesi. Kısıtlısıcaklıklarda çalışması. De active olduğu için, ancak yolda kar yağışından ve buz oluşumundan sonra müdahale edilebilmesi. Yüksek işçilik maliyetleri. Uygulamada yetersizlik, fazla zaman harcanması. Tuz ve kum yolda donmaya karşıhazırlanırken (kırma karıştırma yapılırken), taşınırken, bu karışım yola uygulanırken ve uygulandıktan sonra, atık malzemeyi yoldan kaldırırken çok fazla işgücü, zaman ve para harcanmaktadır.

3 Karayollarında Kar -Buz Çözme Mücadelesi Bugün ülkemizde karayollarında buzlanmayıengellemek amacıyla kullanılan tuz, görünüşte düşük maliyetli bir çözüm olarak yollara uygulanmaktadır. Hava derecesinin ve yol sıcaklığının çok düşük olmadığıdurumlarda tuz, buzu eritebilir. Dünyada 1930 lu yılların başlarında kullanılmaya başlanan fakat, kötüetkileri hemen belli olmayan tuzun zararları1950 lere doğru ancak anlaşılabilmiştir. Tuzun sebebiyet verdiği zarar ve korozyon nedeniyle, özellikle beton ve metal aksamda meydana getirdiği olumsuz etkiler ve yol kenarlarındaki bitkilere zarar vermesi, toprağın yapısınıbozması, yer altısu kaynaklarına zarar vermesi, tuz kullanımının sınırlandırılmasıgerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu sorunların ortaya çıkmasına müteakip, tuz a kum katılmak suretiyle kumun sürtünmeyi artırıcıetkisinden faydalanılarak, tuz kullanımının azaltılmasıamaçlanmıştır. Tuz un kum katılarak kullanılması, kumun aşındırıcıolmasısebebiyle asfalta zarar vermişve yol kenarlarındaki direnajların tıkanmasına neden olmuştur. Yolda oluşturduğu tahribata bağlı olarak yol bakım maliyetleri yükselmiştir. Bu istenmeyen durumlar günümüzde kullanılan uygulamaların yerine, karayollarında buzla mücadelede farklıkimyasalların kullanılmasıile ilgili çalışmaların başlamasına sebep olmuştur.

4 İlk olarak sıvıkimyasal kullanımları, eriyik (tuzun eritilmesi esası) uygulamasıile başlanmıştır. Fakat tuzun sınırlıetkisi ve aşırıkorozyon oluşturmasısebebiyle, kullanılan yerlerde ciddi sorunlar ortaya çıkarmıştır. Islatılan tuzun, yola uygulandıktan sonra seyreltilmişolması, tuzun buz çözme performansınıdüşürmüş, bu nedenle de alternatif çözüm arayışlarıbaşlamıştır. Son olarak 1990 lıyılların başında karla mücadelede, sıvıkimyasal kullanımıve Anti-ice uygulamalarıiçin deneme çalışmalarıbaşlatılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde şu anda dünyada bir çok ülkede yaygın olarak Anti-ice teknolojisi uygulanmakta ve karla mücadele de özel yapım sıvıkimyasallar kullanılmaktadır. Ülkemizde ise ilk olarak kış sezonunda Tem Otoyolu, Molla Gorani Viyadüğü ve Boğaz Köprülerinde uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulama neticesinde çok etkili sonuçlar alınmıştır. Daha sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin şehir içi ana arterleri ve tramvay rayları üzerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte şehir içi ana arter ve yollarda, Bolu Tünellerinde ve ülke genelinde pek çok ilde denenmeye ve uygulanmaya başlanmıştır.

5 Geleneksel Tuzlama sistemleri

6 NaCl'nin(tuz) ve Diğer Buz ÇözücüKimyasalların Olumsuz Etkileri; a. Yüzey ve yeraltısularına etkisi b. Bitkilere etkisi : c. Toprağa etkisi : d. Araçlar ve yapısal korozyon üzerindeki etkisi e. Asfalt, beton ve kaldırımlar üzerindeki etkisi a.yüzey ve yeraltısularına etkisi : NaCl (Tuz) : Yollarda oluşan buz tabakasınıçözmede yeterli performansıelde edebilmek için, tuzun fazla oranlarda kullanılmasıgerekmektedir. Fazla oranlarda kullanılan tuz, yağmur ve kar sularıile yer altısu kaynaklarına, özellikle ilkbaharda akan su ile birlikte denizlere ulaşmaktadır. Denizlere ulaşan tuz, denizdeki iyon değişimini artırarak, balıkların gelişimini olumsuz etkilemekte, doğaya zarar vermektedir. Üre : Su kaynaklarıiçin en tehlikeli ve en zararlıkarla mücadele kimyasalıdır. İçeriğindeki amonyum ve fosfat bileşenleri su kaynaklarında Otrofikasyon (besin zenginleşmesine,) a sebep olur. Ürenin içerisindeki BOI (Biyolojik oksijen ihtiyacı) değerinin yüksek oluşu nedeniyle, yüzeysel sularda oksijen azalmasına ve canlıtürlerinin bu durumdan etkilenmesine, bazen toplu canlıölümlerine dahi sebep olur. Üre ayrıca yer altısu kaynaklarında Alg büyümesine sebep olur ve çevre kirlenmesine yol açar.

7 b. Bitkilere etkisi : Fazla oranlarda kullanılan tuz, yola yakın yerlerdeki çiçek, ağaçve canlıların gelişimini olumsuz etkiler. Toprağa ulaşan tuz, topraktaki tuz oranınıartırarak bitki köklerinin kurumasına ve ölmesine neden olur. Bu sebeple tuzlamanın yapıldığı yol kenarlarında bitki ekilmesine rağmen, bitkilerin gelişiminde başarı elde edilemez. Tuzun Bitkiler Üzerindeki Etkileri

8 c. Toprağa etkisi : NaCl (Tuz) : Yollara uygulanan tuz, toprağa ulaşmasıile toprağın kurumasına, toprağın geçirgenliğinin azalmasına (su geçirme özelliğinin azalması) ve toprağın Ph değerinin yükselmesine neden olur. Bu durum toprağın verimliliğini düşürür. Toprağın yapısınıve stabilizesini bozar. Ph değerini negatif yönde değiştirerek, bitkilerin büyümesini olumsuz etkiler. Toprağın permabilitesini (geçirgenlik) düşürür. Erozyon potansiyelini yükseltir. İz elementlerinin yer altısuyuna geçişhızınıartırır. Topraktaki gerekli bakterilerin popülasyonunu olumsuz etkiler. Özellikle Sodyum(Na) iyonu, toprağın elektron yapısınıdirekt bozar. CaCl2 (Kalsiyum Klorür) : İz miktarı, toprak için gereklidir. Yüksek aşındırıcıetkisinden dolayıdikkatle uygulanmalıdır. Buz çözücüolarak kullanımında etkinlik sağlayabilmesi için fazla kullanılmasıgerekmektedir. Fazla kullanımıise kanserojen etki yaratır. Üre : Toprak üzerindeki en tehlikeli etkisi, yer altısularına karışmasıyla ortaya çıkar. Yer altısularında bakteri üremesine ve ciddi çevre kirliliğine neden olur. Yol üzerinde buz çözücüolarak kullanılan üre, hava sıcaklığının 2 0C nin üzerine çıkmasıyla tehlikeli miktarda bakteri oluşumuna neden olur.

9

10 Buz çözücülerin toprak üzerindeki etkileri d. Araçlar ve yapısal korozyon üzerindeki etkisi: Yollara uygulanan tuz, yolda seyir halinde olan araçların, köprü ve viyadüklerin demir, alüminyum aksamlarında aşınmaya ve korozyona neden olur. Tuzun araçlar üzerindeki korozyon etkileri

11 e. Asfalt, beton ve kaldırımlar üzerindeki etkisi; NaCl : Kışmücadelesinde kullanılan tuzun donma derecesi -7 ºC dir. Bu dereceden sonra tuz etkinliğini yitirir. Kışın yağan kar ile beraber atılan tuzun erittiği kar suları, asfaltta bulunan mikro çatlaklara sızar. Bu mikro çatlaklara sızan su, hava sıcaklığıdüşünce buza dönüşür. Dünyada bulunan tüm sıvıların aksine su, donunca genleşir. Dolayısıyla bu çatlaklarda donan suyun genleşmesi asfaltıçatlatır. Tuz beton alanları, kaldırımları, parke taşlarını, bitümü, regrasyon alanlarınıaşındırır ve korozif etki gösterir. Asfalt üzerinde ciddi bir kimyasal etkisi olmamakla birlikte, beton malzemelerin elastikiyet modülünde kayba, permabilitesi nin artmasına ve bozulmasına sebep olur. Asfalt üzerindeki donma-çözülme kaynaklıproblemleri önleyemez. Ayrıca kritik konsantrasyonu da bu durumu hızlandırır. CaCl2 : Beton ve taşmalzeme üzerinde ciddi aşınmaya sebep olur. Yüksek korozif etkisinden dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Asfaltta etkisi fiziksel kaynaklıdır. Donma-çözülme kaynaklı bozulmayıönleyemez. Kalsiyum klorürün buz çözme gücü, normal tuzun buz çözme gücünden bile düşüktür. Normal tuzun buz çözme gücüne erişebilmesi için, 1.5 katıkalsiyum klorürün kullanılmasıgerekir. Kalsiyum klorürün buz çözme gücü, magnezyumun buz çözme gücünden 5 kat daha düşüktür. Magnezyum klorürün buz çözme gücüne erişebilmesi için magnezyum klorürün 5 katıkalsiyum klorür kullanılmasıgerekir. Bunu solüsyon olarak düşünürsek, kalsiyum klorür solüsyonu kullanılırsa normalden en az 5 kat fazla solüsyon sarfiyatıgerekmekte olup, bu durum da maliyetlerin artmasına ve fazla kimyasalın kullanılmasına sebep olur.

12 Çözeltinin 1 gramının çözdüğü buzun gram olarak miktarı MgCl2 CaCl2 NaCl2 % 15lik çözelti 34 gr % 32 lik çözelti 14.6 gr % 26.3 lik çözelti 15 gr MgCl2 : Muadilleri arasında en az zararlıkimyasaldır. Yinede tek başına kritik konsantrasyonda donma -çözünme kaynaklıbozulmaya engel olamaz. Üre : Son çalışmalara kadar, ürenin beton malzeme üzerindeki etkisi bilinmiyordu. Son çalışmalarda özellikle kritik konsantrasyonda beton, asfalt malzeme üzerinde donma - çözünme kaynaklıbozulmaya sebep olduğu, mukavemet ve yoğunluk kaybıgibi durumlara sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Ürenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri bilinmekle beraber, asfalt ve beton malzeme üzerindeki etkileri hakkında yapılan çalışmalar oldukça sınırlıidi. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ürenin, özellikle diğer buz çözücülerle kıyaslandığında kaplama malzemesinin permabilitesini artırıp, elastikiyet modülünde ve yüzey geriliminde düşmelere, diğer standart buz çözücülülerden daha fazla sebep olduğu görülmüştür. (Bu yüzden dünyada sınırlandırılıyor. En son 2003 de Kanada da hava alanlarında kullanımısınırlandırıldı.) (Journal of Transport Engineering)

13 Solüsyon Aracı 1. grafikte bir tuzlama aracıile 80 km lik yolun buzla mücadelesini göstermektedir. Toplam yaptığı yol 1280 km dir. 2. grafikte ise yine 80 km lik yolun buzla mücadelesinde solüsyon aracının sadece 80 km yol yaptığı gösterilmektedir. Tuzlama aracıile yapılan yol = 1280 km Solüsyon aracı= 80 km

14 Tuzun Asfalt Üzerindeki Etkileri Tuzun Yol Üzerindeki Etkileri

15 Anti-ice nedir? ANTİ-İCE kar yağışından önce, yola sıvıkimyasal ürün uygulanmasısonucu, karın yola yapışmasının engellenmesi ve yolda buz oluşumunun önlenmesini amaçlayan, donmayı engelleme esasına dayalıkar ve buzla mücadele yöntemidir. Kar yağışından önce, yola uygulanan sıvı kimyasal sonucu, karın yola yapışması engellenmekte, böylece kimyasal sıvıkullanılan alanlarda, buzlanma oluşmamakta yol kolayca kar buzdan temizlenmektedir. Bu yöntem ile yol bakım düzeyi daha ekonomik olarak yükseltilmekte ve bu sayede yolda oluşan buzlanma ile daha kolay mücadele edilmektedir. Anti-freeze gibi çalışan bu sistem suyun donma sıcaklığınıdüşürerek buz oluşumunu engeller. Buz oluşumunu engellediği gibi yüzeyde oluşan buz tabakasınıda eritebilir (Die-Ice). Klasik yöntemlerde uygulanan tuzun yerine kullanılan sıvıkimyasal buz çözücüler sayesinde, daha az ürün, daha az işçilik ve daha az bakım maliyetleri ile sonuca ulaşılır. Yolda uygulanan sıvıkimyasallar ile taşıt kazalarıönemli oranda azalır. Dünyada kışşartlarıile mücadelede çeşitli sıvıkimyasallar, kar -buz mücadelesinde kullanılmakta ve bu tip kimyasalların seçiminde üçana unsur yer almaktadır.

16 Buz çözme kapasitesi. Sıvıbuz çözücüler için zaman ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak buz çözme kapasitesi belirlenmektedir. Çözme kapasitesindeki sonuçlar ürünün buz çözmedeki etkinliğini ortaya koyar. Ayrıca sıcaklıkla uygulama miktarlarındaki değişimin belirlenmesini ve doğru uygulama miktarının tespitini sağlar. Tek başına yeterli olmamakla birlikte yağıştipi, seyrelme kapasitesi, trafik ve yağışsüresi gibi unsurlarıda göz önüne alarak etkili mücadelenin sırlarınıverir. Bu konudaki testler 7 ºC ile 18 ºC arasında yapılır. Bunlar buz çözücüler için standartta belirlenen deney sıcaklığıaralığıdır. Sıcaklık düştükçe aynıseyrelme oranında donma daha çabuk gerçekleşir. Bu sebeple buz çözücüler, düşük sıcaklıklarda daha az etki gösterirler. Bu değer düşük sıcaklık etkinliğini belirlemek içinde kullanılan oldukça önemli bir parametredir. ml buz / ml buz çözücü. saat olarak formulize edilebilir. Buz delme kapasitesi. Sıvıbuz çözücülerin zaman ve sıcaklık değişkenlerine bağlıolarak çeşitli sıcaklıklarda, birim zamanda buzu dikey olarak delme kapasitesini belirler. Bu veri sıvıkimyasallar için oldukça önemli bir performans kriteridir. Buzun içine dik olarak işleyen buz çözücü, buzun kırılmasınıve çatlamasınısağlar. Böylece trafik gibi mekanik müdahalelerle yolda sürtünme kaybıolmadan, buzun yoldan parçalanarak uzaklaşmasına neden olur. Bu yolla trafik güvenliği sağlanmışolur. Bu değer buzlanma sonrasıuygulamada (Die-ice), uygulamanın şeklinin ve miktarının belirlenmesinde yol, yağışve sıcaklık parametreleri ile birlikte kullanılır. mm kırılma/ml buzçözücü.saat olarak formulize edilebilir.

17 Buzu yerden kaldırma kapasitesi. Yol yüzeyine yapışmışolan buzun, sıvıbuz çözücütarafından yoldan koparılabilme kapasitesini belirlemektedir. Sıvıbuz çözücü, buzu yolun yüzeyinden koparabilme özelliği sayesinde, buzun altına sızarak, buzu asfalttan söker (ayırır). Oluşturduğu film tabakası ile buzun yere tekrar yapışmasını engeller. Yer yüzeyinde oluşmuşolan çok miktardaki buzun, trafik gibi mekanik etkilerle yoldan parçalanarak atılır. Böylece yolda kayganlık oluşmaz. Bu test sonuçlarından elde edilen sıvıbuz çözücünün; ne kadar bir birimi ile yerdeki ne kadar hacimdeki buzu kaldırmasındaki büyüklük, buz çözücünün etkinliğin belirlemede önemlidir. En az birim miktardaki buz çözücüile, yerdeki buz tabakasını en fazla miktarda kaldıran sıvı buz çözücü, en yüksek performansı elde etmiş sayılır. Ayrıca test sonuçlarının uygulama süre ve sıklıklarının belirlenmesinde de kullanılabilir. mm buz kaldırma/ml buz çözücüsaat olarak formulize edilir. Sıvıbuz çözücüler bu formülasyona göre deneye tabi tutulmakta ve elde edilen deney sonuçlarıdiğer buz çözücülerle kıyaslanmaktadır.

18 ICE-TEK ın Özellikleri En önemli özelliklerinden biri Pro active olmasıdır. Ice-tek; kar yağışından önce, kar yağışın ilk anlarında ya da kar yağışından sonra yola sıvı halde uygulanır. Bu sayede yolda buz oluşmaz. (Oysa klasik mücadelede yolda oluşan buzu çözmeye yönelik çalışma yağıştan sonra yapılmaktadır.) Ice-tek donma-çözülme kaynaklıbozulmaya sebep olmaz, asfalta zarar vermez. Dünyada bulunan tüm sıvıların aksine su donunca genleşir. Dolayısıyla donan suyun genleşmesi asfaltı çatlatır. Oysa Ice-tek ın donma sıcaklığı-70 ºC dır. Ice-tek ın yoğunluğu sudan daha ağır olduğu için, asfalttaki mikro çatlaklara sızar ve o bölgeye yerleşir. İçerisindeki katkı maddelerinden dolayıyere yapışma özelliği ile beraber sudan daha ağır olması, seyrelme olasılığınıda zorlaştırır. Bu bölgede bulunan Ice-tek donmadığıiçin, asfalt donmaz, genleşmez ve böylece zarar görmez. Oluşturduğu sıvıfilm tabakasısayesinde yağan karın yola yapışmasınıengeller. Sıvıolarak uygulandığında trafikle taşınmaz. Su buharlaşsa bile hidrofilik (nem tutucu) olduğundan yoldan taşınmaz. ( -) 70 ºC Dereceye kadar etkilidir. Die-ice (Buz çözücü) özelliği sayesinde oluşmuşbir tabakayıkolayca eritebilir.

19 Yolda sürtünme kaybıoluşmasınıengeller, sıcaklığa bağlıdeğişen bu değerler muadillerine karşıbüyük avantaj sağlar. Sürtünme katsayısı ıslak yola göre daha yüksektir. Hava şartları, yol durumu, yağışşekli v.b. sebepler göz önünde bulundurulduğunda, yol yüzeyinde minimum 72 saat kalır. Korozif etkisi diğer kimyasallara göre yok denecek kadar azdır. Korozif Etkisi Saf Suya Eşittir. Asfalta, beton zemine, mermer yüzeyine, granit yüzeyine, parke taşlara, doğal ve andazit taşlara, araçmetallerine, demire, çeliğe ve alüminyum v.b malzemeye zarar vermez, korozif ve aşındırıcı bir etkisi yoktur. Çevreye zararlıkimyasal madde kullanımınıortadan kaldırır. Kabartma tozu ve aspirinden daha az toksittir. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere ve diğer canlılara zarar vermez. Parlayıcıve yanıcıözelliğe sahip değildir. Yangın söndürme özelliğine sahiptir. Sıvıbir uygulama olmasısebebiyle, kar -buzla mücadelede işçilik ve zamandan büyük tasarruf sağlar. ICE-TEK: Geliştirilen formülü sayesinde, toprağın yapısının korunmasına yardımcı olur. Toprağın yapısınıve stabilizesini bozmaz. Toprağın Ph dengesini düzenler. Toprağın permabilitesini (geçirgenlik) düşürmez. Bitkiler için faydalıvitamin ve mineral bileşenlerini bünyesinde taşır. Uygulama alanına çok kolay ve hızlıuygulanır. Hazırlanan çözelti rahatlıkla tanklarda stok olarak saklanabilir. Çevre dostudur.

20 Karla Mücadelede Kimyasal Kullanımının Sürtünme Üzerindeki Etkileri Yol yüzeyinde sürtünme katsayısı, karla mücadelede önemli bir etkendir. Yol yüzeyinin sürtünme katsayısının düşmesi ile yol güvenliği azalır, yol kayganlaşır ve bu durum trafik kazalarına sebep olur. Yolun ıslanmasına ve neme bağlıolarak yol yüzeyindeki sürtünme katsayısı, kuru yola göre daha düşüktür. ICE-TEK dan kaynaklanan sürtünme kaybı, sıcaklığa bağlıolarak sudan kaynaklanan sürtünme kaybına eşittir. +10 oc nin üstünde bu oran, biraz daha yükselebilir. Ama sıcaklıktaki azalma ile birlikte ICE-TEK kaynaklısürtünme kaybıazalır, hatta -2 oc den sonra yolda sürtünmeyi pozitif yönde etkileyerek, yol tutuşunu arttırır. Karla mücadele kimyasallarının sürtünme kaybı, büyük ölçüde sıcaklık ve neme bağlıdır. Bu tip kimyasalların bir çoğu hidrofilik (nem tutucu) özellik gösterdiklerinden, nem sürtünme kayıplarında önemli bir parametredir.

21 Neden Sürtünme Kaybı; Sıvıkimyasal maddelerin, yol üzerinde neden sürtünme kaybına sebep olduklarıtam olarak bilinmemektedir. Bir teoriye göre bu tip kimyasalların kullanımısırasında, yüzey üzerinde mikro boyutta geçici bileşikler oluşturduklarıve bu bileşiklerin mermer gibi davranarak kayganlığıartırdığıvarsayılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sürtünme kaybının, maksimum düzeyde faz değişimi sırasında meydana geldiği gözlemlenmiştir. (Sıvı-Katı; Katı-Sıvı) ICE-TEK, sıvı olduğu için, faz değişimi sırasında meydana gelen sürtünme kayıpları minimum düzeydedir. Yine bu çalışma kapsamında, performansı geliştirilmiş ürünlerin ürün yapısına bağlı olarak sebep olduğu sürtünme kaybının diğer ürünlerden daha az olduğu belirlenmiştir. ICE-TEK MgCl2 kökenli bir ürün olmasına rağmen, sebep olduğu sürtünme kaybı, saf suyun sürtünme kaybına eşittir. Sıcaklıktaki artışın, sürtünme kaybınıartırdığıve nemliliğin sürtünme kaybında önemli bir rol oynadığıyine bu çalışma kapsamında belirlenmiştir.

22 Bu buluşun konusu olan kompozisyonun korozyon etkisi, biyolojik çözünme ve farklıhava sıcaklık derecelerinde etkisini değerlendirmek amacıyla ek testler yapılmıştır. Test sonuçları aşağıda gösterilmiştir. KOROZYON TESTLERİ Farklıkonsantrasyonlardaki ıslatma suyuna yumuşak çelikten üretilmişvida daldırılmıştır. Islatma suyunun içinde 4 ay boyunca kalan vidalarda fiiliyatta herhangi bir paslanma veya oksitlenme belirtileri tespit edilmemiştir. Laboratuar ortamında yapılan korozyon testlerinde yıllık korozyon etkisinin 13,4 mkm olduğu sonucuna varılmıştır. Buzlanmaya karşıkullanılan diğer ürünlerin korozyon etkisine göre bu oran son derece düşüktür ve temiz sudaki korozyonun küçük bir kısmınıteşkil etmektedir. Yumuşak çelikten üretilmişvidalar düzenli bir şekilde farklıkonsantrasyonlardaki ıslatma suyu ile püskürtülmüştür. Püskürtme işlemi 4 ay boyunca düzenli bir şekilde tekrarlandıktan sonra vidalarda fiiliyatta herhangi bir paslanma veya oksitlenmebelirtileri tespit edilmemiştir. Korozyon yerine vidaların üzeri kurumuş ıslatma suyu ile izole edildiği anlaşılmıştır, bu neden ile vidalarıkaplayan tabaka zarar verici olmak yerine koruyucu rol oynamıştır. Yumuşak çelikten üretilmişvidaların kıyaslanmasıiçin yukarıda anlatılan benzer testlere tabi tutulmuşlardır, fakat %5 klorlu tuz konsantrasyon oranında su solüsyonu kullanılmıştır. Bu testlerde ciddi bir korozyon gözlemlenmişve metalin bozulduğu tespit edilmiştir.

23

24 Ekipmanlar

25 Kaldırımlarda solisyon uygulaması

26

27 Depolama Şekli Sıvı olan ürün suyun saklanabildiği her yerde kolayca saklanabilir. Özel bir depolama gerektirmez

28 Magnezyum Klorür(MgCl2): Nem % 30-50, sıcaklıkta 2-10 ºC arasında değişmiştir. Başlangıçsıcaklığı2 ºC ve % 30 nem varken, sürtünme katsayısı0,347, sıcaklık 10 ºC olduğunda sürtünme katsayısının 0,320 ye düştüğütespit edilmiştir. Bu testler 15 dakika devam etmiştir. Sıcaklık 15 ºC olduğunda ise bu değer; 0,278 e kadar düşmüştür yılında yapılan bir çalışmada, Magnezyum Klorür sıvıolarak karla mücadelede kullanımının da, yoldaki sürtünmeyi azaltmak yerine, sürtünme katsayısınıartırdığıtespit edilmiştir. Uygulama miktarı100lt / km olarak uygulanmıştır. Kalsiyum Klorür (CaCl2): Bu kimyasal madde ile ilgili yapılan deneylerde; belirli bir nemin altındaki değerlerde kalsiyum klorürür nemini kaybettiği ve çökeldiği anda sürtünme katsayısının a kadar düştüğütespit edilmiştir. Ayrıca kritik çalışma aralığının, neme bağlıolduğu açıkça tespit edilmiştir. Başlangıçta olan katsayı, nem kaybıyla birlikte, yüzey üzerindeki sürtünme kaybıyükselmiştir.

29 Sonuç ICE-TEK Kullanımı ile ; Kazalarıönlenmesinde, Yolların daha hızlıve kolay temizlenmesinde, İşçilik maliyetlerinin ve geleneksel kimyasalların kullanımının düşürülmesinde, Korozyonun önlenmesinde, Yollarda yüksek bakım şartlarıoluşmasında, Yalnızca otoyol veya karayollarıiçin değil havaalanları, yürüyüşyolları, kaldırımlar, parklar, otoparklar, alışverişmerkezleri, hastaneler, fabrika alanları, benzin istasyonları, siteler, stadyumlar ve bahçelerde uygulanmasında Çok etkili sonuçlar alınmıştır.

30 1. Uygulanabilirlik açısından klasik kar ve buzla mücadele yöntemlerine göre üstünlüğü nedir? Cevap:Uygulama yöntemi açısından klasik yöntemlere göre daha kolaydır. Uygulama amacıyla hazırlanmıştankerlerden yola püskürtme ile kolaylıkla uygulanabilir. Bu nedenle işçilik maliyetleri ve yolun her noktasına homojen uygulanabilirlik açısından daha avantajlıdır. 2. Düşük sıcaklıklarda etkisi nasıl ve ne kadar süre olmaktadır? Cevap: Kar-buz çözücü solüsyon -45 derece gibi düşük sıcaklıklarda yolun fiziki şartlarına bağlı olarak 1,5-2 gün etki gösterebilmektedir. 3. Etkin sonuç almak için uygulama nasıl ve ne zaman olmalıdır? Cevap:Solüsyon temel olarak kar-buz oluşumunu önleyerek etki göstermektedir. Bu nedenle buzlanma öncesi uygulama ile buz oluşmadan önlem alınmaktadır. Oluşan buzun üzerine uygulama ile hemen etki göstermeye başladığıgözlenecektir. Buzun kalınlığına bağlı olarak birkaç dakikada etki göstermektedir. 4. Uygulanan yüzeye zararları var mı? Cevap: Tuz uygulanmasıyla yol zemininde, köprü ve viyadük çelik aksamlarında büyük hasarlar oluşmaktadır. Solüsyonun inhibe edilmiş korozif özelliğinden dolayı yol, köprü, viyadük gibi uygulama noktalarına her hangi bir zararı yoktur. 5. Çevre açısından toksik mi? Cevap:Solüsyonun içerisinde kesinlikle ağır metal bulunmamaktadır. Bitkiler için klorofil oluşumunu destekleyen mineral içerdiğinden bitki ve çevre sağlığıbakımından pozitif etkiye sahiptir. Solüsyonla ilgili alınan raporların gösterdiği gibi solüsyonun içerik açısından çevreye her hangi toksik bir etkisi yoktur. Hayvan sağlığıaçısından da gıda tarım ve hayvancılık bakanlığıdenekler üzerinde yapılan tetkiklerde toksidasyon bulgularına rastlanmamıştır. 6. Satış fiyatı gerçekten yüksek midir? SIK SORULAN SORULAR Cevap:Tuz uygulanmasıesnasında kamyonlardan yola en az iki işçi ile sürekli tuz serpilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her 2-3 km lik mesafede sürekli kamyona tuz yüklenmesi gerekir. Ancak solüsyonun uygulanmasında böyle bir durum söz konusu değildir. Yaklaşık 30 tonluk bir tankere tek bir sefer yükleme ile işçiye gerek olmaksızın km lik bir mesafede uygulama yapılabilmektedir. Ayrıca kış sonrasıyol bakım ve onarım maliyetleri ve yakıt tüketimi de göz önüne alındığında solüsyonun tuza göre çok daha ekonomik bir ürün olduğu görülür.

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR ÜZERİNDE BUZ OLUŞUMUNU VE KARIN ZEMİN YÜZEYİNE YAPIŞMASINI ENGELLEYEN KİMYASAL BİR SIVIDIR. Perpa

Detaylı

Yeni ve Yüksek Etkili Teknolojiler

Yeni ve Yüksek Etkili Teknolojiler KARLA MÜCADELEDE ALTERNTATİF YAKLAŞIM Yeni ve Yüksek Etkili Teknolojiler TÜRKİYE NİN İLK TUZ ÖN ISLATMA KİMYASALI Registered by SES KİMYA A.Ş 2004 1 1999 2 Tuz (NaCl) Tuz, tüm dünyada özellikle 1960 lardan

Detaylı

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş.

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. YEATZ Buz Önleyici ve Buz Çözücü Solüsyon ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. Altek Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. 1 Buz Önleyici /Çözücü Solüsyon %100 Yerli Türkçe Akıllı Lojistik

Detaylı

ISO 9001: 2000 REGISTERED COMPANY. New World Technology registered by ses kimya a.ş. 2004

ISO 9001: 2000 REGISTERED COMPANY. New World Technology registered by ses kimya a.ş. 2004 R ISO 9001: 2000 REGISTERED COMPANY New World Technology registered by ses kimya a.ş. 2004 İ ç e r i k Ses Kimya A.Ş. Karla mücadelede geleneksel yöntemler Geleneksel yöntemlerin avantajları dezavantajları

Detaylı

DOĞAL MAGNEZYUM KLORÜR SOLÜSYONU BUZLANMAYA KARSI ETKİLİ ÇÖZÜM

DOĞAL MAGNEZYUM KLORÜR SOLÜSYONU BUZLANMAYA KARSI ETKİLİ ÇÖZÜM DOĞAL MAGNEZYUM KLORÜR SOLÜSYONU BUZLANMAYA KARSI ETKİLİ ÇÖZÜM DOĞAL MAGNEZYUM KLORÜR SOLÜSYONU Üretim Tesisleri Bolluk Gölü - Cihanbeyli - KONYA DOĞAL MAGNEZYUM KLORÜR SOLÜSYONU Kış aylarındaki kar ve

Detaylı

HT Kimya ile Yola Güvenle Çıkın. www.htkimya.com

HT Kimya ile Yola Güvenle Çıkın. www.htkimya.com HT KİMYA HT Kimya ile Yola Güvenle Çıkın. www.htkimya.com HAKKIMIZDA Kar ve buzla mücadele alanında dünyanın en son teknolojisini kullanarak Türkiye nin güvenilir firması olan HT KİMYA sektöründe daima

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

Karla Mücadele-2. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Karla Mücadele-2. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Karla Mücadele-2 Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Makinalarla Karla Mücadele Kar kalınlığı 5 cm yi geçtiği zaman, makinalar kullanılarak karla mücadele edilir. Kar kalınlığı 5-20 cm aralığında, önüne düz bıçak

Detaylı

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989)

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989) ZEMİN İZOLASYONU FLOORMATE MALZEME ÖZELLİĞİ Uzunluk: 1200mm Genişlik: 600mm Kalınlık: 30, 40, 50, 60,80 mm BASMA DAYANIMI : 200 kpa (%10 deformasyonda) BASMA SÜNMESİ : 60 kpa (%2 deformasyonda, 50 yıl

Detaylı

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Korozyon Tabiatta hemen hemen tamamı bileşik halde bulunan metallerin tabii hallerine dönüş çabasına korozyon denilebilir.

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

BUZLANMAYI ÖNLEYİCİ VE BUZ SÖKÜCÜ (ANTI-ICING VE DEICING) SIVI

BUZLANMAYI ÖNLEYİCİ VE BUZ SÖKÜCÜ (ANTI-ICING VE DEICING) SIVI : Safegrip Kimyasal Yapısı : Korozyon İnhibitörlü Potasyum Asetat Esaslı Buzlanmayı önleyici ve Buz çözücü konsantre sıvı Donma noktası : -60ºC ph : 10.8 11.2 : Uçuk sarı renge yakın SAFEGRIP uçak pisti,

Detaylı

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Ağaç Budama Bedeli 1.1 Ağaç Budama Ücreti 2 Ağaç Kesim

Detaylı

THERMAL SPRAY KAPLAMA

THERMAL SPRAY KAPLAMA THERMAL SPRAY KAPLAMA ANTİ KOROZYON UYGULAMALARI Tel malzemenin ısıtılıp, eriyik veya yarı eriyik halde, itici gaz aracılığı ile iş parçasına püskürtülmesi ile yapılan kaplamalardır. Thermal Spray sistemleri,

Detaylı

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir.

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir. Özellikle eski araçlarda, motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan fazla yağ tüketiminin önüne geçer, böylece yakıt ekonomisi sağlar. Yağın viskozite indeksini düzenler. Egzoz dumanını azaltır. Kullanımı:

Detaylı

Su İzolasyon Çözümleri

Su İzolasyon Çözümleri Su İzolasyon Çözümleri İçindekiler 4 Uzun Ömürlü Köprü Çözümleri 6 Çatılardaki Mükemmel Performans 8 Otoparlarda Sorunsuz Çözümler 10 Doğru Çözümü Bulmak 2 Yapınızın Korunması Yapınızın özellikleri ne

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-I Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ

DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ www.altuninsaat.com.tr bilgi@altuninsaat.com.tr DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ SPREY POLİÜRETAN KÖPÜK NEDİR? Sprey Poliüretan Köpük; Mobil izolasyon aracı içerisinde bulunan özel donanımlı makine

Detaylı

EPOKSİ VE POLİÜRETAN SİSTEMLER METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ

EPOKSİ VE POLİÜRETAN SİSTEMLER METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ YAPILAN İŞLER Bina Dış Cephe Gerekli Yüzey Hazırlıklarının ve Gerekli Tamiratların Yapılması Dış Cephenin

Detaylı

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır.

Sayfa 1/6. NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. Sayfa 1/6 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Outside Dış yüzeylerde kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Outside kaplama kötü hava şartlarına ve çevresel etkilere

Detaylı

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Inside, iç yüzeylerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş,kolay uygulanabilir hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Inside kaplama, özellikle yüksek bir

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya

Baumit SilikatColor. (SilikatFarbe) Boya Baumit SilikatColor (SilikatFarbe) Boya Ürün Dış ve iç cephelere el veya makine ile uygulanabilen, sodyum silikat bazlı, kullanıma hazır mineral esaslı bir boyadır. Bileşimi Mineral esaslı dolgu maddeleri

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı:

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı: TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. Kullanım

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

Ve diğerleri... Malzemenin delinmesi ile oluşan ürün kaybı, Çevreye yayılan ürünün neden olduğu kirlilik ve zararlı etkiler, Ürünün yanıcı olması duru

Ve diğerleri... Malzemenin delinmesi ile oluşan ürün kaybı, Çevreye yayılan ürünün neden olduğu kirlilik ve zararlı etkiler, Ürünün yanıcı olması duru Korozyon nedir? Korozyon en genel anlamda malzemelerin çevre etkisiyle bozularak kullanılamaz hale gelmesidir. Ancak bu terim daha çok metal veya alaşımlarının bulundukları ortam ile kimyasal reaksiyonlara

Detaylı

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ATIK VE ZEMİNLERİN OTURMASI DERSİN SORUMLUSU YRD. DOÇ DR. AHMET ŞENOL HAZIRLAYANLAR 2013138017 ALİHAN UTKU YILMAZ 2013138020 MUSTAFA ÖZBAY OTURMA Yapının(dolayısıyla temelin ) düşey

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

Çatılarda Tam Koruma CONIROOF

Çatılarda Tam Koruma CONIROOF Çatılarda Tam Koruma CONIROOF En Tepeden Başlayın Bir binanın en önemli bölümlerinden biri çatısıdır. Yetersiz çatılar, yapının yalnızca işlevselliğini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bakım zorunluluğuyla

Detaylı

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama gerekli

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3252 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı sistemlere

Detaylı

OTOPARK SU YALITIM VE KAPLAMA SİSTEMİ (CONIDECK)

OTOPARK SU YALITIM VE KAPLAMA SİSTEMİ (CONIDECK) OTOPARK SU YALITIM VE KAPLAMA SİSTEMİ (CONIDECK) 1. Genel Altı yaşam alanı ve üzeri otopark (veya üzerinde mekanik etkiler olan tüm alanlar) olarak kullanılan yapıların su yalıtımı ve kaplama sistemi olarak

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

Epoksi dispersion: Bağlayıcı madde ve astar Bununla zeminler güzel olur!

Epoksi dispersion: Bağlayıcı madde ve astar Bununla zeminler güzel olur! Epoksi dispersion: Bağlayıcı madde ve astar Bununla zeminler güzel olur! HADALAN EBG 13E Hadalan TR HADALAN EBG 13E 6S.indd 3 HADALAN EBG 13E Bununla zeminler güzel olur! Değişik mekanik ve kimyasal aşınmalar

Detaylı

ATMOSFERİK FAKTÖRLERİN MERMER VE GRANİT CEPHE KAPLAMA MALZEMELERİ ÜZERİNDEKİ PARLAKLIK KAYBINA OLAN ETKİLERİ

ATMOSFERİK FAKTÖRLERİN MERMER VE GRANİT CEPHE KAPLAMA MALZEMELERİ ÜZERİNDEKİ PARLAKLIK KAYBINA OLAN ETKİLERİ ATMOSFERİK FAKTÖRLERİN MERMER VE GRANİT CEPHE KAPLAMA MALZEMELERİ ÜZERİNDEKİ PARLAKLIK KAYBINA OLAN ETKİLERİ Yrd. Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN Anadolu Üniversitesi Müh-Mim. Fakültesi Mimarlık Bölümü İkieylül

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

Jotamastic Smart Pack

Jotamastic Smart Pack ENDÜSTRĐYEL ÜRÜNLER PERAKENDE SERĐSĐ Jotamastic Smart Pack Mükemmel penetrasyon, yapışma ve nem toleransı Fırça ve rulo ile kolayca uygulanır. Đki bileşen hızlı ve kolay bir şekilde karıştırılır. - 10

Detaylı

Baskı Betonun Avantajları

Baskı Betonun Avantajları ZEMİN KAPLAMALARI Baskı Betonun Avantajları UV Işınlarına karşı dayanıklı %100 doğal görüntü Ekonomik maliyet avantajı Üretim süresi avantajı Çökme ve tozlanmaya karşı mukavemet Kalıcı renk kalitesi Uzun

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama Baumit SilikatTop (SilikatPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, mineral esaslı, silikat ince son kat dekoratif kaplamadır. Dış ve iç cepheler için, Tane veya Çizgi dokuya sahip sıva dokulu

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar hava Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 Metal Pigment Kaplamalar Metal Pigment Kaplamalar metal yüzeylerde korozyon olarak r. Bunun ötesinde

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

Protectosil CIT İleri Korozyon Önleme Teknolojisi

Protectosil CIT İleri Korozyon Önleme Teknolojisi Protectosil CIT İleri Korozyon Önleme Teknolojisi 1 Protectosil CIT yatırımınızı korur! Binalar, köprüler, barajlar, tüneller, büyük otoparklar gibi betonarme yapılar önemli boyutlarda özel sektör ve kamu

Detaylı

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır isonaturelle nedir? isonaturelle, çok amaçlı bir yalıtım malzemesidir. %98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır Soğuğa karşı Sıcağa

Detaylı

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi-Siperler Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama

Detaylı

PLAS-P AIRCRAFT AIRCRAFT BUZ ÖNLEYİCİ SOLÜSYON DEICING & ANTICING

PLAS-P AIRCRAFT AIRCRAFT BUZ ÖNLEYİCİ SOLÜSYON DEICING & ANTICING PLAS-P AIRCRAFT AIRCRAFT BUZ ÖNLEYİCİ SOLÜSYON DEICING & ANTICING Perpa Ticaret Merkezi B. Blok Kat:13 No:2442 Okmeydanı/İSTANBUL Tel : +90212 222 37 52 Fax : +90212 222 37 52 www.akemkimya.net akemkimya@gmail.com

Detaylı

- Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR

- Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR OTEKOLOJİ SU - Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR ÇİĞ VE KIRAĞI - Toprak yüzeyinin sıcaklığını kaybetmesi - Suyun yoğunlaşması - Çiy

Detaylı

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur. KOROZYON KOROZYON VE KORUNMA KOROZYON NEDİR? Metallerin bulundukları ortam ile yaptıkları kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen malzeme bozunumuna veya hasarına korozyon adı

Detaylı

SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİLERİ

SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİLERİ SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİLERİ AVANTAJLARI Soğuk Sprey Teknolojisi ile mükemmel Kaynak çözümleri İstenilen kalınlıkta kaynak dolgusu Mükemmel yapışma ve yüksek yoğunluklu kaliteli kaynak Isıdan oluşabilecek

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME 1. ÜRÜN 1.1. ÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ Doğal şekerler ve bitkilerin enzime bağlı fermantasyonu sonucuyla %100 organik olarak formüle edilip; üretilmiş bir üründür. Yol yapımında alt taban

Detaylı

Yeni Nesil Yalıtım Levhası

Yeni Nesil Yalıtım Levhası Yeni Nesil Yalıtım Levhası, ara bölme duvarlarda ve giydirme cephelerde, ısı ve ses yalıtımında kullanılabilen, esnek, dayanıklı, ve uygulaması kolay mineral yün esaslı yalıtım levhasıdır. Isı ve ses yalıtımı

Detaylı

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 yapısında solvent ve uçucu bileşen içermeyen 2 kompenantlı 3:1 oranında kullanılan derz, dilatasyon noktaları ve beton çatlakları için tasarlanmış

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

Silifoz Filtre Sistemi

Silifoz Filtre Sistemi Silifoz Filtre Sistemi RMF BSFT ATK 11 SA - Enerji ve bakım masraflarında tasarruf sağlar. - Su sistemlerinizin ömrünü uzatır. RMF BSFT ATK 11 SA Silifoz - Oteller, kamu binaları, konutlar gibi ortak yaşam

Detaylı

Master Panel NOVA 5TM Çatı

Master Panel NOVA 5TM Çatı Master Panel NOVA 5TM Çatı Ürün Tanımı Yangın riskinin yüksek olduğu yapılarda ve azami yangın dayanımı istenen binalarda güvenle kullanılırken beş hadveli formuyla geniş açıklıkların güvenle geçilmesini

Detaylı

RENCO Modüler Su Depoları

RENCO Modüler Su Depoları İçilebilir su veya niteliksiz su rahatlıkla depolanabilir. Yeraltına, açık alana ve bina içine, montajı yapılabilir. UZUN ÖMÜRLÜ, TEMİZLİĞİ KOLAY. Estetik bir görünüme sahiptir, yerleşim alanlarında bile

Detaylı

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı Asfalt yüzeyler için dekoratif renkli kaplama Genel Bilgi : KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı asfalt ve beton yüzeylere uygulanan, dekoratif renkli yüzey kaplama sistemidir. Paket

Detaylı

CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI

CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI Y.Doç.Dr. Murat KARACASU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Nisan 2011 TÜRKİYE DE SON 6 YILDA

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

FOREKAZIK ÇALIŞMALARINDA SIVI POLİMER KULLANIMI

FOREKAZIK ÇALIŞMALARINDA SIVI POLİMER KULLANIMI FOREKAZIK ÇALIŞMALARINDA SIVI POLİMER KULLANIMI Adil ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi,Fen Bilimleri Enstitüsü adil@sondajteknigi.com BU ÇALIŞMADA İRDELENECEK HUSUSLAR 1. FOREKAZIK NEDİR? 1. FOREKAZIKLAR NASIL

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Geleneksel anlamda korozyon metal ve alaşımlarının çevreleri ile kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozulmalarını tanımlamak

Detaylı

Master Panel 915 R3 Çatı ve Cephe

Master Panel 915 R3 Çatı ve Cephe Master Panel 915 R3 Çatı ve Cephe Ürün Tanımı Türkiye de üretilen ilk, tek ve gerçek kepli sandviç paneldir. Master Panel in en büyük avantajı panel bağlantı elemanlarının, panel birleşim noktasını örten

Detaylı

Master Panel 1000 R4 Çatı ve Cephe

Master Panel 1000 R4 Çatı ve Cephe Master Panel 1000 R4 Çatı ve Cephe Faydalı Eni Minimum boy Maksimum boy 1000 mm 3 metre Nakliye Koşullarına Bağlıdır Ürün Tanımı Türkiye de üretilen ilk, tek ve gerçek kepli sandviç paneldir. Master Panel

Detaylı

Oil Europe. Karartıyı önler 500 saatlik tuz testiyle sertifikalanmıştır 1000% elastikiyet çatlama yapmaz Soyulabilir film. 400ml Brüt ağarlığı:

Oil Europe. Karartıyı önler 500 saatlik tuz testiyle sertifikalanmıştır 1000% elastikiyet çatlama yapmaz Soyulabilir film. 400ml Brüt ağarlığı: Ürün boyutu: 400ml Brüt ağarlığı: 370gm Net ağarlığı: 276gm UN Numarası 1950 VOC 800g/l Gümrük Kodu 3403 Üretici Ülke UK Barkod 5060285060194 Madde Numarası 1069 ÖZELLİKLER Renk Şeffaf Kıvam Sıvı Koku

Detaylı

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU Tasarrufun önemi Su kaynakları bakımından çok zengin olmayan Türkiye de de suyun bütün sektörlerde tasarruflu kullanımını özendirici yeni tedbirler

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ ALİ SAĞLIK İSU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EKİM 2015 2015 YILI İTİBARİYLE ATIKSU

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

Teknik Data Boydur M12 Ultra MMA Esaslı, Solventsiz, İki Bileşenli, Zemin Kaplama Veya Çabuk Tamirat Amacı İle Kullanılabilen Mortar:

Teknik Data Boydur M12 Ultra MMA Esaslı, Solventsiz, İki Bileşenli, Zemin Kaplama Veya Çabuk Tamirat Amacı İle Kullanılabilen Mortar: Teknik Data MMA Esaslı, Solventsiz, İki Bileşenli, Zemin Kaplama Veya Çabuk Tamirat Amacı İle Kullanılabilen Mortar: Tanım: İki bileşenli, MMA (Metilmetakrilat)esaslı, mekanik ve kimyasal etkilere, atmosfer

Detaylı

CONIDECK. Otopark Kaplamasında Rakipsiz Çözüm

CONIDECK. Otopark Kaplamasında Rakipsiz Çözüm CONIDECK Otopark Kaplamasında Rakipsiz Çözüm İlk Savunma Hattı Otoparklar, üzerlerine dökülen yağların, asitlerin ve karbondioksit gazlarının sonucu olarak sürekli agresif kimyasalların zararlarına maruz

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Master Panel 1000 R5 Çatı

Master Panel 1000 R5 Çatı Master Panel 1000 R5 Çatı Ürün Tanımı Beş hadveli yanal binili sandviç panelidir. %10 eğimle çatı kaplaması yapılabilmektedir. En büyük avantajı yanal binili panel birleşimi sayesinde hızlı montaj yapılmasıdır.

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Günümüzde yapı kimyasalları sektöründe doğan farklı ihtiyaçlar için (yüksek sıcaklık, erken mukavemet, hızlı priz, çatlaksız yapı) farklı çözümler

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORGANİK KİMYA LABORATUVARI DENEY 8 : YÜZEY GERİLİMİNİN BELİRLENMESİ DENEYİN AMACI Gazlarda söz konusu olmayan yüzey gerilimi sıvı

Detaylı

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ ÖZET CO 2 kaynağında tel çapının, gaz debisinin ve serbest tel boyunun sıçrama kayıpları üzerindeki etkisi incelenmiştir. MIG kaynağının 1948 de

Detaylı

Master Panel Nova 5 Çatı

Master Panel Nova 5 Çatı Master Panel Nova 5 Çatı Beş hadveli yanal binili sandviç panelidir. %10 eğimle çatı kaplaması yapılabilmektedir. En büyük avantajı yanal binili panel birleşimi sayesinde hızlı montaj yapılmasıdır. Hadveli

Detaylı

Yalıtım Çözümleri. inovatif yapı çözümleri

Yalıtım Çözümleri. inovatif yapı çözümleri Yalıtım Çözümleri inovatif yapı çözümleri Bodrum, Temel ve Perde Yal t m 13 Hızlı sertleşen, lifli, 3 mm ile 50 mm arasında uygulanabilen su yalıtım sıvası Yasal onay belgeli Özellikler INTRASIT RZ1 55HSP

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI 1.GİRİŞ Mermer üretiminde ülkemiz dünyada önemli bir yere sahiptir. Mermer ocak işletmeciliği ve işleme

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Master Panel Nova3 Çatı

Master Panel Nova3 Çatı Master Panel Nova3 Çatı Ürün Tanımı Üç hadveli yanal binili sandviç panelidir. %10 eğimle çatı kaplaması yapılabilmektedir. En büyük avantajı yanal binili panel birleşimi sayesinde hızlı montaj yapılmasıdır.

Detaylı

«Köprülerde İletken Asfalt Kaplamalarla Buzlanmayla Mücadele Yöntemleri» Cahit GÜRER (Afyon Kocatepe Ünv.) Cihan Düşmez (Afyonkarahisar Belediyesi)

«Köprülerde İletken Asfalt Kaplamalarla Buzlanmayla Mücadele Yöntemleri» Cahit GÜRER (Afyon Kocatepe Ünv.) Cihan Düşmez (Afyonkarahisar Belediyesi) «Köprülerde İletken Asfalt Kaplamalarla Buzlanmayla Mücadele Yöntemleri» Cahit GÜRER (Afyon Kocatepe Ünv.) Cihan Düşmez (Afyonkarahisar Belediyesi) 09 Mayıs 2015 Bursa I. Giriş Kış aylarındaki ulaşımı

Detaylı

Master Panel 1000 R5M Çatı

Master Panel 1000 R5M Çatı Master Panel 1000 R5M Çatı Ürün Tanımı Teras çatı kaplamalarında kullanılır. Panelin alt yüzey metal (boyalı galvanizli sac), üst yüzeyi ise PVC membranlı veya TPO membranlı olarak üretilir. Böylece şantiyede

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi Pomza, inşaat sektöründe hafif beton elde edilmesinde agrega olarak kullanılmaktadır.

Detaylı