CyberKnife Radyocerrahi Cihazı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CyberKnife Radyocerrahi Cihazı"

Transkript

1 CyberKnife Radyocerrahi Cihazı Aydın ÇAKIR, Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

2 ..dünümüz, bugünümüz

3 Cyberknife Genel Özellikleri

4 CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi <1 mm. altında doğrulukla Radiocerrahi Imaj guide radyoterapi: Tumor ve hasta hareketinin otomatik izleme ve düzeltme Uygulamalar: Intracranial frameless Spinal sınırsız erişim Tüm vücut akciğer, pancreas, karaciğer, prostate, vb.

5 Intracranial & Extracranial Tedaviler

6 CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi Bu sistemde robotik kola monte edilmiş kompakt bir 6-MV X band lineer hızlandırıcı, Altı hareket serbestliği olan robotik kol, lineer hızlandırıcıya hasta etrafında konum değiştirme olanağı sağlar. Görüntüleme sistemi için, iki tane kilovoltaj X-ışını tüpü, Altı hareket serbestliği olan tedavi masası, Synchrony ile solunum izleme.

7 CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi Vücut üzerinde, insan anatomisine uygun şekilde 200 adet nokta hayali bir küre üzerinde belirlenmiştir. Her noktaya 6 farklı açıdan (x,y,z,-x,-y,-z) ışınlama olanağı vardır.

8 CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi Hedef radyolojik görüntüleme sistemi yardımıyla anlık olarak izlenir. Hedefte herhangi bir konum değişikliği varsa, Linak bu konum değişikliklerini kompanse edecek şekilde robot sayesinde konumlandırılır.

9 CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi Hassas doz algoritmaları Targetin doğru görüntülenmesi Fraksiyonlararası hareketin tespiti/ düzeltilmesi

10 Kolimatörler 12 fixed kolimator 5 mm to 60 mm çapında. Iris variable collimator tungsten 5 mm to 60 mm çapında.

11 Cyberknife izleme algoritmaları 6D SKULL SYNCHRONY (Respiratory Motion Tracking) X SIGHT SPINE X SIGHT LUNG FIDUCIAL

12 6D Skull Tracking System

13 6D Skull İzleme Algoritması Kafatası kemik yapısı kullanılır. Invaziv bir uygulama yoktur. Termoplatik maske kullanımı Intrakranyum olguları + C2-C3 seviyesi

14 Planlama-DRR referans görüntüsü-alignment Center Tedavide-Anlık X-ışını görüntüleri - Imaging Center Anlık alınan iki radyolojik görüntüyle DRR görüntülerini karşılaş. (33 çift 2B DRR ile ) Hassas şekilde set up 3 doğrusal (x,y,z) 3 Açısal (pitch, yaw, roll)

15 Xsight Spine Tracking System

16 Xsight Spine Tracking Algoritması

17 Xsight Spine Tracking Algoritması DRR (from CT) Live kv image Image A Image B

18 Xsight Spine Tracking Algoritması 81 doğrulama noktası Point of Interest Corresponding Point DRR Image Live Image

19 Fiducial Tracking System

20 Fiducial Tracking Algoritması Prostat, pankreas, karaciğer gibi yumuşak doku hedeflerde ve gerektiğinde tüm akciğer lezyonlarında uygulanır.

21 Fiducial Tracking Algoritması Nereye Kaç Tane İşaretleyici? Kemik yapı olmadığı yerlerdeki «tracking» için Çap 0,7-1,2 mm; Uzunluk 3 6 mm En az 3 fiducial rotasyon Toplam hata kullanılan fiducial sayısına bağlı Tavsiye edilen: 4-6 fiducial CT çekimi en az 1 hafta sonra mean targeting error number of fiducials

22 Fiducial Tracking Algoritması

23 Xsight Lung Tracking System

24 Xsight Lung Tracking Algoritması Fiducel işaretçiler olmaksızın akciğer içindeki lokal tümörleri izlemek için kullanılır. Tümör ile akciğer arasındaki kontrast farkından yararlanılarak tümör takibi yapılır. Xsight Lung izleme yöntemi sadece düzlemsel yer değiştirmeleri hesaplayabilmektedir.

25 Xsight Lung Tracking Algoritması Tümörün izlenebilmesi için; Tümör mediasten, omurga gibi yapıların arkasında ise kontrast farkı ayırt edilemez. Tümörün boyutu tüm yönlerde en az 15 mm çapa sahip olmalıdır.

26 Synchrony Respiratory Tracking System

27 Synchrony Respiratory Tracking Algoritması Tümörün solunuma bağlı hareketi ciddi hedefleme sorunu yaratır Konvansiyonel solunum kompansasyon teknikleri planlama marjları gerektirir. Respiratory Gating Breath Holding

28 Synchrony Respiratory Tracking System CyberKnife Sistemi Solunum siklusu süresinde target hareketlerini dinamik olarak izler Hastanın serbest solunumu esnasında tedavi devam eder Hedefleme doğruluğu: 0.75 mm GTV ye küçük marj Çevre dokuların maksimum korunması sağlanır

29 Synchrony Respiratory Tracking System Hareketli hedeflerin tedavisi için ; Özellikle AC ve Karaciğer, Böbrek, Pankreas ve diğer batın tedavileri Senkroni Yeleği ve 3 LED 3 adet LED ve Kamera ile solunum modelleme Solunum döngüsü boyunca tümör lokasyonu bilgisi Robot solunuma dayalı ve/veya hasta hareketinden kaynaklı hedef sapmalarını düzeltir. Kullanıldığı İzleme Algoritmaları; Fiducial, X-Sight Lung, LOT 1 view

30 Synchrony Respiratory Tracking System Çalışma Prensibi: İç (Internal) Hareket Fiducial Direk Tümör (XLT, LOT-1 view) Dış (External) Hareket LEDler Korelasyon Modeli İç ve Dış hareketler arasındaki ilişki Dış harekete bağlı olarak iç hareketi belirler.

31 Synchrony Respiratory Tracking System

32 Cyberknife Robotik Radyocerrahi Sisteminde Kalite Kontrol

33 Alan küçük, problem BÜYÜK!!!! Stereotaktik radyocerrahide, 3D konformal RT den farklı olarak küçük alanlar kullanılmaktadır. Radyasyon dozimetrisinde küçük alan tanımlaması hala subjektiftir. 3x3 cm 2 den küçük alan boyutlarında yapılan doz ölçümleri ve hesaplamaları özel dikkat gerektirmektedir.

34 QA Kaynakları

35 Doz verimi ölçümü Doz verimi ölçümü 60 mm çapındaki sabit kolimatörle yapılır. Kolimatör takıldıktan sonra CyberKnife cihazı için tasarlanmış olan kafes (birdcage) yerleştirilir. Doz verimi ölçümü, IAEA TRS 398 protokolüne göre yapılır.

36 AQA Testi CyberKnife cihazının hedefleme doğruluğunu ölçen bir testtir. Radyoopak metal bir küre içeren AQA fantomuna yatay ve dikey olarak iki adet film yerleştirilir. Bir AP ve bir lateral ışın içeren QA planı yapılır. Fantom bu plan doğrultusunda ışınlanır. Filmler özel bir yazılım programıyla değerlendirilir. Günlük olarak yapılır.

37 AQA Testi Otomatik kalite kontrol Robotun pozisyonlama hatasını ölçmeye yarar Merkez kayması<1mm olmalıdır.

38 AQA Testi

39 AQA Testi Bulguları MERKEZDEN SAPMA DEĞERLERİ X yönünde; 0,10±0.18 mm Y yönünde; -0,31±0,21 mm Z yönünde; 0,33±0,16 mm olarak bulunmuştur.

40

41 E2E (End to End) testi Tedavinin verilişindeki toplam hatayı verir. Tüm izleme yöntemleri için yapılır. E2E testi sonucu sapma <0.95mm hareket takip sistemi için <1,5mm den az olmalıdır.

42 E2E (End to End) testi

43 Senkroni nin test edilmesi

44 Xsight Lung testi

45 DQA (Hasta planlarının kalite kontrolü) Gafchromic EBT2/EBT3 Film ile 2D Doz Ölçümleri

46 Gama Analiz yöntemi Gamma index metodu; ölçülen dozu referans olarak kullanıp doz farkı (dose difference) ve doz mesafe uyumuna (DTA, distance-to-agreement) dayanarak hesaplama yapan bir değerlendirme yöntemidir. Doz farkı, hesaplanan ve ölçülen dağılımların karşılaştırılmasında aynı noktada farklı doz okunan bölgeleri gösterir. DTA, herhangi bir noktada ölçülen doz ile hesaplanan dağılımda bu doz değeriyle aynı değere sahip olan doz noktası arasındaki mesafedir.

47 Gama Analiz yöntemi

48 Gama Analiz yöntemi %50 lik hattın aşağısı baskılanacak!!! DTA 2mm %2; %90 pass- DTA 3mm %3 ; %90 pass-(synchrony)

49 Görüntüleme Sistemleri Parametre Metod Tolerans Sıklık kvp doğruluğu kvp meter +/- (%5) Yıllık ma doğruluğu Diagnostik i.odası +/- (%20) Yıllık Exposure tekrar. Diagnostik i.odası Var.<0.10 Yıllık (AAPM - TG74 Imager pos. tekrar. Isopost +/- 2 pixel 3 aylık Bozuk pixel ist. Accuray

50 Günlük Kalite Kontrol Programı Parametre Tolerans Güvenlik interlok.(oda,konsol EMO), anahtar Fonksiyonel Audio monitor, CCTV Warm up 6000 MU açık iyon chamber, 3000 MU kapalı iyon chamber Cihaz out-put Laserler AQA test Fonksiyonel <%2, şayet >%2 ise kalibrasyon gerekir <1 mm. <1 mm.

51 Aylık Kalite Kontrol Programı Parametre Tolerans Güvenlik interlok. Fonksiyonel Enerji stabilitesi %2 Beam simetri >%3 Cihaz out-put <%2 Imager alignment 1 mm. veya merkezi pixel ±2 pixel Kontrast, uzaysal doğruluk,kötü pixel analizi CT QA (uzaysal doğruluk,elektron yoğun.) Beam lazer doğruluğu (CAX) Intracranial ve extracranial E2E (her izleme yöntemi için) Nonisocentric patient DQA Task Group 66 0,5 mm. <0,95 mm. <1,5 mm. Motion track. DTA 2mm/%2; DTA 3mm/%3 Senkroni

52 Parametre EPO/EMO(Emergency Power/Motion Off) buton TG51 veya IAEA TRS-398 Beam data kont. (TPR,OCR,out-put faktör) Dose out-put linearity, düşük MU/beam Imager kvp doğruluğu TG53 parametreleri Yıllık Kalite Kontrol Programı Tolerans CT QA TG 66 Data güvenliği verikasyonu Path kalibrasyonu Aylık QA Günlük QA Fonksiyonel >1% kalibrasyon gerek. >1% kalibrasyon TG53 referansları Her nod <0,5mm

53 Ugrade sonrası Kontrol Programı Durum İşlem Tolerans Software güncellenmesi Hasta exclusion zone Fonk. Beam data güvenliği Fonks. Imager değişimi Imager doğruluğu, kötü pixel, uzaysal doğruluk,kontrast, E2E test

54 Stereotaktik radyocerrahide, 6 cm den küçük tümörler, çok küçük marjlar (<2mm) ile tek veya az sayıda fraksiyonda çok yüksek radyasyon dozları ile ışınlanmaktadır. Çok küçük marjlar ile tedavinin verilmesi, tedavide kesin doğruluğu gerektirir. Buradaki doğruluk, hedefe istenen dozu planlandığı şekilde vermektir ve bu, izleme yöntemi ile yakından ilişkilidir.

55

56 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri CYBERKNIFE Robotik radyocerrahi sistem Cerrahiye alternatif

Detaylı

MEHMET SONER ERUL KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve

MEHMET SONER ERUL KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve MEHMET SONER ERUL RADYOTERAPİ TEKNİKER KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve ARAŞTIRMA TIRMA HASTANESİ Cyberknife robotik radyocerrahi sistem Görüntü eşliğinde inde radyoterapi (IGRT)

Detaylı

AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ

AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ CYBERKNIFE CİHAZINDA X-SIGHT X LUNG YÖNTEMY NTEMİYLE AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ CyberKnife (Sunnyvale Accuray) cihazı bilgisayar kontrollü

Detaylı

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Cemile Ceylan Anadolu Sağlık Merkezi Stereotaktik Radyo Cerrahi ve Radyobiyoloji Kursu 20 Haziran 2014 Klinik Gereklilik Hareketin Belirlenmesi Solunum Takipli

Detaylı

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Erken Evre KHDAK da SBRT SBRT SBRT öncesi SBRT sonrası 6. ay AKCİĞER SBRT Küçük Alan Dozimetresi

Detaylı

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Stereotaktik Radyocerrahi ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi Kursu 20 Haziran 2014 -İstanbul Görüntü

Detaylı

CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI

CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI Med. Fiz. Uzm. Nadir KÜÇÜK Özel Anadolu Sağlık Merkezi 23 Kasım 2013 Departman Tarih İÇERİK Cyberknife Genel Bakış Cyberknife Tedavi Metodları İntrakraniyal

Detaylı

IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi

IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi Med.Fiz.Dr. Ayhan KILIÇ Seslendiren: Nadir KüçüK üçük IMRT de hasta bazlı kalite kontrolü: : Niçin in ve Nasıl? 2D-Array Deneyimi Giriş Gelişen

Detaylı

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü DERYA ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü Görüntü rehberliğinde RT uygulayacak teknikerler Anatomik bölge, tedavi planı ve tedavi uygulama tekniğine göre farklı görüntüleme

Detaylı

RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ

RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ Sevil YILMAZ Radyoterapi Teknikeri Uludağ Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD BURSA RPM (Real-Time Position Manegement) Gerçek Zamanlı Pozisyonlama Tümör

Detaylı

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Murat OKUTAN XIV. Medikal Fizik Kongresi 21-24 Kasım 2013 ANTALYA

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Gamma Knife QA Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Stereotaktik Radyocerrahi ve Radyobiyoloji Kursu, İstanbul, 20 Haziran 2014 Leksell Gamma Knife Modelleri Manuel, Gamma Plan,

Detaylı

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 RADYASYON ONKOLOJİSİ TOMOTERAPİ 6 MV X IŞINI VEREN BİR CİHAZDIR. HASTANIN ETRAFINDA 360 DERECE DÖNEREK TEDAVİ YAPAR 64

Detaylı

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME TIBBİ RADYOFİZİK UZMAN HALİL KÜÇÜCÜK Acıbadem Kozyatağı Hastanesi IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) Gelişmiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT de Kalİte Kontrol Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT AMAÇ: Tedavinin kalitesini ve hassasiyetini artırmak, normal doku toksisitesini azaltırken tümör kontrolünü artırmak

Detaylı

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl?

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? Portal Dozimetri Deneyimi Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, Antalya 2012 Yoğunluğu

Detaylı

SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu. Kaan OYSUL - kaan@oysul.com

SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu. Kaan OYSUL - kaan@oysul.com + SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu Kaan OYSUL - kaan@oysul.com + Radyocerrahi 1951 yılında Lars Leksell Lezyonun stereotaktik tanımlanması Yüksek sayıda çapraz radyasyon hüzmesinin hedefte kesişmesi + Radyocerrahi

Detaylı

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ)

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) Dr. Kadir Yaray Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi KAYSERİ CT Simülasyon 3D Tedavi Planlama Konformal Radyoterapi Uygulamaları CT nin keşfi; 1993

Detaylı

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Antalya 19 23 Nisan 2012 NeoLife

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması. Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD.

Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması. Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. Radyoterapide hastanın yeterli tümör kontrolünün sağlaması için hedeflenen dozun

Detaylı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı N. İlker ÇATAN 1, Abdulmecit CANBOLAT 2, (1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı IMRT-SRS-SBRT TEDAVİ BOYUNCA

Detaylı

SRS VE SBRT YE GENEL BAKIŞ. Dr. Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü

SRS VE SBRT YE GENEL BAKIŞ. Dr. Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü SRS VE SBRT YE GENEL BAKIŞ Dr. Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü İçerik Tanımlar Stereotaktik radyocerrahi-srs Stereotaktik vücut radyoterapisi-sbrt Tarihçe SRS ve SBRT endikasyonları SRS ve SBRT

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması

İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması Necla KURT UÇAR, Gönül KEMİKLER İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Giriş Stereotaktik radyocerrahi (SRC)

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA X-ışınlarının keşfinden bugüne radyasyonun tedavilerde amaç tümöre

Detaylı

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013 Alaşımlı protez malzemelerinin radyoterapide 6 MV X ışını dozlarına etkisinin Collapsed Cone ve GAMOS Monte Carlo algoritmaları ile hesaplanması, film dozimetri ile karşılaştırılması Doğukan Akçay¹, Fadime

Detaylı

SRS-SBRT FİZİĞİ. NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015

SRS-SBRT FİZİĞİ. NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015 SRS-SBRT FİZİĞİ NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015 İÇERİK SRS-SBRT Tanımı Gündem 1: Küçük Alan Dozimetrisi Gündem 2: Dozimetri ve FFF Işınları Gündem 3: SRS_SBRT Planlamasında Fiziki Yaklaşım

Detaylı

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması Türkay TOKLU 1, Bahar DİRİCAN 2, Necdet ASLAN 1 1 Yeditepe Üniversitesi, Fizik Bölümü 2 Gülhane Askeri Tıp Akademisi,

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ

TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ AYŞE E EVCİL DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ İĞİ Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (YART) ile; Hedef volümde yüksek

Detaylı

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Kerime Kayacan 1,Canan Köksal 1,Ümmühan Nurhat 1, Aydın Çakır 1, Murat Okutan 1, M. Emin Darendeliler 2,Makbule Tambaş

Detaylı

Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II-

Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II- Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II- Ana Başlıklar 1-SRS tedavilerinde Gamma knife üstün sabitleme sistemine sahiptir. 2-Linac tabanlı SRS cihazlarında mekanik doğruluğun GK ile karşılaştırılması

Detaylı

Radyoterapide Kalite Kontrol

Radyoterapide Kalite Kontrol Radyoterapide Kalite Kontrol Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi İçerik Güncel tedaviler ve Kalite kontrol gereksinimleri Radyoterapide Kalite Neden kalite kontrol yapıyoruz? Tedavi öncesi kontroller

Detaylı

PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE. İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ

PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE. İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ HAZIRLIK IMMOBILIZASYON(SABİTLEME) CT SİMÜLASYON IGRT Hazırlık Prostat radyoterapisinde, prostatın komşuluğunda korunması gereken

Detaylı

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Prof. Dr. Doğan Bor Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 28 ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ 27 31 Ekim 2007 Antalya Dijital Görüntülemenin

Detaylı

SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri

SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri BASRİ GÜNHAN Ph.D. Medikal Fizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi, İstanbul Steriotaktik Radyocerrahi ve Radyobiyoloji Kursu 20 Haziran

Detaylı

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Size IMRT yapalım mı? Ben bilbem...beyim bilir... 1-Hangi hastalar için meme IMRT sine ihtiyaç var? 2- Bu olgular için IMRT-dışı teknikler var

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

Dijital Panoramik Görüntülemede HD Teknolojisi. Süper Hızlı Dijital Panoramik X-ray Cihazı. Thinking ahead. Focused on life.

Dijital Panoramik Görüntülemede HD Teknolojisi. Süper Hızlı Dijital Panoramik X-ray Cihazı. Thinking ahead. Focused on life. Dijital Panoramik Görüntülemede HD Teknolojisi Süper Hızlı Dijital Panoramik X-ray Cihazı Konsept!! W E N Süper Yüksek Hız 5.5 sn & Süper Yüksek Çözünürlük 16 bit Yeni teknoloji HD tüp ve sensör Yeni nesil

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI Murat köylü, deniz yalman, nazli BİLİCİ, ÖZGE DURAN,

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KALİBRASYON ve KALİTE KONTROL NEDİR? Kalibrasyon; ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği mevcut

Detaylı

Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) ve Doz Volüm Histogramları

Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) ve Doz Volüm Histogramları Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) ve Doz Volüm Histogramları Prof. Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Radyoterapide Gelişmeler 1990 1994 1997

Detaylı

RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER. Hatice Bilge

RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER. Hatice Bilge RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER Hatice Bilge KISA TARİHÇE 1895: X-ışınlarının keşfi 1913: W.E.Coolidge, vakumlu X-ışını tüplerinin geliştirilmesi 1931: Sikletronun Lawrence tarafından geliştirilmesi

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ Gülay KARAGÖZ Danışman: Prof. Dr. Faruk ZORLU AMAÇ YART tekniği

Detaylı

MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON. NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL

MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON. NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL SOLUNUM KONTROLÜ (DIBH) EŞLİĞİNDE VMAT TEKNİĞİ KULLANILARAK YAPILAN AKCİĞER STEREOTAKTİK RADYOTERAPİSİNİN

Detaylı

METASTATİK KOLOREKTAL KANSERDE STEREOTAKSİK RADYOTERAPİ

METASTATİK KOLOREKTAL KANSERDE STEREOTAKSİK RADYOTERAPİ METASTATİK KOLOREKTAL KANSERDE STEREOTAKSİK RADYOTERAPİ Dr. İlknur Bilkay Görken DEÜ Radyasyon Onkolojisi AD EGE CERRAHİ DERNEĞİ-İZMİR Ocak 2016 SUNUM PLANI Tanım Teknik ve cihazlar SRS-SBRT radyobiyoloji

Detaylı

Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA)

Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA) Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA) Murat OKUTAN PhD. İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü İnsanların Etkilendiği Radyasyon kazaları 1944-1999 Kaza Olgu Ciddi Toplam sayısı sayısı maruziyet ölüm 417 133550 3003

Detaylı

KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ

KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ K.Engin, N.Küçük, T. Enünlü, H. Ayata, C.Ceylan, A.Kılıç, M.Güden Özel Anadolu Sağlık Merkezi Urok-2012 AMAÇ Karaciğer metastazlarında

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Slide 1 VOLUMETRİK AYARLI ARK TERAPİ (VMAT) Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi A.D. Slide 2 VMAT Tedavi Cihazının Teknik Özelliklerinin Tedavi Planına Etkisi Maksimum lif hızı

Detaylı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalibrasyon ve Kalite Kontrol Nedir? Kalibrasyon; Ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği

Detaylı

HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL

HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL UYGULAMALARINDAKİ YENİLİKLER Bahar DİRİCANİ İ Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi i A.D. ANKARA V. Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri

Detaylı

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR)

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) 15. Medikal Fizik Kongresi, 16-19 Mayıs 2015, Trabzon Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) Radyoloji görüşü Dr. Gülgün ENGİN İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sunu planı 30 dak süre

Detaylı

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 RADYOTERAPİDE PLANLAMA Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 Çevre sağlıklı dokuya mümkün olan en az dozu vermek Hedef volümde homojen maksimum doza ulaşmak Volüm tanımlama Doz spesifikasyonu

Detaylı

Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler

Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler Yrd. Doç.Dr. Songül Çavdar Karaçam İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD. Google Scholar- IGRT ile İlgili Yayın Sayısı IGRT nedir?

Detaylı

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Aycan ŞAHİN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon

Detaylı

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Çağdaş AKBAŞ Antalya Eğitim ve

Detaylı

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Radyoaktif kaynakların Vücut boşluklarına Tümörün içine Tümörün yakınına kalıcı geçici olarak yerleştirilerek yapılan bir yakın mesafe tedavisidir. X.Ulusal

Detaylı

Radyoterapi Teknikerliği Programı Ders İçeriği

Radyoterapi Teknikerliği Programı Ders İçeriği Radyoterapi Teknikerliği Programı Ders İçeriği DERSİN ADI I I. DÖNEM (1. SINIF GÜZ YARIYILI) lık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi) 4 414=56

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RYT 1115 TIBBİ VE RADYOLOJİK TERMİNOLOJİ (1 0 1) 1 AKTS Terminolojiye giriş, Anatomik terminoloji, Bilim dalları ile ilgili kök ve sonek yapılarını tanıma ve tanımlama,

Detaylı

Intracranial SRS Karşıt Görüş. Gamma Knife CyberKnife Linac Tabanlı

Intracranial SRS Karşıt Görüş. Gamma Knife CyberKnife Linac Tabanlı Intracranial SRS Karşıt Görüş Gamma Knife CyberKnife Linac Tabanlı Intracranial SRS Gamma Knife Tabanlı Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi XIV. Medikal Fizik Kongresi, Antalya-

Detaylı

Akciğer Kanserlerinde SBRT. Dr. Yıldız Yükselen Güney 23/05/2015, İstanbul

Akciğer Kanserlerinde SBRT. Dr. Yıldız Yükselen Güney 23/05/2015, İstanbul Akciğer Kanserlerinde SBRT Dr. Yıldız Yükselen Güney 23/05/2015, İstanbul Akciğer kanserleri için SBRT iyi bir haber! SBRT SBRT Önemli çalışma değişkenleri Doz Reçetelenen doz Hasta seçimi (operabl) Patolojik

Detaylı

Kemik metastazlarında reirradiasyon

Kemik metastazlarında reirradiasyon Kemik metastazlarında reirradiasyon Dr. Yasemin Bölükbaşı Amerikan Hastanesi-MD Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi, Metastaz Mekanizması External beam radiotherapy in metastatic bone pain from solid

Detaylı

YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM. Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD

YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM. Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Yüksek Dereceli Glial Tümör SSS tümörlerinin %8-12 Anaplastik astrositom

Detaylı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı Yücel AKDENİZ Acıbadem Adana Hastanesi TG50 Lif ortası geçirgenliği full height of

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2

Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2 Yıldıray Özgüven 1, Birsen Yücel 1, Betül Özyürek 1, Gülderen Karakuş 2, Yücel Özgüven 3 1 Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2 Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Modern radyoterapi teknikleri ile ikinci seri ışınlama yinelemiş YDG larda

Detaylı

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi CT çekimi Baş karşı tarafta Açı, gövde yere paralel olacak şekilde ( genelde CT ye sığacak

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Doç.Dr.Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 - Ankara 13 Haziran 2015 - İzmir Medikal Fizik Derneği Eğitim Toplantısı

Detaylı

Nükleer Tıp'ta Kullanılan Kalibrasyon Kaynaklarının Üretimi. Mehmet İnce Epsilon Elektronik

Nükleer Tıp'ta Kullanılan Kalibrasyon Kaynaklarının Üretimi. Mehmet İnce Epsilon Elektronik Nükleer Tıp'ta Kullanılan Kalibrasyon Kaynaklarının Üretimi Mehmet İnce Epsilon Elektronik EPSİLON ELEKTRONİK Kuruluş yılı: 1993 Çalışan Sayısı: 11 ISO9001:2008 KaliteYönetim Sistemi ISO13485:2003 Tıbbi

Detaylı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Stanford Tekniği Kullanılarak Uygulanan Tüm Cilt elektron Işınlamalarında Çeşitli Enerjilere Ait Doz Profillerinin Farklı Dozimetrik Teknikler Kullanılarak Karşılaştırılması Mehmet Kabadayı, Murat Köylü,

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı; Radyoterapi endikasyonu konmuş ve simülasyon randevusu verilmiş olan hastalar tedaviye girene kadar yapılacak işlemlerinin doğru ve eksiksiz yapılması için

Detaylı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı SBRT Endikasyonları Tedavi öncesi endikasyon değerlendirilmesi Cerrahi, Brakiterapi ve eksternal RT seçenekleri

Detaylı

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU F.Ü. SHMYO -2013 Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU KULLANILAN ALET VE MALZEMELER I. Tıbbi Görüntüleme Cihazları II. Radyoterapi Cihazları: III. Diğer Aksesuarlar Tıbbi Görüntüleme Cihazları

Detaylı

Radyocerrahi Radiosurgery

Radyocerrahi Radiosurgery Geliş Tarihi: 25.06.2018 / Kabul Tarihi: 11.08.2018 Türk Nöroşir Derg 28(3):340-344, 2018 Derleme Radyocerrahi Radiosurgery Haydar SEKMEN 1, Yahya Efe GÜNER 2, Emrah KANTARCIOĞLU 3 1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi,

Detaylı

PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU

PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU Gülçin İrim Çelik 1, Türkay Toklu 2, Şerife İpek Karaaslan 1, Nalan Alan Selçuk 2, Didar Talat 3 1 Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü 2 Yeditepe

Detaylı

IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim?

IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim? IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim? Uz.Fiz.Dr. Songül Çavdar Karaçam İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD Niçin??

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME BMM. Bilal BECEREN Ağustos 2015 RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME Röntgen; X-ışınının

Detaylı

DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME

DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME DR. GÖKÇE KAAN ATAÇ DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME Her radyoloji çalışanının sorumluluğu, Faydaları ve riskleri anlamak, Faydayı en yükseğe çıkarmak Zararı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) yönteminde kolimatör açısının doz dağılımına etkisinin incelenmesi, Gebze Teknik Üniversitesi, 2016

ÖZGEÇMİŞ. VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) yönteminde kolimatör açısının doz dağılımına etkisinin incelenmesi, Gebze Teknik Üniversitesi, 2016 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Yrd. Doç. Dr. BORA TAŞ 2. Unvanı : Medikal Fizik Uzmanı 3. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Mezuniyet Yılı Lisans Fizik Mühendisliği Hacettepe Üniversitesi 2008

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : İbrahimağa Mah. Zaviye Sok. No:8/3 Koşuyolu 34718 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 545 88 18 Faks : 0 216 545 88

Detaylı

Lineer Kuadratik Model İle Klinik Problemlere Çözüm Arayışı

Lineer Kuadratik Model İle Klinik Problemlere Çözüm Arayışı Lineer Kuadratik Model İle Klinik Problemlere Çözüm Arayışı Klinik Radyobiyoloji Kursu 19-20 Şubat 2010 Ankara Dr. Serra Kamer serra.kamer@ege.edu.tr Giriş: Radyoterapinin tarihi boyunca uygulanan radyasyonun

Detaylı

TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI MEDİKAL METROLOJİ ÇALIŞTAYI. Prof. Dr. Doğan BOR

TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI MEDİKAL METROLOJİ ÇALIŞTAYI. Prof. Dr. Doğan BOR TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI MEDİKAL METROLOJİ ÇALIŞTAYI ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ TÜBİTAK Prof. Dr. Doğan BOR Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ CYBERKNIFE VE GAMMAKNIFE TEDAVİLERİNDE HEDEF HACİM VE NORMAL DOKU DOZLARININ KARŞILAŞTIRILMASI NAMIK KAYALILAR YÜKSEK LİSANS TEZİ RADYASYON

Detaylı

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ Ramiṡer Tanrıseven 1, Ömer Yazıcı 2, Emine Işık 3, Yıldız Güney 2 1 Medideal Medikal Projeler ve Çözümler A.Ş. 2 Dr.

Detaylı

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON * Nükleer tıp SPECT görüntülerinde artan tutulum bölgesini tanımlamada, Bölgenin kesin anatomik lokalizasyonunu belirlemekte zorlanılmaktadır.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) "A Tipi" Muayene Kuruluşu Adresi :Perpa Tic. Merkezi B Blok K:9 No:1461 Şişli 34385 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0532 664 17 04 Faks : E-Posta : Website : Film-Ekran

Detaylı

HIZLANDIRICILARIN TIPTA UYGULAMALARI. Doç.Dr. Bahar DİRİCAN

HIZLANDIRICILARIN TIPTA UYGULAMALARI. Doç.Dr. Bahar DİRİCAN HIZLANDIRICILARIN TIPTA UYGULAMALARI Doç.Dr. Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi A.D. ANKARA III. Ulusal Parçacık Hızlandırıcıları ve Uygulamaları Kongresi 17-19 Eylül 2007

Detaylı

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL KEMİKLER Medikal Fizik Kongresi 15-18 Kasım 2007

Detaylı

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi MLC QA ile ilgili AAPM Raporları; TG 50 Report: Basic applications of Multileaf Collimators (2001). TG 142 Report: Quality

Detaylı

MEDIEN INTERNATIONAL MEDIEN

MEDIEN INTERNATIONAL MEDIEN MEDIEN INTERNATIONAL MEDIEN in yeni markası olan Dijital Flat Panel Dedektörlü GALAXY serisi DR sistemleri ;Yenilikçi ve yüksek tenoloji kullanarak, çözünürlüğü artırır, mükemmel görüntü kalitesi elde

Detaylı

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ VE LİNEER L HIZLANDIRICILAR Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD İÇERİK 1. TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ a) Araç-Gere Gereçler b) Ölçüm m Sistemi c) TG-51 51 de Veriler d) Ölçüm

Detaylı

Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi

Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi Songül Karaçam, Servet İpek, Yasin Çoban, İsmet Şahinler İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD Amaç Günümüzde pek çok kadın, bazen tıbbi

Detaylı

6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması

6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması 6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması Doğukan Akçay, Recep Kandemir, Ömer Azaklıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM

DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM Tolga İNAL(M.Sc.) Uzman Medikal Fizikçi 15. Ulusal Medikal Fizik Kongresi 16-19 Mayıs 2015, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, Türkiye 2/32 İÇERİK

Detaylı