Kıbrıs'ın kuzey kesiminden İHRACAT NASIL YAPILIR?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kıbrıs'ın kuzey kesiminden İHRACAT NASIL YAPILIR?"

Transkript

1 Kıbrıs'ın kuzey kesiminden İHRACAT NASIL YAPILIR?

2 Ürünlerinizi ihraç etmeyi planlıyorsunuz Ya da ihracatı bir seçenek olarak hiç düşünmemiştiniz. Bu kitapçık size nasıl ihracat yapabileceğinizi anlatacak... Ve sizi süreç boyunca yönlendirecek Ürününüz ihraç edilebilir mi? Alıcı nasıl bulunur? Yurtdışına satış nasıl yapılır? Yeşil hat üzerinden Teşvik ve satış nasıl yapılır? destekler 6 'Riskler' nasıl minimize edilir? Bu kitapçık,second Projesi tarafından KOBİGEM ile işbirliği içerisinde hazırlanmıştır (EuropeAid/127043/C/SER/CY Kıbrıs'ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve ICT Sektörü Programı). Bu yayında ifade edilen görüşler Avrupa Komisyonu'nun resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.

3 İhracat nedir, ihracatçı kimdir? İhracat, ürün ve hizmetlerin bir ülkenin dışına, diğer piyasalara satılmasıdır. Bu ürün ve hizmetlerin satıcısına ihracatçı denir. İhracatçı, ihraç eden ülkedeyken, yurtdışındaki alıcıya ise ithalatçı denir. Uluslararası ticaret, bir grup veya ülkede, başka bir grup ya da ülke tarafından talep edilen ürün ve hizmet arzının bulunması sonucunda gerçekleşir. İhraç edilebilir ürünler nelerdir? İhraç edilebilir ürünler, malları, hizmetleri ve fikri mülkiyeti kapsar. Bir ürünün ihracata konu olması için ürünün ülkeden fiziksel olarak çıkarılmış olması gerekmez.

4 Neden ihracat yapmalı? İhracat, işi büyümek ve karlılığı artırmak için tercih edilir. Bu nedenle şirketler, ürünleri için sıklıkla yeni piyasalar bulmak amacıyla gözlerini yurtdışına çevirirler. İhracat aşağıdaki amaçlara ulaşabilmek için en iyi yoldur; Satışlarınızı artırarak, yeni piyasalara girerek ve yeni müşterilere ulaşarak işinizi geliştirmek ve büyütmek; Risklerinizi dağıtmak ve iç piyasaya bağımlılık riskini azaltmak; Mevsimsel olarak değişkenlik gösteren taleplere karşı tampon görevi görmek ve mevsimsel satış dalgalanmalarının etkisini minimize etmek; Üretim fazlasını değerlendirmek; Teknolojiyi ve dış piyasalardaki uzmanlığı kullanarak daha yenilikçi olmak; Uluslararası alanda en iyi uygulamaları ve daha akıllıca iş yapma yöntemlerini tecrübe ederek rekabet edebilirliği artırmak; Yeni fikirlere, yönetim uygulamalarına, pazarlama tekniklerine ve rekabet etme yöntemlerine erişiminizi sağlayarak becerilerinizi artırmak; bu şekilde etkinliğinizi ve dolayısıyla da verimliliğinizi artırmak. Küreselleşmenin etkisiyle iç piyasalar zaman içerisinde değişerek uluslararası piyasalara daha fazla benzeyecektir. Yakın gelecekte, yurtdışında rekabet ettiğiniz şirketler iç piyasanın da aktörleri haline geleceklerdir. Bu nedenle yerinizi şimdiden almalısınız Kıbrıs'ın kuzey kesiminde, 37 farklı destinasyona çeşitli ürünler satan 100'ün üzerinde şirket olduğunu biliyor muydunuz?

5 Alıcı Nasıl Bulunur? Ticaret Sergileri, Fuarlar Websiteniz B2B (İşletmeler Ararsı) Ticaret Portalları, Rehberler ve Pazaryerleri Ticaret ile ilgili yetkili kurumlar, Odalar Elçilikler, Ticari Temsilcilikler Doğrudan Reklam

6 Ticari Sergiler, Fuarlar Ticari sergiler ve fuarlar, reklamınızı yapmak ve kendi sektörünüzün önde gelen şirketleri ve profesyonellerle temas kurmak için çok etkili yöntemlerdir. Ticari sergileri araştırmak ve özellikli ihtiyaçlarınıza cevap verenleri bulmak fazla zamanınızı almaz. Ticari sergiler, bir aracı kullanmadan ithalatçı ve ihracatçılar bulmanıza yardımcı olur. Farklı şirketlerin temsilcileri ile yüz yüze görüşebilir, güven tesis edebilir ve bu süreçte işinizi büyütebilirsiniz. Web Siteniz Eğer satmak istediğiniz bir ürününüz varsa, bir web sitesi olmaksızın başarılı olmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Web sitesi, dünyanın her yerindeki alıcıların herhangi bir anda ürünlerinizden haberdar olabilmesi çok elverişli bir araçtır. Bir web sitesine sahip olarak piyasanızı kayda değer şekilde genişletebilirsiniz. Hem dünyanın her yerindeki insanların, hem de kendi coğrafyanızdaki insanların size ulaşabilmelerini sağlarsınız. İnsanlar şirketinizin ürün veya hizmetine ilgi duydukları için websitenizi ziyaret edeceklerdir ve siz de bunu kendi avantajınız için kullanabileceksiniz. Bunu yaparak da ürünlerinizin reklamını yapabilir, potansiyel alıcıların internet üzerinden yaptıkları aramalarda karşılarına çıkabilir, sipariş alabilir ve bunların dışında birçok faaliyette bulunabilirsiniz. İnterneti sanal satış temsilciniz olarak kullanabilirsiniz. B2B (İşletmeler Arası) Ticaret Portalları, Rehberler ve Pazaryerleri Farklı ithalatçı ve ihracatçılarla temas kurmanızda size yardımcı olmak için internette B2B (business-to-business) ticaret portalları, işletme rehberleri ve pazaryerleri adı altında çeşitli websiteleri vardır. Bu websiteleri, her türlü şirketin, ithalatçı ve ihracatçılarla çalışma konusunda uzmanlaşmış şirketlerle temasını sağlar ve böylece değerli zamanınızdan tasarruf edersiniz. Bu sitelerde, aynı zamanda reklam verebilir, karşılıklı olarak fayda sağlayabilecek şekilde meslektaşlarınızla temas kurabilir ve profesyonellere sorular sorabilirsiniz. Bu rehberleri incelemek, ürünleriniz için hedef piyasayı belirlemenizde size yardımcı olacaktır.

7 Ticaret ile ilgili yetkili kurumlar, Odalar Alıcı bulmak için izleyebileceğiniz bir başka yol ise, ülkenizdeki yerel Ticaret Dairesi'nden veya ticaret ile ilgili yetkili kurumlardan, Ticaret Odası'ndan, Sanayi Odası'ndan veya belirli bir sektördeki tüccar grubundan yardım almaktır. Ellerinde, sizin ürettiğiniz ürünleri talep eden alıcıların listesinin olması muhtemeldir. Elçilikler, Ticari Temsilcilikler Elçilikler sadece hükumetler arası diplomatik ilişkiler kurmak için çalışmazlar. Aynı zamanda, yerel ekonomilerin gelişimine yardımcı olmak için farklı bölgelerden iş ortakları arasında ekonomik işbirliğini teşvik etmeye çalışırlar. Elçilikler ve ticari temsilcilikler işletme sahiplerinin, kendi bölgelerindeki ithalatçı ve ihracatçılarla temasa geçmelerine yardımcı olabilirler. Doğrudan Reklam Pratikte, işinizi iç piyasada büyütmek ile uluslararası alanda büyütmek arasında bir fark olmadığı söylenebilir. Birçok benzerliğe rağmen, ihracat için yapılan reklam belli açılardan, yerel satışlar için yapılan reklamdan farklıdır. Kullanılacak reklam, hedef piyasadaki alıcıların/tüketicilerin/toptancıların algıları ve alışkanlıklarına göre şekillendirilmelidir. Örneğin, belli bir ülkede verilecek geleneksel tarzda bir reklam, bir başka ülkedeki satın alma kararları üzerinde beklediğiniz etkiyi göstermeyebilir. Kimi alıcılar kendi araştırmaları, okudukları ve fikirleri doğrultusunda hareket etmeyi tercih edebilir. Hedef piyasanıza yönelik reklamlar için sektör dergilerini veya periyodik yayınları kullanabilirsiniz. Bunun için, referanslarını da dikkate alarak, o ülkedeki halkla ilişkiler veya reklamcılık şirketlerinden yardım almanız gerekebilir.

8 Ürününüz ihracata uygun mu? Kapasite Hedef Piyasa İzin ve Belgeler Paketleme ve Etiketleme Maliyet&Fiyat Nakliye/Ulaşım

9 Ürünlerinizi ihraç etme konusunu değerlendirmeden önce cevaplamanız gereken birkaç soru var. Bu soruları cevaplandırmak, ürününüzün ihracat için uygun olup olmadığına veya ihracat için ne gibi düzenlemeler ve değişiklikler yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır. Yeterli üretim kapasitesine sahip misiniz? Üretebileceğinizden fazlasını taahhüt etmemek veya eksik/geç teslimatın önüne geçmek için mevcut ve azami üretim kapasitenizi bilmeniz gerekmektedir. Herhangi bir taahhüt altına girmeden önce, üretim sorumlularınızla konuyu görüşmeniz faydalı olacaktır. Mevcut ve olası siparişlerinizi hesaplamak ve takvimlendirmek konusunda çok dikkatli olmalısınız. Hedef piyasanız nedir? Hedef piyasanızı belirleyebilmek için ülke demografisi, piyasa büyüklüğü ve segmentasyonu, siyasi istikrar ve güvenlik, ekonomik durum, yürürlükteki düzenlemeler ve piyasaya giriş şartları, yerel dağıtım kanalları, gerekli belgeler, müşteriler, rakip şirketlerin ürünleri, performansları ve piyasa eğilimleri ile ilgili araştırma yapmanız gerekmektedir. O ülkedeki şirketlerle iş yapan diğer şirketler, Ticaret Odaları, yayınlanan ülke profilleri, endüstri araştırmaları ve raporları, diğer yayınlar, global ticaret ve istatistik websiteleri ilgili bilgileri toplamanıza yardımcı olabilir. Gerekli izin ve belgeleri temin edebilir misiniz? İlk olarak, ihracatçı olabilmek için ülkenizdeki tamamlamanız gereken formaliteler için ne gibi izinlere ihtiyacınız olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir. Bunlara, Odalara üyelik ve/veya yetkili makamlardan alınacak izinler de dahildir. Bu izinleri almak için ne yapılması gerektiği konusunda Odanız ve ilgili makamlara başvurabilirsiniz.

10 ikinci olarak, ürünlerinizin hedef ülkeye girebilmesi için ne gibi belgelere ihtiyacınız olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir. Buna sağlık sertifikaları, standart işaretleri vb. dahildir. En doğru bilgiyi almak için, potansiyel alıcınıza veya o bölgedeki Ticaret Odası ve ticaret ile ilgili yetkili kurumlara danışabilirsiniz. Buna bağlı olarak, bu koşulları yerine getirme yollarını veya bu koşulları gerektirmeyen yeni hedef piyasaları araştırmaya başlayabilirsiniz. Paketleme/etiketleme koşullarını yerine getirebilir misiniz? Farklı piyasalara girmeye çalışmak, paket/etiketlerinizi o piyasaya uyarlamanızı gerektirecektir; dilini tercüme etmek, birimleri, üretici ve dağıtımcı adreslerini değiştirmek vs. gibi. İhracat Fiyatı hesaplamayı biliyor musunuz? Ürününüzü fiyatlandırmadan önce iyi düşünmelisiniz. Basit bir hesaplama hatası geriye dönülmesi zor kayıplara neden olabilir. Fiyatlandırma yaparken ihracatta ek maliyetleri de hesaba katmak önemlidir. Bu ek maliyetler, lisans maliyetleri, gümrük ve diğer operasyonel maliyetleri, navlun ve sigorta, dağıtımcı marjı, paketleme ve etiketleme, vergiler ve yasalara uyum maliyetlerini (sertifikalar, analizler, testler vs.) kapsar. Çoğu zaman ihracat, tahmin edilenden daha maliyetli olabilmektedir. Ürününüzü belli bir piyasaya sokmak düşündüğünüzden daha uzun sürebilir. Bu nedenle, ürününüzü fiyatlandırmadan önce, bu fiyatın size kar getireceğinden, hedef piyasanın beklentilerine cevap vereceğinden ve ürününüzün doğru konumlandırılması açısından uygun olduğundan emin olun. Ürünlerinizin nakliyesi mümkün mü? Hiçbir ihracatçı, nakliye ve lojistik gereklilikleri hesaba katmadan bir ihracat işlemine girişemez. Şunları hesaba katmalısınız; nakliye yöntemi nakliye belgeleri ve sigorta uygun paketleme paket tipi paketleme materyali çeşidi paket üzerindeki işaretler Nakliye, bir ürünün nihai fiyatını belirlerken dikkate alınması gereken ana unsurlardan biridir. Nakliye süresince ürünler, zarar görme ve hırsızlık riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle, nakliye süresince ürünlerin sigortalanması tavsiye edilir.

11 Yurtdışına Satış Nasıl Yapılır? 10 Adım: 1.Fatura / Proforma Fatura 2.Paket Listesi 3.Beyanname 4.İzin&Onay 5.Gerekli ek belgeler/sertifikalar (menşe, sağlık, standartlarvs.) 6.Gümrük 7.Nakliye 8.Sigorta 9.Teslimat 10.Ödeme

12 1. Adım Faturanızı/proforma faturanızı hazırlayın.faturaya; belgenin adını (Ticari Fatura/Proforma Fatura), fatura numarasını ve tarihini, gönderici adresini/adresinizi ve iletişim detaylarınızı, alıcı/ithalatçı adresi ve iletişim detaylarını, sipariş numarasını veya benzeri bir referans numarasını, ürünle ilgili açıklamayı, miktarını, birimini, birim fiyatını, toplam fiyatı ve diğer ilgili maliyetleri (ör: varsa navlun ve sigorta), para birimini;teslim şeklini, koşullarını ve yerini; aktarma/transit şartlarını, ödeme koşullarını ve şeklini, banka detaylarını, ürünlerin menşeini, isim, imza ve bunların dışında faturada bulunması istenen tüm spesifik bilgiyi yazın. Nihai faturayı hazırlamadan önce alıcınıza faturanın bir taslağını gönderip bunun üzerinde anlaşmanız tavsiye edilir. Faturanızı hem İngilizce olarak, hem de gideceği ülkenin dilinde hazırlamanız tavsiye edilir ki gümrük işlemleri en kolay şekilde halledilsin. Bu açıdan, ürünün tarife numarasını (HS kodu) eklemek de faydalı olacaktır. Faturanızı hazırlamanıza Odalar da yardımcı olmaktadır. 2. Adım Paket listenizi hazırlayın. Paket listesinde, belgenin adı (Paket Listesi), tarih, ilgili fatura numarası, gönderici adresi/adresinizi ve iletişim detaylarınız, alıcı/ithalatçı adresi ve iletişim detayları, sipariş numarası veya benzeri bir referans numarası da bulunmalıdır. Paket listesinde, gönderilen toplam paket sayısı, her paketin içeriği ve miktarı, paketlerin boyutları, silindir hacmi, brüt ve net ağırlık ve paket tipleri (palet, kutu, torba, vs.) gibi ürünlerin paketleme detayları ile ilgili bilgi bulunmalıdır. Aynı zamanda, taşıyıcının detayları (ör: havayolu, gemi ismi) ve konşimento veya havayolu taşıma senedine (airwaybill) atıfta bulunulmalıdır. Paketleme listesindeki detayların ticari faturadaki ve konşimento/hava yolu taşıma senedindeki bilgilerle tamamıyla uyumlu olması çok önemlidir. 3.Adım Bu aşamada Oda'nıza giderek gümrük beyannamesini doldurmanız gerekiyor. Beyannameniz hazırlanır ve gerekirse faturanız da burada onaylanır. 10

13 4. Adım Fatura ve beyannameniz ile birlikte Ticaret Dairesi'ne giderek ihracat izni ve onay almanız gerekmektedir. 5. Adım İhraç edilecek ürüne bağlı olarak almanız gereken bazı ek belgeler/sertifikalar olabilir (menşe, sağlık, standartlar vs.).alıcınız ile konuşun ve hangi belgelere ihtiyaç duyulduğunu teyit edin. Buna bağlı olarak gerekli belge/sertifikaları almak için başka makamlara da başvurmanız gerekebilir (tarım ile ilgili yetkili makam,laboratuvar, vs.) Söz konusu ürünlerin ön izine tabi olması durumunda 4. ve 5. adımlar yer değiştirebilir. 6. Adım Yukarıda sözü geçen belgeleri tamamladıktan sonra, ihracatın gerçekleştirileceği gümrük şubesine gidebilirsiniz. Buraya beyannameniz ile birlikte başvurmanız gerekecektir. Belgeleriniz tasdik edildikten sonra, ilgili ücretler ödenir ve ürünlerinizin muayenesi tamamlanır. Daha sonra ürünleriniz yola çıkış noktasına transfer edilir. Bu adımdaki işlemler için bir gümrük komisyoncusu ile de çalışabilirsiniz. 7. Adım Şimdi nakliyeciniz ile ürünlerin alımı ve nakliyesini ayarlamanız gerekmektedir. Alıcınızla farklı bir şekilde anlaşmadıysanız, gönderiyi teslim alması için nakliyeciye haber verebilirsiniz. Gümrük işlemlerini, ürünlerin teslimatından önce tamamlayıp tamamlamama zorunluluğu tamamıyla satıcı ve alıcı arasındaki anlaşmaya bağlıdır. 11

14 8. Adım Sigorta sorumluluğu ihracatçı tarafından da alıcı tarafından da üstlenilebilir; ama sevkiyatın sigortası asla ihmal edilmemelidir. Usulüne uygun olarak düzenlenmiş bir sigorta poliçesi ürünleri hasara, kaybolmaya, geç teslimata veya hiç teslimat yapılamamasına karşı sigortalayarak gecikmiş bir teslimatın hem alıcıya hem de ihracatçıya yol açacağı zararı karşılar. Bu özellikle ihracatçı için çok önemlidir, çünkü ürünlerin yerine yeni ürünleri göndermek ve bu problem nedeniyle kaybedebileceğiniz işin maliyeti genelde çok yüksek olacaktır. Sigorta şartları ile ilgili nakliyecinize de danışabilirsiniz. 9. Adım Anlaşmanın koşullarına bağlı olarak alıcınız, bankanız veya nakliyeciniz, gönderinin teslimatı konusunda size bilgi verecektir. 10. Adım Yine anlaşmanın koşullarına bağlı olarak ödeme, ürünlerin sevkiyatından önce veya sonra yapılabilir. İhracat belgeleriniz ile birlikte Ticaret Dairesi'ne başvurarak ihracat desteği talebinde bulunabilirsiniz. 12

15 Yeşil Hat Üzerinden Satış Nasıl Yapılır? Yeşil Hat Tüzüğü Yeşil Hat Tüzüğü (AB Konseyi Tüzüğü (AT) No 866/2004), ada içerisindeki ticareti düzenlemek amacıyla AB Konseyi tarafından 29 Nisan 2004'te yürürlüğe konmuştur. Tüzük, kişi ve malların Yeşil Hat'tın kuzeyinden güneyine geçişi için koşulları ortaya koymaktadır. Ticari ürünlerin geçişi konusunda, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), AB Komisyonu'nun bir kararı ile bahsi geçen işlem için gerekli Refakat Belgesi 'ni vermekle yetkilendirilmiştir. Satışı Yapılabilecek Ürünler Aşağıdaki ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ticaretine olanak sağlanmıştır: Tamamıyla kuzey Kıbrıs'ta yetiştirilmiş/çıkarılmış ürünler;veya Kuzey Kıbrıs'ta bu iş için donanımlı bir tesiste en son, en önemli, ekonomik olarak desteklenen oluşum sürecini tamamlamış olan ürünler. Bazı ürünlerin ticareti özel koşullara tabi olabilir. Ancak yukarıdaki tanım, tamamıyla kuzey Kıbrıs'ta üretilen/yetişen ürünleri veya ithal edilmiş hammadde kullanılarak kuzey Kıbrıs'ta üretilen/imal edilen yeni ürünleri anlatmaktadır. Bu ürünlerin menşei, yukarıda belirtilen kriterler çerçevesinde KTTO tarafından teyit edilecektir. Yeşil Hat Tüzüğü; menşeine bakılmaksızın, canlı hayvanların ve hayvansal ürünlerin (taze balık dışında) ticaretine izin vermez. Patates, narenciye ve taze balık satışı yapmak isteyenlerin, (herhangi bir taahhüt altına girmeden önce) KTTO ile temasa geçerek bu ürünler ile ilgili özel satış koşullarını detaylı olarak öğrenmesi tavsiye edilir. 13

16 Prosedür 10 Adım 1. Adım: Fatura Faturanızı hazırlayın. Faturanızın üzerinde, fatura numarasının ve tarihinin, gönderici adresinin/adresinizin ve iletişim detaylarınızın, alıcının adresi ve iletişim detayları, sipariş numarası veya benzeri bir referans numarasının, ürünlerle iligli açıklamanın, miktarının, biriminin, birim fiyatının, toplam fiyatın, para biriminin, ödeme koşulları ve yönteminin, isim ve imzanın bulunduğundan emin olunuz. Nihai faturayı hazırlamadan önce alıcınıza faturanın bir taslağını gönderip bunun üzerinde anlaşmanız tavsiye edilir. Faturanızı İngilizce olarak hazırlamanız tavsiye edilir. 2. Adım: KTTO'ya başvuru KTTO'ya Refakat Belgesi için faturanızla birlikte Başvuru Formu'nusunmanız gerekecektir. Başvuru Formu'nu tamamlayabilmek için üretici adını, adresini ve iletişim detaylarını; göndericinin/satıcının adını, adresini ve iletişim detaylarını; alıcının adını, adresini ve iletişim detaylarını; ürünlerin tanımını, paket/birim sayısını, paketleme detaylarını (palet, kutu, torbavs.), miktar, ağırlık, hacim, birim fiyatı ve ürünlerin toplam fiyatınıda yazmanız gerekmektedir. Refakat Belgesiiçin Başvuru Formu hem üretici/imalatçı hem de gönderici/satıcı tarafından imzalanmalıdır. Bunların farklı şirketler/kişiler olması durumunda, iki farklı imza gerekecektir. Başvuru formu KTTO'dan ve KTTO'nun websitesinden elde edilebilir. Gönderinizi belirli bir süre içerisinde kısım kısım tamamlamayı planlıyorsanız, bunu başvurunuz sırasında belirtmelisiniz. Buna göre, kısmi gönderilerinizi takip edebilmek için size ek bir belge verilecektir. 14

17 3. Adım: Menşein teyit edilmesi Başvurunuzu sunduktan sonra KTTO'nun, üretici/imalatçı ve gönderici/satıcı tarafından verilen bilgilerin doğruluğunu tespit etmek için gerekli kontrolleri yapması gerekecektir. Bu kontroller, üretici/imalatçının tesislerinde yapılacak en az bir incelemeyi içerir. Bu aşamada KTTO, menşein teyit edilmesi için ek belge talep edebilir. 4. Adım: Refakat belgesinin düzenlenmesi Ürünlerin menşei teyit edilmişse ve ticaret için uygun oldukları kararına varılmışsa, KTTO Refakat Belgesi'ni düzenleyecektir. Size bu belge bir asıl, üç kopya olarak verilecektir. 5. Adım: İzin ve onay İzin ve onay alabilmek için fatura ve Refakat Belgesi ile Ticaret Dairesi'ne gitmelisiniz. Burada KTTO tarafından düzenlenen Refakat Belgesi'nin bir kopyasını bırakmanız gerekmektedir. 6. Adım: Gerekli belgeler/sertifikalar Yeşil Hat üzerinden satılacak ürünlerin özelliklerine bağlı olarak temin etmeniz gereken ek belgeler/sertifikalar olabilir (menşe, sağlık, standartlar vs.). Alıcınız ile konuşarak gerekli belge/sertifikaların neler olduğunu teyit edin. Buna bağlı olarak gerekli belge/sertifikaları almak için başka makamlara da başvurmanız gerekebilir (Tarım Dairesi, laboratuvar, vs.). Söz konusu ürünlerin ön izine tabi olması durumunda 5. ve 6. adımlar yer değiştirebilir. 15

18 7. Adım: Nakliye Gerekli belgeleri aldığınıza göre artık nakliye ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz. Kendi nakliye imkanlarınızı kullanabileceğiniz gibi, ürünleri alıcının alması için de ayarlamalar yapabilirsiniz. Ürünlerin nakliyesi için kendi aracınızı kullanmayı planlıyorsanız, bu aracın Yeşil Hat'tın diğer tarafına geçişi için sigorta ve diğer gereklilikleri de hesaba katmalısınız. Özellikle de 7500 kilonun üzerindeki araçlar için geçerli olan sınırlandırmalara dikkat edin. KTTO ve geçiş noktalarındaki görevliler size gerekli bilgileri almada yardımcı olabilir. 8. Adım: Geçiş noktaları Yukarıda sözü geçen sevekiyatın yapılabilmesi için çıkarılmış tüm belgelerin, ürünleri Yeşil Hat'tın diğer tarafına nakledecek kişiye verilmesi gerekmektedir. Nakliyecinin, faturayı, Refakat Belgesi'nin bir kopyasını ve Ticaret Dairesi'nden alınan izni Yeşil Hat'tın kuzeyindeki geçiş noktasında bulunan görevlilere vermesi gerekmektedir. Refakat Belgesi'nin orijinalinin ise Yeşil Hat'tın güneyindeki geçiş noktasında bulunan görevlilere sunulması gerekmektedir. Bu noktada, Adım 6'da bahsi geçen ek belge veya sertifikaları da sunmanız istenebilir. 9. Adım: Teslimat Gönderi Yeşil Hat'tın diğer tarafına geçirildikten sonra, ürünler serbest dolaşıma girmiş olur ve alıcının tesislerine götürülebilir. 10. Adım: Ödeme Anlaşmanın koşullarına bağlı olarak ödeme, ürünlerin teslimatından önce veya sonra gerçekleştirilebilir. 16

19 Teşvik ve Destekler Sanayi ve Ticaret Dairesi tarafından, ihracatı teşvik etmek ve genel ekonomiye katkısını artırmak için bazı destek ve teşvikler verilmektedir. Bu teşvik ve destekler aşağıda sıralanmıştır: Mal ve hizmetlerin ihracatından elde edilen gelirden belli oranda kurumlar vergisi muafiyeti Uluslararası standartlara, işaretlere ve ilgili sertifikalara uyum Yurtdışında piyasa araştırması Uluslararası fuarlara katılım Patent alımı, endüstriyel tasarım kaydı, Faydalı Model Sertifikası alımı Yurtdışında pazarlama yapmak amacıyla reklam Yurtdışında ofis, depo, dükkan açma Narenciye ihracatı Patates ve tekstil ihracatı Yerel sınai ürünlerin ihracatı Proje-bazlı kredi faiz desteği İstihdama dayalı faizsiz kredi Türk Eximbank kredileri Sanayi sektöründeki KOBİ'ler için proje bazlı hibe programı Kalkınma Bankası kredileri Teşvik Yasası altında yatırımlar için teşvik 17

20 Riskler Nasıl Minimize Edilir? Yasal Riskler Her ülkenin kendi hukuki sistemi vardır. Ülkenin yasaları, ithalat prosedürlerinden vergilendirmeye, fikri mülkiyet haklarından para birimine, sözleşmelerinizden dağıtım anlaşmalarınıza kadar işinizin her boyutunu etkileyecektir. Hedef piyasanızdaki saygın avukatlardan fikir almak çok önemlidir. İş yapacağınız kişi ile yazılı bir sözleşme hazırlamayı hiçbir zaman unutmamalı veya ihmal etmemelisiniz. Sözleşme, tarafların isim ve adreslerini, ürünün özelliklerini, miktarını ve fiyatını, teslimat tipi ve yerini, ödeme zamanı ve yerini, lisans ve izinleri, garanti koşullarını, sigorta ve teslimat gecikmeleri durumunda ne gibi koşulların uygulanacağını, ilgili yasayı ve imzaları da içermelidir. Finansal Riskler Finansal riskler şunları kapsar: kredi riski alıcının size ödeme yapabilme durumu, transfer riski sizi etkileyebilecek herhangi bir ekonomik, siyasi veya hükumetten kaynaklanan sınırlandırma, döviz riski döviz kurlarındaki dalgalanmalar. Bankalar, farklı ödeme opsiyonlarının avantajları ve kurdaki dalgalanmalara karşı korunma yolları ile ilgili mükemmel bilgi kaynaklarıdır. Nakliye Riski Eğer sunduğunuz bir hizmet değilse, o zaman ürünlerinizin nakliyesi ile ilgili bazı risklerle karşı karşıya kalmanız çok olasıdır. Doğru paketleme, sevkiyatla ilgili doğru beyan, uygun depolama, dağıtım kanalları ve sigorta, nakliye risklerinizi minimuma indirmenize yardımcı olabilir. Sevkiyatı yapmadan önce, varış noktasındakarşılamanız gereken tüm koşullardan haberdar olmalısınız. 18

21 Siyasi Riskler Hedef piyasadaki siyasi istikrar, hem işinizin güvenliği hem de kişisel güvenliğiniz açısından değerlendirilmelidir. İstikrarsızlık ödemenin yapılamamasına, bloke edilmesine veya ürünlerinize el konulmasına neden olabilir. İthalatçı ülke ile ilgili bilgi ilgili web sitelerinden veya alıcı ile doğrudan temas kurularak elde edilebilir. İhracat yaptıktan sonra; Her zaman müşteriniz ile irtibat halinde olun, Gönderiden memnun olup olmadıklarını sorun, Bir sonraki siparişi ne zaman vermeyi düşündüklerini sorun, Diğer/yeni ürünlerinizden kendilerini haberdar edin, Tek bir alıcı ile çalışmayı tercih etmeyin, başka opsiyonları da araştırın Çevrenizdekileri de ürünlerini ihraç etmeleri konusunda cesaretlendirin 19 19

22 Faydalı İletişim Bilgileri KOBIGEM Tel: Web: Ticaret Dairesi Tel: Web: Sanayi Dairesi Tel: Web: Gümrük Dairesi Tel: Web: Kıbrıs Türk Ticaret Odası Tel: Web: Kıbrıs Türk Sanayi Odası Tel: Web: Gelir ve Vergi Dairesi Tel: Web: Ticari Temsilcilikler Tel: Web: 20

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Neden İhracat Yapmalıyız?

Neden İhracat Yapmalıyız? Neden İhracat Yapmalıyız? Satış ve karları artırmak Dünya pazarlarından pay almak İç pazara olan bağımlılığı azaltmak Pazar dalgalanmalarını dengede tutmak Rekabet gücünü artırmak Kimler İhracat Yapabilir?

Detaylı

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili ACT SME Soru Formu Anket iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım işletmenizin/örgütünüzün profilini ortaya koymayı amaçlayan soruları içermektedir. İkinci kısım KOBİ lerin uluslararası ticari faaliyetlerinde

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ

KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ KLİNİK ARAŞTIRMA FİRMALARININ GÜMRÜKLEME REHBERİ SUNUM İÇERİKLERİ Genel Bilgi İthalat işlemleri 1- İlaç ithalatı 2-Laboratuvar ekipmanları ve diğer eşyalar Geçici ithalat işlemleri İhracat işlemleri GENEL

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK Uluslararası Pazarlamada dağıtım alt karması birbiriyle ilişkili iki kısımda ele alınır 1- Dağıtım kanalları seçimi 2- Fiziksel dağıtım (lojistik) ULUSLARARASI

Detaylı

DHL EMAILSHIP KULLANIM KILAVUZUNA HOŞGELDİNİZ

DHL EMAILSHIP KULLANIM KILAVUZUNA HOŞGELDİNİZ DHL EMAILSHIP KULLANIM KILAVUZUNA HOŞGELDİNİZ DHL EMAILSHIP IN KULLANIMI HIZLI VE KOLAYDIR. DHL emailship DHL Express in basit ve kullanımı kolay elektronik gönderi aracıdır. Yeniden kullanılabilen PDF

Detaylı

GOST-K Nedir? GOST, Rusça kelime olarak türkçe karşılığı Norm dur ve K harfi de Kazakistan demektir. Kazakistan devletine satmayı planladığınız pek ço

GOST-K Nedir? GOST, Rusça kelime olarak türkçe karşılığı Norm dur ve K harfi de Kazakistan demektir. Kazakistan devletine satmayı planladığınız pek ço GOST-K BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz GOST-K Nedir? GOST, Rusça kelime olarak türkçe karşılığı Norm dur ve K harfi de Kazakistan demektir.

Detaylı

MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018

MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018 MİKRO İHRACAT 14 AĞUSTOS 2018 KAPSAM İşbu çalışma, 4 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği ve 2009/15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında hazırlanmıştır. İşbu çalışma; Mikro İhracat hakkında mükelleflerimizi

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ çi LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY - 2014 2014 1 KURULUŞ İŞLEMLERİNDEN ÖNCE YAPILACAK İŞLEMLER 2 LOJİSTİK ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA REHBERİ 3 ŞAHIS FİRMASI KURMA PROSEDÜRÜ VE

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ DIŞ TİCARET VE KAMBİYO İŞLEMLERİ Ticaret genel olarak iç ve dış ticaret olmak üzere ikiye ayrılır. Dış ticaret, malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir.

Detaylı

Türkiye E-Ticaret Sistemleri

Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri E-Ticaret Sorunları E-Ticaret Sorunları Dağıtılan bilgi üzerindeki denetim eksikliği Bilginin çalınması ve yayılması üzerindeki denetim eksikliği

Detaylı

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir.

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir. 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir.

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir. E-Fatura Nedir? E-fatura Uygulaması, mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı nın sistemi üzerinden, belirlenen standart ve formata göre birbirlerine fatura alıp göndermelerini sağlayan sistemin genel adıdır.

Detaylı

HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ

HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ Yayımlandığı R.Gazete: 19.02.2012-28209 Tebliğ No: 2012/12 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

İHRACAT. Mutlu Yılmaz

İHRACAT. Mutlu Yılmaz İHRACAT İHRACAT Mutlu Yılmaz ISBN 978-605-322-176-0 2014 Optimist Yayım ve Dağıtım Optimist Yayım Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti. Sertifika no. : 11970 Telefon : 0216 481 29 17-18 Faks : 0216 521 10 64

Detaylı

İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI

İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI VII. Bölüm İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi, Pazarlama Bölümü 04.04.2016 1 İhracat Satışı ve İhracat Pazarlaması İhracat ve ithalat kavramlarını daha iyi

Detaylı

çözüm odaklı yaklaşım

çözüm odaklı yaklaşım çözüm odaklı yaklaşım 29 30 proje dahilde işlem gümrük hizmetleri serbest bölge danışmanlığı banka ve kambiyo işlemleri dış ticaret mevzuat danışmanlığı teminat ve taahhütlerin kapatılması uluslararası

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAYVAN VE ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRİŞİNDE ÖN BİLDİRİM VE VETERİNER KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 17.12.2011-28145 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Ünite 9 Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Dağıtım Yetki Belgeleri Yurt içi dağıtım yapmak isteyen firmaların faaliyette bulunabilmesi için öncelikle T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından faaliyet

Detaylı

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler.

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler. WINES OF TURKEY ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ PROJESİ DIŞ TİCARETTE STRATEJİK MÜŞTERİ VE PAZAR BULMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ HİZMET ALIMI ŞARTNAMESİ I. SATIN ALMANIN KONUSU VE

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM)

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İŞ PLANI EK - E Referans No: TRA2-13-İGMD03/TRA2-13-İGMD03G I MEVCUT DURUM ANALİZİ 1. İŞLETMENİN TARİHÇESİ

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 2015 EK LİSTE

FİYAT LİSTESİ 2015 EK LİSTE FİYAT LİSTESİ 2015 EK LİSTE Genel Şartlar Bu fiyat listesi Şubat 2015 te yayınlanan fiyat listesi temel alınarak hazırlanmıştır. Ürün kodları yanında verilen sayfa sayısı Şubat 2015 fiyat listesinde ürünün

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ EKİM 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ 1 UR-GE Desteği 2 Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi 3 Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği 4 Yurtdışı

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 Konu: Bazı KDV den İstisna Teslimler için KDV İade Talebi Olmasa Dahi, Vergi Dairesine İstisnayı Tevsik Edici Belgelerin Sunulmasının Zorunlu Hale Getirilmesi Hakkında

Detaylı

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel)

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel) EKONOMİ BAKANLIĞI & ww.ekonomi.gov.tr URGE Projeleri Desteği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Link) Kimler Başvurabilir Özel Sektör İşbirliği Kuruluşları TİM, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. BANKAMIZ FAALIYETLER SIGORTA KREDILER RAKAMLAR Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe istinaden E-fatura mükelleflerinin ihracat işlemlerinin elektronik olarak gönderiminin yapılabilmesi için 2.42.00

Detaylı

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI 1 2 İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI Programın Amacı İşletmelerin ihracat ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirerek TRB1 Bölgesi'nin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaktır. 3 İHRACAT

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sayı : 16934678-722.01.01 KOR Konu : G.Kore STA 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan Türkiye-Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Serbest

Detaylı

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri Faktoring Faktoring Nedir? Faktoring, garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu tek finansal üründür. Firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurtiçi ve yurtdışı kısa vadeli

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ MAYIS 2017

MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ MAYIS 2017 MAL İHRACATINA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ 23-24 MAYIS 2017 İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI (DFİF) MEVCUT DESTEKLER İhracata Hazırlık Destekleri Pazarlama Destekleri Yüksek Katma Değere Yönelik Destekler

Detaylı

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? Yetkilendirilmiş yükümlüler onaylanmış

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) SERİ NO: 79

YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) SERİ NO: 79 11 Şubat 2011 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 27843 Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan: YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) SERİ

Detaylı

Sunulan hizmet için uygulanacak tarifeler konusunda açık, detaylı ve güncel bilgilere erişebilme hakkı,

Sunulan hizmet için uygulanacak tarifeler konusunda açık, detaylı ve güncel bilgilere erişebilme hakkı, SABİT TELEFON HİZMETLERİ: Abonelik: Abonelik sözleşmesi yapabilme hakkınız bulunmaktadır. Abonelik sözleşmesi yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz yararınıza olacaktır: Sözleşme hükümlerini okumalı,

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

DHL Connect 3.3 Kullanım Kılavuzu

DHL Connect 3.3 Kullanım Kılavuzu DHL Connect 3.3 Kullanım Kılavuzu DHL Bilgi Sistemleri ve Teknolojisi Departmanı Programı çalıştırdığınızda karşınıza gelen bu ekrandan istediğiniz bölümlere ilgili ikonları tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Detaylı

TTYO Çıkmazına Karşı, Farklı Bir Öneri NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGELERİ MEHMET ÖZÇELİK

TTYO Çıkmazına Karşı, Farklı Bir Öneri NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGELERİ MEHMET ÖZÇELİK YÖNETİCİ ÖZETİ Günümüzde küresel ekonominin aktörleri; yeni pazarlara açılmak ve rekabet edebilirliklerini artırmak amacıyla çok taraflı ekonomik ve stratejik anlaşmalara yönelmektedir. Özellikle yakın

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

DHL EXPRESS. 1 DHL IntraShip User Guide

DHL EXPRESS. 1 DHL IntraShip User Guide DHL EXPRESS 1 DHL IntraShip User Guide IntraShip Uygulamasının Genel Özellikleri; WEB tabanlı olup kurulum gerektirmez Internet erişimi ve çıktı almak için bir yazıcı yeterli Ortak veri tabanı vasıtası

Detaylı

SORU 1 İlan Reklam Vergisinin kapsamı nedir? Nasıl başvurulur?

SORU 1 İlan Reklam Vergisinin kapsamı nedir? Nasıl başvurulur? İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI GELİRLER MÜDÜRLÜĞÜ BÖLÜM 1 İLAN - REKLAM VERGİSİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR SORU 1 İlan Reklam Vergisinin kapsamı nedir? Nasıl

Detaylı

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Kimler İhracatçı Olabilir? Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar

Detaylı

GÜMRÜK UYGULAMALARI AÇISINDAN TRANSFER FİYATLANDIRMASI

GÜMRÜK UYGULAMALARI AÇISINDAN TRANSFER FİYATLANDIRMASI GÜMRÜK UYGULAMALARI AÇISINDAN TRANSFER FİYATLANDIRMASI Cenk Ulu -, Direktör, Vergi Hizmetleri www.vergiportali.com *connectedthinking Arm s Length Principle - Emsal Bedel OYUNCULAR: 1- Şirketler----------------Kar

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

TEBLİĞ. b) İşbirliği kuruluşu: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birlikleri, tasarım konusunda iştigal eden dernek, birlik ve vakıfları,

TEBLİĞ. b) İşbirliği kuruluşu: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birlikleri, tasarım konusunda iştigal eden dernek, birlik ve vakıfları, 21 Aralık 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29212 Para Kredi ve Koordinasyon Kurulundan: TEBLİĞ TASARIM DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008/2) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/4)

Detaylı

İkili Ekonomik İlişkilerin Gelişme Alanları (Sektörler)

İkili Ekonomik İlişkilerin Gelişme Alanları (Sektörler) Fırsatlar İkili Ekonomik İlişkilerin Gelişme Alanları (Sektörler) Mal Ticareti : Otomotiv, yapı malzemeleri, tekstil, makine, kozmetik, kuru meyveler, un ve şekerleme temel potansiyel sektörlerdir Hizmetler

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20)

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) Ekonomi Bakanlığından: Amaç SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; ek-1/a, ek-1/b, ek-1/c ve ek-2 de

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) Ekonomi Bakanlığından: Amaç GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ

PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ PARTNERSFIRST, IŞ ORTAKLARIMIZIN ZEBRA UZMAN BASKI ÇÖZÜMLERININ DEĞERINI GELIŞTIRMEYE VE MÜŞTERI MEMNUNIYETINI ARTTIRMAYA YARDIMCI OLMAK ÜZERE TASARLANMIŞ BIR KANAL PROGRAMIDIR.

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER 1 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Başvuru Formu (Ek-2/A) 2 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri İzin Formu (Ek-2/B) 3 Eşyanın bedelsiz gönderilme

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 464)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 464) Maliye Bakanlığından: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 464) 1. Giriş 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 149 uncu maddesinde kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar dahil)

Detaylı

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130322-14.htm

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130322-14.htm Sayfa 1 / 3 22 Mart 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28595 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/3) Kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife

Detaylı

TÜRK DIŞTİCARET VAKFI DIŞ TİCARET UZMANLIĞI EĞİTİMİ 2014-15 PROGRAMI

TÜRK DIŞTİCARET VAKFI DIŞ TİCARET UZMANLIĞI EĞİTİMİ 2014-15 PROGRAMI TÜRK DIŞTİCARET VAKFI DIŞ TİCARET UZMANLIĞI EĞİTİMİ 2014-15 PROGRAMI 1.HAFTA 09.30 10.15 : Başlarken A dan Z ye Dışticaret 10.30 11.15 : Başlarken A dan Z ye Dışticaret 11.30 12.15 : Başlarken A dan Z

Detaylı

2501.00.99.10.00 Saf sodyum klorür 75 2501.00.99.90.11 Kaya tuzu 75 2501.00.99.90.12 Tuzla tuzu 75 2501.00.99.90.13 Deniz tuzu 75

2501.00.99.10.00 Saf sodyum klorür 75 2501.00.99.90.11 Kaya tuzu 75 2501.00.99.90.12 Tuzla tuzu 75 2501.00.99.90.13 Deniz tuzu 75 Dış Ticaret Müsteşarlığından: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/15) Kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen

Detaylı

Express İthalat sistemi. Gönderen için kullanım kılavuzu

Express İthalat sistemi. Gönderen için kullanım kılavuzu Express İthalat sistemi Gönderen için kullanım kılavuzu TNT Express İthalat sistemi Bu sistem, ithalat gönderilerinin organize edilmesi için hazırlanmıș, kullanımı kolay online bir programdır. TNT Express

Detaylı

BÖLÜM 2 : PROFESYONEL AKTİVİTELER VE GELİR BİLGİLERİ

BÖLÜM 2 : PROFESYONEL AKTİVİTELER VE GELİR BİLGİLERİ MUHASEBECİLER MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTA SORU FORMU BÖLÜM 1 : SİGORTALI BİLGİLERİ 1 Sigortalı Adı: Sigortalı Adresi: Kuruluş Tarihi: Web Sayfasının Adresi: 2 (a) Bağlı bulunduğu meslek odası var mı? E

Detaylı

YAZILIMI DBI YAZILIM A.Ş.

YAZILIMI DBI YAZILIM A.Ş. YAZILIMI DBI YAZILIM A.Ş. İhracat Modülü DBI YAZILIM TEKNOLOJİLERİ (232) 463 6798 cep : 555.96 14494 İhracat Yapan İşletmeye Faydaları, Uluslararası Düzeyde Kurumsal Belge & Bilgi & Rapor Hazırlayabilme

Detaylı

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ÇEŞİTLERİ Dış ticaret, normal ticaret, bağlı ticaret, sınır ticareti ve serbest bölge ticareti olmak üzere sınıflandırılabilir. Normal Ticaret Normal ticaret,

Detaylı

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) BAŞVURU FORMU

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) BAŞVURU FORMU T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) BAŞVURU FORMU YATIRIM PROJESİ ADI İŞLETME UNVANI BAŞVURU TARİHİ BAŞVURU

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu Ekim 2017 2015 te iyi bir sıçrama yakalamamıza rağmen 2016 ve 2017 de geriledik. İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya Sıralaması, 2008-2017 51 57 59-8 55 65 63-6

Detaylı

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Gümrük Tarifeleri Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Hazineye Gelir Sağlamak Yoğun kullanılan ithal malları üzerine konulur. Rekabetten Koruma Sağlamak İthal ikamesi amacıyla bir sektörün korunması

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman TÜRK EXIMBANK 1 İhracatın Finansmanı BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Ülkemizin Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank

Detaylı

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde İHALEYE DAVET MEKTUBU Sayın Yetkili Satınalma Adı: Yazılım alımı. Satınalma Numarası: 2014/340-774-01 Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

Detaylı

( T R.G.)

( T R.G.) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/5) (30.12.2017 T. 30286 R.G.) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 123

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 123 25.11.2016/Cuma ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016 / 123 Konu: Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ de Değişiklik

Detaylı

TIFM EUROMED TİCARET YARDIM MASASI. Kullanıcı Kılavuzu

TIFM EUROMED TİCARET YARDIM MASASI. Kullanıcı Kılavuzu TIFM EUROMED TİCARET YARDIM MASASI Kullanıcı Kılavuzu 1 İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Bir sorgunun işleme alınması:... 4 3. Yanıtlanmış bir sorgu nasıl bulunur?... 5 4. Ağımıza sorun alt modülünden bir

Detaylı

GENELGE NO: 15/90 İstanbul,

GENELGE NO: 15/90 İstanbul, GENELGE NO: 15/90 İstanbul,28.12.2015 İlgili Birim Konu İlgi : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler / Muhasebe, Hukuk : İnternet Satışı Nedeniyle e-arşiv Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

Detaylı

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ İş dünyası kayıtsız kalmıyor KAYITLI İSTİHDAMIN TEŞVİKİ-II HİBE PROGRAMI TRH1.3.PREII/P-03/238 İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ ÖMER KAPLAN 1- TEMSİL İhracatçı *irma,

Detaylı

2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK

2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK 2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK Enis GÜLTEKİN Türk Eximbank Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İrtibat Noktalarımız Avrupa Yakası Bursa İstanbul Genel Müdürlük Samsun Ankara Bölge Müdürlüğü Trabzon Ege Bölge Müdürlüğü

Detaylı

XWIZ EULUSLARARASI TİCARET İHRACAT MODÜLÜ

XWIZ EULUSLARARASI TİCARET İHRACAT MODÜLÜ 1 2 XWIZ EULUSLARARASI TİCARET İHRACAT MODÜLÜ İhracat Yapan İşletmeye Faydaları, 3 Başlıca Faydaları Uluslararası Düzeyde Kurumsal Belge & Bilgi & Rapor Hazırlayabilme Dış Ticaret Eleman Bilgisini yazılım

Detaylı

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com.

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com. MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR 1.1 - SATICI Ünvanı Naturak Gıda Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (b2b.naturak.com.tr) Adresi Karacaoğlan Mah. 6166 Sk. No24/F Işıkkent-Bornova / İZMİR

Detaylı

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi)

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi) İhracatta Kullanılan Uluslararası Dokümanlar (Kaynak: İGEME Yayınları) Sevk Belgesi: Konşimento (CMR- BİLL OF LOADİNG) Sigorta Belgesi Ticari Faturalar Diğer Belgeler MESLEK KURULUŞLARINCA TASDİK EDİLEN

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

DUYURU ( 2012 15 ) 17.04.2012

DUYURU ( 2012 15 ) 17.04.2012 7.0.0 DUYURU ( 0 5 ) Konu : 0 yılı Kurumlar vergisi beyannamesinde Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form Bu formu ilişkili kişilerle işlemlerde bulunan

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR)

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR) EK: 1 Rapor Sayısı : -/...,../../2000 Rapor Ekleri :.. Numarada Muhtelif YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK TESBİT VE TASDİK RAPORU (HAM PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI TALEBİNE İLİŞKİN YILLIK RAPOR) TASDİK YAPAN

Detaylı

(2) Başvuruya, beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği ve EK-III de yer alan taahhütname eklenir.

(2) Başvuruya, beyan sahibine ait imza sirkülerinin örneği ve EK-III de yer alan taahhütname eklenir. Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliğ (2015/1) (31.12.2014 t. 29222 s. R.G.) Ekonomi Bakanlığından: Kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

KTTO PROJE, EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

KTTO PROJE, EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KTTO PROJE, EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İşletme İş Planı Hazırlama Eğitimi 16 Ağustos 2014 Eğitmen: İlke Erdal ve Oya Barçın Eğitimin Amacı Katılımcıların iş planı yapılmasının önemini ve amaçlarını kavramalarına

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Sirküler No : 2015/76 Sirküler Tarihi : 25.12.2015

Sirküler No : 2015/76 Sirküler Tarihi : 25.12.2015 Sirküler No : 2015/76 Sirküler Tarihi : 25.12.2015 Konu : İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflere

Detaylı

Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliğ (2017/1)

Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliğ (2017/1) Ekonomi Bakanlığından: Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliğ (2017/1) (31.12.2016 T. 29935 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı 28539 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/12/2012

Detaylı

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR 21.06.2006 / 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR Ülkemizde ihracat işlemleri 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan (İhracat Rejimi Kararına ve bu Karara

Detaylı

2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR

2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR 2014 YILI DOĞRUDAN FAALIYET DESTEĞI (DFD) PROGRAMI, SIKÇA SORULAN SORULAR Bu teklif çağrılarına ilişkin sorulan soruların birçoğu, Başvuru Rehberlerinin dikkatli bir şekilde okunmasıyla cevaplandırılabilir.

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR.

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67 Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. 26/09/2014 tarihli ve 29131 sayılı Resmi Gazete de İthalatta

Detaylı

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İTHALAT ve MENŞE DAİRESİ 2019 ÖZET Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No:1), uygulama tarihi 23.04.2019 olmak

Detaylı

Kağıt sevk irsaliyesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir.

Kağıt sevk irsaliyesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir. KASIM, 2017 e-irsaliye Nedir? Kağıt sevk irsaliyesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir. Mevcut durumda kâğıt ortamda düzenlenmekte olan sevk irsaliyesi belgesinin; Elektronik

Detaylı