KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ"

Transkript

1 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ Zuhal TÜRKTAŞ * Selcen BÜBER ** Öz Türk kültürünün en önemli unsurlarından biri olan el sanatları, toplumun yaşam biçiminin ve yaratıcılığının göstergesi niteliğindedir. Türk el sanatları geleneği içerisinde köklü bir geçmişi olan dokumacılık, günümüzde varlığını sürdürmeye çalışan maddi kültür değerlerindendir. El dokumacılığı kapsamında yer alan kolan dokumalar, çözgü yüzlü, şerit şeklinde ve genellikle desenli olarak Anadolu nun bazı yörelerinde dokunmakta ve kullanılmaktadır. Bozkır merkez ve köylerinde günlük ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde kolan dokumacılığı varlığını sürdürmüştür. Yün hammaddenin bulunması ve Bozkır ın bir dokuma bölgesi olmasından dolayı kolan dokumalar, yere kurulan tezgâhlarda ihtiyaçlar doğrultusunda dokunmuştur. Türk kültürünün zenginliği içinde özel bir öneme sahip olan kolan dokumaların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından günümüze ulaşan örneklerin belgelenmesi önemlidir. Çalışmada, Konya Bozkır ilçesinde bulunan kolan dokuma örnekleri hammadde, teknik, renk, desen özellikleri ve kullanım alanları ile bugünkü durumu açısından incelenecek ve bir sonuca varılacaktır. Ayrıca çalışma ile Konya nın Bozkır ilçesinde bulunan kolan dokuma örnekleri ile diğer yöreler arasındaki etkileşim ve farklılıklar da ortaya konulmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler Dokumacılık, Kolan dokuma, Konya Bozkır el sanatları * Doç. Dr. Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Konya zbezirci@gmail.com, ** Uzman.

2 904 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 1.GİRİŞ Türk el sanatları geleneği içerisinde köklü bir geçmişi olan kolan dokumalar, günümüzde varlığını sürdürmeye çalışan maddi kültür değerlerindendir. El dokumacılığı kapsamında yer alan kolan dokumalar, çözgü yüzlü, şerit şeklinde ve genellikle desenlidir. Desenin çözgüde oluştuğu, enleri dar ve boyları uzun olan şerit şeklindeki dokumalara " kolan dokuma " adı verilmektedir. Kolan dokumalar, özellikle konar - göçer yaşamın vazgeçilmez bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Anadolu da daha çok geleneksel kullanım alanlarında değerlendirilen bu dokumalar günümüz ihtiyaçları doğrultusunda ve turistik amaçlı olarak farklı alanlarda kullanılabilir niteliklere sahiptir. Kolan dokuma yapılırken yere çakılan iki çubuk arasına, dokunacak yere göre boyu ayarlanan çözgü ipleri gerilmekte, arasına gücü görevi yapan gücü çubuğu geçirilmektedir. Çubuğun döndürülmesiyle açılan çözgü aralığından atkı ipi atılıp, kılıçla sıkıştırılarak dokuma yapılmaktadır (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,2006). Kolan dokumalar kullanılan araca ve tekniğe göre kartlı ya da kartsız olarak iki gruba ayrılmaktadır. Kartlı kolan dokuma daha çok "çarpana dokuma" olarak bilinmektedir (Kahvecioğlu,2009:282). Çarpana dokumalarda kullanılan temel araç çarpanlardır. Genellikle kare şeklinde kartlar kullanılmakla beraber üçgen, altıgen, sekizgen ve dikdörtgen kartlar da kullanılmaktadır (Akpınarlı, Ortaç,2007:81). Kartsız kolan dokuma ise çözgü ve atkı olarak bilinen iki iplik sisteminin temel oluşturduğu, yün, kıl, pamuk ipliklerle yer tezgâhında dokunan, kartların yerine gücü çubuğunun kullanıldığı, bu çubuk yardımı ile açılan ağızlıktan geçirilen atkı ipliklerinin sıkıştırılmasıyla elde edilen, çözgü yüzlü şerit halindeki dokumalardır (Kahvecioğlu,2009:282). Kolan dokuma ile çarpanalı dokuma aynı dokuma gibi görünse de kullanılan araçlardan ve teknikten kaynaklanan farklılıklar söz konusudur. Kolan dokumalar yer tezgâhlarında dokunurken daha çok yörüklerin kullandığı ilkel bir tezgâh olan yer tezgâhı isteyenin bahçesinde kurabileceği, basit bir alettir.

3 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 905 En eski uygarlıklardan olan Mısır da yatay ve dikey dokuma tezgâhlarının yanında kuşak ve kumaş için çarpanalı tezgâhlar da kullanılmıştır. M.Ö yıllarında yapılmış olan Susa mabedinin temellerinde bulunan, fildişinden yapılmış, köşelerinde delik buluna bir çarpana levhasıdır. Bilinen en eski çarpana dokuması, 342 levhacıkla dokunmuş ve " Ramses kuşağı " denilen bir buluntudur. Kuzey Almanya ve Danimarka da yapılan bataklık kazılarında 3.ve 4. yüzyıla ait çarpan ile yapılmış, şerit halinde dokumalar ele geçirilmiştir. Güney Norveç teki Evebö de 6.yüzyıla ait mezar buluntuları arasında, üzerinde hayvan figürleri bulunan at kılı ve dokunmuş bir şerit dokuma bulunmuştur. İsveç in Birka şehrinde 9 10 yüzyıllara ait, ipekten ve ketenden yapılmış altın ve gümüş te kullanılmış şerit dokuma kalıntılarının sanat değerleri yüksektir. Avrupa da 15. Yüzyıldan itibaren şerit dokumaların, endüstrileşmiş tarzda yapılmasıyla, çarpana dokumacılığı dört yüzyıl boyunca unutulmuş, ancak birbirinden ve etkilerden uzak kenar bölgelerinde devam edebilmiştir (Aytaç, 1982:22). Oldukça eski bir dokuma tekniği olan kolon dokumacılık, Anadolu da daha çok Yörükler tarafından kullanılmaktadır. Kolon dokumacılığı içinde yaşadıkları kara çadırlarının kaplama maddesi olan keçelerin sarılmasında ve bu çadırlarının tepelerinin tutturulmasında kullanılır. Bugün teknoloji paralelinde gelişim gösteren tekstil sanayinde yün ipliği dışında farklı çeşit ve nitelikte ipliklerin (keten, pamuk, ipek, akrilik vb.) kullanıldığı farklı yapı ve görüntüye sahip olan tekstil yüzeylerin üretildiği bilinmektedir (Ergenekon, 2000 : 75-76). Günümüzde ev tekstilinde, giyim ve giyim aksesuarlarında da değerlendirilmektedir. Kolanlar eşya sarmak veya bağlamakta, çadırda, taşımada, binek ve yük hayvanlarının koşum takımlarında, giysilerde; kuşak, kemer, çorap bağı v.b. olarak kullanılmaktadır. Kullanıldıkları yere göre; kolan, kuşak, kemer, bağ, uçkur, ip gibi isimler almaktadır (Atlıhan,2002:70). Kolan dokumacılığı konar - göçer hayatın devamı olarak sürdürülürken, yerleşik yaşamın gereği olarak dokumalara olan ihtiyacın azalması ve pazardan satın alınan ürünlerin tercih edilmesi sonucunda eski önemini yitirmiştir.

4 906 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 2.MATERYAL VE YÖNTEM Çalışmanın materyalini Konya ili Bozkır ilçesinde bulunan kolan dokumalar, dokumaların üretiminde kullanılan materyaller ve bu materyallerin belgelenmesinde kullanılan fotoğraf ve belgeler oluşturmaktadır. Orta Anadolu da kolan dokuma örneklerinin varlığı bilinmekle birlikte araştırmanın kapsamına Bozkır ilçe merkezi ve bazı köylerinde bulunan kolan dokumalar alınmıştır. Araştırmanın katalog kısmında dokumalar, üretim yılı, teknik, desen, renk özelliği ve ebat açısından birbirinden farklılık gösteren örnekler ile sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamına 32 adet örnek alınmıştır. Araştırmada ulaşılan kolan dokuma örneklerinden 16 adedi Bozkır Dere köyüne, 2 adedi Aşağı Sorkun köyüne, 14 adedi ise Konya Bedesten çarşısında bulunan koleksiyonerlere ait olup, bunların Bozkır ilçesinde dokunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada alan araştırma yöntemi kullanılmıştır yılında Bozkır ilçesine yapılan ziyaretlerde konu ile ilgili kaynak kişiler ile görüşme yöntemi uygulanmış ve bilgi toplanmıştır. Ulaşılan kaynak kişiler için kaynak kişi künyesi oluşturulmuştur. Bu yöntem uygulanırken dokumaların hammadde, teknik, renk, desen ve üretim süreçlerine ilişkin veriler toplanarak değerlendirilmiştir. Örnekler hakkında yörede dokumacılık ile uğraşan kişilerden alınan veriler doğrultusunda isimlendirme yapılmış, çalışmada yörede kullanılan yöresel isimlere ve deyimlere de yer verilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen her bir örnek için gözlem fişi oluşturulmuş ve teknik bilgilere ulaşılmıştır. Ayrıca yörede uygulanan anketler sonucunda dokumaların yapım evreleri belirlenerek aktarılmaya çalışılmıştır. Yörede kullanılan tezgâh, hammadde, araç ve gereçler fotoğrafları çekilerek belgelenmiştir. 3.ARAŞTIRMA BULGULARI 3.1.Bozkır İlçesi Fiziksel ve Coğrafi Özellikleri Toros Dağlarının kuzeybatı- güneydoğu doğrultulu iç etekleriyle, bu eteklerden Konya Ovası na doğru alçalan düzlük alanda yer alan Bozkır, kara iklimine sahiptir. En büyük akarsuyu, ilçe merkezini ikiye ayıran ve Beyşehir Gölü nden çıkan Çarşamba Çayı dır. İlçe adının bölgeyi fetheden Selçuklu Beylerinden "Bozkır Bey" den geldiği bilinmektedir. Tarıma dayalı olan ilçe ekonomisinde buğday, arpa, nohut, mercimek,

5 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 907 ekimi yapılmaktadır. Sebze ve meyvecilik alanındaki olumlu gelişme, sulu tarımla gerçekleşmiştir. Arazinin engebeli oluşu hayvancılığı da ileri bir düzeye ulaştırmıştır. İlçenin kuzeyinde Çumra ve Akören, güneyinde Hadim ve Antalya doğusunda Güneysınır batısında Antalya ve Ahırlı İl ve İlçeleri bulunmaktadır (Şekil:1). Şekil-1. Bozkır haritası 3.2. Bozkır Kolan Dokumacılığı Bozkır ve çevresindeki el sanatları; yıllardan beri sürdürülmesine rağmen, son yıllarda teknolojideki gelişmeler, makineleşmenin insan gücünün yerini alması ve el sanatları ürünlerine karşı talebin gittikçe azalması sonucunda yok olma noktasına gelmiştir. Geçmişten günümüze kadar kadınlar, tekstil el sanatları kapsamında aile fertlerine yönelik olarak günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde kazak, yün çorap, mekik, patik, eldiven, işlemeli tülbent, iç fanilası, kuşak, başlık, atkı, dizlik, şal ve namaz takkeleri gibi kullanım eşyaları üretmişlerdir. İlçede dokumacılık sanatına bakıldığında ise, hammadde temininden dokuma işlemine kadar birçok aşamada kadınları görmek mümkündür. Anadolu nun birçok yerinde olduğu gibi, gerek dokumada kullanılan ipi bükme, gerekse dokuma işini kadınlar yapmaktadır. Yörede kolan dokumacılığı ise tarihten bu yana önemli birer sanat kolu olarak varlığını sürdürmüş ve yapılan ürünler günlük kullanım eşyalarında kendini göstermiştir. Bekir Tosun, konu ile ilgili kaynağında (Tosun,2001: ) kolanların günlük hayatta kullanılışını; Erkeklerde olduğu gibi kadınlar da tamamıyla elde

6 908 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ dokunan elbiseler giyerlerdi. Kadınlar kışın üç eteğin üzerine önlük giyer, kolan ve toka takarlardı. Bellerine kuşak takarlardı kuşak ve kolan süslü ve tokalı olurdu. ifadeleri ile izah etmektedir. Yörede kolan dokumacılığı bugün eski önemini yitirse de daha önce üretilen örnekler yöreye özgü kültür mirası niteliğinde saklanmakta ve korunmaktadır Kullanılan Araçlar Araştırmada yörede kolan dokuma üretiminde basit yer tezgâhı kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca yün iplerin sıkıştırılmasını sağlayan kılıç, yardımcı araç olarak kullanılmaktadır. Tezgâh: Araştırma yapılan yörede kolan dokuma yapımında basit yer tezgâhı kullanılmaktadır. Yer tezgâhı dokumayı yapacak kişinin evinin önünde mevsimlik olarak basit bir düzenek ile kendisinin kurduğu ve işi bitince bozularak saklanabilen bir sistemden ibarettir (Fot:1-2). Yer tezgâhı; kartların yerine gücü çubuğunun kullanıldığı, bu çubuk yardımı ile açılan ağızlıktan geçirilen atkı ipliklerinin sıkıştırılmasıyla yüzey elde edilen, çözgü yüzlü şerit halindeki dokumaların oluşturulması için kullanılan ilkel bir tezgâh tipidir. Bozkır ilçe merkezinde bu tezgâh " yer tezgâhı " ve " yan tezgâh "olarak bilinmektedir. Kolan dokumaya başlarken ilk yapılması gereken tezgâhın oluşturulmasıdır. Tezgâh yapımına ağaç dallarından elde edilmiş iki adet kazığın, dokunacak kolanın uzunluk ölçüsünde karşılıklı olarak yere çakılması ile başlanır. Dokuma uzunluğuna göre ayarlanan bu çubuklara karşılıklı olarak çözgü ipleri geçirilmektedir. Kaynak kişilerden elde edilen bilgilere göre yörede bu çözgü ipliklerine "direzi" denilmektedir. Bazı tezgâhların dokuma bittikten sonra yakacak olarak kullanıldığı bilinmekle birlikte dokuma mevsimi gelince yeniden kurulabilme özelliğine sahip olan bu tezgâhları, her dokuyucu kendi imkânları ile temin etmektedir. Yardımcı Araçlar: Dokuma işlemi bittikten sonra çözgü ipleri tezgâhtan kesilmeden olduğu gibi çıkarıldığı için, bıçak ve makas kullanılmamaktadır. Çubuğun döndürülmesiyle oluşan aralıktan atkı ipliği geçirilmekte, ipliklerin sıkıştırılması ise yörede " kılıç " denilen araç ile yapılmaktadır.

7 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 909 Fot-1 Dokumada kullanılan tezgah Fot-2 Dokuma uygulama Kullanılan Hammadde Yörede bulunan dokumaların atkı ve çözgü iplerinin hammaddesi keçi kılı, pamuk ve yündür. Çözgü ipinin sağlam olması gerekliliğinden dolayı genellikle çift bükümlü yün iplik kullanılmaktadır (Fot:3-4). Bozkır düz dokumalarında kullanılmış olan yün ipliklerinin bundan 80 yıl öncesine kadar doğal boyalarla renklendirildiği bilinmektedir. Benzer şekilde kolan dokumaların tarihi eski olanlarında da doğal boyalı örneklere rastlanmıştır. Ancak günümüzde kolan dokumacılığı yapılmadığından hammadde temini ve renklendirilmesi ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşılamamıştır. İncelenen 32 örneğin tamamında çözgü olarak, 1 örnekte pamuk, 28 örnekte yün ve 3 örnekte keçi kılı malzeme kullanıldığı, atkılarda ise 27 örnekte yün, 5 örnektede keçi kılı malzeme kullanıldığı tespit edilmiştir. Fot- 3-4 Atkı ve çözgü için kullanılan iplik

8 910 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ Kolan Dokuma Tekniği ve Çeşitleri Çözgü ve atkı olarak bilinen iki iplik sisteminin temel oluşturduğu, yün, kıl, pamuk ipliklerle yapılan kolan dokumaların ana tekniği bezayağıdır. Araştırma yapılan yörede dokumalar yer tezgâhında dokunmuş olup, bu tezgâh üzerinde çözgüler dokumanın enine uygun olarak çözülmektedir. Kullanım alanlarına göre genellikle şerit halinde olan dokumaların en ölçüsü farklılık göstermektedir. Kolan dokumada dokunacak yere göre boyu ayarlanan tezgâha çözgü iplikleri geçirilmektedir. Kaynak kişilerden elde edilen bilgilere göre, bu çözgü ipliklerine direzi denilmektedir. İstenen dokuma uzunluğuna göre çözülen çözgü ipleri, yer tezgâhına gerilir ve arasına gücü görevi yapan gücü çubuğu geçirilir. Çubuğun döndürülmesiyle oluşan, çözgü aralığından atkı ipi geçirilip, kılıçla sıkıştırılarak dokuma yapılmaktadır. Yörede atkı ipliklerine ise argaç denilmektedir. Kolan dokuma çözgü yüzlü bir dokumadır. Dokunmasına devam edilen bir kolan dokumada gözle görülebilen iplikler çözgü iplikleridir ve bunlar yere çakılan iki çubuk üzerine gerilen ipliklerdir. Çözgü ipliklerinin bağlama işlevi gören atkı ipliği, dokuma esnasında dokumanın içerisine gizlenir ve gücü çubuğunun döndürülmesiyle alt kısımda kolan çözgü iplikleri yüzeye gelerek içerisinde atkı ipliğinin geçtiği atkı aralığı oluşturur. Çözgü ipliklerinin bu hareketi kolon dokumacılığının özelliğini oluşturur. Kolan dokumada sadece belirli genişlikte dokumalar elde edilmektedir. Ancak biten kolonlar yan yana eklenerek geniş dokumalar elde edilebilir. Araştırma yapılan yörede kolan dokumalar yer tezgâhında yapılmakta olup bu tezgâh üzerinde dokumanın enine uygun olarak çözgü çözülmektedir. Kullanım alanlarına göre genellikle şerit halinde olan dokumaların en ölçüleri farklılık göstermektedir. Tezgâh özelliklerine ve desene uygun biçimde çözülen çözgüler üzerine düz dokuma tekniği (bezayağı) kullanılarak atkı ipliği ile kenetleme yapılır. Atkı ipliği genellikle tek renk olarak planlanır. Çözgü ipliklerinin yan yana dizilişleri ile kenetlenme sonucu istenen desen ortaya çıkar (Fot:5-6).

9 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 911 Fot-5 Dokuma uygulama Fot-6 Dokuma uygulama Dokuma işlemi bittikten sonra çözgü ipleri tezgâhtan olduğu gibi çıkarılmaktadır. Çıkarılan çözgü ipleri ise elde örgü tekniklerinden biri ile örülerek dokuma sonlandırılmaktadır. Kolan dokuma oluşturulduktan sonra bitim işlemi yapılır. Kenar temizleme işlemi olarak elde saç örgüsüne benzeyen örgüler yapılmaktadır. Yörede bu tür düğümlemeler "çapraz örgü", "elde örme", "uçkur örgü" gibi isimlerle anılmaktadır (Fot:7-8). Fot-7 Çapraz örgü Fot-8 Çapraz örgü Dokumaların Desen ve Renk Özellikleri Yörede yapılan araştırmalar doğrultusunda, incelenen tüm örneklerin geometrik desenler kullanılarak dokunduğu görülmüştür. Düzenlemelerin sadece bir geometrik

10 912 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ motifin dokumanın boyuna doğru çok kez tekrarlaması sonucu ortaya çıktığı görülmektedir. İncelenen bölgede halıcılık ve dokuma faaliyetleri geçmişten günümüze kadar etnik desenler kullanılarak sürdürülmüştür. Buna bağlı olarak yörede kolan dokumalardaki motif ve desenler incelendiğinde, yöreye özgü bazı özel düzenlemeler göze çarpar. Bu desen biçimleri yörede farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlardan bazıları "diş-diş" li, "nakışlı", "göz kolanı" el örme, balık kılçığı, zigzag, çubuklu, üçgen, boyuna düz şerit gibi isimler ile bilinmektedir. Araştırmada elde edilen bilgilere göre ikili grup olarak en çok siyah krem ile kahverengi - bej renkleri kullanılmıştırır. Bu ikili renk gruplarından biriyle dokunan dokumaların genellikle diş-dişli, enine çubuklu ve zigzag desenli dokumalar olduğu görülmektedir. Yörede göz kolanı" olarak isimlendirilen dokumanın farklı desenleri mevcuttur. Bu desen ile oluşturulan dokumalarda kullanılan renkler çeşitlenmekle birlikte kırmızı turuncu sarı ve kahverengi renkler göze çarpmaktadır. Dokumalarda kullanılmış olan yün iplerin doğal boyalarla renklendirildiği bilinmektedir. Yöreden kaynak kişiden elde edilen bilgiye göre "göz kolanı" desenli dokumada kullanılan turuncu ve sarı renklerin karamık kökü nden kaynatılarak elde edildiği öğrenilmiştir. Ancak günümüzde doğal boyacılık faaliyetlerinin devam etmediği, gerekli olması halinde satın alma yoluna gidileceği, bilgisine ulaşılmıştır. İncelenen 32 örnekte krem, kırmızı, kahverengi, turuncu, yeşil, siyah en çok tercih edilen renkler olarak karşımıza çıkmaktadır. Az tercih edilen renkler ise bordo, pembe, gri ve laciverttir. İncelenen bazı kolan dokuma örnekleri aşağıda görülmektedir (Fot: ). Fot.9 Zigzag Kolan Örneği

11 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 913 Fot.10 Diş-dişli Kolan Örneği Fot.11 Göz Kolanı Örneği Fot.12 Nakışlı Kolan Örneği Fot.13 Balık Kılçığı Kolan Örneği 3.3. Kolan Dokumaların Kullanım Alanları ve Bozkır Kolan Dokumacılığının Bugünkü Durumu Yörede bulunan dokumaların ebatlarına ve teknik özelliklerine göre kullanım alanları bulunmaktadır. Dokumanın en ölçüsüne göre kullanım alanı değişmektedir. Dar enli olan dokumaların çocukları sırtta taşımada kullanıldığı görülmüştür (Fot:14). Eni daha kalın olanların ise çuvalları taşımakta ve yük hayvanları ile eşya taşımak için kullanıldığına rastlanılmıştır (Fot:15). Ayrıca bazı köylerde giysilerin üzerine süsleme unsuru olarak takılan kolanların bayanların giydikleri şalvarlara kuşak olarak kullanıldığı da görülmüştür (Fot:16). Bazı örneklerde ise müştemilatlarda kullanılan yer çullarının kenar temizleme malzemesi olarak da kolan dokumalar göze çarpmaktadır. Ayrıca kolan dokumaların çuvalların ağız kısmını kapatmakta kullanıldığı görülürken, yük çuvallarının kenarında dikili olarak heybe türü kullanım eşyalarına dönüştüğüne rastlanmıştır.

12 914 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ Fot-14 Kullanım alanı Fot-15 Kullanım alanı Fot-16 Kullanım alanı Bozkır ilçe merkezinde ve köylerinde el dokumacılığı eski önemini yitirmiş ve kullanım alanları çok kısıtlı hale gelmiştir. Yörede önemini yitirmiş olan kolan dokumacılığının herhangi bir pazarlanma faaliyeti bulunmamaktadır. Ancak geçmiş yıllarda yöreye ait kolan dokumaların bazı pazarlama faaliyetleri sonucu Konya merkeze satın alma ve toplama yoluyla gönderildiği saptanmıştır. Bugün Konya merkez Mevlana cad. civarındaki koleksiyonerlerde yöreye ait çok sayıda kolan dokuma bulunmaktadır. Çalışmanın objektifliği açısından katalogda koleksiyonerlerde bulunan bazı örneklere de yer verilmiştir. Bu örneklerin ticarethanelerde bulunması ve turistik ticari ürün özelliği taşıması, gelecekte dokumaların yurt dışında farklı mekânlarda sergilenme olasılığını gündeme getirmektedir. Bu düşünceden hareketle yörede yeniden dokumacılık faaliyetlerinin başlatılması ve bu ticarethanelerin pazarlama konusunda desteği alınarak dokumaların daha geniş kesimlerce tanınmasının sağlanması bir hedef olabilir.

13 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 915 Günümüzde diğer el sanatlarında yaşanan olumsuz gelişmelerin kolan dokumacılığı için de benzer olduğu görülmüştür. Yörede bulunan iş gücü çalışma potansiyeli yüksek olan tarım alanında daha fazla kullanılmaktadır. Dokumacılık bugün için geçim kaynağı özelliğini yitirmiştir. 4. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Araştırmada 32 adet örnek incelenmiş olup, bu örneklerin tamamında teknik özelliklerinin aynı, renk ve kompozisyon özelliklerinin farklı olduğu saptanmıştır. Örnekler desen özellikleri açısından bazı farklılıklar göstermektedir. Kolan dokumanın en ölçüsüne göre kullanım alanının değiştiği görülmüştür. Hammadde açısından bakıldığında incelenen bütün örneklerde atkı ve çözgü ipliği olarak yün, keçi kılı ve pamuk kullanıldığı görülmüştür. İncelenen örneklerde genellikle kahverengi bej (krem), siyah krem(beyaz) gibi ikili renk gruplarının tercih edildiği rastlanmıştır. Sadece "göz kolanı " olarak bilinen dokumanın birkaç farklı desenden oluştuğu saptanmıştır. Bu dokuma örneklerinde diğerlerinden farklı olarak kırmızı, turuncu, sarı ve kahverengi renkler kullanılmıştır. İncelenen kolan dokumalarının ebatlarına bakıldığında en ölçülerinin genellikle 3 8 cm, boy ölçülerinin ise 200x500 cm arasında değişiklik gösterdiği görülmüştür. Günümüzde dokuma işleminin zor olarak nitelendirilmesi ve kullanım alanların kısıtlı hale gelmesinden dolayı dokuma işiyle uğraşan kişilerin kalmaması üzücüdür. İlçe merkezinde geleneksel olmakla birlikte günümüz ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin dokunmasını kapsayan bazı projeler geliştirilmelidir. Bu tür projeler sonucu üretilecek dokumalar turistik amaçlar doğrultusunda pazarlanabilir. İlçeye yakın mesafede bulunan bazı turistik beldelerdeki işletmeler, pazarlama faaliyetlerine yardımcı olabilir. Kolan dokumalar taşıma ve saklama kolaylığı açısından turistik değer taşıyan ürün niteliğindedir. Ayrıca yörede dokunan örneklerin teknik ve desen özellikleri, yöresel özellik taşıyan bazı düzenlemeler ile yeniden değerlendirilmelidir. Kolan dokumaların bugün yalnızca sandıklarda saklanan maddi kültür ürünleri olarak yaşatılması, gelecek kuşaklar için olumsuz bir gelişmedir. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlara da bazı görevler düşmektedir. İş istihdamı garantili kurs merkezleri

14 916 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ açılarak dokuma işi ile uğraşmak isteyen ve ilgisi olan kişilere faydalı olunabilinir. Bu tür faaliyetleri destekleyen projelere olanak sağlanmalıdır. Dokuma kültürünün korunarak sonraki nesillere aktarılması konusunda, bu işin eğitimin almış araştırmacılar tarafından nitelikli çalışmalar yapılmalıdır. Bu araştırmalardan elde edilen örnekler kayıt altına alınarak korunmalı, yeni dokumalara rehberlik etmesi sağlanmalıdır. Geleneksel özelliklerin korunması yanında yapılacak yeni tasarımlar, dokumacılığın yaşatılması ve geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır Bu tür uygulamalar doğrultusunda bölgede günümüz şartlarına uygun olarak kolan dokuma üretimi yapılabileceği düşünülmektedir. Türk kültürünün zenginliği içinde ayrı bir öneme sahip olan kolan dokumaların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması önemlidir. Geçmişimize şahitlik etmiş kolan dokumalar, gelecekte kültürümüze olan bağımlılığın arttırılması ve yaşatılması açısından önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle ulusların kültür birikimlerinin en canlı ve anlamlı belgeleri olması açısından bu dokumalara sahip çıkılması gerekmektedir.

15 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 917 KAYNAKÇA Acar, Belkıs (1975) Kilim Ve Düz Dokuma Yaygılar İstanbul : Ak Yayınları Acar, Balpınar Belkıs (1982) Kilim, Cicim, Zili, Sumak Türk Düz Dokuma Yaygıları İstanbul : Eren Yayınları Akpınarlı, Feriha H., Ortaç Serpil H. (2007) Ankara Çubuk İlçesi Çarpana Dokumaları, Konya : S.Ü. Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Yayınları. Aytaç, Çetin (1982) El Dokumacılığı Temel Ders Kitabı İstanbul : Milli Eğitim Basımevi Ergenekon, Cavidan (2000) Çarpana Dokumacılığı ve Çağdaş Gelişimi Açısından Öneriler ve Örnekler, Konya : S.Ü. Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Yayınları. Er Binnaz, Demir Fatma (2009),Manisa ili Gördes İlçesi Kalemoğlu Köyü Kolan Dokumacılığı ve Kullanım Alanları, Konya: S.Ü. Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Yayınları. Gündüz, İbrahim (1993) Karapınar El Dokumaları ve Kök Dokumacılık Konya : Karapınar Belediyesi Kültür Yayınları Kahvecioğlu, Habibe (2009). Denizli Kocadere Köyü Kolan Dokumacılığı, Konya : S.Ü. Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Yayınları. M.E.B El Sanatları Teknolojisi Çarpana Dokuma Ankara (2007) Onuk, Taciser ; Akpınarlı F., Ortaç S. Ve ark. (2005) Ankara İli El Sanatları Besleme Kültürü Ankara : Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sitesi (2006) Özbel, Kenan (1961). Kuşaklar ve Kolonlar, Kılavuz Kitaplar: XX.İstanbul. Sönmez, Tuna Demir (1995). El dokumacılığı ve Çarpana Dokuma, Ankara. Tazecan, Hakan (1997). Türk Dokumacılığının Dünü, Bugünü ve Yarını, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü El Sanatları Dergisi Sayı 1, Konya. Tosun, Bekir (2001). Tarihte Bozkır ve Çevresi Yelbeği Tarihi, Ekip Basım, İstanbul. Sanal Ortam Bozkır Haritası (2013) KAYNAK KİŞİ KÜNYELERİ 1-Adı Soyadı : Fatma CEBECİ Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1950 Mesleği : Ev hanımı Adresi : Dere Köyü Demirci Mahallesi Bozkır/Konya 2-Adı Soyadı : Ayşe KOCA Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1955 Mesleği : Ev hanımı Adresi : Dere Köyü Orta Mahalle Bozkır/Konya 3-Adı Soyadı : Cihan KOYUNCU Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1959 Mesleği : Dere Köyü Muhtarı Adresi : Dere Köyü Aşağı Mahalle Bozkır / Konya 4-Adı Soyadı : Ümmühan İNCE Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1952 Mesleği : Ev hanımı Adresi : Dere Köyü Orta Mahalle Bozkır/Konya 5-Adı Soyadı : Fatma CAN Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1960 Mesleği : Ev hanımı Adresi : Dere Köyü Kuzyaka Mahallesi Bozkır/Konya

16 918 KONYA BOZKIR İLÇESİ NDE BULUNAN KOLAN DOKUMALAR VE BAZI ÖZELLİKLERİ 6-Adı Soyadı : Osman ÜNLÜ Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1959 Mesleği : Dokuma Ustası Adresi : Mevlana çarşısı Merkez/Konya 7-Adı Soyadı : Emine DAĞ Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1953 Mesleği : Ev hanımı Adresi : Dere Köyü Demirci Mahallesi Bozkır/Konya 8-Adı Soyadı : Zeki ARSLAN Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1959 Mesleği : Çiftçi Adresi : Aşağı Sorkun Köyü Bozkır/Konya 9-Adı Soyadı : Muzaffer ÖZDEMİR Doğum Yeri ve Yılı : Bozkır/1964 Mesleği : Koleksiyoner Adresi : Mevlana çarşısı Merkez/Konya 10-Adı Soyadı : Hüseyin BAHAR Doğum Yeri ve Yılı : Konya /1955 Mesleği : Dokuma Ustası Adresi : Mevlana çarşısı Merkez/Konya

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER Prof.Dr. Taciser ONUK Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI Çeşitli medeniyet ve kültürlerin beşiği olan, bünyesinde eşsiz tarihi eserleri saklayan ülkemiz

Detaylı

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER G.Ü. SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER 1 Yrd.Doç.Nursel BAYKASOĞLU **Yrd.Doç.Dr. Tomris YALÇINKAYA Türk kültüründe temizliğe verilen önem, temizlik

Detaylı

KIRGIZİSTAN DA ÇARPANA VE KOLON DOKUMACILIĞINDAN ÖRNEKLER

KIRGIZİSTAN DA ÇARPANA VE KOLON DOKUMACILIĞINDAN ÖRNEKLER KIRGIZİSTAN DA ÇARPANA VE KOLON DOKUMACILIĞINDAN ÖRNEKLER The Weaving of the Çarpana and Kolon in Kyrgyzstan Ahmet AYTAÇ* ÖZ El dokumacılığı yüz yıllarca yaylak-kışlak hayat süren Orta Asya kökenli Türk

Detaylı

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015,

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, 182-195 NAHCIVAN DEVLET HALI MÜZESİ NDE SERGİLENEN KİLİM, CİCİM VE SUMAK TEKNİĞİ

Detaylı

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER Öğr. Gör. Semra ÖZBEK- Araş. Gör. Songül ARAL Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ÖZET Bu bildirinin konusunu; Buldan Bezi Üretilebilir

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EL SANATLARI EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ANABĠLĠM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERĠ BĠLĠM DALI

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EL SANATLARI EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ANABĠLĠM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERĠ BĠLĠM DALI T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EL SANATLARI EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ANABĠLĠM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERĠ BĠLĠM DALI KONYA BOZKIR ĠLÇESĠNDE BULUNAN KOLAN DOKUMALARI VE BAZI ÖZELLĠKLERĠ SELCEN

Detaylı

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir Kısrak sütünden üretilen kımız, darıdan yapılan begni bekni ve boza Türklerin bilinen içecekleriydi Bozkır hayatının başlıca Bu Türklerin kültürün bilinen önemli en eski gıda ekonomik faaliyetleri neler

Detaylı

Şanlıurfalı culha ustalarımızdan Mehmet KARATAŞ a göre culhacılık; Pamuk ipliği ve floş iplikten yapılır.bunlar bobin haline gelir.

Şanlıurfalı culha ustalarımızdan Mehmet KARATAŞ a göre culhacılık; Pamuk ipliği ve floş iplikten yapılır.bunlar bobin haline gelir. Şanlıurfalı culha ustalarımızdan Mehmet KARATAŞ a göre culhacılık; Pamuk ipliği ve floş iplikten yapılır.bunlar bobin haline gelir.bu bobinler çile haline getirilir, boyalanırve daha sonrada bu çileler

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KİLİM DOKUMA-2 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI Tescil Ettiren AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.11.2012 tarihinden

Detaylı

MERZİFON DOKUMASI. Dokuma Tezgahları Merzifon Bez Dokuma Ürünleri Bağlama Çeşitleri.

MERZİFON DOKUMASI. Dokuma Tezgahları Merzifon Bez Dokuma Ürünleri Bağlama Çeşitleri. MERZİFON DOKUMASI www.merzifonhem.meb.k12.tr Adresi Taştan Sönmez Cad. No:13 MERZİFON Telefon: 0 (358) 513 14 03 Faks: 0 (358) 513 44 99 E-posta: merzifonhalkegitim@hotmail.com Dokuma Tezgahları Merzifon

Detaylı

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science ISSN: 2149-0821 Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science Yıl: 5, Sayı: 21, Mart 2018, s. 339-348 Arş. Gör. İbrahim ERDEK Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, ierdek@sakarya.edu.tr

Detaylı

Kaliteli Ürün, Kaliteli Hizmet Anlayışı

Kaliteli Ürün, Kaliteli Hizmet Anlayışı Kaliteli Ürün, Kaliteli Hizmet Anlayışı 2018 Koleksiyon İstediğiniz Ürün, İstediğiniz Şekil ve Ebatta, İstediğiniz Adrese... /creahali www.creahali.com BOUTIQUE DATÇA KOLEKSİYONU 2-3 ÇEŞME KOLEKSİYONU

Detaylı

BİTLİS YÖRESİ CİCİM DOKUMALARI

BİTLİS YÖRESİ CİCİM DOKUMALARI BİTLİS YÖRESİ CİCİM DOKUMALARI ÖZET Cicimler yüzü ve tersi farklı görüntü veren, atkı ve çözgü ipliği dışında süsleme yapmak için üçüncü bir iplik kullanılan dokumalardır. Cicimler halk arasında cecim,

Detaylı

MERSİN SİLİFKE (Yeşilovacık ) SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ ( KERİM KARADAYI AİLESİ )ÇUVAL DOKUMALARI

MERSİN SİLİFKE (Yeşilovacık ) SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ ( KERİM KARADAYI AİLESİ )ÇUVAL DOKUMALARI MERSİN SİLİFKE (Yeşilovacık ) SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ ( KERİM KARADAYI AİLESİ )ÇUVAL DOKUMALARI Rukiye GÖK ÖZET Mersin-Silifke Yeşlovacık bölgesinde yapılan araştırmalar neticesinde bu yörede çeşitli yerlerde(yeşilovacık-büyükeceli-aydıncık)sarıkeçililerdağınık

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KELKİT KİLİMİ DOKUMA 215ESB381 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

No: 248 Mahreç işareti HATAY İPEĞİ HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

No: 248 Mahreç işareti HATAY İPEĞİ HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ No: 248 Mahreç işareti HATAY İPEĞİ Tescil Ettiren HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 18.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.11.2017 tarihinde

Detaylı

ŞANLIURFA GELENEKSEL HALK OYUNLARI KADIN VE ERKEK GİYSİSİ. Halk oyunları Araştırmacısı ŞÜKRÜ ÜZÜMCÜ

ŞANLIURFA GELENEKSEL HALK OYUNLARI KADIN VE ERKEK GİYSİSİ. Halk oyunları Araştırmacısı ŞÜKRÜ ÜZÜMCÜ ŞANLIURFA GELENEKSEL HALK OYUNLARI KADIN VE ERKEK GİYSİSİ Halk oyunları Araştırmacısı ŞÜKRÜ ÜZÜMCÜ GİYSİ Karanlık devirlerden buyana insanlar örtünme amacıyla çeşitli malzemeler kullanarak değişik giysiler

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI K.Maraş ta en önemli sektör olan tekstil Endüstrisine kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla 1995 yılında kurulan okulumuzda; en fazla öğrenciye ve en geniş eğitim ortamına sahip

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 80, Ekim 2018, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 80, Ekim 2018, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 80, Ekim 2018, s. 535-544 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 26.09.2018 23.10.2018 Öğr. Gör. Müzeyyen

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

BOZKIR KUZÖREN (KONYA) KİLİMLERİ

BOZKIR KUZÖREN (KONYA) KİLİMLERİ BOZKIR KUZÖREN (KONYA) KİLİMLERİ H. Melek HİDAYETOĞLU * Öz Kuzören; Konya Bozkır İlçesi bağlı bir yerleşim yeridir. Kuzören Köyü Konya ya 90 km, bağlı bulunduğu Bozkır ilçesine 30 km uzaklıktadır. Kuzören

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 5. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 5. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 5. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL TÜRKİYE DE HAYVANSAL LİF ÜRETİMİ Türkiye-Tiftik Tiftik Üretimi Türkiye de Yıllara Göre Kırkılan Ankara Keçisi Sayısı ve Tiftik Üretimi

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan

Yarışma Sınavı. 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan 1 şağıdakilerden hangisi kösele takı süslemede kullanılan gereçtir? ) Pergel B ) Çarklı zımba C ) Makas D ) Sırım E ) Yan kesi 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan yararlanılır? ) Geleneksel takı

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

KÜLTÜR MİRASIMIZ KOLAN DOKUMALAR VE AKKOÇ KÖYÜ KOLAN DOKUMA ÖRNEKLERİ

KÜLTÜR MİRASIMIZ KOLAN DOKUMALAR VE AKKOÇ KÖYÜ KOLAN DOKUMA ÖRNEKLERİ KÜLTÜR MİRSIMIZ KOLN OKUMLR VE KKOÇ KÖYÜ KOLN OKUM ÖRNEKLERİ ulturel Heritage Girth Weaving and Excamples of Girth Weaving From kkoç Village Yard.oç.r. Habibe KHVEİOĞLU SRI* Yeşim Ş** GİRİŞ okumacılık,

Detaylı

Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri

Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 457 Konya Alaeddin Camii nde Bulunan Cicim Örnekleri The Samples of Cicims at the Alaeddin Mosque in Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET Bu çalışmada, Konya Alaeddin Camii ne çeşitli

Detaylı

Business Projesi için Talimatlar

Business Projesi için Talimatlar Business Projesi için Talimatlar www.mybernette.com Business Projesi için Talimatlar Etek İhtiyacınız olanlar 2 adet erkek gömleği 0,7 m gri takım elbise kumaşı (1,4 m genişliğinde) 1 m astar kumaşı 14

Detaylı

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden..

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -ZARF FİNCAN (1930) Metal zarf içinde sapsız porselen fincan. Lütfiye Kibaroğlu nun, çocukluğundan beri dedesinin kullandığı fincanlar aile yadigarı olarak çeyizinde yer

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000. Doktora Eğitim Bilimleri Ahmet Yesevi Üniversitesi 2008

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000. Doktora Eğitim Bilimleri Ahmet Yesevi Üniversitesi 2008 ÖZ GEÇMiŞ 1. Adı Soyadı : Ömer Zaimoğlu 2. Doğum Tarihi : 22 Ocak 1977 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Atatürk Üniversitesi 2000 Sanatları

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KİRKİTLİ DOKUMAYA HAZIRLIK 215ESB619 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

BULDAN DOKUMALARININ KULLANIM ALANININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI

BULDAN DOKUMALARININ KULLANIM ALANININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI BULDAN DOKUMALARININ KULLANIM ALANININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Emine UTKUN 1, Melek ARPACI GÜNDOĞAN 2 ÖZET Ülkemizde Denizli ilinin Buldan ilçesi, kendisine has el dokuması kumaşlarından

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 12 Ekim 2015 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 19 Ekim 2015 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 26 Ekim 2015 Yaprak çizimleri,

Detaylı

2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU.

2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU. 2015 İLKBAHAR/YAZ KOLEKSİYONU www.atlantikhali.com.tr PAZARLAMA atlantikhali.com.tr Bu ihtişamı hak ediyorsunuz. Nakış nakış, ilmek ilmek dokunan kıymetli halılar demektir Atlantik. Yüzyıllardır süregelen

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 10.10.2016 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 17.10.2016 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 24.10.2016 Yaprak çizimleri,

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 09.10.2017 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 16.10.2017 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 23.10.2017 Yaprak çizimleri,

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HASIR ÖRME 215ESB492 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

İLKBAHAR-YAZ KOLEKSİYONU

İLKBAHAR-YAZ KOLEKSİYONU 2 0 1 4 İLKBAHAR-YAZ KOLEKSİYONU Uşak 2-7 Şal 8-11 Kirman 12-13 Mirada 14-18 Eftelya 19-20 Sahra 21-23 Patara 24-27 Carmina 28-30 Florya 31-34 Klasik 35-37 Açelya 38-42 Bella 43-44 Efes 45-47 Cami Halıları

Detaylı

GEREDE MEKİKLİ DOKUMACILIK

GEREDE MEKİKLİ DOKUMACILIK GEREDE MEKİKLİ DOKUMACILIK Prof. Aysen SOYSALDI 1 1 Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı, Ankara asoysal@gazi.edu.tr Arş. Gör. Mustafa Oğuz GÖK 2 2 Gazi Üniversitesi

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF (A) GÜZ DÖNEMİ 13 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 20 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Hatai çizimleri,

Detaylı

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 297 Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Zili Dokumalardan Örnekler The Samples of Zili at the Alaeddin Mosque in Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET Çalışma; Giriş, Dokuma Türleri,

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

BURDUR İLİ GELENEKSEL DOKUMALARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

BURDUR İLİ GELENEKSEL DOKUMALARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 112 BURDUR İLİ GELENEKSEL DOKUMALARI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU Rengin OYMAN * 1. GİRİŞ Anadolu insanının yaşamında önemli bir yere sahip olan dokuma sanatı, geçmişinden beri Burdur ilinde yaşayan insanların

Detaylı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar KONYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar 200 Kişi (150 Bayan, 50 Erkek) Konya Lisesi Toplantı Salonu 09.10.2013 Çarşamba Saat : 10.00 09.10.2013 Çarşamba Saat :

Detaylı

GRUP: 3213. Bu çoraplara düzine başına fire dahil kalın çorap yapıyorsa 0,600 kg. mus iplik, ince çorap yapıyorsa 0,275 kg. sentetik iplik verilir.

GRUP: 3213. Bu çoraplara düzine başına fire dahil kalın çorap yapıyorsa 0,600 kg. mus iplik, ince çorap yapıyorsa 0,275 kg. sentetik iplik verilir. GRUP: 3213 ÖRME KUMAŞ, ÇEŞİTLİ ÖRME EŞYA, BRODE VE NAKIŞ İŞLEME 1- ÇORAP ÜRETİMİ: 1.1 Naylon Kadın Çorabı: a) Koton Makinaları: Naylon kadın çorabı üretiminde koton makinalarının 45 geyç ten itibaren (43

Detaylı

AFYON /SANDIKLI TORBA DOKUMALARI 1

AFYON /SANDIKLI TORBA DOKUMALARI 1 AKDENİZ SANAT DERGİSİ, 2013, Cilt 6, Sayı 11 AFYON /SANDIKLI TORBA DOKUMALARI 1 Mehmet Ali EROĞLU* Özet Bu çalışmada Afyon ili Sandıklı ilçesi torba dokumaları desen, kompozisyon, renk ve malzeme itibariyle

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 15.10.2018 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 22.10.2018 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 05.11.2018 Yaprak çizimleri,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DOKUMA TEKNİSYENİ / DOKUMA TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL DOKUMA TEKNİSYENİ / DOKUMA TEKNİSYENİ TANIM Çeşitli türde (yün, pamuk, sentetik) iplikleri, tezgahlarda bağlamak suretiyle, kumaş haline getiren kişidir. A- GÖREVLER - Dokuma tezgahını hazırlar, iplikleri takar, ayarını yapar ve çalıştırır,

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi ART-E MAYIS 2011-07 SAÇIKARA YÖRÜKLERİNDE YAŞAYAN DOKUMALAR

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi ART-E MAYIS 2011-07 SAÇIKARA YÖRÜKLERİNDE YAŞAYAN DOKUMALAR SAÇIKARA YÖRÜKLERİNDE YAŞAYAN DOKUMALAR SAÇIKARA YÖRÜKLERİNDE YAŞAYAN DOKUMALAR SURVIVING WEAVINGS IN SACIKARA NOMADS Hacer BUKSUR KONYA Kadınhanı İlçesi Saçıkara Köyü Doç. Dr. Filiz Nurhan ÖLMEZ Süleyman

Detaylı

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır.

Güvenlik: Öğrenciler uygulama sırasında kesici, delici, kimyasal zarar verici aletleri kullanırken dikkat etmeleri konusunda uyarılır. DERS PLANI C DERSİN ÖĞRETMENİ : BURÇE KURTULMUŞ DERS ADI: Tekstil Teknolojisi KONU: Temel Örme Kumaşlar SINIF: 10. sınıf ÖĞRENCİ TANIMLAMASI : Sınıf 13 kişilik 7 erkek 6 kız öğrenci var. Öğrencilerin ortak

Detaylı

KONYA İLİ YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ 4 YILLIK ANALİZİ

KONYA İLİ YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ 4 YILLIK ANALİZİ KONYA İLİ YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ 4 YILLIK ANALİZİ www.mevka.org.tr Yatırım Teşvik Sistemi olarak bilinen ve yatırımcıların yaptıkları yatırımlarda devlet yardımlarını düzenleyen Yatırımlarda Devlet Yardımları

Detaylı

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri

Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 519 Konya Alâeddin Camii nde Bulunan Karapınar Yöresi Cicim Örnekleri The Samples Of Cicims From Karapınar Region At The Alaeddin Mosque In Konya Mustafa YILDIRIM * ÖZET

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

ÇANKIRI İLİ MERKEZ KÖYLERİNDE BULUNAN DÜZ DOKUMA YAYGILARIN TESPİTİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

ÇANKIRI İLİ MERKEZ KÖYLERİNDE BULUNAN DÜZ DOKUMA YAYGILARIN TESPİTİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EL SANATLARI EĞİTİMİ ANABİLİM DALI EL DOKUMALARI VE ÖRGÜLERİ BİLİM DALI ÇANKIRI İLİ MERKEZ KÖYLERİNDE BULUNAN DÜZ DOKUMA YAYGILARIN TESPİTİ VE GÜNÜMÜZDEKİ

Detaylı

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI Hazırlayan Hasan KÖSE 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI TÜRKİYE DE ÜRETİM Tanımı Tekstil makinaları, tekstil sanayinin

Detaylı

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU Resuloğlu yerleşimi ve mezarlık alanı Çorum / Uğurludağ sınırları içinde, Resuloğlu (Kaleboynu) Köyü nün kuş uçumu 900 m kuzeybatısındadır. Yerleşim

Detaylı

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ ÜRÜNÜN TANIMI Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 4 ana

Detaylı

YÖRÜKLERDE TAŞIMADA KULLANILAN DOKUMALAR

YÖRÜKLERDE TAŞIMADA KULLANILAN DOKUMALAR 21 YÖRÜKLERDE TAŞIMADA KULLANILAN DOKUMALAR AKAN, Meral TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Yörük kelimesi kaynaklara göre; konar-göçer olup, daima çadırda oturan ve geçimini bilhassa küçükbaş hayvanlardan sağlayan kimsedir

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

HARİTA OKUMA BİLGİSİ

HARİTA OKUMA BİLGİSİ HARİTA OKUMA BİLGİSİ 1. Harita üzerinde gösterilen işaretlerden hangisi uluslararası yol numarasıdır? a) O-3 b) E-80 c) D100 d) K2 2. Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel

Detaylı

Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu

Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu Eylül 2015 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 10/2015 TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI EYLÜL AYI İHRACAT

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ BAYAT KİLİMİ DOKUMA 215ESB383 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

OCAK 2012 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ

OCAK 2012 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ OCAK 2012 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ SANAYİ UYGULAMA ŞUBESİ AKİB TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRLERİ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Mehmet ÖZÇELİK / Uzman Yrd. TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖREL

Detaylı

SİLİFKE (MERSİN)KABASAKALLI KÖYÜ ÇUL DOKUMALARI DESEN ÖZELLİKLERİ

SİLİFKE (MERSİN)KABASAKALLI KÖYÜ ÇUL DOKUMALARI DESEN ÖZELLİKLERİ SİLİFKE (MERSİN)KABASAKALLI KÖYÜ ÇUL DOKUMALARI DESEN ÖZELLİKLERİ Rukiye GÖK KAPLAN ÖZET Silifke Kabasakallı Köyünde (mahalle) yapılan araştırmalar neticesinde bu köyde yöresel adıyla çul dokumalar olarak

Detaylı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar KONYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne bağlı resmi okullar 190 Kişi Konya Lisesi Toplantı Salonu Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 14.10.2014 Salı Saat : 10.00 Seçim Bitiş Tarihi ve

Detaylı

ETKİNLİK KONU VE KAPSAMI. Sıcak bir ortamda katılımcıların ve proje ekibinin tanışması amaçlanmaktadır. TÜBİTAK

ETKİNLİK KONU VE KAPSAMI. Sıcak bir ortamda katılımcıların ve proje ekibinin tanışması amaçlanmaktadır. TÜBİTAK Proje Id: Proje Adı : Denizli'de Tekstil Kültür ve STEAM İle Harmanlanıyor ETKİNLİK KONU VE KAPSAMI Etkinlik Sıra No: 1 PROJEMLE ve ARKADAŞLARIMLA TANIŞIYORUM Sıcak bir ortamda katılımcıların ve proje

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s. 491-508 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 25.10.2017 20.11.2017 Öğr. Gör. Begül ÖZKOCA

Detaylı

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215)

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) 1 Dekoratif El Sanatları Elemanı 4 1800/1200 2152 2 Ağaç Baston Yapma 80/56 3 Alüminyum Kabartma 160/112 4 Balıksırtı Hasır Örme 120/96 5 Batik 200/144 6 Bebek

Detaylı

ANADOLU KADINLARI İSMEK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ KEÇE SERGİSİ

ANADOLU KADINLARI İSMEK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ KEÇE SERGİSİ İSMEK İN USTALARI www.ismek.ist /ismek.istanbul /ismek_istanbul İSMEK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ KEÇE SERGİSİ İSMEK ÖĞRETMEN ve ÖĞRENCİLERİ KEÇE SERGİSİ 3-10 EKİM 2017 / EMİNÖNÜ HÜNKÂR KASRI SERGİ ALANI www.ismek.ist

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

2018 İlkbahar Koleksiyonu

2018 İlkbahar Koleksiyonu 2018 İlkbahar Koleksiyonu Karmen Halıda; Hikâyesi Olan, Estetik Tasarımlar.. Yaşam alanlarınızda huzurlu ve mutlu bir atmosfer oluşturmanın peşine düşen Karmen Halı, duygularınıza hitap edecek, hikâyesi

Detaylı

AKCAN VİZYON. Şapkalar. Pelerinler. Bolerolar. Şallar. 2011 sezonun yeni renkleriyle örgüleriniz daha güzel olacak» 5. sayfa

AKCAN VİZYON. Şapkalar. Pelerinler. Bolerolar. Şallar. 2011 sezonun yeni renkleriyle örgüleriniz daha güzel olacak» 5. sayfa AKCAN Toptan Ev Tekstili, Tuhafiye, Yün İplik A.Ş. www.akcan.com.tr AKCAN VİZYON CASHCA, zengin desen anlayışı ve bir o kadar zevkli tasarımlarıyla hazırladığı 2011 Nevresim Takımları kampanyalı ürünler

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÇARPANA DOKUMADA DESEN

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÇARPANA DOKUMADA DESEN T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PRJESİ) EL SANATLARI TEKNLJİSİ ÇARPANA DKUMADA DESEN ANKARA, 00 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları:

Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları: 1. GİYSİLERDE ÖLÇÜ KONTROL NOKTALARI Giysilerde Kumaş, malzeme, dikim özellikleri kontrolü yanı sıra, ölçü kontrolü de önemli bir yer tutar. T-Shirt Ölçü Kontrol Noktaları: 1. Göğüs genişliği: Koltuk altının

Detaylı

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu

Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Konfeksiyon Teknolojisi Dersi Uygulama Formu Adı Soyadı: No : Model adı: Tarih : 1. Model Tanımı ve Resmi: 2.Kumaş türü ve özellikleri 3. Yardımcı malzemeler ve aksesuarlar: 4. Temel ölçüler: No: Operasyonlar:

Detaylı

ÇARPANALI KOLAN VE YER TEZGAHINDA KOLAN DOKUMALARIN TEKNİK VE GELENEKSEL ÖZELLİKLERİ MELEK EBRU ALTUNTAŞ

ÇARPANALI KOLAN VE YER TEZGAHINDA KOLAN DOKUMALARIN TEKNİK VE GELENEKSEL ÖZELLİKLERİ MELEK EBRU ALTUNTAŞ ÇARPANALI KOLAN VE YER TEZGAHINDA KOLAN DOKUMALARIN TEKNİK VE GELENEKSEL ÖZELLİKLERİ MELEK EBRU ALTUNTAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

Halı ve Kilim Yıllık Ortalama Sanayi Üretim Endeksi (2010 = 100) Yıllar 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Endeks Değeri Kaynak: TUİK

Halı ve Kilim Yıllık Ortalama Sanayi Üretim Endeksi (2010 = 100) Yıllar 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Endeks Değeri Kaynak: TUİK HALI SEKTÖRÜ HALI ÜRÜNÜNÜN TANIMI Çözgü (arış) iplikleri üstüne ayrı bir desen ipliği ile değişik şekillerde düğüm atılarak, aralarından bir kaç sıra atkı (argaç) ipliği geçirilip sıkıştırılarak aynı yükseklikte

Detaylı

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir.

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir. Araştırmanın Yapıldığı Kayacık Köyü Hakkında Genel Bilgiler KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER KAYACIK İSMİNİN KAYNAĞI Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle

Detaylı

Erkekler ve erkek çocuklar için paltolar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler, anoraklar (kayak ceketi dahil), rüzgarlıklar ve benzeri

Erkekler ve erkek çocuklar için paltolar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler, anoraklar (kayak ceketi dahil), rüzgarlıklar ve benzeri 61.01 Erkekler ve erkek çocuklar için paltolar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler, anoraklar (kayak ceketi dahil), rüzgarlıklar ve benzeri eşya (örme) (61.03 pozisyonundakiler hariç): 6101.20 - Pamuktan:

Detaylı

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele MUĞLA İLİ, FETHİYE İLÇESİ, GÖCEK MAHALLESİ, 265 ADA 1 PARSEL, 266 ADA 1 PARSEL 433 ADA 1 PARSEL ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele 1 İÇİNDEKiLER BÖLUM -1: TAŞINMAZLARA YÖNELiK MEVCUT DURUM ANALiZi...

Detaylı

ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1. Özet

ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1. Özet AKDENİZ SANAT DERGİSİ, 2013, Cilt 6, Sayı 12 ANTALYA VE CİVARI CİCİM SECCADELERİ (NAMAZLAĞ) 1 Mehmet Ali EROĞLU* Özet Araştırma kapsamında Antalya Kaleiçi Döşemealtı, Serik, Manavgat ve Akseki bölgesine

Detaylı

KAYA KÖY HALILARI. Kaya Village Carpets. Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN*

KAYA KÖY HALILARI. Kaya Village Carpets. Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN* KAYA KÖY HALILARI Kaya Village Carpets Yrd. Doç. Dr. Sema ETİKAN* ÖZET Türk halıcılığı içinde kendine özgü renk, motif ve desen özelliği ile bir yere sahip olan Kaya köy halıları sadece Fethiye nin Kaya

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -11 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf

Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf Etkinlik No 15 Dersin Adı Görsel Sanatlar Sınıf 4.Sınıf Tarih / /2013 Etkinlik Adı Duygusal Renklerim Önerilen Süre 40'+40 1. Renklerin ışığa göre değiştiğini fark eder. Öğrenci Kazanımları 2. Renklerin

Detaylı

TÜRKİYE DE KOLAN DOKUMACILIĞI: GÜZELPINAR KÖYÜ (DENİZLİ) ÖRNEĞİ

TÜRKİYE DE KOLAN DOKUMACILIĞI: GÜZELPINAR KÖYÜ (DENİZLİ) ÖRNEĞİ 729 TÜRKİYE DE KOLAN DOKUMACILIĞI: GÜZELPINAR KÖYÜ (DENİZLİ) ÖRNEĞİ *KAHVECİOĞLU, Habibe TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Bu çalışmada, Türkiye de kolan dokuma yapılan bölgeleri kapsayan araştırma evreninden, örneklem

Detaylı