ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )"

Transkript

1

2 ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış olan obtüratör hızı(enstantane) süresince açık kalır.

3 Perde nin hızı, makinenin üst konsolunda bulunan bir halka yardımıyla ayarlanır. Bu süreler saniyelerin birimleri cinsindendir. Standart değerler; B 2, 1, 1/2, 1/ 4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 1/8000 ile gösterilmektedir.

4 Örneğin, enstantane halkasında ki ayarınız 60 iken, obtüratör saniyenin 60 ta 1 i kadar bir süre açık kalacaktır ve bu süre boyunca objektiften gelen ışık, film düzlemi üzerine düşerek, görüntüyü oluşturacaktır. Tahmin edilebileceği gibi, paydadaki sayılar büyüdükçe perdenin hızı artarken, küçüldükçe hız yavaşlayacaktır. Hatta bazı makinelerde perde, saniyenin 8000 de 1 i kadar hızla açılıp kapanırken, 30/1 (yani 30 saniye) kadar açık kalabilir. B modu (Bulb) ise, fotoğrafçının deklanşörü basılı tuttuğu süre boyunca perdeyi açık bırakır.

5 Enstantane perdeleri, genellikle makine gövdesinde bulunurken (body), bazı eski model veya kompakt makinelerde objektifin merceklerinin arkasında bulunur.

6 Perdelerin çalışma mekanizması

7 Enstantanenin Görevleri 1- Film üzerine düşen ışık miktarını ayarlamak 2- Hareketi saptamak (sabitlemek)

8 1- Film üzerine düşen ışık miktarını ayarlamak tan kasıt, daha önce de bahsedildiği gibi filmin ışığa maruz kalacağı sürenin, perde hızıyla ayarlanabilmesidir. Örneğin aşağıda ki fotoğrafta, uzun pozlama olarak tabir edilen 1/1, ½ ya da ¼ (saniye) gibi bir enstantane değeri kullanılmıştır. Bu durumda hareket halinde ki tren, bu süre boyunca ilerlemeye devam ettiğinden hareket duygusunu verirken, diğer objeler sabittir.

9 Ayrıca aşağıdaki örnekte olduğu gibi, 8 saniyelik bir uzun pozlama da söz konusu olabilir.

10

11 Fotoğrafta düşük enstantane değeri kullanılarak fotoğrafa Blur (hareketten doğan netsizlik) etkisi verilmiştir. Görece yüksek enstantane Görece düşük enstantane

12

13

14 Bazen ise, ters ışık sebebiyle, kameraya gelen ışık miktarını dengelemek için yüksek enstantane değerleri kullanılır. (1/500, 1/1000, 1/4000 vs gibi..) Genelde böyle oluşan görüntülere Siluet denir.

15

16 2- Hareketi saptamak yani sabitlemek için yine yüksek enstantaneler kullanılır. Şöyle ki, hareket halinde ki objenin, saniyenin 500de ya da 1000de birini yakaladığınızı düşünün. Bu durumda fotoğraf bir hareketsizlik, donukluk hissi verecektir.

17

18

19

20 DİYAFRAM (Aperture) Film düzlemi üzerinde "ışık miktarını" ve "alan derinliğini ayarlamaya yaraya sistemdir. Kısılıp açılarak film düzlemi üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram objektiflerin üzerinde bulunan diyafram halkası(diyafram bileziği) vasıtası ile ayarlanır ve diyafram açıklıkları değerleri ile f gösterilirler. Standart diyafram açıklıkları değerleri: f2.8 - f4 - f5.6 - f8 - f11 - f16 - f22

21 Diyafram, sayılarıyla ters oranda açıklığa sahiptir.

22 Diyaframın Görevleri 1- Film üzerine düşen ışığın yoğunluğunu kontrol eder. 2- Fotoğraftaki net alan derinliğini kontrol eder.

23 f:22 Az yoğun ışık geçişi f:4 Daha yoğun ışık geçisi

24 2- Diyafram İle Net Alan Derinliğini Ayarlamak; *Net Alan Derinliği ne demektir? Fotoğrafta alan derinliği, netliğin ayarlanmış olduğu nesne ya da yüzeyin önünde ve arkasında uzanan net bölgedir. Yani fotoğrafta ön plandaki en net bölge ile arka plandaki en net bölge arasındaki uzaklıktır.

25 Alan derinliği, objektifin üzerinde yer alan; alan derinliği halkası ile kontrol edilir. Alan derinliği halkası, netlik halkası ile diyafram halkası arasında yer alır. Diyafram açıklığı halkası ile netlik halkası hareketli, alan derinliği halkası ise bu iki halkanın değişmesi ile belirlendiğinden dolayı hareketsiz konumda yer alır ve merkezinde netleme çizgisi vardır.

26 Alan derinliğini kontrol için, alan derinliği halkası üzerinde kullandığımız diyafram açıklık değeri bulunur ve her iki taraftan da netlik halkası üzerine çıkarılarak, alan derinliğinin kaç metreden başlayıp kaç metrede son bulduğunu anlayabiliriz. Görüldüğü üzere f:8 gibi bir diyafram değeri kullanıldığında, net alan derinliği 2 ila 5 metre arasındayken; diyafram değerini f:16 olarak değiştirdiğimizde net alan derinliği bölgesinin 1.5 metreden 15 metreye kadar arttığını görmekteyiz. (Her ikisinde de netlik 3.5 metreye yapılmıştır.) Yukarıdaki şekle tekrar bakacak olursak, diyaframı kullanarak alan derinliği tespiti yapılırken, diyafram değeri arttıkça (sayı değeri arttıkça-delik küçüldükçe) net alan derinliğinin de arttığı sonucuna varabiliriz.

27 Diyafram ve Net Alan Derinliği İlişkisi

28

29

30

31 Alan Derinliğinin Cismin Uzaklığına Göre Değişimi

32

33

34

35

36

37 Alan Derinliğinin Objektifin Odak uzaklığına Göre Değişimi

38

39

40 Kullanılan objektifin Alan Derinliğine Etkisi

41

42

43

44

45

46

47

48

49 Alan Derinliğini Etkileyen Faktörler: Diyafram çapı küçüldükçe, net alan derinliği artar. Kullanılan objektiflere göre alan derinliği değişir; geniş açılı objektiflerde (28mm gibi) alan derinliği fazla iken, dar açılı objektiflerde (135mm gibi) alan derinliği azdır. Film düzlemi ile netlik yapılan konu arasındaki mesafe azaldıkça, alan derinliği azalır. Aynı şekilde film düzlemi ile netlik yapılan konu arasındaki mesafe arttıkça, alan derinliği artar. Bunun sebebi netlik ayarının kısa mesafelerde çok hassas iken, uzun mesafelerde hassaslığını yitirmesidir. Fakat aynı mesafede (konu-makine arası mesafe fazlayken) dar açılı bir objektif kullanılırsa, alan derinliği yine azalacaktır. Mesela portre fotoğrafları bu sebeple genelde uzaktan, modeli de rahatsız etmeksizin, teleobjektiflerle çekilir.

50 Pozlandırma Pozlandırma; istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için ışığın film üzerine hangi miktarda (diyafram açıklığı) ve hangi süre boyunca geçeceğinin (enstantane) kontrolüdür. O yüzden, bu iki ayarın arasındaki ilişkiyi iyi bir şekilde kontrol edip, ayarlarını doğru yapmak gerekir. Pozlama problemi birkaç açıdan ele alınabilir. Poz öyle ayarlanmalıdır ki, ışığa duyarlı malzemeye ulaşan ışık, film üzerine kayıt yapmak için yeterli olmalıdır. Bu yüzden poz, ışığa duyarlı malzemenin duyarlılığına (ASA) ve konunun parlaklığına bağlıdır. Konunun en parlak noktalarını ve en az parlak noktalarını birlikte kaydetmek isteyeceğimizden poz buna göre ayarlanmalıdır. Aksi takdirde sadece parlak noktaları alırsak, az parlak olan yerler daha karanlık, ya da en koyu yerlerin ışık şiddetini alırsak, en parlak yerler mantıken olduğundan daha da parlakmış gibi sonuç verir.

51 Pozlandırmanın miktarı, verilen diyafram ve obtüratör değerleri ile ayarlanır. Diyafram, objektiften giren ışık demetinin çapını, obtüratör ise bu ışık demetinin filmi etkileme süresini belirler. Böylece büyük diyafram açıklığı ve kısa obtüratör süresi ya da, küçük diyafram açıklığı ve uzun poz süresi kullanılarak (ters orantı) aynı poz değerine ulaşmak mümkündür. Yani ölçümler doğruysa, fotoğraf iki şekilde de aynı sonucu verir. Hangi diyaframobtüratör ikilisinin seçileceğinin şartlarını, alan derinliği ve konunun hareketliliği belirler.

52 Eğer konu hareketli ise, ilk amacımız, konuyu net çekmemize yetecek kadar yüksek bir obtüratör hızı kullanılmasıdır. Böyle bir kısa bir obtüratör süresi kullanıldığında, yeterli poz miktarını sağlayabilmek için, büyük çaplı bir diyafram açıklığı kullanmak gerekir. Ancak bu da alan derinliğinin azalmasına neden olur. Bu da göstermektedir ki bütün bu gereksinimleri karşılayacak doğru pozu bulabilmek için fotoğrafçı zaman zaman bazı noktalardan tavizler vererek sonucu dengelemek zorunda kalacaktır. Bu yüzden poz konusunda karşılaşılacak ilk problem, belli şartlar içindeki konuyu gerekli alan derinliği ve obtüratör hızını sağlayabilecek biçimde gerekli ve tercihen doğru kararı verebilmektir.

53 Bu fotoğrafta 1/500 enstantaneye f:4 diyafram açıklığı kullanılarak, aslında dönmekte olan paranın hareketi saptanmış(yüksek enstantane) fakat alan derinliğinden feragat edilmiştir (açık diyafram).

54 Bu fotoğrafta ise; 1/40 enstantaneye f:14 diyafram açıklığı kullanılarak, bir önceki fotoğrafta olduğu gibi paranın döndüğünün söylenmesi yerine, düşük enstantane sayesinde hareket olgusu verilmiş, fakat aynı ışık oranını tutturmak için kısık diyafram açıklığıyla alan derinliği arttırılmak zorunda kalınmıştır. HER İKİ FOTOĞRAFTA DA IŞIK ORANININ AYNI OLMASI İÇİN EŞDEĞERLİK YASASINDAN FAYDALANILMIŞTIR

55 EŞDEĞERLİK YASASI Kısık Diyafram Açık Diyafram Az Yoğun Işık Çok Yoğun Işık zun Sürede Pozlanan Film Kısa sürede Pozlanan Film Kısık vanadan (f:14) akan az miktarda ki su, kovayı uzun bir sürede (1/40) doldurur. Açık vanadan (f:4) akan bol miktarda ki su, Kovayı kısa bir sürede (1/500) doldurur. SONUÇTA HER İKİ KOVADA AYNI DOLULUĞA ERİŞİR (Fotoğraf Sonuçları Aynı)

56 1/40 f:5.6 da çekilmiş fotoğraf 1/8 f:13 de çekilmiş fotoğraf Aralarında ki tek farkı görebiliyor musunuz?

57 POZ TARAMA (Bareketing)

58 Sabit Diyafram ve Değişen Enstantane 1600 ASA film kullanılarak 1/250 f:5.6 da çekilmiştir

59 Eğer 1/60 f:5.6 da çekilseydi, sonuç böyle olurdu.

60 Eğer 1/1000 f:5.6 da çekilseydi, sonuç böyle olurdu.

61 Sabit Enstantane ve Değişen Diyafram f:22 1/125 f:16 1/125 f:11 1/125

62 Poz Ölçümü ve Pozometre Fotoğraf çekerken, çekilen konunun ışık miktarına uygun pozlandırma yapmamız gerekmektedir. Çekilen öğe için gerekli poz miktarını ayarlamak için uygun enstantane ve diyafram değerlerinin belirlenmesine Poz Ölçümü diyoruz. Poz ölçümü, makine içindeki ya da haricindeki Pozometre vasıtasıyla yapılmaktadır. Pozometre, ışığa duyarlı elemanları sayesinde ışık şiddetini ölçüp örtücü hızı ve diyafram açıklığı cinsinden bildiren aletlerdir. Fakat her zaman pozometreler, kadrajda ki farklı ışık şiddetine sahip öğeler İçinden bizim için önemli olanını bilemeyeceğinden, yanıltıcı olabilir.

63 Diyafram Sabit Pozometrenin verdiği değer ; 1/40 f:5.6

64 Pozometrenin verdiği değeri baz alıp, kullanılan değer; 1/160 f:5.6

65 Pozometrenin verdiği değeri baz alıp, kullanılan değer; 1/8 f:5.6

66 Pozometre ler 4 çeşit farklı ölçüm sistemine göre çalışmaktadırlar; Ortalama ışık ölçüm sistemler (Averaging System) : Bu sistem de, ışık ölçümü fotoğraf karesinin tamamının okunarak aritmetik ortalamasının alınması şeklinde yapılır. Işığın her bölgede eşit dağılmadığı durumlarda yanıltıcı sonuçlar verdiği için bu sistem modern makinelerde terk edilmiştir.

67 Merkez ağırlıklı ışık ölçüm sistemi (Center weighted) : Bu sistem de, okuma alanı iki bölgeye ayrılıyor, fotoğraf karesinin ortasındaki küçük bir bölgeden gelen ışığın, sonuç ışıklama değerine etkisi %70, diğer bölgelerinki ise %30 dur. Günümüzde en çok kullanılan bir sistemdir.

68 Noktasal ışık ölçüm sistemi (Spot metering) : Bu sistemde okumanın tamamı, ortadaki küçük bir alandan yapılır. Bu alanın sınırlarını 3 veya 6 derecelik bir açı belirler.

69 Bölge ağırlıklı ışık ölçüm sistemi (Zoned metering) : Bu sistemde okuma alanı değişik ağırlıklı birkaç bölgeye bölünmüştür: Her bölgeden yapılan okuma, o bölgenin katsayısıyla çarpılarak ağırlıklı ortalaması alınır. Diğer yöntemlere göre daha yenidir.

70 SON HAZIRLAYAN: OZAN & RAZAN

Diyafram ve Enstantane

Diyafram ve Enstantane Diyafram ve Enstantane Diyafram Diyafram mercekler dizisi içinde film üzerine düşecek ışık miktarını denetlemeye yarayan bir araçtır. Fotoğraf çekerken kullanılan filmin yeteri kadar pozlanması için belli

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı Perde Hızı Perde hızı, pozlamada (duyarkat üzerine ne kadar ışık düşeceğini) kontrol ettiğimiz diğer bir parametredir. Deklanşöre basmadığımız sürece diyaframdan geçen ışık duyarkat üzerine düşmez yani

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ Doç. Dr. Özer Kanburoğlu Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü,

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) Fotoğraf Makinesinin Bölümleri Günümüzde çağdaş fotoğraf makineleri 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar: 1)Vizör (Bakaç) 2)Gövde 3)Objektif 4)Diyafram 5)Enstantane

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO)

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO) Işığa Duyarlık (ISO) ISO duyarkatın ışığa hassasiyetini gösteren algoritmik sayılardır. Geçmişte ASA (American Standards Association) ve DIN (Deutsches Institut für Normung) gibi birimlerde kullanılmış

Detaylı

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri

DERS 1. Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri DERS 1 Fotoğraf Makinesi ve Çekim Teknikleri GİREMEYİŞ M.Ö. 4. yüzyılda Aristo mağara deliğinden içeri giren ışığın, karşı duvarda ters görüntüsünü yansıttığını bulur. Camera Obscura, 1500 lü yıllarda

Detaylı

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler)

(Koyu ve açık tonlu yüzeyler) ÇEKİM TEKNİKLERİ 1. Pozlandırma Bir görüntünün kaydedilebilinmesi için kameranın içine bir fotoğrafik malzemenin yani ışığa duyarlı bir malzemenin konulması gerekir. ( film) Pozlama sırasında, objektif

Detaylı

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde

Detaylı

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI Pozlama; film ya da dijital sensör üzerinde görüntünün oluşması için, ışığın fotoğraf makinesi içerisine girmesi ve ışığa duyarlı yüzeye aktarılması süreci olarak tanımlanabilir.

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu FOTOĞRAFÇILIK Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu 1 Vizör (bakac) : Fotograf makinalarında konuyu kadrajlamaya yarayan ünite. Zoom: Fotoğraf terimleri sayfasında alfabetik olarak fotoğrafçılıkta

Detaylı

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri Cengiz Sancak Temel Fotografi Fotograf nedir? Fotograf makinesi (kamera) çeşitleri SLR (Single Lens Reflex) Basçek (Compact) Görüntü alma çeşitlerine göre:

Detaylı

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi.

7. BÖLÜM Pozlama F: 1-1.2-1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22-32-45-64-90-128...gibi 2-4- 8-15- 30-60- 125-250- 500-1000- 2000-...gibi. 7. BÖLÜM Pozlama Pozlama, fotoğrafta kullanılan ışığa duyarlı malzemenin (film veya sensor) ışık almasıdır. Doğru renkleri ve renk tonların elde etmek ve doğru baskılar yapabilmek için "doğru pozlama"

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR Fotoğraf çekimi esnasında farklı üç temel faktör fotoğrafın oluşumunu sağlar. Bunlar ISO ( ASA- DIN ) / DİYAFRAM -ENSTANTANE ( Shutter Obtüratör Perde ) olarak adlandırılır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı FLAŞLAR Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar Projektörler Spot Lambalar Flouresan, tungsten, halojen lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı Elektronik Flaş Elektronik flaş; elektrik devresiyle çalışan,

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu)

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu) FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI LIGHTROOM 2 Program açıldıktan sonra File / Import Photos From Disk menüsüne tıklanarak yüklenmek istenen fotoğraflar için seçim penceresi açılır. CTRL tuşuna basılı

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

OBJEKTİFLER.

OBJEKTİFLER. OBJEKTİFLER FOTOĞRAF MAKİNELERİNDE KULLANILAN OBJEKTİFLER Mercek ve Görüntü Oluşturma, Görüntünün Algılayıcı Üzerine Aktarılması, Farklı Odak Uzaklıklarına Sahip Objektiflerin Fotoğrafa Etkisi FOTOĞRAF

Detaylı

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu)

Işık. F. mak. Yansıyan ışık Nesne (3-Boyutlu) İmge Uzayı (2-Boyutlu) I Ş I K Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği, dalga boyu frekans Dalga boyu ile frekansın çarpımı ışığın yayılma

Detaylı

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 Merge To Hdr Merge to hdr HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 www.dersmax.com Merge To Hdr 2 HDR nedir? Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik

Detaylı

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar

20.03.2011. Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış. Fotoğraf Makineleri. M. Kemal GÜLLÜ. İlk fotoğraflar M. Kemal GÜLLÜ Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Tarihine Genel Bir Bakış İlk fotoğraflar Fotoğraf Makineleri İğne deliği kamera Makinelerin başlıca öğeleri Fotoğraf makinesi çeşitleri 1 Fotoğraf Fotoğraf, Yunanca

Detaylı

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR?

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR? İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 4, Sayı 16, Sayfa (13-24) MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN 1 Özet Fotoğrafın birçok dalında standart fotoğraf malzemeleri ile (fotoğraf makinesi

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ

FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ FOTOGRAFİ NİN TARİHÇESİ Fotoğrafçılığın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fotoğraf tarihi karanlık kutu içinde görüntü elde etmenin tarihi olduğu kadar, bu görüntüleri fotokimyasal yollarla

Detaylı

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU TÇ 2007 & ҰǓ 2012 Öğrencinin Adı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FARKLI MESAFELERDEKİ KONULARIN ÇEKİMİ 213GIM053 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Bu kitapçıkta çeşitli SB-910 flaş teknikleri ve örnek fotoğraflar tanıtılmaktadır. 1 Tr Yaratıcı aydınlatmaya bir adım daha yaklaşın Konunuzun dokularını açığa çıkarır

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI Fotoğraf Birimi 21.08.2015 Fotoğraf nedir? Ne gibi bir işlevi vardır? Fotoğraf, sözcüğü Yunanca ışık anlamına gelen

Detaylı

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU.

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU. FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU FOTOĞRAF nedir? 18 ve 19. yüzyılın resme rakip ürünü olan fotoğraf, 20. yüzyılın belgesi; savaş yılları ve devrimlerin poli8ka malzemesi; 21. yüzyılın ise vazgeçilmezleri arasındadır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF TEMEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi:

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi: 4. Bölüm Objektifler Objektif, film veya duyarlı yüzey (sensor) üzerine düşen görüntünün net ve yeterli parlaklıkta olmasını sağlayan mercekler grubundan oluşan araçlardır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturulan

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Hakan Evircan Fotoğrafçılıktaki tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır. 1/3 kuralı (4 altın nokta kuralı) Fotoğraftaki ana objeyi, kadrajın tam ortasına yerleştirmek ilgiyi

Detaylı

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2 Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar D-LUX 4 Bellenim Güncellemesi ile ilgili notlar Aşağıdaki fonksiyonlar 2.2 ve daha sonraki bellenim versiyonlarına eklenmiş veya

Detaylı

Canon Log Talimat Kılavuzu

Canon Log Talimat Kılavuzu EOS 5D Mark IV (WG) Canon Log Talimat Kılavuzu Bu kılavuz, Canon Log uyumluluğu için yükseltilmiş EOS 5D Mark IV ürününe yöneliktir. Bu kılavuz, sadece Canon Günlüğü ile ilgili özellikleri açıklamaktadır.

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF DIŞ MEKÂNDA IŞIK Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU FOTOĞRAF NEDİR? Görüntülerin fotoğraf makinesi denilen bir aygıt yardımıyla, film ya da sayısal kart gibi ikiboyutlu ışığa duyarlı bir malzemenin kontrollü bir şekilde ışıklandırmasıyla

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI IV. Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Sensitometri Sensitometri olarak adlandırılan bilim dalı, fotografik katmanlar üzerine ışığın fiziksel ve kimyasal etkilerinin

Detaylı

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop TetraView Genel Görünüm Açma Kapama Düğmesi LCD Ekran Döner Başlık Mercek Bağlantı Noktası Objektif Lensler Gözlem Tablası Aydınlatıcı Aydınlatıcı Açma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENİRİLMESİ PROJESİ) FOTOĞRAF GRAFİK ALANI FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

IP CCTV SİSTEMLERİNDE PİXEL (PPM) HESAPLAMASI VE DOĞRU ÇÖZÜNÜRLÜK TESPİTİ

IP CCTV SİSTEMLERİNDE PİXEL (PPM) HESAPLAMASI VE DOĞRU ÇÖZÜNÜRLÜK TESPİTİ IP CCTV SİSTEMLERİNDE PİXEL (PPM) HESAPLAMASI VE DOĞRU ÇÖZÜNÜRLÜK TESPİTİ Okan USLU, Evren ÖZKAN, okan.uslu@schneider-electric.com, evren.ozkan@schneider-electric.com Pelco by Schneider Electric, İstanbul

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY DİJİTAL FOTOĞRAF Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf adı nereden gelmektedir?! Öncelikle Fotoğraf(Photograph) adı Latince kökenli bir isimdir. Photo(Foto) Işık, Graph(Graf)

Detaylı

Kimi fotoğrafları diğerlerinden farklı ve göze çarpıcı kılan nedenlerden biridir.

Kimi fotoğrafları diğerlerinden farklı ve göze çarpıcı kılan nedenlerden biridir. KOMPOZİSYON NEDİR? Kimi fotoğrafları diğerlerinden farklı ve göze çarpıcı kılan nedenlerden biridir. Örneğin fotoğrafın icadından 2000 sene önce bile Yunanlılar ve Romalıların mimarilerinde de kompozisyonun

Detaylı

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotografi GRT 205 Güz 1 2 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü)

CAMERA OBSCURA diyafram ışık(görüntü) Fotoğrafta netlik, net alan derinliği, netleme noktaları ve otomatik netleme gibi kavramaları tam olarak anlayabilmek için başlangıç noktasına giderek görüntünün nasıl oluştuğu ve hangi sebeplerin netliğe

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFER LABORATUVARI ISIL IŞINIM ÜNİTESİ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFER LABORATUVARI ISIL IŞINIM ÜNİTESİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFER LABORATUVARI ISIL IŞINIM ÜNİTESİ DENEY 1: ISI IÇIN TERS KARE KANUNU 1. DENEYİN AMACI: Bir yüzeydeki ışınım şiddetinin, yüzeyin

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK HARİTA Dünya nın tamamının veya bir bölümünün kuş bakışı, küçültülerek bir düzleme aktarılmasıdır. kuşbakışı PLAN... Bir çizimin harita olabilmesi için... KROKİ... PROJEKSİYONLAR: Dünya nın şeklinin geoit

Detaylı

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar

Basit Makineler. Basit Makinelerin Kuralı. Çift Taraflı Kaldıraçlar 1.Tip. Kaldıraçlar Basit Makineler Basit Makinelerin Kuralı Çok az parçadan oluşan ve tek bir kuvvet çeşidine göre çalışan makinelere BASİT MAKİNELER denir. Basit makinelerin yapım amacı kuvvetten kazanç sağlamaktır. Basit

Detaylı

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi 150 Sürekli Eğitim Continuing Medical Education DOI: 10.4274/turkderm.46.s2.27 Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi Photography in Medicine and Oral Mucosa İstanbul Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar.

Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. FOTOĞRAF TERİMLER SÖZLÜĞÜ Alan Açısı Bir objektif tarafından kapsanabilen alanın derece olarak değeridir. Objektifin odak uzaklığı kısaldıkça görebildiği alan açısı artar. Alan Derinliği Bir fotoğrafta

Detaylı

İnşaat Kamerası. Brinno BCC200 Brinno Inc. All rights reserved. 1

İnşaat Kamerası. Brinno BCC200 Brinno Inc. All rights reserved. 1 İnşaat Kamerası Brinno BCC200 Set @2016 Brinno Inc. All rights reserved. 1 Aylarca süren inşaat alanını, Time lapse kamera ile dakikalar içinde belgeleyin 2 İçindekiler Giriş Uygulamalar Özellikler Teknik

Detaylı

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare

Kimyasal film - Negatif filmler. 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi. Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Kimyasal film - Negatif filmler 1990 larda video filmler, 35mm e aktarılıp gösterildi Sinemada 24 kare, videoda 25 kare Sinemada format olarak 16mm ve 35mm en çok kullanıldı Film Formatları 8 mm super

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 2 3 4 5 Paralel plakalı bir kondansatörün plakaları arasındaki elektrik alan, merkeze yakın yerlerde düzgün, fakat plakaların kenarlarına yakın

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI III-Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Fotografik Emulsiyon & Renk Duyarlılığı Şekil 1.9. Göz eğrisi ile değişik film malzemelerinin karşılaştırılması. Fotografik

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl çalışır? Dijital fotoğraf makineleri 4 elemandan oluşur. Bu elemanlar Objektif,

Detaylı

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ

ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ ÇEKİM TEKNİKLERİ Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ PORTRE Portre, fotografı çekilen kişinin kişiliğini, karakterini, duygularını; iç dünyasını ortaya koymalıdır. Fotografı çekilen kişinin güzelliği ya da çirkinliği

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 UYGULAMA II. NİVO İLE YÜKSEKLİK FARKI ÖLÇÜMÜ UYGULAMANIN

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 03 1. KONU: TELESKOPLAR 2. İÇERİK Optik türlerine göre teleskoplar Düzenek türlerine göre

Detaylı

Ayarlar (Bold=Varsayılan) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel

Ayarlar (Bold=Varsayılan) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel Mode (Mod) Image Size (Resim boyutu) Image Format (Resim formatı) Capture Number (Çekim sayısı) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel Full screen (Tam ekran)

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 ELEKTRİK AKIMI Elektrik akımı görünmez veya doğrudan

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

Objektif. Objektif, ışık ışınlarını toplamaya ve filmin üstüne bozulmamış net görüntüler düşürmeye yarayan bir ya da birkaç mercekten oluşur.

Objektif. Objektif, ışık ışınlarını toplamaya ve filmin üstüne bozulmamış net görüntüler düşürmeye yarayan bir ya da birkaç mercekten oluşur. Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık, Işığın ya da başka türden ışımaların (kızılaltı, morötesi ışınları, vb.) gümüş tuzlarını karartma özelliğinden yararlanılarak, bir şeyin bir yüzey üstünde görüntüsünü elde

Detaylı

Harita - Fotoğraf. Merkezi İzdüşüm. Ortogonal İzdüşüm. Fotogrametri I Fevzi Karslı, KTÜ. 7 Mart 2015 Cumartesi 1

Harita - Fotoğraf. Merkezi İzdüşüm. Ortogonal İzdüşüm. Fotogrametri I Fevzi Karslı, KTÜ. 7 Mart 2015 Cumartesi 1 Harita - Fotoğraf Merkezi İzdüşüm Ortogonal İzdüşüm 7 Mart 2015 Cumartesi 1 Harita - Fotoğraf 7 Mart 2015 Cumartesi 2 Harita - Fotoğraf 7 Mart 2015 Cumartesi 3 Harita - Fotoğraf 7 Mart 2015 Cumartesi 4

Detaylı

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın Işık: Görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Doğrusal yolla yayılır ve yayılmak için maddesel ortama ihtiyacı yoktur. Işınlar ortam değiştirdiklerinde; *Süratleri *Yönleri *Doğrultuları değişebilir Işık

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas Deney No : M0 Deney Adı : ÖLÇME VE HATA HESABI Deneyin Amacı : Bazı uzunluk ölçü aletlerini tanımak ve ölçme hataları hakkında ön bilgiler elde etmektir. Teorik Bilgi : VERNİYELİ KUMPAS Uzunluk ölçümü

Detaylı

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ Bu doküman KUDAKA - Araştırma Planlama Birimi tarafından hazırlanmıştır. Dokümanın telif hakkı yoktur. Kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bu teknik dokümanın konuyla ilgili yatırım yapmak isteyen tüm

Detaylı

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılığa başlamayı düşünen herkesin kafasındaki en büyük ortak soru, hangi DSLR kameranın tercih edileceğidir. Bu yazımızda astrofotoğrafçılık alanındaki

Detaylı

Müh. Fak., Çevre Müh. Böl.

Müh. Fak., Çevre Müh. Böl. CMC 3206 Kanalizasyon Sistemlerinin Tasarımı 7. Ve 8. Dersler YAĞMURSUYU DRENAJI Doç. Dr. Ahmet GÜNAY, Mühendislik Fakültesi Çevre Müh. Böl. Çağış/Balıkesir agunay@balikesir.edu.tr ahmetgunay2@gmail.com

Detaylı

Yangın emniyet işaretleri

Yangın emniyet işaretleri Yangın emniyet işaretleri Yangın emniyet işaretleri Şekil 6 veya Şekil 7 de verilen yerleştirme kurallarına uygun olmalıdır. 1 Şekil 6 - Kare şeklinde bir yangın emniyet işareti için yerleştirme kuralları

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

FOTOĞRAFTA BELİRGİNLİĞİ SAĞLAYAN ÖĞELER

FOTOĞRAFTA BELİRGİNLİĞİ SAĞLAYAN ÖĞELER FOTOĞRAFTA BELİRGİNLİĞİ SAĞLAYAN ÖĞELER Fotoğrafta verilmek istenen mesajı izleyicinin algılayabilmesi için anlatımı, ifadeyi sağlayan görüntülerin, diğerlerine göre daha belirgin olması gerekir. (İfadeyi

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir. KÜRESEL AYNALAR Yansıtıcı yüzeyi küre parçası olan aynalara denir. Küresel aynalar iki şekilde incelenir. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.eğer

Detaylı

2. Ayırma Gücü Ayırma gücü en yakın iki noktanın birbirinden net olarak ayırt edilebilmesini belirler.

2. Ayırma Gücü Ayırma gücü en yakın iki noktanın birbirinden net olarak ayırt edilebilmesini belirler. DENEYİN ADI: Işık Mikroskobu DENEYİN AMACI: Metallerin yapılarını incelemek için kullanılan metal ışık mikroskobunun tanıtılması ve metalografide bunun uygulamasına ilişkin önemli konulara değinilmesi.

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU OPTİK MİKROSKOP Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 OPTİK MİKROSKOP Hemen hemen bütün metalografik

Detaylı

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Makineler Genel Olarak; Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir.

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI 12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 2. Işık 3. Işık Nasıl Yayılır? 4. Tam Gölge ve Yarı Gölge 5. Güneş Tutulması 6. Ay Tutulması 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 8. Işık Şiddeti

Detaylı

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s Bölüm 4: İki-Boyutta Hareket(Özet) Bir-boyutta harekeçin geliştirilen tüm kavramlar iki-boyutta harekeçin genelleştirilebilir. Bunun için hareketli cismin(parçacığın) yer değiştirme vektörü xy-düzleminde

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ. Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi

BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ. Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi BİYOLOGLAR İÇİN FOTOĞRAF TEKNİĞİ Fotoğraf Makinesinin (Kameranın) Çalışma Prensibi Kameradan amaç, doğada ya da ev veya laboratuvar gibi kapalı mekanlarda görebileceğimiz belli bir hadiseyi görüntüleyerek

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK FARKLI ORTAMLARDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK FARKLI ORTAMLARDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK FARKLI ORTAMLARDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5 HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme E-410 Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran Sıradışı kullanım kolaylığı Canlı İzleme 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yeni görüntü işlemcisi Opsiyonel

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha Eğitim Dökümanı Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha serisi fotoğraf makinenizi yapacağınız profesyonel işlerinizde bilgisayar aracılığı ile uzaktan kontrol

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı