BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi"

Transkript

1 BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

2 Glukoz Glukoz, karbohidrat metabolizmasının temel maddesidir. D- ve L- izomerleri optikçe aktiftir. Birinin çözeltisi polarize ışığın düzlemini sağa (+) çevirir, diğerinin çözeltisi ise aynı derecede sola (-) çevirir.

3 Karbohidrat Metabolizmasının Başlıca Metabolik Yolları Türü ne olursa olsun organizmaya giren her karbohidrat sonunda glukoza çevrilir. Bu nedenle: Karbohidrat metabolizması deyince akla glukoz metabolizması gelir. 1) Glikojenez: Glukozdan glikojen sentezi. 2) Glikojenoliz: Glikojenin yıkılması. Bu olayın karaciğerdeki son ürünü glukoz, kas dokusundaki son ürünü glukoz- 6-fosfattır. 3) Glikoliz (Embden-Meyerhof Yolu): Glukozun pirüvat veya laktata kadar yıkılması. 4) Pirüvat Metabolizması: Pirüvatın asetil- KoA ya dönüşümü.

4 5) Trikarboksilik Asit Siklüsü (Krebs Siklüsü) : Asetil- KoA içindeki asetil kısmının O 2 e parçalanması ve bu sırada redükte koenzimlerin oluşumu. 6) Pentoz fosfat yolu: Glukozun bir başka şekilde oksidasyonu ile NADP ve pentoz sentez yoludur. 7) Glukoneojenezis: Karbonhidrat olmayan maddelerden glukoz sentezi. 8) Glukuronik asit yolu: Glukozdan glukuronik asit sentezi.

5

6 Karbohidratların Sindirimi ve Emilimi Diyette bulunan karbohidratlar çoğunlukla polisakkarit ve disakkarit (nişasta, laktoz ve sukroz), daha az oranda da monosakkarit (glukoz ve fruktoz) formunda bulunurlar. Karbohidratlarınbağırsaktan emilebilmeleri için monosakkarit haline çevrilmeleri şarttır. Karbohidratların parçalanma işlemi ağızdan itibaren başlayabilir. Tükrükte bulunan α-amilaz polisakkarit parçalayan bir enzim olmasına rağmen, çiğneme süresinin kısalığı nedeniyle fazla etkin değildir. Midenin asit p sı bu enzimin daha fazla çalışmasına olanak vermez.

7 Pankreastan çok aktif bir başka α-amilaz salgılanır. Gerek tükrük, gerekse pankreas amilazı α- 1,4 glikozit bağına sahip polisakkaritleri bir bağ atlayarak parçalar ve aktivitesi zincir sonuna yahut dallanma noktasına 2 glukoz ünitesi kalınca durur. Böylece α- amilaz etkisi sonunda yaklaşık olarak; % 40 oranında maltoz, % 30 oranında α- 1,4 ve α- 1,6 bağı içeren α-dekstrin % 25 oranında α- 1,4 bağı ile bağlanmış 3 glukozlu maltotrioz, % 5 oranında da 4-9 glukoz içeren polisakkarid molekülleri meydana gelir.

8

9 İnce bağırsak mukozasının fırçamsı kenarı tarafından salgılanan diğer hidrolitik enzimlerle karbohidrat sindirimi sürdürülür ve tamamlanır. Bu enzimlerden α-glukozidaz her defasında bir tane olmak üzere α1 4 bağı parçalar. α-dekstrinaz α1 6 bağını koparır ve serbest glukoz üniteleri meydana gelir. Yine bağırsak mukozası kaynaklı β-galaktozidaz veya laktaz laktozu, sükraz ise sükrozu parçalar ve sonunda glukoz, galaktoz ve fruktozdan ibaret monosakkaridler meydana gelir.

10 Monosakkaridlerin İnce Bağırsaktan Emilimleri Bunun için 3 yol vardır. Bunlar aktif transport, taşıyıcı moleküllerle yürütülen kolaylaştırılmış diffüzyon ve basit diffüzyon dur. Monosakkaritlerin transportunda SGLT1 ve GLUT5 isimli glukoz taşıyıcıları (glucose transporter) rol oynar. SGLT1 taşıyıcıları, ince bağırsak hücresinin serozal tarafına yerleşmiş Na +,K + -ATPaz sistemine (sodyum pompası) bağımlı olarak çalışır ve monosakkarit, enerji harcanarak düşük konsantrasyondaki bağırsak lümeninden alınır ve yüksek konsantrasyonlu ekstraselüler ortama aktarılır.

11 Glukoz ve galaktoz emilimi tek yönlü olarak çalışan bu yolla gerçekleşir (SGLT1). GLUT5 ise sodyum pompasına bağlı olmaksızın, konsantrasyon farkına dayalı olarak monosakkaritlerin iki yönlü kolaylaştırılmış diffüzyonundan sorumludur. Früktoz ve bir kısım glukoz bu yolla taşınır. Basit diffüzyonda ise taşıyıcı protein yoktur, olayı yönlendiren konsantrasyon gradientidir. Glukoz ve fruktoz emiliminde kullanılır.

12

13 Sodyum pompası, ATP nin parçalanması suretiyle elde edilen enerjiyi sodyumun aktif olarak hücre dışına (ekstraselüler kompartman) transferi için kullanır ve böylece bağırsak hücresi sitoplazmasında Na + konsantrasyonu düşer. Olayı dengelemek üzere bağırsak lümeninde bulunan Na + -taşıyıcı protein aracılığı ile bağırsak hücresine girerken beraberinde glukozu da taşır (simport olayı). Glukozun böbrek tubuluslarındaki geri emiliminde de bağırsaktakine benzer olaylar tekrarlanır.

14

15

16 Glukoz Transporter GLUT1: RB, damar endotel hücrelerinde, beyin, böbrek, kolon ve plasentada yer alan ve bu dokularda glukoz yakalanması, bazal glukoz transportundan sorumlu olan taşıyıcıdır. GLUT2: Karaciğer, pankreas, ince bağırsak ve böbrek proksimal tüp hücrelerinde bulunan ve bu dokularda glukozun hızlı yakalanması ve salınmasını sağlayan taşıyıcıdır. GLUT3: Glukoza affinitesi en yüksek olan, temel olarak beyin nöronlarında ve böbrek ve plasentada bulunan ve glukozun nöronlarda yakalanması ve transportunu gerçekleştiren taşıyıcıdır. GLUT4: Yağ, kas hücrelerinde bulunan glukozun insülinle uyarılan yakalanmasını gerçekleştiren taşıyıcıdır. İnsülinle uyarılabilen tek GLUT budur. GLUT5: İnce bağırsakta ve böbrekte yer alır. Aynı zamanda fruktozunda taşınımını gerçekleştirir. GLUT6: Nonfonksiyonel GLUT7: Karaciğerde mikrozomal fraksiyonda yer alır. Endoplazmik retikulumdan glukozun salınımını gerçekleştirir.

17 Glukoz ve ücre Bağırsaklardan emildikten sonra vena porta aracılığı ile sistemik dolaşıma katılan glukoz, galaktoz ve fruktoz hücre düzeyinde tek monosakkarit (glukoz) üzerinden metabolize edilir. Fruktozun glukoza dönüşümü bağırsak ve karaciğerde, galaktozun glukoza dönüşümü ise yalnızca karaciğerde gerçekleşir.

18 6 2 OPO 3 5 O 4 O 1 O O 3 2 O glucose-6-phosphate Glukoz-6-Fosfat, glukoz molekülünü hücre içinde tutan bir tür kapandır ve glukozun hücre dışına çıkışını engeller.

19 ücre içinde glukozun fosforilasyonu için 2 ayrı enzimin (ekzokinaz ve Glukokinaz) bulunuşu glukozun karaciğer ve diğer organlar tarafından kullanılış önceliğini belirlemeye yöneliktir. Bu uygulama her iki enzimin Km değerlerinin bilinmesi ile açıklık kazanır. ekzokinazın glukoz için Km değeri 0.05 mmol/l, glukokinazın ise 10 mmol/l dir Bu durum glukozun; kan glukozu yüksek iken karaciğer, kan glukozu düştükten sonra diğer organlar tarafından kullanılması anlamına gelir.

20 GLİKOLİZ Glukoz + 2 NAD ADP + 2 P i 2 pirüvat + 2 NAD + 2 ATP şeklinde reaksiyon özetlenebilir. Sitoplazmada, sitoplazmik enzimlerle gerçekleşir Temel amaç enerji elde etmektir. Aerobik ve anaerobik olarak ikiye ayrılır. Aerobikde pirüvat TA siklusuna girer O 2 ve 2 O ya kadar yıkılır. Bu işlemde NAD ve FAD hidrojenle birleştirilir ve indirgenmiş NAD+ ve FAD 2 elde edilir. Bu moleküller solunum zincirine taşırlar. Anaerobik glikolizde ise pirüvat laktata çevrilir ve son ürün laktattır. Mitokondrisi olmayan hücrelerde anaerobik glikoliz görülür, çünkü aerobik glikoliz için gereken enzim sistemleri mitokondride yerleşmiştir.

21 5 Glikoliz 2 fazdan oluşmaktadır. (a) azırlık fazı: Bu fazdan geçen her glukozdan iki gliseraldehit 3-fosfat oluşur. (b) izmet fazı: Fazın sonundaki ürün pirüvattır. azırlık fazında 2 ATP harcanır; hizmet fazında 4 ATP üretilir. Net ürün 2 ATP dir.

22 4 O O O O 3 2 O 6 2 OPO 3 ATP ADP 5 O 4 O 1 1 Mg 2+ O O exokinase 3 2 O O glucose glucose-6-phosphate 1. ekzokinaz aşağıdaki reaksiyonu katalizler. Glukoz + ATP Glukoz-6-P + ADP Reaksiyon, glukozun 6. hidroksil O nin ATP nin terminal P na nükleofilik atak yapmasını içerir. ATP, enzime Mg 2+ ile kompleks oluşturarak bağlanır. Mg 2+ negatif yüklü fosfat esteri ile etkileşir bu şekilde ATP nin hekzokinaz enziminin aktif merkezi için uygun yük konformasyonunu sağlar.

23 4 O O O O 3 2 O 6 2 OPO 3 ATP ADP 5 O 4 O 1 1 Mg 2+ O O exokinase 3 2 O O glucose glucose-6-phosphate ekzokinaz la katalize edilen reaksiyon yüksek derecede spontandır. ATP nin fosfoanhidrit (~P) bağı kırılır. Glukoz-6-fosfatta oluşan fosfat ester bağı düşük G ye sahiptir

24 4 O OPO 3 O O 3 2 O O 2 OPO 3 O O 4 3 O 1 2 O 2 O Phosphoglucose Isomerase glucose-6-phosphate fructose-6-phosphate 2. Fosfoglukoizomeraz reaksiyonu: Glukoz-6-P (aldoz) Fruktoz-6-P (ketoz) Mekanizma, asit/baz katalizini içerir. alka açılması enediolat arametaboliti ile izomerizasyon, ve halka kapanması gözlenir. Enzim Mg +2 a gereksinir.

25 Phosphofructokinase 6 2 OPO 3 O 5 O 1 2 O 6 2 OPO 3 ATP ADP O 2 5 O 1 2 OPO O O Mg O O fructose-6-phosphate fructose-1,6-bisphosphate 3. Fosfofruktokinaz-1 reaksiyonu: fruktoz-6-p + ATP fruktoz-1,6-bip + ADP ekzokinaz reaksiyonuna benzer bir mekanizmayla reaksiyonu katalizler ve yüksek derecede spontan bir reaksiyondur. Glikolizin hız-kısıtlayıcı basamağıdır. Aktivitesi hücrede ADP ve özellikle AMP fazla miktarda olduğu zaman artar. Enzim aktivitesi, fruktoz 2,6-biP ve ATP tarafından inhibe edilir

26 O 1 2 OPO O O O 2 OPO 3 fructose-1,6- bisphosphate Aldolase OPO 3 O 2 O O O 2 OPO 3 dihydroxyacetone glyceraldehyde-3- phosphate phosphate Triosephosphate Isomerase 4. Aldolaz reaksiyonu: fruktoz-1,6-bip dihidroksiaseton-p + gliseraldehit-3-p Reaksiyon bir aldol kırılımı tepkimesidir (aldol kondenzasyonunun tersinir tepkimesi) atomları aldolaz ürünlerinde tekrar numaralandırılır.

27 lysine 3 N + OO N 3 O OPO 3 N + O O 2 OPO 3 ( 2 ) 4 Enzyme Schiff base intermediate of Aldolase reaction Enzimin aktif bölgesindeki Lizin kalıntısı, aktivitede rol oynar. Fruktoz- 1,6- bifosfat ın keto grubu, bu lizin kalıntısının e- amino grubu ile bağlanır ve protone bir Schiff baz ara metaboliti oluşturur. Bunu takiben 3 ve 4 arasındaki bağ kırılır.

28 O 1 2 OPO O O O 2 OPO 3 fructose-1,6- bisphosphate Aldolase 5. Trioz Fosfat İzomeraz (TIM) reaksiyonu: dihidroksiaseton-p gliseraldehit-3-p OPO 3 2 O Glikoliz, gliseraldehit- 3-P üzerinden devam eder. Bu tepkime ile glikolizin hazırlık fazı tamamlanır. O O O 2 OPO 3 dihydroxyacetone glyceraldehyde-3- phosphate phosphate Triosephosphate Isomerase

29 Triosephosphate Isomerase O O O O O O 2 OPO 3 2 OPO 3 2 OPO 3 dihydroxyacetone enediol glyceraldehydephosphate intermediate 3-phosphate Bu ketoz/aldoz dönüşümü, bir enediol arametaboliti üzerinden gerçekleşir. Enzimin aktif bölgesindeki Glu ve is kalıntıları, kataliz sırasında protonları yapılarına alır ve bırakırlar. 2-fosfoglukonat enzimin metabolik inhibitörüdür.

30 1 2 3 O O 2 OPO 3 Glyceraldehyde-3-phosphate Dehydrogenase + P i + + NAD + NAD O OPO 3 O 2 OPO 3 glyceraldehyde- 1,3-bisphospho- 3-phosphate glycerate 6. Gliseraldehit-3-fosfat Dehidrojenaz reaksiyonu: gliseraldehit-3-p + NAD + + P i 1,3-bifosfogliserat + NAD + + Bu reaksiyon, glikolizin tek NAD açığa çıkan basamağıdır.

31 3 N + OO 2 S cysteine O O 2 OPO 3 glyceraldehyde-3- phosphate Enzimin aktif bölgesindeki ys kalıntısı katalizde rol alır. Gliseraldehit-3-fosfatın aldehiti, sisteinin tiyol grubu ile bir ara form oluşturmak üzere bağlanır.

32 Aldehit karbonunun, karboksilik aside oksidasyonu (~ tiyoester), NAD + yı NAD a redükler. Yüksek enerjili açil tiyoester e Pi ın bağlanması ile açil fosfat (~P) ürün oluşur. Enz-ys S O O O 2 OPO 3 Enz-ys S 2 OPO 3 NAD + NAD O O Enz-ys S 2 OPO 3 Enz-ys S P i O O 3 PO O glyceraldehyde-3- phosphate thiohemiacetal intermediate acyl-thioester intermediate O 2 OPO 3 1,3-bisphosphoglycerate

33 O O N 2 N 2 + N R NAD + 2e + + N R NAD NAD + redükte olurken, 2 e - +bir + (a hidrit) yapısına alır.

34 O 1 Phosphoglycerate Kinase OPO 3 O ADP ATP O 2 2 Mg OPO O O 2 OPO 3 1,3-bisphospho- 3-phosphoglycerate glycerate 7. Fosfogliserat Kinaz reaksiyonu: 1,3-bifosfogliserat + ADP 3-fosfogliserat + ATP Reaksiyon sırasında, bir ~P bağı kırılıp tekrar sentezlendiği için bu fosfat transferi geri dönüşümlüdür. Enzim, ekzokinaz gibi substratı tarafından indüklenen konformasyonel bir değişiklikle aktive olur.

35 O Phosphoglycerate Mutase O O 2 OPO 3 O O OPO 3 2 O 3-phosphoglycerate 2-phosphoglycerate 8. Fosfogliserat Mutaz reaksiyonu: 3-fosfogliserat 2-fosfogliserat Fosfat grubu, 2 deki O üzerinden, 3 deki O üzerine geçer.

36 Enzimin aktif bölgesinde bulunan histidin kalıntısının yan zinciri, fosfatın transferinde donör ve akseptör olarak görev alır. Reaksiyonun ara metaboliti, 2,3-bifosfogliserat dır. histidine 3 N + OO 2 N N + O O 1 2 OPO OPO 3 2,3-bisphosphoglycerate

37 O O 2 O OPO 3 Enolase O O OPO O 2-phosphoglycerate phosphoenolpyruvate 9. Enolaz reaksiyonu: 2-fosfogliserat fosfoenolpirüvat + 2 O Mg ++ -bağımlı dehidrasyon reaksiyonudur ve fluorit tarafından inhibe edilir. Fluorofosfat, enzimin aktif bölgesindeki Mg ++ ile kompleks yaparak aktiviteyi inhibe eder.

38 Pyruvate Kinase O 1 2 O OPO 3 ADP ATP O 1 2 O O O 1 2 O O Piruvat Kinaz reaksiyonu: 2 fosfoenolpiruvat + ADP piruvat + ATP 3 phosphoenolpyruvate enolpyruvate pyruvate Reaksiyon spontan bir reaksiyondur. Fosfoenolpirüvat (PEP) ın hidrolizinin G si, ATP nin hidrolizininkinden daha yüksektir. PEP dan P i ınuzaklaştırılması unstabil bir enol oluşumuna yol açar. Bu ara ürün kendiliğinden keto formu olan pirüvata dönüşür. 3 3

39 Glikoliz Denge Çizelgesi 4 ATP üretilir. Net ürün glukoz başına 2 ~P dan 2 ATP dir. Glikoliz - total metabolik yol ( + hariç): glukoz + 2 NAD ADP + 2 P i 2 piruvat + 2 NAD + 2 ATP

40 Anaerobik Glikoliz O Lactate Dehydrogenase O O NAD + + NAD + O O O 3 3 pyruvate lactate İskelet kasları egsersiz sırasında anaerobik koşullarda çalışırlar, çünkü aerobik metabolizma ihtiyaç olan enerji miktarını ağır egzersiz sırasında karşılayamaz. Anaerobik glikolizde piruvat, devam eden glikoliz için gereken NAD + nın ortama geri kazandırılabilmesi için laktat a dönüşür. Anaerobik koşullarda, Glikoliz ana enerji kaynağıdır.

41 -2 molatp Aktivasyon basamakları + 2 mol ATP Fosfogliserat kinaz + 2 mol ATP Pirüvat kinaz + 2 mol NAD Gliseraldehit 3-fosfat dehidrogenaz -2 molnad Laktat dehidrogenaz (Pirüvat laktat) ANAEROBİK GLİKOLİZ -2 molatp Aktivasyon basamakları + 2 mol ATP Fosfogliserat kinaz + 2 mol ATP Pirüvat kinaz + 2 mol NAD Gliseraldehit 3-fosfat dehidrogenaz. AEROBİK GLİKOLİZ

42 Fermentasyon O O 2 OPO 3 Glyceraldehyde-3-phosphate Dehydrogenase + P i + + NAD + NAD O OPO 3 O 2 OPO 3 glyceraldehyde- 1,3-bisphospho- 3-phosphate glycerate Anaerob organizmalar, NAD ı reokisde edecek olan solunum zincirine sahip değillerdir. NAD ı başka bir reaksiyon ile okside etmek zorundadırlar. NAD +, glikolizde Gliseraldehit- 3- PDehidrojenaz için gereklidir.

43 Fermentasyon O O 3 Pyruvate Alcohol Decarboxylase Dehydrogenase O O NAD + + NAD + 2 O O 3 3 pyruvate acetaldehyde ethanol Fermentasyonda pirüvat, etanole çevrilir. Açığa çıkan etanol organizma tarafından dışarı atılır. Alkol Dehidrojenaz reaksiyonu sonucunda glikolizin sürekliliği için gerekli olan NAD + rejenere edilir.

44 Glikoliz, + hariç: glukoz + 2 NAD ADP + 2 P i 2 piruvat + 2 NAD + 2 ATP Fermentasyon, glukozdan laktata: glukoz + 2 ADP + 2 P i 2 laktat + 2 ATP Anaeroplar fermantasyon ürünlerini (laktat veya etanol) dışarı atarlar. Glukoz metabolizması sonucu sadece 2 ATP açığa çıkar. Aerobik organizmalarda, piruvat, O 2 e kadar okside olacağı Krebs döngüsüne ve oksidatif fosforilasyona kadar devam ederek ek ATP oluşumuna katılır.

45 Glikoliz Enzim/Reaksiyon G o ' kj/mol G kj/mol eksokinaz Fosfoglukozizomeraz Fosfofruktokinaz Aldolaz Triozfosfat İzomeraz +7.9 negativ Gliseraldehit-3-P Dehidrojenaz & Fosfogliserat Kinaz e Fosfogliserat Mutaz Enolaz Piruvat Kinaz *Values in this table from D. Voet & J. G. Voet (2004) Biochemistry, 3 rd Edition, John Wiley & Sons, New York, p. 613.

46 Glikolizin Kontrolü Glikolizdeki spontan oluşan reaksiyonlar: eksokinaz, Fosfofruktokinaz & Piruvat Kinaz Bu enzimlerin katalizlediği reaksiyonlar Glikoliz in kontrol basmaklarıdır. Lokal kontrol, hücre içi substrat veya ara ürün konsantrasyonlarının glikoliz kontrol basamaklarına etkisini içermektedir. ormonal kontrol, hormonal aktivasyonlar sonucu açığa çıkan ikincil mesajcıların hücresel reaksiyonları kontrolüyle olmaktadır.

47 1. 4 O O O O 3 2 O 6 2 OPO 3 ATP ADP 5 O 4 O 1 1 Mg 2+ O O exokinase 3 2 O O glucose glucose-6-phosphate eksokinaz ı kendi ürünü olan glukoz-6-fosfat allosterik interaksiyonla, unkompetetif olarak inhibe eder.

48 Glukokinaz, eksokinazınkaraciğerdeki bir diğer formudur. Glukoz için Km i yüksek olduğundan, sadece yüksek [glukoz] aktiftir. Glukokinaz, glukoz-6-fosfat tarafından inhibe edilemez. Karaciğer Glukokinazı, glukokinaz regulasyon proteini (GKRP) tarafından inhibe edilir. Glukokinazın glukoza karşı olan yüksek Km değeri, karaciğerin kan [glukoz] yüksek olduğu zamanlarda glukozu kandan alarak, glikojen şeklinde depo etmesine olanak sağlar. Glycogen Glucose exokinase or Glucokinase Glucose-6-Pase Glucose-1-P Glucose-6-P Glucose + P i Glycolysis Pathway Pyruvate Glucose metabolism in liver.

49 2. Glycogen Glucose exokinase or Glucokinase Glucose-6-Pase Glucose-1-P Glucose-6-P Glucose + P i Glycolysis Pathway Pyruvate Glucose metabolism in liver. Glukoz-6-fosfataz, P i ınglukoz- 6-P dan salınımı katalizler. Bu şekilde glukoz karaciğerden salınarak kana karışımasını sağlayarak kan [glukoz] nun düzenlenmesinde rol oynar. Glukokinaz & Glukoz- 6- fosfataz enzimlerinin her ikiside karaciğerde bulunur, fakat diğer hücrelerde bulunmaz. Bu durum kan [glukoz]nun sadece K tarafından düzenlenmesini sağlar.

50 OPO 3 O 5 O Phosphofructokinase 1 2 O 6 2 OPO 3 ATP ADP O 2 5 O 1 2 OPO O O Mg O O fructose-6-phosphate fructose-1,6-bisphosphate Fosfofruktokinaz (PFK-1), glikolizin hız-kısıtlayıcı basamağıdır of the Allosterik olarak ATP tarafından inhibe edilir. Düşük ATP konsantrasyonlarında, ATP enzimin sadece aktif bölgesine bağlanır. Yüksek konsantrasyonlarda, ATP aktif bölge dışında düşük- affiniteli regülatör bir bölgeye de bağlanır. Bu da enzimi, inaktif (sıkı) olan bir konformasyonel değişikliğe zorlar.

51 60 50 low [ATP] PFK Activity high [ATP] [Fructose-6-phosphate] mm PFK- 1 nın sıkı konformasyonel değişiklik formu, yüksek [ATP] da, diğer substratı fruktoz- 6-P karşı olan affinitesini de azaltır (aktivite eğrisi sigmoidal eğri şeklini alıyor). AMP konsantrasyonu, ATP nin hücre içi hidrolizi arttıkça artmaktadır ve ATP nin PFK üzerine olan etkisini antagonize eder (azaltır).

52 Glycogen Glucose exokinase or Glucokinase Glucose-6-Pase Glucose-1-P Glucose-6-P Glucose + P i Glycolysis Pathway Pyruvate Glucose metabolism in liver. Glikolizin, [ATP] yüksek olduğu durumlarda PFK-1 ile durdurulması, glukozun parçalanmasını da durdurur. ATPnin hücre içi konsantrasyonunun çok yüksek olduğu koşullarda glukozun parçalanmak yerine, glikojen olarak depolanması daha yararlıdır.

53 4. Pirüvat Kinazın Düzenlenmesi [ATP] = Pirüvat kinazın, substratı olan fosfoenolpiruvata olan ilgisini azaltarak, allosterik olarak inhibe eder. [ATP] = Fosfoenolpiruvata olan ilgisi artar. Reaksiyon hızlanır. Asetil-KoA ve uzun zincirli yağ asitleriyle de inhibe edilir.

54 Pirüvat Metabolizması Mitokondriye sahip ve aerobik olan hücrelerde pirüvat mitokondri içine girer. Bu olay özel bir transport sistemi ile (kolaylaştırılmış diffüzyon) gerçekleşir. Pirüvat mitokondride pirüvat dehidrogenaz enzim kompleksi tarafından oksidatif dekarboksilasyon işlemine tabi tutularak asetil-koa ya çevrilir.

55 Reaksiyon geri dönüşümsüzdür ve oldukça kompleks bir reaksiyondur. Olayı yürüten pirüvat dehidrogenaz enzim kompleksi 3 farklı enzimden oluşmuştur. Bunlar: E1 Pirüvat Dehidrogenaz E2 Dihidrolipoil transasetilaz E3 Dihidrolipoil dehidrogenaz enzimleridir. Olayda görev alan 5 koenzim de sırasıyla şunlardır: 1) Tiyamin pirofosfat (TPP) 2) KoA-S 3) Lipoik asit (okside ve redükte formlar) 4) FAD/FAD 2 5) NAD + /NAD+ +

56 TPP a bağlanan pirüvat, pirüvat dehidrogenaz tarafından dekarboksile edilir. Ürün olarak hidroksietil tiyamin difosfat meydana gelir. Daha sonra bu bileşik, bünyesindeki asetil grubunu dihidrolipoil transasetilaz yardımıyla KoA- S ya aktarır. Bu aktarma reaksiyonunda okside lipoik asit koenzim görevi yapar. Ancak görevi bittiği zaman lipoik asit redükte forma geçmiştir. Bundan sonraki reaksiyonlarda ise lipoik asit tekrar okside forma rejenere edilirken hidrojen ve elektronlar sırasıyla FAD ve NAD + ye aktarılır. Bu son aşamadaki işlemler dihidrolipoil dehidrogenaz tarafından katalizlenir.

57 Sitrik Asit Döngüsü (TA Döngüsü) Aerobik organizmalarda enerji veriminin en yüksek olduğu metabolik yol sitrik asit döngüsüdür. Bu metabolik yol, 3 karboksilli asitler içerdiği için Tri arboxylic Acid siklüsü, kısaca TA siklüsü veya siklüs reaksiyonlarını keşfeden Sir ans Krebs in ismine izafeten Krebs Siklüsü isimlerini alır.

58 Döngü reaksiyonları okzaloasetatla başlar ve bir çok ara üründen sonra yine okzaloasetatla sonuçlanır. er dönüşünde 1 asetil-koa yı parçalar. KoA-S ilk reaksiyonda ayrıldıktan sonra geriye kalan asetil ünitesi O 2 ve 2 O ya ayrışır. Sitrik asit döngüsü kaynak olarak karbohidrat ve yağlardan gelen asetil-koa lar dışında, amino asitlerden gelen karbon iskeletleri ile de beslenir. Tüm reaksiyonları mitokondri matriksinde geçer. Bu reaksiyonların tüm amacı redükte koenzimler (NAD+ + ve FAD 2 ) oluşturmaktır. Bu koenzimler daha sonra ATP sentezi için mitokondri iç zarındaki elektron transport zincirine aktarılır. Döngüde birbirini izleyen 8 reaksiyon vardır.

59 1. Reaksiyon Sitrat sentaz tarafından katalizlenen ilk reaksiyonda okzaloasetat asetil- KoA ile birleşerek sitrat ve KoA-S yı meydana gelir. Bu reaksiyon, kuvvetle ekzergoniktir ve döngünün kontrolünde önemli bir noktadır.

60 2. Reaksiyon Sitrat, akonitaz tarafından önce cis- akonitata daha sonra izositrata çevrilir. Ara ürün olan cis- akonitat reaksiyon sırasında enzimin aktif merkezini terketmez, yani serbestleşmez. Olayın bir diğer yönü ilk aşamada reaksiyondan ayrılan suyun ikinci aşamada tekrar devreye girmesidir.

61 3. Reaksiyon İzositrat dehidrogenaz, izositratı önce okside eder ve okzalosüksinat meydana gelir. Daha sonra aynı enzim dekarboksilasyon işlemini gerçekleştirir ve sonuçta α-keto glutarat oluşur. İzositrat dehidrogenazın NAD + ve NADP + yi koenzim olarak kullanan iki izoenzimi vardır. Birinci izoenzim sadece mitokonride, ikinci izoenzim ise hem mitokondri hem de sitoplazmada bulunur. İzositrat dehidrogenaz reaksiyonu irreversibl olup ilk redükte koenzimlerin oluştuğu evredir.

62 4. Reaksiyon α-ketoglutarat dehidrogenaz enzim kompleksi α- ketoglutaratı süksinil- KoA ya çevirir. Bu reaksiyon tümüyle pirüvat dehidrogenaz enzim kompleksinin katalizlediği pirüvatın oksidatif dekarboksilasyonu reaksiyonuna benzer. Alfa- ketoglutaratın oksidasyon enerjisi süksinil- KoA daki tiyoester bağında saklı tutulur.

63 5. Reaksiyon Süksinat tiyokinaz veya süksinil-koa sentetaz ile süksinil- KoA süksinata çevrilir. Süksinil- KoA daki yüksek enerjili tiyoester bağı enerjisi GDP den GTP sentezinde kullanılır. Bu olay substrat düzeyinde bir fosforilasyondur. Ürün olarak oluşan GTP, nükleosid difosfat kinaz ile ATP ye çevrilir. Net ürünler süksinat ve ATP dir.

64 6. Reaksiyon Süksinat dehidrogenaz süksinatı fumarata çevrilir. TA döngüsünün diğer enzimlerinin aksine bu enzim mitokondri iç zarına yerleşmiştir ve koenzim olarak FAD kullanır. Bu reaksiyonda oluşan FAD 2 hidrojen ve elektronlarını Koenzim Q (ubikinon) ya aktardığı için oluşan ATP her hidrojen çifti başına 3 değil 2 mol dür. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi yapı bakımından süksinata çok benzeyen malonat, süksinat dehidrogenazın kompetitif inhibitörüdür.

65 7. Reaksiyon Bu aşamada fumarat, fumaraz tarafından L- malat a çevrilir. Stereospesifik olan fumaraz reaksiyonun tersine işlemesi halinde L- malatı substrat olarak kullanır.

66 8. Reaksiyon TA siklüsünün son aşamasında L- malat, malat dehidrogenaz tarafından okzaloasetata çevrilir. Standart şartlarda ileri derecede endergonik olan bu reaksiyon, okzaloasetatın süratle kullanılarak konsantrasyonunun düşürülmesi nedeniyle sağa doğru da kolayca işler.

67 Pirüvat Dekarboksilasyonunun Kontrolü Pirüvatın mitokondriye girdikten sonra O 2 ve 2 O ya kadar yıkılması ATP oluşumu ile beraber gider. ATP ve ATP oluşumuna yol açacak olan her türlü metabolit pirüvat dekarboksilasyonu ve sitrik asit döngüsünü yavaşlatırken, organizmanın ATP açığının göstergesi olan maddeler de bu olayları hızlandırırlar. Pirüvatın oksidatif dekarboksilasyonundaki regülatör enzim pirüvat dehidrogenaz dır. Bu enzim hem allosterik hem de kovalent modifikasyonla regüle edilir. AMP, a 2+ ve NAD + bu enzimi allosterik olarak aktive ederken, asetil-koa, ATP, NAD ve yağ asitleri inhibe ederler. Öte yandan aynı enzimdeki spesifik serin kökü fosforile olduğu zaman enzim inaktif konuma geçer, defosforilasyon ise aktiviteyi yeniden kazandırır.

68 Pirüvat Dehidrogenazın kovalent modifikasyonla kontrolu +

69 Sitrik Asit Döngüsünün Kontrolü Sitrik asit dögüsünün kontrolünde de aynı temel kural işler. Substratların varlığı, biriken ürünlerin oluşturduğu inhibisyon ve döngünün son ürünleri olarak ortaya çıkan metabolitlerin yarattığı allosterik regülasyon bu metabolik yoldaki kontrolü sağlayan mekanizmalardır. Regülasyon 3 enzim üzerinden sağlanır. 1. Sitrat sentaz: Bu enzimin kontrol mekanizması iyi bilinmemektedir. Aktivatör: ADP İnhibitör: ATP, NAD, süksinil KoA ve sitrat. 2. İzositrat Dehidrogenaz: Allosterik aktivatör: a 2+, ADP Allosterik inhibitör: NAD E. oli de kovalent modifikasyonla regülasyon gösterilmiş. Fosforilasyonla inaktif, defosforilasyonla aktif enzim formu oluşuyor. 3. Alfa-ketoglutarat dehidrogenaz: Aktivatör: a 2+ İnhibitör: NAD ve süksinil-koa nın inhibitör etkisi in vitro olarak gösterilmiştir.

70 Pirüvat dekarboksilasyonu ve Sitrik asit Döngüsünün Kontrolü

71 Sitrik Asit Döngüsünün Metabolik Önemi Sitrik asit döngüsü birçok metabolik yolun birleştiği bir noktada yer alır. Bu nedenle karbohidratlardan başka yağlar, amino asitler, nükleotidler ve porfirinlerin bu metabolik yolla ilişkileri vardır. Karbohidrat olmayan maddelerden glukoz sentezi de bu metabolik yolun reaksiyonlarının kullanılması ile gerçekleşir. Döngüde yer alan ara metabolizma maddeleri, bir katalizör gibi görev yaparak, çok miktardaki substratın ürünlerine dönmesini sağlar. Örneğin pirüvatın oksidatif dekarboksilasyonu, yağların oksidasyonu sonunda meydana gelen asetil- KoA lar katalitik dozdaki OAA yardımıyla parçalanmaya uğrar. Bu nedenle döngü ara maddelerinin konsantrasyonlarının korunması önemlidir.

72 Sitrik Asit Döngüsü ile Metabolik İlişkisi Olan Yollar Yağ asitleri

73 Bir mol glukozun aerobik olarak oksidasyonu ile elde edilen ATP miktarı Glikoliz, pirüvatın oksidatif dekarboksilasyonu ve sitrik asit döngüsünde oluşan ATP miktarları

74 Glukuronik Asit Metabolik Yolu Organizmamızda glukozun ufak bir bölümü bu metabolik yolda kullanılır. Üronik asit metabolik yolu karaciğerde gerçekleşir ve yolun başlangıç reaksiyonları glikojen sentezi ile aynıdır. İlk aşamada glukoz-6-fosfat fosfoglukomutaz la glukoz-1-fosfata çevrilir.

75 Görevleri Yolun sonunda oluşan UDP- glukuronat, glukuronik asidin aktif şekli olup, glukuronik asidin steroid hormonlara, bilirübine, ve organizmaya yabancı olan bir çok maddeye (ksenobiyotik) bağlanmasını sağlar. Bu işleme glukuronidasyon denir. Glukuronik asitle birleşen her madde suda daha iyi çözünür konuma gelir ve organizmayı kolayca terkeder (detoksifikasyon). UDP- glukuronat ayrıca mukopolisakkaridlerin oluşumunda, vitamini sentezinde görev alır. Üronik asit metabolik yolu aynı zamanda glukoz için bir oksidasyon yoludur. Ancak bu sırada ATP sentezi gerçekleşmez ve oluşan ksilüloz-5- fosfat, pentoz fosfat metabolik yolu içinde kullanılır.

76 1. Reaksiyon Glukoz-6-fosfat, fosfoglukomutaz ile tersinir olarak glukoz-1-fosfata dönüştürülür. Glukoz-6-fosfat Glukoz-1-fosfat

77 2. Reaksiyon UDP-glukoz pirofosforilaz glukoz-1-fosfatı UTP ile birleştirerek UDP-glukoz (üridin difosfat glukoz) oluşturur.

78 3. Reaksiyon UDP-glukoz da UDP-glukoz dehidrogenaz tarafından 6.karbonundan UDP-glukuronata oksitlenir.

79 4. Reaksiyon UDP-glukuronat; glukuronidasyon dışında, proteoglikan, vitamini ve ksilüloz-5-fosfat sentezlerinde de kullanılır.

80 Pentoz Fosfat Yolu eksozmonofosfat metabolik yolu veya fosfoglukonat yolu ismi de verilmektedir. Amaç enerji üretimi değil, redükleyici güce sahip olan NADP + + ları üretmektir. Bu fonksiyon özellikle karaciğer, adrenal korteks ve meme bezleri gibi yağ asidi ve steroid sentezi yapan dokuların hücrelerinde önemli bir yer tutmaktadır. eksozların pentozlara dönüsümü: Yolda oluşan Riboz 5- fosfat hem nükleik asit sentezine hem de koenzimlerin koenzimlerin yapısına girer. Pentozların oksidatif yıkımları için heksozlara dönüştürülmesinde kullanılır. Fotosentezin karanlık devre reaksiyonlarında O 2 den glukoz oluşumunda görev alırlar.

81 Pentoz fosfat yolunun oksidatif aşamasında 3 glukoz-6- fosfattan 3O 2, 6 NADP+ + ve 3 riboz meydana gelir. İkinci aşama reorganizasyon dönemidir. Burada 3 riboz kendi aralarında düzenlemeler yaparak sonunda iki glukoz- 6-fosfat ve bir gliseraldehit- 3- fosfatoluştururlar. GENEL REAKSİYON

82 Glukoz 6-fosfat + 2 NAD+ + 2O 2 NADP Riboz 5-fosfat + O2

83

84 1. Reaksiyon Glukoz- 6-fosfat, 6- fosfoglukonata çevrilirken ilk NADP + + da oluşur. Reaksiyon 6- fosfoglukanolakton üzerinden gerçekleşir. Enzimler: Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz ve 6-fosfoglukanolaktonaz

85 2. Reaksiyon 6- fosfoglukonat, 6-fosfoglukonat dehidrogenaz tarafından oksidatif- dekarboksilasyonla ribüloz- 5-fosfata çevrilirken, ikinci NADP + + da sentezlenir ve O 2 açığa çıkar.

86 3. Reaksiyon - Reorganizasyon Üç molekül ribüloz- 5-fosfat, ribüloz-5-fosfat epimeraz ve ribüloz-5-fosfat keto izomeraz ile epimeri olan ksilüloz- 5-fosfatve ketoizomeri olan riboz- 5- fosfata çevrilir.

87 4. Reaksiyon Ksilüloz-5-fosfattaki ketol grubu transketolaz ile riboz-5-fosfata aktarılır ve böylece 7 karbonlu sedoheptüloz -7-fosfat oluşur. Ksilüloz-5-fosfattan geriye kalan ise gliseraldehit-3-fosfattır.

88 5. Reaksiyon Sedoheptüloz- 7-fosfattaki aktif dihidroksiaseton grubu transaldolaz enzimi ile gliseraldehid- 3- fosfata aktarılır. Bu kez ürün olarak fruktoz- 6-fosfat ve eritroz- 4-fosfat ortaya çıkar.

89 6. Reaksiyon Transketolaz reaksiyonu ikinci kez tekrarlar. Reorganizasyon için yukarılarda sıra bekleyen ikinci ksilüloz- 5- fosfatın ketol grubu eritroz- 4- fosfata aktarılır. Sonuçta fruktoz- 6-fosfat ve gliseraldehid- 3-fosfat oluşur.

90 Bu şekilde pentoz fosfat yolunun ikinci aşaması olan reorganizasyon reaksiyonları da tamamlanmış olur. Bu kademenin ürünleri olan iki früktoz-6- fosfat ve bir gliseraldehid-3-fosfat glikolize girerek pentoz fosfat yolunun oluşturduğu by pass olayını tamamlar. Pentoz fosfat yolunun tüm reaksiyonları şekilde topluca görülmektedir.

Sitrik Asit Döngüsü. (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü)

Sitrik Asit Döngüsü. (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü) Sitrik Asit Döngüsü (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü) Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdiogus@gmail.com Yakın Doğu Ünversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Le>oşa, KKTC Sir Hans

Detaylı

BĠYOKĠMYA DOÇ. DR. MEHMET KARACA

BĠYOKĠMYA DOÇ. DR. MEHMET KARACA BĠYOKĠMYA DOÇ. DR. MEHMET KARACA TANIMLAR GLĠKOLĠZ: (LĠZ LEZYON (LYSIS), YIKAMA, PARÇALAMA ANLAMINDADIR). Glikoliz hücrede sitozolde gerçekleģir. Glikoliz olayı hem aerobik hem de anaerobik organizmalarda

Detaylı

ÜNİTE3. Karbonhidratlar. Amaçlar. İçindekiler

ÜNİTE3. Karbonhidratlar. Amaçlar. İçindekiler ÜNİTE3 Karbonhidratlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Karbonhidratların kimyasal yapılarını açıklayabilecek, Karbonhidratları üç farklı ölçüte göre sınıflayabilecek, Karbonhidratların, genel isimlendirmesini

Detaylı

Her hücrenin hayatsal fonksiyonlarının yapımı ve devamı enerji ile sağlanır. Hücre büyümesinden, harekete, membran taşınımına kadar hücrenin tüm

Her hücrenin hayatsal fonksiyonlarının yapımı ve devamı enerji ile sağlanır. Hücre büyümesinden, harekete, membran taşınımına kadar hücrenin tüm HÜCRESEL SOLUNUM Her hücrenin hayatsal fonksiyonlarının yapımı ve devamı enerji ile sağlanır. Hücre büyümesinden, harekete, membran taşınımına kadar hücrenin tüm aktiviteleri enerji gerektirir. Biyolojik

Detaylı

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdiogus@gmail.com Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Le>oşa, KKTC GLİKOLİZİN ALLOSTERİK DÜZENLENMESİ Metabolik düzenleme: Bütün

Detaylı

2 laktat + 2 ATP + 2H2O

2 laktat + 2 ATP + 2H2O 4. Hafta: Karbohidrat Metabolizması Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Glukoz, glikojen ve nişasta gibi karbohidratlar hücrelerin başlıca enerji kaynağıdır. Yetişkin bir insanın bir günde aldığı besinlerin kalori

Detaylı

Karbohidrat Metabolizması Dr. Akın Yeşilkaya

Karbohidrat Metabolizması Dr. Akın Yeşilkaya Karbohidrat Metabolizması Dr. Akın Yeşilkaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Dersin İçeriği Karbohidratların önemi Karbohidratların sindirimi ve emilimi Karbohidratların metabolizması

Detaylı

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217)

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI (05.11.2012) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) Adı Soyadı: A Fakülte No: 1- Asetil KoA, birçok amaçla kullanılabilir. Aşağıdakilerden

Detaylı

GLİKOLİZ. Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, LeEoşa, KKTC

GLİKOLİZ. Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, LeEoşa, KKTC GLİKOLİZ Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdi.ogus@hace.epe.edu.tr Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, LeEoşa, KKTC Glikoliz, Yunanca glykys (tatlı, şeker) ve lysis (bölünme, parçalanma)

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

Yağ Asitlerinin β Oksidayonu. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin β Oksidayonu. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin β Oksidayonu Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Beta Oksidasyonu Yağ asitlerinin enerji üretimi amacı ile yıkımında (yükseltgenme) en önemli yol β oksidasyon yoldudur. β oksidasyon yolu

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

(Anaplerotik Reaksiyonlar)

(Anaplerotik Reaksiyonlar) 5. Hafta: Karbohidrat Metabolizması Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI TCA ARA ÜRÜNLERİNİN ANABOLİK İŞLEMLERDE KULLANILMASI (Anaplerotik Reaksiyonlar) Sitrik asit döngüsü, aerobik organizmalarda amfibolik bir

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak Metabolizma Yaşamak için beslenmek zorundayız. Çünkü; Besinlerden enerji elde ederiz ve bu enerji; Hücresel faaliyetleri sürdürmemiz, Hareket etmemiz, Taşınım olaylarını gerçekleştirebilmemiz, Vücut sıcaklığını

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu)

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Yağ Asitleri Uzun karbon zincirine sahip

Detaylı

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. Organik moleküllerin atomları enerji depolamaya müsaittir. Hücreler enzimler aracılığı ile organik

Detaylı

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e.

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e. www.lisebiyoloji.com ayxmaz/biyoloji Test Çoktan Seçmeli 1. Hangi terim moleküllerin parçalanması ile açığa çıkan enerjinin depolandığı metabolik yolları ifade eder? a. anabolik yollar b. Katabolik yollar

Detaylı

LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ SAFRA ASİTLERİ

LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ SAFRA ASİTLERİ 8. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ 1. Yapısal fonksiyon görevi: Lipitler fosfolipitler başta olmak üzere hücre ve organel zarlarının yapısına girer

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

KARBONHİDRAT METABOLİZMASI

KARBONHİDRAT METABOLİZMASI KARBONHİDRAT METABOLİZMASI Karbonhidratların vücuda alınması ve kan şekeri düzeyi Gelişmiş ülkelerde yetişkin bir insan, günlük kalori gereksiniminin yaklaşık %40-50 gibi büyük bir kısmını karbonhidratlardan

Detaylı

Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol)

Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol) hücre solunumu Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol) C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 6 CO 2 + 6 H 2 0 + enerji (ATP + ısı) Hücre solunumu karbonhidratlar, yağlar ve protein

Detaylı

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e.

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e. www.lisebiyoloji.com ayxmaz/biyoloji Test Çoktan Seçmeli 1. Hangi terim moleküllerin parçalanması ile açığa çıkan enerjinin depolandığı metabolik yolları ifade eder? a. anabolik yollar b. Katabolik yollar

Detaylı

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon SOLUNUM İki çeşit solunum vardır HÜCRE DIŞI SOLUNUM: Canlıların dış ortamdan O 2 alıp, dış ortama

Detaylı

BİY 315 Lipid Metabolizması-II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 Lipid Metabolizması-II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 Lipid Metabolizması-II Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Yağ Asidi Oksidasyonu Besinlerin sindirimi sonucu elde edilen yağlar, bağırsaktan geçerek lenf sistemine ulaşır ve bu

Detaylı

METABOLİZMA. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

METABOLİZMA. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ METABOLİZMA Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr Canlı organizmaların özelliği olarak Metabolizma Canlıların yapı taşlarının devamlı yapım, yıkım ve değişim içinde bulunması ve bu

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Karbohidratlar (CHO) şeker, nişasta, glikojen ve selüloz olarak canlılar aleminde en geniş yeri kaplayan makromoleküllerdir. İnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar

Detaylı

ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM

ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM Hücreler iş yapabilmek için enerjiye gereksinim duyarlar. Enerji ekosisteme güneş enerjisi yoluyla gelir ve ototrof canlılar sayesinde güneş enerjisi besinlerdeki kimyasal bağ

Detaylı

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI Metabolizma durumları Memelilerde ana hatları ile en az iki metabolizma durumu önemlidir. Bunların birincisi besin maddelerinin kana emildiği beslenme (rezorpsiyon),

Detaylı

GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ

GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ (050559016) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ Karaciğer ve kas glikojeninin kana ve kas dokusuna glukoz sağlamak üzere kısmen

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

25.03.2015. 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur?

25.03.2015. 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur? 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur? a. Tıp II - Pompe hastalığı b. Tip III - Forbes - Cori Hastalığı c. Tip I- Von Gierke Hastalığı d.tıp V- Mc Ardle Hastalığı.

Detaylı

HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ

HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ Güneş: Temel enerji kaynağı!!! Güneş ışığı bitkiler ve diğer organizmalar için temel enerji kaynağıdır. 2 Katabolik yollar Hücreler, enzimler aracılığı ile, potansiyel

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

Enzimlerin Yapısı. Enzimler biyokatalizörlerdir,

Enzimlerin Yapısı. Enzimler biyokatalizörlerdir, Enzimler biyokatalizörlerdir,, Prof. Dr. Muhsin KONUK H 2 O 2 H 2 O + ½ O 2 A.E = 18.16 kkal/mol Kollaidal platin A.E= 11.71 kkal/mol Katalaz A.E = 1.91 kkal/mol Enzimlerin Yapısı Basit enzimler: Pepsin,

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI KARBOHİDRAT METABOLİZMASI (2. Ders) Hazırlayanlar: Prof. Dr. Nuriye AKEV Prof.Dr. Ayşe CAN PİRUVAT (PİRUVİK ASİD) METABOLİZMASI Yağ asidleri Amino asidler β-oksidasyon Laktat Dehidrojenasyon Hidrojenasyon

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

HÜCRE SOLUNUMU ve FERMENTASYON

HÜCRE SOLUNUMU ve FERMENTASYON HÜCRE SOLUNUMU ve FERMENTASYON 1 Bakteriler yoğurt, peynir, pizza üretimi gibi mayalanma olaylarını gerçekleştirirler. Kaslarınız çok çalışırsa, oksijen yokluğundan dolayı kasılamazlar. Yediğiniz bütün

Detaylı

Pentoz Fosfat Yolu ve Üronik Asit Yolu. YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015

Pentoz Fosfat Yolu ve Üronik Asit Yolu. YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015 Pentoz Fosfat Yolu ve Üronik Asit Yolu YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015 1 PENTOZ FOSFAT YOLUYLA GLUKOZ OKSİDASYONU Pentoz fosfat

Detaylı

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI.

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Hazırlayan: Sibel ÖCAL 0501150027 I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Eksikliği 1 2 Pantotenik asit (Vitamin

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Biyosentezi Prof. Dr. Fidancı Yağ asitlerinin sentezi özellikle karaciğer ve yağ dokusu hücrelerinde iki şekilde gerçekleşir. Bu sentez şekillerinden biri yağ asitlerinin, hücrenin sitoplazma

Detaylı

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368 21. Aşağıdakilerden hangisinin fizyolojik ph'de tamponlama etkisi vardır? A) CH3COC- / CH3COOH (pka = 4.76) B) HPO24- / H2PO-4 (pka = 6.86) C) NH3/NH+4(pKa =9.25) D) H2PO-4 / H3PO4 (pka =2.14) E) PO34-/

Detaylı

BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması -II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması -II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 KarbohidratlarınMetabolizması -II Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Kan şekeri düzeyini düzenleyen faktörler Kan glukoz seviyesi, glukoz metabolizması ile ilgili bütün metabolik

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır Fosfor alımı ve taşınımı Kök hücreleri ve > Bitkide Fosfor ksilem özsuyunun P kapsamı > toprak çözeltisinin P kapsamı (100-1000 kat) P alımı aktif alım şeklinde gerçekleşir Aktif alım açısından bitki tür

Detaylı

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder?

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Ekosistem ve Enerji Ekosistemde enerjinin akışı güneş ışığı ve ısı şeklinde gözlenir. Tam tersine canlı hücrelerde

Detaylı

KARBOHĠDRAT METABOLĠZMASI. Hazırlayanlar: Prof. Dr. Nuriye AKEV Prof.Dr. AyĢe CAN

KARBOHĠDRAT METABOLĠZMASI. Hazırlayanlar: Prof. Dr. Nuriye AKEV Prof.Dr. AyĢe CAN KARBOHĠDRAT METABOLĠZMASI Hazırlayanlar: Prof. Dr. Nuriye AKEV Prof.Dr. AyĢe CAN Karbohidratların sindirimi ve emilimi Besinlerin % 60 ı karbohidrat Ağız İnce bağırsaklar Monosakkaridler Emilme Kan Dokular

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 Fotosentez ve kemosentez reaksiyonları hem endergonik hem ekzergonik reaksiyonlardır. ATP molekülü ile hücrenin endergonik ve ekzergonik reaksiyonları arasında enerji transferini

Detaylı

Metabolizma. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniver. Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

Metabolizma. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniver. Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Metabolizma Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniver. Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Metabolik Yol Haritası Enerji Metabolizması Her makromolekül küçük alt moleküllere ayrılır: Karbonhidratlar

Detaylı

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları anlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları rganik maddeler a) Karbonhidratlar b) Proteinler, amino asitler ve peptitler c) Enzimler d) Lipidler e) Nükleotidler ve nükleik asitler f) Vitaminler İnorganik

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı

METABOL ZMA. Metabolizmanın amacı nedir?

METABOL ZMA. Metabolizmanın amacı nedir? METABOL ZMA Canlıda olu an ve devam eden fiziksel ve kimyasal olayların tümüne birden metabolizma adı verilmektedir Ara metabolizma, katabolizma ve anabolizma olmak üzere iki faz içerir; bu iki faz arasındaki

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Enerji Energy(E) Yaşamın devamı için gerekli ön koşul Gözle görülebilen mekanik iş ve vücut ısısının kombinasyonu olarak ortaya çıkar. İnsan vücudu

Detaylı

GLİKOLİZ VE HESOZLARIN YIKIMI. YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015

GLİKOLİZ VE HESOZLARIN YIKIMI. YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015 GLİKOLİZ VE HESOZLARIN YIKIMI YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH YAZAR SAKARYA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI TıBBI BIYOKIMYA ANABILIM DALı SAKARYA, 2015 1 Glukoz, enerji gereksinimi aniden artığı zaman, çabucak hücre

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ KONU ÖZETİ

Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ KONU ÖZETİ Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti

Detaylı

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

BİYOKİMYA II EK NOT. Ortak biyokimyasal tepkimeler

BİYOKİMYA II EK NOT. Ortak biyokimyasal tepkimeler BİYOKİMYA II EK NOT Dr. NaĢit ĠĞCĠ Ortak biyokimyasal tepkimeler Ġndirgenme-yükseltgenme (redüksiyon-oksidasyon, redoks) tepkimeleri de biyokimya açısından çok önemli tepkimelerdir. Basitçe, elektron kaybı

Detaylı

ATP ve NADPH. Pentoz Fosfat Yolu

ATP ve NADPH. Pentoz Fosfat Yolu ATP ve NADPH Pentoz Fosfat Yolu Levent Çavaş Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Biyokimya ABD, 2011-2012 http://people.deu.edu.tr/lcavas Hücrenin enerji açısından birimi ATP olup, hidrolizi

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019) 2018-2019 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK 2018 01 MART 2019) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 36 Fizyoloji 22 4X2 30 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 24 Tıbbi Biyokimya

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D.

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Kolesterol Metabolizması Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Steroidler Steroidlerin yapı taşı birbirine yapışık 4 halkalı karbon iskelehdir, bu yapı

Detaylı

Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı

Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı Canlılarda Enerji Dönüşümleri Canlılarda Solunum: Enerjinin Açığa Çıkışı Canlı hücrede gerçekleşen tüm metabolik olaylar enerji gerektirir. Hayvanlar

Detaylı

PROF. DR. SERKAN YILMAZ

PROF. DR. SERKAN YILMAZ PROF. DR. SERKAN YILMAZ Hücrede enzimler yardımıyla katalizlenen reaksiyonlar hücre metabolizması adını alır. Bu metabolik olaylar; A) Beslenme (anabolizma) B) Yıkım (katabolizma) olaylarıdır. Hücrede

Detaylı

Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler. Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz?

Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler. Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz? Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz? Sistemler arasındaki fark? Biyolojik olmayan sistemler ısı enj kullanılır Biyolojik sistemler

Detaylı

METABOLİZMA. Dr. Serkan SAYINER

METABOLİZMA. Dr. Serkan SAYINER METABOLİZMA Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Genel Bakış Canlı organizmalar, kendilerini yenilemek, gelişmek ve üremek için kimyasal maddelere gereksinim duyarlar. Çünkü organizmanın tamamı

Detaylı

Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı YAĞ ASİTLERİNİN OKSİDASYONU Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı YAĞ ASİTLERİNİN ADİPOSİTLERDEN MOBİLİZASYONU ATGL; adiposit triaçilgliserol lipaz, HSL; hormona duyarlı

Detaylı

Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler

Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler proteindir. Katalitik aktiviteleri doğal protein konformasyonunun

Detaylı

ENERJİ iş yapabilme veya ortaya koyabilme kapasitesi 6 enerji şekli:

ENERJİ iş yapabilme veya ortaya koyabilme kapasitesi 6 enerji şekli: ENERJİ SİSTEMLERİ 1 ENERJİ iş yapabilme veya ortaya koyabilme kapasitesi 6 enerji şekli: 1. Kimyasal Enerji 2. Mekanik Enerji 3. Isı Enerjisi 4. Işık Enerjisi 5. Elektrik Enerjisi 6. Nükleer Enerji Bu

Detaylı

BÖLÜM - 11 KARBONHİDRAT METABOLİZMASI

BÖLÜM - 11 KARBONHİDRAT METABOLİZMASI BÖLÜM - 11 KARBONHİDRAT METABOLİZMASI 8.1- GENEL BAKI. Memelilerde başlıca enerji kaynağını karbonhidratlar sağlar. Yine alınan besin maddelerinin % 60 kadarını karbonhidratlar oluşturur. Besinlerle alınan

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV (5 Hafta) (04 Ocak-26 Şubat) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Biyokimya 36 10 46 Tıbbi Genetik 18 10

Detaylı

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi 1 Anlatım Planı 1. Makromoleküller ve Su 2. Amino asitler ve Peptidler 3. Proteinler 4. Enzimler 5. Karbohidratlar 6. Nükleik

Detaylı

Hücresel Enerji Sistemleri. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER

Hücresel Enerji Sistemleri. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Hücresel Enerji Sistemleri I-II Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Metabolizma Vücudun temel işlevlerini devam ettirebilmek için kullanılan enerji miktarıdır. Enerji değişimi içeren tepkimeler; Katabolik: Enerji

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) 2017-2018 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 31 Biyofizik 4-4 Fizyoloji 22 5X2 27 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 18 Tıbbi

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II. Doç Dr. Nurzen SEZGİN

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II. Doç Dr. Nurzen SEZGİN ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II Doç Dr. Nurzen SEZGİN bstrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate

Detaylı

İal-biyoloji METABOLİZMA/SOLUNUM. 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir?

İal-biyoloji METABOLİZMA/SOLUNUM. 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir? METABOLİZMA/SOLUNUM 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir? 2.Solunum evrelerinde elektron vericiler (giren madde) ve elektron alıcıları (son) yazınız Evreler Elektron vericiler Elektron

Detaylı

Solunum ve Fotosentez

Solunum ve Fotosentez 9 Solunum ve Fotosentez 9 Solunum ve Fotosentez 9.1 Glukoz yükseltgenmesi kimyasal enerjiyi nasıl açığa çıkarır? 9.2 Glukoz metabolizmasında aerobik yolaklar 9.3 Oksidatif fosforilasyon nasıl ATP üretir?

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

Biyolojik Oksidasyon. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar Ateş

Biyolojik Oksidasyon. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar Ateş Biyolojik Oksidasyon Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar Ateş Canlı hücreler, dışarıdan aldıkları kimyasal veya fiziksel enerjiyi, geliştirdiği bir sistemle, ATP ile taşınan biyolojik enerjiye çevirirler; ATP yi kullanarak

Detaylı

Doğadaki Enerji Akışı

Doğadaki Enerji Akışı Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı enerjisi ATP Enerjinin Temel Molekülü ATP + H 2 O ADP + H 2 O ADP + Pi + 7300 kalori AMP +

Detaylı

ÇİSEM İLGİN ( ) LÜTFİYE ALAÇAM ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ

ÇİSEM İLGİN ( ) LÜTFİYE ALAÇAM ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYLANLAR ÇİSEM İLGİN (040559015) LÜTFİYE ALAÇAM (040559003) ZEYNEP HALICI (040559014) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ 1 TRANSAMİNAZLAR Transaminazlar veya Aminotransferazlar

Detaylı

HÜCRE MEMBRANLARINDAN TAŞINMA

HÜCRE MEMBRANLARINDAN TAŞINMA 2. Hafta : HücreYapısı ve Hücre Zarından Madde Taşınması Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Organizmanın en önemli özellikleri (hareket, büyüme, üreme ve metabolizma) membranlarla ilişkilidir. Tüm hücre ve organellerde

Detaylı

Bileşik karbonhidratlar. Mukopolisakkaritler -Hiyaluronik asit -Heparin -Kondroitin sülfatlar Kan grubu polisakkaritleri

Bileşik karbonhidratlar. Mukopolisakkaritler -Hiyaluronik asit -Heparin -Kondroitin sülfatlar Kan grubu polisakkaritleri KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar Karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan organik bileşiklerdir Vücuda enerji sağlayan besin öğeleridir Özellikle bitkisel besinlerde çok yaygındır İnsanlar ve hayvanlar

Detaylı

1.Oksidoredüktazlar Oksidoredüktazların en önemli koenzimleri a) Nikotinamid-adenin Dinükleotidler (NAD) b) Nikotinamid-Adenin-Dinükleotid-fosfat

1.Oksidoredüktazlar Oksidoredüktazların en önemli koenzimleri a) Nikotinamid-adenin Dinükleotidler (NAD) b) Nikotinamid-Adenin-Dinükleotid-fosfat 1.Oksidoredüktazlar Oksidoredüktazların en önemli koenzimleri a) Nikotinamid-adenin Dinükleotidler (NAD) b) Nikotinamid-Adenin-Dinükleotid-fosfat (NADP) Prostatik grupları a) Flavinnükleotidler flavinmononükleotid

Detaylı

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA REAKSİYONLARI Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA Canlı sistemde maddelerin uğradığı kimyasal değişikliklerin hepsine birden metabolizma, bu değişiklikleri meydana

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

ÜNİTE3. Karbonhidratlar. Amaçlar. İçindekiler

ÜNİTE3. Karbonhidratlar. Amaçlar. İçindekiler ÜNİTE3 Karbonhidratlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Karbonhidratların kimyasal yapılarını açıklayabilecek, Karbonhidratları üç farklı ölçüte göre sınıflayabilecek, Karbonhidratların, genel isimlendirmesini

Detaylı

Karbohidratların Sindirimi

Karbohidratların Sindirimi Karbohidratların Vücuda Alınması Gelişmiş ülkelerde yetişkin bir insan, günlük kalori gereksiniminin yaklaşık %40-50 gibi büyük bir kısmını karbohidratlardan sağlar. Karbohidratlar günlük diyetin büyük

Detaylı

Fotosentez Mekanizması

Fotosentez Mekanizması Fotosentez Mekanizması Tüm bitkilerin fotosentezde gerçekleşen ortak süreç C 3 yolu 5 karbonlu ribulose difosfat bir karbondioksit (CO2) ekleyerek altı karbonlu (6C) kararsız bileşik oluşur. Bu tepkime

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ ENZİMLER; Tüm canlıların yapısında bulunan, Esas olarak proteinden oluşmakla beraber, organik-inorganik maddeleri de bünyesinde barındıran, Biyokimyasal tepkimeleri gerçekleştiren

Detaylı