Sırrı Süreyya Önder ve Özgü Namal: Mizah acıyı yok saymak değil, acıya direnişin, öfkenin, itirazın, en soylu biçimlerindendir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sırrı Süreyya Önder ve Özgü Namal: Mizah acıyı yok saymak değil, acıya direnişin, öfkenin, itirazın, en soylu biçimlerindendir."

Transkript

1 ırrı üreyya nder ve zgü Namal: Mizah acıyı yok saymak değil, acıya direnişin, öfkenin, itirazın, en soylu biçimlerindendir. 4 Aralık alı günü Mithat Alam Film Merkezi nin konukları Beynelmilel filminin yönetmeni ırrı üreyya nder ile başrol oyuncusu zgü Namal dı. Beynelmilel filminin gösteriminin ardından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Ayşegül Oğuz un yaptığı söyleşiye katılım oldukça yüksekti. nder in ve Namal ın esprileriyle canlılık kazanan söyleşi boyunca Beynelmilel den yönetmenlikten, oyunculuktan, yönetmen-oyuncu ilişkisinden ve 12 Eylül den bahsedildi. ırrı üreyya nder: Kırkından sonra sinemaya heves etmiş ve sinemanın önce öğrencisi, sonra öğretmeni, sonra da yönetmeni ve senaristi olmuş birisiyim. Bunun dışında politik bir kimliği olan ve hayatını buna göre tanzim eden bir kişiyim. Bir sosyalistim. 12 Eylül de 8 yıla yakın cezaevinde kaldım. Daha sonra değişik sebeplerle girip girip çıktım. Ayşegül Oğuz: izi sinemaya yönlendiren, sizde o ilk kıvılcımı çakan neydi? eyrettiğim ilk film Kâbe filmiydi. Kâbe ye gidemeyen fukara kesim için yazlık sinemalara böyle filmler gelirdi ve ailece gidilirdi. İkincisi de Ediz Hun ve Hülya Koçyiğit in oynadığı en Bir Meleksin (Yön: Nejat aydam, 1969). Onu da yazlık sinemada seyretmiştim. O melodram ve romantiklik bana sindi. Yılmaz Güney in Umut (1970) filmini seyredene kadar da gitmek bilmedi. Umut tan sonra Türk sinemasında

2 146 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 hiçbir şey aynı kalmamıştır. Bir meseleyi politik olarak anlatma fikri de ondan sonra üzerime sindi. Bunun dışında çok okuyan birisiyim. Cezaevleri eğer dönüştürmesini bilirseniz, bir okul işlevi de görüyordu bizim zamanımızda. Tutuklu profili, bir ülkeye birkaç tane bakanlar kurulu, birkaç meclis ve üniversite kuracak kadar donanımlı insanlardan müteşekkildi. Böyle zor bir dönemden sonra Beynelmilel (Yön: ırrı üreyya nder ve muharrem Gülmez, 2006) gibi sıcak bir anlatı yaratmayı nasıl başardınız? ırrı üreyya nder: Biz aslında bu ülkede birçok şeyin mirasçısıyız. Bu coğrafya Aziz Nesin gibi bir yazı adamını yetiştirmiş. İlyada dan 1 beri, bu toprakları anlatan her şeyde bir ironi vardır. Mizah, yapısı gereği dünyanın en muhalif dilidir ve çok ciddi bir iştir. Eğer katmanlı anlatım yolları bulursanız, mizah en etkili dildir. İnsanlar yeryüzünde aynı şeylere ağlarlar. Ama gülmek öyle değildir. Bazı müşterek noktalar olabilir fakat dünyada ne kadar insan varsa o kadar gülme biçimi ve refleksi vardır. Etkili anlatımdan kastettiğim de bunun müşterek paydasını yakalamak. Mizah acıyı yok saymak değil, acıya direnişin, öfkenin, itirazın, en soylu biçimlerindendir. Bu yaşadığımız coğrafya hep tiranlıklarla örülüdür. Bizim bağrımızı tepmeyen kavim kalmamış. Ama Nasrettin Hoca göle maya çalmanın ötesinde Moğol istilasına direniş figürü olarak çıkmış. Demek ki bizde mizah damarı genetik olarak var. Biz de onun çıraklarından birisi olarak, o dile yaslanmayı tercih ettik. Yoksa kahrımızdan ölürdük. Üzüntüyle hayat geçmez ya! Beynelmilel kafanızda nasıl oluştu? enaryo süreci nasıl gelişti? Ben önceden de yazan bir insandım. Yazdıklarım çok az yerde yayınlanan şeylerdi ya da çok azını gönderiyordum. Bir roman çalışmasına girmiştim. O sıralarda dünyanın dört bir 1 Homeros un Truva savaşını anlatan ünlü destanı.

3 ırrı üreyya nder, zgü Namal 147 tarafında işçilik ediyordum. Kazakistan ın Atyrau kentinde bir inşaatta çalışırken bu senaryonun, bu romanın koordinatlarını yerli yerine oturttum. onra Türkiye ye döndüm. Yine bir inşaatta çalışıyorum. Duvar ın (Yön: Yılmaz Güney, 1983) Türkiye gösterimi yapılıyordu 2 Beyoğlu ineması nda. Orada bir yazı gördüm, enaryo yazmak ister misiniz? diye. Kim istemez ki! Ve Barış Pirhasan a gittim. Beni şöyle bir süzdükten sonra Niye sinema yapmak istiyorsun dedi. Vallahi çok öfkeliyim hoca, bildiğin gibi değil dedim. inemaya başlamak için çok iyi bir sebep dedi. Barış ın öğrencisi oldum. ğretmenliği boyunca öfkeyle arama mesafe koymayı öğretti bana. Başlamak için iyi bir sebep ama sürdürmek için ayak bağıdır diyerek mizaha daha çok yaslandık. Beynelmilel de yaşadıklarınızdan çok iz var mı? Mitingde Enternasyonal marşı 3 çalmak benim düşümdü. Onun dışında hepsi gerçekti. Filmin senaryosunu yazdıktan sonra, filmin çekimine kadar giden süreci anlatabilir misiniz biraz? Yazmayı biraz öğrenince bazı televizyon dizilerinin senaryolarını yazmaya başladım. Çünkü amelelikten daha kolay, hem para da kazanıyorsun. Yine öyle bir yazı çalışması için zgü Namal ın evindeydik zgü ye anlattım bu projeyi ve zgü ağlamaya başladı. Bunu sen çekmelisin dedi. Ama daha önce Adıyaman da bunun 34 dakikalık belgeselini çektim. Tüm bunlar da sete öyle deli bozuk girmeye yetmedi. Muharrem Gülmez den rica ettik ve bu yol arkadaşlığını kabul etti, filmin yönetmenliğini paylaştık. Çünkü bende telaffuz hak getire. et terminolojisine hâkim biri lazımdı. Ama gerçekten zgü nün yüreklendirmesinin önemli bir payı oldu. Bu zgü yü etkileyebiliyorsa, insanları da etkileyebilirim diye düşündüm. 2 Duvar, Türkiye de ancak 20 Ekim 2000 tarihinde vizyona girebilmiştir. 3 Fransızca orjinali 1870 yılında Eugene Pottier tarafından yazılan ve Pierre Degeyter tarafından 1888 yılında bestelenen sosyalist marşı.

4 148 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 zgü Namal: enaryoyu okumadım, önce dinledim. O anlatırken çok etkilenmiştim, Gülendam ın hikâyesinde kendimi görmüştüm. onra senaryoyu okuduğumda gerçekten çok etkilendim ve ağladım. ırrı üreyya nder: Benim hayatımda, yapmadığım iş kalmadı gibi bir şey. Kamyon şoförlüğü, otobüs şoförlüğü, mevsimlik işçilikler, araba tamirciliği, seyyar satıcılık Ben hiçbir zaman girdiğim işte şartları veri olarak kabul etmem. Şartların değiştirilebileceğini, dönüştürülebileceğini düşünürüm. Filmi çekebileceğime Barış a öğrenci olduğum andan sonra inanıyordum. Çekerim ya da çekemem. Ama önemli olan meseleye böyle yaklaşmak Bu samimiyetinizdir aynı zamanda. etin ilk gününden çok sıkı bir şekilde hazırlandık. Tarsus ta otele yerleştik. Çekimden bir gün önce kamyonlar geldi. Işık, kamera, set, on iki on üç tane tır otelin bahçesinde ekipmanları indirmeye başladığında, benim hocamdır, Feyzi Tuna yı aradım. Feyzi ağabey Kaçsam beni saklar mısın? dedim. Gözüm korktu. Ama Muharrem in varlığı gerçekten benim için bir konfordu. İlk gün ilk planı çektik. Benim yazmamla o gün arasında, iki buçuk üç yıl gibi çileli bir süreç geçmişti. Çok sulu göz bir adam değilim. Fakat video asistte görünce kendimi tutamadım. İlk günün duygusuydu. arıldık, kucaklaştık. enaryoyu yazdığınız süreçte karakterler için aklınızda belli isimler var mıydı? Cezmi Baskın kafamda hep Abuzer karakteri olarak vardı. Onu ilk olarak 1979 yılında Aladağlı Mıho da 4 seyretmiştim. Çok etkiliydi oradaki oyunu. zgü ile tanışana kadar Gülendam rolü için Türk sinemasının en güzel kızını oynatmayı düşünüyordum. İkinci cast için yazarken oyuncular kafamda o kadar belliydi ki karakter adıyla oyuncu adları aynıydı. Dilber, Dilber Ay dı. Onu pavyon kadını olarak tasarlamıştım. Yaptığım işler arasında saymayı unuttum. ğrenciyken Dilber Ay ın arkasında pavyonlarda saz çalardım. 4 mer Polat ın 1977 tarihli bir oyunu.

5 ırrı üreyya nder, zgü Namal 149 Kâhtalı Mıçı da Anadolu da bir yıldız. yle değil mi? ırrı üreyya nder: Aslında Türkiye nin ilk underground 5 müzisyenidir. Kimsenin haberi olmadan, gizli saklı altı yüz bin kaset satan bir adamdan bahsediyoruz. Kâhtalı Mıçı nın sahnesi filmin akışı içerisindeki dramatolojik zorluğuna rağmen, Mıçı ya teşekkür sahnesi olarak yazılmıştır. Mıçı Adıyamanlıdır ve 12 Eylül ün en büyük kahrını çeken adamlardan birisidir. Underground kasetlerinden birinde bir Mahzuni parçası okuduğu için 12 Eylül de başına gelmeyen kalmamıştır. Âşık Mahzuni nin kendisine bu kadar zulmetmediler. Cezaevinden tahliye olduktan sonra Adıyaman a gittim. Kapımızı çaldım. Anam açtı. arıldık, kucaklaştık. Kapı çaldı tekrar. Açtım ki Kâhtalı Mıçı. Geçmiş olsuna gelmiş ve başka da kapıyı çalan olmadı. Kapımı ilk ve tek çalan adam olmasından dolayı o sahne Mıçı ya bir teşekkür sahnesidir. Bizi görünce yolunu değiştiriyordu insanlar. Açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldım. Adıyaman da kimse iş vermiyordu. Bir süre otobüs şoförlüğü yaptıktan sonra İstanbul a gittim. İlk filminizde zgü Namal, Oktay Kaynarca, Meral Okay gibi tanınmış isimlerle çalışmak nasıl bir deneyim oldu? Bir oyuncunun olmazsa olmazı olan egolarını hiç dayatmadan filme hazırlanmışlardı. Böyle bir oyun mu yoksa şöyle mi olsun diyerek başta zgü olmak üzere herkes seçenek çoğalttı ve bize seçmek kaldı. ete gitmeden önce zgü yle iki, üç kere çalıştık ve rolü zgü ye teslim ettik. zgü nin rolü çok kilit bir roldü. Orada bir tökezleseydik, bu film olmazdı. Tüm bu insanlarla çalışmak bizim için bir avantaj oldu. Çalışma esnasında, meselemizi ve hâkimiyetimizi gördüler ve seti paylaşmayı kabul ettiler. tar dediğimiz o oyuncuların işi bitiyordu ama otele gitmiyorlardı. Bir bakıyordum, ışıkçıya, makyöze yardım ediyorlar, kos- 5 Kelime anlamı yeraltı dır, daha kısıtlı ama çok bağlı bir kitle tarafından bilinen ya da takip edilen anlamında kullanılmaktadır.

6 150 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 tümcüyle dövüşüyorlar. Onlar bizlerden daha iyi yönetmenlerdi. Bizim hayatımızı olağanüstü kolaylaştırdılar. Kaç hafta sürdü setiniz? ırrı üreyya nder: Altı buçuk hafta sürdü ve Tarsus çok sıcaktı, 50 dereceydi. Bir iki kere cinnet eşiğinden döndü oyuncular. Temmuzda, Tarsus ta film çekiyoruz ve öyle bir sıcak var. O sıcakta gece dokuz buçuk, ona kadar çekimler devam ediyor. On bire kadar güneşi bekliyorduk. Bir de pus çöküyordu. Işık açısından öyle bir sıkıntımız vardı. Aslında filmi Adıyaman da çekmeyi çok istiyordum. 12 Eylül den sonra estetik olarak mimaride, kent planlamasında bir derbederlik, bir hiçlik bu ülkeye hâkim oldu. Güzelim taş binalar plastik doğramalarla hep tarumar edilmiş. Bir sürü yer gezdik ve Tarsus u görünce Burası! dedik. Çünkü BM tarafından korumaya alınmıştı. Yoksa memlekette dönem filmi çekecek yer yok. Filmin kurgu süreci nasıl geçti? Kurguda atmak istemediğiniz yerler oldu mu? Kurgu, setten daha çileli geçti. Filmden otuz bir dakika attık, izlediğiniz beş dakikalık finali yeniden çektik. Bir gece birden bu final aklıma geldi. Finaldeki müzik rahmetli babamın bestesiydi. Finali çektik, yapıştırdık ve izledik. Hukuksal olarak gösterilmesi sıkıntı doğuracağı vehmedilen bazı yerleri çıkarmak zorunda kaldık. Bir de beceremediğimiz yerler vardı. Onları da çıkardık. Çıkarmak zorunda kaldığınız yerlerden bahsedebilir misiniz? İlk önce BKM nin yapımcı olarak çıkarılmasını şart koştuğu sahneleri çıkardık. Onun dışında bu ülkede bir üniforma tabusu var. Üniformalı adama kötü hiçbir şey yaptıramıyorsunuz. Aslında sosyal hayatta kötü bir sürü şey yapıyorlar. Kabaca söylersek, hayatın bu ülkede değişik kisvelerle devam etmekte olduğunu anlatan bir finali vardı. Yan hikâyeler açıkta kalmıyordu.

7 ırrı üreyya nder, zgü Namal 151 Gülendam ve Haydar ölüyordu bir versiyonda. zgü yü ağlatan versiyon da buydu. Çıkartılan finalde babayı ve bütün bandoyu cezaevine atıyorlar. O dönemd cezaevlerindeki prototip uygulamaların hepsini şöyle bir görüyoruz yılında tahliye ediliyorlar. Bir askeri cip geliyor çalgıcıların kahvesine. Kentin tüm çalgıcıları cezaevine girince, o kahvede yeni müzisyenler görüyoruz. Yamaha ve Casio orglar görüyoruz. Artık gevendeler 6 istenmiyor. ivil kaymakam kenti ziyaret edecektir ve belediye bünyesinde bir bando kurulacaktır. Bando birbirine bakıyor; bando meselesinde başlarına gelmeyen kalmamış. Davulcu hemen öne atılıyor ve Arım Balım Peteğim i çalalım diyor. zal kente gelecek ve o şarkı da zal la çok özdeşleşmiş bir şarkı. onra bunları bir mezar taşı imalatçısında görüyoruz. Gülendam ve Haydar ı bir dozerle faili meçhul, kimsesizler mezarlığına gömmüşler. Başlarında bir taş bile yok. Dozer operatörü onları gömerken polis ve askerden gizli fatiha okuyor. O adam, Abuzer ve Nazmi Kırık a mezarın yerini gösteriyor. Çocuklarımızın bir taşı olsun en azından diye mezar taşı yaptırıyorlar. Abuzer le Nazmi nin dışında herkes yeni bandoya katılıyor. Final günü yeni bando zabıta üniformaları içinde geliyor. Lejyoner formasını çıkartıp, zabıta üniformasıyla ama yine bir üniformayla geliyorlar. Abuzer ve Nazmi bir at arabasında, ters çevrilmiş bir mezar taşıyla gidiyorlar. Bandoyla at arabası yolda karşılaşıyor. Bir tereddüt anı yaşanıyor. Bandodan birkaç kişi ayrılarak, at arabasının peşine takılıyor. Mezarlığı görüyoruz. Taşı dikiyorlar, ama taşta ne yazdığını okuyamıyoruz. Abuzer kemanını çıkarıyor ve kızının ağladığı unam parçasını çok içli bir şekilde çalıyor. Genel anonstan kentte çalan Arım Balım Peteğim in sesi geliyor. Abuzer in kemanının sesini bastırıyor. Abuzer şöyle bir sesi dinliyor, ardından da okayım balınıza diyor. onra alaturka makamında Enternasyonal i çalmaya başlıyor. Biz dönüyoruz, 6 Daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sokak/düğün çalgıcısı olarak çalışan yerel müzisyenlerden oluşan orkestralara verilen isimdir.

8 152 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 ilk defa mezar taşını okuyoruz: Beynelmilel, Gülendam ve Haydar ın ruhuna el-fatiha. Bu sahneyi çıkarmak olmak zor oldu mu sizin için? ırrı üreyya nder: Ben sinema zekâsına çok inanan bir adamım. Kendime bu anlamda kırık not verdim. Yani isterseniz her derdi anlatabilirsiniz. Bunun bir yolu vardır. Bu ülkede sansür sadece bize uygulanmış bir şey değil ki! Bu ülke Abdülhamit ten, hatta daha da eskiden beri sansürü tanıyor. Bunu aşmanın en kestirme yolu zekânızdır. Ben o zekâyı, o hercümerç içinde gösteremediğim için de kendime kırık not verdim. Bu yüzden içimde hiç uhde kalmadı. İlk filmi kendimize okul saydık. Okulda bir sürü şey öğreniliyor. Biz de öyle öğrendik. Beynelmilel yılın en sevilen filmlerinden biri oldu, festivallerden birçok ödüller aldı. ncelikle filmin Türkiye içinde algılanışına baktığınızda, vermek istediğiniz duygunun izleyiciye geçtiğine inanıyor musunuz? Asgari anlamda tabii ki evet. On altı tane ödül aldık. Ben her gece yeniden sayıyorum. Genellikle jüriyle, elitle, avamın zevkleri pek bağdaşmaz. Adana da, İstanbul da, elanik te, Barcelona da jüri özel ödül verirken, halk jürisi de en iyi film ödülünü veriyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Yoksa popülizmi seven bir adam değilim. Genel anlamda bu duyguyu geçirdik. Film 12 Eylül filmleri içinde değerlendirilirse yüz doksan dört bin gibi iyi bir gişe yaptı. Başlangıç için yeterlidir diye düşünüyorum. Bir röportajınızda 12 Eylül o kadar travmatik bir dönem ki, ne kadar film yapılırsa az diyorsunuz. Türk sinemasında 12 Eylül ün ele alınışını nasıl buluyorsunuz? ırrı üreyya nder: 12 Eylül de yaşananlar sanat ve edebiyata kalın geldi. Çok ağır geldi. Bu ülkenin nüfusu o zaman otuz beş milyonsa, bir milyon altı yüz bin kişi gözaltına alınmış. İstisnasız hepsi eza, cefa görmüş. Yüzlerce insan idam edilmiş. Hatta yaşlarını büyüterek çocuk-

9 ırrı üreyya nder, zgü Namal 153 ları asmışlar, binlerce, yüz binlercesi 1402 likler 7 bir yasayla işinden atılmış, aşından, ekmeğinden, sağlığından, umudundan edilmiş. Gerçekten mümtaz insanlar yetiştirmiş bu toprak. Bu ülkenin geri döndürülemez, satın alınamaz, yeniden üretilemez, en kıymetli şeyini, zamanını çaldılar. Yıllarca bu ülkede kitap suç aleti olarak teşhir edildi. Bir terör örgütü yakalanıyor, dernekçiler yakalanıyor, hepsinin masasında silahla kitap yan yana konuluyor. Bir suç aleti olarak nesillerin beynine kazıdılar. Bu ülke böyle bir yöneticiyi, böyle bir yönetimi hak etmeyecek kadar soylu bir ülke. Beynelmilel i bir diktatörlüğün budalalığı, budalanın diktatörlüğü olarak okumak mümkündür. Ben filmin 12 Eylül filmi olarak okunmasına pek de taraftar değilim. Çıkartın o tarihi, bu ülkede her on yılda bir olan herhangi bir döneme çakın, kimse gerçek değil diyemez. Film Merkezi ne gelip de sohbet ettiğimiz zaman Birçok filmi çok geç yakalayabildim. Hala o açlığı gideremedim. Çok film seyrediyorum çünkü o filmleri izleyeceğim yaşta hapisteydim demiştiniz. Bir sinefil olarak kaçırdığınız filmleri telafi etmeye çalışırken hangi sinemacılar sizi etkiliyor? Emir Kusturica yla Moskova film festivalinde karşılaşmıştık. izin sinemanızdan etkilendim. Dediğimde, bana Bana bir hayrı olmadı, umarım sana bir hayrı olur demişti. Etkilendiğinizin farkına vardığınız anda zaten bunu baskılıyorsunuz. Bu ülkede ve dünyada çekilmiş, benim izlediğim bütün filmlerin bir şekilde etkisi vardır. Çünkü ben bir sinema ustası değilim. Yani bir anlatım yetkinliği, anlatım dili oluşturmuş bir adam değilim. Derdini anlatabilmeyle sınırlı bir iddiam ve becerim var. Ben bir derdi hikâye edebilirim sadece. Hal böyleyken, sanırım etkilendiğim bir sürü sinemacı vardır. Ama doğu-batı meselesinde benim kantarım doğudan yana ağır basar. Her şey doğudan çıkmış ve doğudan 7 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında, sıkıyönetim hükümetinin çıkarttığı 1402 sayılı kanun sonucunda işlerine son verilen çoğu öğretim görevlisi olan kamu personellerine verilen genel ad.

10 154 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 yayılmıştır. Doğu denince bir gerilik ya da bir ilkellikle anılmayacak kadar zengin bir tümden, külden bahsediyoruz. Bu anlamda bir sinema dili oluşturana kadar sağdan soldan epey etkilenmeye devam edeceğiz. Yeter ki hikâyeyi anlatabilelim, hikâye duyulsun. Benim sinemamdır diye bir cümle kuramam. Ama ben iyi hikâye anlatırım. Kendinizi yönetmen mi yoksa senaryo yazarı olarak mı tanımlıyorsunuz? ırrı üreyya nder: Ben bir sinema emekçisiyim. Kendimi de hep böyle hissetmek istiyorum. Yeni bir senaryo yazdım. Ulaş İnanç çekiyor. Bunu da ben çekeyim diye bir derdim yok. Başkasının yazdığı bir senaryoyu da çekebilirim. Tam bir sinema kolektifi benim durduğum yer. Bu fani dünyada kendimize önem atfetmeye gerek yok; faydası da yok. iz insanlığın hayrına, kendinize samimi bir şey yaparsanız, inanın bunun neresinden tuttuğunuzun hiç önemi yok. Ben yazarım, yönetmenim ya da oyuncuyum Yok, o öyle değil. Umut Kurt bir set işçisi gibi sette çalıştı; zgü nün tatili vardı, gitmedi. Herkes yüreğini, yüreğimizin yanına koydu. Elli kişi omuz verdi bu projeye. Böyle kolektif bir iş oldu. Utanırım ben bunun yönetmeniyim demeye. Kendinizi politik sinemaya daha mı yakın görüyorsunuz? Bundan sonra sizden hep politik filmler mi göreceğiz? ırrı üreyya nder: Aç kalmazsam, evet. Yoksa bir dışarıya, bir içeriye Yılmaz Güney de öyle yaparmış. Kafasındaki bir filmi çekmek için Dışarıya bir film yapalım, içeride şunu çekeriz dermiş. Politik sinema yapmaktan çok, politik hikâyeler anlatacağım. Politik yanı ağır basan filmler Ama bu ülkenin o kadar çok derdi var ki anlat anlat bitmez. Bunlar dururken espriyi Amerika da ya da insan ilişkilerindeki çıkmazlarda, tılsımı, iniş-çıkışı Avrupa da aramaya gerek yok. Bizim çok derdimiz var el atılmadık. Bunun için de böyle bir sinema yapacağım. En yakın projeniz ile ilgili bize söyleyebileceğiniz ipuçları var mı?

11 ırrı üreyya nder, zgü Namal 155 Ulaş ın çekeceği bir filmim var, Orospu Çocukları. İltica etmek üzere olan aydın ve iyi eğitim görmüş aile çocuklarını, hayat kadını olarak çalışan kadınların çocuklarına bakan bir mamaya emanet ediyorlar. Mülteci çocuğu, orospu çocuğu deriz. Gelişi güzel kullanırız bu küfürü. Bu film de o çocuklarla bu çocuklar karışırsa, bakın başa neler gelirin hikâyesi. ansürden geçmezse adı Bugün 23 Nisan olacak. Bir de Bir Türk Dünyaya Kederdir diye bir şey yapacağım. Berlin duvarına gecekondu yapan bir Türk ün hikâyesi. Bu gerçek bir olaydır. Gerçek-kurgu ilişkisi benim için ayırt edici bir şey. Beynelmilel i ele alırsak, böyle bir cunta yaşandı mı? Yaşandı. Zulmü ve absürtlüğü böyle miydi? Böyleydi. Böyle bir bando kuruldu mu Adıyaman da? Kuruldu. Böyle bir üniforma giydirdiler mi? Evet giydirdiler. Konsey geldi, cenaze marşı çaldılar. Ben bunu gözlerimle gördüm. Bana bir tek şu soruyu sormak kalıyor: Ya bunlar konseye Eskişehir Marşı yerine Enternasyonal i çalsalar neler olurdu? Gerçeğe yaslanmak, çok iyi bir sinemadır gibi geliyor bana. Bu anlattığım hikâyelerin hepsi gerçektir. Emanetçi anne derlerdi, hayat kadınlarının çocuklarını emanet ettikleri kadınlara, İstanbul a ilk geldiğimde böyle bir emanetçi annenin bulunduğu Tarlabaşı nda bir evde kaldım ben. Bu bir gerçek. Beynelmilel geçen yılın en flaş filmiydi. Yönetmeni ve senaristi olarak övgülerin bir kısmı sizeyse, bir kısmı da zgü Namal a gidiyor. zgü Hanım, siz hem Beynelmilel le, hem Mutluluk la (Yön: Abdullah Oğuz, 2007) geçtiğimiz yılın en çok söz edilen filmlerinden ikisinde başrolde yer aldınız. Buraya gelene kadarki oyunculuk serüveninizi biraz anlatır mısınız? zgü Namal: Uzun bir serüven aslında. Genelde herkes beni Yeditepe İstanbul (Yön: Türkan Derya, 2001) dizisiyle tanıyor. Ama bu aslında on dört yıllık bir serüven. Yani siz beni tanımadan çok önce başladı. Oyunculuk benim hayatıma on dört yaşında girdi. Daha sonra lise, üniversite, konservatuar derken koca bir ömrü kapladı ve bir yaşam biçimi haline geldi. Bu serüven çok uzun soluklu ve hayatın ta kendisi oldu. Hiçbir zaman bir heves olmadı.

12 156 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 On dört yaşındayken amatör olarak oyunlar yazmaya başlamıştım evde. açma sapan, ne dediği belli olmayan garip bir takım yazılar ama kendimce bir şey. İki direk bir çarşaf yapıp, bahçede ilk oyunumu sahneledim. İçinde oyunculuk olabilir ama hiç umurumda değildi. Nasıl para kazanırız diye başlamıştım. Ondan sonra tabii tiyatrodan asla para kazanamadım. Derken amatör olarak halk eğitim merkezi, lise, konservatuar Kendimi bildim bileli oyuncu olmak istedim. On altı yaşına geldiğim zaman babam beni zapt etmek için tiyatro kursuna yazdırdı, belki sahnede durur diye. Hakikaten öyle oldu. Yeditepe İstanbul da Zuhal Olcay, Meral Okay, Oktay Kaynarca, Uğur Polat gibi önemli isimlerle çalıştınız. izin için nasıl bir deneyim oldu? Yeditepe İstanbul dan önce Affet Bizi Hocam (Yön: Halit Refiğ, 1998), Karate Can (Yön: Kartal Tibet, 2001) gibi dizilerde oynadım. Varlıklı bir ailede büyümedim. Benim babam memur, annem işçi. Bir gerçek vardı ki okul harcının ödenmesi gerekiyordu. Okul harcını nasıl ödeyeceksin? Tiyatroya gidiyorsun büyük kulaklı küçük ayıyı oynuyorsun, o zaman on beş milyon para veriyorlardı. Onbeş milyon üç günlük dolmuş parası. Olmaz ki. Bu harcın ödenmesi lazım. Diziler de mi oynasam? derken öyle başladım. Yeditepe İstanbul sırasında konservatuar ikinci sınıftaydım. Bir tiyatro öğrencisinin düşünebileceği en önemli yerdeydim. Herkes birbirinden yetenekliydi. Okuldan da öteydi benim için. Hem para kazanıyorum, hem oyuculuk yapıyorum. Hayatımın en güzel yıllarıydı. Üstelik reytinglere bağlı olmayan bir kanalda, TRT de oynadı. zgü Namal: Elli iki bölüm çektik ve reytingde yirmi sekizinci sırada olduğu için bitirmek istedik. Tomris Giritlioğlu ydu dizinin uygulayıcı yapımcısı. İsterseniz yüz elli ki bölüm çekin diyerek destek oldu bize. Reyting derdi olmadığından güzeldi gerçekten Yeditepe İstanbul. Hala hayatınızda hangi döneme geri dönmek istersiniz diye sorsalar, Yeditepe İstanbul dönemi derim.

13 ırrı üreyya nder, zgü Namal 157 inema ya da tiyatroda oyuncu olarak proje seçerken sizi motive eden nedir? Elbette ki duygularım, önsezilerim çok önemli. Hem televizyonda, hem sinemada bir proje duygusal anlamda kendimi iyi hissettiriyorsa o projeyi seçiyorum. Onun dışında başka hiçbir şey önemli değil. anırım en önemlisi önsezi. Oyunculuğa tiyatro ile başlamış birçok kişi, tiyatroyu sinema ve televizyondan daha kutsal bir yere koyar. Tiyatro sizin için de en özel hissettiğiniz, en keyif aldığınız mekân mıdır? Evet doğrudur. Bir oyuncunun sahnede tek başına kaldığı yerdir tiyatro. Onun dışında oyunculuk yaptığınız tüm yerler, sinema ya da televizyon dizisi kolektif çalışmalardır. Ekip işiyle yapılır. Yani dünyanın en iyi oyununu çıkartın kurgudan sonra bambaşka bir iş önünüze gelebilir. Ya da dünyanın en iyi senaryosu yönetmenin elinde öyle hale gelir ki vezir de olursunuz, rezil de. Ama tiyatro oyuncunun işidir, oyuncuya aittir. O yüzden her oyuncu gibi tiyatronun bende ayrı bir yeri var. Kendimi çok özgür hissederim. Oyundan sonra aldığım alkışla adeta ruhumu teslim ederim. Onun dışında hata kabul etmez tiyatro. O yüzden de adrenalini çok yüksektir. Bunu hiçbir şeye değişmem. Beynelmilel e nasıl dâhil olduğunuz? ırrı üreyya nder: Yapımcı kesinleşip son kararı verdikten sonra zgü ye sen oyna demek için Muharrem ile ben beraber çiçeğimizi yaptırdık ve o gece Ferhan Şensoy la oynadıkları Kiralık Oyun u izlemeye gittik. Kuliste mer Faruk orak ile karşılaştık. Aynı çiçekçiden bir çiçek yaptırmış. zgü Namal: Görücüye gelmiş gibiler. mer Faruk orak da ınav (2006) filmini çekecek, oynamamı istiyor. Fakat elimde Beynelmilel gibi bir senaryo var. ınav da çok güzel bir hikâye, fakat küçük kızı oynamak istemiyorum. Bir derdi olan filmde oynamak istiyorum. İki yönetmen de görücüye gelmiş gibi ellerinde çiçekle gelmiş. Acayip bir duyguydu! inirim bozuldu, oynayamıyorum

14 158 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 sahnede. mer Faruk orak ı görüyorum tavana bakıyorum, ırrı yı görüyorum tavana bakıyorum. Çıkışta bir tanesi, Bizimle yemeğe gelmek ister misin?, öteki de Yer ayırttık dedi. Ne yapacağım şaşırdım. ırrı üreyya nder: Bizimle geldi. zgü Namal: Yemekte ırrı, Muharrem, bir kızı bin kişi ister bir kişi alır dedi. Düşünsenize yönetmenler sıraya girmiş. Hakikaten çok hoş bir şey. Ben her zaman derdi olan bir filmde rol almayı tercih ettim. Oyunculuk önsezisi böyle bir şey. Allahtan bazı şeyleri görebiliyordum ki her zaman hislerim beni doğru yere taşıdı. İlk filmini çekecek bir yönetmenle çalışmak sizi korkuttu mu? Hayır. Ben kendime güveniyordum. Altıncı filmimi çekiyordum. ır Çocukları yla (Yön: Ümit Cin Güven veaydın ayman, 2002) başlamıştım. Büyü (Yön: Orhan Oğuz, 2004), Anlat İstanbul (Yön: Yücel Yolcu, Ümit Ünal, elim Demirdelen, mür Atay ve Kudret abancı, 2004), Organize İşler (Yön: Yılmaz Erdoğan, 2005) gibi filmlerde oynamıştım önceden. Muharrem Gülmez in de ilk filmiydi. Baktım ki bunlar deneyimsiz, hiç film çekmemişler. Tamam dedim ben bunları yerim. ırrı Bey yönetmen olarak nasıldı sette? zgü Namal: Lokum gibiydi. Çünkü ırrı da yönetmenlik egosu diye bir şey yok. Bunun ne kadar muhteşem bir şey olduğunu anlatamam size. Her şeyi konuşabiliyorsunuz, tartışabiliyorsunuz, o öyle olmaz böyle olur diyebiliyorsunuz. Bunun gibi bir sürü şeyde çok özgürsünüz. Ben bir oyuncu olarak, özgür bırakıldığım zaman dehşet şeyler yapabiliyorum. Buna ihtiyacım var. onu iyi olacaksa, yönetmenle küsmek pahasına çatır çatır kavga ederim. nemli değil, küserim gitsin. Hayatımın sonuna kadar bir daha görmem en fazla, ama elimde malzeme kalacak. Benim için çok daha önemli. Abdullah Oğuz la aram limoni mesela. düllerden sonra bile çok umursamadım bu durumu. Çünkü ortaya çıkan sonuç iyiydi ve yanıma kâr ka-

15 ırrı üreyya nder, zgü Namal 159 lan odur. Bunun dışında ırrı egosu olmayan, yönetmenlik taslamayan, bir adamdır ve bir oyuncu olarak bu sizi muazzam derecede iyi hissettirir. Bir yandan da, bir oyuncu için sette iki yönetmenle çalışmak kadar korkunç bir şey yok. Dans sahnesi çekiyoruz, biri geliyor Âşık olduğunu biliyoruz ve bunu körkütük göster. Dibine kadar belli et diyor. Ama on beş dakika önce diğeri Belli etme demişti, bu Belli et diyor. Kafanız öyle acayip karışıyor ki, ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. onra ırrı ile Muharrem kameranın arkasına oturdular. Provaya başladık. Ben aşkı çok belli etmeyen bir şekilde oynuyorum. Yav biraz görsek gözlerde dedi. Neyi canım, neyi görsek? Aşkı! dedi. en onu yanındakine söyle. iz ilk önce aranızda anlaşırsanız, ben nasıl oynayacağımı bileceğim. O diyor göster, öbürü diyor gösterme. diye patladım öyle işte. ırrı üreyya nder: Bu setteki ilk ve son tartışmamız oldu. Biz dile döksek oyuncu verecek o duyguyu ama dile dökemiyoruz. Bu arada bir şey gördük ve evet, işte bu dedik. Bu kız böyle iz önce kendi aranızda anlaşın deyince, Muharrem durdu, Olmadı canım tekrar alıyoruz dedi. zgü Namal: Ben öyle deyince Muharrem sinir oldu, çekti gitti. Bir oyuncunun sette duymak istemediği laflardan biridir: Olmadı, tekrar alıyoruz Demoralize oluyorsunuz. Bence dans sahnesi çok iyi değildir filmde. Ben hala çok beğenmem. Ama ırrı nın en beğendiği sahnedir. O sahnede ben duygu olarak şöyleyim: Çekim bitsin, seni ne yapacağım biliyor musun, doğduğuna pişman edeceğim! İlginçtir ki bu dışarıya iyi yansımış. İşte, oyunculuk böyle bir fırtına. ırrı üreyya nder: Biz önce Tamam dedik Muharrem ile. Ama eziyet olsun diye bir iki sahne daha çektik. onra kurguya geldiğimizde bir de baktık ki eziyet olsun diye çektirdiğimiz sahne mükemmel olmuş. Ben, Muharrem ve kurgucu bu sahneleri kullanmaya karar verdik

16 160 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 oybirliğiyle. O eziyet olsun diye çektiğimiz kısmı kullandık. Bu tür cilveleşmeler olmazsa olmaz. zgü Namal: Çok tuhaf bir şekilde, en iyi oynadığımın iddia edildiği sahnelerde genelde hep başka bir şey düşünüyorumdur. İçinizde çok başka bir şey hissederken, aslında rolünüze o kadar iyi konsantre olamıyorsunuz. Aklınızdan bin tane düşünce geçerken kaybediyorsunuz kendinizi. Kâhtalı Mıçı yla güldüğüm bir sahne var mesela. Aslında çok kızgınım orada. Çünkü sabah beşte gitmişim sete, gece on iki olmuş, beni hala çekmemişler. ıkıntıdan oniki dergi, dokuz tane gazete okumuşum, sette ne varsa yemişim, fenalık gelmiş. Uyumuşum, uyanmışım, film seti! Çok sıkılmışım ve artık bir an önce oynayıp gitmek istiyorum. Gece yarısı Hadi seni çekiyoruz! dediler. Neyini çekiyorsun? Bütün duygum boşalmış. Hiç bir şey hissetmiyorum ve nasıl yapacağım bilmiyorum. Ama çok enteresan, o da iyi sahnelerden biridir. Aslında acayip fırtınalar var içimde o anda. Kamera stop dedikten sonra da karakterin ruh halini taşımaya devam ediyor musunuz? zgü Namal: Böyle röportajlar okuyoruz gerçekten de. Rolüme kendimi çok kaptırdım. O kadar etkilendim ki, üç gün etkisinden çıkamadım diye. Hadi ya! Yalan. yle şeyler yok. Oynadığınız andır gerçek ve önemli olan. O an orada bütün duygularınızla oynarsınız ve stop dendiği an Arkadaşlar, nerede yiyoruz, bu akşam nerede içiyoruz? diye bir duyguya girersiniz. Bu kadar basit aslında. Hiç o kadar büyütüldüğü gibi bir konsantrasyon problemi yok. Ben dersimi evde çalışırım. ette çalışmam. Evde senaryomu okurum, üzerinde deşifremi yaparım; sonra sete giderim. Üç, iki, bir, kayıt dendiği an, her şeyi unuturum ve oynarım. Yanlış yapma şansım yoktur. Ama dizide vardır. Video kullanıldığı için, isterseniz on sekiz kere tekrar yapın. Ama sinema pahalıdır. En fazla üç tekrar şansınız var ve en iyisini yapmak zorundasınız. O yüzden benim dersimi evde çalışıp gelmiş olmam gerekiyor. Benim sette

17 ırrı üreyya nder, zgü Namal 161 çalışmak gibi bir lüksüm olmadığı gibi role girmek, rolden çıkmak gibi bir lüksüm de yok. izin için, başrol veya yan rol oynamak fark eder mi? Hayır. Eğer filmin senaryosunu çok beğenmişsem, mesela bu bir ırrı ırrı nder senaryosuysa ve o başka birini oynatmak istiyorsa, ırrı ya neden başkası oynuyor da ben oynamıyorum? derim. Ama daha mesafeli olduğum bir yönetmense ve bana ikincil bir rol oynatmak istiyorsa oynarım, hayır demem. Rollerinize nasıl hazırlanıyorsunuz? Beynelmilel de de, Mutluluk da da filmlerinde Türkiye nin belki de çok iyi bilmediğiniz bölgelerinde yaşayan iki karakteri canlandırıyorsunuz? Rolünüze hazırlanırken gözlem yapma şansınız oldu mu? zgü Namal: tanislavski 8 nin anlattığı dıştan içe oyunculuk ve içten dışa oyunculuk gibi bazı teknikler vardır. Eğer bir karakter size çok uzaksa dıştan içe denilen oyunculuğu kullanırsınız. Mesela kırk beş yaşındaki bir kadını canlandıracaksam, kıyafetimi, makyajımı ona göre yaparım ve yavaş yavaş öyle konuşmaya, kırk beş yaşında gibi hissetmeye başlarım. Fakat benim oynadığım Gülendam ve Meryem karakterleri kendi yaşıma yakın rollerdi. Bu yüzden ben içten dışa bir oyunculuk kullanmayı tercih ettim. Evet, ben şehirliyim, Van da hiç yaşamadım, Adıyaman da hiç bulunmadım. On sekiz yaşında değil, yirmi dokuz yaşındayım. Ama hayatım gözlem yapmakla geçti. Oyunculuk size sadece rol geldiği zaman onu araştırmak değil, bütün ömrünüzün gözlemle geçmesi demektir. Daha önce Mardin de bir ay çalıştım, Diyarbakır da yaşadım. Çalıştığım filmler süresince Meryem gibi, Gülendam gibi kızları gözlemledim ve bunu bütün ömrüm boyunca yaptım. Gülendam gibi bir rol karşıma çıktığında da açtım cebimi ve oradaki malzemeyi kullandım. Yani, Gülendam bir ya 8 Rus oyuncu ve yönetmen. Oyunculuğa bilimsel bir bakış açısıyla yeni açılımlar getirmiş olmasıyla tanınır.

18 162 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 da iki ayda çıkmadı. Bunun için on sekiz yaşıma geri dönmem gerekti. Ben de Gülendam gibi on sekiz yaşımda babamla kavga ettim, ailemi üzdüm, saçmaladım, âşık oldum. Gülendam ı canlandırmak için yaşadığım malzemeyi geri getirdim. Bunu da içten dışa oyunculuk tekniğiyle yaptım. ırrı üreyya nder: Hem dizi hem sinema filmlerinde doğru soruları soran birçok oyuncu ve senaristle çalıştım. Ama zgü kadar doğru sorular soran oyuncu görmedim. Eğer rol yapmıyorsa, sorduğu sorular sizi o kadar rahatlatıyor ki gözü kapalı güveniyorsunuz; bu rolün hakkını vereceğine inanıyorsunuz. Biz Meryem karakteri ile ilgili de konuştuk. Bana sorular sordu. Bu sorular özellikli şeylerdi. yle olunca Bu kız bununla gerçekten uğraşıyor, içine girmeye çalışıyor dedirtiyor. zgü Namal: İkinci tekniğim olan deşifre de tiyatrodan gelir. Mesela otuz yaşında dul bir kadını oynamak için bu karaktere yaklaşık beş yüz tane soru sorarsınız. orularla hiç var olmamış bir karakteri yaşatırsınız. nünüze sanki o karakter yaşamış gibi bir ömür çıkar. O karakter bir yaşanmışlıkla önünüze geldiği zaman da onu yaşanmışlığıyla izlersiniz. Belki on yedi yaşında değildim, Van da hiç yaşamamıştım ama Meryem i oynamak için o kadar çok soru sordum ki, sonunda cevaplardan bir ömür çıktı. Bu tabii ki tiyatro eğitimi almış olmaktan kaynaklanıyor. Genellikle oyuncuların yaptığı o anı, o sahneyi iyi oynamak. Oyunculuk o an orada iyi gülmek ve iyi ağlamak değildir. Oyunculuk koca bir geçmişe geri dönmektir, elinizdeki karakterin hayatına geri gitmek ya da onu ileri götürmektir. Oyunculuk iz bırakmaktır. Bizde böyle bir eksiklik var oyunculuklarda. İz bırakmıyorlar, çünkü soru sormuyorlar. Karakterin içine girip geçmişini ve geleceğini sorgulamıyorlar. 12 Eylül sürecini anlatan bir filmde oynadınız ve yaş itibariyle hatırlamıyorsunuz. Böyle bir filmde oynarken, o sürece dair senaristle, yönetmenle konuşurken neler hissettiniz? izde bir değişim dönüşüm yarattı mı oynadığınız travmatik döneme dair karakter?

19 ırrı üreyya nder, zgü Namal 163 zgü Namal: Gülendam bana zamansız bir karakter gibi geliyor aslında. 12 Eylül 1980 de de yaşayabilirdi, zal dönemi çocuğu hatta 70 lerin çiçek kızı da olabilirdi. Gülendam enerjisiyle girdiği ortamı, hatta tarihi de değiştiren bir karakter. ırrı da söylemişti. Bu film tam anlamıyla 12 Eylül filmi değil. Mizahi yönüyle ortaya çıkıyor. Ama alttan alta, fonda da 12 Eylül ü görüyoruz. O yüzden Gülendam ı 12 Eylül ün içine çok sokmadım. Karakter olarak saf temiz, hiçbir şeyden haberi olmayan, aşkının peşinden koşan bir kız. O yüzden Gülendam ı 12 Eylül çok etkilemiyor. Çok da farkında değil. Okuduğuyla bilinçleniyor gibi yapıyor ama kitaptan okuduklarını okuduğu haliyle satmaya çalışacak kadar da bilgisiz ve cahil. Ama bir o kadar da saf, tatlı bir kız Gülendam. 12 Eylül le ilgili ırrı yla sohbetlerimiz oldu, kitaplardan döneme ait bilmediklerimi okudum. zellikle set arasında okuduğum kitaplar vardı. Annemden, babamdan, hocalarımdan biliyorum. Elimden geldiğince araştırdım. Ama o zaman ırrı ya da söylemiştim, dünyanın ortak acıları var. Büyük katliamlar, Hitlerin Yahudilere yaptığı, Ermenilere olduğu gibi, bütün savaşlar, vahşetler, büyük acılar... Ancak sonuçta acı bir tanedir. Tarihte sadece isimleri, başlıkları ve önemleri değişir. O dönemde çok büyük acıların yaşandığını biliyorum ve acıyı anlayabilecek kadar da zeki bir insanım. Ben de senaryodaki bu acıyı hissettim ve anladım ki bunu bir şekilde yansıtmam gerekiyor. Elimden geleni de yaptım. Merak ettiğim bir şey var. Dünya sinemasında yönetmen eğer ihtiyaç duyarsa en ünlü oyuncudan bile deneme çekimi isteyebiliyor. Türkiye de de böyle bir uygulama var mı? zgü Namal: Hayır ama ben bunun çok doğru bir şey olduğuna inanıyorum. Böyle bir şeyden de gocunmam. Mesela Marlon Brando nun hayat hikâyesini izlemiştim. Hayatı boyunca deneme çekimi yapıyor. Çünkü Hollywood un o dönemki büyük film şirketleri, ona çok inanmıyorlar. 300 partalı (300, Yön: Zack nyder, 2007) filminde yönetmen ısrarla Marlon Brando yu oynatmak istiyor. Yapımcılar ise bir dönem oyuncusunun oynamasını

20 164 Mithat Alam Film Merkezi öyleşi, Panel ve unum Yıllığı 2007 tercih ediyorlar. Yönetmen Brando ile birçok deneme çekimi yaptıktan sonra büyük şirketlerden birine izletiyor. Bayılıyorlar ve anlamıyorlar oyuncunun Marlon Brando olduğunu. Yönetmen bunu söylediğinde çok etkileniyorlar. Cast kontrolü benim çok hoşlandığım bir şey ama malesef bizde yapılmıyor. Gılgamış Destanı çekilecekti mesela. İki yüz kadın oyuncuyla cast çekimi yapıldı İstanbul da. Ben de onlardan biriydim. İngilizce metin ezberledim, gittim oynadım. Bundan da hiç gocunmadım. onuçta beni seçmişlerdi. Ama önemli değil. Cast çekimi yapmadıkları için bizdeki yönetmenlerin hayal gücü gelişmiyor. Charlize Theron dan Cani (Monster, Yön: Patty Jenkins, 2003) gibi bir kadın yarattı Hollywood sineması. Demek ki oluyor. Benden niye olmasın? Bizdeki yönetmenlerde imaj problemi var. zgü küçük görünüyor öyle roller oynasın diye düşünülüyor. Oysa ben katili de oynarım, sapığı, psikopatı, anneyi de oynarım. Bizim üzerimize başlıklar konuluyor. Kategorize ediliyoruz. Oysa oyunculukta kalıp yoktur. Ben de farklı şeyler oynayarak bunu kırmaya çalışacağım. Filmlerdeki kadın karakterleri izlediğim zaman Ben bunu oynayabilirdim dediğim karakterler oldu. Ama eminim ki o yönetmenler Bu kız küçük gösteriyor, bu riski alamayız demişlerdir. ırrı da Orospu Çocukları nı yazdığı zaman en Türk sün, senin İtalya dan geldiğine inandıramayız izleyiciyi dedi. Tom Hanks hiç İngilizce bilmeyen bir adamı oynuyor havaalanında ve bu inandırıcı oluyor. Ben Tom Hanks değilim, olamam da ama elimden geleni yaparım. Hiç Türkçe bilmeyen bir İtalyanı oynayabilirim. ırrı üreyya nder: zgü ye şöyle dedim: Rolü sana teslim edip rahatlamak istiyorum ama sosyal hafıza diye bir şey var. Orada bir boşluğa düşer miyiz diye zgü ile tartıştım. Yapımcı ya da reji ile tartışmadım bunu. zgü Namal: Bizim ırrı ile böyle bir rahatlığımız var. Yönetmenler oyuncularla böyle şeyler konuşmaz genelde. Rol size gelene kadar yönetmen kafasında karar verir ve rol başka birine gider. Biz ırrı ile oturup konuşabi-

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK!

İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK! İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK! ALEM-İ İŞ, NE İŞ? Alem-i İştir kişinin lafa bakılmaz! diyoruz ve iş hayatında yaşadıklarımız konusunda bize, size, herkese esprili

Detaylı

Carousel'de Alışveriş AYBIKE TURAN. 54 Carousel Instyle

Carousel'de Alışveriş AYBIKE TURAN. 54 Carousel Instyle AYBIKE TURAN 54 Carousel Instyle ADINI KALBIME YAZDIM, YÜKSEK SOSYETE, ÇALSIN SAZLAR, İKINCI ŞANS GIBI ÖNEMLI PROJELERDE YER ALAN AYBIKE TURAN ILE KEYIFLI BIR RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTIRDIK. OYUNCULUK SERÜVENINDEN

Detaylı

Seyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok.

Seyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok. eyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok. 14 Ekim 2004 de yönetmen eyfi Teoman ile Yamaç Okur un moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Teoman ın ilk

Detaylı

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Devlet Dil Sertifikası DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM

Detaylı

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI!

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! 51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NİN ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI'NIN JÜRİSİ BELLİ OLDU Bu yıl 51.si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya

Detaylı

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? İşitme Engelliler Milli Hentbol Takımının en genç oyuncusu Mustafa SEMİZ : Planlı çalışarak, disiplinli çalışarak zamanını ve gününü ayarlayarak nerede ve ne zaman is yapacağıma ayarlarım ondan sonra Her

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi?

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi? Alkollü İçecek: 18.12.2011 Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? -Akşam yemeğinden sonra saat 20:00 civarında. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? -Kendim satın almadım. Kız

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

zaferin ve başarının getirdiği güzel bir tebessüm dışında, takdir belgesini kaçırmış olmanın verdiği üzüntü. Yanımda disiplinli bir öğretmen olarak bilinen ama aslında melek olan Evin Hocam gözüküyor,

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Oyunculuk herkesin harcı değil!

Oyunculuk herkesin harcı değil! On5yirmi5.com Oyunculuk herkesin harcı değil! Levent Sülün ile oyunculuk, seslendirme ve son projeleri üzerine konuştuk Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2013 Cuma (oluşturma : 12/18/2015) Zuhal Erkek'in röportajı

Detaylı

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN Bodrum un beyaz perdedeki gülen yüzü İdil Dizdar, fotoğrafçılık ve oyunculuk kariyerine bir de yönetmenlik ekledi. Bodrum un yakından tanıdığı oyuncu, yönetmen ve fotoğraf

Detaylı

BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK

BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK Ceylan Işık, Hacettepe Türkçe Öğretmenliği Biliyor musunuz, ben bir çocuğun kalbine dokundum? Hatta bir değil birçok çocuğun kalbine dokundum. Onların sadece ellerine, yüzlerine

Detaylı

Orhan benim için şarkı yazardı

Orhan benim için şarkı yazardı 70'li yılların ünlü ses sanatçısı ve sinema oyuncusu Yıldız Tezcan, 21 yaşındayken Orhan Gencebay ile büyük aşk yaşadığını, ancak o dönem çöpçatanlıklarını yapan Sevim Emre'nin sonradan Gencebay'ı elinden

Detaylı

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Hayallere inanmam, insan çok çalışırsa başarır Pelin Tüzün, Bebek te üç ay önce hizmete giren Şef makbul Ev Yemekleri nin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI T105004 ADI SOYADI NOSU UYRUĞU SINAV TARİHİ ÖĞRENCİNİN BÖLÜM Okuma Dinleme Yazma Karşılıklı Konuşma Sözlü Anlatım TOPLAM

Detaylı

Vizyon Tarihi: 12 Temmuz 2013 Yönetmen: Shawn Levy Oyuncular: Vince Vaughn, Owen Wilson, Rose Byrne, Max Minghella, Will Ferrel Yapımcı: Shawn Levy,

Vizyon Tarihi: 12 Temmuz 2013 Yönetmen: Shawn Levy Oyuncular: Vince Vaughn, Owen Wilson, Rose Byrne, Max Minghella, Will Ferrel Yapımcı: Shawn Levy, Billy (Vince Vaughn) ve Nick (Owen Wilson) dijital dünyaya yeni adım atan iki eski kafalı satışçıdır. Senelerdir emek verdikleri şirketin artık teknoloji karşısında ayakta duramaması nedeniyle kapatılması,

Detaylı

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor.

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. İşçi Cephesi: Direnişiniz nasıl başladı? Kazova dan bir işçi: Bizim direnişimiz ilk önce 4 aylık maaşımızı, kıdem ve tazminat

Detaylı

BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ. - Basın Toplantısı Haber Küpürleri. - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel

BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ. - Basın Toplantısı Haber Küpürleri. - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ - Basın Toplantısı Haber Küpürleri - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel 13.01.2015 Salı Adana İşi nde acayip soygun Bir Acayip Soygun Adana İşi adlı uzun metraj filmin çekimleri

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Portakal'a 'Türkiye sineması' damga vurdu!

Portakal'a 'Türkiye sineması' damga vurdu! 1 / 7 2014/10/31 15:31 Portakal'a 'Türkiye sineması' damga vurdu! ERKAN AKTUĞ (mailto:erkan.aktug@radikal.com.tr mailto:erkan.aktug@radikal.com.tr) Kültür / 18/10/2014 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde

Detaylı

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Hiroşima da büyüdüm. Ailem ve çevrem Budist ti. Evimizde küçük bir Buda Heykeli vardı ve Buda nın önünde eğilerek ona ibadet ederdik. Bazı özel günlerde de evimizdeki

Detaylı

ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ:

ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ: ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ: 1. Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? (Hangi saatlerde) 2. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? 3. Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

Herkese Bangkok tan merhabalar,

Herkese Bangkok tan merhabalar, Herkese Bangkok tan merhabalar, Başlangıcı Erasmus stajlarına göre biraz farklı oldu benim yolculuğumun aslında. Dünyada mimarlığın nasıl ilerlediğini öğrenmek için yurtdışında staj yapmak ya da çalışmak

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır.

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. SOKAK - DIŞ - GÜN ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. Batu 20'li yaşlarında genç biridir. Boynunda asılı bir fotoğraf makinesi vardır. Uzun lensli profesyonel görünşlü bir digital makinedir. İlginç

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum.

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum. Türkiye deki en büyük emek israflarından birisi İngilizce öğreniminde gerçekleşiyor. Çevremde çok insan biliyorum, yıllarca İngilizce öğrenmek için vakit harcamış, ama hep yanlış yerlerde harcamış. Bu

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE

AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE Portal Adres AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE : www.gorelesol.com İçeriği : Gündem Tarih : 06.10.2014 : http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberid=19336 1/3 AHMET ÖNERBAY GÖRELE'DE 2/3 AHMET ÖNERBAY

Detaylı

Halk arasında "Ufak atta civcivler yesin" diye bir deyim var. İşte bu söz aşağıdaki röportaja cuk oturmuş.

Halk arasında Ufak atta civcivler yesin diye bir deyim var. İşte bu söz aşağıdaki röportaja cuk oturmuş. Halk arasında "Ufak atta civcivler yesin" diye bir deyim var. İşte bu söz aşağıdaki röportaja cuk oturmuş. UĞUR YILDIRAN arkadaşımızın röportajını okuyunca aklıma nedense direkt bu söz geldi. Şimdi kendi

Detaylı

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz ve Özellikle Canım Annem 1 Üniversite tercihlerini yaptığımız zaman,

Detaylı

1999 yılında Arti Film i devralan, Devrim Arabaları, Kavşak, Nar, Eylül ve İz

1999 yılında Arti Film i devralan, Devrim Arabaları, Kavşak, Nar, Eylül ve İz TÜRKER KORKMAZ: YAPIMCI TÜRKİYE DE GÖRÜNMEZ ADAMDIR 1999 yılında Arti Film i devralan, Devrim Arabaları, Kavşak, Nar, Eylül ve İz (Reç) gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen ve aynı zamanda SE-YAP ın Yönetim

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek 1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek İngilizce öğrenilememesinin ilk ve en büyük sebeplerinden birisi, İngilizce öğrenmeyi ders çalışmak olarak görmek. Çoğu zaman İngilizce iş hayatında başarılı

Detaylı

BABA NERDESİN KAYBOLDUM

BABA NERDESİN KAYBOLDUM BABA NERDESİN KAYBOLDUM YÖNETMEN GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ SENARYO KURGU MÜZİK SANAT YÖNETMENİ SES SES TASARIM YAPIMCI OYUNCULAR TÜR SÜRE ÇEKİM FORMATI GÖSTERİM AHMET KARAMAN CEM CENEŞKE AHMET KARAMAN AZİZ İMAMOĞLU

Detaylı

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları RAPUNZEL Bir zamanlar bir kadınla kocasının çocukları yokmuş ve çocuk sahibi olmayı çok istiyorlarmış. Gel zaman git zaman kadın sonunda bir bebek beklediğini fark etmiş. Bir gün pncereden komşu evin bahçesindeki

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

Samed Behrengi. Püsküllü Deve. Çeviren: Songül Bakar

Samed Behrengi. Püsküllü Deve. Çeviren: Songül Bakar Samed Behrengi Püsküllü Deve Çeviren: Songül Bakar Samed BEHRENGİ Azeri asıllı İranlı yazar Samed Behrengi, 1939 da Tebriz de doğdu. Öğretmen okullarında öğrenim gördükten sonra Tebriz Üniversitesi İngiliz

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

Güzel Bir Bahar ve İstanbul

Güzel Bir Bahar ve İstanbul Güzel Bir Bahar ve İstanbul Bundan iki yıl önce 2013 Mayıs ayında yolculuğum böyle başladı. Dostlarım, sınıf arkadaşlarım ve birkaç öğretmenim ile bildiğimiz İstanbul, bizim İstanbul a doğru yol aldık.

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Serbest Yazma Konuları Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Biletinize piyango çıksaydı ne(ler) yapardınız? Favoriniz olan film nedir ya da favoriniz olan film karakteri kimdir? Neden? Hayalimdeki ev. Kendini

Detaylı

Sinema filmi yapmak istiyorum

Sinema filmi yapmak istiyorum On5yirmi5.com Sinema filmi yapmak istiyorum Türk tiyatrosunun en önemli artistlerinden biri olan Gülriz Sururi ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Yayın Tarihi : 7 Mart 2012 Çarşamba (oluşturma :

Detaylı

25 NİSAN DA SİNEMALARDA

25 NİSAN DA SİNEMALARDA KELLY ROMAIN AUDREY CÉCILE REILLY DURIS TAUTOU DE FRANCE Bir Cédric Klapisch filmi. 25 NİSAN DA SİNEMALARDA FİLMİN KÜNYESİ Yönetmen: Cédric Klapisch Yapımcı: Bruno Levy Oyuncular: Romain Duris, Audrey

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

Yazan : Osman Batuhan Pekcan. Ülke : FRANSA. Şehir: Paris. Kuruluş : Vir volt. Başlama Tarihi : Bitiş Tarihi :

Yazan : Osman Batuhan Pekcan. Ülke : FRANSA. Şehir: Paris. Kuruluş : Vir volt. Başlama Tarihi : Bitiş Tarihi : Yazan : Osman Batuhan Pekcan Ülke : FRANSA Şehir: Paris Kuruluş : Vir volt Başlama Tarihi : 4.7.2017 Bitiş Tarihi : 9.8.2017 E-posta : bat.pekcan@gmail.com Herkese Paris ten selamlar. Dün itibariyle 1

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 6 (ΕΞΙ) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 6 (ΕΞΙ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: A ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Detaylı

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz ÜNİTE 4 Şimdiki Zamanın Rivayeti Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz Siz gid-iyor-muş-sunuz

Detaylı

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart!

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! On5yirmi5.com Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! Üniversitelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta İstanbul Polisi, Beyazıt ve Beşiktaş'ta bir dizi korsan fotokopi baskını gerçekleştirildi.

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ

KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ Türk pop ve rock müziğinin sevilen ismi Aydilge,mini konseri ve imza günü etkinliği ile Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi nde hayranlarıyla buluştu.

Detaylı

HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA!

HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA! HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA! TEK BİR SEÇİM ARKADAŞLARINI BELİRLER TEK BİR SEÇİM İNANÇLARINI TANIMLAR TEK BİR SEÇİM SADAKATİNİ ŞEKİLLENDİRİR HEM DE

Detaylı

Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye:

Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye: Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye: - Deli, deli, diye seslenmiş. Siz içeride kaç kişisiniz? Deli şöyle bir durup düşünmüş: 1 / 10 - Bizim

Detaylı

Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor

Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon un davetiyle Bodrum a gelen Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor. Van Mustafa Cengiz Ortaokulu Mor Menekşeler

Detaylı

Jamie Foxx J

Jamie Foxx J Jamie Foxx J - - - - - - - - - - - - - 62 Corinne Foxx 63 Biz müzik ve sinemayı bir araya getiren bir aileyiz. Babam hem eğitimli bir müzisyen hem de bir oyuncu. Gerçekten çok şanslıyım! Corinne Foxx Jamie

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ

TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ 6. Bodrum Türk Filmleri Haftası, sinema sektörüne emek vermiş usta isimler için düzenlenen ödül töreniyle devam etti. Bodrumda, bu yıl 6 ncısı düzenlenen

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ BENİM GELECEĞİM OLDU. Sayın Yurduseven öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ BENİM GELECEĞİM OLDU. Sayın Yurduseven öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Çankaya Üniversitesi Bilgi İşlem Departmanı nda çalışan ve 2007 Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzden mezun olan Hakan Yurduseven ile bilgilendirici bir söyleşi gerçekleştirdik. ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ BENİM

Detaylı

Sevgi evlerinde kalan kardeşlerimize konser düzenledik. Huzurevi ziyaretlerimiz ara sıra oluyor,gönül Köprüsü diye bir proje de yer alıyoruz.

Sevgi evlerinde kalan kardeşlerimize konser düzenledik. Huzurevi ziyaretlerimiz ara sıra oluyor,gönül Köprüsü diye bir proje de yer alıyoruz. Hitit Üniversitesi Aktif Yaşam Kulübü olarak,engelli kardeşlerimize farklı eğlenceler düzenledik. Farkındalık programları yaptık, 2 yılda 5 okula kitap yardımında bulunduk. Sevgi evlerinde kalan kardeşlerimize

Detaylı

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda.

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. TÜRKÇE 12-13: OKUMA - ANLAMA - YAZMA OKUMA - ANLAMA 1: Rezervasyon Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. Duşlu olması şart. Otel görevlisi: Tek kişilik odamız kalmadı

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder..

Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder.. Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder.. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?

Detaylı

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN 2011 PAZARTESĐ SAAT- 07:42 Sahne - 1 OTOBÜS DURAĞI Otobüs durağında bekleyen birkaç kişi ve elinde defter, kitap olan genç bir üniversite öğrencisi göze çarpar. Otobüs gelir

Detaylı

DIRIM. kültür - sanat - güncel yaşam ISSN 0378-8628. Monet

DIRIM. kültür - sanat - güncel yaşam ISSN 0378-8628. Monet ISSN 0378-8628 DIRIM kültür - sanat - güncel yaşam Monet DİRİM/ocak-Şubat-Mart 2007 Kültür ve Sanat Küçük insanların Büyük Filmi: DONDURMAM GAYMAK Yerel bir masal... Yıl 1995, Ege'nin küçük bir kıyı kasabasında

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı: Fragmanın İndirme Linki:

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı:   Fragmanın İndirme Linki: SİNOPSİS Çin in güneyindeki küçük bir kasabada sağanak bir yağış beklenmektedir Nişanlısının başarısız geçen estetik ameliyatını telafi etmek için para bulmaya çalışan Xiao Zhang, patronundan bir milyon

Detaylı

SAGALASSOS TA BİR GÜN

SAGALASSOS TA BİR GÜN SAGALASSOS TA BİR GÜN Çoğu zaman hepimizin bir düşüncesi vardır tarihi kentlerle ilgili. Baktığımız zaman taş yığını der geçeriz. Fakat ben kente girdiğim andan itibaren orayı yaşamaya, o atmosferi solumaya

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

manzaraadalar.com.tr

manzaraadalar.com.tr manzaraadalar.com.tr 444 74 96 EVDE VAR EXTRA HAYAT! Manzara Adalar, HomeExtra konseptiyle dünyanızı genişletiyor. Eviniz bir evden çok daha fazlası oluyor, odalar dolusu extra yaşam sizi bekliyor. HOMEEXTRA

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Piri Reis Ortaokulu nda karne dağıtım törenine katıldı

Başbakan Yıldırım, Piri Reis Ortaokulu nda karne dağıtım törenine katıldı Başbakan Yıldırım, Piri Reis Ortaokulu nda karne dağıtım törenine katıldı Haziran 17, 2016-1:22:00 Başbakan Yıldırım, "Terör örgütünün telkinlerine gençlerimiz asla ve asla itibar etmesinler. Onlar bizim

Detaylı

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor.

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor. OKUMA - ANLAMA: ÖĞRENCİLER HER GÜN NELER YAPIYORLAR? 1 Türkçe dersleri başladı. Öğrenciler her gün okula gidiyorlar, yeni şeyler öğreniyorlar. Öğretmenleri, Nazlı Hanım, her Salı ve her Cuma günü sınav

Detaylı

Einstufungstest / Seviye tespit sınavı

Einstufungstest / Seviye tespit sınavı Einstufungstest / Seviye tespit sınavı Dil: Türkçe Seviye: A1/A2 1. Günaydın, benim adım Lavin, soyadım Çeşme. (a) Günaydın ben adım Lavin, soyadım Çeşme. Günaydın benim ad Lavin, soyad Çeşme. 2. Ben doktorum,

Detaylı

BODRUM DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

BODRUM DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR TİYATROHAYAL@ BODRUM DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR İstanbul dan gelip, Bodrum un Akyarlar Mahallesine yerleşen tiyatro sanatçıları Ececan Gümeci ve Aykut Ünal ın ilk projesi Şahin Örgel in yazdığı iki kişilik oyunu

Detaylı

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA!

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM - TRANSCENDENCE Evrim Transcendence filminde Oscar adayı Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy ve Oscar ödüllü oyuncu Morgan Freeman

Detaylı

SATRANÇ. Satranç öğrenmek benim için her zaman zor olmuştur. Yirmi yaşıma gelmeme rağmen

SATRANÇ. Satranç öğrenmek benim için her zaman zor olmuştur. Yirmi yaşıma gelmeme rağmen Cenk Benli 21200399 TURK 102- Sec. 15 Ahmet Kaya SATRANÇ Satranç öğrenmek benim için her zaman zor olmuştur. Yirmi yaşıma gelmeme rağmen halen oynamakta zorlanıyorum. Sadece satranç da değil, tavla, dama,

Detaylı

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları 1 Nobody s Unpredictable Çocukluk Affan Dede ye para saydım,. Havuzda su şırıl şırıldır Zıpzıplarım pırıl pırıldır. Ne güzel güzel dönüyor çemberim; Hiç bitmese

Detaylı

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum»

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum» Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni «Okula Uyum» Hayatımızda yeni bir sayfa daha açılıyor. Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Çocuklar, okula

Detaylı

MEZUNLARIMIZIN OKULUMUZ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

MEZUNLARIMIZIN OKULUMUZ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ MEZUNLARIMIZIN OKULUMUZ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ Onur BİÇER Yüksekokulumuza 2006 yılında görevime başlamış olup 2008 yılında kazanmış olduğum muhasebe ve vergi uygulamaları (İÖ) Programını okuyup 2010 yılında

Detaylı

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın!

Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! Kendini Tanıma Testi Bu testi yapın, kendinizi tanıyın! İnsanlar sizin hakkınızda sandığınızdan farklı izlenimlere sahip olabilir. Gerçekten nasıl algılandığınızı siz de bilmek istemez misiniz? Bu teste

Detaylı

Dekorasyona dair Küçük Sırlar

Dekorasyona dair Küçük Sırlar Dekorasyona dair Küçük Sırlar Sanat yönetmeni Pelin Aksu ile Küçük Sırlar dizisi için yaratılan evlerden birinde buluştuk. Çoğu zaman özenerek izlediğimiz yaşam alanlarının hikâyelerini öğrendik ve kendi

Detaylı

Ahmet Uluçay ın Ardından

Ahmet Uluçay ın Ardından On5yirmi5.com Ahmet Uluçay ın Ardından Yayın Tarihi : 1 Aralık 2009 Salı (oluşturma : 11/10/2017) Gazetede fotoğrafını gördüğümde içimde bir umut belirdi. İlk okuduğum kelime son filmi oldu. İçimde bir

Detaylı

Plaka Tahdidi Çıkmadı

Plaka Tahdidi Çıkmadı Plaka Tahdidi Çıkmadı Ana Sayfa» Özel Haber 26.10.2015 16:59 26 Ekim 2015 tarihinde AKOM Binası'nda gerçekleştirilen UKOME Toplantısı'nın gündeminde ''Plaka Tahdidi''konusu görüşüldü. 26 Ekim 2015 Pazartesi

Detaylı

ZONGULDAKLI GENÇ ŞAİR VE BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMNENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ UFUK SİLİK ŞİİR İLE HAYATIM YENİDEN ŞEKİLLENDİ

ZONGULDAKLI GENÇ ŞAİR VE BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMNENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ UFUK SİLİK ŞİİR İLE HAYATIM YENİDEN ŞEKİLLENDİ ZONGULDAKLI GENÇ ŞAİR VE BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMNENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ UFUK SİLİK ŞİİR İLE HAYATIM YENİDEN ŞEKİLLENDİ SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ve hangi okulları

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR.YAPTIĞIN İŞİ ADAM GİBİ YAPMAYI VE GELİŞİMİN ÖNEMİNİ ONUN HAYATINDA ÖĞRENDİM SORU-Bize kısaca kendinizi

Detaylı

Uçan Süpürge İçin Ankara'ya Geliyorlar

Uçan Süpürge İçin Ankara'ya Geliyorlar On5yirmi5.com Uçan Süpürge İçin Ankara'ya Geliyorlar 14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Mayıs ayında dünyanın dört bir köşesinden çok sayıda sinemacıyı Ankara da ağırlayacak Yayın Tarihi

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10 Bir Gencin Eroin Kullandığı Nasıl Anlaşılır? Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Klinikleri nde Şef Yardımcısı Doç. Dr. Özkan Pektaş a bu soruyu sorduğumda söze şöyle başladı: Daha kırık kırık, çatallı,

Detaylı