TOSBİ e-bülten TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ. Ocak-Şubat 2014 sayı:01

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOSBİ e-bülten TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ. Ocak-Şubat 2014 sayı:01"

Transkript

1 İ Ş A D I TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YÖNETİM KURULU Kosat GÜRLER Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur ÇİÇEK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemal ALTINTAŞ Üye TOSBİ e-bülten Ocak-Şubat 2014 sayı:01 Esra BOYACIOĞLU Üye Savaş BAŞNAK Üye D. Galip KILINÇ Bölge Müdürü DENETİM KURULU Metin AKDAŞ TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Üye Hikmet DEMİRCAN Üye Adres: İbni-Melek OSB Mah. 1 Nolu Yol Sok. No:17 Tire - İzmir: İzmir - Tire karayolu üzeri, Tire'ye 4 km kala Telefon: +90(232) Faks: +90(232)

2 Değerli Sanayici Dostlarım; Başkan ın Mesajı Dünyadaki ekonomik dengelerin sürekli değişmesi, Uluslararası gerginlikler, Avrupa Birliğindeki olumsuz ekonomik gelişmeler diğer yandan ABD Merkez Bankası uygulamaları karşısında dünya gündemini izliyoruz.bu belirsizlik ortamında sanayi üretiminin gelişmesi için ekonomimizin büyümesi için ne katkı koyabiliriz diye tüm hızımızla çalışmaya devam ediyoruz. Değerli Katılımcılarımız ; Kuruluşundan bu yana geçen 20 yıllık süreçte, Tire OSB, büyümeye ve üretkenlik hedeflerine ulaşmak için,bölgesel güçlü ekonomisi ile sağlam adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. İstihdam, üretim ve sanayi alanlarındaki çabalarımızın amacı, TOSBİ yi bir adım daha ileriye taşımaktır yılı bizler için hamle yılı olacak yılı, ilk altı aylık programımız içerisinde; gece görüşlü MOBESE kamera sistemini kurmayı hedefliyoruz. Bu sisteme daha sonra devriye ekipleri katılarak, Bölge güvenliğimizin kusursuz ve eksiksiz bir şekilde sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.. Bölgemize yatırım yapan siz sanayicilerimizin su ihtiyacını karşılamak için 2 bin tonluk iki adet su deposunun inşaatına nisan ayında başlayacağız yılı için su ücretine zam yapmadık,her zaman amacımız daha bol ve daha ucuz su olacaktır. Ayrıca, bu depoları olası bir yangında ise yangın rezervi olarak değerlendireceğiz. Bölgemizde çıkabilecek her türü yangına hazırlıklı olmak zorundayız. Kendi itfaiye sistemimizi kurumsal bazda oluşturacağız. Yangınlarda, hem kimyasal köpük, hem de su sıkabilecek çok amaçlı bir itfaiye aracı almak için çalışmalara başladık. Acil durumlarda zamana karşı yarıştığımız unutulmamalı. İtfaiye hizmetlerini bilinçli bir şekilde verebilmek amacıyla bünyemizde bir itfaiye kulübü kuracağız. Sanayicimizin en büyük sıkıntılarından biri kalifiye eleman konusunda yaşanıyor. Nitelikli ara eleman konusunda ise önemli bir adım attık. Girişimlerimiz sonuç verdi öğretim yılında bölgemizde açılacak Endüstri Meslek Lisesi hizmet vermeye başlayacak. Sanayici ve işadamlarımızın eli güçlenecek. Öte yandan, TOSBi içinde Demir Yolu Yükleme Alanı olan çok az sayıda organize sanayi bölgesinden birisi konumunda. TCDD tarafından yapımı bitirilen yükleme rampası, gümrükleme sahası ile yakında hizmet vermeye başlayacak. Lojistik maliyetler ise önemli oranlarda azalacak. Daha ucuz, kaliteli, kesintisiz enerji ve su temini, demiryolu taşımacılığına dayalı ekonomik nakliye ve eğitilmiş nitelikli işgücü için hazırladığımız projelerin somut getirilerini siz sanayici dostlarımızla paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli Dostlarım; Sizlerle aynı bölge içerisinde üretim yapmanın mutluluğu içerisinde, ortak sorunlarımızı paylaşarak, ortak çözümler üretmek ana hedefimiz olacaktır. Bunun için düşüncelerinizi bizimle paylaşmanız, yatırım ve uygulama projelerimiz için düşünce üretmeniz ve bunları bizimle paylaşmanız, bölgemizin dinamik itici gücü olacaktır. Baharın getirdiği, yenilenme, coşku ve bereketin her zaman yanınızda olması dileğiyle..

3 2013 SÜT SEMPOZYUMU Etkinlikler

4 Etkinlikler ETİ ÇOCUK TİYATROSU Eti nin katkılarıyla düzenlenlenen Etİ çocuk tiyatrosu her yıl olduğu gibi bu yıl da Tire Organize Sanayi Bölgesindeydi. Kral Çıplak isimli oyunlarını sergileyen tiyatrocularımız seneye de geliceklerinin müjdesini verdi.tüm okulların katılım sergilediği tiyatroyu öğrencilerimiz mutlulukla izledi.

5 Haberler Üretici fiyat endeksi Şubat 2013 Üretici Fiyat Endeksi, Şubat 2014 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %1,38 arttı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,29 artış, imalat sanayi sektöründe %1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe %-2,97 düşüş ve su sektöründe %1,66 artış olarak gerçekleşti. En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalar sektöründe gerçekleşti Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%3,72), kok ve rafine petrol ürünleri (% 3,08), motorlu kara taşıtları (% 2,93) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,97) ve tütün ürünleri (%- 0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe % 0,66 artış, imalat sanayi sektöründe %0,82 artış, elektrik, gaz ve su sektöründe %1,00 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında en çok artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (2003=100),

6 Haberler Tüketici fiyat endeksi Şubat 2013 Tüketici Fiyat Endeksi, Şubat 2014 TÜFE de (2003=100) 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 2,41, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,89 ve on iki aylık ortalamalara göre % 7,60 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %2,29 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde % 1,42, ev eşyasında %1,33, çeşitli mal ve hizmetlerde % 1,14, sağlıkta %0,76 artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup %5,06 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda %5,06 oranında düşüş gerçekleşti. Yıllık en yüksek artış % 12,68 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti TÜFE de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (%11,72), gıda ve alkolsüz içecekler (%10,05), eğitim (% 9,87), eğlence ve kültür (% 7,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır. Aylık en yüksek artış %1,09 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) de oldu. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2 de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %3,75 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %9,81 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %9,31 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti. Şubat 2014 te endekste kapsanan 432 maddeden; 43 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 274 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 115 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (2003=100), Şubat 2014 (Yıllık Değişim Oranı )

7 Ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor... Haberler Hepinizin bildiği gibi ormanlar sağlığımız için son derece önemli olan, oksijeni üretir ve insanlar için yarattığı sayısız faydası bulunan, bakmaya doyamadığımız yemyeşil alanlardır. Bugün dünya üzerinde bir kişi için yaklaşık olarak 7 ağaç kesilir ki bu da 49milyar ağaç demektir. Sadece sigara için yılda 100 milyon ağaç kesiliyor. Bu rakamları hektar olarak ifade edersek, bugün dünya da yılda 16 milyon hektar alan çöl oluyor demektir, bu da saniye de 185,186 hektar alan çöl oluyor demektir, her bir nefes aldığınızda 185hektar orman yok olmuş demektir ki, bu da 1milyon851bin860 metre kare orman demektir. Unutmayın, her nefes aldığınızda, bu kadar orman yok olmuş demektir. Ülkemizde, orman bakanlığı nezdinde, ormanlık alanların korunması ve yeni ormanlık alanlar oluşturulması için ağaç dikim çalışmaları devam etmektedir. Tire Organize Sanayi Bölgesi müdürlüğü olarak her yıl en az 1000 adet ağaç dikme hedefi ile yola çıktık ve bölgemizin tüm yeşil alanlarını ağaçlandırmayı planlamaktayız. Bu yıl Orman ve Su işleri Bakanlığı desteği ile 3500 adet fidan bölgemizin orta bölgesinde yer alan 85000m² yeşil alanda yapılan düzenleme ile dikildi. Bu alan tamamlandığında hem bölgede çalışanların dinlenme vakitlerinde nefes alıp dinlenecekleri bir parka alanı olacak hem de kurulacak güneş enerji santrali sayesinde yenilenebilir enerji kaynağı olarak örnek bir proje olacaktır. Bölgemizde dikilen ağaçların sayısı: ADET FISTIK ÇAMI ADET ZEYTİN 350 ADET CEVİZ 450 ADET ŞEFTALİ 300 ADET BADEM 65 ADET KAYISI 3500 ADET ÇEŞİTLİ CİNSLERDE AĞAÇ (2014 Yılı İzmir Orman Bölge Müdürlüğünden karşılanmıştır.)

8 Haberler TÜRKİYE DEKİ GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER ENFLASYON % TÜFE ÜFE Ekim Yıllık 7,80 7,71 2,57 6,77 Yıllık Ort. 9,53 7,32 7,80 3,93 Aylık 1,96 1,80 0,17 0, yılı Ekim ayı enflasyon oranı; yıllık TÜFE de yüzde 7,71, ÜFE de yüzde 6,77 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre TÜFE de yüzde 1,80 oranında, ÜFE de ise yüzde 0,69 oranında artış yaşanmıştır. Yıllık en yüksek artışı TÜFE de yüzde 14,30 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE de en yüksek artış; gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 11,13), eğitim (yüzde 10,14), lokanta ve oteller (yüzde 9,42) ve giyim ve ayakkabı (yüzde 9,12) gerçekleşmiştir. Aylık en fazla düşüş gösteren sektör yüzde 0,73 ile alkollü içecekler ve tütün grubudur. İstatistiki bölgelere göre yapılan ayrımda, İzmir de TÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,99 oranında artış gerçekleşmiştir. ÜFE alt kalemleri bazında, bir önceki aya göre; sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,15 ve elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 0,24 oranında artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,08 düşüş gerçekleşmiştir. Sanayinin alt sektörleri bazında ÜFE değerlendirildiğinde; en yüksek aylık artış yüzde 4,51 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımında gerçekleşirken, onu yüzde 2,28 ile giyim eşyası imalatı ve yüzde 2,20 ile taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri izlemiştir. Ekim ayı itibariyle 788 maddeden 368 maddenin ortalama fiyatında artış, 242 maddenin ise ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşirken; 178 maddenin ortalama fiyatında ise değişim gözlenmemiştir. Yıllık Değişim Oranları (%)

9 Haberler SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ EYLÜL 2013 Arındırılmamış Takvim Etkisinden Arındırılmış Mevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış (2010=100) Endeks Değişim (Yıllık) Endeks Değişim (Yıllık) Endeks Değişim (Aylık) Toplam Sanayi 123,8 6,4 122,6 6,4 120,2 5,8 Madencilik ve Taşocakçılığı 113,1-4,4 112,1-4,3 103,8 4,9 İmalat Sanayi 126,3 7,9 125,0 8,0 122,2 6,6 Elektrik, Gaz, Buhar ve İklim. Ürt. ve Dağıtım 113,3 1,3 112,1 1,3 114,8 1,3 Arındırılmamış Sanayi Üretim Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre Eylül ayında yüzde 6,4, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise, bir önceki aya göre yüzde 5,8 oranında artmıştır. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi ni sektörel bazda değerlendirecek olursak; madencilik ve taşocakçılığı sektörü yıllık endeksi yüzde 4,3 oranında azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,0 oranında, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 1,3 oranında artmıştır. İmalat sanayinin alt sektörlerine baktığımızda; 2013 yılı Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi ne göre bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 33,4 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşmiştir. Bu artışı, yüzde 17,1 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması imalatı, yüzde 16,7 ile mobilya imalatı izlemiştir. En yüksek azalış ise, yüzde 6,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşmiştir.

10 Haberler KAPASİTE KULLANIM ORANI 2013 Ekim ayında Kapasite Kullanım Oranı yüzde 76,4 olarak gerçekleşmiştir. Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 87,4, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı yüzde 81,4, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 80,8 ve giyim eşyalarının imalatı yüzde 79,9 ile 2013 yılı Ekim ayını en yüksek kapasite ile kapatan sektörlerdir. DIŞ TİCARET Milyon ABD $ İhracat (FOB) İthalat (CIF) Ara (Hammadde) Malları İthalatı Dış Ticaret Dengesi İhracatın İthalatı Aylar Yıl Değer Ocak- Eylül Değişim (%) -0,4 Değer Değişim (%) 6,0 Değer Değişim (%) Değer Değişim (%) Karşılama Oranı (%) ,8 4, ,3 60,0 Eylül , , , , ,6 63, yılı Eylül ayında, 2012 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 1,3 artarak 13,1 milyar dolar, ithalat da yüzde 3,5 oranında artarak 20,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde dış ticaret açığı yüzde 7,6 oranında artarak, 7,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir yılı Eylül ayında yüzde 39,4 olan Avrupa Birliği nin (AB) ihracattaki payı, 2013 Eylül ayında yüzde 42,8 e yükselmiş; AB ye yapılan 2012 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 10,2 oranında artarak, 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

11 Haberler DIŞ TİCARET 2013 yılı Eylül ayında fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları (1 milyar 584 milyon dolar) olurken; bu fasılı kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler ile bunların aksam ve parçaları (1 milyar 129 milyon dolar); elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme verme, televizyon görüntü-ses kaydetme verme cihazları ve bunların aksam parça aksesuarı (831 milyon dolar) ve örme giyim eşyası ve aksesuarı (818 milyon dolar) izlemiştir. Mineral yakıtlar ve yağlar (4 milyar 897 milyon dolar); kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları (2 milyar 540 milyon dolar); demir-çelik (1 milyar 808 milyon dolar); elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme verme, televizyon görüntüses kaydetme verme cihazları ve bunların aksam parça aksesuarı (1 milyar 631 milyon dolar) ve motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları (1 milyar 327 milyon dolar) ise en yüksek ithalat yapılan fasıllar olmuştur yılı Eylül ayında, İzmir in ihracatı 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,3 ve bir önceki aya göre yüzde 13,7 oranında artış göstererek 778 milyon dolar, ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,73 ve bir önceki aya göre yüzde 13,6 oranında artış göstererek 927 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir yılı Eylül ayında, Ege Bölgesi nin ihracatı 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,63 ve bir önceki aya göre yüzde 14,45 oranında artış göstererek milyon dolar, ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,90 ve bir önceki aya göre yüzde 12,7 oranında artış göstererek milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

12 TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER TABLOSU Haberler BÜYÜME /II GSYH (Cari Fiyatlarla) (Milyon $) Büyüme Oranı (Sabit Fiyatlarla) (%) 0,7-4,8 9,2 8,5 2,2 4,4 İmalat Sanayi (Sabit Fiyatlarla) (%) -0,1-7,2 13,6 10 1,9 3,4 İŞGÜCÜ VE İSTİHDAM Ağu.13 İstihdam Edilen Kişi Sayısı (Bin Kişi) İşsiz Sayısı (Bin Kişi) İşsizlik Oranı (%) 11,0 14,0 11,9 9,8 9,2 9,8 Tarım Dışı İşsizlik Oranı (%) 13,6 17,4 14,8 12,4 11,5 12,3 ENFLASYON (%) Eki.13 ÜFE (yıllık) 8,11 5,93 8,87 13,33 6,17 6,77 TÜFE (yıllık) 10,06 6,53 6,40 10,45 8,94 7,71 DIŞ TİCARET (Milyon $) Eyl İhracat İthalat Dış Ticaret Dengesi Cari İşlemler Dengesi DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI (Milyar $) /II Reel Kesimin Döviz Pozisyon Açığı -72,1-65,5-93,4-124,8-139,7-164 BORÇLANMA (Milyar $) /II Dış Borç Stoku ,2 291,9 304,2 336,9 367,3 Kamu 92,4 96, ,2 110,8 108,6 Özel 188,7 172,4 190, ,4 SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ (Yıllık Ortalama % Değ.) Eyl.13 Takvim Etkisinden Arındırılmış Toplam Sanayi -1,1-10,4 12,4 9,7 2,5 6,4 İmalat Sanayi -2,2-12, ,1 2,2 8,0 KAPASİTE KULLANIMI (%) Eki.13 Kapasite Kullanım Oranı 64,9 67,7 75,6 75,5 74,2 76,4 GÜVEN ENDEKSLERİ Eki.13 Reel Kesim Güven Endeksi 90,1 87,4 110,4 110,5 106,3 107,5 Tüketici Güven Endeksi** 69,9 78,79 90,99 92,0 75,6 75,5 SANAYİ CİRO ENDEKSİ Eyl.13 Sanayi Ciro Endeksi 158,4 138,2 162,7 208,4 140,1 172,2 MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ (Milyon TL) Oca.-Eki.13 Bütçe Dengesi PROTESTOLU SENET Oca-Eyl.13 Protesto Edilen Senet Sayısı (Bin Adet) Protesto Edilen Senet Tutarı (Milyon TL) KREDİLER (Milyar $) Ağu.13 Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu 141,3 128,8 119, ,3 145,8 BORSA VE DÖVİZ Eki.13 BIST 100 Endeksi Euro/$ 1,3978 1,4316 1,3377 1,2945 1,2858 1,3632

13 Basından Haberler

14 Basından Haberler

15 İŞ ARAYANLAR Hatice Köksal İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstri sistemleri mühendisliği bölümü Gözde Kırova Sıtkı Koçman Üni. Muğla Meslek Yüksek Okulu Basım ve Yayım Teknoloji Bölümü Tuğçe Altungül Süleyman Demirel Üni. Çevre Mühendisi Belkıs Önder Kocaeli Üniversitesi Bahri Akkor Gıda Teknolojisi (MYO) İlkokul mezunu Omay Olgay Ankara Gazi End. Mes. Lisesi Motor Bölümü

16 İŞ ARAYANLAR Emre Emine Açar Orta öğretim mezunu Neslihan Sezer Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç MYO Mezunu Bilgisayar Programcılığı Bölümü Murat Çulcu Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Begüm Gizem Durna Dumlupınar Üniversitesi Dış Ticaret (MYO) Gürkan Akalın Ege Üniversitesi Ege MYO Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü

17 DUYURULAR Sayın, KATILIMCIMIZ Tarih: Sayı :2014/ tarih ve 2014/01 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında, Katılımcılarımıza sağlanan hizmet ücretleri görüşülerek tarihinden itibaren aşağıdaki hizmet bedellerinin uygulanmasına karar verilmiştir. Yönetim aidatları 01 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını alarak üretime geçen katılımcılarımızdan 0,050 TL/m 2 + KDV olarak, üretime geçmeyen katılımcılarımızdan ise 0,090 TL/m 2 + KDV olarak tahsil edilmesine, Kullanma suyu ücretlerinin geçen seneki birim fiyatları geçerli olacak şekilde TOSBİ su şebekesinden su temin edenler için 1,60-TL./m 3 +KDV, kendi parseli içersindeki TOSBİ kuyularından temin edenler için 1,45-TL./ m 3 +KDV olarak tahsil edilmesine, Atıksu arıtma tesisi birim fiyatları da geçen seneki fiyatlar üzerinden aşağıdaki parametre değerlerine göre hazırlanan tablo ile yapılacaktır. Sabit Giderler 9.429,75 TL.+KDV Laboratuar giderleri KOI AKM Yağ&Gres ph 80,00 TL.+KDV TL/KG 0,54 TL.+KDV TL/KG 0,40 TL.+KDV TL/KG 0,28 TL.+KDV TL/M³ 0,20 TL.+KDV Organize Sanayi Bölgemiz de verilen hizmetlerin 2014 yılı birim fiyatları Kepçe Kiralama Sırt Tırpanı Çapa Makinası Çim Biçme Makinası İşçi Yevmiye Hilti-Kırıcı Tanker Su Traktör Nakliye Bitkisel Toprak(Kamyon) Dolgulu Toprak(Kamyon) Konferans Salonu B. Salon Konferans Salonu B. Salon Saat/88,00 TL.+KDV Saat/30,00 TL.+KDV Saat/30,00 TL.+KDV Saat/30,00 TL.+KDV Saat/15,00 TL.+KDV Saat/25,00 TL.+KDV Sefer/45,00 TL.+KDV Sefer/45,00 TL.+KDV Sefer/55,00 TL.+KDV Sefer/35,00 TL.+KDV Gün/1.000,00 TL.+KDV Saat/200,00 TL.+KDV Alınan karar gereği aylık ödemeleri bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz. Saygılarımızla.

18 DUYURULAR Tarih : Sayı :2014/54 Sayın KATILIMCIMIZ, tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmenliğinin 60. maddesi uyarınca tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde sorumlu elektrik mühendisi bulunması ve ayrıca tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği nin 6. maddesi uyarınca; işletme sorumluluğu üstlenecek mühendislerin EMO tarafından verilen Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yetki Belgesi belgesine sahip olmaları ve işletmelerde tam gün ve tam yıl esasına göre istihdam edilmesi zorunludur. Ancak işletme kadrosunda tam gün çalışan Elektrik Mühendisi bulunmaması durumunda, YG. Tesisi İşletme Sorumluluğu Hizmeti Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından belgelendirilmiş serbest mühendislik faaliyeti yürüten YG Tesislerinde İşletme Sorumluluğu Yetki Belgesine sahip mühendisler tarafından EMO onaylı sözleşme ile de üstlenilebilmesi yürürlükteki mevzuatla düzenlenmiş bulunmaktadır. TOSBİ Elektrik Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiliktir. EPDK MEVZUATI: Mevzuatımız; dağıtım şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi elektrik aboneleri arasında imzalanan Elektrik Enerjisi Satışına İlişkin Perakende Satış Sözleşmesi'nin 5-i maddesi Müşterinin özel trafolu olması halinde, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 60. maddesi hükmü ve buna ilişkin Şirketçe çıkarılmış uygulama talimatları doğrultusunda sorumlu elektrik mühendisi ile işletme sorumluluğu hizmet sözleşmesi imzalar ve bu sözleşmeyi her yıl yenileyerek Şirkete ibraz eder. Aksi takdirde, müşterinin elektriği kesilir. hükmü yer almaktadır. Bu nedenle işletmenize ait transformatör merkezinin yetki belgesine sahip bir mühendisle imzalanmış YG. Tesislerinde İşletme Sorumluluğu Sözleşmesi nin mevzuatta tanımlandığı şekli ile düzenlenerek EMO onaylı bir nüshasının Ocak ayı içinde Müdürlüğümüze teslim edilmesi için gereğini bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla. D. Galip KILINÇ Bölge Müdürü

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2012 yılı ikinci çeyreğe ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ekim 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,66 7,80 12,58 2,57 Yıllık Ort. 5,93 9,53 10,26 7,80 Aylık

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Şubat 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,16 10,43 10,87 9,15 Yıllık Ort. 7,76 7,48 9,23 10,96 Aylık 0,73 0,56 1,72-0,09 2012

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Temmuz 2011 2012 2011 2012 Yıllık 6,31 9,07 10,34 6,13 Yıllık Ort. 6,37 9,11 9,59 9,88 Aylık -0,41-0,23-0,03-0,31 2012

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Mayıs 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,17 8,28 9,63 8,06 Yıllık Ort. 6,64 8,68 9,21 10,57 Aylık 2,42-0,21 0,15 0,53 2012

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2011 yılı dördüncü döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Nisan 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,26 11,14 8,21 7,65 Yıllık Ort. 6,79 8,59 9,17 10,72 Aylık 0,87 1,52 0,61 0,08 2012

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TOSBİ e-bülten TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ. Nisan-Mayıs-Haziran 2014 sayı:03. Adres: İbni-Melek OSB Mah. 1 Nolu Yol Sok. No:17 Tire - İzmir

TOSBİ e-bülten TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ. Nisan-Mayıs-Haziran 2014 sayı:03. Adres: İbni-Melek OSB Mah. 1 Nolu Yol Sok. No:17 Tire - İzmir İ Ş A D I TİRE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YÖNETİM KURULU Kosat GÜRLER Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur ÇİÇEK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemal ALTINTAŞ Üye TOSBİ e-bülten Nisan-Mayıs-Haziran 2014 sayı:03 Esra

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EYLÜL 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR TEMMUZ 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ... 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2012 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2014 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ OCAK 2014 ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,40, TR41 Bölgesinde ise %7,62 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) Ekonomi Göstergeleri

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - AĞUSTOS 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014 EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2014 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR OCAK 2014 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart

EKONOMİK GELİŞMELER Mart EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM. 2 İSTİHDAMIN YAPISI. 2 İŞSİZLİK. 3 İŞGÜCÜNE KATILMA

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - KASIM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,76 TR21 Bölgesinde ise %7,65 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,76 TR21 Bölgesinde ise %7,65 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,46, bir önceki

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE NİSAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 51, EYLÜL 2014 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 49, Temmuz 2014 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EKİM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 50, Ağustos 2014 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2010 yılında

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ İ M O N O K E Rİ E L E G R GÖSTE 014 NİSAN 2 Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2014-04 www.bebka.org.tr ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %8,39, TR41 Bölgesinde ise %8,58 olarak

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İTHALAT İHRACAT VE DIŞ TİCARET AÇIĞI... 2 TURİZM GELİRİ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,98 TR21 Bölgesinde ise %7,49 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,98 TR21 Bölgesinde ise %7,49 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,29 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre%4,53

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE KASIM 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,88, TR21 Bölgesinde ise %7,85 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,88, TR21 Bölgesinde ise %7,85 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 10,00 9,00 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,81, bir önceki yılın Aralık ayına

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ HAZİRAN ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %8,09, TR41 Bölgesinde ise %7,86 olarak gerçekleşti Ekonomi Göstergeleri Bülteni -06 www.bebka.org.tr TÜKETİCİ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ İ M O N O K E Rİ E L E G R GÖSTE 016 NİSAN 2 Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2016-04 www.bebka.org.tr ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,46 TR41 Bölgesinde ise %8,08 olarak

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ ARALIK 2014 ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %9,15, TR41 Bölgesinde ise %8,31 olarak gerçekleşti Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2014-12 TÜKETİCİ FİYATLARI

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - HAZİRAN 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EYLÜL 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ AĞUSTOS 2014 ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %9,32, TR41 Bölgesinde ise %8,86 olarak gerçekleşti Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2014-08 TÜKETİCİ FİYATLARI

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - AĞUSTOS 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EKİM 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EKİM 2013 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ HAZİRAN 2014 ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %9,66, TR41 Bölgesinde ise %9,42 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) Ekonomi Göstergeleri

Detaylı

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,78, bir önceki

Detaylı

EKONOMİ GÖSTERGELERİ

EKONOMİ GÖSTERGELERİ EKONOMİ GÖSTERGELERİ ŞUBAT 2014 ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,75, TR41 Bölgesinde ise %8,01 olarak gerçekleşti. TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) Ekonomi Göstergeleri

Detaylı

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %18,44 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %18,44 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,53, bir önceki

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %8,78; TR21 Bölgesinde ise %7,87 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %8,78; TR21 Bölgesinde ise %7,87 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12 10 8 6 4 2 0 TC TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,02 azalış, bir önceki yılın Şubat ayına göre%1,8 artış, bir önceki yılın aynı

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 61, TEMMUZ 2015 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı