SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SIFIR FREKANSTA SPEKTRUM TAHMİNCİSİNE DAYANAN BİRİM KÖK TESTLERİ İLE İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SIFIR FREKANSTA SPEKTRUM TAHMİNCİSİNE DAYANAN BİRİM KÖK TESTLERİ İLE İNCELENMESİ"

Transkript

1 SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SIFIR FREKANSTA SPEKTRUM TAHMİNCİSİNE DAYANAN BİRİM KÖK TESTLERİ İLE İNCELENMESİ Ebru ÇAĞLAYAN (*) İrem SAÇAKLI (**) Öze: Serilerde birim kökün varlığının için es edilmesinde, varolan Dickey-Fuller birim kök eslerinin yanında spekral ahmin yönemlerine dayanan birim kök esleri de bulunmakadır. Bu esler sıfır frekansa spekrum ahmincisine dayanmakadır. Bu çalışmada amaç, saın alma gücü pariesinin geçerliliği hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için Phillips-Perron ( PP,988), Kwiakowski, Phillips, Schmid ve Shin (KPSS, 992) ve Ellio, Rohenberg ve Sock Noka Opimum (ERS, 996) esleri ile analiz emek ve es sonuçlarını karşılaşırmakır. Çalışmada mulak saın alma gücü pariesinin hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için geçerli olmadığı sonucuna varılmışır. Anahar Kelimeler: PP Tesi, KPSS Tesi, ERS Tesi, Saın Alma Gücü Pariesi, sıfır frekansa spekrum ahmincisi Absrac: For esing a series for presence of a uni roo, here are uni roos ess which are based on specral esimaion mehods in addiion o he exising Dickey Fuller Tess. These ess based on he esimaor of he specrum a frequency zero. In his sudy, he aim is o analyse he validiy of purchasing power pariy for boh Turkey and Unied Kingdom using by Phillips-Perron (PP,988), Kwiakowski, Phillips, Schmid and Shin (KPSS, 992) ande Ellio, Rohenberg and Sock Poin Opimal (ERS, 996) Tess, and o compare he ess resuls. We found ha absolue purchasing power pariy doesn hold for boh Turkey and Unied Kingdom. Keywords: PP Tes, KPSS Tes, ERS Tes, Purchasing Power Pariy, esimaor of specrum a zero frequency I.Giriş Bu çalışmanın emel amacı, hem uluslararası hem de ulusal lieraürde yaygın olarak klasik birim kök esleri ile incelenen saın alma gücü pariesinin geçerliliğini sıfır frekansa spekrum ahmincisine dayanan birim kök esleri ile araşırmak ve bu eslerin sonuçlarını karşılaşırmakır. Lieraürde durağanlık analizinde yaygın olarak kullanılan Dickey- Fuller(979,98) birim kök esleri yanında spekral ahmin yönemlerine dayanan birim kök esleri de yer almakadır. Bu yönemlere dayanan birim kök esleri olarak, Phillips,Perron un PP(988), Kwiakowski, Phillips, Schmid ve Shin in KPSS (992) ve Ellio, Rohenberg, Sock un Noka Opimum (ERS,996) esleri sayılabilir. Söz konusu birim kök esleri nonparamerik yönemlerle Dickey Fuller eslerinin değişirilmiş halidir. Bu nonparamerik (*) Yrd.Doç.Dr.Marmara Üniversiesi İİBF, Ekonomeri Bölümü (**) Arş.Gör. Marmara Üniversiesi İİBF, Ekonomeri Bölümü

2 22 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI yönemlerden yararlanılarak yapılan değişirme ile eslerin gücünün arırılması amaçlanmakadır. Spekral ahmin yönemleri ile birim kök analizi klasik birim kök analizlerinin aksine frekanslara dayanmakadır ve kovaryans durağan süreç frekanslara dayanarak incelenir. Çalışmada ilk olarak sıfır frekansa spekrum ahmincisinin elde edilmesi ve spekrum ahmincisine dayanan birim kök esleri hakkında bilgi verilmişir. Daha sonra uygulama ve bulgular yer almakadır. II. Sıfır Frekansa Spekrum Tahmincisi Spekral ahmin yönemlerine dayanan birim kök esleri, sıfır frekansa arıkların spekrumunun uarlı ahminini gerekirmekedir. Sıfır frekansa spekrumun ( f ) ahmincisi, Kernel e Dayanan Kovaryanslar Toplamı Tahmin Yönemi veya AR Spekral Tahmin Yönemi ile elde edilmekedir. Çalışmamızda Kernel e Dayanan Kovaryanslar Toplamı Tahmin Yönemi ele alınacakır. Uygulamada zaman serilerinin çoğunlukla durağan olmadıkları ve durağan olmamanın oralamada ve/veya varyansa söz konusu olduğu görülmekedir. Zaman serilerinde durağanlık incelenirken, serinin oralaması, varyansı ve kovaryansı dikka edilmesi gereken karakerisiklerdir. Durağanlık koşullarından biri bilindiği gibi kovaryansın zamana bağlı gecikmelerden bağımsız olmasıdır. Bu nedenle son zamanlarda kovaryans marislerinin uarlı ahminlerinin elde edilmesi amacı ile HAC (Heeroskedasiciy and Auocorrelaion Consisen) kovaryans marislerinin kullanımı yaygın hale gelmişir. Bu marislerin elde edilmesinde Kernel e dayalı spekral ahminler kullanılmakadır ve HAC marisi oluşurulurken, sıfır frekansa spekral yoğunluk marisi arıkların bir vekörü olarak ahmin edilmekedir (Robinson,24: 2 3) 2. Sıfır frekansa spekrumun Kernel e dayanan ahmincisi ookovaryansların arılandırılmış oplamına dayanır ve ahminci, T ˆ f = ˆ( γ ). K () = ( T ) q olarak elde edilir. Burada q ban genişliği 3, K (.) Kernel fonksiyonu ve ˆ γ ( ) ise u arıklarının. ci örnek ookovaryansıdır. Kovaryansları arılandırmak için K(.) olarak ifade eiğimiz Kernel fonksiyonundan yararlanılmakadır. Uygulamada yaygın olarak Barle, Parzen ve Kuadraik Spekral Kernel fonksiyonları kullanılmakadır. Bu fonksiyonlar Tablo I de verilmişir 4.

3 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 23 BARTLETT PARZEN KUADRATİK SPEKTRAL Tablo :Kernel Fonksiyonları x K( x ) = 6x K( x ) = 2( 2 x + 6 x ) 3 x d. d. 3 x 2 x 2 d. d. 25 sin(6πx / 5) K( x = ) cos(6πx / 5) π x 6πx / 5 Fonksiyonlarda yer alan x = / q olup, q ban genişliğidir. Kovaryansları arılandırmak için kullanılan Kernel fonksiyonunun seçimi kadar ban genişliğinin seçimi de önemlidir. Özellikle küçük örneklerde Kernel e dayanan spekral ahminciler ban genişliğinin belirlenmesine karşı çok hassasır. Ban genişliği, yoğunluk fonksiyonu ahminlerinin düzgünlüğünü konrol emeke ve Kernel arafından verilen arıların kovaryans marisinin ahminindeki gecikmelerle nasıl değişiğini belirlemekedir. Pek çok ekonomerik pake programı sabi bir ban genişliğinin belirlenmesine veya oomaik olarak bu ban genişliğinin seçilmesine imkan vermekedir. Ban genişliğinin seçiminde Newey-Wes ve Andrews yönemleri yaygın olarak kullanılmakadır.andrews (99) örnek momenlerinin AR() süreci izlediklerini varsayan, üm momenlerin eşi olarak arılandırıldığı paramerik bir yönem ve Newey-Wes (994) ise ahmin edilmiş çapraz momenlerin runcaed arılandırılmış oplamına dayanan nonparamerik bir yönem önermişlerdir. Newey Wes ahmincileri sadece örnekeki gözlem sayısına dayanırken, Andrews yöneminde üm T- ahmin edilmiş ookovaryans ahmincileri kullanılmakadır. Her iki yönemde de ban genişliği aynı şekilde seçilmekedir(andrews,99, s:83) ve buna göre ban genişliği, / 3 in(,447( ˆ() α T ) Barle Kernel için / 5 q =,322( ˆ(2) α T ) QS Kernel için / 5 2,664( ˆ(2) α T ) Parzen Kernel için olarak elde edilmekedir. Bu iki yönemde ban genişliği aynı şekilde seçilirken ˆα () ve ˆα (2) nin ahmin edilmeleri farklılık göserir 5. III.Spekrum Tahmincilerine Dayanan Birim Kök Tesleri Çalışmamızda spekrum ahmincilerine dayanan birim kök eslerinden PP, KPSS ve ERS Tesleri ele alınacakır. Bu eslerin uygulanmasında Kernel e dayanan ahminciler incelenecek ve Kernel fonksiyonu ile ban genişliği seçimi verilen bilgiler doğrulusunda yapılacakır..

4 24 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI A. Phillips-Perron (PP, 988) Tesi Phillips ve Perron arafından önerilen bu birim kök esinde nonparamerik düzelmeler söz konusudur. Tes için denklem, y = α y + x ' δ + ε (2) olarak belirlenmekedir. Burada α = ρ, x ise sabi veya sabi ve rend i ifade eden deerminisik bileşendir. Phillips-Perron esinde es isaisiğinin hesaplanması için nonparamerik düzelmeler yapılmakadır. Bu nedenle ookorelasyon, es isaisiğinin asimoik dağılımını ekilememekedir. Bu düzelmeler sıfır frekansa ε nin spekrum ahminine dayanır ve uarlı ahminler sağlar. Tes isaisiği, / 2 γ T ( f γ )( se ( ˆ α )) ˆ α = α / 2 f (3) αf s olarak hesaplanır. Burada s e (αˆ ) kasayı sandar haası, s denklemin sandar haası, T gözlem sayısı, γ haa varyansının uarlı ahmini ve f ise sıfır frekansa arık spekrumunun ahmincisidir. f ın ahmini, Kernel e Dayanan Kovaryans Toplamı Yönemi veya AR Spekral Yoğunluk Tahmin Yönemi ile yapılabilir. Phillips-Perron esinde emel hipoez birim kök var şeklindedir ve hipoezler H : α = ve H : α < olarak kurulur. Tes isaisiğinin asimoik dağılımı ADF esi ile aynıdır. Bu nedenle es isaisiği MacKinnon kriik değerleri ile karşılaşırılır. B.Kwiakowski, Phillips, Schmid, Shin (KPSS, 992) Tesi Kwiakowski, Phillips, Schmid ve Shin arafından önerilen bu es, arıkların uzun dönem varyansının nonparamerik ahmincisine dayanmakadır. Tes için denklem, y = x ' δ + u (4) olarak belirlenmekedir. Denklemde yer alan x, sabi veya sabi ve rend"i ifade eden deerminisik bileşendir. Bu denklem yardımı ile elde edilen arıklar es isaisiğinin hesaplanmasında kullanılmakadır. Tes isaisiği, T 2 2 LM = T S / f (5) = olacakır. Burada T gözlem sayısı, uˆ r r = S birikimli arık fonksiyonudur ve S( ) = olarak hesaplanır. f ise sıfır frekansa arık spekrumunun ahmincisidir.

5 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 25 T ˆ q f = ˆ γ + 2 K ˆ γ = (6) T olarak elde edilir ve γ = T e e dir. Yukarıda verilen ifadede K(.) Kernel = + fonksiyonu ve q ban genişliğidir. KPSS esinin uygulanmasında Barle Kernel fonksiyonunun yaygın olarak kullanıldığı görülmekedir. Ayrıca bu esin uygulanmasında Andrews(99) arafından daha ekin olduğu göserilen Kuadraik Spekral Kernel fonksiyonu da kullanılabilir 6. KPSS esinde diğer birim kök eslerinden farklı olarak emel hipoez birim kök yok şeklindedir ve hipoezler H : ρ < ve H : ρ = olarak kurulur. LM es isaisiği KPSS(992) kriik değerleri ile karşılaşırılır. C. Ellio, Rohenberg, Sock un Noka Opimum (ERS,996) Tesi Ellio, Rohenberg ve Sock arafından önerilen bu es, Dickey Fuller eslerinin değişirilmiş halidir ve amacı bu eslerin gücünü arırmakır. ERS esi, es denklemi oluşurulmadan önce verilerin rendden arındırılmasına dayanmakadır ve özellikle zaman serilerinin bilinmeyen oralamaya ve doğrusal rende sahip olmaları durumunda diğer eslerden daha üsün olduğu ilerisürülmekedir. ERS Tesi için denklem oluşurulurken quasi-farklardan yararlanılmakadır ve ahmin edilecek denklem, d( y / α ) = d( x / α )' δ ( α ) + ε (7) olarak belirlenmekedir. Burada ˆ δ ( α ) bu denklemin en küçük kareler yönemi ile ahmini sonucu elde edilen değer ve x sabi veya sabi ve rend i ifade eden deerminisik bileşendir. ε ise bağımsız ve anımlanmış dağılıma (iid) sahipir. Denklemde yer alan α nın değerinin belirlenmesi için Ellio, Rohenberg ve Sock α = α alınmasını önermekedir ve c α = + (8) T olarak belirlenmekedir. Burada yer alan c esin gücünü maksimize emek amacı ile seçilmekedir. Denklemde yer alan deerminisik bileşenlere göre, c nin alacağı değer Mone Carlo denemeleri sonucunda belirlenmişir. Buna göre denklemde sadece sabi varsa c = 7 veya sabi ve rend varsa c = 3,5 ir. ERS Tesi için es isaisiği, SSR( α) αssr() P T = (9) f olacakır. Burada SSR arıkların kareleri oplamıdır. Arıklar ve arıkların kareleri oplamı ERS denkleminden yararlanılarak,

6 26 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI ˆ ε ( ˆ) α = d( y / α) d( x / α)' ˆ( δ α) () SSR ( α) = ε 2 ( α) olarak elde edilir. f sıfır frekansında arık spekrumunun ahmincisidir ve kovaryanslar oplamına dayanan ahmincilerle elde edilebilir. Burada, I = f ˆ K ˆ( ) = I l γ () T olarak belirlenir. K(.) Parzen Kernel fonksiyonu ve = T ˆ( γ ) e e dir. + = Tahmincinin elde edilmesinde kullanılan l gecikme uzunluğu veya ban genişliğidir. ERS esinde f ahmincisinin elde edilebilmesi için bahsedilen arılandırılmış kovaryans oplamı (SIC) yönemi yerine AR spekral ahmin yönemi de kullanılabilir 7. ERS esinde emel hipoez birim kök var şeklindedir ve hipoezler H : α = ve H :α = α olarak kurulur.tes isaisiği ERS(996) arafından önerilen kriik değerler ile karşılaşırılır. IV. Uygulama Çalışmamızda sıfır frekansa spekrum ahmincisine dayanan birim kök esleri ile saın alma gücü pariesinin geçerliliği incelenmişir. Lieraürde klasik birim kök esleri ile farklı ülkeler için saın alma gücü pariesinin incelendiği çok sayıda çalışma bulunurken spekrum ahmincisine dayanan birim kök esleri ile yapılmış daha az sayıda çalışmaya raslanmışır 8. Saın alma gücü pariesi döviz kurunun yabancı ülkenin ve incelenen ülke enflasyon oranları arasındaki farka göre belirlenmesini öngörmekedir. Bu eoriye göre, nominal döviz kurundaki değişmeler, ülkeler arasındaki enflasyon farklılıklarını yansımakadır. Bu durumda yabancı ülke ya da incelenen ülke fiyalarının birisi veya her ikisi birden değişirse, nominal döviz kuru da bu farkı oradan kaldıracak, yani reel döviz kurunu sabi uacak şekilde değişecekir. Bu nedenle uluslararası karşılaşırmalarda saın alma gücü pariesinin kullanılmasının ülkeler arasındaki fiya farklılıklarını oradan kaldıran, daha güvenilir sonuçlar sağlayan bir yönem olduğu düşünülebilir. Saın alma gücü pariesi eorisinin manığı, her ulusal paranın belli mal ve hizmei saın alma gücünün olmasıdır. İki para değişiminde her iki paranın göreli saın alma gücü çerçevesinde bir değişim olacakır. Saın alma gücü pariesi, belli bir mikar paranın farklı ülkelerde aynı saın alma gücüne sahip olması manığına dayanır ve üm ülke fiya seviyeleri benzer kur ile ölçüldüğünde eşiir fikrini savunur(krugman ve Obsfeld,997: 4). Ülke fiya seviyesi ile nominal döviz kuru arasındaki doğrudan ilişki uzun dönem döviz kuru davranışının emel gösergelerinden biri olan saın alma gücü pariesidir. Bu eori, incelenen ülke ve yabancı ülke mal ve hizmelerinin

7 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 27 nispi fiyalarının belirlenmesinde döviz kurunun rolünü incelemekedir (Yarbrough ve Yarbrough, 997: 739). Saın alma gücü pariesi, iki ülkenin milli fiyaları aynı para cinsinden ifade edildiğinde aralarında uzun dönemli bir denge ilişkisinin varlığını öngörmekedir. (Cheung ve Lai, 998: 6). Saın alma gücü pariesinin uzun dönemde geçerli olabilmesi için reel döviz kurunun durağan olması gerekmekedir. Saın alma gücü pariesi mulak ve nispi olmak üzere iki şekilde incelenebilir. Saın alma gücü pariesinin en kısılı hali olarak ifade edilebilecek mulak saın alma gücü pariesinde reel döviz kuru, * P R = r E (2) P olarak elde edilmekedir (Gerber,999: 88). Burada, E : Nominal döviz kuru ve * P : incelenen ülke fiya seviyesi ve P : yabancı ülke fiya seviyesidir. Nominal döviz kuru döviz piyasasında gerçek döviz kurudur ve reel döviz kuru ise enflasyonla düzelilmiş nominal döviz kurudur. Bu parieye göre reel döviz kuru, incelenen ülke ve yabancı ülke genel fiya seviyelerine göre ayarlanmış nominal kur olarak anımlanmakadır. Mulak saın alma gücü pariesinin gerçekleşebilmesi için, reel döviz kurunun bire eşi olması şeklinde bir kısı bulunmakadır. Yukarıdaki ifadenin logariması alındığında, ln Rr = ln E + ln P * ln P (3) olacakır ve bu denklemin logarimik değerlerini aşağıdaki gibi ifade edersek mulak saın alma gücü pariesi için reel döviz kuru, * r = e + p p (4) olarak elde edilecekir (Paerson,2: 558). Saın alma gücü pariesinin bir başka şekli nispi saın alma gücü pariesidir. Nispi saın alma gücü pariesi, her bir ülkedeki farklı malların nispi fiyalarının değişmeyeceğini varsayan enflasyon oranları arasındaki ilişkiyi göserir. Bu saın alma gücü pariesi iki ülke döviz kurundaki yüzde değişikliğin ulusal fiya seviyelerindeki yüzde değişiklik arasındaki farklılığa eşi olduğunu ifade eder (Yarbrough ve Yarbrough, 997: 74). Nispi saın alma gücü pariesinde reel döviz kuru, * r = e + p p (5) olarak elde edilmekedir 9. Burada, serilerin ilk farklarını ifade emekedir (Paerson,2: 558). Nispi saın alma gücü pariesi, mulak saın alma gücü pariesinde olduğu gibi reel döviz kurunun bir olması gibi bir kısı isememekedir. Mulak saın alma gücü pariesinin gerçekleşmediği durumlarda nispi saın alma gücü pariesinin geçerli olabileceği beklenebilir (Krugman ve Obsfeld,997: 43; Yarbrough ve Yarbrough, 997: 742).

8 28 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI A. Veriler ve Meodoloi Çalışmamızda saın alma gücü pariesinin geçerli olup olmadığını sınayabilmek için, nominal döviz kuru, reel döviz kuru ve nispi fiyaların birim kök analizi söz eiğimiz esler ile yapılmışır. Reel döviz kurları oluşurulurken, yabancı fiyalar için Amerika Birleşik Devlelerinin fiya endeksleri kullanılmış ve durağan olup olmadıkları spekral ahmin yönemine dayanan birim kök esleri ile incelenmişir Verilerin kaynağı IMF Uluslararası Finansal isaisiklerdir dönemini içeren aylık veriler kullanılmışır. Nominal döviz kuru olarak dolar kuru, yabancı ülke ve incelenen ülke fiyaları için ükeici fiya endeksi kullanılmışır. Saın alma gücü pariesi incelemelerinde, icari malları kapsaması nedeni ile daha çok opan eşya fiya endeksinin kullanıldığı görülmüşür. Saın alma gücü pariesi incelemelerinde fiya seviyelerinin seçiminde ükeici fiya endeksleri de kullanılmakadır. Bu durumda kur varlık olarak düşünülmeke, icari ve icari olmayan malların fiyalarını içeren ükeici fiya endeksi de kullanılabilmekedir(paerson, 2: 556). Bu bilgiden yararlanarak çalışmamızda ükeici fiya endeksi kullanılmış ve fiya endeksleri 996= olacak şekilde düzenlenmişir. İncelenen serilerin harekelerinin yapısının daha iyi görülmesi için durağanlık analizleri reel döviz kuru (r), nominal döviz kuru (e) ve nispi fiyalar (p/p*) için yapılmışır. Saın alma gücü pariesi yüksek enflasyona sahip ve az gelişmiş ülkelerde daha çok desek görmüş bir eoridir. Bu yapıyı analiz edebilmek için, gelişmeke olan ülke olan Türkiye ye karşılık, gelişmiş ülke olarak Birleşik Krallık seçilmiş ve döviz kuru ile nispi fiyaların harekelerinin incelenmesi amaçlanmışır. Saın alma gücü pariesinin bir gösergesi olan döviz kurları ile nispi fiyaların birlike hareke edip ememesi parienin geçerliliği hakkında bilgi verebilmekedir. Saın alma gücü pariesinin uzun dönemde geçerli olabilmesi için reel döviz kurunun durağan olması gerekir. Bu nedenle reel döviz kurunun durağanlığının araşırılması saın alma gücü pariesinin uarlılığını oraya koyacakır. Reel döviz kuru serileri birim kök içeriyorsa, saın alma gücü pariesinin reel döviz kuru yaklaşımına göre geçerli olmadığı söylenebilir (Doğanlar ve Özmen,999: 7 8). B. Bulgular Saın alma gücü pariesinin geçerli olabilmesi için reel döviz kurunun durağan olması gerekmekedir. Parienin geçerliliğinin incelenmesi için hem mulak saın alma gücü pariesi hem de nispi saın alma gücü pariesi bileşenleri PP, KPSS ve ERS birim kök esleri ile incelenmişir. Kernel fonksiyonları seçilirken, birim kök eslerinde yaygın olarak kullanılan fonksiyonlar ercih edilmişir. Bu nedenle PP esi için Barle, KPSS esi için Barle ve Kuadraik Spekral ve ERS esi için Parzen Kernel fonksiyonları kullanılmışır. Yaygın olarak kullanılan Newey-Wes ban genişliği seçicisi yanında

9 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 29 farklılıklarını görmek amacı ile çalışmamızda Andrews ban genişliği seçicisi de kullanılmışır. Ban genişliği değerleri oomaik olarak belirlenmişir. Eke yer alan ablolardaki işareler(*).5 seviyesinde birim kökün varlığını ifade eden hipoezin reddini gösermekedir. Ayrıca ablolarda HAC maris değerleri verilmişir. Bunlar düzelilmiş varyans değerleridir ve sıfır frekansa spekrumun f ahminidir. Tablo II ve III e serilerin logarimik değerleri incelenerek mulak saın alma gücü pariesinin geçerliliği; Tablo IV ve V de ise fark serileri ile çalışılarak nispi saın alma gücü pariesinin geçerliliği için elde edilen sonuçlar görülmekedir. Tablo II ye göre Türkiye ye ai reel döviz kuru serileri için KPSS esleri hariç, nispi fiyalar için de PP esi hariç üm serilerin birim köke sahip olduğu hipoezi reddedilememişir. Birleşik Krallığa ai serilere bakıldığında ise nominal ve reel döviz kurları için KPSS eslerinde hem Barle hem de Kuadraik Spekral kernel fonksiyonlarına göre birim kökün varlığı reddedilmiş ve diğer eslere göre serilerin durağan olmadığı görülmüşür.reel döviz kurunun durağan olması saın alma gücü pariesi eorisi için uygun bir sonuç gibi görünse de, incelen birim kök esleri uarlı sonuçlar vermemişir. Nominal döviz kuru ve nispi fiyaların durağan olmamasına karşılık reel döviz kuru da durağan değildir. Bu durum hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için saın alma gücü pariesinin geçerli olduğunu söylemek için uarlı bir sonuç değildir. Tablo III incelendiğinde, Türkiye reel kuru için sadece KPSS esine göre, Birleşik Krallık için nominal döviz kuru Andrews seçicisine göre.5 seviyesinde birim kök yok hipoezi kabul edilmişir, burada serilerin deerminisik rende sahip olmadığı hipoezi reddedilememişir.genel olarak incelersek, nominal döviz kuru, nispi fiyalar ve reel döviz kurunun durağan olmadıkları görülmüşür ve buna göre saın alma gücü pariesinin her iki ülke için geçerli olmadığı söylenebilir. Tablo IV e göre deerminisik bileşen olarak sadece sabi alındığında Türkiye ve Birleşik Krallık için reel döviz kurunun ve sadece Birleşik Krallık için nominal döviz kurunun PP, KPSS ve ERS esleri sonuçlarına göre birim kökün varlığının reddedildiği görülmekedir. Hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için nispi fiyalar incelendiğinde PP esi ve ERS dışındaki eslere göre birim kökün varlığı reddedilememişir. Türkiye için reel döviz kuru üm es sonuçlarına göre durağan olduğu; nispi fiyalar ve nominal döviz kurunda ise es sonuçlarının uarlı olmadıkları görülmekedir. Nispi fiyaların ve nominal döviz kurunun durağan olmaması karşısında reel döviz kurunun durağan olması nispi saın alma gücü pariesinin isediği bir durum olsa da, eslerin uarlı sonuç vermemesi karşında parienin geçerli olduğunu söylemenin doğru olmadığı kanaaindeyiz. Birleşik Krallık incelendiğinde ise nominal döviz kuru ve reel döviz kuru durağan olmasına rağmen, nispi fiyalar için esler farklı sonuçlar vermişir. Buna göre saın alma gücü pariesinin geçerli olmadığı söylenebilir.

10 3 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI Birim kök es denklemlerinde deerminisik bileşen olarak sabi ve rendin yer aldığı es sonuçları Tablo V e verilmişir. Reel döviz kurunun nispi fiyalarının ve nominal döviz kurunun, Türkiye ve Birleşik Krallık için, üm eslere ve ban genişliği seçicilerine göre birim kökünün olmadığını beliren hipoezin reddedilmediği görülmekedir. Sadece Türkiye incelendiğinde nispi fiyalar için Newey-Wes ahmincisine göre kriik değerin ablo değerinden küçük olduğu ve H hipoezinin reddedildiği KPSS esine göre serinin birim köke sahip olduğu kararı verilmekedir. V. Sonuç Çalışmamızda sıfır frekansa spekrum ahmincisine dayanan PP, KPSS ve ERS birim kök esleri ile reel döviz kuru, nominal döviz kuru ve nispi fiyalar incelenerek, saın alma gücü pariesinin geçerliliği araşırılmışır. Uygulama sonucunda incelenen birim kök eslerinin farklı Kernel fonksiyonlarına ve ban genişliği seçicilerine göre farklı sonuçlar verdikleri görülmüşür. Elde eiğimiz bulgulara göre mulak saın alma gücü pariesi incelendiğinde hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için saın alma gücü pariesinin geçerli olmadığı görülmüşür. Reel döviz kurunun durağan olması saın alma gücü pariesi eorisi için uygun bir sonuç gibi görünse de, incelenen birim kök eslerinin ümü uarlı sonuçlar vermemişir. Mulak saın alma gücü pariesinin gerçekleşmediği durumlarda nispi saın alma gücü pariesinin geçerli olabileceği beklenmekedir. Nispi saın alma gücü pariesi incelendiğinde deerminisik bileşen olarak sabi ve rendin yer aldığı es sonuçlarına göre reel döviz kurunun, nispi fiyaların ve nominal döviz kurunun, Birleşik Krallık için, üm eslere ve ban genişliği seçicilerine göre birim kökün olmadığını beliren hipoezin reddedilmediği görülmekedir. Sonuç olarak, nispi fiyaların ve nominal döviz kurunun durağan olmaması ve reel döviz kurunun birim köke sahip olmaması durumunda nispi saın alma gücü pariesi geçerli olabilir. Lieraürde farklı ülkeler için yapılan çalışmalarda mulak saın alma gücü pariesinin her zaman geçerli olmadığı görülmekedir. Bu eorinin kısa dönemde değil, uzun dönemde daha iyi sonuç vereceği düşünülmekedir. Gelişmiş ülke olarak seçiğimiz Birleşik Krallık için mulak saın alma gücü pariesi beklenildiği gibi geçerli olmamışır. Saın alma gücü pariesinin her ne kadar yüksek enflasyona sahip ve az gelişmiş ülkelerde daha çok desek görmüş bir eori olduğu söylense de, Türkiye için de saın alma gücü pariesinin geçerli olmadığı görülmüşür. Mulak saın alma gücü pariesinin geçerli olmamasının en önemli nedeni olarak yapısal değişikler ve reel şoklar göserilebilir. Yapısal değişiklik veya reel şoklar nedeni ile nispi fiyalar değişme göserebilecek ve saın alma gücü pariesinde sapmalara neden olabilecekir. Bu durum karşısında da döviz kuru uzun dönemde dengeye gelmeyecekir. Türkiye de 994 sonrası yaşanan krizlerin ekisi, sürekli varolan yüksek enflasyon ve yüksek enflasyon sonucu

11 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 3 döviz kuruna müdahaleler nedeni ile saın alma gücü pariesinin geçerli olmadığı söylenebilir. Ayrıca döviz kurlarındaki değişmeler enflasyon oranları ile yakından ilgili olduklarından enflasyon oranındaki farklılıklar döviz kurunda değişmelere neden olacakır. Saın alma gücü pariesinin geçerli olmamasının başka bir nedeni, bu eori sınanırken yabancı ve yuriçi fiya endekslerine giren mal gruplarının ülkeden ülkeye farklılık gösermesi olabilir. İncelenen ülkelerde aynı mal grupları dikkae alınarak çalışmaların yapılmasının bu parienin geçerliliği açısından daha iyi sonuç verebileceği düşünülebilir. Nolar : Değişirilmiş ifadesi modified kelimesi için kullanılmışır. 2 HAC marisi, T Ω = + ˆ olarak elde edilir. Burada K, kernel HAC ˆ() γ K(. q)( ˆ( γ ) + ˆ( γ )' = fonksiyonu ve q ban genişliğidir. T şeklinde hesaplanır. γˆ( ) = Z ' uu ' Z T K = + 3 Ban genişliği (bandwidh), pencere genişliği (windowwidh) veya düzgünleşirme parameresi (smoohing parameer) olarak da adlandırılır. 4 Çalışmamızda birim kök eslerinin uygulanmasında daha sık karşılaşıldığı için Barle,Parzen ve Kuadraik Spekral Kernel Fonksiyonları ele alınmışır. Tukey-Hanning ve Truncaed Kernel fonksiyonları için bilgi Andrews(99) makalesinden elde edilebilir. 5 Sayfa kısıı nedeni ile bu paramerelerin ahmini çalışmada verilmemişir. Bu paramerelerin ahmini için Andrews(99) ve Newey-Wes(987) makaleleri incelenebilir. 6 Hobin(988) çalışmasında hem Barle hem de Kuadraik Spekral Kernel Fonksiyonlarını kullanarak karşılaşırma yapmışır. 7 AR Spekral ahminci kullanıldığında gecikme uzunluğu Bayesyen Bilgi Krieri(BIC) veya Akaike Bilgi Krieri (AIC) seçilerek bulunabilir. Çalışmada bu ahminci ürü ele alınmayacağı için ayrınılı bilgi için ERS(996) makalesine bakılabilir. 8Deloach(997) çalışmasında uzun dönemde reel döviz kurunun denge model ahminlerini araşırmışır. Yedi ülkenin TÜFE, TEFE ve karşılıklı döviz kurlarını ADF, PP ve KPSS birim kök esleri ile incelemişir. Luo(23) New Zealand için yapığı çalışmasında, Saın alma gücü pariesinin hipoezini incelemiş ve ADF ile PP birim kök eslerini kullanmışır. Ayrıca çalışmasında Engle-Granger Eşbüünleme ve Johansen Eşbüünleme Tesleri sonuçları da yer almakadır. Wickremasinghe (24) Sri Lanka da saın alma gücü pariesinin geçerliliğini araşırmışır. Çalışmasında PP,KPSS,DF-GLS ve ERS eslerini kullanarak birim kök analizi yapmışır. İncelediği birim kök esleri farklı sonuçlar vermişir. 9 Bir değişkenin logarimasının ilk farkı değişkendeki büyüme yaklaşık bir değerdir. Bir serideki (X) nispi değişiklik, (ln ln ) X X X X X ifadesine eşiir. Sağdaki ifadenin yüzle çarpımı yüzde değişimi veya yüzde büyüme oranını vermekedir (Guarai, 995: 66 ve Paerson,2: 558). Bu konu ile daha ayrınılı bilgi için McNown ve Wallace(994) makalesi incelenebilir.

12 32 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI TABLO II: Sabi TÜRKİYE REEL DÖVİZ KURU A *.2767*.6537*.37883* B C NİSPİ FİYATLAR A * * B C NOMİNAL DÖVİZ KURU A B C BİRLEŞİK KRALLIK(UK) REEL DÖVİZ KURU A *.23469*.397*.42677* B C NİSPİ FİYATLAR A B C 2.23E E E E- 5 NOMİNAL DÖVİZ KURU A *.5863* *.79483* B C Tablolarda A.Tes isaisiğini, B.Ban genişliğini, C.HAC marisini, N-W. Newey-Wes Seçicisini ve And. Andrews Seçicisini ifade emekedir.

13 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 33 Tablo III: Sabi ve Trend TÜRKİYE REEL DÖVİZ KURU A *.478*.35627* B C NİSPİ FİYATLAR A B C NOMİNAL DÖVİZ KURU A B C BİRLEŞİK KRALLIK(UK) REEL DÖVİZ KURU A B C NİSPİ FİYATLAR A B C.93E E E E-5 NOMİNAL DÖVİZ KURU A * * B C Tablolarda A.Tes isaisiğini, B.Ban genişliğini, C.HAC marisini, N-W. Newey-Wes Seçicisini ve And. Andrews Seçicisini ifade emekedir.

14 34 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI TABLO IV:. Sabi TÜRKİYE REEL DÖVİZ KURU A * *.62*.8937*.99949*.22* * 2.565* B C NİSPİ FİYATLAR A * -4.7* * * B C NOMİNAL DÖVİZ KURU A * * *.5868* B C BİRLEŞİK KRALLIK(UK) REEL DÖVİZ KURU A * -9.99* * * * * *.47848* B C NİSPİ FİYATLAR A * * *.4559* B C 2.23E-5 2.7E-5 3.2E E-5 3.4E E E E-5 NOMİNAL DÖVİZ KURU A * *.9542*.8464*.4845*.7687*.63744* * B C Tablolarda A.Tes isaisiğini, B.Ban genişliğini, C.HAC marisini, N-W. Newey-Wes Seçicisini ve And. Andrews Seçicisini ifade emekedir.

15 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 35 TABLO V:Sabi ve Trend TÜRKİYE REEL DÖVİZ KURU A * -7.62*.64947*.6892*.55838*.56763* * * B C NİSPİ FİYATLAR A * * * * * * B C NOMİNAL DÖVİZ KURU A * *.952*.3529*.2586*.7255* * * B C BİRLEŞİK KRALLIK(UK) REEL DÖVİZ KURU A * *.9265*.9722*.887*.83489* 2.283*.74465* B C NİSPİ FİYATLAR A -9.37* *.97378*.6968*.3777*.6887* *.72278* B C.74E E-5 2.8E-5 2.9E-5.78E E-5.5E E-5 NOMİNAL DÖVİZ KURU A * *.99648*.98685*.3365*.9794* *.83234* B C Tablolarda A.Tes isaisiğini, B.Ban genişliğini, C.HAC marisini, N-W. Newey-Wes Seçicisini ve And. Andrews Seçicisini ifade emekedir.

16 36 Ebru ÇAĞLAYAN, İrem SAÇAKLI Kaynaklar Andrews, D.W.K (99), Heeroskedasiciy and Auocorrelaion Consisen Covariance Marix Esimaion, Economerica, 59(3), ss Cheung Y.W. ve Lai, K.S.(998), Pariy Reversion in Real Exchange Raes During he Pos-Breon Woods Periods, Journal of Inernaional Money Finance,7, ss Deloach S.B. (997), Do Relaive Prices of Non-Traded Goods Deermine Long-Run Real Exchange Raes?,The Canadian Journal of Economics, 3(4), ss Dickey D.A.ve Fuller W.A.(98), Likelihood Raio Saisics for Auoregressive Time Series wih a Uni Roo, Economerica, 49(4), ss Dickey, D.A.ve Fuller W.A. (979), Disribuion of he Esimaors for Auoregressive Time Seres Wih a Uni Roo, Journal of he American Saisical Associaion, 74, 366, ss Doğanlar M. ve Özmen M. (999), Gelişmeke Olan Ekonomiler için Reel Döviz Kurunun Durağanlığının Tes Edilmesi, IV. Ulusal Ekonomeri ve İsaisik Sempozyum Bildirileri, Analya, ss Ellio, G., Rohenberg T. J. ve Sock, J.H. (996), Efficien Tess for an Auoregressive Uni Roo, Economerica, 64, ss Gerber,J., (999), Inernaional Economics, Addison-Wesley Educaional Publisher Inc., USA. Guarai, D.N.(995), Basic Economerics, Third Ediion, McGraw-Hill, Inc., USA. Hamilon, J. D. (994), Time Series Analysis, Princeon Universiy Pres, New Jersey. Hobin, B. (998), Generalizaions of he KPSS Tes for Saionary, Economeric Insiue Repor, no: 982/A, (hp:// /researh /economiss/hobin/kpsses.pdf) Krugman, P.R. ve Obsfeld M.(997), Inernaional Economics Theory and Policy, Addison-Wesley Educaional Publisher Inc, Fourh Ediion, USA. Kwiakowski, D., Phillips, P.C. B., Schmid, P. ve Shin, Y. (992), Tesing The Null Hypohesis of Saionariy Agains he Alernaive of a Uni Roo: How Sure Are We Tha The Economic Time Series Have a Uni Roo?, Journal of Economerics, 54, ss Luo, R.H.(23), On Purchasing Power Pariy Puzzle: The Case of New Zealand, Faculy of Business Auckland Universiy of Technology, New Zealand. McNown R, Wallace M.S.(994), Coinegraion Tess of The Moneary Exchange Rae Model for Three High-Inflaion Economies, Journal of Money,Credi and Banking, 26(3), ss

17 İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 2 Nisan 26 Sayı: 37 Newey W.K. ve Wes K.D. (994), Auomaic Lag Selecion in Covariance Marix Esimaion, The Review of Economic Sudies, 6(4), ss Paerson, K.(2), An Inroducion o Applied Economerics : A Time Series Approach, Palgrave, NewYork. Phillips, P.C. B ve Perron, P. (988), Tesing for a Uni Roo in Time Series Regression, Biomerika, 75(2), ss Robinson, P.M (24), Robus Covariance Marix Esimaion: HAC Esimaes wih Long Memory/ Anipersisence Correcion (personal.lse.ac.uk /robinso/robus-.pdf) Wickremasinghe G.B.,(24), Purchasing Power Pariy Hypohesis in Developing Economies: Some Empirical Evidence from Sri Lanka, Monash Universiy, Vicoria. Yarbrough B.V ve Yarbrough R.M.,(997), The World Economy Trade and Finance, The Dryden Press, Fourh Ediion, Florida.

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI Arş. Gör. Furkan EMİRMAHMUTOĞLU Yrd. Doç. Dr. Nezir KÖSE Arş. Gör. Yeliz YALÇIN

Detaylı

White ın Heteroskedisite Tutarlı Kovaryans Matrisi Tahmini Yoluyla Heteroskedasite Altında Model Tahmini

White ın Heteroskedisite Tutarlı Kovaryans Matrisi Tahmini Yoluyla Heteroskedasite Altında Model Tahmini Ekonomeri ve İsaisik Sayı:4 006-1-8 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ Whie ın Heeroskedisie Tuarlı Kovaryans Marisi Tahmini Yoluyla Heeroskedasie Alında Model Tahmini

Detaylı

Satın Alma Gücü Paritesinin Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan İçin Geçerliliği: Birim Kök ve Eşbütünleşme Analizi

Satın Alma Gücü Paritesinin Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan İçin Geçerliliği: Birim Kök ve Eşbütünleşme Analizi 259-284 Saın Alma Gücü Pariesinin Azerbaycan, Kazakisan ve Kırgızisan İçin Geçerliliği: Birim Kök ve Eşbüünleşme Analizi Turhan Korkmaz Emrah İsmail Çevik ** Nüke Kırcı Çevik *** Öz Bu çalışmada Azerbaycan,

Detaylı

Discussion Paper, Turkish Economic Association, No. 2008/10

Discussion Paper, Turkish Economic Association, No. 2008/10 econsor www.econsor.eu Der Open-Access-Publikaionsserver der ZBW Leibniz-Informaionszenrum Wirschaf he Open Access Publicaion Server of he ZBW Leibniz Informaion Cenre for Economics Alp, Elcin Aykac Working

Detaylı

Mevsimsel Kointegrasyon Analizi: Güney Afrika Örneği. Seasonal Cointegration Analysis: Example of South Africa

Mevsimsel Kointegrasyon Analizi: Güney Afrika Örneği. Seasonal Cointegration Analysis: Example of South Africa Gazi Üniversiesi Sosyal Bilimler Dergisi Vol/Cil 3, No/Sayı 6, 216 Mevsimsel Koinegrasyon Analizi Güney Afrika Örneği Jeanine NDIHOKUBWAYO Yılmaz AKDİ Öze Bu çalışmada 1991-2134 dönemi Güney Afrika ekonomik

Detaylı

Türkiye de Kırmızı Et Üretiminin Box-Jenkins Yöntemiyle Modellenmesi ve Üretim Projeksiyonu

Türkiye de Kırmızı Et Üretiminin Box-Jenkins Yöntemiyle Modellenmesi ve Üretim Projeksiyonu Hayvansal Üreim 53(): 3-39, 01 Araşırma Türkiye de Kırmızı E Üreiminin Box-Jenkins Yönemiyle Modellenmesi ve Üreim Projeksiyonu Şenol Çelik Ankara Üniversiesi Fen Bilimleri Ensiüsü Zooekni Anabilim Dalı

Detaylı

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ İsmail KINACI 1, Aşır GENÇ 1, Galip OTURANÇ, Aydın KURNAZ, Şefik BİLİR 3 1 Selçuk Üniversiesi, Fen-Edebiya Fakülesi İsaisik

Detaylı

Birim Kök Testleri 3/24/2016. Bir stokastik sürecin birim kök içerip içermediğini nasıl anlarız? Hatırlarsak aşağıdaki AR(1) sürecinde

Birim Kök Testleri 3/24/2016. Bir stokastik sürecin birim kök içerip içermediğini nasıl anlarız? Hatırlarsak aşağıdaki AR(1) sürecinde Yıldız Teknik Üniversiesi İkisa Bölümü Ekonomeri II Ders Noları Ders Kiabı: J.M. Wooldridge, Inroducory Economerics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök

Detaylı

Birim Kök Testleri. Random Walk. Bir stokastiksürecin birim kök içerip içermediğini nasıl anlarız? Hatırlarsak aşağıdaki AR(1) sürecinde

Birim Kök Testleri. Random Walk. Bir stokastiksürecin birim kök içerip içermediğini nasıl anlarız? Hatırlarsak aşağıdaki AR(1) sürecinde Yıldız Teknik Üniversiesi İkisa Bölümü Ekonomeri II Ders Noları Ders Kiabı: J.M. Wooldridge, Inroducory Economerics A Modern Approach, 2nd. ed., 02, Thomson Learning. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök

Detaylı

24.05.2010. Birim Kök Testleri. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök Testleri, Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modelleri

24.05.2010. Birim Kök Testleri. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök Testleri, Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modelleri Yıldız Teknik Üniversiesi İkisa Bölümü Ekonomeri II Ders Noları Ders Kiabı: J.M. Wooldridge, Inroducory Economerics A Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök

Detaylı

İŞSİZLİK VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNDE ASİMETRİ ASYMMETRY IN THE RELATIONSHIP BETWEEN UNEMPLOYMENT AND ECONOMIC GROWTH

İŞSİZLİK VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNDE ASİMETRİ ASYMMETRY IN THE RELATIONSHIP BETWEEN UNEMPLOYMENT AND ECONOMIC GROWTH Doğuş Üniversiesi Dergisi, (), 57-65 İŞSİZLİK VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİNDE ASİMETRİ ASYMMETRY IN THE RELATIONSHIP BETWEEN UNEMPLOYMENT AND ECONOMIC GROWTH Serve CEYLAN Giresun Üniversiesi İİBF, İkisa

Detaylı

Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök Testleri, Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modelleri

Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök Testleri, Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modelleri Yıldız Teknik Üniversiesi İkisa Bölümü Ekonomeri II Ders Noları Ders Kiabı: J.M. Wooldridge, InroducoryEconomericsA Modern Approach, 2nd. ed., 2002, Thomson Learning. Zaman Serisi Modelleri: Birim Kök

Detaylı

SORU SETİ 02 (REVİZE EDİLDİ) FİNAL KONULARI

SORU SETİ 02 (REVİZE EDİLDİ) FİNAL KONULARI Ekonomeri 8 Ocak, 0 Gazi Üniversiesi İkisa Bölümü SORU SETİ 0 (REVİZE EDİLDİ) FİNAL KONULARI PROBLEM Aşağıda verilen avuk ei alebi fonksiyonunu düşününüz (960-98): lny = β + β ln X + β ln X + β ln X +

Detaylı

Şeyma Çalışkan Çavdar Yildiz Technical University ISSN : 1308-7444 scavdar@yildiz.edu.tr 2010 www.newwsa.com Istanbul-Turkey

Şeyma Çalışkan Çavdar Yildiz Technical University ISSN : 1308-7444 scavdar@yildiz.edu.tr 2010 www.newwsa.com Istanbul-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 4, Aricle Number: 3C0085 SOCIAL SCIENCES Received: May 2011 Acceped: Ocober 2011 Şeyma Çalışkan Çavdar Series : 3C Yildiz

Detaylı

OECD ÜLKELERİNDE SATINALMA GÜCÜ PARİTESİ: PANEL EŞBÜTÜNLEME YAKLAŞIMI

OECD ÜLKELERİNDE SATINALMA GÜCÜ PARİTESİ: PANEL EŞBÜTÜNLEME YAKLAŞIMI Marmara Üniversiesi İ.İ.B.F. Dergisi YIL 2009, CİLT XXVI, SAYI 1 OECD ÜLKELERİNDE SATINALMA GÜCÜ PARİTESİ: PANEL EŞBÜTÜNLEME YAKLAŞIMI Doç. Dr. Ebru ÇAĞLAYAN 1 Nazan ŞAK 2 Öze Bu çalışma OECD ülkeleri

Detaylı

MEVSİMSEL EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ: TÜRKİYE NİN MAKROEKONOMİK VERİLERİYLE BİR UYGULAMA

MEVSİMSEL EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ: TÜRKİYE NİN MAKROEKONOMİK VERİLERİYLE BİR UYGULAMA Aaürk Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 5, Sayı:, 3 MEVSİMSEL EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ: TÜRKİE NİN MAKROEKONOMİK VERİLERİLE BİR UGULAMA Özlem AVAZ KIZILGÖL (*) Öze: Bu çalışmada, GSİH, ihraca,

Detaylı

Enflasyonun Borsa Performansı Üzerindeki Etkisi

Enflasyonun Borsa Performansı Üzerindeki Etkisi Kocaeli Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi (7) 2004 / 1 : 23-35 Enflasyonun Borsa Performansı Üzerindeki Ekisi Osman Karamusafa * Ayku Karakaya ** Öze: Bu çalışmanın amacı, enflasyon oranının

Detaylı

The Roles of Financial Factors on the Real Money Demand: Turkey Case

The Roles of Financial Factors on the Real Money Demand: Turkey Case FİNANSAL FAKTÖRLERİN REEL PARA TALEBİ ÜZERİNDEKİ ROLÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ The Roles of Financial Facors on he Real Money Demand: Turkey Case Musafa SEVÜKTEKİN * Mehme NARGELEÇEKENLER * BAÜ 8() 45 ÖZ Araşırmanın

Detaylı

TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cil 3, Sayı 6, 2007, ss. 8 88. TÜRKİYE DE EKONOMİK BÜYÜME VE DÖVİZ KURU CARİ AÇIK ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BİR NEDENSELLİK ANALİZİ Arş.Gör. Erman ERBAYKAL Balıkesir Üniversiesi

Detaylı

Rasyonel Beklentiler Hipotezinin Testi: Enflasyon, Faiz ve Kur 1

Rasyonel Beklentiler Hipotezinin Testi: Enflasyon, Faiz ve Kur 1 Çukurova Üniversiesi İİBF Dergisi Cil:17 Sayı:1 Haziran 2013 ss.17-35 Rasyonel Bekleniler Hipoezinin Tesi: Enflasyon, Faiz ve Kur 1 Tes of he Raional Expecaions Hypohesis: Inflaion, Ineres Rae and Exchange

Detaylı

Tüketici Güveni ve Hisse Senedi Fiyatları Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği (2004: :01)

Tüketici Güveni ve Hisse Senedi Fiyatları Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği (2004: :01) June 7-9, 2009, Eskişehir, Turkey. Tükeici Güveni ve Hisse Senedi Fiyaları Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği (2004:0-2009:0) Yusuf Volkan Topuz * İkisadi İdari Bilimler Fakülesi, İşleme Bölümü,

Detaylı

İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferhat TOPBAŞ *

İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferhat TOPBAŞ * İşsizlik ve İnihar İlişkisi: 1975 2005 Var Analizi 161 İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferha TOPBAŞ * ÖZET İşsizlik, birey üzerinde olumsuz birçok soruna neden olan karmaşık bir olgudur.

Detaylı

ENFLASYON ve DOLAYLI VERGĐLERDEN ELDE EDĐLEN GELĐRLER ARASINDAKĐ ĐLĐŞKĐNĐN VAR YÖNTEMĐYLE ANALĐZĐ

ENFLASYON ve DOLAYLI VERGĐLERDEN ELDE EDĐLEN GELĐRLER ARASINDAKĐ ĐLĐŞKĐNĐN VAR YÖNTEMĐYLE ANALĐZĐ ENFLASYON ve DOLAYLI VERGĐLERDEN ELDE EDĐLEN GELĐRLER ARASINDAKĐ ĐLĐŞKĐNĐN VAR YÖNTEMĐYLE ANALĐZĐ Dr. Burcu GÜVENEK Selçuk Üniversiesi Đ.Đ.B.F. Đkisa Bölümü Dr. Volkan ALPTEKĐN Selçuk Üniversiesi Đ.Đ.B.F.

Detaylı

YAPISAL KIRILMALI BİRİM KÖK TESTLERİNİN KÜÇÜK ÖRNEKLEM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YAPISAL KIRILMALI BİRİM KÖK TESTLERİNİN KÜÇÜK ÖRNEKLEM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI YAPISAL KIRILMALI BİRİM KÖK TESTLERİNİN KÜÇÜK ÖRNEKLEM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI TC. Pamukkale Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Yüksek Lisans Tezi Ekonomeri Anabilim Dalı Abdullah Emre ÇAĞLAR

Detaylı

FİSHER HİPOTEZİNİN TÜRKİYE İÇİN SINANMASI: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

FİSHER HİPOTEZİNİN TÜRKİYE İÇİN SINANMASI: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ Aaürk Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil: 3, Sayı: 4, 009 05 FİSHER HİPOTEZİNİN TÜRKİYE İÇİN SINANMASI: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ Veli YILANCI (*) Öze: Bu çalışmada, nominal

Detaylı

YAPISAL KIRILMALAR VE KARBON EMİSYONU: KITA AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN AMPİRİK BİR UYGULAMA. Ali ACARAVCI

YAPISAL KIRILMALAR VE KARBON EMİSYONU: KITA AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN AMPİRİK BİR UYGULAMA. Ali ACARAVCI Dergisi YAPISAL KIRILMALAR VE KARBON EMİSYONU: KITA AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN AMPİRİK BİR UYGULAMA Ali ACARAVCI Musafa Kemal Üniversiesi, İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi acaravci@homail.com ÖZET Bu çalışma,

Detaylı

PETROL FİYATLARININ BORSA İSTANBUL SANAYİ FİYAT ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

PETROL FİYATLARININ BORSA İSTANBUL SANAYİ FİYAT ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ PETROL FİYATLARININ BORSA İSTANBUL SANAYİ FİYAT ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Yrd.Doç.Dr. Cüney KILIÇ Çanakkale Onsekiz Mar Üniversiesi Biga İ.İ.B.F., İkisa Bölümü Yrd.Doç.Dr. Yılmaz BAYAR Karabük Üniversiesi

Detaylı

RASYONEL BEKLENTLER DOAL ORAN HPOTEZ Türkiye çin Zaman Serisi Bulguları 1950-1995 1

RASYONEL BEKLENTLER DOAL ORAN HPOTEZ Türkiye çin Zaman Serisi Bulguları 1950-1995 1 RASYONEL BEKLENTLER DOAL ORAN HPOTEZ Türkiye çin Zaman Serisi Bulguları 950-995 Rahmi YAMAK * Yakup KÜÇÜKKALE ** ÖZET Bu çalımada, Rasyonel Bekleniler Doal Oran Hipoezinin, Çıkı (ya da isizliin) alep (ya

Detaylı

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Kocaeli Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi (6) 2003 / 2 : 49-62 Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Hüdaverdi Bircan * Yalçın Karagöz ** Öze: Bu çalışmada geleceği

Detaylı

TÜRKİYE DE ELEKTRİK TÜKETİMİ, İSTİHDAM VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE ELEKTRİK TÜKETİMİ, İSTİHDAM VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ Süleyman Demirel Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi Dergisi Y.2011, C.16, S.1 s.349-362. Suleyman Demirel Universiy The Journal of Faculy of Economics and Adminisraive Sciences Y.2011, Vol.16,

Detaylı

Büyüme ve İstihdam Arasindaki İlişki: Türkiye Örneği. The Relationship between Growth and Employment: The Case of Turkey

Büyüme ve İstihdam Arasindaki İlişki: Türkiye Örneği. The Relationship between Growth and Employment: The Case of Turkey SESSION C: Çalışma Ekonomisi 67 Büyüme ve İsihdam Arasindaki İlişki: Türkiye Örneği Yusuf Muraoğlu (Hii Universiy, Turkey) The Relaionship beween Growh and Employmen: The Case of Turkey Absrac One of he

Detaylı

REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ. Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL

REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ. Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL REEL KURLAR VE BALASSA- SAMUELSON HİPOTEZİ Arş. Gör. Almıla BURGAÇ ÇİL Çalışmanın Amacı Finansal serbesinin başladığı 1990 sonrası dönemini kapsayan süreçe Türk Lirası nın değerlenmesinin Balassa- Samuelson

Detaylı

Long memory and structural breaks on volatility: evidence from Borsa Istanbul

Long memory and structural breaks on volatility: evidence from Borsa Istanbul MPRA Munich Personal RePEc Archive Long memory and srucural breaks on volailiy: evidence from Borsa Isanbul Emrah Ismail Cevik and Gülekin Topaloğlu Namık Kemal Universiy, Bülen Ecevi Universiy 014 Online

Detaylı

TÜKETİMİN TESADÜFİ YÜRÜYÜŞÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1987 2006

TÜKETİMİN TESADÜFİ YÜRÜYÜŞÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1987 2006 69 TÜKETİMİN TESADÜFİ YÜRÜYÜŞÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1987 2006 ÖZET Prof. Dr. Rahmi YAMAK Arş. Gör. Zehra ABDİOĞLU Hall un esadüfi yürüyüş modeli, cari ükeim harcamalarının yalnızca geçmiş dönemin ükeim harcamaları

Detaylı

NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüneyt AKAR (*)

NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüneyt AKAR (*) NET YABANCI İŞLEM HACMİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDA UZUN DÖNEMLİ İLİŞKİ VAR MIDIR? Cüney AKAR (*) Öze: Bu çalışmada ne yabancı işlem hacmiyle hisse senedi geirileri arasında uzun dönemli bir ilişkinin

Detaylı

-ENFLASYON ROBUST ESTIMATION OF THE VECTOR AUTOREGRESSIVE MODEL: AN INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMIC GROWTH AND INFLATION

-ENFLASYON ROBUST ESTIMATION OF THE VECTOR AUTOREGRESSIVE MODEL: AN INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMIC GROWTH AND INFLATION Marmara Üniversiesi YIL 2010, SAYI II, S. 539-553 -ENFLASYON Öze Özlem YORULMAZ * ** - Anahar Kelimeler: ROBUST ESTIMATION OF THE VECTOR AUTOREGRESSIVE MODEL: AN INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN

Detaylı

Borsa Getiri Oranı ve Faiz Oranı Arasındaki İlişkinin Doğrusal Olmayan Yöntemlerle Analizi: Türkiye Örneği

Borsa Getiri Oranı ve Faiz Oranı Arasındaki İlişkinin Doğrusal Olmayan Yöntemlerle Analizi: Türkiye Örneği Volume 4 Number 3 03 pp. -40 ISSN: 309-448 www.berjournal.com Borsa Geiri Oranı ve Faiz Oranı Arasındaki İlişkinin Doğrusal Olmayan Yönemlerle Analizi: Türkiye Örneği Yusuf Ekrem Akbaşa Öze: Bu çalışmada,

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU VE DIŞ TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ:

REEL DÖVİZ KURU VE DIŞ TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ: Ekonomeri ve İsaisik Sayı: 005 9 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ REEL DÖVİZ KURU VE DIŞ TİCARET DENGESİ İLİŞKİSİ: Prof.Dr. Rahmi YAMAK; Abdurrahman KORKMAZ * Absrac

Detaylı

REEL DÖVİZ KURLARINDA UZUN DÖNEM BAĞIMLILIK THE LONG-TERM DEPENDENCE IN REAL EXCHANGE RATES Emre ÜRKMEZ *

REEL DÖVİZ KURLARINDA UZUN DÖNEM BAĞIMLILIK THE LONG-TERM DEPENDENCE IN REAL EXCHANGE RATES Emre ÜRKMEZ * Uluslararası Sosyal Araşırmalar Dergisi The Journal of Inernaional Social Research Cil: 10 Sayı: 49 Volume: 10 Issue: 49 Nisan 2017 April 2017 www.sosyalarasirmalar.com Issn: 1307-9581 REEL DÖVİZ KURLARINDA

Detaylı

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 11, Sayı 1, 2010 141

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 11, Sayı 1, 2010 141 C.Ü. İkisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cil 11, Sayı 1, 2010 141 BİR MALİYE POLİTİKASI ARACI OLARAK BORÇLANMA VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1990 2009) Hali ÇİÇEK *, Süleyman GÖZEGİR ** ve

Detaylı

Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi ISSN:

Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi ISSN: Eurasian Journal of Researches in Social and Economics Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araşırmaları Dergisi ISSN:2148-9963 www.asead.com Dr. Merer MERT Gazi Üniversiesi, İİBF, İkisa Bölümü merermer@gazi.edu.r

Detaylı

Reel ve Nominal Şokların Reel ve Nominal Döviz Kurları Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği

Reel ve Nominal Şokların Reel ve Nominal Döviz Kurları Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği Reel ve Nominal Şokların Reel ve Nominal Döviz Kurları Üzerindeki Ekileri: Türkiye Örneği Öze Ahme Mura ALPER Bu çalışma Türkiye deki reel döviz kuru dalgalanmalarının kaynaklarını açıklamayı amaçlamakadır.

Detaylı

PAMUK BORSALARINDA OLUŞAN FİYATLARIN ETKİNLİĞİ ÖZET

PAMUK BORSALARINDA OLUŞAN FİYATLARIN ETKİNLİĞİ ÖZET D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergisi Cil:17 Sayı:2, Yıl:2002, ss:55-74 PAMUK BORSALARINDA OLUŞAN FİYATLARIN ETKİNLİĞİ Erdinç Telaar * Şadiye Türkmen ** Özgür Teoman *** ÖZET Bu çalışmada pamuk borsalarında oluşan fiyaların

Detaylı

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ

TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ PĐYASALARI ÜZERĐNE ETKĐSĐ Cenral Bank Review Vol. 10 (July 2010), pp.23-32 ISSN 1303-0701 prin / 1305-8800 online 2010 Cenral Bank of he Republic of Turkey hp://www.cmb.gov.r/research/review/ TCMB FAĐZ KARARLARININ HĐSSE SENEDĐ

Detaylı

THE CAUSALITY RELATION BETWEEN CONSUMER CONFIDENCE AND STOCK PRICES: CASE OF TURKEY. Abstract

THE CAUSALITY RELATION BETWEEN CONSUMER CONFIDENCE AND STOCK PRICES: CASE OF TURKEY. Abstract Ekonomik ve Sosyal Araşırmalar Dergisi, Bahar 20, Cil:7, Yıl:7, Sayı:, 7:53-65 TÜKETİCİ GÜVENİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ * Yusuf Volkan TOPUZ ** THE CAUSALITY

Detaylı

CAGAN IN PARA TALEBİ MODELİ VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ ( ) *

CAGAN IN PARA TALEBİ MODELİ VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ ( ) * CAGAN IN PARA TALEBİ MODELİ VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ (1981-2003) * Şenay SARAÇ ** Öze Cagan (1956), hiperenflasyon koşulları alında yarı logarimik bir reel para alebi denklemi kullanarak,

Detaylı

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler

Dolar Kurundaki Günlük Hareketler Üzerine Bazı Gözlemler Dolar Kurundaki Günlük Harekeler Üzerine Bazı Gözlemler Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu Toplanısı 28 Nisan 2008, İsanbul Doç. Dr. Cevde Akçay Koç Finansal Hizmeler Baş ekonomis cevde.akcay@yapikredi.com.r

Detaylı

BRIC Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Sermaye Piyasaları Entegrasyonunun Parametrik ve Parametrik Olmayan Eşbütünleşme Testleri ile Analizi

BRIC Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Sermaye Piyasaları Entegrasyonunun Parametrik ve Parametrik Olmayan Eşbütünleşme Testleri ile Analizi BRIC Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Sermaye Piyasaları Enegrasyonunun Paramerik ve Paramerik Olmayan Eşbüünleşme Tesleri ile Analizi BRIC Ülkeleri ve Türkiye Arasındaki Sermaye Piyasaları Enegrasyonunun

Detaylı

NONLINEAR DYNAMICS IN FINANCIAL TIME SERIES AND UNIT ROOT TESTS: CASE OF BORSA ISTANBUL SECTORAL PRICE EARNING RATIOS

NONLINEAR DYNAMICS IN FINANCIAL TIME SERIES AND UNIT ROOT TESTS: CASE OF BORSA ISTANBUL SECTORAL PRICE EARNING RATIOS Journal of Economics, Finance and Accouning (JEFA), ISSN: 48 6697 Year: 05 Volume: Issue: 4 NONLINEAR DYNAMICS IN FINANCIAL TIME SERIES AND UNIT ROOT TESTS: CASE OF BORSA ISTANBUL SECTORAL PRICE EARNING

Detaylı

Türkiye nin İthalat ve İhracat Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama

Türkiye nin İthalat ve İhracat Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cil: 3 Sayı: 2 Nisan 203 ss. 9-208 Türkiye nin İhala ve İhraca Bağımlılığı: Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama Dependency of Impor and Expor of

Detaylı

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA Yıl: 24 Sayı:88 Temmuz 2010 97 İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA EŞHAREKETLİLİK VE ASİMETRİK AYARLAMA Ebru Yüksel* - Güldal Güleryüz** 32 Öze Bu makale, İsanbul Menkul Kıymeler Borsası na (İMKB) ai

Detaylı

The Nonlinear Models with Measurement Error and Least Squares Estimation

The Nonlinear Models with Measurement Error and Least Squares Estimation D.Ü.Ziya Gökalp Eğiim Fakülesi Dergisi 5,17-113 5 ÖLÇÜM HATALI LiNEER OLMAAN MODELLER ve EN KÜÇÜK KARELER KESTİRİMİ The Nonlinear Models wih Measuremen Error and Leas Squares Esimaion Öze : u çalışmada,

Detaylı

ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ

ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ 45 ÜCRET-FİYAT SPİRALİ: TÜRK İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ Zehra ABDİOĞLU * ÖZET Bu çalışma Türkiye için 2005-2012 dönemi iibariyle ara malı, dayanıklı ükeim malı, dayanıksız ükeim malı, enerji ve sermaye malı

Detaylı

Kırılgan Beşlide Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) Hipotezinin Test Edilmesi The Test of Purchasing Power Parity Hypothesis for Fragile Five

Kırılgan Beşlide Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) Hipotezinin Test Edilmesi The Test of Purchasing Power Parity Hypothesis for Fragile Five Journal of Yasar Universiy, 205 0(37) 638-6477 Kırılgan Beşlide Saın Alma Gücü Pariesi (SAGP) ipoezinin Tes Edilmesi The Tes of Purchasing Power Pariy ypohesis for Fragile Five İsmail ÇEVİŞ, Pamukkale

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ

YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ Erol EĞRİOĞLU Haceepe Üniversiesi, Fen Fakülesi, İsaisik Bölümü, 06532, Beyepe, Ankara, TÜRKİYE, erole@haceepe.edu.r

Detaylı

Sabit Sermaye Yatırımları ve Ekonomik Büyüme: Ampirik Bir Analiz

Sabit Sermaye Yatırımları ve Ekonomik Büyüme: Ampirik Bir Analiz Sabi Sermaye Yaırımları ve Ekonomik Büyüme: Ampirik Bir Analiz Mura ÇETİN Doç. Dr., Bozok Üniversiesi, İİBF İkisa Bölümü mura.cein@bozok.edu.r Sabi Sermaye Yaırımları ve Ekonomik Büyüme: Ampirik Bir Analiz

Detaylı

ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI

ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI ÇOKLU DOĞRUSALLIĞIN ANLAMI Çoklu doğrusal bağlanı; Bağımsız değişkenler arasında doğrusal (yada doğrusala yakın) ilişki olmasıdır... r xx i j paramereler belirlenemez hale gelir.

Detaylı

İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ

İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ Sosyal Bilimler Dergisi 2010, (4), 25-32 İMKB NİN LATİN AMERİKA BORSALARIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELLEMESİ Özlem YORULMAZ - Oya EKİCİ İsanbul Üniversiesi İkisa Fakülesi Ekonomeri Bölümü

Detaylı

Cari İşlemler Açığı ve Sürdürülebilirlik: Türkiye Örneği

Cari İşlemler Açığı ve Sürdürülebilirlik: Türkiye Örneği Aaürk Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi 05 9 (): 35-36 Cari İşlemler Açığı ve Sürdürülebilirlik: Türkiye Örneği Munise ILIKKAN ÖZGÜR (*) Öze: Makroekonomik isikrarının sağlanmasında cari işlemler

Detaylı

Para Talebinin Belirleyenleri ve İstikrarı Üzerine Bir Uygulama: Türkiye Örneği

Para Talebinin Belirleyenleri ve İstikrarı Üzerine Bir Uygulama: Türkiye Örneği YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:3 Cil: Sayı: Celal Bayar Üniversiesi İ.İ.B.F. MANİSA Para Talebinin Belirleyenleri ve İsikrarı Üzerine Bir Uygulama: Türkiye Örneği Yrd. Doç. Dr. Burcu ÖZCAN Fıra Üniversiesi, İ.İ.B.F.,

Detaylı

Harrod-Nötr Teknolojik Gelişme Varsayımı Altında Türkiye de Büyümenin Kaynakları

Harrod-Nötr Teknolojik Gelişme Varsayımı Altında Türkiye de Büyümenin Kaynakları EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cil: 5 Sayı: 4 Ekim 205 ss. 495-508 Harrod-Nör Teknolojik Gelişme Varsayımı Alında Türkiye de Büyümenin Kaynakları Sources of Growh in Turkey Under Harrod-Neural

Detaylı

Reel Döviz Kuru Endeksinin Otoregresif Koşullu Değişen Varyanslılığının Analizi: İki Eşikli Tarch Yöntemi İle Modellenmesi

Reel Döviz Kuru Endeksinin Otoregresif Koşullu Değişen Varyanslılığının Analizi: İki Eşikli Tarch Yöntemi İle Modellenmesi Reel Döviz Kuru Endeksinin Ooregresif Koşullu Değişen Varyanslılığının Analizi: İki Eşikli Tarch Yönemi İle Modellenmesi Reel Döviz Kuru Endeksinin Ooregresif Koşullu Değişen Varyanslılığının Analizi:

Detaylı

eyd Ekonomik Yaklaşım Derneği / Association

eyd Ekonomik Yaklaşım Derneği / Association eyd Ekonomik Yaklaşım Derneği / Associaion Ekonomik Yaklaşım 016, 7(99): 1-15 www.ekonomikyaklasim.org doi: 10.5455/ey.35908 BIST-100 Endeksinin Volail Davranışlarının Simerik Ve Asimerik Sokasik Volailie

Detaylı

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE KISA VE UZUN VADELİ SERMAYE HAREKETLERİ İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE KISA VE UZUN VADELİ SERMAYE HAREKETLERİ İLİŞKİSİ Marmara Üniversiesi İ.İ.B.F. Dergisi YIL 2007, CİLT XXII, SAYI 1 TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE KISA VE UZUN VADELİ SERMAYE HAREKETLERİ İLİŞKİSİ Araş. Gör. Burcu KIRAN * Öze Bu çalışmada, reel döviz kuru

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası Sayı: 2010-8 / 24 Mayıs 2010 EKONOMİ NOTLARI TCMB Faiz Kararlarının Piyasa Faizleri Ve Hisse Senedi Piyasaları Üzerine Ekisi Mura Duran Refe Gürkaynak Pınar Özlü Deren

Detaylı

TÜRKİYE DE FISHER ETKİSİNİN GEÇERLİLİĞİ: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI

TÜRKİYE DE FISHER ETKİSİNİN GEÇERLİLİĞİ: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI TÜRKİYE DE FISHER ETKİSİNİN GEÇERLİLİĞİ: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI Tayfur BAYAT ÖZ Bu çalışmada 2002M-20M5 dönemine ai aylık verilerle alernaif nominal vadeli mevdua faiz oranları ile ükeici

Detaylı

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir.

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir. YAPISAL DEĞİŞİKLİK Zaman serileri bazı nedenler veya bazı fakörler arafından ekilenerek zaman içinde değişikliklere uğrayabilirler. Bu değişim ikisadi kriz, ikisa poliikalarında yapılan değişiklik, eknolojik

Detaylı

DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller

DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıılmış Gecikme ve Ooregresiv Modeller 1 Zaman serisi modellerinde, bağımlı değişken Y nin zamanındaki değerleri, bağımsız X değişkenlerinin zamanındaki cari

Detaylı

Reel Kesim Güven Endeksi ile İMKB 100 Endeksi arasındaki dinamik nedensellik ilişkisi

Reel Kesim Güven Endeksi ile İMKB 100 Endeksi arasındaki dinamik nedensellik ilişkisi İsanbul Üniversiesi İşleme Fakülesi Dergisi Isanbul Universiy Journal of he School of Business Adminisraion Cil/Vol:38, Sayı/No:1, 009, 4-37 ISSN: 1303-173 - www.ifdergisi.org 009 Reel Kesim Güven Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ

TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ Nüfusbilim Dergisi\Turkish Journal of Populaion Sudies, 2012, 34, 31-50 31 TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ Ölümlülük ahminleri, demografi ve aküerya bilimlerinde önemli bir rol oynamakadır.

Detaylı

Erkan Özata 1. Econometric Investigation of the Relationships Between Energy Consumption and Economic Growth in Turkey

Erkan Özata 1. Econometric Investigation of the Relationships Between Energy Consumption and Economic Growth in Turkey 1 Öze: Ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinin sürükleyici unsuru ve en emel gereksinimlerinden biri enerjidir. Đş yapma kapasiesi olarak anımlanan enerjiye gelişmiş ülkelerle birlike, gelişmek iseyen

Detaylı

AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ

AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ,, 15(),71-79 AYÇİÇEK VE SOYA YAĞI İTHALAT TALEBİNİN ANALİZİ Selim Adem HATIRLI Vecdi DEMİRCAN Ali Rıza AKTAŞ Süleyman Demirel Üniversiesi Ziraa Fakülesi Tarım

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜTÇE AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ANALİZİ

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜTÇE AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ANALİZİ Ekonomeri ve İsaisik Sayı:8 2008 45-64 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜTÇE AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Özlem GÖKTAŞ

Detaylı

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile)

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile) Tahmin Yönemleri Çif Üsel Düzelme (Hol Meodu ile) Hol meodu, zaman serilerinin, doğrusal rend ile izlenmesi için asarlanmış bir yönemdir. Yönem (seri için) ve (rend için) olmak üzere iki düzelme kasayısının

Detaylı

TÜRKİYE DE KAMU HARCAMALARI DIŞ TİCARET AÇIKLARI ÜZERİNDE ETKİLİ Mİ? ARE GOVERNMENT EXPENDITURES EFFECTIVE ON TRADE DEFICITS IN TURKEY?

TÜRKİYE DE KAMU HARCAMALARI DIŞ TİCARET AÇIKLARI ÜZERİNDE ETKİLİ Mİ? ARE GOVERNMENT EXPENDITURES EFFECTIVE ON TRADE DEFICITS IN TURKEY? Akademik Araşırmalar ve Çalışmalar Dergisi / Journal of Academic Researches and Sudies Alınış arihi: 0.0.04 Kabul Ediliş arihi: 0.04.04 ÜRKİYE DE KAMU HARCAMALARI DIŞ İCARE AÇIKLARI ÜZERİNDE EKİLİ Mİ?

Detaylı

ULUSAL HİSSE SENETLERİ PİYASASI NDA ETKİNLİK

ULUSAL HİSSE SENETLERİ PİYASASI NDA ETKİNLİK ULUSAL HİSSE SENETLERİ PİYASASI NDA ETKİNLİK Nuray ERGÜL ÖZET Son yıllarda, Türk Sermaye Piyasalarında hukuk, muhasebe ve deneim alanlarında, uluslararası kuralların uygulanması için büyük değişiklikler

Detaylı

The Validity Problem of Purchasing Power Parity in International Trade: A Time Series Analysis for Turkey

The Validity Problem of Purchasing Power Parity in International Trade: A Time Series Analysis for Turkey MPRA Munich Personal RePEc Archive The Validiy Problem of Purchasing Power Pariy in Inernaional Trade: A Time Series Analysis for Turkey Ceva Bilgin Bursa Teknik Üniversiesi 4 April 2018 Online a hps://mpra.ub.uni-muenchen.de/87630/

Detaylı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Ankara e-posta: selma@kayalak.com. Geliş Tarihi/Received:30.05.2012

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Ankara e-posta: selma@kayalak.com. Geliş Tarihi/Received:30.05.2012 Türkiye de Fındık Üreim Alanlarının Armasında Deseklemelerin Ekisi Selma KAYALAK 1 Ahme ÖZÇELİK 2 1 Çanakkale Onsekiz Mar Üniversiesi Ziraa Fakülesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Çanakkale 2 Ankara Üniversiesi

Detaylı

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems Available online a www.alphanumericjournal.com alphanumeric journal The Journal of Operaions Research, Saisics, Economerics and Managemen Informaion Sysems Received: May 11, 2018 Acceped: Ocober 09, 2018

Detaylı

DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller

DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ GECİKMELİ İLİŞKİLER: Dağıılmış Gecikme ve Ooregresiv Modeller 1 Saik Model Y = b 0 + b 1 X + u, (=1,2,,n.) Saik Model, Y ve X arasında aynı dönemde yani döneminde oraya çıkan ilişkiden

Detaylı

Crude Oil Import and Economic Growth: Turkey

Crude Oil Import and Economic Growth: Turkey MPRA Munich Personal RePEc Archive Crude Oil Impor and Economic Growh: Turkey Erginbay Ugurlu and Aydın Ünsal Isanbul Aydın Universiy, Gazi Universiy 28 May 2009 Online a hps://mpra.ub.uni-muenchen.de/69923/

Detaylı

Cari İşlemler Açığının Sürdürülebilirliğinin Çoklu Yapısal Kırılmalı Eşbütünleşme Yöntemi ile Sınanması

Cari İşlemler Açığının Sürdürülebilirliğinin Çoklu Yapısal Kırılmalı Eşbütünleşme Yöntemi ile Sınanması Çukurova Üniversiesi İİBF Dergisi Cil:19. Sayı:2. Aralık 2015 ss.135-149 Cari İşlemler Açığının Sürdürülebilirliğinin Çoklu Yapısal Kırılmalı Eşbüünleşme Yönemi ile Tesing he Susainabiliy of Curren Accoun

Detaylı

Ayhan Topçu Accepted: January 2012. ISSN : 1308-7304 ayhan_topcu@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Ankara-Turkey

Ayhan Topçu Accepted: January 2012. ISSN : 1308-7304 ayhan_topcu@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Ankara-Turkey ISSN:136-3111 e-journal of New World Sciences Academy 212, Volume: 7, Number: 1, Aricle Number: 3A47 NWSA-PHYSICAL SCIENCES Received: December 211 Ayhan Toçu Acceed: January 212 Fahrein Arslan Series :

Detaylı

Türkiye nin Marshall-Lerner Koşuluna İlişkin Parçalı Eşbütünleşme Analizi

Türkiye nin Marshall-Lerner Koşuluna İlişkin Parçalı Eşbütünleşme Analizi YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2009 Cil:16 Sayı:1 Celal Bayar Üniversiesi İ.İ.B.F. MANİSA Türkiye nin Marshall-Lerner Koşuluna İlişkin Parçalı Eşbüünleşme Analizi Yrd. Doç. Dr. C. Erdem HEPAKTAN Celal Bayar Üniversiesi,

Detaylı

Yaz Saati Uygulaması Anomalisinin İMKB 100 Endeks Getirisine Etkisinin Test Edilmesi

Yaz Saati Uygulaması Anomalisinin İMKB 100 Endeks Getirisine Etkisinin Test Edilmesi EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cil: 10 Sayı: 4 Ekim 2010 ss. 1139-1153 Yaz Saai Uygulaması Anomalisinin İMKB 100 Endeks Geirisine Ekisinin Tes Edilmesi Tesing he Effec of he Dayligh Saving Time

Detaylı

BANKA KREDİ PORTFÖYLERİNİN YÖNETİMİNDE ÖDEMEME RİSKİ ANALİZİ: KALMAN FİLTRESİNE DAYANAN ALTERNATİF BİR YÖNTEM ÖNERİSİ

BANKA KREDİ PORTFÖYLERİNİN YÖNETİMİNDE ÖDEMEME RİSKİ ANALİZİ: KALMAN FİLTRESİNE DAYANAN ALTERNATİF BİR YÖNTEM ÖNERİSİ BANKA KREDİ PORTFÖLERİNİN ÖNETİMİNDE ÖDEMEME RİSKİ ANALİZİ: KALMAN FİLTRESİNE DAANAN ALTERNATİF BİR ÖNTEM ÖNERİSİ K. Bau TUNA * ÖZ Ödememe riski banka kredilerini ve bankaların kredi porföylerini ekiler.

Detaylı

HİSSE SENEDİ FİYATLARI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ

HİSSE SENEDİ FİYATLARI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ The Journal of Academic Social Science Sudies Inernaional Journal of Social Science Doi number:hp://dx.doi.org/10.9761/jasss2963 Number: 37, p. 399-408, Auumn I 2015 Yayın Süreci Yayın Geliş Tarihi Yayınlanma

Detaylı

EĞİTİM, SAĞLIK VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİLER: TÜRKİYE İÇİN BİR ANALİZ

EĞİTİM, SAĞLIK VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİLER: TÜRKİYE İÇİN BİR ANALİZ The Journal of Knowledge Economy & Knowledge Managemen / Volume: V SPRING EĞİTİM, SAĞLIK VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİLER: TÜRKİYE İÇİN BİR ANALİZ Hilal BOZKURT Öze: Çok sayıda ampirik araşırma

Detaylı

Hisse Senedi Fiyatlarıyla Yabancı İşlem Hacmi Arasında Nedensellik:

Hisse Senedi Fiyatlarıyla Yabancı İşlem Hacmi Arasında Nedensellik: Hisse Senedi Fiyalarıyla abancı İşlem Hacmi Arasında Nedensellik: Toda-amamoo aklaşımı Dr. Cüney AKAR Balıkesir Üniversiesi, Bandırma İİBF. Öze Bu çalışmada İsanbul Menkul Kıymeler Borsasında (İMKB) IMKB100

Detaylı

MALİ POLİTİKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN YAPISAL KIRILMALI PERİYODİK BİRİM KÖK TESTİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

MALİ POLİTİKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN YAPISAL KIRILMALI PERİYODİK BİRİM KÖK TESTİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Doğuş Üniversiesi Dergisi, 12 (1) 2011, 32-45 MALİ POLİTİKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN YAPISAL KIRILMALI PERİYODİK BİRİM KÖK TESTİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ THE ANALYSIS OF SUSTAINABILITY OF FISCAL POLICIES

Detaylı

EKONOMİK BİR UYGULAMA İLE KENDİNDEN UYARIMLI EŞİKSEL DEĞİŞEN VARYANSLI OTOREGRESİF MODEL

EKONOMİK BİR UYGULAMA İLE KENDİNDEN UYARIMLI EŞİKSEL DEĞİŞEN VARYANSLI OTOREGRESİF MODEL EKONOMİK BİR UYGULAMA İLE KENDİNDEN UYARIMLI EŞİKSEL DEĞİŞEN VARYANSLI OTOREGRESİF MODEL Ümran M. TEKŞEN KAHRAMAN *, Aşır GENÇ ** ÖZET Bu çalışmada, eşiksel ooregresif (TAR) modeller sınıfından kendinden

Detaylı

Metal (Çelik) Kullanım Yoğunluğu Hipotezinin Türkiye Ekonomisi için Sınanması Intensity of Metal (Steel) Use Hypothesis: A Test for Turkish Economy

Metal (Çelik) Kullanım Yoğunluğu Hipotezinin Türkiye Ekonomisi için Sınanması Intensity of Metal (Steel) Use Hypothesis: A Test for Turkish Economy SESSION Meal (Çelik) Kullanım Yoğunluğu Hipoezinin ürkiye Ekonomisi için Sınanması Inensiy of Meal (Seel) Use Hypohesis: A es for urkish Economy Assoc. Prof. Dr. Fikre Dülger (Çukurova Universiy, urkey)

Detaylı

İMKB 100 endeksindeki kaldıraç etkisinin ARCH modelleriyle iki alt dönemde incelenmesi

İMKB 100 endeksindeki kaldıraç etkisinin ARCH modelleriyle iki alt dönemde incelenmesi İsanbul Üniversiesi İşleme Fakülesi Dergisi Isanbul Universiy Journal of he School of Business Adminisraion Cil/Vol:41, Sayı/No:, 1, 14-6 ISSN: 133-173 www.ifdergisi.org 1 İMKB 1 endeksindeki kaldıraç

Detaylı

FİNANSAL PİYASA VOLATİLİTESİ VE EKONOMİ

FİNANSAL PİYASA VOLATİLİTESİ VE EKONOMİ FİNANSAL PİYASA VOLATİLİTESİ VE EKONOMİ Yrd. Doç. Dr. Hülya Kanalıcı Akay Uludağ Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi Mehme Nargeleçekenler Uludağ Üniversiesi İkisadi ve İdari Bilimler Fakülesi

Detaylı

VAR YAKLAŞIMI İLE VERİMLİLİK ŞOKLARININ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

VAR YAKLAŞIMI İLE VERİMLİLİK ŞOKLARININ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ VAR YAKLAŞIMI İLE VERİMLİLİK ŞOKLARININ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Leven ERDOĞAN ÖZET. Bu çalışmada verimliliğin devrevi harekei, ekonomik faaliyelerle ilişkisi ve verimliliği nelerin belirlediği açıklanmaya

Detaylı

Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller. Mehmet Vedat PAZARLIOĞLU

Dağıtılmış Gecikme ve Otoregresiv Modeller. Mehmet Vedat PAZARLIOĞLU Dağıılmış Gecikme ve Ooregresiv Modeller Mehme Veda PAZARLIOĞLU Saik Model Nedir? Saik Model, Y ve X arasında aynı dönemde yani döneminde oraya çıkan ilişkiden gelmekedir. Y = b 0 + b 1 X + u, (=1,2,,n.)

Detaylı

OTOKORELASYON OTOKORELASYON

OTOKORELASYON OTOKORELASYON OTOKORELASYON OTOKORELASYON Y = α + βx + u Cov (u,u s ) 0 u = ρ u -1 + ε -1 < ρ < +1 Birinci dereceden Ookorelasyon Birinci Dereceden Ooregressif Süreç; A R(1) e = ρ e -1 + ε Σe e ˆ ρ = Σ 1 e KARŞILA ILAŞILAN

Detaylı

FİRMALARIN BANKA KREDİSİ KULLANIMINDA GÜVEN FAKTÖRÜNÜN ETKİSİ * THE EFFECT OF CONFIDENCE FACTOR ON USED OF BANK CREDIT BY FIRMS

FİRMALARIN BANKA KREDİSİ KULLANIMINDA GÜVEN FAKTÖRÜNÜN ETKİSİ * THE EFFECT OF CONFIDENCE FACTOR ON USED OF BANK CREDIT BY FIRMS ANADOLU ÜNİVERS İTES İ S OS YAL BİLİMLER DERGİS İ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES Cil/Vol. : - S ayı/no: 2 : 33 42 (20) FİRMALARIN BANKA KREDİSİ KULLANIMINDA GÜVEN FAKTÖRÜNÜN ETKİSİ * Yrd.

Detaylı

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi

Türkiye nin Kabuklu Fındık Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES www.urkjans.com Türkiye nin Kabuklu Fındık Üreiminde Üreim-Fiya İlişkisinin Koyck Yaklaşımı İle Analizi Şenol ÇELİK*

Detaylı