SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ. Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi / Ankara

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ. Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi / Ankara"

Transkript

1 SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi / Ankara

2 Olması gereken % 15, kabul edilebilir olan % 25 rakamlarına inmek için ciddi bir çalışmaya ihtiyaç vardır ve bu oldukça zaman, emek, eğitim isteyen bir iştir. DSÖ Tıbbi nedenlerle yapılan sezaryenlerin kabul edilebilir sınırları % aralığında olmalıdır. SB Eğitim hastanelerinde % 20, diğer hastanelerde % 15 i geçmemelidir.

3 Etkili taraflar Hekim tarafı Anne tarafı Teknik imkanlar Çevre faktörü (akraba, komşu, arkadaş, basın ) İLK VE SON CÜMLE Her 4 tarafın doğum şekli konusundaki doğru yönlendir(il)mesi ile sonuç alınması mümkündür. Tek taraflı bir çalışmanın etkisi yoktur.

4 Ana stratejik maddeler: SABIR, doğal sürece saygı, gereksiz müdahaleden kaçınmak, yeni önerilere (Friedman yerine Zhang?) göre doğumun ilerlemesini ve evrelerini yeniden gözden geçirmek Gebe okulları, doğuma hazırlık kurs/sınıfları ile hastanın hazırlanması Ağrısız doğumun desteklenmesi Toplumun eğitimi, kamu algısı oluşturmak Yönetimin desteği (Bakanlık, İşveren ) Maddi destekler (emek karşılığı doğuma değer biçmek???) Hukuk desteği

5 Hekim tarafı-1 Kanuni olarak otoritenin hekimin yanında yer almaması, her mahkemede hekime neden sezaryen yapmadın sorusunun sorulması, çocuk uzmanlarının sezaryen olsaydı bu olmazdı hatta sezaryene geç alınmış seklinde ifade ve yönlendirmeleri hekimin defansif/ tıp uygulamasına yol açmaktadır. Davalardaki çok yüksek meblağlar Mahkemelerin bilirkisi raporlarını dikkate alıp almaması hakimin düşüncesine kalmıştır. hükmü hekimin kendini korumasına yol açmıştır. BUNLAR ASLINDA HUKUKİ TARAF OLARAK DA KABUL EDILMELİ ve Hekimin Hukuktan korkmasının önüne geçilmelidir. Hekim hukukun keyfi değil, bilimsel olarak yanlarında olmasını istemekte ve kanaat kullanilmasını istememektedir. Hukukun kanaat kullanması pozitif bir bilim/ fen olan tıbbın karşısına dikilen duvardır.

6 -2 Hekimin yıllık izin, kongre, toplantı, ders programları ve hastanın kendi hekimimi isterim ısrarı Hekimin sancılı bir gebelikte saat beklemesi, sezaryenin dakikalık bir işlem olması hekimin C/S a yönlenmesine yol acmaktadir.. Tıbbi uygulamalarda fazla müdahaleci olmak veya hastaların bitsin artık bu süreç ısrarı da bu yönlenmenin bir başka sebebidir. Ayrıca HEKIMİN ANNE/ YENİDOĞAN da ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini düşünerek korkması, C/S yapmaya yönelmesidir. BUNLAR AŞILABILIR MI?

7 -3 4o haftayı aşan gebeliklerin yatırılarak takibi yerine haftayı (40+10 günü?) beklemek? Postterme yaklaşım Yatağa bağlı doğum takibinden vazgeçmek ( hastanın sıkılması, yorulması, aç kalması, etkisiz ıkınma) Ağrıyı azaltıcı yöntemleri kullanmak (farmakolojik, nonfarmakolojik yöntemler) Ebe/ hemşire desteği almak Sık tuşe etmek, açılmayan serviks yanılgısı

8 -4 Uygun vakalarda doğru uygulanmış forseps ve vakumun maternal ve fetal mort/morbid üzerine olan etkisi, eylem sonrası C/S kararı alınmış olan anne/ bebek mort/morb den de farklı bulunmamış (Towner D. 1999). Daha çok çıkım forsepsi, vakum denemesi Bu konudaki deneyim azaldıkca c/s oranı da artmıştır. Yeniden deneyim kazanma için yıllara ihtiyaç vardır. Bunların kullanımı ile maternal fetal morbidite varlığında çıkacak hukuki sorunlar hekimleri caydırmıştır. (Goetzinger 2008) Hukuki meselelerin halledilmesi ile bu yöntemlerin uygulanması ve C/S sayısının azalması mümkün olabilir.

9 -5 Indüksiyon yada ağrı desteğinden (augmentasyon) mümkün olduğunca kaçınmak ve doğal süreci beklemek Uygun olmayan servikste, elektif indüksiyon uygulanması, özellikle primigravitlerde ilerlemeyen eylem kavramıyla c/s oranını artırmaktadır Zhang J NIH 2012 Medikal endik. olmadan indüksiyon yapmayın/ Nonmedikal sebeplerle yapılan indüksiyonları 39 hf dan önce yapmayın / serviks uygun değilse yapmayın (Özellikle nulliparlarda) / yeni belirlenen sınırlara (Zhang) göre eylem takibi yapın.

10 -6 Cochrane analiz (2011) de (n:1338) spontan olarak eylemin ilk fazı başlamış ancak yavaş ilerleyen gebelerde yapılan incelemelerde (oksitosinli, plasebo, tedavisiz ile erken veya geç oksitosin uygulamalarının) ( ilerlemeyen eylem kavramından kurtulmaları için) başarı açısından fark bulunamamış. Ancak eylemin oksitosin ile daha kısa sürdüğü (2 saat) tespit edilmiş. Eylem başladıktan sonra oksitosin uygulamasının C/S oranını artıran bir etkisi tespit edilmemiş. Spontan olarak eylemin ilk fazı başlamış olanlarda Oksitosin ile ağrı desteği eylem durması/yavaslaması endikasyonu ile C/S yapılmasını azaltabilir.

11 -7 NST kullanımının azaltılması daimi olarak NST ile hastanın takibinin perinatal sonuçları iyileştirmediği ve serebral palsi oranını azaltmadığı gösterilmiş. Buna rağmen NST kullanımı yine de yetkili/ otör rehberlerine girmiştir. Ayrıca değerlendirme interobserver olarak dahi çok farklı ve subjektif (Chauhan 2008, Grimes 2010, ACOG 106 no 2009) Devamlı monitorizasyondan kaçınmak yalancı fetal distres/ gereksiz c/s? Her deselerasyonun fetal distres anlamını taşımadığı, kaldı ki böyle bir durum varlığında bile acil sezaryen yapılması gerekmediği ve fetusun belirli bir bekleme süresine sahip olduğu da bilinmektedir. Tekrarlayıp tekrarlamadığı, serviksin açıklığının vajinal doğumu beklemeye müsait olup olmadığı da dikkate alınmalıdır. Çıkım bradikardisi de unutulmamalıdır. Distosi, uzamış eylem, fetal distres kavramlarının doğru koyulması ve yeni partogramların (Zhang) dikkate alınması.

12 -8 MAKAT GELEN FETUSLARDA vajinal doğumlarının desteklenmesi Makat dogumun C/S ile ikame olması ile erken dönem yenidoğan sonuçları iyi gibi görülmekle beraber uzun dönem sonuçlar ve erişkin dönem zeka durumu ile de farklılık görülmemiştir. Hannah 2000, Whyte H Dolayısı ile iri fetuslar hariç vajinal makat doğum uygulaması artırılabilir. Makat gelişlerde eylem baslayana kadar beklemek de gereklidir. Kendiliğinden verteks pozisyonuna dönüş oranı artmakta. C/S oranı azalmaktadır.

13 Anne tarafı-1 Sezaryen ile doğum bir statü olarak kabul ediliyor. C/S de daha az ağrı veya ağrı kontrolunun yapılabileceği kanaati. Pelvik kasların, vajen/vulva zedelenmelerinin, inkontinans ve cinsel fonk bozukluğunun daha az olacağı düşüncesi. Doğum zamanını ayarlamak isteği (takvim yaprağı seçimi). Sezaryen ile doğan bebeğin travmasız, daha güzel olacağı inancı. Sezaryen bebeginin daha akıllı, serebral palsiden MUAF olacağı düşüncesi BU YÜZDEN ELEKTIF/ ANNE ISTEĞİNE BAĞLI SEZARYEN ORANI SADECE BİZDE DEĞIL BÜTÜN DÜNYADA HIZLA ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİR.

14 -2 EGITIM Sezaryenin mortalite ve morbiditesinin normal doğuma göre daha fazla olduğunu anlatmak: daha fazla kan kaybı, uzun iyileşme süresi, daha sık fetal RDS, maternal mesane/ureter/ barsak yaralanması oranında artış, pp enfeksiyonda artış, VTE artışı, rehospitalizasyonda artma, (ACOG no ; Lydon-Rochelle M 2000, ACOG no 559, april 2013) Daha fazla plasenta previa ve akreata, pekcreata, C/S artışına bağlı histerektomi ve hatta ölüm riskinin artması Sonraki gebeliklerde artacak olan morbidite Bir kez sezaryen varlığında acil durumda her ortamda doğumun gerceklesmesinin mümkün olmadığının anlatılması saglanmalıdır.

15 -3 ACOG 2008 isteğe bağlı c/s ler 39 haftadan önce yapılmamalıdır. ACOG 2010 Sezaryen isteğe bağlı değil, tıbbi endikasyonlarla yapılmalıdır. ACOG 2013 Anne isteğine bağlı sezaryende Endikasyon yokluğunda vajinal doğumun emniyetli olduğu anlatılmalı ve tavsiye edilmelidir. Buna rağmen engellenemiyorsa 39 haftadan önce yapılmamalı. Sezaryen sonrası etkili ağrı kontrolu yapılacağı konusunda güven verilmemelidir. Birden fazla çocuk arzusu olan gebelerde endikasyonsuz C/S ile pl previa yapışma anomalileri hatta histerektomi bile gerekebileceği anlatılmalı ve vazgeçirilmelidir.

16 -4 Anne isteğine bağlı sezaryen oranı ABD de net olarak bilinmiyor. Ancak tüm doğumların % 2.5 oranını kapsadığı düşünülüyor. Ancak 2009 da ABD de ki tüm doğumların % 30 u C/S ile olduğuna göre Tüm C/S lerin ~% 9 unun elektif istek sonucu yapıldığı düşünülebilir. Sadece bu konuda bile etkili bir çalışmayla sezaryen oranının % 10 azaltılması mümkün görünmektedir. Elektif isteğe bağlı C/S ile vajinal doğum kıyaslaması hakkında yeterli ve kontrollu çalışma yok. NIH 2006 konferansında 1406 makale üzerinden değerlendirme yapılmış ancak vajinal doğum ve isteğe bağlı C/S arasındaki yöntem seçiminde risk ve fayda değerlendirmesi hakkında yeterli delil, bilgi sağlanamamıştır. 2006;23:1-29 ( ACOG practice bulletin)

17 -5/ Elde edilen veriler KISA VADEDEKİ MATERNAL SONUÇLAR Vajinal doğumda daha kısa hastanede kalış, düşük enfeksiyon oranı, daha az anestezi kompl, emzirmede yüksek uyum/başarı.olumlu YÖNLER. Ancak pp 3 ve 24. aylarada emzirmede doğum şeklinin farkı ortadan kalkmış. Sezaryende azalmış maternal hemoraji, az kan nakli, az cerrahi komplikasyon, pp ilk yılda daha az inkontinans Ancak pp. 2 ve 5 yıldaki kontrolerde inkontinans ile doğum seklinin ilgisi bulunamamış. Ancak bu grupta anne yaşının ileri olması ve obezite de bu faydaları da zayıflatabilir deniyor.

18 -6/ C/S nin maternal riskleri daha ciddi. Rüptür, pl previa, akreata, mesane ve barsak yaralanması, histerektomi ihtiyacı Bir Kanada çalışmasında iki grup arasındaki kıyaslamada yara yeri hematomu, kardiyak arrest, histerektomi, pp enfeksiyon, anestezi kompl, VTE, hemoraji, pp kanamaya bağlı histerektomi ihtiyacı daha yüksek oranda bulunmuş. Liu S 2007 Sonraki gebelikte uterin skar rüptür oranı, bu rüptür riskini azaltmak için EDE vakalarında C/S yapılması ile Prematür doğumlar ve erken doğumların yenidoğan komplikasyonlarının oranı da artmaktadır.

19 -7 FETAL ETKILER-1 Sınırlı sayıda çalışma bulunmasına rağmen TartİŞmasİz olarak C/S OLUMSUZ ETKILI. RDS, prematürite, yenidoğan hipotermisi, hipoglisemisi, YDYBÜ ihtiyacı, persistant pulmoner HT, geçici yenidoğan takipinesi Ayrica elektif C/S nin neonatal ensefalopati ve asfiksiden koruyucu olduğuna dair olumlu etkisinin oldukca zayıf olduğu da belirtilmiştir.

20 -8 Maternal isteğin ancak cok nadir durumda gözönüne alınabileceği, bunların hastanın özel durumları ile sınırlı kalması gerektigi de ACOG tavsiyesinde vardır: Spesifik sağlık problemlerinin varlığı, travma, şiddet anamnezleri, kötü obstetrik öyküye sahip olma gibi durumlarda anne isteği değerlendirilebilir.

21 TEKNIK IMKANLAR-1 VBAC-SSVD(C/S sonrası vajinal doğum) veya TOLAC (trial of labor after cesarean delivery-c/s sonrası eylem denemesi) VBAC (SSVD) mi? Bir kez C/S, daima C/S mi? VBAC/SSVD: Teknik olarak daha donanımlı yerlerde ve deneyimli ekip ile yapılması gerektigi için maliyet olarak pahalı arası taranan bütün literatürlerde maternal-fetal sonuçların (VBAC/SSVD ve daima C/S) karsılaştırıldığı randomize çalışma yok.

22 2-VBAC/SSVD Hem deneyimli ekip, hem acil müdahale için uygun şartlar gereklidir. Buna rağmen komplikasyonların engellenmesi her zaman mümkün değildir. Uygun şart ve kondisyon varlığında, hasta da arzu ederse önerilebilir. Bu konuda ACOG, RCOG, SOGC, AAFP, AHRQ önerileri vardır. Ortak olanlar şöyle sıralanmıştır.

23 3- ACOG, 2011 önerisi Denenebilecek olanlar; Alt segment c/s geçirmiş olanlar / normal fetal boyut ve normal pelvis yapısı olanlar / önceden uterin skar, anomali ve geçirilmiş rüptürü olmayanlar / önceden vajinal doğumu da olanlar / hastanın olur formu olanlar / eylemi spontan başlamış olanları/ durumu yönetebilecek olan ekip ve şart varlığında ( anestezi, kan bankası, acil operasyon odası ) Muhtemel risk taşıyanlar, denenmesi cesaret isteyenler; Klasik veya T şekilli kesisi olanlar / dar pelvis veya iri fetusu olanlar / obs C/S endikasyonu taşıyanlar / vajinal doğum için risk taşıyanlar / hastanın reddi / serviksi uygun olmayanlar / eyleminde yetersiz ilerleme olan ve destek gerekenler / acil müdahale için yetersiz ekip ve ekipman

24 4-VBAC/SSVD Gebelerin bilinç düzeyi değerlendirmesi ve denenebilecek / denenmiyecek olanların ayırımını değiştirebilir. Hasta alt uterin transvers veya vertikal kesi ayırımını bilir mi? Epikriz kağıdını herzaman taşır mı? ULUSLARASI GÖRÜŞ! Artmış C/S oranı ve uterin rüptür riski arasında kalmış olan hekimleri Medikolegal korkular etkilemektedir. Ortaya çıkacak olan hukuki sorunları göze almalı mıdır? Ayrıca bu risklere karşılık hekim vajinal doğum ile kıyaslanınca, c/s de ya aynı yada biraz fazla bir para kazanmaktadır. Yani göze aldığı riskin karşılığı yoktur, riski vardır. (SSVD yine de emniyetli bir yöntem olarak önerilmekte, ancak korkular devam etmektedir. )

25 Diğer Prezentasyon anomalileri eksternal/internal sefalik versiyon? Iri fetuslarda vajinal doğumu denemek (iri fetus: 4000, 4500, 5000 gr?) BU KARAR ANNE PELVIK YAPISINA GÖRE VERİLMELİDİR. Iri fetus doğumunu engellemek için GDM tedavisi, takibi, kilo kontrolu Geçirilmiş pelvik cerrahi sonrası vajinal doğumu denemek Kesin C/S endikasyonu degildir. BUNLARLA YAPILMIŞ RANDOMİZE GENİŞ ÇALIŞMALAR YOK. Medikolegal korkuları gözardı etmek mümkün müdür?

26 Diğer Servikal yumuşatıcılar???... C/S oranını azalttığı gösterilememiştir. Anne ve fetus için gereklilik yoksa, serviks olgunlaştırıcı ile indüksiyon yapmayınız. 7-8/2/2012 toplanan konseyde (NIH Public Access, 2012 Nov, 120(5): ) kesin primer C/S endikasyonu olarak: total plasenta previa, vasa previa, kord prolapsusu gibi. Diğerleri için endikasyonu bebek ve anneye göre hekim vermelidir, diğerleri kesin endikasyon sayılmamalıdır.

27 Potansiyel C/S endikasyonu olanlarda BMI>40 obez gebeler gebelik oncesi kilo kaybi, gebelikte az kilo alinmasi, egitim, bu durumun kesin endikasyon olmadigi bilgisinin verilmesi HSV, HCV, HIV varlığında tedavisinin yapılarak bulaşmanın azalacağı bilgisi verilmesi Akut HT, MI, kardiyomyopati, pulmoner HT, cerebral anevrizma, CVO Egitim Bunların kesin endikasyon olmadığının belirtilmesi. Bu endikasyonları ve hastanın eylemi kaldıramayacağı konusunda konsey kararını ilgili dal uzmanları eşliğinde konsey kararı aldıktan sonra... Ancak bu konsey kararlarında da diğer dal uzmanlarının gebelik fizyolojisi ile bilgilerinin yeterli olup olmadığını gözönünde tutarak almak gerekir.

28 Fetal malformasyon C/S endikasyonu sadece anektotlara dayalı bir durumdur ve (abdominal duvar defektleri dahil) endikasyonu yoktur.(2012, NIH Public Access) Coğul gebelik Coğul gebeliklerin engellenmesi, vajinal doğum tecrübelerinin artması, ikinci fetusta sefalik versiyon/makat doğumun denenmesi(nih 2012) Preeklamsi bir C/S endikasyonu degildir.(nih 2012) Önceki omuz distosi hikayesi Iyi dökümente edildiği nadirdir. Ayrıca kesin olsa bile C/S endikasyonu değildir.(2012, NIH)

29 Lamaze yöntemi etkisi 1951, Fransız obstetrityen Fernand Lamaze. Ivan Pavlov dan etkilenerek agrinin sartli refleks oldugunu anlatmis ve bu metodu gelistirmistir. Dogum egitimi, gevseme ve solunum egzersizlerinden olusur. Gunumuzde artik felsefe haline gelmis ve Lamaze International ismini almistir. Her kadının güvenli şekilde doğum yapmasını, rahatını sağlayacak yöntemleri seçme konusunda özgür olmasını, hem ailesi hem kendisine ve doğumu yapabilme yeteneğine güvenen sağlık ekibi üyeleri tarafindan desteklenmesi gerekliliğine inanır.

30 Lamaze Doğum kendiliğinden başlamalı Doğum yapan kadının eylem boyunca hareket etmesine izin verilmeli Doğum yapan kadın, eylem boyunca araliksiz sekilde desteklenmeli (muzik dinleme, yaninda olma, pozisyon degistirebilme, gevseme, kontrollu solunum, masaj, hayal kurma ) Eylem boyunca rutin uygulamalardan kacinmali Sirt ustu pozisyon verilmemeli Anne bebek ayni odada kalabilmeli ve emzirme sınırı koyulmamali.

31 Eylem sırasında yürüyüs yapmanın doğum eylemi üzerine olan etkisinin incelendığı çalışmalarda 1978 de yapilan n:68; çalışmada operatif doğum oranı azalmış bulunmuş, ancak 1998 de yapılan n:1067; operatif doğum dahil, eylem süresi, oksitosin kullanma oranı, analjezik ihtiyacı arasında fark bulunamamış. Dolayısı ile aktiviteli eylemin faydalı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak stres azalması, gevşemek, ailesi ile zaman zaman görüşmesini sağlamak ile zorlayıcı ve endikasyonu genişletici etkilerden korunmak mümkün olabilir.

32 YBÜ/Ata Klinik çalışması Proje çalışmasında 2 şer saatlik 6 kez eğitim alan ve almayan iki grup arasında yapılan değerlendirmede Primigarvid 66 gebe çalışma grubu, 64 gebe kontrol grubu. Eğitim alan grupta gebeliğe uyumun daha iyi, doğum süresinin daha kısa (6.5 saate, 10 saat), hasta memnuniyeti yüksek ve hastanın normal doğum ile ilgili yaklaşım ve sonuçlarının daha olumlu olduğu tespit edildi ( Istatistiksel anlamlı)

33 Sezaryen ve maliyet-1 Harcanan malzeme, zaman, emek, ekip ve ekipman sayısının daha fazla oluşu Sonraki gebeliklerde yine C/S ve artan maliyet, artan morbidite ve mortaliteye bağlı bu değerin katlanması en önemli konulardan biridir. Bu yüzden elektif C/S nin dikkate alınması gereklidir.

34 Maliyet-2 Devletin verdiği vajinal doğum fatura değeri tl Devlete maliyeti.. Ortalama 504 (Atatürk/ YBÜ Hast) Sezaryenin fatura değeri 450 Tl Devlete maliyeti. 810 TL Pprevia+ mükerrer C/S, Previa hisrektomi, Previa+c/s ve histerktomi olan YRG vakaların olduğu bir listede maliyet TL, devletin ödediği TL

35 Maliyet-3 Isteğe bağlı tum sezaryenlerin ve devamındaki gebeliklerin c/s maliyet paralarının hastadan alınması (veya normal doğum ücretinin ödenip farkın hastaya fatura edilmesi ) caydırıcı bir yol olabilir. (Bu konu önceden düşünüldü ancak uygulanamadı.)

36 Maliyet-4 Hekimlere ödenen paranın emek, zaman, risk değerlendirmesi sonrası hesaplanması daha doğru olacaktır. Ancak hekimi C/S dan caydırma yollarından sadece en son sebep budur. Para ödenmesine dair olan yaklaşım hekim için sadece özendirici olur, engelleyici değil. ÇÜNKÜ Malpraktis adıyla hekimin akıldışı meblağlarla karşılaşması, aldığı ücretlerle kıyaslanamaz.

37 Hukuk desteği Hekimin KANUNI DESTEKLERINI SAGLAMAK Elektif sezaryen isteğini red hakkı netleşmeli Medikolegal problemlerin çözülerek otoritenin HEKIMIN HAKLI OLDUĞU / BILIRKİŞİLERIN ONAYLADIĞI DURUMLARDA YANINDA/ ARKASINDA olması sağlanmalıdır. Bilirkişi raporları otorite tarafindan dikkate alınmadıkca, derneklerin kendi önerileri/ takip şemaları oluşturulmadıkca ve bilirkişilik konusunda hekimler birbirini /objektif/doğru şekilde desteklemedikçe SONUÇ ALMAK veya BUNLARI UYGULAYARAK C/S oranını düşürmek pek mümkün görünmüyor.

38 Son çalışma Kanada da % 21 den 28 e çıkmış. Çığlık atıyorlar. Halen de aynı seviyede sebat ediyor. Bu rakamı sabitlemelerine rağmen azaltmaya çalışıyorlar. 32 Hastane arası. (NEJM, 2015, Chaillet) kadında. Klinisyen, ebe, hemşire eğitimi, desteği ile yapılan çalışma da oran çalışma grubunda %22.5, kontrol grubunda % 23.2.Istatistik açıdan anlamlı/ AMA ÖNEMSİZ Pratikte kullanılan algoritma /Pratik klinik rehber örnekleri etkisiz bulunmuş. Uzman görüş ve yönlendirmeleri, eğitimin etkisi,.. hep birlikte ele alınırsa etkili olabilir belki. Bu sadece hekim, eğitim, algoritma uygulaması faktörü için bile BELKI lerle dolu.

39 Sonuç Tıbbi olmayan sezaryen oranları Tıbbi olmayan indüksiyon oranları Kabul edilmiş sınırlara uymayan başarısız indüksiyon, ilerlemeyen eylem, güven vermeyen NST endikasyonu ile yapılan C/S oranları Anne isteğine bağlı C/S oranlarının da bilinmesi ve kararların da bu bilgiler doğrultusunda alınarak STRATEJI belirlenmesine ihtiyaç vardır.

40 Ancak bu rakamlar dosyalardan alınarak elde edilecektir. Dosyalardaki rakamların ne kadarı doğrudur? Biz yeterince dürüst müyüz? HUKUKI olarak kendimizi korumak için dosya üzerinde gerçekler yazılmadıkca da bu rakamları bulmak mümkün değil.

41 Hekim hastayı doğru yönlendirmedikce sonuç alınamaz. (bebek oksijensiz kalacak, sakat doğabilir, palsi gelisebilir, yırtık ve sarkma olabilir telkinleri Pediatri uzmanlarının her olumsuz yenidoğan patolojisini doğum şekline bağlamasından vazgeçilmedikce sonuç alınamaz. Vajinal doğumda olabilecek her muhtemel KOMPLIKASYON hekime hukuki mesele çıkarıyorsa ve RESMI makamlar hekimin arkasında durmuyorsa, hekim DEFANSIF tıbba yönelecektir. Hasta vajinal doğumun olumsuz bir statü göstergesi olduğunu düşünüyorsa, burç/fal yönlendirmesi varsa Basın, komşu, arkadaş deneyimlerinin yanlış yönlendirmesi engellenmedikce başarı elde edilemez. Teknik imkanlar uygunsuz ise anne veya hekimin istekli olması yetmez.

42 ZOR BIR SÜREÇ VAR. Politikaların tek taraflı değil, birlikte, gerçekten niyetlerin kesin ve iyi, yapıcı olmak için bir araya geldiği şekilde alınması, oluşturulması gerekli.

43 İLGİNİZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ. Prof Dr Ayşe Filiz Yavuz Avşar Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi 2015 Nisan/ Ankara

SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ. Prof Dr Ayşe Filiz Yavuz Avşar Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi 2015 Nisan/ Ankara SEZARYEN DOĞUMLARI AZALTMA STRATEJİLERİ Prof Dr Ayşe Filiz Yavuz Avşar Yıldırım Beyazıt Üniv Tıp Fakültesi 2015 Nisan/ Ankara Olmasi gereken % 15, kabul edilebilir olan % 25 rakamlarina inmek icin ciddi

Detaylı

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD)

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Daha önce sezaryen olan kadın tekrar doğum yapacak Sezaryen Sonrası Doğum Denemesi (SSDD) Sezaryen Sonrası Sezaryen Doğum (SSSD)

Detaylı

Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH

Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH EVRE 2 (Atılma dönemi) Efasman ve dilatasyonun tamamlanması ile doğum

Detaylı

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI Dr Özlem Gün Eryılmaz Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi Doğum Kliniği Never let the sun set twice on a laboring woman. Steer P; BMJ 1999 PARTOGRAM NEDİR? Doğum eyleminin

Detaylı

PRETERM-POSTTERM EYLEM

PRETERM-POSTTERM EYLEM PRETERM-POSTTERM EYLEM PRE-TERM EYLEM PRETERM EYLEM; Doğum ağırlığı dikkate alınmaksızın, gebenin son adetinin ilk gününden itibaren 20-37. haftalar arasında eyleme girmesi ve bu eylem ile servikal açıklık

Detaylı

SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM. Dr. BELGİN HARZADIN

SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM. Dr. BELGİN HARZADIN SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM Dr. BELGİN HARZADIN Neden SSVD Konuşulmaya Başlandı? Tekrarlayan sezaryenler artıkça komplikasyonların artması Sezaryen olan annelerin bir kısmının yaşadıkları fiziksel ve

Detaylı

Makat prezentasyonu. Görülme oranı %3-4 dür. Tanı leopold manevraları ile konulabilir

Makat prezentasyonu. Görülme oranı %3-4 dür. Tanı leopold manevraları ile konulabilir MAKAT DOĞUM Makat prezentasyonu Görülme oranı %3-4 dür Tanı leopold manevraları ile konulabilir 2 MAKAT DOĞUM Sırt solda olduğunda birinci makat gelişi ; sırt sağda olduğunda ikinci makat gelişi, çocuk

Detaylı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğum indüksiyonu Destekleme (Augmentasyon) Servikal olgunlaşma Uterin

Detaylı

Doğumun Aktif Fazında Uygulanan Hidroterapinin, Doğum Süreci, Anne Memnuniyeti ve Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Üzerine Etkisi

Doğumun Aktif Fazında Uygulanan Hidroterapinin, Doğum Süreci, Anne Memnuniyeti ve Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Üzerine Etkisi Doğumun Aktif Fazında Uygulanan Hidroterapinin, Doğum Süreci, Anne Memnuniyeti ve Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Üzerine Etkisi EBE SEMRA TUNCAY* YRD. DOÇ DR. SENA KAPLAN ** DOÇ.DR. ÖZLEM MORALOĞLU

Detaylı

PREVENTİF DOĞUM İNDÜKSİYONU ÖNERİLMELİ Mİ? Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Univ. Tıp Fak.

PREVENTİF DOĞUM İNDÜKSİYONU ÖNERİLMELİ Mİ? Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Univ. Tıp Fak. PREVENTİF DOĞUM İNDÜKSİYONU ÖNERİLMELİ Mİ? Dr Ayşe Filiz Yavuz Yıldırım Beyazıt Univ. Tıp Fak. Gerekçe Sosyal sebepler (anne korkusu, kötü obs öykü, uzakta oturmak vs) LGA Fetusun daha fazla büyümesi ve

Detaylı

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte,

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, Dünyada her bir dakikada 380 kadın gebe kalmakta, 190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, 40 kadın sağlıksız düşük yapmaktadır.

Detaylı

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans?

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Prof. Dr. Fuat AKERCAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Maternal Sonuçlar Mortalite / Morbidite Erken Sonuçlar Geç Sonuçlar 1.

Detaylı

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi Yrd. Doç. Dr. Nazan KARAHAN Ebeler Derneği Genel Başkanı Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü/Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm

Detaylı

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) DR. HÜSEYİN PEHLİVAN

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) DR. HÜSEYİN PEHLİVAN SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) DR. HÜSEYİN PEHLİVAN BİR SEZARYEN HEP SEZARYEN Dr Edwin Cragin 1916 C&S 1960 %2 1970 %4 2002 WHO Önerisi %15 USA günümüz %30 2003 Türkiye %21 2008 Türkiye %36 Türkiye

Detaylı

DOĞUM OBJESi İLE ilgili DİSTOSİ

DOĞUM OBJESi İLE ilgili DİSTOSİ 1 DOĞUM OBJESi İLE ilgili DİSTOSİ DOĞUM OBJESi İLE ilgili DİSTOSİ Fetusun prezantasyon ve pozisyon bozukluğu pelvis içindeki hareketini zorlaştırır ve bazen imkansız kılar. Bu nedenle disfonksiyonel doğum

Detaylı

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLENMESİ PROSEDÜRÜ DH.PR.01 31.10.2018 Revizyon No Revizyon tarihi 1/5 1.AMAÇ: Obstetrik problemleri hızla değerlendirip ayırıcı tanıyı

Detaylı

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ, DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLEMİ PROSEDÜRÜ

KOMPLİKE VAKALARDA DOĞUM ÖNCESİ, DOĞUM VE DOĞUM SONRASI SÜREÇLERİN İZLEMİ PROSEDÜRÜ KODU: SDH.PR..73 YAYIN TA: 21.09.2017 REVİZYON TA:-- REVİZYON NO:00 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Obstetrik problemleri hızla değerlendirip ayırıcı tanıyı yaparak ekip anlayışı içinde anne ve bebeğin doğum öncesi,

Detaylı

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1.Devre: Açılma ve silinme Latent faz (multiparda 14 saat, nulliparda 20 saat) Aktif faz 2.Devre: Fetusun doğumu 3. Devre: Plasentanın çıkışı Latent

Detaylı

ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI

ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI ÇOĞUL GEBELİK EYLEM PLANI Fetüs sayısını belirle İki Fetüs Üç Ve Üzeri Fetüs Prezantasyonu Belirle Amniyon Durumunu Belirle Monoamniyotik Diamniyotik Doğum Eylemi Sırasında Meydana Gelecek Morbiditeden

Detaylı

Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM

Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM Endikasyon Tüm gebeler vaginal doğum aday adayıdır. Vaginal doğumun maternal veya fetal morbidite veya mortalite oluşturma riski belirirse endikasyon

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan Son adet tarihinden itibaren 42 0/7 gebelik haftasına ulaşan veya bu haftayı geçen gebelikler post-term gebelik

Detaylı

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ Meryem Karataş*, Aysun Çakır Özçelik*, Canan Sarı*, Sevinç Kaymaz* *Liv Hospital Ulus GİRİŞ Kadın sağlığı açısından gebelik

Detaylı

Doğumhane Standartlarımızın Gözden Geçirilmesi

Doğumhane Standartlarımızın Gözden Geçirilmesi Doğumhane Standartlarımızın Gözden Geçirilmesi Prof Dr Selahattin KUMRU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Antalya Türk Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfi

Detaylı

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Prof.Dr.Cüneyt Evrüke Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum ABD, Peinatoloji BD, Adana Amniyoinfüzyon Amniyodrenaj Amniyotik kaviteye

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE YRD. DOÇ.DR. MEHMET SÜHHA BOSTANCI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ Tanımlar MATERNAL ÖLÜM Bir kadının, gebelik

Detaylı

MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ. Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com

MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ. Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com Makat Gelişlerde Sorun? Dünya genelinde Makat gelişlerde doğum şekli ne olmalıdır? Ülkemizde; Makat doğum usul

Detaylı

TÜRKİYE MATERNAL FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ 11. ULUSAL KONGRESİ PANEL BİLDİRİSİ:

TÜRKİYE MATERNAL FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ 11. ULUSAL KONGRESİ PANEL BİLDİRİSİ: TÜRKİYE MATERNAL FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ 11. ULUSAL KONGRESİ PANEL BİLDİRİSİ: TÜRKİYEDE SEZARYEN ORANLARI: NEDEN ARTIYOR? NASIL DÜŞÜREBİLİRİZ? 02 Kasım 2018 Panel Başkanı: Atıl YÜKSEL Panelistler:

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi

Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi Annenin Psikolojisi İle İlgili Distosi Eylemin psikolojisi Kadının psikolojik olarak eyleme ve doğuma uyumu ile ilgilidir. Bu da doğrudan doğum sürecinin seyrini etkiler. Bu faktörlerden herhangi birinin

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

GEBELİK TERMİNASYONLARI MİSOPROSTOL. Doç.Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği

GEBELİK TERMİNASYONLARI MİSOPROSTOL. Doç.Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği GEBELİK TERMİNASYONLARI VE MİSOPROSTOL Doç.Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği 1874 1927 1950 1970 70-80 2000 Alfred HEGAR (D&C) S.G. BYKOV (Vakum küretaj) WU & WU

Detaylı

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya Gebelikte diyabet taraması Prof. Dr. Yalçın Kimya Gestasyonel diyabet İlk defa gebelik sırasında saptanan diyabet Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care 2010;33(Suppl 1):S62 9.

Detaylı

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 4 Doğum eylemi, doğum ağrılarının başlamasından, fetüsün doğumu ve plasentanın ayrılmasının

Detaylı

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

İNTRAPARTUM FETAL DEĞERLENDİRME

İNTRAPARTUM FETAL DEĞERLENDİRME İNTRAPARTUM FETAL DEĞERLENDİRME Doç.Dr.Miğraci TOSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD. 1/38 İNTRAPARTUM FETAL MONİTÖRİZASYONDA (FM) AMAÇ İntrauterin fetal kaybı önlemek

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Fetal Distress. Dr.Cenk Yaşa İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD

Fetal Distress. Dr.Cenk Yaşa İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Fetal Distress Dr.Cenk Yaşa İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Fetal Distress Fetal sıkıntı olarak ta bilinen bu durum; bir klinik duruma tam doğruluk ile uygulanması için geniş ve

Detaylı

DOĞUM BİÇİMİNİN YILLAR İÇİNDE GÖSTERDİĞİ DEĞİŞİM VE ROBSON ON GRUPLU SINIFLANDIRMA SİSTEMİ

DOĞUM BİÇİMİNİN YILLAR İÇİNDE GÖSTERDİĞİ DEĞİŞİM VE ROBSON ON GRUPLU SINIFLANDIRMA SİSTEMİ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI DOĞUM BİÇİMİNİN YILLAR İÇİNDE GÖSTERDİĞİ DEĞİŞİM VE ROBSON ON GRUPLU SINIFLANDIRMA SİSTEMİ Dr. Murat ÇAĞAN UZMANLIK TEZİ

Detaylı

NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI

NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI NORMAL GEBELİK ve BAKIM DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Y.Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal)

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER Nilüfer Güzoğlu, H. Gözde Kanmaz, Dilek Dilli, Nurdan Uras, Ömer Erdeve, Uğur Dilmen İlk tüp bebeğin 1978 de doğumundan bu yana IVF

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ayfer Ayan(1) Cemile Aksoy(2) Hande Edizkan Budak(3) 1 Acıbadem Bursa Hastanesi, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü 2 Acıbadem Bursa Hastanesi, Eğitim ve

Detaylı

POSTPARTUM KANAMADA ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM OP.DR.ÇETİN KILIÇÇI ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI E.A.H

POSTPARTUM KANAMADA ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM OP.DR.ÇETİN KILIÇÇI ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI E.A.H POSTPARTUM KANAMADA ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM OP.DR.ÇETİN KILIÇÇI ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI E.A.H Tanım Anne ölümü : Bir kadının, gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin

Detaylı

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Dr. D. Haluk Dervişoğlu Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birincil doğum sonu kanama gözle saptanan,

Detaylı

TİG Branş ve MTS (Majör Tanı Sınıfı) Odaklı Çalıştay Dokümanı

TİG Branş ve MTS (Majör Tanı Sınıfı) Odaklı Çalıştay Dokümanı 1. TİG Branş ve MTS (Majör Tanı Sınıfı) Odaklı Çalıştay Dokümanı Kadın Doğum ve Yenidoğan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşhis İlişkili Gruplar ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Daire Başkanlığı 1.TİG

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Konunun Önemi Gebelikte karşılaşılan en sık dahili sorun HİPERTANSİYON (Tüm gebeliklerin % 6-8 i) 1. Kronik

Detaylı

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN Çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci DSÖ 10-19 yaş arasını kapsar Menarş sonrası ilk 2 yıl anovulatuar siklustan

Detaylı

Gebelikte vaginal kanamalar. Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep

Gebelikte vaginal kanamalar. Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep Gebelikte vaginal kanamalar Dr. Şevki Hakan Eren Gaziantep Vajinal kanama, erken gebelik döneminde sık görülen klinik bir sorundur. Tüm gebelerin yaklaşık %20 si bu klinik durumdan şikayetçi olmaktadır.

Detaylı

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM Prof. Dr H.Mete TANIR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Uzmanı Erken Membran Rüptürü (EMR) Erken membran

Detaylı

The Fetal Medicine Foundation

The Fetal Medicine Foundation Erken Term Dönemde İntrauterin Büyüme Geriliği Olan Fetuslarda Neonatal Asidozu Öngörmede Orta Serebral Arter Tepe Akım Hızı ve Serebroplasental Oranın Kullanımı Rauf Melekoğlu Ayşe Gülçin Baştemur Sevil

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 9 Kasım 12 Kasım 13 Kasım 14 Kasım 15 Kasım 08.15-09.00 4.KAD001 4.KAD007 4.KAD011 Hasta Başı Eğitim 09.15 10.00 4.KAD002 4.KAD008 4.KAD012 4.KAD015 10.15-11.00

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI 01 ŞUBAT 2019 28 ŞUBAT

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 GÜVENLİ ANNELİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 Bu sunum; Arş. Gör. Dr. Tuğçe Şanver, Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

Ülkemizde Doğumhane Yapılanmaları ve Doğum Salonu Hizmetleri Maternal Mortalite ve Morbiditeyi Azaltıyor mu?

Ülkemizde Doğumhane Yapılanmaları ve Doğum Salonu Hizmetleri Maternal Mortalite ve Morbiditeyi Azaltıyor mu? Ülkemizde Doğumhane Yapılanmaları ve Doğum Salonu Hizmetleri Maternal Mortalite ve Morbiditeyi Azaltıyor mu? Op. Dr. Semra ÖZER Gebelik Doğum ve Lohusalık Kongresi Ankara 1-3 Aralık 2017 Doğum fizyolojik

Detaylı

Gebelikte Anöploidi Taraması: İkinci Üçayda Biyokimyasal Tarama. Dr. Atıl Yüksel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi TMFTP Derneği

Gebelikte Anöploidi Taraması: İkinci Üçayda Biyokimyasal Tarama. Dr. Atıl Yüksel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi TMFTP Derneği Gebelikte Anöploidi Taraması: İkinci Üçayda Biyokimyasal Tarama Dr. Atıl Yüksel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi TMFTP Derneği Tarama Testlerinin Özellikleri Aranan hastalık ciddi olmalıdır. Nadir olmamalıdır.

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik Muayene Usulleri M. ÇOLAKOĞLU

Detaylı

Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013

Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013 Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013 İntrauterin adezyonlar (IUA), ilk olarak 1894 de Fritsch tarafından tarif edilmiştir. 1946 da Joseph G. Asherman, yayınladığı

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F-1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F-1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR Doğum eylemi esnasında hareket etmek daha rahat hissettirir, daha fazla kişisel özgürlük duygusu verir. Kadının hareket etmesi, olumlu doğum

Detaylı

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753.

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. Eylül 2018) Özeti yapan: Dr. Ahmet Erol ÖZET: Gebeler ve postpartum kadınlar, mevsimsel

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI 01 KASIM 2018 30 KASIM

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B1 DERS PROGRAMI 1 AĞUSTOS 2018 31 AĞUSTOS

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F-2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F-2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (31.08.2015 16.10.2015) 31 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ

Detaylı

SEZARYEN DOĞUM SONRASI VAJİNAL DOĞUM UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tülay AYTEKİN AYDIN

SEZARYEN DOĞUM SONRASI VAJİNAL DOĞUM UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tülay AYTEKİN AYDIN SEZARYEN DOĞUM SONRASI VAJİNAL DOĞUM UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Tülay AYTEKİN AYDIN Hemşirelik Anabilim Dalı Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Tez Danışmanı Doç. Dr. Sermin TİMUR TAŞHAN Yüksek

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B-2 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP B-2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI Doç. Dr. Nurullah OKUMUŞ Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağ. Ve Hast. Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği ANKARA HASTANEMİZDE EVDE SAĞLIK HİZMETİ Hastanemizde,

Detaylı

Postpartum Kanamayı Önlemek Erken Tanı Postpartum Order Nasıl Olmalı? Dr. Şevki ÇELEN. ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

Postpartum Kanamayı Önlemek Erken Tanı Postpartum Order Nasıl Olmalı? Dr. Şevki ÇELEN. ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Postpartum Kanamayı Önlemek Erken Tanı Postpartum Order Nasıl Olmalı? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Maternal Mortalite 2015 yılı; anne ölümü 303.000 / yıl 830/gün Gebelik-doğum

Detaylı

GEBELİK VE MEME KANSERİ

GEBELİK VE MEME KANSERİ GEBELİK VE MEME KANSERİ Doç. Dr. Ramazan YILDIZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, 27 Kasım 2014, Ankara Gebelikte Kanser Gebelikte kanser insidansı % 0.07-0.1 arasında Gebelik

Detaylı

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Dr. İsmail Dölen Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinataloji Derneği IX. Ulusal Kongresi 24-27 Eylül 2014, İstanbul Prenatal Test Çeşitli metotlarla embrio/fetusun

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Hasta Başı Eğitim / İş Başında Öğrenme Hasta viziti, poliklinik, doğumhane ve ameliyathanede pratik 1. HAFTA Stajın Tanıtımı Hekimlik Uygulaması Obstetrik antenatal vizit ve anamnez Puberte ve bozuklukları Hekimlik Uygulaması Jinekolojik anamnez, muayene Non-invaziv ve invaziv antenatal tetkikler Kadın

Detaylı

DÖNEM VI GRUP B2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP B2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Tiroidektomi Komplikasyonlarında Hukuki Sorumluluk. Dr. Ali Rıza Tümer

Tiroidektomi Komplikasyonlarında Hukuki Sorumluluk. Dr. Ali Rıza Tümer Tiroidektomi Komplikasyonlarında Hukuki Sorumluluk Dr. Ali Rıza Tümer Sizin Komplikasyon Tanımınız Nedir, Lütfen Yazınız!!! Komplikasyon nedir? PubMed de Aranan Kelime Komplikasyon Cerrahi komplikasyon

Detaylı

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09.2014 10.10.2014) 1 EYLÜL 2014 PAZARTESİ 09.30-10.20

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

EK-4 KURUM VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ

EK-4 KURUM VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ EK-4 KURUM VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ Özellikle rekabetin artmakta olduğu hastane sektöründe hastaların ihtiyaçlarını miktar, kalite ve hizmet olarak en iyi düzeyde karşılayabilmek, hastanenin gerçek amaçlarına

Detaylı

Acil Doğum! Hazırmıyız?

Acil Doğum! Hazırmıyız? Acil Doğum! Hazırmıyız? Yrd.Doç.Dr Doç.Dr.Serkan.Serkan YILMAZ Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 02-06 Mayıs 2007 Antalya Amaç Acil servis pratiğinde nadir görülen doğum ile ilgili

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı

DÖNEM VI GRUP D 2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP D 2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ

SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ SAĞLIKLI FETUSLARDA KOLON VE REKTUM ÇAPLARININ DOĞUM EYLEMİ VE POSTPARTUM MEKONYUM ÇIKIŞ ZAMANI İLE İLİŞKİSİ Cihan İnan, N. Cenk Sayın, Nihal Dolgun, Selen Gürsoy Erzincan, Işıl Uzun, Havva Sütcü, Füsun

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015 TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015 ŞUBE PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler Kistik fibrozis Kasım- Erişkin Göğüs Hastalıkları uzmanlarının bu Kistik

Detaylı

Amniotik Mayi Anomalileri

Amniotik Mayi Anomalileri Amniotik Mayi Anomalileri ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ (EMR) Gestasyonel yaş göz önünde bulundurulmaksızın korioamniotik membranların doğum eyleminin başlangıcından 37. Membran gebelik açıldığı haftasından önce

Detaylı

1)SML 2) Ön lisans 3) Lisans 4) Yüksek lisans 5) Doktora 3. Çalışma Yılı:.. yıl

1)SML 2) Ön lisans 3) Lisans 4) Yüksek lisans 5) Doktora 3. Çalışma Yılı:.. yıl Ebelerde Bilgi Beceri Kursu Eğitim Modülü Belirleme Anketi Sayın Güney Genel Sekreterliğine Bağlı Bulunan Hastanelerde Çalışan Ebe Meslektaşlarımız. Ebelik eğitimi almış, ancak daha sonraki yıllarda farklı

Detaylı

DÖNEM VI GRUP C 2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP C 2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı