GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE UYGULAMA ÖNERİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE UYGULAMA ÖNERİLERİ"

Transkript

1 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Özge ALTUN * Savaş ALTUN ** Koruma ve onarım yanında restorasyon alanında ülkemizde son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanmaktadır 1. Kültür Bakanlığının denetlemeleri yanında restorasyon yapılan alanlarda işlerinde uzman restoratörler çalıştırılmaktadır. Bir bölge ya da bir yapı da restorasyon yapılmasına karar verildiğinde uygulanacak bazı işlemler bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından da kabul edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı mevzuatı içine dahil edilen ICOMOS Arkeolojik Mirasın Korunması ve Yönetimi Tüzüğü ve Icomos Geleneksel Mimari Miras Tüzüğü dikkate alınarak restorasyon çalışmalarına başlanmaktadır. İnceleme, belgeleme ve saptama 2 bu çalışmalardan ilkidir. Restorasyonu yapılacak alan ve yapı hakkında detaylı bir raporlar hazırlanır. Bu raporlar içinde yapının çizimi plan, kesit ve görünüş olarak her cepheden detaylı olarak bulunmalıdır (Resim 1 2). Restorasyon projesinde yapılan çizimler üzerinde lejantlar kullanılarak yapıda bulunan taş çeşitleri, taşların konumları, kırık ve eksikleri belirtilmelidir. Çizim çalışmalarına ek olarak yapının fotoğraflanması çevresi ile beraber detaylı şekilde yapılarak rapora eklenmelidir. Bu görsel çalışmalara ek olarak yapının işlevini, yapım tekniklerini, kullanılan malzemeleri, yatay ve düşey taşıyıcıların durumunu ile yapının genelinde görülen bozulmaları belirten detaylı bir metin rapora eklenmelidir. Bu işlemler * Öğr. Gör. Dr., Selçuk Üniversitesi Bozkır MYO Mimari Restorasyon Programı. ozgeboker@gmail.com ** Dr., Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, altunsavas58@hotmail.com 1 Patara Meclis Binası, Kaş Tiyatrosu gibi restorasyonu bitmiş yapılar yanında Knidos Tiyatrosu, Telmessos Tiyatrosu gibi restorasyonu devam eden birçok yapı vardır. 2

2 180 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE gerçekleştirilirken yapıdan alınacak taş, harç ve metal örnekleri Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarlarına analiz için gönderilmelidir. Gelen sonuçlara ve Kültür ve Turizm Bakanlığının kabul edeceği şartlara uygun olarak yenileme aşamasında kullanılacak malzemenin niteliği belirlenerek restorasyon projesine eklenir. Bu malzemeler orijinal ya da orijinale en yakın malzemelerden seçilmelidir 3. Belgeme işlemi restorasyon çalışmasına karar verildiği andan restorasyonun bitmesine kadar aralıksız devam eden bir süreçtir. Tam olarak yapılan belgeleme restorasyonun ilerleyen dönemlerinde ya da restorasyondan sonraki yıllarda yaşanacak problemlerin çözülmesindeki en büyük yardımcıdır. İkinci aşama olarak uygulanacak müdahalelere karar verilmesi gösterebiliriz. Yapıya müdahale edilmeden önce raporda yer alan yapım teknikleri araştırılmalı ve restorasyonda mümkün oldukça aynı yapım teknikleri uygulanmalıdır. Ayrıca bozulmaya uğramış taşların bozulma dereceleri belirlenerek yapıda tekrar kullanılabilme durumları belirlenmelidir. Bunlara ek olarak yapının statik durumu belirlenmelidir. Temel seviyesi ya da temelden alınacak örnekler ile inşaat mühendisleri tarafından yapının statik raporu mutlaka hazırlanmalıdır. Bazı durumlarda yapının temel seviyesine kadar sökülerek zeminin sağlamlaştırılması gerekir. Aksi durumda yapılan restorasyon sağlam olmayacağı gibi bir kaç yıl içinde yıkılabilir. Üçüncü aşama onarım ve yenilemedir. Bu evrede yapıda kullanılan materyalin onarılacağına mı yoksa yenileneceğine mi karar verilir. Daha sonra eğer yenileme yapılmasına karar verilirse; yapı çizime uygun olarak sökülür ve numaralandırılır. Numaralandırılan ve sökülen taşlar hem fotoğraf hem de çizim ile belgelenir (Resim 3, 4, 5,). Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta restorasyon yapılırken alana girecek iş makinelerinin hesaplanmasıdır. Örneğin dış duvara erken yapılan yenileme yapının iç duvarlarına geçince zorluk yaratacak belki yıkılmasına neden olacaktır. Bu nedenle önce projelendirme sonra yenileme yapılması çok önemlidir. Yapı elemanlarının sökülmesinden sonra yapının durumuna göre zemin sağlamlaştırılıp tekrar örme işlemine geçilir. Bu evrede yapıdan sökülen sağlam taşlar ve onarılabilen taşlar aynen 3 Yapıda kullanılan taşın alındığı ocağın yok olması durumuna karşı orijinale en yakın malzeme tercih edilebilir.

3 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE kullanılmalıdır. Ancak onarılamayan ve bozulma durumuna karşı koruyucu önlemler alınamayacak durumda olan taşlar için yukarıda da belirttiğimiz üzere yeni taşlar gelen analiz raporlarına uygun olarak kullanılabilir. Yapı tekniklerinde yapının orijinalliği bozulmamalı mümkün olduğunca aynı teknikler kullanılmalıdır. Günümüzde restorasyon sonrasında ya da sırasında orijinal taşlar ve yenileme sonucu konulan taşlar arasında oluşan renk farkları sanki yanlış restorasyon uygulaması yapılmış gibi duyurulmaktadır. Unutulmaması gereken nokta yapılardaki taşlarda görülen kararmalar insan eli ve doğal olaylar sonucu meydana gelen kirlenmelerdir. Yenileme ile konulan taşlar ise ocaktan yeni çıkmış ve herhangi bir kirlemeye uğramamış taşlardır. Restorasyonu yapılan eser ilk yapıldığı dönemde yenilenen taşlar ile aynı renge sahip olduğu unutulmamalıdır. Yanlış eleştirilere yol açan bu durum belirlenecek uygun temizleme yöntemleri ile giderilebilir. Günümüzde giderek yaygınlaşan ve gerek taş gerekse ahşap yapılarda zarara yol açmayan lazer ile temizleme yöntemi en uygunudur(resim 6, 7 ). Pahalı olan bu sistem Selçuk Üniversitesi rektörlüğü desteği ile Koruma Onarım bölümümüzde gerçekleştirilen proje ile hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Projenin gerçekleşmesi sonucunda hem üniversitemiz restorasyon uygulamalarında rol alabilecek hem de çevredeki antik kentler için sağlıklı eser temizliği yapılabilecektir. Ayrıca Restorasyon uygulamalarında dikkate alınan tüzükler yapıya uygulanan yenilemenin vurgulanmasını gerektiğini belirtir. Bunun nedeni ilerleyen yıllarda meydana gelecek bozulmalara karşı uygulanacak koruma, onarım ve yenileme uygulamaları için referans noktası olmasıdır. b-isaura için yenileme önerileri İsaura kenti bölge içinde iyi korunmuş nadir bir örnektir 4. Kenti oluşturan öğeler arasında sayabileceğimiz sur duvarları, şehir kapısı, cadde, stoalar, zafer takları, nekropoller ve diğer yapılar hem koruma onarıma hem restorasyona uygundur. Kentte yapılacak kazılar ile hazırlanacak detaylı raporlar hangi yapının koruma hangi yapının restorasyona gerektirdiğini net bir biçimde ortaya koyacaktır. Kent içindeki yapılar baktığımızda genellikle yerel taş olarak adlandırdığımız taşın kullanıldığını görmekteyiz ki bu durum gerçekleştirilecek bir restorasyonda hammadde sağlanması açısından Yılmaz 2005.

4 182 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE kolaylık sağlayacaktır. Kente ulaşım düşünüldüğünde restorasyon için zorlayıcı tek nokta iş makinelerinin alana çıkışı olarak düşünülebilir. Ancak kentin güney kısmı sabit bir vinç çalışması açısından uygun gözükmektedir. Böyle bir durumda koruma kurulunun belirleyeceği uygun bir alana sabit vinç kurularak restorasyon çalışmaları rahatlıkla yapılabilir. Unutulmaması gereken nokta restorasyon projesi hazırlanırken iş makinelerinin gerekli olduğu ve kurulacak yerlerin düşünülmesi gerektiğidir. Bu nedenle kent restorasyonu iyi planlanmalı ikinci bir olasılık yoksa iş makinelerinin yolunu kapatacak şekilde restorasyon yapılmamalıdır. İsaura antik kentinde yukarıda da belirttiğimiz üzere yenileme yapılabilecek birçok yapı bulunmaktadır. Burada iki yapı için yenileme önerileri belirteceğiz. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta kazısı yapılmamış bir yapının restorasyon çalışması yapılamaz. Eğer kazı yapılmadan yenilemeye geçilirse çalışmalar sırasında ortaya çıkacak plan değişiklikleri en iyi ihtimalle uygulanan restorasyon projesinin değiştirilmesi ile sonuçlanır. Bir diğer olasılık ise yapılmış bütün yenilemelerin sökülmesi ve tekrar gözden geçirilmesidir. Bu durumda esere oldukça zarar verir. İsaura'da rahat bir şekilde yenileme yapılacak alanlardan biri nekropollerdir, yapılacak yenileme, onarım ve korumalar ile İsauria Bölgesinin nekropol yapısı ve mezar çeşitliliği açık hava müzesi gibi sergilenebilir. Yenilemeye uygun yapılardan ilki Güney Nekropolünde yer alan ve Anıt Mezar 1 olarak isimlendirdiğimiz mezar anıtıdır. Bu yapının seçilme nedeni Swoboda'nın daha önce çizimini yaparak bir öneri sunmasıdır 5 Resim 8). Günümüzde Swobada'nın çizimi yaptığı döneme göre daha fazla tahribata uğramıştır, ancak mezar etrafındaki bloklar çizimde verilen elemanlarla uyum içinde olduğu ve diğer mezarların restitüsyon önerileri kazı yapılmadan verilemeyeceği için bu mezar seçilmiştir. Kesme taştan yapılmış mezar anıtının etrafında mezara ait olduğu anlaşılan bloklar bulunmaktadır. Ayrıca mezarın içi doğal şartlar ve olasılıkla insan eli ile toprak, moloz ve çöp ile dolmuştur (Resim 9, 10, 11). Mezarın şu anki durumunun çizimi yapılarak belgelenmiştir 6 (Resim 12). Etrafındaki blokların ölçüleri ve yapıları bu mezara ait olduklarını düşündürmektedir. Ancak belirttiğimiz üzere sistemli kazı çalışmaları sonucunda net veriler elde edebiliriz. Bu hali ile mezar duvar örgüsü anlaşılmaktadır. 5 Swoboda- Keil - Knoll 1935, s. 140, Abb Altun 2016, s 18, resim 1-8, çizim 1.

5 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Duvar kalınlıkları çift sıra örgü halinde yapılmıştır. Derzleri kaydırılarak yükseltilen duvarlarda, blokların birleştirilmesinde kenet kullanıldığını günümüze ulaşan izlerden anlamaktayız (Resim 13). Sonuç olarak kazısı yapılarak temel seviyesine kadar inilen mezarın statik raporu alınmalıdır. Daha sonra rapora uygun şekilde ya temel seviyene kadar sökülerek temel sağlamlaştırılmalı ya da en düzgün duvar örgü sırasına ulaşana kadar duvar blokları sökülmelidir. Söküm işlemi yapılırken bloklar söküldükleri duvar yönüne ve sırasına göre kodlanarak numaralandırılmalıdır (ör: doğu 1.sıra 1. blok için D1-1 kodu kullanılabilir). Söküm işlemi gerçekleştirilip belgelendikten sonra duvarlar geleneksel yöntemine uygun şekilde örülmelidir. Yenileme sırasında olabildiğince orijinal bloklar kullanılmalıdır, eğer orijinal bloklar onarılamayacak kadar kötü durumdaysa o zaman yeni bloklar kullanılabilir. İkinci yapı İsaura antik kenti sembollerinden biri haline gelen Hadrianus Zafer Takıdır (Resim 14,15). Bu yapının da Swoboda tarafından yapılmış çizimine sahibiz 7 (Resim 16, 17, 18), bu durum bizim restitüsyon önerisi sunmamızı kolaylaştırmaktadır. Düzgün kesme taştan yapılan tak yuvarlak kemerlidir. Duvar örgüsü tek bir tipe sahip değildir. Alt kısımda pseudo isodomos dediğimiz bir sıra geniş bir sıra dar yüzlerin kullanıldığı örgü ile atkılı duvar örgüsü dediğimiz iki geniş sırada bir uzun atkı taşlarının kullanılması ile örülen örgü karışımıdır. Bu çeşit duvar örgüsü, özellikle surlarda Isaura'da görülen bir özelliktir 8. Swobada'nın çizimine göre kemeri çerçeveleyen alan isodomos diyebileceğimiz tarzda aynı yüksekliğe sahip bloklardan yapılmıştır. Her bloğun derzleri kaydırılarak yapılmıştır ki bu da duvara sağlamlık kazandıran bir özelliktir. Bu çizim sayesinde duvar örgüsünün ne şekilde yenileceği kesindir. Bizim için tartışılacak nokta blokların yüzde kaçının yapı da tekrar kullanılabilir olduğudur. Yapılacak kazı çalışmaları sonucunda etrafındaki blokların çizimi ve raporlanması ile hangi bloğun tekrar kullanılabileceği daha net şekilde anlaşılacaktır. Hadrianus zafer takı için önemli bir diğer nokta zemin analizinin yapılmasıdır. Bu analiz sonucuna göre yapı da yenileme mi yapılacağına yoksa onarılarak koruma altına mı alınacağına karar verilmelidir. Zemin sağlamlaştırması yapılamayacak durumda ise yenileme yapılması Swoboda- Keil -Knoll 1935, s Akarca 1998, s

6 184 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE esere daha çok zarar verir. Bu hali ile var olan yapının onarılması yapının uzun süre varlığını koruması sağlayacaksa yenileme yapılmamalıdır. Burada belirttiğimiz restorasyon önerileri yapıların elimizdeki sınırlı çizimlerine ve arazide bulunuş durumlarına göre yapılmıştır. Metin içinde de sık sık belirttiğimiz üzere sistemli bir kazı çalışması yapılmadan yenileme yapılamaz. İsaura Antik kentinde yapılacak sistemli kazılarla yapıların planlarının neredeyse tamamına ulaşabilir ve restitüsyon önerisi sunabiliriz. Ayrıca alan içinde ve yapılar etrafında yığın halinde bulunan blokların sistemli şekilde tasnif edilmesi yapılacak yenilemelerde malzeme sıkıntısını kısmen ortadan kaldıracak kadar çoktur. Kazı çalışmaları ile birlikte sadece yenileme değil koruma ve onarımı da kapsayan projeler yapılarak antik kentin büyük bir kısmı ayağa kaldırılabilir. Önemli olan nokta iş makinelerinin yerleştirileceği alandan blokların yerleştirilecekleri alanlara kadar her şeyin işin başında planlamasıdır. Sistemli yapılacak kazı çalışması sorunsuz yenilemeleri de beraberinde getirecektir.

7 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE 185 KAYNAKÇA Akarca 1998 Akarca, A., Şehir ve Savunması, TTK, Ankara. Altun 2016 Altun, S., İsaura Nekropolleri Ve Mezar Tipleri, yayınlanmamış doktora tezi. Nimmrichter- Linke 2008 Nimmrichter, J., Linke, R., "Laser Cleaning Of Stone Artefacts", Handbook on the Use of Lasers in Conservation and Conservation Science, COST G, 7, Swoboda- Keil - Knoll 1935 Swoboda, H.-Keil, J.,-F., Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und İsaurien, Wien. Yılmaz 2005 Yılmaz, M., Bozkır Çevresinin (Hadim-Ahırlı-Yalıhüyük) Antik Tarihi ve Eserleri: İsauria, Konya

8 186 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Resim Listesi Resim 1: Restorasyon önerisi için tiyatro görünüş çizimi örneği. Resim 2: Restorasyon önerisi için tiyatro plan çizimi örneği. Resim 3: Taşların yapıdaki konumları örnek. Tarafımdan çekilen resimdir. Resim 4: Taş tasnif alanı örnek. Tarafımdan çekilen resimdir. Resim 5: Kaldırılan bloklar ve taş tarlasındaki konumları çizim örneği. Resim 6: Lazer Temizleme yapılmış bina örneği. Nimmrichter, J., Linke, R., "Laser Cleaning Of Stone Artefacts", Handbook on the Use of Lasers in Conservation and Conservation Science, COST G, 7, 2006, s. 39. Resim 7: Lazer Temizleme yapılmış bina örneği. Nimmrichter, J., Linke, R., "Laser Cleaning Of Stone Artefacts", Handbook on the Use of Lasers in Conservation and Conservation Science, COST G, 7, 2006, s. 17. Resim 8: Anıt mezar 1, Swoboda öneri. Swoboda, H.-Keil, J.,-F., Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und İsaurien, Wien, s. 140, Abb. 71. Resim 9 Anıt mezar 1. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 10 Anıt mezar 1. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 11: Anıt mezar 1. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 12: Anıt mezar 1. Tarafımdan yapılmış çizimdir. Resim 12: Anıt mezar 1. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 14: Hadrianus Zafer Takı. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 15: Hadrianus Zafer Takı. Tarafımdan çekilen resimdir Resim 16: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda çizimi. Swoboda, H.-Keil, J.,-F., Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und İsaurien, Wien, s. 131, Abb. 55. Resim 17: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda çizimi. Swoboda, H.-Keil, J.,-F., Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und İsaurien, Wien, s. 131, Abb. 55. Resim 18: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda önerisi. Swoboda, H.-Keil, J.,-F., Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien und İsaurien, Wien, s. 132, Abb. 56. Resimler

9 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE 187 Resim 1: Restorasyon önerisi için tiyatro görünüş çizimi örneği. Resim 2: Restorasyon önerisi için tiyatro plan çizimi örneği. Resim 3: Taşların yapıdaki konumları örnek Resim 4: Taş tasnif alanı örnek.

10 188 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Resim 5: Kaldırılan bloklar ve taş tarlasındaki konumları çizim örneği. Resim 6: Lazer Temizleme yapılmış bina örneği. Resim 7:Lazer Temizleme yapılmış bina örneği

11 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE 189 Resim 8: Anıt mezar 1, Swoboda öneri. Resim 9 Anıt mezar 1 Resim 10: Anıt mezar 1

12 190 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Resim 11: Anıt mezar 1 Resim 12: Anıt mezar 1 Resim 13: Anıt mezar 1

13 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE 191 Resim 14: Hadrianus Zafer Takı Resim 15: Hadrianus Zafer Takı Resim 16: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda çizimi. Resim 17: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda çizimi.

14 192 GÜNÜMÜZDE TAŞ MİMARİ RESTORASYON TEKNİKLERİ VE ISAURA KENTİ MİMARİSİNDE Resim 18: Hadrianus Zafer Takı, Swoboda önerisi.

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

TUĞLA DUVAR ÖRME ARAÇLARI VE KURALLARI

TUĞLA DUVAR ÖRME ARAÇLARI VE KURALLARI TUĞLA DUVAR ÖRME ARAÇLARI VE KURALLARI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TUĞLA DUVAR ÖRME ARAÇLARI 1. Mimari proje:

Detaylı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi 2010 Yılı Side Kazısı Çalışmaları (12 Temmuz-8 Eylül 2010) Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi RAPOR

Detaylı

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 3. RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME D ESASLARI: (Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Gruplandırılması,

Detaylı

TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ. Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon

TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ. Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE ve RESTORASYON DERSİ Restitüsyon Rölöve Restorasyon Rehabilitasyon Renovasyon RESTİTÜSYON Tanımı ve örnekleri RESTİTÜSYON Sonradan değişikliğe uğramış, kısmen yıkılmış ya da yok

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI BÖLÜM 1 : Genel Hükümler AMAÇ Madde 1: Konya Karatay Belediyesi, Nakipoğlu Camii ve çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içindeki uygulamaların; 5226-3386

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

CE498 PROJE DERS NOTU

CE498 PROJE DERS NOTU CE498 PROJE DERS NOTU İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Yakın Doğu Üniversitesi Temmuz 2015, Lefkoşa, KKTC CE498 - PROJE Genel Kapsam: Bu derste 3 katlı betonarme konut olarak kullanılacak

Detaylı

nzeyrek@uludag.edu.tr Tel: (224) 294 02 47-294 02 48 Tel iç hat: 402 47 Faks: (224) 294 09 29 Faks iç hat: 409 29 temel terim, kavramlar.

nzeyrek@uludag.edu.tr Tel: (224) 294 02 47-294 02 48 Tel iç hat: 402 47 Faks: (224) 294 09 29 Faks iç hat: 409 29 temel terim, kavramlar. ARKEOLOJİ 1 Ders Adi: ARKEOLOJİ 2 Ders Kodu: MRES215 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Önlisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 3 7 Dersin AKTS Kredisi: 3.00 8 Teorik Ders Saati

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

ISAURA NEKROPOLLERİ *

ISAURA NEKROPOLLERİ * ISAURA NEKROPOLLERİ * Savaş ALTUN ** Özge ALTUN Öz Bu çalışma arkeolojiye önemli bilgiler sunan, ayrıca geçmişin sessiz tanıkları olan nekropoller ve mezarlarla ilgilidir. Çalışma alanı, antik dönemde

Detaylı

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları 2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları Prof.Dr.Engin Akdeniz Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tepe Mezarlığı Hastane Höyüğü Akhisar

Detaylı

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır Yapı işyerlerinde

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ ESERLERDE DURUM TESPİTİ VE BELGELEME

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ ESERLERDE DURUM TESPİTİ VE BELGELEME DERS 14 4. 5. TAŞ ESERLERDE DURUM TESPİTİ VE BELGELEME Resim 1. Ankara-Ulus Zafer Anıtı C. Çetin 4. 5. 1. Araç ve Gereçler Taş eserlerde durum tespiti yapabilmek için öncelikle eserin bir çiziminin, bina

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Genel Restorasyon Teknikleri Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

GELENEKSEL YAPILARIN RESTORASYONUNDA MALZEME, TEKNOLOJİ VE TEKNİKLERİN ARAŞTIRILMASI GELİŞTİRİLMESİ

GELENEKSEL YAPILARIN RESTORASYONUNDA MALZEME, TEKNOLOJİ VE TEKNİKLERİN ARAŞTIRILMASI GELİŞTİRİLMESİ GELENEKSEL YAPILARIN RESTORASYONUNDA MALZEME, TEKNOLOJİ VE TEKNİKLERİN ARAŞTIRILMASI GELİŞTİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİN Ç.Ü.Müh. Mim. Fak. Mimarlık Bölümü, ADANA, myegin@mail.cu.edu.tr ÖZET Tarihi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Restorasyon Programında Okutulmakta Olan Derslerin İçeriklerini Gösteren

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Restorasyon Atölyesi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

TAŞ DUVARLAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TAŞ DUVARLAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ DUVARLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞLARIN KULLANIM YERLERİ 1. Kemer, pencere süvesi ve duvar harpuştasında;

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

CAM ESKİÇAĞ DA CEREN BAYKAN DANİŞ BAYKAN TÜRK ESKİÇAĞ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YAYINLARI

CAM ESKİÇAĞ DA CEREN BAYKAN DANİŞ BAYKAN TÜRK ESKİÇAĞ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YAYINLARI TÜRK ESKİÇAĞ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YAYINLARI Bu çalışma, camın ortaya çıkışından Antik Çağ sonuna dek kullanımına ilişkin üretim ve bezeme tekniklerinin derlendiği bir el kitabıdır. İçeriğinin başlıca amaçlarından

Detaylı

Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası

Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası Arkeolojiyi Anla(t)mak Aspendos Antik Kenti Sponsorluk Dosyası Aspendos Antik Kenti Türkiye nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Aspendos antik kenti, çok iyi korunmuş tiyatrosu ve benzersiz

Detaylı

T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM)

T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM) T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8-9 ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM). SINIF. YARIYIL (GÜZ YARIYILI) 4 5 Fen Fakültesi Matematik 4++ 7 - Fen

Detaylı

Mimari Kalıtı Koruma (MMR 482) Ders Detayları

Mimari Kalıtı Koruma (MMR 482) Ders Detayları Mimari Kalıtı Koruma (MMR 482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Kalıtı Koruma MMR 482 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

BİNA ÖLÇEĞİNDE KORUMA TEKNİKLERİ

BİNA ÖLÇEĞİNDE KORUMA TEKNİKLERİ BİNA ÖLÇEĞİNDE KORUMA TEKNİKLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ ŞEHİR YENİLEME KORUMA DERSİ Doç. Dr. İclal Dinçer BİNA ÖLÇEĞİNDE KORUMA TEKNİKLERİ BAKIM (Maintenance)

Detaylı

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI Özel Bölüm MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder*, Ezel Babayiğit*, Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz** * TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü 06330, Ankara. ** Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular A1: İş Sağlığı ve Güvenliği Liste içeriğinde yer alan konular ilgili Ulusal Yeterlilikten alınmıştır. Yapılacak teorik sınavda ve uygulama sınavında A1 yeterlilik birimi kapsamında aşağıdaki maddelerle

Detaylı

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR?

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR? TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR? Taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi için iki değişik

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MUĞLA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU K A R A R Muğla İli, Fethiye İlçesi nde, özel çevre koruma bölgesinde kalan Kayaköy ve Keçiler Köyünde, GEEAYK nun 13.11.1982 gün ve A-4020 sayılı kararı ile tescil edilen ve son halini İzmir II Numaralı Kültür

Detaylı

İZMİR ÇATI UYGULAMA VE ÇATI AKTARMA. Çatı Nedir?

İZMİR ÇATI UYGULAMA VE ÇATI AKTARMA. Çatı Nedir? Çatı Nedir? Binaların üstünü tüm atmosferik etmenlere karşı korumak, yaşam alanlarını dış etmenlerden korumak, binanın zamanla deformasyonunu engellemek aynı zaman da koruma işlevini sağlayan sistemleri

Detaylı

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI İlk Özbekistan-Türkiye uluslararası arkeolojik çalışmalar

Detaylı

İL: Mersin İLÇE: Tarsus KÖY/MAH.: Sofular SOKAK: 37 ve 42. Sokaklar

İL: Mersin İLÇE: Tarsus KÖY/MAH.: Sofular SOKAK: 37 ve 42. Sokaklar K - 60 - İL: Mersin İLÇE: Tarsus KÖY/MAH.: Sofular SOKAK: 37 ve 42. Sokaklar - 61 - K BİLGİ FÖYÜ: BULUNDUĞU YER İL İLÇE MAHALLE SOKAK MÜLKİYET : Mersin : Tarsus : Sofular : 37 ve 42. Sokaklar : Hazine

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Restorasyon Programında Okutulmakta Olan Derslerin İçeriklerini Gösteren

Detaylı

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi,

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi, KALIP ÇÖKMESİ Kalıp çökmeleri inşaatlarda sık yaşanan ve malesef büyük çoğunluğu işçi ölümleriyle sonuçlanan hasarlardan birisidir. Kalıp çökmeleri genellikle yanlış iskele kurulumları sebebiyle yaşanmaktadır.

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15 içindekiler GEÇMİŞİMİZ İÇİN BİR GELECEK...VII GİRİŞ...IX Bölüm I KÜLTÜREL MİRAS KAVRAMI VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMASININ ÖNEMİ Kültürel Miras Kavram ve Tanımları...4 Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi...5

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Resusitasyon Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

EL SANATLARI BÖLÜMÜ MÎMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAMI AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ BÜT SINAV PROGRAMI

EL SANATLARI BÖLÜMÜ MÎMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAMI AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ BÜT SINAV PROGRAMI MÎMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAM Perspekrif M odel Kalıp Teknikleri Temel Plastik Sanat Eğitimi 21/01/2019 10:15 AT 21/01/2019 13:15 AT 22/01/2019 10:15 AT M ehmet Ali GÖZÜBENLİ M ehmet Ali GÖZÜBENLİ

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI Mimar MiMAR, mesleğini uygularken, çalışmalarında tasarımını çizili belgeler ile bu belgeleri

Detaylı

VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ

VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ VI.ETAP ÇARŞI CADDESİ PROJE ÖZETİ PARSEL ALANI PROJE KAPALI ALANI PROJE TANIMI Çanakkale; tarihinin her döneminde birçok kültüre ev sahipliği yapmış, coğrafi konumu, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla,

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM BÖLÜMÜ KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ Ders 6 Doç. Dr. Cengiz ÇETİN KORUMA-ONARIMIN AŞAMALARI Koruma ve Onarım

Detaylı

KOŞUYOLU MAHALLE PLANLAMASI VALİDEBAĞ IŞIKLAR MEYDAN DÜZENLEME PROJESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ

KOŞUYOLU MAHALLE PLANLAMASI VALİDEBAĞ IŞIKLAR MEYDAN DÜZENLEME PROJESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOŞUYOLU MAHALLE PLANLAMASI VALİDEBAĞ IŞIKLAR MEYDAN DÜZENLEME PROJESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ YERLEŞİM MEYDAN VE ÇARŞI MEYDAN KOŞUYOLU PARKI KOŞUYOLU YAŞAM PARKI KOŞUYOLU KALP HASTANESİ 1951-1954

Detaylı

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 1. Genel hususlar a. Yüksekte yapılan geçici işler uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergonomik koşullarda yapılamıyorsa, güvenli çalışma

Detaylı

BOMONTİ TURİZM MERKEZİ

BOMONTİ TURİZM MERKEZİ BOMONTİ TURİZM MERKEZİ K - 32 - BOMONTİ TURİZM MERKEZİ - 33 - BOMONTİ TURİZM MERKEZİ - 34 - BOMONTİ TURİZM MERKEZİ - 35 - BOMONTİ TURİZM MERKEZİ - 36 - BİLGİ FÖYÜ: BULUNDUĞU YER BOMONTİ TURİZM MERKEZİ

Detaylı

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Mühendİslİk Ölçmelerİ JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ 1 Nolu Ünite 2 Nolu Ünite 1 Nolu Ariyet 2 Nolu Ariyet Menfez ve Kuşaklama Kanalları Planı Kuru Dere Dolgu Alanı Dolgu Alanı Kuru Dere Orman

Detaylı

Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Yapı Esasları ve Denetimine Dair Yönetmelik

Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Yapı Esasları ve Denetimine Dair Yönetmelik Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Yapı Esasları ve Denetimine Dair Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 11.06.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25842 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi SUNUM PLANI Mücavir alan kavramı Mücavir alan teklifleri hazırlanırken izlenecek yol

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme ÖLÇÜLENDİRME Bir resimde görülen uzunluklarla, bunların gösterdiği gerçek uzunluklar arasındaki orana ölçek denir. Örneğin, 180 mm. boyundaki bir kurşun kalemin kağıt üzerinde çizilmiş boyu 18 mm ise,

Detaylı

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME www.tgub.org.tr İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM 2. ATIF YAPILAN STANDARD ve/veya DÖKÜMANLAR 3. TARİFLER 4. ÜRETİM 5. PROJELER 6. YAPI ELEMANLARININ STOKLANMASI 7. YAPI

Detaylı

HAKKIMIZDA ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

HAKKIMIZDA ÇALIŞMA ALANLARIMIZ HAKKIMIZDA 1997 yılında Antalya da kurulan firmamız yeraltı inceleme ve araştırmalarında, uzman mühendis kadrosuyla Jeofizik, Jeoloji ve Maden mühendisliğini ilgilendiren konularda hizmet vermektedir.

Detaylı

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın ECE BAĞUÇ tarafından

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU RESTORASYON PROGRAMI I.YARIYIL II.YARIYIL Ders Kodu Ders Adı Kredisi Ders Kredisi Ders Adı T

Detaylı

www.acibademrestorasyon.com

www.acibademrestorasyon.com TARİHİ ESERLERİN BAKIMI, ONARIMI VE RESTORASYONU İLE İLGİLİ SEÇME TERİMLER Açıklamalar TMMOB-İnşaat Mühendisleri Odası Kültürel Mirasın Depremden Korunması Konferansı, WCCE-ECCE-İMO, 31 Ekim-1 Kasım 2011,

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Güvenli bir hayatın yapı taşı. /akggazbeton

Güvenli bir hayatın yapı taşı.  /akggazbeton Güvenli bir hayatın yapı taşı www.akg-gazbeton.com /AKG.Gazbeton @AKG_Gazbeton /akggazbeton Ne üretir? AKG Gazbeton, ısı yalıtımlı, hafif, yanmaz ve deprem güvenliğini sağlayan, blok, Minepor ve donatılı

Detaylı

İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI

İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI İZMİR İLİ, SEFERİHİSAR İLÇESİ TEOS KAZI PROJESİ (2010-2019) ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMA PLANI İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi nde yer alan Teos antik kentinde yürütülmesi planlanan kazı çalışmaları

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Karar Tarihi ve

Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Karar Tarihi ve Kültür ve Turizm Bakanlığından: Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu KARAR 16.00.861 Toplantı Tarihi ve No : 20.08.2015/214 Toplantı Yeri Karar Tarihi ve No : 20.08.2015/4740 Bursa Bursa ili,

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ VAN MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI I.YARIYIL II.YARIYIL Ders Kodu Ders Adı Kredisi Ders Kredisi

Detaylı

Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları

Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması KOR

Detaylı

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır.

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DÖNEM PROJESİ DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU 1. GENEL KONULAR 1.1. Tanım Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar:

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos antik kentinde 25 Temmuz 2010 tarihinde başlayan yeni dönem kazı çalışmalarının öncelikli amacı, kazı evi ve deposunun yapımı için

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım ÖLÇME BİLGİSİ Dersin Amacı Öğretim Üyeleri Ders Programı Sınav Sistemi Ders Devam YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKCANGAZ ÖĞR.GÖR.DR. ERKAN YASLIOĞLU Ders Programı 1. Ölçme Bilgisi tanım, kapsamı, tarihçesi. 2.

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi

yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi DANIŞMANLAR: Doç.Dr. Hakan HİSARLIGİL Melikşah Üniversitesi, Mimarlık Bölümü Doç.Dr. Beyhan BOLAK HİSARLIGİL Melikşah Üniversitesi,

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Binaları nın onarım ve güçlendirmesi için tip detaylar, NİSAN 2003

İstanbul Üniversitesi Binaları nın onarım ve güçlendirmesi için tip detaylar, NİSAN 2003 BİR HASTANE BİNASI ÖRNEĞİNDE HIZLI DURUM TESPİTİ, DETAYLI ANALİZİ VE GÜÇLENDİRME YÖNTEMİ Ö.Faruk KÜLTÜR (1) N. Kemal ÖZTORUN (2) (1) İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ

MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ TEMMUZ, 011 MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ DERS KATEGORİLERİ ZORUNLU DERSLER DERSLER DERS PLANI 1.. 3. 4. ATATÜRK İLKELERİ

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

Bölümünüz.no.lu sınıf Öğrencisiyim. Ekte staj dosyası ve raporunu eksiksiz Teslim ediyorum. Gereğini saygılarımla arz ederim.

Bölümünüz.no.lu sınıf Öğrencisiyim. Ekte staj dosyası ve raporunu eksiksiz Teslim ediyorum. Gereğini saygılarımla arz ederim. (STAJ DOSYASI VE RAPORU TESLİM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ) (Form No: 1) GAZİ ÜNİVERSİTESİ BAŞKANLIĞI NA Bölümünüz.no.lu sınıf Öğrencisiyim. Ekte staj dosyası ve raporunu eksiksiz Teslim ediyorum. Gereğini saygılarımla

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

Giydirme Cephe Sistemleri

Giydirme Cephe Sistemleri Giydirme Cephe Sistemleri Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri faaliyet göstermekte

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN

PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN PLAN PROJE MÜDÜRLÜĞÜNÜN Gölbaşı Yeraltı Şehri İlçemiz Kiçiköy Mahallesinde yeni tespit edilen yer altı şehri ile ilgili temizlik çalışmaları Müze Müdürlüğü denetiminde görevli arkeolog nezaretinde başlatılmış

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ KONU: Ç.Ü. Dış İlişkiler Birim Binası YER: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA 1. Konu Hakkında Genel

Detaylı

teknik uygulama detayları

teknik uygulama detayları teknik uygulama detayları içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...04

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

İÇ MEKAN KORUMA VE YENİLEME TEKNİKERİ

İÇ MEKAN KORUMA VE YENİLEME TEKNİKERİ TANIM Tarihi (Saray, Köşk) ve yeni teknoloji ile geliştirilmiş tüm bina ve mekanlarda iç mekan dekorasyonu ve süsleme objelerinin; üretildikleri ve kullanıldıkları tarihi, kültürel ve mimari değerlerinin

Detaylı

HİERAPOLİS, ÇALIŞMALARIN RAPORU

HİERAPOLİS, ÇALIŞMALARIN RAPORU HİERAPOLİS KAZISI H i e r a p o l i s - P a m u k k a l e Missione Archeologica Italiana Menderes Caddesi No.23- Pamukkale (Denizli) Türkiye 0090 258 272 2789 HİERAPOLİS, 21. 08-06. 09 2014 ÇALIŞMALARIN

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Teknik Resim I Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR103 I-II

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ

MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ Ürün Malzeme Listesi: 5 adet ahşap platform 9 adet ahşap platform korkuluğu 1 adet kalın halat köprü 1 adet eğimli halat köprü 1 adet ahşap-halat köprü 1 adet zig-zag halat

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU İktisat Bölümü A. GENEL BİLGİLER İktisat bölümünde yüksek lisans yapan her öğrenci ders aşamasının

Detaylı